Wat is ISO in fotografie? (met video)

ISOwat is het? Waarvoor is het belangrijk? Welke waarden kent ISO? Met welke ISO-waarden kun je het beste fotograferen? Wanneer verhoog je je ISO-waarde? Wat is ruis? Deze vragen en meer komen aanbod in dit artikel :). Bekijk zo ook mijn video.


Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.


Bekijk hieronder een video over ISO uit mijn VIP Programma


Inhoudsopave

Wat is ISO in fotografie?

ISO is de lichtgevoeligheid van je camerasensor. Dit bepaalt hoe snel je sensor reageert op het licht dat erop valt.

Deze omschrijving is misschien nog niet meteen duidelijk voor je. Laat ik ISO daarom verduidelijken door nog even kort aan te halen wat nodig is voor de belichting van je foto. Om te fotograferen is altijd licht nodig. Als het om de belichting van je foto gaat dan is het aan jou als fotograaf de taak om te regelen dat de foto goed wordt belicht, dat wil zeggen dat je geen foto wil die te licht is (overbelicht), geen foto wil die te donker is (onderbelicht) maar een foto die precies goed is belicht. Niet te licht, maar ook niet te donker. Natuurlijk kun je in de nabewerking foto’s (tot op zekere hoogte) nog lichter en donkerder maken, maar het uitgangspunt is dat je de belichting al tijdens het fotograferen zo goed mogelijk regelt.

Hoe werkt de belichting van je foto? Het licht bereikt via je objectief (veel mensen noemen dit hun lens) de sensor in je camera. Hierbij spelen je diafragma en je sluitertijd een belangrijke rol. De hoeveelheid licht die jouw objectief doorlaat, wordt geregeld met het diafragma. Het diafragma kun je meer openen of meer sluiten. De sluitertijd bepaalt hoe lang het licht op jouw camerasensor valt.

En de ISO dan? De ISO is naast het diafragma en de sluitertijd het derde begrip in de belichtingsdriehoek. Samen bepalen deze drie begrippen dus de belichting van je foto’s. De ISO is de lichtgevoeligheid van je camerasensor. Met de ISO – die op verschillende waarden kan worden ingesteld – wordt bepaald hoe snel (gevoelig) de sensor reageert op het binnenkomende licht.

Met je ISO kun je de sensor in je camera met een druk op de knop gevoeliger of juist minder gevoelig maken voor het licht dat erop valt. Als je buiten op een zonnige dag fotografeert, dan kun je met een lage ISO-waarde fotograferen. De sensor is op die manier minder gevoelig voor het licht dat erop valt. Zou de sensor op deze zonnige dag heel gevoelig voor het licht zijn ingesteld (hoge ISO-waarde), dan zou je foto overbelicht raken. Er komt op zo’n zonnige dag namelijk veel licht door je objectief. Is er juist minder licht, dan kun je je ISO-waarde verhogen. Je sensor wordt gevoeliger voor het beperkte licht dat er is. Zo kun je toch een goed belichte foto maken (en voorkom je dus een onderbelichte, te donkere foto).

Wat is ISO?

Kijk eens wat een verschil in beeldkwaliteit. Links mooie kwaliteit op ISO 100 en rechts veel minder goede kwaliteit. Verlies van scherpte en details en meer korreligheid (ruis).

Eigenlijk moet je de foto’s echt op 100% weergave bekijken om het verschil te zien in beeldkwaliteit. Onderaan dit artikel zie je die verschillen heel duidelijk! Houd nog even vol ;-).

Houd dus nog even vol. Ik weet het, het is even een gedoe met je instellingen. Dat vond ik zeker ook, ik ben namelijk van nature niet gek op techniek maar ben juist heel intuïtief.

