Beste Portretlens voor Nikon, Canon, Sony, Olympus & Fujifilm
arrow_drop_up arrow_drop_down

Welke portretlens voor Nikon, Canon, Sony, Olympus & Fujifilm?

Welke portretlens koop je? Een sprekende portretfoto blijft je aandacht vasthouden en is een prachtige manier om de persoonlijkheid of een moment van een persoon of kind vast te leggen. Bij het maken van een goede portretfoto zijn er allerlei dingen waarop je kan letten. Zo ook de keuze voor de portretlens.

In dit artikel wordt de wereld van de lenzen voor portretfotografie wat toegankelijker gemaakt en vervolgens wordt een aantal lenzen voor portretfotografie besproken. Welke eigenschappenheeft een goede portretlens? Wat zijn aanraders en wat zijn afraders? De lenzen worden voor jouw gemak in verschillende prijscategorieën opgedeeld.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen.

Inhoudsopgave:

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Wat is een portretfoto?

Een portretfoto is elke keer weer anders. Zo zijn er de geposeerde maar ook de ongeposeerde foto’s, waarbij je in het laatste geval ook aan straatfotografie moet denken. Andere overwegingen die je als fotograaf moet maken bij een portret zijn of je het hele gezicht, een deel van het gezicht, een deel van het lichaam of het hele lichaam in beeld wilt brengen. Spelen de kleren in de foto een belangrijke rol? Dan is het fotograferen van de hele persoon natuurlijk het handigst. Kinderfotografie valt ook onder het genre van de portretfoto’s. Een kinderportret is en blijft een favoriet voor in het fotolijstje aan de wand, bijna iedereen wordt geraakt door de puurheid van kinderen.


Portretlens kinderfotografie kinderportret

Foto: cursist Hilda Klip

Portretlens: wat is de beste en waar let je op? 

Welke lens voor portretfotografie of een kinderportret kies je? Wat zijn nu belangrijke eigenschappen waarop je moet letten? Met name de volgende eigenschappen worden besproken:

 • brandpuntsafstand
 • zoomlens of prime lens
 • lichtsterkte
 • beeldstabilisatie
 • autofocus
 • (weathersealing)

Brandspuntsafstand: lengte van een portretlens

Portretlenzen zijn er in alle soorten en maten.

Over het algemeen heeft een portretlens een brandpuntsafstand tussen de 50 en 135 millimeter.

Deze lengte van de lenzen zijn handig en maken de mooiste foto van een persoon. Als je een kleinere brandpuntsafstand gebruikt, kan er namelijk vervorming in het beeld ontstaan waardoor de neus groter en de oren kleiner lijken.

Een langere lens kan daarentegen weer erg onpraktisch zijn. Om bijvoorbeeld met een lens van 200 millimeter een portretfoto te maken moet je al op een grote afstand staan, waardoor de communicatie tussen jou als fotograaf en het model erg moeilijk kan zijn. Als je een bepaald effect wil krijgen kan je natuurlijk wel een langere of kortere lens gebruiken. Over het algemeen gebruiken portretfotografen echter een lens tussen de 50 en 135 millimeter.

Wat altijd belangrijk is om in het achterhoofd te houden is dat de brandpuntsafstand wordt beïnvloed door de sensor van de camera. Zo krijg je met een full-frame camera een ander beeld met een lens van 50 millimeter dan met een crop camera. Zonder al te veel op de technische details in te gaan, houdt dit in dat de brandpuntsafstand van de lens vermenigvuldigd moet worden met de crop-factor.

Bij een Canon spiegelreflexcamera met bijvoorbeeld een APS-C crop sensor moet je de 50 millimeter van de lens met 1.6 vermenigvuldigen wat afgerond een “effectieve” brandpuntsafstand van 80 millimeter oplevert (50 x 1.6).

Zoomlens of prime?

Bij het kiezen van een lenzen sta je al snel voor de keuze tussen zoomlenzen en lenzen met een vaste brandpuntsafstand. Allebei hebben voor- en nadelen. Zoomlenzen zijn over het algemeen goedkoper, kleiner en lichter. Ook zijn foto’s van zogenaamde ‘prime’ lenzen scherper en van beter kwaliteit. Een groter diafragma is nog een voordeel van zulke lenzen, maar dat aspect wordt later nog besproken. Het grootste nadeel is natuurlijk dat de brandpuntsafstand vast is. Als er iets is dat je in de verte wil fotograferen, kan je niet snel inzoomen, maar zal je moeten rennen.

Zoomlenzen hebben dit nadeel natuurlijk niet. Daarom is een zoomlens ook een stuk veelzijdiger dan een primelens. Je kan een lens met zoom voor portretfotografie, maar bijvoorbeeld ook straat- of natuurfotografie gebruiken. In plaats van meerdere lenzen met een vast brandpuntsafstand heb je dan maar een zoomlens nodig. Een nadeel van een zoomlens is daarentegen het gewicht en de grote. Bij het kiezen van een lens is daarom belangrijk om van te bedenken of je een zoom- of primelens wilt aanschaffen.

