Welke lens voor Fotografie 2019? 100% Onafhankelijk Advies
arrow_drop_up arrow_drop_down

Beste lens voor fotografie: welke lens kopen in 2019?

Welke lenzen (objectieven) gebruik je voor je spiegelreflex– of systeemcamera als je begint? Er is zoveel keuze dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Wat zijn nu eigenschappen waarop je let? Wat koop je als beginner als je nog niet weet wat je vooral wil fotograferen? Ontdek ook meer over een creatieve lens, aanraders en afraders. Voorkom een miskoop en geef je geld bewuster uit.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Zo is dit artikel opgebouwd

Dit is een vrij groot artikel. Hieronder zie je welke onderwerpen aan bod komen.

Ik weet heel goed dat het in het begin moeilijk is om een keuze te maken en dat meer lezen ook niet altijd helpt ;-). Je bent veel vaktermen niet gewend.

Daarom kan je onderaan dit artikel ook een vraag stellen.

Even tussendoor, zoek je concreet advies voor een betaalbare telelens voor Nikon of Canon? Bekijk dan mijn artikel over een Nikon Telelens (klik op de blauwe tekst) of Canon telelens (klik op de blauw tekst). Daar worden allerlei modellen vergeleken.

Opbouw van dit artikel:

Onthoud dat je lens/lenzen belangrijker zijn dan je camera. Houd dus budget over voor lenzen!

Hoeveel invloed heeft je lens eigenlijk?

Eerst de fotograaf, dan de lens en dan de camera!

Jij als fotograaf hebt de meeste invloed op de kwaliteit van je foto’s. Beheers je je camera-instellingen, maak je sterke composities enz? Vervolgens is het de lens die meer invloed heeft dan de camera (de body). Toen ik begon heb ik een tijd gewoon mijn instapmodel spiegelreflexcamera gebruikt en kocht ik tweedehands professionele lenzen. Andersom werkt niet zo goed, een duurdere camera met een goedkopere lens geeft minder goede resultaten. Wil je goed vooruit komen, investeer dan dus in je eigen vaardigheden en over het algemeen eerder in je lenzen dan in je camera.

Lens of camera belangrijker in fotografie?

Welk onderwerp ga je fotograferen? 

Als je tegen de fietsenmaker zegt dat je een nieuwe fiets wil kopen dan neem ik aan dat de beste man (of vrouw) je zal vragen waar je de fiets vooral voor wil gebruiken. Die vraag moet je jezelf als fotograaf ook stellen. Dus wat voor foto’s heb jij voor ogen? Wil je op safari wilde dieren van een afstand groot in beeld brengen? Portretten of ongeposeerde foto’s van kinderen vanaf een wat grotere afstand. Sport? Wil je landschappen, cityscapes (steden) of nachtfoto’s maken?

De lichtomstandigheden doen er ook toe. Als je bijvoorbeeld binnen veel uit de hand wil fotograferen, dan is niet elke lens daarvoor even geschikt. Er is binnen vaak weinig licht en de ene lens kan daar beter mee omgaan dan de andere. Dat lees je verderop bij ‘lichtsterkte’.

En de standaard kitlens?

Veel camera’s (body’s) worden verkocht in een set met een objectief erbij (kitlens). Meestal is dit een 18-55 mm objectief. De prijs-kwaliteit-verhouding is over het algemeen niet verkeerd. Wat kun je in het kort verwachten van zo’n objectief en wat niet?

Uitgezoomd is het een prima lens om veel omgeving in beeld te brengen. Weidse beelden, overzichtsfoto’s. Je kunt denken aan landschapsfotografie, stedelijke landschappen of overzichtsfoto’s op een feestje. Ingezoomd is de lens ook te gebruiken voor bijvoorbeeld portretfotografie. Je kunt je onderwerp alleen niet echt dichtbij halen als het wat verder weg is. Houd je het alleen bij een 18-55 mm lens, dan ben in bepaalde situaties beperkt.

Zoomlenzen

Je hebt grofweg lenzen waarmee je in- en uit kunt zoomen (zoomlenzen) en lenzen waarmee dat niet kan (primelenzen). De zoomlens geeft je flexibiliteit. Je kunt even snel je onderwerp dichterbij halen of juist meer van veraf fotograferen. Het is handig als je onderwerp zich niet standaard op dezelfde afstand van jou bevindt. Kijk, als jij weet dat je vooral portretfoto’s wil maken dan kun je makkelijker op een vaste afstand van je model gaan staan dan wanneer je dieren wil fotograferen.

Sigma F 18-300mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM Superzoomlens

Superzoomlens van Sigma van 18-300 mm. Je hoeft met zo’n lens weinig te wisselen, maar let wel even op de tips hieronder…

Superzoomlenzen: de ideale alleskunner of toch niet? 

Er bestaan ook superzoomlenzen, een lens waarmee je zowel overzichtsfoto’s met veel omgeving kunt maken als foto’s van onderwerpen die je dichterbij haalt. Bijvoorbeeld 18-250 mm, 18-270 mm of 18-300 mm. De lens geeft daardoor natuurlijk veel flexibliteit. Met zo’n lens kun je meerdere situaties aan en je hoeft niet telkens van lens te wisselen. Dat is niet altijd praktisch en het geeft het risico dat er stof in je camera komt.

Die flexibliteit kan soms wel ten koste gaan van de kwaliteit van je foto’s. Over het algemeen geldt: hoe groter het zoombereik van een lens, hoe meer je op moet letten op de beeldkwaliteit. Bij sommige superzoomlenzen is de kwaliteit als je helemaal inzoomt bijvoorbeeld wat minder, de foto is dan bijvoorbeeld minder scherp. Zo’n lens moet eigenlijk alles tegelijk kunnen en die combinatie is moeilijker. Je huisarts moet ook van alles wat af weten maar hij weet niet van één onderwerp alles. Het is met andere woorden geen specialist en dat geldt ook voor dit soort lenzen. Een lens die alléén maar gemaakt is om veel omgeving in beeld te brengen (groothoeklens) is daarvoor geoptimaliseerd. Zo’n lens hoeft maar één ding goed te kunnen en maakt daardoor minder lensfouten. Toch zijn er tegenwoordig wel superzoomlenzen die goed presteren.

Primelenzen: ‘de specialisten’

Een objectief waarmee je niet kunt in- en uitzoomen heet een primelens. Ze noemen dat ook wel een lens met een vaste brandpuntsafstand. Primelenzen zijn er in allerlei soorten. Zowel in het groothoekgebied (voor landschapsfotografie, stedelijke landschappen, nachtfotografie enzoorts) als voor potretfotografie (bijvoorbeeld 85 mm). Ook zijn er genoeg primelenzen in het telegebied: om onderwerpen dichtbij te halen. Bijvoorbeeld 135, 200, 300, 400, 500 mm lenzen of verder. Deze lenzen zijn minder flexibel, maar hoeven ook maar in één gebied te presteren en dat doen ze dan ook vaak goed en met minder lensfouten.

Meestal koop je een primelens als je goed weet wat je wil fotograferen. De lens is immers minder flexibel omdat je er niet mee kunt zoomen.

Past een objectief op jouw type camera?

Niet elk objectief past op elke camera (body). Dit heeft niet alleen met het merk te maken, maar ook met het type camera dat je hebt. Zo maakt Canon bijvoorbeeld onderscheid tussen EF en EF-S objectieven. De EF-S objectieven zijn alleen geschikt voor de niet-professionele spiegelreflexcamera’s van Canon (de camera’s met een zogeheten cropsensor). Heb je een professionele fullframe camera van Canon, dan kun je daarop dus niet de EF-S objectieven van Canon gebruiken. De EF-lenzen zijn passen wel gewoon op de beide type camera’s van Canon die ik net noemde (camera’s met een cropsensor of een fullframe sensor).

Ook zijn er objectieven van merken die zelf geen camera’s produceren. Ze maken alleen lenzen voor andere merken camera’s. Bekend zijn bijvoorbeeld Sigma en Tamron. Voor je Canon/Nikon (en vaak ook Sony) camera kan je dus ook lenzen van Sigma of Tamron kopen. Je moet wel de juiste versie nemen. Dus stel dat je een NIkon spiegelreflexcamera hebt en je wil een Tamron lens kopen dan moet je de versie voor Nikon kopen.

Scherpte

Als het om scherpte gaat is het goed om te weten dat lenzen niet op alle afstanden even scherp presteren. Voorbeeld: het kan bij een telelens/superzoomlens zo zijn dat een lens bijvoorbeeld minder scherp is als je helemaal inzoomt dan wanneer je juist niet inzoomt. Ook kan de scherpte afhangen van je camera-instellingen (bijvoorbeeld het diafragma). Reviews op internet kunnen helpen te beoordelen hoe de lens presteert qua scherpte.

