Welke lens voor fotografie moet ik kopen?

Welke lens moet ik kopen? Wat is de beste lens voor mij ? Wanneer gebruik je welke lens? Er is zoveel keuze dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Wat zijn nu eigenschappen waarop je let? Wat koop je als beginner als je nog niet weet wat je vooral wil fotograferen? Ontdek ook meer over een creatieve lens, aanraders en afraders. Voorkom een miskoop en geef je geld bewuster uit.

Gratis Download.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.


Krijg onderaan dit artikel ook gratis 100% onafhankelijk aankoopadvies van mij.
(of onder een ander blogartikel)

Zo is dit artikel opgebouwd

Dit is een vrij groot artikel. Hieronder zie je welke onderwerpen aan bod komen.

Ik weet heel goed dat het in het begin moeilijk is om een keuze te maken en dat meer lezen ook niet altijd helpt ;-). Je bent veel vaktermen niet gewend.

Daarom kan je onderaan dit artikel ook een vraag stellen.

Even tussendoor, zoek je concreet advies voor een betaalbare telelens voor Nikon of Canon? Bekijk dan mijn artikel over een Nikon Telelens (klik op de blauwe tekst) of Canon telelens (klik op de blauw tekst). Daar worden allerlei modellen vergeleken.

Opbouw van dit artikel:

Onthoud dat je lens/lenzen belangrijker zijn dan je camera. Houd dus budget over voor lenzen!

Hoeveel invloed heeft je lens eigenlijk?

Eerst de fotograaf, dan de lens en dan de camera!

Jij als fotograaf hebt de meeste invloed op de kwaliteit van je foto’s. Beheers je je camera-instellingen, maak je sterke composities enz? Vervolgens is het de lens die meer invloed heeft dan de camera (de body). Toen ik begon heb ik een tijd gewoon mijn instapmodel spiegelreflexcamera gebruikt en kocht ik tweedehands professionele lenzen. Andersom werkt niet zo goed, een duurdere camera met een goedkopere lens geeft minder goede resultaten. Wil je goed vooruit komen, investeer dan dus in je eigen vaardigheden en over het algemeen eerder in je lenzen dan in je camera.

Lens of camera belangrijker in fotografie?

Welk onderwerp ga je fotograferen? 

Als je tegen de fietsenmaker zegt dat je een nieuwe fiets wil kopen dan neem ik aan dat de beste man (of vrouw) je zal vragen waar je de fiets vooral voor wil gebruiken. Die vraag moet je jezelf als fotograaf ook stellen. Dus wat voor foto’s heb jij voor ogen? Wil je op safari wilde dieren van een afstand groot in beeld brengen? Portretten of ongeposeerde foto’s van kinderen vanaf een wat grotere afstand. Sport? Wil je landschappen, cityscapes (steden) of nachtfoto’s maken?

De lichtomstandigheden doen er ook toe. Als je bijvoorbeeld binnen veel uit de hand wil fotograferen, dan is niet elke lens daarvoor even geschikt. Er is binnen vaak weinig licht en de ene lens kan daar beter mee omgaan dan de andere. Dat lees je verderop bij ‘lichtsterkte’.

En de standaard kitlens?

Veel camera’s (body’s) worden verkocht in een set met een objectief erbij (kitlens). Meestal is dit een 18-55 mm objectief. De prijs-kwaliteit-verhouding is over het algemeen niet verkeerd. Wat kun je in het kort verwachten van zo’n objectief en wat niet?

Uitgezoomd is het een prima lens om veel omgeving in beeld te brengen. Weidse beelden, overzichtsfoto’s. Je kunt denken aan landschapsfotografie, stedelijke landschappen of overzichtsfoto’s op een feestje. Ingezoomd is de lens ook te gebruiken voor bijvoorbeeld portretfotografie. Je kunt je onderwerp alleen niet echt dichtbij halen als het wat verder weg is. Houd je het alleen bij een 18-55 mm lens, dan ben in bepaalde situaties beperkt.

Zoomlenzen

Je hebt grofweg lenzen waarmee je in- en uit kunt zoomen (zoomlenzen) en lenzen waarmee dat niet kan (primelenzen). De zoomlens geeft je flexibiliteit. Je kunt even snel je onderwerp dichterbij halen of juist meer van veraf fotograferen. Het is handig als je onderwerp zich niet standaard op dezelfde afstand van jou bevindt. Kijk, als jij weet dat je vooral portretfoto’s wil maken dan kun je makkelijker op een vaste afstand van je model gaan staan dan wanneer je dieren wil fotograferen.

Sigma F 18-300mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM Superzoomlens

Superzoomlens van Sigma van 18-300 mm. Je hoeft met zo’n lens weinig te wisselen, maar let wel even op de tips hieronder…

Superzoomlenzen: de ideale alleskunner of toch niet? 

Er bestaan ook superzoomlenzen, een lens waarmee je zowel overzichtsfoto’s met veel omgeving kunt maken als foto’s van onderwerpen die je dichterbij haalt. Bijvoorbeeld 18-250 mm, 18-270 mm of 18-300 mm. De lens geeft daardoor natuurlijk veel flexibliteit. Met zo’n lens kun je meerdere situaties aan en je hoeft niet telkens van lens te wisselen. Dat is niet altijd praktisch en het geeft het risico dat er stof in je camera komt.

Die flexibliteit kan soms wel ten koste gaan van de kwaliteit van je foto’s. Over het algemeen geldt: hoe groter het zoombereik van een lens, hoe meer je op moet letten op de beeldkwaliteit. Bij sommige superzoomlenzen is de kwaliteit als je helemaal inzoomt bijvoorbeeld wat minder, de foto is dan bijvoorbeeld minder scherp. Zo’n lens moet eigenlijk alles tegelijk kunnen en die combinatie is moeilijker. Je huisarts moet ook van alles wat af weten maar hij weet niet van één onderwerp alles. Het is met andere woorden geen specialist en dat geldt ook voor dit soort lenzen. Een lens die alléén maar gemaakt is om veel omgeving in beeld te brengen (groothoeklens) is daarvoor geoptimaliseerd. Zo’n lens hoeft maar één ding goed te kunnen en maakt daardoor minder lensfouten. Toch zijn er tegenwoordig wel superzoomlenzen die goed presteren.

Primelenzen: ‘de specialisten’

Een objectief waarmee je niet kunt in- en uitzoomen heet een primelens. Ze noemen dat ook wel een lens met een vaste brandpuntsafstand. Primelenzen zijn er in allerlei soorten. Zowel in het groothoekgebied (voor landschapsfotografie, stedelijke landschappen, nachtfotografie enzoorts) als voor potretfotografie (bijvoorbeeld 85 mm). Ook zijn er genoeg primelenzen in het telegebied: om onderwerpen dichtbij te halen. Bijvoorbeeld 135, 200, 300, 400, 500 mm lenzen of verder. Deze lenzen zijn minder flexibel, maar hoeven ook maar in één gebied te presteren en dat doen ze dan ook vaak goed en met minder lensfouten.

Meestal koop je een primelens als je goed weet wat je wil fotograferen. De lens is immers minder flexibel omdat je er niet mee kunt zoomen.

Past een objectief op jouw type camera?

Niet elk objectief past op elke camera (body). Dit heeft niet alleen met het merk te maken, maar ook met het type camera dat je hebt. Zo maakt Canon bijvoorbeeld onderscheid tussen EF en EF-S objectieven. De EF-S objectieven zijn alleen geschikt voor de niet-professionele spiegelreflexcamera’s van Canon (de camera’s met een zogeheten cropsensor). Heb je een professionele fullframe camera van Canon, dan kun je daarop dus niet de EF-S objectieven van Canon gebruiken. De EF-lenzen zijn passen wel gewoon op de beide type camera’s van Canon die ik net noemde (camera’s met een cropsensor of een fullframe sensor).

Ook zijn er objectieven van merken die zelf geen camera’s produceren. Ze maken alleen lenzen voor andere merken camera’s. Bekend zijn bijvoorbeeld Sigma en Tamron. Voor je Canon/Nikon (en vaak ook Sony) camera kan je dus ook lenzen van Sigma of Tamron kopen. Je moet wel de juiste versie nemen. Dus stel dat je een NIkon spiegelreflexcamera hebt en je wil een Tamron lens kopen dan moet je de versie voor Nikon kopen.

Scherpte

Als het om scherpte gaat is het goed om te weten dat lenzen niet op alle afstanden even scherp presteren. Voorbeeld: het kan bij een telelens/superzoomlens zo zijn dat een lens bijvoorbeeld minder scherp is als je helemaal inzoomt dan wanneer je juist niet inzoomt. Ook kan de scherpte afhangen van je camera-instellingen (bijvoorbeeld het diafragma). Reviews op internet kunnen helpen te beoordelen hoe de lens presteert qua scherpte.

De snelheid van de autofocus: het scherpstellen

Om te kunnen fotograferen is scherpstellen erg belangrijk. Het ene objectief kan een stuk sneller scherpstellen dan de andere. Kijk, een landschap loopt niet weg. Het is dan wat minder belangrijk hoe snel een lens kan scherpstellen. Alleen bij een dier of sporter kan het wel vervelend zijn als de lens echt langzaam zou scherpstellen. De echt snelle lenzen zijn vaak duurder, maar de meeste lenzen zijn tegenwoordig ook te gebruiken voor bewegende onderwerpen.

De lichtsterkte van een objectief

Het ene objectief kan meer licht doorlaten dan het andere. Het ene objectief is dus lichtsterker dan het andere. Een lichtsterke lens heeft een groter maximaal diafragma (lensopening). Weet je nog niet goed wat diafragma is, lees dan het artikel over diafragma. We spreken van een lichtsterk objectief als het maximaal diafragma F/2.8 of groter is. Het 50 mm f/1.8 objectief dat ik eerder in dit artikel noemde is dus erg lichtsterk. Dit is een voordeel in situaties van weinig licht, bijvoorbeeld voor het binnen fotograferen, indoor sport of op vakantie in een donkere kerk. Het geeft ook meer mogelijkheden om te spelen met scherpte en onscherpte.

Beeldstabilisatie

Sommige objectieven beschikken over ‘beeldstabilisatie‘. Hierdoor is het mogelijk om met langere sluitertijden uit de hand te fotograferen en zo voorkom je onscherpe foto’s die door jouw bewegingen kunnen worden veroorzaakt. Lees het artikel ‘Een Objectief met of zonder beeldstabilisatie kopen’ voor meer info over beeldstabilisatie. Daar ontdek je ook wanneer ik je echt aanraadt om een lens te kopen met beeldstabilisatie.

Welk objectief koop je als je nog niet weet wat je wil fotograferen?

Kitlens
Het is natuurlijk praktischer om te weten wat je wil fotograferen voordat je een lens koopt, maar stel dat je wil beginnen met fotografie en dat je nog wil onderzoeken welke vorm van fotografie jou het meeste aanspreekt. Wat zou je dan voor lens kunnen aanschaffen? Je kunt met een kitlens van 18 tot 55 mm starten.

Telelens
Wil je onderwerpen vanaf een grote afstand dichterbij kunnen halen, dan is een telelens aan te raden. Bijvoorbeeld tussen 200 mm of 300 mm. Langer wordt al gauw duurder en een stuk zwaarder uit de hand. In de volgende paragraaf zie je een aantal tips voor lenzen die je als beginner kan kopen.

50 mm f/1.8 Beste lens fotografie beginner

De lens die ik heel veel beginnende fotografen aanraad…

Creatieve lens voor beginners
Wil je meer dan de automatische stand, dan is een 50 mm f/1.8 lens ook een aanrader. Wat mij betreft om 3 redenen:

1) Dit objectief geeft je veel creatieve mogelijkheden als het gaat om het creëren van mooie, onscherpe achtergronden. Hierdoor gaat de aandacht in je foto veel meer naar je onderwerp, het deel dat wel scherp is in je foto. Dit is ook heel geschikt voor portretfotografie van mensen of dieren of bij andere stilstaande onderwerpen, zoals bloemen of stillevens. Je kunt meer spelen met scherpe en onscherpe delen in je foto. Je zult er ook foto’s mee maken die met een digitale compactcamera niet te maken zijn.

2) Door het grote diafragma (f/1.8) is de lens voor binnen een stuk geschikter dan de gewone kitlens van 18-55 mm of de telelens. Er is binnen niet veel licht en het grote diafragma van de 50 mm f/1.8 lens benut veel meer het licht dat er is. De beeldkwaliteit wordt binnen beter en je hebt minder snel last van onscherpe foto‘s. De achtergronden worden onscherper en dat is handig omdat binnen de achtergronden niet altijd heel mooi zijn. Denk aan het fotograferen van kinderen, dieren of stilstaande onderwerpen binnen. In huis heb je eerdere wat storende delen in de achtergrond in beeld dan buiten.

3) De lens is nog vrij betaalbaar. Afhankelijk van het merk dat je hebt, is de lens er bijvoorbeeld vanaf 80 euro. Soms 100 of 120 euro en bij sommige merken en sommige merken zijn wel duurder. Voor de systeemcamera is de lens vaak ook duurder.

Als je meer wil weten over deze creatieve lens en foto’s wil zien die cursisten (beginners met nog weinig kennis) met deze lens maakten, dan raad ik je aan om Mijn gratis E-books De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie en Ontdek de Creatieve Lens te downloaden >>> (klik op de gele tekst)

Macrofotografie/close-up fotografie

Wat kan je niet verwachten van een 50 mm f/1.8 lens? Je kunt er niet mee in- of uitzoomen, dat zul je met je eigen benen moeten doen. Naar voren of naar achteren lopen dus. De lens is niet geschikt om onderwerpen die verder weg zijn echt dichtbij te halen.

Lees reviews op Internet over objectieven

Heb je eenmaal een objectief in je hoofd dat bij jouw budget past, ‘google’ dan eens op de naam van dat objectief in combinatie met de woorden ‘test’ of ‘review’. Zo zul je reviews kunnen vinden over de prestaties van een objectief, ook in vergelijking met andere objectieven. Het blijft in het begin alleen best lastig om te beoordelen wat je moet kopen als je er nog niet veel verstand van hebt. Ook is het vaak in het Engels. De termen zijn al gauw wat ingewikkeld voor wie het niet gewend is.

Daarom kan je onderaan dit artikel ook een vraag stellen over lenzen.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over lenzen


Stel onderaan je vragen en ontvang persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Ook interessant voor anderen? Delen mag!

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Marieke
Door

Marieke

op 25 Dec 2015

Hallo Joris, bedankt voor de tips! Ik denk er wel eens over om een nieuwe lens te kopen. Een 70-200 milimeter. Heb je daar nog tips voor?

An
Door

An

op 27 Dec 2015

Hallo Joris,
Ik zou graag een eigen camera kopen. Momenteel heb ik een Nikon D50 geleend van iemand.
Maar er is zoveel keuze dat ik niet goed weet waar te beginnen.

Ik vermoed dat ik enerzijds veel binnen foto’s zal maken (van bijv de huisdieren en familieleden) Ik zou graag willen oefenen met portretten. Het lijkt me fantastisch om mooie portretfoto’s te kunnen maken.
Daarnaast ben ik ook een grote fan van macrofotografie. Momenteel probeer ik buiten in de natuur wat uit en dan liefst een detail fotograferen ipv een landschap.

Zijn er bepaalde zaken waar ik in dit geval rekening mee moet houden bij de keuze voor een objectief?
Heb je bepaalde suggesties/tips qua keuze?

Alvast bedankt voor je tips.

Mvg,
An

joris1
Door

joris1

op 27 Dec 2015

Hallo Marieke,

Ik weet niet waarvoor je een 70-200 mm objectief precies wil gebruiken. De (Canon) serie van 70-200 objectieven (er zijn er meerdere) is erg goed. Er is een aantal verschillen in een reeks objectieven van 70-200 mm (niet alleen bij Canon). Bijvoorbeeld de lichtsterkte (grootst mogelijke diafragma). Een lichtsterkte van F/2.8 is een voordeel in situaties van weinig licht, bijv. bij indoor sportfotografie. Fotografeer je vooral met genoeg licht (bijvoorbeeld buiten bij daglicht) of in een studio, dan is lichtsterkte wat minder belangrijk. Voordeel van een lichtsterker objectief kan ook de beperkte scherptediepte zijn, dus je kunt wat meer spelen met scherpte en onscherpte in je foto. Je betaalt wel een stuk meer voor zo'n objectief.

Bedenk ook dat een objectief met lichtsterkte F/2.8 aanzienlijk zwaarder is dan een objectief van F/4.0. Voor sommige vormen van fotografie is dat belangrijk. Bijv. reizen.

Een ander verschil is of het objectief beeldstabilisatie heeft. Dit kan ook een voordeel zijn bij het fotograferen uit de hand. Het maakt het objectief ook een stuk duurder. Wil je vaak snelle bewegingen scherp fotograferen, dan is beeldstabilisatie minder belangrijk.

Succes met je keuze!

Roelie
Door

Roelie

op 27 Dec 2015

Ha Joris, ik heb een macro lens Canon 100mm gekocht. Echter krijg ik.hem niet scherp gesteld. Heb je tips voor mij?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 29 Dec 2015

Hallo An,

Er is inderdaad erg veel keuze waardoor het alleen maar moeilijker wordt om je keuze te maken. Zonder je budget te kennen adviseer ik je om een spiegelreflexcamera (body) van Canon of Nikon te kopen. Canon of Nikon omdat dat de twee grootste merken zijn waardoor je ook in de toekomst de meeste keuze hebt als het gaat om objectieven.

De camera heeft over het algemeen minder invloed op de beeldkwaliteit van je foto's dan je objectief. Dus verhoudingsgewijs meer besteden aan de objectieven kan slim zijn. Je zou voor een instapmodel spiegelreflexcamera kunnen gaan.

Portretfotografie kan met een kitlens van 18-55 mm (het objectief dat vaak standaard wordt meegeleverd), maar met een 50 mm F/1.8 objectief (ca. 100 euro of iets meer) heb je meer mogelijkheden als het gaat om het creëren van onscherpe achtergronden in je foto's. Dat is vaak mooi bij portretfotografie. Dit is een lichtsterk objectief, waarmee je ook binnen voordeel hebt t.o.v. een kitlens. Wel ontstaat er binnen al gauw meer ruis in je foto's. Ik vind het niet ideaal om binnen te beginnen met portretten. Je kunt dit objectief ook gebruiken voor natuurfotografie. Ook daar kan het mooi zijn om een detail scherp te fotograferen met een onscherpe achtergrond.

Een instapmodel body van Canon is bijvoorbeeld een EOS 100D. Die is relatief klein en licht. Even voelen of je hem niet te klein vindt. Van Nikon zijn er ook meerdere mogelijkheden, bijv. een D3300. Het hoeft zeker niet 1 van deze 2 te worden, maar het is een indicatie.

Voor echte macrofotografie - dus om iets kleins groot af te beelden - is een macro objectief het beste. Die kan je ook later nog kopen als je toch meer details wil fotograferen dan mogelijk is met bijv. een 50 mm f/1.8. Globaal heb je die van 60, 90, 100, 105, 150 of 180 mm. 60 mm is vrij kort. Rond de 100 mm is redelijk allround. De langere brandpuntsafstanden (dus 150 of 180 mm) worden meer gebruikt voor macrofotografie van bijv. vlinders of juffers en kunnen wat moeilijker zijn om mee uit de hand te fotograferen. Je hoeft niet per se een objectief van Canon of NIkon te kopen. Je kunt bijvoorbeeld ook eens kijken naar objectieven van Tamron. Macro objectieven zijn redelijk prijzig.

Voor macrofotografie is een liveview functie op de body waarmee je je beeld kunt vergroten (vaak kan dat tot 5x of tot 10x) handig. Dit i.v.m. het scherpstellen dat nauw kan zijn (precisie kan vragen).

Succes!

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 29 Dec 2015

Ps. Door onderhoud aan het Blog wordt nu vermeld dat ik 'gast' ben.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 29 Dec 2015

Hallo Roelie,

Staat je objectief ingesteld op autofocus (het schuifknopje met AF/MF op je objectief)? Dan moet je kunnen scherpstellen door de ontspanknop (knop waarmee je de foto maakt) half indrukt. Vervolgens druk je door om de foto te maken. Als je objectief op MF staat (manual focus), dan moet je draaien aan de scherpstelring op je objectief tot je een scherp beeld ziet.

Op welke afstand van je onderwerp heb je scherpsgesteld? Ik bedoel hiermee de afstand tussen je objectief en je onderwerp, bijv. een bloemetje. Het objectief heeft (net als elk ander objectief) een bepaalde minimale scherpstelafstand. Dat is bij jouw objectief 30 cm gerekend vanaf de sensor tot je onderwerp. Praktisch, als jij op een korte afstand (bijvoorbeeld 10 cm) probeert scherp te stelllen dan lukt dit niet. Je zit te dichtbij. Je objectief kan dan niet scherpstellen. Probeer de afstand tussen je objectief en je onderwerp dan telkens wat te vergroten tot je wel scherp kunt stellen.

Succes!

Ps. door onderhoud aan het Blog staat er dat ik ook 'gast' ben. Uiteraard klopt dit niet.

Michel
Door

Michel

op 30 Dec 2015

Hoi Joris, ik wil in de loop van volgend jaar een nieuw gebruukt onjectief aanschaffen. Ik fotografeer voornamelijk portret "personen met grote vis in de hand" omgeving visgebied, mijn eigen spelende kinderen, in het bos beetje vanalles. Wil me ook wat gaan verdiepen in straat fotografie. Hiervoor zat ik te denken aan de canon 24-105mm. Wat denk jij hiervan?

Ik bezit een EOS600D / 18-55MM kitlens / 70-300mm en de plastic fantastic 50mm f1.8

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 03 Jan 2016

Hallo Michel,

Er zijn meerdere versies van het objectief dat jij noemt: 24-105 mm. Ik neem aan dat je doelt op het Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM objectief. Het objectief komt goed uit tests en heeft een variabel bereik en beeldstabilisatie ([url]"http://www.fotograafgeldermalsen.nl/blog/20-basisbegrippen/59-objectief-met-of-zonder-beeldstabilisatie"[/url]) Een zoomlens is sowieso flexibel bij het fotograferen van grotere vissen.

Voor portretfotografie is hij ook te gebruiken. Je kunt eventueel wat verder weg gaan staan van je model of je kinderen in de omgeving vastleggen. Bij straatfotografie lijkt het mij praktisch als je snel kan inspelen op wat je ziet, bijvoorbeeld een portretfoto of meer omgeving/sfeer van de straat in beeld brengen. Het zoombereik is daarvoor handig. Je 70-300 mm lens mist de mogelijkheid om omgeving goed in beeld te brengen. Ook bij het fotograferen van de vissen heb je eigenlijk te veel brandpuntsafstand met 70 mm. 50 mm 1.8 is een leuke portretlens, maar niet flexibel .

Je hebt alleen wel een variabel diafragma bij het Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM objectief. Als je inzoomt, word je maximale diafragma uiteindelijk kleiner. Als je dat niet wil, betaal je meteen fors meer.

Els
Door

Els

op 31 Mar 2016

Hoi Joris,
Kun je me adviseren over de aanschaf van een objectief op mijn Canon 100D? Ik gebruik nu een objectief zonder beeldstabilisatie van Tamron 18-200mm
Groet, Els

joris2
Door

joris2

op 01 Apr 2016

Hoi Els,

Daarvoor heb ik wat meer informatie nodig. Wat wil je vooral fotograferen? Heb je een bepaald budget in je hoofd? En waarom wil je een nieuwe lens kopen?

Laat het mij even weten, dan kan ik met je meedenken.

Hartelijke groet,

Joris

Els de Waal
Door

Els de Waal

op 01 Apr 2016

Hoi Joris,
Zoals ik woensdagavond al aangaf, heb ik geen beeldstabilisatie op mijn objectief. Ik heb ook best moeite met het stilhouden van de camera. Ik wil hem zoveel mogelijk gebruiken voor het fotograferen van onze (klein-)kinderen en vakanties. Over een budget heb ik nog niet echt nagedacht.
Ik ben benieuwd.
Groetjes en tot woensdagavond in De Pluk.
Els

joris2
Door

joris2

op 08 Apr 2016

Hallo Els,

Een objectief met stabilisatie kan je helpen. Wel zou ik voor de zekerheid wat snellere sluitertijden gebruiken als je weet dat je wat meer trilt met je handen.

Je geeft aan dat je vooral de kleinkinderen en vakanties wil fotograferen. Ook vertelde je me eerder dat je kleinkinderen voetballen en kickboksen. Voor voetbal heb je al gauw wat zoombereik nodig omdat de spelers wat verder weg zijn. Ook is wat flexibliteit handig, dus een zoomlens met wat zoombereik.

Je kunt denken aan een Canon EF 70-300mm f/4.0-5.6 IS USM. Deze heeft beeldstabilisatie en je hebt dus wat meer zoommogelijkheden dan met je 200 mm lens. Voor wat weidsere foto's, bijvoorbeeld landschappen is de lens wat minder geschikt. Daar zou je de lens die je nu hebt voor kunnen gebruiken of de vaak standaard meegeleverde kitlens van 18-55 mm.

Om het kickboksen te fotograferen heb je waarschijnlijk een lens nodig waarmee je een groot diafragma kunt gebruiken (groter dan mogelijk is met de 70-300 mm lens die ik net noemde). Ik denk dat er weinig licht is binnen, zoals bij bijna alle binnensporten het geval is.

Dit zou je een keer moeten beoordelen. Hoe? Je gaat er heen en kiest met je huidige lens een groot diafragma, bijvoorbeeld f/3.5 of evt f/4. Je camera gaat de sluitertijd berekenen. Deze wordt waarschijnlijk lang (als daar weinig licht is).

Hoog je ISO verder op, misschien wel zo hoog als mogelijk is met je camera (bijv. 3200 of 6400). Je sluitertijden worden sneller, maar misschien nog steeds niet snel genoeg. Waarom niet snel genoeg? Kickboksen betekent snelle bewegingen. Als je daar een scherpe foto van wil maken, dan zul je een snelle sluitertijd moeten gebruiken. Anders wordt de beweging onscherp.

Ik zou er ook een kijkje gaan nemen om te bekijken hoe dichtbij je bij de kickboksers kunt komen. Ik weet niet of je vooral training of wedstrijden wil fotograferen. Bij de training kan je misschien gewoon dichtbij gaan staan, waardoor je geen lange zoomlens nodig hebt. Als dat zo is, dan zou je voor een 50 mm f/1.8 lens kunnen kiezen. Dit kost tussen de 100-150 euro en is sowieso een erg leuke lens omdat je ook mooi kan spelen met scherpte en onscherpte. Met de 50 mm f/1.8 lens kan je ook een groot diafragma (gat) gebruiken. Dit is belangrijk als er weinig licht is. Je camera kan dan snellere sluitertijden gebruiken en die heb je nodig als je scherpe foto's van de beweging wil maken. Ook met zo'n lens zul je nog een hogere ISO moeten gebruiken binnen! Binnen bij weinig licht snellere bewegingen fotograferen, dat vraag meer van je apparatuur. Ik fotografeer de tafeltennistop en daar merk ik dat ook telkens.

