Over Kijk & Zie Fotoschool Joris Dijkema

Over Kijk & Zie Fotoschool (Joris Dijkema)

Van jurist naar mijn eigen fotoschool. De beslissing van mijn leven...

Leer fotograferen, ook als je niet technisch bent

 • Kijk & Zie Fotoschool is er volledig op gericht om jou beter te laten fotograferen, ook voor wie dit spannend vindt. Je eigen camera begrijpen en kunnen instellen én anders kijken voor krachtige, creatieve beelden die je raken. Geen fotoshoots of opdrachten, geen verkoop van apparatuur. Alles draait om ontwikkeling.
 • Duidelijk & gepassioneerd. Zo staat Kijk & Zie Fotoschool bekend. Stap-voor-stap prettige uitleg met een bewuste opbouw & voorbeelden die mij raken.
 • Je ziet dit terug in het gratis E-book (60+ pagina's tips) dat 90.000+ mensen ontvingen. 
 • De Blogtips & inspiratie (bekijk 350+ artikelen).
 • 5000+ persoonlijke blogreacties, vooral 100% onafhankelijke aankoopadviezen over camera's/lenzen die gratis aan klant of "geen-klant" worden gegeven. Veel mensen weten simpelweg niet wat ze moeten kopen. Ik heb geen belang wat jij wel of niet koopt.
 • En in de verschillende cursussen & workshops: online en op locatie.
 • In nationale & internationale fotowedstrijden ontving Joris Dijkema (eigenaar & fotografiedocent) diverse prijzen & nominaties
 • De online Kijk & Zie Community is dagelijks actief en heeft meer dan 80.000+ leden uit Nederland & België
 • Ontdek hieronder meer over mij...

Hier word ik heel warm van...

Wat je verder over mij moet weten...


Voordat ik met fotografie startte zag ik op tegen de techniek en twijfelde of ik het wel kon. Ik ben juist een gevoelsmens en heb van nature niet veel gevoel voor techniek. Het voelde ongemakkelijk.

Joris Dijkema (1983) is mijn naam. Ik ben je fotografiedocent en eigenaar van Kijk & Zie Fotoschool.

Jaren stelde ik leren fotograferen uit, achteraf heel jammer! Ik besloot toch een workshop te volgen en zonder te weten wat ik deed maakte ik daar een foto van 2 libellen die me zo raakte dat ik door wilde gaan. Ik volgde daarna nog een dagworkshop, maar ik liep verloren rond en ik kreeg geen duidelijke uitleg over wát ik nu wannéér moest doen. De foto's waren teleurstellend en feedback was er niet. Vaak had ik ook het gevoel dat ik een andere taal sprak dan de workshopleider. Het bleef ook niet hangen, ik vergat het weer.


Ik heb daarna een lange tijd zelf uitgezocht hoe mijn camera werkte. Dit was niet erg inspirerend en ik kwam maar heel moeilijk en langzaam vooruit. Achteraf vind ik dat ik veel beter meteen een duidelijke cursus had moeten volgen om te leren wat je doet in verschillende situaties maar ik was eigenwijs. Ik investeerde wel in apparatuur (deed ook maar wat) maar niet echt in mezelf. Als ik erop terug kijk was ik naïef om te denken dat het in een workshop van een middagje wel kon. Het had allemaal veel sneller en leuker gekund maar ik koos er niet voor

Hier vier ik dat ik nooit meer in dienst wil... (Noorwegen)

In 2012 nam ik voor goed afscheid van mijn baan als jurist op een advocatenkantoor. Ik besloot mijn hart te volgen: fulltime met de begeleiding en inspiratie van mensen bezig zijn in de fotografie. Ik doe geen enkele fotoshoot of opdracht meer, geen winkel, niets erbij. Alleen cursussen & workshops.


Eerlijk, angstig was ik in het begin zeker, maar ook vastberaden. Ik merkte aan alles dat mensen vaak niet in mijn plannen geloofden, maar ik wel. Ik voelde dat er mensen zijn die mijn uitleg zouden waarderen. Op mijn manier wilde ik het doen.


Ik nam mijn ontwikkeling nu wel serieus en ik volgde veel workshops, cursussen en privélessen om me sneller te ontwikkelen (online & offline). Ik ging veel sneller vooruit en raakte ook geïnspireerd door wat ik telkens leerde. 

Dit is de beste beslissing ooit geweest, anders was ik nu niet zo gegroeid als fotograaf en als ondernemer. Waarom de moeilijke, taaie weg bewandelen als ik mezelf hulp van anderen kon gunnen? Ook wilde ik een inspirerende, ervaren docent zijn en met eigen ogen zien hoe andere docenten werken. Wat wel werkt en zeker ook wat niet!


Juist omdat ik van nature helemaal geen technische man ben (ik ben echt en gevoelsmens), waarderen cursisten de duidelijke taal waar ik om bekend sta. Ik ben nogal kritisch op mijn werk en daar doe jij je voordeel mee.


In (inter)nationale fotowedstrijden won ik inmiddels diverse prijzen & nominaties.


