Welke systeemcamera kies je? Wat is de beste systeem camera voor jou? Waar let je vooral op? En hoe kan ik voorkomen dat ik spijt krijg van mijn aankoop?
In dit artikel vind jij van veel populaire systeemcamera's ook Handleiding video's waarin jij de camera zelf leert instellen.
Er is vaak zoveel keuze dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ook vinden veel mensen het moeilijk om onafhankelijk informatie te krijgen. In dit artikel de beste systeemcamera's voor beginners en gevorderden.
Adviezen worden ook gebaseerd op ervaringen van cursisten die ik de afgelopen jaren begeleidde. Heb je vragen? Helemaal onderaan kan je onafhankelijk persoonlijk advies aan me vragen.
Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op het geel).
Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.
Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen over een systeemcamera :). Er staan al 5000+ reacties op het blog.
Heel mooi sfeervol moment in het bos…
Inhoud
Na uitleg over de systeemcamera volgen eerst de beste systeemcamera's voor beginners en daarna de systeemcamera's voor gevorderden (of professioneel gebruik).
Jij bent het belangrijkste bij beter fotograferen, daarna de lens en daarna de camera.
Je haalt alleen echt meer uit je camera als jij 1) je camera zelf kan instellen en 2) bewust kijkt voor creatieve foto's. Een camera geeft jou niet die "wow-foto's", het zit in jou.
Geregeld zie ik als fotografie docent mensen die het grootste deel van hun budget steken in een camera. Er is dan weinig over voor lenzen. De kwaliteit van een lens heeft meer invloed op je foto dan de camera.
Wat is een systeemcamera?
Voor ik de beste systeemcamera's behandel even wat handige uitleg op een rij.
Lenzen wisselen
Net als bij de spiegelreflexcamera kan je ook lenzen wisselen bij een systeemcamera. Dit geeft je meer mogelijkheden. Bij een compactcamera kan je geen lenzen wisselen.
Vaak kleiner en lichter
De bouw van een systeemcamera is vaak wat kleiner en lichter dan bij een spiegelreflexcamera. Dit is vaak een voordeel als je de camera wil meenemen of wil reizen of als je onopvallend wil blijven (denk aan straatfotografie).
De systeemcamera is een toestel waarmee je met verschillende lenzen kan werken net als bij de spiegelreflexcamera. Het grootste verschil tussen deze twee soorten toestellen is dat de systeemcamera geen spiegel in de body heeft. Spiegelloos.
De lenzen zijn in sommige gevallen ook wat kleiner en lichter. De kwalitatief beste lenzen zijn vaak niet zoveel kleiner of lichter (uitzondering zijn Olympus en Panasonic).
Prachtig moment in Schotland,
Beeldkwaliteit: hoe goed zijn de foto's?
De beeldkwaliteit doet niet onder voor spiegelreflexcamera's. Tussen systeemcamera's onderling is natuurlijk wel wat verschil in beeldkwaliteit. Dit heeft onder andere te maken met de grootte van de sensor.
Elektronische zoeker: jij ziet precies hoe jouw foto wordt
Bij een spiegelreflexcamera zie je door de zoeker het beeld van ‘de echte wereld’ zoals dat met je ogen ziet. Je foto kan er anders uit komen te zien, dit is afhankelijk van jouw instellingen.
Bij een systeemcamera zie je door de zoeker (als de systeemcamera daarmee is uitgerust) een elektronisch beeld. Dat is een digitaal beeld, niet ‘de echte wereld’.
Jij ziet door de elektronische zoeker vóór je de foto maakt precies hoe de foto zal worden. "What you see is what you get". En dat is heel handig, zeker voor beginners.
De kwaliteit van de elektronische zoeker is tegenwoordig heel goed, met miljoenen pixels zie jij heel goed wat je fotografeert. Dit is enorm doorontwikkeld.
Sommige goedkope systeemcamera's hebben geen zoeker. Let hierop, wat mij beteft is dit een must.
Met een zoeker zie je beter wat je precies fotografeert (zonder zoeker kijk jij naar een klein LCD-scherm).
Snelheid
Een systeemcamera is vaak sneller dan een spiegelreflexcamera. Ook de "goedkopere" (het blijft natuurlijk veel geld) modellen hebben vaak een snelheid (aantal foto's per seconde bij continu-opnamen) die professionele spiegelreflexcamera's amper hadden. Dit komt doordat de systeemcamera geen spiegel meer heeft.
Scherpstellen
De autofocus is de functie waarmee je camera kan scherpstellen op je onderwerp. Dit is een stuk moderner dan bij spiegelreflexcamera's. De systeemcamera's zijn steeds beter in het volgen van bewegende onderwerpen, hier zit wel verschil in. De duurdere camera's presteren beter op dit punt.
In Finland fotografeer ik graag beren in verschillende seizoenen
Eye Autofocus voor mensen en/of dieren
Eye autofocus (Eye AF: oogherkenning) bij mensen of dieren is bij sommige systeemcamera's een speciale optie bij het scherpstellen. De camera volgt dan het oog van mensen en in sommige gevallen van dieren. De Eye Af is bij mensen beter dan bij dieren en het verschilt ook per camera. Het zal verder worden ontwikkeld. Voor beginners is dit zeker niet het belangrijkste, jaren heb ik het zonder gedaan en bij dieren (ik fotografeer onder andere graag beren in Finland) gebruik ik het regelmatig ook niet.
Beeldstabilisatie
De wat duurdere modellen van de systeemcamera hebben vaak ingebouwde beeldstabilisatie. Dit is geen must, staar je hier niet blind op (dit zie ik wel eens bij beginners). Je kan uitstekende en scherpe beelden maken zonder beeldstabilisatie. Het is alleen bij heel weinig licht en bij stilstaande onderwerpen soms handig. Geen zorgen dus.
