arrow_drop_up arrow_drop_down
Video Aspect Ratio: 16:9

Kijk & Zie Academy: Begeleidingstraject met Feedback & meer

duidelijk | persoonlijk | gepassioneerd

Maak krachtige, creatieve foto's door stap-voor-stap uitleg. Werk met mij samen & bekijk wat je nu allemaal krijgt!

Ontdek de voordelen

Kijk & Zie Academy: Begeleidingstraject met Feedback & meer

duidelijk | persoonlijk | gepassioneerd

Maak krachtige, creatieve foto's door stap-voor-stap uitleg. Werk met mij samen & bekijk wat je nu allemaal krijgt!

Ontdek de voordelen

285+ duidelijke video's

Alle bestaande + nieuwe video's + unieke Real-time Praktijkvideo's

Persoonlijke videolessen

Joris/foto's in beeld, geen lezen

Fotofeedback

Feedback op je foto's van elkaar of van je docent

Maandelijkse Foto-opdracht

Samen & tegelijk actief met een thema, voorkom dat je weinig doet

Maandelijkse Feedback Video's

Elke maand wordt een selectie foto's van cursisten besproken in een video

Toegang eigen community

Deel foto's, help & inspireer elkaar (geen facebook)

Fulltime fotografiedocent

Duidelijke taal & ambitieus

Prijswinnende fotografie

Prijzen/nominaties in wedstrijden

Eigen tempo, eigen tijd

Leer flexibel & fris op

Videocursus "Van Automatische Stand naar Resultaat": 50 duidelijke stap-voor-stap video's van Joris. Maak krachtige & creatieve foto's


 • 4 jaar fulltime ervaring als fotografiedocent heb ik vertaald naar 50 heel duidelijke stap-voor-stap video's. Makkelijk terug te kijken.
 • Voorbeeldfoto's, pijlen, instellingen terwijl ik in beeld ben & prettige taal.
 • Of je nu hoger of lager opgeleid bent, mensen vinden het gewoon fijn om te weten wát je nu wannéér doet.
 • De stap-voor-stap-opbouw is dan ook heel belangrijk

Je heldere en rustige uitleg is geweldig en online kun je de uitleg zo vaak terugkijken als je maar wilt. Met je camera erbij meteen de uitleg of opdracht toepassen is super fijn. Mijn foto's zijn echt verbeterd.

Rogier Balk

Maak prachtige, creatieve onscherpe achtergronden

Foto's zijn snel te druk, te rommelig, er is te veel te zien. Breng door mooie onscherpe achtergronden veel meer rust in je foto's, je onderwerp komt echt los van de achtergrond, creëer diepte.

850+ onervaren mensen speelden met creatieve onscherpte in mijn cursussen. Leer deze 4 stappen nu in de Kijk & Zie Academy

Ja, ik wil me ontwikkelen

Of zoals deze sfeerfoto

Cursist Hilda van Cuijlenburg stopte ook met de automatische stand, ze maakte deze sfeervolle detailfoto door de praktische stappen te volgen.

Leer hoe alles scherp wordt, zoals bij landschapsfotografie

Maak sfeerfoto's van (ruige) landschappen die helemaal scherp worden

Voorkom frustratie door onscherpe foto's

Leer voor altijd goed scherpstellen en maak een eind aan onscherpe foto's door de automatische stand, zoals deze foto van een cursist. Zonde van de momenten of de mooie reizen die je maakt. En voorkom foto's die wel scherp zijn maar niet op de plaats waar jij dat wil.

Maak pure kinderfoto's & portretten

De afgelopen 4 jaar merkte ik dat de meeste cursisten het liefst op een spontane manier kinderen of mensen fotograferen. Leg bijzondere momenten nu vast, voor ze voorbij zijn.

Hilda was totaal onervaren en maakte deze foto van haar kleindochter

Ze kwam binnen op een cursus bij mij, paste mijn compositietip toe en maakte deze foto van haar kleindochter. Maak zelf ook sterke beelden.