Meer info over sport fotograferen (ook binnen), kun je vinden in mijn artikel 20 Tips voor Actiefoto's van Binnen en Buitensport ([url]"http://www.fotograafgeldermalsen.nl/blog/23-sportfotografie/49-sportfotografie-20-tips-voor-betere-fotos"[/url]). />
Succes en de aanhouder wint Els!

joris2
Door

joris2

op 05 Jun 2016

Hallo Halil,

Je vraagt welke lens je het beste kunt gebruiken voor sportfotografie 'door de dag'. De keuze voor mijn lens hangt af van de soort sport en ook de soort foto's die ik wil maken. Wat bedoel ik daarmee? Ik bedoel dan vooral de afstand tot de sporters. Als je voetbal fotografeert, dan heb je met een 70-200 mm lens niet altijd genoeg bereik. De spelers zijn soms te ver weg. Een lens met meer bereik kan dan een voordeel zijn. Voordeel van overdag fotograferen is dat er vaak meer licht is dan 's avonds en sowieso veel meer licht dan bij indoor sporten het geval is.

Je hebt de luxe dat je meerdere body's en lenzen hebt. Je zou ook kunnen overwegen om 2 camera's af te wisselen tijdens voetbal. Dat is wat professioneel veel gebeurt. 1 camera voor actiefotografie als spelers dichterbij zijn (bijv met 70-200 mm) en een andere camera met een lens die meer zoombereik heeft. Dit zal in het begin wel wennen zijn.

Zelf fotografeer ik het meeste binnen (tafeltennistop) en gebruik ik vaak een 24-70 mm f/2.8 en een 70-200 mm f/2.8. Binnen is het belangrijker dat je lens lichtsterk is. Jouw 70-200 mm f/2.8 lens is erg mooi voor indoor sport (of voor 's avonds). De lens kan goed omgaan met weinig licht.

Ik heb de Nikkor 80-400mm, Sigma 50-500mm welke lens zou ik beter gebruiken voor sportfotografie door de dag. Ik heb ook de Nikon 70-200mm 2/8. Ik gebruik de Nikon 3x meestal voor sportfotografie en de Nikon d50. De Nikon d800E gebruik ik zelden voor sportfotografie. Wat zou ik het beste doen.

joris2
Door

joris2

op 28 Jun 2016

Hoi Yvonne,

Leuk dat je ook met macrofotografie verder wil.

Voordat je een macrolens aanschaft is het handig om te bedenken wat je er vooral mee wil fotograferen. Zijn dat bijvoorbeeld bloemen of andere stilstaande (niet levende) onderwerpen? Of zijn het meer insecten als vlinders, libellen, juffers enzvoorts. Dat is van belang voor de lengte van de macrolens.

Macrolenzen zijn er in verschillende lengtes (brandpuntsafstand). Het zijn eigenlijk nooit zoomlenzen. Je kunt grofweg deze indeling aanhouden:

- 60 mm (kort)
- 90, 100 of 105 mm (allround)
- 150 of 180 mm (lang)

Als je vooral bloemen fotografeert heb je niet per se een langere macrolens nodig. De bloemen lopen niet weg en je kunt dus gewoon wat dichterbij gaan staan.

Als je ook libellen, juffers of vlinders wil fotograferen, dan is een wat langere macrolens een aanrader. Je kunt dan wat meer afstand houden en het onderwerp toch groter in beeld krijgen. Insecten zijn op hun hoede, dus een grotere afstand aan kunnen houden tot de dieren is een voordeel en voorkomt frustratie van wegvliegende insecten. Voor dit soort fotografie raad ik geen 90 mm macrolens aan maar 150 of 180 mm.

Stabilisatie of niet? Macrolenzen zijn er in varianten met of zonder stabilisatie. Het prijsverschil is vaak behoorlijk. Als je graag uit de hand fotografeert, dan is stabilisatie handig. Fotografeer je juist heel veel vanaf een statief, dan is stabilisatie een functie waar je weinig aan hebt maar wel veel voor betaalt. Je kunt in dat geval een lens zonder stabilisatie kopen.

Wil je ook insecten fotograferen, dan is dit bijvoorbeeld een optie:

- Sigma 150mm F2.8 EX DG OS HSM APO Macro.

Bij Sigma staat 'OS' voor stabilisatie (Optical Stabilizer). Dus je moet dan de versie met 'OS' hebben als je stabilisatie wil. Alleen de autofocus is niet zo snel van de lens, het duurt dus even voor de lens scherpstelt met de autofocus. Als je verder gaat in macrofotografie dan verwacht ik dat je meer vanaf statief gaat fotograferen en dan is een wat langzamere autofocus geen probleem.

180 mm macrolenzen van deze kwaliteit worden al gauw nog een stuk duurder voor maar een klein beetje meer lengte.

Uiteraard kun je met zo'n objectief ook bloemen of andere stilstaande onderwerpen fotograferen.

Wil je ook vanaf statief gaan fotograferen, let dan op dat je een statief gebruikt dat heel laag bij de grond kan.

Als je nog vragen hebt, dan hoor ik het wel.

Succes!

Groeten,

Joris

joris2
Door

joris2

op 11 Jul 2016

Hallo Corien,

Bedankt voor je compliment, leuk om te lezen!

De kwaliteit van de lens/lenzen is bepalender voor de kwaliteit van je foto's dan de body. En natuurlijk is het belangrijkste je eigen manier van kijken en ervaring.

Voor wat betreft de body adviseer ik altijd een Canon of Nikon spiegelreflexcamera te kopen. Je hebt dan de meeste keuze voor wat betreft lenzen en accessoires, ook later op de tweedehands markt. Zie ook dit artikel ([url]"
http://www.fotograafgeldermalsen.nl/blog/27-apparatuur/65-canon-of-nikon-spiegelreflexcamera-advies"[/url]) />
Omdat je nu een Canon-body leent, zal ik me meer richten op de Canon-apparatuur. Ik adviseer je een (instapmodel) Canon spiegelreflexcamera (body) te nemen en het grootste deel van je budget uit te geven aan een of meer lenzen.

Qua body zijn er meerdere opties. Je kunt gaan voor een Canon EOS 100D. Deze is klein voor een spiegelreflexcamera. Het is persoonlijk of je dat fijn vindt. De 700D is iets groter, presteert iets beter bij weinig licht, heeft een kantelbaar scherm en is iets sneller dan de 100D bij het maken van actiefoto's (snel foto's achter elkaar maken).

Ik begreep dat je niet één vorm van fotografie wil doen. Dus een lens die vrij allround is lijkt me dan handig. Alleen is het in het algemeen zo dat een lens die echt álles moet kunnen, wat minder goed presteert. Wat je kan doen is de lens die vaak standaard wordt meegeleverd kopen (18-55 mm). Die is goed voor weidse foto's, bijvoorbeeld een landschap.

Je schrijft dat je (Alex) een flinke zoomlens wil. Goede kwaliteit, scherp en de mogelijkheid om wazige achtergronden te creëren. Ik weet niet wat je maximale budget is, er zijn meerdere mogelijkheden. Bijvoorbeeld:

- 70-200 mm
- 70-300 mm

Alleen je moet bij een lens niet alleen kijken naar het zoombereik (met 300 mm kan je iets dichterbij halen dan met 200 mm), maar ook naar het grootste diafragma dat een lens kan gebruiken. Dat heet de lichtsterkte.

Hierin zit wel een duidelijk verschil tussen een 70-200 mm lens en een 70-300 mm lens. De duurdere 70-200 mm lenzen kunnen F/2.8 als grootste diafragma gebruiken. Dat heeft 2 voordelen. De achtergronden kun je waziger maken en er komt meer licht binnen. Bij weinig licht is dat ook een voordeel, bijvoorbeeld binnen fotograferen (ook in een sporthal bijvoorbeeld). Ook voor portretten is een 70-200 mm F/2.8 lens goed.

Een 70-300 mm lens heeft meer zoombereik dan een 70-200 mm lens (voordeel bij dieren of andere onderwerpen die verder weg zijn), maar het grootste diafragma is als je helemaal inzoomt (tot 300 mm dus) een stuk kleiner. Dat wordt dan vaak F/5.6. Dit maakt zo'n lens voor binnen fotograferen een stuk minder geschikt.

Voorbeelden van een 70-200 mm f/2.8 lens zijn bijvoorbeeld:

- Sigma APO 70-200mm F2.8 EX DG OS HSM ([url]"
http://www.kieskeurig.nl/objectief/product/903413-sigma-apo-70-200mm-f28-ex-dg-os-hsm/prijzen"[/url]). Je moet dan wel de versie nemen die op een Canon camera past. Dat staat er duidelijk bij en weet elke winkel. De lens van Canon zelf presteert wel wat beter, op 200 mm (volledig ingezoomd) is hij scherper. Zie hieronder:
- Canon EF 70-200mm f/2.8L USM ([url]"http://www.kieskeurig.nl/objectief/product/190572-canon-ef-70-200mm-f28l-usm/prijzen"[/url]). Dit is de versie zonder stabilisator. Uit de hand is stabilisatie handig om onscherpe foto's te voorkomen, maar de versie met stabilisator is aanzienlijk duurder.
- Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM ([url]"http://www.kieskeurig.nl/objectief/product/890543-canon-ef-70-200mm-f28l-is-ii-usm/prijzen"[/url]). Dit is de versie met stabilisatie. Uit de hand is dat wel praktisch. Daar gaan we het in les 2 nog over hebben. Hij is wel erg duur.
- De Canon lens met stabilisatie is er ook nog in een andere versie ([url]"http://www.kieskeurig.nl/objectief/product/172681-canon-ef-70-200mm-f4l-is-usm/prijzen"[/url]) (F/4). Die is ook heel erg goed, geeft alleen net iets minder wazige achtergronden en is voor binnen fotografie iets minder goed.

Als je liever voor meer zoombereik gaat (bijvoorbeeld als je vooral dieren op safari wil fotograferen), dan kun je bijvoorbeeld gaan voor:

- Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM ([url]"http://www.kieskeurig.nl/objectief/product/3317158-canon-ef-70-300mm-f4-56-is-usm/prijzen"[/url]) />Je kunt onderwerpen dichterbij halen. Voor binnen of voor portretfotografie is een 70-200 mm logischer.

Het is voor mij wat moeilijker adviseren als ik je max. budget niet ken en je niet echt één vorm van fotografie hebt die het belangrijkste is. Ook wordt de uitleg al gauw wat technisch als je net begint.

Lenzen zijn over het algemeen behoorlijk waardevast. Koop je een nieuwe lens, dan krijg je er bij verkoop vaak nog zo'n 60-65% voor terug.
Succes met je keuze en ik hoop dat het nog te begrijpen is!

Groeten,

Joris

joris2
Door

joris2

op 02 Aug 2016

Hallo Bart K,

Leuk dat je bezig bent met macrofotografie. Ik vind het ook een fascinerende vorm van fotografie.

Ik denk dat je voor jezelf moet bekijken wat voor type macrofotografie jou het meeste aanspreekt en ook welke onderwerpen je het meeste zult fotograferen. De lens die jij noemt, Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro, is een specialistische lens. Je kunt er zeker bijzondere foto's mee maken. Als je gek bent op echt extreme closeups (de lens wordt ook gebruikt voor insecten), dan is dit een lens die unieke mogelijkheden geeft. Het is niet de makkelijkste lens om mee te werken. Het scherpstellen (inderdaad met de hand) komt erg nauw. Er blijft bijna geen scherptediepte over door die vergroting en vaak worden dan ook meerdere foto's genomen die later worden samengevoegd (focus stacking).

Alleen macrofotografie hoeft zeker niet alleen over extreme vergrotingen te gaan, en ook niet per se om details in het algemeen. Macrofotografie kan ook over sfeer gaan, mooi licht. Dan wordt de Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro juist weer minder vaak gebruikt. Je fotografeert daar bijv. geen juffer of libelle in een wat ruimere omgeving mee in het ochtendlicht.

Een andere optie - die je wat meer allround houdt - is om een macrolens te combineren met een of meer tussenringen. Zo kun je ook meer vergroting bereiken. Bijvoorbeeld een 100 mm macrolens met een set tussenringen.

Tussen de reacties staat op deze pagina trouwens ook een vraag van Yvonne. In mijn antwoord geef ik ook advies over een macrolens (maar wat minder gericht op extreme closeups).

Objectieven zijn over het algemeen vrij waardevast. Dus als je een objectief koopt, bedenk dan dat je het grootste deel van je geld niet kwijt bent. Een nieuwe lens behoudt over het algemeen een leuke waarde van bijv. ongeveer tweederde van de nieuwprijs. Tweedehands kopen kan aantrekkelijk zijn, maar ze zullen niet veel aangeboden worden.

Huren is ook een optie, alleen het is naar mijn mening niet echt een lens die je in één dag meteen onder controle hebt.

Succes met je keuze!

Hartelijke groet,

Joris

joris2
Door

joris2

op 03 Aug 2016

Hallo Bart,

Elke lens heeft een minimale scherpstelstelafstand (verschilt per lens). Dit houdt in dat je minimaal een bepaalde afstand tot je onderwerp moet aanhouden om scherp te kunnen stellen. Kom je dichterbij je onderwerp, dan kun je niet scherpstellen (niet met autofocus, maar ook niet met handmatig scherpstellen).

Tussenringen worden inderdaad gebruikt om dicherbij je onderwerp te kunnen scherpstellen. Zo ontstaat meer vergroting. Daarom worden tussenringen gebruikt. Er ontstaat door de tussenring ook minder scherptediepte. Dus er wordt maar een heel klein deel scherp in je foto. Kleiner dan wanneer je geen tussenring gebruikt. Hoe dichterbij je onderwerp, hoe minder scherptediepte.

Met een 60 mm macrolens moet je dichterbij je onderwerp fotograferen om dezelfde vergoting te bereiken in je foto dan wanneer je een 100 mm macrolens zou gebruiken. Voor sommige onderwerpen is het belangrijk/fijn om wat meer 'werkafstand' te hebben. Insecten zullen minder snel vluchten als je vanaf een wat grotere afstand kunt fotograferen en toch nog een mooie vergrotingsfactor behaalt voor je foto. Daarom wordt voor dit soort macrofotografie vaker een wat langere macrolens gebruikt (zie reactie op de vraag van Yvonne).

Een ander verschil tussen de foto gemaakt met 60 mm macrolens of 100 mm macrolens is dat de scherptediepte bij een 100 mm macrolens kleiner is. Dus er wordt een kleiner deel in de foto scherp en een groter deel onscherp (in vergelijking met de foto gemaakt met en 60 mm lens).

Je zou ook eerst eens met een set tussenringen aan de gang kunnen gaan voor meer vergroting. Of het te hoog gegrepen is kan ik niet helemaal beoordelen. Als je het graag wil en als je doorzet, kom je er (in de toekomst) wel! Succes!

Hartelijke groet,

Joris

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 04 Nov 2016

Hallo Marijke,

Je had een vraag over een 70-200 mm lens. Mijn reactie is later geworden dan gepland was.

De 70-300 mm lens die je nu hebt zal minder lichtsterk zijn dan bijvoorbeeld een 70-200 mm f/2.8 telezoomlens. Daardoor kun je meer spelen met minder scherptediepte en kun je wel mooiere, onscherpe (en dus ook rustige) achtergronden creëren.

De Nikon versie van de 70-200 F/2.8 is inderdaad erg prijzig.

Hieronder vind je een aantal reviews van alternatieven:

http://www.imaging-resource.com/lenses/tamron/70-200mm-f2.8-di-ld-if-macro-sp-af/review/ />
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Tamron-70-200mm-f-2.8-Di-Macro-Lens-Review.aspx />
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Tamron-70-200mm-f-2.8-Di-VC-USD-Lens-Review.aspx />
In het algemeen is beeldstabilisatie bij een wat langere lens wel fijn, maar als je vooral snelle actiefotografie van honden wil fotograferen dan heb je niet per se beeldstabilisatie nodig. Je zult vaak kortere sluitertijden gebruiken en dan heb je minder aan de beeldstabilisatie.

De Tamron versie zonder beeldstabilisatie komt qua scherpte goed uit de test, de autofocus is alleen wel wat langzamer dan de versie van Nikon (of Canon). De Tamron versie met beeldstabilisatie (VC) komt ook goed uit de test en heeft een snellere autofocus. Alleen is er wel een prijsverschil.

Voor wat betreft de bokeh ben ik persoonlijk wel gecharmeerd van lichtsterkere lenzen, met een groot diafragma worden de foto's al gauw rustiger en dus vaak ook sterker.

Succes met je keuze!

joris2
Door

joris2

op 02 Dec 2016

Hoi Frans,

Ik had een heel verhaal getypt en toen was het plots weg...

De Tamron 70-300 die je noemt vind ik niet zo goed uit de tests komen. Ik vind het geen aanrader: ontbreken van beeldstabilisatie bij een langere lens, scherpte valt ook tegen en autofocus is traag wat onhandig is voor sport. Dit baseer ik op de reviews die ik heb bekeken.

Zie:

http://lenstests.com/reviews/tamron-af-70-300mm-f4-5.6-di-ld-macro-1-2 />
http://www.imaging-resource.com/lenses/tamron/70-300mm-f4-5.6-di-ld-macro-1:2-af/review/ />
Overigens, lenzen krijgen vaak de toevoeging ‘macro’ van de fabrikant want dat werkt in de marketing...Toch is het geen echte macrolens. Die vergroting haalt de lens zeker niet. De toevoeging macro bij een niet officiële macrolens zegt vaak iets over de korte scherpstelafstand. Kan je scherpstellen op 1,5 meter of ook nog op 1 meter bijv? In het laatste geval zal het onderwerp groter worden in de foto.

De Canon EOS 100D en de Dikon D3300 zijn beide prima instapmodellen. De lenzen zijn belangrijker en wat jij er mee kan. En hoe je kijkt. Het verschil in body ga je niet in de foto terugzien.

Voor Canon vind ik deze lens ([url]"
https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/97-canon-ef-s-55-250-f4-5-6-is-stm"[/url])(de 55-250 IS STM) een aanrader (zie mijn blogartikel). Gestabiliseerd, voor de prijs een goede autofocus die volgens de review waar ik naar link in mijn artikel ook verrassend goed presteerde bij sportfotografie.

De yongnuo 50 mm f/1.8 vind ik ook een aanrader voor Canon. Die leen ik uit aan cursisten. 65 euro is heel weinig geld voor veel creatieve mogelijkheden qua achtergrondonscherpte. Juist ook geschikt voor bloemen en portretten. Mensen in actie iets minder door ontbreken van zoom en bereik.

Voor Nikon zou je kunnen denken aan de Tamron AF 18-270 mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD. Ook stablisatie, het bereik voor landschap en tele, qua scherpte wel iets minder volgens mij dan de Canon lens die ik net noemde. Je kan wel op een vrij korte afstand scherpstellen. De prijs is wel hoger.

Zie bijv: http://www.imaging-resource.com/lenses/tamron/18-270mm-f3.5-6.3-di-ii-vc-pzd-af/review/ />
De 50 mm f/1.8 lens van Nikon is duur, 225 euro. De Yongnuo variant heb ik besteld maar is nog niet binnen. Ik las er goede reacties over. Deze kost in NL 119 euro.

Mijn mening: ik zou de aanbieding laten gaan en voor wat meer kwaliteit gaan. Dat hoeft zoals je ziet niet heel veel meer geld te kosten. Je kan natuurlijk ook beginnen met één lens.

Canon of Nikon maakt qua kwaliteit niet uit, alleen ik denk dat je met Canon net met wat minder budget rond kan komen, zeker als je waarde hecht aan de 50 mm f/1.8 lens. Maar of ik echt objectief ben..., ik ben zelf Canon gebruiker ;-)

Succes!

Joris

Nieske
Door

Nieske

op 29 Dec 2016

Hallo Joris,

Om te beginnen wil ik je hartelijk bedanken voor de nieuwsbrieven die ik per mail
toegestuurd krijg met daarin veel tips. Ik lees ze met belangstelling en bekijk je E-book regelmatig.

In september heb ik een mail van je gehad met een adres in Heumen voor het schoonmaken
van mijn camera. Intussen ben ik daar geweest en is mijn camera weer ontdaan van vuiltjes.

Voor mijn Canon EOS 1100D camera met een Tamron 18-200 mm lens zoek ik nu een nieuw objectief.
Tips die ik heb gehad zijn:
- een Yongnuo-ef-50mm-f18.
- Canon EF-S 18-135 mm F/3.5-5.6 IS STM
- Canon 50 mm EF F/1,8 STM
Ik ben vergeten te vragen of al deze objectieven op mijn Canon camera passen.

Mijn voorkeur gaat uit naar het fotograferen van mijn kleinkinderen en dit gebeurt veel binnenshuis.
Met mijn Tamron lens maak ik buiten prima foto's maar binnenshuis zijn ze vaak niet scherp en
blijft hij zoomen om scherp te stellen, heel irritant en dan valt het eindresultaat altijd tegen.
De nieuwe lens moet dus vooral binnenshuis prima scherp te stellen zijn en dan wil ik dit
niet laten afhangen van de prijs.
Is de duurste lens inderdaad een stuk beter dan de anderen en kan ik die gebruiken waar ik hem
voor bedoeld heb, dan ga ik voor de duurdere. Ik moet er bij vermelden dat ik vrij veel foto's maak.
Ik pas één dag per week op mijn kleinkinderen en gedurende de dag fotografeer ik hun bezigheden.
Dit verwerk ik in een fotoboek waardoor je de dag als een verhaal terug kunt zien.

Ik ben erg benieuwd naar je eerlijke mening en hoop door het bos de bomen weer te kunnen zien.
Alvast bedankt.

Hartelijke groet,
Nieske

joris2
Door

joris2

op 29 Dec 2016

Hallo Nieske,

Goed dat je ook duidelijk hebt omgeschreven wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden, dan kan ik ook gerichter reageren.
Binnen fotograferen is inderdaad wat anders dan buiten fotograferen.

Alle 3 de lenzen die je hebt opgesomd zijn te gebruiken met je Canon EOS 1100D.

De 50 mm f/1.8 lens (van Yongnuo of Canon) vind ik voor jou het meest geschikt om binnen de kleinkinderen te fotograferen. Ik kan me voorstellen dat je in het algemeen denkt dat duurder ook beter is, maar voor wat jij wil (binnen de kleinkinderen fotograferen gaat dat niet op).

Er is binnen minder licht en deze lens kan een groter diafragma gebruiken (de lens heeft simpel gezegd een groter 'gat'). De Canon EF-S 18-135 mm kan een stuk minder licht binnenhalen en dat is in donkere omstandigheden minder geschikt. Dat wil niet zeggen dat het geen goede lens is, maar voor binnen is het niet de beste lens voor je. Je kunt alleen niet zoomen met de 50 mm f/1.8 lens, dus je moet zelf soms dichterbij gaan staan of juist verder weg.

Een lens kan binnen meer moeite hebben om scherp te stellen, vooral als het donkerder is. Onscherpe foto's hoeven zeker niet door de lens veroorzaakt te worden. Het heeft ook te maken met je camera-instellingen.

De Yongnuo 50 mm f/1.8 (versie voor Canon; niet voor Nikon) en de Canon EF 50 mm f/1.8 STM gaan je vergelijkbare resultaten geven. De Yongnuo maakt met scherpstellen wat meer geluid. Verder maakt het niet uit welke lens je kiest. De Yongnuo komt qua kwaliteit in achtergrondonscherpte zelfs iets beter uit de test.

Als je in 4 avonden een goede basis wil leren om je camera zelf in te stellen voor het fotograferen van de kleinkinderen binnen, dan ben je van harte welkom op mijn Avondcursus Fotografie ([url]"
https://www.kijkenziefotoschool.nl/cursussen/cursus-fotografie"[/url]) in Tiel, Geldermalsen, Zaltbommel of Culemborg. Ik heb daar ook elke les persoonlijke aandacht voor ieders camera, dat wil zeggen dat ik uitleg geef en dan telkens bij iedereen langskom om functies aan te wijzen. Binnen fotograferen komt ook aan bod. Ook ben ik goed bekend met de Canon EOS 1100D.

Succes!

Hartelijke groet,

Joris

Nieske
Door

Nieske

op 29 Dec 2016

Hartelijk dank Joris, je hebt me overtuigd en ik ga een nieuw objectief bestellen.
Wat betreft je avondcursus, dit heb ik al een poosje in mijn gedachten en hier kom ik zeker op terug.

Hartelijke groet,
Nieske

Rosita
Door

Rosita

op 07 Jan 2017

Hoi Joris,
ik kijk rond voor een lens voor nikon met een beperkt budget. De goedkopere modelen zijn verouderde modellen. Waar zit het verschil als de zoom en diafragma, stabilisatie gelijk zijn? verder overweeg ik 18-300mm (of 200) zodat ik niet hoef te wisselen of een 55-300 omdat ik een kitlens heb en dat misschien handiger is met budget?
groetjes

joris2
Door

joris2

op 11 Jan 2017

Hallo Rosita,

Verschil kan bijvoorbeeld zitten in scherpte. Lenzen zijn niet altijd even scherp. Er zijn ook telelenzen die bijvoorbeeld niet zo goed presteren als ze helemaal ingezoomd zijn. Of die in hoeken minder scherp zijn. Ik vind het het beste om testrapporten over lenzen te bekijken op internet door de naam van de lens in te typen in combinatie met het woord 'review'. Wel kan je dan ook regelmatig uit op Engelse websites en is het als beginner niet altijd even goed te begrijpen.

Wat jij noemt (18-300 mm) is een superzoomlens. Dat kan wel, maar het is wel extra opletten of de lens wel goed presteert (scherpte). De lens moet van alle markten thuis zijn en dan kan de kwaliteit wel wat minder zijn. Het is ook maar net wat voor eisen je stelt natuurlijk.

Ik weet niet wat voor jouw een beperkt budget is. Dit is een lens die goed uit de tests komt:

AF-S DX NIKKOR 55-300MM F/4.5-5.6G ED VR telelens.

Je kan ook nog een 18-270 mm van Tamron overwegen, dit komt ook niet slecht uit de tests maar wel iets minder dan de AF-S DX NIKKOR 55-300MM F/4.5-5.6G ED VR telelens.

Ik zie toevallig een advertentiemodel in de aanbieding nu:

http://www.kamera-express.nl/product/12209588/nikon-af-s-55-300mm-f-4-5-5-6g-vr-dx-ed-advertentiemodel/?gclid=Cj0KEQiAzNfDBRD2xKrO4pSnnOkBEiQAbzzeQbWR9n8V36CRI7d35fMeNIaAC9aqRvVA7KRGA6U7_d4aAkoX8P8HAQ />
Misschien is dat een kans voor je. Wel zelf even kijken naar voorwaarden of garantie.

joris2
Door

joris2

op 18 Jan 2017

Hallo Jozien,

Leuk dat je 1 of 2 lenzen wil kopen. De 50 mm F/1.8 lens is zeker erg leuk, ook voor binnen. Jij noemt hem 50 mm 1.8 VR, alleen de 50 mm lenzen hebben geen VR. Dat hoeft geen probleem te zijn.

70-200 mm of 70-300 mm lenzen geven je meer mogelijkheden om je onderwerpen dichtbij te halen, ook voor landschapsfotografie kan dat interessant zijn. En voor dieren zeker. VR vind ik wel een aanrader op een langere lens en er zijn ook lenzen met VR binnen je budget.

Je kan bijv. voor deze lens gaan:

https://www.kieskeurig.nl/objectief/product/940212-nikon-af-s-dx-nikkor-55-300mm-f45-56g-ed-vr/prijzen />
Het is een goede lens, de autofocus is alleen soms wat traag maar het kan wel. Voor landschappen sowieso geen probleem.