Bediening, knoppen en menu
Menu's zijn vaak nog uitgebreider dan bij spiegelreflex, dit kan overweldigend aanvoelen. Knoppen kunnen soms kleiner zijn (omdat de camera zelf kleiner is). Heb je groter handen dan het zijn dat je de knoppen van instapmodellen van systeemcamera's wat klein vindt.
Stil
Een aantal systeemcamera's kan geruisloos fotograferen. Dit kan een voordeel zijn, denk aan dieren, kinderen of als je onopvallend wil blijven.
Video
Ook voor video zijn systeemcamera's heel goed en modern. Dit heeft niet alleen te maken met resolutie (denk aan 4k of 8k) maar ook met de verbeterde scherpstelling voor bewegende onderwerpen. De modernere systeemcamera's (vaak wel de duurdere) kunnen ook bij video onderwerpen automatisch blijven volgen.
Nadelen van een systeemcamera
- De voordeligste modellen voor beginners zijn vaak duurder in aanschaf dan bij spiegelreflexcamera's.
- Minder lenzen dan voor spiegelreflexcamera's, zeker tweedehands. Het aantal lenzen is overigens enorm uitgebreid de laatste jaren. Dit zal steeds meer zo zijn.
- Prijs van lenzen is vaak hoger.
- Voor beginners: er zijn vaak wat minder allround lenzen. Denk aan een Tamron 18-400mm lens die je bij spiegelreflex hebt.
- De accu kan iets sneller leeg zijn, ook dit is trouwens sterk verbeterd. En op te lossen met een extra accu.
- De bouw kan wat meer kwetsbaar zijn dan bij spiegelreflex. Voor gemiddeld gebruik is dit geen probleem.
Welk merk systeemcamera?
Tegenwoordig richten eigenlijk alle cameramerken zich veel meer op de systeemcamera dan op de spiegelreflexcamera.
Bekende merken zijn:
- Sony
- Canon
- Nikon
- Fujifilm
- Panasonic
- Olympus
Daarnaast zijn er ook nog andere merken, zoals Leica.
Kijk voordat je een camera koopt altijd naar de beschikbaarheid en de prijs van verschillende lenzen. Keuze voor een bepaald merk of type heeft ook gevolgen voor lensaanbod
Stel je camera zelf in en maak krachtige en creatieve foto's. Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie Downloaden >>(klik op het geel).
Beste systeemcamera's voor beginners
We starten met de beste systeem camera's voor een beginner, daarna voor gevorderden.
Besef goed dat een professionele systeemcamera voor een beginner moeilijker te bedienen is. En je maakt er niet vanzelf betere foto's mee.
Er zijn natuurlijk meerdere camera's dan deze. Juist ook een iets minder nieuwe versie kan interessant zijn door een lagere prijs. Twijfel je of heb je een vraag? Helemaal onderaan kan jij ook advies vragen aan mij.
Canon EOS R100
Dit is het instapmodel van Canon dat in 2023 uit kwam. Het is de opvolger te noemen van de Canon EOS 2000D spiegelreflexcamera. De Canon R100 is een systeemcamera.
Voordelen
- Eenvoudige bediening zonder toeters en bellen (het is nog steeds belangrijk dat je weet wat je doet om betere foto's te maken)
- Beter scherpstellen, ook op bewegende onderwerpen dan bij de oudere spiegelreflexcamera's.
- Oogherkenning en onderwerpen volgen
- Licht: 356 gram
Nadelen
- Geen vernieuwing, de Canon M50 II heeft betere specificaties (alleen zal Canon de EOS M-serie niet meer uitbreiden met nieuwe lenzen). De EOS R-serie (waaronder dus de R100) wel.
- Weinig snelheid bij bewegende onderwerpen. Als je erop wil blijven scherpstellen is dit 3.5 foto per seconde.
- Weinig knoppen betekent meer handelingen verrichten om instellingen te wijzigen.
- Relatief duur lensaanbod (wel erg goede lenzen).
- Niet weerbestendig
- Geen kantelbaar LCD-scherm (M50 I/II hebben dit wel).
Bekijk mijn Canon EOS R100 Review
Sony A6100
De populaire Sony A6000 heeft een opvolger, de Sony A6100.
Voordelen
- Sterke autofocus in een instapmodel, ook bij bewegende onderwerpen (tracking). Dit is duidelijk verbeterd ten opzichte van de A6000.
- 425 autofocuspunten om scherp te stellen
- Oogdetectie AF (Eye autofocus) bij mensen en dieren voor fotografie
- Alle sony systeemcamera's gebruiken de E-mount (veel lenzen passen er dus op). Betere doorgroeimogelijkheden.
- Groot lensaanbod, ook van Sigma en Tamron
- 11 foto’s per seconde bij continu-opnamen (8 in silent modus)
- 396 gram en 120 x 67 x 59 mm
Nadelen
- Flinke prijs voor een beginner (camera kan meer dan instapmodel spiegelreflex maar prijs is hoger)
- Langere lenzen kunnen duurder zijn
- Geen weerbestendigheid (Sony A6400 wel)
- Geen beeldstabilisatie
- Sony's menu zijn wat uitgebreid en voor een beginner soms ingewikkeld verwoord
Bekijk beste betaalbare lenzen voor Sony A6000, A6100, A6300, A6400 en A6500
Foto door cursist Annemarie Daams, gemaakt met de Sony A6000, gemaakt met wat ik noem “De Creatieve Lens”. Download de Snelgids “Ontdek de Creatieve Lens” >>
Dit is voor veel mensen een enorme aanrader, maak mooie onscherpe achtergronden (geen verkoop van lenzen of andere belangen).