De snelheid van de autofocus: het scherpstellen

Om te kunnen fotograferen is scherpstellen erg belangrijk. Het ene objectief kan een stuk sneller scherpstellen dan de andere. Kijk, een landschap loopt niet weg. Het is dan wat minder belangrijk hoe snel een lens kan scherpstellen. Alleen bij een dier of sporter kan het wel vervelend zijn als de lens echt langzaam zou scherpstellen. De echt snelle lenzen zijn vaak duurder, maar de meeste lenzen zijn tegenwoordig ook te gebruiken voor bewegende onderwerpen.

De lichtsterkte van een objectief

Het ene objectief kan meer licht doorlaten dan het andere. Het ene objectief is dus lichtsterker dan het andere. Een lichtsterke lens heeft een groter maximaal diafragma (lensopening). Weet je nog niet goed wat diafragma is, lees dan het artikel over diafragma. We spreken van een lichtsterk objectief als het maximaal diafragma F/2.8 of groter is. Het 50 mm f/1.8 objectief dat ik eerder in dit artikel noemde is dus erg lichtsterk. Dit is een voordeel in situaties van weinig licht, bijvoorbeeld voor het binnen fotograferen, indoor sport of op vakantie in een donkere kerk. Het geeft ook meer mogelijkheden om te spelen met scherpte en onscherpte.

Beeldstabilisatie

Sommige objectieven beschikken over ‘beeldstabilisatie‘. Hierdoor is het mogelijk om met langere sluitertijden uit de hand te fotograferen en zo voorkom je onscherpe foto’s die door jouw bewegingen kunnen worden veroorzaakt. Lees het artikel ‘Een Objectief met of zonder beeldstabilisatie kopen’ voor meer info over beeldstabilisatie. Daar ontdek je ook wanneer ik je echt aanraadt om een lens te kopen met beeldstabilisatie.

Welk objectief koop je als je nog niet weet wat je wil fotograferen?

Kitlens
Het is natuurlijk praktischer om te weten wat je wil fotograferen voordat je een lens koopt, maar stel dat je wil beginnen met fotografie en dat je nog wil onderzoeken welke vorm van fotografie jou het meeste aanspreekt. Wat zou je dan voor lens kunnen aanschaffen? Je kunt met een kitlens van 18 tot 55 mm starten.

Telelens
Wil je onderwerpen vanaf een grote afstand dichterbij kunnen halen, dan is een telelens aan te raden. Bijvoorbeeld tussen 200 mm of 300 mm. Langer wordt al gauw duurder en een stuk zwaarder uit de hand. In de volgende paragraaf zie je een aantal tips voor lenzen die je als beginner kan kopen.

50 mm f/1.8 Beste lens fotografie beginner

De lens die ik heel veel beginnende fotografen aanraad…

Creatieve lens voor beginners
Wil je meer dan de automatische stand, dan is een 50 mm f/1.8 lens ook een aanrader. Wat mij betreft om 3 redenen:

1) Dit objectief geeft je veel creatieve mogelijkheden als het gaat om het creëren van mooie, onscherpe achtergronden. Hierdoor gaat de aandacht in je foto veel meer naar je onderwerp, het deel dat wel scherp is in je foto. Dit is ook heel geschikt voor portretfotografie van mensen of dieren of bij andere stilstaande onderwerpen, zoals bloemen of stillevens. Je kunt meer spelen met scherpe en onscherpe delen in je foto. Je zult er ook foto’s mee maken die met een digitale compactcamera niet te maken zijn.

2) Door het grote diafragma (f/1.8) is de lens voor binnen een stuk geschikter dan de gewone kitlens van 18-55 mm of de telelens. Er is binnen niet veel licht en het grote diafragma van de 50 mm f/1.8 lens benut veel meer het licht dat er is. De beeldkwaliteit wordt binnen beter en je hebt minder snel last van onscherpe foto‘s. De achtergronden worden onscherper en dat is handig omdat binnen de achtergronden niet altijd heel mooi zijn. Denk aan het fotograferen van kinderen, dieren of stilstaande onderwerpen binnen. In huis heb je eerdere wat storende delen in de achtergrond in beeld dan buiten.

3) De lens is nog vrij betaalbaar. Afhankelijk van het merk dat je hebt, is de lens er bijvoorbeeld vanaf 80 euro. Soms 100 of 120 euro en bij sommige merken en sommige merken zijn wel duurder. Voor de systeemcamera is de lens vaak ook duurder.

Als je meer wil weten over deze creatieve lens en foto’s wil zien die cursisten (beginners met nog weinig kennis) met deze lens maakten, dan raad ik je aan om Mijn gratis E-books De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie en Ontdek de Creatieve Lens te downloaden >>> (klik op de gele tekst)

Macrofotografie/close-up fotografie

Wat kan je niet verwachten van een 50 mm f/1.8 lens? Je kunt er niet mee in- of uitzoomen, dat zul je met je eigen benen moeten doen. Naar voren of naar achteren lopen dus. De lens is niet geschikt om onderwerpen die verder weg zijn echt dichtbij te halen.

Lees reviews op Internet over objectieven

Heb je eenmaal een objectief in je hoofd dat bij jouw budget past, ‘google’ dan eens op de naam van dat objectief in combinatie met de woorden ‘test’ of ‘review’. Zo zul je reviews kunnen vinden over de prestaties van een objectief, ook in vergelijking met andere objectieven. Het blijft in het begin alleen best lastig om te beoordelen wat je moet kopen als je er nog niet veel verstand van hebt. Ook is het vaak in het Engels. De termen zijn al gauw wat ingewikkeld voor wie het niet gewend is.

Daarom kan je onderaan dit artikel ook een vraag stellen over lenzen.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen? 

Volg mijn persoonlijke begeleidingstraject >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, persoonlijke fotofeedback op je eigen niveau, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over lenzen


Stel onderaan je vragen en ontvang persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Ook interessant voor anderen? Delen mag!

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van de gratis E-books De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie en Ontdek de Creatieve lens die meer dan 15.000 keer zijn gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Marieke

Door

Marieke

op 25 December 2015

Hallo Joris, bedankt voor de tips! Ik denk er wel eens over om een nieuwe lens te kopen. Een 70-200 milimeter. Heb je daar nog tips voor?

An

Door

An

op 27 December 2015

Hallo Joris,
Ik zou graag een eigen camera kopen. Momenteel heb ik een Nikon D50 geleend van iemand.
Maar er is zoveel keuze dat ik niet goed weet waar te beginnen.

Ik vermoed dat ik enerzijds veel binnen foto’s zal maken (van bijv de huisdieren en familieleden) Ik zou graag willen oefenen met portretten. Het lijkt me fantastisch om mooie portretfoto’s te kunnen maken.
Daarnaast ben ik ook een grote fan van macrofotografie. Momenteel probeer ik buiten in de natuur wat uit en dan liefst een detail fotograferen ipv een landschap.

Zijn er bepaalde zaken waar ik in dit geval rekening mee moet houden bij de keuze voor een objectief?
Heb je bepaalde suggesties/tips qua keuze?

Alvast bedankt voor je tips.

Mvg,
An

joris1

Door

joris1

op 27 December 2015

Hallo Marieke,

Ik weet niet waarvoor je een 70-200 mm objectief precies wil gebruiken. De (Canon) serie van 70-200 objectieven (er zijn er meerdere) is erg goed. Er is een aantal verschillen in een reeks objectieven van 70-200 mm (niet alleen bij Canon). Bijvoorbeeld de lichtsterkte (grootst mogelijke diafragma). Een lichtsterkte van F/2.8 is een voordeel in situaties van weinig licht, bijv. bij indoor sportfotografie. Fotografeer je vooral met genoeg licht (bijvoorbeeld buiten bij daglicht) of in een studio, dan is lichtsterkte wat minder belangrijk. Voordeel van een lichtsterker objectief kan ook de beperkte scherptediepte zijn, dus je kunt wat meer spelen met scherpte en onscherpte in je foto. Je betaalt wel een stuk meer voor zo'n objectief.

Bedenk ook dat een objectief met lichtsterkte F/2.8 aanzienlijk zwaarder is dan een objectief van F/4.0. Voor sommige vormen van fotografie is dat belangrijk. Bijv. reizen.

Een ander verschil is of het objectief beeldstabilisatie heeft. Dit kan ook een voordeel zijn bij het fotograferen uit de hand. Het maakt het objectief ook een stuk duurder. Wil je vaak snelle bewegingen scherp fotograferen, dan is beeldstabilisatie minder belangrijk.