Ik ben trots op de foto die ik maakte van mijn kleindochter, de compositie van deze foto is echt goed. Mijn andere vraag was: 'hoe maak ik goede foto's van bewegingsmomenten, bijvoorbeeld foto's van mijn kleinkinderen in actie?'. Het lukt me nu, dit kwam zeker door de goede uitleg.

Hilda Klip

Kopieer mijn 4 stappen & maak ook gave Actiefoto's

Spelende kinderen

Cursist Leoniek Huisman was afhankelijk van de automatische stand en leerde net als 850+ andere mensen in een van mijn cursussen de 4 stappen voor actiefoto's. Je krijgt nu heel duidelijke uitleg in de Kijk & Zie Academy (ontdek verderop ook meer over mijn Kijk & Zie 4-Stappenplan).

Ik heb echt heel veel geleerd door de duidelijke uitleg. Wel of geen mooie wazige achtergronden maken. Ik kan nu ook meer kanten op met mijn lens. Mijn actiefoto's krijg ik mooi scherp! Dat lukte me voorheen nooit!! Ik ben echt super blij met de resultaten en wil me nu verder ontwikkelen!

Leoniek Huisman

Sporters in actie

Resultaat van cursist Maja Smithuis. Je krijgt mijn 'gouden geheugensteun' voor actiefotografie waardoor je echt veel makkelijker de belangrijkste instelling voor snelle momenten kiest. Werkt ook voor kinderen of dieren.

Dieren op snelheid

Els van den Burger volgde ook een cursus bij mij, nam de stappen over die ik voor deed en fotografeerde direct haar hond in de natuur. Los van de grond...

Meer actiefoto's van onervaren cursisten

honden actiefotografie

Resultaat van cursist Helma van der Hamsvoord

Het enige wat je nodig hebt

 • Digitale spiegelreflexcamera (beginnersmodellen ook zijn prima; eenvoudiger te bedienen)
 • Systeemcamera
 • Compactcamera (diafragma, sluitertijd & ISO moeten je kunnen instellen). Dit geldt tegenwoordig voor meer dan 99% van de compactcamera's. 
 • Nieuwsgierigheid. Je wil je zelf graag ontwikkelen, je wil meer uit jezelf en je foto's halen en geïnspireerd blijven. 
 1. K&Z Academy is helaas niet geschikt voor smartphones. Ik heb een keuze gemaakt wil me hiermee richten op mensen die zich met een camera goed willen ontwikkelen. 

Begrijp & regel de belichting

Hoe werkt de belichting van jouw camera? Hoe maak je zelf een lichtere of meer donkere foto met je camera-instellingen? Welke stand gebruik je wanneer?

Hoe je zelf de juiste kleur instelt

Leer hoe je je camera instelt voor realitische, sprekende kleuren. Of als je juist koelere of warmere tinten wil..

Persoonlijke feedback op je composities & opdrachten

Ga aan de slag met de compositietips uit Compositiekracht (16 inspirerende video's over anders kijken) en de andere opdrachten en krijg persoonlijke feedback op je foto's van cursisten of van je docent (Joris).  De Academy heb ik heel betaalbaar willen houden. Het is ook de bedoeling dat cursisten elkaar helpen en inspireren. 


Dit zegt Christel Meertens over feedback, uitleg en Maandelijkse Foto Feedback Video

Maandelijkse Foto Opdracht & Maandelijkse Feedback Video's

Maandelijks krijg je een foto-opdracht. Resultaten & feedback krijg je in de Community. Ook bespreek ik een selectie foto's van cursisten in een video. Wat gaat goed en wat kan beter? Deze video komt in de Academy. Zo blijf je geïnspireerd, actief en is het persoonlijk. 

Ja, ik wil me ontwikkelen

Dantiëlle was onervaren en maakte deze sfeervolle close-up

Ik heb op mijn eigen tempo veel kennis op kunnen doen. Het mooie daarvan is dat ik duidelijk verschil zie tussen mijn foto's van voor, tijdens het traject. Ik ben bewuster van compositie, kleurgebruik en instellingen en de automatische stand is duidelijk verleden tijd! 

Dantiëlle van Dam

Wat je over Joris moet weten & hoe Kijk & Zie Academy is ontstaan...