Canon EOS R10
De camera kwam eind juli 2022 op de markt (de R7 is de duurdere broer). Voor de EOS R-serie systeemcamera's was dit vernieuwend. De R10 en R7 zijn namelijk de eerste APS-C camera's voor de EOS R-serie.
Voordelen
- Autofocus bij bewegende onderwerpen is beter dan bij Canon EOS M50 (II), meer autofocuspunten en nieuwe technologie voor tracking (volgen van onderwerpen)
- 15 foto's per seconde met mechanische sluiter, 23 per seconde met elektronische sluiter.
- Relatief betaalbaar voor z'n snelle camera met vernieuwde autofocus
- Eye autofocus, ook bij dieren
- 4k video zonder crop
- Betere batterijduur dan bij Canon M50 II
- Meer lenzen dan bij Canon M50 II en Canon blijft ook de RF-lenzen meer ontwikkelen, meer aanbod voor mensen met ambitie.
Nadelen
- Relatief dure lenzen
- Geen beeldstabilisatie
- Geen weerbestendigheid
Reviews
Bekijk mijn Review van de Canon EOS R10
Beste betaalbare lenzen R10 en R7
Fujifilm X-T30 II
De Fuji X-T30 II is de opvolger van de X-T30. Fujifilm staat bekend om zijn "retro-look" camera's. Verder zijn alle camera's uit de X-serie uitgerust met een APS-C sensor. Voor veel mensen is dit prima, maar wil je in de toekomst ooit overstappen naar fullframe (bijvoorbeeld omdat je vaak bij weinig licht werkt) dan is dat moeilijker.
Voordelen
- 26.1 megapixels
- Veel snelheid. 30 foto's per seconde met 1.25 crop (er wordt dan wat "ingezoomd" op het beeld). 20 foto's per seconde zonder die "crop".
- 425 autofocuspunten voor scherpstellen. Contrast en fasedetectie voor betere scherpstelling
- Gezichtsdetectie en eye AF
- 378 gram
- Kantelbaar LCD-scherm met hogere resolutie dan de Fuji X-T30 (voorganger)
- Lensassortiment is ten opzichte van het begin uitgebreid, ook Tamron en Sigma produceren nu lenzen voor Fujifilm
Nadelen
- Niet weerbestendig
- Geen ingebouwde stabilisatie (zeker niet het belangrijkste trouwens). Voor video wel handig.
- De camera is snel maar de buffer is klein, je kan niet lang achter elkaar foto's achter elkaar maken (camera vertraagt dan). Bij veel sport of andere snelle actie is het fijner als een buffer groter is.
- Investeren in Fujifilm betekent dat overstappen naar fullframe moeilijk is, de Fuji X-serie systeemcamera's en de lenzen zijn allemaal gemaakt voor APS-C sensoren (voor de meeste mensen totaal niet nodig maar voor sommigen wel handig)
Reviews
Bekijk mijn volledige Review over de Fuji X-T30 II
Bekijk de beste lenzen voor Fuji X-T30 II
Olympus OM-D E-M10 Mark IV
De opvolger van de Olympus OM-D E-M10 Mark III systeemcamera. Er is weinig veranderd, dus ook de voorganger is tweedehands interessant als de prijs een stuk lager is.
Is het voor jou héél belangrijk dat jouw camera en lenzen zo klein mogelijk zijn én wil je wel lenzen kunnen wisselen, dan is Olympus een interessant merk. Panasonic ook trouwens.
Door de kleinere Micro Four Third sensor zijn camera's en lenzen kleiner dan bij systeemcamera's met een grotere sensor.
Voordelen
- Geheel van camera en lens is kleiner en lichter, handig voor op reis of om mee te nemen.
- Door de kleinere sensor (cropfactor 2) krijg je eigenlijk "gratis" extra bereik met je lenzen. Een 300mm lens op deze camera is eigenlijk 300 x 2 = 600 mm. Vooral zo'n iets langere lens is toch relatief klein en licht bij Olympus.
- 15 foto's per seconde
- Gezichts- en eye autofocus bij het scherpstellen
- Touchscreen
Nadelen
- De kleinere Micro Four Thirds sensor (MFT) presteert bij weinig licht iets minder goed dan een grotere sensor (in de M50 II, Sony A6100/6400 en Fuji X-serie zit een grotere APS-C sensor).
- 20 megapixel is voor de meeste mensen echt meer dan genoeg (bedenk dat je met 10/12 megapixels al een grote afdruk tot 1 meter kan laten maken), maar het is iets minder dan bij andere camera's. Met name als je veel onderwerpen fotografeert die vaak verder weg zijn (denk aan vogels of of wildlife) kunnen wat meer megapixels handig zijn.
- Wil je heel fanatiek macrofotografie gaan doen, dan geeft de kleinere sensor iets minder wazige achtergronden in jouw foto's dan bij een grotere sensor.
