Welke externe flitser kopen voor fotografie? Tips over reportageflitsers en hoe je 100 tot 150 euro bespaart

Welke externe flitser kopen voor fotografie? Tips over reportageflitsers en hoe je 100 tot 150 euro bespaart

Reportageflitser kopen? Bekijk dan dit artikel vol tips. Ze bestaan in allerlei soorten en maten en vooral ook in allerlei prijzen ;-). Wat is eigenlijk het voordeel van een reportageflitser (heet ook wel externe flitser of opzetflitser)? Waar let je nu op bij de aanschaf? Een originele Canon of Nikon flitser? Hoe interessant is een ander merk, bijvoorbeeld Chinees? Flitskracht, (E)TTL, handmatige instellingen, zoomfunctie van een flitser, gebruiksgemak? Accupack, off-camera flash (los van de camera flitsen). En hoe bespaar je net als ik serieus geld op de aankoop van een goede flitser? En op de aankoop van radiotriggers als je off-camera flash wil gaan. 

Gratis Download.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoudsopgave

Voordelen van een reportageflitser ten opzichte van een interne flitser

Veel camera’s hebben een interne (ingebouwde) flitser. Dat is de kleine flitser die je uit kan klappen. Je hebt misschien ook wel eens een flitser gezien die groter is en die je bovenop de camera kan plaatsen (in de ‘hotshoe’, zoals dat heet). Dit noemen we een opzetflitser, reportageflitser, losse flitser en soms ook wel ‘speedlite‘.

Waarom een losse flitser als je camera al een ingebouwde flitser heeft? Hieronder kort een aantal voordelen:

Meer flitskracht
Een reportageflitser heeft aanzienlijk meer kracht. Dat betekent dat zo’n flitser onderwerpen kan verlichten die – afhankelijk van je instellingen – tot enkele tientallen meters kan verlichten. De ingebouwde flitser van je camera heeft een bereik van een paar meter en dan houdt het wel op.

Meer instelmogelijkheden = meer controle
De reportageflitser heeft verschillende mogelijkheden als het gaat om het instellen. In sommige gevallen is het handig om de flitskracht automatisch te laten regelen door de camera (hierover verder op meer), maar het is ook mogelijk om de flitskracht zelf precies te bepalen en zo nog meer controle te ervaren. De interne flitser kan ook qua kracht worden ingesteld, maar heeft minder instelmogelijkheden als je echt helemaal controle wil ervaren over de flitskracht.

Grotere lichtbron, minder last van schaduwen
De reportageflitser is qua oppervlak (de kop) vele malen groter dan de interne flitser, die heel klein is. Dit heeft invloed op de kwaliteit van het licht. De schaduwen worden wat minder hard, ze hebben een minder scherpe, donkere overgang. Dit geeft vaak fraaiere resultaten.

Meer mogelijkheden met lichtvormers: softboxen of flitsparaplu
Iedereen heeft wel eens pasfoto’s laten maken. Dan heb je misschien wel eens grote studiolampen gezien met een grote vierkanten/achthoekige witte softbox erop. Of een flitsparaplu, een paraplu die gebruikt wordt om het licht te verspreiden. Dit noemen we lichtvormers. De reportageflitser heeft veel meer mogelijkheden om softboxen of paraplu’s te gebruiken dan de ingebouwde flitser. Dit komt doordat de reportageflitser veel meer kracht heeft en je veel kracht verliest als je softboxen gaat gebruiken.

Softbox flits reportageflitser speedlite

Foto: Reportageflitser biedt meer mogelijkheden dan de interne flitser om een kleine softbox te gebruiken voor zachter licht (heel makkelijk mee te nemen)

Kantelbare flitskop
De flitskop van een goede reportageflitser is in verschillende hoeken in te stellen en ook te draaien. Dit geeft meer mogelijkheden om het licht te sturen. De ingebouwde flitser heeft vaak geen draaibare of kantelbare kop.

Welke flitser aanschaffen?

Net als met camera’s en objectieven is er weer heel veel keuze bij de aanschaf van een reportageflitser. Hieronder een aantal eigenschappen waarop je kan letten.

Automatische/handmatig instelmogelijkheden: ETTL/TTL

De kracht van de flits van een moderne reportageflitser kan je op verschillende manieren instellen. Je kan dit bijvoorbeeld automatisch laten regelen door de camera en de lens. Dit heet bij Canon bijvoorbeeld ETTL en bij Nikon TTL (ETTL = Exposure Through The Lens; de kracht van de flits wordt door de camera en lens samen gemeten en bepaald). Soms heet het ook i-TTL.

Automatisch klinkt misschien niet positief, maar dit kan zeker zijn voordelen hebben. Bijvoorbeeld in situaties waarin je heel snel moet zijn. Bijvoorbeeld bij trouwfotografie of een ander evenement. Dit wordt heel veel gebruikt en je kan ook nog een correctie maken

Gebruik je een oudere flitser, dan kun je deze vaak niet automatisch de flitskracht laten regelen. Persoonlijk vind ik zo’n flitser een afrader. Het gaat je niet helpen als je net begint met een losse flitser.

Naast de ETTL-TTL-functie (automatische krachtbepaling van de flits) kunnen reportageflitsers ook handmatig (manual) worden ingesteld. Dat betekent dat je helemaal zelf de flitskracht gaat bepalen. Dit kan vaak niet bij de ingebouwde/interne flitser van de camera. Het kan in sommige situaties fijn zijn om 100% zelf de flitskracht te kunnen bepalen.

Canon Speedlite 580EXII ETTL Manual Mode

Foto: Canon Speedlite 580 EX II in de automatische ETTL-mode (links) en in Manual Mode (rechts)

Flitskracht: het richtgetal

De ene reportageflitser heeft meer kracht dan de andere. En die kracht wordt uitgedrukt met een richtgetal. Hoe hoger het richtgetal, hoe krachtige een flitser is. Ik wil hier geen echt technisch artikel van maken, maar in het kort geeft het richtgetal aan wat de maximale afstand is die de flits kan overbruggen bij een bepaald diafragma en ISO waarde van meestal 100. Het richtgetal wordt uitgedrukt in meters.

Zo heeft een Canon speedlite 430 EX II een richtgetal van 43, een Canon speedlite 580 EX II van 58 en een Canon speedlite 600 RT een richtgetal van 60. Dit betekent zeker niet dat deze flitsers altijd een afstand van 43, 58 of 60 meter kunnen overbruggen.

Die fabrikanten presenteren hun flitser graag zo positief mogelijk ;-). Het hangt af van het gekozen diafragma en ISO.

Leuk al die info maar hoe belangrijk is het richtgetal nu?
Hoe belangrijk is het nu of je een flitser koopt met een richtgetal van bijvoorbeeld 43 of van 60? Het hangt af van wat en hoe je vooral wil fotograferen. Als je vooral foto’s maakt van dichtbij (bijv. alleen portretfoto’s van dichtbij), dan is een richtgetal van 43 ook prima. Sls het belangrijk voor je is om ook van grotere afstanden te kunnen flitsen tijdens reportages, dan kun je voor een flitser gaan met een hoger richtgetal.

Ook als jij serieuze ambities hebt om als portretfotograaf te gaan werken met een reportageflitser, dan vind ik een hoger richtgetal een aanrader. Met name als je wil werken met softboxen of flitsparaplu’s. Als je daar namelijk doorheen wil flitsen, dan verliest je flitser veel flitskracht.

Zoomfunctie van de flitser

Kan een flitser zoomen? Ja, de moderne reportageflitsers hebben een zoomfunctie. Dit is erg handig. De moderne reportageflitser kan ook automatisch meezoomen met je lens. Dat betekent dat de flitser in de gaten heeft als jij met je lens inzoomt. Als jij bijvoorbeeld inzoomt tot 70 mm met je lens, dan kan de flitser het licht meer gebundeld naar het onderwerp sturen. En als jij uitzoomt tot 24 mm, dan kan flitser juist het flitslicht meer verspreiden. De automatische zoomfunctie is zeker handig als je veel reportagefotografie doet. Een handige functie om over te beschikken dus.

zoomfunctie externe flitserFoto: Zoomfunctie van de Yongnuo 568 EX II flitser.  

Gebruiksvriendelijkheid: knoppen/LCD-scherm

Is de flitser prettig en vlot in te stellen of niet? Is het LCD-scherm duidelijk, worden de instellingen groot genoeg weergegeven voor je? Dat is in de praktijk prettig en voorkomt frustratie.

Kantelbaarheid van de flitskop

Kan de kop van de reportageflitser goed gekanteld en gedraaid worden? De moderne flitsers kunnen dit zeker en dat is ook belangrijk. Dat geeft je namelijk meer mogelijkheden om indirect te flitsen, de flits via het plafond of een muur te gebruiken (‘bouncen’). Dit geeft zachter licht, minder donkere schaduwen. Een (oudere) flitser die niet goed gedraaid of gekanteld kan worden is een afrader!

Canon Speedlite 580EXII kantelbare flitskop

Foto: de flitskop van de reportageflitser kan vaak worden gekanteld en gedraaid. 

Aansluiting voor een accupack (externe accu): voor wie is dit handig?

Sommige flitsers hebben een aansluiting voor een externe accu of externe batterijen en sommige ook niet. De externe batterijen/accu plug je dan met een draad in de poort van de flitser en je draagt de accu bijv. om je broekriem. Wat heb je hieraan? Kijk, het zit zo. Als je flitst, dan heeft je flitser een bepaalde tijd nodig om weer op te laden. De recycletijd van je flitser is dat. Als je net hebt geflitst met veel vermogen (dus gewoon een krachtige flits hebt gebruikt), dan duurt het ook langer voordat de flits weer is opgeladen en je een volgende foto kan maken met flits.

