Beste Systeemcamera 2019: 100% Onafhankelijk Advies
arrow_drop_up arrow_drop_down

Welke systeemcamera kies je? Wat is de beste systeem camera? Waar let je vooral op? En hoe kan ik voorkomen dat ik spijt krijg van mijn aankoop?
In dit artikel worden systeemcamera’s op verschillende punten vergeleken zodat jij beter je keuze kan maken. Ontdek de beste systeemcamera’s. Adviezen worden ook gebaseerd op ervaringen van 1000+ cursisten die ik de afgelopen jaren begeleidde. Systeemcamera’s worden voor de overzichtelijkheid opgedeeld in verschillende prijscategorieën.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen over een systeemcamera :). Er staan al 2250+ reacties op het blog.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor de Systeemcamera te Downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met de systeemcamera, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over systeemcamera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor de systeemcamera (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Zonneharp herfst fotograferen

Heel mooi sfeervol moment in het bos…

Inhoudsopgave

Dit is een groot artikel, daarom vind je hieronder de opbouw. Na algemene tips vind je camea’s opgedeeld in verschillende prijscategorieën.

Wat is een systeemcamera?

De systeemcamera is een toestel waarmee je met verschillende lenzen kan werken net als bij de spiegelreflexcamera. Het grootste verschil tussen deze twee soorten toestellen is dat de systeemcamera geen spiegel in de body heeft. Spiegelloos. Systeemcamera’s zijn meestal een stuk compacter en kleiner dan een spiegelreflexcamera. Bij een spiegelreflexcamera zie je door de zoeker het beeld van ‘de echte wereld’ zoals dat met je ogen ziet. Bij een systeemcamera zie je door de zoeker (als de systeemcamera daarmee is uitgerust) een elektronisch beeld. Dat is een digitaal beeld, niet ‘de echte wereld’.

Er is een groot verschil als je de systeemcamera vergelijkt met een compactcamera. Met systeemcamera’s  kan je lenzen wisselen en de sensor van een systeemcamera is groter dan die van een compactcamera. De meeste toestellen maken tegenwoordig gebruik van een APS-C sensor. Een APS-C sensor vind je vaak ook bij instapcamera’s en middensegment spiegelreflexcamera’s. Er zijn zelfs merken die beschikken over een full frame sensor. Bijvoorbeeld sommige modellen van Sony, Olympus of Fujifilm. Verderop ontdek je die.

Landschapsfotografie systeemcamera

Prachtig moment in Schotland, voor zonsopkomst met de hoofdlamp de bergen in geklommen…

Waarom een systeemcamera?

De grootste reden waarom mensen voor een systeemcamera kiezen is het wat lichtere gewicht en het wat kleinere formaat (meestal). Dit maakt je wat mobieler. Als je meer apparatuur krijgt en toch mobiel wil zijn, dan gaat op een gegeven moment elke extra kilo tellen.

Vaak zie je door de systeemcamera een elektronisch beeld (digitaal beeld) terwijl je bij de spiegelreflexcamera ‘de echte wereld’ ziet zoals je die met je ogen ziet. Het voordeel van een elektronisch beeld van de systeemcamera is dat een onervaren fotografeer direct ziet hoe de foto zal worden (te licht of te donker bijvoorbeeld).  Het beeld in de viewfinder komt precies overeen met het eindresultaat op de sensor. Bij een spiegelreflexcamera zie je door de zoeker pas achteraf hoe de foto is belicht. De beginnersmodellen systeemcamera’s hebben niet allemaal een zoeker, soms alleen een LCD-scherm.

Systeemcamera’s hebben hun eigen lenzen. Ze kunnen wat lichter zijn dan de lenzen van een spiegelreflexcamera (de duurdere lichtsterke lenzen zijn overigens nog steeds niet echt licht). Lenzen van een spiegelreflexcamera zijn niet voor een systeemcamera bedoeld en andersom geldt dit precies zo. Het merk van de lens en het toestel hebben hier ook geen invloed op. Dat wil echter niet zeggen dat de lenzen van een spiegelreflexcamera niet op een systeemcamera kunnen, want dit is wel mogelijk met een extra adapter. Maar meestal zijn de lenzen dan vaak een stuk groter dan de body van het toestel. En dit kan soms ook niet lekker in de hand voelen.

Toen de systeemcamera’s een aantal jaar terug op de markt kwamen was het aanbod van lenzen nog best beperkt. Tegenwoordig is het aanbod van deze lenzen wel een stuk groter aan het worden maar nog lang niet zo groot als het aanbod van de lenzen voor de spiegelreflexcamera’s. Er is een aantal merken dat zich meer begint te focussen op het maken van lenzen voor systeemcamera’s bijvoorbeeld bij Sony, Olympus en Fujifilm. Later volgden Nikon en Canon. Ook op de tweedehands markt is het aanbod lenzen voor spiegelreflexcamera’s velen malen groter, waardoor je makkelijker voordelig aan lenzen kan komen. Hetzelfde geldt voor accessoires, zoals fliters (zowel nieuw als tweedehands).

Systeemcamera’s maken bij het fotograferen vaak minder geluid dan spiegelreflexcamera’s. Sommige spiegelreflexcamera’s maken behoorlijk veel geluid en dit kan wel eens hinderlijk zijn, onderwerpen kunnen het horen en schrikken (denk aan wildlife) of je bent ongewild erg ‘aanwezig’ tijdens een sportwedstrijd. Een kleinere camera valt ook minder op en is minder intimiderend, denk aan streetfotografie of in andere situaties waarin je mensen fotografeert.

Systeemcamera’s beschikken ook over handige functies, zoals aan opgelichte randen kunnen zien of er is scherpgesteld of kunnen zien of er sprake is van onderbelichting of overbelichting.

Systeemcamera’s zijn daarnaastgemiddeld sneller dan spiegelreflexcamera’s. Ook de snelste systeemcamera’s zijn sneller dan de snelste spiegelreflexcamera (dit komt door het ontbreken van de spiegel die telkens heen en weer moet klappen). Dit is bij sportfotografie of wildlifefotografie een voordeel (of bij andere fotografie waarin momenten cruciaal zijn). Denk ook aan vogelfotografie waarbij een vogel in het water duikt voor een visje en er weer uitkomt. Zelfs sommige instapmodellen (denk aan SOny A6000) zijn heel snel voor relatief weinig geld. Bij spiegelreflexcamera’s betaal je gauw veel geld voor een snelle camera.

Net als bij spiegelreflexcamera’s beschikken systeemcamera’s over een reeks automatische functies (je kan natuurlijk beter je camera zelf leren instellen). Systeemcamera’s hebben vaak kleinere knoppen, dat is niet voor iedereen ideaal. Je drukt snel op een verkeerde knop (is mijn mening). Mogelijk is dit ook gewenning. Sommige systeemcamera’s hebben ook wat minder knoppen dan een spiegelreflexcamera, maar dit verschilt ook per model.

Bij systeemcamera’s zie je minder vaak betaalbare superzoomlenzen (“all in one” lenzen die vaak door beginners worden gebruikt en populair zijn op reis) dan bij spiegelreflexcamera’s. Je hoeft daarmee dan niet of nauwelijks te wisselen.

Lenzen zoals 18-200, 18-250 of 16-300 / 18-300 mm zijn er beperkt en vaak ook een heel stuk duurder. Bekijk goed vooraf wat lenzen kosten als je een systeemcamera wil kopen, ook lenzen die je in de toekomst nodig kan hebben

Met een luchtbuks gebeurden de gekste dingen op mijn donkere zolder… fotografische dan…

Welk merk systeemcamera?

Als je een systeemcamera gaat aanschaffen is het ook belangrijk dat je naar de verschillende merken kijkt en vergelijkt. Ook is het belangrijk dat je erover nadenkt wat voor onderwerp je wil vastleggen.

Op dit moment houden met name Sony, Olympus, Panasonic en Fujifilm zich bezig met systeemcamera’s en de ontwikkeling van lenzen. Het aanbod qua lenzen is belangrijk. Zoek daarom ook een merk met lenzen die bij je passen en die betaalbaar voor je zijn. Nikon en Canon beginnen zich ook langzaam te richten op lenzen voor de systeemcamera. Echter is het aanbod bij deze merken nog zeer klein. Wel is het mogelijk om met een adapter de Canon en Nikon lenzen voor spiegelreflexcamera’s te gebruiken op de systeemcamera’s van Canon en Nikon.

Welke eigenschappen worden vergeleken?

In dit artikel gaan we verschillende systeemcamera’s met elkaar vergelijken. We besteden aandacht aan verschillende eigenschappen die je hieronder kan vinden:

Beeldkwaliteit
Dit verschilt per camera en is vooral afhankelijk van de soort sensor die op het toestel zit. Je kan veel kwaliteitstests vinden van camera sensors op het internet. Gelukkig is het daarbij wel zo dat de sensors in camera’s veel beter zijn geworden dan een aantal jaar terug.

Grootte van de sensor

Is de sensor fullframe, crop of Micro Four Thrids? En hoeveel megapixels biedt de sensor? Een fullframe camera heeft een grotere sensor en geeft een wat ruimtelijker resultaat dan cropsensors. De beeldkwaliteit is daarbij ook zo hoog mogelijk. Met name bij weinig licht, is het verschil in beeldkwaliteit tussen een fullframe sensor en een cropsensor (APS-C of Micro fourthird/MFT; die laatste is nog een kleinere sensor) groter. Voor beginners raad ik aan te beginnen met een ‘cropcamera’ of Micro Four Thirds. Die laatste sensor geeft je lenzen veel bereik. Een 300 mm lens ‘gedraagt zich’ op een  camer met Micro Four Thirds sensor (Olympus en Panasonic bieden die) eigenlijk als 600 mm.

Autofocus
Hoe snel is de autofocus en hoeveel scherpstelpunten zijn er? Met name bewegende onderwerpen stelt de autofocus meer op de proef.

Gewicht en grootte van de camera

Dit is heel belangrijk wanneer je je camera veel mee op reis neemt of als je van gemak houdt. Dit ligt ook heel erg aan de grootte van je handen en is meestal naar persoonlijke voorkeur.

Weerbestendigheid
Er is een groot aantal (professionele) fotografen die foto’s maakt in diverse weersomstandigheden. De ene camera heeft naden die beter zijn afgedicht tegen vocht of stof. Daarom letten we bij het vergelijken ook op de van het toestel. Als je binnen fotografeert is dit niet belangrijk (studiowerk). Doe je veel landschapsfotografie, werk je aan zee of fotografeer je in een jungle? Dan is het wel van belang als je echt op dat moment je foto’s wil kunnen maken. Dit geldt natuurlijk ook voor bruidsfotografie, er moet worden gefotografeerd op bepaalde momenten.

Snelheid

Of het belangrijk is, hangt af van je onderwerp. Dit wordt ook wel (FPS) frames per second genoemd. En dat betekent letterlijk beelden die worden gemaakt per seconde. Dit kan oplopen naar wel 20 foto’s per seconde. De snelheid is belangrijk als je iets met een hoge snelheid en op het goede moment wil fotograferen. Je kan in dit soort situaties niet op het goede moment zelf een foto nemen en daarom is het handig als je meerdere foto’s in een seconde maakt zodat je het beste eindresultaat uit de beelden kunt halen. Ben je onervaren? Instapmodellen spiegelreflexcamera’s kunnen langzamer zijn dan systeemcamera’s. 

Resolutie

Ook vergelijken we de resolutie van de verschillende toestellen. In het algemeen hebben de huidige instapcamera’s rond de twintig of meer megapixels. Dit is niet zo heel belangrijk voor de meeste fotografieliefhebbers.

Elektronische zoeker
Hoe accuraat is de liveview van de camera’s.  Is het schermpje groot genoeg? Is het duidelijk te zien wat je doet? Liveview kan enorm handig zijn bij het fotograferen van bijvoorbeeld de natuur. Echter is de liveview niet handig te gebruiken bij het fotograferen van snelle onderwerpen. De liveview is ook heel fijn voor beginners aangezien je goed kan zien wat je precies fotografeert.

LCD-scherm
Is het scherm kantelbaar of niet? Niet het allerbelangrijkste maar voor sommige mensen wel de manier om laag bij de grond foto’s te maken terwijl ze fysiek zich misschien niet (meer) makkelijk in allerlei bochten kunnen wringen.

Video
De meeste camera’s beschikken in het algemeen over videomogelijkheden. We gaan kijken naar de kwaliteit van het filmen. 4k of niet? Slowmotion opties? Hoewel dit blog wel vooral gericht is op fotografie, bekijken we ook video-eigenschappen.

Ingebouwde stabilisatie of niet?
Heeft de camera ingebouwde beeldstablisatie of niet? Deze zit meestal in de sensor en uit de hand zorgt dit ervoor dat je minder snel onscherpe foto’s maakt en met langere sluitertijden toch scherpe foto’s maakt. Met name bij weinig licht is dit een voordeel, dan zul je namelijk snel uit de hand lange sluitertijden moeten gebruiken. Bij spiegelreflexcamera’s ontbreekt in de body vaak beeldstablisatie, daarbij worden lenzen gebruikt die wel of niet gestabiliseerd zijn.

jan van gent systeemcamera wildlife

Op Helgoland fotografeerde ik prachtige Jan van Genten…


 Beste systeemcamera beginners (tot ongeveer 600 euro)


Olympus OM-D E-M10 Mark II

Olympus OM-D E-M10 Mark II

 *16 megapixel sensor (LIVE-MOS)

*ISO 100-25600

*81 autofocuspunten

*Kantelbaar LCD Scherm

*Touchscreen 

*8 en 9 foto’s per seconde

*Elektronische zoeker

*Resolutie van 1920 x 1080 (video)

*Beschikt over Wi-Fi voor het makkelijk draadloos overplaatsen van media

*Beeldstabilisatie

*Geen weerbestendigheid

*Gewicht: 390 gram

* 83,1 x 119,5 x 46,7 mm

Olympus is zich de afgelopen jaren veel gaan focussen op systeemcamera’s en de lenzen daarvan. De camera heeft een 16 megapixel sensor een ISO waarde van minimaal 100 tot maximaal 25600 en gebruikt 81 autofocuspunten om scherp te stellen. Vergeleken met de iets duurdere Sony A6000 beschikt de Olympus OM-D E-M10 Mark II wel over een touchscreen. Het is een handzame camera.

Ook deze camera is redelijk snel voor zijn prijs. De camera maakt namelijk ongeveer 8 foto’s per seconde bij continu-opnamen en beschikt over een elektronische zoeker.
De videoresolutie die het toestel gebruikt is 1920 x 1080 (Full HD). Geen 4k, maar voor de meeste mensen is dit ook niet nodig (vraagt ook veel van je PC bij bewerking). Het LCD-scherm van de camera kan je ook kantelen. Dit kan in sommige situatie handig zijn, denk aan fotografie vanuit moeilijke hoeken, laag bij de grond of je als je lichamelijk snel klachten hebt wanneer je je in ‘gekke bochten’ moet wringen. Het ligt er maar net aan wat voor onderwerp je vastlegt met de camera. Het is een extra stuk gebruiksgemak. Met een prijs van rond de 400 euro is dit een camera met een sterke prijs/kwaliteitverhouding.

Mening van cursisten over: Olympus OM-D E-M10 Mark II 
De afgelopen jaren heb ik geregeld cursisten gehad met deze camera. Cursisten zijn er vaak wel tevreden mee, alleen zijn het menu en de knoppen voor de echte beginner wat soms overweldigend. Het kan wat mij betreft nog wat eenvoudiger en overzichtelijker. De knoppen vind ik persoonlijk vrij klein, waardoor ik per ongeluk wel eens op een verkeerde knop druk. Verder is de naam van de camera nauwelijks uit te spreken 😉

Even tussendoor, een reservebatterij vind ik in het algemeen sowieso een aanrader. Bij systeemcamera’s raad ik je dit nog meer aan omdat de capaciteit van de batterij wat minder sterk is.

beer systeemcamera

Als een beer door de sneeuw komt, jubelt mijn hart… (Finland)


Sony A6000 systeemcamera

Sony A6000

*24 megapixel sensor (APS-C CMOS)

*Sony E-Mount

*ISO 100-25600 (evt. uit te bereiden tot 51200)

*179 autofocuspunten

*Kantelbaar LCD Scherm 

*11 foto’s per seconde

*Elektronische zoeker 1440k

*Resolutie van 1920 x 1080 (HD video)

*Wi-Fi 

*NFC (moderne connectiemogelijkheden) 

*Geen beeldstabilisatie

*Geen weerbestendigheid

*Gewicht: 344 gram

*120 x 67 x 45 mm

De Sony A6000 biedt een enorme fotosnelheid voor zijn prijs. Sony biedt nog 2 goedkopere toestellen aan – de A5000 en de A5100 – maar die beschikken niet over een elektronische zoeker. Ik raad je wel een elektronische zoeker aan want zo kun je wat mij betreft veel beter je compositie bepalen en je ziet ook bij feller zonlicht wat je fotografeert.

De Sony A6000 heeft een APS-C sensor (cropcamera). Beeldinfo wordt gelijk weergegeven op het scherm van de Sony A6000 dat je ook kan kantelen. Ook beschikt de liveview over verschillende functies, denk bijvoorbeeld aan “focuspeaking”. Dit zie je ook in veel andere camera’s terug. Hier kan je door het gebruik van de rode puntjes op het display zien wat er in ‘focus is’ (wat scherp wordt).

Beeldstabilisatie ontbreekt, de Sony E-mount lenzen zijn wel gestabiliseerd. Een positief punt is dat je je camera kunt bedienen met een app op je telefoon en de camera beschikt over wifi zodat je snel foto’s kan overzetten naar een ander apparaat. Ook beschikt de camera over NFC. De camera is verkrijgbaar vanaf 419 euro en wordt geleverd met 1 batterij.

Mening van cursisten + advies
Cursisten zijn vaak tevreden over de camera. De bediening is voor veel mensen eenvoudiger dan bij de Olympus systeemcamera’s. Één Fn-toets (Fn is een afkorting voor ‘functies’) geeft toegang tot de belangrijkste functies. Dit ervaren mensen als overzichtelijk en daar hebben veel mensen baat bij, zeker in het begin.

Veel gebruikte lenzen + extra opmerkingen
Je hebt lenzen nodig met een zogeheten ‘E-mount’ (dit is de vatting).