Succes met je keuze!

Roelie

Door

Roelie

op 27 December 2015

Ha Joris, ik heb een macro lens Canon 100mm gekocht. Echter krijg ik.hem niet scherp gesteld. Heb je tips voor mij?

Joris Dijkema

Door

Joris Dijkema

op 29 December 2015

Hallo An,

Er is inderdaad erg veel keuze waardoor het alleen maar moeilijker wordt om je keuze te maken. Zonder je budget te kennen adviseer ik je om een spiegelreflexcamera (body) van Canon of Nikon te kopen. Canon of Nikon omdat dat de twee grootste merken zijn waardoor je ook in de toekomst de meeste keuze hebt als het gaat om objectieven.

De camera heeft over het algemeen minder invloed op de beeldkwaliteit van je foto's dan je objectief. Dus verhoudingsgewijs meer besteden aan de objectieven kan slim zijn. Je zou voor een instapmodel spiegelreflexcamera kunnen gaan.

Portretfotografie kan met een kitlens van 18-55 mm (het objectief dat vaak standaard wordt meegeleverd), maar met een 50 mm F/1.8 objectief (ca. 100 euro of iets meer) heb je meer mogelijkheden als het gaat om het creëren van onscherpe achtergronden in je foto's. Dat is vaak mooi bij portretfotografie. Dit is een lichtsterk objectief, waarmee je ook binnen voordeel hebt t.o.v. een kitlens. Wel ontstaat er binnen al gauw meer ruis in je foto's. Ik vind het niet ideaal om binnen te beginnen met portretten. Je kunt dit objectief ook gebruiken voor natuurfotografie. Ook daar kan het mooi zijn om een detail scherp te fotograferen met een onscherpe achtergrond.

Een instapmodel body van Canon is bijvoorbeeld een EOS 100D. Die is relatief klein en licht. Even voelen of je hem niet te klein vindt. Van Nikon zijn er ook meerdere mogelijkheden, bijv. een D3300. Het hoeft zeker niet 1 van deze 2 te worden, maar het is een indicatie.

Voor echte macrofotografie - dus om iets kleins groot af te beelden - is een macro objectief het beste. Die kan je ook later nog kopen als je toch meer details wil fotograferen dan mogelijk is met bijv. een 50 mm f/1.8. Globaal heb je die van 60, 90, 100, 105, 150 of 180 mm. 60 mm is vrij kort. Rond de 100 mm is redelijk allround. De langere brandpuntsafstanden (dus 150 of 180 mm) worden meer gebruikt voor macrofotografie van bijv. vlinders of juffers en kunnen wat moeilijker zijn om mee uit de hand te fotograferen. Je hoeft niet per se een objectief van Canon of NIkon te kopen. Je kunt bijvoorbeeld ook eens kijken naar objectieven van Tamron. Macro objectieven zijn redelijk prijzig.

Voor macrofotografie is een liveview functie op de body waarmee je je beeld kunt vergroten (vaak kan dat tot 5x of tot 10x) handig. Dit i.v.m. het scherpstellen dat nauw kan zijn (precisie kan vragen).

Succes!

Joris Dijkema

Door

Joris Dijkema

op 29 December 2015

Ps. Door onderhoud aan het Blog wordt nu vermeld dat ik 'gast' ben.

Joris Dijkema

Door

Joris Dijkema

op 29 December 2015

Hallo Roelie,

Staat je objectief ingesteld op autofocus (het schuifknopje met AF/MF op je objectief)? Dan moet je kunnen scherpstellen door de ontspanknop (knop waarmee je de foto maakt) half indrukt. Vervolgens druk je door om de foto te maken. Als je objectief op MF staat (manual focus), dan moet je draaien aan de scherpstelring op je objectief tot je een scherp beeld ziet.

Op welke afstand van je onderwerp heb je scherpsgesteld? Ik bedoel hiermee de afstand tussen je objectief en je onderwerp, bijv. een bloemetje. Het objectief heeft (net als elk ander objectief) een bepaalde minimale scherpstelafstand. Dat is bij jouw objectief 30 cm gerekend vanaf de sensor tot je onderwerp. Praktisch, als jij op een korte afstand (bijvoorbeeld 10 cm) probeert scherp te stelllen dan lukt dit niet. Je zit te dichtbij. Je objectief kan dan niet scherpstellen. Probeer de afstand tussen je objectief en je onderwerp dan telkens wat te vergroten tot je wel scherp kunt stellen.

Succes!

Ps. door onderhoud aan het Blog staat er dat ik ook 'gast' ben. Uiteraard klopt dit niet.

Michel

Door

Michel

op 30 December 2015

Hoi Joris, ik wil in de loop van volgend jaar een nieuw gebruukt onjectief aanschaffen. Ik fotografeer voornamelijk portret "personen met grote vis in de hand" omgeving visgebied, mijn eigen spelende kinderen, in het bos beetje vanalles. Wil me ook wat gaan verdiepen in straat fotografie. Hiervoor zat ik te denken aan de canon 24-105mm. Wat denk jij hiervan?

Ik bezit een EOS600D / 18-55MM kitlens / 70-300mm en de plastic fantastic 50mm f1.8

Joris Dijkema

Door

Joris Dijkema

op 3 January 2016

Hallo Michel,

Er zijn meerdere versies van het objectief dat jij noemt: 24-105 mm. Ik neem aan dat je doelt op het Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM objectief. Het objectief komt goed uit tests en heeft een variabel bereik en beeldstabilisatie ([url]"http://www.fotograafgeldermalsen.nl/blog/20-basisbegrippen/59-objectief-met-of-zonder-beeldstabilisatie"[/url]) Een zoomlens is sowieso flexibel bij het fotograferen van grotere vissen.

Voor portretfotografie is hij ook te gebruiken. Je kunt eventueel wat verder weg gaan staan van je model of je kinderen in de omgeving vastleggen. Bij straatfotografie lijkt het mij praktisch als je snel kan inspelen op wat je ziet, bijvoorbeeld een portretfoto of meer omgeving/sfeer van de straat in beeld brengen. Het zoombereik is daarvoor handig. Je 70-300 mm lens mist de mogelijkheid om omgeving goed in beeld te brengen. Ook bij het fotograferen van de vissen heb je eigenlijk te veel brandpuntsafstand met 70 mm. 50 mm 1.8 is een leuke portretlens, maar niet flexibel .

Je hebt alleen wel een variabel diafragma bij het Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM objectief. Als je inzoomt, word je maximale diafragma uiteindelijk kleiner. Als je dat niet wil, betaal je meteen fors meer.

Els

Door

Els

op 31 March 2016

Hoi Joris,
Kun je me adviseren over de aanschaf van een objectief op mijn Canon 100D? Ik gebruik nu een objectief zonder beeldstabilisatie van Tamron 18-200mm
Groet, Els

joris2

Door

joris2

op 1 April 2016

Hoi Els,

Daarvoor heb ik wat meer informatie nodig. Wat wil je vooral fotograferen? Heb je een bepaald budget in je hoofd? En waarom wil je een nieuwe lens kopen?

Laat het mij even weten, dan kan ik met je meedenken.

Hartelijke groet,

Joris

Els de Waal

Door

Els de Waal

op 1 April 2016

Hoi Joris,
Zoals ik woensdagavond al aangaf, heb ik geen beeldstabilisatie op mijn objectief. Ik heb ook best moeite met het stilhouden van de camera. Ik wil hem zoveel mogelijk gebruiken voor het fotograferen van onze (klein-)kinderen en vakanties. Over een budget heb ik nog niet echt nagedacht.
Ik ben benieuwd.
Groetjes en tot woensdagavond in De Pluk.
Els

joris2

Door

joris2

op 8 April 2016

Hallo Els,

Een objectief met stabilisatie kan je helpen. Wel zou ik voor de zekerheid wat snellere sluitertijden gebruiken als je weet dat je wat meer trilt met je handen.

Je geeft aan dat je vooral de kleinkinderen en vakanties wil fotograferen. Ook vertelde je me eerder dat je kleinkinderen voetballen en kickboksen. Voor voetbal heb je al gauw wat zoombereik nodig omdat de spelers wat verder weg zijn. Ook is wat flexibliteit handig, dus een zoomlens met wat zoombereik.

Je kunt denken aan een Canon EF 70-300mm f/4.0-5.6 IS USM. Deze heeft beeldstabilisatie en je hebt dus wat meer zoommogelijkheden dan met je 200 mm lens. Voor wat weidsere foto's, bijvoorbeeld landschappen is de lens wat minder geschikt. Daar zou je de lens die je nu hebt voor kunnen gebruiken of de vaak standaard meegeleverde kitlens van 18-55 mm.