Voordat ik met fotografie startte zag ik op tegen de techniek en twijfelde of ik het wel kon. Ik stelde het jaren uit. Ik ben juist een gevoelsmens en heb van nature niet veel gevoel voor techniek.


Joris Dijkema (1983) is mijn naam. Ik ben je fotografiedocent en eigenaar van Kijk & Zie Fotoschool.


Jaren stelde ik leren fotograferen uit, achteraf heel jammer! Ik besloot toch een workshop te volgen en ik maakte een toevalstreffer. Ik maakte daar een foto van 2 libellen die me zo raakte dat ik door wilde gaan. 


Ik volgde daarna nog een dagworkshop, maar ik liep verloren rond en ik kreeg geen duidelijke uitleg over wát ik nu wannéér moest doen. De foto's waren teleurstellend en feedback was er niet. Vaak had ik ook het gevoel dat ik een andere taal sprak dan de workshopleider. Het bleef ook niet hangen, ik vergat het weer.


Ik heb daarna een lange tijd zelf uitgezocht hoe mijn camera werkte. Dit was niet erg inspirerend en ik vond het lastig er grip op te krijgen. Achteraf vind ik dat ik veel beter meteen een duidelijke traject had moeten volgen om te leren wat je doet in verschillende situaties


Alleen ik was eigenwijs. Ik kocht wel dure apparatuur (deed ook maar wat) maar ik investeerde niet echt in mezelf. Het had allemaal veel sneller en leuker gekund maar ik koos er niet voor.


In 2012 nam ik voor goed afscheid als jurist op een advocatenkantoor. Ik besloot mijn hart te volgen: fulltime met de begeleiding en inspiratie van mensen bezig zijn in de fotografie. Ik doe geen enkele fotoshoot of opdracht meer, geen winkel, niets erbij. Alleen cursussen & workshops.


Angstig was ik in het begin zeker, maar ook vastberaden. Ik merkte aan alles dat mensen niet in mijn plannen geloofden, maar ik wel. Ik voelde dat er mensen zijn die mijn uitleg zouden waarderen. Op mijn manier wilde ik het doen.Ik nam mijn ontwikkeling nu wel serieus en ik volgde veel workshops, cursussen online en offline om me sneller te ontwikkelen. Dit is de beste beslissing ooit geweest, anders was ik nu niet zo gegroeid als fotograaf en als ondernemer. Waarom de moeilijke, taaie weg bewandelen als ik mezelf hulp van anderen kon gunnen? 


Oktober 2018 was een bijzonder moment. Ik lanceerde mijn eerste online cursus en ik had direct 95 mensen die meededen. 


Ik ontwikkelde daarna nog een online cursus over Compositie, hier kreeg ik meer dan 100 aanmeldingen voor. 


Toch merk dat ik eigenlijk warmer word van een manier waarop ik je nog beter kan helpen. Een manier waarop ik jou meer kan blijven inspireren met uitbreidingen, nieuwe cursussen, persoonlijke feedback op foto-opdrachten, resultaten van andere cursisten en meer


Ik ben dan ook enthousiast om Kijk & Zie Academy te introduceren en dit is wat ik verder wil ontwikkelen, hierbij heb ik het gevoel mensen beter te kunnen begeleiden in hun ontwikkeling! En het is heel laagdrempelig om in te stappen en te ervaren hoe ik werk terwijl je jij meteen toegang krijgt tot alles


Juist omdat ik van nature geen technische man ben, waarderen cursisten de duidelijke taal waar ik om bekend sta. Ik ben nogal kritisch op mijn werk en daar doe jij je voordeel mee.


In (inter)nationale fotowedstrijden won ik inmiddels diverse prijzen & nominaties, bekijk ze hieronder. 