Stel je voor dat je vaker bruiloften wil fotograferen of andere reportages waarin het om snelle momenten gaat. De interactie tussen bruid en bruigedom, mooie houdingen, situaties die lastig perfect te timen zijn. Je wil dan dus vlot achter elkaar fotograferen. En als het dan te lang duurt voordat de flits weer is opgeladen, dan maak je vaak foto’s die ineens donkerder zijn. Waarom? Juist, de flits was nog niet klaar voor de volgende foto! De recycletijd kan oplopen tot een paar seconden als je echt op vol vermogen zou flitsen. Nu zul je niet zo vaak op vol vermogen flitsen (te veel achter elkaar op vol vermogen kan ook oververhitting veroorzaken), maar een recycletijd van een seconde of een halve seconde kan soms ook te lang zijn. De externe accu (accupack of batterijen) zorgt voor een snellere recycletijd. Je kan zo dus sneller achter elkaar fotograferen met flits.

Let wel op, heb je een camera die veel foto’s per seconde maakt dan kan de flits (ook met accupack) de continu-opnamen op hoge snelheid vaak niet bijhouden. Dus als een camera die 10 foto’s per seconde schiet, verwacht dan niet dat je flits dit kan bijhouden. Je zult dan tussendoor dus telkens foto’s maken waarbij de flits niet kon worden gebruikt (niet was herladen). Heb jij een optie om met continu-opnamen op lage snelheid te fotograferen (dit wordt dan vaak met een ‘L’ van Low en ‘H’ van High aangegeven), dan kan het zijn dat je flits de reeks foto’s achter elkaar wel kan bijhouden. Test dit gewoon eens op je gemak thuis.

Accupack-externe-batterij-reportageflitser

Accupack (externe accu met in dit geval batterijen)

High Speed Synchronisatie (HSS)

Hoe? Ja, ik weet het. Het zijn soms wat ingewikkelde termen.

Mijn standaard advies is: zorg dat je een flitser koopt die over de eigenschap High Speed Synchronisatie (HSS) beschikt. Dan kan je de flitser namelijk ook buiten gebruiken bij meer licht, bijvoorbeeld op een zonnigere dag. Werk je er alleen binnen mee, dan hoeft het niet per se. Ga je een flitser dus voor portretfotografie of reportagefotografie buiten (bruiloften bijvoorbeeld) gebruiken, dan heb je echt een flitser High Speed Synchronisatie nodig.

Met een flitser zonder deze eigenschap kan je namelijk geen echt korte sluitertijden gebruiken (niet korter dan de flitssynchronisatiesnelheid; die is bij de meeste camera’s 1/200 of 1/250). Dit is niet het artikel om daar verder technisch op in te gaan.

(Voor alle zekerheid kan je nog checken of ook je camera dit ondersteunt. Ik weet dat sommige oudere Nikom camera’s zelf geen high speed synchronisatie ondersteunen en dat is vervelend).

Canon, Nikon, Sony flitser of van een ander merk?

Hoe belangrijk is het merk nu? Heb je een Canon, Nikon of Sony camera, moet je dan ook een flitser van dat merk kopen of niet? Zijn de Canon speedlites, 430 EX II, 580 EX II of 600RT beter? Of de originele Nikon flitsers, zoals de Nikon SB-600, SB-700 of SB-900?

Het antwoord: nee, dat hoeft zeker niet. Het nadeel van de originele Canon en Nikon flitsers is de prijs. Ze zijn gewoon duurder.

Er zijn ook veel flitsers op de markt die niet van Canon of Nikon zijn, maar wel ‘compatible’ zijn. Die dus wel gemaakt zijn om te gebruiken op Canon of Nikon camera’s. Bijvoorbeeld Yongnuo, Nissin, Metz of Godox.

Veel mensen zijn huiverig voor flitsers van een ander merk, bijvoorbeeld Chinees. Lees hieronder mijn persoonlijke ervaringen…

Mijn persoonlijke ervaringen met Yongnuo flitsers 

Naast mijn Canon speedlite 580 EX II flitser heb ik ook een aantal Yongnuo 568 EX II flitsers voor Canon gekocht. Voor mijn cursisten tijdens de lessen en ook voor mijn Explosieve Workshops High Speed Fotografie. Mijn ervaringen zijn heel positief. Krachtige flitsers, prima automatische instelmogelijkheden (ETTL), handmatig, groot LCD-scherm, prettig instelbare knoppen. Misschiens is de bouwkwaliteit iets minder dan die van Canon.

De Yongnuo 568 EX II kocht ik een paar jaar geleden voor 160 euro via Ebay (in februari 2018 is de prijs 119 euro), terwijl de originele en minder krachtige veel gebruikte Canon 430 EX III speedlite 262 euro kost (februari 2018). Dat was een besparing van 90 euro per flitser voor ook nog eens meer kracht. En nu is het een besparing van 140 euro (prijzen kunnen natuurlijk weer veranderen). Inmiddels zijn er ook nieuwere modellen. Een model met een goede prijs/kwaliteit verhouding is bijvoorbeeld de Yongnuo 685.

En voor gevorderde fotografen. Ja, de flitser heeft ook de geavanceerde flitsmogelijkheden zoals High Speed Sync/HSS, flitsen op het 2e gordijn, Multi-mode (stroboscopisch) flitsen.

Welke batterijen voor je externe flitser?

Er zijn heel veel soorten. Zelf heb ik goede ervaringen met de batterijen van Sanyo Eneloop. Tegenwoordig komen er ook steeds meer van deze batterijen met meer ‘retentie’. Dat betekent dat de batterij heel lang zijn opgeladen status behoudt, ook als je deze bijvoorbeeld een jaar niet zou gebruiken. Sommige fabrikanten claimen dat de batterij die opgeladen is na een jaar nog 75% capaciteit heeft en dus heel langzaam leegloopt.

Sanyo Eneloop AA-Pack

Kleurgels of kleurfilters: de kleur van het flitslicht beïnvloeden

Flitslicht heeft van zichzelf een bepaalde kleurtemperatuur. We hebben allemaal wel eens lampen gezien die wat koeler zijn (bijv. LED) of juist wat warmer. De kleurtemperatuur van flitslicht komt ongeveer overeen met die dag van daglicht. Als je een flitser gaat gebruiken, dan heb je te maken met 2 lichtbronnen:

 1. het omgevingslicht. Dit is al het licht dat niet van de flitser komt. Dus het licht buiten of de lampen die binnen continu branden. Een ander woordt voor omgevingslicht is duurlicht.
 2.  het flitslicht.

Het omgevingslicht en het flitslicht kunnen een verschillende kleurtemperatuur hebben. Als het omgevingslicht warmer is dan het flitslicht, dan kan de foto er wat apart uit komen te zien. Daar waar flitslicht op valt ziet de foto er kouder (blauwer) uit. Je kan de flitser niet even instellen op wat warmer of kouder licht. Dit doen we anders. We gebruiken  hiervoor een zogeheten kleurgel of kleurfilter die we voor de flitser plaatsen. Het flitslicht wordt zo beinvloed qua kleur: warmer of kouder. Kleurfilters of gels zijn niet zo duur. Je kan een vel kopen en zelf stukken knippen, maar je kan ook kant en klare kits kopen zoals de Rogue color correction gel kit voor reportageflitsers.

De bevestiging van kleurgels werkt verschillend, bijvoorbeeld met elastiek, of met plakband (je knutselt zelf wat) of magnetisch. Een bekend magnetisch systeem is ‘Magmod‘. Dit is wel duur en zeker niet nodig. Sommige fotografen vinden het handig om het een systeem is dat heel makkelijk te combineren en uit te breiden is.

Rogue gel correction kit - kleurfilters flitser

Kleurgels/kleurfilters beïnvloeden de temperatuur van het flitslicht.De Rogue gel correction kit bestaat uit meerdere kleurgels (3 stuks per kleur), bevestigingsmateriaal en een tasje. Ik heb hier geen aandelen in trouwens 😉

Off-camera flash: wat en waarom?

Met off-camera flash gebruik je één of meer reportageflitsers die je dus NIET op de camera zelf plaatst. Dit heet ook wel strobisme (‘strobe’ is het Engelse woordt voor reportageflitser).

Off-camera flash wordt bijvoorbeeld (maar niet alleen) in de volgende situaties gebruikt

 • Portretfotografie op locatie (vaak buiten; binnen worden namelijk eerder studioflitsers gebruikt).
 • Ook de bruidsfotograaf die al wat langer meeloopt, gebruikt wel eens flitsers los van de camera. Bijvoorbeeld door ze tijdens een feest los op een statief te plaatsen. Of de bruidsfotograaf laat een assistent een reportageflitser in de hand houden.
 • Bij druppelfotografie, van die mooie kleurrijke foto’s waarbij druppels vaak op elkaar botsen (‘drop on drop’)
 • Productfotografie

Waarom eigenlijk off-camera flash? Het staat natuurlijk wel stoer 😉 maar wat is nu het grote voordeel? Het grote nadeel van altijd de reportageflitser op je camera plaatsen is dit: het licht komt dan vaak van dezelfde kant. Oke, je kan de kop van je flitser wel draaien maar je blijft beperkt in de richting van het licht.

Is het dan zo belangrijk dat het licht bijvoorbeeld alleen van links komt en niet recht van voren? Ja, dit kan er echt voor zorgen dat er meer spanning en diepte in je foto ontstaat. Kijk, fotografie is altijd 2d. Gewoon een plat plaatje. Alles wat bijdraagt aan diepte (3d) kan helpen om je foto’s spannender te maken. Je kent inmiddels wel spelen met scherpetediepte, scherp onderwerp, mooi onscherp achtergrondje. Het geeft diepte. Dat is ook wat je kan aanbrengen met spelen met licht en schaduw.

Het gaat dus om creativiteit, spanning aanbrengen doordat delen van je onderwerp/foto verlicht zijn en andere delen juist in de schaduw vallen. Heb je wel eens naar schilderwerk gekeken? Sommige schilders zijn meesters in het spelen met licht en schaduw. Waarom doen ze dat? Ze willen spanning en diepte aanbrengen in  hun schilderij dat ook 2d (plat) is! Dit bereik je niet als alles egaal is verlicht of alles zich in de schaduw bevindt 🙂

Welke goedkope, goede radiotriggers voor off-camera flash? 