Om het kickboksen te fotograferen heb je waarschijnlijk een lens nodig waarmee je een groot diafragma kunt gebruiken (groter dan mogelijk is met de 70-300 mm lens die ik net noemde). Ik denk dat er weinig licht is binnen, zoals bij bijna alle binnensporten het geval is.

Dit zou je een keer moeten beoordelen. Hoe? Je gaat er heen en kiest met je huidige lens een groot diafragma, bijvoorbeeld f/3.5 of evt f/4. Je camera gaat de sluitertijd berekenen. Deze wordt waarschijnlijk lang (als daar weinig licht is).

Hoog je ISO verder op, misschien wel zo hoog als mogelijk is met je camera (bijv. 3200 of 6400). Je sluitertijden worden sneller, maar misschien nog steeds niet snel genoeg. Waarom niet snel genoeg? Kickboksen betekent snelle bewegingen. Als je daar een scherpe foto van wil maken, dan zul je een snelle sluitertijd moeten gebruiken. Anders wordt de beweging onscherp.

Ik zou er ook een kijkje gaan nemen om te bekijken hoe dichtbij je bij de kickboksers kunt komen. Ik weet niet of je vooral training of wedstrijden wil fotograferen. Bij de training kan je misschien gewoon dichtbij gaan staan, waardoor je geen lange zoomlens nodig hebt. Als dat zo is, dan zou je voor een 50 mm f/1.8 lens kunnen kiezen. Dit kost tussen de 100-150 euro en is sowieso een erg leuke lens omdat je ook mooi kan spelen met scherpte en onscherpte. Met de 50 mm f/1.8 lens kan je ook een groot diafragma (gat) gebruiken. Dit is belangrijk als er weinig licht is. Je camera kan dan snellere sluitertijden gebruiken en die heb je nodig als je scherpe foto's van de beweging wil maken. Ook met zo'n lens zul je nog een hogere ISO moeten gebruiken binnen! Binnen bij weinig licht snellere bewegingen fotograferen, dat vraag meer van je apparatuur. Ik fotografeer de tafeltennistop en daar merk ik dat ook telkens.

Meer info over sport fotograferen (ook binnen), kun je vinden in mijn artikel 20 Tips voor Actiefoto's van Binnen en Buitensport ([url]"http://www.fotograafgeldermalsen.nl/blog/23-sportfotografie/49-sportfotografie-20-tips-voor-betere-fotos"[/url]).

Succes en de aanhouder wint Els!

Halil

Door

Halil

op 31 May 2016

Hallo;

Ik heb de Nikkor 80-400mm, Sigma 50-500mm welke lens zou ik beter gebruiken voor sportfotografie door de dag. Ik heb ook de Nikon 70-200mm 2/8. Ik gebruik de Nikon 3x meestal voor sportfotografie en de Nikon d50. De Nikon d800E gebruik ik zelden voor sportfotografie. Wat zou ik het beste doen.

joris2

Door

joris2

op 5 June 2016

Hallo Halil,

Je vraagt welke lens je het beste kunt gebruiken voor sportfotografie 'door de dag'. De keuze voor mijn lens hangt af van de soort sport en ook de soort foto's die ik wil maken. Wat bedoel ik daarmee? Ik bedoel dan vooral de afstand tot de sporters. Als je voetbal fotografeert, dan heb je met een 70-200 mm lens niet altijd genoeg bereik. De spelers zijn soms te ver weg. Een lens met meer bereik kan dan een voordeel zijn. Voordeel van overdag fotograferen is dat er vaak meer licht is dan 's avonds en sowieso veel meer licht dan bij indoor sporten het geval is.

Je hebt de luxe dat je meerdere body's en lenzen hebt. Je zou ook kunnen overwegen om 2 camera's af te wisselen tijdens voetbal. Dat is wat professioneel veel gebeurt. 1 camera voor actiefotografie als spelers dichterbij zijn (bijv met 70-200 mm) en een andere camera met een lens die meer zoombereik heeft. Dit zal in het begin wel wennen zijn.

Zelf fotografeer ik het meeste binnen (tafeltennistop) en gebruik ik vaak een 24-70 mm f/2.8 en een 70-200 mm f/2.8. Binnen is het belangrijker dat je lens lichtsterk is. Jouw 70-200 mm f/2.8 lens is erg mooi voor indoor sport (of voor 's avonds). De lens kan goed omgaan met weinig licht.

Ik heb de Nikkor 80-400mm, Sigma 50-500mm welke lens zou ik beter gebruiken voor sportfotografie door de dag. Ik heb ook de Nikon 70-200mm 2/8. Ik gebruik de Nikon 3x meestal voor sportfotografie en de Nikon d50. De Nikon d800E gebruik ik zelden voor sportfotografie. Wat zou ik het beste doen.

Yvonne Jaspers

Door

Yvonne Jaspers

op 26 June 2016

Hoi Joris,

Ik wil een andere macro lens
Ik heb de Nikon D7200
En een macro lens van Tamaron AF 90mm 1:2:8
die ik met de hand moet scherpstellen.
Waar moet ik bij een macro lens opletten?

joris2

Door

joris2

op 28 June 2016

Hoi Yvonne,

Leuk dat je ook met macrofotografie verder wil.

Voordat je een macrolens aanschaft is het handig om te bedenken wat je er vooral mee wil fotograferen. Zijn dat bijvoorbeeld bloemen of andere stilstaande (niet levende) onderwerpen? Of zijn het meer insecten als vlinders, libellen, juffers enzvoorts. Dat is van belang voor de lengte van de macrolens.

Macrolenzen zijn er in verschillende lengtes (brandpuntsafstand). Het zijn eigenlijk nooit zoomlenzen. Je kunt grofweg deze indeling aanhouden:

- 60 mm (kort)
- 90, 100 of 105 mm (allround)
- 150 of 180 mm (lang)

Als je vooral bloemen fotografeert heb je niet per se een langere macrolens nodig. De bloemen lopen niet weg en je kunt dus gewoon wat dichterbij gaan staan.

Als je ook libellen, juffers of vlinders wil fotograferen, dan is een wat langere macrolens een aanrader. Je kunt dan wat meer afstand houden en het onderwerp toch groter in beeld krijgen. Insecten zijn op hun hoede, dus een grotere afstand aan kunnen houden tot de dieren is een voordeel en voorkomt frustratie van wegvliegende insecten. Voor dit soort fotografie raad ik geen 90 mm macrolens aan maar 150 of 180 mm.

Stabilisatie of niet? Macrolenzen zijn er in varianten met of zonder stabilisatie. Het prijsverschil is vaak behoorlijk. Als je graag uit de hand fotografeert, dan is stabilisatie handig. Fotografeer je juist heel veel vanaf een statief, dan is stabilisatie een functie waar je weinig aan hebt maar wel veel voor betaalt. Je kunt in dat geval een lens zonder stabilisatie kopen.

Wil je ook insecten fotograferen, dan is dit bijvoorbeeld een optie:

- Sigma 150mm F2.8 EX DG OS HSM APO Macro.

Bij Sigma staat 'OS' voor stabilisatie (Optical Stabilizer). Dus je moet dan de versie met 'OS' hebben als je stabilisatie wil. Alleen de autofocus is niet zo snel van de lens, het duurt dus even voor de lens scherpstelt met de autofocus. Als je verder gaat in macrofotografie dan verwacht ik dat je meer vanaf statief gaat fotograferen en dan is een wat langzamere autofocus geen probleem.

180 mm macrolenzen van deze kwaliteit worden al gauw nog een stuk duurder voor maar een klein beetje meer lengte.

Uiteraard kun je met zo'n objectief ook bloemen of andere stilstaande onderwerpen fotograferen.

Wil je ook vanaf statief gaan fotograferen, let dan op dat je een statief gebruikt dat heel laag bij de grond kan.

Als je nog vragen hebt, dan hoor ik het wel.

Succes!

Groeten,

Joris

Corien

Door

Corien

op 9 July 2016

Dag Joris,

Allereerst bedankt voor de geweldige eerste cursus fotografie van gisteravond.
We hebben veel geleerd en willen het graag in praktijk gaan brengen.
Alex wil graag zelf een goede body met een flinke lens aanschaffen.
Het lijkt ons erg leuk te gaan experimenteren. De compact camera zullen gebruiken als we de grote camera niet mee kunnen nemen, dus die willen we ook graag goed leren kennen.
Wat de nieuwe camera moet kunnen is: waar het om gaat scherp met een wazige achtergrond. Dus dat zal wel een flinke lens worden.
Als de camera en/of lens tweedehands is, maakt niet uit. We willen wel graag een hele goede en het mag ook wat kosten.