Over Joris Dijkema fotografiedocent

 1. Voordat ik met fotografie startte zag ik op tegen de techniek en twijfelde of ik het wel kon
 2. Jaren stelde ik leren fotograferen uit terwijl ik ergens wel voelde dat ik het graag wilde. Achteraf jammer! 
 3. Ik besloot toch een losse dagworkshop te volgen, de 1e was op zich wel een leuke dag (ik maakte een foto die me raakte van 2 parende libellen) maar ik wist niet wat ik deed en ik was de tips ook zo weer vergeten. Een toevalstreffer was het.
 4. Op een 2e workshop liep ik verloren rond en kreeg geen duidelijke uitleg over wat ik nu wanneer moest doen. Ik deed maar wat. 
 5. De foto's waren teleurstellend en feedback was er niet. 
 6. Vaak had ik ook het gevoel dat ik een andere taal sprak dan de workshopleider.
 7. Ik heb daarna een lange tijd alles zelf uitgezocht hoe mijn camera werkte. Dit was niet erg inspirerend en taai.
 8. Achteraf vind ik dat ik veel beter meteen in mezelf had moeten investeren maar ik koos er niet voor. Ik was eigenwijs
 9. Ik investeerde vooral in mooie apparatuur (ik kocht ook maar wat) in plaats van in mezelf, zoals ik om me heen ook veel zie. Het had allemaal veel sneller en leuker gekund maar ik koos er niet voor.
 • In 2012 nam ik voor goed afscheid als jurist op een advocatenkantoor. 
 • Ik besloot mijn hart te volgen: fulltime mensen leren fotograferen.
 • Niemand geloofde in mijn plannen maar ik voelde dat ik dit wilde (ook al was ik zeker angstig in het begin), ik wilde het op mijn manier doen en ik voelde dat mensen mijn uitleg zouden waarderen
 • Nu nam ik mijn ontwikkeling wel serieus. Ik volgde ik online en offline cursussen.
 • Ik gunde mezelf hulp in plaats van de taaie weg en zo kon ik me ook veel sneller beter fotograferen.  Ik wilde zien wat andere docenten deden en wat wel en niet werkt. 
 • In oktober 2018 lanceerde ik mijn 1e online cursus, direct meldden 95 mensen zich aan. 3 jaar fulltime ervaring heb ik online gebundeld.
 • Ik ontwikkelde Compositiekracht, hier deden meer dan 100 mensen aan mee. 
 • Toch voel ik dat ik warmer word van een manier waarop ik je nog beter kan helpen, kan blijven inspireren, waar ook feedback mogelijk is, nieuwe cursussen ga toevoegen en meer.
 • Ik voel me enthousiast om Kijk & Zie Academy te introduceren! Dit is wat ik wil blijven ontwikkelen. 
 • Het is heel laagdrempelig om in te stappen en zelf te ervaren terwijl je direct toegang krijgt tot alles (en uitbreidingen). 
 • Juist omdat ik van nature geen technische man ben, waarderen cursisten de duidelijke taal waar ik om bekend sta. Ik ben nogal kritisch op mijn werk en daar doe jij je voordeel mee.
 • In (inter)nationale fotowedstrijden won ik inmiddels diverse prijzen & nominaties, bekijk er hieronder enkele. 

Enkele van mijn prijzen & nominaties in (inter)nationale fotowedstrijden

Uniek Kijk & Zie 4-Stappenplan (2 video's + overzicht op 1 A4)
t.w.v. 50 euro


Kopieer mijn 4 stappen. Of het nu gaat om creatieve onscherpe achtergronden, van natuur, je kinderen, dieren, andere onderwerpen of juist actiefotografie. De afgelopen 3 jaar gaf ik 850+ onervaren mensen (zeker ook niet-technische mensen) duidelijke stappen om snel resultaat te halen, niet alleen algemene uitleg over diafragma, sluitertijd of ISO.

Ik merkte dat mensen willen weten wát je nu wannéér moet doen. Je krijgt ook mijn "gouden geheugensteun" zodat jij de belangrijkste instelling voor actiefotografie makkelijk onthoudt (het is maar 1 getal). Snelle resultaten door duidelijke uitleg en een plan dat op één A4 past en zelfs mee te nemen is, uniek! 

Uniek Kijk & Zie 4-Stappenplan (2 video's + overzicht op 1 A4)

t.w.v. 50 euro

Stappenplan fotograferen niet automatisch

Kopieer mijn 4 stappen. Geschikt voor natuur, je kinderen, dieren, actiefotografie en meer. Weet wát je nu wannéér moet doen


Je krijgt ook mijn "gouden geheugensteun" voor actiefoto's (1 getal onthouden). Dit is het duidelijkste plan voor beginners met het snelste resultaat. Past op één A4 en is zelfs mee te nemen. 850+ mensen pasten de stappen toe.