 • Sony SEL 16-50 mm F/3.5-5.6 OSS (deze is vaak als ‘kitlens’ standaard meegeleverd)
 • Sony SEL 55-210 mm f/4.5-6.3 OSS NEX. Met 285 euro is deze nog betaalbaar en deze heb ik dan ook vaak gezien bij cursisten. Vergelijk: bij een Canon Spiegelreflex ben je bijvoorbeeld met een heel goede Canon EF-S 55-250 mm f/4.5-5.6 IS STM zo’n 100 euro minder kwijt. Prijzen kunnen wel veranderen natuurlijk.
 • Wil je een lens tot 300 mm voor bijvoorbeeld dieren(tuin/wildlife/safari of sport? Dan beginnen de Sony E-mount lenzen onbetaalbaar te worden. Het nadeel is namelijk dat de Sony FE 70-300 mm f/4.5-5.6 G OSS zo’n € 1.250 kost. In drie 3 jaar en 1000+ cursisten heb ik nog nooit iemand met die lens gezien. Ze kunnen het niet betalen of vinden de 300 mm lens gewoon te duur. Zeker iemand die net begint en wil ‘kijken hoe leuk het is’, geeft geen 1250 euro uit. Wel zie ik heel veel mensen die een spiegelreflexcamera hebben met een 300 mm lens. Waarom? Omdat dat niet duur hoeft te zijn, een paar honderd euro en je hebt er al één. In sommige gevallen (dieren/sport) is 300 mm echt een voordeel of een must en is 210 mm niet genoeg. De oplossing is een adapter te gebruiken waarmee je ook andere lenzen dan die van Sony zelf kan gebruiken. Mensen komen dan klem te zitten. Ze kunnen het niet betalen of vinden de 300 mm lens gewoon te duur. Zeker iemand die net begint en wil ‘kijken hoe leuk het is’, geeft geen 1250 euro uit.
 • Houd je van macro? Sony biedt de Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS aan. Alleen deze kost 1.099 euro. Dit koopt een beginner ook zéér zelden. Hier ben je bij een instapmodel spiegelreflexcamera voordeliger uit. Zie ook Welke macrolens voor Canon? En Welke Macrolens voor Nikon? 
 • Houd je van mooie onscherpe achtergronden, bijvoorbeeld voor portretfotografie, closeups, kinderfotografie of dierenfotografie in huis? Dan raad ik je “de creatieve lens” aan. Voor Sony kost deze 275 euro en voor een instapmodel spiegelreflexcamera van Canon of Nikon kan je onder de 100 euro kwijt zijn. Download gratis mijn E-books en ontdek “De Creatieve Lens” >> Een enorme aanrader voor veel mensen die beginnen.

De Sony A6000 is een camera met een heel goede prijs/kwaliteitverhouding en ook nog gebruiksvriendelijk, alleen realiseer je dat je snel een stuk meer geld kwijt bent aan lenzen dan wanneer je een instapmodel spiegelreflexcamera koopt. Met name bij de langere lenzen van bijvoorbeeld 300 mm, een macrolens of een 50 mm lens geldt dit.

Cuba reisfoto's portretfoto Sony A6000

Foto door cursist Annemarie Daams, gemaakt met de Sony A6000, gemaakt met wat ik noem “De Creatieve Lens”. Download de Snelgids “Ontdek de Creatieve Lens” >>
Dit is voor veel mensen een enorme aanrader, maak mooie onscherpe achtergronden (geen verkoop van lenzen of andere belangen).


Olympus OM-D E-M10 Mark III

 Olympus OM-D E-M10 Mark III

*16 megapixel sensor (MFT/Micro Four Thirds sensor)

*ISO 100-25600

*121 autofocuspunten

*Kantelbaar LCD Scherm (tilt; scherm wordt omhoog geklapt maar niet opzij)

*Touchscreen

*8,6 foto’s per seconde

*Elektronische zoeker 2360k

*4k video

*Beschikt over Wi-Fi

*Beeldstabilisatie

*Geen weerbestendigheid

*Gewicht: 410 gram

*83,6 x 121,5 x 49,5 mm

De Olympus EM-D E-M Mark III is een nieuwer model dan zijn voorloper, de Mark II. En er zijn ook een aantal verbeteringen aan het toestel gemaakt. Zo heeft de camera een videoresolutie van 3840 x 2160 (4k) in plaats van 1920 x 1080 (Full HD). Ter vergelijking, de Sony A6000 heeft video in Full HD en geen 4k. Het toestel beschikt over een 17 megapixel sensor en heeft 121 autofocuspunten voor het scherpstellen. Dit model heeft ook een kantelbaar scherm en een plusje is toch wel het touchscreen dat aan dit toestel is toegevoegd. Ook de resolutie van het elektronische zoeker is gedetailleerd met 2360k pixels. De Sony A6000 doet het met 1440k pixels (dit betekent niet dat de elektronische zoeker van de A6000 slecht is trouwens). Ook dit model beschikt weer over Wi-Fi voor het overzetten van media en heeft een gewicht van 410 gram.

De sensor is net als bij de Olympus EM-D E-M Mark II een Micro Four Thirds (MFT) en is daarmee kleiner dan de sensor van bijvoorbeeld de Sony A6000 of de Canon EOS M50. Een kleinere sensor presteert wat minder goed bij weinig licht (op hogere ISO-waarden). Als je echt veel wil fotograferen bij weinig licht (bijvoorbeeld binnen), dan zijn de prestaties iets minder goed. Verderop bij de tips over lenzen ontdek je wat het voordeel is van deze kleine sensor.

De camera is verkrijgbaar vanaf 488 euro.

Mening cursisten + advies
Hier geldt hetzelfde als bij de Olympus OM-D E-M10 Mark II. Ook de Mark III is een prima camera, alleen de menu-structuur kan wat makkelijker en overzichtelijker voor de beginner. De lenzen zijn tot 150 mm goed betaalbaar, dat maakt dat een starterset niet heel duur is. Wil of kan je weinig gewicht tillen, maar wil je wel zoombereik hebben (bijvoorbeeld voor dieren of sport) dan is Olympus een heel goede optie voor je.

Veel gebruikte lenzen + extra opmerkingen 

 • Olympus M.Zuiko Digital ED 14-42mm f/3.5-5.6 EZ
 • Olympus M.Zuiko Digital ED 40-150mm f/4.0-5.6 Type R. Heel betaalbaar en veel gebruikte telezoomlens. Ongeveer 155 euro.
 • Olympus M.Zuiko Digital ED 75-300mm f/4.8-6.7 II objectief. Telezoom objectief met fors bereik van ongeveer 600 euro.
 • Sommige Panasonic lenzen zijn ook geschikt voor deze Olympus systeemcamera

Het voordeel van de kleinere sensor (Micro Four Thirds) is dat de cropfactor groter is, namelijk: 2. (ik weet dat dit technisch en niet gebruiksvriendelijk is voor beginners). Je hoeft het ook niet te begrijpen, het komt erop neer dat je bij elke lens die je gebruikt de lengte van je lens eigenlijk ‘keer 2’ moet doen door de kleinere sensor. Dus als je een lens tot 150 mm hebt, dan ‘gedraagt’ deze lens zich op de Olympus camera als een 300 mm lens. Je krijgt in die zin ‘gratis’ extra lengte en in sommige gevallen (als onderwerpen verder weg zijn) is dit een voordeel. Je hebt meer lengte, terwijl je wel een vrij lichte lens in je handen hebt (voordeel bij reizen bijvoorbeeld). Ook heb je hierboven kunnen zien hoe duur een 300 mm lens voor een Sony A6000 is. Voor veel mensen te duur.

Nachtfotografie-Rotterdam

Rotterdam vanaf 110 meter hoogte in de avond…


Canon EOS M50 systeemcamera

Canon EOS M50

*24 megapixel sensor (APS-C CMOS)
*ISO 100-25600
*Handmatige focus
*Kantelbaar LCD Scherm 
*Touchscreen
*10 foto’s per seconde
*Elektronische zoeker 2360k
*4k video
*Beschikt over Wi-Fi voor het makkelijk overplaatsen van media naar andere toestellen
*Geen beeldstabilisatie
*Geen weerbestendigheid
*Gewicht: 388 gram
*88,9 x 116,8 x 58,4 mm

De Canon EOS M50 is een nieuwe camera die rond februari 2018 op de markt kwam. Ter vergelijking, de eerder besproken Sony A6000 is bijna 4 jaar ouder. Van een nieuwe camera kunnen ook nieuw mogelijkheden worden verwacht. In het voordeel van de Canon EOS M-50 zijn onder andere: Touchscreen voor gebruiksgemak, video in 4k, mogelijkheid tot externe microfoon (beter geluid bij video), hogere resolutie van de elektronische zoeker (2360k vs 1440k bij Sony A6000), bluetooth.

In het voordeel van de Sony A6000 is onder meer: 11 foto’s per seconde vs 10 bij de Canon EOS M-50, 179 vs 143 autofocuspunten, geclaimd wordt dat de batterij 1,5 keer langer meegaat (niet gecontroleerd), gewicht is iets lichter (zo’n 45 gram; niet heel veel) en NFC.

Zowel de Canon EOs M50 als de Sony A6000 beschikken over een 24 megapixels (APS-C sensor). Bij beide camera’s ontbreekt de beeldstablisatie en de weathersealing.

Van een toestel dat bijna 4 jaar nieuwe is had misschien wel wat meer verwacht mogen worden. Aan de andere kant is Sony zich veel eerder en meer gaan richten op systeemcamera’s dan Canon. Canon loopt wat dat betreft achter op Sony.

Opvallend is dat dat deze camera in vergelijking met spiegelreflexcamera’s van Canon erg snel is. Bij de spiegelreflexcamera’s betaal je veel meer voor snelheid.

Zoek je snelheid én betaalbaarheid?
De spiegelreflexcamera van Canon die ook 10 foto’s per seconde maakt is de veel duurdere, zwaardere en grotere Canon EOS 7D Mark II. Zoek je snelheid én betaalbaarheid, dan is de Canon EOS M50 het overwegen waard. Zeker omdat je dan met een adapter de relatief voordelige en ook tweedehands heel goed verkrijgbare zoomlenzen van Canon kan gebruiken (tweedehands valt heel veel geld te besparen). Ter vergelijking met de Sony A6000, deze is weliswaar met 11 beelden per seconde iets sneller maar een zoomlens van 300 mm is bijna niet te betalen. En die heb je wel nodig voor dieren- of sportfotografie.

De Canon EOS M50 heeftt een prijskaartje vanaf 577 euro.

Veel gebruikte lenzen + extra opmerkingen 

 • Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM objectief. Met een zo’n 190 euro nog wel betaalbaar maar in vergelijking met een kitlens voor een spiegelreflexcamera toch een stuk duurder.
 • Canon EF-M 11-22mm f/4.0-5.6 IS STM objectief . Een groothoekzoomlens. Zo’n 350 euro. Gestabiliseerd en met autofocus en handmatige focus. Ter vergelijk, de Canon EF-S 10-18 mm F/4.5-5.6 IS STM is zo’n 240 euro.
 • Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM objectief . Een wat meer allround lens tot 150 mm. 419 euro. Gestabiliseerd en autofocus en handmatige focus. Toch is 419 euro niet goedkoop en 150 mm is niet erg veel. Leuke ‘walkaround’ lens, maar voor een allround zoomlens is 150 mm niet heel veel. Voor dieren of sport kom je er sowieso mee tekort en is bijvoorbeeld 300 mm aan te raden.
 • Canon richt zich (op het moment dat ik dit schrijf) nog weinig op de EF-M lenzen. Met een adapter van Canon kun je ook de Canon lenzen voor spiegelreflexcamera’s gebruiken. De adapter kost een ruime 100 euro.

 

Fujifilm-XT100 systeemcamera

Fujifilm XT-100

*24 megapixel sensor

*ISO 100-25600

*91 autofocuspunten

*Kantelbaar LCD Scherm 

*Touchscreen

*6 foto’s per seconde

*Elektronische zoeker

*4k video

*Beschikt over Wi-Fi

*Geen Beeldstabilisatie

*Geen weerbestendigheid

*Gewicht: 448 gram

*83 x 121 x 47,4 mm

De meeste kennen het merk Fujifilm wel van de polaroid camera. Fujifilm brengt verschillende camera’s uit en richt zich op de systeemcamera’s. Het vaak wat ‘retro’ uiterlijk van de Fujifilm X lijn spreekt een aantal mensen aan.

Met een gewicht van 448 gram ligt hij lekker stevig in de hand en de behuizing is ook zijn prijs waard. De autofocus beschikt over 91 punten maar je kan uiteraard ook de handmatige focus gebruiken. De camera heeft een kantelbaar scherm voor gebruiksgemak en een touchscreen voor extra bedieningsmogelijkheden. Dit toestel maakt 6 foto’s per seconde, dat is niet heel traag maar voor een systeemcamera zijn de overige modellen in deze prijscategorie wel sneller. Het toestal heeft een resolutie van 3840 x 2160 voor video (4k) en een 24 megapixel sensor. Dit toestel heeft een prijs vanaf 594 euro.

Veel gebruikte lenzen + extra opmerkingen 

 • Fujifilm XC 15-45mm f/3.5-5.6 OIS PZ objectief. Gestabiliseerd en autofocus en manual focus. Prijs 245 euro.
 • Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0 R LM OIS objectief Bulk. Een regelmatig gebruikte goede lens met beeldstablisatie, autofocus en manual focus. Prijs 400 euro. Met een lichtsterkte van f/2.8-4-0 is de lens vrij geschikt voor weinig licht. De prijs is in vergelijking met een (minder lichtsterke) 18-55 mm kitlens voor een spiegelreflexcamera wel veel hoger.

Groothoeklens voor Fujifilm systeemcamera?
Er zijn naast lenzen van Fujifilm verschillende lenzen van andere merken beschikbaar. Nadeel is de prijs of de concessies die je doet. Zie hieronder:

 • Meike MK-12mm f/2.8 Fujifilm X objectief. 269 euro. Geen stabilisatie en geen autofocus (alleen handmatig scherpstellen dus). Een vast brandpunt van 12 mm maakt dat je niet even flexibel in- of uitzoomt. Overigens is zo’n lens voor fotografie van noorderlicht wel bruikbaar.
 • Samyang 10mm f/2.8 ED AS NCS CS Fujifilm X objectief. 385 euro. Nog wat meer groothoek dan de lens hierboven. Nadelen zijn hier ook ontbreken van stablisatie, wat inflexibel door vast brandpunt en enkel handmatig scherpstellen mogelijk.
 • Samyang 12mm f/2.0 NCS CS Fujifilm X objectief.
 • Samyang 14mm f/2.8 ED AS IF UMC Fuji X objectief. 439 euro. Geen beeldstablisatie, alleen handmatig scherpstellen en 14 mm is minder groothoek op een camera die geen fullframe is.
 • Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS objectief. Een groothoekzoomlens, gestabiliseerd, autofocus en manual focus. Klinkt ideaal. Het nadeel…? De prijs. 869 euro. Dit is voor veel mensen (zeker mensen die beginnen) te veel geld.

50 mm lens voor Fujifilm systeemcamera

 • De 7artisans 50mm F/1.8 voor Fuji X-mount is een voordelige optie. De lens is erg klein en handzaam, het grootste diafragma is f/1.8. Alleen het nadeel is dat je alleen handmatig kan scherpstellen (geen autofocus dus)Dat kan je wel gebruiken bij bijvoorbeeld bloemen, maar voor portretfotografie is het toch wat onhandiger (denk aan een model dat zich tussendoor wat verplaatst; je bent dan langzaam of je stelt toch niet helemaal scherp). De prijs is iets meer dan 100 euro. Overigens heeft 7artisans ook andere lenzen, bijvoorbeeld een 35 mm variant.
 • De Fujifilm XF 50 mm f/2.0 WR is wat groter (degelijker gebouwd), is ook erg lichtsterk (f/2.0) en je kan ook de autofocus gebruiken. Voor portretfotografie handiger en voor een beginner ook. De prijs is wel veel hoger. 400/450 euro.Als je dan bedenkt dat je voor een instapmodel spiegelreflexcamera onder de 100 euro een 50 mm lens hebt (ik ken cursisten die via Ali express zelf 37 euro betaalden), dan is het logisch dat ik in de praktijk heel veel mensen zie met zo’n voordelige 50 mm lens en heel weinig cursisten die een 50 mm lens van Fuji kopen. Voor wie begint is een 50 mm lens vaak heel mooi, het geeft gave mogelijkheden. Maar 400/450 euro is voor die groep echt veel te veel. De beginner wil eerst kijken hoe leuk fotografie is, of het lukt, of er resultaten zijn.

Telelens voor Fujifilm?

 • Fujifilm XF 55-200mm f/3.5-4.8 R LM OIS objectief. Dit is een normaal bereik voor een zoomlens, niet weinig maar ook niet bijzonder veel. Het is vrij allround en geen verkeerd bereik voor wie begint. De prijs? 689 euro. Opnieuw, dit is veel (vaak echt veel te veel) geld voor wie nog kort fotografeert.
 • Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6 R LM OIS WR. Prijs 1669 euro. Op zich is dit voor een dergelijk soort lens niet heel vreemd, de Canon EF 100-400 mm f/4.5-5.6L IS II USM is nog duurder. Alleen het punt is dat ik geen andere opties zie je als je voor je Fujifilm systeemcamera een langere lens wil dan 200 mm. En die andere, betaalbare opties zijn er bij spiegelreflexcamera’s volop (nieuw maar ook tweedehands), soms zelf al echt goede kwaliteit voor 180 euro. Denk aan een Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM.

Macrolens voor Fujifilm?

 • Meike MK-85mm f/2.8 Macro Fujifilm X. Prijs 450 euro. Geen beeldstablisatie, geen autofocus (alleen handmatige scherpstelling). Hiermee beweer ik niet dat het niet bruikbaar is.
 • Samyang 100mm f/2.8 ED UMC Macro Fuji X. Prijs 480 euro. Een iets langere macrolens, geen beeldstablisatie, geen autofocus.
 • Fujifilm XF 60mm f/2.4 R Macro objectief. 650 euro. Een lichtsterke, korte macrolens met autofocus en manual focus. Geen beeldstabilisatie. Een korte macrolens is voor kleine beestjes niet handig, je moet erg dicht op je onderwerp zitten om de vergroting te bereiken en dan zijn ze foetsie.
 • Fujifilm XF 80mm f/2.8 R LM OIS WR Macro objectief. Prijs 1299 euro. Met 80 mm geen korte macrolens maar, ongeveer allround qua lengte (meestal wordt 90/100 mm allround genoemd), beeldstablisatie, autofocus en handmatig.

Fujifilm levert mooie camera’s, maar het is wel voor mensen die een grote portemonnee kunnen én willen trekken.

Kattenfotografie buiten

Bij mij in de buurt kwam ik de ze prachtige Noorse boskat tegen…

Conclusie systeemcamera tot ongeveer 600 euro

De Sony A6000 biedt een erg goede prijs/kwaliteitverhouding. De camera is met 11 foto’s per seconde heel snel en heeft volgens cursisten een gebruiksvriendelijk menu. Wil je een langere lens dan 210 mm dan wordt het wel erg duur. Voor macrofotografie is er minder keuze qua lenzen en ben je snel duur uit. Met een adapter andere lenzen gebruiken is een optie.

De nieuwe Sony A6100 zal een stuk hoger geprijsd worden

Wil je een zo licht mogelijke systeemcamera én toch veel zoombereik, bijvoorbeeld voor dieren of sport? Dan is Olympus wat mij betreft de beste keuze voor je. Door de kleinere MFT-sensor heb meer zoombereik dan met de andere camera’s. Een lens van 150 mm geeft een bereik van 300 mm maar heeft wel het lichtere gewicht. 300 mm wordt 600 mm en dat is enorm veel bereik, een laag gewicht en toch nog vrij goed betaalbaar. Bij weinig licht presteert de kleinere sensor wel wat minder goed (meer ruis bij hogere ISO).