Elke camera is weer anders. Dit maakt het voor een docent soms ook lastig. Wat heel goed werkt zijn radiotriggers. Een trigger die met radiografische golven wordt aangestuurd. Radiografisch is handig want het heeft veel bereik en er hoeft geen directe zichtlijn te zijn tussen de trigger die onder je flitser zit en de camera (bij infrarood wel). Radiotriggers zijn betrouwbaar (mijn ervaring).

Je raadt het al, je kan je geld hier wel weer aan kwijt. De radiotriggers en flitsers zijn van Canon of Nikon zijn gewoon erg duur. Neem bijvoorbeeld de Canon speedlite ST-E3-RT. Je bent zo een paar honderd euro verder. En als je dan ook nog de originele Canon fliters moet kopen, reken maar uit. De fliters van bijv. Canon (of Nikon) zijn vrij duur. De Canon 430 EX II of III is met een paar honderd euro niet goedkoop en de Canon Speedlite 600EX II-RT al helemaal niet (500/600 euro is normaal voor die laatste; februari 2018).

Het kan ook veel goedkoper en toch effectief. Zelf ben ik heel tevreden met mijn voordelige radiotriggers van Yongnuo. De triggers werken zowel op originele Canon speedlite flitsers (ik heb ook 2x een Canon speedlite 580 EX II; tweedehands gekocht) als op Yongnuo flitsers.

Kosten Yongnuo triggers
Ik heb jaren terug (via Ebay) zo’n 40 euro betaald voor een transceiver en ook 40 euro voor een commander (zie hieronder voor uitleg). Veel waarde voor weinig geld dus. Dit systeem is ook gewoon in de Nederlandse grotere fotowinkels te kopen. Hier zie je bijvoorbeeld een Yongnuo YN-622C-TX en een YN-622c voor Canon als set voor 119 euro (februari 2018).

Radiotriggers Yongnuo YN-622C-TX commander en YN-622c voor Canon

Radiotriggers Yongnuo YN-622C-TX commander en YN-622c voor Canon. Links is de ‘commander’ (TX). Die plaats je op de hotshoe van je camera. Hiermee stuur je draadloos de externe flitser(s) aan. Onder de externe flitser zelf moet je dan wel de Yongnuo YN-622c transceiver plaatsen. Dat is dus de ontvanger. Zowel de commander als de ontvanger werken gewoon op AA-batterijen, ik gebruik hiervoor oplaadbare batterijen.

yn622n en yn622n TX triggerset draadloos Nikon

Yongnuo YN622N-TX commander (60 euro; februari 2018) en Yongnuo YN622N draadloze transceiver voor Nikon (50 euro; februari 2018).

De radiotriggers van Yongnuo geven veel mogelijkheden, bijvoorbeeld maar niet uitsluitend:

 • ETTL/TTL voor automatische flitskracht
 • Flitsbelichtingscompensatie
 • Manueel (M), 100% zelf de flitskracht bepalen
 • Meerdere flitsers aansturen met één commander (de TX unit die je hierboven ziet)
 • Per flitser kan je individueel bepalen of je die bijv. met TTL/ETTL gebruikt of juist in M, 100% onafhankelijk
 • Zoomfunctie van de flitser instellen met de commander
 • Kanaal/channel instellen zodat je niet ook de flitsers van je fotovriend aanstuurt met wie je samen op pad bent…
 • (High Speed Synchronisatie; HSS, je flits zelf moet dit dan uiteraard ook ondersteunen)
 • Let wel op met nattigheid. Het systeem lijkt niet goed afgedwicht tegen water, dat is een nadeel. Er zijn duurdere triggers die hiertegen beter bestand zijn. Bouwkaliteit is misschien iets minder goed, het voelt wat plastic aan.

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, cursus Landschapsfotografie: Licht, Compositie & Controle en een cursus Kustfotografie: Stroming & Verstilling met unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen:


Stel onderaan je vragen over een reportageflitser en krijg een persoonlijke reactie   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Het is niet mogelijk om adviezen over alle flitsers te geven, het is ook niet echt mijn passie om alle ins en outs van veel flitsers bij te houden. Zo’n freak ben ik niet 😉
 • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
amsterdam1962
Door

amsterdam1962

op 04 Jan 2017

Dankbaar voor uw advies.
Ondersteuning voor uw werk.
Succes

:D

joris2
Door

joris2

op 05 Jan 2017

Dank je, dat is leuk om te lezen :)

Michel Groenhof
Door

Michel Groenhof

op 23 Feb 2017

Hallo Joris,

Intresant stukje blog net gelezen over de flitsers.
Welke flitser kan ik het beste aanschaffen voor gebruik van mijn hobby karpervissen. Hier maken we regelmatig s'nachts foto's en vindt ik de kwaliteit niet optimaal met de standaard flitser op mijn Canon EOS 600D.

De originele Canon flitsers vindt ik dan ook weer te duur om mee naar de waterkant te nemen dus dacht aan chinese flitsers maar weet niet welke ik moet nemen. Hopende op jou advies.

Groetjes Michel

joris2
Door

joris2

op 26 Feb 2017

Hi Michel,

Een karpervisser zal serieuze beslissingen moeten maken om successen te boeken. Popup rig of niet? Fox piepers of toch Delkim? Shimano baitrunner of niet? Rodpod of losse RVS banksticks. Boilies of toch tijgernoten met hennep. Nylon of gevlochten lijn ivm die lelies in de kanten. Interne flitser van de camera of toch een externe flitser ;-)?

Je kan voor een Canon 430 EX gaan, maar die is niet goedkoop. Zelf heb ik originele Canon flitsers maar ook een aantal Yongnuo 568 EX II. Deze zijn ook goed. Zie hier voor de prijzen:

https://www.kieskeurig.nl/flitser/product/1982089-yongnuo-speedlight-yn568ex-ii-flitser-voor-canon/prijzen />
Mogelijk zijn er in de tussentijd ook wel weer nieuwere maar dat heb je niet echt nodig. Zeker niet waarvoor jij je flitser wil gebruiken.

Diana
Door

Diana

op 16 Aug 2017

Dag Joris,
Bij het googelen naar info over een geschikte flitser, kwam ik bij jou terecht. En ik zou graag jouw advies willen!
Ik heb sinds kort een Canon 7D Mark II en twijfel over de Canon Speedlite 430EX III-RT flitser nadat ik jouw verhaal over de Yongnuo speedlight YN 600EX- RT II heb gelezen. Ik ga in september een bruiloft fotograferen en ik wil er zeker van zijn dat ik genoeg licht heb binnen, ook als ik niet op 2 meter van het bruidspaar af sta. Zou jij mij dan eerder de Yongnuo adviseren ivm het richtgetal? Oplaadsnelheid is hetzelfde las ik. Alleen zag ik dat het flitsbereik bij de Yongnuo 10-25 is en bij de Canon 0.7 tot 23.6. Dit kan toch niet betekenen dat ik dan pas vanaf 10 meter flitsbereik heb?
Alvast dank voor je reactie,
groetjes,
Diana

joris2
Door

joris2

op 19 Aug 2017

Hallo Diana,

Ik denk dat bedoeld met 10-25 meter het maximale flitsbereik bedoeld wordt, afhankelijk van instellingen als het diafragma en ISO. Ik beschik zelf naast Canon 580 EX II flitsers (tweedehands) ook over Yongnuo flitsers (niet de nieuwe YN 600EX-RT II trouwens) en ik kan zeker ook van dichtbij flitsen. Als echte professionele bruidsfotograaf kan ik me voorstellen dat mensen voor Canon flitsers gaan, maar ik vind dat je ook voor Yongnuo kan gaan (ik beschik wel altijd over en reserveflitser; ik kan me voorstellen dat dit niet haalbaar is als je geen professional zou zijn). Het is wel een uitgebreid model (De YN die je noemt), dus de bediening kan dan complexer zijn. Juist omdat je er zoveel mee kan. De oplaadsnelheid van een flitser kan worden verkort als je een extern batterypack gebruikt, niet per se altijd nodig. Zeker niet als je niet op volle kracht flitst. Je kunt ook goedkoper uit zijn met een simpeler model van Yongnuo. Het is uiteindelijk toch een afweging die iedereen zelf moet maken. De prijzen van de Canon 600EX II-RT vind ik echt bizar.

Pam
Door

Pam

op 10 Sep 2017

Hallo,
Heb een Nikon D610, een sigma 24-70mm, Nikon 50mm en Nikon 35mm.
Wil 2 flitsers met trigger kopen, ben hierbij opzoek naar iets goeds en niet merk-gebonden :p
daarnaast ga ik een Magmod starterkit en magSphere kopen
Ik ben een reportage-fotograaf, die tot nu toe met natuurlijk licht alles heeft gedaan maar wil groeien
Mvg, Pam

joris2
Door

joris2

op 10 Sep 2017

Hallo Pam,

Je kan kijken naar Yongnuo qua merk. Ik houd niet alle nieuwe flitsers bij, de YN-600-EX-RT II is een uitgebreid model.

Zelf gebruik ik mijn Canon flitsers (580 EX II en soms Yongnuo 568 II) met triggers van Yongnuo. De Nikon variant hiervoor heet: Yongnuo YN622N. Dit in combinatie met een commander waarmee je het aanstuurt: Yongnuo YN622N-TX (dit is de Nikon versie. De 'N' staat voor Nikon). Via ebay is dit een stuk goedkoper te bestellen dan in de fotowinkels in Nederland. Het duurt wel 3 weken (soms iets langer) voor het aankomt, maar het is altijd aangekomen bij mij.

Ik zie nu ook dat er een tweede (nieuwere) versie uit is. De Yongnuo YN622N II. Deze triggers zijn veel voordeliger dan de triggers die ik van Canon zelf zou kunnen kopen.

