Beste Systeemcamera: Beginner & Gevorderd

Welke systeemcamera kies je? Wat is de beste systeem camera voor jou? Waar let je vooral op? En hoe kan ik voorkomen dat ik spijt krijg van mijn aankoop?

In dit artikel vind jij van veel populaire systeemcamera's ook Handleiding video's waarin jij de camera zelf leert instellen. 

Er is vaak zoveel keuze dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ook vinden veel mensen het moeilijk om onafhankelijk informatie te krijgen. In dit artikel de beste systeemcamera's voor beginners en gevorderden.

Adviezen worden ook gebaseerd op ervaringen van cursisten die ik de afgelopen jaren begeleidde. Heb je vragen? Helemaal onderaan kan je onafhankelijk persoonlijk advies aan me vragen.

Gratis Download.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op het geel).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen over een systeemcamera :). Er staan al 5000+ reacties op het blog.


Heel mooi sfeervol moment in het bos…

Inhoud

Na uitleg over de systeemcamera volgen eerst de beste systeemcamera's voor beginners en daarna de systeemcamera's voor gevorderden (of professioneel gebruik).

Jij bent het belangrijkste bij beter fotograferen, daarna de lens en daarna de camera.

Je haalt alleen echt meer uit je camera als jij 1) je camera zelf kan instellen en 2) bewust kijkt voor creatieve foto's. Een camera geeft jou niet die "wow-foto's", het zit in jou.

Geregeld zie ik als fotografie docent mensen die het grootste deel van hun budget steken in een camera. Er is dan weinig over voor lenzen. De kwaliteit van een lens heeft meer invloed op je foto dan de camera.

Wat is een systeemcamera?

Voor ik de beste systeemcamera's behandel even wat handige uitleg op een rij.

Lenzen wisselen

Net als bij de spiegelreflexcamera kan je ook lenzen wisselen bij een systeemcamera. Dit geeft je meer mogelijkheden. Bij een compactcamera kan je geen lenzen wisselen.

Vaak kleiner en lichter

De bouw van een systeemcamera is vaak wat kleiner en lichter dan bij een spiegelreflexcamera. Dit is vaak een voordeel als je de camera wil meenemen of wil reizen of als je onopvallend wil blijven (denk aan straatfotografie).

De systeemcamera is een toestel waarmee je met verschillende lenzen kan werken net als bij de spiegelreflexcamera. Het grootste verschil tussen deze twee soorten toestellen is dat de systeemcamera geen spiegel in de body heeft. Spiegelloos.

De lenzen zijn in sommige gevallen ook wat kleiner en lichter. De kwalitatief beste lenzen zijn vaak niet zoveel kleiner of lichter (uitzondering zijn Olympus en Panasonic).

 

Prachtig moment in Schotland,

Beeldkwaliteit: hoe goed zijn de foto's?

De beeldkwaliteit doet niet onder voor spiegelreflexcamera's. Tussen systeemcamera's onderling is natuurlijk wel wat verschil in beeldkwaliteit. Dit heeft onder andere te maken met de grootte van de sensor.

Elektronische zoeker: jij ziet precies hoe jouw foto wordt

Bij een spiegelreflexcamera zie je door de zoeker het beeld van ‘de echte wereld’ zoals dat met je ogen ziet. Je foto kan er anders uit komen te zien, dit is afhankelijk van jouw instellingen.

Bij een systeemcamera zie je door de zoeker (als de systeemcamera daarmee is uitgerust) een elektronisch beeld. Dat is een digitaal beeld, niet ‘de echte wereld’.

Jij ziet door de elektronische zoeker vóór je de foto maakt precies hoe de foto zal worden. "What you see is what you get". En dat is heel handig, zeker voor beginners.

De kwaliteit van de elektronische zoeker is tegenwoordig heel goed, met miljoenen pixels zie jij heel goed wat je fotografeert. Dit is enorm doorontwikkeld.

Sommige goedkope systeemcamera's hebben geen zoeker. Let hierop, wat mij beteft is dit een must.

Met een zoeker zie je beter wat je precies fotografeert (zonder zoeker kijk jij naar een klein LCD-scherm).

Snelheid

Een systeemcamera is vaak sneller dan een spiegelreflexcamera. Ook de "goedkopere" (het blijft natuurlijk veel geld) modellen hebben vaak een snelheid (aantal foto's per seconde bij continu-opnamen) die professionele spiegelreflexcamera's amper hadden. Dit komt doordat de systeemcamera geen spiegel meer heeft.

Scherpstellen

De autofocus is de functie waarmee je camera kan scherpstellen op je onderwerp. Dit is een stuk moderner dan bij spiegelreflexcamera's. De systeemcamera's zijn steeds beter in het volgen van bewegende onderwerpen, hier zit wel verschil in. De duurdere camera's presteren beter op dit punt.

In Finland fotografeer ik graag beren in verschillende seizoenen

Eye Autofocus voor mensen en/of dieren

Eye autofocus (Eye AF: oogherkenning) bij mensen of dieren is bij sommige systeemcamera's een speciale optie bij het scherpstellen. De camera volgt dan het oog van mensen en in sommige gevallen van dieren. De Eye Af is bij mensen beter dan bij dieren en het verschilt ook per camera. Het zal verder worden ontwikkeld. Voor beginners is dit zeker niet het belangrijkste, jaren heb ik het zonder gedaan en bij dieren (ik fotografeer onder andere graag beren in Finland) gebruik ik het regelmatig ook niet.

Beeldstabilisatie

De wat duurdere modellen van de systeemcamera hebben vaak ingebouwde beeldstabilisatie. Dit is geen must, staar je hier niet blind op (dit zie ik wel eens bij beginners). Je kan uitstekende en scherpe beelden maken zonder beeldstabilisatie. Het is alleen bij heel weinig licht en bij stilstaande onderwerpen soms handig. Geen zorgen dus.

Bediening, knoppen en menu

Menu's zijn vaak nog uitgebreider dan bij spiegelreflex, dit kan overweldigend aanvoelen. Knoppen kunnen soms kleiner zijn (omdat de camera zelf kleiner is). Heb je groter handen dan het  zijn dat je de knoppen van instapmodellen van systeemcamera's wat klein vindt.

Stil

Een aantal systeemcamera's kan geruisloos fotograferen. Dit kan een voordeel zijn, denk aan dieren, kinderen of als je onopvallend wil blijven.

Video

Ook voor video zijn systeemcamera's heel goed en modern. Dit heeft niet alleen te maken met resolutie (denk aan 4k of 8k) maar ook met de verbeterde scherpstelling voor bewegende onderwerpen. De modernere systeemcamera's (vaak wel de duurdere) kunnen ook bij video onderwerpen automatisch blijven volgen.

Nadelen van een systeemcamera

  • De voordeligste modellen voor beginners zijn vaak duurder in aanschaf dan bij spiegelreflexcamera's.
  • Minder lenzen dan voor spiegelreflexcamera's, zeker tweedehands. Het aantal lenzen is overigens enorm uitgebreid de laatste jaren. Dit zal steeds meer zo zijn.
  • Prijs van lenzen is vaak hoger.
  • Voor beginners: er zijn vaak wat minder allround lenzen. Denk aan een Tamron 18-400mm lens die je bij spiegelreflex hebt.
  • De accu kan iets sneller leeg zijn, ook dit is trouwens sterk verbeterd. En op te lossen met een extra accu.
  • De bouw kan wat meer kwetsbaar zijn dan bij spiegelreflex. Voor gemiddeld gebruik is dit geen probleem.

Welk merk systeemcamera?

Tegenwoordig richten eigenlijk alle cameramerken zich veel meer op de systeemcamera dan op de spiegelreflexcamera.

Bekende merken zijn:

  • Sony
  • Canon
  • Nikon
  • Fujifilm
  • Panasonic
  • Olympus

Daarnaast zijn er ook nog andere merken, zoals Leica.

Kijk voordat je een camera koopt altijd naar de beschikbaarheid en de prijs van verschillende lenzen. Keuze voor een bepaald merk of type heeft ook gevolgen voor lensaanbod

jan van gent systeemcamera wildlife

Stel je camera zelf in en maak krachtige en creatieve foto's. Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie Downloaden >>(klik op het geel).


Beste systeemcamera's voor beginners

We starten met de beste systeem camera's voor een beginner, daarna voor gevorderden.

Besef goed dat een professionele systeemcamera voor een beginner moeilijker te bedienen is. En je maakt er niet vanzelf betere foto's mee.

Er zijn natuurlijk meerdere camera's dan deze. Juist ook een iets minder nieuwe versie kan interessant zijn door een lagere prijs. Twijfel je of heb je een vraag? Helemaal onderaan kan jij ook advies vragen aan mij.


Canon EOS R100

Dit is het instapmodel van Canon dat in 2023 uit kwam. Het is de opvolger te noemen van de Canon EOS 2000D spiegelreflexcamera. De Canon R100 is een systeemcamera.

Voordelen

  • Eenvoudige bediening zonder toeters en bellen (het is nog steeds belangrijk dat je weet wat je doet om betere foto's te maken)
  • Beter scherpstellen, ook op bewegende onderwerpen dan bij de oudere spiegelreflexcamera's.
  • Oogherkenning en onderwerpen volgen
  • Licht: 356 gram

Nadelen

  • Geen vernieuwing, de Canon M50 II heeft betere specificaties (alleen zal Canon de EOS M-serie niet meer uitbreiden met nieuwe lenzen). De EOS R-serie (waaronder dus de R100) wel.
  • Weinig snelheid bij bewegende onderwerpen. Als je erop wil blijven scherpstellen is dit 3.5 foto per seconde.
  • Weinig knoppen betekent meer handelingen verrichten om instellingen te wijzigen.
  • Relatief duur lensaanbod (wel erg goede lenzen).
  • Niet weerbestendig
  • Geen kantelbaar LCD-scherm (M50 I/II hebben dit wel).

Bekijk mijn Canon EOS R100 Review


Sony A6100

De populaire Sony A6000 heeft een opvolger, de Sony A6100.

Voordelen

  • Sterke autofocus in een instapmodel, ook bij bewegende onderwerpen (tracking). Dit is duidelijk verbeterd ten opzichte van de A6000.
  • 425 autofocuspunten om scherp te stellen
  • Oogdetectie AF (Eye autofocus) bij mensen en dieren voor fotografie
  • Alle sony systeemcamera's gebruiken de E-mount (veel lenzen passen er dus op). Betere doorgroeimogelijkheden.
  • Groot lensaanbod, ook van Sigma en Tamron
  • 11 foto’s per seconde bij continu-opnamen (8 in silent modus)
  • 396 gram en 120 x 67 x 59 mm

Nadelen

  • Flinke prijs voor een beginner (camera kan meer dan instapmodel spiegelreflex maar prijs is hoger)
  • Langere lenzen kunnen duurder zijn
  • Geen weerbestendigheid (Sony A6400 wel)
  • Geen beeldstabilisatie
  • Sony's menu zijn wat uitgebreid en voor een beginner soms ingewikkeld verwoord

Bekijk mijn Sony A6100 Review

Bekijk beste betaalbare lenzen voor Sony A6000, A6100, A6300, A6400 en A6500

Cuba reisfoto's portretfoto Sony A6000

Foto door cursist Annemarie Daams, gemaakt met de Sony A6000, gemaakt met wat ik noem “De Creatieve Lens”. Download de Snelgids “Ontdek de Creatieve Lens” >>
Dit is voor veel mensen een enorme aanrader, maak mooie onscherpe achtergronden (geen verkoop van lenzen of andere belangen).


Canon EOS R10

De camera kwam eind juli 2022 op de markt (de R7 is de duurdere broer). Voor de EOS R-serie systeemcamera's was dit vernieuwend. De R10 en R7 zijn namelijk de eerste APS-C camera's voor de EOS R-serie.

Voordelen

  • Autofocus bij bewegende onderwerpen is beter dan bij Canon EOS M50 (II), meer autofocuspunten en nieuwe technologie voor tracking (volgen van onderwerpen)
  • 15 foto's per seconde met mechanische sluiter, 23 per seconde met elektronische sluiter.
  • Relatief betaalbaar voor z'n snelle camera met vernieuwde autofocus
  • Eye autofocus, ook bij dieren
  • 4k video zonder crop
  • Betere batterijduur dan bij Canon M50 II
  • Meer lenzen dan bij Canon M50 II en Canon blijft ook de RF-lenzen meer ontwikkelen, meer aanbod voor mensen met ambitie.

Nadelen

  • Relatief dure lenzen
  • Geen beeldstabilisatie
  • Geen weerbestendigheid

Reviews

Bekijk mijn Review van de Canon EOS R10
Beste betaalbare lenzen R10 en R7

Fujifilm X-T30 II

De Fuji X-T30 II is de opvolger van de X-T30. Fujifilm staat bekend om zijn "retro-look" camera's. Verder zijn alle camera's uit de X-serie uitgerust met een APS-C sensor. Voor veel mensen is dit prima, maar wil je in de toekomst ooit overstappen naar fullframe (bijvoorbeeld omdat je vaak bij weinig licht werkt) dan is dat moeilijker.

Voordelen

  • 26.1 megapixels
  • Veel snelheid. 30 foto's per seconde met 1.25 crop (er wordt dan wat "ingezoomd" op het beeld). 20 foto's per seconde zonder die "crop".
  • 425 autofocuspunten voor scherpstellen. Contrast en fasedetectie voor betere scherpstelling
  • Gezichtsdetectie en eye AF
  • 378 gram
  • Kantelbaar LCD-scherm met hogere resolutie dan de Fuji X-T30 (voorganger)
  • Lensassortiment is ten opzichte van het begin uitgebreid, ook Tamron en Sigma produceren nu lenzen voor Fujifilm

Nadelen

  • Niet weerbestendig
  • Geen ingebouwde stabilisatie (zeker niet het belangrijkste trouwens). Voor video wel handig.
  • De camera is snel maar de buffer is klein, je kan niet lang achter elkaar foto's achter elkaar maken (camera vertraagt dan). Bij veel sport of andere snelle actie is het fijner als een buffer groter is.
  • Investeren in Fujifilm betekent dat overstappen naar fullframe moeilijk is, de Fuji X-serie systeemcamera's en de lenzen zijn allemaal gemaakt voor APS-C sensoren (voor de meeste mensen totaal niet nodig maar voor sommigen wel handig)

Reviews

Bekijk mijn volledige Review over de Fuji X-T30 II

Bekijk de beste lenzen voor Fuji X-T30 II

 Olympus OM-D E-M10 Mark IV

De opvolger van de Olympus OM-D E-M10 Mark III systeemcamera. Er is weinig veranderd, dus ook de voorganger is tweedehands interessant als de prijs een stuk lager is.

Is het voor jou héél belangrijk dat jouw camera en lenzen zo klein mogelijk zijn én wil je wel lenzen kunnen wisselen, dan is Olympus een interessant merk. Panasonic ook trouwens.

Door de kleinere Micro Four Third sensor zijn camera's en lenzen kleiner dan bij systeemcamera's met een grotere sensor.

Voordelen

  • Geheel van camera en lens is kleiner en lichter, handig voor op reis of om mee te nemen.
  • Door de kleinere sensor (cropfactor 2) krijg je eigenlijk "gratis" extra bereik met je lenzen. Een 300mm lens op deze camera is eigenlijk 300 x 2 = 600 mm. Vooral zo'n iets langere lens is toch relatief klein en licht bij Olympus.
  • 15 foto's per seconde
  • Gezichts- en eye autofocus bij het scherpstellen
  • Touchscreen

Nadelen

  • De kleinere Micro Four Thirds sensor (MFT) presteert bij weinig licht iets minder goed dan een grotere sensor (in de M50 II, Sony A6100/6400 en Fuji X-serie zit een grotere APS-C sensor).
  • 20 megapixel is voor de meeste mensen echt meer dan genoeg (bedenk dat je met 10/12 megapixels al een grote afdruk tot 1 meter kan laten maken), maar het is iets minder dan bij andere camera's. Met name als je veel onderwerpen fotografeert die vaak verder weg zijn (denk aan vogels of of wildlife) kunnen wat meer megapixels handig zijn.
  • Wil je heel fanatiek macrofotografie gaan doen, dan geeft de kleinere sensor iets minder wazige achtergronden in jouw foto's dan bij een grotere sensor.
  • Prijs is duurder geworden dan vroeger het geval was (voorgangers Mark II en III), vroeger was het rond 500 euro
  • Geen weathersealing
  • 5-assige beeldstabilisatie

Reviews

Volledige Review: Olympus OM-D E-M10 Mark IV systeemcamera

Beste lenzen voor Olympus OM-D E-M10 Mark II, III en IV systeemcamera



Nikon Z50

De Nikon Z50 kwam eind 2019 op de markt als eerste APS-C sensor systeemcamera voor Nikon

Voordelen

  • Met een adapter je lenzen voor spiegelreflex gebruiken
  • Relatief lichter dan een fullframe Z camera (450 gram vs zo'n 675 gram). Overigens is dit niet lichter dan een Nikon D3500 spiegelreflexcamera
  • Handig i-menu voor belangrijkste instellingen
  • 11 foto's per seconde
  • Gezichtsdetectie en eye AF
  • Goede beeldkwaliteit bij minder licht (hogere ISO)
  • Enige weerbestendigheid (maar niet zo goed als Z6 of Z7)

Nadelen

  • 20.9 megapixels is meer dan genoeg voor beginners maar niet vernieuwend, minder dan de hierboven genoemde Sony, Canon of Fuji systeemcamera's.
  • Elektronische zoeker met 2.36 miljoen pixels, gedetailleerd
  • LCD-scherm niet geheel kantelbaar (wel verticaal).
  • Autofocus is goed, maar bij sneller bewegende onderwerpen ben je beter af met Sony A6100/A6400 (real-time tracking) en in iets minder mate Fuji X-T30 II.
  • 209 autofocuspunten, degelijk maar Sony A6100 heeft er bijv. 425
  • Prijs. Ongeveer 1000 euro is voor een beginner flink voor een camera uit november 2019 en er is geen goedkopere variant

Reviews

Nikon Z50 Review: voordelen & nadelen

Verschil Nikon Z50 en Nikon Z Fc

Kattenfotografie buiten

Bij mij in de buurt kwam ik de ze prachtige Noorse boskat tegen…


Systeemcamera's voor gevorderden

Hieronder systeemcamera's voor gevorderden (en de duurdere voor professioneel gebruik). Voor de meeste beginners zijn deze camera's moeilijker te bedienen voor de vele opties. Besef ook dat lenzen voor deze camera's vaak relatief duur zijn.


Canon EOS R7

De Canon R7 kwam samen met de R10 uit als eerste APS-C systeemcamera van de EOS R-lijn, daarvoor waren alle EOS R systeemcamera's uitgerust met een fullframe sensor.

Voordelen

  • 33 megapixels geeft ruimte tot "croppen" (bijvoorbeeld voor wildlife/vogels die verder weg zijn)
  • 30 foto's per seconde met elektronische sluiter
  • Autofocus met onderwerpherkenning en oogdetectie bij mensen en dieren
  • Weerbestendigheid
  • Levensduur van de accu
  • Beeldstabilisatie
  • RF Lensassortiment is uitgebreid

Nadelen

  • Buffer is relatief klein, 65 RAW foto's
  • RF lenzen zijn vrij duur

Reviews

Bekijk de Canon EOS R7 systeemcamera review

Verschil Canon EOS R10 en R7



Sony A6700

Dit is de opvolger van de Sony A6600 systeemcamera. Dit is het topmodel APS-C camera van Sony.

Voordelen

  • Verbeterde autofocus en onderwerpherkenning (zoals vogels, mensen, dieren, voertuigen)
  • Verbeterde eye AF (oogherkenning)
  • Verbeterde menu's
  • Beeldstabilisatie.
  • Videomogelijkheden zijn goed, 4k60. De camera wordt ook veel voor videografie gebruikt en is niet specifiek gericht op fotografie.
  • APS sensor geeft 1.5 crop, dit kan een voordeel zijn voor dieren en wildlife fotografie. Je hebt meer bereik met je lenzen.

Nadelen

  • Geen focus joystick, dit is erg handig voor verplaatsen van autofocuspunt en eigenlijk een must voor snelle actie
  • 11 foto's per seconde is niet extreem snel voor dieren, sport of vogels. Het is ook niet vernieuwend. Zelfs de A6000 uit april 2014 had 11 foto's per seconde. De Canon R7 is sneller.
  • Buffer van 59 RAW-beelden is niet erg groot voor wildlife of sport.
  • Geen 4k 120p video.

Reviews

Verschil tussen Sony A6700, A6600 en A6400.

Sony A7 IV

Dit is de opvolger van de populaire Sony A7 III (die nu ook gunstiger geprijsd is).

Voordelen

  • 33 megapixels
  • Realtime autofocus tracking van Sony is zeer goed
  • Gezichtsherkenning en eye autofocus
  • Degelijke buffer voor continu opnamen
  • Ondersteuning CF-express geheugenkaart
  • Verbeterde knoppen op de body (bijvoorbeeld AF-ON)
  • Verbeterde menu's
  • Verbeterde ergonomie, ligt beter in de hand (diepere grip)
  • Camera heeft veel opties om knoppen af te stemmen op jouw behoeften (customize)

Nadelen

  • 10 foto's per seconde is niet extreem snel voor dieren, sport of vogels. Voor snelheid is een tweedehands A9 beter (ook geen blackout en autofocus van A9 is ook heel goed).
  • Bij continu-opnamen last van blackout, hierdoor zie je je onderwerp iets minder goed (je ziet heel even zwart beeld)
  • Sony heeft op sommige punten wat ingewikkelde menu's

Reviews

Sony A7 IV Review

Verschil Sony A7 III en A7 IV


Nikon Z6 III

De opvolger van de Nikon Z6 II systeemcamera.


Voordelen

  • 20 foto's per seconde
  • Autofocus tracking (volgen van bewegende onderwerpen) duidelijk verbeterd ten opzichte van de Z6 II
  • Top LCD-scherm bovenop
  • Beeldstabilisatie
  • Weerbestendigheid

Nadelen

  • 24.5 megapixels is niet vernieuwend

Bekijk de Review over de Nikon Z6 III

Canon EOS R6 II

De Canon EOS R6 II is de opvolger van de R6!

De Canon EOS R6II is de kleine broer van de R5 en R5 II, het is een fullframe systeemcamera.

Voordelen

  • 40 foto's per seconde is heel geschikt voor snelle actie terwijl de R6 II niet de allerduurste camera is
  • Erg moderne autofocus, inclusief eye autofocus, gezichts- en onderwerpherkenning
  • Ingebouwde beeldstabilisatie tot 7 stops
  • Goede batterijduur
  • Goede beeldkwaliteit bij hoge ISO
  • Ligt goed in de hand
  • Heel goede prijs-kwaliteitverhouding
  • 2 geheugenkaartsloten
  • Prima prestaties bij weinig licht

Nadelen

  • 24.2 megapixels is relatief weinig als je foto's wil croppen, minder dan meeste concurrerende modellen. Voor wildlife en vogels is meer wat beter.
  • Geen 4k 120p video

Reviews

Canon EOS R6 II systeemcamera Review


Canon EOS R5

De Canon R5 II is de lang verwachte opvolger van de R5.

De Canon EOS R5 is uitgegroeid tot een zeer populaire professionele systeemcamera. Alles lijkt erop dat de R5 II dit ook wordt.

Voordelen

  • 45 megapixels
  • 20 foto's per seconde
  • Uitstekende buffer
  • CF Express geheugenkaarten
  • Camera is uitgebreid handmatig te programmeren (aanpasbaar aan jouw behoeften)
  • Zeer goede autofocus en eye autofocus (ook bij dieren)
  • Beeldkwaliteit bij hoge ISO
  • Goede batterij
  • Beeldstabilisatie
  • Prettige ergonomie

Nadelen

  • Prijs voor hobbyisten, hoewel veel scherper geprijsd dan de Sony A1.

Reviews

Canon EOS R5 Review

Beste lenzen voor Canon R6

Verschil tussen de Canon EOS R6 en R5

Nikon Z8 

Een heel aantrekkelijk alternatief voor de duurdere Z9. De Z8 combineert veel megapixels met snelheid.

Voordelen

  • 45.7 megapixels
  • Kleiner gebouwd dan Z9 (maar zeker niet te klein)
  • 120 foto's per seconde (11 megapixels), 20 RAW foto's per seconde
  • Goede autofocus, inclusief eye autofocus en gezichtsherkenning
  • Beeldstabilisatie
  • Weerbestendigheid
  • Buffer
  • Video in 8k60p
  • Prijs/kwaliteit-verhouding beter dan bij Nikon Z9

Nadelen

  • Geen autofocus met AF en AF-D lenzen
  • Sommige updates van Nikon zijn wel alleen voor de Z9
  • Elektronische zoeker is dezelfde als bij de Z6
  • 20 fps is snel en heel vaak meer dan genoeg maar niet het snelste wat er nu is (denk aan vliegende vogels waarbij sneller interessant is)
  • Iets zwaarder dan de meeste Sony en Canon alternatieven
  • Autofocus bij heel snelle actie minder dan Sony's autofocus in A1 en A9 III

Sony A7RV

Een camera met zeer veel megapixels, 61. De opvolger dan de A7RIV.

Voordelen

  • 61 megapixels is een zeer hoge resolutie, geschikt voor enorme afdrukken en het croppen is interessant.
  • Verbeterd autofocussysteem met onderwerpherkenning en volgen (voertuigen, vogels, dieren, mensen in beweging).
  • Weerbestendigheid
  • Beeldstabilisatie is verder verbeterd (8 stops) en compenseert tot op zekere hoogte de iets mindere ISO-prestaties (ivm de hoeveelheid megapixels).
  • Gedetailleerde elektronische zoeker
  • Volledig kantelbaar LCD-scherm (A1 heeft dat bijv. niet, A9 I/II en andere A7 camera's gericht op fotografie ook niet.
  • Focus bracketing
  • Grote buffer voor compressed RAW (583)
  • Mogelijkheid tot SD en CF Express kaart

Nadelen

  • Aantal beelden per seconde is niet heel snel voor wildlife/vogels/sport (max 10 fps met blackout tussen de foto's). Door de blackout zie je iets minder goed.
  • Autofocus niet snel genoeg voor echt snelle actie. Dit maakt dat je momenten gaat missen.
  • EVF refresh rate is lager dan bij A9 I/I of A1, iets minder geschikt voor razendsnel bewegende onderwerpen (snelle vogels)
  • 4K/60p video met 1.24x crop), geen 4k 120p.
  • ISO prestaties zijn iets minder op de echt hoge ISO-waarden (dit is normaal voor een camera met zoveel megapixels. A9 en A9 II zijn hierin beter).
  • De foto's zijn relatief groot en nemen zo veel ruimte in op harde schijven, aanzienlijk meer dan de 45 megapixel bestanden van de Canon R5

Sony A1

Het vlaggenschip van Sony.

Voordelen

  • 50 megapixels gecombineerd met snelheden tot 30 foto’s per seconde (in compressed RAW) is zeer geschikt voor stilstaande en bewegende onderwerpen
  • Verbeterde autofocus tracking met 120 calculaties per seconde in plaats van 60 bij de Sony A9 en A9II
  • Verbeterde weathersealing
  • Beeldkwaliteit
  • Weerbestendigheid
  • Beeldstabilisatie
  • Gedetailleerde elektronische zoeker
  • Mogelijkheid tot SD en CF Express kaart
  • Buffer van rond 150 foto’s (compressed RAW)
  • Kortere flitssyncronisatiesnelheid van 1/400

Nadelen

  • Erg hoge prijs, zeker in vergelijking met de Canon EOS R5.
  • Bepaalde instellingen zijn niet voor te programmeren, zoals snelheid bij continu-opnamen, zelfontspanner, bracketing. Hierdoor kan je minder snel schakelen tussen instellingen voor landschaps- en wildlife fotografie.
  • Sony biedt weinig CF express type A kaarten en ze zijn duurder dan de CF Express type B kaarten (Inmiddels biedt Angelbird scherp geprijsde CF Express type A kaarten, zoals de 1 TB die ik zelf gebruik).
  • De foto's zijn relatief groot en nemen zo veel ruimte in op harde schijven, aanzienlijk meer dan de 45 megapixel bestanden van de R5 (bijna het dubbele terwijl er maar 10% verschil is in aantal megapixels)

Reviews

Zie hier de review van de Sony A1.

Sony A9 III

De A9 III kwam in de lente van 2024 op de markt.

Voordelen

  • Razendsnelle autofocus
  • Intelligentie onderwerpherkenning
  • Global shutter image sensor waardoor de sensor meteen uitgelezen wordt. Nooit meer last van "rolling shutter" en banding.
  • 120 foto's per seconde met onderwerpherkenning mogelijk
  • Pre-capture van 1 seconde (tot 120 foto's, ook in RAW. De camera legt 1 seconde voordat jij begint met fotograferen ook al de foto's vast.
  • Flitsen mogelijk met elke sluitertijd
  • Aparte C5-knop an de voorkomt voor continu-opnamen tot 120 fps

Nadelen

  • Erg hoge prijs
  • 24.6 megapixels is weinig voor wildlife, vogels. Zeker in vergelijking met de Sony A1 met 50 megapixels
  • 120fps kan de camera slechts 1.6 seconden volhouden.

Reviews

Zie hier de review van de Sony A9 III.


Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor de Systeemcamera & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen met je systeemcamera?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over systeemcamera’s


Stel onderaan je vragen of ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
jaap
Door

jaap

op 14 Nov 2018

dankjewel de informatie is een hele hulp in deze wirwar. van de Agfa Click af ben ik tot hier gekomen. ik heb er vertrouwen in dat het verder ook goed komt.goedkoop is duurkoop,maar wat is wijsheid...bedankt .m.v.g. Jaap

kim zürcher
Door

kim zürcher

op 16 Nov 2018

Dag Joris, Weer een heel nuttig artikel van jouw hand. Wat een werk zeg, om dit allemaal op een rijtje te krijgen. Maar, zoals gezegd, heel nuttig voor wie de aanschaf van een camera overweegt. Even een kleine correctie op je stukje over de Fujifilm XT-20: die heeft WEL touchscreen. Heel praktisch in het gebruik, vind ik.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Nov 2018

Hi Kim,Dank je, ik heb inmiddels weer een deel uitgebreid en ik ga de eigenschappen aanpassen van de Fujifilm XT-20.

Mirjam
Door

Mirjam

op 28 Nov 2018

Hallo Joris, Ik heb zojuist al even contact met je gehad omtrent de Nikon D750 of D7500, omdat ik overweeg om over te stappen op één van de twee modellen. Echter toen ik in een gespecialiseerde camerawinkel was, gaf deze man aan dat de Fuji XT3 ook zeker een aanrader is, wegens zijn formaat, kwaliteit, hoge ISO waarde, scherpte, gewicht en prijs. Alleen ik weet niet of het oprechte tips zijn of dat het ook weer met bepaalde marges die zij daarop krijgen te maken heeft. Daarom zou ik het fijn vinden als jij mij hierover meer advies kan geven. Ik fotografeer nu nog als hobby, maar wellicht zou ik in de toekomst ook naar professioneel willen. Is een Fuji XT3 dan professioneel 'genoeg'? En is de kwaliteit uiteindelijk echt beter dan bijvoorbeeld de D750? Graag hoor ik van je. Hartelijk bedankt alvast.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 30 Nov 2018

Hi Mirjam,Als professional zijn deze 4 zaken wat mij betreft het belangrijkste:1. marketing (en durven kiezen) 2. kwaliteit als fotograaf (minder belangrijk dan marketing; er zijn mensen die door goede marketing hun brood verdienen zonder goed of bijzonder te kunnen fotograferen 3. lenzen 4. cameraDe camera vind ik het minst belangrijk in dit rijtje. Professioneel genoeg zijn ze al gauw.Maar goed, misschien wil je het ook wel voor de hobby houden. Ik raad je aan goed te kijken naar de prijzen van de lenzen van Fuji. Meer cursisten zag ik met een Fujifilm systeemcamera met een korte lens. Niet met een langere. Toen ik dit ging onderzoeken zag ik dat een 'normale' lens tot bijv. 200 mm rond zo 700 euro kost. En een groothoeklens (uit mijn hoofd, zie in het artikel) iets van 860 euro. Het is veel moeilijker om betaalbare lenzen te krijgen. Advies: ga maar uitzoeken wat de goede lichtsterke lenzen kosten en zet dit op een rijtje. Je bent er niet met de camera. Heel veel geld ben ik bang en dan heb je ook geen fullframe.

Mirjam
Door

Mirjam

op 09 Dec 2018

Hoi Joris, hartelijk bedankt voor de reactie. Ik heb toch gekozen om mijn huidige apparatuur in te leveren voor een systeemcamera. Wat je zegt over de Fuji XT-3, sluit ik me volledig bij aan. Ik ben van plan om de Sony Alpha 7 mark III aan te schaffen (niet de mark II i.v.m. vele voordelen van de III). Dit is ook een zeer prijzige body, maar wel een full frame (en beschikt over beeldstabilisatie) en er is een breder scala aan lenzen beschikbaar van diverse merken. Alleen voor deze camera zijn er weinig lenzen met een bereik van bijv. 300 mm beschikbaar. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik deze weinig gebruik buiten vakanties om. Is dit een verstandige keus?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Dec 2018

Hi Mirjam,Sony is zeker sterk, marktleider als het gaat om professionele systeemcamera's wat mij betreft. Ook de lenzen zijn hiervoor vaak niet goedkoop ivm spiegelreflexcamera's, maar meer keuze dan bij Fujifilm ja. Als je de 300 mm lenzen toch weinig gebruikt, is het nu niet zo'n probleem. Je kan je nog verdiepen in gebruik van een adapter waarmee je bijvoorbeeld lenzen van spiegelreflexcamera's kan gebruiken met je Sony Alpha 7 mark III. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen mailen naar diverse camerazaken voor je tot aankoop overgaat. Of je dan alle functies gewoon behoudt (dus autofocus bijvoorbeeld). Mailen = zwart op wit. Ik gebruik zelf geen adapter, geen eigen ervaring mee.