- Prijs is duurder geworden dan vroeger het geval was (voorgangers Mark II en III), vroeger was het rond 500 euro
- Geen weathersealing
- 5-assige beeldstabilisatie
Reviews
Volledige Review: Olympus OM-D E-M10 Mark IV systeemcamera
Beste lenzen voor Olympus OM-D E-M10 Mark II, III en IV systeemcamera
Nikon Z50
De Nikon Z50 kwam eind 2019 op de markt als eerste APS-C sensor systeemcamera voor Nikon
Voordelen
- Met een adapter je lenzen voor spiegelreflex gebruiken
- Relatief lichter dan een fullframe Z camera (450 gram vs zo'n 675 gram). Overigens is dit niet lichter dan een Nikon D3500 spiegelreflexcamera
- Handig i-menu voor belangrijkste instellingen
- 11 foto's per seconde
- Gezichtsdetectie en eye AF
- Goede beeldkwaliteit bij minder licht (hogere ISO)
- Enige weerbestendigheid (maar niet zo goed als Z6 of Z7)
Nadelen
- 20.9 megapixels is meer dan genoeg voor beginners maar niet vernieuwend, minder dan de hierboven genoemde Sony, Canon of Fuji systeemcamera's.
- Elektronische zoeker met 2.36 miljoen pixels, gedetailleerd
- LCD-scherm niet geheel kantelbaar (wel verticaal).
- Autofocus is goed, maar bij sneller bewegende onderwerpen ben je beter af met Sony A6100/A6400 (real-time tracking) en in iets minder mate Fuji X-T30 II.
- 209 autofocuspunten, degelijk maar Sony A6100 heeft er bijv. 425
- Prijs. Ongeveer 1000 euro is voor een beginner flink voor een camera uit november 2019 en er is geen goedkopere variant
Reviews
Nikon Z50 Review: voordelen & nadelen
Verschil Nikon Z50 en Nikon Z Fc
Bij mij in de buurt kwam ik de ze prachtige Noorse boskat tegen…
Systeemcamera's voor gevorderden
Hieronder systeemcamera's voor gevorderden (en de duurdere voor professioneel gebruik). Voor de meeste beginners zijn deze camera's moeilijker te bedienen voor de vele opties. Besef ook dat lenzen voor deze camera's vaak relatief duur zijn.
Canon EOS R7
De Canon R7 kwam samen met de R10 uit als eerste APS-C systeemcamera van de EOS R-lijn, daarvoor waren alle EOS R systeemcamera's uitgerust met een fullframe sensor.
Voordelen
- 33 megapixels geeft ruimte tot "croppen" (bijvoorbeeld voor wildlife/vogels die verder weg zijn)
- 30 foto's per seconde met elektronische sluiter
- Autofocus met onderwerpherkenning en oogdetectie bij mensen en dieren
- Weerbestendigheid
- Levensduur van de accu
- Beeldstabilisatie
- RF Lensassortiment is uitgebreid
Nadelen
- Buffer is relatief klein, 65 RAW foto's
- RF lenzen zijn vrij duur
Reviews
Bekijk de Canon EOS R7 systeemcamera review
Verschil Canon EOS R10 en R7
Sony A6700
Dit is de opvolger van de Sony A6600 systeemcamera. Dit is het topmodel APS-C camera van Sony.
Voordelen
- Verbeterde autofocus en onderwerpherkenning (zoals vogels, mensen, dieren, voertuigen)
- Verbeterde eye AF (oogherkenning)
- Verbeterde menu's
- Beeldstabilisatie.
- Videomogelijkheden zijn goed, 4k60. De camera wordt ook veel voor videografie gebruikt en is niet specifiek gericht op fotografie.
- APS sensor geeft 1.5 crop, dit kan een voordeel zijn voor dieren en wildlife fotografie. Je hebt meer bereik met je lenzen.
Nadelen
- Geen focus joystick, dit is erg handig voor verplaatsen van autofocuspunt en eigenlijk een must voor snelle actie
- 11 foto's per seconde is niet extreem snel voor dieren, sport of vogels. Het is ook niet vernieuwend. Zelfs de A6000 uit april 2014 had 11 foto's per seconde. De Canon R7 is sneller.
- Buffer van 59 RAW-beelden is niet erg groot voor wildlife of sport.
- Geen 4k 120p video.
Reviews
Verschil tussen Sony A6700, A6600 en A6400.
Sony A7 IV
Dit is de opvolger van de populaire Sony A7 III (die nu ook gunstiger geprijsd is).
Voordelen
- 33 megapixels
- Realtime autofocus tracking van Sony is zeer goed
- Gezichtsherkenning en eye autofocus
- Degelijke buffer voor continu opnamen
- Ondersteuning CF-express geheugenkaart
- Verbeterde knoppen op de body (bijvoorbeeld AF-ON)
- Verbeterde menu's
- Verbeterde ergonomie, ligt beter in de hand (diepere grip)
- Camera heeft veel opties om knoppen af te stemmen op jouw behoeften (customize)
Nadelen
- 10 foto's per seconde is niet extreem snel voor dieren, sport of vogels. Voor snelheid is een tweedehands A9 beter (ook geen blackout en autofocus van A9 is ook heel goed).
- Bij continu-opnamen last van blackout, hierdoor zie je je onderwerp iets minder goed (je ziet heel even zwart beeld)
- Sony heeft op sommige punten wat ingewikkelde menu's
Reviews
Nikon Z6 III
De opvolger van de Nikon Z6 II systeemcamera.
Voordelen
- 20 foto's per seconde
- Autofocus tracking (volgen van bewegende onderwerpen) duidelijk verbeterd ten opzichte van de Z6 II
- Top LCD-scherm bovenop
- Beeldstabilisatie
- Weerbestendigheid
Nadelen
- 24.5 megapixels is niet vernieuwend
Bekijk de Review over de Nikon Z6 III
Canon EOS R6 II
De Canon EOS R6 II is de opvolger van de R6!
De Canon EOS R6II is de kleine broer van de R5 en R5 II, het is een fullframe systeemcamera.