ISO is de ASA van de vroegere filmrolletjes

Vroeger, toen er nog geen digitale fotografie bestond – had je een filmrolletje nodig om te fotograferen. Het filmrolletje werd belicht en niet zoals in digitale fotografie de camerasensor. Het filmrolletje had een bepaalde ASA-waarde. Als je wilde fotograferen bij weinig licht (bijvoorbeeld ’s avonds) dan had je een filmrolletje met een hogere ASA-waarde nodig. In de digitale fotografie is een filmrolletje niet meer nodig. Om een foto te maken is het nu de sensor in je camera die het licht opvangt en dit kort gezegd vertaalt in een foto.

ISO wordt uitgedrukt in een getal: de ISO-waarde

Net zoals het diagragma en de sluitertijd kan de ISO op een bepaalde waarde wordt ingesteld en die waarde wordt aangegeven met een getal. Dit zijn veel voorkomende ISO-waarden (van laag naar hoog):

ISO 100 | ISO 125 | ISO 160 | ISO 200 | ISO 250 | ISO 320 | ISO 400 | ISO 500 | ISO 640 | ISO 800 | ISO 1000 | 1250 | ISO 1600 | ISO 2000 | ISO 2500 | ISO 3200 | ISO 4000 | ISO 5000 | ISO 6400

Op sommige camera’s vind je een knop waarmee je de ISO-waarde kunt instellen en soms moet je dit doen via het menu of door eerst op een knop te drukken die jou belangrijke functies van je camera toont. Vervolgens zoek je naar de functie ISO.

ISO

Wat is de beste ISO-waarde om mee te fotograferen?

Het uitgangspunt is dat je op een zo laag mogelijke ISO-waarde fotografeert en alleen ophoogt als het nodig is.

Bij de meeste camera’s is de laagste ISO-waarde 100 en soms ISO 200. De beeldkwaliteit van je foto is bij zulke lage ISO-waarden het hoogste. Daarom fotografeer je bij voorkeur op de laagst mogelijke ISO-waarde.

Hoge ISO, meer ruis

Het fotograferen met een hoge ISO-waarde heeft een belangrijk nadeel. Er ontstaat meer ‘ruis’ in je foto, de foto gaat er korrelig uitzien en verliest details.

De beeldkwaliteit van je foto neemt dus af als je met een hogere ISO-waarde fotografeert. Heel algemeen geldt dat vanaf ISO 400 en hoger de ruis steeds meer zal toenemen maar dit verschilt erg per camera.

Heel algemeen geldt dit:

Hoe nieuwer een camera, hoe beter de camera presteert bij weinig licht (met een hogere ISO). Ook zijn duurdere camera’s hier vaak beter in.

Hoe lenzen ook invloed hebben op ISO

Hoe hoog jij je ISO-waarde moet instellen (of hoe hoog de camera dit automatisch doet in de automatische stand) hangt ook af van je lens. Door sommige lenzen kan namelijk gewoon meer licht (groter diafragma mogelijk). En als er heel veel licht door een lens kan, dan komt er dus heel veel licht via het diafragma naar de camera en dan hoeft de ISO van je camera minder hoog te worden ingesteld. Met zoveel licht dar naar binnen komt is het niet nodig de camera heel gevoelig te maken voor het licht. De ISO kan dus wat lager blijven en dat geeft meer beeldkwaliteit.

Grotere camerasensor, betere ISO-prestaties

De camera’s van nu presteren dus steeds beter op hogere ISO-waarden. Als je een camera van nu vergelijkt met een camera van 4 jaar geleden, dan zijn de ISO-prestaties veel beter geworden. Wel is het zo dat er ook nu veel verschil is tussen de ISO-prestaties van camera’s.

In het algemeen geldt ook dat hoe groter de sensor in je camera is,  hoe beter de prestaties zijn op hogere ISO-waarden (bij weinig licht).

Een compactcamera heeft een kleine sensor en presteert daarom minder goed op een hogere ISO-waarde. Een telefoon heeft ook een kleinere sensor en zal eerder last hebben van ruis in situaties van weinig licht.

