Koekje erbij?

Page content

article content

Wat is Sluitertijd?

Sluitertijd, wat is het eigenlijk en waarvoor is het belangrijk? Hoe werkt sluitertijd in je camera? Hoe worden sluitertijden aangegeven? Wanneer gebruik je welke sluitertijd? Kan je de sportstand van je camera gebruiken? En welke sluitertijd gebruik je als je uit de hand fotografeert? Aan de hand van voorbeelden en foto’s worden deze onderwerpen uitgelegd…

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om >>> Gratis De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden (klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek en boordevol inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Inhoudsopgave

Fotograferen betekent letterlijk ‘schrijven met licht.’ Dus zonder licht is er geen fotografie mogelijk. Sluitertijd speelt een heel belangrijke rol in de belichting van je foto’s.

Sluitertijd (belichtingstijd) is de tijd dat het licht op jouw camerasensor valt. Met de sluitertijd wordt met andere woorden bepaald HOE LANG de camerasensor de tijd heeft om het binnenkomende te verzamelen en een foto te maken.

Elke foto die je maakt heeft een bepaalde sluitertijd. Als je op de automatische stand fotografeert, dan ben je je daar waarschijnlijk niet van bewust. Het is de camera die voor jou de sluitertijd bepaalt. Misschien wel makkelijk, maar controle heb je natuurlijk niet en dat is dan ook één van de redenen dat je niet op de automatische stand wil fotograferen. Als fotograaf wil je bewust keuzes maken in je foto’s, dat wil je niet aan de camera overlaten.

Terwijl met de sluitertijd bepaald wordt HOE LANG de camerasensor de tijd heeft om het binnenkomende licht op te vangen en een foto te maken, wordt met het diafragma – een ander belangrijk begrip – bepaald HOEVEEL licht er via je objectief (lens) je sensor in je camera kan bereiken. Samen met het diafragma en de ISO-waarde is de sluitertijd bepalend voor de belichting van je foto’s. Wat bedoel ik met ‘belicht’? Gewoon dat je foto’s dus niet te licht worden (overbelicht), ook niet te donker (onderbelicht) maar goed belicht zijn.

Meer over het begrip diafragma leer je in het artikel over diafragma.

Hoe werkt sluitertijd in de camera?

Wat gebeurt er nu in je camera als we het over sluitertijd hebben? In je camera zitten 2 gordijntjes die open en dicht kunnen. Met die gordijntjes wordt de tijd dat het binnenkomende licht je sensor kan bereiken (de sluitertijd dus) geregeld. Als je met een spiegelreflexcamera fotografeert en je maakt een foto, dan klapt eerst de spiegel omhoog en vervolgens gaat er een gordijntje in je camera open om het licht door te laten zodat het je camerasensor bereikt. Daarna sluit er na een bepaalde tijd een gordijntje zodat het licht de camerasensor niet meer kan bereiken. Als laatste klapt de spiegel weer omhoog. Het klikgeluid is het geluid van de spiegel die opklapt en weer terugklapt.

Vergelijk de werking van sluitertijd maar met gordijnen in je huis. Zijn de gordijnen open, dan kan het licht door het raam de kamer bereiken. Sluit je de gordijnen, dan kan er geen licht meer door het raam (je lens) je kamer (camerasensor) bereiken.

Bedenk dat het niet het belangrijkste is niet dat je precies weet wat er in je camera gebeurt, maar dat je in de praktijk kunt werken met sluitertijden voor meer controle en creatieve mogelijkheden.

De sluitertijd ‘bevriest’ beweging van je onderwerp óf niet

Hierboven schreef ik dat sluitertijd (samen met diafragma en ISO-waarde) de belichting van je foto bepaalt. De sluitertijd heeft daarnaast nog een andere zeer belangrijke invloed op je foto’s.

De sluitertijd waarmee je een foto neemt, bepaalt of de beweging van je onderwerp wordt ‘bevroren’ (lees: als stil en scherp wordt afgebeeld) óf juist niet.