De Fujifilm XT-100 komt er qua specificaties in vergelijking met de andere camera’s iets minder goed vanaf. De camera is minder snel dan de andere modellen (met name bij sport of wildlife van belang). Los van de kwaliteit van Fuji is het nadeel dat de lenzen erg duur zijn. Zo betaal je voor een lens tot 200 mm (Fujifilm XF 55-200mm f/3.5-4.8 R LM OIS) 698 euro. En dat terwijl uiteindelijk toch bijna iedereen over een langere lens moet beschikken dan de standaard lenzen tot 45 of 55 mm. De kwaliteit mag dan goed zijn, maar de prijzen van Fujifilm zijn niet erg toegankelijk voor de gewone arbeider. Standaard zal ik deze camera om die reden dan ook niet aanraden.

De Canon EOS M50 is in dit rijtje een relatief nieuwe camera. Zoek je snelheid én betaalbaarheid, dan is deze camera beter geprijsd dan de spiegelreflexcamera’s van Canon (snelle modellen daarvan zijn veel duurder). Het nadeel is dat er nog weinig lenzen door Canon zijn gemaakt voor de systeemcamera. Met een adapter kan je wel de lenzen gebruiken van de spiegelreflexcamea’s van Canon. Mocht je die lenzen al hebben, dan zorgt de Canon EOS M50 ervoor dat je voor relatief weinig geld veel snelheid in huis haalt.


Systeemcamera’s van 600 euro tot ongeveer 1000 euro

Nikon Z50

Nikon Z50

Bekijk hiervoor mijn aparte artikel over de Nikon Z50

Sony A6100

Sony A6100

De populaire Sony A6000 heeft een opvolger, de Sony A6100. Deze zal in oktober 2019 uitkomen en gaat 900 euro kosten voor de body (zonder lens). Dit is een heel stuk duurder dan de A6000.

Belangrijke eigenschappen

 • 24 megapixel sensor (APS-C CMOS)
 • Sony E-Mount
 • ISO maximaal 51.200
 • 425 autofocuspunten om scherp te stellen
 • Realtime tracking
 • Oogdetectie AF (Eye autofocus) bij mensen en dieren voor fotografie
 • LCD-scherm kan omhoog worden gekanteld (‘Tilting screen’)
 • Touchscreen
 • 11 foto’s per seconde bij continu-opnamen (8 in silent modus)
 • Electronische zoeker naast LCD-scherm, 1440k pixels
 • Mogelijkheid tot externe flitser (opzetflitser)
 • 4k video resolutie
 • Wifi
 • 396 gram
 • 120 x 67 x 59 mm

Bekijk meer over de Sony A6100 en verschillen met de A6000 >>

In dat artikel worden ook verschillen met A6300, A6400, A6500 toegelicht.


Sony A6300

Sony A6300

*24 megapixel sensor (CMOS)

*ISO 100 – 51200

*425 autofocuspunten

*Kantelbaar LCD Scherm 

*Geen touchscreen

*11 beelden per seconde

*Elektronische zoeker 2359k pixels

*4k video

*Beschikt over Wi-Fi

*Geen beeldstabilisatie

*Weerbestendigheid

*Gewicht: 404 gram

*67 x 120 x 45 mm

De Sony A6300 is de opvolger van de Sony A6000. Verschillen zijn onder meer video in 4k, meer slow motion mogelijkheden bij video (120p Full HD vs 60p), sneller autofocus bij video, mogelijkheid externe microfoon (beter geluid bij video), 425 in plaats van 179 autofocuspunten, de bouwkwaliteit (weathersealing), iets hoger gewicht (404 gram vs 344 gram), gedetailleerde zoeker (2359k vs 1440k pixels), iets hogere ISO (prestaties zijn echter maar ietsje beter) en de mogelijkheid om bij automatische ISO een minimale sluitertijd in te stellen. Net als de Sony A6000 heeft de A6300 24 megapixels en maakt deze 11 beelden per seconde. Zeker voor video is de A6300 duidelijk de betere camera in vergelijking met de A6000. De prijs van dit model is 779 euro. De A6300 biedt veel waarde voor zijn geld.

Veel gebruikte lenzen + extra opmerkingen
Zie de opmerkingen onder de bespreking van de Sony A6000. Wil je langere lenzen dan 210 mm, dan ben je gauw een stuk meer kwijt dan wanneer je een spiegelreflexcamera zou hebben.


Fujifilm-XT20

Fujifilm XT-20

*24 megapixel sensor (CMOS)

*ISO 100 – 12800

*91 autofocuspunten

*Kantelbaar LCD Scherm 

*Touchscreen

*14 beelden per seconde

*Elektronische zoeker

*4k video

*Beschikt over Wi-Fi 

*Geen beeldstabilisatie

*Geen weerbestendigheid

*Gewicht: 383 gram

*82 x 118 x 41 mm

De Fujifilm XT-20 kwam begin 2017 op de markt als het ‘kleinere zusje’ van de duurdere Fujifilm XT-2 (zie verderop in dit artikel). Voor de systeemcamera’s van Fuji geldt dat de bediening anders is dan bij de meeste spiegelreflex- of systeemcamera’s. Zo is er geen wiel met een A- of S-stand (bij Canon Av of Tv). De eenheid die je niet zelf wil kiezen, zet je met de knoppen op ‘A’. Die ‘A’ staat voor automatisch. Het is vooral een kwestie van even wennen, maar niet zozeer beter of minder.

De camera is met 14 foto’s per seconde erg snel te noemen. Dit toestel heeft verder een sensor van 24 megapixels (cropsensor) en 91 autofocuspunten. De autofocus is verbeterd ten opzichten van de Fujifilm XT-10. Door de snelheid is het toestal goed in te zetten bij sportfotografie, dierenfotografie of wildlife (alleen de prijs van de lenze vormen wel een probleem). Professioneel is de autofocus echter ook niet. Dit kan ook niet voor deze prijs. In situaties van weinig licht zijn er camera’s die beter kunnen scherpstellen op bewegende onderwerpen.

Video is mogelijk in 4k. De Sony A6300 overtreft de XT-20 wel als het gaat om de kwaliteit van 4k-video. Touchscreen geeft meer gebruiksgemak, bij de Sony A6300 ontbreekt dit. Er is geen weathersealing (de Sony A6300 wel), dus extra opletten bij vochtigheid (gebruik sowieso een regenhoes) en geen ingebouwde beeldstablisatie.

Wi-Fi ondersteuning zorgt dat je makkelijk je foto’s kan overplaatsen naar andere media ondersteunende apparaten.  Het retro-uiterlijk spreekt een aantal mensen aan en is onderscheidend. Je haalt de Fujifilm XT 20 in huis vanaf 792 euro.

Veel gebruikte lenzen + extra opmerkingen

 • Zie de opmerkingen bij bespeking van de Fujifilm XT-100. De prijzen van de lenzen van Fuji vormen een probleem. Een simpele wat langere telelens tot 200 mm (dat is zeker geen bijzonder bereik, voor dieren of sport zelfs te kort) is voor de gewone burger al veel te duur. Fujifilm is wat mij betreft voor beginners dan ook geen aanrader.
 • Cursisten zijn wel tevreden met de beeldkwaliteit die Fujifilm levert. Dit is algemeen bekend.

Olympus OM-D EM-5 Mark II systeemcamera

Olympus OM-D EM-5 Mark II 

*16 megapixel sensor (Micro Four Thirds: MFT)

*speciale functie om 40 megapixel foto’s te maken, samengesteld uit 8 foto’s

*ISO 100 – 25600

*81 autofocuspunten

*Kantelbaar LCD Scherm (kan naar de zijkant worden geklapt)

*Touchscreen

*10 beelden per seconde

*Elektronische zoeker

*Video in Full HD

*Beschikt over Wi-Fi voor het makkelijk overplaatsen van media

*Gewicht: 410 gram

*5-assige Beeldstabilisatie

*Weerbestendigheid

*85 x 123 x 44 mm

*Beeldstabilisatie

De Olympus OM-D EM-5 Mark II kwam begin 2015 op de markt. Het toestal beschikt over een 16 megapixel Micro Four Third Sensor. Moderne camera’s hebben vaak meer megapixels dan 16, maar het belang van veel megapixels is voor de meeste mensen niet zo groot. Het toestal is uitgerust met een MFT-sensor die kleiner is dan de APS-C sensoren van de meeste systeemcamera’s. Het klinkt al gauw wat technisch, maar het komt erop neer dat je door de kleinere sensor (de cropfactor van 2) meer zoombereik krijgt. De lengte van je lens moet je ‘keer 2′ doen. Een 150 mm lens wordt dus 300 mm. Een 300 mm een 600 mm lens.

Anders dan de Fujifilm XT-20 is de Olympus OM-D EM-5 Mark II gestabiliseerd, weathersealed en kan de ISO wat hoger worden ingesteld. De Fujifilm XT-20 heeft meer megapixels (24 vs 18), meer autofocuspunten, meer snelheid (14 vs 10 foto’s per seconde) en video in 4k.

Olympus OM-D EM-5 Mark II vs Olympus OM-D EM-10 Mark III
In het voordeel van de Olympus OM-D EM-5 Mark II zijn onder andere: sneller bij continu-opnamen (10 vs 8,6 foto’s per seconde) en een wat grotere buffer. (22 RAW foto’s in plaats van 16). Dit betekent dat je iets langer achter elkaar kan doorschieten bij bijvoorbeeld sport of wildlife. Verder weathersealing. En hoewel beide camea’s gestabiliseerd zijn is de stablisatie van de Olympus OM-D EM-5 Mark II nog wat beter.

De nieuwere en goedkopere Olympus OM-D EM-10 Mark III heeft wel een wat snellere autofocus door de nieuwe processor.

Zoals de meeste systeemcamera’s beschikt dit toestel ook weer over Wi-Fi zodat je makkelijk media kunt overplaatsen naar je telefoon of computer. Je haalt deze camera in huis vanaf 795 euro.

Conclusie systeemcamera’s tussen ongeveer 600 en 1000 euro

De Sony A6300 is een zeer krachtige camera voor wie meer met video wil doen (o.a. kwaliteit 4k, slowmotion, mogelijkheid microfoon). Lenzen met beeldstabilisatie zijn dan aan te raden want de body beschikt er niet over. Ben je nog niet ervaren en richt je je meer op fotografie, dan is de Sony A6000 prima, tenzij je de weathersealing van de A6300 belangrijk vindt.

De Fujifilm XT-20 is met 14 beelden per seconde een zeer snelle camera. De beeldkwaliteit die Fujifilm levert is zeker prima, cursisten zijn er ook tevreden over. Weathersealing en beeldstablisatie ontbreken. Voor video is de Sony A6300 nog wat beter (de XT-20 biedt ook 4k overigens). Het grootste bezwaar is dat de lenzen van Fujifilm erg duur zijn en daardoor niet goed toegankelijk voor de gewone burger (geldt al voor een zoomlens tot 200 mm of een groothoeklens). Bij andere merken is het bovendien nog mogelijk om met een adapter voordeligere lenzen te gebruiken (dit kan bijvoorbeeld bij de Sony en Canon systeemcamera’s). In het algemeen raad ik Fujifilm door de prijs van de lenzen dan ook niet vaak aan mensen aan.

De Olympus OM-D EM-5 Mark II heeft een kleinere sensor (MFT). Dit heeft meer zoombereik, als dit belangrijk voor je is (denk aan dieren/safari/wildlife/vogels/sport) kan dit interessant zijn. De beeldstablisatie in de body is heel goed en dit compenseert de iets minder prestaties bij weinig licht (hogere ISO). Door de goede beeldstabilisatie kan je met een iets langere sluitertijd uit de hand nog werken. ook is de body weathersealed en met 10 foto’s per seconde nog steeds vrij snel.


Systeemcamera’s tussen 1000 en ongeveer 2000 euro (niet voor beginners gemaakt)

 

Sony A6500

Sony A6500

*24 megapixel sensor (CMOS)

*ISO 100 – 51200

*425 autofocuspunten

*Kantelbaar LCD Scherm 

*Touchscreen

*11 beelden per seconde vast

*Elektronische zoeker 2359k pixels

*4k video

*Wi-Fi voor het overplaatsen van media

*Beeldstabilisatie

*Weerbestendigheid

*Gewicht: 403 gram

*66 x 119 x 48 mm

De Sony A6500 is een semi-professionele camera die eind 2016 op de markt kwam. Ter vergelijking, de eerder besproken (en voordeligere) Sony A6300 is ook een semi-professioneel model. Deze kwam begin 2016 op de markt.

De grootste verschillen tussen de A6500 en de A6300 zijn in het voordeel van de A6500: ingebouwde 5-assige beeldstabilisatie (bij de A6300 heb je Sony lenzen nodig met stabilisatie), de buffer is een stuk groter waardoor je meer foto’s achter elkaar kan blijven schieten bij continu-opnamen (233 vs 44 extra fine JPEG’s of 107 vs 21 RAW-bestanden), meer mogelijkheden om slowmotion te filmen en dit direct terug te zien op de camera zelf, direct in de camera 8 MB foto’s halen uit 4-video, verbeterd sluitermechanise dat stiller moet zijn en een verwachte levensduur heeft van 200.000 clicks en bluetooth. Tot slot zou het menu wat eenvoudiger zijn door een iets andere structuur.

De A6500 is 50 gram zwaarder, niet een groot verschil.

Overeenkomsten tussen de A6500 en A6300 zijn onder andere: 24 megapixels, snelheid van 11 foto’s per seconde, 4k-video, weathersealed, autofocussysteem, ISO-prestaties.

De Sony A6500 heeft een prijskaartje vanaf 999 euro (eerder waren prijzen vaan 1259 euro). Controleer dit even goed.


Sony A6600

Sony A6600

Samen met de A6100 is dit een nieuw model van Sony.

De Sony A6600 is het topmodel APS-C camera van de Sony Alpha lijn en is voornamelijk gericht op video.

Belangrijke eigenschappen

 • 24,2 megapixel sensor APS-C sensor
 • Gestabiliseerde body: 5 assen
 • Sony E-Mount
 • ISO 100-102400
 • 425 autofocuspunten om scherp te stellen
 • Realtime tracking
 • Eye AF voor mensen en dieren bij fotografie
 • LCD-scherm kan omhoog worden gekanteld (‘Tilting screen’)
 • Touchscreen
 • 11 foto’s per seconde bij continu-opnamen (dit is erg snel voor een camera in deze prijscategorie)
 • Electronische zoeker van hoge kwaliteit (resolutie is 2359k vs 1440k bij de Sony A6000)
 • Mogelijkheid tot externe flitser (reportageflitser)
 • 11 fps continuous shooting
 • 4k video 30 p in HDR (HDR voor lastige lichtsituaties)
 • Realtime Eye AF voor video
 • Weathersealed
 • Externe microfoonpoort voor beter geluid bij video.
 • Wifi
 • FZ100 batterij gaat ongeveer 2x zo lang mee (zelfde als de A7-lijn en A9)
 • Grotere handgreep (dit ook door de grotere batterij)

Bekijk hier meer over de Sony A6600 en verschillen met de andere Sony systeemcamera‘s.


Olympus OM-D E-M1 Mark II

Olympus OM-D E-M1 Mark II

*20 megapixel sensor (Micro Four Thirds/MFT)

*ISO 64 – 25600

*121 autofocuspunten

*Kantelbaar LCD Scherm 

*Touchscreen

*18 beelden per seconde (met elektronische sluiter bij continu autofocus)

*Elektronische zoeker

*4k video

*Wi-Fi voor het overplaatsen van media

*Weathersealed

*5-assige beeldstabilisatie

*Gewicht van 574 gram

*90 x 134 x 63 mm

De Olympus OM-D E-M1 Mark II kwam in september 2016 op de markt. De hierboven besproken Sony A6500 is nagenoeg even oud.

Olympus OM-D E-M1 Mark II vs de Sony A6500
In het voordeel van de Olympus zijn onder andere:

 • Niet alleen weathersealed maar ook bestand tegen kou (-14 graden celcius)
 • 18 foto’s per seconde vs 11 (continu AF presteert zeker goed, ook voor vogels in vlucht)
 • 2 slots voor geheugenkaarten waarvan er 1 geschikt is voor UHS-II cards
 • focus bracketing (snel achter elkaar foto’s maken met een verschillende scherpstelling)
 • focus stacking
 • kortste sluitertijd 1/8000
 • je scherpstelpunt kan je direct verplaatsen met de vierpuntsdruktoets
 • LCD-scherm kan helemaal worden gekanteld (de A6500 is een tilt-scherm)
 • 5-assige beelstabilisatie is iets effectiever dan bij de A6500.
 • Speciale optie om 80 megapixel RAW-foto’s of 50 megapixel JPEGS te maken uit samengestelde foto’s
 • timelapse
 • preview bij lange sluitertijden (je ziet zo tussendoor de belichting al)
 • de batterij gaat langer meer (440 s 350 foto’s)
 • batterygrip is een optie.

Tot slot, door de kleinere MFT-sensor wordt het bereik van je lenzen verdubbeld (cropfactor 2). Een 150 mm lens wordt 300 mm en een 300 mm wordt 600 mm. Dit betekent veel zoombereik terwijl je relatief weinig gewicht in je handen hebt.

Voordelen Sony A6500

 • 24 vs 20 megapixels
 • kleiner  vormgegeven
 • sensor is iets groter waardoor prestaties bij weinig licht ietsje beter zijn
 • 425 vs 121 scherpstelpunten
 • scherpstelpunten zijn over bijna het hele scherm verdeeld
 • NFC
 • camera kan iets beter omgaan met zowel lichte als donkere delen in één foto (beter dynamisch bereik).

De Olympus OM-D E-M1 Mark II kost 1699 euro.


Panasonic Lumix DC-GH5

Panasonic Lumix DC-GH5

*20 megapixel sensor (Micro Four Thirds/MFT)

*ISO 64 – 25600

*225 autofocuspunten

*Kantelbaar LCD Scherm 

*Touchscreen

*12 beelden per seconde en 9 per seconde bij bewegende onderwerpen

*Elektronische zoeker 3680k

*4k video

*Beeldstabilisatie

*Wi-Fi & bluetooth

*Gewicht van 725 gram

*139 x 98 x 87 mm

De Panasonic Lumix DC-GH5 kwam begin 2017 op de markt. Het is echt een flinke camera qua formaat en gewicht met een aantal moderne snufjes (zie hierna).

De prijs: € 1.499.

Panasonic Lumix DC-GH5 vs Olympus OM-D E-M1 Mark II

In het voordeel van de Panasonic GH5 zijn onder meer:

 • 225 vs 121 autofocuspunten
 • Batterij gaat langer mee met 1 oplaadbeurt (kleine 20%)
 • Elektronische zoeker heeft meer details
 • 4k en 6k fotomode. Haal 8 megapixel foto’s uit 4k-video of 20 megapixel foto’s uit normale video
 • Begrijpelijke bediening, kost weinig moeite om aan gewend te raken
 • Betere autofocus voor video
 • Achteraf de scherpstelling nog iets kunnen aanpassen (na maken van de foto)

Voordelen Olympus OM-D E-M1 Mark II:

 • Lichter en kleiner
 • Sneller bij continu-opnamen (18 foto’s met elektronische sluiter)
 • Speciale optie om 80 megapixel RAW-foto’s of 50 megapixel JPEGS te maken uit samengestelde foto’s

De 5-assige beeldstabilisatie is voor beide camera’s een belangrijke eigenschap. Het zorgt ervoor dat je uit de hand met een wat langere sluitertijd kan fotograferen. Daardoor kan je de ISO wat lager houden en dat is fijn, want een Micro Four Thirds sensor is gevoeliger voor ruis dan de grotere sensoren. De prestaties zijn vrij goed tot ISO 3200. ISO 6400 is nog bruikbaar maar de ruis neemt wel toe.