Portretlens groot diafragma f/12.8

Lichtsterkte portretlens: grootste diafragma

Nog een belangrijk aspect waar veel portretlenzen aan voldoen is een groot diafragma. De zogenaamde f-waarde van de lens bepaalt hoeveel licht er de camera binnenkomt. Omdat je bij een portretfoto een zo laag mogelijk ISO-waarde wilt hebben, omdat dit de meest ‘geruisloze’ foto’s oplevert, kan deze extra hoeveelheid licht van een groot diafragma net het verschil maken. Ook zorgt een grotere diafragma, zoals met een waarde van f/2.8, ervoor dat de achtergrond niet in focus is. Dit gebruiken fotografen vaak om de aandacht volledig op de persoon te richten. Is de achtergrond echter ook van belang, speelt een groter diafragma natuurlijk een minder grote rol. Een te groot diafragma, zeg f1.4, kan er echter ook voor zorgen dat de oren niet in focus zijn. Lenzen met een groter diafragma zijn ook een stuk duurder om te maken, wat de prijs erg kan laten oplopen.

Beeldstabilisatie

Een andere eigenschap waarover portretlenzen vaak beschikken is beeldstabilisatie. Beeldstabilisatie wordt gewaardeerd door portretfotografen omdat ze vaak zonder statief foto’s maken. Omdat handen snel kunnen kunnen schudden, vooral bij een langere brandpuntsafstand, kan beeldstabilisatie ervoor zorgen dat kleine trillingen niet op de foto’s te zien zijn.

Je kan door beeldstabilisatie met een wat langere sluitertijd toch scherpe foto’s uit de hand maken.

Autofocus

Autofocus vind je tegenwoordig in bijna alle lenzen en deze luxe is haast niet meer weg te denken. Met behulp van autofocus is het niet meer nodig om het soms lastige focussen handmatig te doen. Dit scheelt een boel moeite en tijd die je dan weer kan steken in de kwaliteit van de foto.

Weathersealing

Sommige lenzen zijn uitgerust met naden die beter afgedicht zijn tegen vocht (regen) of stof. Dit zijn vaak de duurdere lenzen. Meestal is dit voor portretfotografie minder belangrijk, maar dit hangt ook af van de omstandigheden waaronder je portretfoto’s wil maken natuurlijk. Als je juist ook in beroerd weer wil kunnen shooten of als je een professional bent (je moet dan soms gewoon op een bepaalde tijd je shoot doen), dan is dit wel een fijn gevoel. Sowieso raad ik altijd een regenhoes aan, ook als lenzen weathersealed zijn.


Beste portretlens Canon

Wat is de beste portretlens voor Canon? Canon heeft een groot aantal lenzen die voor portretfotografie en kinderfotografie gebruikt worden. De meeste portretlenzen zijn door Canon zelf gemaakt, maar er zijn ook lenzen van bijvoorbeeld het Chinese merk Yongnuo die op Canon camera’s passen.

2 praktische opmerkingen over de portretlenzen voor Canon

 • Volgorde: van van goedkoop naar duurder. Natuurlijk kunnen prijzen variëren.
 • Alle lenzen van Canon zelf zijn in dit artikel: EF-lenzen (hierna wordt dit uitgelegd)

Wat is een EF-lens?
Dit slaat op de ‘vatting’ (lensmount). EF-lenzen passen zowel op fullframe spiegelreglexcamera’s van Canon (denk aan de Canon 6D, 6D Mark II, 5D Mark II, 5D Mark III, 5D Mark IV, 1D-X Mark I en II) als op de “crop” spiegelreflexcamera’s met een APS-C sensor (denk aan de beginnersmodellen zoals de Canon 1300D, 2000D, 4000D, 200D, 750D, 800D, 77D maar ook aan de semi-pro modellen als de Canon 70D, 80D, 7D en 7D Mark II). EF-S lenzen passen enkel op de “crop” spiegelreflexcamera’s en zijn vaak goedkoper. Alleen deze komen bij portretfotografie veel minder voor.

50 mm lens voor portretfotografie en meer
Aan bod komen ook de populaire 50 mm lenzen, de goedkopere worden ook wel eens ‘plastic fantastic’ genoemd. Dit vanwege de plastic bouw en de toch fantastische mogelijkheden die zo’n lens geeft. Deze 50 mm lenzen zien we ook terug bij andere merken, zoals Nikon en Sony. Ze worden veel gebruikt voor portetfoto’s en kinderfoto’s maar ook voor fotografie van huisdieren (met name een dierportret van hond, kat of ander huisdier binnen). Of voor details, bijvoorbeeld in de natuur. Denk aan bloemen, ze zijn goedkoper dan macrolenzen.