Met een snelle sluitertijd ‘bevries’ je de beweging van je onderwerp, waardoor de beweging helemaal ‘stil’ wordt gezet. Het bewegende deel van je onderwerp wordt scherp wordt afgebeeld. Met een langzame sluitertijd kun je ‘de beweging’ van je onderwerp afbeelden. Het bewegende deel in je foto wordt niet scherp, maar juist wazig omdat je onderwerp tijdens de lange sluitertijd in beweging is. Anders dan video beweegt een foto natuurlijk niet maar door een lange sluitertijd laat je de kijker wel zien dat je onderwerp beweegt. Het kan je foto’s meer dynamiek geven, je kunt iets benadrukken en je foto’s spannender maken.

wat is sluitertijd

Een klassiek voorbeeld: de fontein van het gemeentehuis gefotografeerd met verschillende sluitertijden. In de foto met een sluitertijd van 1/500 zijn de druppels van de fontein helemaal ‘bevroren’, helemaal scherp geworden. De andere foto’s heb ik met een steeds langere sluitertijd gemaakt en je ziet steeds meer beweging (onscherpte) ontstaan in de fontein.

hoe werkt sluitertijd1m

Sluitertijd wordt uitgedrukt in seconden

Sluitertijd wordt aangegeven in seconden. Op veel camera’s kun je de sluitertijd instellen van zo’n 1/4000 tot 30 seconden. Het verschilt soms wat per camera.

Een sluitertijd sneller dan een seconde wordt aangegeven met een breuk. Bijvoorbeeld 1/100.

1/4000 is dus 1/4000e van een seconde (superkort). Sommige camera’s kunnen een nog snellere sluitertijd gebruiken, bijvoorbeeld tot 1/8000e.

Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van sluitertijden: van snel naar langzaam. Bij de sluitertijden langer dan een seconde heb ik een ‘s’ heb toegevoegd achter het getal. 30s betekent dus een sluitertijd van 30 seconden. Bij een sluitertijd van 30 seconden duurt het dus echt 30 seconden om één foto te maken. De sluitertijden:

1/8000 – 1/6400 – 1/5000 – 1/4000 – 1/3200 – 1/2500 – 1/2000 – 1/1600 – 1/1250 – 1/1000 – 1/800 – 1/640 – 1/500 – 1/400 – 1/320 – 1/250 – 1/200 – 1/160 – 1/125 – 1/100 – 1/80 – 1/60 – 1/50 – 1/40 – 1/30 – 1/25 – 1/20 – 1/15 – 1/13 – 1/10 – 1/8 – 1/6 – 1/5 – 1/4 – 0.3 – 0.4 – 0.5 – 0.6 – 0.8 – 1s – 1.3s – 1.6s – 2s – 2.5s – 3.2s – 4s – 5s – 6s – 8s – 10s – 13s – 15s – 20s – 25s – 30s.

korte sluitertijd fotografie wanneer?

Deze foto is met een snelle sluitertijd genomen om de beweging van de sporters te te ‘bevriezen’, dus scherp af te beelden (Europacup Tafeltennis). Beide spelers komen los van de grond! Als je goed kijkt zie je dat de bal niet helemaal scherp is. De gekozen sluitertijd is niet kort genoeg om een bal die met meer dan 100 km/h wordt geslagen te bevriezen, scherp af te beelden. 

Wanneer gebruik je welke sluitertijd?

Op deze vraag is helaas niet één antwoord te geven.

Dat hangt af van wat voor beeld jij wil maken (beweging bevriezen of juist niet), de snelheid van je onderwerp, het aanwezige licht en of je wel of niet uit de hand fotografeert.

Hieronder lees je meer over het gebruik van korte sluitertijden om beweging te bevriezen, het gebruik van langere sluitertijden om beweging weer te geven en over het fotograferen uit de hand.

Korte sluitertijden

Een snelle sluitertijd gebruik je als je de beweging van je onderwerp wil ‘bevriezen’, scherp wil afbeelden.