Interessante lenzen + extra opmerkingen

 • Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400mm f/4.0-6.3 ASPH Power OIS objectief. Prijs € 1.399.
 • Interessant aan dit objectief is dat je door de kleinere sensor van de Panasonic GH-5 of G9 (zie hierna) een uitzonderlijk zoombereik krijgt van 200-800 mm. En dat is allemaal relatief licht. De lens blijft met 985 gram net onder een kilo (een 100-400 II van Canon weegt 1,4 kg). Bij een spiegelreflexcamera is een 800 mm lens onbetaalbaar maar ook extreem zwaar. Door de effectieve beeldstabilisatie (body en lens) schiet je met 1/60 volledig ingezoomd nog uit de hand. Voor wie houdt van vogels, wildlife (of eventueel sport) en toch mobiel wil blijven is dit interessant.
 • Panasonic MFT 8-18 mm f/2.8-4.0 LEICA DG VARIO ELMARIT ASPH. Prijs: € 1.129.
 • Nadeel is dat de lenzen voor syteemcamera’s vaak duur zijn. Begrijp me niet verkeerd, je krijgt natuurlijk een geweldig zoombereik met de hierboven genoemde 100-400 mm lens en voor spiegelreflexcamera’s zijn professionele lenzen vaak zelfs nog duurder, maar het is wel veel makkelijker om bij spiegelreflexcamera’s voordeligere lenzen te kopen die voor de amateur ook voldoen. Dat aanbod is veel breder en toegankelijker. Dit is iets wat mensen zich moeten realiseren.

Deze lenzen zijn ook interessant voor de hierna te bespreken Panasonic Lumix DC-G9. Houd je van snelheid? Lees dan even verder!


Panasonic Lumix DC-G9

Panasonic Lumix DC-G9

*20 megapixel sensor (Micro Four Thirds/MFT)

*ISO 64 – 25600

*225 autofocuspunten

*Kantelbaar LCD Scherm 

*Touchscreen

*20 beelden per seconde bij bewegende onderwerpen

*Elektronische zoeker 3680k

*4k video

*Beeldstabilisatie

*Wi-Fi & bluetooth

*Gewicht van 658 gram

*137 x 97 x 92 mm

In november 2017 kwam deze camera op de markt. De prijs is € 1.399.

Panasonic Lumix DC-G9 Panasonic Lumix DC-GH5
In het voordeel van de G9 zijn:

 • 20 foto’s per seconde bij continu autofocus (dit is extreem snel. De snelste Canon spiegelreflex – 1-DX Mark II haalt 14 foto’s per seconde – en kost ca. € 6000)
 • Lichter
 • De elektronische zoeker biedt wat meer vergroting en wordt sneller verversd (120 fps vs 60 fps, kijkt prettiger)
 • Extra LCD-schermpje bovenop de camera
 • Beeldstablisatie zou effectiever zijn
 • Speciale mode om 80 MP foto’s te maken, samengesteld uit 8o foto’s (alleen vanaf statief en bij statische onderwerpen)

Fujifilm X-Pro 2

Fujifilm X-Pro 2

*24 megapixel sensor (CMOS)

*ISO 100 – 51200

*273 autofocuspunten

*Vast LCD-scherm 

*Geen touchscreen

* 8 beelden per seconde

*Elektronische zoeker 2360k

*HD video

*Wi-Fi voor het overplaatsen van media

*Geen beeldstabilisatie

*Weerbestendig

*Gewicht van 495 gram

*82 x 140 x 45 mm

Dit toestel is begin 2016 uitgebracht en is daarmee ongeveer 1 jaar ouder dan de eerder besproken Fujifilm XT-20. In het voordeel van de Fujifilm X-pro2 zijn onder meer: beter LCD-scherm (1620 k pixels vs 920k pixels), weathersealed (naden die afgedicht zijn tegen water en stof), 2 slots voor geheugenkaarten, flash sync poort (aansluiting voor flitsen los van de camera). De X-pro2 is wel 100 gram zwaarder.

Fujifilm X-pro2 vs Olympus OM-D E-M1 Mark II
In het voordeel van de Olympus zijn onder meer:

 • 5-assige beeldstabilisatie (je fotografeert zo makkelijker met lange sluitertijd uit de hand en kan ISO lager houden)
 • kantelbaar LCD-scherm, touchscreen
 • ISO 25.600 vs 12.800
 • 15 vs 8 foto’s per seconde
 • 4k video vs full HD
 • speciale optie om 80 megapixel RAW of 50 megapixels JPEG’s foto te maken
 • en nog een aantal speciale functies (dit klinkt wat technisch): o.a. focus stacking, focus bracketing.

De camera kost 1479 euro.


Fujifilm X-T2

Fujifilm X-T2

*24 megapixel sensor (CMOS)

*ISO 100 – 51200

*325 autofocuspunten

*LCD-scherm (tilting)

*Touchscreen

* 14 beelden per seconde

*Elektronische zoeker 2360k

*HD video

*Wi-Fi

*Geen beeldstabilisatie

*Weerbestendig

*Gewicht van 507 gram

*133 x 92 x 49 mm

De Fujifilm XT-2 kwam juli 2016 op de markt als opvolger  van de Xt-1. Inmiddels is de XT-2 vervangen door de XT-3 (zie hierna).

In vergelijking met de Fujifilm X-pro2 zijn het voordeel van de XT-2: kantelbaar LCD-scherm, touchscreen, 325 autofocuspunten, door de zoeker zie je het hele beeld (ipv 92% bij X-pro2), 14 vs 8 foto’s per seconde, 4k video in plaats van Full HD.


Fujifilm XT-3

Fujifilm X-T3

*26 megapixel sensor (CMOS)

*ISO 100 – 51200

*425 autofocuspunten

*LCD-scherm

*Touchscreen

* 20 beelden per seconde

*Elektronische zoeker 3690k

*HD video

*Wi-Fi

*Bluetooth

*Geen beeldstabilisatie

*Weerbestendig

*Gewicht van 539 gram

*133 x 93 x 59 mm

De Fujifilm XT-2 kwam september 2018 op de markt als opvolger van de Fujifilm XT-2. De camera is zo’n 2 jaar nieuwer.

Fujifilm XT-2 vs Fujifilm XT-3

Aantal verschillen in voordeel van XT-3:

 • 26 megapixels vs 24
 • Touschreen
 • 425 vs 325 scherpstelpunten
 • Autofocuspunten beslaan bijna hele scherm
 • 20 vs 14 foto’s per seconde
 • Ruim 10% batere accu (langer meer met 1 oplaadbeurt)
 • resolutie zoeker 3690 vs 2360k pixels
 • 4k video met 60 fps
 • Bluetooth

Fujifilm-X-H1 systeemcamera

Fujifilm X-H1

*24 megapixel sensor (CMOS)

*ISO 100 – 51200

*325 autofocuspunten

*Kantelbaar LCD Scherm 

*Top LCD-scherm (extra klein LCD-schermpje bovenop)

*Touchscreen

*14 beelden per seconde

*Elektronische zoeker

*4k video

*Beeldstabilisatie

*Weathersealing

* Wi-Fi

*Gewicht van 673 gram

*97 x 139 x 85 mm

Begin 2018 kwam de Fujifilm X-H1 op de markt. Net als de andere Fujifilm camera’s die hierboven zijn besproken is dit geen fullframe camera.

Opvallende verschillen met de nieuwere Fujifilm XT-3 zijn de ingebouwde beeldstabilisatie (dit is het grootste verschil in het voordeel van de X-H1), een extra klein LCD-schermpje bovenop de camera (top LCD-scherm) en ondersteuning voor UHS geheugenkaarten (Ultra High Speed).

De XT-3 is nieuwer en heeft ook voordelen: 26 vs 24 megapixels, 425 vs 325 scherpstelpunten, 20 vs 14 foto’s per seconde, ruim 130 gram lichter, iets meer mogelijkheden voor video.

De Fuji X-H1 heeft een prijskaartje van 1799 euro.

Conclusie systeemcamera’s tussen ongeveer 1000-2000 euro

Er zijn veel camera’s is dit segment. De Sony A6500 is interessant als je de ingebouwde beeldstablisatie belangrijk vindt en/of veel snelle actie wil fotograferen (de buffer is veel groter dan bij de A6300 zodat je langer achter elkaar kan vuren). In het bijzonder voor video is de A6500 interessant maar fotografie ook zeker een krachtige camera.

De Olympus OM-D E-M1 Mark II, de Panasonic Lumix DC-GH5 en DC-G9 zijn alledrie camera’s met een zogeheten Micro Four Thirds sensor. Die kleinere sensor zorgt voor veel bereik met je lenzen (150 mm wordt 300 mm en 400 mm wordt zelfds 800 mm). Zoek je een relatief licht gewicht (makkelijk bij wandelingen bijvoorbeeld) maar toch heel veel zoombereik voor bijvoorbeeld vogels of wildlife, dan zijn deze camera’s interessant. De Olympus is duidelijk de lichtste van de drie. De Panasonic DC-G9 is met 20 foto’s per seconde extreem snel.

Fujifilm biedt meerdere systeemcamera’s in deze prijscategorie, allemaal met een ‘cropsensor’ (APS-C). Fujifilm staat bekend om de mooie kleuren en de beeldkwaliteit. De XH-1 is de enige met ingebouwde beeldstablisatie. De XT-3 is nieuw en extreem snel, maar heeft dus geen beeldstabilisatie. De X-pro 2 heeft wat minder sterke specificaties. Niets ten nadele van de beeldkwaliteit van Fujifilm en Sony, maar de Olympus OM-D E-M1 Mark II en de Panasonic Lumix DC-GH5 en DC-G9 zijn interessanter als je op zoek bent naar echt veel zoombereik én mobiliteit. Ook is een 100-400 mm lens voor Olympus of Panasonic goedkoper dan bij Fujifilm.


Systeemcamera’s vanaf ongeveer 2000 euro

Sony A7 III systeemcamera

Sony A7 III

*24 megapixel sensor (CMOS)

*ISO 100 – 204800

*693 autofocuspunten

*Kantelbaar LCD Scherm 

*Touchscreen

*10 beelden per seconde

*Elektronische zoeker

*Beeldstabilisatie

*4k video

*Wi-Fi voor het overplaatsen van media

*Gewicht van 650 gram

*95 x 126 x 73 mm

De Sony A7 is een High-End camera met 693 autofocus punten. En een ISO waarde van minimaal 100 en een maximale ISO waarde van 204800. De prestaties bij weinig licht zijn erg goed (ruis) en dat is een voordeel als je regelmatig werkt in meer donkere omstandigheden. Met de 24 fullframe megapixel sensor (CMOS) schiet je prachtige foto’s. Het toestel legt 10 beelden per seconde vast. De videoresolutie is 3840 x 2160. Het toestel weegt 650 gram en hij is te kopen vanaf 2299 euro.


Sony a7 RIII systeemcamera

Sony A7R III

*42 megapixel sensor (CMOS)

*ISO 50 – 102400

*399 autofocuspunten

*Kantelbaar LCD Scherm 

*Touchscreen

*10 beelden per seconde

*Elektronische zoeker

*4k video

*Beeldstabilisatie

*Wi-Fi voor het overplaatsen van media

*Gewicht van 657 gram

*95 x 126 x 73 mm

Sony heeft een iets duurder alternatief voor de A7 III als je net iets meer wil. De Sony A7R III beschikt over een 42 megapixel CMOS sensor. Veel mensen hebben zeker geen 42 megapixels nodig. Alleen als je bijvoorbeeld als professional echt grote afdrukken moet kunnen leveren, de meeste professionals doen het zelfs met minder megapixels. Het toestel heeft  399 autofocuspunten en een videoresolutie van 3840 x 2160 (4k). Hoewel er bescherming is tegen vochtigheid is dit niet te vergelijken met de weathersealing van bijvoorbeeld de Canon EOS 1DX. Wel is de bescherming tegen vocht hetzelfde als bij de Sony A9 (zie verderop). Ook heeft de Sony A7R III een Wi-Fi functie en maken ze je het gemakkelijk foto’s over te zetten naar een ander (ondersteunend) apparaat. Ook heeft het toestel een touchscreen. En het toestel heeft een gewicht van 657 gram. De ISO waarde ligt tussen de 50 en 102400 maximaal. En kost uiteindelijk ook ongeveer 3299 euro.


Nikon Z7

Nikon Z7

*45 megapixel sensor (CMOS)

*ISO 64 – 25600

*493 autofocuspunten

*Kantelbaar LCD Scherm 

*Touchscreen

*9 beelden per seconde vast

*Elektronische zoeker

*Beeldstabilisatie

*4k video

*Wi-Fi voor het overplaatsen van media

*Gewicht van 915 gram

*100 x 134 x 67 mm

Lang bleven Nikon (en Canon) achter bij Sony, Olympus en Fujifilm als het ging om systeemcamera’s. De eerste verandering is de Nikon Z7.  Het toestel beschikt over een 45 megapixel CMOS sensor (fullframe).  Het heeft 493 autofocuspunten en een videoresolutie van 3840 x 2160. Hij werkt met een elektronische zoeker en beschikt over een (kantelbaar) touchscreen scherm. Ook heeft hij een pittig gewicht van maar liefst 915 gram. De Z7 koop je dus niet als je op zoek bent naar gewichtsbesparing. Bij continu-opnamen levert de camera 9 foto’s per seconde. Dit is gezien de prijs niet heel snel, er zijn snellere systeemcamera’s. De prijs van de Nikon Z7 is vanaf 3489 euro.

Bekijk meer over de Nikon Z6 en Z7


Sony A9

*24 megapixel sensor (CMOS)

*ISO 100 – 52000

*693 autofocuspunten

*Kantelbaar LCD Scherm 

*Touchscreen

*20 beelden per seconde

*Elektronische zoeker

*4k video

*Beeldstabilisatie

*Wi-Fi 

*Gewicht van 673 gram

*96 x 127 x 63 mm

De Sony A9 is het duurste model. De Sony A9 gebruikt een 24 megapixel CMOS sensor (fullframe) om je beeldmateriaal vast te leggen. Het toestel heeft 693 autofocuspunten. De videoresolutie is 3840 x 2160 (4k). Hoewel er bescherming is tegen vochtigheid is dit niet te vergelijken met de weathersealing van bijvoorbeeld de Canon EOS 1DX. Deze camera is ook meer geschikt voor snelle onderwerpen vergeleken met de Nikon Z7 die we hiervoor besproken. Hij legt namelijk 20 beelden per seconde vast. Het apparaat beschikt over Wi-Fi voor het overplaatsen van je media. En heeft een kantelbaar touchscreen.


Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor de Systeemcamera & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek voor Systeemcamera Downloaden >>(klik op het geel) 

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met je systeemcamera
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor de systeemcamera, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat voor je systeemcamera: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen met je systeemcamera?

Volg mijn persoonlijke begeleidingstraject >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, persoonlijke fotofeedback op je eigen niveau, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over camera’s


Stel onderaan je vragen of ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van de gratis E-books De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie en Ontdek de Creatieve lens die meer dan 15.000 keer zijn gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
jaap

Door

jaap

op 14 November 2018

dankjewel de informatie is een hele hulp in deze wirwar. van de Agfa Click af ben ik tot hier gekomen. ik heb er vertrouwen in dat het verder ook goed komt.goedkoop is duurkoop,maar wat is wijsheid...bedankt .m.v.g. Jaap

kim zürcher

Door

kim zürcher

op 16 November 2018

Dag Joris, Weer een heel nuttig artikel van jouw hand. Wat een werk zeg, om dit allemaal op een rijtje te krijgen. Maar, zoals gezegd, heel nuttig voor wie de aanschaf van een camera overweegt. Even een kleine correctie op je stukje over de Fujifilm XT-20: die heeft WEL touchscreen. Heel praktisch in het gebruik, vind ik.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 17 November 2018

Hi Kim, Dank je, ik heb inmiddels weer een deel uitgebreid en ik ga de eigenschappen aanpassen van de Fujifilm XT-20.

Mirjam

Door

Mirjam

op 28 November 2018

Hallo Joris, Ik heb zojuist al even contact met je gehad omtrent de Nikon D750 of D7500, omdat ik overweeg om over te stappen op één van de twee modellen. Echter toen ik in een gespecialiseerde camerawinkel was, gaf deze man aan dat de Fuji XT3 ook zeker een aanrader is, wegens zijn formaat, kwaliteit, hoge ISO waarde, scherpte, gewicht en prijs. Alleen ik weet niet of het oprechte tips zijn of dat het ook weer met bepaalde marges die zij daarop krijgen te maken heeft. Daarom zou ik het fijn vinden als jij mij hierover meer advies kan geven. Ik fotografeer nu nog als hobby, maar wellicht zou ik in de toekomst ook naar professioneel willen. Is een Fuji XT3 dan professioneel 'genoeg'? En is de kwaliteit uiteindelijk echt beter dan bijvoorbeeld de D750? Graag hoor ik van je. Hartelijk bedankt alvast.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 30 November 2018

Hi Mirjam, Als professional zijn deze 4 zaken wat mij betreft het belangrijkste: 1. marketing (en durven kiezen) 2. kwaliteit als fotograaf (minder belangrijk dan marketing; er zijn mensen die door goede marketing hun brood verdienen zonder goed of bijzonder te kunnen fotograferen 3. lenzen 4. camera De camera vind ik het minst belangrijk in dit rijtje. Professioneel genoeg zijn ze al gauw. Maar goed, misschien wil je het ook wel voor de hobby houden. Ik raad je aan goed te kijken naar de prijzen van de lenzen van Fuji. Meer cursisten zag ik met een Fujifilm systeemcamera met een korte lens. Niet met een langere. Toen ik dit ging onderzoeken zag ik dat een 'normale' lens tot bijv. 200 mm rond zo 700 euro kost. En een groothoeklens (uit mijn hoofd, zie in het artikel) iets van 860 euro. Het is veel moeilijker om betaalbare lenzen te krijgen. Advies: ga maar uitzoeken wat de goede lichtsterke lenzen kosten en zet dit op een rijtje. Je bent er niet met de camera. Heel veel geld ben ik bang en dan heb je ook geen fullframe.

Mirjam

Door

Mirjam

op 9 December 2018

Hoi Joris, hartelijk bedankt voor de reactie. Ik heb toch gekozen om mijn huidige apparatuur in te leveren voor een systeemcamera. Wat je zegt over de Fuji XT-3, sluit ik me volledig bij aan. Ik ben van plan om de Sony Alpha 7 mark III aan te schaffen (niet de mark II i.v.m. vele voordelen van de III). Dit is ook een zeer prijzige body, maar wel een full frame (en beschikt over beeldstabilisatie) en er is een breder scala aan lenzen beschikbaar van diverse merken. Alleen voor deze camera zijn er weinig lenzen met een bereik van bijv. 300 mm beschikbaar. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik deze weinig gebruik buiten vakanties om. Is dit een verstandige keus?