Er is ook een nieuwe lens van Nikon.

http://www.nikon.nl/nl_NL/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/dx/zoom/af-p-dx-nikkor-70-300mm-f-4-5-6-3g-ed#accessories />
Hij is compatibel met jouw body (dat is niet bij elke body met deze lens). Alleen geeft Nikon aan dat er soms een firmware update van de camera nodig is. Dat hoeft niet zo te zijn en het hoeft ook geen probleem te zijn. Omdat je ook honden fotografeert, is een wat snellere autofocus niet verkeerd. Uit een review komt naar voren dat de autofocus sneller is. Ook lees ik dat de lens geen aparte knop meer heeft voor VR (stabilisatie) en dat je dat nu in het menu bedient. Ik denk dat de firmware update (software van de body) daarmee te maken kan hebben.

http://www.kenrockwell.com/nikon/70-300mm-vr-afp.htm />
http://www.nikonsupport.eu/europe/Firmware/D3100/Nl/dslr_win_nl.html />
Met 70-300 heb je meer bereik dan met bijv. 70-200 of 55-200. Dat is met name bij dieren toch wel prettig. Ik zou zelf voor 70-300 mm gaan.

Eduard
Door

Eduard

op 23 Feb 2017

Hoi Joris,

Bedankt voor je reactie!
Ik heb de optie van de 18-300 lens ook bekeken inmiddels. Inderdaad ook een goed idee, maar deze lens komt qua kosten aardig in de buurt van de genoemde set inclusief de D5300 body. Dus dan lijkt het me verstandiger om wat vaker te wisselen. Kan me ook indenken dat het ook prettig is om de camera enkel met de 18-55 lens op pad mee te nemen gezien het gewicht.
Dank voor het meedenken, het is best een aardige klus om een beetje wegwijs te worden in de enorme wereld van camera's en objectieven.

Groet,
Eduard

Bianca
Door

Bianca

op 01 Mar 2017

Hallo Joris,

ik ben een beginnende amateurfotografe met een Canon D5300 met kitlens. Nu wil ik toch graag een nieuwe lens erbij of i.p.v. Of eigenlijk 2, want de Yongnuo 50mm f/1.8 ga ik sowieso kopen ivm. bokeh-foto's, want dat vind ik mooi en voor binnenfoto's kan je het toch ook goed gebruiken?
Verder houd ik heel veel van natuurfotografie, maar ook onze katten zet ik er graag op en als het kan wil ik ook graag vogels dichtbij kunnen halen en er scherp opzetten. Maar vooral luchten (zonsondergangen), lichteffecten in bv bos etc vind ik mooi en de overzichts natuurfoto's die je op 'mooiste foto van Nederland' tegenkomt....dat wil ik ook graag. Kortom ik wil van alles en het liefst met één lens naast die Yongnuo die ik noemde. Vooral op vakantie wil ik het met voornamelijk één lens doen. Kan je hier iets mee om advies aan mij te geven?

Groetjes Bianca

joris2
Door

joris2

op 01 Mar 2017

Hi Bianca,

Ik denk dat je bedoelt dat je een Nikon D5300 hebt. Daar ga ik vanuit. Je schrijft 'Canon D5300'.

De yongnuo 50 mm f/1.8 is inderdaad mooi voor achtergrondonscherpte (bokeh) en zeker ook binnen geschikt. Bijvoorbeeld voor de katten binnen.

Je wil het liefst niet van lens hoeven wisselen of zo min mogelijk. Naast de 50 mm f/1.8 kan je dan voor één lens gaan. Bijvoorbeeld de Nikon AF-S DX Nikkor 18-300 mm f/3.5-6.3g ED VR ([url]"https://www.kieskeurig.nl/objectief/product/1058963-nikon-af-s-dx-nikkor-18300mm-f3563g-ed-vr/prijzen"[/url]). Deze is alleen niet de goedkoopste. Een cursist van mij heeft deze lens gekocht en is er tevreden over. Niet alle superzoomlenzen met een bereik van 18-300 zijn even goed.

Een alternatief is een Tamron lens van 18-270 mm ([url]"https://www.kieskeurig.nl/objectief/product/952594-tamron-af-18-270mm-f35-63-di-ii-vc-pzd/prijzen"[/url]). De 18-300 mm van Nikon is kwalitatief wel beter maar ook een stuk duurder.

Voor 200 mm zou ik niet gaan, dat is te weinig bereik voor wildlife en zeker voor vogels.

Een andere telelens is bijvoorbeeld: AF-S DX NIKKOR 55-300MM F/4.5-5.6G ED VR ([url]"https://www.kieskeurig.nl/search?q=AF-S+DX+NIKKOR+55-300MM+F%2F4.5-5.6G+ED+VR"[/url]) />
Als je voor die lens gaat, dan heb je dus niet het bereik van 18-55 mm. Dus voor weidse beelden zul je dan je 18-55 mm kitlens moeten gebruiken. En dat is niet wat je wil denk ik.

Succes!

Petra
Door

Petra

op 27 Mar 2017

Hallo Joris,

Bedankt voor je tips en uitleg.
Nu nog een vraag: welke van deze 2 zou je kiezen de Canon EF 85mm f/1.8 USM of de canon EF 50mm f/1.8 STM.
Wil deze gaan gebruiken voor mijn producten die ik op mijn website zet en voor portretfotografie van mensen en mijn hond.

Alvast bedankt.
groetjes Petra

joris2
Door

joris2

op 29 Mar 2017

Hallo Petra,

Beide zijn goede lenzen. Ik weet niet precies hoeveel afstand je kan houden tot je producten. Als de producten wat groter zijn, dan zul je verder weg moeten gaan staan met de 85 mm als je ze helemaal op de foto wil zetten.

Als je geen fullframe camera hebt (die zijn duur; beginnen bij zo'n kleine 2000 euro), dan zou ik gewoon gaan voor de canon EF 50mm f/1.8 STM. Je hebt dan namelijk al meer bereik met je 50 mm lens. Eigenlijk is je lens dan 1,6 x 50 = 80 mm. Dit is wat technisch, het heet de cropfactor.

Quenny
Door

Quenny

op 29 Apr 2017

Hallo Joris,
fijn om zoveel informatie te vinden op je website en in de blogs. Ik heb al een aantal jaren een Canon 1000d met slechts een objectief, de Tamron 18-270mm (net weer mijn tweede aangeschaft, de eerste ging stuk). Ik heb deze keuze gemaakt, omdat ik het vooral handig vind op reis en eigenlijk overal, geen gedoe met wisselen. Toch begint het me te "storen" dat de foto's niet superscherp zijn. Ik las je tip over de Yongnuo 50mm f/1.8. Ik ben wel nieuwsgierig geworden. Het zou me uit m'n "comfortzone" halen, objectief wisselen, en lopen i.p.v. zoomen...maar ben vooral ook benieuwd: zal ik het merken aan de kwaliteit van de foto's qua scherpte?
Alvast bedankt voor je reactie!

joris2
Door

joris2

op 01 May 2017

Hoi Quenny,

De 50 mm f/1.8 lens zou ik niet zozeer zien als een vervanging van je 18-270 mm lens. Het is een leuke lens om onscherpe achtergronden mee te creëren, veel gebruikt bij portretfotografie, beginnende natuurfotografen. En ook voor binnen is de lens goed door het grote diafragma. Ik denk wel dat je anders gaat kijken met de lens, maar het is ook gewoon praktisch om te kunnen zoomen. De scherpte is bij de 50 mm lens beter op f/2.8 dan op f/1.8.

T
Door

T

op 31 May 2017

Hoi Joris,

Ik ben een beginnende fotograaf en heb een canon 1300d gekocht met 2 lenzen:
- EF-S 18-55mm DC III F/3.5-5.6
- EF-S 55 -250 mm f/4-5.6 IS STM
Momenteel heeft Canon een actie waarbij je tegoed van canon kunt krijgen en dit wil ik eigenlijk nuttig besteden. Kun jij me adviseren of een extra lens een aanvulling kan zijn op bovenstaande en zo ja welke? Jij hebt geschreven over de creatieve lens en dat lijkt me interessant, maar ik vraag me af of dit ook voor mij een aanvulling is.

Voor jouw advies is het wellicht handig om te weten dat ik graag foto’s maak van mijn kinderen, close ups van patronen, kleuren, etc. De foto’s van patronen e.d. wil ik graag in combinatie met photo shop gaan bewerken.

Ik hoop een reactie/advies van je te mogen ontvangen.

Met vriendelijke groet,
T.J.H.

joris2
Door

joris2

op 01 Jul 2017

Hallo T.J.H.

De 50 mm f/1.8 lens (de STM versie van Canon) is mooi om binnen foto's te maken van kinderen. Er kan meer licht door de lens dan met jouw andere lenzen en dat is handig want binnen is er weinig licht. Of van andere onderwerpen waarbij je een meer onscherpe achtergrond wil creëren. Ik zie dat je vraag aan mijn aandacht is ontsnapt, excuus daarvoor.

Groeten,

Joris

Eveline
Door

Eveline

op 27 Jun 2017

Hallo Joris,

wat een fijne site! ik sta op het punt een spiegelreflex camera te kopen maar omdat ik net begin met (fatsoenlijke) fotografie is het moeilijk om een keuze te maken. Soms vraag ik me af of ik niet beter eerst een cursus kan volgen en dan pas een camera kopen. Momenteel fotografeer ik met een compactcamera uit 2009 (ik schaam me bijna; maar hij doet het nog goed en ik ben er altijd zuinig op geweest)
voor nu heb ik een vraag over lezen. Voor mij is het belangrijkst dat ik op vakantie mooie foto's kan maken. We wandelen graag in de bergen en ik wil de prachtige natuur daar zo goed mogelijk mee naar huis nemen (dit jaar staat ijsland op de planning dus HET moment om te investeren in een nieuwe camera). Verder wil ik ook graag fotograferen tijdens citytrips en af en toe eens tijdens een familie dag of met een scouting activiteit (veel beweging). Mijn oog is gevallen op de Canon EOS 700 D. Dit lijkt mij een mooi instap model (wat is jou mening hierover). Maar nu komt het lezen probleem. Ik lees hier en daar dat de EF-S 18-135MM F/3.5-5.6 IS STM lens een alleskunner is en vooral met wandelingen zou dit natuurlijk het gewicht van extra lezen schelen. Zou ik dan met een lens klaar zijn (om te beginnen). of is het dan toch aan te raden voor de 'standaard' EF-S 18-55MM F/3.5-5.6 IS STM te gaan met als extra lens de door jou aangeraden EF 50mm f/1.8 STM?
als laatste vraag, tijdens het wandelen fotografeer ik af en toe ook hier en daar een bloem of insect close up. Zou je aanraden hier weer een aparte lens voor te kopen of omdat het maar incidenteel is niet. en hoe zit het met een groothoeklens? Oh help zoals je leest zie ik echt door de bomen het bos niet meer!

alvast bedankt voor je reactie
Eveline

joris2
Door

joris2

op 01 Jul 2017

Hallo Eveline,

Bergen zijn prachtig. Een instapmodel spiegelreflexcamera is prima. De 700D voldoet. Er is inmiddels ook een opvolger, de 750D. Als je meer bewegende onderwerpen wil fotograferen is deze wat beter (als je weet hoe je het doet). De EF-S 18-135MM F/3.5-5.6 IS STM is een goede 'walkaround' lens. NIet verkeerd om mee te beginnen. Wil je meer bereik kan je altijd nog een andere telelens erbij kopen, zoals de Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/97-canon-ef-s-55-250-f4-5-6-is-stm"[/url]) Mooi licht van gewicht.

De 'standaard' EF-S 18-55MM F/3.5-5.6 IS STM heeft geen meerwaarde want je hebt dat bereik al met een 18-135 mm lens. Als je met de 18-135 niet inzoomt, dan heb je al een groothoeklens.

De 50 mm f/1.8 is voor de bergen niet zozeer interessant. Closeups kan je ook nog wel maken met de 18-135 mm, het is geen echte macrolens uiteraard. Vaak kunnen compactcamera';s trouwens dichterbij scherpstellen, misschien toch de oude camera ook meenemen.

Succes.

Frida
Door

Frida

op 29 Jun 2017

Hoi Joris

Ik zit na te denken over een lens 50 mm 1.8

Maar de winkel vertelde dat versie 2 net zo goed is als de stm en heeft alleen te maken met het filmen klopt dit ????

Ik ben namelijk altijd een beetje onzeker met me aankopen
En de bokeh heeft dit het zelfde effect met deze 2


Groetjes Frida Klijnhout

joris2
Door

joris2

op 01 Jul 2017

Hoi Frida,

De STM is de nieuwste versie. Er is een aantal verschillen tussen de STM-versie en de type II versie. Ik wil er niet een heel technische reactie van maken maar een aantal verschillen in het het voordeel van de STM-versie kunnen er toe doen:

- Je kan dichterbij scherpstellen. Op minimaal 35 cm bij de STM en op 45 cm bij de type II. Dat betekent dat je een close up wat groter in beeld krijgt, je kan namelijk 10 cm dichterbij je onderwerp staan.

- De lensvatting is van metaal ipv plastic.

- De scherpstelring voor handmatig scherpstellen is verbeterd.

- De STM-motor is stiller en sneller, dat wil niet zeggen dat de oudere motor slecht is. Het is zo dat bij video het stiller scherpstellen belangrijker is, want je hoort dat dan niet tijdens het filmen.

- Het kleinste diafragma is bij de STM f/22, bij de type II f/16. Dit zal je niet veel nodig hebben.

Al met al is mijn advies de STM-versie. Er zijn wat mij betreft dus wel verschillen die ook in fotografie invloed hebben. Dat wil niet zeggen dat de type II slecht of niet bruikbaar is.

Succes!

Frida
Door

Frida

op 29 Jun 2017

Even nog een toevoeging ze hebben me namelijk aan het twijfelen gebracht dat de stm alleen meer nut heeft bij het filmen

Groetjes Frida

joris2
Door

joris2

op 01 Jul 2017

Zie reactie op je andere bericht :)

Sake
Door

Sake

op 06 Jul 2017

Hallo Joris Dijkema,

In de eerste plaats hartelijk dank voor de beide E-books. Daar heb ik zeker wat aan.
Ik fotografeer al een tijdje en ben met name de laatste tijd nogal actief in de sporthal. Een kleindochter doet namelijk aan acrogym en ik schep er plezier in daar foto’s van te maken.
Ik ben in het bezit van een Nikon D5000 met een 18-200 mm objectief. Op de tribune zit je echter niet bovenop de actie. Daarom overweeg ik een lens aan te schaffen met een wat groter bereik. Ik denk daarbij aan 55 (of 70)-300 mm. Een andere camera is niet de bedoeling. Budget tot € 600,--. Wat kun je me aanraden. Ik moet hierbij wel opmerken, dat het budget uiteraard niet oneindig is. Alvast hartelijk dank voor je reactie. Met vriendelijke groet.

joris2
Door

joris2

op 07 Jul 2017

Hallo Sake,

Ik ben ook nog steeds op zoek naar een oneindig budget ;)

Ik begrijp dat je in de sporthal vaak op een redelijke afstand zit van je kleindochter. Je kan wel een lens kopen met 100 mm meer zoombereik, alleen het is wel zo dat zo'n lens (net als de lens die je nu hebt) niet helemaal optimaal is in een sporthal. Er is in een sporthal vaak weinig licht en daarom worden daar vaak lenzen gebruikt met een groter diafragma (bijvoorbeeld f/2.8). Die zijn alleen vaak duur, te duur voor je budget. Lees ook even mijn artikel over tips voor sportfotografie ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/23-sportfotografie/49-sportfotografie-20-tips-voor-betere-fotos"[/url]).

Bij een langere lens kan je denken aan een Sigma 18-300mm F3.5-6.3 Macro OS HSM. Deze heeft wel een aardig gewicht. Je zou dan de 18-200 kunnen verkopen. Je kan ook denken aan bijv. een Nikon AF-S 55-300mm f/4.5-5.6G VR ED DX objectief. Alleen dan mis je het bereik van 18-55 mm.

Succes.

Maartje
Door

Maartje

op 24 Jul 2017

Hallo Joris,

Ik wil heel graag beginnen met fotograferen. Zijn gek op de natuur. Daar wil ik foto's van maken. Vogels en dieren inzoomen, landschaps foto's e.d.

Ik ben aan het kijken naar een camera maar ik kom er niet uit. Zoveel keus! Wil het serieus aanpakken.

Kun je me helpen? Alvast bedankt!

joris2
Door

joris2

op 24 Jul 2017

Hallo Maartje,

Leuk dat je zo gemotiveerd bent en dank je voor je beoordeling. Wat is je budget ongeveer? En kijk je alleen naar een camera of ook naar een of meer lenzen?

William
Door

William

op 25 Jul 2017

Hallo Joris,

Complimenten voor je website, erg informatief.

Ik ben een beginnend hobby fotograaf en ik wil mijn eerste spiegelreflex camera gaan aanschaffen.
Ik fotografeer vooral op vakantie, landschappen en activiteiten van de kinderen. Verder gezien de kinderen vind ik mooie portret fotos ook belangrijk.

Ik twijfel tussen de canon 77d en 760d.
Qua lens dacht ik aan de Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM of de stm versie, maar krijg niet precies het verschil duidelijk.
En verder de Canon EF 50mm f/1.8 STM of Canon EF 50mm f/1.4 USM.

Welke body en welke objectieven raad je me aan?

Hoor graag van je en ik sta ook open voor alternatieven.

Met vriendelijke groet,

William

joris2
Door

joris2

op 26 Jul 2017

Hoi William,

Dank je voor je beoordeling.

De objectieven hebben meer invloed dan de camera. En jij zelf hebt de meeste invloed.

Je hebt vrij dure body's op het oog, ik zou wat meer aan de lenzen besteden. Je kan gaan voor de 750D (enig verschil met de 760D is dat de laatste een extra LCD-scherm bovenop heeft maar dat is alleen een handigheid vanaf een statief).

Ik zou voor een langere telelens gaan. tot 135 mm is het vaak 'net niet'. Je kan denken aan de Canon EF-S 55-250 f/4-5.6 IS STM. ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/97-canon-ef-s-55-250-f4-5-6-is-stm"[/url]). Er is ook een nieuw artikel van me over telelenzen voor Canon ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/130-welke-telelens-voor-canon"[/url]).

De Canon EF 50mm f/1.4 USM heeft eigenlijk geen meerwaarde t.o.v. de Canon EF 50mm f/1.8 STM. Zie ook deze video op Youtube. ([url]"

"[/url]). Ik vind dat je je geld beter anders kan besteden dan de veel duurdere 1.4 versie te kopen.

USM en STM zijn beide snelle lenzen qua autofocus. STM is vooral voor video nog iets beter, maar ik heb van video niet zoveel verstand.

Succes

William
Door

William

op 26 Jul 2017

Beste Joris,

dankjewel voor je snelle en volledige reactie.
Ik ga denk ik voor de 700 d, en idd iets meer aan objectief besteden.

Je raadde me de Canon EF-S 55-250 f/4-5.6 IS STM aan. Mis ik dan niet de groothoek?
De camera wordt vaak als kit aangeboden met de Canon EF-S 18-135 IS STM.
Is het dan slimmer om een groothoekzoomlens van bijv 18-200 aan te schaffen of is de lens die jij beschrijft beter en dan een losse groothoek aan te schaffen?

Ik hoor graag van je

Mvg

William

joris2
Door

joris2

op 26 Jul 2017

Hoi William,

Het nadeel van een superzoom is dat het vaak toch meer een concessie is. De lens moet alles kunnen en dat is moeilijker. Bij de Canon EF-S 18-200 mm f/3.5-5.6 IS zie je dat de scherpte in de hoeken tegenvalt. Of dat erg is ook persoonlijk. Sommige vinden het wel prima en andere mensen balen daarvan.

Ik zal de lens binnenkort ook opnemen in mijn andere artikel. Het is prettig om weinig van lenzen te wisselen, maar dat betekent vaak dus ook concessie doen. Dat heb je minder met afzonderlijke lenzen.

Succes.

Michel
Door

Michel

op 02 Aug 2017

Hallo Joris

Je raadt het 50mm objectief (1,8f) aan als goede eerste stap om creatieve foto's mee te (leren) maken. Nu zat ik eigenlijk zelf aan de 35mm variant te denken. Hij komt op een Nikon met een crop-sensor, waardoor 35mm effectief 50mm zou worden, maar ik neem aan dat je hier bij je advies al rekening mee hebt gehouden (ik vermoed immers dat er weinig beginnende hobby fotograven zullen zijn met een full frame camera).

Concreet is mijn vraag: wanneer kies je voor het 35mm en wanneer voor het 50mm objectief?

joris2
Door

joris2

op 04 Aug 2017

Hallo Michel,

Je hebt gelijk dat je te maken hebt met de cropfactor en er zijn zeker weinig beginners met een fullframe camera. Het 50 mm objectief kan je vanaf wat meer afstand gebruiken. Dat is bijvoorbeeld bij portretten handig omdat het wat onprettig kan zijn als je erg dicht op iemand kruipt. 50 mm wordt veel meer verkocht dan 35 mm, je zou voor 35 mm kunnen gaan als je iets meer weidsheid wil, hoewel het natuurlijk geen groothoeklens is.

Beatrice
Door

Beatrice

op 02 Aug 2017

Hallo Joris,

Na veel wikken en wegen en je site te hebben gelezen, heb ik besloten mijn eerste spiegelreflexcamera te kopen, een Nikon D3400.

Ik ben echter nog niet uit welke lenzen ik moet kopen. Ik wil graag mijn kind fotograferen, maar ook de natuur: zowel vogels als bloemen, insecten etc. Ook wil ik graag als ik op ga, het liefst maar 1 goede lens sjouwen.
Op internet lees ik dat je in plaats van de standaard kitlens 18-55, de 18-105 kan kopen. Wat raad jij me aan?
Ik begrijp dat ik daarnaast een 300 mm nodig heb als telelens en nog een andere voor macro fotografie/de creatieve lens?
Door de bomen zie ik het bos niet meer:(
Mijn budget is niet zo groot by the way.

Hoor graag je advies en alvast bedankt.

Groeten,
Beatrice

joris2
Door

joris2

op 04 Aug 2017

Dick,

Bedankt voor je beoordeling. Let op Dick, het Nikon AF 50mm f/1.8D objectief heeft geen autofocus. Met jouw Nikon D3400 kan je ofwel de G-versie nemen (die een stuk duurder is) ofwel de Yongnuo 50 mm f/1.8 voor Nikon ([url]"
https://www.kieskeurig.nl/objectief/product/3336298-yongnuo-yn-50mm-f18-objectief-nikon/prijzen"[/url]). Die laatste is een stuk voordeliger en niet verkeerd. Op het moment van schrijven is deze slechts 79 euro. Ik heb er ook één gekocht voor mijn cursisten, om uit te lenen. De scherpte is beter op f/2.8 dan op f/1.8 maar dat is vaker het geval, ook met de Canon. Ik vind het een erg leuke lens voor wie begint. Ook voor binnen, voor portretten, voor natuurfoto's met onscherpe achtergronden. Succes

James de Bihl
Door

James de Bihl

op 17 Nov 2018

Beste Joris. Ik heb besloten om mij een 50mm f1.8 lens voor mijn Nikoncamera 3200 aan te schaffen. Graag zou ik het verschil kennen in kwaliteit tussen een yongnuo objectief 50 mmf1.8 en een Nikon objectief, 50mm /F. 1.8 AF D. Zijn er daar grote verschillen tussen? Ik zou die lens ook willen toepassen niet enkel voor portret maar ook als beginstadium voor macro. Welke voorkeur heb je? Uw oordeel tegemoetziend mijn oprechte groeten James de Bihl

Marian
Door

Marian

op 05 Aug 2017

Hallo Joris,

Wat een leuke site??

Ik heb een vraag ben nl in het bezit van een sony a5100 systeemcamera misschien jammer las op de site dat de 6000 beter is. Maar goed ik ben ook maar een amateur fotograaf en daarom een vraag over de 50 mm lens!
Ik overweeg om deze aan te schaffen maar ik lees veel over wazige achtergronden met deze lens. Maar kun je met deze lens ook gewoon fotograferen zoals met de kitlens? Buiten dat je niet kunt zoomen en zelf je creativiteit er in moet ontdekken.Een voorbeeld stel ik ben bij mijn zoon want mijn kleindochter is jarig lukt het dan met deze lens om ook goede foto's te maken in gezelschap? Het hoeft dan niet altijd een wazige achtergrond te zijn!Vind het leuk om meer uit de camera te halen en te ontdekken en lees veel over een 50 mm lens dat die eigenlijk niet mag ontbreken. Maar nogmaals ben maar amateurtje en vind het leerzaam om op je site te kijken.

Gr Marian

joris2
Door

joris2

op 05 Aug 2017

Met de 50 mm lens zijn ook foto's te maken zonder echt wazige achtergronden (gebruik dan een hoger F-getal). Over foto's in gezelschap. De lens is altijd 50 mm. Voor echt hele weidse beelden (bijvoorbeeld de hele huiskamer in beeld brengen en een hele familie zo fotograferen) is de 50 mm lens niet gemaakt. Daarvoor kan je beter de kitlens van 18-55 mm gebruiken. Een foto van je zoon met kleindochter is nog wel te maken, maar niet zo makkelijk met de hele familie erop.

De 50 mm f/1.8 lens wordt gekocht om 2 redenen: meer spelen met onscherpe achtergronden en omdat de lens ook geschikt is voor binnen. Het is ook nog een vrij betaalbare lens die beginners enthousiast kan maken.

Marian
Door

Marian

op 05 Aug 2017

Hallo Joris

Dank je voor je reactie!
Ik ga denk ik toch een poging wagen en de 50 mm lens aanschaffen??

Gr Marian

Gerardus
Door

Gerardus

op 05 Aug 2017

Bedankt voor het artikel en informatie ik had een vraag over een lens het gaat om de Tamron 70-300 4-5.6 LCD DI Macro Nikon mijn vraag is er zit geen beeld stabilisator op is het een verstandige keuze om deze lens te kopen,ik ben een beginnend fotograaf wel 2 cursussen gevolgt ik heb een Nikon D5300 ik doe natuur,kunst en macro fotografie deze lens is een koopje maar $134 maar ik twijfel is het een goede keuze of moet ik Door sparen voor een lens met stabilisatie,graag uw antwoord en advies.

groeten,

G.Gelmers

joris2
Door

joris2

op 10 Aug 2017

Deze vraag is in een ander topic van jou (met exact dezelfde vraag) al beantwoord :)

Beatrice
Door

Beatrice

op 07 Aug 2017

Beste Joris,

Naar aanleiding van ons schrijven (nr. 524), weet ik dat ik een telelens als 18-300 op reis kan meenemen.

Maar daarnaast ben ik nog steeds niet uit welke lens/lenzen ik erbij kan kopen. Je gaf daar helaas geen antwoord op.
Je schrijft dat de standaard kit handig is als je nog niet weet wat je wilt fotograferen, maar ik weet het wel. Vogels, insecten/bloemen, landschappen en kinderfotografie. Daarom twijfel ik of ik wel de standaard kitlens moet nemen.
Zou je mij ook hierover willen adviseren?