In het voorbeeld van de fonteinfoto’s heb je gezien dat ik met een sluitertijd van 1/500 de fonteinstraal goed kon bevriezen. De druppels zijn scherp geworden.

Hoe weet je hoe snel je sluitertijd moet zijn als je beweging wil bevriezen? Schat de snelheid van de beweging van jouw onderwerp globaal in. De ene beweging is namelijk de andere niet. Je kunt je voorstellen dat een huppelend kind minder snel beweegt dan een explosieve (top)sporter, een speedboot of een vliegende vogel. Je hoeft niet te weten hoeveel km/h je onderwerp beweegt maar je maak een inschatting: dus is de beweging van mijn onderwerp niet zo snel, snel of extreem snel.

Maak dan een foto met een bepaalde sluitertijd en evalueer de foto. Is de beweging met de gekozen sluitertijd bevroren, dus scherp afgebeeld? Als de beweging wazig (onscherp) is geworden, dan kun je door een snellere sluitertijd te kiezen de beweging alsnog bevriezen. Het is dus ook gewoon een kwestie van uitproberen en ervaring.

Is de snelheid van de bewegingen heel onvoorspelbaar, kies dan voor de zekerheid een nog wat snellere sluitertijd.

welke sluitertijd gebruiken

Deze foto is met een snelle sluitertijd van 1/1600 genomen om de wakeboarder en de speedboot scherp af te beelden (European Championships Wakeboarding).

Lange sluitertijden

Met een lange sluitertijd kun je de beweging van je onderwerp benadrukken: de beweging wordt onscherp (wazig) in je foto. Het lijkt alsof de foto beweegt! Je kan zo een bepaald gevoel overbrengen…

Je kunt zo creatieve foto’s maken. Dit komt omdat je onderwerp snel genoeg beweegt tijdens de gekozen sluitertijd. Met een sluitertijd van één seconde valt het licht dus één seconde op je camerasensor om je foto te maken. En in die ene seconde blijft de waterfontein een flinke straal water spuiten. Dus ontstaat een onscherpe (bewogen) waterfontein waarin geen druppels meer te zien zijn maar wazige stralen.

Wanneer is een sluitertijd dan lang? Globaal kun je bijvoorbeeld denken aan sluitertijden van 1/15 en langer. Met langer bedoel ik dus: 1/8 – 1/4 – 1/2 en sluitertijden langer dan een seconde.

De beste sluitertijd kiezen

Door een lange sluitertijd te kiezen is de beweging van de kermisattractie te zien, de toestellen zijn nog wel te herkennen. 

 

wat is de beste sluitertijd creatief

Door een nog langere sluitertijd zie je dat er meer bewegingsonscherpte ontstaat. De toestellen zijn niet goed meer te herkennen en er ontstaan vagere lichteffecten. 

 

Sluitertijd creatief korte of lange sluitertijd beweging

Met lange sluitertijden zijn creatieve (licht)effecten te bereiken, zoals de beweging van deze spoorwegbomen!

Kun je ook gewoon de sportstand gebruiken?

De sportstand van je camera (vaak op het instelwiel aangeduid met een pictogrammetje dat op een sporter lijkt) is in feite niks anders dan een voorgeprogrammeerde sluitertijd. De camera zal een snelle sluitertijd gebruiken om de beweging te bevriezen. Het is bruikbaar maar het grote nadeel van een sportstand is dat je zelf geen controle hebt over de gebruikte sluitertijd. Doordat de camera een snelle sluitertijd zal kiezen is de sportstand ook niet geschikt om beweging weer te geven in je foto’s. Daarvoor is immers een wat langzamere sluitertijd nodig. De sportstand gebruik ik dan ook nooit en kan ik iedereen die wat meer wil in fotografie niet aanraden.

Welke sluitertijd bij het fotograferen uit de hand?