Josja
Door

Josja

op 28 Nov 2018

Ik wil graag HDR foto’s maken. Ik weet alleen niet of mijn camera dit ondersteunt en hoe ik dat instel. Ik heb net een Canon Eos M50 systeemcamera aangeschaft. Ik vind vooral engels talige informatie online, en daar kan ik niet zo goed mee uit de voeten.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 Nov 2018

Hi Josja, in principe geef ik op het blog aankoopadviezen en niet individueel per camera uitleg over functies. Je moet in de handleiding kijken of de Canon EOS M-50 een HDR-functie heeft. Zo ja, dan kan je die inschakelen en vaak kan je dna ook de sterkte instellen of op AUTO (automatisch) zetten. Als de camera geen ingebouwde HDR-functie heeft, dan moet je kijken naar de AEB-functie (automatic exposure bracketing). Dit heeft ook wel 'bracketing'. Dan kan je van tevoren instellen dat de camera meerdere foto's maakt met een verschillende belichting (bijvoorbeeld 3). Bij bracketing moet je wel die 3 foto's met een verschillende belichting vervolgens samenvoegen in een programma, zoals Lightroom of Photomatix. Bij een HDR-functie hoeft dat niet, dan krijg je in de camera meteen een eindresultaat. Je ziet dan ook maar 1 foto die de camera al heeft samengevoegd. Dus geen software meer nodig verder.

Sanne
Door

Sanne

op 23 Dec 2018

Hallo Joris, Ik zou graag jouw mening/advies horen over het volgende. Ik heb 10 jaar geleden mijn eerste spiegelreflex gekocht: een Canon 1000D met een 28-55 mm lens. Ongeveer 5-6 jaar geleden heb ik daar een telelens bij gekocht voor een safari in Kenia. De telelens is ook van Canon (70-300mm, Macro 1.5m/4.9ft, Image Stabilizizer). Nu overweeg ik ook een Canon EOS 200D aan te schaffen. Mijn vraag is of ik dan alleen de body kan aanschaffen en mijn huidige lenzen blijf gebruiken of dat ook de huidige lenzen van dermate betere kwaliteit zijn dan het beter is ook de nieuwe lenzen erbij te nemen. De 70-300 lens die er nu bij wordt aangeboden in een pakket is zonder IS en mijn eigen 'oude' met IS. Kun jij mij daarin nog adviseren. Dus een nieuwe zonder IS gebruiken of de oude met IS? Het is overigens de bedoeling om de camera onder andere mee te nemen op onze rondreis door de USA, waar ik ook graag dieren (beren, herten, enz) hoop vast te leggen.Vriendelijke groet,Sanne

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Dec 2018

Hi Sanne,Leuk je passie en je reis naar Kenia (safari). De lenzen die je nu hebt kan je gewoon gebruiken met een nieuwe camera (Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">Canon EOS 200D). Je kan altijd nog upgraden maar betere foto's worden niet vanzelf gemaakt met de duurste lenzen, dus wat mij betreft beginnen met de andere body. Met IS zeker aan te raden. Geen telelens tot 300 mm kopen zonder beeldstabilisatie. Bekijk mijn artikel Een" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/objectief-met-of-zonder-beeldstabilisatie/">Een lens met of zonder beeldstabilisatie kopen? even.

Sanne
Door

Sanne

op 28 Dec 2018

oke, dankjewel!

Louis
Door

Louis

op 28 Dec 2018

Ik mis het merk sigma in de systeemcamera's. Wellicht is het wat moeilijker fotograferen met dit toestel maar de foto's zijn goed als het je lukt.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Jan 2019

Sigma produceert geen camera's, wel lenzen.

Peter
Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Jun 2019

Bedankt voor je bijdrage

wilma
Door

wilma

op 30 Dec 2018

Ik heb een aantal jaren met een eenvoudige lumix compact camera ( Panasonic DMC-TZ3) op de automatische stand gefotografeerd. Omdat ik graag wat meer wil doen heb ik vorig jaar een Panasonic DMC-FZ2000 camera gekocht. En zoals ik ook in een van je artikelen lees, veel te technisch, best wel zwaar in gewicht en te hoog gegrepen voor mij... ik denk erover om hem eventueel te verkopen. Ik heb voor een bridgecamera gekozen omdat ik graag in de natuur fotografeer en ook op verre reizen dieren wil vast leggen. Het steeds wisselen van lenzen vind ik daarbij niet praktisch en vaak is het bijzondere moment dan al voorbij. Heb je een advies tav een camera voor mij? Te besteden budget is ongeveer 1000-1100 euro. Alvast hartelijk dank! Groet, Wilma

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Jan 2019

Hi Wilma,Jammer dat je camera niet bevalt. Ik ben zelf meer een voorstander van een spiegelreflexcamera of systeencamera. Je kan zo lenzen wisselen. Voordeel van een compactcamwra is wel dat je vaak vrij veel zoom hebt.Aangezien je het zwarte gewicht noemt, kun je kijken naar een systeemcamera. Olympus biedt vrij compacte, lichte systeemcamera's aan die door de kleine sensor (het klinkt wat technisch ;-) toch veel bereik bieden. Je kan denken aan een Olympus EM-D E-M Mark II of Olympus EM-D E-M Mark III. Een lens tot 150 mm is leuk om te beginnen (dit is eigenlijk 300 mm door de kleine sensor). Alleen voor je dieren is meer bereik in een aantal gevallen wel nodig. Dan kan je de zoomlens tot 300 mm nemen die ik ook in dit artikel noem, deze kost wel rond 600 euro. Je hebt dan wel erg veel bereik, 600 mm (door de kleine sensor moet je het bereik keer 2 doen). Je zit dan wel aan je grens voor je budget. Dit is voor een systeemcamera één van de lichtste (zo niet de lichtste) combinatie die veel bereik biedt voor je dieren of reizen. Je zult niet zo vaak lenzen hoeven wisselen maar voor de weidse beelden soms wel (de lens waar ik op doelde is namelijk 75-300 mm). Als je dit niet wil, dan kom je toch uit bij een compactcamera. Spiegelreflexcamera is nog wat groter en zwaarder voor je namelijk. Ik ben iets minder thuis in de huidige compactcamera's, een Nikon Coolpix p900 geeft ook veel bereik (is niet klein trouwens). Er is ook een Coolpix p1000 volgens mij. Ik vind lenzen kunnen wisselen in sommige situaties wel een voordeel en de beeldkwaliteit is wat beter bij een systeemcamera (bij weinig licht ook). Ik snap wel dat het niet altijd handig is. Ik zou eens naar een winkel gaan en daar ook voelen wat jij groot/klein of licht vindt. En je voor je een systeemcamera koopt altijd checken wat lenzen kosten.

Danielle
Door

Danielle

op 04 Jan 2019

Beste Joris, Dit is een zeer interessant artikel.. Ik twijfel al een tijdje over welke camera ik best koop. Omdat ik veel naar dierentuinen ga en de 30x zoom van mijn compactcamera gewoon ben, kom ik tot de conclusie dat de Olympus OMD M10 MarkII voor mij waarschijnlijk de beste keuze is. Het feit dat die minder gebruiksvriendelijk is en minder lichtsterk, houden mij nog wat tegen, Wat me wel opviel is dat de Panasonic Lumix GX80 niet bij jouw vergelijking staat. En daarom wilde ik vragen wat je daarvan vindt en welke van deze 2 camera's je zou aanraden.Alvast bedankt!Groeten,Danielle

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 Jan 2019

Hallo Danielle,Door de kerstvakantie een wat latere reactie. Bedankt voor je reacte. Olympus biedt veel bereik door de kleine sensor inderdaad. Lichtsterkte hangt af van de lenzen. De meeste compactcamera's zijn bij helemaal inzoomen vaak ook niet zo lichtsterk. Het is in het begin even wennen met de bediening. Het is niet zozeer heel ongebruiksvriendelijk maar het kan even wat overweldigend zijn.De Panasonic Lumix DMC-GX80 (soms ook Panasonic Lumix GX85 genoemd) is heel vergelijkbaar met de Olympus OMD M10 Mark III (jij noemt de Mark II die ook goed is). De elektronische zoeker is ietsje gedetailleerder bij de Panasonic (2765k vs 2360k). Ook kan je een elektronische sluiter gebruiken die compleet stil is (als je niet wil opvallen), alleen dit is minder voor bewegende onderwerpen. Dit is een keuze trouwens, dus je kan ook prima bewegende onderwerpen fotograferen met de Panasonic. De Panasonic is ook iets kleiner. Over de gebruksvriendelijkheid van dit model kan ik wat minder zeggen, wel hebben de Panasonic's die ik bij cursisten zie allemaal erg veel opties in het menu (vaak ook wat te veel voor mensen).De Olympus heeft een batterij die wat langer meegaat. En is wat sneller bij continu-opnamen (8,6 foto's per seconde vs 8 van de Panasonic). Beide zijn een optie.

Danielle
Door

Danielle

op 13 Mar 2019

Hallo Joris,Ik zou toch nog even jouw advies willen vragen omdat ik zo hard blijf twijfelen. Ik ben een paar keer naar de winkel gegaan om de Olympus M10 mark III te kopen en ze raden mij dan de Panasonic Lumix TZ1000 aan. Maar ik kan niet geloven dat die even goed van kwaliteit zou zijn omdat de sensor van bridge camera's toch kleiner is...? De Olympus en Panasonic hebben beide een stille sluiter. Ik heb de Panasonic Lumix G9 ook nog bekeken maar die heeft cropfactor 1,8 en omdat zoom voor mij heel belangrijk is, kom ik dan toch weer bij Olympus M10 mark III of Panasonic Lumix GX9. Maar deze laatste heeft wel 20 MP en nu is mijn vraag of dat verschil tov de 16MP heel belangrijk is. Want de Olympus leek wel beter in de hand te liggen.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 15 Mar 2019

Hi Danielle,De Panasonic Lumix TZ1000 raad ik zelf niet aan, je kan geen lenzen wisselen en dat vind ik toch vrij beperkt. De sensor van een bridge camera is relatief klein. Die van de Olympus M10 mark III is ook relatief klein door de MFT (micro four third sensor) maar wel groter dan bij Panasonic. Prestaties bij weinig licht zijn beter bij de Olympus. Ik heb bijna heel mijn portfolio met 18 megapixels gemaakt (laatste 3/4 jaar heb ik pas 30 megapixels). Dit is zeker niet het belangrijkste wat mij betreft.Ik vind de opties van lenzen kunnen wisselen belangrijk want niet elke situatie is even goed met maar 1 lens te fotograferen. Als je iemand bent met een klein beetje ambitie, dan raad ik niet snel een Bridgecamera aan.

Adri Jonkers
Door

Adri Jonkers

op 05 Aug 2019

Dag Joris, Ik heb ongeveer 2 jaar geleden een Panasonic Lumix DMC-GX80 gekocht. Het is een mooie camera maar door de vele opties zie je bomen door het bos niet meer. Ik probeer nu stap voor stap de draad weer op te pakken om alle functie groepsmatig te verdelen om er beter grip op te krijgen. Een ander nadeel is, dat als je de camera beet pakt je heel snel een toets op het achter paneel indruk en je ongemerkt een optie hebt ingeschakeld.. Heb jij ook een suggestie in deze om dit toch voor mij wel een probleem aan te pakken. Ook eventueel over te stappen naar een andere vergelijkbare camera.Een groet van, Adri Jonkers.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Aug 2019

Hi Adri, ik heb meerdere cursisten die de menu-opties van Panasonic vrij overweldigend vinden. Ik heb niet direct een tip om de Panasonic anders in te delen. Heel veel opties zijn ook minder belangrijk. Belangrijk is natuurlijk belichtingsmodus, sluitertijd, diafragma, ISO. Lichtmeting. En ook scherpstelmethode en scherpstelveld (met 1 zo klein mogelijk punt). Ik weet niet precies wat je fotografeert waardoor het ook moeilijk is om te adviseren voor een overstap. Daar zou je nog wat meer info over kunnen geven.

Avy
Door

Avy

op 27 Jan 2019

Hi Joris, Geweldige website! Kun je me adviseren bij het volgende: Ik fotografeer vooral vogels, maar ben het gewicht beu van srl camera met zware lenzen. Daarom hoor ik graag van jou welke systeemcameracombinatie je aanraad voor deze hobby, met behoud van veel bereik/snelheid en minder gewicht. (ik fotografeer nu met Nikon D500 + sigma 150/600.) Alvast bedankt. grt. Avy

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 Jan 2019

Hi Avy,Dank je!Nikon D500 + 150/600 mm is niet heel licht inderdaad. Wel heb je effectief 600 mm x 1.5 (cropfactor van je Nikon) = 900 mm zoombereik. Je kan denken aan een systeemcamera met micro four thirds sensor (cropfactor van 2). Olympus biedt deze camera's en Panasonic, deze noem ik ook in dit artikel. Snelheid staat erbij. En dan kan je denken aan een Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400mm F4.0-6.3. Door de cropfactor van 2 heb je dan eigenlijk 200 - 800 mm en het is ook nog te doen uit de hand door de stabilisatie in body. Wel heb je dus 100 mm minder bereik. En bij hogere Iso zijn prestaties iets minder, maar tot 3200 wel goed te gebruiken.

Gerard Roes
Door

Gerard Roes

op 30 Jan 2019

Ik wil graag een nieuwe camera body kopen en heb de keus laten vallen op de Canon EOS 5D mark IV of de nieuwe Canon EOS R systeem camera. Welke van de twee camera’s is beter en welke zou jij aanschaffen, even niet naar de prijs kijken, puur naar de mogelijkheden en prestaties van de camera. Kun je me van wat advies voorzien?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Feb 2019

Hi Gerard,Ik heb me nog niet enorm verdiept in de Canon EOS R systeemcamera. De reden is dat er heel weinig lenzen voor zijn en dat de prijzen ook hoog zijn. Een kort overzichtje van wat er is voor EOS R:Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM objectief (heel korte macrolens; ongeschikt voor beestjes) 549,-Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USM objectief (weinig zoombereik en geen f/2.8 maar f/4) 1.089,-Canon RF 50mm f/1.2L USM objectief (veel mensen maken prima foto's met 50 mm f/1.8 voor 100 euro; wie betaalt dit?) 2.539,-Canon RF 28-70mm f/2.0L USM objectief (weinig toegankelijke prijs) 3.299,-Canon richt zich nog meer heel kort op systeemcamera's, daarvoor namen ze het niet serieus. Ik zou zelf nu niet voor een Canon systeemcamera gaan vanwege weinig lenzen en enorm hoge prijzen, geen opties om met Sigma/Tamron te werken (adapter niet in verdiept maar lijkt me niet optimaal).Mijn mening: investeren in lenzen en in jezelf (deed je al). Weinig mensen hebben fullframe nodig. Realiseer je, je verliest telebereik. Je EF-S lenzen zijn niet te gebruiken. Goede foto's komen tot stand door sterke composities en vaak ook licht. Een goede set filters is voor mensen die van landschap houden veel meer waard dan fullframe. Ik houd je niet tegen natuurlijk!

Gerard Roes
Door

Gerard Roes

op 01 Feb 2019

Danke voor jou reactie Joris Als ik de reviews moet geloven dan zouden alle EF en EF-s lenzen met een adapter op de EOS R moeten passen en ook de Tamron/ Sigma lenzen zonder kwaliteits verlies, maar of dit ideaal is weet ik niet. Ik ga een heel eind met jou mee in het feit dat je beter in lenzen kunt investeren dan in een full frame, maar met mijn huidige cropcamera Canon 750d loop ik wel tegen wat beperkingen aan, vooral wat betreft in moeilijkere situaties als je wat meer iso waarde nodig hebt. Iso 400 is de hoogste stand om nog foto,s te krijgen waar de ruis nog acceptabel is, hoger geeft al meteen te veel ruis, vandaar dat ik naar wat anders aan het kijken ben, dus de volgende stap is full frame voor mij. Ik ben er denk ik wel uit dat ik niet voor de EOS R ga, maar voor de 5DMK4.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 Feb 2019

Hi Gerard, fullframe heeft ook zijn voordelen. Met name bij minder licht inderdaad. De instapmodellen van Canon kunnen minder goed om gaan met hogere ISO dan de duurdere modellen.

Joke Wunnink
Door

Joke Wunnink

op 02 Feb 2019

Hallo Joris, Naar aanleiding van de lijst met beste systeemcamera's en jouw persoonlijk advies over welke camera voor het fotograferen van snelle beelden (lees hond) denk ik dat de Sony A6000 met 55-210 lens een goede koop doe. De 18-55 lens zou een goede aanvulling zijn voor macro. fotografie wat ik ook graag fotografeer. Voordat ik de bestelknop indruk hoop ik toch nog graag even een reactie van jou

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 Feb 2019

Hallo Joke,De Sony A6000 is een goede camera, zeker voor dat geld. Ook voor honden is deze camera heel snel. De 55-210 mm is goed te gebruiken. De 18-55 mm lens is geen macrolens. Dus dat klopt niet. In dit artikel noem ik een macrolens van Sony, alleen kost deze meer dan 1000 euro. Oplossing kan zijn een adapter te gebruiken en dan een voordeligere macrolens voor Canon te gebruiken. Nog iets voordeliger is een 50 mm f/1.8 lens kopen voor Sony (rond 250 euro). Dat is geen echte macro maar wel heel goed om mee te starten, ook voor portretfotografie" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/portretlens/">portretfotografie van de hond binnen.

Ingrid Van Leemput
Door

Ingrid Van Leemput

op 03 Feb 2019

Dag Joris, Ik mocht je advies vragen bij aankoop v fototoestel? Ik heb nog geen fototoestel gekocht,maar kreeg van de fotozaak een Fuijfilm TX3 in leen. Ik zou ofwel het zusje hiervan :TX2 of een Sony 6300 kopen? Ik wil een licht toestel – Ik kijk uit naar macrofotografie,vogels in de tuin en de natuur(wandeling) en mijn kleinkinderen fotograferen . Ik hou van reizen en het kunnen fotograferen ,zowel dieren als landschappen.Welke lenzen koop ik best bij welk toestel?? Je mag ook een ander toestel ,niet te zwaar!! adviseren Ik ben benieuwd!Graag uw kundig advies. Vriendelijke groet ingrid

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 Feb 2019

Hi Ingrid,Verkopers willen graag Fuji systeemcamera's verkopen. Met de camera's zelf is niks mis. Alleen heb je al onderzocht wat lenzen (ook in de toekomst) je gaan kosten? Ik raad je aan hier even goed naar te kijken VOOR je een bepaalde systeemcamera koopt. Bij Fuji zijn lenzen heel duur en ik zie veel mensen die daarom geen extra lens kopen. De Sony A6300 is ook een mooi model (A6000 ook trouwens). Fuji raad ik niet snel aan ivm de dure lenzen. Je wil ook vogels footgraferen en op reis en dieren. Dan heb je een degelijke zoomlens nodig. Voor Sony zijn die ook niet goedkoop. Tot 210 mm is het goed te betalen, vanaf 300 mm wordt het meer dan 1000 euro (1200 euro meen ik). Kijk hier goed naar.Als je een licht toestel wil en toch veel zoombereik wil, dan raad ik een Olympus systeemcamera aan. Deze noem ik ook in dit artikel bij camera's tot 600 euro. Ook met evt. lenzen erbij, die noem ik ook.

Mariette Carstens
Door

Mariette Carstens

op 07 Feb 2019

Dag Joris, Ik heb je reviews over de verschillende camera's gelezen. Ik ben professioneel fotograaf, werkzaam met een Nikon D3 met zoomlens 24-70. Deze is mij echter te zwaar geworden. Daarnaast werk ik met een Panasonic DMC-GX7. Hiervan vind ik de verschillende beeldformaten bij opname prettig. Ik wil een vervanger kopen voor mijn Nikon D3. Ik twijfel hierbij aan een Fujifilm XT-3 of Panasonic Lumic DC-G9. Of heb je een beter alternatief. Ik wil af van Nikon. Het moet een niet al te moeilijk te bedienen camera zijn. Ik ben benieuwd naar je reactie Ik heb een vr

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 07 Feb 2019

Hi Mariette,Je noemt 2 systeemcamera's. De Fujifilm XT-3 onder andere. Er is niks mis met Fujifilm qua kwaliteit, maar bekijk echt goed de prijzen van lenzen die je nodig hebt (ook in de toekomst). Het verschil tussen een Fujifilm XT-3 en een Pasanonic Lumix DC-G9 zit onder andere in de grootte van de sensor. De Fuji XT-3 heeft een CMOS-sensor (cropsensor). De Panasonic Lumix DC-G9 heeft een MFT (micro four thirds) sensor. Die is kleiner. Dat betekent dat je meer bereik hebt met lenzen. Cropfactor is 2. Bij de Fuji XT-3 is de cropfactor 1,5.Een ander verschil is dat een kleinere sensor meer ruis geeft bij hogere ISO. Je moet zelf bedenken in welke omstandigheden jij fotografeert. Bij de Panasonic wordt de grotere gevoeligheid voor ruis wel gecompenseerd door de 5-assige beeldstabilisatie in de body (de XT-3 heeft het niet), waardoor je stilstaande onderwerpen met een langere sluitertijd uit de hand kan fotograferen en toch de ISO relatief laag kan houden. Een kennis van mij zegt dat ISO 3200 nog bruikbaar is.Als ik zelf een systeemcamera zou kopen, dan ga ik voor Sony, Panasonic of Olympus. Het voordeel van Panasonic en Olympus is dat je meer zoombereik hebt door de cropfactor van 2 en uiteindelijk scheelt dit gewicht in lenzen. Ik zou goed de prijzen vergelijken van lenzen voor Panasonic en Fuji. Ik denk dat je erachter komt dat Fuji een stuk duurder is. Ik ga zelf zeker niet voor Fuji om wille van de prijzen van lenzen.Als je per se een fullframe sensor nodig hebt, dan is Sony wat meer het aangewezen merk voor een systeemcamera. Het zal ook van je fotografie afhangen en de omstandigheden.

Wim
Door

Wim

op 13 Feb 2019

Hallo JorisIk heb momenteel een Canon EOS 40d en moet waarschijnlijk een nieuwe 17-85 lens aanschaffen ivm een defect. Wellicht een mooi moment om de overstap te maken naar een spiegelloos alternatief.De lokale fotograaf biedt een Sony A7 II aan v.v. 24-70mm Zeiss! lens voor hetzelfde geld als waarvoor ik ze bij andere aanbieders zie met std kitlens. Deze camera miste ik tussen je €1000-2000 alternatieven in het artikel. Natuurlijk is er inmiddels de III maar die is meteen een flink stuk duurder.Heb jij ervaring met de II versie en zou ik er, in ogenschouw nemend dat ik van een Canon 40D overstap, er een goede koop aan doen of is de III de meerprijs echt waard, onafhankelijk van mijn oude camera?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Feb 2019

Hi Wim,De Sony A7 II staat neit in het artikel (anders wordt het zo groot; deze is ook ouder). Het is een fullframe camera. Dat betekent minder bereik met lenzen (hangt af van je fotografie of dat belangrijk is). Verder betekent het ook heel snel echt dure lenzen. Verdiep je vooraf in wat lenzen kosten voor de Sony fullframe systeemcamera's. Langere lenzen zijn snel erg duur (en niet goed 2e hands te krijgen). Ook is fullframe voor veel mensen niet nodig. Lenzen zijn belangrijker. Ik zou meer in jezelf investeren en in lenzen, dus geen A7 III. Persoonlijk zou ik de meeste mensen een 'cropcamera' aanraden. Als je per se Sony wil, dan bijv. A6000 of evt. A6300. Je kan natuurlijk ook wel voor de Sony A7 II aan v.v. 24-70mm Zeiss maar goed beseffen wat het betekent voor portemonnee (lenzen in de toekomst) en bereik van je lenzen.

Leo
Door

Leo

op 18 Mar 2019

Hoi joris Na jaren lang niet te hebben gefotografeerd wil ik de hobby weer op pikken, voorheen had ik een oude Ricoh rk5s2, wel lang geleden. Afgelopen week heb ik, mede op aanraden van een verkopen me een Fujifilm x-t100 laten aan praten, Maar m'n gevoel zegt dat dit nou niet bepaalt m'n beste keuze was, Is vrij traag met autofocus en belichting punts gewijs, Als ik dan toch een systeem kamera wil wat zou dan een betere keuze zijn geweest, Lettend op Af en keuze in belichting? Bedankt alvast

Leo
Door

Leo

op 19 Mar 2019

Hoi joris Onlangs heb ik een Fujifilm x-t100 gekocht, maar gevoels matig zegt 't me dat dit nu eenmaal niet mijn beste keus was (op aanraden van verkoper)Wat voor systeem camera zou jij mij adviseren? Uitgaande op het volgende Beeld stabilisatie 20-20+ mp Goede belichting corectie Te gebruiken binnen als buiten Prijs klasse tot ongeveer 900 euro Verwisselbare LensenHuidigekamera mag geruild worden nogAlvast bedankt voor je tijd Mvg Leo janzen

Leo
Door

Leo

op 19 Mar 2019

Ter aan vulling Wil de camera voor een vrij brede doelgroep gebruiken, objecten, natuur en tevens ook voor specifieke artikelen zoals taart en bloemen

Leo
Door

Leo

op 19 Mar 2019

Ter aanvulling wil de camera voor een heel scala aan dingen gebruiken, zoals objecten, natuur, interieur en tevens ook voor bloemen en specifieke artikelen zoals taart en gerechten

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Mar 2019

Hi Leo,Je kan denken aan een Sony A6000 of A6300, die laatste heeft beeldstabilisatie. Ook een Olympus E-M10 Mark II of III is een optie. Die heeft ook beeldstabilisatie. Bij hoge ISO is er wel iets minder goede beeldkwaliteit maar het is wel relatief klein en licht. En je hebt veel zoombereik door de cropfactor van 2 van de sensor. Dit kan voor je natuurfotografie een voordeel zijn

Leo
Door

Leo

op 19 Mar 2019

Is het verschil in mp erg merkbaar in het resultaat gezien. De Sony 24mp en de olympus 16mp heeft?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Mar 2019

Nee dit is alleen maar relevant voor extreem grote afdrukken en met 16 megapixels kan je ook gewoon een grote afdruk laten maken van bijvoorbeeld een meter.

Laura
Door

Laura

op 23 Mar 2019

Hoi Joris, Een fijn artikel! Ik ben hobby fotograaf en ben me aan het oriënteren op een systeemcamera. Momenteel heb ik een spiegelreflexcamera; de Canon 1300d met verschillende lenzen. Wil nu graag een compactere camera en niet teveel gewissel met lenzen. Ik gebruik de camera voornamelijk op reis (straatfotografie, landschappen, gebouwen, dieren etc.). Ik neig naar een Sony systeemcamera. Mijn oog is gevallen op de Sony a7 II, Sony a6300 of Sony 6500. De eerste is een fullframe camera, de andere twee niet. Wat zijn de voor- en nadelen ervan en wat zou je in mijn geval aanraden? Ook hoor ik goede verhalen over oa de Fujifilm X-T20 of X-T30. Ik lees in je artikel dat de lenzen hiervoor een stuk duurder zijn. Daarom beter voor een Sony gaan wellicht? Als je andere tips hebt zijn deze uiteraard ook welkom. En welke lenzen zou je me aanraden? Ik wil het liefst max 2 lenzen meenemen op reis. Alvast bedankt voor het meedenken! Groeten, Laura

Laura
Door

Laura

op 23 Mar 2019

Pluspunt van de a6300 zou het kantelbaar scherm zijn, alleen heeft de body geen ingebouwde beeldstabilisatie. De a6500 heeft wel de beeldstabilisatie maar weer geen kantelbaar scherm. Als je lenzen hebt met beeldstabilisatie daarin maakt het dan uit of je ook beeldstabilisatie in de body hebt, zit daar nog verschil in?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Mar 2019

Hi Laura, als je lenzen hebt met beeldstabilisatie dan is dat zeker bij een langere lens handig. In sommige gevallen werken beeldstabilisatie in de body én in de lens samen (dit is eerder bij Panasonic zo voorzover ik weet). Dus beeldstabilisatie in de lens is ook prima. Kantelbaar scherm vind ik zelf persoonlijk geen must, ik heb het nooit gehad. Alleen als ik heel veel macro zou gaan doen, kan ik me voorstellen dat ik het soms wel zou willen. Anders mis ik het niet, of als ik mezelf zou willen filmen misschien.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Mar 2019

Bedankt Laura. Een systeemcamera is wat lichter en compacter, maar het hangt ook af van de lenzen. Sony profileert zich al jaren sterk als het gaat om de systeemcamera's, alleen de lenzen langer dan 210 mm zijn heel duur. Zie ook mijn opmerking in het artikel. Daar noem ik ook lenzen voor Sony, die tot 210 mm bijvoorbeeld als 2e lens. Voor dierenfotografie (dat noem je) is meer dan 200 mm geregeld wel gewenst. Fuji is vaak nog duurder in objectieven en al helemaal in de echt langere. Prestaties van een fullframe camera zijn vooral beter bij weinig licht (hogere ISO), dan zie je het verschil meer. Alleen je verliest dus bereik met je lenzen. Dan is 210 mm echt niet genoeg voor veel dieren. Ik raad je aan te investeren in jezelf, daarna in lenzen en fullframe is vaak niet nodig.Relatief licht, compact en betaalbaar zijn de Olympys systeemcamera.s die ik noem. Olympus OM-D E-M10 Mark II en Olympus OM-D E-M10 Mark III. Door de cropfactor van 2 heb je meer bereik. Dit zijn dan veel gebruikte lenzen: Olympus M.Zuiko Digital ED 14-42mm f/3.5-5.6, Olympus M.Zuiko Digital ED 40-150mm f/4.0-5.6 Type R. Heel betaalbaar en veel gebruikte telezoomlens. Ongeveer 155 euro. Olympus M.Zuiko Digital ED 75-300mm f/4.8-6.7 II objectief. Door de cropfactor moet je alle lenzen qua bereik met 2 vermenigvuldigen. Dus 150 mm is 300 mm. Je zult wel af en toe van lens moeten wisselen. Als je 2 lenzen wil, kan je de 14-42mm nemen en voor dieren de 75-300mm. Dan heb je dus 600 mm, wat behoorlijk is. En toch relatief licht.

Durk de Haan
Door

Durk de Haan

op 23 Apr 2019

Ik ben opzoek naar een systeemcamera met meer bereik. Prijstechnisch kom ik op een Olympus E-PL8 met M.Zuiko 75-300mm. (35mm; 150-600mm). € 500,- voor deze lens vind ik duur. Echter door de micro four-thirds sensor twijfel ik over de kwaliteit van de foto's. Ik gebruik nu een Samsung NX100 met 55-200mm (80-300MM). Heeft net te weinig bereik maar maakt hoge kwaliteit foto's. Een Sony HX-400V heeft ook een bereik tot 600mm, maar een erg kleine sensor en de foto's zijn veel te vel van kleur. Is de Olympus een goede keus, deze is t.o.v. de Samsung al prijzig, maar ik ben wel opzoek naar kwaliteit. Kunt u mij raad geven.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Apr 2019

Hi Durk,Op de Olympus E-PL8 zit standaard geen viewfinder, die is optioneel. Je kan ook gaan voor een OM-D E-M10 Mark II of OM-D E-M10 Mark III. Zie ook in dit artikel de beschrijving van die camera's.De Olympus M.Zuiko 75-300 mm geeft zeker veel bereik. De kwaliteit is beter dan die van een Sony HX-400V. De Micro four third sensor is wel kleiner dan een APS-C sensor, wel is het zo dat de stabilisatie van Olympus goed is waardoor je in bepaalde situaties uit de hand toch met een langere sluitertijd kan werken (geldt niet voor snelle actiefoto's die scherp moeten worden; dan hbe je sowieso een korte sluitertijd nodig en soms hogere ISO). Zelf vind ik 500 euro voor dat bereik niet heel duur.De Samsung NX-100 is al wat ouder, de ISO opties van de Olympus camera's die ik noem zijn uitgebreider.Als je een APS-C camera wil kopen met hetzelfde lensbereik (600 mm) ben je snel aan het zeulen met veel meer gewicht en ook de prijs is snel veel hoger. Overigens is ook de Panasonic Leica 100-400 mm een mooie lens die op een Micro four third camera 800 mm uit de hand geeft. Dit is met een spiegelreflexcamera een enorm zware en extreem dure lens. Nu is de Panasonic lens ook niet goedkoop maar het gaat me even om het bereik dat je krijgt met laag gewicht en relatief gezien ook een lagere prijs. Nikon/Canon lenzen van 800 mm zijn praktisch onbetaalbaar voor veel mensen. En je bent niet meer mobiel.De kwaliteit is zeker niet verkeerd van de Olympus maar op echt hoge ISO-waarden zijn prestaties van grotere sensoren beter. Alleen het blijft toch ook compromissen maken.