Roland
Door

Roland

op 16 Sep 2017

Dag Joris, zeer interessante artikels waarvoor dank. Met mijn D750 heb ik een SB800 en een Yongnuo 565EX voor Nikon alsook de triggers van Yongnuo type "622 TX" en 2 "622" receivers. Tot nu toe werkt alles prima. Wat opvalt is dat de Yongnuo ietsje blauwer licht afgeeft.
Ik heb echter nog een vraag: Aangezien ik de beide flitsers ook met paraplu gebruik en dat in manuele stand, wat is de beste zoom instelling van de flits teneinde de lichtverdeling via reflectie en via doorschiet paraplu te optimaliseren? Mij lijkt theoretisch 24mm best maar dan verlies je heel wat licht ivm met bvb 105mm, en dat op dezelfde afstand gezien natuurlijk.

joris2
Door

joris2

op 19 Sep 2017

Hallo Roland,

Dank je. Ik zou het in de praktijk uitproberen. Dat kan je echt zien wat het verschil in resultaat is. Het hangt ook af van wat je fotografeert. Hoe weids je beeld wordt. En wat de afstand is van de paraplu ten opzichte van de flitser.

Succes

Bianca
Door

Bianca

op 19 Sep 2017

Super handige informatie

Bianca
Door

Bianca

op 19 Sep 2017

Ik heb een Fuji X-T2 en ben op zoek naar een flitser die automatisch kan meezoomen met mijn lens. Ik heb op mijn andere camera een nissin i40 deze bevalt op zich goed maar kan niet meezoomen. Weet jij een goede betaalbare flitser voor mijn Fuji X-T2 ik maak voornamelijk foto's op feesten met maximaal 10 meter afstand.

joris2
Door

joris2

op 23 Sep 2017

Hallo Bianca,

Van de Fuji ben ik qua flitsers minder goed op de hoogte. Je zou contact op kunnen nemen met een grote fotospeciaalzaak, zoals fotokonijnenberg, Cameranu of Cameratools.

Groeten,

Joris

Roland
Door

Roland

op 19 Sep 2017

Hallo Pam, op mijn D750 heb ik de triggerset van yongnuo gekocht. Type 622 TX met bijhorende YN622 N II (type dat Joris aanhaalt) voor mijn flitsers. Als flitsers heb ik de SB850 en speciaal voor opd e receiver een goedkope versie van ca. 75 EUR YN 565 EX voor Nikon) maar met Richtgetal 58 (wat ie ook haalt - maar een beetje koeler licht dan de Nikon flitser).
Als ik het goed voor heb is de YN 685 de allernieuwste versie ook voor NIKON met tal van mogelijkheden en richtgetal 60..... Via de trigger kan je manueel instellen maar ook TTL en ook het zoomen vd flitskop gaat goed.

Marjan
Door

Marjan

op 01 Oct 2017

Hallo Joris,
Bedankt voor je duidelijk verhaal. Ik ben ook op zoek naar een externe flitser. Fotografeer mn met Canon 80D en zoomlens 18-200. Welke flitser zou jij mij kunnen aanraden ; ik kwam de Younguo 568EXII , de 685 en de 600EX-RT tegen, maar zie door het bomen het bos niet. Wat is het grote verschil tussen de 3 behalve de prijs en kracht?

groetjes, Marjan

joris2
Door

joris2

op 08 Oct 2017

Hi Marjan,

Als je niet van plan bent los van de camera te flitsen, dan zijn alle 3 de flitsers prima.

De 568 EX II heeft geen ingebouwde radiotransmitter (De YN 685 wel). Dus als je los van de camera wil flitsen ( off camera flash / strobisme zoals dat heet), dan heb je daar met de 568 EX II losse radio triggers voor nodig. Bijvoorbeeld deze triggers: YN622C (voordelig en goed). De YN 685 heeft wat meer zoombereik dan de 568 EX II (200 mm vs 105 mm).

De 685 en de 600 EX-RT zijn op veel punten vergelijkbaar maar de triggering werkt anders (als je los van de camera wil flitsen). Ik lees op fora dat je beter kan kiezen voor de 685 omdat er problemen zouden zijn met de 600EX-RT als het ging om off camera flash.

Het wordt qua uitleg al gauw vrij technisch als het gaat over los van de camera flitsen.

Ad
Door

Ad

op 17 Oct 2017

Hallo Joris
Bedankt voor de verhelderende info over flitsers en de E-books waarin ik megaverdiepen.

Met vriendelijke groet
Ad

Anton Cuisinier
Door

Anton Cuisinier

op 23 Oct 2017

Zeer duidelijke en bruikbare informatie, ga er zeker na kijken.

Marianne Van Rossum
Door

Marianne Van Rossum

op 23 Oct 2017

Hallo net alles gelezen over de yongnuo 568 ex 11
Is deze alleen voor de cannon of ook voor de Nikon (deze heb ik ) en wat is de opvolger van deze flitser omdat ik las dat je deze een paar jaar geleden had aan geschaft?

Alvast bedankt voor je reactie

joris2
Door

joris2

op 01 Nov 2017

Deze is er ook voor Nikon. Je moet even kijken, er is een versie voor Nikon en voor Canon. Er zijn meerdere opvolgers zoals de YN 685.

Rosanna
Door

Rosanna

op 25 Nov 2017

Hoi Joris,

wat een super uitleg, enorm bedankt, het maakt de reis door flitserland voor mij een stuk duidelijker. Ik ben als startende hobbyfotograaf op zoek naar een flitser die past bij mijn Nikon D5500 en 18-140mm lens. Gedurende de zoektocht ben ik gekomen tot drie opties, namelijk de Triopo TR-985N, de Metz Mecablitz 44 AF-2 en de Nissin Di700A (kit Nikon incl. Air 1 NAS TTL-commander). Ik vind het lastig om te beslissen welke qua prijs-kwaliteit de beste keuze is. Wat zou jij mij hierin kunnen adviseren?

Groetjes Rosanna

joris2
Door

joris2

op 29 Nov 2017

Hoi Rosanna,

Leuk dat je bezig bent met flitsen. Ik ken helaas niet alle modellen, dus ik kan ze niet goed beoordelen. Ik zou vooral letten op instelmogelijkheden/eigenschappen: (E)TTL (het automatisch flitsen), Manueel, High Speed Synchronisatie (HSS; dit is vooral belangrijk om buiten bij meer licht te kunnen flitsen), zoomfunctie van de flits, kracht van de flits (richtgetal). En eventueel de mogelijkheden om de flits los van de camera te gebruiken.

Ide
Door

Ide

op 30 Nov 2017

Dag Joris. Hoe zijn je ervaringen met flitsers van Mecablitz?

joris2
Door

joris2

op 30 Nov 2017

Hoi Ide,

Daar heb ik geen ervaring mee. Met Canon en Yongnuo heb ik ervaring.

Hans
Door

Hans

op 28 Dec 2017

beste heer Joris. ik heb een Nikon D5500 en wil nu een externe flitser. Nikon flitser is inderdaad duurder dan een compactible flitser.
Ik heb de Nissin Di866 Mark II Flitser voor Nikon gezien. is dit een juiste keuze voor mijn camera?
bvd
Hans

joris2
Door

joris2

op 02 Jan 2018

Hoi Hans,

Het is voor mij niet mogelijk om alle flitsers te bekijken. Ik zou vooral kijken naar belangrijke functies (en of je ze nodig hebt): zoals TTL, Manueel, High Speed Synchronisatie (voor buiten flitsen met meer licht; belangrijk!), zoomfunctie, systemen voor draadloos flitsen, flitskracht eventueel (richtgetal).

Benjamin
Door

Benjamin

op 18 Jan 2018

Beste Joris, bedankt voor het interessante artikel.
Ik heb een Nikon D5100 met standaard 18-55 lens. Nu wil ik een externe flitser aanschaffen voor interieurfotografie.
Welke kan ik dan het beste nemen of waar moet ik dan op letten. Ik dacht aan een budget van 100 euro.

joris2
Door

joris2

op 26 Jan 2018

Benjamin,

Bijv. een flitser van Yongnuo maar je budget is wel erg beperkt. Ze zijn vaak iets duurder, maar veel voordeliger dan van Nikon. Je kan bijv. gaan voor een YN 685. Qua eigenschappen kan je letten op wat in het artikel is genoemd.

Benjamin
Door

Benjamin

op 27 Jan 2018

Bedankt voor je reactie. Ik kan het budget wel verdubbelen als ik daarvoor meer kwaliteit in huis haal. Is dan de YN685 nog steeds de beste keus?

Joyce
Door

Joyce

op 30 Jan 2018

Hi Joris,
Ik ben gevraagd om foto’s te maken op uitgaansgelegenheden. Ik vroeg mij af welke flitser hiervoor het meest in aanmerking komt? Richtgetal rond de 40-50 en TTL functie zijn heel handig maak ik zo snel uit je artikel op!

Gr Joyce

Paul
Door

Paul

op 31 Jan 2018

Beste Joris,

Ik bezit een Nikon d750 met een Nikon 35mm en een Tamron 70-200mm lens. Wil graag ook foto's maken met off camera flitsers en heb daar wat vragen over.

Werkt het ttl systeem ook bij off the camera met een trigger op de Nikon body?

Welke trigger werkt met ttl?

Biedt Yungnuo off camera ttl flitsers met trigger aan?

Bvd voor uw reactie!

anouck
Door

anouck

op 08 Mar 2018

Hallo! Ik doe vooral aan interieur fotografie en sta op het punt om een opzet-flitser te kopen, die ik kan richten naar het plafond en/of muur voor indirect licht. De meeste flitsen geven een ijskoud licht en ik moet net vastgoed fotograferen waarvan het interieur niet te koud mag overkomen. Dewelke zou je aanraden voor mijn Canon 700D? Bedankt! :-)

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Mar 2018

Er zijn meerdere flitsers die voldoen. Je kan bijv. denken aan een Yongnuo 568 EX II voor Canon (er is ook een versie voor Nikon; die moet je niet hebben). De flits heeft van zichzelf een bepaalde kleurtemperatuur. Als je wil dat de flits warmer licht geeft, dan zul je met kleurgels of kleurfilters (2 woorden voor hetzelfde) moeten gaan werken. Je kan bijvoorbeeld even zoeken op 'Rogue color correction gel kit'. Gebruik dan die oranje gekleurde gels en plaats die voor je flitser. Misschien ga ik het artikel hier wel mee updaten.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Mar 2018

Anouck, het artikel is uitgebreid met een paragraaf over kleurgels/kleurfilters voor de flitser :)

Anouck
Door

Anouck

op 13 Mar 2018

Dank je, ik las het net. Ben ook meteen op zoek gegaan naar de flitser die je vernoemt. Er wordt ook gesproken van een omnibounce. Is dit nuttig om bij te kopen in mijn geval?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 Mar 2018

Die zou je kunnen gebruiken bij het bouncen, als je via een plafond fotografeert. Het licht wordt nog iets meer verspreid, maar is het is geen must.