Zoals ik schreef is sluitertijd bepalend voor het wel of niet bevriezen (scherp afbeelden) van beweging van je onderwerp.

Sluitertijd speelt ook een heel belangrijke rol in de bewegingen die jij zelf veroorzaakt als je uit de hand fotografeert.

Het is als mens onmogelijk om de camera helemaal stil te houden als je uit de hand fotografeert. Jouw handtrillingen kunnen bij een te langzame sluitertijd voor een onscherpe foto zorgen. Dit is bewegingsonscherpte die door jouw handtrilling wordt veroorzaakt en dat staat helemaal los staat van de eventuele beweging van jouw onderwerp.

Met welke sluitertijd kun je dan uit de hand fotograferen? Één exact antwoord is daarop helaas niet te geven. Heb je een lens die vaak meegeleverd wordt bij een camera (kitlens van 18-55 mm), dan kun je minimaal een sluitertijd van 1/60 aanhouden. Fotografeer je met een langere zoomlens, dan zul je ook kortere sluitertijden moeten gebruiken.

Wil je met langere sluitertijden fotograferen, gebruik dan een statief. Heb je een objectief met beeldstabilisatie, dan kun je uit de hand met langere sluitertijden fotograferen.


Ontvang nu gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie

Download-Gratis-2-Ebooks-Fotografie-zonder-button

Gratis downloaden >>> (klik op de gele tekst)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Gewoon duidelijk taal & overzichtelijk
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Inspirerende foto’s met uitleg erbij
  • Ontdek de “Creatieve Lens” die ik iedere beginner aanraad (betaalbaar!)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s, met deze lens gemaakt
  • Geldbesparende aanraders/afraders over camera’s & lenzen: 100% onafhankelijk

Bekijk ook deze basisartikelen


Stel onderaan je vragen of laat een leuke reactie achter

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Ook interessant voor anderen? Delen mag!

Joris-Dijkema
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van de gratis E-books De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie en Ontdek de Creatieve lens die meer dan 15.000 keer zijn gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.

Comment Section

47 reacties op “Wat is Sluitertijd?


Door Louis op 16 augustus 2018

Hallo, een goed verhaal, maar wat mij niet helemaal duidelijk is op welke stand ik mijn sluitertijd moet instellen, P of M ?
Ik wil proberen om een kolibrievlinder zijn vleugels te bevriezen, ik heb er nu teveel beweging! ik hoor graag van U.

gr Louis


Door Joris-Dijkema op 17 augustus 2018

Je kan S/Tv-stand gebruiken, om je camera goed in te leren stellen bied ik mijn cursussen aan.


Door Louis op 18 augustus 2018

Bedankt voor de uitleg,

gr Louis


Door Sandor op 13 augustus 2018

Hallo Joris,

Bedankt voor deze uitleg. Hiermee heb ik nu de wielrenners (zoals Tom Dumoulin) scherp op actiefoto’s staan.


Door Joris-Dijkema op 14 augustus 2018

Goed om te lezen Sandor, mooi!


Door Jolanda op 25 mei 2018

Dank voor je duidelijke uitleg en tips joris


Door Anna op 16 december 2017

Hi Joris. Ik wil een foto maken van een kind die nepsneeuw wegblaast waarbij de sneeuw scherp is en gezicht niet of andersom. Ik heb geprobeerd om met TV sluitertijd op 4000 te zetten. Het is avond maar in de woonkamer gewoon licht. De foto is bijna zwart.. op sportstadion lukt het niet zoals ik wil.. Kun je me helpen? Het is een buitenfoto. Ik heb een Eos 1100D. Met een 15-55 lens.


Door Lisanne op 23 november 2017

Hoi Joris,

Ik heb zelf een Sony sdc 400 .. Volgens de specificaties heeft deze camera een sluitertijd van 1/2000. Volgens jou uitleg moet dat dus redelijk snel zijn.. Nu heb ik alleen het idee dat het toch erg traag gaat. Als ik snel foto’s achter elkaar wil maken en dan op continu opname zet dan zit er zeker een seconde tussen de opname ( vind ik te traag ) maar ik weet niet waar het aan ligt. Ligt dit aan het type camera of??