Binnen is een 50 mm lens veel geschikter dan de meeste andere lenzen van beginners en wel om 2 redenen:

 1. Er kan veel meer licht door zo’n lens door het grote diafragma (vaak f/1.8) en juist binnen is er bijna altijd weinig licht. Een standaard 18- 55 mm kitlens heeft een diafragma van f/5.6 als je inzoomt en daar kan véél minder licht door.
 2. Door het grote diafragma krijg je veel makkelijker een mooie wazige achtergrond, waardoor het portret/kinderportret/dierportret mooi los komt van de achtergrond. En juist binnen zijn achtergronden eerder rommelig dan buiten, dit leidt ernorm af. Die huiskamerkast in de achtergrond wordt zo wazig dat het nauwelijks nog aandacht trekt.

Yongnuo YN 50 mm f/1.8

Deze goedkope lenzen zijn het alternatief voor de lenzen die Canon maakt. Deze Yongnuo is met een prijs van rond de €60 een koopje. Qua uiterlijk is deze lens nauwelijks te onderscheiden van de duurdere Canon versie. Sommige fotografen vinden het geluid die de scherpstelmotor van de Yongnuo maakt relatief hard, maar dit neemt niet weg dat deze lens een geweldige prijs-kwaliteitsverhouding heeft. Alhoewel de foto’s gemaakt met deze lens iets minder scherp zijn dan de Canon variant, is de lens voor minder dan de helft van de prijs het erg waard. Heb jij een heel klein budget, dan is dit de voordeligste optie.

 • €63,95
 • Minder scherp dan de Canon variant
 • Relatief hard geluid bij het scherpstellen

Yongnuo AF 50 mm f/1.8 II

Het grotere broertje van de Yongnuo YN is iets duurder met een prijs van €89 maar brengt ook verbeteringen met zich mee. Zo zijn updates voor de lens al via de camera te downloaden en hoef je je daar dus geen zorgen over te maken. Ook is de minimale scherpstelafstand is van 45 naar 35 centimeter verbeterd. Het grootste voordeel aan deze nieuwe lens is de robuustere bouw. De vorige lens had een kunststof mount, terwijl deze een metalen mount heeft. Al met al is deze lens net even iets beter dan zijn voorganger en is het vooralsnog een koopje in vergelijking met de Canon versie.

 • €89
 • Robuustere bouw dan zijn voorganger
 • Al vanaf 35 centimeter scherp te stellen

Canon EF 50 mm f/1.8 STM

“De plastic fantastic”. Alhoewel deze lens net wat duurder is dan een Yongnuo zijn er wel merkbare verschillen tussen de duurdere en de budget optie. Zo maakt de scherpstelmotor geen hoorbaar geluid en is de scherpte en algemene beeldkwaliteit van lens beter. Voor maar €116 koop je deze lens bij  wat toch een zeer aantrekkelijke prijs is. Heb je net wat meer geld te besteden, is deze lens dan ook een betere optie dan de Yongnuo.

 • €116
 • Erg stille scherpstelmotor
 • Een van de goedkoopste lenzen van Canon
 • Plastic bouw

Canon EF 50 mm f/1.4 USM

Deze lens is iets lichtsterker dan de hierboven genoemde Canon EF 50 mm f/1.8 STM. De bouw is ook anders, metaal in plaats van plastic. De f/1.4 versie is echter ouder en is de meerprijs niet waard. De scherpte van beide lenzen is vergelijkbaar op verschillende diafragma’s (f/2 t/m f/8). Beide scherpstelmotoren zijn snel en stil. In sommige gevallen is de achtergrond nog iets meer onscherp maar het verschil is niet groot. Zeker voor wie begint is de Canon EF 50 mm f/1.8 STM echt de aanrader. Beste prijs/kwaliteit verhouding.

 • €330 (een stuk duurder dan de Canon EF 50 mm f/1.8 STM)
 • Groot diafragma
 • Geluisloze scherpstelmotor
 • Metalen bouw

Canon EF 85 mm f/1.8 USM

Als je lens zoekt die net even wat langer is dan de 50 millimeter is deze optie perfect voor jou. Deze lens is niet alleen zeer redelijk geprijsd met een prijs van €380 maar is ook nog eens een van de favorieten onder portretfotografen. Met een snelle autofocus kan je keer op keer weer haarscherpe foto’s bij nagenoeg elk diafragma verwachten en is dit weer een lens met een geweldige prijs-kwaliteitsverhouding.

 • €380
 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Snelle focus

Canon EF 135 mm f/2.0L USM

Deze lens van Canon is aardig oud en is daarom soms niet meer te koop in de winkel Gloednieuw moet je denken aan een prijs van €899 maar vaak schaffen fotografen deze lens tweedehands aan. Hierbij moet je natuurlijk wel opletten of de lens nog in goede staat is en dat de verkoper betrouwbaar is. Als je deze lens wel besluit te kopen, haal je een geweldig objectief in huis. Vaak wordt deze lens als een van de scherpste lenzen van Canon genoemd en niet zonder reden. Maak je foto’s binnen is de lens misschien wat minder geschikt omdat je toch ver van je model moet staan om alleen het gezicht in beeld te brengen.