Anouck Vanderbrugghen
Door

Anouck Vanderbrugghen

op 13 Mar 2018

Super! Bedankt voor alle info! :-)

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 Mar 2018

Succes Anouck!

Ann
Door

Ann

op 13 Mar 2018

BesteHeel interessant artikel. ik ben dus ook op zoek naar een reportageflitser. Ik heb een Canon 760D en ik zou graag een reportage flitser hebben die ik bv ook zou kunnen gebruiken bij huwelijken. liefst zo budget mogelijk :) Alvast bedankt.

Joris-Dijkema
Ann
Door

Ann

op 13 Mar 2018

Hey dank u wel voor de snelle reactie :) ik heb altijd 'schrik' om tegen een hele hoop problemen te lopen als ik een goedkopere versie koop :) En over je artikel, ik ga direct eens kijken ;) groetjes

Ann
Door

Ann

op 16 Mar 2018

Hey Joris, ik hoop dat ik je nog even om raad mag vragen :) maar eerst even zeggen dat ik je artikel van Bruidsfotografie echt super vind. (en nee ik zeg dit niet omdat ik je hulp nodig heb ;) ) ik vind het een hele goeie leidraad. Nu mijn vraag nog ff over de reportageflitser. ik had nu deze gezien: Yongnuo YN-968EX-RT flitser voor Canon E-TTL II Is ongeveer 100 euro duurder dan 568. Is dit toch de moeite? (Filmen ga ik niet doen) groetjes

Ann
Door

Ann

op 16 Mar 2018

Mss dat deze nog interessanter is: Yongnuo YN600EX-RT II

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Mar 2018

Yongnuo YN600EX-RT II en Yongnuo YN-968EX-RT zijn goede opties. De 568 EX II is wat ouder (wel wat voordeliger) De YN-968EX-RT en Yongnuo YN600EX-RT II hebben een aansluting voor een externe accu, dit zorgt sneller herladen van de flitser waardoor je bij bruiloften wat sneller achter elkaar kan flitsen. Check dit anders nog even. Je moet zelf verder even kijken wat je koopt. https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Yongnuo_YN600EX-RT_II_vs_Yongnuo_YN968EX-RT_vs_Canon_600EX_II-RT_vs_Yongnuo_YN600EX-RT/BHitems/1311157-REG_1311158-REG_1250646-REG_1113035-REG

Era508
Door

Era508

op 16 Mar 2018

Beste Joris, Ik ben beginnend fotograaf en word vaak gevraagd voor feestjes. Tot nu toe fotograaf ik (nog) op automatische mode. Heb een Canon 600D en ben in de stres, want over 7 dagen is een belangrijke event waar ik ga fotograferen :D Welke flitser kan ik het best kopen? (heb spoed namelijk, daarom nog niet alles hierboven kunnen lezen) Graag hoor ik van u :D

Era508
Door

Era508

op 16 Mar 2018

*excuus voor typefouten

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 16 Mar 2018

Er zijn meer opties, in het artikel noem ik bijv. Yongnuo 568 EX II voor Canon. Een basis qua fotografie is wel aan te raden als je gaat flitsen. Succes :)

Sasha
Door

Sasha

op 23 Mar 2018

Hi Joris, ik zoek een flitser voor fotograferen in clubs. Ik heb een Nikon D3300. Tips?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Mar 2018

Hi Sasha, goede prijs/kwaliteit-verhouding is bijv. "Yongnuo Speedlight YN685 Nikon flitser" (versie voor Nikon nemen dus). Een flitser van Nikon zelf kan ook, maar is een stuk duurder.

Roos
Door

Roos

op 27 Mar 2018

Hoi Joris! Ik ben in het bezit van een Nikon D5300 met een standaard 18-55 nikon lens, een 35mm f/1.8G en een tamron 70-300mm. Ik ben op zoek naar een flitser voor tijdens indoor evenementen zoals diners, gala's en uitgaansgelegenheden. Mijn budget is ongeveer tot 200 euro. Heb je tips?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Mar 2018

Mooie serie lenzen Roos. Je kan denken aan de Yongnuo 685 voor Nikon.

Tamara
Door

Tamara

op 29 Jun 2021

YONGNUO YN-565EX TTL, kan deze ook op de D5300? lenzen: 50mm en 16-85mm. Dank je wel alvast!

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 20 Jul 2021

Jan naar mijn idee kan dit wel maar ik zou het even navragen bij een winkel

Tineke Druijf
Door

Tineke Druijf

op 10 Apr 2018

Joris, graag wil ik van jou een tip voor het aanschaffen van een externe high speed flitser. Voor canon EOS 100D,gebruik binnen voor experimentele fotografie,zoals waterdruppels,wierook etc.Maar ook portret. Heb 200 mm telelens,macr lens en groothoek kitlens.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 11 Apr 2018

Leuk. Hiervoor heb je geen 'bijzondere flitser' nodig. Je kan bijv. al uit de voeten met Yongnupo 568 II. De Yongnuo 685 is wat moderner. De flitsers van Canon zelf voldoen ook maar zijn duurder.

Ivo Bentes
Door

Ivo Bentes

op 02 May 2018

Hallo Joris, ik heb zelf een flitser van Metz voor Canon en ik merk dat de batterijen zeer snel op raken. Mijn flitser heeft helaas geen aansluiting voor een externe accu of battery pack. Hebben de Yungnuo flitsers wel een aansluiting voor een externe batterijvoeding? Of zit deze aansluiting alleen op de Yongnuo 568 EX II flitsers?Groet Ivo

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 May 2018

Hoi Ivo,Ik heb zelf goede ervaring met Sanyo Eneloop oplaadbare batterijen. Het heeft ook te maken met de kracht van de flitser. Als je voor oplaadbaar gaat, koop batterijen met een hoge retentie. Sommige batterijen lopen snel leeg als je ze een tijd niet gebruikt en dat is onhandig.De Yongnuo 568 EX II heeft geen aansluiting voor een batterypack. Er zijn opvolgers, de YN685,YN968EX-RT of YN600EX-RT hebben volgens mij alledrie wel de optie voor een externe batterij.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 May 2018

Het heeft ook te maken met je instellingen (die hebben ook invloed op de kracht die de flits moet geven). Als je bijv ISO 200 gebruikt ipv ISO 100 dan hoeft de flits de helft minder kracht te geven ( = langer doen met je batterijen) terwijl je in kwaliteit eigenlijk geen verschil ziet tussen ISO 100 en 200. En een hoger F-getal zorgt ook voor veel power van de flits.

Merlin
Door

Merlin

op 09 Jun 2018

Hi Joris,Fijn artikel! Ik ben van plan de Canon 5d mark iii of mark iv te kopen en zoek daarbij ook een flitser (met een klein budget gezien de camera kosten). Ik zal de flitser vooral gebruiken voor bruiloften op donkere locaties wanneer het echt moet gezien ik liever gebruik maak van natuurlijk licht. Welke raadt je mij aan? En daarnaast, waaraan kan ik precies zien of het compatibel is voor de Canon 5D? Bedankt!!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Jun 2018

Merlin, er zijn verschillende opties. Ik raad je bij weinig budget een Yongnuo aan. Bijv. 568 EX II, je kan ook voor iets nieuwer gaan bijv. YN 685. Compatibiliteit zou je nog even kunnen checken door bijv. een grote camerazaak te bellen die de Yongnuo flitsers verkoopt, bijv. Cameranu of een andere grote winkel. Op mijn 1DX werkte Yongnuo flitsers goed, hoewel ik ook Canon flitsers gebruik.

Miriam
Door

Miriam

op 27 Sep 2018

Dag Joris,Interessant artikel. Nu heb ik een Canon 750D, Kunnen daar de Youngnuo flitsers uit je artikel op? 568 EX II en de 685?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Sep 2018

Jazeker Miriam, de versie voor Canon moet je dan hebben.

Miriam
Door

Miriam

op 27 Sep 2018

Dankjewel! Ga ik bestellen.

Rob
Door

Rob

op 28 Sep 2018

Joris, mooie uitleg in Welke flitsers kopen. Ben je bekend met Shanny flitsers? Ik leescar veel goede recensies over. Dank en groet, Rob

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 Sep 2018

Hi Rob, nee maar ik vind het wel leuk dat je het noemt. Als ik tijd heb, ga ik me er misschien nog eens in verdiepen. Yongnuo vind ik zelf goede prijs/kwaliteitverhouding hebben.

Aart 62
Door

Aart 62

op 01 Oct 2018

Ik heb heel goede ervaring met oplaadbare batterijen van Ikea zijn Ladda baterijen aa 2450 kosten 4,95 4stuks lader 9,95.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Oct 2018

Bedankt voor je bijdrage Aart, dat wordt gewaardeerd.