Met vriendelijke groeten


Door joris2 op 24 november 2017

Lisanne,

1/2000 is een korte sluitertijd, zeker. Dat je niet heel lang foto’s achter elkaar kan maken heeft niet met de sluitertijd te maken maar je camera. Het klopt dat mensen soms een seconde of langer moeten wachten en dat is voor actiefotografie niet prettig. Je zou nog kunnen kijken of het minder is als je de beeldkwaliteit van je foto’s wat lager instelt, maar het zou ook kunnen dat het zo blijft.


Door Nancy Ketting op 16 november 2017

Goed uitgelegd, begin het nu steeds meer te snappen 🙂


Door joris2 op 22 november 2017

Leuk om te lezen Nancy 🙂


Door marc op 29 oktober 2017

hallo Joris

Dank je voor de fijne uitleg , zie al uit naar de volgende les;
Leer elke keer bij

Dank je
Marc


Door joris2 op 22 november 2017

Leuk om te lezen!


Door cor op 4 oktober 2017

een hele goede uit leg daar kan je wat mee bedankt ik heb je vorige week een mailtje gestuurd maar heb nog niks gehoord van je hoor ik nog van je


Door joris2 op 8 oktober 2017

Inmiddels heb je een aantal dagen geleden al via mail antwoord gehad. Reactie was wat later ivm een trip naar het buitenland.


Door Jaap op 3 oktober 2017

Beste Joris,

Ik sluit(ertijd) mij aan bij de voorgaande sprekers. Een duidelijke uitleg.
Zelf heb ik tot nu toe volautomatisch gefotografeerd (Sony A 6000) maar dat zou met jouw professionele, heldere uitleg wel anders gaan worden. Dank je wel daarvoor.

Ik sluit (ertijd) af met een hartelijke groet,


Door joris2 op 8 oktober 2017

Dank je Jaap, leuk!


Door Ina op 17 september 2017

Helder verhaal. Eindelijk snap ik het. Ik ben een beelddenker en je hebt het heel beeldend omschreven. Nu kan ik er mee a as n de slagroom. Super bedankt.


Door Rico op 20 augustus 2017

Duidelijk verhaal, dit snap ík zelfs. 😉
Ik heb m’n camera (canon 1000d) al een tijdje in de kast liggen en kwam nooit verder als af en toe een
verjaardagje te fotograferen, uiteraard op de “auto” stand.
Nu besloten op toch maar wat meer met de camera en z’n instellingen te doen, maar ik
moet zeggen, op stand M valt dat nog niet mee (lees: ik bak er nog helemaal niets van :D).
Ik denk dus dat ik eerst maar in de AV of TV stand ga proberen om zo wat meer grip te krijgen op
beide dingen.


Door joris2 op 20 augustus 2017

Dank je voor je reactie Rico. Ik ben ook begonnen met automatisch en heb toen eerst vooral op de diafragmavoorkeuzestand gefotografeerd en later ben ik ook manueel (M) gaan fotograferen. Gewoon stap voor stap ontdekken en er vooral plezier inhouden. Dingen die nu nog heel lastig zijn, kunnen later heel gewoon worden. Net als toen je leerde zwemmen of autorijden.


Door Gerard op 14 augustus 2017

mooie en duidelijke uitleg over de sluitertijd,.ik gebruik het zelden bij natuurfotografie gebruik ik de diafragma stand
dat verhaal lees ik morgen wel, nogmaals top uitleg


Door joris2 op 15 augustus 2017

Dank je. Je kan zeker ook de diafragmavoorkeuzestand gebruiken. Toch is ook dan de sluitertijd wel belangrijk.


Door Dick op 11 juli 2017

Heb net een nieuwe camera aangeschaft ( Nikon 3400 met 18-105 mm f/3.5-5.6 ED.VR ) en snap er nog niet veel van.
Vind je uitleg erg duidelijk en krijg de indruk dat het met jou lessen wel gaat lukken.