Durk de Haan
Door

Durk de Haan

op 24 Apr 2019

Helder verhaal. De keuze zal iid een compromis worden. Ik twijfel nu tussen de Olympus die jij hebt aangegeven met 75-300mm en een Sony A68 (is dit een spiegelreflex) met 50-300mm. Bij de laatste heb ik minder bereik maar ik denk meer beeld kwaliteit. De kwaliteit van de sony body zelf heb ik nog wel bedenkingen bij.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 29 Apr 2019

Hi Durk,Sony richt zich nu op de systeemcamera's, dat wordt doorontwikkeld. Niet de spiegelreflexcamera's. De sensor is iets groter bij de Sony A68 (is een spiegelreflexcamera) maar de Olympus zijn wel moderne camera's. Misschien moet je zelf eens wat testfoto's maken in een winkel met de Olympus systeemcamera. Als voor een spiegelreflexcamera zou gaan, dan zou ik persoonlijk niet voor Sony gaan. Dan ben je bij Canon/Nikon beter af door meer lenzen, ook tweedehands of van Tamron/Sigma. De olympus biedt meer qua gewicht/omvang en toch zoombereik.

Dirk de Haan
Door

Dirk de Haan

op 02 May 2019

Hi, Joris, Na jouw advies gekenen naar de Panasoinc lens (100-300mm), deze heeft het prijs als de Olympus maar is iets lichtsterker. Deze lens als uitgangspunt genomen wordt mij een Olympus OM-D 10 Mk11 of een Panasoninc G80 aangeraden. De Olympus vindt ik qua bediening niet top, de Panasonic (zou meer voor filmen zijn, wat ik niet gebruik) is erg veel duurder. Nu heb ik na wat zoekwerk een Panasonic GX80 gespot., lijkt mij een goede middenweg. Als ik het geld waard vind dan zal ik 1 van deze 3 opties kiezen. Anders toch maar een bridge (Panasonic FZ82).

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 07 May 2019

De Panasonic GX80/GX85 is ook een betaalbare optie inderdaad.

kristel
Door

kristel

op 26 Apr 2019

Hallo, als eerste bedankt voor de fijne site. Ik heb nu een coolpix b700. Helaas geen fijne camera bij wat donker weer. Wel fotograafeer ik op de M stand. Na wat cursussen wil ik over naar een systeemcamera. Maar ondanks het stukje hierboven vind ik de keuze nog steeds lastig. Ik zoek een camera voor landschap, dieren, portret/macro. Maar ook eentje die binnen ook mooie foto's geeft. Mijn gevoel zegt een EOS M50 van canon of een Olympus Mark II of III. Sony valt qua prijs lenzen dan af. Welke is qua gebruik beter voor mij? Welke objectief kan ik het beste nemen voor macro? Alvast bedankt. Zodra ik de keuze gemaakt heb voor een systeemcamera ga ik kijken naar een cursus avondfotografie Den Bosch, want die zag ik net voorbij komen op uw site.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 29 Apr 2019

Hi Kristel,Bedankt, inderdaad zag ik vaker cursisten die de camera niet heel fijn vonden. De keuze blijft moeilijk, dat snap ik. Je wil vrij brede dingen fotograferen. Voor dieren, landaschap, portret is de Canon EOS M50 ook te gebruiken. Je kan evt. met een adapter ook lenzen gebruiken voor de Canon spiegelreflexcamera, die zijn soms voordeliger. Met name lenzen van 300 mm.De Olympus kan ook interessant zijn en is nog wat sterker als het gaat om combineren van licht gewicht/kleine omvang en toch veel zoombereik. Dat komt door de kleinere sensor. HEt is daardoor wel ietsje moeilijker om veel onscherpte te krijgen in achtergronden bij macro. Het kan wel, maar het kan wat beter met de Canon EOS M50. Voor portret is een 50 mm f/1.8 ook erg interessant. Voor details van natuur ook, dit lijkt wat op macro en is voordeliger in het begin. Qua macro kan je denk ik met een adapter van Canon ook bijvoorbeeld een 100" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-macrolens/">00 mm macrolens gebruiken voor de Canon spiegelreflexcamera.Je bent van harte welkom tijdens de Workshops" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/workshop-nachtfotografie/">Workshops Nachtfotografie Den Bosch. In september ben ik. Je kan op de hoogte blijven als je je aanmeldt.

Kristel
Door

Kristel

op 26 May 2019

Bedankt voor je reactie Joris. Ik ben nog steeds druk aan het inlezen op je site waardoor ik weer meer ga twijfelen.. Ook in een winkel ( fotodevakman) navraag gedaan wat hun top 3 zou zijn. Zou komen met de x3 van fuij ( die valt qua prijs af) de Panasonic g80 en ook de Olympus em-d 10 III. Die ik hierboven al ook al gevonden. Voordat ik overga op daadwerkelijke aankoop hoop ik dat je me nog even wilt helpen. Mijn foto's hoeven niet heel groot aan de muur maar 40 bij 50cm natuurlijk wel.. Belemmerd een micro four sensor mij hierin. Je benoemt hierboven de 50 mm 1,.8 lens. Is deze naast portret in staan om een spin op de foto te zetten. Of denk ik dan te klein macro. Moet ik meer aan bloemen enz denken. Verder vroeg ik me af welke "alround lens"ik heb beste kan aanschaffen in het begin. Vooral om dat ik mee neem op vakantie. Daarnaast wil ik ook graag in de avond meer kunnen fotograferen lukt dat met deze camera. Ik hoop dat je me nog een keertje wilt helpen. Ik wil namelijk niet weer de "fout" maken om een camera te kopen waarvan ik snel spijt krijg. Alvast bedankt. oja ik heb me aangemeld voor nachtfotografie in Den Bosch. Ben benieuwd naar de datum ( hopelijk kan ik) ps als je een andere tip hebt als camera hoor ik het graag. Wil maximaal rond de 1500 in totaal kwijt zijn aan body en een goede alround lens en een macro/portret lens. Sorry voor de vele vragen. Is gewoon te veel informatie waardoor ik het niet allemaal meer kan zien.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 26 May 2019

Hi Kristel,Ik begrijp zeker dat het kiezen moeilijk is en dat meer informatie ook eerder leidt tot meer twijfel. En ook iedereen heeft andere adviezen.De Fuji zou ik niet nemen om reden van de prijzen van de lenzen, dat is snel heel duur allemaal. Het wordt heel vaak door verkopers genoemd. De camera is betaalbaar en dan zitten mensen vast aan Fuji lenzen die vaak te prijzig zijn.De Panasonic G80 en Olympus EM-D 10 Mark II zijn behoorlijk vergelijkbaar. De Panasonic is wel weathersealed, zelf vind ik dat belangrijk omdat je ook op reis zomaar ineens minder weer kan hebben of wat vochtiger weer. Of aan de kust. En dat kan fotografisch wel mooi zijn. Menu's zijn misschien wel wat meer wennen, de Panasonic camera's hebben vaak nogal veel opties.Ik zou in een winkel de camera eerst uitproberen als het lukt.De MFT sensor is ook prima voor grotere afdrukken en ook voor avondfotografie.Qua lenzen:Allround zou ik deze nemen: 14-140 mm. Dan heb je door de sensor eigenlijk 28 - 300 mm. Dat is best allround.Voor je macro en tevens portret: de Olympus M.Zuiko Digital ED 60mm f/2.8 Macro. Dan krijg je meer vergroting omdat het een echte macrolens is. Een 45 mm f/1.8 is voor alleen portret prima maar geeft minder vergroting voor je beestjes. Ben bang dat je de spin te klein vindt worden. En dan kan je denk ik beter meteen 200 euro meer neertellen voor deze. En macrolens is ook goed bruikbaar voor portret, je moet alleen iets verder weg gaan staan.Ik mail je over een datum voor Den Bosch (avondfotografie" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/workshop-nachtfotografie/">avondfotografie workshop).

Maarten
Door

Maarten

op 28 Apr 2019

Beste Joris,Allereerst een verademing om een website tegen te komen met onafhankelijk advies. Op internet / youtube kom je al veel pagina's of filmpjes tegen waarbij je jezelf af kan vragen of ze niet door de fabrikant worden gesponsord.Voor mijzelf en mijn vriendin willen we beginnen met fotograferen, we zullen het meest fotograferen op vakanties en wellicht portretfotografie om de kunsten van het vak te willen leren. Er heerst bij ons beiden nog een flinke twijfel. We twijfelen tussen de Sony A6000 en de Canon M50. Waar twijfelen we door, met name de leeftijd van deze twee. De Canon is namelijk gereleased in 2018 waardoor ik denk dat het menu gebruiksvriendelijker is voor beginners en meer (leuke) features. Heb je voorbeelden van je cursisten of jezelf m.b.t. mening(en) over het menu van deze twee? Daarnaast lees ik enkele reviews op webshops dat de Sony iets meer of sneller ruis laat zien (bij fotograferen met weinig licht) dan de Canon M50. Wat is uw ervaring?Het is natuurlijk moeilijk in te vullen voor een ander maar wellicht dat je deze twijfels kunt doorbreken om ons een duwtje in de goede richting te geven bij welke keuze we moeten maken...Bij voorbaat dank. Mvg, Maarten

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 29 Apr 2019

Maarten,Bedankt voor je compliment. Er zijn veel sites waar aan affiliate marketing wordt gedaan, een percentage wordt verdiend bij verkoop via een bepaalde link.De camera's die je noemt zijn beide op zich prima. Het menu van beide camera's vind ik relatief gezien goed voor de beginner (relatief omdat het altijd wennen is). Het is eenvoudiger dan van een Panasonic bijvoorbeeld. Ook iets eenvoudiger dan van een Nikon. Ik denk dat beide menu's ongeveer even goed te doorgronden zijn, zou me er niet te druk om maken bij deze 2 modellen. Ik heb beide camera's meerdere keren gezien en mensen vinden de menu's niet verkeerd. Knopjes zijn wel wat kleiner soms, zou je even moeten zien of dat een probleem is voor je of niet.Qua specs is de Canon iets moderner, met o.a. touchscreen (dat vergemakkelijkt wel de bediening). Voor video is de Canon ook iets beter (o.a. slowmotion, opties microfoon + resolutie). De Sony is ietsje sneller (11 per seconde vs 10 fotos). Besef dat dit heel erg snel is, beide.Belanrijker is wat je zelf kan. Als je portretfoto's maakt, gaat niemand jou vertellen of die met de Canon of de Sony zijn gemaakt. Echt, daar zit het verschil niet. Wel in bijvoorbeeld een 50 mm f/1.8 lens, je eigen instellingen en compositie (en later licht). Beide cameras geldt: aantal lenzen is relatief beperkt. Dit is op te lossen met een adapter waarmee je Canon lenzen kan gebruiken op de body (zou ook met Sony A6000 moeten kunnen maar voor compatibiliteit is een Canon systeemcamera met een Canon adapter voor DSLR lenzen denk ik wel veiliger/verstandiger).

Lotte
Door

Lotte

op 03 May 2019

Beste Joris, Welke systeemcamera zou je aanraden voor een reis naar Scandinavië? Dit om de mooie natuur, landschappen, oa zeearenden en het noorderlicht te kunnen vastleggen. Weinig tot geen ervaring met fotografie. Het hoeft allemaal niet perfect te zijn, gewoon een goede allround camera. Een starter voor een leuke prijs. Groetjes, Lotte

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 07 May 2019

Hi Lotte,Het belangrijkste is dat je zelf kan omgaan met de camera, instellingen en hoe jij kijkt. Dat is nr 1. Dan de lenzen en dan pas de camera. Die is het in dit rijtje het minst belangrijk.Toch over een camera. Je kan denken aan een Olympus OM-D E-M10 III met lenzen die ik in dit artikel ook noem. Zeearenden kunnen wel ver weg zijn. Daar is dan de 75-300 mm het beste voor. Bij een boottrip kunnen ze wat dichterbij komen.Een andere camera is bijvoorbeeld Sony A6000 in combinatie met een extra lens, 55-210 mm.Beide zijn goed, de Olympus biedt meer zoombereik door de kleinere sensor. De Sony is iets beter bij weinig licht, zoals noorderlicht. Voor noorderlicht" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/noorderlicht/">noorderlicht moet je wel echt weten wat je doet met je camera.Als je begeleiding wil kan je op de hoogte blijven van mijn Academy." rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">Academy. Dat is aan jou natuurlijk.

Lotte
Door

Lotte

op 15 May 2019

Dank je wel. Ik heb ondertussen deze gekocht: Olympus OM-D E-M10 Mk II Zilver + 14-42mm IIR + 40-150mm R Eerst maar even flink oefenen. Mocht ik nog hulp nodig hebben dan zal ik zeker contact opnemen. Thnx😀

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 16 May 2019

Hi Lotje,Leuk, is een mooie site om mee te beginnen en meteen ook een leuk zoombereik. Succes!

Gerhard Groen
Door

Gerhard Groen

op 17 May 2019

Dag Joris,Ik stel je een vraag in de hoop dat je er iets mee kunt/ wilt. Zoniet, geen enkel probleem hoor!Ik ben geen fotograaf, maar een hobby vogelaar. Ik heb nu een ‘handige’ Nikon B700, licht, ‘’ 800 mm’’, maar wel met een (te) kleine chip. Je haalt alles dichtbij maar echt scherp is het niet. Ik gebruik geen statief {maar wil dat ook niet}. Digitaal filmen in 4K doe ik nu met iphone en nikon. Dat kan dan ook met die veel betere combinatie.Heb jij een idee voor een combinatie van body met tele, liefst zoom die wel zo’n 600 mm haalt? En liefst met flinke beeldstabiilsatie, liefst lens en body? Of hoeft dat niet? Als amateur toch scherpe vogels is mijn doel.Ik zat te kijken naar sony A7 III of R en bijv sony OSS lens, of tamron. Maar kun je niet beter en toch goedkoper? Of moet je zelfs nog meer besteden?Of is het een illusie en kan ik beter gewoon door met wel aardige plaatjes... ;-}Met vriendelijke groet Gerhard Groen

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 May 2019

Hi Gerhard,Fijn dat je je vraagt hier hebt geplaatst.Bij vogels heb je vaak te weinig bereik. De compactcamera combineert zoombereik met een relatief licht gewicht maar de prestaties zijn met name minder goed bij weinig licht en soms ook bij veel inzoomen al. Als je kijkt naar spiegelreflexcamera's, dan kom je uit bij combi's van camera en lens die sowieso veel groter zijn dan je nu hebt. Je moet dan denken aan een cropcamera + bijvoorbeeld een Tamron 150-600 mm lens. Dit is uit de hand nog te doen maar het is wel groot. Zeker niet handzaam.Systeemcamera's van Olympus of Panasonic hebben een MFT sensor, zie ook dit artikel dat je nu leest. Deze sensor heeft een cropfactor van 2 en verlengt daardoor eigenlijk je lens. Een combi waar je aan kan denken is een Olympus of Panasonic systeemcamera met MFT sensor (die noem ik ook in dit artikel) + een Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400mm F4.0-6.3. De lens kost nu wel zo'n 1250 euro. Gecombineerd met een camera erbij ga je wel richting 2000 euro. Je hebt dan door de cropfactor 200-800 mm zoom en dit kan ook nog uit de hand door de in body stabilisatie. Voor minder geld kom je toch uit bij de compactcamera's en dan blijf je houden dat met name bij minder licht prestaties minder zijn. Dat is de concessie die mensen doen bij dit soort camera's.Camera's die je noemt zijn prima (Sony A7 III of R) maar je hebt veel minder bereik door de grote sensor die erin zit.

Gerhard Groen
Door

Gerhard Groen

op 19 May 2019

Dank je voor je duidelijke advies! Hier ga ik mee verder, ik ga er nu beter op inzoomen 🤕 Reviews en gegevens, het artikel etc... Ik ga die combinatie dan eens opzoeken in een nabije winkel om er een beeld van te krijgen in je handen. Bedankt!

Gerhard Groen
Door

Gerhard Groen

op 19 May 2019

Nog een eerste detailvraag. Mijn huidige compactcamera Nikon B700 heeft meer pixels dan de Olympus, 20,3 megapixels CMOS. Is de chip bij de Olympus beter, bijv door grotere pixels of zo? Of is met name de Panasonic leica beter? Of allebei?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 May 2019

Hi Gerhard,De sensor is inderdaad beter dan bij de bridgecamera's, prestaties zijn beter bij hogere ISO. ISO 3200 zou nog acceptabel zijn. Aantal megapixels zegt niks over kwaliteit van de sensor.Bekijk ook even de https://www.flickr.com/photos/69248413@N07/with/34264208455/" rel="nofollow">vogelfoto's die Klaas de Jonge maakt van vogels met het materiaal waar ik het over had. Als de link het niet, dan even googlen op zijn naam en de combinatie met de term Flickr. Hij gebruikt de Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400mm F4.0-6.3. En een Panasonic GX8, hij heeft volgens mij ook de GH5 of G9 uit mijn hoofd. Ik ken hem niet persoonlijk maar ik ben wel bevriend met hem op Facebook.De Panasonic lens is ook beter ja.Ik vind het ook wel leuk te horen wat het uiteindelijk is geworden en of je tevreden bent. Ik kan dan ook jouw mening gebruiken om andere mensen te helpen die met dezelfde vragen worstelen. Dus als je het weer onder dit artikel wil zetten als je ervaring hebt met een nieuwe camera, dan vind ik dat zeker leuk. Is aan jou natuurlijk!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 May 2019

Graag gedaan Gerhard

Yvonne van der Maas
Door

Yvonne van der Maas

op 21 May 2019

1,5 jaar geleden heb ik bij jou een cursus gedaan (in Zaltbommel) en een vervolgcursus in Culemborg. Ik heb een Nikon P900 (grote Compactcamera) Ik wil toch graag meer met fotograferen gaan doen en wil dus een stabielere camera met een grotere sensor. Ik fotografeer veel natuur en vooral vogels. De reden dat we destijds voor de Nikon hebben gekozen dat we onderweg geen lenzen willen wisselen en het gewicht dat je dan mee moet dragen. Nu hebben we ons al diverse keren laten adviseren in fotozaken, iedereen heeft een ander advies 😊 Nu denken we aan de Fuji X-T30 . Kleine systeemcamera, niet te zwaar en met een grotere sensor. Daar zouden we dan 2 lenzen bijkopen. Maar inmiddels zien we door de bomen het bos niet meer zoals je zult begrijpen. Daarom: HELP Kun jij ons adviseren of dit een goede camera is voor ons gebruik. Ik hoor het graag van je.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 22 May 2019

Hi Yvonne,Inderdaad weet ik nog dat je bij mij de 2 cursussen hebt gedaan.Voor vogels is bereik met je lens heel belangrijk. Dat bereik bood de Nikon P900 je wel. Nadeel is o.a. de beeldkwaliteit bij wat minder licht, dan is het wat minder met de Nikon P900.Inderdaad verschillen adviezen. Met Fuji camera's zelf is niks mis, maar ik daag je uit om goed te kijken wat lenzen kosten van Fuji. Dan schrikken mensen vaak. De camera's zijn namelijk nog betaalbaar en de lens die er dan bij zit ook nog. Maar wil je een lens tot 200 mm (dat is voor vogels nog heel vaak te kort trouwens) dan betaal je al veel geld terwijl het qua zoombereik niks bijzonders is. Dus dan ben je veel geld kwijt maar je hebt niet het zoombereik voor vogels.Ik zou in jouw geval gaan voor een Olympus systeemcamera die ik in dit artikel ook noem bij camera's tot 600 euro. Die heeft namelijk een kleinere sensor, klinkt technisch maar dit heet cropfactor 2. Praktisch betekent dit dat een lens tot 150 mm eigenlijk 300 mm is en een lens tot 300 mm eigenlijk 600 mm (de lengte van de lens moet je dus keer 2 doen). Ik raad je dan voor vogels een lens aan van minimaal 300 mm. Die kost zo'n 500-600 euro maar dan heb je dus 600 mm bereik tegen relatief licht gewicht. De fuji heeft cropfactor 1,5. Dus dan is 200 mm eigenlijk: 200 x 1,5 = 300 mm. Je krijgt met de Olympus systeemcamera met Micro Four Thirds (MFT) sensor dus eigenlijk meer bereik.Wil je nog meer, dan kan je de Panasonic Lumix G Leica DG Vario-Elmar 100-400mm lens erbij nemen. Dan heb je door de cropfactor van de Olympus camera's die ik noemde dus eigenlijk 200 tot 800 mm uit de hand (je moest het zoombereik keer 2 doen). En dat kan nog uit de hand door de stabilisatie. Die lens gaat wel richting 1200 euro. Misschien is dat te veel, toch is dit heel veel bereik tegen relatief weinig geld en relatief licht ook nog. Ik red dit bereik echt niet met mijn camera's.Ik snap dat keuzes maken moeilijk is maar kijk heel goed naar prijzen van lenzen die lang genoeg zijn voor vogels en laat je niet verleiden tot een Fuji als die lange lenzen dan heel duur zijn. De lens die jij voor je Fuji camera nodig zou hebben voor vogels is de 100-400 mm van Fuji, die kost (ik google net) 1639 euro. En dan heb je dus minder bereik dan op een Olympus systeemcamera.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 22 May 2019

Ik vind camera;s van Fuji verder prima maar de prijzen van lenzen vind ik 'een beetje voor de elite'. Het is snel te duur voor de hobbyist met normale baan.

Yvonne
Door

Yvonne

op 25 May 2019

Dank je voor je reactie Joris. We gaan ons verder oriënteren.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 25 May 2019

Veel succes Yvonne!

Marjon vd Born
Door

Marjon vd Born

op 01 Jun 2019

Beste Joris, Dank voor je uitgebreide artikel. Ik ben aan het overwegen mijn Canon 50 D te vervangen (of un ieder geval aan te vullen) met een systeemcamera. Ik heb toendertijd voor voor deze camera gekozen, omdat ik veel paardenraces fotograveerde. Tegenwoordig maak ik ook veel landschap en portretfoto’s. Ik heb naast deze camera een simpele videocamera. Als vervanging voor beiden denk ik nu aan de Sony A6400. Deze komt in het overzicht (nog) niet voor. Wat zou jouw advies zijn? Alvast bedankt Met vriendelijke groet marjon van der Born

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 Jun 2019

Hi Marjon,De Sony A6400 moet nog worden aangevuld inderdaad. Belangrijkst is wat je zelf kan, je lenzen, je accessoires (bij landschap bijvoorbeeld filters) en dan pas de body. Ook bij portret is je body niet heel belangrijk. Je kan bijv. Net zo goed een Sony A6000 nemen en de rest anders investeren. In jezelf en in lenzen. De kitlens en de 50-210 mm lens zijn goed te betalen maar veel andere lenzen zijn snel duurder. Voor portret een 50 mm f/1.8 lens. Zie wat een cursist" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/cuba-reisfotografie-cursist/">cursist van mij maakte met een 50 mm lens in Cubagoed kijken naar wat lenzen kosten voor jouw camera als je voor een systeemcamera kiest, ook die je in de toekomst mogelijk wil. Met name langere lenzen zijn erg duur. Bijvoorbeeld 300 mm. Er zijn minder all in one lenzen (superzoomlenzen) voor systeemcamera's. Denk aan 18-300 mm bijvoorbeeld, daardoor heb je vaak meerdere lenzen nodig.

Maurice
Door

Maurice

op 07 Jun 2019

Hi Joris, Ik ben aan het kijken voor een systeemcamera. Hierbij zit ik te denken aan een Sony A6300. Nu zie ik dat je een A6300 hebt met E 18-135mm OSS voor 1198 euro, maar ook een A6300 met 16-50mm f/3.5-5.6 + 55-210mm f/4.5-6.3 voor 1052 euro. Wat zou jij adviseren? Ik ga een reis maken door Namibië en Botswana en wil daar mooie foto's maken van landschappen, dieren, etc. Ik heb nog niet veel ervaring met echte fotografie, maar wil hier graag mee aan de slag. Ik zoek dan ook een camera die misschien nu iets meer kan dan ik al weet, maar dat ik er soort van kan 'ingroeien'. Ben van plan ook in mezelf te investeren. Max. budget ligt rond de 1200/1300 euro. Ik hoor graag van je. Vriendelijke groet, Maurice

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 Jun 2019

Hi Maurice,Met de Sony A6300 zelf is op zich niks mis. Overigens is er ook een A6400 nu. Alleen een lens tot 210 mm is niet echt ver voor wildlife terwijl je alles bij elkaar toch best wat geld kwijt bent. tot 135 mm is zeker niet genoeg, die zou ik niet nemen. En als je dan kijkt wat een lens tot 300 mm kost, dan schrik je heel erg. Dat schrijf ik ook in dit artikel. Als je echt vaker wildlife fotografie wil doen, dan kan je je afvragen over je voor Sony systeemcamera moet gaan vanwege de dure langere lens.Je kan ook voor Olympus gaan, zie dit artikel. Daar noem ik dan ook de lenzen. Met een 75-300 mm hbe je dan echt veel bereik.

Maurice
Door

Maurice

op 11 Jun 2019

Hi Joris, Bedankt voor je reactie. Olympus is zeker een optie. Ik zag op de Olympus site ook een M.ZUIKO DIGITAL ED 14‑150mm F4‑5.6 II lens. Deze bespreek je niet in je artikel. Zou je deze ook aanraden, of toch de 75-300 mm? Ik zag ook dat er een opvolger is bevestigd van de OM-D E-M5 Mark II. Denk je dat het nuttig is om te wachten? Verwachte specs: https://www.techradar.com/news/camera-rumors/6 Er is zover ik weet nog geen release datum bekend. Ik heb me trouwens ingeschreven voor de avondcursus in Culemborg. Tot dan!

Peter
Door

Peter

op 21 Jun 2019

Beste Joris Ik heb twee vragen. Ik heb nu een Canon Powershot G3x 24-600. Leuk ding. Maar met RAW fotograferen kan je niet digitaal zoomen (max. bereik is ongeveer 300mm), en als je in JPEG fotografeert op 600mm verlies je scherpte. (als je de foto zeg 40x30 cm wil afdrukken). Ik zoek een betaalbaar alternatief, en wellicht een systeem camera (ik heb 20 jaar met SLR gefotografeerd, maar dat is teveel gesjouw en gesleep). Jouw redenering is "Prestaties van een fullframe camera zijn vooral beter bij weinig licht (hogere ISO), dan zie je het verschil meer. Alleen je verliest dus bereik met je lenzen. Dan is 210 mm echt niet genoeg voor veel dieren. Ik raad je aan te investeren in jezelf, daarna in lenzen en fullframe is vaak niet nodig. " . Mijn vraag is hoe het zit met de scherpte van opnames met meer dan 300mm bij een kleinere sensor. De ervaring die ik heb, is dat het toch vaak minder scherp is. Wat adviseer je: is heel duur (Fuji) ook echt heel veel beter? En, als jij het hebt over 'minder bereik van lenzen' bedoel je dan eigenlijk het in de praktijk minder vaak kunnen wisselen van lenzen bij dure systemen, omdat je die omwille van hun prijs toch niet koopt? Dank alvast voor je reactie. Mijn complimenten voor je site en je hulpvaardigheid (kan ik wat voor je terugdoen?)

Peter
Door

Peter

op 21 Jun 2019

Jouw reactie...aanvullend.... je zegt: "Die heeft namelijk een kleinere sensor, klinkt technisch maar dit heet cropfactor 2. Praktisch betekent dit dat een lens tot 150 mm eigenlijk 300 mm is en een lens tot 300 mm eigenlijk 600 mm (de lengte van de lens moet je dus keer 2 doen). ". Ik snap de redenering. Maar zou graag de kwaliteit van zulke foto's weten; heb je daarover een mening/ervaring ?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Jun 2019

Ja, de kwaliteit is over het algemeen goed. Wel is er wat er wat meer gevoeligheid voor ruis op hoge ISO. Bekijk deze Flickr eens: https://www.flickr.com/photos/69248413@N07/ van Klaas de Jong. Hij gebruikt de Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400mm f/4.0-6.3 ASPH Power OIS lens op een Panasonic body. Hij vindt foto's tot ISO 3200 goed.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Jun 2019

Hi Peter,Je vraag is wat algemeen : "hoe zit het met scherpte van opnames met meer dan 300 mm met een kleinere sensor". Het kan per apparatuur verschillen maar bij compactcamera's zijn soms resultaten bij veel inzoomen minder goed. Ik ben zelf fan van kunnen wisselen van lens.Wat ik bedoelde met 'minder bereik van lenzen' is dat je bij een fullframe camera niet de cropfactor hebt. een 200 mm lens is ook echt 200 mm op een fullframe sensor. Bij een DSLR is dit vaak rond 1,5. Dus dan is 200 mm eigenlijk 300 mm.Uit je reactie denk ik op te maken dat zoombereik voor jou belangrijk is. Als dat zo is, dan vind ik de Olympus of Panasonic systeemcamera's interessant. Die hebben vaak een Micro Four Thirds sensor en dan is de cropfactor 2. Dus heb je dan een 300 mm lens, dan is het eigenlijk 600 mm maar je hebt niet het gewicht van een 600 mm lens. Wil je nog meer bereik. Dan is deze lens erg mooi: Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400mm f/4.0-6.3 ASPH Power OIS. Die is dus voor de MFT sensor: een aantal Olympus of panasonic systeemcamera's. Je hebt dan eigenlijk 200-800 mm uit de hand en dat is bij een DSLR A) niet te tillen en B) niet te betalen. En C) niet uit de hand te doen. Met deze wel, mede ook door goede stabilisatie in body + lens. Bij Fuji zou je maar cropfactor 1,5 hebben en ook is de 100-400 mm lens weer duurder.Wat je terug kan doen? Misschien eens een artikel delen op facebook als je dat hebt. Een review op google achterlaten over Kijk & Zie fotoschool vind ik ook leuk maar je moet dan een gmail-account hebben.

albert
Door

albert

op 06 Jul 2019

Ik fotografeer graag en veelzijdig van vakantiefoto's tot aan bruiloften, potretfotografie, natuur en macro. Omdat mijn Sony alpha A350 (spiegelreflexcamera) defect is geraakt moet ik helaas op zoek naar een nieuwe camera. soms twijfel ik om weer een Sony te kopen in de hoop dat ik mijn oude 3 lenzen nog kan gebruiken aan de andere kant zie ik ook dat er nu systeemcamera's te koop zijn. Het is mij nog niet duidelijk of ik daarmee mijn oude lenzen met A-vatting nog kan gebruiken. Ik zoek wel een snelle camera waarbij ik een vliegend object scherp kan fotograferen. Ook vind ik het prettig dat ik bij weinig licht nog goede fotos kan maken. Oh ja, niet onbelangrijk; budget ca 600 euro. Dus hulp is welkom en dan graag wel gemotiveerd waarom een bepaalde camera voor MIJ geschikt zou zijn. Alvast mijn dank.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 Jul 2019

Hi Albert,De systeemcamera's" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-sony-systeemcamera/">systeemcamera's van Sony hebben een E-mount en jij hebt lenzen met een A-mount. Die passen niet. Misschien met een adapter, maar dat durf ik niet zeker te zeggen. Ook niet hoe goed dat dan werkt. Je kan denken aan een Sony A6000, die is snel (11 foto's per seconde). Lenzen tot 210 mm zijn nog betaalbaar, daarna wordt het wel erg duur. Daardoor kan je ook denken aan Olympus, zie ook wat ik schrijf in mijn artikel over Olympus, langere lenzen zijn wat beter betaalbaar en ook deze camera's zijn snel.

Chalmer
Door

Chalmer

op 16 Jul 2019

Ik heb al wat ervaring met fotografie, maar me daar nooit echt in verdiept: lang geleden analoog begonnen, zelf ontwikkeld en afgedrukt (zwart-wit). De fotografie is weer een passie geworden tijdens enkele reizen naar Afrika (oa 1 jaar lang met het hele gezin, zie www.pacci.nl) en daarbij een nieuwe spiegelreflex aangeschaft nadat de analoge camera gestolen was met alle lenzen en extra’s. Ik ben begonnen met een Sony Alpha 100, later daarbij een alpha 200 aangeschaft met extra Sigma lenzen naast de kitlenzen: macro 10-20; 24-70 en 70-300. Met de Sony’s heb ik jarenlang fijn kunnen werken; met name de alpha 200 was een fijne camera, maar inmiddels zijn ze aan het verslijten; beeldcalibratie (dus de afstelling van de spiegel) klopt niet meer altijd, de sensor is vuil waarbij deze niet veilig meer schoongemaakt kan worden, en de techniek is voort wat verouderd, zodat ik geen geld meer uit wil geven aan een dure servicebeurt die eerder ook al niet het gewenste resultaat had. De Sigma 24-70 lens is inmiddels versleten, cq hij loopt vast, waarbij een (dure) servicebeurt maar zeer kortdurend heeft geholpen. Al met al ben ik op zoek naar een nieuwe camera, waarbij ik wildlife (vogels!), natuur en mobiliteit (wij houden van dagenlange trektochten door de natuur) samen met een hoge kwaliteit, en mogelijkheden om vergrotingen (tot posterformaat) te maken probeer te combineren in een camera. Geen eenvoudige opgave.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Jul 2019

Hi Chalmer, dank je voor je uitgebreide uitleg. Mobiliteit is zeker een uitdaging als je ook vogels wil fotograferen. De spiegelreflexcamera's raad ik niet zo snel aan voor je. Sony DSC-RX10 Mark IV is een bridgecamera waarbij je alles in één hebt. Er zit een 1 inch sensor in, dit is niet heel groot. Hoe kleiner de sensor, hoe meer gevoeligheid voor ruis bij hoge ISO-waarden.Andere optie is een Olympus of Panasonic systeemcamera met Micro Four Thirds sensor (ietsje groter dan de 1 inch sensor die ik net noemde), Micro Four Thirds sensor heeft cropfactor 2. Dat 'verlengt' je lenzen. Een mooie lens voor vogels is een Panasonic LEICA DG VARIO-ELMAR 100-400 mm F4.0-6.3 ASPH. Je geeft alleen geen budget, dus dat moet je zelf bepalen. Niet het goedkoopst maar wel kwaliteit. Hij weegt 1 kg, dat is voor 100-400 mm lens weinig. Mijne is 1,4 kg (voor DSLR). En dan heb je met de Panasonic 100 - 400 mm lens duscropfactor 2: dat is 200 - 800 mm (uit de hand!) en dat kan nog door de beeldstabilisatie. Bij een DSLR gaat dat bereik gepaard met meer gewicht (en vaak ook omvang). Klaas de Jong gebruikt dit (bevriend mee op facebook; ken hem verder niet). Zie hier: https://www.flickr.com/photos/69248413@N07/ Hij gebruikt o.a. een Panasonic G9 als body. tot ISO 3200 is nog goed bruikbaar, zo vindt hij (ook persoonlijk). Je moet het vooral eens zelf voelen denk ik want wat mensen mobiel (licht/zwaar) vinden is ook heel persoonlijk.