Alvast bedankt en groeten,

Beatrice

joris2
Door

joris2

op 08 Aug 2017

Hallo Beatrice,

Op dit moment verblijf ik een paar dagen in Zeeland voor fotografie. De 18-300 mm lens is heel allround, dus die kan je ook gebruiken voor vogels, je kunt er ook nog wel closeups mee maken van bloemen of insecten, landschappen en kinderen. Als je voor 18-300 mm zou gaan, dan heeft de kitlens eigenlijk geen meerwaarde. Je hebt het bereik van de kitlens (18-55 mm) dan immers ook al metj e 18-300 mm lens.

Onderaan dit artikel staan links naar artikelen van mij voor telelenzen voor Canon/Nikon. Ik weet uit mijn hoofd niet of ik dat in mijn vorige bericht had gezet. Ik heb daar op reis nu geen toegang toe.

Als je er nog een lens bij wil dan vind ik de 50 mm f/1.8 lens leuk. Deze is voor binnen ook goed en je kunt er sterk mee spelen met onscherpe achtergronden. Alleen de lens is niet zo allround als een 18-300 mm.

Sandra
Door

Sandra

op 13 Aug 2017

Beste Joris,

Bedankt voor alle nuttige info. Ik wil graag gaan beginnen met fotografie en dan specifiek newborn/ baby fotografie. Ik heb nog geen camera of lenzen. Wat raad jij mij aan?

Alvast bedankt.

joris2
Door

joris2

op 15 Aug 2017

Hallo Sandra,

Ik zou een instapmodel spiegelreflexcamera nemen van Canon of Nikon. Daarover heb ik ook andere artikelen gemaakt op het Blog. Bijvoorbeeld Nikon D3400 of Canon EOS 750D. Qua licht is binnen fotograferen (dat is vaak zo met baby's) niet het makkelijkste. Je kan om te starten een 50 mm f/1.8 lens kopen. Dit is relatief voordelig om mee te starten. Deze heb ik genoemd in mijn E-Book 'Ontdek de Creatieve Lens' die je kan downloaden van de website. Het is handig als je je camera leert kennen. Verder is newborn vrij specifiek en moet je goed op de veiligheid leren letten van de baby, de kamertemperatuur enzovoorts.

Gerardus
Door

Gerardus

op 26 Aug 2017

Hallo is het een goede keuze om de Nikon AF-S DX NIKKOR 55-200mm - f/4-5.6G ED VR II te kopen of is het een betere keuze om de Nikon AF-S DX NIKKOR 55-300mm - f/4.5-5.6G ED VR - telezoom lens te kopen ik wil een allround lens hebben wat raad jij mij aan .Ik heb een Nikon D5300

joris2
Door

joris2

op 26 Aug 2017

Gerardus, De Nikon AF-S DX NIKKOR 55-200mm - f/4-5.6G ED VR II is veel lichter en makkelijker mee te nemen dan de Nikon AF-S DX NIKKOR 55-300mm - f/4.5-5.6G ED VR. Het hangt ook af van wat je fotografeert. Voor sommige onderwerpen is het extra bereik weer prettig. Dit moet je zelf afwegen. Bekijk ook even mijn artikel over Welke Nikon Telelens? ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/131-welke-telelens-voor-nikon"[/url])

Gerardus
Door

Gerardus

op 29 Aug 2017

bedankt Joris ik doe vooral natuur fotografie en kunst fotografie ik vind het heel moeilijk welke lens ik nu moet kopen ik wil een alround lens hebben ik heb jou artikel gelezen over welke Nikon lenzen nu had ik nog een vraag de Sigma 70-300 mm - f/4-5.6 DG - telezoom lens met macro functie is dat een goede keuze dan ben ik gelijk klaar want daar zit ook een macro functie in en het is een telelens.of moet ik toch gaan kiezen voor de Nikon AF-S DX NIKKOR 55-200mm - f/4-5.6G ED VR II de Nikon AF-S DX NIKKOR 55-300mm - f/4.5-5.6G ED VR maar is de Sigma 70-300 mm - f/4-5.6 DG - telezoom lens met macro functie een goede keuze want ik heb ook interesse in macro fotografie of kun je dan beter een macro lens kopen ja je hebt gelijk het gewicht is ook belangrijk

joris2
Door

joris2

op 31 Aug 2017

De Sigma lens die je noemt heeft geen beeldstabilisatie, dat vind ik een nadeel. Verder is de lens geen e chte macrolens, wel is de lens voor closeups leuk omdat je vrij dichtbij kan scherpstellen (op 95 cm afstand vs op 140 cm afstand bij de Nikon AF-S DX NIKKOR 55-300mm - f/4.5-5.6G ED VR).

Gerardus
Door

Gerardus

op 01 Sep 2017

wat is een goede macro lens voor Nikon D5300

joris2
Door

joris2

op 03 Sep 2017

Deze vraag heb je al onder een ander artikel gesteld en die heb ik ook beantwoord. Gelieve geen dubbele vragen te stellen.

jarino
Door

jarino

op 02 Sep 2017

Hoi Joris.
Ik heb de nikon d3200 met 2 lenzen 18-55 en de 55-200 met vr en am graag zou ik 1 lens willen die hetzelfde kan als deze twee zodat ik niet hoef te wisselen als ik close ups en veraf wil fotograferen welke lens zou jij adviseren.
met vriendelijke groet

joris2
Door

joris2

op 03 Sep 2017

Jarino,

bijvoorbeeld https://www.kieskeurig.nl/objectief/product/345966-nikon-18-200mm-f35-56g-if-ed-af-s-vr-dx-nikkor/prijzen. Deze is wel aardig prijzig. Bekijk ook even mijn artikel over Welke Nikon Telelens? ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/131-welke-telelens-voor-nikon"[/url])

Je kan ook gaan voor de Sigma 18-300/3.5-6.3 DC Macro (OS) HSM voor Nikon. Je hebt dan meer bereik, goed voor closeups (je kan dichtbij scherpstellen) en voordeliger.

Frauke
Door

Frauke

op 02 Nov 2017

Hallo Joris,

Bedankt voor je superleuke website boordevol tips!

Zelf heb ik zonet mijn eerste camera aangeschaft, een Nikon D5300 met kitlens 18-55 (was maar 18 euro verschil met enkel de body - dus dat kon ik niet laten liggen) en een Nikon 50mm/1.8 om creatief te wezen (bedankt voor de tip!) en op aanraden van een fotografie kenner een Nikon 18-200mm.

Ik heb de indruk dat je deze laatste niet veel vermeld (ik kan verkeerd zijn natuurlijk), maar eerder de 18-300mm. Heb ik de verkeerde keuze gemaakt? Ik werk als luchtverkeersleider en zou de zoom willen gebruiken om foto's te maken van de vliegtuigen en het wildlife te zien vanop onze verkeerstoren (tijdens mijn pauzes uiteraard :-))


Alvast bedankt

joris2
Door

joris2

op 07 Nov 2017

Hallo Frauke,

Leuk dat je apparatuur hebt gekocht. De Nikon 18-200 mm is niks mis mee. Lenzen tot 200 mm zijn vaak lichter dan 300 mm. Alleen meer bereik (300 mm) kan prettig zijn voor bepaalde onderwerpen, zoals dieren, sport, misschien ook wel vliegtuigen maar daar ben ik minder in thuis. Fijn dat je even aangeeft dat je een en ander in je pauze uitvoert ;-)

Ronald
Door

Ronald

op 05 Nov 2017

Hallo Joris

Ik heb een Canon 7d mark2 camera
Mijn lenzen zijn Tamron 18-270
Canon 24-105 l is USM
Ik maak foto’s bij mijn zoon zijn voetbal.
Maar de foto’s van veraf zijn soms onscherp.
Nu ben ik aan het sparen voor een Canon 28-300 lens.
Want ik heb wel gezien dat de Tamron het net niet is.
Ik heb ook veel moeite met het instellen van mijn camera,met zon ,bewolking,enz.
Ik zou graag een beetje advies willen over de lens, maar ook over eventueel de instellingen.
Alvast bedankt Ronald v a

joris2
Door

joris2

op 07 Nov 2017

De Tamron presteert op 270 mm niet op zijn best, dat is waar. De Canon 28-300 mm is erg zwaar. Voor voetbal gebruik je de weidsheid (28 mm) denk ik weinig. En echt heel weids is 28 mm ook niet op jouw 7d Mark II.

Je zou voor Canon EF 70-300mm f/4-5.6 L IS USM Lens kunnen gaan.

Ronald
Door

Ronald

op 05 Nov 2017

Prima site Joris

Dorien
Door

Dorien

op 13 Dec 2017

Hallo Joris,

Wat een fijne site om meer over fotografie te leren!
Ik ben een beginnend hobbyfotograaf en in het bezit van een Nikon D3300 met kitlens 18-55 mm. Na een fotocursus en wat maanden oefenen gaat mijn aandacht vooral uit naar portret en lifestyle fotografie. Het liefst buiten (bijv. gezinnen tijdens een wandeling) maar ook newborn en kinderfotografie vind ik leuk.

Michel (4 maanden geleden) vroeg al of je bij het geven van adviezen over de 50 mm (f/1.8) primelens rekening hebt gehouden met het feit dat velen van ons nog met een crop camera werken? Jouw antwoord is mij niet helemaal duidelijk, of misschien lees ik het niet goed.
Ik twijfel namelijk erg over de 2e lens die ik wil aanschaffen, een 35mm (f/1.8) of 50mm (f/1.8) op mijn cropcamera.
Bij de 35mm sta ik buiten waarschijnlijk erg dicht op de mensen? Is de afstand met 50mm wat verder weg? Binnen op onze zolder kan ik max. 3,5 meter afstand nemen van het model.
Ook ben ik erg nieuwsgierig of er naast deze primelenzen nog een zoomlens is die je me aan kunt raden?

Alvast bedankt voor het meedenken!

Groetjes,
Dorien

joris2
Door

joris2

op 14 Dec 2017

Hi Dorien,

Dank je voor je compliment. Bijna alle cursisten of blogbezoekers hebben een cropcamera (fullframe komt minder voor). De 50 mm f/1.8 vind ik bij mijn cursisten goed werken op hun cropcamera's. Ik heb het niet expliciet genoemd omdat iemand die begint niet weet 'wat nu weer crop of fullframe' is en niet zo'n behoefte heeft aan een te technisch verhaal.

De 35 mm f/1.8 is wel kort voor portretfotografie. Dan sta je dichterbij je model. Met 50 mm wat verder. 85 mm is vaak heel populair bij professionele portretfotografen en met jouw cropfactor komt dat ongeveer overeen met 50 mm.

Bij gezinnen neem je meer afstand, dus is het denk ik niet zo'n probleem. Toegegeven, ik fotografeer zelf geen gezinnen. Ik denk dat een lichtsterke zoomlens voor jou niet gek is. Je bent dan ook flexibeler. Dus je zou ook ipv de 50 mm f/1.8 een Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM Nikon kunnen nemen. Dan heb je én een lichtsterke lens én flexibiliteit van zoomen. Het werkt wat makkelijker dan telkens zelf vooruit of achteruit lopen bij fotoshoots. De 50 mm f/1.8 heb je dan niet meer nodig. Die is wel wat lichtsterker, maar de prestaties zijn wel beter op f/2.8 ipv op f/1.8.

Succes

Robert
Door

Robert

op 19 Dec 2017

Hoi Joris,

ik ben naast mijn 18-55 kitlens op zoek naar een aanvulling in de vorm van een prime lens. nu heb ik zelf zitten denken aan de

NIKON AF-S 35MM F/1.8G DX

of de 50 mm variant hiervan

nu ben ik door een aantal fotos van mij heen gelopen en bemerk ik dat ik eerder veel bij de 35mm zoom zit en zelfs daar onder (+- 20 mm). daarom is mijn vraag of er miss nog "andere" type lenzen zijn die wel de lichtsterkte van de prime lens hebben maar qua zoom wat variabelere zijn. ik fotografeer graag landschappen en steden. ik hoor graag even wat jou kijk hier op is en wat je van de hierboven genoemde prime lenzen vindt. prijs/kwaliteit is zoals altijd hier ook van belang.

hoor het graag even

alvast bedankt

mvg Bob

joris2
Door

joris2

op 21 Dec 2017

De Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM Nikon biedt lichtsterke en je kan zoomen. Flexibeler dan de 35 of 50 mm prime. Alleen voor landschappen en steden heb je vaak geen lichtsterke lens nodig.

john
Door

john

op 31 Dec 2017

hallo

Na een zoektocht heb ik beslist een nikon D5600 te kopen.
Maar een geschikte lens vinden is een andere zaak.
We maken vooral gezinsfoto's. Binnen, buiten of tijdens het sporten (zwemmen)
Vooral binnen is nu een probleem met onze luminex DMCFZ200 die f2.8 heeft.
Maar ook van landschappen en gebouwen tijdens vakantie's.
Welke lens zal jij ons aanraden? Die al deze verschillende factoren aankan.

Alvast bedankt
john

En proficiat met deze prachtige en praktische site

Joris Dijkema (1983)
Door

Joris Dijkema (1983)

op 08 Mar 2018

Hierop is gereageerd via de oude website. Door overgang naar deze nieuwe website is mijn reactie niet meegenomen.

Hennie
Door

Hennie

op 05 Jan 2018

Hallo Joris,

Ben van plan een Nikon spiegelreflex camera te kopen, welke zoomlens kun je het beste aanschaffen van 18/55mm of 18/105mm lens.

Joris Dijkema (1983)
Door

Joris Dijkema (1983)

op 08 Mar 2018

Hierop is gereageerd via de oude website. Door overgang naar deze nieuwe website is mijn reactie niet meegenomen.

veerle
Door

veerle

op 06 Jan 2018

Dag Joris,
Heel interessant artikel, goed geschreven. Ik heb een Nikon D40, met AF-S nikkor 18-55 en een AF-S nikkor 55-300. Ik ben eigenlijk tevreden met deze combinatie en neem beide lenzen overal mee.
Maar dit jaar ga ik met de backpack op reis naar Peru en wil ik maar 1 lens meenemen. Helaas vind ik dat geen van mijn 2 huidige lenzen alleen voldoende zal zijn voor deze reis. Aangezien we zowel steden, musea, heel veel oude ruïnes, maar ook machu picchu en het Titicacameer gaan bezoeken wil ik een andere lens. Ik maak graag foto’s van een volledig gebouw of landschap, maar ook details van gebouwen en vooral van mijn reisgenoten. Ik denk dat de Nikkor AF-S 18-140mm F3.5-5.6 G ED VR DX misschien een goede keus is?

Joris Dijkema (1983)
Door

Joris Dijkema (1983)

op 08 Mar 2018

Hierop is gereageerd via de oude website. Door overgang naar deze nieuwe website is mijn reactie niet meegenomen.

Sarah
Door

Sarah

op 31 Jan 2018

Hallo Joris,

Even een vraagje. Ik wil een Nikon d3400 kopen en vraag je me af welke lens ik het beste erbij kan kopen. Ik wil de fotocamera puur gebruiken om foto’s te maken van mijn kinderen (binnenshuis) en ook voor vakanties(gezin).

Gr. Sarah

Joris Dijkema (1983)
Door

Joris Dijkema (1983)

op 08 Mar 2018

Hierop is gereageerd via de oude website. Door overgang naar deze nieuwe website is mijn reactie niet meegenomen.

Mieke
Door

Mieke

op 06 Feb 2018

Hoi Joris,

Ik heb net mijn eerste camera gekocht: een Sony A6000 met 16-50mm lens.
Naast deze lens zou ik graag nog een lens aan willen schaffen waarmee ik goed kan zoomen, voor een schappelijke prijs (max 300 euro). Meest makkelijk zou het zijn wanneer het een wat all round lens zou zijn zodat ik niet continu van lens hoef te wisselen.

Heb je tips?

Alvast bedankt!

Gr, Mieke

Joris Dijkema (1983)
Door

Joris Dijkema (1983)

op 08 Mar 2018

Hierop is gereageerd via de oude website. Door overgang naar deze nieuwe website is mijn reactie niet meegenomen.

Jolanda van krugten
Door

Jolanda van krugten

op 07 Mar 2018

Hallo Joris, Ik ben pas net begonnen met fotografie. Nu heb ik een Nikon D3400 gekocht. Ik wilde graag een macrolens en heb tweedehands een tamron sp af 90mm macrolens voor Nikon gekocht. Nu past de lens wel op mijn body maar het scherm geeft aan dat de lens niet compatibel is.Er staat geen di op de lens. Als ik op internet zoek staat dat telkens wel bij de omschrijving maar ik kan geen uitleg vinden over de tamron 90mm zonder di. Met di geeft hij aan dat de lens samen kan met de Nikon D3400. Heb ik nu een verkeerde lens gekocht of doe ik iets verkeerd? Ik hoop dat je me helpen kan. Alvast bedankt en vriendelijke groet, Jolanda

Joris Dijkema (1983)
Door

Joris Dijkema (1983)

op 08 Mar 2018

Vervelend probleem Jolanda. Ik heb ook even gekeken, maar ik kom hier zo gauw niet uit. Je kan nog even een grote camerawinkel bellen zoals Cameranu.nl, Cameratools, Fotokonijnenberg. Het feit dat de camera aangeeft dat de lens niet compatible is lijkt me geen goed teken. Misschien kan je nog contact opnemen met de verkopende partij.

Wendy
Door

Wendy

op 17 Mar 2018

Hallo Joris, Dankzij al jouw tips heb ik me net een Nikon D5500 aangeschaft. Ik heb 13 jaar met een Olympus E500 gewerkt en aangezien Olympus geen spiegelreflexen meer maakt, zag ik me genoodzaakt om me tot een ander merk te wenden. Nu ben ik op zoek naar degelijke lenzen. Omdat ik vaak (al dan niet bewegend) wildlife fotografeer, zou ik graag een telelens kopen tot 300 mm. Ik ben niet zo'n voorstander van een primelens, omdat ik dan te vaak moet wisselen en dan is het moment voorbij. Ik had een lens gevonden: AF-P Nikon 70-300 VR f/4.5-6.3 DX ED, maar zag dat die geen knop heeft voor AF of MF. Bestaan er ook betaalbare snellere zoomtelelenzen (diafragma f/2.8 of zo)? Of is de genoemde lens goed genoeg voor wildlife? De andere lens die ik zou willen aanschaffen, is een lens die ik kan gebruiken om het noorderlicht te fotograferen. De Nikon werd verkocht met een kitlens van 18-55 VR II. Nu had ik al verschillende reviews gelezen en deze lens zou wat last hebben van tonvorming bij een brandpuntsafstand lager dan 30. Ik had het idee om die lens ook te gebruiken voor landschappen of gewoon all-round reisfotografie. Of raad jij 2 verschillende lenzen aan: eentje voor nachtfotografie (met een hogere lichtgevoeligheid en dan voor noorderlicht in het bijzonder) en eentje voor overdag, voornamelijk voor landschappen? Alvast bedankt!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Mar 2018

Hallo Wendy, Leuk :). Bekijk ook even mijn artikel Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">Welke betaalbare telelens voor Nikon?. Daar noem ik ook de lens die jij noemt. Zoomlenzen met veel bereik die ook nog lichtsterk zijn, zijn duur. En ze hebben dan zelden een bereik tot 300 mm. Voor noorderlicht is lichtsterkte inderdaad aan te bevelen. F/2.8 zou fijn zijn. Bijvoorbeeld Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM (Nikon), die is ook te gebruiken voor landschap. Tonvormige vertekening komt vaker voor en kan worden gecorrigeerd in bijv. Lightroom.

Marcel
Door

Marcel

op 12 Apr 2018

Hallo Joris , Leuk om de vragen en antwoorden te lezen, ik ben Nikon fan en wil de nieuw 16-80 en 70-300 sport kopen dit in combinatie met de Nikon D7500 , favorieten zijn landschap , water , wolken en sport , hoe denk jij hierover

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Apr 2018

Hoi Marcel, het is geen verkeerd materiaal. Alleen zorg ook dat je in je eigen vaardigheden investeert. Als het gaat om landschap dan is licht heel belangrijk, compositie ook. Dit is veel belangrijker dan de lenzen of camera die je noemt. Bij sport is snelheid wel een voordeel. Ga je binnen sport fotograferen, dan is lichtsterkte belangrijk, f/2.8 over het hele zoombereik is aan te raden. Buiten is het minder belangrijk.

Doreen Fassaert
Door

Doreen Fassaert

op 29 Apr 2018

Hi Joris, welke lens raad je je aan voor wat meer zoom? Ik heb nu alleen de standaardlens bij de Sony a6000 en daar mist net wat zoom. Alvast bedankt!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 29 Apr 2018

Hoi Doreen, Bijvoorbeeld deze: Sony E 55-210mm f/4.5-6.3 OSS. Succes!

Doreen Fassaert
Door

Doreen Fassaert

op 02 May 2018

Dankje, ik ga er eens naar kijken!

Doreen Fassaert
Door

Doreen Fassaert

op 22 Jun 2018

Hi Joris, Ik ga eindelijk de aankoop doen. Kwam alleen met zoeken online ook dit tegen: Sony SEL55210 E 55-210mm f/4.5-6.3mm Objectieven. Is dit gewoon dezelfde lens? Groet, Doreen

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 22 Jun 2018

Ik heb gekeken maar kan er niet helemaal wijs uit worden. Je kan even een grote camerzaak bellen, zoals Cameranu, Cameratools of Fotokonijnenberg.

Rob
Door

Rob

op 30 Apr 2018

Hallo Joris, Na het steeds lenen van een camera van 1 van mijn dochters(zij hebben een Nikon D5000 en een Nikon D5100) heb ik besloten om zelf een camera te kopen. Ik kan voor een leuke prijs de Nikon D7000 kopen, maar nu is mijn vraag of de lenzen van mijn dochters te gebruiken zijn op de D7000 ? En als ik een 2e hands lens koop zijn de aansluitingen standaard maten?( de aansluiting van de lens op de camera)

Pedro
Door

Pedro

op 22 May 2018

Hoi Joris, Je kan de objectieven van jouw dochters gewoon op de D7000 gebruiken. Je heb met de Nikon D7000 wel een voordeel, dat is namelijk dat in jouw body de D7000 de aandriving zit voor de AF van objectieven. Je kan ook 2 SD geheugenkaartjes er in doen en die laten overlopen. Geef je dan wel een tip: Wil je later overgaan naar FullFrame, koop dan wel objectieven die daarvoor geschikt zijn, je dochters kan die objectieven wel gebruiken met zelf Handmatig scherp te stellen.

Pedrto
Door

Pedrto

op 22 May 2018

Sorry, Joris moet Rob zijn.

Roos
Door

Roos

op 22 May 2018

Hallo Joris. Ik ben op zoek naar een polarisatie filter . Hoor daar erg positieve verhalen over. Maat welke miet ik nemen? Ik geb een Canon 77D. Uit onderzoek twijfel ik over een nieuwe : B+w slim circulair 1065302 cool E 58 of ik ga voor een tweedehandse : B+W ciriculair polarisatie HTC MRC f-pro digital. Voor mij veel onduidelijke codes maar misschien kun jij me daar over informeren. Of raad jij een andere aan?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 22 May 2018

Hoi Roos, B&W is een goed merk. Ik ken niet de precieze verschillen tussen de polarisatiefilters die je noemt. Je zou kunnen zoeken naar reviews op Internet.

Joke
Door

Joke

op 24 May 2018

Ha Joris, Ik wil graag overstappen van een compactcamera naar een spiegelreflex. Omdat ik een beperkt budget heb (1000€), wil ik zoveel mogelijk tweedehands kopen en hoop ik te kunnen beginnen met 2 á 3 lenzen, per lens komt dat gemiddeld op 200-250€, want de body moet ook nog. En die is voor zulk geld makkelijk te krijgen. Ik fotografeer graag insecten (waarbij mijn compactcamera nogal veel frustraties oplevert), maar macrolenzen zijn erg duur. Is een omkeerring bij een 50 mm, F1,8 lens slim? Daarnaast vind ik het fijn om in de natuur met schemerlicht te werken en tegenlicht, waarbij ik het leuk vind om het licht zelf in de hoofdrol te zetten, als je begrijpt wat ik bedoel. Dat doe ik nu door op mijn compactcamera wat met het diafragma en de sluitertijd te spelen, maar erg lichtsterk is die niet, dus veel avondfotografie lukt niet. (Wel een heel tof effect is dat hij van die paarse rondjes maakt. Dat is natuurlijk officieel niet echt de bedoeling, maar het geeft lekker veel sfeer.) Verder wil ik ook gewoon landschapjes en het gewone vakantiegebeuren doen, maar daar ben ik ietsje minder fanatiek in. Een allroundlens met zoomfunctie lijkt me fijn. Zelf zit ik te denken aan wat jij een creatieve lens noemt, een tamron 18-270 (niet erg lichtsterk, maar wel lekker makkelijk in het veld, mijn moeder heeft 'm ook) en dus misschien een omkeerring. Is dat een goed idee? Alvast bedankt :)

Joke
Door

Joke

op 24 May 2018

... Mocht je trouwens ook een tip hebben voor een alternatief op de genoemde Tamron: zou fijn zijn. Hij doet het prima, maar m'n moeder heeft 'm zoals gezegd al, dus dan kunnen we uitwisselen.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 May 2018

Deze: Sigma 18-300mm F3.5-6.3 DC MACRO OS HSM.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 May 2018

Hi Joke, Ik raad je qua allround lens deze aan: Sigma 18-300mm F3.5-6.3 DC MACRO OS HSM (staat ook in mijn artikelen 'welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">'welke telelens voor canon' of 'welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">welke telelens voor nikon' Deze is beter dan de Tamron die je noemt. Een 50 mm lens is ook te gebruiken met een tussenring ja (ik denk dat je dat bedoelt). Dat werkt wel als je meer closeup wil. Ooit een 2e hands macrolens is interessant (later misschien).

anita
Door

anita

op 26 May 2018

Ik ben opzoek naar een camera, voor mijn bloemenwinkel. Om mooie foto´s van bloemen te maken en te plaatsen op sociaal media. Daarnaast gebruiken op vakantie.)niet te veel te hoeven wisselen met lens'. Kan je mij advies geven welke camera ik het beste kan kopen.

Joris-Dijkema
Bas
Door

Bas

op 28 May 2018

Hoi Joris, Ik heb een Canon 750d, met oa. een 50 mm 1,8 waarmee ik super tevreden ben over de scherpte diepte in de foto's. Waar ik tegenaan loop is dat het daarom voornamelijk close-up foto's zijn en veder van mijn onderwerp/personen af moet gaan staan. Hierdoor is het gave scherpte diepte effect minder. Ik wil i.p.v een close-up beeld het liefst bijna heel de persoon in beeld met een wazige achtergrond. Kun je me aangeven welke lens hiervoor geschikt is?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 May 2018

Wat je wil is lastiger. Als je verder weg gaat staan is het effect van de onscherpe achtergrond minder. Het helpt wel als de achtergrond heel ver weg is van de persoon. Of met een langere lens en f/2.8 wat inzoomen, maar je kan niet te ver inzoomen want dan staat de hele persoon er niet op. Het effect wordt dus minder als je verder weg gaat staan.