Door joris2 op 13 juli 2017

Succes Dick, prima instapmodel heb je gekocht.


Door Henk. op 10 juli 2017

Joris,
bedankt voor de heldere uitleg, met hulp van de foto’s wordt het duidelijker. Ik heb al veel boeken van beroemde fotografen bekeken via onze stadsbibliotheek en de foto’s bestudeerd. Naar mijn mening heb jij het voor een beginnende fotograaf zichtbaar gemaakt wat de effecten zijn met korte en lange tijden. Ook ben ik altijd nieuwsgierig hoe iemand het probeert over te brengen naar anderen.
Ik zal jouw artikel delen met een vriend van mij die sinds vorig jaar een mooie Olympus Pen met een standaard en telezoom lens heeft gekocht maar waarschijnlijk niet van de automatische stand afkomt. Het wordt mijn doel om te trachten hem het een en ander te leren. Met vr gr Henk.


Door joris2 op 13 juli 2017

Hallo Henk, dank je! succes ermee 🙂


Door Ronald op 2 juli 2017

Een hele duidelijke uitleg en met prachtige voorbeelden erbij zeer begrijpelijk voor startende fotograven 😀


Door joris2 op 13 juli 2017

Bedankt Ronald! Ook voor je beoordeling


Door Marian op 24 mei 2017

Super blij met al je heldere uitleg Joris.
Dank je wel!
Hartelijke groet, Marian


Door joris2 op 28 mei 2017

Bedankt voor je compliment Marian, leuk!


Door petra martens op 20 februari 2017

Hoi Joris

lekker duidelijk je uitleg heerlijk
ookal wist ik t een en ander is t toch handig om nog ff (na) te lezen

bedankt gr. peet 😉


Door joris2 op 20 februari 2017

Hi Peet, dank je. Leuk om te lezen!


Door Dolores op 4 januari 2017

Hallo Joris,
Ik ga waarschijnlijk de Nikon D3300 kopen (lens weet ik nog niet). Bij de specificaties staat bij diafragma: ‘Direct terugkerend, elektronisch gestuurd’. Wat betekent dit? En heeft het diafragma te maken met het wazig maken van de achtergrond? Zoja, heb je wat voor diafragma heb je daarvoor nodig (direct terugkerend, elektronisch gestuurd of iets anders als dat er is)? Mvg


Door joris2 op 5 januari 2017

Hallo Dolores,

Deze vraag gaat niet over sluitertijd (waarover dit artikel wel gaat). Dat is voor een keer niet zo erg, maar het uitgangspunt is wel dat vragen onder artikelen te maken hebben met het onderwerp van het artikel.

Het diafragma heeft inderdaad ook te maken met het onscherper worden van de achtergrond. Een laag F-getal helpt hierbij (groot diafragma). Met de vermelding ‘direct terugkerend, elektronisch gestuurd diafragma’ hoef je niks te doen. Je kunt op de camera gewoon je diafragma kiezen en dan communiceert de camera met de lens.


Door Ruud op 27 december 2016

Duidelijk! ?


Door Ludo op 7 december 2016

Bedankt voor je mailtje, Ik ga er zeker verder mee experimenteren.
Heel vaak zet ik het diafragma vast en laat de camera de sluitertijd bepalen.
Dit omdat ik ervan uit ga dat het diafragma met natuur foto`s een belangrijke factor is.
Wat is jou mening hier over ?


Door joris2 op 9 december 2016

Dit kan zeker prima werken, als fotograaf is het fijn om diafragma zelf te bepalen. Sluitertijd kan ook belangrijk zijn, dat hangt ook wat af van het onderwerp. ‘Natuuftotografie’ is nogal breed.


Door Matty Stol op 2 december 2016

Dank je, Joris. 🙂


Door joris2 op 9 december 2016

Mooi dat je er wat aan hebt Matty!