Voordelen
- 40 foto's per seconde is heel geschikt voor snelle actie terwijl de R6 II niet de allerduurste camera is
- Erg moderne autofocus, inclusief eye autofocus, gezichts- en onderwerpherkenning
- Ingebouwde beeldstabilisatie tot 7 stops
- Goede batterijduur
- Goede beeldkwaliteit bij hoge ISO
- Ligt goed in de hand
- Heel goede prijs-kwaliteitverhouding
- 2 geheugenkaartsloten
- Prima prestaties bij weinig licht
Nadelen
- 24.2 megapixels is relatief weinig als je foto's wil croppen, minder dan meeste concurrerende modellen. Voor wildlife en vogels is meer wat beter.
- Geen 4k 120p video
Reviews
Canon EOS R6 II systeemcamera Review
Canon EOS R5
De Canon R5 II is de lang verwachte opvolger van de R5.
De Canon EOS R5 is uitgegroeid tot een zeer populaire professionele systeemcamera. Alles lijkt erop dat de R5 II dit ook wordt.
Voordelen
- 45 megapixels
- 20 foto's per seconde
- Uitstekende buffer
- CF Express geheugenkaarten
- Camera is uitgebreid handmatig te programmeren (aanpasbaar aan jouw behoeften)
- Zeer goede autofocus en eye autofocus (ook bij dieren)
- Beeldkwaliteit bij hoge ISO
- Goede batterij
- Beeldstabilisatie
- Prettige ergonomie
Nadelen
- Prijs voor hobbyisten, hoewel veel scherper geprijsd dan de Sony A1.
Reviews
Verschil tussen de Canon EOS R6 en R5
Nikon Z8
Een heel aantrekkelijk alternatief voor de duurdere Z9. De Z8 combineert veel megapixels met snelheid.
Voordelen
- 45.7 megapixels
- Kleiner gebouwd dan Z9 (maar zeker niet te klein)
- 120 foto's per seconde (11 megapixels), 20 RAW foto's per seconde
- Goede autofocus, inclusief eye autofocus en gezichtsherkenning
- Beeldstabilisatie
- Weerbestendigheid
- Buffer
- Video in 8k60p
- Prijs/kwaliteit-verhouding beter dan bij Nikon Z9
Nadelen
- Geen autofocus met AF en AF-D lenzen
- Sommige updates van Nikon zijn wel alleen voor de Z9
- Elektronische zoeker is dezelfde als bij de Z6
- 20 fps is snel en heel vaak meer dan genoeg maar niet het snelste wat er nu is (denk aan vliegende vogels waarbij sneller interessant is)
- Iets zwaarder dan de meeste Sony en Canon alternatieven
- Autofocus bij heel snelle actie minder dan Sony's autofocus in A1 en A9 III
Sony A7RV
Een camera met zeer veel megapixels, 61. De opvolger dan de A7RIV.
Voordelen
- 61 megapixels is een zeer hoge resolutie, geschikt voor enorme afdrukken en het croppen is interessant.
- Verbeterd autofocussysteem met onderwerpherkenning en volgen (voertuigen, vogels, dieren, mensen in beweging).
- Weerbestendigheid
- Beeldstabilisatie is verder verbeterd (8 stops) en compenseert tot op zekere hoogte de iets mindere ISO-prestaties (ivm de hoeveelheid megapixels).
- Gedetailleerde elektronische zoeker
- Volledig kantelbaar LCD-scherm (A1 heeft dat bijv. niet, A9 I/II en andere A7 camera's gericht op fotografie ook niet.
- Focus bracketing
- Grote buffer voor compressed RAW (583)
- Mogelijkheid tot SD en CF Express kaart
Nadelen
- Aantal beelden per seconde is niet heel snel voor wildlife/vogels/sport (max 10 fps met blackout tussen de foto's). Door de blackout zie je iets minder goed.
- Autofocus niet snel genoeg voor echt snelle actie. Dit maakt dat je momenten gaat missen.
- EVF refresh rate is lager dan bij A9 I/I of A1, iets minder geschikt voor razendsnel bewegende onderwerpen (snelle vogels)
- 4K/60p video met 1.24x crop), geen 4k 120p.
- ISO prestaties zijn iets minder op de echt hoge ISO-waarden (dit is normaal voor een camera met zoveel megapixels. A9 en A9 II zijn hierin beter).
- De foto's zijn relatief groot en nemen zo veel ruimte in op harde schijven, aanzienlijk meer dan de 45 megapixel bestanden van de Canon R5
Sony A1
Het vlaggenschip van Sony.
Voordelen
- 50 megapixels gecombineerd met snelheden tot 30 foto’s per seconde (in compressed RAW) is zeer geschikt voor stilstaande en bewegende onderwerpen
- Verbeterde autofocus tracking met 120 calculaties per seconde in plaats van 60 bij de Sony A9 en A9II
- Verbeterde weathersealing
- Beeldkwaliteit
- Weerbestendigheid
- Beeldstabilisatie
- Gedetailleerde elektronische zoeker
- Mogelijkheid tot SD en CF Express kaart
- Buffer van rond 150 foto’s (compressed RAW)
- Kortere flitssyncronisatiesnelheid van 1/400
Nadelen
- Erg hoge prijs, zeker in vergelijking met de Canon EOS R5.
- Bepaalde instellingen zijn niet voor te programmeren, zoals snelheid bij continu-opnamen, zelfontspanner, bracketing. Hierdoor kan je minder snel schakelen tussen instellingen voor landschaps- en wildlife fotografie.
- Sony biedt weinig CF express type A kaarten en ze zijn duurder dan de CF Express type B kaarten (Inmiddels biedt Angelbird scherp geprijsde CF Express type A kaarten, zoals de 1 TB die ik zelf gebruik).