Bas
Door

Bas

op 28 May 2018

Dank voor je reactie. Helder👍

Thomas Scheffer
Door

Thomas Scheffer

op 02 Jun 2018

Beste Joris, ik beschik over een nikon d40 body die al vele jaren mee gaat en ben momenteel op zoek naar een nieuw objectief waar het voor mij voornamelijk belangrijk is om binnenruimtes / kamers goed te kunnen fotograferen (makelaardij). Kan je mij een tip geven welk objectief het werk gedaan kan krijgen? (ik geef het liefst niet al te veel geld uit). En is het aan te raden daar dan ook een sterkere flash bij aan te schaffen, zo ja, aan welke moet ik dan denken? Bij voorbaat dank!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Jun 2018

Thomas, Het is handig een lens te kunnen gebruiken waarmee weidse beelden kunnen worden gemaakt, je kan denken aan deze: Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM. Zie ook mijn artikel Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-sigma-lens-voor-spiegelreflexcamera/">Welke Sigma Lens Kopen? Qua flits kan je kijken naar flitsers van Yongnuo. Ik heb ook een groot artikel" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-flitser-kopen-concrete-tips/">artikel over flitsers. De Yongnuo 568 EX II zou al voldoen, in de comments noem ik ook nog wat nieuwere modellen maar het maakt niet zoveel uit qua kracht.

Thomas Scheffer
Door

Thomas Scheffer

op 03 Jun 2018

Super bedankt voor je snelle reactie! Erg behulpzaam, gr

Yuri Rijk
Door

Yuri Rijk

op 12 Jun 2018

hi joris, ik heb een nikon d5100 met een tamron lens 18/270 mm f3.5´-6.3. (over deze camera hoor ik verschillende verhalen,wat zijn jou bevindingen voor deze camera hij stond niet bij de nikon camera die besproken waren) afgelopen jaar heb ik een basis cursus gevolgd maar ik wil weer meer gaan fotograferen ,ik had veel aan jou gratis ebook.het lijkt mij erg leuk om wat meer in de richting van portretfotografie en landschappen te doen.kan jij mij adviseren welke lens ik het beste kan kopen ..ik ben een beginner dus ik wil niet meteen de duurste lenzen nemen . ik hoop dat je mij kan adviseren , gr yuri

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Jun 2018

De D5100 is een instapmodel spiegelreflexcamera van Nikon die wat ouder is. Daarom stond hij er niet bij. Mensen kunnen hem namelijk niet meer nieuw kopen. Voor landschap heb je al een allround lens in huis met je 18-270 mm. Daar kan je veel mee. Compositie en licht zijn belangrijker. Een statief helpt bij landschapsfotografie. Voor portretfotografie raad ik de Yongnuo 50 mm f/1.8 aan voor Nikon.

Herman
Door

Herman

op 23 Jun 2018

Hallo Joris Dank voor je nuttige en instructieve site. Bezit een Nikon D7000. Wil ooit de overstap maken naar een Nikon full frame. Moet daar wel rekening mee houden met de aanschaf van nieuwe objectieven.Behalve de Nikon 70-200mm f4, zou ik een Nikon objectief willen aanschaffen voor landschappen. Wat is een aanrader? Alvast bedankt voor je reactie.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Jun 2018

De 70-200 f/4 is ook mooi voor landschappen, wat zoom is erg handig. Ik ben niet direct bekend met een groothoeklens van Nikon voor fullframe. Daar komt misschien nog eens een artikel over. Ik zou me er niet te druk om maken. De objectieven die voor fullframe zijn, zijn wel duur. Compositie en licht zijn belangrijker en of je met regelmaat op pad gaat voor landschapsfotografie.

Daniel
Door

Daniel

op 31 Jul 2018

Hallo Joris, Ik wil binnenkort overstappen van een compactcamera naar een spiegelreflexcamera, en kan de canon 800D voor een leuke prijs overnemen. Wat voor type lens raad je aan voor het fotograferen van luchten / wolken? Ook als het wat donkerder wordt? Aangezien ik een beginnend fotograaf ben wil ik er nog niet (te) veel geld aan uitgeven. Bedankt voor deze prima site, en alvast bedankt voor je reactie!

Joris-Dijkema
Hilde Van Campfort
Door

Hilde Van Campfort

op 01 Aug 2018

Ik ben in het bezit van een nikon D3100 en overweeg de aankoop van een groothoeklens voor interieur- en architectuurfotografie. Weke lens is hiervoor best geschikt ?

Joris-Dijkema
JazzMeX
Door

JazzMeX

op 05 Aug 2018

Hallo, ik heb een Nikon D3400. Ik maak vooral landschapfoto's. Welke lens is hiervoor geschikt? Ik maak de foto's meestal bij het water of in een stad

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 05 Aug 2018

18-55 voor weidsere beelden en een telelens van 200 (of soms 300 mm) is handig.

Hans Roovers
Door

Hans Roovers

op 24 Aug 2018

Goedemorgen Joris, Ik heb nu een Nikon DX AF-S Nikkor 55-300mm 1:4,5-5.6G ED VR bij mijn D7100. Ik gebrik de camera alleen voor het fotograferen van dieren (in Afrika) en wil scherpere foto's maken, met veel detail. Ik zit aan een Nikon 70-300 4,5-5,6 G IF-ED VR AS-S te denken. Is dit de juiste keuze, of heb jij een betere suggestie in deze prijsklasse? Mvg Hans

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Aug 2018

Hi Hans, Dat is zeker een optie, maar de Tamron 100-400mm f/4.5-6.3 Di VC USD is ook interessant en geeft je meer bereik. Wel is deze wat zwaarder maar nog wel uit de hand goed te doen (dat gewicht draag ik ook).

desiree
Door

desiree

op 17 Sep 2018

Hallo Joris. Ik heb een nikon D5600 AF-P DX met een 18-55 mm V/R. ik wil op een urbexlocatie met een model werken.. welk objectief kies ik hiervoor.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Sep 2018

Dit hangt er vanaf wat voor foto's je wil maken. Als je de urbexlocatie ruimtelijk wil laten zien, kan je werken met je kitlens. Ik denk niet dat je echt heel extreem onscherpe achtergronden wil of enorme closeups want dan zie je niet meer dat het een urbexlocatie is.

Valeska
Door

Valeska

op 25 Sep 2018

Hoi Joris, ik probeer je raad op te volgen “eerst de fotograaf, dan de lens en dan de camera”. Ik ben nu bij de stap dat ik toch echt een lens (+ daarbij een camera moet aanschaffen) en zie inmiddels door de bomen het bos niet meer. Hopelijk kan jij me wat tips geven. In totaal zou ik de kosten zo rond de € 700 max willen houden. Ik ben een beginnende fotograaf en ga geboortes, kinderen en gezinnen fotograferen. Ik zal vaak met natuurlijk licht moeten werken (of dus het licht dat er niet is, zoals bij sommige bevallingen...), inzoomen is belangrijk en oa een snelle en goede autofocus. Hopelijk kan jij me enkele tips geven. Alvast super bedankt voor je hulp! Met vriendelijke groet, Valeska

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 Sep 2018

Hi Valeska, Ik raad een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-of-nikon-spiegelreflexcamera-advies/">Canon of een Nikon spiegelreflexcamera aan (menu van Canon is eenvoudiger). Voor wat jij wil (geboortes, kinderen, gezinnen) raad ik een lichtsterke lens aan waarmee je ook wat kan zoomen. Gezien jouw budget is dan deze lens bijvoorbeeld interessant: Sigma" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-sigma-lens-voor-spiegelreflexcamera/">Sigma EX Zoomlens - 17 mm - 50 mm - F/2.8 . Deze is er voor Nikon of Canon. Qua camera een instapmodel. Bekijk de artikelen Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">Welke Canon spiegelreflexcamera voor beginners of Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera/">Welke Nikon spiegelreflexcamera voor beginners. Bijv. Canon 1300D of 2000D of Nikon D3400. Menu van Canon is wat makkelijker voor de beginner. Nikon presteert wat beter bij weinig licht. Ik raad je aan de gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis E-books te downloaden, er volgen dan ook veel meer tips over materiaal, fotografie.

Valeska
Door

Valeska

op 01 Oct 2018

Hoi Joris, Bedankt voor je reactie. Ik heb inmiddels de gratis E-books gedownload :). De Sigma lens had ik inderdaad ook in gedachte. Wat betreft de camera weet ik inmiddels dat ik ook graag een draaibaar scherm wil dus dan vallen er al veel camera’s af. Mijn oog viel op de Nikon d5300. Het idee is om alleen een body te kopen + de Sigma lens of raad je aan om ook de kitlens erbij te kopen? Voor mijn gevoel voegt dat verder niet meer zoveel toe, maar wellicht zit ik er compleet naast....

Joris-Dijkema
Hilda Klip
Door

Hilda Klip

op 01 Oct 2018

Hallo Joris, Ik heb geen telezoomlens maar denk er allang over er 1 aan te schaffen, wat adviseer jij voor mijn olympus camera? Olympus E-M5ll

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Oct 2018

Hi Hilda, bijvoorbeeld deze Olympus M.Zuiko Digital ED 75-300mm f/4.8-6.7 II objectief.

Tinne
Door

Tinne

op 21 Oct 2018

Hallo! Ik kan wat van je advies gebruiken... ;) Momenteel heeft m'n vader (hobby-fotograaf) een Nikon D300s toestel met bijhorende Nikon DX af-s nikkor 18-200mm lens en bovendien een Tamron sp 150-600mm. Momenteel kan en mag ik geregeld gebruik maken van hetzelfde toestel en lenzen, maar uiteindelijk (de vraag is alleen wanneer) zal ik m'n eigen toestel nodig hebben (momenteel ook als hobby-fotograaf). Bovendien is het handig om 2 toestellen te hebben zodat we niet steeds van lens hoeven te wisselen (die Tamron is door de grootte namelijk niet zo handig te veranderen ;) ). Nu heb ik een tweedehands Nikon D300 gespot (230 euro, 35000 clicks) en vraag ik me af of die de (kleine) investering nog waard is... Langs de ene kant lijkt het me handig om 2 (zo goed als) dezelfde toestellen te hebben. Langs de andere kant is het wel al een 'oud' toestel... Stel dat ik over enkele jaren beslis een cursus fotografie te volgen zal dit toestel misschien niet langer voldoen? Dus: geef ik best weinig geld uit aan een oud toestel dat ik (en m'n vader) al ken, of investeer ik beter in een nieuwer exemplaar (en welke zou dan het meest geschikt zijn)? Voorlopig houden we ons vooral bezig met landschapsfotografie (vnl. op vakantie), huisdierfotografie (als je dat als groep kan beschouwen...), vogelfotografie en ondanks we nog geen macro-lens hebben, hebben zouden we wel graag macro-fotografie doen... De meeste foto's maken we in eigen tuin. Feitelijk zoeken we dus zo'n beetje een goede allrounder... Ik hoop dat het hele verhaal wat duidelijk is... Alvast erg bedankt voor de hulp!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Oct 2018

Tinne, Ik zou eerder voor een nieuwer model gaan. Dit omdat die beter presteren bij weinig licht (hogere ISO), 10 jaar oud is wel een hele tijd in fotografie. Het is neit onbruikbaar maar bij weinig licht wel minder. Ook 12 megapixels geeft opties om uit te snijden, zeker met vogels heb je gauw toch nog lengte tekort. 600 mm is wel erg veel trouwens. Je kan denken aan bijv. Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera/">Nikon D5300.

Sanne
Door

Sanne

op 22 Oct 2018

Hoi Joris, Bedankt voor het heldere artikel! Leuk en informatief om te lezen. Voor mijn reis naar Madagscar ben ik op zoek naar een extra objectief . Op dit moment heb ik enkel de 18-105mm kitlens bij mijn NikonD5100. Bij deze lens zijn er een paar dingen waar ik tegen aan loop en die, logischerwijs, buiten het bereik van deze lens liggen. - Ik ben op zoek naar een lichtsterke lens omdat ik verwacht veel in de jungle te fotograferen. Daarbij komt dat ik heel graag dieren fotografeer en dus haast gebonden ben aan een korte sluitertijd. Bij mijn huidige lens moet ik dan al snel de ISO omhoog zetten. - Graag zou ik wat verder kunnen zoomen dan met mijn huidige objectief. - Als aanvulling hierop zou ik graag een objectief hebben waarmee ik een wat kortere minimale scherpstel afstand heb. Eventueel een macro is ook zeker een fijne optie. Dilemma's, dilemma's.. Ik hoop dat u mij verder kunt helpen in het maken van deze keuze! Met vriendelijke groet, Sanne

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Oct 2018

Sanne, dank je voor je woorden. 105 mm is niet zoveel voor dieren. Voor dieren raad ik 300 mm aan. Alleen het punt is dat jij én lengte én lichtsterkte wil en dat komt minder vaak voor en is heel duur. Een zoomlens tot 300 mm (bijv 18-300 mm of 70-300 mm is niet lichtsterk). Een 70-200 mm 2.8 is wel lichtsterk maar 200 mm is niet altijd genoeg bereik. Langer (300 mm) en 2.8 is sowieso heel duur en ook niet goed uit de hand te doen als je een langere wandeling maakt (zo schat ik in in jouw geval). ISO omhoog is normaal in de jungle, dat is niet te voorkomen. Lichtsterkte zou wel helpen maar dan kom je dus uit bij 70-200 mm. Anders bijv. 18-300 mm van Sigma (goede closeup mogelijkheden ook) die ik in dit artikel over nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">nikon zoomlenzen noem. Alleen lichtsterk is deze niet. Nieuwere body's kunnen wel beter tegen hogere ISO dan een D5100 trouwens.

James de Bihl
Door

James de Bihl

op 17 Nov 2018

Beste Joris. Ik heb besloten om mij een 50mm f1.8 lens voor mijn Nikoncamera 3200 aan te schaffen. Graag zou ik het verschil kennen in kwaliteit tussen een yongnuo objectief 50 mmf1.8 en een Nikon objectief, 50mm /F. 1.8 AF D. Zijn er daar grote verschillen tussen? Ik zou die lens ook willen toepassen niet enkel voor portret maar ook als beginstadium voor macro. Welke voorkeur heb je? Uw oordeel tegemoetziend mijn oprechte groeten James de Bihl

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 18 Nov 2018

De Yongnuo 50 mm 1.8 presteert ook goed vind ik, die zou je kunnen nemen. Jij noemt de Nikon 50mm /F. 1.8 AF D. Die raad ik sowieso niet aan want de D-versie heeft geen autofocus. Dat is voor veel mensen echt onhandig. Als je toch per se de Nikon 50 mm f/1.8 zou willen, dan moet je de G-versie hebben (die is een stuk duurder en wat mij betreft kan je de Yongnuo nemen).

Ingrid
Door

Ingrid

op 23 Nov 2018

Is 50mm niet teveel als je binnenshuis wil fotograferen, ik wil een lens kopen om binnenshuis mijn kleinkind en groepsfoto van bv etentje te fotograferen. Ik dacht dat 35mm daar meer geschikt voor is (Ik heb een Sony a6500)

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Nov 2018

Hi Ingrid, Voor een groepsfoto binnen is een 50 mm lens niet erg weids, dus je krijgt moeilijk iedereen op de foto. De 35 mm is dan wat beter, maar het hangt ook af van de body (cropfactor of fullframe). De 50 mm lens vind ik voor veel beginners een aanrader door de heel goede prijs/kwaliteitverhouding.

Suzanne van Voorst
Door

Suzanne van Voorst

op 25 Nov 2018

Beste Joris,
 Allereerst wil ik even zeggen dat ik al veel aan je informatie heb gehad, dank daarvoor! Afgelopen 10 jaar heb ik hobbymatig met mijn Nikon D90 gefotografeerd. Deze heb ik een tijdje geleden aan mijn zus gegeven, en momenteel ben ik zoekende naar een nieuwe camera. 

Dit zijn de lenzen die ik al heb, maar niet perse op de nieuwe camera hoeven te passen. De eerste twee lenzen zijn ook al 10 jaar oud ongeveer. • Sigma DG 70-300 mm 1:4-5.6 • Nikon DX (AF-s nikkor 18-105 mm 1:3.5-6.6 G ED • Nikon AF Nikkor 50 mm 1:1.8 D Wat wil ik ermee? 
Ik wil hem mee op reis nemen (backpacken)
. Portret- maar ook natuurfotografie, wilde dieren maar ook close up, in de toekomst evt. fotograferen op feesten/festivals, zowel binnen als buiten fotografie dus.

 
Welke camera en lenzen zou jij aanraden? Ik heb zitten kijken naar de Nikon D5600. Prijsklasse, tot € 900,- Groetjes, Suzanne

Luc
Door

Luc

op 18 Dec 2018

Beste Joris , Eerst moet ik U bedanken voor de zeer leerrijke informatie , waar ik zeker veel bij leerde . Nu heb ik een vraagje , heb een Nikon D7500 met lens 18 - 300 als ook lens 70 105 van Nikon . We zouden op reis gaan naar IJsland wat neem ik best van lens voor fotograferen van Noorderlicht ? Of wat raad je aan wat beter is ? Graag ook nog enkele goeie tips indien mogelijk . Bedankt op voorhand Groetjes Luc

Luc
Door

Luc

op 19 Dec 2018

Beste Joris , In mijn vraag een foutje , lens 70 - 105 moet 18 - 105 zijn . Sorry en alvast bedankt . Groetjes luc

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Dec 2018

Dit was mij al duidelijk uit je 1e bericht ja.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Dec 2018

Hi Luc, Dank je. Voor noorderlicht is een lichtsterke lens aan te raden. Het liefst f/2.8. Bijvoorbeeld Sigma" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-sigma-lens-voor-spiegelreflexcamera/">Sigma 17-50 f/2.8. Zo groot mogelijk diafragma (laag mogelijk f-getal) kiezen, je moet vanaf statief werken (anders echt geen goede foto), ISO moet hoger en een langere sluitertijd. Verder handmatig scherpstellen. Eerlijk, het is niet echt iets voor een beginner om het noorderlicht te fotograferen. Je moet echt die camera onder controle hebben ervoor. Werk je met je huidige lenzen, dan met f/3.5 (als dat het laagste f-getal is) werken.

Luc
Door

Luc

op 30 Dec 2018

Joris , Bedankt voor de informatie . Mvg

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Jan 2019

Bedankt voor je reactie Luc, dat vind ik altijd leuk.

Viva
Door

Viva

op 23 Dec 2018

Hoi Joris, Ik wil mijn eerste echte camera gaan kopen, waarschijnlijk de Nikon D5300. Ik weet alleen niet goed wat voor objectieven ik daar het beste bij kan kopen. Tot op heden fotografeer ik met name op reis; landschappen, canyons en gebouwen in combinatie met onszelf. Af en toe iets bewegends, maar niet vaak. Zelf zat ik te denken aan een 50mm f/1.8 of 1.4 en daarnaast een lens die waarmee ik kan zoomen. Is de kitlens dan iets of raad je een andere lens aan? En welk merk heeft dan de voorkeur? Is er veel verschil ten opzichte van Nikon in kwaliteit?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Dec 2018

Hi Viva, Je fotografeert vrij divers en ook op reis. Een allround lens is dan handig. Bijvoorbeeld Sigma 18-250mm f/3.5-6.3 DC OS HSM Macro. Dit kitlens is een goede lens maar duidelijk te weinig bereik om allround te zijn. Is te beperkt, ook op reis. De 50" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/portretlens/">50 mm f/1.8 is heel mooi maar meer voor portret of details met onscherpe achtergronden en binnen in huis bijvoorbeeld. 50 mm f/1.4 heeft geen meerwaare voor je, f/1.8 is prima. Het is alleen een allround lens. Voor jouw fotografie weet ik niet of ik die als eerste zou kopen. Enorme aanrader maar wat minder voor op reis. Andere merken dan Nikon kunnen ook prima zijn, per lens moet bekeken worden wat de kwaliteit is. Het is niet zo zwart/wit algemeen te zeggen.

Sietse
Door

Sietse

op 12 Jan 2019

Joris, ik ben op dit moment op wereldreis en heb spijt van dat ik geen goede camera heb meegenomen Ben over 2 dagen even in de bewoonde wereld en denk over een Nikon D5300 + 18-55 mm kit. Zal ik meteen een objectief erbij kopen? Ben vooral landschappen en mensen fotografie van plan.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Jan 2019

Sietse, leuk dat je ook meer wil. De D5300 is een prima model. De 18-55 ook maar is wat beperkt. Je kan even kijken naar mijn artikel welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">welke betaalbare telelens voor Nikon. Als je een andere (extra) lens wil dan de 18-55, dan zou ik voor minimaal 200 mm gaan. Je kan ook meteen voor bijv. 70-300 AF-P lens gaan (zie artikel dat ik noemde). Of als je 1 lens wil die heel allround is, bijvoorbeeld een Sigma 18-300 mm. De 18-250 mm van Sigma is ook nog een optie trouwens.

Simone
Door

Simone

op 17 Jan 2019

Beste Joris, Ik heb een Nikon D3100 met de standaard 18-55mm lens. Ik gebruik hem vooral voor portretten (binnen en buiten) en voor bewegende kinderen. Graag zou ik kinderen van een wat grotere afstand willen fotograferen, maar ze wel groot en scherp in beeld krijgen. Met mijn huidige lens moet ik er te dicht opzitten en krijg ik minder spontane foto’s

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 20 Jan 2019

Hallo Simone, Voor meer zoom en voor buiten, bekijk mijn artikel Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">Welke betaalbare zoomlens voor Nikon even. Je kan denken aan rond 200 mm, eventueel meteen 300 mm. De 55-200 mm die ik noem is licht en goed. Wil je meer bereik, dan kan je denken aan Sigma 18-300 mm of Sigma 18-250 mm. Voor binnen portretten raad ik de Yongnuo 50 mm f/1.8 aan. Zie mijn artikel over portretlens" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/portretlens/">portretlens voor Nikon

Teun colijn
Door

Teun colijn

op 24 Jan 2019

Hallo Joris, In mij gaan wij op safari in Tanzania. Ik heb een Nikon D 72oo, nikor18-200, nikor 50/1.8 en een sigma 80 mm. Vraag Wat is nu een juiste aanvulling voor telelens, is dit bijvoorbeeld Tamron 150-600?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 26 Jan 2019

Hi Teun, 200 mm is leuk maar het is voor safari niet altijd lang genoeg. Een Tamron of Sigma 150-600 mm lens is op zich een goede lens voor dat geld, maar het is wel wat zwaarder en moeilijker uit de hand. Wat beter uit uit de hand te doen is, is een lens tot 400 mm. Je kan ofwel denken aan de Tamron 18-400 mm (die is heel allround en dan hoef je geen andere lens te gebruiken; denken wisselen in stoffige omstandigheden). Ofwel je kan voor de Tamron 100-400 mm lens gaan die ook heel goed is voor dat geld. Die is iets beter, maar voor de eerste 100 mm (weids) heb je dan een andere lens nodig. In mijn artikel over Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-zoomlens-dieren-safari/">Welke telelens voor dierenen safari voor Canon noem ik ook lenzen die er voor Nikon zijn (zoals die Tamron lenzen die ik noemde).

Roos
Door

Roos

op 27 Jan 2019

Hallo Joris, Ik ben sinds een klein jaartje in het bezit van een Canon 77D. Voorheen altijd op automaat gefotografeerd en nu me zelf gedwongen dit aan te passen. Heb inmiddels een korte cursus gehad waarin diafragma, iso en sluitertijd goed is uitgelegd. Nu alleen nog alles combineren wat ik best een uitdaging vind. Dit jaar willen we op vakantie naar Japan en Zuid Korea. Dus wil natuurlijk mooie plaatjes schieten. Heb ik dan iets aan de door jouw gegeven cursus Landschapsfotografie?? of adviseer je een andere. Ook ben ik aan het zoeken naar de juiste objectieven voor deze trip. Heb een kitlens 18x55 en een zoomlens 55x 200. Adviseer je daar nog andere objectieven bij? Bijv de Canon groothoeklens 10x18 f/4.5?? ( las je info en werd daar wel enthousiast van)

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 Jan 2019

Hallo Roos, het is altijd wennen om instellingen te kiezen in het veld. Dat is doodnormaal, voor mij was het ook zo. Je hebt met 2 lenzen het bereik van 18-200 mm, niet verkeerd. Ik weet niet wat voor beelden je wil maken. Het is vrij allround, alleen voor wildlife is 200 mm soms niet genoeg. De groothoeklens is misschien in sommige gevallen handig(vooral bij weidse foto's van architectuur, bijvoorbeeld 's avonds). Voor landschap kan je heel vaak ook uit de voeten met de 18 mm hoor. Als je houdt van de avondsfeer van steden, kan ik je mijn Workshop" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/workshop-nachtfotografie/">Workshop Nachtfotografie Den Bosch aanraden. Dit is heel praktijkgericht en je kan daarna zelfstandig de sfeer vastleggen van steden. Persoonlijk mij het gaaf om dat vanuit de hoogte vast te leggen in Japan of Zuid-Korea (met lichtstrepen van auto's). Ik weet niet welke cursus je precies bedoelt met mijn cursus 'Landschapsfotografie'. Daarover heb ik je ook gemaild.

Hennie molendijk
Door

Hennie molendijk

op 15 Feb 2019

Hallo Joris Aangezien ik alleen maar aquarium foto"s maakt ben ik overgestapt van een Nikon D90 naar een Nikon d 7000 een leuk tweede hand camera maar het probleem is welke lens kan ik het beste gebruiken de beste foto's maak ik met mijn 50 mm 1:1,8 D en met de AF MICRO 105 mm 1:2,8 D is het nog niet gelukt ik ben op zoek naar een lens waar ik meer van het aquarium er op kan krijgen en dat valt niet mee met de 18-55 moet ik te ver van af staan en dan komt het meubel er te veel op te staan het gaat om 2 mtr zelf zat ik te denken aan een 35-50 of een 85 mm maar er zij zoveel lenzen dat je door de bomen het bos niet eer ziet en ik ken niemand die ook aquarium foto"s maakt dan zou het wat makkelijker worden om te kijken hoe of wat. Groetjes Hennie

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 18 Feb 2019

Hennie, ik kan het niet helemaal inschatten omdat ik de situatie niet precies ter plekke ken. De 50 mm is niet ideaal hiervoor want dan moet je meer afstand nemen. Mij lijkt dat je met de 18-55 mm aardig kan werken. Je zegt dat je het meubel er ook op krijgt. Dan kan je toch wat meer inzoomen lijkt me. Met een 150 of 180 mm macro moet je veel te ver weg staan om alles erop te krijgen. Alleen de 18-55 mm is niet zo lichtsterk (geen f/2.8). Ik denk dat een Sigma" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-sigma-lens-voor-spiegelreflexcamera/">Sigma 17-50 mm f/2.8 goed kan zijn.

Christa
Door

Christa

op 21 Feb 2019

Hallo Joris, Wat fijn dat er mensen zijn bij wie we onafhankelijk advies kunnen krijgen. Er zijn zoveel opties, dat je soms door de bomen het bos niet meer zit. Ik hoop dat je mij kan adviseren bij de keuze van de juiste lens. Ik ben op zoek naar een nieuwe camera voor op mijn werk. We gaan hem veelal gebruiken voor portretfotografie (binnen en buiten, individuen en groepen), productfotografie (flessen, glazen) en vastleggen van onze producten en evenementen op locatie (winkels, horeca, feesten, festivals). Erg uiteenlopende situaties dus. De body wordt waarschijnlijk de EOS 800D en ik neig naar een 17-55mm f/2.8 (groter diafragma werd me aangeraden door een collega) of een 18-135 mm f/3.5-5.6 lens. Zelf vond ik een 50mm ook altijd heel fijn, maar mijn collega heeft liever een zoomlens. De keuze van lens kan ook heel persoonlijk zijn, maar kun je me advies geven? Het liefst gebruiken we één lens voor alle situaties, maar kan me ook voorstellen dat dit vrij onmogelijk is. En hoe meer ik me erin verdiep, hoe meer ik ga twijfelen. Alvast bedankt!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Feb 2019

Hallo Christa, Het is inderdaad erg moeilijk om een keuze te maken voor een lens. Ik vind de 17-55mm f/2.8 een goede keuze. Er kan veel licht door binnen en je bent flexibel, dat ben je niet met een 50 mm lens. Dat is een geweldige lens voor heel weinig geld, maar ik zou in jullie geval eerder voor de 17-55mm f/2.8 gaan ivm de zoom. De 18-135 mm f/3.5-5.6 lens is een stuk minder geschikt voor binnen uit de hand of voor evenementen. Je kan met de 17-55mm f/2.8 starten en er eventueel later nog een langere lens bij kopen. Eerst kijken of je het mist of niet. Uitendelijk gaat het om hoe je omgaat met je camera én hoe je kijkt. Als je je wil ontwikkelen, kan je op de hoogte blijven van mijn Begeleidingstraject" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/online-fotografie-cursus/">Begeleidingstraject Van Automatische Stand naar Resultaat >>. Zie ook de Bonussen.