Door Nieske van Ingen op 17 augustus 2016

Door een reactie van Ronald Verwijs op Facebook ben ik op je site terechtgekomen en heb het E-book gedownload.
Voor een beginneling een ontzettend fijn naslagwerk, wat ik heel veel door ga kijken.
Met alle tips en trucs die ik zojuist heb gelezen (en nog eens gelezen) ga ik nu dingen uitproberen.
Ik gebruik vaak de AV stand maar nooit de TV stand. Tijd om hier mee aan de slag te gaan.
Dank je door zo maar deze tips te delen. Geweldig.
Ik wens je heel veel succes als fotograaf.
Ik hoop nog regelmatig van je te mogen lezen en te zien.


Door joris2 op 22 maart 2016

Hallo Coco,

Bedankt voor je compliment en succes met fotograferen!

Hartelijke groet,

Joris


Door Coco op 22 maart 2016

Lees met veel plezier je tips en trucs. Uitleg is prima te begrijpen. Top.


Door joris2 op 22 februari 2016

Hallo Huipiehunter,

Bedankt voor je reactie en leuk dat je zo gepassioneerd bezig bent met fotografie. Een polarisatiefilter houdt inderdaad licht tegen en moet je niet standaard gebruiken. Je sluitertijden worden er langer door.

Je stuurde me een aantal foto’s per mail (o.a. van vogels). Bedenk dat de aanhouder wint! Je moet fouten maken om vooruit te komen. Geduld is belangrijk bij het fotograferen van vogels. En als je genoeg passie voelt, dan voelt wachten niet als tijdsverspilling. Succes!


Door Huipiehunter op 16 februari 2016

Bedankt, voor je reactie Joris
Heb je E Book doorgeworsteld (viel wel mee, maar sommige moest ik nogmaals lezen) En daarna ging het lampje branden.
Slim als je overal en eigenlijk altijd met je Hoya Cir/Pl filter fotografeert(slokt licht weg) . Buiten met weinig licht, binnen met TL licht een waterpolo wedstrijd vastlegt.
Maar soms kwamen er ook mooie foto’s uit. Ben nu met alleen een UV filter aan het fotograferen en m,n ijsvogels zijn nu scherp!!! M,n reeen gaan enorm goed afgelopen dagen. Maar ook schitterende belichting, vandaag weer!! Nu nog keihard aan m,n diafragma werken. Puntjes op de i. Blij dat ik je gevonden heb Joris.


Door joris1 op 12 oktober 2015

Hallo Roelie,

Bedankt voor je reactie! De belichting (diafragma, sluitertijd & ISO) is een onderwerp waarmee ik vroeger zelf (ook) heb geworsteld. Ik ben van nature een intuïtieve fotograaf (persoon). Ik fotografeer het liefste vanuit mijn gevoel, maar techniek is wel erg belangrijk om de beelden te maken die ik zie of in mijn hoofd heb.

Als ik over fotografie schrijf of uitleg geef, dan probeer ik technische begrippen zoveel mogelijk in normale taal toe te lichten en een te technisch praatje te vermijden. Wie doorzet kan de techniek zeker onder controle krijgen. Ook de mensen die van nature niet technisch zijn aangelegd (of vroeger niet van wiskunde hielden…) kunnen er zeker grip op krijgen. Succes!


Door Roelie op 11 oktober 2015

Dank vor je mailtjes.
Ik ben ze gretig aan het lezen, maar moet ze nog wel in de praktijk brengen.
Door mijn werk ontbreekt helaas de tijd om hier uitgebreid e aan de gang te gaan.
Jouw opzet is erg duidelijk en te begrijpen voor…ja zelfs voor mij…. Meestal vind ik de uitleg nogal technisch waardoor het moeilijker te volgen is, die van jou zijn prima.
Dank


Door Stefan op 8 oktober 2015

Bedankt voor je uitleg en er zitten erg mooie foto’s bij!

Plaats een reactie