Anne
Door

Anne

op 23 Jul 2019

Dag Joris, ik lees veel over de Tamron superzoomlens 18-400mm. Past deze lens op een systeemcamera? Zo ja, van welk merk? Of is hij alleen geschikt voor een spiegelreflex? Hoor graag en dank je wel! Anne

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Jul 2019

Hi Anne, De Tamron 18-400 mm is voor de spiegelreflexcamera gemaakt. Dus deze past daarop. Mogelijk kan je wel een adapter gebruiken en dan toch de lens gebruiken maar daarbij kan je soms ook wat functionaliteiten niet ten volle benutten. Bijv. snelheid, autofocus. Voor de systeemcamera's valt het mij op dat er vaak minder 'superzoomlenzen' zijn, zoals een 18-400 mm. De strategie lijkt om mensen meerdere verschillende lenzen te willen verkopen. Ik ken geen 18-400 mm lens voor de systeemcamera op dit moment.

Marijke
Door

Marijke

op 29 Jul 2019

Hallo Joris, Allereerst bedankt voor alle informatie die je deelt, ik ben al een stuk wijzer. Momenteel fotografeer ik met een geleende Sony A300 die aan vervanging toe is. Ik heb eens met een geleende Nikon D5600 gefotografeerd en was erg onder de indruk van de resultaten (oa kleur, scherpte). Ik wil echter liever wat lichters om mee te nemen, dus ging op zoek naar een systeemcamera. Kwam uit op de Fuji XT30 ivm kwaliteit van de kleur als bij de Nikon, maar zoals jij ook zegt inderdaad: te dure lenzen. Ik ken iemand met de Olympus OM-D-E-M10 Mark III maar twijfel ivm het verschil in resultaat met de Nikon 5600 (naar mijn idee veel mooiere foto's met de Nikon, sprekender, mooiere kleur) en ook omdat ik me afvraag of ik er scherpe vergrotingen van kan laten afdrukken op A3. Kun jij deze laatste vraag over vergrotingen beantwoorden, wat is jouw reactie op mijn vergelijking van de Nikon vs de Olympus qua kleur en zou het misschien beter zijn een tweedehands body Sony A300 te kopen en nog even wat beter te leren fotograferen voor ik een duurdere aanschaf doe? Alvast bedankt voor je reactie!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 30 Jul 2019

Hi Marijke,Ik begrijp de behoefte aan lichter materiaal wel, zelf vind ik de Nikon D5600 ook licht. 465 gram is ook niet veel. De Sony A300 is niet een camera waarin ik zou investeren, Sony richt zicht op de systeemcamera's en dan ga je straks voor de A300 ook lenzen kopen terwijl het uiteindelijk voor je waarschijnlijk een doodlopende spoor wordt.Je kan zeker scherpe vergrotingen maken met de Olympus systeemcamera's. Prestaties bij weinig licht zijn alleen wat minder omdat de sensor kleiner is. Alleen dat heeft juist als voordeel dat je dus relatief weinig gewicht en omvang hebt maar wel veel zoombereik (de cropfactor 2). De cropfactor bij Nikon D5600 is 1,5. Dus bijvoorbeeld een 200 mm lens is op de olympus eigenlijk 400 mm en op de Nikon D5600 eigenlijk 300 mm. De kleuren vind ik lastig om iets over te zeggen. Dit heeft ook met de lens te maken. En het is ook persoonlijk.Scherpte heeft veel meer te maken met de lens dan met de body. Dus die conclusie kan je niet op die manier trekken, dat Nikon scherper zou zijn dan Sony of Olympus. Voordeel van de Nikon is ook dat er veel meer lenzen zijn. De Olympus biedt jou wel wel een betere combi tussen mobiliteit (licht en weinig omvang) en zoombereik. Het zijn allemaal afwegingen met voors en tegens. Misschien kan je van iemand een keer en Olympus lenen of zelf nog even bij iemand met een Olympus camera navraag doen. Of in de winkel een aantal foto's maken.Soms zie ik mensen met duizenden euro's materiaal die een cursus volgen en die maken helemaal geen betere foto's dan een ander. Ik weet ook niet wat je vooral wil fotograferen, dat kan ook nog uitmaken. Beter leren fotograferen is sowieso een goed idee want dan haal je veel meer uit jezelf en je materiaal. Als je met mij wil samenwerken om je sneller te ontwikkelen dan kan je ook op de hoogte blijven van mijn Academy" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">Academy met feedback. Dat is helemaal aan jou.

Marion van Huizen
Door

Marion van Huizen

op 11 Sep 2019

Hoi Joris, ik ben beginner in systeemfotografie. Vroeger wel compact toestel gebruikt. Ik twijfel na het lezen van je artikel tussen de sony en de Olympus. Ik krijg een kleinkind, dus wil portretten maken en ga binnenkort op safari, dus daar wil ik ook optimaal gebruik maken van een goed toestel. Wel wil ik straks ook een cursus gaan volgen. Wat zou voor mij de beste keuze zijn en welke lenzen adviseer je om erbij aan te schaffen?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 Sep 2019

Hi Marion,Leuk dat je ook meer wil. Bij een Sony systeemcamera zijn langere lenzen vaak erg duur. Zie ook mijn artikel beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-lens-sony-systeemcamera/">beste betaalbare lens voor Sony systeemcamera Voor safari is meer dan 200 mm wel aan te raden en die zijn dus erg prijzig.Je kan voor Olympus gaan, bijv. het instapmodel dat ik noem in het artikel dat je nu voor je hebt (bijv. die Mark III). Voor safari is de 75-300 mm lens mooi. Die is uit mijn hoofd rond 600 euro. Dit bereik heb je zeker niet met Sony voor die prijs. En (het klinkt wat ingewikkeld) maar door de crofactor van 2 heb je eigenlijk een 150-600 mm lens. Voor weidsere beelden kan je evt. een korte lens nemen, bijv. 14-42 mm (of iets vergelijkbaars). Je hebt snel meerdere lenzen nodig bij systeemcamera. Met spiegelreflex kan het een stuk voordeliger en met 1 allround lens, bijv. 18-300 (of 18-400)Voor portretten van je kleinkind raad ik aan: Olympus M.Zuiko Digital 45mm f/1.8. Die is ook voor binnen erg goed, kan veel licht door en dat is echt nodig binnen.Sony variant is de A6000, maar een safarilens is wel prijzig.

Gity
Door

Gity

op 10 Oct 2019

Hallo, Ik ben opzoek naar een nieuwe camera sinds 2009 forografeer ik met Nikon D90 met meerdere lenzen. Nu overweeg ik om een systeemcamera aan te schaffen die lichter is en makkelijker mee kan op reis. belangrijk is dat ie snel is, fullframe is en natuurlijk beeldkwaliteit van de foto's moeten ook hoog zijn. En een kleine wens is dat ik een retro look zoek :) spreekt mij erg aan. Kan je mij een advies geven? Bedankt.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Oct 2019

Hi Gitty,Leuk dat je al langer bezig bent met fotografie. Kan je ook aangeven wat voor foto's je vooral wil maken, dus welke onderwerpen? En eventueel wat omstandigheden.

Gity
Door

Gity

op 26 Nov 2019

Hallo, Excuses voor mijn late reactie, ik maak graag portret fotos, reis foto's (stad en natuur). Bedankt.

Fred Stoop
Door

Fred Stoop

op 16 Oct 2019

Hallo Joris, ik ben mij aan het oriënteren voor een nieuwe camera. Na veel lezen en informeren ben ik wel tot de conclusie gekomen dat een systeemcamera voor mij goed genoeg is. Ik gebruik hem voor vakantie ,familiefeest en soortgelijke gelegenheden. Hij moet vooral ook mooie foto's kunnen maken binnen bij weinig licht en in de avond. Al vele jaren heb ik de Olympus SP-600UZ in mijn bezit en ben daar redelijk over tevreden geweest alleen bij weinig licht en nachts dan zijn de foto's niet geweldig. Dus is mijn vraag aan jou of de Olympus OM-DE M10 11 of 111 die jij in de test hebt beoordeeld voor mij een juiste keus zou zijn. Wellicht wil ik later ook nog een online cursus volgen.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 18 Oct 2019

Hi Fred,Dank je voor je reactie. Algemeen is het zo dat geldt: hoe groter de sensor, hoe beter de prestaties bij weinig licht. De Olympus systeemcamera's hebben een relatief wat kleinere MFT sensor. Als je in de avond een stad vanaf statief fotografeert is het geen enkel probleem, je kan dan ook ISO laag houden. Uit de hand tijdens een wat donker feest zijn prestaties wel wat minder dan bij een grotere sensor. In de nacht (sterren bijv of noorderlicht) heb je ook hoge ISO nodig en dan geldt hetzelfde, het is dan wat minder. Voor een familiefeest is sowieso een lichtsterke lens aan te raden, liefst F/2.8. Relatief voordelig en in verhouding goed bij weinig licht is bijvoorbeeld een Nikon D5600 met een Sigma 17-50 f/2.8 lens. Dit is veel voordeliger dan een Olympus met een Olympus M.Zuiko Digital ED 12-40mm f/2.8 PRO lens. En prestaties van de N ikon D5600 zijn ook beter bij weinig licht dan bij de Olympus MFT camera's. Ook is een externe flitser snel goedkoper voor Nikon (bijv. van Yongnuo).Bij een Sony systeemcamera wordt een lichtsterke lens snel duur.

Ronald
Door

Ronald

op 29 Oct 2019

Beste Joris,Ik hoop dat ik op de juiste pagina zit. Op de eerste plaats, wat is het een mooie site.Ik ben op zoek naar een nieuwe systeemcamera en het liefste van Canon. Heb nu ook Canon spiegelreflex camera en was er altijd heel blij mee maar helaas defect gegaan bij de douane in het buitenland.Nu adviseert mij de fotozaak op een Panasonic. Nu ben ik helemaal aan het twijfelen. Mijn voorkeur gaat uit naar scherpe foto,s in de natuur.Ik zie niet goed op jouw site staan wat nu echt het beste is momenteel, ik zit tussen de 2000 en 3000 budget

Joris-Dijkema
Marianne de Groot
Door

Marianne de Groot

op 03 Nov 2019

Hallo Joris. Wat eenmooi uitgebreid artikel. Ik ga binnenkort naar Nieuw-Zeeland en overweeg mijn canon 500d met een 18-200 lens te verruilen voor een systeemcamera. Ik ging op pad voor lichter en compacter, maar wel met voldoende mogelijkheden. Ik fotografeer vrij "breed": portret, landschap, architectuur, natuur (stil en bewegend, klein en groot). Zeker dadelijk in Nieuw-Zeeland zal het van alles wat zijn. Ook staat er nog een safari op de planning. Nu kwam mijn adviseur met de Sony RX10-3. Vooral vanwege zijn uitgebreide lens. Ben dan wel het gewichtsvoordeel volledig kwijt. Hoe zie jij de plaats van deze camera als je hem mee zou nemen in bovenstaand artikel. Alvast dank voor je reactie.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 Nov 2019

Hi Marianne, Dank je wel. Nieuw-Zeelans is erg mooi. Ooit had ik zelf de 500D van Canon. De Sony RX10 III is geen systeemcamera, daarom staat deze niet in dit artikel. Dat wil niet zeggen dat deze niet te gebruiken is. Voordeel van zo'n camera is dat je "alles in één hebt". Zowel weidsere beelden als inzoomen tijdens safari's. Het is geen gek idee, alleen bij minder licht zijn de prestaties wel wat minder. Dat is v aak zo bij deze camera's. Het is alleen altijd concessies doen. Alternatief is een spiegelreflexcamera met bijv. een Tamron 18-400 mm lens. Qua body bijvoorbeeld een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">Canon EOS 800D. Alleen je hebt met de Sony wel wat meer zoombereik. Er is ook de Sony RX10 IV. Dus misschien is de nieuwere versie interessanter voor je.

Simone Keijzer
Door

Simone Keijzer

op 05 Nov 2019

Hoi Joris, allereerst alvast bedankt voor je hulp. Ik ben een echte beginner en wil mij gaan toeleggen op fotografie van ruitersport. Ik zoek dus een snelle camera die zowel binnen als buiten kan presteren. Verder is het dan handig als de camera tegen stof kan want ruitersport en zand gaan vaak samen. En een regendruppel op z’n tijd zal ik ook niet kunnen vermijden. Wat voor camera zou je mij aanraden? Zelf denk ik sowieso een systeemcamera vanwege de snelheid maar daarmee houdt mijn idee wel op. Groetjes Simone

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Nov 2019

Hi Simone,Snelheid is handig maar voor binnen heb je een goede en relatief dure lens nodig ivm weinig licht. Liefst f/2.8. Binnen vraagt echt meer van je apparatuur. En je wil ook beter bestand tegen nattigheid of stof maar ik zie geen budget (ik bedoel ik weet niet wat het budget is). Dat wordt al gauw behoorlijk duur. Relatief voordelig is een Canon EOS M50 een adapter en dan een lens voor spiegelreflexcamera die lichtsterk is. Bijvoorbeeld 70-200 f/2.8 (kan ook van Tamron/Sigma). Sony wordt heel duur als je lichtsterke lens van 70-200 mm f/2.8 wil. Fuji ook geen optie ivm te dure lenzen. Ik weet niet hoe belangrijk binnen is voor je, het wordt een stuk makkelijker als je vooral op buiten zou richten. En ook goedkoper. Olympus is dan ook nog een optie, zie in dit artikel. Voor binnen zijn prestaties door de kleinere sensor wat minder.

Simone Keijzer
Door

Simone Keijzer

op 06 Nov 2019

Hoi Joris, bedankt voor je reactie. Mijn totale budget voor body en lens is ongeveer 1200 eur (en minder is natuurlijk altijd beter, haha). Ik zal idd vnl buiten fotograferen maar als de camera ook binnen presteert is dat wel handig want in de winter vindt de ruitersport binnen plaats. Wat ik ook nog zat te denken is dat een paardenbloem minstens 20x 40 meter is en dat dus een afstand is waarop je moet kunnen fotograferen. Sorry voor de extra vraag. Ik zie graag je advies tegemoed

Simone Keijzer
Door

Simone Keijzer

op 06 Nov 2019

Paardenbloem=paardenbak

Simone Keijzer
Door

Simone Keijzer

op 06 Nov 2019

Ik heb wel wat ruimte met mijn budget maar ik heb mij laten vertellen dat de camera niet het belangrijkste is haha

Simone keijzer
Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 07 Nov 2019

Hi Simone, voor buiten kan je dit wel gebruiken. Buiten is een stuk makkelijker door meer licht. Voor binnen is het niet echt heel geschikt. Alleen dit wordt snel te duur als je een systeemcamera wil. Met een spiegelreflexcamera is het wat goedkoper om een lichtsterke lens te nemen. Voor Olympus is dit een lichtsterke lens: M.Zuiko Digital ED 40‑150mm F2.8 PRO. En die alleen is al 1200 euro. Ik zou dat zelf niet alleen kopen voor de binnenbak want ook dan is het nog een uitdaging voor het materiaal door het weinige licht. En de meeste binnenbakken zijn ook fotografisch niet het mooiste. Sony en Fuji zijn nog duurder qua lenzen voor systeemcamera. Canon heeft nog weinig lenzen daarvoor en Nikon nog minder. Olympus is relatief beter te betalen qua systeemcamera en lenzen.Een 70-200 f/2.8 is voor systeemcamera niet goed te betalen. Voor spiegelreflex is dit nog een optie: TAMRON 70-200MM F/2.8 SP DI VC USD CANON + HA001 ZONNEKAP OCCASION (Kamera express), google maar. En dan bijv. in combinatie met een Canon EOS 800D. Ga je wel iets over je budget denk ik maar niet veel.

Simone Keijzer
Door

Simone Keijzer

op 07 Nov 2019

Jeetje, het wordt er niet overzichtelijker van. Ik heb zelf wat foto’s gekocht van op mijn paard en ik vind dat daar echt momentum op zijn gemist. Daardoor vraag ik mij af of een spiegelreflex echt wel snel genoeg is. En presteert de canon Eos 800d dan beter binnen dan de eerdergenoemde canon Eos M50 of de Olympus? Wat vindt jij al met al de beste keuze met snelheid, afstand, binnen vs buiten en evt weer en stofbestendigheid meegenomen?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 07 Nov 2019

Er is gewoon heel veel keuze en het zijn allemaal voors en tegens. Systeemcamera: ja, vaak sneller dus meer kans op momenten. Nadeel: duurdere lenzen, zeker lichtsterke en geen 2e hands markt (amper). En bij Olympus en andere kleinere sensoren (Micro four third) zijn prestaties binnen iets minder.Spiegelreflex: met jouw budget wat minder snel (800D: 6 foto's per seconde). Wel voordeligere lenzen en ook 2e hands. Binnen is een 800D iets beter dan een Olympus door de iets grotere sensor maar het blijft ook pittig binnen en je hebt een lichtsterke lens nodig, f/2.8. Als buiten echt het belangrijkste voor je is, dan kan je gewoon gaan voor de Olympus combinatie die je noemde. En voor lief nemen dat het binnen dan minder is. Buiten heb je dan meer snelheid. Of in de toekomst ooit nog een lichtsterke lens voor binnen erbij. Is binnen echt belangrijk, dan kon je uit bij spiegelreflex en dan is het ook krap met budget. Hoop dat je zo uit de voeten kan.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 07 Nov 2019

Dat is als uitgangspunt ook zo. En belangrijkste is wat je zelf kan qua instellinen én hoe je kijkt

Simone Keijzer
Door

Simone Keijzer

op 07 Nov 2019

Ik begrijp je, was flauw. Ik vraag mij eigenlijk ook af wat er nog voor kosten bijkomen? Een goede tas lijkt mij verstandig maar heb je ook nog geheugenkaarten nodig oid? Naast jouw academy;-)

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 07 Nov 2019

Een goede tas is handig, heb ik ooit op bezuinigd en door mijn onhandigheid ('t zit in mijn genen ;-) donderde er een lens op de grond (en camera). Tas wat groter kopen dan nu nodig is want als er tzt een andere lens bijkomt dan past de tas al niet meer. Een geheugenkaart is ook nog nodig. De Academy" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">Academy is - als zeg ik het zelf - relatief voordelig als je kijkt naar wat mensen aan materiaal uitgeven. Uiteindelijk moet je wel zorgen dat je weet wat je doet in welke situatie, dat is aan jou.

Simone
Door

Simone

op 07 Nov 2019

Welke Olympus bedoel je hier? Er staan er nl 2:-)

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 07 Nov 2019

De camera die je zelf noemde: OLYMPUS OM-D E-M5 MARK II ZWART + 14-150MM MARK II

Simone Keijzer
Door

Simone Keijzer

op 07 Nov 2019

Ik zie nu dat je haast wel de OM-D EM 5 mark 2 moet bedoelen om dat de OM-DE een MFT sensor heeft en dus nog moeilijker binnen zal presteren. Wat voor lens zou daarbij het beste passen?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 07 Nov 2019

Ik schreef eerder "de Olympus die je noemde". Dat betekent dat ik dus verwees naar de combi die jij hebt genoemd: OLYMPUS OM-D E-M5 MARK II ZWART + 14-150MM MARK II.

Siem Keijzer
Door

Siem Keijzer

op 07 Nov 2019

Oké. Begrijp ik goed dat beide Olympus camera’s een MFT sensor hebben? (En dat ze daarom minder interessant zijn dan de genoemde canonS.? Hierna zal ik stoppen hoor, ik vraag veel van je.

Simone Keijzer
Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 07 Nov 2019

Nee, is voor spiegelreflex. En er zijn adapters waarmee je lenzen voor spiegelreflex op een systeemcamera kan gebruiken maar dat werkt niet altijd goed (scherpstellen enz). Ik kan dat niet aanraden.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 07 Nov 2019

Ja, MFT sensor. Prestaties zijn dan iets minder bij weinig licht maar het is wel allemaal licht en compact.

Simone Keijzer
Door

Simone Keijzer

op 07 Nov 2019

Ik geloof dat is ga voor de canon EOS M50 met de adapter en lichtsterke lens. Volgens mij heb ik dan nog het beste van alles. Ontzettend bedankt voor het meedenken. En tot later;-).

Romy Nederlof
Door

Romy Nederlof

op 18 Nov 2019

Beste Joris, allereerst: wat een fijn blog! Ik wil graag beginnen met fotografie en ben op zoek naar een camera. Ik wil graag een systeemcamera omdat deze wat kleiner is maar wel van lens kan wisselen. Er zijn echter zo veel systeemcamera’s, dat ik niet zo goed weet welke goed voor mij is. Mijn focus qua fotografie zijn huisdieren, natuur en wintersport. Ik wil graag scherpe foto’s kunnen maken van bewegende beelden. Ook wil ik graag mooie foto’s kunnen maken met minder licht. Ik wil graag onder de +-700 euro blijven voor de body. Heb jij tips qua welk merk of model goed bij mij zou passen of waar ik op moet letten? Groet, Romy Nederlof

Romy Nederlof
Door

Romy Nederlof

op 18 Nov 2019

Beste Joris, allereerst: wat een fijn blog! Ik wil graag beginnen met fotografie en ben op zoek naar een camera. Ik wil graag een systeemcamera omdat deze wat kleiner is maar wel van lens kan wisselen. Er zijn er echter zo veel, dat ik niet goed weet wat nou het beste bij mij past. Mijn focus zal liggen op huisdieren, natuur en wintersport. Ik wil graag scherpe beelden schieten van bewegende beelden en ook bij iets minder licht mooie foto’s kunnen maken. Ik wil graag onder de 700 euro voor de body blijven. Heb jij tips voor mij qua merk of model? Groet, Romy Nederlof

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Nov 2019

Hi Romy, dank je. Je kan denken aan Olympus E-M10 Mark III. Deze is relatief klein en geeft door de kleine sensor ook meer bereik met je lenzen. Dit is voor dieren, natuur en wintersport handig omdat onderwerpen op afstand kunnen zijn. Qua lenzen kan je denken aan een kit met 14-42mm EZ Zwart + 40-150mm R Zwart. En voor huisdieren binnen is deze echt heel mooi: OLYMPUS MFT 45MM F/1.8 ZILVER M.ZUIKO DIGITAL. Mooi voor portretten van huisdieren, ook buiten trouwens maar binnen bij weinig licht kan er extra veel licht door die lens. Je krijgt met die lens mooie onscherpe achtergronden. Sony en Fuji worden snel duur qua lenzen (vooral de wat langere lenzen bedoel ik dan).

Els
Door

Els

op 23 Nov 2019

Hoi Joris,Vandaag vond ik jouw website en ik heb deze helemaal verslonden. Dank voor de goede en uitgebreide informatie, wat super leuk en interessant. Toch ook van mij een vraag in dit blog omdat ik zeer benieuwd ben naar jouw kundige advies:al jaren heb ik een hobby in fotografie maar heb dit nooit naar een hoger plan getrokken / durven te trekken. Ik heb nu de knoop doorgehakt en wil ik me, zeker nu mijn oude camera het heeft begeven, meer gaan ontwikkelen in de fotografie. Ik heb daarom mijn zinnen gezet op een systeemcamera.Mijn doel is uiteindelijk wel om, als het allemaal lukt en als ik het kan, in de toekomst ook in opdracht foto's te gaan maken (liefst portretfotografie, newbornshoots, weddings etc.). Daarnaast hou ik enorm van natuur fotografie en het 'kleine natuurleven" in beeld te brengen. De camera is het eerste wat in mn backpack gaat als ik op reis ga.Feit is wel dat ik qua systeemcamera een beginner ben, fulltime werk (toevallig ben ik ook jurist ;-) en per saldo minder tijd heb per week om me te ontwikkelen op dit gebied). De aankomende tijd wil ik wel fotografie meer in mn leven gaan inbouwen (ook met cursussen). Met al deze informatie in mn achterhoofd word ik erg heen en weer geslingerd in mijn keuze voor een camera opv alle informatie.Zo begreep ik vandaag van een andere professional die ik sprak dat de Fuji Tx-3 helemaal fantastisch is. Daarentegen heb ik jouw informatie goed gelezen (volgorde belangrijkheid: fotograaf, lens, body) en vind ik ook dat de prijzen van Fuji lenzen erg hoog liggen.Gelet op mijn wensen, de variatie in lenzen die daar voor nodig zijn en de mogelijkheid om te groeien 'in professionaliteit' met de desbetreffende camera, is mijn vraag: welke camera's zou je me kunnen aanraden?Alvast heel erg bedankt voor je reactie.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Nov 2019

Hi Els, goed dat je je orienteert en het is zeker moeilijk kiezen. Grappig dat je jurist bent trouwens. Alle merken hebben voors en tegens. Olympus is relatief goed betaalbaar, veel systeemcamera's hebben wel een kleine sensor en dat is bij hoge ISO (minder licht) iets minder. Fuji is heel duur qua lenzen, ik raad dat niet vaak aan om die reden. Mensen gaan de lenzen dan vaak niet kopen en er zijn ook geen fullframe systeemcamera's als je dat ooit zou willen (doorgroeien).Canon heeft de beste menu's, meest intuïtief en daar hoor je mensen vaak niet over maar iemand die niet ervaren is is daar wel bij gebaat. Ook kan je met een adapter goed lenzen gebruiken van Canon DSLR als je zou willen, dat is soms veel voordeliger. Er is ook een goede 2e hands markt daarvoor. Je kan denken aan Canon EOS M50. Ik zou niet meteen starten met duurste body, is ook niet makkelijker te bedienen voor je. Investeer in jezelf met cursussen en ook in lenzen. LAter kan je altijd gaan voor een andere body als je het leuk vindt. Er zijn genoeg doorgroeimogelijkheden bij Canon systeemcamera (ook fullframe, dat heeft Fuji niet). Een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-canon-systeemcamera/">Canon EOS M50 is geen wereldbedrag dat je nu hoeft te investeren. Dus ik zou zeggen neem een camera die nu bij je past. Die peperdure camera gaat je nu echt geen topbeelden geven en is alleen maar moeilijker nu. Met Canon is het veel beter een variatie aan betaalbare lenzen te krijgen. Ook beter dan bij Nikon qua systeemcamera. Ik zou dus voor Canon gaan. En koop een 50 mm f/1.8 erbij voor portretten en mooie onscherpe achtergronden. Heb je de gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis Ebooks al gedownload?

Els
Door

Els

op 24 Nov 2019

Hoi Joris! Onwijs bedankt voor je duidelijke en goede toelichting. Ik heb vandaag ook heel veel gelezen over de M50, daar werd ik ook erg enthousiast van. Jouw visie en verhaal sluit goed aan bij alle informatie die ik al had gevonden. Heel veel dank! P.s. ik heb zeker het gratis ebook al gedownload.... Ik ben er nu mee bezig (ook de informatie over creatieve lens heb ik gelezen. De 50 mm f1.8 staat op mn wensenlijst!)

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 26 Nov 2019

Hi Els, leuk! De 50 mm is een mooi Sinterklaas- of Kerstcadeautje...

Guus
Door

Guus

op 27 Nov 2019

Hallo Joris! Ben vandaag voor het eerst op je website beland. Man, wat een super waardevolle info. Daar heb je echt wat aan. Complimenten!! Zoals velen worstel ik ook met een nieuwe aankoop keuze. Keuzes maken op dit terrein is toch best lastig! Ik fotografeer al lange tijd met heel veel plezier. Overigens niet voor werk. Ik fotografeer momenteel met de Canon 5D mark III en heb een hele serie Canon L kwaliteit objectieven: 16-35/2.8; 24-70/2.8; 70-200/2.8 en 400/4.0 mm + 1.4 converter. Eigenlijk over het hele spectrum dus. Ik fotografeer vooral tijdens verre vakanties: landschap, portret, wildlife en zo nu dan acties op de sportvelden van mijn kids. Wil nu eigenlijk overstappen op een fullframe systeemcamera vanwege o.a. gewicht, formaat, focussnelheid en andere mooie nieuwe mogelijkheden., Vooral de eye-tracking functie op de Sony camera's spreekt me aan. Ik vind de 5D met bijv. de 70-200/2.8 USMII soms net te traag reageren bij het scherpstellen en bij het volgen van beweging (servo functie). Mijn keuze 'beperkt' zich tussen de Sony A7 iii of iv en A9! én Canon R of RP. Ik realiseer me dat de prijzen nogal uiteen lopen. Ze zijn eigenlijk allemaal tamelijk duur (behalve de RP) moet ik zeggen maar prijs is op zich geen barrière. Was eigenlijk niet van plan mijn mooie lenzen (te goedkoop) uit te ruilen in de winkel als ik van merk zou veranderen. Immers de Sony lenzen zijn erg duur en m.i. kwalitatief net iets minder dan mijn Canon lenzen.. Tja de vraag is dan ook: wat lever ik door het gebruik van de adapter als ik op Sony overstap (werkelijk briljante camera's) en mijn huidige set lenzen blijf gebruiken. Of is het gezien de aard van mijn fotografie en het voordeel Canon lenzen op Canon body toch beter voor de Canon R of RP te gaan? Aantal f/s boeit me niet zo zeer. 5-7 f/s is voldoende. Touch screen scherpstellen op het display (ik ben een linksoog fotograaf), feilloze tracking en scherpstelling van beweging en het groot aantal meetpunten zijn voor mij zeer waardevolle zaken. Kan je mij nog een overweging meegeven die ik nog niet zie of beter nog zelfs een koopadvies? Alvast bedankt.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Nov 2019

Hi Guus,Ik heb zelf een 5D Mark IV (en 1D-X heb ik ook gehad). Ik heb een A9 gebruikt voor mijn berentrip de laatste keer. Omdat ik graag betere tracking wilde bij beweging. Hij was heel erg goed maar ik heb het gebruikt met Sony lenzen. Ik wilde dat de camera voor mij vooral het werk doet bij beweging en niet ik. Dat heeft goed uitgepakt. Zie de https://portfolio.kijkenziefotoschool.nl/finland-beren/" rel="nofollow">berenfoto's.Ik heb nu ook in mijn bezit de A7RIV. De tracking is niet die va nde A9 maar wel beter dan de Canon camera's. Alleen vind ik de tracking niet erg fijn werken met een Sigma MC11 adapter en bijv. een Canon 100-400 mm type II. Het is niet hetzelfde. Dus het blijft tricky met een adapter, tenzij je echt stilstaande onderwerpen fotografeert (hoewel ik bijv. met mijn 16-35 mm Canon op de A7RIV op f/8 geen scherpe hoeken had en pas op f/11 wel. daar was ik ook niet blij mee). Dus goed de scherpte in de hoeken checken bij landschapsbeelden als je een adapter gebruikt.Sony loopt wel voorop maar beter is dus Sony lenzen te gaan gebruiken voor beweging. De beste tip die ik je kan geven is dat jij een Sony A7RIV of A9 gaat huren met een adapter en zelf ERVAREN hoe je de tracking vindt. Dat is relatief goedkoop voor je iets koopt. EOS R is niet echt een actiecamera. Dat duurt nog even voor Canon daarmee komt. Ik zou echt zeggen, eerst huren en ervaren met adapter. En als het het niet echt is, dan kan je ook nog kiezen om de lenzen voor actiefotografie evt. toch in te ruilen voor Sony lenzen.De MC11 adapter kwam beter uit tests dan Metabones trouwens en is nog goedkoper ook.Ik gebruik zelf geen touchscreen scherpstellen op het display, daar weet ik wat minder van.GEEN A7RIII kopen want die was niet fijn met tracken maar mijn A7RIV kwam net te laat voor de berentrip. De RIII werkt niet goed als ik precies 1 onderwerp wilde tracken, hij maakt telkens het scherpstelveld heel breed en focust dan op van alles en nog wat maar niet meer op de beer (op bomen, struiken enz). Ik vond dit in de winkel (ik huurde) al echt niet best maar de mensen die er werken weten er zelf het fijne niet vanaf.

Guus
Door

Guus

op 28 Nov 2019

Dank voor je snelle en zeer waardevolle reactie Joris. Prima idee om idd eerst e.e.a. even goed uit te proberen, met name die andere body's in combi met mijn lenzen. Zowel de A9 met de MC11 adapter als wellicht ook de Canon R. Heb het idee dat Sony de 'slag om de systeemcamera' gaat winnen van de vlaggeschepen Canon en Nikon. Fuji denk ik vooral in de gaten houden met name op film gebied. Graag nog je visie op de nieuwe Canon RF lenzen in combi met de R en RP body van Canon. Is dat nog een optie om te switchen en mijn Canon 5D + EF lenzen in te ruilen voor de nieuwe RF serie? Ik lees hele enthousiaste reacties en recenties over de Canon RF lenzen. Hoor van je! Alvast bedankt!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 Nov 2019

Fuji heeft wel mooie camera's maar het is alleen APS-C en lenzen zijn ook erg duur en aanbod is beperkt vind ik (voor de professional en wildlife voor wat ik wil). Sony heeft de beste autofocus voor tracking. De EOS R of RP kunnen niet tippen aan de tracking van de Sony camera's, al helemaal niet de A9. En dat vond jij belangrijk, dus dat is ben ik bang geen goede verbetering voor je. Je kan natuurlijk wel een keer een EOS R huren, dat is ook niet zo duur. Met de RF lenzen heb ik zelf geen ervaring maar ik denk dat het nog wel even duurt voor Canon met een echt snelle systeemcamera komt, eerst de 1-DX III nog en dat is een groot ding.