We zijn benieuwd naar je adviezen, want we willen hem graag deze week, voor de tweede cursus, nog aanschaffen.

Met vriendelijke groet,
Corien

Corien

Door

Corien

op 9 July 2016

Dag Joris,

Allereerst bedankt voor de geweldige eerste cursus fotografie van gisteravond.
We hebben veel geleerd en willen het graag in praktijk gaan brengen.
Alex wil graag zelf een goede body met een flinke lens aanschaffen.
Het lijkt ons erg leuk te gaan experimenteren. De compact camera zullen gebruiken als we de grote camera niet mee kunnen nemen, dus die willen we ook graag goed leren kennen.
Wat de nieuwe camera moet kunnen is: waar het om gaat scherp met een wazige achtergrond. Dus dat zal wel een flinke lens worden.
Als de camera en/of lens tweedehands is, maakt niet uit. We willen wel graag een hele goede en het mag ook wat kosten.

We zijn benieuwd naar je adviezen, want we willen hem graag deze week, voor de tweede cursus, nog aanschaffen.

Met vriendelijke groet,
Corien

joris2

Door

joris2

op 11 July 2016

Hallo Corien,

Bedankt voor je compliment, leuk om te lezen!

De kwaliteit van de lens/lenzen is bepalender voor de kwaliteit van je foto's dan de body. En natuurlijk is het belangrijkste je eigen manier van kijken en ervaring.

Voor wat betreft de body adviseer ik altijd een Canon of Nikon spiegelreflexcamera te kopen. Je hebt dan de meeste keuze voor wat betreft lenzen en accessoires, ook later op de tweedehands markt. Zie ook dit artikel ([url]"http://www.fotograafgeldermalsen.nl/blog/27-apparatuur/65-canon-of-nikon-spiegelreflexcamera-advies"[/url])

Omdat je nu een Canon-body leent, zal ik me meer richten op de Canon-apparatuur. Ik adviseer je een (instapmodel) Canon spiegelreflexcamera (body) te nemen en het grootste deel van je budget uit te geven aan een of meer lenzen.

Qua body zijn er meerdere opties. Je kunt gaan voor een Canon EOS 100D. Deze is klein voor een spiegelreflexcamera. Het is persoonlijk of je dat fijn vindt. De 700D is iets groter, presteert iets beter bij weinig licht, heeft een kantelbaar scherm en is iets sneller dan de 100D bij het maken van actiefoto's (snel foto's achter elkaar maken).

Ik begreep dat je niet één vorm van fotografie wil doen. Dus een lens die vrij allround is lijkt me dan handig. Alleen is het in het algemeen zo dat een lens die echt álles moet kunnen, wat minder goed presteert. Wat je kan doen is de lens die vaak standaard wordt meegeleverd kopen (18-55 mm). Die is goed voor weidse foto's, bijvoorbeeld een landschap.

Je schrijft dat je (Alex) een flinke zoomlens wil. Goede kwaliteit, scherp en de mogelijkheid om wazige achtergronden te creëren. Ik weet niet wat je maximale budget is, er zijn meerdere mogelijkheden. Bijvoorbeeld:

- 70-200 mm
- 70-300 mm

Alleen je moet bij een lens niet alleen kijken naar het zoombereik (met 300 mm kan je iets dichterbij halen dan met 200 mm), maar ook naar het grootste diafragma dat een lens kan gebruiken. Dat heet de lichtsterkte.

Hierin zit wel een duidelijk verschil tussen een 70-200 mm lens en een 70-300 mm lens. De duurdere 70-200 mm lenzen kunnen F/2.8 als grootste diafragma gebruiken. Dat heeft 2 voordelen. De achtergronden kun je waziger maken en er komt meer licht binnen. Bij weinig licht is dat ook een voordeel, bijvoorbeeld binnen fotograferen (ook in een sporthal bijvoorbeeld). Ook voor portretten is een 70-200 mm F/2.8 lens goed.

Een 70-300 mm lens heeft meer zoombereik dan een 70-200 mm lens (voordeel bij dieren of andere onderwerpen die verder weg zijn), maar het grootste diafragma is als je helemaal inzoomt (tot 300 mm dus) een stuk kleiner. Dat wordt dan vaak F/5.6. Dit maakt zo'n lens voor binnen fotograferen een stuk minder geschikt.

Voorbeelden van een 70-200 mm f/2.8 lens zijn bijvoorbeeld:

- Sigma APO 70-200mm F2.8 EX DG OS HSM ([url]"http://www.kieskeurig.nl/objectief/product/903413-sigma-apo-70-200mm-f28-ex-dg-os-hsm/prijzen"[/url]). Je moet dan wel de versie nemen die op een Canon camera past. Dat staat er duidelijk bij en weet elke winkel. De lens van Canon zelf presteert wel wat beter, op 200 mm (volledig ingezoomd) is hij scherper. Zie hieronder:
- Canon EF 70-200mm f/2.8L USM ([url]"http://www.kieskeurig.nl/objectief/product/190572-canon-ef-70-200mm-f28l-usm/prijzen"[/url]). Dit is de versie zonder stabilisator. Uit de hand is stabilisatie handig om onscherpe foto's te voorkomen, maar de versie met stabilisator is aanzienlijk duurder.
- Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM ([url]"http://www.kieskeurig.nl/objectief/product/890543-canon-ef-70-200mm-f28l-is-ii-usm/prijzen"[/url]). Dit is de versie met stabilisatie. Uit de hand is dat wel praktisch. Daar gaan we het in les 2 nog over hebben. Hij is wel erg duur.
- De Canon lens met stabilisatie is er ook nog in een andere versie ([url]"http://www.kieskeurig.nl/objectief/product/172681-canon-ef-70-200mm-f4l-is-usm/prijzen"[/url]) (F/4). Die is ook heel erg goed, geeft alleen net iets minder wazige achtergronden en is voor binnen fotografie iets minder goed.

Als je liever voor meer zoombereik gaat (bijvoorbeeld als je vooral dieren op safari wil fotograferen), dan kun je bijvoorbeeld gaan voor:

- Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM ([url]"http://www.kieskeurig.nl/objectief/product/3317158-canon-ef-70-300mm-f4-56-is-usm/prijzen"[/url])
Je kunt onderwerpen dichterbij halen. Voor binnen of voor portretfotografie is een 70-200 mm logischer.

Het is voor mij wat moeilijker adviseren als ik je max. budget niet ken en je niet echt één vorm van fotografie hebt die het belangrijkste is. Ook wordt de uitleg al gauw wat technisch als je net begint.

Lenzen zijn over het algemeen behoorlijk waardevast. Koop je een nieuwe lens, dan krijg je er bij verkoop vaak nog zo'n 60-65% voor terug.
Succes met je keuze en ik hoop dat het nog te begrijpen is!

Groeten,

Joris

Bart K

Door

Bart K

op 31 July 2016

Beste Joris,
Ik ben me pas sinds kort aan het verdiepen in het maken van fotos dmv handmatig scherpstellen. Ik heb een duidelijke voorkeur voor macrofotografie. Ik heb een canon eos 40D. Verder heb ik ook een macrolens: efs 60 f/2,8. Ik zie vaak macrofotos op websites die veel sterker vergroot lijken met haarscherpe details. Omdat ik graag steeds betere fotos maak, overweeg ik om de Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro aan te schaffen. Daarmee hoop/verwacht ik ook zulke super mooie fotos te kunnen maken. Omdat dat best een dure grap is, twijfel ik of ik genoeg voldoening eruit kan halen als ik die lens aanschaf. Heb jij adviezen/tips voor mij om mee te nemen in mijn besluit of ik de stap zet en de lens werkelijk ga aanschaffen? Wat voor mij ook meetelt: Als ik er zuinig op ben heb ik heel veel jaartjes plezier van die lens; Daardoor ben ik bereid om eventueel wat dieper in de buidel te tasten. Bovengenoemde lens is echter de enige vergrotende macrolens die ik heb ontdekt op internet. Zijn er ander opties / mogelijkheden?

joris2

Door

joris2

op 2 August 2016

Hallo Bart K,

Leuk dat je bezig bent met macrofotografie. Ik vind het ook een fascinerende vorm van fotografie.