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 10 December 2018

Hi Mirjam, Sony is zeker sterk, marktleider als het gaat om professionele systeemcamera's wat mij betreft. Ook de lenzen zijn hiervoor vaak niet goedkoop ivm spiegelreflexcamera's, maar meer keuze dan bij Fujifilm ja. Als je de 300 mm lenzen toch weinig gebruikt, is het nu niet zo'n probleem. Je kan je nog verdiepen in gebruik van een adapter waarmee je bijvoorbeeld lenzen van spiegelreflexcamera's kan gebruiken met je Sony Alpha 7 mark III. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen mailen naar diverse camerazaken voor je tot aankoop overgaat. Of je dan alle functies gewoon behoudt (dus autofocus bijvoorbeeld). Mailen = zwart op wit. Ik gebruik zelf geen adapter, geen eigen ervaring mee.

Josja

Door

Josja

op 28 November 2018

Ik wil graag HDR foto’s maken. Ik weet alleen niet of mijn camera dit ondersteunt en hoe ik dat instel. Ik heb net een Canon Eos M50 systeemcamera aangeschaft. Ik vind vooral engels talige informatie online, en daar kan ik niet zo goed mee uit de voeten.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 28 November 2018

Hi Josja, in principe geef ik op het blog aankoopadviezen en niet individueel per camera uitleg over functies. Je moet in de handleiding kijken of de Canon EOS M-50 een HDR-functie heeft. Zo ja, dan kan je die inschakelen en vaak kan je dna ook de sterkte instellen of op AUTO (automatisch) zetten. Als de camera geen ingebouwde HDR-functie heeft, dan moet je kijken naar de AEB-functie (automatic exposure bracketing). Dit heeft ook wel 'bracketing'. Dan kan je van tevoren instellen dat de camera meerdere foto's maakt met een verschillende belichting (bijvoorbeeld 3). Bij bracketing moet je wel die 3 foto's met een verschillende belichting vervolgens samenvoegen in een programma, zoals Lightroom of Photomatix. Bij een HDR-functie hoeft dat niet, dan krijg je in de camera meteen een eindresultaat. Je ziet dan ook maar 1 foto die de camera al heeft samengevoegd. Dus geen software meer nodig verder.

Sanne

Door

Sanne

op 23 December 2018

Hallo Joris, Ik zou graag jouw mening/advies horen over het volgende. Ik heb 10 jaar geleden mijn eerste spiegelreflex gekocht: een Canon 1000D met een 28-55 mm lens. Ongeveer 5-6 jaar geleden heb ik daar een telelens bij gekocht voor een safari in Kenia. De telelens is ook van Canon (70-300mm, Macro 1.5m/4.9ft, Image Stabilizizer). Nu overweeg ik ook een Canon EOS 200D aan te schaffen. Mijn vraag is of ik dan alleen de body kan aanschaffen en mijn huidige lenzen blijf gebruiken of dat ook de huidige lenzen van dermate betere kwaliteit zijn dan het beter is ook de nieuwe lenzen erbij te nemen. De 70-300 lens die er nu bij wordt aangeboden in een pakket is zonder IS en mijn eigen 'oude' met IS. Kun jij mij daarin nog adviseren. Dus een nieuwe zonder IS gebruiken of de oude met IS? Het is overigens de bedoeling om de camera onder andere mee te nemen op onze rondreis door de USA, waar ik ook graag dieren (beren, herten, enz) hoop vast te leggen. Vriendelijke groet, Sanne

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 24 December 2018

Hi Sanne, Leuk je passie en je reis naar Kenia (safari). De lenzen die je nu hebt kan je gewoon gebruiken met een nieuwe camera (Canon EOS 200D). Je kan altijd nog upgraden maar betere foto's worden niet vanzelf gemaakt met de duurste lenzen, dus wat mij betreft beginnen met de andere body. Met IS zeker aan te raden. Geen telelens tot 300 mm kopen zonder beeldstabilisatie. Bekijk mijn artikel Een lens met of zonder beeldstabilisatie kopen? even.

Sanne

Door

Sanne

op 28 December 2018

oke, dankjewel!

Louis

Door

Louis

op 28 December 2018

Ik mis het merk sigma in de systeemcamera's. Wellicht is het wat moeilijker fotograferen met dit toestel maar de foto's zijn goed als het je lukt.

Joris-Dijkema
Peter

Door

Peter

op 21 June 2019

Jouw reactie...tegenwoordig wel: https://www.sigmabenelux.com/nl/camera-s

Joris-Dijkema
wilma

Door

wilma

op 30 December 2018

Ik heb een aantal jaren met een eenvoudige lumix compact camera ( Panasonic DMC-TZ3) op de automatische stand gefotografeerd. Omdat ik graag wat meer wil doen heb ik vorig jaar een Panasonic DMC-FZ2000 camera gekocht. En zoals ik ook in een van je artikelen lees, veel te technisch, best wel zwaar in gewicht en te hoog gegrepen voor mij... ik denk erover om hem eventueel te verkopen. Ik heb voor een bridgecamera gekozen omdat ik graag in de natuur fotografeer en ook op verre reizen dieren wil vast leggen. Het steeds wisselen van lenzen vind ik daarbij niet praktisch en vaak is het bijzondere moment dan al voorbij. Heb je een advies tav een camera voor mij? Te besteden budget is ongeveer 1000-1100 euro. Alvast hartelijk dank! Groet, Wilma

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 1 January 2019

Hi Wilma, Jammer dat je camera niet bevalt. Ik ben zelf meer een voorstander van een spiegelreflexcamera of systeencamera. Je kan zo lenzen wisselen. Voordeel van een compactcamwra is wel dat je vaak vrij veel zoom hebt. Aangezien je het zwarte gewicht noemt, kun je kijken naar een systeemcamera. Olympus biedt vrij compacte, lichte systeemcamera's aan die door de kleine sensor (het klinkt wat technisch ;-) toch veel bereik bieden. Je kan denken aan een Olympus EM-D E-M Mark II of Olympus EM-D E-M Mark III. Een lens tot 150 mm is leuk om te beginnen (dit is eigenlijk 300 mm door de kleine sensor). Alleen voor je dieren is meer bereik in een aantal gevallen wel nodig. Dan kan je de zoomlens tot 300 mm nemen die ik ook in dit artikel noem, deze kost wel rond 600 euro. Je hebt dan wel erg veel bereik, 600 mm (door de kleine sensor moet je het bereik keer 2 doen). Je zit dan wel aan je grens voor je budget. Dit is voor een systeemcamera één van de lichtste (zo niet de lichtste) combinatie die veel bereik biedt voor je dieren of reizen. Je zult niet zo vaak lenzen hoeven wisselen maar voor de weidse beelden soms wel (de lens waar ik op doelde is namelijk 75-300 mm). Als je dit niet wil, dan kom je toch uit bij een compactcamera. Spiegelreflexcamera is nog wat groter en zwaarder voor je namelijk. Ik ben iets minder thuis in de huidige compactcamera's, een Nikon Coolpix p900 geeft ook veel bereik (is niet klein trouwens). Er is ook een Coolpix p1000 volgens mij. Ik vind lenzen kunnen wisselen in sommige situaties wel een voordeel en de beeldkwaliteit is wat beter bij een systeemcamera (bij weinig licht ook). Ik snap wel dat het niet altijd handig is. Ik zou eens naar een winkel gaan en daar ook voelen wat jij groot/klein of licht vindt. En je voor je een systeemcamera koopt altijd checken wat lenzen kosten.

Danielle

Door

Danielle

op 4 January 2019

Beste Joris, Dit is een zeer interessant artikel.. Ik twijfel al een tijdje over welke camera ik best koop. Omdat ik veel naar dierentuinen ga en de 30x zoom van mijn compactcamera gewoon ben, kom ik tot de conclusie dat de Olympus OMD M10 MarkII voor mij waarschijnlijk de beste keuze is. Het feit dat die minder gebruiksvriendelijk is en minder lichtsterk, houden mij nog wat tegen, Wat me wel opviel is dat de Panasonic Lumix GX80 niet bij jouw vergelijking staat. En daarom wilde ik vragen wat je daarvan vindt en welke van deze 2 camera's je zou aanraden. Alvast bedankt! Groeten, Danielle

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 9 January 2019

Hallo Danielle, Door de kerstvakantie een wat latere reactie. Bedankt voor je reacte. Olympus biedt veel bereik door de kleine sensor inderdaad. Lichtsterkte hangt af van de lenzen. De meeste compactcamera's zijn bij helemaal inzoomen vaak ook niet zo lichtsterk. Het is in het begin even wennen met de bediening. Het is niet zozeer heel ongebruiksvriendelijk maar het kan even wat overweldigend zijn. De Panasonic Lumix DMC-GX80 (soms ook Panasonic Lumix GX85 genoemd) is heel vergelijkbaar met de Olympus OMD M10 Mark III (jij noemt de Mark II die ook goed is). De elektronische zoeker is ietsje gedetailleerder bij de Panasonic (2765k vs 2360k). Ook kan je een elektronische sluiter gebruiken die compleet stil is (als je niet wil opvallen), alleen dit is minder voor bewegende onderwerpen. Dit is een keuze trouwens, dus je kan ook prima bewegende onderwerpen fotograferen met de Panasonic. De Panasonic is ook iets kleiner. Over de gebruksvriendelijkheid van dit model kan ik wat minder zeggen, wel hebben de Panasonic's die ik bij cursisten zie allemaal erg veel opties in het menu (vaak ook wat te veel voor mensen). De Olympus heeft een batterij die wat langer meegaat. En is wat sneller bij continu-opnamen (8,6 foto's per seconde vs 8 van de Panasonic). Beide zijn een optie.

Danielle

Door

Danielle

op 13 March 2019

Hallo Joris, Ik zou toch nog even jouw advies willen vragen omdat ik zo hard blijf twijfelen. Ik ben een paar keer naar de winkel gegaan om de Olympus M10 mark III te kopen en ze raden mij dan de Panasonic Lumix TZ1000 aan. Maar ik kan niet geloven dat die even goed van kwaliteit zou zijn omdat de sensor van bridge camera's toch kleiner is...? De Olympus en Panasonic hebben beide een stille sluiter. Ik heb de Panasonic Lumix G9 ook nog bekeken maar die heeft cropfactor 1,8 en omdat zoom voor mij heel belangrijk is, kom ik dan toch weer bij Olympus M10 mark III of Panasonic Lumix GX9. Maar deze laatste heeft wel 20 MP en nu is mijn vraag of dat verschil tov de 16MP heel belangrijk is. Want de Olympus leek wel beter in de hand te liggen.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 15 March 2019

Hi Danielle, De Panasonic Lumix TZ1000 raad ik zelf niet aan, je kan geen lenzen wisselen en dat vind ik toch vrij beperkt. De sensor van een bridge camera is relatief klein. Die van de Olympus M10 mark III is ook relatief klein door de MFT (micro four third sensor) maar wel groter dan bij Panasonic. Prestaties bij weinig licht zijn beter bij de Olympus. Ik heb bijna heel mijn portfolio met 18 megapixels gemaakt (laatste 3/4 jaar heb ik pas 30 megapixels). Dit is zeker niet het belangrijkste wat mij betreft. Ik vind de opties van lenzen kunnen wisselen belangrijk want niet elke situatie is even goed met maar 1 lens te fotograferen. Als je iemand bent met een klein beetje ambitie, dan raad ik niet snel een Bridgecamera aan.

Adri Jonkers

Door

Adri Jonkers

op 5 August 2019

Dag Joris, Ik heb ongeveer 2 jaar geleden een Panasonic Lumix DMC-GX80 gekocht. Het is een mooie camera maar door de vele opties zie je bomen door het bos niet meer. Ik probeer nu stap voor stap de draad weer op te pakken om alle functie groepsmatig te verdelen om er beter grip op te krijgen. Een ander nadeel is, dat als je de camera beet pakt je heel snel een toets op het achter paneel indruk en je ongemerkt een optie hebt ingeschakeld.. Heb jij ook een suggestie in deze om dit toch voor mij wel een probleem aan te pakken. Ook eventueel over te stappen naar een andere vergelijkbare camera. Een groet van, Adri Jonkers.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 6 August 2019

Hi Adri, ik heb meerdere cursisten die de menu-opties van Panasonic vrij overweldigend vinden. Ik heb niet direct een tip om de Panasonic anders in te delen. Heel veel opties zijn ook minder belangrijk. Belangrijk is natuurlijk belichtingsmodus, sluitertijd, diafragma, ISO. Lichtmeting. En ook scherpstelmethode en scherpstelveld (met 1 zo klein mogelijk punt). Ik weet niet precies wat je fotografeert waardoor het ook moeilijk is om te adviseren voor een overstap. Daar zou je nog wat meer info over kunnen geven.

Avy

Door

Avy

op 27 January 2019

Hi Joris, Geweldige website! Kun je me adviseren bij het volgende: Ik fotografeer vooral vogels, maar ben het gewicht beu van srl camera met zware lenzen. Daarom hoor ik graag van jou welke systeemcameracombinatie je aanraad voor deze hobby, met behoud van veel bereik/snelheid en minder gewicht. (ik fotografeer nu met Nikon D500 + sigma 150/600.) Alvast bedankt. grt. Avy

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 28 January 2019

Hi Avy, Dank je! Nikon D500 + 150/600 mm is niet heel licht inderdaad. Wel heb je effectief 600 mm x 1.5 (cropfactor van je Nikon) = 900 mm zoombereik. Je kan denken aan een systeemcamera met micro four thirds sensor (cropfactor van 2). Olympus biedt deze camera's en Panasonic, deze noem ik ook in dit artikel. Snelheid staat erbij. En dan kan je denken aan een Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400mm F4.0-6.3. Door de cropfactor van 2 heb je dan eigenlijk 200 - 800 mm en het is ook nog te doen uit de hand door de stabilisatie in body. Wel heb je dus 100 mm minder bereik. En bij hogere Iso zijn prestaties iets minder, maar tot 3200 wel goed te gebruiken.

Gerard Roes

Door

Gerard Roes

op 30 January 2019

Ik wil graag een nieuwe camera body kopen en heb de keus laten vallen op de Canon EOS 5D mark IV of de nieuwe Canon EOS R systeem camera. Welke van de twee camera’s is beter en welke zou jij aanschaffen, even niet naar de prijs kijken, puur naar de mogelijkheden en prestaties van de camera. Kun je me van wat advies voorzien?

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 1 February 2019

Hi Gerard, Ik heb me nog niet enorm verdiept in de Canon EOS R systeemcamera. De reden is dat er heel weinig lenzen voor zijn en dat de prijzen ook hoog zijn. Een kort overzichtje van wat er is voor EOS R: Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM objectief (heel korte macrolens; ongeschikt voor beestjes) 549,- Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USM objectief (weinig zoombereik en geen f/2.8 maar f/4) 1.089,- Canon RF 50mm f/1.2L USM objectief (veel mensen maken prima foto's met 50 mm f/1.8 voor 100 euro; wie betaalt dit?) 2.539,- Canon RF 28-70mm f/2.0L USM objectief (weinig toegankelijke prijs) 3.299,- Canon richt zich nog meer heel kort op systeemcamera's, daarvoor namen ze het niet serieus. Ik zou zelf nu niet voor een Canon systeemcamera gaan vanwege weinig lenzen en enorm hoge prijzen, geen opties om met Sigma/Tamron te werken (adapter niet in verdiept maar lijkt me niet optimaal). Mijn mening: investeren in lenzen en in jezelf (deed je al). Weinig mensen hebben fullframe nodig. Realiseer je, je verliest telebereik. Je EF-S lenzen zijn niet te gebruiken. Goede foto's komen tot stand door sterke composities en vaak ook licht. Een goede set filters is voor mensen die van landschap houden veel meer waard dan fullframe. Ik houd je niet tegen natuurlijk!

Gerard Roes

Door

Gerard Roes

op 1 February 2019

Danke voor jou reactie Joris Als ik de reviews moet geloven dan zouden alle EF en EF-s lenzen met een adapter op de EOS R moeten passen en ook de Tamron/ Sigma lenzen zonder kwaliteits verlies, maar of dit ideaal is weet ik niet. Ik ga een heel eind met jou mee in het feit dat je beter in lenzen kunt investeren dan in een full frame, maar met mijn huidige cropcamera Canon 750d loop ik wel tegen wat beperkingen aan, vooral wat betreft in moeilijkere situaties als je wat meer iso waarde nodig hebt. Iso 400 is de hoogste stand om nog foto,s te krijgen waar de ruis nog acceptabel is, hoger geeft al meteen te veel ruis, vandaar dat ik naar wat anders aan het kijken ben, dus de volgende stap is full frame voor mij. Ik ben er denk ik wel uit dat ik niet voor de EOS R ga, maar voor de 5DMK4.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 4 February 2019

Hi Gerard, fullframe heeft ook zijn voordelen. Met name bij minder licht inderdaad. De instapmodellen van Canon kunnen minder goed om gaan met hogere ISO dan de duurdere modellen.

Joke Wunnink

Door

Joke Wunnink

op 2 February 2019

Hallo Joris, Naar aanleiding van de lijst met beste systeemcamera's en jouw persoonlijk advies over welke camera voor het fotograferen van snelle beelden (lees hond) denk ik dat de Sony A6000 met 55-210 lens een goede koop doe. De 18-55 lens zou een goede aanvulling zijn voor macro. fotografie wat ik ook graag fotografeer. Voordat ik de bestelknop indruk hoop ik toch nog graag even een reactie van jou

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 4 February 2019

Hallo Joke, De Sony A6000 is een goede camera, zeker voor dat geld. Ook voor honden is deze camera heel snel. De 55-210 mm is goed te gebruiken. De 18-55 mm lens is geen macrolens. Dus dat klopt niet. In dit artikel noem ik een macrolens van Sony, alleen kost deze meer dan 1000 euro. Oplossing kan zijn een adapter te gebruiken en dan een voordeligere macrolens voor Canon te gebruiken. Nog iets voordeliger is een 50 mm f/1.8 lens kopen voor Sony (rond 250 euro). Dat is geen echte macro maar wel heel goed om mee te starten, ook voor portretfotografie van de hond binnen.

Ingrid Van Leemput

Door

Ingrid Van Leemput

op 3 February 2019

Dag Joris, Ik mocht je advies vragen bij aankoop v fototoestel? Ik heb nog geen fototoestel gekocht,maar kreeg van de fotozaak een Fuijfilm TX3 in leen. Ik zou ofwel het zusje hiervan :TX2 of een Sony 6300 kopen? Ik wil een licht toestel – Ik kijk uit naar macrofotografie,vogels in de tuin en de natuur(wandeling) en mijn kleinkinderen fotograferen . Ik hou van reizen en het kunnen fotograferen ,zowel dieren als landschappen. Welke lenzen koop ik best bij welk toestel?? Je mag ook een ander toestel ,niet te zwaar!! adviseren Ik ben benieuwd! Graag uw kundig advies. Vriendelijke groet ingrid

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 4 February 2019

Hi Ingrid, Verkopers willen graag Fuji systeemcamera's verkopen. Met de camera's zelf is niks mis. Alleen heb je al onderzocht wat lenzen (ook in de toekomst) je gaan kosten? Ik raad je aan hier even goed naar te kijken VOOR je een bepaalde systeemcamera koopt. Bij Fuji zijn lenzen heel duur en ik zie veel mensen die daarom geen extra lens kopen. De Sony A6300 is ook een mooi model (A6000 ook trouwens). Fuji raad ik niet snel aan ivm de dure lenzen. Je wil ook vogels footgraferen en op reis en dieren. Dan heb je een degelijke zoomlens nodig. Voor Sony zijn die ook niet goedkoop. Tot 210 mm is het goed te betalen, vanaf 300 mm wordt het meer dan 1000 euro (1200 euro meen ik). Kijk hier goed naar. Als je een licht toestel wil en toch veel zoombereik wil, dan raad ik een Olympus systeemcamera aan. Deze noem ik ook in dit artikel bij camera's tot 600 euro. Ook met evt. lenzen erbij, die noem ik ook.