Miriam
Door

Miriam

op 03 Oct 2018

Hoi Joris, Ik zoek een externe flitser voor mijn Canon EOS 600d, gebruik: bij evenementen waar minder licht is, buiten, portret. Na je artikel te hebben gelezen, wil ik sowieso een moderne flitser die beschikt over ETTL, richtgetal 60, zoom functie, kantelen / draaien, externe accu en HSS. Ik probeer alleen uit te zoeken of mijn camera HSS ondersteunt. In de beschrijving wordt dit genoemd: E-TTL II met Speedlites uit de EX-serie. Word jij hier wijzer van en betekent dit dat de camera HSS ondersteunt?Gezien het prijsverschil met Canon en jouw positieve ervaring met bijv. Yongnuo, zou voor mij een Chinees merk denk ik wel volstaan. Welke zou je aanraden? (Natuurlijk heb ik al je reacties gelezen en ook gegoogeld, maar het duizelt een beetje door alle soorten en mijn beperkte kennis wat dit onderwerp aangaat.) Ik hoop dat je kunt helpen!Hartelijk dank!! Groetjes Miriam

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Oct 2018

Hi Miriam,De 600D ondersteunt het. Als je flitser het maar ondersteunt en compatible is met de Canon DSLR. Het zijn vooral Nikon inpstapmodellen (5000 en 7000-serie) die geen High Speed synchronisatie ondersteunen. Het is voor mij ook niet echt doenlijk om werkelijk alle flitsers te kennen en het volledig bij te houden. Je zou even kunnen kijken naar de Yongnuo flitsers die ik heb genoemd. De 568 II heeft geen externe accumogelijkheid. De Yongnuo 685 EX volgens mij wel. Je weet nu beter op welke eigenschappen je wil selecteren, dan kan je verder niet veel verkeerd doen. Je hoeft verder niet de meest geavanceerde te hebben, als het maar aan de eigenschappen voldoet die je noemt.

Miriam
Door

Miriam

op 03 Oct 2018

Oké super, dank voor je reactie!! Ik ga kijken en het feit dat ik verder niet veel verkeerd kan doen, geeft vertrouwen! Nogmaals dank, ik heb veel aan je site. Groetjes!!

Bart Visser
Door

Bart Visser

op 01 Nov 2018

Hallo Joris, Ik ben in het bezit van een Nikon D7100. Wil beginnen met flitsen, maar ik moet me nog inlezen. Welke reportageflitser (TTL en handmatig) raad je me aan? Ben geen merkenfreak!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Nov 2018

Sowieso TTL en handmatig kunnen flitsen. Bijv. YN685 maar de YN568 II of III kunnen ook. Yn = Yongnuo. Van Nikon zelf zijn ze erg duur (net als bij Canon).

Wiel Nijssen
Door

Wiel Nijssen

op 19 Nov 2018

Hoi Joris Ik ben sinds 4 maanden in t bezit van een Panasonic fz 2000/2500. Mijn vraag is welke flitser past bij deze camera bij mijn fotovakhandelaar kan ik een bijpassende dmc flitser kopen maar 260€ is een heel aardig bedrag. Zoals je waarschijnlijk weet zal ik zowieso over de lens heen moeten gaan of ergens op een standaard de flitser plaatsen. De automatische functies TTL synchroon sync daar zat ik wel aan te denken. Maar zit in de flitser zelf al niet een ontvanger ? Zodat je alleen een zender nodig hebt?. Mvg Wiel

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Nov 2018

Wiel, eerlijk gezegd ben ik niet bekend met de flitsers voor de Panasonic fz 2000/2500. Voorzover ik weet kan je niet van Yongnuo een flitser kopen. Ik kan helaas niet alle flitsers kennen voor alle camera's.

Wiel
Door

Wiel

op 21 Nov 2018

Ok bedankt Ik heb ook al gekeken naar een adapter voor aansluiting van de flitser naar de fz is dit iets?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 22 Nov 2018

Hi Wiel, ik ben daar niet mee bekend. Misschien een grote camerawinkel bellen of vragen op een Engels forum.

Githa
Door

Githa

op 27 Nov 2018

Beste. Joris,Ik hoop dat je mij kunt helpen. Ik ben op zoek naar externe flitser voor mijn canon 80D. Welke zou ik het beste aan kunnen schaffen? Mijn budget ligt tussen de 0- €150,-. Ik fototgrafeer veel op evenementen. Dus heb veel last van weinig licht en lampen.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 Nov 2018

Hi Githa,Met jouw budget een Yongnuo flitser voor Canon. Bijvoorbeeld YN685 (een oudere YN568 II kan ook nog).

Mieke
Door

Mieke

op 03 Dec 2018

Beste Joris, ik heb met belangstelling je artikel over flitser gelezen, ik ben nl. op zoek naar een goede flitser voor mijn Canon 6 D mark II, Wat zou je me adviseren? Met vriendelijke groet Mieke

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Dec 2018

Hi Mieke,Dit hoeft zeker niet per se een flitser van Canon te zijn. Bijvoorbeeld een Yongnuo Speedlite YN685 flitser.

Mieke
Door

Mieke

op 03 Dec 2018

Bedankt voor je antwoord, Nog een vraagje,kan de Yongnuo flitser ook aangestuurd worden door mijn camera als deze off camera is. Groeten Mieke

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 05 Dec 2018

Hi Mieke,Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Volgens mij heb je allen de YN 622 TX Commander nodig (zie de commander die ik noem in dit artikel). Deze is er in Canon of Nikon uitvoering. Die zet je dan boven op je camera en dan stuur je je flitser off camera ook aan.

Verzee Dirk
Door

Verzee Dirk

op 13 Dec 2018

Hallo Joris, Ik heb een Nikon D5600 met 18/105 lens. Heel blij met dit toestel (verdraaibare display, connectie met smartphone via snapbridge en zo afstandsbediening, foto's direct op je telefoon. Ik ben op zoek naar een flitser. Liefst ene met een li-ion batterij ipv oplaadbare batterijen. Zou me eventueel de Godox Speedlite V860II aanschaffen. Is een flitser met TTL functie, bereik van 20 - 200mm en volgens de reviews degelijk toestel. Is het interessant om er de trigger bij te nemen, zodat de flitser op een andere plaats kan gezet worden? Kan je me zeggen of dit een goede keuze is en wat eventueel het alternatief is. Alvast bedankt, vgr, Dirk

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 Dec 2018

Hi Dirk,Ik heb zelf goede ervaringen met Yongnuo flitsers (naast mijn Canon fliters). De specificaties van de Godox Speedlite V860II lijken er ook goed uit te zien. Off camera flash is zeker wel interessant want het geeft je meer mogelijkheden om creatief te werken met licht. Alternatief is bijvoorbeeld een Yongnuo YN685 voor Nikon. Die is wel obv oplaadbare batterijen. Zelf gebruik ik enkel fliters met oplaadbare batterijen en ik heb er prima ervaringen mee, ik gebruik Sanyo Eneloop batterijen. Met de Yongnuo ben je goedkoper uit, je hebt dan een commander nodig (YN 622 TX) voor off camera flash. Zo kan je ook makkelijk meerdere flitsers aansturen in de toekomst.

Frans
Door

Frans

op 24 Dec 2018

Beste Joris, Maak graag gebruik van de tips. Heb echter nu al een vraag. Mijn compact camera is n Sony Cybershot DSC HX400V. Ik heb daar onlangs een losse flitser bijgekocht: YONGNUO Speedlite YN560III. Deze is zonder TTL. Nou heb ik het idee, dat de camera deze niet "ziet". Als ik nl met geplaatste flitser in de stand 'i' wil fotograferen vraagt hij om de eigen flitser te openen. Ook wanneer ik op het toestel de flitser uitschakel, gaat toch de externe flitser af. Kan dit kloppen oftewel: Heb ik wel de goeie flitser?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Jan 2019

Hi Frans, door de feestdagen een latere reactie. Ik betwijfel over de camera compatible is met de flitser die je noemt. Daar kan je niet vanuit gaan. Yongnuo maakt voorzover ik weet flitsers voor Canon en Nikon spiegelreflexcamera's. Het is heel goed mogelijk dat flitser en camera in jouw geval niet samenwerken. Sowieso is de stand 'i' een automatische stand die ik je niet aanraadt. Het beste is om eerst te weten hoe je camera-instellingen werken en daarna te gaan flitsen.

Lieven Muyldermans
Door

Lieven Muyldermans

op 07 Jan 2019

Dag Joris,Boeiend en helder artikel, waarvoor dank. Wat ik een beetje mis in de meeste artikels waar ik al op gevallen ben, is hoe je zo'n flitser vastmaakt als je hem gebruikt als losse flitser. Uiteraard weet ik al dat je hem op een apart statief kan zetten of dat je aan iemand kan vragen om hem voor je vast te houden, maar mijn vraag is nog een beetje anders:Concreet:- bestaan er kleine 'pootjes' of waarop je zo'n flitser kan zetten of is het altijd met een soort van statief? Met 'kleine pootjes' bedoel ik een hulpmiddel waardoor je hem bijvoorbeeld op een kast of stoel kan zetten, maar waarmee hij niet veel hoger dan die kast of stoel komt. En die zwaar genoeg zijn zodat het geheel niet valt, natuurlijk ;-) - ik heb een manfrotto-statief voor mijn camera --> kan ik daar mijn flitser opzetten, al dan niet met een hulpstuk?Alvast bedankt,Lieven

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 07 Jan 2019

Hallo Lieven,Bedankt :). Je kan denken aan een 'mini gorilla pod' Die heeft kleine pootjes en die kan je neerzetten maar eventueel ook buigen en zo ergens om heen klemmen (buiten bijv. aan een tak). Om de flitser te bevestigen heb je vaak iets van een hot shoe aansluiting nodig. Zie bijvoorbeeld hier: Joby Cold Shoe Mount voor GorillaPod Rig (misschien heet het ook cold shoe soms). Zoiets zou je ook kunnen kopen voor je manfrotto statief. Anders even bellen met de grote camerzaken als je twijfelt welke je moet hebben voor jouw statief.