Siri
Door

Siri

op 29 Nov 2019

Hoi Joris, Ondanks de geweldige informatie op deze site, weet ik eigenlijk nog steeds niet wat ik moet kiezen. Totale beginner hier qua fotografie en het is zo veel informatie! Ben wel erg goed met het bewerken van foto's. Ik zou graag een all-round camera willen, omdat ik vaak op reis ga. Voor zowel brede landschappen en vergezichten, als dieren-fotografie. Maar ook portretfotografie. En het liefst zou ik thuis ook alvast willen gaan oefenen met wat macro-fotografie. Eigenlijk alles dus haha! Ik zou graag een camera willen waar ik in kan 'groeien'. Ik ben vrij technisch en kan mezelf goed en snel ergens inleren. Dus het zou van mij best een technische camera mogen zijn, die niet perse helemaal voor beginners is. Ik ben van plan om in mezelf te investeren en om die manier snel te groeien in de fotografie. Echter heb ik geen zin om 3 of meer lenzen te moeten aanschaffen en te moeten meesjouwen in mijn backpack, gezien die al zwaar genoeg is! Wat raad je me dan aan? Een systeemcamera met b.v. 2 goeie lenzen? Of toch een spiegelreflex met 1 allround lens? Prijs om te beginnen graag tot 1000-1200 euro (liefst iets goedkoper). Excuses voor de vele vragen! Hoop echter op een spoedige reactie (i.v.m. black Friday weekend haha!!!) Groetjes Siri

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 29 Nov 2019

Ik begrijp het, het is veel info. Ook mijn site.Een spiegelreflex met 1 allround lens kan maar het is wel groter en misschien vind jij het te groot in je backpack, zeker voor dieren heb je lengte nodig. Dus minimaal 300 mm. Voor DSLR kan je denken aan Nikon D5600 + Sigma Tamron 16-300 mm of Sigma 18-300 mm maar houd het eens in je hand om de grootte en gewicht te beoordelen.Alternatief is systeemcamera maar daarbij zie je minder vaak die allround lenzen van 18-300. Dus meerdere lenzen worden het dan snel. Olympus (of Panasonic) combineren lengte (zoombereik voor dieren) goed met relatief compact en licht gewicht. Dit door de kleine sensor (MFT). Je kan denken aan olympus omd em10 mark III of Em 5 II, laatste is weathersealed en zijn ook acties voor geloof ik. Ik noem ook lenzen in dit artikel voor Olympus. Alleen voor dieren kom je snel uit bij 75-300 mm lens, is wat duurder maar het combineert wel telebereik met meer compactheid en minder gewicht.

Siri
Door

Siri

op 29 Nov 2019

Bedankt voor je snelle reactie! Stel ik doe een Olympus systeemcamera. Naast die 75-300mm lens voor dieren, welke lens (of lenzen) zou dan voldoen voor brede landschappen, portretten van mensen en macro (denk aan een bloem/insect met blurry achtergrond)?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 29 Nov 2019

De Olympus M.Zuiko Digital 14-150mm f/4.0-5.6 II kan je gebruiken (standaard). En dan voor dieren de 75-300 mm. Ook met de 14-150 kan je wel onscherpe achtergronden krijgen met een bloem maar echte macrolens is het niet natuurlijk. Alternatief voor Olympus M.Zuiko Digital 14-150mm f/4.0-5.6 II is de 14-42 mm maar de 14-150 maakt je behoorlijk allround en dan hoef je alleen voor echt verre onderwerpen de 75-300 te gebruiken. Je zou zelfs kunnen starten met enkel de Olympus M.Zuiko Digital 14-150mm f/4.0-5.6 II en later de 75-300 kopen.

Siri
Door

Siri

op 29 Nov 2019

Suuuper bedankt voor je reactie! Hier kan ik zeker meer mee! De dieren zijn namelijk op de laatste plaats. Ik wil vooral landschappen en natuur gaan fotograferen op reis en thuis gaan beginnen met oefenen met portretten en evt. een beetje macro. Super bedankt!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 Dec 2019

Leuk dat je er blij mee bent, succes Siri!

Marja
Door

Marja

op 29 Nov 2019

@joris, naar aanleiding van de uitleg op deze website denk ik dat een systeemcamera het beste bij me zou passen. Zou je advies kunnen geven wat op dit moment de beste camera zou zijn? Ik heb een budget van ongeveer €600. In de toekomst zou ik er wel graag lenzen bij willen kopen denk ik. Ik maak graag foto’s in de stad, tijdens reizen en portret. Ook dat de camera Bluetooth heeft en connectie met WiFi zou kunnen maken vind ik wel belangrijk om snel te kunnen uploaden. Verder ben ik een beginner dus beetje gebruiksvriendelijk is wel belangrijk. Ik hoor graag of leuke camera weet :)

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 Dec 2019

Hi Marja, Canon EOS M50 is voor gebruiksvriendelijkheid goed maar ook dan moet je leren wat je doet. Je budget is wel krap voor systeemcamera. De Olympus camera's in dit artikel zijn ook een optie maar qua bediening iets moeilijker en goedkopere hebben niet allemaal bluetooth. Ik zou voor Canon EOS M50 gaan, wel bluetooth ook.

Erik
Door

Erik

op 07 Dec 2019

Beste JorisIk heb een Sony A6000 met een 18-200 en een sigmalens 56f1.8 Nu wil ik graag een fullframe camera en helaas passen de lenzen dan niet meer ik fotografeer vooral buiten natuur dier landschappen wat voor camera kan ik het beste aanschaffen en welke lezen komen dan overeen ik zat zelf aan een Sony A7lll of vl te kijken maar de lenzen zijn helaas nog duurder met fullframe

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 11 Dec 2019

Hi Erik, fullframe wordt erg duur qua lens en body. Zeker bij Sony. En je moet beseffen dat de goede, creatieve foto's niet vanzelf komen met dat materiaal. Je mist ook bereik als het gaat om natuur. Voor landschap heb je het meeste ook werken met filters, statief, mooi licht vangen. Of je nu a7III of A7RIV neemt, het kan met allerlei camera's. De meeste mensen zouden veel verder komen als ze in zichzelf investeren ipv vooral duur materiaal. Laat je niet gek maken door fullframe." rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/fullframe-camera-voordelen-nadelen/">fullframe. Als je het wel wil zie ook mijn artikelen beste sony systeemcamera en beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-lens-sony-systeemcamera/">beste lens voor sony systeemcamera Of beste telelens voor Sony" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-telelens-sony-systeemcamera/">Sony systeemcamera.

Nico
Door

Nico

op 09 Dec 2019

Joris wat vindt je van de combinatie Canon Eos M6 mark 2 met de 18-150mm lens voor lowlight en sportfotografie, beide mijn interesse? en klein formaat.

Joris-Dijkema
Nin
Door

Nin

op 17 Dec 2019

WÁT een verademing is deze website! Leuk om te voelen tussen alle regels door hoe iemand passie voor zijn vak heeft, Ik oriënteer me op een systeemcamera. Ik ben een echte beginnen wil me richten op het fotograferen tijdens het reizen en van mijn gezin. Ik twijfel nu tussen de Canon Eos m50 en de Sony A6000. Wil jij vanuit je deskundigheid je advies geven wat het meest passend is?

Joris-Dijkema
Lotte
Door

Lotte

op 29 Dec 2019

Hallo Joris, Ik heb al veel gelezen op je website. Fijne en duidelijke informatie. Maar door de grote keuze in de huidige camera-wereld zie ik door de bomen het bos niet meer. Ik fotografeer nu met een compactcamera, Sony cybershot HX300, 50xzoom. Fijne camera, goed qua gewicht, maar wel traag en ook niet altijd even scherp. Ik fotografeer graag landschappen, mensen, dieren, maar ook macro. Vooralsnog vooral op vakanties en weekendjes weg. Omdat ik het fotograferen hobbymatig meer wil gaan oppakken en me er verder in wil verdiepen en gezien de vakantiebestemming volgend jaar (Peru) overwogen om een andere camera erbij te kopen. Ik dacht eerst een Nikon D7500 met Tamron 18-270mm lens. Bij 2 winkels geweest, en die raden me allebei een systeemcamera aan; minder gewicht en voorbereid op de toekomst. Dus me daarin verdiept. Ik vind ze nog best duur. Ik wil circa 1000 tot max 1250 euro uitgeven. Ik kwam uit op Panasonic DCM-G80 of DC-G90 (met name wegens meer pixels) met 14-140 lens. Dan lever ik wel in op zoombereik, maar het is ook een stuk minder gewicht. G80 is ook verkrijgbaar als kit met 12-60 en 45-200 mm lenzen. Ook de Canon M50 en Nikon Z50 bekeken, maar die lijken me minder qua prijs/kwaliteit. En bij Sony heb ik mijn vraagtekens. Wat zou jij me aanbevelen?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 29 Dec 2019

Kiezen blijft heel moeilijk voor mensen, begrijpelijk. Systeemcamera wordt wel steeds belangrijker. Een panasonoc G80 of G90 is zeker een optie. Voor dieren is 140 mm niet zoveel. Dus tot 200 mm is dan beter om te starten. De Z50" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/nikon-z50-systeemcamera-voordelen-nadelen/">Z50 niet kopen, zie mijn artikel. De Canon EOS M50 is ook een optie en je kan dan lenzen gebruiken van DSLR met een adapter, maar die zijn dan wel wat groter. Panasonic is geen gek idee, de bediening kan wat wennen zijn. Het menu kan overweldigend zijn in het begin. Compactcamera is niet ideaal, je doet vrij veel concessies. Sony is heel goed maar relatief duur qua lenzen (zeker de wat langere), door de MFT sensor heb je met de lenzen van Panasonic meer bereik (het is dus nog wat lichter).

Meinko poel
Door

Meinko poel

op 29 Dec 2019

Hoi jotis ik ben op zoek naar een systeem camera maar wil er eigenlijk een allround lens bij omdat het wat lastig is om steeds te wisselen

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 29 Dec 2019

Ik heb geen informatie over wat je vooral fotografeert qua onderwerpen en of het binnen of buiten is. Zo kan ik niet goed adviseren. Ook zie ik geen richtbudget van je.

Miriam
Door

Miriam

op 01 Jan 2020

Hallo Joris, Wij zijn ons aan het oriënteren op een systeemcamera. We hebben nu een spiegelreflexcamera van Nikon D5300 met tamronlens, waarbij ik de foto's niet altijd scherp vind. Wij fotograferen heel veel tijdens vakanties. Daarnaast willen we ook filmen met de camera. Voor mij is scherpe foto's belangrijk. Door research te doen, denken we aan de Panasonic DMC-G80 Zwart + 14-140mm II f/3.5-5 of de olympus-om-d-e-m10-mark-iii-zwart-40-150mm Welke adviseer je van deze 2 of nog andere camera in deze prijsklasse en wat is daarvan de reden dat je deze adviseert? Of zou u voor een andere camera gaan? Of een Sony RX10 III of RX10 IV. Maar de laatste vind ik eigenlijk veel te duur. Klopt het dat de Sony geen touchscherm heeft? Of komt er binnenkort een actie wat je weet of worden ze goedkoper? Alvast hartelijk dank! Met vriendelijke groet, Miriam

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Jan 2020

Hi Miriam, De D5300 is zeker niet verkeerd en onscherpe foto's ligt waarschijnlijk aan je instellingen (of je hebt een minder goede lens misschien). De Sony RK 10 III en IV kan maar je kan geen lens wisselen. En dan is het best een investering. Ik raad het vaak niet aan. Sony heeft vaak geen touchscreen inderdaad, ook niet op mijn dure Sony A7RIV.De G80 is ook weathersealed, dat is prettiger in bepaalde situaties. Beide camera's zijn echter goed te gebruiken voor wat jij wil. De G80 is wel wat groter en dikker, dat moet je realiseren. G80 heeft LCD-scherm dat flexibeler is, kan voorwaarts worden gedraaid.

Bob
Door

Bob

op 03 Jan 2020

Beste Joris, Bedankt voor alle informatie op deze site en in het speciaal dit artikel. Ik heb op dit moment al een systeemcamera, de Sony Nex 5T, met 18-200 lens. Ik zou graag een wat handzamere lens willen hebben, zoals de 18-135 van Sony. Ik gebruik de camera vooral als ik op reis ben en ik vind het wisselen van lenzen een hoop gedoe (altijd weer spullen pakken, moment is misschien alweer weg, kans op stof in de sensor). Nu is zo'n lens best wel weer een investering, dus ik was aan het kijken of ik misschien ook meteen mijn camera moet upgraden (combideal is meestal voordeliger), naar bijvoorbeeld een A6400. Zou ik daar in fotokwaliteit veel op vooruit gaan? Ik ben nu op zich niet ontevreden, maar ik vind de camera soms wel wat traag en qua kleur/levendigheid zie ik ook nog wel ruimte voor verbetering. Wat is jouw advies?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 Jan 2020

De A6400 is wel een upgrade, je hebt een zoeker en het autofocussysteem is erg goed, hij is sneller enz. Qua kleur kan je in RAW gaan werken, dan kan je achteraf ook meer. alleen uiteindelijk moet je wel zelf de mooie beelden maken. En niet alles is altijd met 1 lens te doen vind ik, hoewel ik de behoefte wel begrijp.

Bob
Door

Bob

op 06 Jan 2020

Dank voor je reactie! Ik ga me er nog eens verder in verdiepen...

Roos
Door

Roos

op 08 Jan 2020

Hoi Joris, allereerst dank voor alle informatie en tips op je site, echt super. Het duizelt me alleen nogal inmiddels met al die verschillende modellen en lenzen. We hebben een spiegelreflex camera die na zo'n 20 jaar wel aan vervanging toe is. In het verleden me wel verdiept in fotografie maar met minder worden van de camera ging de lol er wat af. Dus tijd voor een systeemcamera en een fotocursus. Ik vind portretfotografie het leukste, vooral kinderen en dat dat zowel binnen als buiten goed kan vind ik belangrijk. Ook wil ik de camera gebruiken voor product/reclamefoto s. Verder is het belangrijk dat de foto's makkelijk naar de nas kunnen worden verplaatst via het Wi-Fi. Het budget is tot ongeveer 1500. We hebben nu trouwens een olympus en vinden ook dat menu zeer onoverzichtelijk/onlogisch dus dat merk spreekt me nog niet gelijk aan. Heb jij de tip voor de camera voor ons?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 Jan 2020

Hi Roos,Het blijft moeilijk kiezen ja. Ze hebben allemaal voors en tegens. Als je geen Olympus wil dan kan je denken aan bijvoorbeeld Sony. Alleen Sony staat ook niet zozeer bekend om duidelijke menu's. Wel is Sony echt de marktleider in de systeemcamera's. Je kan dan denken aan bijvoorbeeld een A6100. En voor portret het liefst een lichtsterke lens, zoals een 50 mm f/1.8. Ik vind Sony de beste optie voor je, ook steeds meer lenzen. En de autofocus (ook eye autofocus voor portret) is goed.

Roos
Door

Roos

op 09 Jan 2020

Dank! Die staat inderdaad op mijn lijstje als optie. Ik ga nog even rustig verder puzzelen

Eric
Door

Eric

op 22 Jan 2020

Ik ben inmiddels vele jaren geleden aan het fotograferen gegaan. Tweeoog spiegelreflex, Mamiya 6x4.5 en daarna Olympus OM spiegelreflexcamera’s. Inmiddels na een druk bestaan weer de tijd om te gaan fotograferen. Zit nu in dubio wat betreft aanschaf camera. Mijn oog is gevallen op oude liefde Olympus. Ik gebruik het vooral voor landschap, architectuur en macro. De keuze is nu tussen een Om 1 mark 2 plus 12/40 f2.8, setje kost hier in Frankrijk €1472 of een oudere versie EM5 mark 2 lus zelfde objectief setje kost €989. Vooral de body is mijn twijfelpunt in combinatie met aan tal pixels. In eerste instantie voor digitaal gebruik maar afdrukken komt ook in zicht op zeg maar max 40x50. Kan je mij van advies dienen? Al vast dank!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Jan 2020

Hi Eric,40x50cm kan ook met 16 megapixels nog. Het gaat verder veel verschil maken wleke body je neemt. Je kan ook vaak op lagere ISO werken bij jouw onderwerpen (OM I Mark II is wat beter op hoge ISO maar dat heb je minder nodig). Het gaat om cameracontrole, kijken, creativiteit, ervaring en lenzen. Voor landschap helpen filters ook.

Eric
Door

Eric

op 23 Jan 2020

Ha Joris, Bedankt voor je reactie! Je hoort later nog wel van me!

Nicole
Door

Nicole

op 25 Jan 2020

Beste Joris, Ik wil een nieuwe camera aanschaffen en ben na het lezen van dit artikel er uit dat het weer een Olympus wordt. Ik heb nu een olympus slylus s1, maar wil weer naar een body met wisselbare lensen, maar geen spiegelreflex ivm gewicht. Nu twijfel ik tussen de m5 mark iii en de m10 mark iii, reden is dat ik de prijs van de m5 hoog vind. Ik film nooit, welke zou jij aanraden? Verder twijfel ik over de lenzen die ik zou moeten kopen. Ik maak de meeste fotos als ik dagjes weg (stedentrips met vrienden en gezin) ben en tijdens vakanties (vaak rondreizen in Europa, maar dit jaar Maleisie en Singapore) of wat fotograferen in bos of op de heide. Ik zit te denken aan een 25mm f1.8 voor binnen en cityfotos, of is een 17mm dan beter? En dan twijfel ik nog tussen de combi van 14-42mm en 40-150mm of toch de 14-150mm, wat zou jou advies zijn? Zo veel mogelijkheden, maar weet echt niet wat nu het beste past bij de type foto's die ik maak, reisfotografie (natuur, landschap, maar ook stad en reisgezelschap). Hopelijk kan jij helpen. Alvast bedank, Nicole

Els
Door

Els

op 27 Jan 2020

Ik lees even mee, want ik heb nagenoeg dezelfde vraag ;-) Twijfel tussen de Mark iii en Mark ii die je beschrijft. En kan ook niet heel helder krijgen wat nu echt het verschil is. Ik fotografeer m.n. buiten, ik zou ook graag met langere sluitertijden willen leren fotograferen. Maar het blijft wel puur hobby.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 31 Jan 2020

Verschillen zijn klein.120 autofocuspunten ipv 81, ietsje sneller bi continu opnamen (8.6 vs 8 foto's per seconde), 4k video vs full HD.

Marilyne
Door

Marilyne

op 09 Feb 2020

Beste Joris,Ik heb advies nodig. We hebben een Canon eos 1000D met een 18-55mm lens. Maar die hebben we al meer dan 10 jaar. Ik heb nu een bedrag kado gekregen voor een nieuwe camera omdat ik steeds meer met fotografie bezig ben. Deze camera doet het wel goed, maar ik wil graag een nieuwere. Ik gebruik hem vooral op automatische stand maar ik wio nu juist leren meer handmatig in te stellen. Het doel is voornamelijk dagelijkse fotografie, (portretten van rondrennende) kleine kinderen en landschappen. Belangrijk voor mij zijn: Goede kwaliteit bij heel weinig licht, full frame, snelheid van minstens 4 beelden per seconde, zeer hoge resolutie zodat ik later de foto kan bijknippen maar nog steeds kan uitvergroten, handmatige instellingen niet al te ingewikkeld, 1 lens erbij waarmee ik voor de meeste foto's wel uit de voeten kan, budget tot 3500 euro. Het liefst Canon of Nikon. Kun je me missch8en van beide merken 1 adviseren die voor mijn doeleinden het meest geschikt is?Alvast veel dank,Marilyne

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Feb 2020

Hi Maryline,Om veel uit een camera te halen zal je zelf moeten leren je camera in te stellen, zoals je zelf ook zegt. Als je voor spiegelreflexcamera zou gaan dan zijn Canon of Nikon de grootste. Bij de systeemcamera is Sony de marktleider, Nikon heeft het heel zwaar en is erg beperkt qua systeemcamera en bij Canon zijn er ook opties maar ook minder dan Sony. Ik zou eerder investeren in systeemcamera nu.Een fullframe is vaak een professionele camera en de bediening is dan niet het makkelijkste voor wie nu nog automatisch werkt. Je kan denken aan een Sony uit de A7 serie. Bijvoorbeeld de Sony" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-sony-systeemcamera/">Sony A7 III met Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXD Sony E-Mount. Bij Canon heb je voor systeemcamera enkel Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-eos-r-of-canon-eos-rp/">Canon EOS RP en EOS R. Dit zijn wel goede camera's maar voor bewegende beelden zijn ze wel een heel stuk minder goed dan Sony.

Johan Duyvejonck
Door

Johan Duyvejonck

op 13 Feb 2020

Beste Joris, Ik hou van de natuur. Op onze wandelingen fotografeer ik graag de vogels die we zien. Daarnaast maak ik ook graag mooie vakantiefotot's. Tot nu deed ik dit met een compactcamera van Sony en met de GSM. Toch zou ik wel wat meer willen en dacht hierbij dat een systeemcamera een goede keuze zou zijn omdat de camera zelf compacter is maar ook de objectieven een stuk kleiner uitvallen omwille van de crop-factor. De enige twijfel die ik hierbij heb is de kleinere sensor. Zal ik niet te veel aan kwaliteit inboeten? Verder wil ik een apparaat dat regenbestendig is en toch ook wel wat mogelijkheden heeft en dacht hierbij aan een Olympus OM-D-E 1 Mark II. Wat is uw mening hierover? Zijn er andere toestellen die u me meer zou aan bevelen?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Feb 2020

Hi Johan, de systeemcamera heeft niet per definitie een kleinere sensor maar er bestaan wel modellen met een kleinere sensor, waaronder Olympus en Panasonic (de MFT sensoren zijn kleiner). De sensor van de Olympus OM-D-E 1 Mark II is nog steeds groter dan de compactcamera van jouw Sony en prestaties zijn ook beter van de Olympus. Als je gaat voor mobiliteit (klein en licht) en je wil ook vogels fotograferen dan is Olympus een goede keuze. Door de MFT sensor heb je cropfactor 2.

Johan Duyvejonck
Door

Johan Duyvejonck

op 18 Feb 2020

Dank u voor uw snelle reactie. Ik las ook met interesse uw artikel over de creatieve lens maar welke is dit voor dit type systeemcamera? Met een cropfactor 2 wordt een 50mm objectief eigenlijk een 100mm. Welk objectief kunt u me aan bevelen? Dank bij voorbaat, Johan.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Feb 2020

Ik weet even niet over welke camera je het hebt. Het s taat niet in dit bericht. Ik denk dat je Olympus/Panasonic bedoelt. De 45 mm 1.8. Dit is eigenlijk 90 mm inderdaad. Ik kan in dit bericht ook niet vinden wat je vooral wil fotograferen. Het is mooi voor bijvoorbeeld portret/dierenportret maar ook andere details in de natuur voor relatief weinig geld

Christel
Door

Christel

op 19 Feb 2020

Beste Johan, Ik heb een Nikon D5000 en wil graag een andere camera kopen. Het meest logische zou zijn dat ik een Nikon D7500 koop, maar toch twijfel ik om een Nikon Z50 aan te schaffen. De voornaamste reden zou zijn dat deze laatste veel lichter is. Wat is uw mening hierover. Chris

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Feb 2020

Voor de Z50 zijn nauwelijks lenzen te krijgen, het staat totaal in de kinderschoenen. Nikon doet het niet best momenteel op de markt van de systeemcamera. D7500 is wel een goed toestel en voor een DSLR relatief compact/klein.

Iris
Door

Iris

op 21 Feb 2020

Beste Joris, Helaas wordt mijn canon D700 te zwaar kan nog maar een hand inzetten met fotograferen. Mijn gedachte gaan naar en systeem camera omdat het gewicht lager is. Fotografeer in M, alleen scherpstellen lukt niet handmatig of de camera moet op een statief bij macro dan is het een must. Naast macro fotografeer ik graag natuur, in breedste zin van het woord. Bezit een aantal canon lenzen en wil deze graag weer gebruiken, eventueel met een adapter. Nu zie ik door de bomen het bos niet meer. Welke systeem camera raad je me aan. Ik wil niet graag in kwaliteit achteruitgaan met de foto's.Alvast bedankt,Iris

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Feb 2020

Door storm in Frankrijk had ik tijdelijk geen wifi op de laptop. systeemcamera is vaak lichter en compacter. Je bedoelt denk ik Canon 700D (je schrijft D700). Je kan gaan voor Canon EOS M50 systeemcamera. Zie de voordelen" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-eos-m50-systeemcamera/">voordelen en nadelen in mijn artikel over de M50. Anders Canon EOS RP maar je moet goed bekijken hoe goed het werkt met adapter. Bij macro gaat het denk ik wel goed maar bij snelheid kan het wel minder zijn

Marjo Janen
Door

Marjo Janen

op 26 Feb 2020

Hallo Joris, Allereerst, wat een geweldige site heb jij. Veel info, heel fijn. Ik fotografeer al jaren met een spiegelreflex camera Nikon D90 en twee lenzen; de 18-200 en de 10-24. Ik fotografeer veel tijdens onze reizen(Azië, Afrika, maar ook de Hollandse eilanden enz.) en lange wandelingen, dus natuur, dieren, landschappen enz. Maar ook portretten van mens en dier. Mijn body is aan vervanging toe, hierdoor dacht ik aan een systeemcamera, mede vanwege het lagere gewicht. Want het mee sjouwen van alles begint mijn tegen te staan. Inmiddels zie ik door de bomen het bos niet meer. Dacht nl aan de Fuji XT-20, maar volgens jou is dat niet slim i.v.m. de dure lenzen. En is het handig om mijn twee lenzen te blijven gebruiken of mis ik dan mijn doel; minder gewicht meesjouwen? Welke camera zou jij mij adviseren en welke lenzen? Alvast bedankt,, Marjo

An
Door

An

op 10 Mar 2020

Dag Joris, Ik zoek een systeemcamera voor voornamelijk portretfotografie/bewegende kinderen die ik binnen met weinig licht kan gebruiken (ik wil zo graag haarscherpe foto's zonder ruis!) Budget tot 1000 euro. Hartelijk bedankt!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Mar 2020

Dank je voor je reactie. Voor kinderen die rennen of voor portret heb je niet zozeer 5 assige beeldstabilisatie nodig. Sony A6500 (beperkt verkrijgbaar) heeft wel beeldstabilisatie. De A6100 en A6400 niet). Ik vind het niet zo belangrijk voor je. Veel belangrijker is dat je in je ontwikkeling investeert en in lenzen. Voor portret, gebruik de" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">de Creatieve Lens waar ik het over heb in mijn gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis E-books. Die is er ook voor Sony.

An
Door

An

op 10 Mar 2020

Ter aanvulling: liefst 5-assige beeldstabilisatie. Fotografie is mijn grote passie dus ik zoek een camera voor gevorderden. Momenteel gebruik ik een Nikon 3100D waar ik mij ENORM aan erger. Supertoffe website trouwens!!

Linda Wolzak
Door

Linda Wolzak

op 01 Apr 2020

Beste Joris, ik wil in een tussen jaar naar Azië en ben op zoek naar een systeemcamera ik ben beginnend fotograaf maar wil wel graag mooie foto,s van mijn reis maken. nu twijfel ik tussen een Panasonic DMC-G7 + 14-140mm lens en een Olympus E-M5 mark II + tamron 14-150mm lens of adviseer je een ander mijn budget is ongeveer 600 euro?alvast bedankt Linda wolzak

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 Apr 2020

Hi Linda, leuk. Ik zou gaan voor Olympus E-M5 Mark II. Die heeft beeldstabilisatie, meer autofocuspunten, is sneller bij actiefotografie en is ook beter bestand tegen spatwater en stof.Olympus is een goede keuze bij een relatief kleiner budget. En het is klein en licht.

Jan Van Gucht
Door

Jan Van Gucht

op 13 Apr 2020

Hoi Joris , Dank voor de info . Hier is het mij om te doen . Dit is een foto van één van mijn glaswerken .Redelijk dichtbij , maar de scherpte diepte staat mij niet echt aan . Ook is de dynamiek niet ok . Ik heb vroeger een spiegelreflexcamera gebruikt : Minolta 100x dus oud . Voor gewicht en het feit dat ik enkel foto’s nam als document bij één of andere uitstap heeft mij een Sony cybershot 5mp doen kopen . Nu met de kunstwerken in glas wordt het weer een heel ander verhaal en zou ik weerom een camera willen aanschaffen zonder straks spijt te moeten hebben van mijn (ondoordachte) aankoop .De foto hieronder met de GSM genomen toont dus waar het echt om gaat , scherpte/ diepte en dynamiek .Als je me hiervoor camera en lens kan aanbevelen , graag . De bedoeling is ook een en ander te filmen met behoorlijke spec .vriendelijke groeten janIMG_1521.jpeg

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 15 Apr 2020

Hi Jan, ik kan hier geen foto's zien. Ik ken je budget niet precies. Je kan denken aan een Sony A6100 of een iets oudere camera uit de A7-serie, bijvoorbeeld Sony A7 II (die is meer betaalbaar). Video doet de A7 II in Full HD, ik denk dat je geen 4k nodig hebt. Als je goedkoper uit wil zijn, Olympus OMD E-M10 Mark III systeemcamera (is erg klein en licht). Eventueel een lichtsterke lens erbij nemen kan. Als je heel mooi onscherpe achtergronden wil creeren, dan voor Sony de 50 mm f/1.8. En voor Olympus de 45 mm 1.8. Heb je mijn E-book" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">E-book Ontdek de Creatieve lens al gedownload?

Jan Van Gucht
Door

Jan Van Gucht

op 13 Apr 2020

Joris , nog vergeten te melden dat de camera liefst niet te zwaar is , op verplaatsing fotograferen wens ik ook . de camera op een statief plaatsen en fotograferen en filmen liefst ook . alvast bedankt voor de moeite . Jan

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 15 Apr 2020

Ik heb net al gereageerd op je andere vragen.

Melanie
Door

Melanie

op 30 Apr 2020

Hoi Joris, Ik vertrek binnenkort (zo gauw de grenzen weer open gaan) met mijn backpack op wereldreis. Nu twijfel ik heel erg welke camera ik moet aanschaffen een compact of een systeem camera. Mijn budget ligt rond de 500 euro. Ik begrijp dat ik daar niet de meest fantastische camera mee heb. Het gaat vooral om het praktische aangezien ik ook al een drone en action cam mee sleep. Hopelijk kun je me een beetje op weg helpenGr Melanie

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 May 2020

Ofwel een compactcamera (ivm beperkt budget en al veel spullen). Ofwel een kleine systeemcamera, zoals olympus OMD E-M10 Mark III (II is ook nog goed te gebruiken indien te krijgen) maar met jouw budget wordt dat moeilijk. Je hebt dan toch nog wel een lens erbij nodig. Dus je kan gaan voor een travelzoom van Panasonic bijvoorbeeld.

Sophie
Door

Sophie

op 23 May 2020

Hallo Joris,Heel erg fijn, deze informatie? Ik ben zelf op zoek naar een goede camera voor een beginner. De wensen die ik heb zijn beeldstabilisatie in de camera en uiteindelijk ook lens voor flink inzoomen. We gaan namelijk regelmatig reizen, en tijdens deze reis dieren spotten. En uit ervaring weet ik dat een zoom daarbij van belang is. Als ik kijk naar mijn wensen en deze blog, kom ik snel op de Olympus uit. Die kan ik ook incl. 14-42 mm en een 150mm lens voor een goede prijs aanschaffen (600 euro). Maar ik word ook een canon m50 of eos 2000d aangeraden. Wat kan jij hierin adviseren?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 25 May 2020

Hi Sophie, dank je. Genoeg zoom is belangrijk voor dieren. Olympus is relatief klein en compact voor op reis. Dat is handig voor je. Ook zorgt cropfactor 2 voor meer bereik. Je kan ook overwegen een 14-150 mm lens te nemen zodat je niet hoeft te wisselen. 14-150 mm is bij Olympus eigenlijk 28 - 300 mm. Toch is ook dan het bereik niet altijd goed genoeg voor dieren. Zijn ze wat verder weg, dan is tot 150 mm nog geen erg groot zoombereik. Later kan je nog een 75-300 mm lens kopen. Dan heb je best veel bereik uit de hand. Namelijk 150-600 mm. De M50 zou ik niet nemen. zie ook mijn artikel over de Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-lens-canon-eos-m50/">Canon EOS M50. Olympus is kleiner, lichter, meer zoombereik. Bediening vind ik ook beter. EOS 2000D is voor wildlife traag met 3 foto's per seconde, je kan minder goed momenten benutten als een dier bijvoorbeeld gaat rennen. Wel zijn er goedkopere lange telelenzen. Ik zou Olympus adviseren aan je.