Dit zegt cursist Kees van der Wal

Tijdelijk gelden deze waardevolle Bonussen

Videocursus Sfeervolle Macro & Closeup Fotografie: 42 video's
t.w.v. 100 euro


Hoe je sfeer creëert. licht, instellingen, compositie, voorbeelden van mij/cursisten en meer! Ook dit is inbegrepen :)

Videocursus fotobewerking: "Natuurlijk Lightroom": 47 video's

t.w.v. 100 euro 

Dit is een complete cursus Adobe Lightroom waarin ik in 47 duidelijke video's leer hoe Lightroom werkt, hoe je foto's heel handig ordent en hoe je tot realistische resultaten komt. Je ziet ook alles wat ik zelf precies doe want ik deel telkens mijn scherm met jou


Herken jij ook dat foto's vaak niet worden zoals jij het zag met je ogen? Bijvoorbeeld te donker, somber

Vroeger had ik veel weerstand tegen nabewerking en maakte ik de fout die veel beginners maken. Ik dacht dat wat ik zag met mijn ogen ook precies zo werd in mijn foto. Later kwam ik erachter dat mijn foto's vaak minder mooi werden. Dit komt door de beperkingen en fouten van de camera en lenzen (zie het voorbeeld). Ik laat je zien welke fouten dit zijn en hoe ik foto's bewerk om zo juist wel tot resultaten die ik zag met mijn ogen.

Complimenten voor de heldere uitleg over Lightroom.
Michel Strik

Videocursus Kustfotografie: Stroming & Verstilling

57+ video's, waarvan 15 unieke REAL-TIME PRAKTIJKVIDEO'S t.w.v. 150 euro

Gaat live: eind maart 2020


Word creatief met water. Fotografeer een waterval of een zee die 'stroomt' of leg juist die vredige verstilling vast. 


Zoeker opgenomen in Frankrijk & Nederland


 Nu ook met nieuwe Real-time Praktijkvideo's.    Jij ziet álles wat ik zie en doe met mijn camera  . Stap-voor-stap leg ik niet alleen uit wat ik doe met een microfoon. Jij ziet élke aanpassing en de invloed op mijn foto. ISO, diafragma, sluitertijd, scherpstellen, gebruik van filters. Alles. Uniek voor Nederland & België!


Zie de belichting direct veranderen als ik instellingen wijzig!


Alles zien als ik een foto check terwijl ik de uitleg inspreek en nog veel meer!

Videocursus Landschapsfotografie: 49 Video's t.w.v. 100 euro

Licht, Sfeer & Compositie


Bekijk de video hierboven. Maak krachtige, sfeervolle landschapsfoto's. 49 video's. Opdrachten, instellingen, compositie, licht, sfeer, technieken, inspiratie, lastige lichtsituaties belichten & meer.

Toegang tot de Kijk & Zie Community t.w.v. 50 euro

Krijg met een persoonlijk account gratis toegang tot de Kijk & Zie Community (het is géén facebookgroep). Inspireer & help elkaar, deel foto's in de actie Community. Of ontmoet elkaar tijdens meetings.

BONUSVIDEO - Creatief met beweging t.w.v. 25 euro

"Motion creates emotion". Breng emotie over door je foto's te laten bewegen (dit is geen fotobewerking), deze foto is van cursist Pieternella van de Bijl - de Jong. Ook zij was onervaren. Kopieer de instellingen en word creatiever.

BONUSVIDEO - Splashfotografie Startup - t.w.v. 25 euro

Cursist Esther Sprangers was volledig onervaren, volgde de stappen voor actiefoto's en maakte zelf deze creatieve splashfoto. Ontdek in de Academy nu hoe jij dit doet, kies gewoon dezelfde instellingen. Het kan ook met de standaardlens :)

Door de duidelijke uitleg van Joris is het me gelukt om een splashfoto te maken. Daarvoor wist ik echt niet hoe ik dit moest doen. En als het dan ook nog zo lukt dat elke druppel bevroren is, dan kun je daar alleen maar ontzettend enthousiast van worden en zorgt het voor nog meer motivatie om door te gaan!