Mariette Carstens

Door

Mariette Carstens

op 7 February 2019

Dag Joris, Ik heb je reviews over de verschillende camera's gelezen. Ik ben professioneel fotograaf, werkzaam met een Nikon D3 met zoomlens 24-70. Deze is mij echter te zwaar geworden. Daarnaast werk ik met een Panasonic DMC-GX7. Hiervan vind ik de verschillende beeldformaten bij opname prettig. Ik wil een vervanger kopen voor mijn Nikon D3. Ik twijfel hierbij aan een Fujifilm XT-3 of Panasonic Lumic DC-G9. Of heb je een beter alternatief. Ik wil af van Nikon. Het moet een niet al te moeilijk te bedienen camera zijn. Ik ben benieuwd naar je reactie Ik heb een vr

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 7 February 2019

Hi Mariette, Je noemt 2 systeemcamera's. De Fujifilm XT-3 onder andere. Er is niks mis met Fujifilm qua kwaliteit, maar bekijk echt goed de prijzen van lenzen die je nodig hebt (ook in de toekomst). Het verschil tussen een Fujifilm XT-3 en een Pasanonic Lumix DC-G9 zit onder andere in de grootte van de sensor. De Fuji XT-3 heeft een CMOS-sensor (cropsensor). De Panasonic Lumix DC-G9 heeft een MFT (micro four thirds) sensor. Die is kleiner. Dat betekent dat je meer bereik hebt met lenzen. Cropfactor is 2. Bij de Fuji XT-3 is de cropfactor 1,5. Een ander verschil is dat een kleinere sensor meer ruis geeft bij hogere ISO. Je moet zelf bedenken in welke omstandigheden jij fotografeert. Bij de Panasonic wordt de grotere gevoeligheid voor ruis wel gecompenseerd door de 5-assige beeldstabilisatie in de body (de XT-3 heeft het niet), waardoor je stilstaande onderwerpen met een langere sluitertijd uit de hand kan fotograferen en toch de ISO relatief laag kan houden. Een kennis van mij zegt dat ISO 3200 nog bruikbaar is. Als ik zelf een systeemcamera zou kopen, dan ga ik voor Sony, Panasonic of Olympus. Het voordeel van Panasonic en Olympus is dat je meer zoombereik hebt door de cropfactor van 2 en uiteindelijk scheelt dit gewicht in lenzen. Ik zou goed de prijzen vergelijken van lenzen voor Panasonic en Fuji. Ik denk dat je erachter komt dat Fuji een stuk duurder is. Ik ga zelf zeker niet voor Fuji om wille van de prijzen van lenzen. Als je per se een fullframe sensor nodig hebt, dan is Sony wat meer het aangewezen merk voor een systeemcamera. Het zal ook van je fotografie afhangen en de omstandigheden.

Wim

Door

Wim

op 13 February 2019

Hallo Joris Ik heb momenteel een Canon EOS 40d en moet waarschijnlijk een nieuwe 17-85 lens aanschaffen ivm een defect. Wellicht een mooi moment om de overstap te maken naar een spiegelloos alternatief. De lokale fotograaf biedt een Sony A7 II aan v.v. 24-70mm Zeiss! lens voor hetzelfde geld als waarvoor ik ze bij andere aanbieders zie met std kitlens. Deze camera miste ik tussen je €1000-2000 alternatieven in het artikel. Natuurlijk is er inmiddels de III maar die is meteen een flink stuk duurder. Heb jij ervaring met de II versie en zou ik er, in ogenschouw nemend dat ik van een Canon 40D overstap, er een goede koop aan doen of is de III de meerprijs echt waard, onafhankelijk van mijn oude camera?

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 13 February 2019

Hi Wim, De Sony A7 II staat neit in het artikel (anders wordt het zo groot; deze is ook ouder). Het is een fullframe camera. Dat betekent minder bereik met lenzen (hangt af van je fotografie of dat belangrijk is). Verder betekent het ook heel snel echt dure lenzen. Verdiep je vooraf in wat lenzen kosten voor de Sony fullframe systeemcamera's. Langere lenzen zijn snel erg duur (en niet goed 2e hands te krijgen). Ook is fullframe voor veel mensen niet nodig. Lenzen zijn belangrijker. Ik zou meer in jezelf investeren en in lenzen, dus geen A7 III. Persoonlijk zou ik de meeste mensen een 'cropcamera' aanraden. Als je per se Sony wil, dan bijv. A6000 of evt. A6300. Je kan natuurlijk ook wel voor de Sony A7 II aan v.v. 24-70mm Zeiss maar goed beseffen wat het betekent voor portemonnee (lenzen in de toekomst) en bereik van je lenzen.

Leo

Door

Leo

op 18 March 2019

Hoi joris Na jaren lang niet te hebben gefotografeerd wil ik de hobby weer op pikken, voorheen had ik een oude Ricoh rk5s2, wel lang geleden. Afgelopen week heb ik, mede op aanraden van een verkopen me een Fujifilm x-t100 laten aan praten, Maar m'n gevoel zegt dat dit nou niet bepaalt m'n beste keuze was, Is vrij traag met autofocus en belichting punts gewijs, Als ik dan toch een systeem kamera wil wat zou dan een betere keuze zijn geweest, Lettend op Af en keuze in belichting? Bedankt alvast

Leo

Door

Leo

op 19 March 2019

Hoi joris Onlangs heb ik een Fujifilm x-t100 gekocht, maar gevoels matig zegt 't me dat dit nu eenmaal niet mijn beste keus was (op aanraden van verkoper) Wat voor systeem camera zou jij mij adviseren? Uitgaande op het volgende Beeld stabilisatie 20-20+ mp Goede belichting corectie Te gebruiken binnen als buiten Prijs klasse tot ongeveer 900 euro Verwisselbare Lensen Huidigekamera mag geruild worden nog Alvast bedankt voor je tijd Mvg Leo janzen

Leo

Door

Leo

op 19 March 2019

Ter aan vulling Wil de camera voor een vrij brede doelgroep gebruiken, objecten, natuur en tevens ook voor specifieke artikelen zoals taart en bloemen

Leo

Door

Leo

op 19 March 2019

Ter aanvulling wil de camera voor een heel scala aan dingen gebruiken, zoals objecten, natuur, interieur en tevens ook voor bloemen en specifieke artikelen zoals taart en gerechten

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 19 March 2019

Hi Leo, Je kan denken aan een Sony A6000 of A6300, die laatste heeft beeldstabilisatie. Ook een Olympus E-M10 Mark II of III is een optie. Die heeft ook beeldstabilisatie. Bij hoge ISO is er wel iets minder goede beeldkwaliteit maar het is wel relatief klein en licht. En je hebt veel zoombereik door de cropfactor van 2 van de sensor. Dit kan voor je natuurfotografie een voordeel zijn

Leo

Door

Leo

op 19 March 2019

Is het verschil in mp erg merkbaar in het resultaat gezien. De Sony 24mp en de olympus 16mp heeft?

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 24 March 2019

Nee dit is alleen maar relevant voor extreem grote afdrukken en met 16 megapixels kan je ook gewoon een grote afdruk laten maken van bijvoorbeeld een meter.

Laura

Door

Laura

op 23 March 2019

Hoi Joris, Een fijn artikel! Ik ben hobby fotograaf en ben me aan het oriënteren op een systeemcamera. Momenteel heb ik een spiegelreflexcamera; de Canon 1300d met verschillende lenzen. Wil nu graag een compactere camera en niet teveel gewissel met lenzen. Ik gebruik de camera voornamelijk op reis (straatfotografie, landschappen, gebouwen, dieren etc.). Ik neig naar een Sony systeemcamera. Mijn oog is gevallen op de Sony a7 II, Sony a6300 of Sony 6500. De eerste is een fullframe camera, de andere twee niet. Wat zijn de voor- en nadelen ervan en wat zou je in mijn geval aanraden? Ook hoor ik goede verhalen over oa de Fujifilm X-T20 of X-T30. Ik lees in je artikel dat de lenzen hiervoor een stuk duurder zijn. Daarom beter voor een Sony gaan wellicht? Als je andere tips hebt zijn deze uiteraard ook welkom. En welke lenzen zou je me aanraden? Ik wil het liefst max 2 lenzen meenemen op reis. Alvast bedankt voor het meedenken! Groeten, Laura

Laura

Door

Laura

op 23 March 2019

Pluspunt van de a6300 zou het kantelbaar scherm zijn, alleen heeft de body geen ingebouwde beeldstabilisatie. De a6500 heeft wel de beeldstabilisatie maar weer geen kantelbaar scherm. Als je lenzen hebt met beeldstabilisatie daarin maakt het dan uit of je ook beeldstabilisatie in de body hebt, zit daar nog verschil in?

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 24 March 2019

Hi Laura, als je lenzen hebt met beeldstabilisatie dan is dat zeker bij een langere lens handig. In sommige gevallen werken beeldstabilisatie in de body én in de lens samen (dit is eerder bij Panasonic zo voorzover ik weet). Dus beeldstabilisatie in de lens is ook prima. Kantelbaar scherm vind ik zelf persoonlijk geen must, ik heb het nooit gehad. Alleen als ik heel veel macro zou gaan doen, kan ik me voorstellen dat ik het soms wel zou willen. Anders mis ik het niet, of als ik mezelf zou willen filmen misschien.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 24 March 2019

Bedankt Laura. Een systeemcamera is wat lichter en compacter, maar het hangt ook af van de lenzen. Sony profileert zich al jaren sterk als het gaat om de systeemcamera's, alleen de lenzen langer dan 210 mm zijn heel duur. Zie ook mijn opmerking in het artikel. Daar noem ik ook lenzen voor Sony, die tot 210 mm bijvoorbeeld als 2e lens. Voor dierenfotografie (dat noem je) is meer dan 200 mm geregeld wel gewenst. Fuji is vaak nog duurder in objectieven en al helemaal in de echt langere. Prestaties van een fullframe camera zijn vooral beter bij weinig licht (hogere ISO), dan zie je het verschil meer. Alleen je verliest dus bereik met je lenzen. Dan is 210 mm echt niet genoeg voor veel dieren. Ik raad je aan te investeren in jezelf, daarna in lenzen en fullframe is vaak niet nodig. Relatief licht, compact en betaalbaar zijn de Olympys systeemcamera.s die ik noem. Olympus OM-D E-M10 Mark II en Olympus OM-D E-M10 Mark III. Door de cropfactor van 2 heb je meer bereik. Dit zijn dan veel gebruikte lenzen: Olympus M.Zuiko Digital ED 14-42mm f/3.5-5.6, Olympus M.Zuiko Digital ED 40-150mm f/4.0-5.6 Type R. Heel betaalbaar en veel gebruikte telezoomlens. Ongeveer 155 euro. Olympus M.Zuiko Digital ED 75-300mm f/4.8-6.7 II objectief. Door de cropfactor moet je alle lenzen qua bereik met 2 vermenigvuldigen. Dus 150 mm is 300 mm. Je zult wel af en toe van lens moeten wisselen. Als je 2 lenzen wil, kan je de 14-42mm nemen en voor dieren de 75-300mm. Dan heb je dus 600 mm, wat behoorlijk is. En toch relatief licht.

Durk de Haan

Door

Durk de Haan

op 23 April 2019

Ik ben opzoek naar een systeemcamera met meer bereik. Prijstechnisch kom ik op een Olympus E-PL8 met M.Zuiko 75-300mm. (35mm; 150-600mm). € 500,- voor deze lens vind ik duur. Echter door de micro four-thirds sensor twijfel ik over de kwaliteit van de foto's. Ik gebruik nu een Samsung NX100 met 55-200mm (80-300MM). Heeft net te weinig bereik maar maakt hoge kwaliteit foto's. Een Sony HX-400V heeft ook een bereik tot 600mm, maar een erg kleine sensor en de foto's zijn veel te vel van kleur. Is de Olympus een goede keus, deze is t.o.v. de Samsung al prijzig, maar ik ben wel opzoek naar kwaliteit. Kunt u mij raad geven.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 23 April 2019

Hi Durk, Op de Olympus E-PL8 zit standaard geen viewfinder, die is optioneel. Je kan ook gaan voor een OM-D E-M10 Mark II of OM-D E-M10 Mark III. Zie ook in dit artikel de beschrijving van die camera's. De Olympus M.Zuiko 75-300 mm geeft zeker veel bereik. De kwaliteit is beter dan die van een Sony HX-400V. De Micro four third sensor is wel kleiner dan een APS-C sensor, wel is het zo dat de stabilisatie van Olympus goed is waardoor je in bepaalde situaties uit de hand toch met een langere sluitertijd kan werken (geldt niet voor snelle actiefoto's die scherp moeten worden; dan hbe je sowieso een korte sluitertijd nodig en soms hogere ISO). Zelf vind ik 500 euro voor dat bereik niet heel duur. De Samsung NX-100 is al wat ouder, de ISO opties van de Olympus camera's die ik noem zijn uitgebreider. Als je een APS-C camera wil kopen met hetzelfde lensbereik (600 mm) ben je snel aan het zeulen met veel meer gewicht en ook de prijs is snel veel hoger. Overigens is ook de Panasonic Leica 100-400 mm een mooie lens die op een Micro four third camera 800 mm uit de hand geeft. Dit is met een spiegelreflexcamera een enorm zware en extreem dure lens. Nu is de Panasonic lens ook niet goedkoop maar het gaat me even om het bereik dat je krijgt met laag gewicht en relatief gezien ook een lagere prijs. Nikon/Canon lenzen van 800 mm zijn praktisch onbetaalbaar voor veel mensen. En je bent niet meer mobiel. De kwaliteit is zeker niet verkeerd van de Olympus maar op echt hoge ISO-waarden zijn prestaties van grotere sensoren beter. Alleen het blijft toch ook compromissen maken.

Durk de Haan

Door

Durk de Haan

op 24 April 2019

Helder verhaal. De keuze zal iid een compromis worden. Ik twijfel nu tussen de Olympus die jij hebt aangegeven met 75-300mm en een Sony A68 (is dit een spiegelreflex) met 50-300mm. Bij de laatste heb ik minder bereik maar ik denk meer beeld kwaliteit. De kwaliteit van de sony body zelf heb ik nog wel bedenkingen bij.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 29 April 2019

Hi Durk, Sony richt zich nu op de systeemcamera's, dat wordt doorontwikkeld. Niet de spiegelreflexcamera's. De sensor is iets groter bij de Sony A68 (is een spiegelreflexcamera) maar de Olympus zijn wel moderne camera's. Misschien moet je zelf eens wat testfoto's maken in een winkel met de Olympus systeemcamera. Als voor een spiegelreflexcamera zou gaan, dan zou ik persoonlijk niet voor Sony gaan. Dan ben je bij Canon/Nikon beter af door meer lenzen, ook tweedehands of van Tamron/Sigma. De olympus biedt meer qua gewicht/omvang en toch zoombereik.

Dirk de Haan

Door

Dirk de Haan

op 2 May 2019

Hi, Joris, Na jouw advies gekenen naar de Panasoinc lens (100-300mm), deze heeft het prijs als de Olympus maar is iets lichtsterker. Deze lens als uitgangspunt genomen wordt mij een Olympus OM-D 10 Mk11 of een Panasoninc G80 aangeraden. De Olympus vindt ik qua bediening niet top, de Panasonic (zou meer voor filmen zijn, wat ik niet gebruik) is erg veel duurder. Nu heb ik na wat zoekwerk een Panasonic GX80 gespot., lijkt mij een goede middenweg. Als ik het geld waard vind dan zal ik 1 van deze 3 opties kiezen. Anders toch maar een bridge (Panasonic FZ82).

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 7 May 2019

De Panasonic GX80/GX85 is ook een betaalbare optie inderdaad.

kristel

Door

kristel

op 26 April 2019

Hallo, als eerste bedankt voor de fijne site. Ik heb nu een coolpix b700. Helaas geen fijne camera bij wat donker weer. Wel fotograafeer ik op de M stand. Na wat cursussen wil ik over naar een systeemcamera. Maar ondanks het stukje hierboven vind ik de keuze nog steeds lastig. Ik zoek een camera voor landschap, dieren, portret/macro. Maar ook eentje die binnen ook mooie foto's geeft. Mijn gevoel zegt een EOS M50 van canon of een Olympus Mark II of III. Sony valt qua prijs lenzen dan af. Welke is qua gebruik beter voor mij? Welke objectief kan ik het beste nemen voor macro? Alvast bedankt. Zodra ik de keuze gemaakt heb voor een systeemcamera ga ik kijken naar een cursus avondfotografie Den Bosch, want die zag ik net voorbij komen op uw site.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 29 April 2019

Hi Kristel, Bedankt, inderdaad zag ik vaker cursisten die de camera niet heel fijn vonden. De keuze blijft moeilijk, dat snap ik. Je wil vrij brede dingen fotograferen. Voor dieren, landaschap, portret is de Canon EOS M50 ook te gebruiken. Je kan evt. met een adapter ook lenzen gebruiken voor de Canon spiegelreflexcamera, die zijn soms voordeliger. Met name lenzen van 300 mm. De Olympus kan ook interessant zijn en is nog wat sterker als het gaat om combineren van licht gewicht/kleine omvang en toch veel zoombereik. Dat komt door de kleinere sensor. HEt is daardoor wel ietsje moeilijker om veel onscherpte te krijgen in achtergronden bij macro. Het kan wel, maar het kan wat beter met de Canon EOS M50. Voor portret is een 50 mm f/1.8 ook erg interessant. Voor details van natuur ook, dit lijkt wat op macro en is voordeliger in het begin. Qua macro kan je denk ik met een adapter van Canon ook bijvoorbeeld een 100 mm macrolens gebruiken voor de Canon spiegelreflexcamera. Je bent van harte welkom tijdens de Workshops Nachtfotografie Den Bosch. In september ben ik. Je kan op de hoogte blijven als je je aanmeldt.