Spiegelreflex– of systeemcamera‘s hebben een grotere sensor en presteren beter op hogere ISO-waarden. Ook tussen spiegelreflex- en systeemcamera’s onderling zijn er verschillen in ISO-prestaties. De zogenaamde professionele fullframe-camera’s hebben een grotere sensor en leveren betere ISO-prestaties. Het verschil in beeldkwaliteit tussen een beginnerscamera en een professionele camera wordt groter bij weinig licht.

In reviews worden camera’s vaak vergeleken op basis van hun ISO-prestaties. Als je begint is dit nog niet zo belangrijk.

Verschil tussen hoge en lage ISO: bekijk het zelf!

Hieronder zie je verschillende foto’s die ik telkens met een hogere ISO-waarde heb genomen, beginnend bij ISO 100 en oplopend tot maar liefst ISO 51200 (Camera: Canon EOS 1-DX). Het zijn onscherpte beelden omdat verscherpen van foto’s (met fotobeweringsprogramma’s) ook wat ruis geeft.

Bedenk wel dat de foto’s hieronder een uitsnede zijn van de foto op 100 %. Dat is dus een stuk van de foto in ware grootte. Heb jij wel eens je digitale foto in ware grootte bekeken? Dat is een extreem grote foto. Normaal gesproken beoordeel je een foto niet op dat formaat, maar als het om ruis gaat beoordeel je de foto in ware grootte. Het verlies in beeldkwaliteit valt normaal dus minder op dan wanneer je de foto zo groot onder de loep neemt…

ISO 100 lage ISO

ISO 100, de laagste ISO-waarde.

ISO 200 beeldkwaliteit ruis

ISO 200, verschil is niet te zien.

ISO 400 beeldkwaliteit

Op ISO 400 worden eerste tekenen van ruis worden zichtbaar, maar het is nauwelijks te zien.

ISO beeldkwaliteit hoger of lager

Iso 800, de ruis begint wat toe te nemen, je ziet iets meer korreligheid.

ISO 1600 ruis beeldkwaliteit hoge ISO

ISO 1600, de ruis wordt wat duidelijker, met name in het groen aan de zijkanten zie je het beter. Ruis is er altijd meer in donkere delen.

ISO hoger 3200 kwaliteit

ISO 3200, meer korreligheid van bij ISO 1600.

ISO 6400 hoger beeldkwaliteit minder

ISO 6400, nog meer ruis. Ook aan de kop van de kat zelf is het beer te zien.

Hoge ISO meer ruis 12800

ISO 12.800, aan de zijkanten zie je met name in het donkergroen veel ruis.

ISO 25600 meer ruis hoge ISO

ISO 25.600, de ruis is overal erg sterk aanwezig.

ISO 51.200 ruis lage kwaliteit door hoge ISO

ISO 51.200, de ruis is hier zo aanwezig dat dit eigenlijk niet meer goed bruikbaar is.

De allerhoogste ISO-waarde zit wel op je camera, maar is eigenlijk niet goed bruikbaar. Die wordt dan ook zo goed als niet gebruikt. Waarom bestaat deze dan? Omdat het verkoopt. De fabrikant kan zeggen: kijk, deze camera kan maar liefst tot ISO blabla.

Hoge ISO-waarde: soms de beste keuze

Hoewel het uitgangspunt is om met een zo laag mogelijke ISO-waarde te fotograferen om de ruis te beperken, is fotograferen met een hoge ISO-waarde soms toch de beste keuze. Op zonnige dag is er zoveel licht dat je met een lage ISO-waarde kunt fotograferen, maar er zijn nu eenmaal situaties waarin er weinig licht is. Bijvoorbeeld op een bewolkte dag, binnen, in een donkere kerk of in een sporthal.

Je kunt in situaties met weinig licht je ISO-waarde verhogen. De sensor wordt daardoor gevoeliger voor het licht dat erop valt.

Een hoge ISO-waarde is dus een ontspappingsmogelijkheid om bij weinig licht toch een goed belichte foto te maken.

Wees niet te bang om met een hoge ISO-waarde te fotograferen als het nodig is.

Weet je nog niet wat de invloed is van diafragma en sluitertijd op je foto’s, bekijk dan de artikelen over diafragma en sluitertijd.