Ik denk dat je voor jezelf moet bekijken wat voor type macrofotografie jou het meeste aanspreekt en ook welke onderwerpen je het meeste zult fotograferen. De lens die jij noemt, Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro, is een specialistische lens. Je kunt er zeker bijzondere foto's mee maken. Als je gek bent op echt extreme closeups (de lens wordt ook gebruikt voor insecten), dan is dit een lens die unieke mogelijkheden geeft. Het is niet de makkelijkste lens om mee te werken. Het scherpstellen (inderdaad met de hand) komt erg nauw. Er blijft bijna geen scherptediepte over door die vergroting en vaak worden dan ook meerdere foto's genomen die later worden samengevoegd (focus stacking).

Alleen macrofotografie hoeft zeker niet alleen over extreme vergrotingen te gaan, en ook niet per se om details in het algemeen. Macrofotografie kan ook over sfeer gaan, mooi licht. Dan wordt de Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro juist weer minder vaak gebruikt. Je fotografeert daar bijv. geen juffer of libelle in een wat ruimere omgeving mee in het ochtendlicht.

Een andere optie - die je wat meer allround houdt - is om een macrolens te combineren met een of meer tussenringen. Zo kun je ook meer vergroting bereiken. Bijvoorbeeld een 100 mm macrolens met een set tussenringen.

Tussen de reacties staat op deze pagina trouwens ook een vraag van Yvonne. In mijn antwoord geef ik ook advies over een macrolens (maar wat minder gericht op extreme closeups).

Objectieven zijn over het algemeen vrij waardevast. Dus als je een objectief koopt, bedenk dan dat je het grootste deel van je geld niet kwijt bent. Een nieuwe lens behoudt over het algemeen een leuke waarde van bijv. ongeveer tweederde van de nieuwprijs. Tweedehands kopen kan aantrekkelijk zijn, maar ze zullen niet veel aangeboden worden.

Huren is ook een optie, alleen het is naar mijn mening niet echt een lens die je in één dag meteen onder controle hebt.

Succes met je keuze!

Hartelijke groet,

Joris

Bart K

Door

Bart K

op 3 August 2016

Hallo Joris,
Bedankt voor je reactie en uitleg. Ik had je antwoord , gericht aan Yvonne, gelezen. Mijn kennis is niet voldoende om helemaal te begrijpen welke lens nu het meest geschikt is: Wat is bijv. het effect van de tussenringen? Zorgen die ervoor dat je korter bij het te fotograferen object kan komen en toch nog scherpstellen? Wat is het verschil als je met een 60 mm macrolens ergens een foto maakt, en je maakt daar ook een foto van met een 100mm macro lens? Ik denk wel , als ik jou antwoord goed begrepen heb , dat de vergrotende lens voor mij (althans: zeker voorlopig nog niet) momenteel te hoog gegrepen is.

joris2

Door

joris2

op 3 August 2016

Hallo Bart,

Elke lens heeft een minimale scherpstelstelafstand (verschilt per lens). Dit houdt in dat je minimaal een bepaalde afstand tot je onderwerp moet aanhouden om scherp te kunnen stellen. Kom je dichterbij je onderwerp, dan kun je niet scherpstellen (niet met autofocus, maar ook niet met handmatig scherpstellen).

Tussenringen worden inderdaad gebruikt om dicherbij je onderwerp te kunnen scherpstellen. Zo ontstaat meer vergroting. Daarom worden tussenringen gebruikt. Er ontstaat door de tussenring ook minder scherptediepte. Dus er wordt maar een heel klein deel scherp in je foto. Kleiner dan wanneer je geen tussenring gebruikt. Hoe dichterbij je onderwerp, hoe minder scherptediepte.

Met een 60 mm macrolens moet je dichterbij je onderwerp fotograferen om dezelfde vergoting te bereiken in je foto dan wanneer je een 100 mm macrolens zou gebruiken. Voor sommige onderwerpen is het belangrijk/fijn om wat meer 'werkafstand' te hebben. Insecten zullen minder snel vluchten als je vanaf een wat grotere afstand kunt fotograferen en toch nog een mooie vergrotingsfactor behaalt voor je foto. Daarom wordt voor dit soort macrofotografie vaker een wat langere macrolens gebruikt (zie reactie op de vraag van Yvonne).

Een ander verschil tussen de foto gemaakt met 60 mm macrolens of 100 mm macrolens is dat de scherptediepte bij een 100 mm macrolens kleiner is. Dus er wordt een kleiner deel in de foto scherp en een groter deel onscherp (in vergelijking met de foto gemaakt met en 60 mm lens).

Je zou ook eerst eens met een set tussenringen aan de gang kunnen gaan voor meer vergroting. Of het te hoog gegrepen is kan ik niet helemaal beoordelen. Als je het graag wil en als je doorzet, kom je er (in de toekomst) wel! Succes!

Hartelijke groet,

Joris

joris2

Door

joris2

op 28 September 2016

Hoi Eveline,

We hadden contact over een superzoomlens (Nikon AF-S 18-300mm f/3.5-6.3G ED VR DX). Net heb ik 2 reviews bekeken van de lens en die waren positief. Hij is compacter en lichter dan de voorganger, scherpte ziet er goed uit (in de hoeken soms iets minder, maar dat zie je vaker. Bij dit soort ‘superzoomlenzen’ is het altijd opletten in de tests of de scherpte bijv. niet op 18 of 300 mm matig is, maar dat is bij deze niet zo), goede beeldstabilisator. Dat is belangrijk bij een lens tot 300 mm. Minimale scherpstelafstand van 48 cm geeft ook mogelijkheden voor closeups.

18-300 is inderdaad zeer allround. Ook voor bijv. vakantie, waar je misschien niet telkens wil wisselen.

Het klopt dat 70-200 F/2.8 zwaar is. 2x zo zwaar ongeveer. En de Nikon is ook wel erg duur.

Voor wat jij wil (allround fotografie) kan ik begrijpen dat je voor deze lens gaat. En voor je portretten kun je de 50 mm f/1.8 gebruiken!

Hartelijke groet,

Joris

marijke

Door

marijke

op 9 October 2016

ik heb nu een 70-300mm nikor lens op mijn d3100, die ik voornamelijk gebruik voor het fotograferen van rennende honden; overweeg om een wat lichtsterkere lens te gaan kopen met meer bokeh. De nikor 70-200 zit boven mijn budget. Ik dacht aan de Tamron 70-200. Ga ik er dan veel op vooruit? En maakt wel of geen stabilisatie nog wat uit voor mij?

joris2

Door

joris2

op 13 October 2016

Hallo Marijke,

Door een fototrip reageer ik binnenkort even op je vraag over een 70-200 mm telezoomlens!

Hartelijke groet,

Joris

Joris Dijkema

Door

Joris Dijkema

op 4 November 2016

Hallo Marijke,

Je had een vraag over een 70-200 mm lens. Mijn reactie is later geworden dan gepland was.

De 70-300 mm lens die je nu hebt zal minder lichtsterk zijn dan bijvoorbeeld een 70-200 mm f/2.8 telezoomlens. Daardoor kun je meer spelen met minder scherptediepte en kun je wel mooiere, onscherpe (en dus ook rustige) achtergronden creëren.

De Nikon versie van de 70-200 F/2.8 is inderdaad erg prijzig.

Hieronder vind je een aantal reviews van alternatieven:

http://www.imaging-resource.com/lenses/tamron/70-200mm-f2.8-di-ld-if-macro-sp-af/review/

http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Tamron-70-200mm-f-2.8-Di-Macro-Lens-Review.aspx

http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Tamron-70-200mm-f-2.8-Di-VC-USD-Lens-Review.aspx

In het algemeen is beeldstabilisatie bij een wat langere lens wel fijn, maar als je vooral snelle actiefotografie van honden wil fotograferen dan heb je niet per se beeldstabilisatie nodig. Je zult vaak kortere sluitertijden gebruiken en dan heb je minder aan de beeldstabilisatie.

De Tamron versie zonder beeldstabilisatie komt qua scherpte goed uit de test, de autofocus is alleen wel wat langzamer dan de versie van Nikon (of Canon). De Tamron versie met beeldstabilisatie (VC) komt ook goed uit de test en heeft een snellere autofocus. Alleen is er wel een prijsverschil.

Voor wat betreft de bokeh ben ik persoonlijk wel gecharmeerd van lichtsterkere lenzen, met een groot diafragma worden de foto's al gauw rustiger en dus vaak ook sterker.

Succes met je keuze!