 • €899
 • Ontzettend
 • Niet geschikt voor binnen fotografie

Canon EF 50 mm f/1.2L USM

Deze lens hoort bij de professionele L serie van Canon die een buitengewone scherpe en heldere foto’s leveren. Met het aanzienlijke diafragma van f/1.2 kan de achtergrond volledig vervaagd worden en hoef je je ook geen zorgen te maken om te weinig licht. Ook is de lens goed uitgerust tegen stof en vocht. Deze lens hoort niet voor niets bij de professionele lijn van Canon, want op de beeldkwaliteit is nauwelijks iets aan te merken. Samengevat is dit een geweldige lens met buitengewone prestaties die het geld meer dan waar is.

 • €1.221
 • Stof- en vochtbestendig
 • Superieure beeldkwaliteit

Canon EF 85 mm f/1.4L USM

Ook deze lens van Canon behoort tot de professionele L-lijn. Enorm lichtsterk, robuust en een erg goede beeldstabilisatie maken deze lens tot een van de topproducten van Canon. Ook hier de scherptediepte, zoals bij de vorige lens, erg dun en is het bokeh van deze lens prachtig.

 • €1.479
 • Erg goede beeldstabilisatie
 • Robuust

Canon EF 70-200 mm f/2.8 L serie

Deze lijn van lenzen staat bekend om zijn veelzijdigheid en zowel portret- als  fotojournalisten gebruiken deze zoomlens veel. Sport– en natuurfotografen ook. Bijna alle professionele fotografen hebben zo’n lens gehad. Met een constant minimaal diafragma van f/2.8 bij elke brandpuntsafstand krijg je altijd een onscherp achtergrond. Deze lenzen verdienen een apart artikel door de vele soorten en er zal in dit artikel niet al te diep op ingaan.

 • €1.849
 • Veelzijdig
 • Constant diafragma

Canon EF 85 mm f/1.2L II USM

De duurste lens op de lijst brengt natuurlijk ook uitzonderlijke prestaties met zich mee. Buiten de verbazingwekkend goede beeldkwaliteit heeft de lens net een groter diafragma dan de Canon EF 85mm f/1.4, waardoor deze lens in nog donkere omstandigheden voor prachtige foto’s zorgt. Ook is de scherptediepte zo flinterdun dat bij het focussen op de ogen de oren en de neus niet in focus zijn.

 • €1.879
 • Groot diafragma
 • Geweldige fotokwaliteit

Beste portretlens Nikon

Wat is de beste portretlens voor Nikon? Ook Nikon heeft een groot aantal lenzen die erg geschikt zijn voor portretfotografie. Waar je wel op moet letten bij sommige lenzen, is dat er bij sommige geen ingebouwde autofocus is. Dit betekent dat je een camera met een ingebouwde scherpstelmotor nodig hebt, zoals de 7000-serie (denk aan de Nikon D7000, D7100, D7200 en D7500 of fullframe camera’s). Bij een camera zonder een ingebouwde motor, zoals de 3000- en 5000-serie, kan je alleen handmatig met zo’n lens scherpstellen en dat is onhandig (denk aan de Nikon D3000, D3100, D3200, D3300, D3400, D3500 en D5000, D5100, D5200, D5300, D5500 en D5600).

Yongnuo YN 50 mm f/1.8

Yongnuo heeft net zoals voor Canon een goedkoop alternatief voor de duurdere lenzen van Nikon. Deze Yongnuo lens stelt redelijk zachtjes scherp, wat het al een stuk beter dan de Canon variant maakt. Wel voelt de lens net zoals bij die voor Canon enigszins goedkoop aan omdat de behuizing van kunststof is. Ook kunnen de foto’s van deze lens in de hoeken een beetje onscherp zijn. Al met al is deze lens ook een koopje met een geweldige prijs-kwaliteitsverhouding.

 • €79
 • Stille autofocus
 • Kan wat onscherp bij de randen zijn

Nikon AF-D 50 mm f/1.8

Deze lens is een goed voorbeeld waarbij je een camera nodig hebt met een ingebouwde autofocusmotor. Natuurlijk kun je handmatig focussen maar na verloop van tijd kan dit een irritant karweitje worden. Ook deze lens heeft een kleine prijs voor geweldige prestaties. De lens is erg scherp en kan bij lage lichtomstandigheden goed uit de voeten.

 • €136
 • Alleen autofocus voor camera’s met ingebouwde focusmotor
 • Goedkoop

Nikon AF-S 50 mm f/1.8

In tegenstelling tot de vorige lens heeft deze wel een ingebouwde focusmotor. Hij is dan ook te gebruiken met de nieuwere D3000 serie. Dit verklaart de prijsstijging waardoor de prijs op €229 neerkomt. Verder verschilt de lens niet veel van de AF-D versie en levert deze ook mooi foto’s op. De lens is uitgerust met de nieuwe Silent Wave Motor (SWM) waardoor de lens snel en stil scherpstelt.