Ontvang nu gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie


Gratis Download.


Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie downloaden >>(klik op de gele tekst).

IIn deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie

  • Gewoon duidelijk taal & overzichtelijk
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Inspirerende foto’s met uitleg erbij
  • Ontdek de “Creatieve Lens” die ik iedere beginner aanraad (betaalbaar!)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s, met deze lens gemaakt
  • Geldbesparende aanraders/afraders over camera’s & lenzen: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, volledige cursus Van Automatische Stand naar Resultaat, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze basisartikelen


Stel onderaan je vragen of laat een leuke reactie achter

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Ook interessant voor anderen? Delen mag!

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Anneke
Door

Anneke

op 09 Oct 2015

Hallo, leuk artikel. Ik maak graag portretfoto's. Hoe belangrijk is dan de ISO?

joris1
Door

joris1

op 09 Oct 2015

Hallo Anneke,

Bij portretfotografie in een studio kun je zelf de hoeveelheid licht bepalen met je studioflitsers. Zo kun je dus gewoon met een lage ISO-waarde blijven werken zodat je portretfoto's de maximale beeldkwaliteit zullen krijgen. Dat is het grote voordeel van fotografie in een studio, je beheerst heel veel zelf. Ook de hoeveelheid licht.

Bij portretfotografie op locatie (buiten) heb je te maken met het buitenlicht. Zou je buiten helemaal niet flitsen, dan gaat de ISO-waarde op een dag met weinig licht (bewolkt) meer een rol spelen. Het weinige licht dat er op bijv. een bewolkte dag wel is, kun je meer benutten door met een groot diafragma te fotograferen (zie ook het artikel 'Diafragma, wat is het'). Door een groot diafragma kan meer licht. Hierdoor kun je ook met een wat lagere ISO-waarde fotograferen. Het voordeel van een groot diafragma is daarnaast dat je model nog wel scherp wordt, maar de achtergrond waziger (onscherper). Zo gaat de aandacht vooral naar het model en vaak wil je dat in portretfotografie!

Is er buiten meer licht (zonniger), dan kun je met lagere ISO-waarden fotograferen. Alleen vaak zoeken portretfotografen juist de schaduw op omdat het felle zonlicht niet zo mooi is.

Jos Smeets
Door

Jos Smeets

op 13 Nov 2016

Nogmaals Jeroen, ik vind het gewoon super hoe jij toch soms redelijke ingewikkelde materie eenvoudig kunt uitleggen en dat ook doet. Bedankt

Jos Smeets

Ludo
Door

Ludo

op 28 Dec 2016

ik ben echt amateur eh toch even misschien domme vraag
ik heb enorm moeilijkheden om in donker fotos te maken
gebruik je hoge iso zonder flash of lagere iso met flash of is dit domme vraag
ook vaak gaat mijn camera niet direct af als ik afdruk in donker???? Nikon D5200???

joris2
Door

joris2

op 29 Dec 2016

Hallo Ludo,

Fotograferen in donkere omstandigheden vraagt wat meer van je camera. Als je camera niet wil afdrukken, dan kan het zijn dat de camera niet goed kan scherpstellen in donkere omstandigheden. Je kan (als je vanaf statief) werkt ook handmatig gaan scherpstellen.

Ik weet niet in welke omstandigheden je in het donker wil fotograferen. In het algemeen is een iets hogere ISO vaak wel handig als je de flits gebruikt. Wel is het zo dat de interne flitser van de camera (ingebouwde) flitser zo zijn beperkingen heeft ten opzichte van een losse flitser die je op de camera zet (externe flitser).