Marijn
Door

Marijn

op 27 May 2020

Hallo Joris,Allereerst bedankt voor het prachtige E-book. Daaruit heb ik al heel wat info kunnen halen en ook de video's (heb er willekeurig een aantal bekeken) zijn duidelijk en informatief. Ik ben nog wel erg benieuwd naar het vervolg op de focuspunten. Heb nu de middelste ingesteld, maar wil inderdaad niet altijd alles in het midden...Van jongs af aan ben ik graag buiten en geniet ik enorm van de natuur. Eén van mijn hobby's is sportvissen. Aangezien je dan natuurlijk veel buiten en aan het water bent, kom je de mooiste dingen tegen. Zo kwam ik dus ook in aanraking met (bijna letterlijk) de ijsvogel. Wat een prachtig beestje. Van daaruit is mijn interesse, vooral de laatste jaren, in vogels gegroeid. Paar jaar terug een goede verrekijker gekocht en al vele mooie vogels gezien. Soms herken ik ze, maar soms ook niet. En dan denk je er 1 te herkennen, maar blijkt dat het vrouwtje of een jong van een ander soort er heel erg op lijkt. En dan slaat de twijfel toe en denk ik, had ik maar een goede foto. Dan kan ik het rustig terugkijken. En zo is het bruggetje geslagen...Afgelopen tijd heb ik dan ook veel speurwerk gedaan naar de perfecte camera. Maar om te kijken of het me überhaupt wat lijkt, heb ik eerst een camera geleend. Een Canon 1100D met een 75-300 mm lens (volgens mij 1 die jij niet aanraadt en ik denk dat ik wel weet waarom...). Maar goed, beetje klooien en kijken hoe ik vind om met zo'n ding rond te lopen en of ik het geduld er wel voor heb. Geduld heb ik wel, maar klooien met de camera vind ik erg lastig, dus auto stand. Gevolg > weinig goede foto's en een hoop frustratie omdat ik dan én de vogel niet goed heb gezien én ik ook nog eens geen fatsoenlijke foto heb... Inmiddels bezig met Av stand en gaat al beter. Zelfs een voorbij razende boomvalk herkenbaar op de foto gezet (maar kan nog veel beter!).Voor ik begin over wat voor mij een geschikte camera zou zijn, wil ik eerst het volgende voorleggen. Misschien kun je er niets mee, geen probleem. Als ik op pad ga om vogels te kijken wil ik vooral genieten, maar raak dus ook gefrustreerd als ik een vogel niet herken. Wat ik wil voorkomen is dat ik straks met een goede (en mezelf kennende een dure...) camera met lens op pad ga en alleen maar aan het denken ben welke instellingen ik moet hebben. Dan geniet ik niet meer... Wat ik op termijn ook hoop te gaan fotograferen is extreem weer, landschappen, en zonsopkomst en zonsondergangen. En wellicht ook wat macro (vind vlinders ook geweldig!). Maar eerst dus met name vogels en dan vooral om ze achteraf te herkennen. Compositie is voor mij in eerste instantie dan wat minder van belang denk ik.Wat denk je, zou je het (fotograferen/camera) iets voor mij zijn en wat zou je me dan aanraden als ontwikkelstappen? Nu had ik gespaard voor een mooie camera met lens, maar mijn CV is aan vervanging toe en had helaas ook een flinke rekening voor de auto. Zou voor de korte termijn de Canon SX70HS wat zijn? Of kan ik dan beter verder sparen? Waar ik aan zat te denken was de Canon 90D, Canon 7D Mark II of Canon 6D mark II allemaal met de 100-400 mm II L lens van Canon (bij de 6D krijg je korting op de lens). Of toch de wat goedkopere Sigma of Tamron lens? Als andere opties zijn de Sony A7 III of Sony A7R III naar voren gekomen en dan met de Sony 200-600 mm lens. Of toch de Nikon 500D met een goede zoomlens? Merk maakt me niet zoveel uit, maar bij Canon heb ik om onverklaarbare redenen wel een goed gevoel. Ben heel erg benieuwd, aangezien ik denk niet veel verschillende lenzen te gaan gebruiken (voorlopig dan) is een systeemcamera wat mijn betreft dus ook prima. Vooral dat je door de zoeker gelijk ziet hoe je foto gaat worden spreekt me wel aan. Ben benieuwd naar je advies!Groet Marijn

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 May 2020

Hi Marijn, je kan eventueel het focuspunt verplaatsen en uit het midden zetten. Of "Focus en recompose" toepassen als een vogel op 1 plek zit en de afstand tot jou dus niet verandert.Qua fotografie, je voelt zelf of je er meer mee wil. Verder: oefen regelmatig even, op minder mooie momenten bijvoorbeeld. Het is normaal dat je in het begin er bij na moet denken en het niet precies weet. Die fase moet iedereen door.Ik ben zelf geen groot voorstander van camera's als een Canon SX70HS.Je kan ook denken aan een Panasonic body (bijv. G9) met een Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400mm f/4-6.3 ASPH. Dit lichter materiaal. En cropfactor 2 zorgt voor 200-800 mm uit de hand. En dat kan ook door de stabilisatie. Alleen goedkoop is het ook niet.Liever verwisselbare lenzen wat mij betreft. Voor vogels wil je zoveel mogelijk bereik. Tamron of Sigma is ook goed. 200-600 van Sony is zeker goed, heb ik zelf ook. A7R III is heeft veel megapixels voor vogels, dat is wel handig. Voor vliegbeelden is ie wat minder. Alleen het is wel meteen duur.Als je meer wil leren en niet alles zelf wil uitvogelen, kan je ook mijn Academy" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">Academy volgen

Marijn
Door

Marijn

op 28 May 2020

Hoi Joris, dat is inderdaad een prachtige set. Daar ga ik me verder in verdiepen! Inmiddels voel ik aan alles dat ik er wel echt verder/meer mee wil. Over het algemeen vind ik het ook leuk om zelf lekker te klooien. Zeker nu ik gemerkt heb dat een paar basis dingen al een wereld van verschil kunnen maken (zoals Av stand ipv auto stand die ik zelf al outoffocus stand noem...) Dan ontdek ik ook beter waar ik tegenaan loop en kan ik gerichter op zoek naar advies. Vermoedelijk kom ik dan ook wel bij je terug voor een cursus! Nogmaals hartelijk dank en groet, Marijn

Evelien
Door

Evelien

op 06 Jun 2020

Best Joris, Qua fotografie ben ik een beginneling maar heb er erg veel plezier in (altijd alleen compact camera’s gehad). Om meer mogelijkheden te hebben en mooiere foto’s te kunnen maken ben ik op zoek naar een systeemcamera voor een leuke prijs, zodat ik er meteen lenzen bij kan kopen. Ik wil de camera voornamelijk gebruiken voor portretfotos (met mooie vage achtergronden). Daarnaast zal ik hem gebruiken (maar in mindere mate) voor vakanties (foto’s van landschappen). Ik ben mij nu aan het verdiepen in de Canon EOS M50 + 15-45 IS STM + 50mm F/1.8 + M-Mount Adapter. Lijkt jou dit een goede optie voor hetgeen ik hem wil gebruiken? Of zou je eerder een Sony of Olympus adviezen met bepaalde lenzen?Ik kijk uit naar uw reactie.Met vriendelijke groet, Evelien

Ingrid van Zijtveld
Door

Ingrid van Zijtveld

op 10 Jun 2020

Beste Joris,Mooie en uitgebreide website heb je!Door de bomen zien we het bos niet helemaal meer en kunnen wel wat advies gebruiken. We hebben nu een Sony A100 camera met o.a. de volgende lenzen een Minolta AF 75-300, Minolta AF 28-85 en een Sony 18-70. Wat we graag zouden willen is meer vogels/wildlife fotograferen. En de foto's dan scherp kunnen zien op onze TV. We denken dan aan een andere camera met zoomlens die een groter bereik heeft. Kunnen we dan beter kiezen voor een systeemcamera (fullframe)? En weer voor een Sony met mount adapter zodat we onze oude lenzen nog kunnen gebruiken? Of adviseer je een ander merk of andere combinatie? We willen niet de allerduurste lenzen en dachten dan b.v. aan een Tamron 150-600 lens of Sony 70-350 (rond € 1000,00). Het hoeft dus geen Sony camera/lens te zijn een ander merk mag ook. Bedankt alvast. Hartelijke groet, Ingrid

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 Jun 2020

Hi Ingrid, er zijn erg veel opties.Een optie is een spiegelreflexcamera (bijv. Nikon D5600) met een Tamron 18-400mm lens. Voordeel, het is heel allround. Soms kom je voor vogels mogelijk nog iets tekort (dat is gauw zo hoor). Je kan ook een 150-600mm" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-150-600mm-telelens/">150-600mm lens erbij nemen. Deze lenzen zijn er minder voor de systeemcamera of het is snel duurder. En 350mm is ook niet heel veel voor vogels. Voordeligste combi is spiegelreflex met 150-600mm lens denk ik. Ik ben zelf geen fan van een compactcamera, hebben soms wel een groot zoombereik.Fullframe adviseer ik juist niet want dan heb je minder bereik met je lenzen en je komt met je budget ook niet goed uit, het wordt een stuk duurder allemaal. Bij Sony kom je uit bij een 200-600mm lens en die is te duur.

Dorrie
Door

Dorrie

op 11 Jun 2020

Beste Joris, Fantastische uitgebreide site. Ik ben bezig met fotografie, heb een cursus gedaan en daar al erg veel geleerd. Ik heb een compactcamera canon powershot sx 730 hs. In deze cursus heb ik in ieder geval geleerd wat ik belangrijk vind bij een camera. Nu overweeg ik een systeemcamera aan te schaffen en werd enthousiast van de canon M 50. Camera leek betaalbaar maar met lenzen was dit toch echt boven mijn budget. Meerdere keren las ik dat jij ook de Olympus Mark II en III aanbeveelt. Nu kan ik een Olympus Mark III inclusief lens 14-42 en lens 40-150 tweedehands kopen voor ongeveer 500,oo. Wat ik erg belangrijk vind is een lichtsterke lans met een groot diafragma. Deze lens kan ik dan nieuw aanschaffen. Een 50 of 35 mm lens. Wat ik belangrijk vind is een camera die niet al te groot is om mee te nemen. Wil graag mooie foto’s kunnen maken van o.a. Kleinkinderen, met onscherpe achtergrond. Verder kunnen fotograferen tijdens fietstocht, wandeltocht, stadsbezoek en museumbezoek. Nu zijn mijn vragen: - is een Olympus makkelijk te bedienen nadat ik een canon gewend ben? - is het wijs een tweede hands camera aan te schaffen omdat ik de verkoper verder niet ken? - is het bedrag 500,00 een reëel bedrag? Wat kan ik het beste aanschaffen bij de Olympus de 35 of de 50 mm lens. Alvast hartelijk dank

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 Jun 2020

Hi Dorrie,Bedankt voor je woorden, kiezen blijft erg moeilijk. Inderdaad kom je er door een cursus ook vaak achter wat je mist in een camera. De Canon EOS M50 heeft ook nog een wat beperkt assortiment aan lenzen.De Olympus is zeker heel compact. Een set met Olympus" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-olympus-systeemcamera/">Olympus OMD E-M10 Mark III (die bedoel je denk ik) inclusief lens 14-42 en lens 40-150 is zeker een mooie set om te starten. Nieuw nu zo'n 750 euro, dus lijkt me niet verkeerd voor zo'n 500 euro. Elke camera is anders bedienen dan de Canon die je hebt of had, dat blijft toch zo. Het is zeker wel te leren. Ik ben meer gecharmeerd van de Olympus dan de Canon EOS M50.Qua lens: OLYMPUS MFT 45MM F/1.8 ZILVER M.ZUIKO DIGITAL voor portretfoto's van kleinkinderen. Kan ook tweedehands. Bij Olympus is 45mm eigenlijk 90mm trouwens (alles keer 2 doen).En 25mm is 50mm.Of de OLYMPUS MFT 25MM F/1.8 M.ZUIKO DIGITAL. Dit is wel wat duur voor je misschien. In kleine ruimtes is dit iets beter voor wat weidsere foto's. De 45 1.8 is beter voor echte portretten (vooral gezicht in beeld).In mijn VIP" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">VIP Begeleidingsprogramma zit ook een uitgebreide Camera Handleiding Video waarin ik de Olympus OMD E-M10 Mark III uitleg terwijl je met nieuwe apparatuur meekijkt met mijn scherm (ik heb de zoeker opgenomen terwijl ik die camera bediende). Zo kan ik mensen Olympus bediening leren die een ander merk gewend zijn.Ps. ik heb je een extra mail gestuurd met tips over 2e hands lenzen

Manon
Door

Manon

op 20 Jun 2020

Hoi Joris, Heerlijk jouw site, duidelijk, overzichtelijk en fijn dat er feedback komt! Ik ben nu begonnen aan de vele tips en adviezen als "member of the commity". Leuke verhalen en ook super dat je tips geeft op de gemaakte foto's. Toch zou ik je graag een bomen/bos vraag willen stellen. Door een blijvend letsel aan mijn linker arm kan ik geen zware spiegel reflex vasthouden (ik heb nu een Nikon D3200 / Tamron 18/270 mm). Daarnaast is mijn camera ook een keertje gevallen en kan ik door de zoeker niet volledig scherp kijken. Kortom tijd voor een nieuwe. Dat wordt dus een systeem camera kan jij hierin advies geven?? Ik ga over 2 maanden met mijn 4e cursus van start en hoewel ik weet hoe ik door de defecte zoeker moet fotograferen wil nu nu echt wel een goede camera! Kwaliteiten: vakantie, portret en macro Wensen, verdiepen in straat en avond fotografie. Camera wensen: Bridge, groot diafragma, 5 assig stabiliteit (i.v.m. avond fotografie?), kantelbaar scherm en uiteraard een zoeker waar ik scherp door kan zien ;-) Budget 1000-1200, uiteraard als de perfecte match 1300 is dat geen probleem! Kan je me verder helpen?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 22 Jun 2020

Hallo Manon,Je zou ook nog kunnen proberen aan het kleine dioptriewieltje te draaien bij je D3200, die zit naast de zoeker. Als die verkeerd is afgesteld dan zie je alles onscherp in de zoeker. Wie weet is dat het probleem wel.Ik ben zelf wat minder fan van een bridgecamera eerlijk gezegd. Ik ben eerder voorstander van een lens kunnen wisselen want niet alles is even goed te doen met een niet verwisselbare lens. Zo kan je duidelijk betere macrofoto's maken als je een lens kan wisselen. Als je toch bridge wil kijk dan bijv. naar Panasonic Lumix FZ1000 II.Qua systeemcamera kan je bijv. aanraden: Olympus OMD E-M10 Mark III. Als je echte macrofotografie bedoelt dan is de 60mm macrolens van Olympus een aanrader. Die is ook goed voor portret trouwens! Verder een allround lens erbij, bijv. Olympus M.Zuiko Digital 14-150mm F4.0-5.6 II. Die is goed voor vakantie en avondfotografie. Avondfotografie doe je vanaf een statief en zelden uit de hand.

Manon
Door

Manon

op 20 Jun 2020

Mijn oog was gevallen op de PANASONIC LUMIX DMC-GH4R, maar inmiddels niet meer in productie

Tineke Heijnis
Door

Tineke Heijnis

op 08 Jul 2020

Dag Joris, Al een paar weken ben ik op jouw site aan het lezen. Dit om voor mijzelf te bepalen of ik de omslag wil maken van op gevoel fotograferen met een compactcamera naar er eens echt tijd voor te gaan maken en mijzelf te verdiepen in het hoe en wat van fotografie met een camera met verwisselbare objectieven. Daar is jouw site fantastisch voor, ik merk dat ik er erg enthousiast en nieuwsgierig van ben geworden. Ik stuitte in dit blog op de vraag van Evelien van 6 juni waar ik helaas geen antwoord op zie, jammer, want ik heb precies dezelfde vraag. Ik wil vanwege het gewicht een systeemcamera aanschaffen. Mede door jouw heldere artikelen is de keuze op de Canon EOS M50 gevallen met de kitlens 15-45 mm en de creatieve lens 50mm F1.8. Mijn vraag aan jou, wat kan daar het beste bij voor goede macrofoto’s? In jouw artikel over macrolenzen voor Canon beveel je de Canon EF 100 mm F2.8 aan. Ik mis daar de -M aanduiding, betekent dat dat er een adapter nodig is voor gebruik op een systeemcamera? Ik vind microfotografie leuk om te doen, fotografeer het meeste buiten in tuinen en hou ook van het fotograferen van architectuur. Mijn budget ligt rond 1000 euro. Ik hoor graag van je, vriendelijke groet, Tineke Heijnis

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Jul 2020

Hallo Tineke,Bedankt voor je reactie. Inderdaad is een adapter nodig om een Canon EF 100mm f/2.8 te gebruiken op een Canon EOS M50. Het lensassortiment is een stuk kleiner voor de M50. Een alternatief is ofwel een Olympus systeemcamera. Bijvoorbeeld Olympus" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-olympus-systeemcamera/">Olympus OM-D E-M10 Mark III met Olympus 60mm f/2.8 Macro. Dit heel klein en licht voor een systeemcamera. Andere optie is een instapmodel spiegelreflex, bijvoorbeeld een Canon EOS 250D.

Rini
Door

Rini

op 09 Jul 2020

Hoi Joris, Ik heb je boeken met veel interesse gelezen. Mooie heldere uitleg op allerlei vlakken. Bedankt. Nu is mijn keuze gevallen op een systeem camera. Lichtgewicht en compact t.o.v. een spiegelreflex. De camera is vooral bedoeld voor vakantie en hier in de omgeving (Oisterwijk). Niet specifiek voor portret-, macro, of vogelfotografie. Na wat speurwerk en jou artikel over de beste systeemcamera is mijn shortlist uitgedund tot 3 camera’s, te weten: - Sony A6100 - Olympus OM-D-E M10 Mark III - Fuji X-T200 Ik lees veel goede reviews over de Olympus en het is de goedkoopste van deze 3, maar de kleine sensor icm met de releasedatum van deze camera brengt me aan het twijfelen. Een kleine sensor geeft meer ruis. Vooral bij weinig licht toch? Ik wil ook graag mooie sfeerfoto’s bij avond/nacht willen maken. Vooralsnog gaat mijn voorkeur uit naar de Fuji, en dat is mede vanwege het design. Vind de Sony minder mooi. Kan je me helpen bij mijn keuze? Bedankt. Gr. Rini

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Jul 2020

Hi rini, Oisterwijk is erg mooi in de omgeving. De kleine sensor heeft voordelen en soms wat nadelen. Een kleine sensor geeft wat meer ruis op hoge ISO. Als je met sfeerfoto's in de avond of nacht steden bedoelt dan maakt het niet uit. Je gebruikt dan een statief, lange sluitertijd en lage ISO. Voor sterrenfotografie is het iets minder gunstig. Ik raad je aan goed te kijken naar wat lenzen van Fuji kosten, bijvoorbeeld een wat langere lens (meer dan 200mm) of een groothoeklens. Laat je niet achteraf verrassen. Sony is marktleider en meer keuze is lenzen. Toch gaat het vooral om wat je zelf kan en hoe je kijkt, dus houd budget over voor lenzen en je ontwikkeling.

Rini
Door

Rini

op 10 Jul 2020

Hoi Joris, Bedankt voor je snelle reactie! Heb de prijzen voor de Fuji lenzen gezien, en die zijn inderdaad erg prijzig. Ik wil er geen sterrenfotografie mee doen, dus een kleine sensor maakt dan niet zoveel uit. In welke situaties kan ik dan bij de Olympus wel last van hinderlijke ruis krijgen bij een hoge ISO? Ik begrijp uit je reactie dat jij de Sony boven de Olympus verkiest, of zijn deze gelijkwaardig aan elkaar? De Olympus heeft wel beeldstabilisatie in de body. Dat lijkt me wel een voordeel t.o.v. de Sony, waar ze in de lens zitten. Zit er bij deze merken nog verschil in kwaliteit van de lenzen? Gr. Rini

Monique van Kipshagen
Door

Monique van Kipshagen

op 28 Sep 2020

Hi Joris, Leuk dat wij (mijn zoon en ik) bij jou een online cursus kunnen volgen. Mooie website, zijn we heel blij mee! Ik heb gelijk een vraag over de aankoop van een camera met oa four third system. Mijn zoon wilt ermee kunnen filmen, en het liefst in 4k en gebruiken om te fotograferen, dichtbij en ver weg. Een telelens waar je niet of nauwelijks hoeft te wisselen heeft te voorkeur, als kan dit ook voor latere ‘zorg’ zijn.Zelf wil ik de camera gaan gebruiken om mijn tekeningen/schilderingen te fotograferen waarbij dit aan een aantal eisen dient te voldoen. Namelijk: - zo laag mogelijke ISO, - zo klein mogelijk diafragma, - een systeemcamera met four third system of een spiegelreflex, - resolutie min 12 megapixel (korte zijde groter dan 2500 pixel - dit is gekopieerd van de betreffende site, ik weet niet of je hier iets mee kunt, of dat ik later doen te bewerken) - en je kunt wisselen in verschillende verhoudingen, 1:1, 2:1, 3:2, 4:3 en breedbeeld. (Ik weet niet of die überhaupt mogelijk is en dat ook dit alleen achteraf bewerkt kan worden)Mijn voorkeur gaat uit naar een systeemcamera ivm het gewicht en daardoor makkelijk mee te nemen is.Als je ons een beetje kunt gidsen en op weg kunt helpen, welke camera’s hiervoor geschikt zijn, dan scheelt het ons een hoop zoekwerk. Mijn budget is ong tussen de 500 en 750 euro. Stel je weet er een, die echt veel beter is en net iets over het budget, hoor ik het ook graag.Alvast bedankt voor de moeite!Hartelijke groeten,Monique van Kipshagen

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 30 Sep 2020

Hallo Monique,Er is heel veel keuze en met heel veel camera's zijn de tekeningen gewoon goed te fotograferen. Bij systeemcamera's zijn lenzen vaak wat duurder (met name de langere lenzen en er is minder keuze). Ook een allround lens is er minder bij systeemcamera's. Meer bij spiegelreflexcamera's. Je kan bijvoorbeeld denken aan een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-eos-250d-review/">Canon EOS 250D spiegelreflexcamera. Een M50 is een systeemcamera maar met oog op de telelens (als je een langere lens wil) zijn er minder lenzen. Voor de schilderijen maakt het niet uit maar bijv. wel voor wildlife/dieren of andere onderwerpen die verder weg zijn. Verhoudingen kan je ook achteraf doen in een bewerkingsprogramma. Megapixels zijn tegenwoordig altijd meer dan 12.Qua afmetingen en gewicht is een Olympus" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-lens-voor-olympus-omd-e-m10-mark-iii-en-ii-systeemcamera/">Olympus OMD E-M10 Mark III ook een optie. Het enige is dat Olympus overgenomen blijkt te zijn en de continuïteit iets minder zeker is.

Mieke Dobbelaere
Door

Mieke Dobbelaere

op 09 Nov 2020

hallo, ik had graag advies over een camera met full frame sensor. Vooral te gebruiken bij binnensporten. Ook graag een camera met grotere bedieningsknoppen, vanwege artrose in de vingers. Momenteel heb ik een fujifilm XT 20, waar ik tevreden over ben, maar het wordt steeds moeilijker om die kleine knopjes te verzetten. Graag uw advies;

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Nov 2020

Hi Mieke, de knoppen zijn bij systeemcamera's vaak kleiner. Ik raad je aan om eerst te huren! Dit om het te ervaren, het is namelijk altijd een flinke uitgave (fullframe). Je kan bijv. ook denken aan een Sony A7 III.Groet,Joris

José van Vonderen
Door

José van Vonderen

op 14 Nov 2020

Hallo Joris, fijn dat ik je om advies mag vragen. Ik wil een nieuwe camera kopen, maar zit met het dilemma licht en compact versus meer beeldkwaliteit. Ik heb de afgelopen jaren veel macrofotografie gedaan. Reportages vind ik leuk om te doen. Verder wandel ik regelmatig en dan gaat bijna altijd de camera mee, dus natuurfotografie. Portretfotografie is iets wat ik verder wil ontwikkelen, evenals creatieve fotografie. Ik heb nu vijf jaar een Olympus E-M1 mark I, gekocht vlak voor de mark II uitkwam waardoor de mark I afgeprijsd was. De mark II was toen twee keer zo duur en dat vond ik toen te veel, maar nu mag een hogere prijsklasse wel. Ik heb een 14-150 mm lens en een 60 mm macrolens. De macrolens is een mooi lensje, licht, stelt goed scherp doordat je hem op verschillende afstanden kunt instellen, en je kunt hem ook goed gebruiken als portretlens. Ik vind de zoomlens heel handig, hij heeft een mooi bereik en ik hoef niet een supertelelens. Jammer is wel dat de zoomlens maar 4 als grootste opening heeft, en dat gaat naar 5.6 naarmate je meer inzoomt. Ik merk dat je dan snel te weinig licht hebt. Wat ik ontzettend prettig aan de Olympus vind: hij is licht en compact, heeft een goede greep, past goed in mijn handen (kleine handen) en ik vind hem er mooi uitzien. Met twee wieltjes die je op twee standen kunt zetten, kunt je heel snel en makkelijk de belangrijkste instellingen aanpassen. Hij heeft leuke functies als dubbele belichting, bracketing en time lapse (ik weet niet in hoeverre andere camera’s dit ook hebben). Maar wat jij schrijft over beeldkwaliteit van MFT’s heb ik zelf ervaren. De camera doet het niet goed genoeg bij moeilijk licht en hoge contrasten. Ik zie vaak ruis, ook bij lage iso. Bij landschapsfoto’s vind ik het beeld vaak niet scherp genoeg en ik ben ook vaak niet tevreden over de kleuren. Daarom dacht ik over te stappen naar een APS-C. Omdat ik in een fotoclub zit waar de helft van de leden een Fujifilm heeft, overwoog ik ook een Fujifilm, maar nu lees ik in een van je artikelen dat de lenzen daarvan heel duur zijn. Dat het gewicht van body en lens bij APS-C uit balans kunnen zijn, vind ik ook een groot nadeel. Dat speelt dacht ik meer bij APS-C dan bij MFT, omdat de lenzen bij APS-C groter zijn door de grotere sensor. Bij mijn huidige camera is het juist erg mooi in balans. Ook zie ik bij Fujifilm niet direct een lens met zo'n mooi bereik als mijn zoomlens van Olympus. Je merkt misschien wel, ik kan eigenlijk maar moeilijk afscheid nemen van Olympus, maar ja, beeldkwaliteit is wel heel erg belangrijk en ik dacht dat Fujifilm wat dat betreft goed uit de tests komt. Wat nu? Toch Fujifilm? Sony? Een full frame camera? Of toch bij Olympus blijven, wellicht hebben de nieuwste versies een hogere beeldkwaliteit? Wat is een goed compromis tussen licht en compact en hogere beeldkwaliteit? Wat ik verder belangrijk vind: een goede heldere zoeker, kantelbaar lcd-scherm, beeldstabilisatie. Als lens wil ik iets soortgelijks als ik nu heb, zoom en macro, plus een echte groothoek voor landschapsfotografie. Nog twee algemene vragen. Je hoort weleens dat de lens belangrijker is voor de kwaliteit dan de body. Zou je daarom geen dure body hoeven te kopen? In hoeverre doet het aantal pixels er toe? Er is natuurlijk een ondergrens, maar is er ook niet een bovengrens. Maakt het nog uit of een sensor 24 of 42 megapixels heeft?Alvast bedankt! Hartelijke groet, José

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Nov 2020

Hallo José,Het blijft vaak lastig kiezen en iedereen heeft een andere mening, collega-fotograferen, de winkel (die ook eigen belangen heeft en vaak weinig feeling heeft met wat men in de praktijk nu van een camera vindt) enz. Olympus is zeker relatief klein en licht en ook nog betaalbaar. Bij Fuji is het materiaal snel erg duur, doe zelf ook maar eens onderzoek. Je kan ook niet doorgroeien naar fullframe (hoewel ik dat een hype vind trouwens). Bij hoge ISO krijg je wel wat meer ruis met een MFT sensor maar ik ken ook mensen die tot ISO 3200 goed kunnen werken. Dit is dan wel een andere body dan die jij hebt. Landschapsfoto's die niet scherp genoeg zijn? Ik denk niet dat het aan de MFT sensor ligt, misschien is de lens ook geen topkwaliteit. Bij landschasp werk je heel vaak met lage ISO (vanaf statief kan dat met langere sluitertijd), dan is MFT ook prima. Je zou eens kunnen proberen neen modernere Olympus kunnen huren. Ook is ruis is heel persoonlijk en je ziet het vooral als je flink gaat inzoomen. Topaz Denoise AI is een heel goed programma om het te verminderen trouwens. Overstappen gaat snel veel geld kosten en het materiaal wordt groter en wat zwaarder. De kleur kan je doen in RAW. Je kan ook Fuji een keer huren en dan het verschil ervaren. Wel goed kijken naar de prijzen van lenzen, het scheelt wel dat je geen echt lange lenzen nodig hebt. De kwaliteit van landschap wordt vooral bepaald door licht, compositie en ook filters gaan helpen. (en statief). Voor creatieve fotografie denk ik dat je bijv. een Lensbaby lens ook leuk vindt, gezien jouw foto's. Eerst huren vind ik vaak slim, je ervaart het echt. Hoe meer megapixels, hoe meer ruis bij hoge ISO. Weinig mensen hebben zoveel aan enorm veel megapixels, je drukt foto's geen meters af. Bij wildlife kan het een voordeel zijn ivm meer kunnen croppen bij dieren die ver weg zijn. Voor jou is het niet zo belangrijk vind ik

Jantine
Door

Jantine

op 22 Nov 2020

Hoi Joris, Zou ik je wat mogen vragen? Het lijkt me leuk om te beginnen met fotograferen. Nu ben ik al een hele tijd aan het kijken om een camera aan te schaffen. Er is echter zoveel keus dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Mijn budget is tot/rond de 1000 euro (liefst met lens). Ten eerste loop ik al tegen het feit aan dat ik niet weet of ik een Systeemcamera wil of een Spiegelreflex. Ik keek voornamelijk naar Canon camera's. Nu ben ik naar een speciaalzaak geweest, en werden ook diverse andere camera's aangeraden. Wat betreft systeemcamera werd er me verteld, dat Canon daar mee achter loop dan op de andere merken. Ik ging naar de winkel met de gedachte om de M50 te bewonderen.. Toen ik hem eenmaal in de hand had, vond ik hem toch wat klein. OOk met de knopjes aan de zijkant te bedienen. Daarnaast twijfelde ik wel over het feit dat er zo weinig lenzen momenteel op kunnen. (ook met het oog op de toekomst, als ik wellicht anders wil). In de winkel werden me de volgende modellen aangeraden: Olympus ED-M1 II (2e hands ivm budget) en de Fujifilm X-T30. Ik merkte dat ik een Canon 80D bijv. te zwaar in de hand vond liggen, maar de Spiegelreflex 850D daarentegen wel goed te doen was. Ik vond terug dat de olympus een cropfactor van 2x heeft en de Canon 1.6. De behuizing van de Olympus was daarentegen wel echt goed, en waterdicht. Omdat ik ooit alleen nog een compactcamera en smartphone bedient hebt, weet ik niet wat verstandig is om mee te beginnen, en ook of mijn prijscategorie aan te bevelen is. Black Friday komt eraan, en ben daarvoor dus afgelopen weekend naar de winkel geweest. Nu ben ik nogal van mijn stuk gebracht haha door alle mogelijkheden. Mocht je advies voor mij hebben, hoor ik het heel graag. En zou je als beginner voor een spiegelreflex gaan of systeemcamera (al dan niet van Canon)? Groeten, Jantine

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Nov 2020

Hi Jantine, ivm blackfriday komen er heel veel vragen binnen bij me. De M50 vind ik zelf qua bediening niet super en aantal lenzen voor de Canon M50 is wat beperkt, dat klopt. Olympus is heel klein en licht, dat is een voordeel. Wel is Olympus overgenomen, dus de continuïteit is iets minder zeker. Je kan ook voor een Sony A6100 gaan, maar ik vind die vrij prijzig en dan heb je minder budget voor lenzen. Sony is wel heel sterk in aantal lenzen en in systeemcamera's. Fuji X-T30 is een optie maar kijk goed naar de lenzen. Die zijn ook relatief duur. Olympus is voordeliger. alternatief is bijv. een Canon EOS 250D, alleen je investeert dan in spiegelreflex en uiteindelijk worden het alleen maar meer systeemcamera's. Nikon Z50 zou ik zeker niet nemen ivm weinig lenzen en duur.

David
Door

David

op 12 Dec 2020

Hi Joris, als beginnend hobby fotograaf heb ik ontzettend veel aan al je tips en uitleg gehad. Bedankt daarvoor! Ik heb met het oog op allround capaciteit (met een fatsoenlijk zoom bereik voor dierfotografie) de voorkeur voor de olympus mark III. Ik lees veel terug over de allround 14-150mm of combi van 14-42 en de 40-150mm als mogelijke start opties. Voor het grotere zoombereik zou ik de 75-300 kunnen aanschaffen voor dieren. Ik heb echter nog 2 vragen waarin ik je advies zou kunnen gebruiken. 1) Past de leica 100-400mm lens ook op de olympus mark III? 2) ik zie dat er ook een 12-200mm lens is die ik nergens terug weet te vinden op deze site. Is dit een relatief nieuwe lens waardoor het hier nog niet benoemd is? Of is het wellicht niet een kwalitatief goede lens? Heb je enige ervaring met deze lens? Alvast bedankt voor de reactie! Mvg, David

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 Dec 2020

Hi David, volgens mij past de Leica lens die je noemt wel maar je zou even contact op kunnen nemen een van de grotere camerazaken online (bijv. Cameranu, Kamera Express, Fotokonijnenberg; geen aandelen in). De 12-200mm lens ken ik zelf niet (lukt niet om alles bij te houden) maar is allround wel beter nog dan de 14-150mm. Ik zou even google naar wat Engelse reviews.