 • €229
 • Autofocus voor alle Nikon camera’s
 • Licht en solide gebouwd

Nikon AF-D 50 mm f/1.4

Weer een lens die zonder een camera zonder focus motor alleen handmatig scherp te stellen is. Met een groot diafragma van f/1.4 heeft de lens een geweldige prestatie in weinig licht. Wel is er een geluid te horen bij het scherpstellen.

 • €316
 • Goede prestatie in weinig licht
 • Maakt hoorbaar geluid bij het scherpstellen

Nikon AF-S 50 mm f/1.4

De nieuwere versie van de vorige lens heeft een robuuste bouw met een metalen behuizing. Hierdoor is deze lens aardig wat zwaarder dan andere lenzen met een brandpuntsafstand van 50 milimeter. Ook heeft de lens weer de SWM waardoor het scherpstellen volledig geruisloos en super snel is. Een minpunt van deze lens is helaas wel dat er geen beeldstabilisatie in zit, wat je wel voor deze prijs kan verwachten.

 • €489
 • Geruisloze en snelle scherpstelling
 • Zwaarder dan andere lenzen van 50 milimeter

Nikon AF-S 85 mm f/1.8

Deze nog redelijk geprijsde lens is bedoeld voor de gevorderde hobby fotograaf. Met natuurlijke kleuren en goede beeldkwaliteit is dit een goede lens voor portretfotografie. Ook zorgt het grote diafragma voor een onscherp achtergrond en een goede prestatie in donkere omstandigheden. Daarnaast heeft deze lens nog weerbestendige elementen, wat ideaal is als je buiten portretfoto’s maakt.

 • €539
 • Weerbestendig
 • Natuurlijke kleuren

Nikon AF-S 85 mm f/1.4

Deze lens is bedoeld voor de professionele fotograaf die meer geld te besteden heeft. Als een van de kopstukken van Nikon levert deze lens dan ook een geweldige beeldkwaliteit. Ook is de lens wat kleiner dan de het broertje met een kleiner maximaal diafragma van 1.8. Hierdoor is de lens makkelijker te vervoeren en je neem hem sneller mee.

 • €1.889
 • Kleiner dan de vorige lens
 • Geweldige beeldkwaliteit

Nikon AF-D 135 mm f/2.0

Ook wel de “beste portretlens ter wereld” genaamd spreekt de naam voor zich. Als een van de scherpste lenzen van Nikon is de beeldkwaliteit bijna niet te evenaren. Als je meer dan genoeg geld besteden hebt is dit de ideale portretlens. Ook is de lens erg divers bruikbaar, zowel landschaps- als natuurfotografen gebruiken deze lens.

 • €1.599
 • Ongeëvenaarde beeldkwaliteit
 • Erg robuust

Beste portretlens Sony

Wat is de beste portretlens voor Sony? Sinds Sony in 2014 de A7 serie aankondigde heeft het bedrijf zich voornamelijk op deze nieuwe systeemcamera’s gericht. Dit is ook te zien aan de lenzen die ze hebben uitgebracht. In dit artikel zullen alleen portretlenzen die op de E-mount van deze camera’s passen omdat deze camera’s tegenwoordig het meest gebruikt worden.

Sony FE 50 mm f/1.8

Voordat deze lens door Sony werd uitgebracht waren er nog niet zoveel betaalbare lenzen beschikbaar. Portretfotografen waren dan ook blij dat deze lens voor een redelijke prijs op de markt kwam. Met maar een gewicht van 186 gram en een compacte bouw kan je deze lens over mee naartoe nemen. Wel is de lens een stuk duurder dan vergelijkbare lenzen van bijvoorbeeld Nikon en Canon en heeft de lens geen ingebouwde beeldstabilisatie.

 • €199
 • Compact
 • Duurder dan de concurrenten

Sony NEX 50 mm f/1.8 OSS

Sony heeft niet alleen full-frame camera’s zoals de a7 serie, maar ook camera’s met een cropsensor zoals de Sony NEX-5. Lenzen die bij deze cropsensor horen passen wel op de full-frame camera’s, maar zorgen er wel voor dat je 50 millimeter lens een effectieve brandpuntsafstand van 75 millimeter heeft. Dit betekent ook dat als je deze lens op een full-frame camera gebruikt, je niet profijt hebt van de volledige sensor. Dit is natuurlijk zonde en dit is daarom een van de redenen waarom dit objectief het beste is voor cropsensor camera’s zoals de Sony NEX-5 of de Sony a6000. De lens heeft verder ingebouwde beeldstabilisatie en voelt erg stevig aan. De beeldkwaliteit is erg goed voor de prijs en de onscherpe achtergrond ziet er mooi uit. Al met al is dit een lens met een goede prijs-kwaliteitsverhouding en als je een camera met een cropsensor hebt, is dit de portretlens voor jou.