- De foto's zijn relatief groot en nemen zo veel ruimte in op harde schijven, aanzienlijk meer dan de 45 megapixel bestanden van de R5 (bijna het dubbele terwijl er maar 10% verschil is in aantal megapixels)
Reviews
Zie hier de review van de Sony A1.
Sony A9 III
De A9 III kwam in de lente van 2024 op de markt.
Voordelen
- Razendsnelle autofocus
- Intelligentie onderwerpherkenning
- Global shutter image sensor waardoor de sensor meteen uitgelezen wordt. Nooit meer last van "rolling shutter" en banding.
- 120 foto's per seconde met onderwerpherkenning mogelijk
- Pre-capture van 1 seconde (tot 120 foto's, ook in RAW. De camera legt 1 seconde voordat jij begint met fotograferen ook al de foto's vast.
- Flitsen mogelijk met elke sluitertijd
- Aparte C5-knop an de voorkomt voor continu-opnamen tot 120 fps
Nadelen
- Erg hoge prijs
- 24.6 megapixels is weinig voor wildlife, vogels. Zeker in vergelijking met de Sony A1 met 50 megapixels
- 120fps kan de camera slechts 1.6 seconden volhouden.
Reviews
Zie hier de review van de Sony A9 III.
Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor de Systeemcamera & Ontdek de Creatieve Lens
Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)
- In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
- Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
- 50 pagina’s waardevolle tips
- Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
- Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
- Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk
Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen met je systeemcamera?
Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.
Bekijk ook deze artikelen over systeemcamera’s
- Systeemcamera’s met EISA award 2019-2020
- Systeemcamera met TIPA award 2020
- Camera’s met TIPA award 2019
- Beste Canon systeemcamera
- Beste Nikon systeemcamera
- Beste Sony systeemcamera
- Beste Fujifilm systeemcamera
- Hoeveel clicks heeft mijn camera?
Stel onderaan je vragen of ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂
Scroll naar beneden.
- Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
- Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
jaap
op 14 Nov 2018kim zürcher
op 16 Nov 2018Joris-Dijkema
op 17 Nov 2018Mirjam
op 28 Nov 2018Joris-Dijkema
op 30 Nov 2018Mirjam
op 09 Dec 2018Joris-Dijkema
op 10 Dec 2018Josja
op 28 Nov 2018Joris-Dijkema
op 28 Nov 2018Sanne
op 23 Dec 2018Joris-Dijkema
op 24 Dec 2018Sanne
op 28 Dec 2018Louis
op 28 Dec 2018Joris-Dijkema
op 01 Jan 2019Peter
op 21 Jun 2019Joris-Dijkema
op 23 Jun 2019wilma
op 30 Dec 2018Joris-Dijkema
op 01 Jan 2019Danielle
op 04 Jan 2019Joris-Dijkema
op 09 Jan 2019Danielle
op 13 Mar 2019Joris-Dijkema
op 15 Mar 2019Adri Jonkers
op 05 Aug 2019Joris-Dijkema
op 06 Aug 2019Avy
op 27 Jan 2019Joris-Dijkema
op 28 Jan 2019Gerard Roes
op 30 Jan 2019Joris-Dijkema
op 01 Feb 2019Gerard Roes
op 01 Feb 2019Joris-Dijkema
op 04 Feb 2019Joke Wunnink
op 02 Feb 2019Joris-Dijkema
op 04 Feb 2019Ingrid Van Leemput
op 03 Feb 2019Joris-Dijkema
op 04 Feb 2019Mariette Carstens
op 07 Feb 2019Joris-Dijkema
op 07 Feb 2019Wim
op 13 Feb 2019Joris-Dijkema
op 13 Feb 2019Leo
op 18 Mar 2019Leo
op 19 Mar 2019Leo
op 19 Mar 2019Leo
op 19 Mar 2019Joris-Dijkema
op 19 Mar 2019Leo
op 19 Mar 2019Joris-Dijkema
op 24 Mar 2019Laura
op 23 Mar 2019Laura
op 23 Mar 2019Joris-Dijkema
op 24 Mar 2019Joris-Dijkema
op 24 Mar 2019Durk de Haan
op 23 Apr 2019Joris-Dijkema
op 23 Apr 2019Durk de Haan
op 24 Apr 2019Joris-Dijkema
op 29 Apr 2019Dirk de Haan
op 02 May 2019Joris-Dijkema
op 07 May 2019kristel