Monique Ekkebus
Door

Monique Ekkebus

op 19 Dec 2020

Hoi Joris, Wat fijn al die informatie. Het maakt het voor mij wel een stuk duidelijker. Toch heb ik nog een vraag. Ik heb nu een spiegelreflex sony a350 met 35-200 lens. Deze is niet meer helemaal in orde en daarom wil ik graag een andere. Naar aanleiding van jouw artikel denk ik nu na over een systeemcamera: de olympus mark III met 14-150 lens. Maar ik twijfel nog ivm de mindere kwaliteit als het minder licht is en ook over het gebruiksgemak. Is dan de sony A6000 met een 55-285 lens een betere keus, of maakt het uiteindelijk niet veel uit? Prijstechnisch gezien maakte het niet heel veel verschil zag ik. Ik gebruik de camera vooral op vakantie en om mijn hond te fotograferen en om soms wat sportfoto's te maken.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Dec 2020

Hi Monique, De Sony A6000 is wel wat beter bij weinig licht door de wat grotere sensor. De 55-285mm lens die je noemt bestaat volgens mij niet. Je bedoelt denk ik 50-210mm (uit mijn hoofd). Zie ook mijn artikel beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-telelens-sony-systeemcamera/">beste telelens voor Sony. De Sony A6100 is ook een optie maar duurder, deze kan bewegende onderwerpen volgen (zoals de hond). Voor vakantie maakt het niet veel uit. Als je meer wil leren over wat je nu wanneer doet met je camera, bekijk dan mijn VIP" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">VIP Programma

Cees van der Voorst
Door

Cees van der Voorst

op 21 Dec 2020

hallo Joris, heb mijn canon spullen ingeruild voor fujifilm x100v. Afbeeldingen zijn perfect echter ben wel mijn hobby als macro-liefhebber kwijt! Omdat je zelf al een tegenstander ben vwb lenzen van het merk vraag ik mij af wat ik nu met inruil het beste kan aanschaffen. gaarne reactie van jou wordt zeer op prijs gesteld Mvg. Cees

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Dec 2020

Hi Cees, er komt nog een artikel over fujifilm macrolenzen. Je kan bijvoorbeeld denken aan de 60mm of 80mm macrolens van Fujifilm.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Dec 2020

Hi Cees, leuk. De lenzen zijn wel goed voor Fuji, alleen sommige mensen lopen wel tegen de forse prijzen aan (voor Sony systeemcamera geldt dit ook). Je kan bijvoorbeeld denken aan een 60mm of 80mm macrolens voor Fujifilm. Of bedoel je dat je van de Fuji af wil? Dat is me niet helemaal duidelijk. Je vermeldt geen budget, dan is het adviseren ook lastig voor mij omdat er dan veel te veel keuze is. Ook weet ik niet wat voor onderwerpen (in macro) je vooral fotografeert, kleine beestjes of dat niet zozeer. Heb je de gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis E-books al gedownload?

Cees van der Voorst
Door

Cees van der Voorst

op 22 Dec 2020

Hey Joris, uiteraard ben ik onvolledig geweest vwb ik wil! Ik fotografeerde hoofdzakelijk bloemen en een enkele insect. De afbeelding van mijn fujifilm x100v zijn perfect echter weet niet of ik dat met een fuji met een macro ook krijg! Zit ongeveer op een bedrag aan budget van ongeveer 2500,- en 3000,- te denken. Bij het fotograferen van bloemen etc (dus stilstaande beelden) behoef ik niet aan een groot objectief te denken, wellicht heb je nu wat meer informatie en kan je mij mss beter van dienst zijn ha ha!!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 25 Dec 2020

Hallo Cees, Je kan bijvoorbeeld denken aan een Fuji" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/fujifilm-x-t30-review/">Fuji X-T30 (X-T20 is ook nog 2e hands te gebruiken) met een Fujifilm" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-macrolens-fujifilm/">Fujifilm macrolens (zie artikel). Bijv. van 60mm macro of evt. 80mm macro. Omdat je meer bloemen doet is een langere macrolens iets minder belangrijk. Tip: probeer een weekend te huren. Dan ERVAAR je eerst voor je veel geld uitgeeft. Bijv. bij Budgetcam (na de lockdown), ik heb er geen aandelen. Besef verder dat je zeker niet de duurste Fuji camera nodig hebt, die X-T4 gaat je echt niet de veel betere foto's geven. Het gaat om kijken, creativiteit, omgaan met licht enz.

Nic Neuvel
Door

Nic Neuvel

op 04 Jan 2021

Hi Joris, Mijn vrouw is een hobby fotograaf en heeft een wat verouderd type systeemcamera. Ze heeft nu haar zinnen gezet op een wat geavanceerdere uitvoering systeemcamera. nl. de Panasonic FZ2000 (bridge camera met niet uitwisselbare zoomlens) Zij gebruikt de camera zoals zovelen voornamelijk tijdens de vakanties, -steden, natuur.. En is daar gedurende die momenten best wel wat kritischer als de gemiddelde vakantiefotograaf. daarbij ook geïnteresseerd in macro, tele en groothoek. Niet extreem maar op noem het amateur niveau. Mijn vraag is , is deze camera een goede keus, of zal bv gebrek aan lens uitwisselbaarheid tegenvallen, zijn de mogelijkheden redelijk? Of is er een wellicht beter alternatief? Het budget is tot ca 1200 euro

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 Jan 2021

Hi Nic, de panasonic Fz2000 is geen systeemcamera want je kan geen lens wisselen. Zelf ben ik meer een voorstander van het wisselen van een lens maar je kan ook met de FZ2000 fotograferen. Je hebt dan wat meer mogelijkheden qua macro ook maar als je geen lens wil wisselen dan is het geen verkeerde keuze. Als ze wel wil wisselen dan is Olympus klein en licht voor reizen

Sharon
Door

Sharon

op 30 Jan 2021

Hoi Joris, Ik wil van mijn tekeningen en schilderijen mooie foto's maken voor op een website te plaatsen. Maar daarnaast lijkt het mij fijn om ze ook te kunnen laten afdrukken op groter formaat, dus megapixels zijn wel belangrijk. Ik zal met name binnen fotograferen. Ik ben totaal onervaren en zou graag advies willen over de volgende zaken : 1). welke camera ik het best kan kopen voor niet veel geld. 2)Ik ben benieuwd ook welke lens het beste erbij past. 3) Ik heb wel begrepen dat een statief sowieso handig is, heb je nog advies welke voldoet? 4) Ik heb ook wat vernomen over een grijskaart toepassen, weet je hoe dit werkt? 5) Is het echt nodig om de foto's na te bewerken in een nabewerkingsprogramma, heb daar namelijk ook 0 ervaring in. 6) Is het verstandig om voor 2e hands te gaan 7) en is het verstandig om voor een model te gaan die niet meer worden gemaakt? 8) heb ook een advies gekregen om een 2e hand Olympus OM-D E-M5 mark II te kopen met sigma lens 19mm f/2.8 Zwart MFT 9) Kortom ik wil graag weten wat ik allemaal nodig heb incl alle benodigde accessoires. Heel veel vragen, hoop dat je mij op weg kunt helpen. Ik ben al 2 weken bezig te googlen naar info maar ik zie door de bomen het bos niet meer 😊. Alvast bedankt.Groetjes Sharon

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Feb 2021

Hi Sharon,dat zijn veel vragen en ik zie ook geen budget. Voor binnen voldoet een statief al gauw, want er is geen wind of vreemde ondergrond. Je kan gaan voor een spiegelreflexcamera want dat is vaak wat goedkoper, ook met lenzen. Bijv. Canon EOS 2000D of 250D. En begin dan eerst eens met de kitlens van 18-55mm en werk dan verder. 2e hands kan zeker wel. De olympus kan je ook kopen maar de lens is niet flexibel, het is altijd 19mm. Verder leren hoe je je camera bedient.Nabewerken is vaak nodig, ook ivm kleur bij jou maar kan je later ook leren. Eerst beginnen en niet te veel geld uitgeven.

Kathy
Door

Kathy

op 06 Feb 2021

Hoi Joris, Dankjewel voor de info!! Ik ben van plan om een compact camera te kopen, maar ben wel echt een beginner. Het doel is om waarschijnlijk veel binnen te fotograferen en dan voornamelijk mijn kinderen (die veel bewegen). Daarnaast zou ik graag een lens willen die multifunctioneel is, zodat ik niet constant moet wisselen. Ik zat aan een bedrag van rond de €500 te denken. Heb jij misschien een idee wat dan een goede camera voor mij zal zijn?Alvast bedankt:)!Groetjes, Kathy

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 Feb 2021

Met een compactcamera kan je nooit wisselen van lens. Als je dat wil, bijv. een panasonic lumix. Ik ben meer fan van een lens kunnen wisselen als het moet. 500 euro is relatief weinig voor een systeemcamera als je er ook een lens bij moet. Denk dan aan een Olympus systeemcamera: bijv. OMD E-M10 Mark III of tweedehands mark II

Ange
Door

Ange

op 15 Feb 2021

Ik heb je mail op het juiste moment ontvangen. Ik zou je graag advies willen vragen. Ik ben me al wat online aan het oriënteren, maar blijf met vragen zitten, waardoor een keuze maken lastig is. Ik ben nu in het bezit van een Canon EOS 1000D met de standaard kitlens. Punten waar ik al over uit ben: - Ik wil het liefst bij Canon blijven - Ik overweeg om de overstap naar systeemcamera maken - Allround fotografie (de natuur in, de kinderen..) en zo nu en dan tijdens een training sportfotografie (BMX, sport van de kinderen) Voor welke camera ga ik kiezen? Canon EOS R of Canon EOS RP?Voor welke lens ga ik voor de allround fotografie? Volstaat de RF 24-105mm F4-7.1 IS STM En voor die enkele keer sportfotografie: volstaat de Canon EF 70-300 F4-5.6 IS USM met vattingsadapter?Dus kort samengevat: Heb ik met de Canon EOS R of RP met de RF 24-105 en de Canon EF 70-300 een mooie set voor allround fotografie met af en toe sportfotografie? Of adviseer je een andere Canon camera en lenzen?Alle tips / suggesties zijn welkom.Alvast bedankt!Groeten Ange

Ange
Door

Ange

op 15 Feb 2021

Ik zie dat ik het bericht dubbel geplaatst heb. In het andere bericht staat meer info o.a. Budget. Excuus

Ange
Door

Ange

op 15 Feb 2021

Ik heb je mail op het juiste moment ontvangen. Ik zou je graag advies willen vragen. Ik ben me al wat online aan het oriënteren, maar blijf met vragen zitten, waardoor een keuze maken lastig is. Ik ben nu in het bezit van een Canon EOS 1000D met de standaard kitlens. Punten waar ik al over uit ben: - Ik wil graag bij Canon blijven - Ik overweeg om de overstap naar systeemcamera maken (vandaar de vraag onder deze blog) - Allround fotografie (natuur, vakantie, kinderen..) en zo nu en dan sportfotografie (BMX, sport van de kinderen) - Budget +/- €2000,- voor body en lenzen. Voor welke camera ga ik kiezen? Canon EOS R of Canon EOS RP? Voor welke lens ga ik voor de allround fotografie? Volstaat de RF 24-105mm F4-7.1 IS STM En voor die enkele keer sportfotografie: volstaat de Canon EF 70-300 F4-5.6 IS USM met vattingsadapter?Dus kort samengevat: Heb ik met de Canon EOS R/RP met de RF 24-105 en de Canon EF 70-300 een mooie set voor allround fotografie met af en toe sportfotografie?Alle tips / suggesties zijn welkom. Ook als je een andere camera zou adviseren.Alvast bedankt voor je advies.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 16 Feb 2021

Hi Ange, De Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-eos-r-of-canon-eos-rp/">Canon EOS R en RP zijn langzamere camera's. Je kan er natuurlijk wel een keer een sportfoto mee maken je niet te ambitieus bent maar het zijn niet echt geschikte camera's ervoor. De Canon EOS R6 is te duur, zeker met lenzen. Je kan denken aan een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-eos-m50-systeemcamera/">Canon EOS M50, die in ieder geval sneller is. De M6 II met zoeker is nog wat beter voor sport. Alleen de lenskeuze voor EOS M50 of M6 dan wat minder breed. Zie ook artikel beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-lens-canon-eos-m50/">beste lens voor Canon M50 . Ik denk dat je voor wat jij wil niet zozeer fullframe nodig hebt.

Twan
Door

Twan

op 23 Feb 2021

Hoi Joris, met veel aandacht en plezier heb ik wat artikelen van jou gelezen. Super helder, informatief en eerlijk, hier hebben we wat aan! Echter zit ik nog met een vraag/dubio. Mijn vriendin en ik zoeken een leuke en handige systeemcamera. We zijn al wel een beetje in het fotograferen maar doen dit nu nog hoofdzakelijk met een compactcamera (Canon G7X). We willen de overstap maken naar een systeemcamera maar zien door de bomen niet helemaal meer het bos. Dit qua lenzen en ook qua camera zelf. We hebben een budget van ongeveer 1500 en zoeken het liefste een goede combi voor fotograferen ansich en mee op reis. Nu twijfelen we tussen de Fuijfilm SX10, Sony A6400 en de Nikon Z50. Ook zouden we een standaard 'reis' lens willen aanschaffen en wellicht eentje met een breder bereik. Zou jij ons kunnen adviseren over welke camera de beste keuze is in combinatie met de lenzen? Groet en alvast bedankt!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Feb 2021

Hi Twan, bedankt voor je woorden. Je kan bijv. denken aan Sony A6400 met SONY SEL 18-200MM F/3.5-6.3 OSS LE NEX. Een bereik van 18-200mm is behoorlijk allround op reis. Sony heeft ook veel lenzen, ook van 3e merken (zoals Tamron en Sigma). Meer dan Fuji en assortiment lenzen voor Nikon Z50 is minder, Nikon stelt de mount niet open voor andere merken. Ook is de autofocus erg goed van Sony" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/sony-a6400-review/">Sony A6400. Als je wil leren hoe je meer uit je camera en lens haalt op reis, bekijk dan mijn VIP" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">VIP Programma eens

Twan Smitskamp
Door

Twan Smitskamp

op 28 Feb 2021

Hoi Joris, bedankt voor je snelle en uitgebreide reactie! Als ik het goed begrijp zou jij de Sony A6400 aanraden en ipv de standaard kitlens gaan voor de 18-200mm? Of zou je er twee aanraden? Ik zag namelijk dat deze lens wel erg prijzig is en nu twijfel ik er over of ik dan niet beter voor twee afzonderlijke kan gaan. Heb je hier nog tips over? Bedankt!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Mar 2021

Twee lenzen is geen probleem maar de behoefte van veel mensen die ook reizen is weinig wisselen. Inderdaad zijn de lenzen vlug duurder, dit is vaker zo bij systeemcamera's en er zijn nog relatief weinig meer allround lenzen zoals de 18-200mm. Overweging is dus vooral: is het erg als ik een keer wissel of niet (kijk als ik in de sneeuw ga fotograferen dan is wisselen onhandig, of aan de kust ivm opspattend water, spray enz; anders hoort wisselen er voor mij ook bij ). Heb je het E-book" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">E-book al gedownload? Dan ontvang je ook video's waarin je meekijkt met mijn camera. Tegenwoordig heb ik ook Sony.

Sandra Stam
Door

Sandra Stam

op 21 Mar 2021

oi, Mijn naam is Sandra en ik wil van de zomer wat doelgerichter fotograferen. Ik heb al eens een cursus gedaan maar enige opfrissing en aanvulling kan ik wel gebruiken. Nu wil ik mijn oude Pentax Z90 vervangen en twijfel tussen de Sony A7 Mark 2 en de Nikon Z50. Joris, kun je mij adviseren? De zoomfunctie van de Pentax vind ik erg prettig, ik zou dat graag ook weer op mijn nieuwe camera hebben.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 22 Mar 2021

Hi Sandra,Leuk. Sony A7 Mark 2 en de Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/nikon-z50-systeemcamera-voordelen-nadelen/">Nikon Z50 zijn heel andere camera's. Lensaanbod is beperkt voor de Nikon Z50, dat zou ik niet doen. De Sony A7 II is fullframe en wees je bewust dat je gauw vast zit aan dure lenzen daardoor. Waarom per se fullframe? Ook schrijf je niet wat je fotografeert, waardoor het adviseren niet goed te doen is. Ik zou eerder gaan voor bijvoorbeeld een Sony A6400. En goed kijken wat lenzen je kosten van tevoren. Je kan bijv. een zoomlens nemen 50-210mm van SOny.Heb je het gratis e-book al gedownload? https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/

Jos Van Erp
Door

Jos Van Erp

op 04 Apr 2021

Dag Joris. Ik heb de canon R6 gekocht en wacht al heel lang op de 100-500mm .Dat ik het hel helemaal beu ben en de boel in wil ruilen. Ik wil voor 90% vogel fotografie doen . Voor de rest wat foto's van de kleinkinderen en de natuur in het algemeen. Wat is het beste om te kopen voor een totaal bedrag van rond de 6500€ bvd. Jos

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Apr 2021

Hi Jos, R6 en 100-500mm is zeker mooi materiaal. Wil je wat anders, dan zou ik voor Sony gaan (Nikon loopt verder achter). Bijvoorbeeld Sony A9 (mark I) als je snelheid wil, anders A7 III. En dan met een Sony" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/sony-fe-200-600mm-f-5-6-6-3-g-oss-review/">Sony 200-600mm lens. Ik gebruik zelf ook Sony systeemcamera inmiddels. voor snelheid komt een Sony A7RIV tekort, als je daaraan zou denken (in de vlucht en met autofocus). De tracking van een A9 is heel erg goed. Ik vind het veel fijner voor vogels, ga morgen in een vogelhut. Advies: huur het eens.

Lisette
Door

Lisette

op 19 Apr 2021

Hi Joris, al jaren heb ik de Panasonic FZ200. Vaste lens en grote zoom. Nu ben ik een beetje aan het kijken voor een opvolger. Stapje hoger dan wat ik nu heb, maar wil nog wel ver kunnen zoomen en vaste lens. Ik fotografeer vooral in verre vakantie bestemmingen, landschappen en natuur. Nu zie ik even door de bomen het bos niet meer welke camera ik nou moet nemen als opvolger. Heb jij goede tips voor vaste lens en grote zoom? Alvast bedankt.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Apr 2021

Je kunt kijken naar de nikon P-serie bijvoorbeeld. P900, P950

Lisette
Door

Lisette

op 25 Apr 2021

Dank je. Ga ik naar kijken!

Sjoerd Wierda
Door

Sjoerd Wierda

op 28 Apr 2021

Hallo Joris. Nadat ik jaren geleden het fotograferen heb laten verwateren wil ik het weer gaan oppakken. Ik heb ervaring uit het analoge tijdperk en later met een digitale compact-kamera. , Beide Canon, Ik wil vooral landschap en dieren / portret gaan fotograferen en in de toekomst me ook op macro gaan richten. Ik dacht aan full-frame en dan met name canon EOS R of RP met een RF 24-240 mm F4-6.3 IS USM eventueel aangevuld met een 50 mm objectief. Ik dacht aan full frame ivm de lichtgevoeligheid en ik wil vergrotingen op ca 50x75 cm af laten drukken. Echter hoe meer ik er over lees , te moeilijker het wordt om een keuze te maken. Kan je advies geven over alternatieven?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 30 Apr 2021

Hi Sjoerd, zie ook mijn artikel over fullframe" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/fullframe-camera-voordelen-nadelen/">fullframe of cropcamera. Het wordt snel erg duur, dat moet je beseffen. Op hoge ISO zijn prestaties wel beter maar ik raad niet zo vaak direct fullframe aan ivm de prijs, ook van lenzen. EOS R of RP zijn wat oudere camera's, voor bewegende onderwerpen (dieren) zijn ze niet optimaal. Snelheid en autofocus zijn niet zo goed. Alternatief is voor (R6, meten duur) of Sony gaan. Denk aan Sony A6400 (fullframe A7 III). En allround lens en 50mm lens is mooi voor portret. Voor macro: sigma 105mm.

Herman-jan Frencken
Door

Herman-jan Frencken

op 30 Apr 2021

Beste Joris, Nogmaals een berichtje omdat ik de vorige mail verzond zonder mijn naam en emailadres toe te voegen, sorry daarvoor en (nogmaals) hartelijk dank voor het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie! Daar ben ik wel even zoet mee, mede gezien de vele bijgevoegde links, mijn complimenten! Ik hoop ook spoedig lid te kunnen worden van een fotoclub, als de ergste Corona perikelen voorbij zijn en sta nu op het punt om een systeemcamera aan te schaffen waarbij jij mij mogelijk zou kunnen helpen. Tot nu toe fotografeer ik met mijn iPhone8 met best aardige foto's maar niet bij slecht licht of grote afstand (bv vogels of zeeschepen). Ik fotografeer vaker buiten de deur dan erbinnen. Bij mijn eerste systeemcamera aankoop twijfel ik tussen een Canon en een Panasonic Lumix, en dan met name tussen de Canon EOS M50 + 15-45mm lens (objectief) en de Panasonic Lumix DMC-G80 + 14-140mm lens (de Lumix DMC-G80 +12-60mm zou eventueel ook kunnen als die nog te krijgen is). De Lumix is duurder en zwaarder maar ligt mij net wat beter in de hand (ik ben vrij groot) én is spatwater-bestand hetgeen mij toch ook handig lijkt of is dit in de praktijk niet zo van belang? Zie jij een goede reden om juist voor de ene of de andere te kiezen? Ik ben benieuwd waar jouw voorkeur naar uit zou gaan als beginnend fotograaf, of misschien heb je een andere suggestie (de Sony heeft een nog krappere grip dus die valt voor mij af). Met hartelijke groet, Herman-jan Frencken

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 May 2021

Ik heb op je andere bericht geantwoord

Yvonne
Door

Yvonne

op 20 Jul 2021

Hallo Joris, bedankt voor alle tips en informatie die ik tot nu toe van je gekregen heb. Ik heb een concrete vraag voor je. Ik ben al een tijdje bezig met fotografie en heb enkele cursussen gevolgd. Ooit heb ik een spiegelreflexcamera gehad maar dat was nog in het fotorolletjes tijdperk. Sindsdien heb ik altijd compact camera's gehad omdat ik veel reisde. Nu wil ik graag een systeemcamera kopen met genoeg mogelijkheden om vooruit te kunnen. Het budget is ongeveer 1000 euro. Welke raad jij aan van wat op dit moment verkrijgbaar is? Ik ben met name geïnteresseerd in macrofotografie (beestjes en bloemetjes). Moet ik daar een speciale macrolens voor hebben of kan dat ook met een gewone standaard lens? Dat kan ik dus nergens terugvinden. Ik hoor graag van je.

Joris Dijkema
Joris Dijkema
Tom
Door

Tom

op 16 Sep 2021

Grappig onderscheid dat je maakt voor systeem-kamera's. Voordat digitale kamera's hun intreden deden, waren alle kamera's waar omheen een systeem was gebouwd systeem-kamera's . Dat waren vrijwel alle reflexen. Of iets preciezer, vrijwel alle spiegelreflexen (er waren gesloten reflexen). Vraag het de oudere fotografen. Het begrip systeemkamera word sinds een tijdje dus verkeerd en onlogisch gebruikt. Canon EOS, bijvoorbeeld, is een systeem. De rede van de gebruiksverandering is volgens mij ontstaan bij de data bouwers van webwinkels en marktplaats. Er ontstaat vaak een probleem wanneer een data base gekonfronteerd wordt met een nieuwe grootheid; de niet reflexen, die soms wel en soms geen systeem kamera zijn. Om je er dan gemakkelijk van af te maken en dan toch maar die onlogische soortaanduiding te gebruiken? Zet je schouders er onderen maak een logische naam. Bijvoorbeeld systeem-kamera voor alle systeem-kamera's en de non-reflex als je toch het verschil wil maken. Uiteindelijk zullen de reflexen uitsterven en verdwijnt het onderscheid.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 16 Sep 2021

Bedankt voor het delen van jouw visie Tom.

T.A.V.
Door

T.A.V.

op 05 Oct 2021

Beste Joris,Binnenkort vertrek ik met de camper op wereldreis en het lijkt mij leuk om deze momenten vast te leggen op foto. Helaas heb ik nog geen enkele ervaring met fotograferen behalve met mijn smartphone wat mij tot bij je website bracht. Welk camera zou je mij aanbevelen?Ben aangetrokken tot het fotograferen van gezichten, dieren, natuur, gebouwen, kunst en sport. Hopende op een reactie. Mvg, T.A.V.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 07 Oct 2021

Hi T.A.V. Erg gaaf je wereldreis, met een camper lijkt me ook leuk. Er is heel veel keuze, het is moeilijk zonder richtbudget adviseren.Je kan denken aan een instapmodel spiegelrelfexcamera met een allround lens. Denk aan Nikon D5600 met een Tamron 18-400mm lens, die is erg allround. Ook voor dieren heb je dan behoorlijk wat bereik. Je kan ook voor een systeemcamera gaan, bijvoorbeeld Olympus OM-D EM 10 Mark III systeemcamera. Die is klein en compact, maar je zal dan meerdere lenzen moeten gebruiken. Bijvoorbeeld de 75-300mm voor dieren en en nog een allround lens van bijvoorbeeld 14-150mm. Die camera is wel kleiner.

T.A.V.
Door

T.A.V.

op 07 Oct 2021

Bedankt voor je reactie. Is een Nikon D7200 + Tamron 18-400 lens ook goed? Zo ja, wat is het verschil met de Nikon D5600?

Joris Dijkema
T.A.V.
Door

T.A.V.

op 08 Oct 2021

Bedankt voor je reactie. Na het lezen van de info ben ik tot volgende conclusie gekomen. Nikon D7500 + Tamron 150-600mm

Mei Lan
Door

Mei Lan

op 07 Nov 2021

beste Joris, ha, toch gevonden waar ik mijn vraag kan stellen. Ik fotografeer met mijn smartphone van Samsung Galaxy vaak bloemen, paddestoelen, vlinders, bomen, waterpartijen, ook details ervan. Ook landschapsfoto's maak ik graag en ik ben dan ook veel buiten. Vogels bewegen snel en daar waag ik me niet aan, maar op den duur, wie weet. Lijkt me prachtig. Daarnaast mensen op straat en soms thuis. Tot slot ook kunstwerken, schilderijen of beelden. Video's maak ik weinig, vooral omdat ze zoveel ruimte innnemen. Ik was eerst van plan een compactcamera aan te schaffen, maar door je gedegen teksten te lezen wordt het een Olympus OM-D E-M5 Mark III Systeemcamera, want meer mogelijkheden en toch licht en klein om vaak mee te nemen en gebruiksvriendelijk. Dit past binnen mijn budget van 1000 euro voor een camera. Nu mijn vraag: welke lens raad je me aan, die ik er standaard op kan zetten en waarmee ik de natuur in kan en ook op straat mensen kan fotograferen. De Olympus M Zuiko Digital 14-150 mm f 4.0-5.6 II? En daarnaast voor macro- en uitvergrootte detailfoto's de Olympus M. Zuiko Digital 45 mm/1.8? Ik heb aanvullend budget voor lenzen en accessoires tot zo'n 750 euro. groeten van Mei Lan

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 12 Nov 2021

Hi Mei lan,Door een technische fout is mijn reactie niet geplaatst. Dit vind ik erg vervelend, alle reacties van afgelopen maand doe ik nu opnieuw. Excuus hiervoor.De Olympus M Zuiko Digital 14-150 mm f 4.0-5.6 II is een degelijke allround lens. Voor onderwerpen die echt wat verder weg zijn of echt veel groothoek nodig hebben kan je altijd nog iets anders gebruiken maar voor straat- en natuurfotografie zeker ook in te zetten. Voor macro raad ik je de 60mm macrolens van Olympus aan. de 45 mm f/1.8 lens is een mooie lens, alleen voor uitvergrotingen (meer details) is de 60mm macrolens veel beter. Dat is een echte macrolens.

Mei Lan
Door

Mei Lan

op 22 Nov 2021

beste Joris, heb nu de Olympus OM-D E-M5 Mark III in huis en zie een gebruiksaanwijzing van 262 blz. Heb je ook een beknopte gebruiksaanwijzing waar ik mee aan de slag zou kunnen? Zo ja, veel dank, Mei Lan

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 25 Nov 2021

Hi Mei Lan,Leuk. En nee die heb ik niet voor je. Als je VIP lid bent dan is er wel een video voor Olympus waar ik bediening uitleg van een camera die erop lijkt, de OMD E-M10 Mark III, veel termen zijn hetzelfde. Dat helpt je sneller op weg! En bij vragen stel ze in de VIP leeromgeving in het board "Vragen aan elkaar & techniek". Daar kunnen meer ervaren leden je ook sneller helpen.

Lis
Door

Lis

op 04 Jan 2022

Dag Joris, bedankt voor alle informatie op jouw website. Erg leerzaam, alleen met zoveel informatie ben ik even kwijt waar ik goed aan doe. Graag zou ik mij meer willen richten op het fotograferen van paarden (met en zonder ruiter). Is een systeemcamera daarvoor de beste keuze? Welke camera adviseer jij? Alvast bedankt voor het meedenken.

Lisa
Door

Lisa

op 04 Jan 2022

Vergeten te vermelden het budget, +- 2000 met lens

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 07 Jan 2022

Hi Lisa, dan kan je denken aan een Sony A6400. En ik weet niet hoe je precies paarden fotografeert. Qua langere lens kan je kijken naar de 70-350mm of de 70-300mm. Sony A6400 is ook goed voor actiefotografie (Snelheid en autofocus vooral).

Lisa
Door

Lisa

op 08 Jan 2022

Dag Joris, op dit moment is de A6400 tijdelijk uitverkocht. Is de Sony A7 iii een goed alternatief? Ik ben van plan om in de natuur foto's te maken van ruiter en paard (stil staand beeld)

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 10 Jan 2022

Dan zit je vast aan fullframe, de lenzen zijn vaak erg duur. Het kan, alleen houd dus rekening met erg dure lenzen

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 07 Jan 2022

Hi Lis, ik kan me goed voorstellen dat het heel veel info is. Paarden zijn zeker prachtig. Als je een klein budget zou hebben, kan je gaan voor spiegelreflex maar deze zijn voor actiefoto's vaak wat trager.Een systeemcamera heeft vaak meer snelheid, alleen is het met lenzen erbij snel wat duurder. Je kan denken aan een Sony A6100 met bijv. een 55-210mm lens erbij als je het budget hebt of een Canon EOS M50 (qua bediening vind ik die laatste iets minder). Bij de Sony camera moet je je realiseren dat een langere lens snel vrij duur is, bijv. een 70-350mm lens (google maar). Zonder budget is het moeilijk adviseren. Heb je het gratis E-book al gedownload? Dan volgen er ook veel tips

Kitty
Door

Kitty

op 07 Jan 2022

Hallo Joris, ik vind het altijd erg leuk om foto's te maken, heb nu een kleine compactcamera maar fotografeer vooral met mijn mobiel, Samsung A50. Ik wil er toch graag wat meer mee doen fotografeer veelvin de natuur, landschappen maar bv ook vlinders of paddenstoelen. Ook mooie gebouwen zijn favoriete onderwerpen, maar ook mn oppaskindjes. Dus vanalles wat, wat kun je mij (als beginner) aanraden voor camera. Budget is ongeveer 750 - 800 euro

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 10 Jan 2022

Een instapmodel spiegelreflex (zoals 2000D/250D) met een allround lens bijv. Zoals Sigma 18-250mm. Fotografeer je ook veel dieren dan bijv. Tamron 18-400mm

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 16 Feb 2022

Hi, gek genoeg werd jouw vraag tegengehouden door mijn systeem. Sorry voor de late reactie. Een instapmodel spiegelreflexcamera raad ik je met jouw budget aan of een Canon EOS M50 systeemcamera. Die laatste is wat kleiner (wel minder lenzen voor). De spiegelreflex heb je meer lenzen voor, ook tweedehands en vaak ook beter betaalbaar. Qua spiegelreflex kan je denken aan Canon EOS 2000D of wat sneller: 250D

Vera
Door

Vera

op 09 Jan 2022

Hi Joris, Mijn interesse ligt vooral in landschap en vogelfotografie. Voor het ogenblik heb ik een Sony A7RIV. Goed voor landschap maar minder geschikt voor vogelfotografie. Ik wil updaten en kan een A1 aan verminderde prijs kopen. Belangrijk is scherpte en gewicht … Als lens heb ik een 100-400 mm. De vraag is natuurlijk of ik alles inruil voor een canon Eos R5 of upgrade naar een A1 ? Of mijn Sony A7RIV behoud voor landschapsfotografie en een extra camera koop voor vogelgrafie ? Maar dan wordt het ook duur. Kostelijk plaatje … Alvast dank voor je antwoord ..Grt

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 10 Jan 2022

Hi Vera, leuk dat je nog bezig bent met je fotografie. Scherpte heeft veel met je lenzen te maken. De 100-400mm is heel goed. Voor vogels raad ik je wat anders aan, de Sony 200-600 en ook een 1.4 extender. Dit doe ik zelf ook. Ik zie het nut niet om naar R5 te gaan, dan moet je een 100-500mm lens kopen van Canon die duurder is, minder lichtsterk ook nog. A1 is een optie ivm snelheid en kunnen croppen. Wel ook investeren in goede geheugenkaarten.