Kristel

Door

Kristel

op 26 May 2019

Bedankt voor je reactie Joris. Ik ben nog steeds druk aan het inlezen op je site waardoor ik weer meer ga twijfelen.. Ook in een winkel ( fotodevakman) navraag gedaan wat hun top 3 zou zijn. Zou komen met de x3 van fuij ( die valt qua prijs af) de Panasonic g80 en ook de Olympus em-d 10 III. Die ik hierboven al ook al gevonden. Voordat ik overga op daadwerkelijke aankoop hoop ik dat je me nog even wilt helpen. Mijn foto's hoeven niet heel groot aan de muur maar 40 bij 50cm natuurlijk wel.. Belemmerd een micro four sensor mij hierin. Je benoemt hierboven de 50 mm 1,.8 lens. Is deze naast portret in staan om een spin op de foto te zetten. Of denk ik dan te klein macro. Moet ik meer aan bloemen enz denken. Verder vroeg ik me af welke "alround lens"ik heb beste kan aanschaffen in het begin. Vooral om dat ik mee neem op vakantie. Daarnaast wil ik ook graag in de avond meer kunnen fotograferen lukt dat met deze camera. Ik hoop dat je me nog een keertje wilt helpen. Ik wil namelijk niet weer de "fout" maken om een camera te kopen waarvan ik snel spijt krijg. Alvast bedankt. oja ik heb me aangemeld voor nachtfotografie in Den Bosch. Ben benieuwd naar de datum ( hopelijk kan ik) ps als je een andere tip hebt als camera hoor ik het graag. Wil maximaal rond de 1500 in totaal kwijt zijn aan body en een goede alround lens en een macro/portret lens. Sorry voor de vele vragen. Is gewoon te veel informatie waardoor ik het niet allemaal meer kan zien.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 26 May 2019

Hi Kristel, Ik begrijp zeker dat het kiezen moeilijk is en dat meer informatie ook eerder leidt tot meer twijfel. En ook iedereen heeft andere adviezen. De Fuji zou ik niet nemen om reden van de prijzen van de lenzen, dat is snel heel duur allemaal. Het wordt heel vaak door verkopers genoemd. De camera is betaalbaar en dan zitten mensen vast aan Fuji lenzen die vaak te prijzig zijn. De Panasonic G80 en Olympus EM-D 10 Mark II zijn behoorlijk vergelijkbaar. De Panasonic is wel weathersealed, zelf vind ik dat belangrijk omdat je ook op reis zomaar ineens minder weer kan hebben of wat vochtiger weer. Of aan de kust. En dat kan fotografisch wel mooi zijn. Menu's zijn misschien wel wat meer wennen, de Panasonic camera's hebben vaak nogal veel opties. Ik zou in een winkel de camera eerst uitproberen als het lukt. De MFT sensor is ook prima voor grotere afdrukken en ook voor avondfotografie. Qua lenzen: Allround zou ik deze nemen: 14-140 mm. Dan heb je door de sensor eigenlijk 28 - 300 mm. Dat is best allround. Voor je macro en tevens portret: de Olympus M.Zuiko Digital ED 60mm f/2.8 Macro. Dan krijg je meer vergroting omdat het een echte macrolens is. Een 45 mm f/1.8 is voor alleen portret prima maar geeft minder vergroting voor je beestjes. Ben bang dat je de spin te klein vindt worden. En dan kan je denk ik beter meteen 200 euro meer neertellen voor deze. En macrolens is ook goed bruikbaar voor portret, je moet alleen iets verder weg gaan staan. Ik mail je over een datum voor Den Bosch (avondfotografie workshop).

Maarten

Door

Maarten

op 28 April 2019

Beste Joris, Allereerst een verademing om een website tegen te komen met onafhankelijk advies. Op internet / youtube kom je al veel pagina's of filmpjes tegen waarbij je jezelf af kan vragen of ze niet door de fabrikant worden gesponsord. Voor mijzelf en mijn vriendin willen we beginnen met fotograferen, we zullen het meest fotograferen op vakanties en wellicht portretfotografie om de kunsten van het vak te willen leren. Er heerst bij ons beiden nog een flinke twijfel. We twijfelen tussen de Sony A6000 en de Canon M50. Waar twijfelen we door, met name de leeftijd van deze twee. De Canon is namelijk gereleased in 2018 waardoor ik denk dat het menu gebruiksvriendelijker is voor beginners en meer (leuke) features. Heb je voorbeelden van je cursisten of jezelf m.b.t. mening(en) over het menu van deze twee? Daarnaast lees ik enkele reviews op webshops dat de Sony iets meer of sneller ruis laat zien (bij fotograferen met weinig licht) dan de Canon M50. Wat is uw ervaring? Het is natuurlijk moeilijk in te vullen voor een ander maar wellicht dat je deze twijfels kunt doorbreken om ons een duwtje in de goede richting te geven bij welke keuze we moeten maken... Bij voorbaat dank. Mvg, Maarten

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 29 April 2019

Maarten, Bedankt voor je compliment. Er zijn veel sites waar aan affiliate marketing wordt gedaan, een percentage wordt verdiend bij verkoop via een bepaalde link. De camera's die je noemt zijn beide op zich prima. Het menu van beide camera's vind ik relatief gezien goed voor de beginner (relatief omdat het altijd wennen is). Het is eenvoudiger dan van een Panasonic bijvoorbeeld. Ook iets eenvoudiger dan van een Nikon. Ik denk dat beide menu's ongeveer even goed te doorgronden zijn, zou me er niet te druk om maken bij deze 2 modellen. Ik heb beide camera's meerdere keren gezien en mensen vinden de menu's niet verkeerd. Knopjes zijn wel wat kleiner soms, zou je even moeten zien of dat een probleem is voor je of niet. Qua specs is de Canon iets moderner, met o.a. touchscreen (dat vergemakkelijkt wel de bediening). Voor video is de Canon ook iets beter (o.a. slowmotion, opties microfoon + resolutie). De Sony is ietsje sneller (11 per seconde vs 10 fotos). Besef dat dit heel erg snel is, beide. Belanrijker is wat je zelf kan. Als je portretfoto's maakt, gaat niemand jou vertellen of die met de Canon of de Sony zijn gemaakt. Echt, daar zit het verschil niet. Wel in bijvoorbeeld een 50 mm f/1.8 lens, je eigen instellingen en compositie (en later licht). Beide cameras geldt: aantal lenzen is relatief beperkt. Dit is op te lossen met een adapter waarmee je Canon lenzen kan gebruiken op de body (zou ook met Sony A6000 moeten kunnen maar voor compatibiliteit is een Canon systeemcamera met een Canon adapter voor DSLR lenzen denk ik wel veiliger/verstandiger).

Lotte

Door

Lotte

op 3 May 2019

Beste Joris, Welke systeemcamera zou je aanraden voor een reis naar Scandinavië? Dit om de mooie natuur, landschappen, oa zeearenden en het noorderlicht te kunnen vastleggen. Weinig tot geen ervaring met fotografie. Het hoeft allemaal niet perfect te zijn, gewoon een goede allround camera. Een starter voor een leuke prijs. Groetjes, Lotte

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 7 May 2019

Hi Lotte, Het belangrijkste is dat je zelf kan omgaan met de camera, instellingen en hoe jij kijkt. Dat is nr 1. Dan de lenzen en dan pas de camera. Die is het in dit rijtje het minst belangrijk. Toch over een camera. Je kan denken aan een Olympus OM-D E-M10 III met lenzen die ik in dit artikel ook noem. Zeearenden kunnen wel ver weg zijn. Daar is dan de 75-300 mm het beste voor. Bij een boottrip kunnen ze wat dichterbij komen. Een andere camera is bijvoorbeeld Sony A6000 in combinatie met een extra lens, 55-210 mm. Beide zijn goed, de Olympus biedt meer zoombereik door de kleinere sensor. De Sony is iets beter bij weinig licht, zoals noorderlicht. Voor noorderlicht moet je wel echt weten wat je doet met je camera. Als je begeleiding wil kan je op de hoogte blijven van mijn Academy. Dat is aan jou natuurlijk.

Lotte

Door

Lotte

op 15 May 2019

Dank je wel. Ik heb ondertussen deze gekocht: Olympus OM-D E-M10 Mk II Zilver + 14-42mm IIR + 40-150mm R Eerst maar even flink oefenen. Mocht ik nog hulp nodig hebben dan zal ik zeker contact opnemen. Thnx😀

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 16 May 2019

Hi Lotje, Leuk, is een mooie site om mee te beginnen en meteen ook een leuk zoombereik. Succes!

Gerhard Groen

Door

Gerhard Groen

op 17 May 2019

Dag Joris, Ik stel je een vraag in de hoop dat je er iets mee kunt/ wilt. Zoniet, geen enkel probleem hoor! Ik ben geen fotograaf, maar een hobby vogelaar. Ik heb nu een ‘handige’ Nikon B700, licht, ‘’ 800 mm’’, maar wel met een (te) kleine chip. Je haalt alles dichtbij maar echt scherp is het niet. Ik gebruik geen statief {maar wil dat ook niet}. Digitaal filmen in 4K doe ik nu met iphone en nikon. Dat kan dan ook met die veel betere combinatie. Heb jij een idee voor een combinatie van body met tele, liefst zoom die wel zo’n 600 mm haalt? En liefst met flinke beeldstabiilsatie, liefst lens en body? Of hoeft dat niet? Als amateur toch scherpe vogels is mijn doel. Ik zat te kijken naar sony A7 III of R en bijv sony OSS lens, of tamron. Maar kun je niet beter en toch goedkoper? Of moet je zelfs nog meer besteden? Of is het een illusie en kan ik beter gewoon door met wel aardige plaatjes... ;-} Met vriendelijke groet Gerhard Groen

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 19 May 2019

Hi Gerhard, Fijn dat je je vraagt hier hebt geplaatst. Bij vogels heb je vaak te weinig bereik. De compactcamera combineert zoombereik met een relatief licht gewicht maar de prestaties zijn met name minder goed bij weinig licht en soms ook bij veel inzoomen al. Als je kijkt naar spiegelreflexcamera's, dan kom je uit bij combi's van camera en lens die sowieso veel groter zijn dan je nu hebt. Je moet dan denken aan een cropcamera + bijvoorbeeld een Tamron 150-600 mm lens. Dit is uit de hand nog te doen maar het is wel groot. Zeker niet handzaam. Systeemcamera's van Olympus of Panasonic hebben een MFT sensor, zie ook dit artikel dat je nu leest. Deze sensor heeft een cropfactor van 2 en verlengt daardoor eigenlijk je lens. Een combi waar je aan kan denken is een Olympus of Panasonic systeemcamera met MFT sensor (die noem ik ook in dit artikel) + een Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400mm F4.0-6.3. De lens kost nu wel zo'n 1250 euro. Gecombineerd met een camera erbij ga je wel richting 2000 euro. Je hebt dan door de cropfactor 200-800 mm zoom en dit kan ook nog uit de hand door de in body stabilisatie. Voor minder geld kom je toch uit bij de compactcamera's en dan blijf je houden dat met name bij minder licht prestaties minder zijn. Dat is de concessie die mensen doen bij dit soort camera's. Camera's die je noemt zijn prima (Sony A7 III of R) maar je hebt veel minder bereik door de grote sensor die erin zit.

Gerhard Groen

Door

Gerhard Groen

op 19 May 2019

Dank je voor je duidelijke advies! Hier ga ik mee verder, ik ga er nu beter op inzoomen 🤕 Reviews en gegevens, het artikel etc... Ik ga die combinatie dan eens opzoeken in een nabije winkel om er een beeld van te krijgen in je handen. Bedankt!

Gerhard Groen

Door

Gerhard Groen

op 19 May 2019

Nog een eerste detailvraag. Mijn huidige compactcamera Nikon B700 heeft meer pixels dan de Olympus, 20,3 megapixels CMOS. Is de chip bij de Olympus beter, bijv door grotere pixels of zo? Of is met name de Panasonic leica beter? Of allebei?

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 19 May 2019

Hi Gerhard, De sensor is inderdaad beter dan bij de bridgecamera's, prestaties zijn beter bij hogere ISO. ISO 3200 zou nog acceptabel zijn. Aantal megapixels zegt niks over kwaliteit van de sensor. Bekijk ook even de vogelfoto's die Klaas de Jonge maakt van vogels met het materiaal waar ik het over had. Als de link het niet, dan even googlen op zijn naam en de combinatie met de term Flickr. Hij gebruikt de Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400mm F4.0-6.3. En een Panasonic GX8, hij heeft volgens mij ook de GH5 of G9 uit mijn hoofd. Ik ken hem niet persoonlijk maar ik ben wel bevriend met hem op Facebook. De Panasonic lens is ook beter ja. Ik vind het ook wel leuk te horen wat het uiteindelijk is geworden en of je tevreden bent. Ik kan dan ook jouw mening gebruiken om andere mensen te helpen die met dezelfde vragen worstelen. Dus als je het weer onder dit artikel wil zetten als je ervaring hebt met een nieuwe camera, dan vind ik dat zeker leuk. Is aan jou natuurlijk!

Joris-Dijkema
Yvonne van der Maas

Door

Yvonne van der Maas

op 21 May 2019

1,5 jaar geleden heb ik bij jou een cursus gedaan (in Zaltbommel) en een vervolgcursus in Culemborg. Ik heb een Nikon P900 (grote Compactcamera) Ik wil toch graag meer met fotograferen gaan doen en wil dus een stabielere camera met een grotere sensor. Ik fotografeer veel natuur en vooral vogels. De reden dat we destijds voor de Nikon hebben gekozen dat we onderweg geen lenzen willen wisselen en het gewicht dat je dan mee moet dragen. Nu hebben we ons al diverse keren laten adviseren in fotozaken, iedereen heeft een ander advies 😊 Nu denken we aan de Fuji X-T30 . Kleine systeemcamera, niet te zwaar en met een grotere sensor. Daar zouden we dan 2 lenzen bijkopen. Maar inmiddels zien we door de bomen het bos niet meer zoals je zult begrijpen. Daarom: HELP Kun jij ons adviseren of dit een goede camera is voor ons gebruik. Ik hoor het graag van je.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 22 May 2019

Hi Yvonne, Inderdaad weet ik nog dat je bij mij de 2 cursussen hebt gedaan. Voor vogels is bereik met je lens heel belangrijk. Dat bereik bood de Nikon P900 je wel. Nadeel is o.a. de beeldkwaliteit bij wat minder licht, dan is het wat minder met de Nikon P900. Inderdaad verschillen adviezen. Met Fuji camera's zelf is niks mis, maar ik daag je uit om goed te kijken wat lenzen kosten van Fuji. Dan schrikken mensen vaak. De camera's zijn namelijk nog betaalbaar en de lens die er dan bij zit ook nog. Maar wil je een lens tot 200 mm (dat is voor vogels nog heel vaak te kort trouwens) dan betaal je al veel geld terwijl het qua zoombereik niks bijzonders is. Dus dan ben je veel geld kwijt maar je hebt niet het zoombereik voor vogels. Ik zou in jouw geval gaan voor een Olympus systeemcamera die ik in dit artikel ook noem bij camera's tot 600 euro. Die heeft namelijk een kleinere sensor, klinkt technisch maar dit heet cropfactor 2. Praktisch betekent dit dat een lens tot 150 mm eigenlijk 300 mm is en een lens tot 300 mm eigenlijk 600 mm (de lengte van de lens moet je dus keer 2 doen). Ik raad je dan voor vogels een lens aan van minimaal 300 mm. Die kost zo'n 500-600 euro maar dan heb je dus 600 mm bereik tegen relatief licht gewicht. De fuji heeft cropfactor 1,5. Dus dan is 200 mm eigenlijk: 200 x 1,5 = 300 mm. Je krijgt met de Olympus systeemcamera met Micro Four Thirds (MFT) sensor dus eigenlijk meer bereik. Wil je nog meer, dan kan je de Panasonic Lumix G Leica DG Vario-Elmar 100-400mm lens erbij nemen. Dan heb je door de cropfactor van de Olympus camera's die ik noemde dus eigenlijk 200 tot 800 mm uit de hand (je moest het zoombereik keer 2 doen). En dat kan nog uit de hand door de stabilisatie. Die lens gaat wel richting 1200 euro. Misschien is dat te veel, toch is dit heel veel bereik tegen relatief weinig geld en relatief licht ook nog. Ik red dit bereik echt niet met mijn camera's. Ik snap dat keuzes maken moeilijk is maar kijk heel goed naar prijzen van lenzen die lang genoeg zijn voor vogels en laat je niet verleiden tot een Fuji als die lange lenzen dan heel duur zijn. De lens die jij voor je Fuji camera nodig zou hebben voor vogels is de 100-400 mm van Fuji, die kost (ik google net) 1639 euro. En dan heb je dus minder bereik dan op een Olympus systeemcamera.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 22 May 2019

Ik vind camera;s van Fuji verder prima maar de prijzen van lenzen vind ik 'een beetje voor de elite'. Het is snel te duur voor de hobbyist met normale baan.

Yvonne

Door

Yvonne

op 25 May 2019

Dank je voor je reactie Joris. We gaan ons verder oriënteren.

Joris-Dijkema
Marjon vd Born

Door

Marjon vd Born

op 1 June 2019

Beste Joris, Dank voor je uitgebreide artikel. Ik ben aan het overwegen mijn Canon 50 D te vervangen (of un ieder geval aan te vullen) met een systeemcamera. Ik heb toendertijd voor voor deze camera gekozen, omdat ik veel paardenraces fotograveerde. Tegenwoordig maak ik ook veel landschap en portretfoto’s. Ik heb naast deze camera een simpele videocamera. Als vervanging voor beiden denk ik nu aan de Sony A6400. Deze komt in het overzicht (nog) niet voor. Wat zou jouw advies zijn? Alvast bedankt Met vriendelijke groet marjon van der Born

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 2 June 2019

Hi Marjon, De Sony A6400 moet nog worden aangevuld inderdaad. Belangrijkst is wat je zelf kan, je lenzen, je accessoires (bij landschap bijvoorbeeld filters) en dan pas de body. Ook bij portret is je body niet heel belangrijk. Je kan bijv. Net zo goed een Sony A6000 nemen en de rest anders investeren. In jezelf en in lenzen. De kitlens en de 50-210 mm lens zijn goed te betalen maar veel andere lenzen zijn snel duurder. Voor portret een 50 mm f/1.8 lens. Zie wat een cursist van mij maakte met een 50 mm lens in Cuba goed kijken naar wat lenzen kosten voor jouw camera als je voor een systeemcamera kiest, ook die je in de toekomst mogelijk wil. Met name langere lenzen zijn erg duur. Bijvoorbeeld 300 mm. Er zijn minder all in one lenzen (superzoomlenzen) voor systeemcamera's. Denk aan 18-300 mm bijvoorbeeld, daardoor heb je vaak meerdere lenzen nodig.

Maurice

Door

Maurice

op 7 June 2019

Hi Joris, Ik ben aan het kijken voor een systeemcamera. Hierbij zit ik te denken aan een Sony A6300. Nu zie ik dat je een A6300 hebt met E 18-135mm OSS voor 1198 euro, maar ook een A6300 met 16-50mm f/3.5-5.6 + 55-210mm f/4.5-6.3 voor 1052 euro. Wat zou jij adviseren? Ik ga een reis maken door Namibië en Botswana en wil daar mooie foto's maken van landschappen, dieren, etc. Ik heb nog niet veel ervaring met echte fotografie, maar wil hier graag mee aan de slag. Ik zoek dan ook een camera die misschien nu iets meer kan dan ik al weet, maar dat ik er soort van kan 'ingroeien'. Ben van plan ook in mezelf te investeren. Max. budget ligt rond de 1200/1300 euro. Ik hoor graag van je. Vriendelijke groet, Maurice

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 8 June 2019

Hi Maurice, Met de Sony A6300 zelf is op zich niks mis. Overigens is er ook een A6400 nu. Alleen een lens tot 210 mm is niet echt ver voor wildlife terwijl je alles bij elkaar toch best wat geld kwijt bent. tot 135 mm is zeker niet genoeg, die zou ik niet nemen. En als je dan kijkt wat een lens tot 300 mm kost, dan schrik je heel erg. Dat schrijf ik ook in dit artikel. Als je echt vaker wildlife fotografie wil doen, dan kan je je afvragen over je voor Sony systeemcamera moet gaan vanwege de dure langere lens. Je kan ook voor Olympus gaan, zie dit artikel. Daar noem ik dan ook de lenzen. Met een 75-300 mm hbe je dan echt veel bereik.