Peter

Door

Peter

op 10 November 2016

Ik twijfel over de aanschaf van de Nikon 24-70mm of de Nikon 24-120mm. Deze wil ik gaan gebruiken op de Nikon D750. Welk objectief verdient de voorkeur. Ik ben reeds in het bezit van de 80-400mm, de 105mm macro, 18-200mm kitlens en de 10-24mm groothoek. Ik gebruik deze objectieven op mijn huidige D300s.

joris2

Door

joris2

op 11 November 2016

Hallo Peter,

Kan je aangeven wat je vooral fotografeert en hoe de lichtomstandigheden zijn? Het is moeilijk om te reageren als ik die informatie niet heb. Wil je ook aangeven welke 24-70 mm lens je precies bedoelt. Het kan voorkomen dat er meerdere versies zijn.

Frans

Door

Frans

op 29 November 2016

Dag Joris,

Mijn huidige Fuji (compact/bridge) heeft zijn beperkingen. Ik dacht het altijd al, maar nu zie ik het ook beter.
Dus … op zoek naar spiegelreflex….
Nu kom ik deze aanbieding tegen bij Kamera-express.
Of is dit toch een geval van goedkoop = duurkoop?

De reviews van de Tamron 70-300mm Di LD Macro zien er goed uit.
Van de 18-55mm DC III ziet er matig uit
En de body Canon EOS 100D lijkt wel okay.

De prijs-kwaliteitverhouding (499,-) lijkt mij zeer aantrekkelijk. Klopt dat wel?


Er is ook een alternatieve vergelijkbare aanbieding:
Nikon D3300 zwart + 18-55mm VR + Tamron 70-300mm Di LD Macro
voor de prijs van 529,-.
Gevoelsmatig gaat mijn voorkeur uit naar de Nikon.

Heb je een advies?
En als het gaat om wat wil ik met fotografie, dan is dat nog niet goed te beantwoorden:
- ik wil macro kunnen (bloemen)
- sport
- landschappen (met diepte…)
En wat ook zou willen kunnen, is mensen fotograferen (niet zozeer portretten, alswel ‘in actie’). Maar daar komt geloof ik nog veel veel meer bij kijken :-)
Groet,
Frans

joris2

Door

joris2

op 2 December 2016

Hoi Frans,

Ik had een heel verhaal getypt en toen was het plots weg...

De Tamron 70-300 die je noemt vind ik niet zo goed uit de tests komen. Ik vind het geen aanrader: ontbreken van beeldstabilisatie bij een langere lens, scherpte valt ook tegen en autofocus is traag wat onhandig is voor sport. Dit baseer ik op de reviews die ik heb bekeken.

Zie:

http://lenstests.com/reviews/tamron-af-70-300mm-f4-5.6-di-ld-macro-1-2

http://www.imaging-resource.com/lenses/tamron/70-300mm-f4-5.6-di-ld-macro-1:2-af/review/

Overigens, lenzen krijgen vaak de toevoeging ‘macro’ van de fabrikant want dat werkt in de marketing...Toch is het geen echte macrolens. Die vergroting haalt de lens zeker niet. De toevoeging macro bij een niet officiële macrolens zegt vaak iets over de korte scherpstelafstand. Kan je scherpstellen op 1,5 meter of ook nog op 1 meter bijv? In het laatste geval zal het onderwerp groter worden in de foto.

De Canon EOS 100D en de Dikon D3300 zijn beide prima instapmodellen. De lenzen zijn belangrijker en wat jij er mee kan. En hoe je kijkt. Het verschil in body ga je niet in de foto terugzien.

Voor Canon vind ik deze lens ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/97-canon-ef-s-55-250-f4-5-6-is-stm"[/url])(de 55-250 IS STM) een aanrader (zie mijn blogartikel). Gestabiliseerd, voor de prijs een goede autofocus die volgens de review waar ik naar link in mijn artikel ook verrassend goed presteerde bij sportfotografie.

De yongnuo 50 mm f/1.8 vind ik ook een aanrader voor Canon. Die leen ik uit aan cursisten. 65 euro is heel weinig geld voor veel creatieve mogelijkheden qua achtergrondonscherpte. Juist ook geschikt voor bloemen en portretten. Mensen in actie iets minder door ontbreken van zoom en bereik.

Voor Nikon zou je kunnen denken aan de Tamron AF 18-270 mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD. Ook stablisatie, het bereik voor landschap en tele, qua scherpte wel iets minder volgens mij dan de Canon lens die ik net noemde. Je kan wel op een vrij korte afstand scherpstellen. De prijs is wel hoger.

Zie bijv: http://www.imaging-resource.com/lenses/tamron/18-270mm-f3.5-6.3-di-ii-vc-pzd-af/review/

De 50 mm f/1.8 lens van Nikon is duur, 225 euro. De Yongnuo variant heb ik besteld maar is nog niet binnen. Ik las er goede reacties over. Deze kost in NL 119 euro.

Mijn mening: ik zou de aanbieding laten gaan en voor wat meer kwaliteit gaan. Dat hoeft zoals je ziet niet heel veel meer geld te kosten. Je kan natuurlijk ook beginnen met één lens.

Canon of Nikon maakt qua kwaliteit niet uit, alleen ik denk dat je met Canon net met wat minder budget rond kan komen, zeker als je waarde hecht aan de 50 mm f/1.8 lens. Maar of ik echt objectief ben..., ik ben zelf Canon gebruiker ;-)

Succes!

Joris

Rob

Door

Rob

op 7 December 2016

Ik wil graag voor mijn nikon d 90 een nieuwe lens kopen en denk aan een sigma of tamron 17-55 welke is volgens jou de beste koop .

Groet Rob

Nieske

Door

Nieske

op 29 December 2016

Hallo Joris,

Om te beginnen wil ik je hartelijk bedanken voor de nieuwsbrieven die ik per mail
toegestuurd krijg met daarin veel tips. Ik lees ze met belangstelling en bekijk je E-book regelmatig.

In september heb ik een mail van je gehad met een adres in Heumen voor het schoonmaken
van mijn camera. Intussen ben ik daar geweest en is mijn camera weer ontdaan van vuiltjes.

Voor mijn Canon EOS 1100D camera met een Tamron 18-200 mm lens zoek ik nu een nieuw objectief.
Tips die ik heb gehad zijn:
- een Yongnuo-ef-50mm-f18.
- Canon EF-S 18-135 mm F/3.5-5.6 IS STM
- Canon 50 mm EF F/1,8 STM
Ik ben vergeten te vragen of al deze objectieven op mijn Canon camera passen.

Mijn voorkeur gaat uit naar het fotograferen van mijn kleinkinderen en dit gebeurt veel binnenshuis.
Met mijn Tamron lens maak ik buiten prima foto's maar binnenshuis zijn ze vaak niet scherp en
blijft hij zoomen om scherp te stellen, heel irritant en dan valt het eindresultaat altijd tegen.
De nieuwe lens moet dus vooral binnenshuis prima scherp te stellen zijn en dan wil ik dit
niet laten afhangen van de prijs.
Is de duurste lens inderdaad een stuk beter dan de anderen en kan ik die gebruiken waar ik hem
voor bedoeld heb, dan ga ik voor de duurdere. Ik moet er bij vermelden dat ik vrij veel foto's maak.
Ik pas één dag per week op mijn kleinkinderen en gedurende de dag fotografeer ik hun bezigheden.
Dit verwerk ik in een fotoboek waardoor je de dag als een verhaal terug kunt zien.

Ik ben erg benieuwd naar je eerlijke mening en hoop door het bos de bomen weer te kunnen zien.
Alvast bedankt.

Hartelijke groet,
Nieske

joris2

Door

joris2

op 29 December 2016

Hallo Nieske,

Goed dat je ook duidelijk hebt omgeschreven wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden, dan kan ik ook gerichter reageren.
Binnen fotograferen is inderdaad wat anders dan buiten fotograferen.

Alle 3 de lenzen die je hebt opgesomd zijn te gebruiken met je Canon EOS 1100D.

De 50 mm f/1.8 lens (van Yongnuo of Canon) vind ik voor jou het meest geschikt om binnen de kleinkinderen te fotograferen. Ik kan me voorstellen dat je in het algemeen denkt dat duurder ook beter is, maar voor wat jij wil (binnen de kleinkinderen fotograferen gaat dat niet op).

Er is binnen minder licht en deze lens kan een groter diafragma gebruiken (de lens heeft simpel gezegd een groter 'gat'). De Canon EF-S 18-135 mm kan een stuk minder licht binnenhalen en dat is in donkere omstandigheden minder geschikt. Dat wil niet zeggen dat het geen goede lens is, maar voor binnen is het niet de beste lens voor je. Je kunt alleen niet zoomen met de 50 mm f/1.8 lens, dus je moet zelf soms dichterbij gaan staan of juist verder weg.