Kees van der Wal
Door

Kees van der Wal

op 17 Nov 2019

Hoi Lieven. Ik lees zojuist jouw vraag. Ik heb zelf onlangs de Yongnuo YN968N aangeschaft en daar zat standaard een "voetstukje" bij. Deze kun je onder de flitser bevestigen en vervolgens kun je deze daar waar wenselijk neerzetten. Misschien is dit voetstukje inmiddels ook los te koop?!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Nov 2019

Dank je voor je bijdrage Kees :)

Eric Kruidenier
Door

Eric Kruidenier

op 28 Jan 2019

Hallo Joris, bedankt voor je heldere artikel over de reportage flitser. Nu wil ik er ook een aanschaffen, maar verwacht niet dat ik hem wekelijks ga gebruiken dus een van een goedkoper merk is prima. Nu noem je in het artikel de yongnuo yn-568EX III als goed alternatief voor de duurdere canonflitsers. Is dit nog steeds een goed alternatief of is er in de tussentijd een andere alternatief gekomen omdat het artikel al even geleden geschreven is. Ik heb zelf een canon 70d. Mvgr Eric

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 Jan 2019

Hi Eric, leuk wat van je te horen. Je kan denken aan Yongnuo YN 685 EX. Volgens mij is deze gewoon compatible met de Canon EOs 70D.

Elvan
Door

Elvan

op 18 Feb 2019

Hi Joris, wat fijn dat ik dit artikel tegenkom na een hoop gegoogle, want ik zie door de bomen het bos niet meer. Nou zie ik bij de specificaties van de canon 6dMarkii staan dat deze compatibel is met E-TTL II met Speedlites uit de EX-serie. Welke Yongnuo zou jij me aanraden? Ik wil het on en off camera kunnen gebruiken. Dank alvast voor de moeite!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 20 Feb 2019

Hi Elvan, bijvoorbeeld de Yongnuo YN 685. Deze heeft een ingebouwde receiver als het goed is.

Nadine
Door

Nadine

op 26 Mar 2019

Hallo Joris, Ik ben ook op zoek naar een externe flitser voor mijn Sony a6000 systeemcamera. Ik ben erg geïnteresseerd in macrofotografie en ik weet dat daar specifieke flitsers voor bestaan, maar ik zou een all-round flitser willen die ik voor allerlei foto's kan gebruiken, inclusief macro's. Ik heb gehoord dat je min. een richtgetal van 58 zou moeten hebben en dat High sync speed belangrijk is alsook de mogelijkheid om TTL en manueel te flitsen. Is er een bepaalde flitser (met zender en ontvanger) die je kan aanraden voor mij (compatibel met Sony a6000)? Alvast bedankt voor jouw advies!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 26 Mar 2019

Hi Nadine,Ik ben zelf minder thuis in de externe flitser voor Sony van een ander merk. De Sony flitsers zijn waarschijnlijk behoorlijk prijzig. Mogelijk heeft Metz een compatible flitser. Yongnuo weet ik niet (die raad ik normaal vaak aan bij Canon of Nikon spiegelreflexcamera's). De eigenschappen die je noemt zijn inderdaad handig, hoewel een iets lager richtgetal ook nog wel kan (tenzij je veel wil doen met portretfotografie en een wat grotere softbox). Mogelijk kan een grote camerawinkel je hiermee helpen.

Chantal
Door

Chantal

op 26 May 2019

Hi Joris, Ik ben totaal niet thuis in de wereld van flitslicht. Heb een Canon 70D met een Canon EF 70-200mm 1:2.8 L IS USM en een Canon EF 24-70mm F/2.8 L USM || lens te leen. Nu zoek ik voor een bruiloft een opzetflitser zodat ik ook het feest ( binnen én buiten ) kan vastleggen. Het hoeft voor mij zeker geen Canon flitser te zijn, daar ik de flitser slechts een paar keer per jaar zal gaan gebruiken. Wil er graag wel een Magmod overheen plaatsen. Daar ik aan de hand van jou verhaal heel veel wijzer ben geworden maar kamera express een overvloed aan flitsers aanbied, en ik dus door de bomen het bos niet meer zie, wat raad jij aan?Groetjes Chantal

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 26 May 2019

Chantal,Dank je.Bijvoorbeeld een Yongnuo 685 voor Canon. En dan even aan een grote zaak vragen of je de magmod erop kan zetten. En anders bestellen via internet, testen of Magmod erop kan. Zo niet, terugsturen binnen 14 dagen en geld terugvragen. Zou ook kunnen.Advies is wel om goed te weten wat je doet als je gaat flitsen, zeker bij meer licht buiten moet je weten wat je doet met flitsynchronisatiesnelheid of high speed synchronisatie.

Rita
Door

Rita

op 23 Jul 2019

Dag Joris, welke flitser zou ik het beste kopen. Het voornamelijk om katjes te fotograferen en hun mooie blauwe ogen goed te doen uitkomen. Ook welke lens zou ik het beste hebben daarvoor, Ik heb een Nikon 5300

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Jul 2019

Hi Rita uit België ;-)Katten" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/kattenfotografie-tips/">Katten vind ik ook erg leuk. Je hoeft geen originele Nikon flitser te kopen, ik zou dat niet doen door de prijs. Andere fltisers zijn ook prima. Je kan denken aan Yongnuo, daar heb ik zelf in het verleden ervaring mee. Bijvoorbeeld Yongnuo 685 voor Nikon. Ik zie ook een outlet model staan bij een grote winkelketen. Moet je maar even google in combinatie met de Yongnuo 685. Soms wordt een diffuser gebruikt om het licht meer te verspreiden, je kan ook starten zonder en daar later naar kijken. Ik gebruik zelf oplaadbare Sanyo Eneloop batterijen (4x AA).

Rita
Door

Rita

op 24 Jul 2019

Dank je wel Joris, en wat met een lens, welke lens zou ik nemen, een gewone standaard lens 18 - 55 of zou je toch gaan voor iets sterkers. En van welk merk.?

Joris-Dijkema
kim Zürcher
Door

kim Zürcher

op 29 Nov 2019

Dag Joris. Ik zou goed je advies kunnen gebruiken over de aanschaf van een reportageflitser. Ik heb een fujifilm xt-20. Omdat ik niet verwacht dat flitsen echt helemaal mijn ding gaat worden, hik ik nogal aan tegen de aanschaf van een officiele fuji flitser - alles van fuji is peperduur, zoals je weet. Ben jij inmiddels goed genoeg ingevoerd in fuji om te weten of er een goedkopere flitser is die compatibel is met mijn toestel? een yongnuo zou mooi zijn, of zoiets. Weet jij wat ervaringen met bijv nissin zijn?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 Dec 2019

Hi Kim, ik heb net even gekeken en kwam dit tegen: Nissin i40 flitser. Je moet wel een flitser hebben met High Speed synchronisatie (dit is buiten nodig bij meer licht). En TTL en manual is handig. Verder keek ik laatst een video over straatfotogratie en moest ik aan je denken. Een lichtsterke prime lens lijkt me ook mooi voor je, dan kan je heel veel spelen met scherpte en onscherpte, doorkijkjes op straat, scherpe/onscherpe mensen enz. Ik heb geen reviews bekeken nog maar de prijs is mooi van deze: VILTROX 85MM F/1.8 AF FUJIFILM X. Dat merk ik zou ik in de gaten houden. Vaak zijn compatible lenzen alleen manual focus, niet handig op straat maar deze heeft autofocus las ik. Ideetje :) Overigens weet ik niet HOE de autofocus werkt, hoe goed bedoel ik. Het is niet altijd hetzelfde met compatible lenzen namelijk. Dat ervaar ik ook met mijn Sony systeemcamera nu

Miriam de bruin
Door

Miriam de bruin

op 01 Dec 2019

Hoi Joris, Heb je duidelijke artikel gelezen over flitsers. Wil er 1 aanschaffen en zit te denken aan de Youngnuo 685 of de 968n. De eerste heeft een zoombereik van 20-200mm en de tweede 14-105mm. Welke zou beter zijn voor mij. Je weet denk ik wel wat ik het meeste fotografeer (portret, dieren). Verder zit er niet veel verschil in alleen in de kantelbaarheid en de prijs natuurlijk. De 968n is 60 euro duurder. Zou je mij hierin advies kunnen geven. Groet Miriam

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 Dec 2019

Hi Miriam, de Yongnuo Speedlite YN968EX-RT is iets uitgebreider voor wat betreft bijv. grotere zoomrange van de flits en creatieve mogelijkheden om flits in te zetten met een lange sluitertijd op een feest van een bruiloft. Dit zijn wel meer dingen voor de toekomst voor je vind ik. Punt is dat een uitgebreidere flitser ook snel wat ingewikkelder te bedienen is en in dat opzicht weet ik niet of dat bij je past. De YN685 is wat makkelijker te bedienen. Dit moet je even afwegen. Voor nu denk ik dat niet te complex beter voor je is en flitsen is sowieso al wat technischer.

Miriamdebruin
Door

Miriamdebruin

op 02 Dec 2019

Hoi Joris, Dank je wel weer voor je advies. Denk dat ik inderdaad voor de ‘eenvoudige’ ga. Groet Miriam

Ad Verhoeven
Door

Ad Verhoeven

op 03 Dec 2019

Hoi Joris, Ik heb en vraag. Op mijn Nikon D7200 heb ik een Nikon SB700 flitser in De "A" stand flitst hij direct bij indrukken van de ontspanknop. In de "M" stand geeft hij na het indrukken van de ontspanknop enkele voor flitsen en daarna de definitieve flits. Dit is dus enige vertraging wanneer de foto werkelijk gemaakt wordt. Is dit altijd of heeft het met instellingen te maken? Groet, Ad

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 Dec 2019

Hi Ad,Het onderscheid in de A of M-stand van de camera vind ik wat apart. De voorflits wordt sowieso alleen gebruikt in de TTL-stand van de flitser, niet als je manueel flitst. Ik kan je hier niet direct een oplossing voor bieden. Als hij direct flitst in de A-stand dan kan je die gewoon gebruiken, A-stand is een prima stand zolang je sluitertijd in de gaten houdt en evt. ISO verhoogt

Ad Verhoeven
Door

Ad Verhoeven

op 07 Dec 2019

Sorry Joris, maar heb het verkeerd geformuleerd. Met "A" stand heb ik de automatische stand bedoelt daarin flits hij direct bij afrukken. Zo als in de "M"stand flits dus vertragend met voor flitsen doet hij dit in M, S, en A stand. Excuus da tik het verkeerd geformuleerd heb.