Christa
Door

Christa

op 28 Feb 2019

Hoi Joris, Dankjewel voor je advies. Ik ga gelijk bestellen. Gr, Christa

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Mar 2019

Succes Christa!

Hennie Molendijk
Door

Hennie Molendijk

op 25 Feb 2019

Joris Alvast bedankt voor de info ik ga op zoek naar een Sigma 17-50 F2,8 Ik laat het je weten of het is gelukt met de foto's Gr Hennie

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 26 Feb 2019

Leuk dat je nog even reageert Hennie, succes!

Bert
Door

Bert

op 06 Mar 2019

Beste Joris, met veel plezier lees ik steeds je adviezen op vragen die soms ook bij mij leven. Een vraag die ik nog niet beantwoord heb gezien is de volgende; ik ga in mei op vakantie naar Canada (Oostkust) en weet eigenlijk niet welke lens/lenzen ik het beste mee kan nemen. Ik beschik over een Canon800D (net aangeschaft), een standdaarlens 18-55mm (als kit bij de 800D), een onlangs aangeschafte 50mm 1.8 van Canon en een Tamron 18-250mm. Graag je advies. Alvast bedankt, Bert

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Mar 2019

Bert, Mooi Canada! Je hebt al een bereik van 18-250 mm afgedekt met je lenzen. Voor landschap is dat op zich prima. Voor wildlife is 250 mm soms mogelijk nog tekort (hoewel je met jouw camera eigenlijk rond 400 mm bereik hebt door de cropfactor). Als wildlife heel belangrijk voor je is kan je overwegen een 18-400 mm van Tamron te kopen (heel allround). Zie ook mijn artikel welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-zoomlens-dieren-safari/">welke Canon lens voor dieren en safari.

Nert
Door

Nert

op 11 Mar 2019

Dank je wel Joris.

Anne
Door

Anne

op 10 Mar 2019

Hoi Joris, Ik ga in augustus rondreizen in Noord Noorwegen. Noordkaap, lofoten, lapland. Ik heb een nikon 5600 met een sigma 18-300mm objectief. Ik denk er over om een extra groothoek objectief aan te schaffen (10-20mm zoiets). Is dit een goede keus of kan ik beter in een ander objectief investeren? Aan welke lichtsterkte moet ik denken? Jij hebt ervaring in deze regio, dus graag je advies. Dank alvast. Gr. Anne

Annette
Door

Annette

op 09 Apr 2019

Hoi Joris, ik ben helemaal jaloers op de perfect scherpe, heldere foto's in jouw e-book. Ik heb een Canon 80 d en gebruik nu een 18-135 telelens uit 2010. Beviel altijd goed vanwege zijn grote bereik. Ik fotografeer in m stand maar wat voor diafragma ik ook gebruik:het scherpteresultaat is de laatste tijd niet constant bij gelijke omstandigheden. 1. Kan dit aan de leeftijd van mijn lens liggen (ik lees nooit iets over 'clicks'van lenzen) 2. Ik wil graag reportages van activiteiten van mensen (van kleine kinderen tot ouderen) binnen en buiten maken, ook onder moeilijke lichtomstandigheden. Ik zou heel graag ook heldere foto's maken. Denk je dat een 24-70 2.8L usm de kwaliteit van mijn foto's aanzienlijk zal verbeteren ook als ik niet diafragma 2.8 maar bv 4 of 5.6 gebruik omdat ik meerdere mensen tegelijk fotografeer? Of voldoet de 24-105 4L dan ook (voordeel beeldstabilisatie). Ik investeer graag 1x goed dus het gaat me om de beste en niet om de voordeligste lens. 3. Ik snap dat een full frame camera het beste resultaat geeft, maar wat is haalbaar met de 80d in vergelijking met de lens die ik nu gebruik. Of heb ik onrealistische wensen?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Apr 2019

Hi Annette, Waarom de foto's qua scherpte niet constant zijn met je 18-135 mm lens kan ik zo niet verklaren. Ik ben er ook niet bij en zie niet alle instellingen. De leeftijd van de lens zou geen rol moeten spelen, misschien is er wel iets met de lens aan de hand. Anders een andere lens testen en kijken of het probleem daar ook speelt. Voor reportages van mensen binnen is een lichtsterke lens zondermeer aan te raden, dan bedoel ik f/2.8. Dit zorgt ervoor dat je de ISO lager kan houden (sowieso moet deze toch al wel vrij omhoog binnen). Met f/4 of f/5.6 wordt het binnen bij weinig licht al erg moeilijk om te fotograferen. De 24-105 4L vind ik dan ook minder geschikt voor binnen. Als je activiteiten fotografeert, dan bewegen mensen. De beeldstabilisatie is dan minder belangrijk want je moet voor een scherpe foto dan sowieso al iets kortere sluitertijd gebruiken en dan is de beeldstabilisatie minder belangrijk. De Canon 24-70 2.8 L II is enorm duur. Type 1 vind ik persoonlijk minder goed. Alternatief is de Tamron 24-70 f/2.8 G2 voor Canon. Dat is een sterke serie. Advies: een lens huren en bekijken hoe tevreden je bent. Voordelig is : Sigma 17-50 mm f/2.8 maar je zoekt niet voordelig. Je hebt dan meer weidsheid. De 80D biedt heel veel waarde voor dit geld en heeft zeker voor een cropcamera goede prestaties op hogere ISO (als je te veel inzoomt op de foto's zie je wel de korreligheid maar dat heb ik met fullframe ook). Wel is f/2.8 aan te raden want ten opzichte van f/4 betekent dat de ISO 2x zo laag kan en dat is zeker bij een cropcamera aan te raden binnen. Verder zou ik focussen op kijken, je eigen stijl, je ontwikkeling.

Annette
Door

Annette

op 11 Apr 2019

Hoi Joris, bedankt voor je uitgebreide reactie. De 80d is dus ook volgens jou een goede cropcamera. Ik begrijp helaas niet wat je bedoelt met type 1 van de 24-70, die je minder goed vindt? Geven de Tamron lenzen net zo'n scherp resultaat als de echte Canon lenzen en zijn daarmee ook echt heldere foto's mogelijk of zijn de lenzen van Canon niet voor niets zo duur?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 11 Apr 2019

Hi Annette, Ja 80D is een goede cropcamera. Canon biedt nu nieuw enkel de 24-70 2.8 II aan, dat is de opvolger van de oude 24-70 2.8 (ook wel type 1 genoemd). Ik bedoel dat ik je niet aanraadt om type 1 2e hands te kopen. De Tamron die ik noemde is zeker heel goed (en overigens ook niet goedkoop). Zeker zijn hiermee goed scherpe foto's te maken hoor.

Annette
Door

Annette

op 12 Apr 2019

Hoi Joris, ik dan weet ik nu dat ik ze allebei ga huren om uit te proberen. Bedankt voor deze goede tips! Annette

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Apr 2019

Annette, leuk dat je nog even reageert. Succes!

Minze
Door

Minze

op 13 Apr 2019

Dag Joris , Ik twijfel over de aanschaf van een bridge camera , de Panasonic FZ2000 of ga toch voor een lichtsterke lens voor mijn Canon EOS1000 welke ongeveer hetzelfde kost. Wat is nu handig , met een Bridge is alles mogelijk en een 2.8 ef-s heeft maar een beperkte zoom natuurlijk , graag jou mening

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 Apr 2019

Hi Minze, Ik weet niet wat je vooral wil fotograferen qua onderwerpen en of dit vooral binnen of buiten is. Ik ben zelf wel een voorstander van spiegelreflexcamera" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-spiegelreflexcamera/">spiegelreflexcamera of systeemcamera." rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">systeemcamera. Dit omdat je meer opties hebt met wisselen van lenzen en de prestaties zijn beter bij weinig licht. Ook valt er meer te spelen met onscherpe achtergronden, zeker met een extra lens zoals een f/2.8. De Bridge camera heeft wel meer zoom. Alleen de lens is f/2.8-4.5, dus als je meer inzoomt dan is het diafragma zeker geen f/2.8 meer. Ook vindi k de bediening van een spiegelreflexcamera fijner dan de Bridgecamera die je noemt. Het menu vind ik ook wat overweldigend van de Panasonic en fotografie van beweging vind ik ook fijner met spiegelreflexcamera of systeemcamera. Dat is wat ik zie bij cursisten. Het hangt ook af van hoeveel gewicht/omvang je mee wil sjouwen natuurlijk.

Jack
Door

Jack

op 17 Apr 2019

Beste Joris, Dank voor je uitgebreide en deskundige adviezen en tips op het brede terrein van fotografie. Graag leg ik twee vragen aan je voor. Ik overweeg om een Tiffen 72 mm UV filter aan te schaffen voor mijn Sigma 18-300mm objectief. Wat is de invloed van een filter op de kwaliteit van een foto? Is deze filter een verstandige keuze?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 18 Apr 2019

Hi Jack, Ik ken niet alle merken/type uv-filters, deze ken ik niet. Bij een goed UV-filter zou je gewoon goede, scherpe foto's moeten kunnen krijgen. Alleen het soms bij tegenlicht soms lensflare veroorzaken. Ook komt het soms voor dat er bij een slecht filter wat vreemde effecten kunnen optreden in de foto. Het is vooral een kwestie van proberen. Sowieso raad ik een zonnekap aan, dat is handig en die scherm ook de lens af.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 18 Apr 2019

Ik denk dat je de filter kan kopen via Internet en - als je deze voorzichtig probeert en hij zou niet bevallen - dan stuur je die binnen de afkoelingsperiode retour.

Ingrid
Door

Ingrid

op 12 Jun 2019

Hi Joris, ik ben zoekende naar welke lens mijn 'collectie' (op dit moment) goed kan aanvullen, Ik heb een Nikon D5300 en tevens een (wat oudere) D3100. De lenzen die ik daarbij heb, zijn een Tamron 16-300, Nikon kitlens 18-55 en een Tamron 70-300. Die laatste is zonder beeldstabilisatie. Ik wil eigenlijk de 18-55 vervangen (en die 70-30 gebruik ik eigenlijk niet). Ik wil graag dieren fotograferen, ver weg maar ook dichtbij. Macrofotografie vind ik ook heel fascinerend. Een groothoeklens om dieren heel dichtbij mee te fotograferen vind ik ook gaaf ... Budget: Het liefst rond de €500. In ieder geval een goede prijs/kwaliteit verhouding. Ik hoor graag van je. Groetjes, Ingrid

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Jun 2019

Hi Ingrid, We hebben het er live al over gehad. Je hebt met je 16-300 mm al een allround lens waarmee je veel kan. Er is geen noodzaak je 18-55 mm lens te vervangen als je al een 16-300 mm lens hebt. Je hebt met 16 mm (op je 16-300 mm) ook de optie om dieren van kort nabij te fotograferen en dan de neus onevenredig groot af te beelden. Voor macro, zie ook mijn artikel Beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-macrolens-voor-nikon/">Beste Macrolens voor Nikon. De Sigma" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-macrolens-voor-nikon/">Sigma 105 mm macro is een erg goede voor rond 500 euro. Excuses voor mijn late reactie, ik heb het gewoon niet opgemerkt!

Christel
Door

Christel

op 21 Jul 2019

Hallo Joris, Ik heb een Sony A6300 camera met een 50 mm f1.8 prime lens en een 18-135 mm zoomlens. Nu ben ik onlangs foto's gaan maken in een dierentuin maar ik vond dat ik tekort kwam in de zoom. Ook vind ik dat ik soms tekort bij het onderwerp moet gaan staan om een close-up te maken en met vogels of vlinders is dat niet altijd mogelijk. Welke lens zou jij me daarvoor aanraden? Ikzelf had al eens op internet zitten rondneuzen en mijn oog was gevallen op SIGMA 18-300MM F/3.5-6.3 DC MACRO HSM I CONTEMPORARY SONY of TAMRON 16-300MM F/3.5-6.3 DI II PZD MACRO SONY, maar volgens mij wordt deze laatste nog een uitdaging om te vinden. Zijn dit goede lenzen voor hetgeen ik ze wil gebruiken? Welke lens scoort het beste? Zijn er nog andere opties? Rekening houdend dat ik ook beeldstabilisatie op de lens wil. Groetjes, Christel

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Jul 2019

Hi Christel, In de dierentuin" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/tips-voor-betere-dierentuinfotografie/">dierentuin heb ik ook gefotografeerd in mijn begintijd. 135 mm is zeker te weinig voor veel dieren. Ik raad op z'n minst 300 mm aan (400 mm is soms nog wat beter maar ook groter, zwaarder en duurder). Jij noemt deze lens: SIGMA 18-300MM F/3.5-6.3 DC MACRO HSM I CONTEMPORARY SONY of TAMRON 16-300MM F/3.5-6.3 DI II PZD MACRO SONY. Deze is weliswaar voor Sony maar niet voor de sony A6300. Jij hebt lenzen met een E-mount nodig, niet met een A-mount. Zie ook mijn artikel Beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">Beste systeemcamera (bij het kopje van de Sony A6000 wat ik schrijf over lenzen voor Sony systeemcamera's. Voor lenzen voor de Sony systeemcamera's zie je veel moeten betalen. Tot 210 mm is nog betaalbaar maar langer wordt ze behoorlijk duur. Of je moet een adapter gaan gebruiken en dan bijv. een lens voor Canon spiegelreflexcamera's gaan gebruiken maar dat kan invloed hebben op functies, zoals snelheid, autofocus enz.

Christel
Door

Christel

op 23 Jul 2019

Hoi Joris, Dank je wel voor je reactie! Ik had ondertussen ook al gezien dat ik fout zat met die A-mount lenzen. Is het een idee om een adapter te kopen voor een Canon lens? Dan zou ik bovenstaande Sigma lens voor een Canon spiegelreflexcamera kopen, alleen weet ik dan nog niet welke functies dat er eventueel wegvallen. Heb jij enig idee of en welke functies wegvallen? Ik had even opgezocht: SIGMA MC-11 MOUNT CONVERTER CANON EF-E SIGMA 18-300MM F/3.5-6.3 DC MACRO OS HSM I CONTEMPORARY CANON Bij de converter staat beschreven dat hij ervoor zorgt dat je Canon EF-mount lenzen op Sony E-mount systeemcamera's kunt monteren. De adapter zorgt dat de complete lens prestaties behouden blijven, inclusief autofocus en automatische belichting, evenals in-camera correctie technologieën Of is TAMRON 18-400MM F/3.5-6.3 DI II VC HLD CANON een betere keuze? en is deze ook te gebruiken met dezelfde adapter? Ik had ook nog TAMRON 16-300MM F/3.5-6.3 DI II VC PZD MACRO CANON gezien. Of heb jij nog een andere lens/samenstelling in gedachte? Alvast bedankt voor je tijd! Gr, Christel

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Jul 2019

Hi Christel, Bekijk even de link met info van Sigma over de https://www.sigmabenelux.com/nl/accessoires/mount-converter-mc-11" rel="nofollow">Simga MC-11 Mount Converter Canon EF-E. Hier staan lenzen genoemd maar je ziet ook dat er bij AF-C/AF-A een kruisje staat in de tabel. En AF-C heb je nodig om bewegende onderwerpen te volgen bij het scherpstellen. Ik maak daaruit toch op dat dat niet lukt. Ik zou dit per mail even navragen bij Sigma zelf, dan heb je het ook zwart op wit. Je hebt het ook over Tamron lenzen maar de mount is voor Sigma, dus ik verwacht dat je die niet kan gebruiken met de mount. Ik durf er in ieder geval geen uitspraak over te doen. Anders even navragen bij Sigma. De Sigma 18-300 mm vind ik op zich geen gek idee, veel voordeliger dan van Sony zelf.

Christel Meertens
Door

Christel Meertens

op 26 Jul 2019

Hallo Joris, Ik ben nog wat inlichtingen gaan inwinnen naar aanleiding van bovenstaande. Ik ben bij een fotozaak geweest en die wisten mij te vertellen dat de Sigma MC-11 Mount converter Canon EF-E te gebruiken is voor elke lens die een Canon EF-E vatting heeft. Deze converter is dus ook bruikbaar met Tamron lenzen of Canon lenzen en niet alleen met Sigma lenzen. Ik had ook gevraagd of die continue autofocus nog bruikbaar was en dat was zo. Alle specificaties die ik zonder converter heb, heb ik ook met converter. Het enige wat verandert bij gebruik van de converter is dat het diafragma 1 stap kleiner wordt, dus f/3.6 wordt f/4. Heeft dit veel invloed op het fotograferen? of op de kwaliteit van de foto's? Aangezien het toch over een redelijk te investeren bedrag gaat en ik de Sigma 18-300mm, de Tamron 16-300mm en de Tamron 18-400mm met elkaar wil vergelijken heb ik gevraagd of het mogelijk is om de lenzen te huren en te proberen. Dat was bij hun momenteel nog niet mogelijk maar dat ging wel komen. Dus nu ga ik op zoek naar een zaak waar dit wel mogelijk is en dan ga ik de lenzen testen. Wordt vervolgd...

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 26 Jul 2019

Hi Christel, Goed dat je ook zelf informatie hebt ingewonnen. Zelf heb ik net even gekeken (1 site) en daar zie ik toch iets ander beeld dan dat jou is voorgehouden als het gaat om lenzen van andere merken dan Sigma. Zie deze link over een https://contrastly.com/in-depth-review-of-sigmas-mc-11-converter/" rel="nofollow">review mbt de Sigma MC Mount converter Ik citeer er een deel uit (kopje Autofocus) "When it comes to whether or not the MC-11 converter will work with lenses other than those made by Sigma… again, officially the answer is no. In practice however, the verdict upgrades to a strong “maybe”. While it’s true that the MC-11 was engineered to give full functionality to Sigma-made lenses in terms of AF and firmware there is also wiggle room for usage with Canon EF lenses as long as you don’t mind some loss in AF variety and function. Reports range from good to terrible performance when using Canon lenses with the MC-11. In my test, I mounted a Canon 50mm f/1.4. The lens attached perfectly and communication with the camera seemed to be fine. Using my Sony A7R in full-frame mode, the AF was somewhat lacking. Often the camera would not focus at all. When it did, timing was extremely slow at around three to four seconds until lock. Oddly enough, when I switched the camera to APS-C mode the AF came to life and focused accurately in under one second. Keep in mind that the LED indicator light did not illuminate when I attached the Canon lens meaning it is completely non-compatible with the firmware of the converter. With that being said, using a Canon lens with the MC-11 is not outside the realm of experimentation. Just proceed with caution." Hier zie je ook een link met een ervaring met de https://tweakers.net/productreview/132199/sigma-mount-converter-mc-11-(sony-e-naar-canon-ef-mount).html" rel="nofollow">Sigma MC-11 adapter Hier is alleen AF-S getest, geen AF-C voor bewegende onderwerpen. Dat had ik liever ook gezien. Je kan het zeker testen met lenzen, dat vind ik ook geen gek idee. Test dan ook bewegende onderwerpen (AF-C en niet alleen AF-S). Ik vind de reactie 'alles is hetzelfde qua functies' (behalve 1/3 stop lichtverlies dan) toch wat ongenuanceerd overkomen. Ik heb al eerder ervaringen over heel dure Metabones adapters gezien en ook daar was de werking op een Sony A9 niet goed genoeg, de fotograaf ging het daarom niet gebruiken (was wel een pro). Zou het zeker eerst goed testen. En dus niet alleen bij veel licht. 1 stap kleiner diafragma (jij beschrijft het als 1/3e van een stop is niet zoveel lichtverlies, kleinst mogelijke stap. Ik heb dit zelf niet gecheckt).

Melissa
Door

Melissa

op 23 Jul 2019

Beste Joris, Bedankt voor je boeiende website en de snelle reacties op allerlei vragen van mensen. Ik heb zelf niet veel ervaring met fotografie maar wil me hier graag in verdiepen door een kwalitatieve spiegelreflexcamera aan te schaffen van Canon of Nikon. Ik ben werkzaam in de mondzorg en wil graag tanden en kiezen goed kunnen fotograferen maar daarnaast mijn camera ook voor vakantie gebruiken. In artikelen over mondfotografie heb ik gelezen dat een macrolens van 100 mm is aan te raden i.c.m. bv. een ringflitser. Echter zie ik ook lenzen voorbij komen met een vrij groot bereik, bv. Lens Sigma 18 - 300 macro os hsm canon. Ik begrijp bij de keuze van een objectief niet helemaal of ik een objectief nodig heb met een vast brandpuntsafstand of een objectief nodig heb met een groter bereik. Het lijkt me dat een groter bereik ten koste gaat van de kwaliteit, maar dat ik anders vast zit aan 2 objectieven wat ook erg kostenverhogend werkt. Heb je bepaalde aanbevelingen die je kan doen voor een body camera met een objectief om dus goede mondfotografie vast te leggen (een vast objectief van 100 mm of een objectief waarin 100 mm in het bereik zit?), maar ook een objectief die je goed op vakantie kan gebruiken voor zowel landschappen als details, dus een allround objectief? Mijn budget ligt rond de 1000 euro. Ik ben benieuw naar je reactie en advies. Ik zou ook eerst een wat allrounder objectief kunnen aanschaffen en op een later moment een extra objectief om de kwaliteit van de foto's te verbeteren. Ik hoor graag hoe jij erover denkt. Alvast bedankt.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Jul 2019

Hi Melissa, Met mondfotografie zelf heb ik geen ervaring, wel vind ik een stralende lach best leuk om te zien ;-). En dan het liefst witte tanden... Allround is Sigma" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">Sigma 18-300 mm OS zeker wel. Wat je kan doen is daarmee starten. Als je via Internet koopt, kan je binnen 14 dagen ook terugsturen als de les nauwelijks is gebruikt (als je denkt dat je niet genoeg vergroting haalt voor je mondfotografie). Qua body zou ik voor instapmodel gaan, bijvoorbeeld Canon EOS 4000D (voordelig). Of wat snellere bij bewegende onderwerpen: Canon 200D of 800D. Een allround lens is qua kwaliteit ook wel goed, deze vind ik van wel in ieder geval. De 100 mm macro gaat meer vergroting geven, dat zeker. Mocht je wel macrolens willen, dan raad ik bijv. aan Sigma 105mm F/2.8 Ex Dg Macro OS HSM. De lenzen zijn er zowel voor Canon als Nikon. Zie ook mijn artikel over macrolenzen" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-macrolens-voor-nikon/">macrolenzen voor Nikon en macrolenzen" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-macrolens/">macrolenzen voor Canon. ringflitser is een optie voor de mondfotografie inderdaad. Je kunt ook Nikon D3500 of D5300 nemen. Canon's menu's zijn wat eenvoudiger.

Frank Biermans
Door

Frank Biermans

op 09 Aug 2019

Hoi Joris, Ik ben mij aan het orienteren naar een camera en bijbehorende objectieven. Nu is mijn vraag: welke lens heb je nog meer nodig behalve de kitlens? Ik heb zelf nooit een spiegelreflex- of systeemcamera gehad en dus ook nog nooit een foto gemaakt met zo'n camera. Zelf weet ik ook nog niet welke foto's ik zou willen gaan maken. Ik hoop dat hier iets mee kunt. Bij voorbaat dank, Frank Biermans

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 Aug 2019

Hi Frank, Bekijk ook even mijn artikel over spiegelreflexcamera" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/tips-nieuwe-camera-kopen/">spiegelreflexcamera of systeemcamera. De kitlens is beperkt qua zoombereik. Dus ook voor vakantie is dit te beperkt. Je kan er wel vrij weidse foto's mee maken maar iets dichterbij halen niet echt. Omdat je nog niet weet wat je vooral wil fotograferen raad ik je een allround lens aan. Bijvoorbeeld rond de 18-200 mm. Dat is een mooi bereik. Wil je ook vaker dieren gaan fotograferen, dan liever 300 mm maar 18-200 mm is een goed startpunt. En realiseer je dat zo'n lens snel duurder is bij een systeemcamera" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">systeemcamera dan bij spiegereflexcamera." rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-spiegelreflexcamera-beginners/">spiegereflexcamera. Als je concretere modellen op het oog hebt kan je ook weer advies vragen als je dat zou willen. Hartelijke groet, Joris

Vyonen
Door

Vyonen

op 19 Aug 2019

Hallo Joris, Wat een boeiende site met veel, heel veel bruikbare info heb je!!! Ik zit al dagen te lezen op je site. Ik ga eindelijk van mijn droom mijn hobby maken en hopelijk nog meer. Nu sta ik voor het bekende dilemma: Welke camera en toebehoren kan ik het beste kopen? Hier is wat info over mij: - Ik heb altijd redelijk luxe digitale camera's gehad. Ik ben echt een zoomie. Ik fladder van tele naar macro en probeer alles wat er tussen zit om het juiste resultaat te krijgen wat ik op dat moment zoek. - Ik houd vooral van lucht, flora & fauna, landschappen en zo af en toe wat mooie gebouwen fotograferen. - mijn budget ligt tussen 500 & 1000 euro. Incl de benodigde assecoire. - Qua objectieven dacht ik aan kit & Macro en eventueel later een telelens (of meteen hahahaha). ligt aan de totaalprijs. - ik heb sterke voorkeur Canon ivm simpelere bediening. Ik heb al eens gewerkt met de Canon EOS 5D Mark IV. Dat was een openbaring, maar helaas geleend. Dus nu op zoek naar een eigen toestel. Bij voorkeur een "sealed body" voor regenachtige dagen, Ik zal een link achterlaten van mijn instagram, zodat je kunt zien wat ik zoal mooi vind om te doen. Graag hoor ik of jij goede ideeën hebt over wat een goede keus voor mij zou zijn qua aankoop. Met vriendelijke groet Vyonen.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Aug 2019

Hi Yvonne, Leuk dat je ook van fotografie houdt. Landschappen vind ik ook heel mooi en steden fotografeer ik wel eens in avondlicht. Een weathersealed body is wel duurder. Het begint bij Canon bij de Canon EOS 80D. De 77D is niet weathersealed. Dan heb je niet veel budget meer over voor lenzen. Of je zou de 80D 2e hands moeten nemen. Je kan voor je landschappen zeker starten met een kitlens (18-55 mm). Je kan ipv macrolens ook beginnen met een 50 mm f/1.8 lens, is wel mooi voor onscherpe achtergronden en niet zo duur (bijv. Canon 50 mm f/1.8 STM). Voor macro kan je denken aan Tamron SP 90 mm f/2.8 Di Macro 1:1 VC USD maar je gaat over je budget. Uiteindelijk is het belangrijkste wat jij zelf kan, daarna je lenzen en daarna je camera pas. Je kan ook een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">Canon EOs 800D nemen, alleen die is niet weathersealed. Een goede betaalbare telelens is trouwens Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-ef-s-55-250-f4-5-6-is-stm/">Canon EF-S 55-250 mm f4-5.6 IS STM. In de Academy" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">Academy kan je je zeker ontwikkelen als het gaat om anders kijken en je camera zelf instellen.