Externe flitsers hebben vaak ook een optie om je te helpen met scherpstellen in het donker, dat gebeurt dan vaak door rode lichtjes die op je onderwerp schijnen zodat je camera wel kan scherpstellen (AF-assist light). Zie voor de voordelen van een externe flitser dit artikel:

https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/99-welke-flitser-kopen-concrete-tips />
De foto die je stuurde had een te lange sluitertijd. Het was erg donker. Ik denk niet dat je je ISO nog veel verder kon verhogen. Je zou een andere lens kunnen overwegen voor binnen. Een lens die lichtsterker is, een lager F-getal kan gebruiken. Bijvoorbeeld f/1.8 of f/2.8. Zo'n lens 'haalt meer licht binnen' (er zit simpel gezegd gewoon een groter gat in die lens) waardoor de lens meer licht binnenhaalt. Dat is handig in donkere situaties.

Ik verkoop geen handleidingen, dat was ook een van je vragen.

Succes!

René Billiau
Door

René Billiau

op 02 Sep 2018

Hoe stel je die driehoek in als een vogel komt aangevlogen. Vaak weinig tijd!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 Sep 2018

Dat is een kwestie van ervaring, weten welke stand je gebruikt en ook snelheid komt met de ervaring. Als je van tevoren rekening houdt met de mogelijkheid dat er vogels aan kunnen komen vliegen, dan kan je je camera al voorbereiden. Als je van vogels houdt, bekijk ook 29" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/vogels-fotograferen/">29 Tips voor Vogels en 20 tips voor Roofvogels" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/roofvogels-fotograferen/">Roofvogels fotograferen.

Fleur
Door

Fleur

op 29 Oct 2018

Hoi Joris, ik wilde je even bedanken voor alle behulpzame informatie. Ik ben echt pas net begonnen met het verdiepen in fotografie, maar heb het altijd al leuk gevonden. Zodra ik een beetje gespaard heb ga ik mijn eerste echte camera kopen en ik heb enorm veel gehad aan al je tips en info! Een maand geleden wist ik helemaal niks over fotografie en nu worden mijn vrienden al gek van mijn geklets over de belichtingsdriehoek ;) Bedankt!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Nov 2018

Hi Fleur,Dank je wel. Leuk om te lezen. Spontane reactie van je. Dat waardeer ik!

Albert Kuipers
Door

Albert Kuipers

op 19 Nov 2018

He Joris, Bedankt voor je duidelijke uitleg. Daar kan ik mee uit de voeten.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Nov 2018

Succes Albert, mooi!

G van Asperen
Door

G van Asperen

op 29 Dec 2018

Met veel belangstelling verhaal over Iso gelezen.Graag nog advies over de automatische iso stand.Wel of niet gebruiken.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Jan 2019

Hallo 'G',Automatische ISO is in het begin goed te gebruiken. Het maakt het makkelijker voor je. Later kan je ISO zelf gaan instellen. Probeer het stap voor stap aan te pakken. Als je hierbij binnenkort begeleiding wil, dan kan je op de hoogte blijven als ik weer start met een begeleidingscursus" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/online-fotografie-cursus/">begeleidingscursus binnenkort.

Alex van fotohokje huren
Door

Alex van fotohokje huren

op 10 Jan 2019

Bedankt voor je super waardevolle uitleg! Wij hebben ook altijd moeite met het goed zetten van de ISO van onze camera's in onze fotohokjes.

Pieter
Door

Pieter

op 08 May 2019

Duidelijke uitleg, zeker met de afbeeldingen erbij. Zoals vaak gehoord, “Een plaatje zegt meer dan duizend woorden” En dat is zeker hier van toepassing.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 May 2019

Bedankt Pieter, ik waardeer je reactie!

Paul Boltjes
Door

Paul Boltjes

op 21 May 2019

Prima artikel Joris. Alleen... heb ik recent weer een versie van mijn allereerste camera aangeschaft: de Minolta x300s, een half automaat. Prachtig dingetje met een 28-70 mm objectief. De ISO waarde bij zo’n analoge camera is een vast gegeven, immers, het hangt af wat voor fotorolletje je erin stopt. Dus wat jij beschrijft over het spelen met de ISO waarde is voor mij niet echt van toepassing. Echter, het staat mij bij dat ik vroeger mijn filmpjes een extra stop meegaf. Dus een 100 ISO filmpje zette ik op 100+ in de camera. Dacht ik... weet jij hoe dit zit? Moet je zo’n analoog filmpje nu juist een beetje onderbelichten (dus 1 of 2 stops hoger instellen) of juist wat overbelichten (dus een lagere ISO). Mijn gevoel zegt het eerste, immers, een overbelichte film kan je moeilijker corrigeren bij het afdrukken (denk ik). Of is het allemaal mijn fantasie en slechte geheugen die me parten speelt en moet ik gewoon de ISO waarde, as is, instellen? Groet, Paul