Ad Verhoeven
Door

Ad Verhoeven

op 07 Dec 2019

sorry Joris maar met de "A" stand bedoelde ik op automatisch,Excuus voor het ongemak

Tom
Door

Tom

op 22 Jan 2020

Beste, ik ben in het bezit van een canon m50 camera. Leuk toestelletje. Zeker naar ons zoontje toe dat begint te kruipen. Trekken altijd in auto stand. Bedoeling is wel dat we er ons eens gaan in verdiepen. We hebben wel vaak voor dat er rode ogen zijn of als de flitser gevraagd wordt dat de foto niet meer zo naturel lijkt. Teveel licht precies. Daarom denk ik er aan een flitser aan te schaffen om indirect te belichten en zo ook de rode ogen te laten verdwijnen. Ik las positieve ervaringen met het merk youngnuo. Wanneer ik het gamma bekijk zie ik verschillende types telkens met 10€ verschil. Wat is uw mening hierover ? Dank je wel.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Jan 2020

Je kan bijvoorbeeld de YN 685 nemen maar advies is om je camera onder controle te hebben vóór je gaat flitsen. Weten wat je doet. Als je meer wil leren kan je de Academy" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">Academy volgen, als je motivatie hebt.

Tineke
Door

Tineke

op 29 Jan 2020

Dank je wel voor je tips! Haal er altijd veel uit..

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 31 Jan 2020

Dank je Tineke, leuk om te horen!

Leon van den Berg
Door

Leon van den Berg

op 25 Feb 2020

Hai Joris, Kan ik met die Yongnuo triggers ook studioflitsers aansturen. Ik vind de draad die ik nu gebruik erg onhandig.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Mar 2020

Een wat latere reactie Leon, ik had in FRankrijk door storm een tijd geen wifi op de laptop. Ik heb even gekeken maar volgens mij niet, ik kan dit niet direct vinden. Het wordt iets minder vaak professioneel ingezet denk ik.

Alfred Beker
Door

Alfred Beker

op 01 May 2020

Hoi Joris,Ik ben in het bezit van een Panasonic DMX-G7. Om portret foto's te maken ben ik opzoek naar een flitser. Nu heb ik van vroegen nog een oude Metz staaf flitser, maar deze wil ik niet gebruiken en ben dus opzoek naar een nieuwe flitser. Nu heb ik mijn oog laten vallen op Nissin, en wel de i60A in combinatie met de Air 10 Commander. Ik wil in de toekomst ( en dat kan sneller zijn dan ik denk ) met meerdere i60A's gaan werken.Is deze set te gebruiken op mijn Systeemcamera?Met vriendelijke groet< Alfred

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 May 2020

Alfred, vraag dit voor de zekerheid even per mail na bij een grote camerawinkel. Dan heb je het ook zwart op wit dat zij dit hebben aangegeven. Ik ken zelf deze flitser niet

Chris Van der Jonckheyd
Door

Chris Van der Jonckheyd

op 21 May 2020

Ik zoek een goede flitser om (voornamelijk) beter belichte foto’s te hebben tijdens feestjes met familie en vrienden en later verder te experimenteren met flits fotografie. Onlangs zag ik een video van Tony Northrup (

) en tegen het einde van deze video (1:00:00) spreekt hij lovend over een betaalbare flash (YONGNUO YN-568EX III TTL). Deze video is echter 4 jaar oud. Een beetje meer research leerde me dat Godox ook een prima alternatief is. Hieronder een kort vergelijk met voor en nadelen (volgens mijn info) • De Yongnuo flitsers o Nadelen:  Geen oplaadbare accu  Tragere herlaadtijd  Worden blijkbaarnog zelden verkocht o Voordeel  Lagere prijs • Weter at Godox betreft: o Godox  voordelen tov Yongnuo  Max. flitssnelheid 1/20.000  Snellere herlaadtijd  Herlaadbare accu o Godox V860II  Voordelen tov Godox V1  Groter zoombereik (20-200 tov 28-105 voor V1)  Lagere prijs o Godox V1  Voordelen tov V860II  Mooiere lichtverdeling (mindere scherpe overgangen en nauwelijks strepen) door de ronde fresnel kop ipv rechthoekig.  Flash kan ook achterwaarts kantelen (zonder helemaal om te moeten draaien)  Handiger menu  Volgens verschillende bronnen, een goed flitser voor beginners omdat je er makkelijker mooie resultaten mee haalt dan met andere flitsers wegens de betere lichtverdeling.  Eenvoudig magnetisch systeem om accesoires te bevestigen (Godox Accessoires Kit AK-R1)  Kortom, volgens verschillende bronnen een complete flitser die kan concureren met Profoto die meer dan 3 maal duurder zijn. Dus momenteel (met de info die ik nu heb) zou de Godox V1 mijn keuze zijn. Ik maak me enkel een beetje zorgen over het mindere zoombereik tov de V860II. Ik kan me voorstellen dat ik binnenshuis ook wel eens iemand wil fotograferen door in te zoomen (tot 135mm met mijn kit lens). Gaat dit problemen geven met de V1 die maar tot 105mm inzoomt? Te weinig licht (niet genoeg gefocused) op 135mm? Ik hoorde ook van Phottix flitsers. Zijn er van dat merk modellen die te vergelijken zijn met V860II of V1 van Godox?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 25 May 2020

Ik zou me niet te veel zorgen maken om het zoombereik van de flitser. Verder de zoomfunctie op automatisch zetten als je reportages maakt. ik ken niet alle flitser, bijvoorbeeld Phottix

marc demeulenaere
Door

marc demeulenaere

op 13 Jul 2020

Ik vind het ecosysteem het belangrijkst, dwz eenzelfde systeem voor zowel opzetflitsers als off-cameraflitsers . En dat vind je terug bij Godox: enkel de trigger is merkgebonden, flitsers in alle maten en gewichten kun je dan aanvullen en is je investering niet gebonden aan het merk van je camera. Ik heb bijvb een reportageflitser van Nissin (I60) gekocht maar Nissin heeft slechts een zeer beperkt gamma flitsers, en dit beklaag ik me nu. Omdat ik kan herbeginnen met investeren: ik wil namelijk een uitbreiding naar een krachtiger flitser bijvb 300W. Belangrijk is dan ook de compatibliteit met softboxen ed.

Francine Weckx
Door

Francine Weckx

op 22 Jul 2020

Hallo Joris...mijn naam is Francine en ik had je eerder gecontacteerd via Facebook , mijn excuses daarvoor. Wel ik ben erg geïnteresseerd in druppelfotografie en heb een fujifilm xt 100 en een 15-45 mm ...een 50-230 mm en een macro van 60 mm..nu is mijn vraag welke flitsers en triggers kan ik kopen die bij een fujifilm passen .mijn budget is niet zo groot +- 300 euro..

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Jul 2020

Francine, ik ken voor Fuji niet alle flitsers en triggers. Je kan het beste contact opnemen met een grote camerawinkel hiervoor

Sonja
Door

Sonja

op 26 Nov 2020

Hoi Joris , ik ben nog niet echt met flitsen bezig. Ik denk wel aan de aankoop van een macrolens. Een panasonic Lumix G macro 30mm/F2.8ASPH/mega. Zou dit een goede lens zijn of is dat een te korte afstand?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Nov 2020

Hi sonja, dat is wel relatief kort. Wel heb je een cropfactor van 2 (vermoed ik). Dus het is eigenlijk 60mm. Een iets langere macrolens is wel meer allround.

Moniek
Door

Moniek

op 27 Nov 2021

Hallo Joris, dank voor de duidelijke tekst! Een vraag: klopt het dat het probleem van de rode oogjes bij honden opgelost is door het gebruik van een reportageflitser? Dank!

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 30 Nov 2021

Ik moet zeggen dat ik zelf eigenlijk geen last heb gehad van rode ogen met een reportageflitser

Chantal Sony A7II
Door

Chantal Sony A7II

op 15 Jun 2023

Hallo Joris, Ik ben op zoek naar een continulamp voor buiten fotografie. Dus geen flitser die op de camara zit. Hij moet ligt zijn en niet snel omwaait, eerst deed ik dit met een bouwlamp. Maar zoek iets met meer opties. Heb jij tips?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 26 Jun 2023

Hi Chantal, ik ben even op reis. Vandaar latere reactie. Ik heb minder verstand van continu-licht. Ik kan je niet direct iets adviseren. Misschien ook eens vragen aan Cameranu wat zij adviseren (ik heb geen aandelen; andere winkel kan ook) en dan eens googlen op reviews over die specifieke lamp.

Pierre
Door

Pierre

op 28 Jul 2023

Hallo Joris, ik zoek een TTL flitser met HSS voor op mijn compacte Fuji X-T5 camera, waarmee ik onderweg reportage-, portret- en macrofotografie kan doen. Welke raad je aan?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 28 Jul 2023

Hi Pierre, je zou even kunnen kijken naar Godox flitsers als alternatief. Bijvoorbeeld Godox TT350F of Godox Speedlite TT685 (laatste heeft o.a. stuk hoger richtgetal). Ik zou compatibiliteit met X-T5 wel even controleren bij een grotere camerawinkel. Flitsers van Fuji zelf zijn ook een optie natuurlijk, maar wel vaak duurder. Voor macro wordt ook wel vaak een ringflitser gebruikt of diffuser. HSS is inderdaad belangrijk voor buiten.

Pierre
Door

Pierre

op 28 Jul 2023

Goede tips, Joris! De TT685 II F is een echt werkpaard met GN 60. De TT350Fmet GN 36 is veel kleiner en lichter, dus ideaal om in een kleine cameratas mee te nemen. Ze werken goed op de X-T5. De accu versies zijn sneller, maar ook duurder.

Pierre
Door

Pierre

op 28 Jul 2023

Godox heeft een uitgebreid systeem met RF accu flitsers en powerpacks. Technologie is niet zo modern als van Profoto of Westcott maar daar is de prijs ook naar. Fuji zelf loopt erg achter met flitstechnologie en hun flitsers zijn de hoge prijs niet waard.

Reactie plaatsen