Maurice

Door

Maurice

op 11 June 2019

Hi Joris, Bedankt voor je reactie. Olympus is zeker een optie. Ik zag op de Olympus site ook een M.ZUIKO DIGITAL ED 14‑150mm F4‑5.6 II lens. Deze bespreek je niet in je artikel. Zou je deze ook aanraden, of toch de 75-300 mm? Ik zag ook dat er een opvolger is bevestigd van de OM-D E-M5 Mark II. Denk je dat het nuttig is om te wachten? Verwachte specs: https://www.techradar.com/news/camera-rumors/6 Er is zover ik weet nog geen release datum bekend. Ik heb me trouwens ingeschreven voor de avondcursus in Culemborg. Tot dan!

Peter

Door

Peter

op 21 June 2019

Beste Joris Ik heb twee vragen. Ik heb nu een Canon Powershot G3x 24-600. Leuk ding. Maar met RAW fotograferen kan je niet digitaal zoomen (max. bereik is ongeveer 300mm), en als je in JPEG fotografeert op 600mm verlies je scherpte. (als je de foto zeg 40x30 cm wil afdrukken). Ik zoek een betaalbaar alternatief, en wellicht een systeem camera (ik heb 20 jaar met SLR gefotografeerd, maar dat is teveel gesjouw en gesleep). Jouw redenering is "Prestaties van een fullframe camera zijn vooral beter bij weinig licht (hogere ISO), dan zie je het verschil meer. Alleen je verliest dus bereik met je lenzen. Dan is 210 mm echt niet genoeg voor veel dieren. Ik raad je aan te investeren in jezelf, daarna in lenzen en fullframe is vaak niet nodig. " . Mijn vraag is hoe het zit met de scherpte van opnames met meer dan 300mm bij een kleinere sensor. De ervaring die ik heb, is dat het toch vaak minder scherp is. Wat adviseer je: is heel duur (Fuji) ook echt heel veel beter? En, als jij het hebt over 'minder bereik van lenzen' bedoel je dan eigenlijk het in de praktijk minder vaak kunnen wisselen van lenzen bij dure systemen, omdat je die omwille van hun prijs toch niet koopt? Dank alvast voor je reactie. Mijn complimenten voor je site en je hulpvaardigheid (kan ik wat voor je terugdoen?)

Peter

Door

Peter

op 21 June 2019

Jouw reactie...aanvullend.... je zegt: "Die heeft namelijk een kleinere sensor, klinkt technisch maar dit heet cropfactor 2. Praktisch betekent dit dat een lens tot 150 mm eigenlijk 300 mm is en een lens tot 300 mm eigenlijk 600 mm (de lengte van de lens moet je dus keer 2 doen). ". Ik snap de redenering. Maar zou graag de kwaliteit van zulke foto's weten; heb je daarover een mening/ervaring ?

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 23 June 2019

Ja, de kwaliteit is over het algemeen goed. Wel is er wat er wat meer gevoeligheid voor ruis op hoge ISO. Bekijk deze Flickr eens: https://www.flickr.com/photos/69248413@N07/ van Klaas de Jong. Hij gebruikt de Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400mm f/4.0-6.3 ASPH Power OIS lens op een Panasonic body. Hij vindt foto's tot ISO 3200 goed.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 23 June 2019

Hi Peter, Je vraag is wat algemeen : "hoe zit het met scherpte van opnames met meer dan 300 mm met een kleinere sensor". Het kan per apparatuur verschillen maar bij compactcamera's zijn soms resultaten bij veel inzoomen minder goed. Ik ben zelf fan van kunnen wisselen van lens. Wat ik bedoelde met 'minder bereik van lenzen' is dat je bij een fullframe camera niet de cropfactor hebt. een 200 mm lens is ook echt 200 mm op een fullframe sensor. Bij een DSLR is dit vaak rond 1,5. Dus dan is 200 mm eigenlijk 300 mm. Uit je reactie denk ik op te maken dat zoombereik voor jou belangrijk is. Als dat zo is, dan vind ik de Olympus of Panasonic systeemcamera's interessant. Die hebben vaak een Micro Four Thirds sensor en dan is de cropfactor 2. Dus heb je dan een 300 mm lens, dan is het eigenlijk 600 mm maar je hebt niet het gewicht van een 600 mm lens. Wil je nog meer bereik. Dan is deze lens erg mooi: Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400mm f/4.0-6.3 ASPH Power OIS. Die is dus voor de MFT sensor: een aantal Olympus of panasonic systeemcamera's. Je hebt dan eigenlijk 200-800 mm uit de hand en dat is bij een DSLR A) niet te tillen en B) niet te betalen. En C) niet uit de hand te doen. Met deze wel, mede ook door goede stabilisatie in body + lens. Bij Fuji zou je maar cropfactor 1,5 hebben en ook is de 100-400 mm lens weer duurder. Wat je terug kan doen? Misschien eens een artikel delen op facebook als je dat hebt. Een review op google achterlaten over Kijk & Zie fotoschool vind ik ook leuk maar je moet dan een gmail-account hebben.

albert

Door

albert

op 6 July 2019

Ik fotografeer graag en veelzijdig van vakantiefoto's tot aan bruiloften, potretfotografie, natuur en macro. Omdat mijn Sony alpha A350 (spiegelreflexcamera) defect is geraakt moet ik helaas op zoek naar een nieuwe camera. soms twijfel ik om weer een Sony te kopen in de hoop dat ik mijn oude 3 lenzen nog kan gebruiken aan de andere kant zie ik ook dat er nu systeemcamera's te koop zijn. Het is mij nog niet duidelijk of ik daarmee mijn oude lenzen met A-vatting nog kan gebruiken. Ik zoek wel een snelle camera waarbij ik een vliegend object scherp kan fotograferen. Ook vind ik het prettig dat ik bij weinig licht nog goede fotos kan maken. Oh ja, niet onbelangrijk; budget ca 600 euro. Dus hulp is welkom en dan graag wel gemotiveerd waarom een bepaalde camera voor MIJ geschikt zou zijn. Alvast mijn dank.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 8 July 2019

Hi Albert, De systeemcamera's van Sony hebben een E-mount en jij hebt lenzen met een A-mount. Die passen niet. Misschien met een adapter, maar dat durf ik niet zeker te zeggen. Ook niet hoe goed dat dan werkt. Je kan denken aan een Sony A6000, die is snel (11 foto's per seconde). Lenzen tot 210 mm zijn nog betaalbaar, daarna wordt het wel erg duur. Daardoor kan je ook denken aan Olympus, zie ook wat ik schrijf in mijn artikel over Olympus, langere lenzen zijn wat beter betaalbaar en ook deze camera's zijn snel.

Chalmer

Door

Chalmer

op 16 July 2019

Ik heb al wat ervaring met fotografie, maar me daar nooit echt in verdiept: lang geleden analoog begonnen, zelf ontwikkeld en afgedrukt (zwart-wit). De fotografie is weer een passie geworden tijdens enkele reizen naar Afrika (oa 1 jaar lang met het hele gezin, zie www.pacci.nl) en daarbij een nieuwe spiegelreflex aangeschaft nadat de analoge camera gestolen was met alle lenzen en extra’s. Ik ben begonnen met een Sony Alpha 100, later daarbij een alpha 200 aangeschaft met extra Sigma lenzen naast de kitlenzen: macro 10-20; 24-70 en 70-300. Met de Sony’s heb ik jarenlang fijn kunnen werken; met name de alpha 200 was een fijne camera, maar inmiddels zijn ze aan het verslijten; beeldcalibratie (dus de afstelling van de spiegel) klopt niet meer altijd, de sensor is vuil waarbij deze niet veilig meer schoongemaakt kan worden, en de techniek is voort wat verouderd, zodat ik geen geld meer uit wil geven aan een dure servicebeurt die eerder ook al niet het gewenste resultaat had. De Sigma 24-70 lens is inmiddels versleten, cq hij loopt vast, waarbij een (dure) servicebeurt maar zeer kortdurend heeft geholpen. Al met al ben ik op zoek naar een nieuwe camera, waarbij ik wildlife (vogels!), natuur en mobiliteit (wij houden van dagenlange trektochten door de natuur) samen met een hoge kwaliteit, en mogelijkheden om vergrotingen (tot posterformaat) te maken probeer te combineren in een camera. Geen eenvoudige opgave.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 17 July 2019

Hi Chalmer, dank je voor je uitgebreide uitleg. Mobiliteit is zeker een uitdaging als je ook vogels wil fotograferen. De spiegelreflexcamera's raad ik niet zo snel aan voor je. Sony DSC-RX10 Mark IV is een bridgecamera waarbij je alles in één hebt. Er zit een 1 inch sensor in, dit is niet heel groot. Hoe kleiner de sensor, hoe meer gevoeligheid voor ruis bij hoge ISO-waarden. Andere optie is een Olympus of Panasonic systeemcamera met Micro Four Thirds sensor (ietsje groter dan de 1 inch sensor die ik net noemde), Micro Four Thirds sensor heeft cropfactor 2. Dat 'verlengt' je lenzen. Een mooie lens voor vogels is een Panasonic LEICA DG VARIO-ELMAR 100-400 mm F4.0-6.3 ASPH. Je geeft alleen geen budget, dus dat moet je zelf bepalen. Niet het goedkoopst maar wel kwaliteit. Hij weegt 1 kg, dat is voor 100-400 mm lens weinig. Mijne is 1,4 kg (voor DSLR). En dan heb je met de Panasonic 100 - 400 mm lens duscropfactor 2: dat is 200 - 800 mm (uit de hand!) en dat kan nog door de beeldstabilisatie. Bij een DSLR gaat dat bereik gepaard met meer gewicht (en vaak ook omvang). Klaas de Jong gebruikt dit (bevriend mee op facebook; ken hem verder niet). Zie hier: https://www.flickr.com/photos/69248413@N07/ Hij gebruikt o.a. een Panasonic G9 als body. tot ISO 3200 is nog goed bruikbaar, zo vindt hij (ook persoonlijk). Je moet het vooral eens zelf voelen denk ik want wat mensen mobiel (licht/zwaar) vinden is ook heel persoonlijk.

Anne

Door

Anne

op 23 July 2019

Dag Joris, ik lees veel over de Tamron superzoomlens 18-400mm. Past deze lens op een systeemcamera? Zo ja, van welk merk? Of is hij alleen geschikt voor een spiegelreflex? Hoor graag en dank je wel! Anne

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 23 July 2019

Hi Anne, De Tamron 18-400 mm is voor de spiegelreflexcamera gemaakt. Dus deze past daarop. Mogelijk kan je wel een adapter gebruiken en dan toch de lens gebruiken maar daarbij kan je soms ook wat functionaliteiten niet ten volle benutten. Bijv. snelheid, autofocus. Voor de systeemcamera's valt het mij op dat er vaak minder 'superzoomlenzen' zijn, zoals een 18-400 mm. De strategie lijkt om mensen meerdere verschillende lenzen te willen verkopen. Ik ken geen 18-400 mm lens voor de systeemcamera op dit moment.

Marijke

Door

Marijke

op 29 July 2019

Hallo Joris, Allereerst bedankt voor alle informatie die je deelt, ik ben al een stuk wijzer. Momenteel fotografeer ik met een geleende Sony A300 die aan vervanging toe is. Ik heb eens met een geleende Nikon D5600 gefotografeerd en was erg onder de indruk van de resultaten (oa kleur, scherpte). Ik wil echter liever wat lichters om mee te nemen, dus ging op zoek naar een systeemcamera. Kwam uit op de Fuji XT30 ivm kwaliteit van de kleur als bij de Nikon, maar zoals jij ook zegt inderdaad: te dure lenzen. Ik ken iemand met de Olympus OM-D-E-M10 Mark III maar twijfel ivm het verschil in resultaat met de Nikon 5600 (naar mijn idee veel mooiere foto's met de Nikon, sprekender, mooiere kleur) en ook omdat ik me afvraag of ik er scherpe vergrotingen van kan laten afdrukken op A3. Kun jij deze laatste vraag over vergrotingen beantwoorden, wat is jouw reactie op mijn vergelijking van de Nikon vs de Olympus qua kleur en zou het misschien beter zijn een tweedehands body Sony A300 te kopen en nog even wat beter te leren fotograferen voor ik een duurdere aanschaf doe? Alvast bedankt voor je reactie!

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 30 July 2019

Hi Marijke, Ik begrijp de behoefte aan lichter materiaal wel, zelf vind ik de Nikon D5600 ook licht. 465 gram is ook niet veel. De Sony A300 is niet een camera waarin ik zou investeren, Sony richt zicht op de systeemcamera's en dan ga je straks voor de A300 ook lenzen kopen terwijl het uiteindelijk voor je waarschijnlijk een doodlopende spoor wordt. Je kan zeker scherpe vergrotingen maken met de Olympus systeemcamera's. Prestaties bij weinig licht zijn alleen wat minder omdat de sensor kleiner is. Alleen dat heeft juist als voordeel dat je dus relatief weinig gewicht en omvang hebt maar wel veel zoombereik (de cropfactor 2). De cropfactor bij Nikon D5600 is 1,5. Dus bijvoorbeeld een 200 mm lens is op de olympus eigenlijk 400 mm en op de Nikon D5600 eigenlijk 300 mm. De kleuren vind ik lastig om iets over te zeggen. Dit heeft ook met de lens te maken. En het is ook persoonlijk. Scherpte heeft veel meer te maken met de lens dan met de body. Dus die conclusie kan je niet op die manier trekken, dat Nikon scherper zou zijn dan Sony of Olympus. Voordeel van de Nikon is ook dat er veel meer lenzen zijn. De Olympus biedt jou wel wel een betere combi tussen mobiliteit (licht en weinig omvang) en zoombereik. Het zijn allemaal afwegingen met voors en tegens. Misschien kan je van iemand een keer en Olympus lenen of zelf nog even bij iemand met een Olympus camera navraag doen. Of in de winkel een aantal foto's maken. Soms zie ik mensen met duizenden euro's materiaal die een cursus volgen en die maken helemaal geen betere foto's dan een ander. Ik weet ook niet wat je vooral wil fotograferen, dat kan ook nog uitmaken. Beter leren fotograferen is sowieso een goed idee want dan haal je veel meer uit jezelf en je materiaal. Als je met mij wil samenwerken om je sneller te ontwikkelen dan kan je ook op de hoogte blijven van mijn Academy met feedback. Dat is helemaal aan jou.

Marion van Huizen

Door

Marion van Huizen

op 11 September 2019

Hoi Joris, ik ben beginner in systeemfotografie. Vroeger wel compact toestel gebruikt. Ik twijfel na het lezen van je artikel tussen de sony en de Olympus. Ik krijg een kleinkind, dus wil portretten maken en ga binnenkort op safari, dus daar wil ik ook optimaal gebruik maken van een goed toestel. Wel wil ik straks ook een cursus gaan volgen. Wat zou voor mij de beste keuze zijn en welke lenzen adviseer je om erbij aan te schaffen?

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 14 September 2019

Hi Marion, Leuk dat je ook meer wil. Bij een Sony systeemcamera zijn langere lenzen vaak erg duur. Zie ook mijn artikel beste betaalbare lens voor Sony systeemcamera Voor safari is meer dan 200 mm wel aan te raden en die zijn dus erg prijzig. Je kan voor Olympus gaan, bijv. het instapmodel dat ik noem in het artikel dat je nu voor je hebt (bijv. die Mark III). Voor safari is de 75-300 mm lens mooi. Die is uit mijn hoofd rond 600 euro. Dit bereik heb je zeker niet met Sony voor die prijs. En (het klinkt wat ingewikkeld) maar door de crofactor van 2 heb je eigenlijk een 150-600 mm lens. Voor weidsere beelden kan je evt. een korte lens nemen, bijv. 14-42 mm (of iets vergelijkbaars). Je hebt snel meerdere lenzen nodig bij systeemcamera. Met spiegelreflex kan het een stuk voordeliger en met 1 allround lens, bijv. 18-300 (of 18-400) Voor portretten van je kleinkind raad ik aan: Olympus M.Zuiko Digital 45mm f/1.8. Die is ook voor binnen erg goed, kan veel licht door en dat is echt nodig binnen. Sony variant is de A6000, maar een safarilens is wel prijzig.

Gity

Door

Gity

op 10 October 2019

Hallo, Ik ben opzoek naar een nieuwe camera sinds 2009 forografeer ik met Nikon D90 met meerdere lenzen. Nu overweeg ik om een systeemcamera aan te schaffen die lichter is en makkelijker mee kan op reis. belangrijk is dat ie snel is, fullframe is en natuurlijk beeldkwaliteit van de foto's moeten ook hoog zijn. En een kleine wens is dat ik een retro look zoek :) spreekt mij erg aan. Kan je mij een advies geven? Bedankt.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 10 October 2019

Hi Gitty, Leuk dat je al langer bezig bent met fotografie. Kan je ook aangeven wat voor foto's je vooral wil maken, dus welke onderwerpen? En eventueel wat omstandigheden.

Fred Stoop

Door

Fred Stoop

op 16 October 2019

Hallo Joris, ik ben mij aan het oriënteren voor een nieuwe camera. Na veel lezen en informeren ben ik wel tot de conclusie gekomen dat een systeemcamera voor mij goed genoeg is. Ik gebruik hem voor vakantie ,familiefeest en soortgelijke gelegenheden. Hij moet vooral ook mooie foto's kunnen maken binnen bij weinig licht en in de avond. Al vele jaren heb ik de Olympus SP-600UZ in mijn bezit en ben daar redelijk over tevreden geweest alleen bij weinig licht en nachts dan zijn de foto's niet geweldig. Dus is mijn vraag aan jou of de Olympus OM-DE M10 11 of 111 die jij in de test hebt beoordeeld voor mij een juiste keus zou zijn. Wellicht wil ik later ook nog een online cursus volgen.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 18 October 2019

Hi Fred, Dank je voor je reactie. Algemeen is het zo dat geldt: hoe groter de sensor, hoe beter de prestaties bij weinig licht. De Olympus systeemcamera's hebben een relatief wat kleinere MFT sensor. Als je in de avond een stad vanaf statief fotografeert is het geen enkel probleem, je kan dan ook ISO laag houden. Uit de hand tijdens een wat donker feest zijn prestaties wel wat minder dan bij een grotere sensor. In de nacht (sterren bijv of noorderlicht) heb je ook hoge ISO nodig en dan geldt hetzelfde, het is dan wat minder. Voor een familiefeest is sowieso een lichtsterke lens aan te raden, liefst F/2.8. Relatief voordelig en in verhouding goed bij weinig licht is bijvoorbeeld een Nikon D5600 met een Sigma 17-50 f/2.8 lens. Dit is veel voordeliger dan een Olympus met een Olympus M.Zuiko Digital ED 12-40mm f/2.8 PRO lens. En prestaties van de N ikon D5600 zijn ook beter bij weinig licht dan bij de Olympus MFT camera's. Ook is een externe flitser snel goedkoper voor Nikon (bijv. van Yongnuo). Bij een Sony systeemcamera wordt een lichtsterke lens snel duur.

Reactie plaatsen

Cookies