 • €269
 • Stevige aluminium bouw
 • Goede foto’s voor de prijs

Sony FE 85 mm f/1.8

Met 85 millimeter kan je met deze lens van net even verder een portretfoto maken. Net zoals de vorige twee lenzen heeft is deze erg lichtsterk door de diafragma van f/1.8. Voor de hogere prijs krijg je echter wel een stof- en spatwaterdichte behuizing en heeft de lens een erg snelle en stille scherpstelling. Samen met de geweldige beeldkwaliteit die deze lens levert is dit de beste keuze als je meer geld te besteden hebt.

 • €649
 • Stof- en spatwaterbestendig
 • Heldere foto’s van superieure beeldkwaliteit

Beste portretlens Olympus

Wat is de beste portretlens voor Olympus? De lenzen van Olympus die ik hierna bespreek zijn bedoeld voor camera’s met een cropfactor van 2. Dit betekent dus dat je de brandpuntsafstand van de lenzen altijd moet verdubbelen om de “eigenlijke” afstand te berekenen. Een lens van 45 millimeter is dan eigenlijk 90 millimeter. Houd hier dus rekening mee.

Olympus M. Zuiko Digital 45 mm f/1.8

Alhoewel de lens van plastic is, lijkt de bouw erg hoogwaardig door de metalen finish. Daarbovenop kan je ook nog een decoratiering toevoegen aan de lens, zodat de lens precies eruit ziet als je zelf wilt. Het objectief zelf heeft geen beeldstabilisatie, maar Olympus camera’s, zoals de Olympus OM-D staan, bekend om de geweldige beeldstabilisatie die al in de camera zit. Verder levert de lens geweldige prestaties. Met scherpe foto’s, zowel in het centrum als in de hoeken, hoge lichtsterkte en een mooi onscherpe achtergrond is dit een geweldige portretlens.

 • €260
 • Hoogwaardige bouw
 • Goede beeldkwaliteit

Olympus M. Zuiko Digital 75 mm f/1.8

Deze lens behoort tot de premium series van Olympus, en dat is niet voor niets. Het gewicht van 308 is wat meer dan bij andere portretlenzen. Dit kan ervoor zorgen dat de balans tussen lens en camera niet goed verdeeld is. Ook heeft de lens ene equivalent brandpuntsafstand van 150 millimeter waardoor je toch op een redelijk grote afstand van je model moet staan.

 • €849
 • Erg scherp
 • Wat zwaarder dan andere portretlenzen

Olympus M. Zuiko Digital ED 45 mm f/1.2 PRO

Zoals de naam suggereert is dit een pro lens. Dit zie je ook in de prijs, maar ook zeker de kwaliteit terug. Het objectief is niet alleen stof- en spatwaterdicht maar kan ook nog eens tegen extreme temperaturen van -10℃. Ook maakt de lens bij en vol open diafragma van f/1.2 al prachtige beelden die alleen in de hoeken een tikkeltje onscherp zijn. Verder is deze lens net zoals de vorige een stuk zwaarder dan de gemiddelde portretlens.

 • €1.104
 • Bestand tegen bijna alle weersomstandigheden
 • Geweldige beeldkwaliteit

Beste portretlens Fujifilm

Wat is de beste portretlens voor Fujifilm? Ook bij dit merk moet je rekening houden met de cropfactor. Fujifilm maakt tegenwoordig bijna exclusief camera’s met een crop APS-C sensor. Dit komt ongeveer neer op een cropfactor van 1,5. Ook beginnen de lenzen van Fujifilm bij een hogere prijs.

Fujifilm XF 35 mm f/2.0 R WR

De goedkoopste lens in dit rijtje van Fujifilm is al een uitzonderlijk goede lens. Net zoals de Olympus M.Zuiko Digital ED 45mm f/1.2 PRO is dit objectief bestendig tegen stof- spatwater en temperaturen tot -10℃. Het diafragma is net even iets groter dan normaal bij een portretlens, die vaak bij f/1.8 beginnen, maar het verschil is haast te verwaarlozen. Het enige wat er op de lens valt te op te merken is de afwezigheid van beeldstabilisatie.

 • €359
 • Redelijk geprijsd
 • Weerbestendig

Fujifilm XF 50 mm f/2.0 R WR

Ook dit objectief is in te zetten in verschillende weersomstandigheden. Daarnaast is de lens licht, compact en erg gevoelig voor licht. Ook beschikt de lens over speciale elementen waardoor de beeldkwaliteit uiterst goed is. Al met al is dit een erg goede lens voor als de 35 millimeter net te kort schiet.

 • €469
 • Geen beeldstabilisatie
 • Licht en compact

Fujifilm XF 56 mm f/1.2 R

Mocht je meer te besteden hebben is dit een uitstekende keuze. Dit objectief is ontzettend lichtsterk en zorgt het voor prachtige bokeh in de achtergrond. Zoals bij een professionele lens te verwachten is de scherpstelling ontzettend soepel, accuraat en stil. Ook zijn vervorming en andere technische aspecten geperfectioneerd wat een superieure beeldkwaliteit oplevert. In tegenstelling tot de vorige lenzen is deze niet bestendig stof en water en zit er geen ingebouwde beeldstabilisatie in.