Marjan
Door

Marjan

op 25 Aug 2019

Hallo Joris, bedankt voor alle info op je website. Ik heb een Nikon D50 met bijbehorende Nikon objectieven 18-55 en 55-200. Ik overweeg om een nieuwe Nikon body te kopen (D3500, D5300, D5600?), maar vraag me af of de lenzen die op de D50 passen ook op de nieuwere D3500 etc passen. Of moet ik dan ook nieuwe lenzen kopen? Bedankt voor je reactie!

Joris-Dijkema
Thomas Stokhof
Door

Thomas Stokhof

op 24 Sep 2019

Beste Joris, Je hele site heb ik al doorgestruind en al heel veel wijzer geworden. Toch heb ik nog een paar vragen, maar eerst even voorstellen: Mijn naam is Thomas Stokhof en ik fotografeer met een Nikon 5200 met de volgende objectieven: Kitlens Nikon 18-55 f/3.5-5.6 Nikon Nikkor 70-300 f/14,5-5.6 Sigma 8-16 f/4.5-5.6 Ik fotografeer overigens van alles en nog wat. Op vakantie van landschappen tot architectuur, straatleven en interieurs van kerken. Nu ben ik van plan om de 70-300 in te ruilen voor een Tamron 18-400 f/3.5-6.3 om minder te hoeven wisselen onderweg. Een pietsje lichtsterker dan de tele- en groethoek. Maar niet écht lichtsterk. In een kerk schroef ik denk ik dan toch de groothoek er op i.v.m. grotere beeldhoek. Is de Tamron dan toch de moeite (en het geld...) waard? Je hebt het ook over het "creatieve" objectief van 50mm gehad. Voordeel boven de kitlens is dat deze veel lichtsterker is en dan ook goed geschikt is om binnen te fotograferen. Maar, zo vraag ik mij af, een prime lens van 50mm komt toch ongeveer overeen met een 70mm Full Frame? Is het dan niet handiger om een 35mm prime te kopen om die 50mm te benaderen? En dan nog een laatste vraag: ik heb een mail gekregen met daarin mijn inlognaam en wachtwoord. Het is mij echter niet duidelijk waar ik moet inloggen. Deze vragen kon ik immers ook zo kwijt. Joris, hartelijk dank voor je geweldige site en de moeite die je neemt om al die vragen zo nauwgezet te beantwoorden. Ik kijk uit naar jouw antwoord op mijn vragen en wil je daarvoor alsnog hartelijk bedanken. Vriendelijke groet, Thomas Stokhof

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Sep 2019

Hi Thomas, Bedankt voor je complimenten. De Tamron 18-400 mm lens is allround, vaak met 1ens kunnen werken is wat meerdere mensen willen. Zeker als ze op reis zijn. 400 mm is ook voor dieren interessant. Lichtsterk is de lens niet nee, maar een allround" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-nikon-telelens-dieren-safari/">allround lens van 18-400 mm die ook nog lichtsterk is bestaat niet. Het is toch concessies doen. Ik denk wel dat de lens de moeite waard is als je neit veel wil wisselen maar je Sigma 8-16 f/4.5-5.6 is natuurlijk wel veel weidser. Niet alles kan met 1 lens. Je hebt nu 3 lenzen en dan 2, dat moet je zelf overwegen of je dat genoeg waard vindt. De 50 mm lens is op een cropcamera van Nikon 75 mm. De 35 mm f/1.8 komt inderdaad rond 50 mm uit op je Nikon. Het hangt af van je fotografie wat beter is. Voor portret vind ik de 50 mm beter (iets meer afstand). Als je binnen "food" wil fotograferen dan is 35 mm vaak prettiger omdat je dan een weidser beeld krijgt en niet zover naar achteren hoeft te lopen om bijv. de hele tafel in beeld te krijgen. De reden waarom ik het bij het maken van het E-book De Creatieve Lens niet hebt uitgelegd is dat mensen dan meteen al technische termen voor hun kiezen krijgen (fullframe of crop en er is voor een leek weinig van te begrijpen hoe zo'n sensor werkt). Voor de meeste toepassingen, details in natuur, portretten, dierportret vind ik de 50 mm wat beter. Daarom heb ik die vooral genoemd, ik moet dat E-book sowieso een keer updaten en dan zal ik eens kijken of ik het nog ergens kan vermelden. Over het inloggen. In die mail met je wachtwoord en gebruikersnaam zou je gewoon moeten kunnen klikken op een link voor inloggen. Die linkt gaat naar: https://leden.kijkenziefotoschool.nl/ Hartelijke groet, Joris

Thomas Stokhof
Door

Thomas Stokhof

op 24 Sep 2019

Bij Nikkon Nikkor staat achter het schuine streepje een één die er niet moet staan........

Thomas Stokhof
Door

Thomas Stokhof

op 24 Sep 2019

Dag Joris, Jouw reactie kwam binnen toen ik op reactie plaatsen drukte. Hartelijk dank voor je snelle duidelijke en verhelderend antwoord! Hier kan ik echt wat mee en blijf je volgen. Wellicht nog eens een cursus. Met de link moet inloggen gaan lukken. Wederom hartelijk dank! Thomas

Kim Michiels
Door

Kim Michiels

op 24 Oct 2019

Hoi Joris, Ik heb de Nikon D3100 die ik jaren geleden kocht eindelijk uit de kast gehaald, mn moet bijeengeraapt en een cursus digitale fotografie gestart. Nu ik de smaak te pakken heb ben ik aan het kijken waarmee ik mn foto s kan verbeteren (nieuwe lens, nieuwe body, externe flits). Na het lezen van artikels denk ik dat jij in eerste instantie voor lenzen zou gaan, niet.? ik heb zelf de 18-50 en 18-200 kitlenzen en denk aan eentje waarbij het diafragma kleiner kan en eentje waarbij ik verder kan inzoemen. Welke raadt jij aan ? ga ik voor nikon zelf of een ander compatible merk ? mvg Kim

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Oct 2019

Hi Kim, ik weet niet wat voor foto's je wil maken. Voor portret is bijvoorbeeld de Yongnuo 50 mm f/1.8 lens heel goed (versie voor Nikon). Zie mijn artikel beste portretlens. De Sigm 17-50 mm f/2.8 is ook een optie maar is duurder. Die is wat flexibeler. Qua zoom kan je ook je 18-200 mm lens vervangen door bijvoorbeeld 18-300 mm lens van Sigma voor Nikon. Zie mijn artikel beste betaalbare lens voor Nikon. Ik kan de links naar die artikelen even niet plaatsen door minder goede wifi, ben op reis. Gebruik de zoekfunctie even bovenaan het blog, dan vind je de artikelen ook. Bij andere vragen kan je die weer stellen hier.

Arielle
Door

Arielle

op 27 Oct 2019

Hallo Joris, Ik kom net bij de fotowinkel vandaan en dacht dat ik (eindelijk 😉) mijn keuze had gemaakt voor een DSLR en objectief. Ik ben uitgekomen op de Nikon D5600 met 2 lenzen: Yongnuo 50 mm 1.8 en Sigma 18-300mm F/3.5-6.3 DC Macro OS HSM I Contemporary Nikon. Voordat ik naar de winkel ging had ik je blogs en Ebooks al goed bestudeerd en ik zie dat jij op zich ook enthousiast bent over deze objectieven (m.n. de 50 mm). Nu ik weer thuis ben ging ik verder onderzoeken op je blogs. Ik zag voorbeelden van foto’s en de bijzondere effecten en toen ging ik toch weer twijfelen over de ‘alles-in-een’ zoomlens. Toen ik begon met mezelf orienteren op een lens dacht ik namelijk dat ik een allround lens zocht (lekker praktisch). Nu ik me verder verdiep in de mogelijkheden en ook waar ik denk dat mijn interesses liggen (natuur, elementen, opkomende en ondergaande zon, maan, sterren, bewegend water etc, tevens portret/mensen en creatieve foto’s met scherpte/onscherpte) vraag ik me af of die ‘all-in-one’ eigenlijk wel doet wat ik zoek. Fotograferen met een spiegelreflexcamera is nieuw voor me. Ik wil graag vanaf 14 november de avondcursus bij je gaan doen en ben nu op zoek naar een lens waar ik a) een start kan maken met leren fotograferen met DSLR b) die geschikt is en allround genoeg voor de cursus en c) die ik daarna ook nog graag wil gebruiken. Vervolgens kan ik daarna op m’n gemak kijken en mezelf laten informeren welke extra lens/lenzen nodig zijn voor datgene wat ik graag zou willen. De keuze voor de Nikon D5600 is al wel gemaakt. Alvast heel hartelijk dank! Groet, Arielle

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 Oct 2019

Hi Arielle, Het is in het begin vaak erg moeilijk kiezen, je snel door de bomen het bos niet meer. Ik vind dat je zeker goed materiaal hebt uitgezocht (camera en de 2 genoemde lenzen) om een goede start mee te maken. Ook tijdens de cursus, het is meer dan gemiddeld wat je dan hebt. Je zou evt. ook de Yongnuo 50 mm voor Nikon van mij ook een week kunnen lenen (gratis), maar je kan hem ook al kopen natuurlijk. Ik verkoop ze zelf niet. Wat je later wil gebruiken in je fotografie is nooit helemaal te voorspellen, daarom vind ik dit een goede keuze. Je kan goed uit de voeten waardoor de kans dat je enthousiast raakt groot is. En dat is belangrijk. Later kan je altijd nog andere investeringen doen als je de smaak te pakken hebt, dat is dan ook beter te bekijken. Er is nu nog plaats voor de cursus van 14 november. Zie hier de Avondcursus" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/cursus-fotografie/">Avondcursus Fotografie met Persoonlijke Instelgarantie. Met de Nikon D5600 ben ik ook zeker bekend.

Cor Botbijl
Door

Cor Botbijl

op 28 Oct 2019

Hallo Joris, ik heb een Nikon D5200 met een 18-55 mm en een 55-300 mm lens. Nu wil ik me op macro gaan richten, bloemen en insecten en heb een Sigma 105mm met o.s en een Sigma 150mm zonder o.s op het oog voor dezelfde prijs (2e hands) beiden zijn f2.8. Wat kun je me aanraden voor dit doel. Bedankt voor je reactie.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Nov 2019

Hi Cor, uit de hand is stabilisatie wat beter. Met name bij weinig licht. Als je veel bij weinig licht wil fotograferen (zoals ochtend of avondlicht dan is uit de hand stabilisatie wat fijner). Alleen voor insecten is de grotere brandpuntsafstand (150 mm) wat beter omdat je dan iets meer afstand kan houden. Het blijft wat afwegen en hangt dus ook af van hoe je je macrofotografie gaat doenVanaf statief heb je de stabilisatie sowieso niet nodig. Zie ook mijn artikel beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">beste macrolens voor Nikon

Barbara
Door

Barbara

op 09 Nov 2019

Goedemorgen, Mijn dochter heeft een canon camera en fotografeerd graag paarden en honden. Welke betaalbare lens raad jij aan? Ze is pietje precies dus moet goed kunnen scherp stellen. Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM. Is dit een fijne lens? Want daar twijfelt zij over. Groetjes Barbara

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Nov 2019

Hi Barbara, Leuk dat je dochter van paardenfotografie" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/paardenfotografie-tips/">paardenfotografie (zie inspiratie) en hondenfotografie" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/hondenfotografie/">hondenfotografie (zie tips en inspiratie) houdt! Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-ef-s-55-250-f4-5-6-is-stm/">Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM heeft een prijs/kwaliteitverhouding die niet te kloppen is. Voor buiten is deze prima. Ook voor honden. En is relatief licht. Zie ook beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">beste betaalbare telelens voor Canon

Koenraad Van den bossche
Door

Koenraad Van den bossche

op 09 Dec 2019

Dag Joris, ik heb sinds enkele jaren een Canon 70D met Tamron lens 18-270 en zou deze willen upgraden naar een Tamron 16-300. Is dit de moeite volgens jou . Ik lees via forums dat voor deze lenzen een F8 tot F10 als minimum best wordt ingesteld (kwa scherpte), is dit ook jouw bevinding ? Mvg Koen

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 Dec 2019

Hi Koenraad, Wat op forums staat is soms ook wat 'pixelpeepen'. Je kan niet altijd f/8 of f.10 gebruiken en dat is ook lang niet altijd mooi (scherpere achtergrond). Er zijn lenzen die bijv. wel net wat scherper zijn op f/8, met name in de hoeken is dat vaak zo. Niet te druk om maken. Je reist veel: zowel in koude (incl. noordelichtgebieden) als warme streken (incl. woestijn) maar gebruik de travellens ook voor portret, stadsfotografie etc.. Je extra vragen: De 18-270 mm presteert niet zo goed op 270 mm, de foto's zijn dan vrij soft, missen scherpte zeg maar. Dat komt ook uit tests en heb ik gezien bij cursisten. Verkopen is niet gek en dan dat geld investeren in beter materiaal. - misschien is er naast Tamron een evenwaardig of beter alterantief ? Alternatief is een Sigma 18-300 mm maar de Tamron is iets beter en ook weidser met 16 mm (zie mijn artikel beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">beste betaalbare telelens voor Canon). - welke 3de lens zou je geschikt vinden ( heb nog een 50mm) , een groothoek ? Omdat jij een cropcamera hebt kan groothoek interessant zijn, ook voor noorderlicht. De 16-300 kan je dan als basislens op je toestel houden en alleen indien nodig pak je de groothoeklens bijvoorbeeld. Zie mijn artikel beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/noorderlicht/">beste lens voor noorderlicht (en dan kijken bij de Tokina lenzen, f/2.8 raad ik je echt aan voor noorderlicht).

Koenraad Van den bossche
Door

Koenraad Van den bossche

op 10 Dec 2019

Met dank Joris, voor je accurate feedback. Koen

h. mulder
Door

h. mulder

op 11 Dec 2019

joris, Na oriëntatie op je site heb ik in principe een keuze gemaakt voor de aanschaf van mijn fotoapp. ik wil gaan voor een body canon 80D met een canonEF-S 55-250 mm F4-5,6 is TM plus een canon EF-S 18-55 mm f4-5,6 is tm. of ipv de canon 18-55mm de sigma 17-50mm F/2,8 ex dc os hs.m Mijn eerste vraag is: is dit een goede keuze/combi Mijn tweede vraag wat levert de sigma mij meer dan de canon kit lens en is dit het de meerprijs waard. mvg hans

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Dec 2019

Hi Hans, Je 1e vraag: het is een mooie allround start. Je hebt dan een goed bereik. 2e vraag: de sigma 17-50mm F/2,8 ex dc os hsm is lichtsterker. Deze zorgt makkelijker voor onscherpe achtergronden, bijv. bij portret van mens of dier of voor details. En voor binnen is die veel beter omdat door f/2.8 veel meer licht kan. Zo houd je ISO lager

M
Door

M

op 12 Dec 2019

Hi Joris, Zoals velen met mij ook op zoek naar een goede camera en lens voor landschapsfotografie. Ik zelf fotografeer momenteel vooral op new born / portret shoots met mijn instapmodelletje nikon d3200 + mijn geliefde 50mm lens. Merk dat ik de laatste tijd kriebels krijg om erop uit te gaan als het 's ochtends een beetje mistig / nevelig is buiten (ik woon op een boerderij dus heb dan echt een prachtig uitzicht). Dat is natuurlijk niet de enige reden. Omdat landschapsfotografie met mijn d3200 en standaard kitlens niet ideaal is wil ik graag investeren in wat beters! Hoor graag welke tips je voor me hebt! Heb zin om er in de ochtenden, avonden en weekenden weer opuit te gaan om mooie plaatjes te schieten :-) Thanks alvast

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Dec 2019

Hi M, De 50 mm lens is niet zo handig voor landschap. Een kitlens van 18-55 mm is al goed te gebruiken. Je kan ook een allround lens nemen bijvoorbeeld een Sigma 18-250 mm. Zie artikel beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">beste betaalbare telelens voor Nikon.Je kan later ook altijd nog een Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-groothoeklens-nikon/">Nikon groothoeklens kopen. Zie mijn artikel. Verder is een statief belangrijk in de ochtend. Een D3200 is gewoon te gebruiken voor landschap, vanaf statief kan je ISO laag houden. Ik zou eerst aan de gang gaan met je huidige camera, upgraden kan altijd later nog. Het zit 'm vooral in kijken, omstandigheden (mist), omgaan met licht en later ook gebruik van filters. Heb je de gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis E-books al gedownload?

Sanne Maas
Door

Sanne Maas

op 04 Jan 2020

Hallo Joris, Momenteel ben ik mij aan het oriënteren op een nieuwe camera. In het verleden heb ik vooral veel gefotografeerd met Compactcamera's maar wil nu graag een spiegelreflex of systeemcamera wil met meer mogelijkheden qua lenzen. In het verleden fotografeerde ik vooral natuur tijdens vakanties (reizen, wandelen, natuur/landschapsfotografie en soms ook stadsfotografie). Ík zou de camera nu vooral willen gaan gebruiken voor ons pasgeboren dochtertje mooi te kunnen vastleggen met een mooie, kleine scherptediepte., Ook binnenshuis, Ik neig nu vooral naar een camera met cropsensor omdat deze betaalbaarder zijn dan fullframe maar wel goede beeldkwaliteit heeft en een voordeel in situaties met minder licht (zoals binnenshuis). Hierdoor kom ik ook eerder uit op spiegelreflex omdat de systeemcamera's met cropsensor in verhouding nog vrij duur zijn (zeker als je ook kijkt naar lenzen). De systeemcamera's van olympus of panasonic met MFT sensor heb ik hierdoor laten varen, vanwege de kleinere sensor en dus ook minder prestatie bij minder licht (is dit een goede beslissing?). Qua lenzen lijkt het me slim om in elk geval een lichtsterke lens te kopen. Nu twijfel ik hierin tussen een 35mm of 50 mm prime lens (voor een crop camera). Verder twijfel ik of ik ook gelijk een zoomlens zal aanschaffen of dat ik het toch even bij een evt. kitlens hou (alleen die zijn natuurlijk wat beperkter, zeker qua lichtsterkte). Zou jij me verder kunnen adviseren welk(e) (combinatie) van objectieven slim is om aan te schaffen. Is een spiegelreflex in cropsensor een goede keuze, of zou in mijn geval een systeemcamera toch ook nog een optie zijn? Eventueel advies over een (tweedehands/ouder model?) camerabody is ook welkom (ik heb hier niet per se een voorkeur voor, ook omdat ik weet dat investeren in lenzen belangrijker is).

Henk Bos
Door

Henk Bos

op 08 Jan 2020

Beste Joris, Ik heb met belangstelling jouw informatie gelezen over camera's, lenzen etc. Jouw standpunt van "eerst de fotograaf, dan de lenzen en dan pas de camera" ga ik niet helemaal opvolgen. Ik zit er namelijk aan te denken om de Sony A6400 te kopen met deze kitlens: 18-135mm F3.5-5.6 OSS. Ik wil (voorlopig) met één lens werken. Deze zal voornamelijk met (fiets-)vakanties worden meegenomen of weekenduitjes, etc. Nou las ik over de lichtsterkte. Jij raadt een lens aan met een lichtsterkte vanaf F2.8. Ik dacht, als ik een A6400 kan betalen, dan desnoods ook even slikken voor een wat betere (is duurdere???) lens. Kan jij me adviseren? Alvast hartelijk dank! Met vriendelijke groet, Henk Bos

Mieke
Door

Mieke

op 19 Feb 2020

Hallo, ik heb een fujifilm xt 20 met een 50mm lens en een xf 18-55 mm 1:2,8-4 fujinonlens, maar ik ben op zoek naar een goede telelens voor fotograferen van kinderen, hobbydieren, maar ook macro. Ook worden er regelmatig binnen foto's genomen. Beeldstabilisatie heeft de voorkeur. Graag advies. Groetjes Mieke

Joris-Dijkema
Iris
Door

Iris

op 01 Mar 2020

Hoi Joris, Ik heb een panasonic lumix dmc g7 systeemcamera met een 14-140 kitlens erbij. Voor citytrips prima, maar ik wil voor mijn vakantie naar amerika (veel natuurparken) een telelens aanschaffen. Voor de landschappen en hopelijk nog wat wilde dieren. Wat raad jij me aan?

Sophia
Door

Sophia

op 10 Apr 2020

Hallo Joris, Ik ben een beginner kwa systeemcamera. Altijd een compactcamera gehad. Wat ik wil fotograferen is zowel binnen als buiten dieren en natuur. Heb zelf honden dus... Ik heb me op jouw site ingelezen en wil kiezen voor een systeemcamera van Olympus nl. de OM-D E-M5 Mark III. Daarbij wil ik een M.Zuiko Digital ED 12-100mm F4 IS pro kopen. Denk je dat dit een verstandige keuze is? En stelt deze camera automatisch scherp? Ik kan maar eenmalig iets aanschaffen en moet er lang mee toe kunnen. Alvast bedankt,

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 11 Apr 2020

Hi Saskia, leuk dat je ook meer wil doen met je fotografie. OM-D E-M5 Mark III en M.Zuiko Digital ED 12-100mm F4 IS pro is een mooie allround combinatie. Wel ben je een beginner en kan je ook een OMD E-M10 Mark III nemen. Foto's worden niet vanzelf direct beter door een duurder toestel. Er is autofocus maar het gaat er wel om dat je menu-instellingen daarvoor goed kan instellen en weet wat je wanneer doet met scherpstellen, niet alles gaat "vanzelf" zeg maar. Om eruit te halen wat erin zit zul je zelf controle moeten hebben over je camera en het gaat ook om kijken. Dus ga ook aan de slag met je ontwikkeling. Heb je de gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis E-books al download? Voor binnen (hondenportret bijvoorbeeld) is een lichtsterke lens aan te raden, bijvoorbeeld f/1.8 maar dat kan ook later nog.

Ella
Door

Ella

op 05 May 2020

Goeie avond Joris, Allereerst wil ik zeggen dat ik het erg leuk vind om bezig te zijn met fotografie. Dat komt zeker ook door de leuke opdrachten en filmpjes van jou kant, duidelijke uitleg fijn om naar te kijken en te luisteren. Nu heb ik een vraag ik heb de Sony camera met de sony lens SEL 24240, en ik heb een keer van jou een lens kunnen lenen dat was een erge leuke lens om mee te fotograferen. Ik merk nu dat ik mensen en dieren op de foto zetten erg leuk. Wat me ook erg leuk lijkt om te doen is macrofoto's zowel bloemen als diertjes. En ik vond jou lens erg leuk. Wat zouden de beste optie's zijn voor mij. Het liefst wil ik ook zoveel mogelijk uit de hand blijven doen. Welke stap zou je adviseren. Gr Ella

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 05 May 2020

Hi Ella, dank je wel. leuk om te lezen. De lens die jij hebt is behoorlijk allround. Ik zou die gebruiken tot je echt merkt wat je dan mist. Als je echt portretten wil maken van mens en dier dan kan je bijv. wel al Sony" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/portretlens/">Sony FE 50mm f/1.8 nemen (die is ook niet zo duur, 150 euro). Neem dan de "FE" versie, die past op de Sony A9. Die is dan wel een aanvulling, vooral ook voor binnen omdat er dan weinig licht is. En dan ga je die gebruiken op f/1.8. Je kan later altijd nog voor een macrolens gaan maar dat is meteen best prijzig. In dat geval de 90" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-sony-macrolens/">90 mm macro van Sony. En het is ook goed om aan je basis te werken.

Ella
Door

Ella

op 08 May 2020

Dank je wel Joris, Dan begin ik met de Sony FE lens.

Ella
Door

Ella

op 08 May 2020

Heb ik nog 1 vraagje. In deze lens zit geen beeldstabilisator kan ik niet beter een lens kopen waar dat wel al in zit. Ik hoor het graag van je Mvg Ella

Joris-Dijkema
Ella
Door

Ella

op 10 May 2020

Dank je wel voor je reactie ik bedoelde inderdaad de 50 mm lens.

Sunny
Door

Sunny

op 16 May 2020

Ik overweeg een zoomlens te kopen voor mijn d5200. Ik twijfel tussen sigma en nikon. De zoom kan worden 18-200/300 of 70-300. De belangrijkste voorwaarden: snelle autofocus en haarscherpe foto’s. Wat is jouw advies?

Joris-Dijkema
harrie
Door

harrie

op 18 May 2020

Wat is jullie mening op de volgende combi van 2 lenzen: 28-75mm f2.8 en 80-400mm 4.5-5.6 tevens 50mm 1.8 reeds in bezit. Volgens mij is dit een mooiere vervanging voor de 18-200 3.6-6.3 die ik jaren lang gebruikt heb..

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 20 May 2020

Ik neem aan at je het over Nikon hebt maar je schrijft het er niet bij. De 80-400mm is een mooie flexibele lens. Ook voor landschapsfotografie. 28-75mm f2.8 is mooi lichtsterk. Alles hangt af van wat je wil fotograferen en onder welke omstandigheden.

Karel
Door

Karel

op 27 May 2020

Hoi Joris, Wat betreft de creatieve lens promoot je de 50mm. Ik hier zelf veel plezier van gehad voor mijn Nikon D7000, maar deze is helaas kwijt geraakt of gestolen tijdens vakantie. Mijn probleem was wel dat je in huis vaak net te weinig ruimte had om alles in beeld te krijgen wat je wilt. Heb nu op marktplaats een 35mm op de kop kunnen tikken (maar krijg hem pas met vaderdag ;-)). Een hoop recenties gelezen over 35mm vs 50mm en dan lijkt de 35mm me toch wat meer mogelijkheden vooral binnenshuis maar ook met straatfotografie. Wat is jouw ervaring hiermee?