Esther Sprangers

Ja, ik wil me ontwikkelen

Nog even op een rijtje wat jij nu allemaal krijgt :)

 • Maandelijkse Inspiratie-opdracht: blijf samen actief & geïnspireerd en deel foto's met elkaar - t.w.v. 50 euro 
 • Maandelijkse Foto Feedback Video's. Elke maand bespreek ik een selectie foto's van cursisten in een video - t.w.v. 50 euro

 • 50 duidelijke video's cursus Van Automatische Stand naar Resultaat: foto's van instellingen, fotobesprekingen, pijlen, doordachte opbouw, duidelijkheid :) - t.w.v. 150 euro. 
 • Kijk & Zie 4-Stappenplan (2 video's & duidelijk overzicht). Kopieer mijn stappen + "gouden geheugensteun" voor actiefotografie. Uniek is dat het plan op 1 A4 past, het duidelijke plan voor beginners met snelle resultaten. Zelfs mee te nemen. t.w.v. 50 euro

 • Videocursus Compositiekracht. 16 video's over anders kijken voor krachtige foto's t.w.v. 37 euro.

 • Met je persoonlijke account krijg je toegang tot de online leeromgeving waar je alles vindt 
 • Direct toegang, je leert in je eigen tempo en kan aan de slag wanneer jij wil (pc, tablet, smartphone)

Je krijgt nu ook toegang tot alles hieronder:


 • Videocursus Sfeervolle Macro & Closeup Foto's: 42 video's. Instellingen, materiaal, details, sfeer, licht, compositie t.w.v. 100 euro

 • Fotobewerkingscursus "Natuurlijk Lightroom". Leer in een complete videocursus hoe ik foto's op een natuurlijke manier bewerk en de fouten van camera's en lenzen oplos (47 hands on video's waarin ik mijn scherm deel) t.w.v. 100 euro

 • Toegang tot de Kijk & Zie Community, deel foto's & help en inspireer elkaar t.w.v. 50 euro


 • Feedback op je foto's in de leeromgeving: van medecursisten of van je docent t.w.v. 50 euro

 • Videocursus Landschapsfotografie Licht, Sfeer & Compositie: 49 video's. Opdrachten, instellingen, materiaal, lastige lichtsituaties onder controle, sfeer, compositie. t.w.v. € 100 

 • Videocursus Kustfotografie: Stroming & Verstilling. 57+ video's waarvan 15 unieke Real-time Praktijkvideo's. Word creatief met water. Gaat LIVE eind maart 2020 - t.w.v. 150 euro.

 • Bonusvideo Creatief met Beweging t.w.v. 25 euro
 • Bonusvideo Splashfotografie t.w.v. 25 euro

  Totale waarde:
 • 937 euro 

Tijdelijk een bijzonder waardevol aanbod

Normaal € 180,-voor een heel jaar
Actieprijs: slechts € 147 voor een heel jaar

Kijk & Zie Academy: Begeleidingstraject

 • Direct toegang
 • Krijg feedback van je medecursisten of van mijzelf, het motiveert en de resultaten zijn beter
 • Na een jaar gewoon maandelijks opzegbaar met een simpele mail
 • Maximaal 12 nieuwe cursisten per maand in verband met de feedback. 2 laatste plaatsen met alle Bonussen
Door me aan te sluiten bij de Kijk & Zie fotoschool van Joris Dijkema is er een nieuwe wereld voor me opengegaan. In de community omgeving kan je je foto’s aan anderen tonen en die van anderen zien, op die manier kan je feedback op elkaars foto’s geven en dus ook bijleren van elkaar en van Joris. De cursus Sfeervolle Macro & Closeup fotografie heb ik gevolgd en ik ben verrast wat ik nu allemaal kan fotograferen, niet gewoon fotograferen maar fotograferen met detail en oog voor compositie. Dank je wel Joris!! Zeker een aanrader!
Christel Meertens
Cookies