op 26 Apr 2019Joris-Dijkema
op 29 Apr 2019Kristel
op 26 May 2019Joris-Dijkema
op 26 May 2019Maarten
op 28 Apr 2019Joris-Dijkema
op 29 Apr 2019Lotte
op 03 May 2019Joris-Dijkema
op 07 May 2019Lotte
op 15 May 2019Joris-Dijkema
op 16 May 2019Gerhard Groen
op 17 May 2019Joris-Dijkema
op 19 May 2019Gerhard Groen
op 19 May 2019Gerhard Groen
op 19 May 2019Joris-Dijkema
op 19 May 2019Joris-Dijkema
op 19 May 2019Yvonne van der Maas
op 21 May 2019Joris-Dijkema
op 22 May 2019Joris-Dijkema
op 22 May 2019Yvonne
op 25 May 2019Joris-Dijkema
op 25 May 2019Marjon vd Born
op 01 Jun 2019Joris-Dijkema
op 02 Jun 2019Maurice
op 07 Jun 2019Joris-Dijkema
op 08 Jun 2019Maurice
op 11 Jun 2019Peter
op 21 Jun 2019Peter
op 21 Jun 2019Joris-Dijkema
op 23 Jun 2019Joris-Dijkema
op 23 Jun 2019albert
op 06 Jul 2019Joris-Dijkema
op 08 Jul 2019Chalmer
op 16 Jul 2019Joris-Dijkema
op 17 Jul 2019Anne
op 23 Jul 2019Joris-Dijkema
op 23 Jul 2019Marijke
op 29 Jul 2019Joris-Dijkema
op 30 Jul 2019Marion van Huizen
op 11 Sep 2019Joris-Dijkema
op 14 Sep 2019Gity
op 10 Oct 2019Joris-Dijkema
op 10 Oct 2019Gity
op 26 Nov 2019Fred Stoop
op 16 Oct 2019Joris-Dijkema
op 18 Oct 2019Ronald
op 29 Oct 2019Joris-Dijkema
op 01 Nov 2019Marianne de Groot
op 03 Nov 2019Joris-Dijkema
op 04 Nov 2019Simone Keijzer
op 05 Nov 2019Joris-Dijkema
op 06 Nov 2019Simone Keijzer
op 06 Nov 2019Simone Keijzer
op 06 Nov 2019Simone Keijzer
op 06 Nov 2019Simone keijzer
op 07 Nov 2019Joris-Dijkema
op 07 Nov 2019Simone Keijzer
op 07 Nov 2019Joris-Dijkema
op 07 Nov 2019Joris-Dijkema
op 07 Nov 2019Simone Keijzer
op 07 Nov 2019Joris-Dijkema
op 07 Nov 2019Simone
op 07 Nov 2019Joris-Dijkema
op 07 Nov 2019Simone Keijzer
op 07 Nov 2019Joris-Dijkema
op 07 Nov 2019Siem Keijzer
op 07 Nov 2019Simone Keijzer
op 07 Nov 2019Joris-Dijkema
op 07 Nov 2019Joris-Dijkema
op 07 Nov 2019Simone Keijzer
op 07 Nov 2019Romy Nederlof
op 18 Nov 2019Romy Nederlof
op 18 Nov 2019Joris-Dijkema
op 19 Nov 2019Els
op 23 Nov 2019Joris-Dijkema
op 23 Nov 2019Els
op 24 Nov 2019Joris-Dijkema
op 26 Nov 2019Guus
op 27 Nov 2019Joris-Dijkema
op 27 Nov 2019Guus
op 28 Nov 2019Joris-Dijkema
op 28 Nov 2019Siri
op 29 Nov 2019Joris-Dijkema
op 29 Nov 2019Siri
op 29 Nov 2019Joris-Dijkema
op 29 Nov 2019Siri
op 29 Nov 2019Joris-Dijkema
op 02 Dec 2019Marja
op 29 Nov 2019Joris-Dijkema
op 02 Dec 2019Erik
op 07 Dec 2019Joris-Dijkema
op 11 Dec 2019Nico
op 09 Dec 2019Joris-Dijkema
op 11 Dec 2019Nin
op 17 Dec 2019Joris-Dijkema
op 18 Dec 2019Lotte
op 29 Dec 2019Joris-Dijkema
op 29 Dec 2019Meinko poel
op 29 Dec 2019Joris-Dijkema
op 29 Dec 2019Miriam
op 01 Jan 2020Joris-Dijkema
op 03 Jan 2020Bob
op 03 Jan 2020Joris-Dijkema
op 04 Jan 2020Bob
op 06 Jan 2020Roos
op 08 Jan 2020Joris-Dijkema
op 09 Jan 2020Roos
op 09 Jan 2020Eric
op 22 Jan 2020Joris-Dijkema
op 23 Jan 2020Eric
op 23 Jan 2020Nicole
op 25 Jan 2020Els
op 27 Jan 2020Joris-Dijkema
op 31 Jan 2020Marilyne
op 09 Feb 2020Joris-Dijkema
op 10 Feb 2020Johan Duyvejonck
op 13 Feb 2020Joris-Dijkema
op 13 Feb 2020Johan Duyvejonck
op 18 Feb 2020Joris-Dijkema
op 21 Feb 2020Christel
op 19 Feb 2020Joris-Dijkema
op 21 Feb 2020Iris
op 21 Feb 2020Joris-Dijkema
op 27 Feb 2020Marjo Janen
op 26 Feb 2020An
op 10 Mar 2020Joris-Dijkema
op 17 Mar 2020An
op 10 Mar 2020Linda Wolzak
op 01 Apr 2020Joris-Dijkema
op 04 Apr 2020Jan Van Gucht
op 13 Apr 2020Joris-Dijkema
op 15 Apr 2020Jan Van Gucht
op 13 Apr 2020Joris-Dijkema
op 15 Apr 2020Melanie
op 30 Apr 2020Joris-Dijkema
op 04 May 2020Sophie
op 23 May 2020Joris-Dijkema
op 25 May 2020Marijn
op 27 May 2020Joris-Dijkema
op 28 May 2020Marijn