Joris-Dijkema
Anita
Door

Anita

op 13 Jun 2020

Hoi Joris Met heel veel plezier volg ik je cursussen . Ik ben in het bezit van een sony a6000 met standaard kit 16-50 daarbij gebruik ik een macro lens 60mm -2.8 Door deze cursus ben ik ook mijn oude camera dynax 5D weer gaan gebruiken hierbij gebruik ik de 18-70 van Sony een telelens van 75-300 een 18-70 en een 28-80 ( in de loop der jaren veel verzameld :-) jammer dat t niet altijd past ) nu lees ik veel bij jou over een 50 mm 1.8 mijn vraag is wat maakt die anders dan andere en voegt het voor mij wat toe? Zit er bv veel verschil in qua onscherpe achtergrond met de 60mm - 2.8 Ik hoor graag je bevindingen Gr Anita

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 Jun 2020

Hoi Anita, dat is leuk om te horen. De 50mm 1.8 lens voegt voor jou niks toe als je al een 60mm f/2.8 macrolens hebt. De macrolens geeft ook meer vergroting. Waarom ik het de 50mm lens vaak aanraad aan beginners is dat je er snel mooie onscherpe achtergronden mee maakt en de prijs is heel betaalbaar. Mensen rake snel enthousiaster zo. De macrolens is vaak een stuk duurder en dit is een grote drempel voor veel mensen

Tineke Heijnis
Door

Tineke Heijnis

op 25 Jun 2020

Goedendag Joris, Ik ben een beginnend amateur en heb een jaar geoefend met een compactcamera. Ik vind vooral macro (bloemen) en architectuur leuk en wil vooral buiten fotograferen. Omdat de macrostand op de compactcamera niet handmatig bij te stellen is, wil ik overgaan op een systeemcamera. Mijn keuze is op de Canon Eos M 50 gevallen. Mijn vraag aan jou is, je zegt in het artikel over de keuze van een objectief dat de creatieve lens vooral binnen bruikbaar is. Wat is dan als start meer bruikbaar in mijn geval, naast de kitlens van 15-55mm een macrolens of de creatieve lens.? Daarnaast heb ik een vraag over de cursussen. Die zijn in het midden van het land maar ik las dat je ook een keer in de Amsterdamse waterleidingduinen was. Geef je daar vaker workshops? Met vriendelijke groet, Tineke Heijnis

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 25 Jun 2020

Hi Tineke, je kan ofwel een 50mm f/1.8 STM nemen van Canon. Die is ook buiten goed bruikbaar maar is geen macrolens. Minder vergroting. Ofwel je kan bijvoorbeeld de Sigma" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/sigma-105mm-f-2-8-ex-dg-os-hsm-macro-review/">Sigma 105mm macro nemen voor Canon. In beide gevallen heb je een adapter nodig om de lens te gebruiken op een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-eos-m50-systeemcamera/">Canon EOS M50. Cursussen geef ik in de regio van de betuwe. De praktijkdag in de AWD is onderdeel van mijn Vervolgcursus. Heb je de gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis E-books al gedownload? Dan volgen ook cursusvideo's die je gratis kan ervaren & meer tips over apparatuur ook.

Tineke Heijnis
Door

Tineke Heijnis

op 09 Jul 2020

Goedemiddag Joris, Dank je voor deze reactie. Ik heb al heel wat video’ s bekeken en ook de ebooks gedownload. Heel veel info en dat allemaal zonder enige verplichting, klasse hoor. Is de Canon EOS 50 dan wel een goede keuze als je verder nog niets hebt, die adapter lijkt mij een extra ballast. Is de spiegelreflexcamera met veel mogelijkheden qua objectieven dan misschien een betere keuze?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Jul 2020

Hallo Tineke, Bedankt voor je reactie. Inderdaad is een adapter nodig om een Canon EF 100mm f/2.8 te gebruiken op een Canon EOS M50. Het lensassortiment is een stuk kleiner voor de M50. Een alternatief is ofwel een Olympus systeemcamera. Bijvoorbeeld Olympus" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-olympus-systeemcamera/">Olympus OM-D E-M10 Mark III met Olympus 60mm f/2.8 Macro. Dit heel klein en licht voor een systeemcamera. Andere optie is een instapmodel spiegelreflex, bijvoorbeeld een Canon EOS 250D.

anita van Dongen.
Door

anita van Dongen.

op 13 Jul 2020

Hoi Joris Inmiddels al een stuk wijzer geworden van je cursussen. Ik wil nu een lens aanschaffen met meer bereik voor vogels , portretten op afstand en landschap. Ik zie vaak de Tamron 18-400 mm voorbij komen maar weet niet of deze beschikbaar is voor de Sony a6000. De lens moet ook niet te zwaar zijn zeker omdat ik vaak reis en zo minimaal bagage mee neem. Graag je bevindingen. Dankjewel Groetjes Anita

anita van Dongen.
Door

anita van Dongen.

op 13 Jul 2020

Hoi Joris Inmiddels al een stuk wijzer geworden van je cursussen. Ik wil nu een lens aanschaffen met meer bereik voor vogels , portretten op afstand en landschap. Ik zie vaak de Tamron 18-400 mm voorbij komen maar weet niet of deze beschikbaar is voor de Sony a6000. De lens moet ook niet te zwaar zijn zeker omdat ik vaak reis en zo minimaal bagage mee neem. Graag je bevindingen. Dankjewel Groetjes Anita

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 Jul 2020

hi anita, De Tamron 18-400mm is voor spiegelreflex. Je kan die alleen met een adapter gebruiken op een A6000 en dat raad ik niet aan. Je kan bijv. een 70-350mm van Sony overwegen. Die langere lenzen voor Sony zijn wel vrij snel kostbaar. En het is niet zo allround als 18-400mm want je mist het deel 18-70mm.

Ilse De Coninck
Door

Ilse De Coninck

op 18 Jul 2020

Hallo, Ik heb vorig jaar een canon eos 2000D gekocht met kitlens 18-55mm. Ik had graag nog een lens bijgekocht omdat ik de zoom toch wat beperkt vind, maar weet niet goed voor welke ik best zou kiezen. Ik wil ze vooral gebruiken op reis voor volgende zaken: landschappen, berglandschappen (ze ook wat dichterbij brengen, bv waterval op afstand), aan zee eens wat vogels trekken. Dus eigenlijk een beetje vanalles. Budget ligt rond de 500 euro max.

Joris-Dijkema
jan
Door

jan

op 30 Jan 2021

hoi Ilse, ik heb zelf ook de Canon 2000D en heb een Sigma 10 20 mm lens gekocht voor weinig. Wat een plaatjes makt deze zeg, ik heb het paleis op de dam erop gezet en meer. Ik vind het zelf wel een aanrader!

Ellie Duis
Door

Ellie Duis

op 01 Aug 2020

Hallo Joris, Ik zoek een andere camera. Maak graag natuur foto’s,landschap en bloemen. Maar wil ook het noorderlicht graag kunnen fotograferen. Ik zat aan de canon eos m50 te denken met kitlens. 15-45. €600 kan die dat? Nu gaf de verkoper de canon eos rp met kitlens rf 24-105 mm f4-7.1 IS STM aan. Klinkt goed maar kost €1400 Beslaat natuurlijk wel een groot deel van wensen zonder te hoeven wisselen van lens. Maar hoe zit het met de lichtsterkte.? Zou die het noorderlicht kunnen vastleggen , want daar lees je dat het f 2.8 of liefst f1.8 moet zijn. Beide camera’s zijn lichter en compacter dan de oude eos 350D waar de lens kapot van is. Of..toch daar een nieuwe lens voor kopen die dat licht zou kunnen vast leggen?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 Aug 2020

Hi Ellie, de 350D is niet goed voor noorderlicht. Die kan hoge ISO niet aan. Noorderlicht is niet het makkelijkste. Begin eerst eens bij de basis om het te leren. De EOS RP is vrij duur en besef dat elke lens die je daarna nog eens koopt ook weer erg duur is. Je komt uit op duizenden euro's terwijl je zo te lezen nog een beginner bent. Je kan starten met de M50, zie voor meer info mijn artikelen over de Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-eos-m50-systeemcamera/">Canon EOS M50 en beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-lens-canon-eos-m50/">beste lens voor M50. De rf 24-105 mm f4-7.1 IS STM is ook niet optimaal want die is niet lichtsterk. En lichtsterke lenzen voor de RP zijn zeer duur. Je kunt later voor noorderlicht een adapter kopen voor de M50 en dan een lichtsterke lens gebruiken erop, f/2.8 bijv. (denk aan Tokina). succes met je keuze verder! Mocht je meer willen leren over fotografie, dan kan je mijn VIP" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy">VIP Begeleidingsprogramma volgen. Heb je de gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis E-books al gedownload? Je krijgt dan ook meer tips en video's.

Evelyne
Door

Evelyne

op 15 Aug 2020

Dag Joris Ik heb een canon 2000D en een 50mm1.8 lens en mijn onderwerp is eigenlijk alleen maar mijn hondje Louis. Ik probeer zowel portretfoto’s als actiefoto’s te maken, Zelf ben ik niet echt tevreden over mijn foto’s, maar weet niet goed of ik het best van body of lens zou veranderen. Mijn budget is natuurlijk niet enorm dus bijvoorbeeld €800 voor alleen een lens of body is wat veel. Ook mag het geheel niet te zwaar zijn van gewicht, ik ben chronisch ziek en heb zwakke gewrichten dus een zware body/lens is een no go voor mij. Bij mijn 50mm1.8 vind ik het een beetje lastig dat ik niet kan zoomen en dat het altijd van ‘zo dichtbij is’ als je begrijpt wat ik bedoel. Het is soms moeilijk om mijn hond helemaal op de foto te krijgen, zeker als de plaats beperkt is. Toevallig enige aanbevelingen? Er zijn zoveel keuzes en ik geraak er gewoon echt niet uit wat het beste voor mij zou zijn. Alvast bedankt!

Joris-Dijkema
Benno
Door

Benno

op 25 Aug 2020

Hallo Joris, Met veel plezier blader ik op je site, instagram en facebook. Ook via youtube al veel moois en nuttigs tegen gekomen. Nu de kinderen wat ouder worden en er weer wat meer tijd voor mezelf vrij komt ben ik wat aan het experimenteren geslagen met de Sony SLT a-58. Hier zit een standaard 18-55mm lens/objectief op. Dat is vrij beperkt zeker als je e.e.a van wat verder wil fotograferen. De meeste foto's die er nu mee zijn gemaakt zijn van de kids. Mijn dochter doet aan paardrijden. Binnen in de manege is het vaak wat donkerder. Wat zijn je aanbevelingen als ik wat vaker landschappen wil fotograferen en toch wat van verderaf dichtbij wil halen. Bijvoorbeeld hier in de Biesbosch. Ik heb niet zo'n heel groot budget. Zijn de tamron en/of Minolta beercan lenzen wellicht een goede uitbreiding? Alvast bedankt Met vriendelijke groet, Benno van der Sluis

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Aug 2020

Hi Benno, dank je wel. De Tamron Minolta beercan lenzen ken ik niet. Advies voor meer zoombereik is 200 tot 300mm. Mogelijk kan je 2e hands nog wat vinden voor je A58. Anders bij een beperkt budget een instapmodel spiegelreflexcamera. Bijvoorbeeld nikon D5600 (of D3500). Of Canon 2000D of 250D. Binnenfotografie in de paardenbak is lastig, het vraagt eigenlijk om een vrij dure lens met f/2.8 en de achtergronden zijn ook niet zo mooi binnen.

Anke
Door

Anke

op 26 Aug 2020

Hallo Joris, ik heb een Nikkor lenss 70-300 f4-56 3G ED VR voor de Nikon 7500. Hoe stel ik de camera goed in op deze lens in het menu van de camera?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Aug 2020

Ik begrijp je vraag niet echt. Je hoeft de camera niet per lens apart in te stellen. Je zou gewoon meteen moeten kunnen fotograferen

Piet
Door

Piet

op 07 Sep 2020

Beste Joris, ik heb een nikon d7500 aangeschaft maar nog geen lens. Ik wil namelijk graag een iets professionelere lens kopen dan een kitlens. Ik weet nog niet zeker wat ik leuk vind om te fotograferen, maar ik wil graag landschappen, portretten en (snel) bewegende dieren kunnen fotograferen, heel verschillend dus. Hiervoor denk ik dus een lens in de trant van 18-50/70 mm nodig te hebben en eentje van bv 70-200/300 mm (omdat ik begrijp dat de kwaliteit achteruit gaat bij één superzoom lens). Ik zou alleen echt niet weten welke lensen ik nu het beste kan kopen, als ik gelijk iets betere kwaliteit wil én budget. Ik hoop dat u hier wellicht goed advies voor heeft. Met vriendelijke groet, Piet

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 Sep 2020

Hi Piet, Je kan ook denken aan een Tamron 18-400mm lens, daar zijn veel cursisten tevreden over en het is allround. 2 lenzen kan ook. De AF-P" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/nikon-dx-af-p-70-300mm-f-4-5-6-3g-ed-vr-review/">AF-P 70-300mm van nikon is heel goed betaalbaar en ook snel met autofocus. Voor landschap kan je uit de voeten met een bereik van 18-70mm om te starten. Voor portret heb je liever lichtsterkte. Je kan denken aan een Sigma 17-50mm f/2.8. Of een 50mm f/1.8 van Yongnuo. Zie ook mijn artikel beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/portretlens/">beste portretlens

Daphne
Door

Daphne

op 19 Oct 2020

Beste Joris, Hoi! Ik wil een Nikon D3500 met een goede lens aanschaffen waarmee ik prachtige foto's kan maken van mijn kinderen (2 maanden en 2 jaar oud). Foto's van zowel binnen, (knuffel momentjes, flesje, badje, spelen en knoeien met eten/verf), maar ook van de peuter buiten in de bossen, speeltuin en van het zomer in het zwembad. Welke combinatie met lens raad je aan?

Joris-Dijkema
Daphne
Door

Daphne

op 20 Oct 2020

Beste Joris Ik wil beginnen met fotograferen als hobby. Ik heb nog geen ervaring maar vind het onwijs interessant en leuk om te doen. Ik maak graag foto's van mijn kinderen, 1 van 2jaar en 1 van 1maand oud., zowel closeups binnen als spelen buiten bijvoorbeeld in de speeltuin en in de natuur en op dagjes weg. Mijn oog is gevallen op de Nikon D3500 maar ik weet niet goed welk objectief geschikt is en of ik met mijn fotowensen misschien 2 objectieven moet aanschaffen, of dat 1 volstaat. Mijn budget is niet heel groot. Alles bij elkaar zou ik graag onder de €750 blijven. Alvast bedankt! Groetjes Daphne

Joris-Dijkema
Sandra Norde
Door

Sandra Norde

op 12 Nov 2020

Hallo Joris, Ik heb een telelens 70-300, en een 50mm lens en een kitlens, deze gebruik ik het minste, veelal fotografeer ik met de 70-300 en de 50mm lens. Ik zou er eigenlijk nog 1 bij willen, ik weet alleen niet zo goed welke lens. Ik zat zelf te denken aan de 85mm lens. Ik fotografeer vooral kinderen dan gebruik ik de 50mm, en als ik bij een voetbalwedstrijd sta van mijn zoontje gebruik ik de 70-300 F4-5.6. Zou jij ook de 85mm aanraden of heb jij een andere optie? Groetjes, Sandra Norde

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Nov 2020

85mm is wat gebruikt wordt voor portretfotografie maar is zeker niet allround verder. Ik zou echt kijken naar wat je in de praktijk mist en dan pas wat kopen. Het hangt er ook vanaf of je fullframe of cropcamera gebruikt. Op een cropcamera is 50mm eigenlijk al rond 75 of 80mm, afhankelijk van je camera.

Mario
Door

Mario

op 20 Nov 2020

Hallo Joris, Als beginnend fotograaf wil ik graag een systeemcamera aanschaffen. Mijn oog is gevallen op de canon eos m50. Voor wat betreft de lens weet ik niet goed welke keus ik moet maken. Ik wil graag landschappen, bloemen, insecten, paddenstoelen, maar ook kinderen zowel binnen als buiten fotograferen. Daarbij zou ik graag, indien mogelijk, 1 lens gebruiken. Wat zou een goede keus zijn?

Joris-Dijkema
jaap buis
Door

jaap buis

op 21 Dec 2020

Dag Joris, Sinds een paar weken heb ik een lidmaatschap op je site. Met veel plezier en interesse volg ik je artikelen en zal daar nog wel even zoet mee zijn. Je geeft aan dat een 50 mm lens als standaardlens veel toevoegt. Ik het een Olympus OM D-E1 systeemcamera. Dus MFT. Met Zuiko lenzen. Een tweede hands 50 mm. F1.4 lens staat op mijn verlanglijstje. Op marktplaats heb ik een interessant exemplaar ontdekt. Zuiko 50mm F1.4. Uit tests blijkt dat deze lens duidelijk is aan te bevelen boven de F 1.8-versie, terwijl het prijsverschil gering is. Mijn vraag is, of jij weet of dit past op mijn camera? Ik ben er nl. niet achter, of Zuiko-lenzen per definitie voor MFT bestemd zijn, of zijn die er ook voor full frames? Met dank alvast voor je reactie

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 22 Dec 2020

Hi Jaap, Dank je. De 50 mm f/1.4 ken ik zelf niet, ik kan die niet vinden als ik erop google. Ik kom uit bij de 45 mm 1.8. Ik denk dat je het het beste kan navragen bij een grote fotozaak. Ik kon het zo snel niet vinden. Ik heb zelf de 45 mm 1.8 om bij cursussen op locatie uit te lenen en cursisten waren er wel tevreden over.

Frans Krouwels
Door

Frans Krouwels

op 28 Dec 2020

beste Joris Mijn zoon heeft een Nikon D5200. Hiermee wil hij graag vogels fotograferen. De Nikon 18-200 lens die hij nu heeft is niet voldoende, hij wil meer tele, tenminste 400. Welke nog betaalbare lens kun je aanraden? groet Frans

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 Dec 2020
Anita
Door

Anita

op 30 Dec 2020

Beste Joris , ik heb een Nikon D850 ik ben een beginner. Welke lens kan ik het beste aanschaffen? Er zat geen lens bij. Ik heb nog niet echt een onderwerp dat ik graag zou fotograferen, ben nog zoekende.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 Jan 2021

Hi Anita, dan zou ik een wat meer allround lens aanschaffen. Alleen het is niet goedkoop omdat het een heel professionele camera is. Allround is bijv: Nikon AF-S 28-300mm f/3.5-5.6G VR ED Dit zijn ook no 2 lenzen maar wat minder allround: Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-5.6E ED VR objectief Nikon AF-S 24-85mm f/3.5-4.5G VR ED objectief

Hans Balemans
Door

Hans Balemans

op 04 Jan 2021

Beste Joris. Heb een vraag over objectieven. Heb zelf een Canon 2000D camera met de volgende objectieven 18x55 canon en een van 18x270mm Tamron. Nu wil ik er een objectief bij kopen zit te denken aan een groothoeklens of een macro lens. Mijn voorkeur foto`s zijn landschappen maar kleine dieren zoals insecten en wat ik verder in de natuur tegenkom. Budget ongeveer €500,00 Wat raad jij mijn aan???. De foto`s in jouw video`s met wat voor objectief heb jij die gemaakt??? Hoor van je.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 Jan 2021

Hi Hans, het is lastig om 1 lens te kopen die zowel voor macro heel goed is al voor landschap, dat werkt niet echt. Dus ik zou kiezen wat je het belangrijkst vindt. Qua macro: Sigma" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/sigma-105mm-f-2-8-ex-dg-os-hsm-macro-review/">Sigma 105mm macro. En qua groothoek kan je een lens uit dit artikelen nemen: Beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-groothoeklens-canon/">Beste groothoeklens voor canon (bijv. de 10-18mm).

jan
Door

jan

op 30 Jan 2021

Hoi Joris, ik heb de Canon 2000d gekocht vorig jaar mei en heb al snel de Canon EF 75-300mm f/4.0-5.6 IS USM maar ik merk dat ik niet genoeg heb voor vogel fotografie. Welke lensraad je me aan? Groet, Jan

Joris-Dijkema
Geert Smets
Door

Geert Smets

op 30 Jan 2021

Dag Joris, Ik twijfel tussen de Yongnuo 50mm 1.4 en de nikon 50mm 1.8 prime lens. Welke adviseert u mij, ze liggen beiden in dezelfde prijsklasse, maar de yongnuo is lichtsterkte!? Alvast bedankt.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Feb 2021

Hi Geert, de Yongnuo 50mm 1.4 heb ik nog niet bekeken. Ik kan er niet niet veel over zeggen, google even naar reviews. De 50mm 1.8 STM voor Canon is voor dat geld goed.

Marc Stroobants
Door

Marc Stroobants

op 03 Feb 2021

Hey Joris, je hebt me overtuigd met je creatieve lens! Ik heb een Pentax K50 en de lens kost rond de 140 €! Zou deze lens ergens tweedehands te vinden zijn, en zo ja waar of is dit een slechte optie?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 05 Feb 2021

Hi Marc, hiervoor kan je het beste googlen. Pentax heeft wel minder aanbod tweedehands. Het kan zeker, ik zou testfoto's maken (zeker ook met groot diafragma), aan de lens ruiken( bij muffigheid is hij nat geweest). Autofocus testen enz. Contactpunten (zijn ze niet vies?).

Dav van lee
Door

Dav van lee

op 04 Feb 2021

Hoi Joris, Ik ben sinds 1 maand bezig met fotografie en ik heb de canon 700d 18-55. Ik merk dat ik vooral in huis niet echt n lage diafragma kan gebruiken hij gaat vaak niet lager dan 5 of 4. Ik vind een wazige achtergrond super gaaf! Ik ben mijn stijl een beetje aan het ontdekken maar ik vind wat moody (donkere) foto’s erg mooi. Bokeh vind ik erg mooi! Ik hoorde en las ook bij jou dat de 50mm canon echt een topper is en betaalbaar en dat deze lens super mooie foto’s maakt ook bij wat minder goeie lichtomstandigheden. Ik begreep dat je met een lage diafragma wel echt een andere sfeer kunt neerzetten als wat ik nu heb? Ik wil deze eigenlijk wel gaan aanschaffen maar ik vraag mij af of aangezien ik nu een zoomlens gewend ben het niet tegen gaat vallen een lens met een vast brandpunt? En kan ik hier ook mee naar buiten of wordt dat lastig om landschappen mee te fotograferen? Is een lens met een vast brandpunt altijd scherper? Ben heel benieuwd naar jouw advies :) Dank je wel alvast

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 05 Feb 2021

Hi Dav, voor jouw camera kan je ook gaan voor een 35mm lens maar die kunnen duurder zijn. Zie 35mm" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/35-mm-of-50-mm-lens/">35mm of 50mm lens. Je kan er mooie wazige achtergronden mee maken. Donker of moody kan ook met andere lenzen. Het is wel minder flexibel dan een zoomlens. Als je flexibeler wil zijn en wil kunnen zoomen dan raad ik je aan de Sigma 17-50mm 2.8. Die is ook nog betaalbaar (wel duurder) maar dan ben je flexibeler dan met een 35 of 50mm lens. Lens met vast brandpunt is niet altijd scherper, verschilt per lens.

Dav
Door

Dav

op 07 Feb 2021

Hoi Joris, ik lees je berichtje toevallig net pas omdat de site nog open stond. Ik heb helaas geen melding gekregen dat je gereageerd hebt vond het al lang duren haha dus ik heb een paar dagen geleden de 50mm besteld omdat ik ergens van jou heb gelezen dat jij deze adviseerde. Wat ik er nu mee ervaren heb is dat hij super mooie scherpe fotos maakt met heel warm beeld. Niet kunnen zoomen is wel echt wennen. Ik vind de lage diafragma 1.8 echt hele mooi resultaat opleveren. Ik raak nu wel een beetje in de war door jou advies hierboven,had ik dan toch de Sigma moeten nemen? Zie dat de Sigma even duur is. Jij zegt donker en moody kan ook met een andere lens, komt over alsof ik beter niet de 50 moet nemen? Had ik dan beter een andere kunnen nemen dan die ik nu heb? Is de sfeer kwa fotos van de sigma exact hetzelfde? Ik heb nl wel eens gelezen dat een vast brandpunt scherper is, ik zie dat verschil goed met de lens die er op zat. Beetje confused nu ;) Ps de link kan ik niet openen.

Bettina van Dam
Door

Bettina van Dam

op 16 Feb 2021

Hoi Joris, sinds gisteren ben ik VIP lid n.a.v. je leuke webinar en digi boek de 10 bouwstenen. Ik ben sinds 1 jaar aan het fotograferen met de Nikon D3500 - kitlens 18-55 mm. Ik heb nog niet een specifieke voorkeur voor Macro fotografie of dieren in het wild. Ik vind beide super leuk om te doen en wil hiervoor een allround lens aanschaffen. O.b.v. tips en reviews heb ik op internet de volgende 3 lenzen gevonden. * Sigma 18-300 mm € 469,00 * Tamron 16-300 mm € 499,00 * Tamron 18-270 mm € 299,00 Kan jij vanuit jouw ervaring een aanbeveling of tips geven welke lens ik het beste kan aanschaffen? Heel benieuwd naar je reactie. Alvast bedankt en een fijne dag, Hartelijke groet Bettina van Dam

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 16 Feb 2021

Hi Bettina, Bedank, voor wildlife vind ik de Tamron" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/tamron-18-400-mm-f-3-5-6-3-di-ii-vc-hld-lens-review/">Tamron 18-400mm nog beter en is ook interessant voor closeups om mee te beginnen. De Tamron 18-270mm raad ik af ivm onscherpere beelden bij 270mm. Als je budget hebt is de extra 100mm wel fijn met 400mm. En tweedehands levert de lens ook wat meer op bij verkoop dan de andere, dus je bent het geld niet helemaal kwijt. En anders de Tamron 16-300mm

Bettina van Dam
Door

Bettina van Dam

op 16 Feb 2021

Hoi Joris, Dank je wel voor je advies. Is zeker interessant om naar te kijken. De Tamron 18-270 mm valt definitief af. 2e hands lenzen is ook een optie maar vind ik spannend. complimenten voor de site, heel veel informatie. Neem de tip uit de webinar ter harte, kleine stapjes en niet alles tegelijk willen. Fijne avond. Groetjes Bettina

Frederick van Nieuwenhuyze
Door

Frederick van Nieuwenhuyze

op 18 Feb 2021

Hallo, Ik ben 10/02/21 gestart met een nieuwe hobby. Ik kocht mij de eos 2000d, na een week begon ik zin te krijgen in meer. Een grotere lens, maar welke lens raad je mij aan als beginner die bij mijn toestel past. Landschappen, dieren, personen en insecten trekt me aan, zowel de kleine dingen als de grote omgeving vind ik spannend. Maar heb geen idee welke kant ik uit moet. Heb je even raad..... thx

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Feb 2021

Hi Frederick, je hebt een vrij brede interesse. Je zegt niet welke lens je nu hebt. Ik denk 18-55mm. Je kan denken aan de Tamron" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/tamron-18-400-mm-f-3-5-6-3-di-ii-vc-hld-lens-review/">Tamron 18-400mm omdat die heel allround is. Voor dieren is de 400mm fijn (en neem anders minimnaal 300mm). Voor insecten kan je later nog een macrolens nemen maar met de Tamron 18-400mm kan je ook bijv. wel goed vlinders fotograferen. Zie ook welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">welke betaalbare lens Canon

bert
Door

bert

op 24 Feb 2021

Beste Joris, Ben sinds 2 dagen lid, ik wil mij nu ik met pensioen ben gaan toeleggen op fotografie. Graag je advies willen omtrent mijn aankoop. Canon 250D Yongnuo 50mm f/1.8 prime lens Tamron 18-200mm f 3.5-6.3 DI II vc voor canon 18-55 mm IS II f 3.5-5.6 Laatst genoemde zie je ook als f/4-5.6 weet niet welke het beste is. Budget ca €900,- Fotografeer meest buiten. Graag hoor ik je advies. Bij voorbaat dank, Met vriendelijke groet, Bert PS, huidige camera Nikon coolpix 510

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Feb 2021

Hi Bert, mooie allround set om mee te werken. Je kan ook de Canon 50mm f/1.8 STM nemen, die focust iets beter en stiller. In principe is f/3.5-5.6 iets lichtsterker dan de f/4-5.6 maar maakt niet zoveel uit. Het is een upgrade qua opties t.o.v. je Coolpix 510 maar uiteindelijk gaat het toch vooral om jou zelf. Als je meer wil leren kan je ook kijken naar mijn VIP" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">VIP Programma