 • €1.279
 • Superieure beeldkwaliteit
 • Niet weerbestendig

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens voor Portretfotografie

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader voor portret (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen? 

Volg mijn persoonlijke begeleidingstraject >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, persoonlijke fotofeedback op je eigen niveau, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen:


Stel onderaan je vragen en krijg persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van de gratis E-books De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie en Ontdek de Creatieve lens die meer dan 15.000 keer zijn gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
M

Door

M

op 24 March 2019

Beste Joris, Ik maak thuis portretfoto’s van mijn kind met de Samsung NX1000 met 20-50mm lens. In mijn huis is het donker. Mijn fotos zijn daardoor onderbelicht. Ik denk dat een lichtsterke lens (bijv. 50mm f1.8) een oplossing kan zijn. Helaas biedt Samsung deze lens niet. Denkt u dat dit de juiste oplossing is en wat zou u adviseren? Een lensadapter kopen waar een lichtsterk objectief op kan of een nieuwe camera (bijv Canon 5000d met 50mm lens)? Met vriendelijke groet, M

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 24 March 2019

Hi M, Samsung is gestopt met productie van lenzen. Binnen fotograferen is wat lastiger door weinig licht. Je moet dan snel ISO flink verhogen, het kost je dan kwaliteit. Foto's hoeven dan niet te donker te worden. Een lichtsterke lens is zeker mooi voor fotografie van een kind binnen. Ik raad veel mensen een 50 mm f/1.8 aan, zeker voor echt portretten binnen (vooral het gezicht dus). Een lensadapter kan misschien, maar ik ben niet bekend met lensadapter voor de Samsung en of dit fijn werkt. Je zou contact op kunnen nemen met een grote camerazaak als Cameratools, Cameranu, Fotokonijnenberg of een ander (geen belangen). Uiteindelijk is de Samsung helaas een doodlopend spoor geworden. Een Canon 5000D bestaat niet, misschien bedoel je Canon 4000D. Zie de link naar een artikel. Die kan wel prima met een Canon EF 50 mm f/1.8 STM. Een aantal portretfoto's die je hier ziet zijn door cursisten gemaakt met een 50 mm f/1.8 lens.

Henry Boudewijns

Door

Henry Boudewijns

op 8 April 2019

Ik heb een sony a58 en wil daar een primelens bij aanschaffen.Ik twijfel tussen 35 mm en 50 mm brandpunt. Gzie de a58 een APS-C formaat heeft neig ik naar 35 mm om dezelfde look te hebben als vroeger met mijn analoge camera's met 35 mm film. Ik heb deze vraag ook geplaatst in de cursus over compositie etc. alvast bedankt voor antwoorden, Henry Boudewijns

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 9 April 2019

Hi Henry, Leuk dat je een andere lens wil kopen. De 50 mm lens geeft op een spiegelreflexcamera met APS-C sensor (zoals de Sony A58) eigenlijk effectief 75 mm. Dat is voor portretten op zich prima, maar als je wat weidsere beelden wil maken dan is de 35 mm f/1.8 geschikter. Je schrijft dat je deze vraag ook geplaatst hebt in de cursus over compositie. Dat begrijp ik niet, want voorzover ik weet kun je geen vraag plaatsen daar...

Henry boudewijns

Door

Henry boudewijns

op 12 April 2019

Beste Joris, Bedankt voor je antwoord. Ik kies dus voor de 35 mm. Hoe het me gelukt is een vraag te stellen in de cursus over compositie snap ik niet, maar goed, ik heb in iedergeval antwoord op mijn vraag en daarm gaat het toch om niet waar? Nogmaals dank. groet Henry

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 13 April 2019

Hi Henry, Succes met je lens. Ik snap het ook niet en het doet er ook niet meer toe ;)

An

Door

An

op 24 May 2019

Beste Joris, Graag wil ik een nieuwe lens kopen voor mijn Olympus omd-e10-mII Ik wil graag een lens die mooie portretten/closeups (van bloemen) met vervaagde achtergrond kan maken. Nu twijfel ik over de zuiko digital 45 mm f1.8 en de zuiko digital 25mm f1.8. Het voordeel van deze laatste is m.i. dat je dichter bij het voorwerp kan komen. Daarbij denk ik er over om er een macroconverter bij te bestellen al hoor ik daar wisselende ervaringen over. Zelf heb ik nu twee lenzen: 14-42 mm F3.5-5.6 EZ en de 40-150mm F4.0-5.6. Alvast hartelijk dank. Met vriendelijke groet An

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 25 May 2019

Hi An, Voor portretten zou ik voor de 45 mm f/1.8 gaan en die kan je ook goed voor bloemen gebruiken. Je kan inderdaad een macroconverter kopen of een voorzetlens zodat je meer vergroting krijgt. Het is wat voordeliger dan een echte macrolens, er kan iets kwaliteitsverlies zijn.