op 28 May 2020Evelien
op 06 Jun 2020Ingrid van Zijtveld
op 10 Jun 2020Joris-Dijkema
op 14 Jun 2020Dorrie
op 11 Jun 2020Joris-Dijkema
op 14 Jun 2020Manon
op 20 Jun 2020Joris-Dijkema
op 22 Jun 2020Manon
op 20 Jun 2020Tineke Heijnis
op 08 Jul 2020Joris-Dijkema
op 10 Jul 2020Rini
op 09 Jul 2020Joris-Dijkema
op 10 Jul 2020Rini
op 10 Jul 2020Monique van Kipshagen
op 28 Sep 2020Joris-Dijkema
op 30 Sep 2020Mieke Dobbelaere
op 09 Nov 2020Joris-Dijkema
op 12 Nov 2020José van Vonderen
op 14 Nov 2020Joris-Dijkema
op 17 Nov 2020Jantine
op 22 Nov 2020Joris-Dijkema
op 27 Nov 2020David
op 12 Dec 2020Joris-Dijkema
op 14 Dec 2020Monique Ekkebus
op 19 Dec 2020Joris-Dijkema
op 21 Dec 2020Cees van der Voorst
op 21 Dec 2020Joris-Dijkema
op 21 Dec 2020Joris-Dijkema
op 21 Dec 2020Cees van der Voorst
op 22 Dec 2020Joris-Dijkema
op 25 Dec 2020Nic Neuvel
op 04 Jan 2021Joris-Dijkema
op 09 Jan 2021Sharon
op 30 Jan 2021Joris-Dijkema
op 01 Feb 2021Kathy
op 06 Feb 2021Joris-Dijkema
op 09 Feb 2021Ange
op 15 Feb 2021Ange
op 15 Feb 2021Ange
op 15 Feb 2021Joris-Dijkema
op 16 Feb 2021Twan
op 23 Feb 2021Joris-Dijkema
op 24 Feb 2021Twan Smitskamp
op 28 Feb 2021Joris-Dijkema
op 03 Mar 2021Sandra Stam
op 21 Mar 2021Joris-Dijkema
op 22 Mar 2021Jos Van Erp
op 04 Apr 2021Joris-Dijkema
op 06 Apr 2021Lisette
op 19 Apr 2021Joris-Dijkema
op 23 Apr 2021Lisette
op 25 Apr 2021Sjoerd Wierda
op 28 Apr 2021Joris-Dijkema
op 30 Apr 2021Herman-jan Frencken
op 30 Apr 2021Joris-Dijkema
op 04 May 2021Yvonne
op 20 Jul 2021Joris Dijkema
op 22 Jul 2021Joris Dijkema
op 22 Jul 2021Tom
op 16 Sep 2021Joris Dijkema
op 16 Sep 2021T.A.V.
op 05 Oct 2021Joris Dijkema
op 07 Oct 2021T.A.V.
op 07 Oct 2021Joris Dijkema
op 08 Oct 2021T.A.V.
op 08 Oct 2021Mei Lan
op 07 Nov 2021Joris Dijkema
op 12 Nov 2021Mei Lan
op 22 Nov 2021Joris Dijkema
op 25 Nov 2021Lis
op 04 Jan 2022Lisa
op 04 Jan 2022Joris Dijkema
op 07 Jan 2022Lisa
op 08 Jan 2022Joris Dijkema
op 10 Jan 2022Joris Dijkema
op 07 Jan 2022Kitty
op 07 Jan 2022Joris Dijkema
op 10 Jan 2022Joris Dijkema
op 16 Feb 2022Vera
op 09 Jan 2022Joris Dijkema
op 10 Jan 2022Anoek
op 16 Jan 2022Joris Dijkema
op 26 Jan 2022Laura
op 17 Jan 2022Joris Dijkema
op 26 Jan 2022Frits
op 16 Feb 2022Joris Dijkema
op 22 Feb 2022Frances Spruijt
op 21 Feb 2022Joris Dijkema
op 22 Feb 2022Frank
op 26 Feb 2022Natalie
op 06 Mar 2022Joris Dijkema
op 07 Mar 2022Henrique Dekkers
op 13 Mar 2022Peter
op 13 Apr 2022Joris Dijkema
op 16 Apr 2022Peter
op 19 Apr 2022Pierre Cilissen
op 26 Apr 2022Joris Dijkema
op 29 Apr 2022Pie Cilissen
op 27 Apr 2022Lindsey
op 16 Oct 2022Joris Dijkema
op 17 Oct 2022H. Boon
op 18 Oct 2022Joris Dijkema
op 18 Oct 2022Arjen
op 24 Nov 2022Joris Dijkema
op 25 Nov 2022Petra
op 30 Nov 2022Joris Dijkema
op 02 Dec 2022Marcel
op 04 Dec 2022Joris Dijkema
op 05 Dec 2022Mie
op 21 Dec 2022Joris Dijkema
op 29 Dec 2022A'da
op 27 Jan 2023Joris Dijkema
op 30 Jan 2023Domenico
op 18 Feb 2023NS
op 09 Jun 2023Joris Dijkema
op 13 Jun 2023NS
op 19 Jun 2023Ingrid Wardenaar
op 21 Aug 2023Joris Dijkema
op 22 Aug 2023Rozan
op 27 Sep 2023Joris Dijkema
op 28 Sep 2023Els Meyhui
op 01 Oct 2023Joris Dijkema
op 03 Oct 2023Jan
op 09 Jan 2024Joris Dijkema
op 11 Jan 2024Sylvia
op 09 Jan 2024Joris Dijkema
op 11 Jan 2024Eric
op 11 Feb 2024Joris Dijkema
op 13 Feb 2024Eric
op 19 Feb 2024Joris Dijkema
op 21 Feb 2024Sara
op 06 Jun 2024Joris Dijkema
op 07 Jun 2024Sara
op 10 Jun 2024Sara
op 10 Jun 2024Joris Dijkema
op 10 Jun 2024Sara
op 10 Jun 2024Joris Dijkema
op 10 Jun 2024Sara
op 10 Jun 2024Joris Dijkema
op 10 Jun 2024Joris Dijkema
op 10 Jun 2024Sara
op 10 Jun 2024