 1. Voordat ik met fotografie startte zag ik op tegen de techniek en twijfelde of ik het wel kon. Ik ben juist een gevoelsmens en heb van nature niet veel gevoel voor techniek. Joris Dijkema (1983) is trouwens mijn naam. Ik ben je fotografiedocent en eigenaar van Kijk & Zie Fotoschool.
 2. Jaren stelde ik leren fotograferen uit terwijl ik ergens diep van binnen wel voelde dat ik er meer mee wilde, achteraf heel jammer!
 3. Ik besloot toch een workshop te volgen, de 1e was op zich wel een leuke dag (ik maakte een foto die me raakte van 2 parende libellen) maar ik wist niet wat ik deed en ik was de tips ook zo weer vergeten. Een toevalstreffer was het.
 4. Op de 2e workshop liep ik verloren rond en kreeg geen duidelijke uitleg over wat ik nu moest doen. Ik deed maar wat. De foto's waren teleurstellend en feedback was er niet. Vaak had ik ook het gevoel dat ik een andere taal sprak dan de workshopleider. 
 5. Ik heb daarna een lange tijd alles zelf uitgezocht hoe mijn camera werkte. Dit was niet erg inspirerend en taai.
 6. Achteraf vind ik dat ik veel beter meteen een duidelijke cursus had moeten volgen om te leren wát je nu wannéér moet doen maar ik was eigenwijs. Ik investeerde wel in apparatuur (ik kocht ook maar wat) maar niet echt in mezelf, zoals ik om me heen ook veel zie. Het had allemaal veel sneller en leuker gekund maar ik koos er niet voor. • In 2012 nam ik voor goed afscheid als jurist op een advocatenkantoor. Ik besloot mijn hart te volgen: fulltime mensen leren fotograferen. 
 • Ik geef toe dat ik echt angstig was, maar ook vastberaden. Ik merkte aan alles dat mensen vaak niet in mijn plannen geloofden, maar ik wel. Ik voelde dat er mensen zijn die mijn uitleg zouden waarderen. Op mijn manier wilde ik het doen. 
 • Nu nam ik mijn ontwikkeling wel serieus en ik volgde goede cursussen om me sneller te ontwikkelen. Dit is de beste beslissing ooit geweest, anders was ik nu niet zo gegroeid als fotograaf en als ondernemer. Waarom de moeilijke, taaie weg bewandelen als ik mezelf hulp van anderen kon gunnen? Ook wilde ik een inspirerende, ervaren docent zijn en met eigen ogen zien hoe andere docenten werken. Wat wel werkt en zeker ook wat niet!
 • Juist omdat ik van nature geen technische man ben, waarderen cursisten de duidelijke taal waar ik om bekend sta. Ik ben nogal kritisch op mijn werk en daar doe jij je voordeel mee.
 • In (inter)nationale fotowedstrijden won ik inmiddels diverse prijzen & nominaties

Cursussen: online & op locatie

Cursus Fotografie Geldermalsen Tiel Culemborg Zaltbommel

VIP Begeleidingsprogramma

Toegang tot alle online video's, feedback op foto's, maandelijkse feedback video's, deel foto's in de Community & nu met extra videocursussen

Vervolgcursus Fotografie

Avondcursus Fotografie met Persoonlijke Instelgarantie (4 avonden)

Ben je beginner? Maak krachtige & creatieve foto's en stop met de automatische stand in 4 avonden. Elke les kijkt je docent weer persoonlijk met jou mee

Vervolgcursus: Licht, Compositie & Controle (3 avonden + 1 praktijkdag)

Alles over de belichting, werken met licht, zonsopkomst en -ondergang, meer creativiteit, sterkere composities en leren in de praktijk. Levenslang profijt

Dit zegt Christel Meertens over de Academy (VIP-lid)

Ingrid van Eijck had cameravrees. Dit zegt zij over de Avondcursus Fotografie met Persoonlijke Camera Instelgarantie...

Bekijk Cursussen: Online & op Locatie

Dit zegt Wilma Kleren uit Venlo over de Persoonlijke Camera Instelgarantie van de Avondcursus

Joke over uitleg tijdens de Avondcursus, ook als je niet technisch bent

Zo beleefden cursisten de meerdaagse cursussen...

Duidelijk, goed tempo en echt een wereld van verschil

Ik heb de Avondcursus en Vervolgcursus gevolgd. Ik begreep de uitleg van Joris heel goed, het was duidelijk en het tempo was goed. Fijn dat je bij mensen langskomt en meekijkt bij wat je eigenlijk doet met je camera.

Michelle van Kessel (Geldermalsen)

Inderdaad geen foto's meer op de automatische stand.

Joris heeft onze groep tijdens de Avondcursus met veel passie en technische kennis meegenomen in de wereld van vak fotografie. En inderdaad geen foto's meer op de automatische stand, maar creatief met je camera omgaan. Met als resultaat prachtige foto's. Bekijk uniekmetstijl.nl

Ineke van Westrenen (Ochten)

Echt een aanrader voor wie creatiever en beter wil fotograferen

Ik heb me door de Avondcursus en Vervolgcursus weer verder ontwikkeld als fotograaf en maak met steeds meer zelvertrouwen foto's.

Marc Erwich (Journalist)

En de dagworkshops...

Heel veel geleerd die dag!

Mooie Workshop lange slutiertijden. Heel veel geleerd die dag! Als inwijding in deze techniek heeft de workshop mijn verwachtingen niet alleen ingelost, maar ook overtroffen.

Bert van den Berghe (Oostende)

De afstand had ik er zeker voor over!

Het was een heel leuke Workshop Lange Sluitertijden. De afstand had ik er zeker voor over!

Jochen Cleenewerck (Kortrijk)

Joris kwam telkens bij ons langs. Zonder er om te hoeven vragen

Absoluut genoten van een hele leuke, duidelijke Workshop Avondfotografie in 's-Hertogenbosch. Joris kwam telkens bij ons langs. Zonder erom te hoeven vragen. Echt heel fijn Volgens mij heb ik een aantal hele mooie foto's gemaakt.

Rita Geerders (Capelle a/d IJssel)

google reviews cursus fotografie 

Kees Laurijsen volgde de Fotovakschool en zegt dit over het VIP BEGELEIDINGSPROGRAMMA (Academy)

null

null

null

Wil jij ook graag vooruit? Gun jezelf hulp