Marina Notebaart

Door

Marina Notebaart

op 19 June 2019

Hoi Joris, Voor evt dieren en bloemen te fotograferen raad je voor een Olympus camera oa de 45mm 1:1.8 aan. Ik zie ook veel mensen die de 60mm 1:2.8 hebben en daar ook heel tevreden over zijn. Er is best een redelijk prijsverschil. Wat is een juiste keuze en waarom? Tevens willen wij zo wie zo nog een 75-300mm 1:4.8-6.7 aanschaffen. Deze wordt zelfs als alternatief genoemd voor de 60mm. Mocht ik deze kopen heb ik dan evt nog een 45 of 60mm nodig of is dat dubbelop? Alvast bedankt.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 19 June 2019

HI Marina, De Olympus M.Zuiko Digital ED 60mm f/2.8 Macro is zeker goed voor bloemen. Het is een macrolens en die geeft meer vergroting dan de Olympus M.Zuiko Digital 45mm f/1.8. De reden waarom ik die laatste eerst noemde is dat het laagdrempeliger is om een goedkopere lens te kopen en mensen doen dat eerder. Dan gaan ze eerder aan de slag en komen ze vooruit. Je kan ook meteen de 60 mm f/2.8 kopen want als je die hebt, dan heb je de 45 mm niet meer nodig. Alleen het gaat ook om wat je zelf kan natuurlijk. De 75-300mm 1:4.8-6.7 is een sterke telelens. Die is ook mooi voor wildlife bijvoorbeeld. Je kan het ook inzetten bij bloemen en ze vanaf een afstandje fotograferen door flink in te zoomen. De macro biedt wat meer opties voor details maar de telelens is zeker te gebruiken. Aangezien je deze lens sowieso wil kopen, zou je die als eerste kunnen kopen (75-300 mm)en dan aan de slag gaan. Vervolgens bekijk je of je nog behoefte hebt om daarna de 60 mm macro te kopen. Dat lijkt me dan het handigste.

Marina

Door

Marina

op 19 June 2019

Dank je wel Joris, dat was ook mijn gedachte.

Martin Trenning

Door

Martin Trenning

op 24 June 2019

Hoi Joris, Ik bezit een panasonic FZ50. Met een objectief van 35 -420mm is het wel fijn buiten fotograferen, maar voor binnen valt hij me vies tegen en merk ik dat ik daardoor erg weinig foto's ben gaan maken. Ik wil met een klein budget gaan investeren in een spiegelreflex. Heb ooit de Nikon f55 gehad tijdens reizen in australie en deze maakte mooie fotos. Ik wil dus graag een Nikon weer hebben. Ik heb je artikelen gelezen en wil zoveel mogelijk investeren in de lens en niet in de body. Ik wil er wer mijn hobby van maken en zowel buiten als binnen de kinderen en dieren/bloemen fotograferen als portretten maken. Nu kan ik het volgende setje kopen voor 350 euro: Nikon D3200 Twee accu's Acculader AF Nikkor 50 mm F1.8 AF-S Nikkor 55-200 mm F4-5.6 AF-S Nikkor 18-55 mm F3.5-5.6 Cameratas Lenskap bij AF-S Nikkor 55-200 mm Is dit een passende set denk je? Ik vermoed dat dit de 50mm variant is die ik handmatig moet scherpstellen. Is dat goed e doen of kan ik dan beter kijken naar een d90 of zo met een ingebouwde motor. ook twijfel ik wat over de ISO waarde van de 3200. is dit voldoende of kan ik beter doorsparen voor een 3400/3500/5300? Groeten Martin

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 26 June 2019

Hi Martin, Inderdaad vermoed ik ook dat het de 50 mm lens is met handmatige focus. Dat is voor bloemen te doen als je er een beetje mee oefent maar voor portretten vind ik het onhandig en een afrader. Zeker als je ook foto;s wil maken waarbij je een beetje vlot een spontaan moment wil vangen. Dan kan je beter de Yongnuo 50 mm f/1.8 portretlens nemen rond 80 euro. De D3200 is nog te gebruiken. Bij minder licht qua ISO wel wat minder dan een moderne variant. Voor buiten bij genoeg licht maakt het niet zoveel uit. Bij weinig budget kan je het doen maar de 50 mm is dus niet zo interessant voor je als het de manual focus variant is en dat verwacht ik wel. De D90 heeft een ingebouwde scherpstelmotor maar is wel groot en wat lomp, en ook ouder trouwens. Ik kan niet de beslissen voor jou maken. Duur lijkt het me niet

Rita

Door

Rita

op 24 July 2019

Dag Joris, kan u mij ook aanraden welke lens ik best zou kopen om katten te fotograferen. Hartelijke groeten Rita

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 25 July 2019

Voor portretten (de kop) of voor binnenfotografie de Yongnuo 50 mm f/1.8 voor Nikon. Daar kan je heel mooie onscherpe achtergronden mee krijgen en hij kost ook nog weinig geld.

Reactie plaatsen

Cookies