Paul Boltjes
Door

Paul Boltjes

op 21 May 2019

Of was die hogere ISO instelling alleen maar van toepassing bij dia-films,bedenk ik me nu? Die kunnen van nature wat donkerder worden ingesteld omdat je die met licht projecteert.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 22 May 2019

Ik kan je hier helaas niet mee helpen aangezien ik me richt op digitale fotografie

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 22 May 2019

Hi Paul,Het artikel is gericht op digitale fotografie. Ik weet helaas het antwoord op jouw vraag niet, alleen in het algemeen is onderbelicht veiliger dan overbelicht. Dat klopt.

Sierk van der Veen
Door

Sierk van der Veen

op 07 Jun 2019

Joris. Hartelijk dank voor de nuttige in formatie die ik van je heb ontvangen. Heb als leek al behoorlijk inzicht gekregen in de van belang zijnde onderwerpen, zoals diafragma. Ik kan maar niet beslissen welke camera ik koop. De canon 200D of de EOS M50. Naast de kitlens wil ik ook graag een lens waar ik behoorlijk meer kan inzoomen. Wat is wijsheid in deze en welke lens is het meest geschikt.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 Jun 2019

Ik zou zelf de Canon EOS 200D nemen in plaats van de M50. Er zijn makkelijker lenzen voor te krijgen en ik vind het scherpstelpunt van de EOS M50 vrij groot, dit is wat ik heb gezien bij een cursist en daardoor ben je minder precies in scherpstellen. Het hangt ook een beetje af van je foto's, voor actiefotografie is de M50 wel sneller.Bekijk ook even dit artikel: betaalbare" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">betaalbare zoomlens voor Canon. De 55-250 mm f/4-5.6 IS STM is heel goed voor weinig geld.

Sierk van der Veen
Door

Sierk van der Veen

op 09 Jun 2019

Dank voor je snelle reactie. Ik heb alles nog eens op een rijtje gezet en vergeleken en ook je artikel gelezen betreffende de betaalbare zoomlens. Aangezien actiefotografie niet het belangrijkst is kan in me helemaal vinden in je advies. Het wordt de 200D met standaard kit en de door jou aanbevolen zoomlens. Nogmaals dank.

Maartje
Door

Maartje

op 03 Aug 2019

Hallo Joris ! Ik weet niks van digitale fotografie, maar ben wel in het bezit van een Nikon inclusief twee lenzen.. de artikelen over diafragma, sluitertijd en iso hebben mij al veel inzicht gegeven. Ik begrijp ook dat automatische instellingen niet de voorkeur hebben.. ik zie dat er veel mogelijkheden en instellingen zijn.. menu waar je kunt kiezen voor RAW etc.. menu waar je kunt kiezen voor bijvoorbeeld ondergaande zin etc en op Draaiknop ( en dan niet de sportstad en maar de Standen aangeduid met letters) heb je toevallig daar ook iets over geschreven .. ? Uit mijn vraag kan je opmaken dat ik een totale leek ben 😬 alvast bedankt .

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Aug 2019

Hi Maartje, dank je.Over de standen heb ik zoveel geschreven, misschien kom het wel. Je kan beginnen met A-stand en ISO op automatisch houden. En dan experimenteren met bijvoorbeeld een hoger of lager F-getal. Diafragmavoorkeuze" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/wat-is-diafragma/">Diafragmavoorkeuze heet de A-stand.Welke camera heb je eigenlijk Maartje?

Reactie plaatsen