Anoek
Door

Anoek

op 16 Jan 2022

Hallo Joris,Als echte beginner ben ik mij enorm aan het verliezen in het internet. Nu kwam ik jouw site tegen en heb ik er echt veel informatie uit kunnen halen. Alleen voor de aanschaf van een camera is het toch echt heel lastig omdat er zo mega veel aanbod is. Ik heb totaal nog geen idee of fotografie mij gaat bevallen maar ik vind het echt heel erg leuk om ermee bezig te zijn en het lijkt mij leuk om erin te groeien. Ik maak vooral foto's op reis en dan van natuur en wildlife. Ben erg fan van water en watervallen. Heb al zoveel zelf uitgezocht dat ik voor een systeemcamera wil gaan omdat dat het makkelijkste is voor op reis. Nu is mijn vraag aangezien mijn budget niet giga hoog is, naar welke camera's ik dan het beste kan gaan kijken. Ik wil ook proberen om er 2ehands eentje op te kop te tikken voor het geval het mij toch niet bevalt ook al acht ik die kans erg klein. Mijn budget zal ergens rond de 600 liggen hopende hiermee een redelijke camera te kunnen aanschaffen en eventueel de benodigde objectieven. Ik ben dus echt een leek in fotografie, hopelijk kan jij mij helpen :)

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 26 Jan 2022

Hi Anoek, ik ben er even tussenuit geweest. Je kan denken aan 2e hands Sony A6000 of bijv. Olympus OMD E-M10 mark III. Die zijn beide vrij klein. En een allround lens erbij. Punt is wel dat wildlife vaak vraagt om een langere lens en daarvoor is jouw budget voor een systeemcamera laag. Dat wordt totaal snel wel duurder. Bij Olympus bijv. 75-300mm lens en bij Sony bijv. 70-350mm lens.

Laura
Door

Laura

op 17 Jan 2022

Hi Joris, Ben erg fan van alle informatie die je op de site bijhoudt! Het lijkt wel oneindig haha! Vandaar dat ik de vraag heb of je misschien een camera kan adviseren voor mij? Ik wil naast mijn spiegelreflex ook een wat kleinere en lichter camera voor op reis, zodat ik die sneller grijp. Zelf denk ik dan aan een systeem of compact camera. Enkele eisen: - Minimaal 20 megapixels - Uitklaapbaar (touch)screen - Beeldstabilisatie - Zoeker - Filmen hoeft niet perse 4K, maar ook niet heel veel lager - Als het kan ook het liefste stof en/of (spat)waterdicht - max 500 gram - max 800 euro Hopelijk wil je kennis inzetten om mij te helpen! Alvast bedankt :)

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 26 Jan 2022

Hi Laura,Leuk dat je ook meer wil met je foto's. Beeldstabilisatie, weathersealing en ook kantelbaar scherm zijn redelijk wat eisen voor de prijs die je noemt. Je kan kijken naar een 2e hands Sony A6000 (of A6100). Of Olympus OMD E-M10 Mark III of IV, maar ze voldoen niet aan al je eisen. Ik vind beeldstabilisatie ook niet het belangrijkste. Ik vind zelf een systeemcamera wel meer mogelijkheden geven ivm verwisselbare lenzen.

Frits
Door

Frits

op 16 Feb 2022

Hallo Joris, Mijn camera heeft het begeven. Het was een Sony alfa 100, spiegelreflex, al een oudje. Ik gebruikte daarbij het Sony objectief 18-70/3,5-5,6 en een minolta zoomlens 75-300. Dus ik moet iets anders. Mijn wens is een lichtgevoelige camera, dus ik denk een full-frame camera. Als objectieven ongeveer hetzelfde als ik had, mogelijk met een iets sterkere telelens om vogels te fotograferen. Maar wel meer lichtgevoelig. Ik denk aan een Sony A7, maar welke? De A7R IV is wel erg duur. Ik ben benieuwd wat jouw mening is. Budget max. € 5000,-

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 22 Feb 2022

Hi Frits,Je kan bijv. denken aan de Sony A7 III of A7 IV met een 200-600mm lens. Door vogels is 400mm ook niet zoveel op fullframe. Ook kan je de 200-600mm nog met een 1.4 converter combineren bij genoeg licht. Dit doe ik zelf ook. Langere telelenzen zijn vaak niet lichtsterk. 200-600mm is echt een goede lens voor dat geld. Ik gebruik zelf ook Sony. Succes!

Frances Spruijt
Door

Frances Spruijt

op 21 Feb 2022

Hoi Joris, Ik heb eindelijk gevonden waar ik deze vraag moet stellen :-). Helaas heb ik nog totaal geen verstand van fotograferen (behalve met mijn mobiel) dus een camera zoeken is als een speld in een hooiberg! Wat is doe voor de kost, is honden fokken. Dus: heb ik een camera nodig die wriemelende pupjes binnenshuis kan vastleggen, en dan liefst een beetje mooi :-) (achteraf scherp stellen...kan dat? ik las zoiets ergens) Een kantelbaar scherm lijkt me hiervoor noodzakelijk aangezien de pupjes plat op een deken ofzo liggen en ik vooral hun snoetjes op de plaat wil krijgen. Daarnaar wil ik mijn eigen roedel in het bos mooi kunnen fotograferen, os als ze ineens binnen zomaar iets super grappigs doen (ook actie dus). Oh ja, en kunnen camera's ook in slomo filmen zoals de mobiel? Dat zou vooral een leuke bijkomstigheid zijn. Of filmen en dan foto's uit de film knippen?? Budget: toch wel erg graag zo ver mogelijk onder de 1000 euroBen heel benieuwd naar je antwoord.Groetjes, Frances Dogs&Doodles

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 22 Feb 2022

Hi Frances, het kiezen is inderdaad moeilijk. Er is heel veel op de markt. Belangrijkste voor goede foto's (ook van pups binnen) is dat je weet wat je doet. Dit omdat het beweegt en er minder licht is. Met jouw budget kan je denken aan Canon EOS M50 systeemcamera. Ik zou ook een 50mm f/1.8 lens nemen voor binnen. Hier heb je dan een adapter voor nodig, vraag dit even na in de winkel. Achteraf scherpstellen is geen optie met die camera en is ook niet gangbaar. Als het bij camera's al kan, dan is het ook heel beperkt. Voor buiten zou ik ook een lens tot 200mm nemen voor honden in actie. Besef dat de camera de fotos niet gaat regelen voor je maar dat je dit zelf moet gaan doen en dus is vaardigheden ontwikkelen goed.

Frank
Door

Frank

op 26 Feb 2022

Joris,Ik ben een beetje uit het uit pluizen geweest maar kom er niet zo goed uit ik zou graag een iets beter camera aanschaffen. Ik heb jou artikelen gelezen om systeem camera of spiegel reflex. Mijn gevoel zicht spiegel reflex maar kamera express advieseerd een systeem camera. Ik merk met de eos d2000 dat ik met me focus punten en de snelheid van afdrukken toch af en toe mooi plaatjes mis. Ik heb niet iets speciaals ik vind alles mooi om te fotograferen, mijn gezin, hoop wild te kunnen schieten maar ook straat en macro vind ik interessant.Het is zowel binne als buiten een echte alles kunnen zou fijn zijn. Budget is Max 1700Ik heb nu 50mm F1,8 en 70-200f2.8Alvast dank voor je advies

Natalie
Door

Natalie

op 06 Mar 2022

Beste Joris,Heel erg bedankt voor de fijne reviews, deze zijn zeer verhelderend!Zelf maak ik al jaren met plezier foto's met mijn Sony a6000 (+ 16-50mm en 55-210mm). Waar ik deze in het begin vaak op de auto modus had staan, probeer ik deze nu steeds meer handmatig in te stellen. Hierbij merkte ik dat het snel instellen van bepaalde instellingen vanwege het ontbreken van een handig touchscreen/iets meer knoppen niet heel snel gingen. Omdat de camera inmiddels ook wat verouderd is, ben ik op zoek gegaan naar een meer semi-professionele camera.Met een budget van rond de 1.500-2000 (body incl. allround lens) ben ik op zoek gegaan naar een geschikt model die ik vooral wil gaan gebruiken voor in de vakantie (landschap, macro, portret, stadsfotografie, musea, bewegende dieren/voorwerpen) en in thuis situaties (binnenfeestjes, familie). Voor video gebruik ik een GoPRO, daar hoeft de camera niet aan te voldoen. Na een lange research bleven voor mij de Fujifilm X-S10 (met XF 16-80 F4) en de Canon EOS RP (met RF 24-105 F4-7.1) over evt. nog uit te breiden met een zoomlens (Fujifilm XF 70-300 4.0-5.6F / Canon RF 100-400 5.6-8F).De Canon heeft een fullframe sensor en lijkt in de scherpte-diepe wat beter te presteren, maar anderzijds is de Fujifilm met een APS-C sensor uitgerust met een flitser, beeldstabilisatie en iets betere lenzen. Ik heb al vele vergelijkingslijstjes gemaakt, maar ik kom er gewoon niet uit welke camera beter is. Ik hoop dat u mij verder kunt helpen bij de keuze!Alvast heel erg bedankt!

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 07 Mar 2022

Hi Nathalie, leuk dat je ook gek bent op fotografie. Kiezen blijft lastig. De Canon EOS RP is voor bewegende onderwerpen minder goed, is niet snel en autofocus is ook niet erg goed voor bijv. bewegende dieren. Verder natuurlijk wel een goede sensor, echter lenzen zijn vaak ook duurder voor fullframe. Ik zou er niet voor gaan. Het is een achterhaald model qua autofocus.De fuji X-S10 is een optie. Moderner. Verder vind ik Sony nog steeds een heel goede keuze. Bijv. A6400, ik zou niet gauw fullframe nemen. Lenzen en jij zijn belangrijker. De ingebouwde flits doe je noemt is erg beperkt, verwacht daar niet veel van. Sony is qua autofocus de beste. Voor bewegende onderwerpen handig. Lenskeuze is ook uitgebreider. Wel zijn langere lenzen snel wat duurder op systeemcamera, duurder dan jouw 55-210mm die je nu gewend bent (en die overigens op een andere Sony, zoals A6400 ook te gebruiken blijft).

Henrique Dekkers
Door

Henrique Dekkers

op 13 Mar 2022

Beste |Joris, ik heb de volgende vraag. Ik ben in het bezit van een Olympus Pen E- PL 2. Dier stamt uit de tijd van mijn onderwaterfotografie. De camera keuze werd erg beperkt door het onderwaterhuis. Op de camera zit een 14-42 mm lens. Nu ben ik gestopt met duiken en wil ik de camera op het land gebruiken. Ik heb al wat webinars gevolgd (o.a. bij jou), maar loop tegen de grenzen van mijn lens aan. Met name in het tele stuk (voor zover je daarvan kunt spreken. Nu mijn vraag: Is het zinvol om bij deze camera een zoomobjectief van b.v. 35-200 te kopen? Of misschien een andere lens? Of is dat zonde omdat de camera verouderd is en kan ik beter een hele nieuwe kopen? Wat zou jij doen? Bedankt alvast voor je advies. Vriendelijke groet,

Peter
Door

Peter

op 13 Apr 2022

Hey Joris,ok, ik ga me heel erg richten op natuurfotografie. Vogels, reeen en macro. En secundair wat landschap. Ik loop nu met een geleende ( dankbaar!) oude EOS400 D, met een Sigma 70-300 APO DG, en echt, nu wil ik knallen. Ik heb ervaring; Jarenlang (wedstrijd) fotografie gedaan onder-water! Maar analoog ( Velvia 50 ASA, wow! ), dus ik verdwaal in systeemcamera's ed.. Zelf bezit ik nog oude Nikon 2.8D lenzen, van fisheye t/m 60mm en 105mm macro.. Mss kan ik daar nog wat mee, iig met macro? Mijn budget stopt bij max 6000 Euro, en daarvoor wil ik een systeemcamera, een zoomtele, een macr0 90mm, en een simpele ( voor landschappen ed ) groothoek zoom, bv een 18-35 oid. Ik twijfel tussen: toch de Sony A7III, met tamron 150-500, of ( als dat t geld waard is ) bv de Canon A6 met...?..ook de Tamron?. De 100-400 met converter is wat te duur, lijkt mij. Razendsnelle autocus, liefst eye tracking die werkt, en niet TE zwaar., Lichter is beter. 10 a 12 FPS., Snelle buffer. En geen dermate ingewikkelde instellingen, dat je een half uur bezig bent eea te snappen, dat gaat niet id natuur. Gewend aan Nikon en Canon. Maar wellicht heb je dan een heel ander advies, bv Panasonic oid. Geen idee, ik tast echt in het duister. Met de Sigma is het ondoenlijk het net gevonden ijsvogelnest te knippen ( trage autofocus, en maakt herrie, en stelt scherp op de achtergrond, grrr ), en ik wil snel kunnen schieten, zonder deze prachtdieren te verstoren. Ik meen dat je bij de Tamron geen converter kan gebruiken (?). Nou is een ijsvogel wel heel snel en klein, De lens/camera dient meer bv spechten of jagende visdiefjes "aan te kunnen". Welke combi camera/telens gaat mij t best helpen? Ik ben geen specifieke vogelaar, en wat ik me ook realiseer, is dat ik in t bos vlak tegenover een ree kan komen te staan. TE VEEL bereik...moet ik teruglopen. Die Tamron heeft een redelijke minimale instelafstand, en de reviews lijken goed. Oh, t meeste uit de hand, al lopende en genietende, maar bij het nest wel een monopod, of afstandsbediening. Hoop dat je mij kan helpen met deze noodkreet, ik kan het (nog ) maar 1x uitgeven. Keep shooting! Thanx, Peter

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 16 Apr 2022

Hi Peter,Het is vaak moeilijk kiezen. Ik zou voor Canon of Sony systeemcamera gaan. Voor Nikon zijn er minder lenzen en de autofocus is iets minder naar mijn mening.De R6 bedoel je denk ik ipv A6. Dat is een goede optie, ook door de eye autofocus. Die is beter dan bij de A7 III van Sony. Zelf werk ik met Sony systeemcamera's. De lenzen voor systeemcamera's zijn wel vaak wat prijzig.De Tamron 150-500mm is een betaalbare goede optie voor vogels. Verder kan je denken aan een 24-105mm lens (dit kan ook met adapter en f/4). En voor groothoek 16-35 f/4 met een adapter (f/2.8 en IS heb je niet nodig voor landschap; alleen bij noorderlicht of sterren is f/2.8 handig; verder gebruik ik het nooit).En voor macro bijvoorbeeld een adapter en dan een 100mm macrolens van Canon voor spiegelreflex (kan ook degene zonder IS). De RF macrolens is nogal prijzig, is wel een mooie lens met ook iets meer vergroting. Toch is die zeker niet per se nodig. Ik zou dat in het begin niet per se doen.Als je lichter wil blijven, dan kan je gaan voor een Panasonic G9 met een Leica 100-400mm lens. Dan heb je ook veel bereik en het is goedkoper en lichter. Alleen heb je volgens mij geen eye AF en de tracking is minder. Ik vind de Autofocus tracking van Sony/Canon wel erg fijn bij bewegende onderwerpen. Dit heeft bij mij een enorm verschil gemaakt in aantal rake beelden. Het vraagt wel wat meer van kennis van instellingen enz.Als je meer wil leren raad ik je mijn VIP Programma aan: https://kijkenziefotoschool.nl/academy/Succes!

Peter
Door

Peter

op 19 Apr 2022

Joris, dank! De puzzel wordt steeds beter gelegd. Thanx, super dat je alle fotografen zo van advies dient.!!

Pierre Cilissen
Door

Pierre Cilissen

op 26 Apr 2022

Ik fotografeer graag in de natuur en ook macro wie heeft ervaring met de SONY CYBERSHOT DSC-RX10 MARK IV COMPACT CAMERA? Tot nu fotografeerde ik met de nikon P900

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 29 Apr 2022

Hi Pierre, dit is een optie als je geen lenzen wil wisselen, wel bereik wil hebben en ook veel snelheid en goede autofocus om bewegende onderwerpen te volgen. Hij is daarvoor beter dan de P900. Het is wel relatief prijzig.

Pie Cilissen
Door

Pie Cilissen

op 27 Apr 2022

Als iemand ervaringen heeft met een soortgelijke camera, lees ik dat graag.

Lindsey
Door

Lindsey

op 16 Oct 2022

Hallo, ik zoek een nieuwe camera (heb nu Nikon D7100). Ik zoek een iets lichtere camera voor vnl wildlife fotografie (ook in donkerder omstandigheden) en nijg momenteel naar de Sony A7 IV: wil foto's vergroten. Tips of dit ok is +naar lenzen toe? Dank u.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 17 Oct 2022

Hi Lindsey,Het gewicht van de D7100 en de Sony A7 IV is ongeveer gelijk. Als je ook in wat donkerdere omstandigheden goede prestaties wil dan ga je niet snel een lichtere camera krijgen. de A7 IV is zeker wel goed bij minder licht. De lens is ook heel belangrijk, zeker voor wildlife. Voor wildlife is een Sony 200-600mm bijvoorbeeld heel mooi (wel prijzig). Een 100-400mm is ook nog een optie (evt van Sigma).

H. Boon
Door

H. Boon

op 18 Oct 2022

Beste Joris,Ik ben opzoek naar een systeemcamera voor landschap, dier, natuur en sport. Ik ben een beginner. Welke camera raad u mij aan?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 18 Oct 2022

Hi H. Boon,Voor die onderwerpen is budget reserveren voor een wat langere lens handig. Ik ken je budget niet, het is dan wat moeilijk adviseren omdat er zoveel is op de markt. Buitensport is overigens makkelijker dan binnen (ivm weinig licht). Ik zou qua lens voor minimaal 300mm gaan bij dieren en voor sport is dat ook goed. Qua body zijn er meerdere opties, bijvoorbeeld Sony A6100/A6400 (goede autofocus bij beweging). En veel lenzen. Of bijvoorbeeld Canon systeemcamera, een M50 II kan (autofocus bij beweging is wel wat minder). Beter is dan een R10 of R7 maar wel wat duurder, ook qua lenzen is het snel wat duurder als je een Canon R systeemcamera neemt, zijn wel goede lenzen.

Arjen
Door

Arjen

op 24 Nov 2022

Hallo Joris, als fan van dia's en analoge camera (Canon A1/eos50 en bronicabS2A) waarmee ik graag natuur/landschappen, macro en het gezin vastleg twijfel tussen Fujifilm XT3 (2ehands)/ CanonRP. belangrijkst: fotokwaliteit/kleurdiepte en Manueel (Av/Tv)

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 25 Nov 2022

Hi Arjen,Bedankt voor je info. Beide camera's zijn op zich prima om mee te werken. Voordeel van de Canon EOS RP is fullframe sensor (als het gaat om beeldkwaliteit bij minder licht). Je mist wel wat lensbereik bij onderwerpen die verder weg zijn. Ook lensaanbod van RF lenzen is groter geworden en van hoge kwaliteit. Bij bewegende onderwerpen is de RP iets minder qua autofocus (minder snel ook). X-T3 is APS-C, betekent meer lensbereik met cropfactor 1.5 (weet niet of dit voor jou zo belangrijk is; bij dieren/vogels wel). Als fullframe niet zo belangrijk is kan je ook nog kijken naar Canon R7 of R10. Ik zou zelf eerder voor canon gaan, vooral door het lensaanbod. Manueel kan met beide prima. Kleurdiepte durf ik wat minder wat over te zeggen.

Petra
Door

Petra

op 30 Nov 2022

Ik ben op zoek naar een kleine systeemcamera die ik makkelijk mee te nemen. Het liefst fotograaf ik landschap en macro, ik ben geen prof maar vind het wel leuk om te experimenteren met de M-knop en wil graag een fullframe camera. Budget onder de 2000 euro

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 02 Dec 2022

Hi Petra,Als je fullframe wil kan je bijvoorbeeld denken aan een Canon EOS RP, voor landschap en macro is dat prima. Wel is het goed om ook budget te reserveren voor lenzen, die hebben veel invloed. En uiteindelijk gaat het erom wat jij zelf kan natuurlijk. Met een adapter zijn ook lenzen van Canon spiegelreflex te gebruiken. Een 100mm macrolens (of een lens van ongeveer die lengte) is vrij allround.Qua lenzen voor landschap kan je denken aan een allround lens van bijvoorbeeld rond 24-105mm of iets langer. Eventueel later nog een groothoek vanaf zo'n 16mm. Beeldstabilisatie kan in camera of body zitten of beide (is te combineren). Ik vind dit persoonlijk een stuk minder belangrijk. Je kan erop letten als je lenzen koopt.Als je stap voor stap meer wil leren kan je ook eens kijken naar mijn VIP Programma: https://kijkenziefotoschool.nl/academy/

Marcel
Door

Marcel

op 04 Dec 2022

Dag Joris. Ik ben echt een beginner maar vind het erg leuk om leuke foto's te maken en wil er nu meer mee gaan doen. Ik heb de Canon EOS RP op het oog met de RF 24-105MM F/4.0-7.1 IS STM lens. Ik wil de camera vooral gebruiken op vakanties. Wat vindt jij

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 05 Dec 2022

Hi Marcel,Een brandpuntsafstand van 24-105mm is een goede "walkaround" lens voor vakantie. Jij begint meteen met fullframe, dit kan. Hoeft wat mij betreft niet per se, realiseer je wel dat lenzen vaak duurder zijn. Het is wel een camera waarmee je kan doorgroeien.

Mie
Door

Mie

op 21 Dec 2022

Hey Joris. Ik zoek een toestel + lens om foto's te nemen bij mensen thuis van hun nieuw aangekochte keuken (donkere ruimtes,.tegenlicht,...). Deze foto's komen in een digitaal boek te staan en op onze social media.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 29 Dec 2022

Hi Mie, ik dacht dit al beantwoord te hebben. Het belangrijkste zijn echt jouw vaardigheden in omgaan met lichte en donkere delen (cameracontrole dus), compositie en nabewerking. Vrijwel elke camera zou dit wel kunnen voor wat jij wil maar de sleutel zit in jezelf. Je kan een instapmodel nemen, denk aan Canon EOS 2000D (goedkoop), M50. In combinatie met een groothoeklens van Canon 10-18 mm of 11-22mm.

A'da
Door

A'da

op 27 Jan 2023

Ha Joris, je weet wat ik graag fotografeer! Ik wil nu van D7100 naar D7500 qua body overstappen naar een systeemcamera van Nikon (met adapter). Wat adviseer je: Z6, Z6II, Z7, Z7II of Z9 (wel erg duur!)? Wat is jouw advies voor mij? Of nog n andere optie?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 30 Jan 2023

Hi A'da,Leuk. De Z6 II is al erg mooi. Als vogels echt belangrijk zijn dan kan je met een Z7 II meer croppen door veel megapixels. Als landschap of macro het belangrijkste is dan heb je dat veel minder nodig. Z9 is wel erg duur inderdaad, als je heel veel snelle actie fotografeert (en geld genoeg hebt...) dan is een Z9 interessant.

Domenico
Door

Domenico

op 18 Feb 2023

Beste heer Dijkema, Ik wil beweging, kleur en contrast gebruiken om een ‘klassieke’ momentopname uit de kindertijd een moderne en hyperrealistische draai te geven en een groter gevoel van diepte te creëren. Welke lens kan ik het beste hiervoor gebruiken?

NS
Door

NS

op 09 Jun 2023

Beste, welke camera kan ik aanschaffen om hondenartikelen te fotograferen voor een webshop? Mijn eigen hond (bruine labrador) zal in actie worden gefotografeerd. Ook wil ik productdetails fotograferen. Graag een toestel dat niet moeilijk te bedienen is.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 13 Jun 2023

Hi NS, voor actiefotografie ken je denken aan een Canon EOS R10 systeemcamera. Die is voor die prijscategorie modern qua scherpstellen op bewegende dieren. Wel is het zo dat je met elk toestel goed moet leren omgaan om er veel meer uit te halen. Investeer dus ook in jezelf (of je moeder), vooral leren omgaan met de autofocus.

NS
Door

NS

op 19 Jun 2023

Bedankt voor jouw respons! Ik ga het voorgestelde toestel zeker bekijken.

Ingrid Wardenaar
Door

Ingrid Wardenaar

op 21 Aug 2023

Hi. Heb nu canon 90D met oa Canon lens 100-400 mm. Bij gebruik erg zwaar en statief gebruiken erg moeilijk op safaris. Kreeg advies om Sony RX10 Mark 4 te kopen of een extra canon 70-200 lens. Vind het moeilijk en wil graag je advies wat nu te doen.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 22 Aug 2023

Hi Ingrid, 100-400mm is niet licht. Ik vind het zelf wel uit de hand te doen als je af en toe ook wat kan rusten maar dat is persoonlijk. 70-200mm is wel mooie lens maar is wel de helft qua lengte. Evt met 1.4 extender gebruiken is een optie. Sony RX 10 Mark IV is allround maar bij minder licht is kwaliteit wel minder. Dus in schemering enz. is het niet optimaal en het is een flinke uitgave. Je kan ook nog voor een systeemcamera gaan van canon met een 100-400 5.6-8 maar dat is niet lichtsterk.Olympus is ook een mogelijkheid met MFT sensor, met een Panasonic Leica 100-400 is dat effectief 200-800mm. Die lens is 1 kg. Dat is wel lichter. Dat is wel wennen qua fotografie. Ik zou anders een keer iets huren om het te ervaren.

Rozan
Door

Rozan

op 27 Sep 2023

Hoi, ik doe een opleiding fotografie, ben opzoek naar een camera, weet dus wel al wat van camera's, het liefst een full frame systeemcamera, ik doe straat, portret en lowligthfotografie.Budget is 2000 euro.Dacht zelf aan NikonZ5 of canonR8, heb je advies?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 28 Sep 2023

Hi Rozan, voor low light kan fullframe wel helpen. De Z5 van Nikon heeft verouderde autofocus bij bewegende onderwerpen. De R8 veel moderner, is wel relatief duurder. Een lichtsterke primelens kan ik je aanraden voor portret en ook voor straatfotografie trouwens.

Els Meyhui
Door

Els Meyhui

op 01 Oct 2023

Beste, ik heb de kans om een 2dehands toestel aan te kopen, een Panasonic Lumix DMC-G80 (14 - 140mm) Toestel is 3 jaar oud. Prijs 500€. Zou door mij voornamelijk gebruikt worden voor natuurfotografie. Is dit een goed idee ? Of reeds betere op de markt ?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 03 Oct 2023

Hi Els, het hangt er ook vanaf wat voor jou natuur is. Zijn dit ook veel dieren of meer landschap? In geval van dieren zou ik liever wat nog meer zoombereik hebben. Het hangt ook van je budget af. Er zijn ook nieuwere toestellen, vooral bij scherpstellen op dieren nog beter maar die kosten meer dan 500 euro.

Jan
Door

Jan

op 09 Jan 2024

Heb nu een Nikon D90 met een 18-200 mm lens, maar zou willen overstappen naar een full frame Z5 met een 24-200 lens, of een Z6 II. Of een Canon EOS R8, veel recenter, maar ook duurder, met een 24-105. Vooral voor natuur, steden en portretten. Dilemma!

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 11 Jan 2024

Hi Jan, wat is voor jou natuur vooral? Bijv. landschap of juist wildlife en vogels of macrofotografie? Dit maakt veel uit voor lenzen.

Sylvia
Door

Sylvia

op 09 Jan 2024

Hoi Joris, Ik ben een beginner en heb een oude Canon camera gekregen. Hier zitten 2 lenzen bij: EF-S 18-55 mm/EF-75-300mm. De body is niet meer te repareren. Ben op zoek naar een instapmodel. Wat kun jij adviseren? hoop de lenzen nog te kunnen gebruiken.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 11 Jan 2024

Hi Sylvia, ik weet niet wat je vooral wil fotograferen qua onderwerp. Hoe specifieker informatie, hoe beter. Dus of dit dieren zijn, landschap, macro (Details vergroten), portretten enz. Als je het heel voordelig wil houden een Canon EOS 2000D. Wel is het zo dat systeemcamera's moderner zijn, beter ook voor bewegende onderwerpen maar ook duurder en je moet een adapter gaan gebruiken om dan je lenzen te kunnen gebruiken erop.

Eric
Door

Eric

op 11 Feb 2024

Hi Joris, Ik wil beginnen met fotografie anders dan met mijn mobiele telefoon voor het vastleggen van landschappen en portretten van de kleinkinderen. Wat vindt jij van de Panasonic Lumix DC G90 met een 14-140 mm lens?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 13 Feb 2024

Hi Eric, het kunnen wisselen van lenzen is goed. Zeker voor portret. Het kan met een Panasonic Lumix DC G90. Voor portret zou ik je dan een lichtsterke lens aanraden. Bijvoorbeeld 35 of 50mm f/1.8. Wel is het zo dat je met een camera met een wat grotere sensor (de DC G90 heeft een kleine sensor) meer kan spelen met wazige achtergronden en scherpe kleinkinderen. Een Canon 2000D is een optie maar is wel verouderd (spiegelreflex). Ik zou dan eerder gaan voor een Canon systeemcamera, bijvoorbeeld de R100, R50 of R10. De R10 heeft de beste bediening als je echt je camera zelf vlot wil leren instellen en is ook goed voor bewegende onderwerpen. Voor landschap maakt het minder uit. Bij Canon kan je bijv. denken aan een 50mm f/1.8 lens voor portretten..

Eric
Door

Eric

op 19 Feb 2024

Hoi Joris, jouw advies voor een groter sensor is duidelijk. Dan toch nog een vraagje: is naast de door jou genoemde Canon R10, de Nikon Z50 ook een goed alternatief?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 21 Feb 2024

Hi Eric,Qua beeldkwaliteit is de Z50 ook prima maar de autofocus van de R10 is duidelijk moderner. Onderwerpen kunnen worden gevolgd en herkend, bijv. dieren/mensen/voertuigen. Dit kan kan zeker fijn zijn, afhankelijk van je onderwerpen natuurlijk.

Sara
Door

Sara

op 06 Jun 2024

Hoi ik hou van vogelfotografie, maar wil ook portretfotografie doen. Kheb al vernomen dat APS-c best is voor vogel, maar full frame best is voor portret. Wat raad jij aan? Full frame of APS-c voor zowel vogel als portret.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 07 Jun 2024

Hi Sara, ik heb net een Youtube video gemaakt over fullframe of APS-C:

Wat is je richtbudget ongeveer? En het is niet zo dat je geen heel mooie portretten kan maken met APS-C hoor.

Sara
Door

Sara

op 10 Jun 2024

Ik dacht rond de 2000 voor body en lens, maar ben er al vanaf geweken. Body mag nu max 2000 zijn.

Sara
Door

Sara

op 10 Jun 2024

Ik heb nu een compact sony dsc400 v. Dus de zoom wil ik wel hetzelfde of zelfs meer. Roofvogels die vliegen kunnen fotograferen en gewoon vogels. Maar ook optreden van mijn man dat soms binnen is (carnaval). En mss wil ik wel nog fotos verkopen.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 10 Jun 2024

Dan heb je op een cropcamera (APS-C sensor) minimaal 400mm nodig en voor vogels is meer eigenlijk beter. Bijv. tot 600mm.

Sara
Door

Sara

op 10 Jun 2024

En uiteindelijk macro fotografie lijkt mij ook nog leuk, maar dat alles ligt dan wel heel ver boven mijn budget. Filmen is ook nog leuk, maar dat kan ik dan met mijn huidige camera wel. Is de stabilisatie in een body nog belangrijk?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 10 Jun 2024

Stabilisatie is niet erg belangrijk, ook niet bij vogels in de lucht want je gebruikt dan toch korte sluitertijden.

Sara
Door

Sara

op 10 Jun 2024

Dit is mijn lijstje: Sony a6400 Sony a 6700 Sony a6600 Sony a7c Son A7 III Sony A7 RIII Canon R7 Canon R8 Canon R10 Nikon Z6 2 Olympus OM-D E-M10 Mark IV Fujifilm X-T5 Panasonic S5 II Ik weet het helemaal niet meer. En dan nog de lenzen... Moeilijke keuze

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 10 Jun 2024

Ik heb ook je andere comments gelezen. Ik zou voor Canon/Sony/Nikon gaan vanwege vaak meer lenzen. Ook tweedehands of door derde merken (Tamron, Sigma enz) meer opties. later.Qya body zijn er veel opties. Voor vogels in de lucht vind ik een joystick voor autofocus wel handig. Dit hebben de Sony modellen die je noemt niet (wel goede autofocus). De Canon R10 en R7 wel (R8 is fullframe en geeft jou minder bereik met lenzen voor vogels). Mijn mening is dat je het beste in jezelf kan investeren (weten wat je doet met je instellingen en leren kijken), daarna in je lenzen en dan de body in het algemeen. Voor vogels in de lucht is moderne autofocus en snelheid wel handig.Canon heeft meer modellen met goede autofocus voor vogels dan Nikon vind ik. Z6II is er niet het beste in. Ik denk aan R7 voor je. En je moet minimaal 400mm hebben, voor vogels liever nog meer maar dit wordt snel duur. Voor porter bijv. een 50mm f/1.8 kopen, voor 200 euro bijv. Voor macro kan je een adapter nemen en dan een macrolens voor spiegelreflex nemen (2e hands kan prima; rond de 100mm brandpuntsafstand). Succes! En overigens heb ik in mijn VIP Programma ook uitgebreide video's over bijv. Een Canon EOS R10 of R7, Sony A6100, A6400, A6700 om de bediening te leren. Is aan jou!

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 10 Jun 2024

Ik zie ook je mail. Ik raad in principe APS-C sensor aan omdat je dan meer bereik hebt met je lens. Bijv. Canon EOS R7. Zie ook mijn youtube video over verschil fullframe of crop camera:

Sara
Door

Sara

op 10 Jun 2024

Dank je wel voor je reacties!

Reactie plaatsen