Een lens kan binnen meer moeite hebben om scherp te stellen, vooral als het donkerder is. Onscherpe foto's hoeven zeker niet door de lens veroorzaakt te worden. Het heeft ook te maken met je camera-instellingen.

De Yongnuo 50 mm f/1.8 (versie voor Canon; niet voor Nikon) en de Canon EF 50 mm f/1.8 STM gaan je vergelijkbare resultaten geven. De Yongnuo maakt met scherpstellen wat meer geluid. Verder maakt het niet uit welke lens je kiest. De Yongnuo komt qua kwaliteit in achtergrondonscherpte zelfs iets beter uit de test.

Als je in 4 avonden een goede basis wil leren om je camera zelf in te stellen voor het fotograferen van de kleinkinderen binnen, dan ben je van harte welkom op mijn Avondcursus Fotografie ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/cursussen/cursus-fotografie"[/url]) in Tiel, Geldermalsen, Zaltbommel of Culemborg. Ik heb daar ook elke les persoonlijke aandacht voor ieders camera, dat wil zeggen dat ik uitleg geef en dan telkens bij iedereen langskom om functies aan te wijzen. Binnen fotograferen komt ook aan bod. Ook ben ik goed bekend met de Canon EOS 1100D.

Succes!

Hartelijke groet,

Joris

Nieske

Door

Nieske

op 29 December 2016

Hartelijk dank Joris, je hebt me overtuigd en ik ga een nieuw objectief bestellen.
Wat betreft je avondcursus, dit heb ik al een poosje in mijn gedachten en hier kom ik zeker op terug.

Hartelijke groet,
Nieske

Rosita

Door

Rosita

op 7 January 2017

Hoi Joris,
ik kijk rond voor een lens voor nikon met een beperkt budget. De goedkopere modelen zijn verouderde modellen. Waar zit het verschil als de zoom en diafragma, stabilisatie gelijk zijn? verder overweeg ik 18-300mm (of 200) zodat ik niet hoef te wisselen of een 55-300 omdat ik een kitlens heb en dat misschien handiger is met budget?
groetjes

joris2

Door

joris2

op 11 January 2017

Hallo Rosita,

Verschil kan bijvoorbeeld zitten in scherpte. Lenzen zijn niet altijd even scherp. Er zijn ook telelenzen die bijvoorbeeld niet zo goed presteren als ze helemaal ingezoomd zijn. Of die in hoeken minder scherp zijn. Ik vind het het beste om testrapporten over lenzen te bekijken op internet door de naam van de lens in te typen in combinatie met het woord 'review'. Wel kan je dan ook regelmatig uit op Engelse websites en is het als beginner niet altijd even goed te begrijpen.

Wat jij noemt (18-300 mm) is een superzoomlens. Dat kan wel, maar het is wel extra opletten of de lens wel goed presteert (scherpte). De lens moet van alle markten thuis zijn en dan kan de kwaliteit wel wat minder zijn. Het is ook maar net wat voor eisen je stelt natuurlijk.

Ik weet niet wat voor jouw een beperkt budget is. Dit is een lens die goed uit de tests komt:

AF-S DX NIKKOR 55-300MM F/4.5-5.6G ED VR telelens.

Je kan ook nog een 18-270 mm van Tamron overwegen, dit komt ook niet slecht uit de tests maar wel iets minder dan de AF-S DX NIKKOR 55-300MM F/4.5-5.6G ED VR telelens.

Ik zie toevallig een advertentiemodel in de aanbieding nu:

http://www.kamera-express.nl/product/12209588/nikon-af-s-55-300mm-f-4-5-5-6g-vr-dx-ed-advertentiemodel/?gclid=Cj0KEQiAzNfDBRD2xKrO4pSnnOkBEiQAbzzeQbWR9n8V36CRI7d35fMeNIaAC9aqRvVA7KRGA6U7_d4aAkoX8P8HAQ

Misschien is dat een kans voor je. Wel zelf even kijken naar voorwaarden of garantie.

Wil

Door

Wil

op 10 January 2017

Beste Joris,
Ik wil een nieuw objectief 24-70mm F2.8 kopen voor mijn Nikon D7200 Zelf vind ik een Nikon objectief nog al aan de dure kant.
Hebben jullie een alternatief voor mij wat ook een goed objectief is en waar ik op moet letten?
Hoor graag van jullie.
Met vriendelijke groet,
Wil Tindemans.

joris2

Door

joris2

op 11 January 2017

Hallo Wil,

Inderdaad is de versie van Nikon (24-70 f/2.8) prijzig.

Ik zou eens kijken naar de Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD Nikon. Deze heb ik ooit zelf gehad voor Canon en kwam destijds ook goed uit de tests. Ook is het een gestabiliseerde lens. Het verschil in prijs is behoorlijk. Bekijk zelf eens testrapporten van de lens en kijk dan hoe de scherpte is op de grote diafragma's, wat er geschreven wordt over scherpte in de hoeken, de snelheid van autofocus.

Monique

Door

Monique

op 15 January 2017

Hallo Joris,

Nog dank voor de e-Brooks, waar ik al heel veel info uit heb kunnen halen.
Binnenkort hoop ik mijn eerste spiegelreflexcamera aan te kunnen schaffen. Mijn keuze is gevallen op de Nikon D3300. Qua objectieven kan ik moeilijker een keuze maken. Ik vind het lastig om lenzen te wisselen en twijfel daarom of het niet verstandiger is om een objectief, zoals de Nikon AF-S 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II DX, of zelfs de Nikon AF-S 18-300mm f/3.5-6.3.G ED VR DX te kiezen. Ik heb ergens gelezen dat wanneer de 18-300mm ingezoomd wordt tot 200, de kwaliteit beter is dan die van de 18-200mm. Klopt dit? Kan ik met een objectief voor het hele bereik dezelfde kwaliteit foto's maken als met twee objectieven van bijvoorbeeld 18-55 en 55-300?
Ik ben een beginnende hobby-fotograaf, maar heb wel een brede interesse van wat ik wil fotograferen: portretten (vooral ons eerste kleinkind!), dieren en landschap en wellicht macro-fotografie.
Wat betekenen de letters achter de typeaanduiding van de objectieven? De code VR weet ik wel, maar de rest is mij niet duidelijk.
Ik wacht je antwoord af.

Groet,
Monique

joris2

Door

joris2

op 17 January 2017

Hallo Monique,

De Nikon D3300 is wat mij betreft een prima keuze voor een eerste spiegelreflexcamera. Als je niet veel wil wisselen met lenzen, dan kan je voor een superzoomlens gaan (bijv 18-200 mm of 18-300 mm). Volgens de reviews komt de Nikon AF-S 18-300mm f/3.5-6.3.G ED VR DX scherper uit de test. Ook heb je dan meer zoombereik. In het algemeen is het wel zo dat je moet opletten met een superzoomlens, de beeldkwaliteit kan op verschillende brandpunten wat minder goed zijn. De 18-300 mm die jij noemt komt wel goed uit de tests.

Wel blijft het zo dat niet alle onderwerpen met één lens even goed te fotograferen zijn. Voor binnen zijn beide objectieven die je noemt niet ideaal. Je kunt dan altijd nog een lichtsterke lens erbij nemen, bijv een Yongnuo 50 mm f/1.8.

De toevoeging DX betekent dat het gaat om een lens die geschikt is voor camera's met een APS-C sensor (dat zijn de niet professionele body's). De lens past niet op de professionele fullframe camera's.

De toevoeging ED betekent dat de lens is uitgerust met elementen om chromatische aberratie tegen te gaan. De lens kan 'kleurfouten' (blauwe/paarsige randjes) langs onderwerpen voorkomen.

Af-S staat voor een stille, snelle autofocusmotor.

Jozien

Door

Jozien

op 17 January 2017

Ik wil graag een nieuwe lens aanschaffen. Nou eigenlijk twee lenzen maar niet in 1 keer.
Ik wil graag de 50 mm 1.8 VR kopen en een lens met meer zoom voor landschap en dieren. Ik heb gekeken voor mijn Nikon (D5300 met VR, 18-105) maar ik kom er niet uit wat handig is. Ik zit zelf te denken aan een 70-200 of 70-300, daar lees ik veel goede reviews over en ik zie vaak mooie foto's op het nikon forum op facebook met deze lenzen. Maar deze kosten erg veel geld. Is de Tamron een optie of is dat mindere kwaliteit en zonder VR geen handige optie voor lange lenzen?
En wat is het verschil tussen een 70-200 of 55-200?

Budget voor de telelens : maximaal 500, liever minder maar het belangrijkste is toch kwaliteit

Bedankt alvast!

Groet, Jozien

joris2

Door

joris2

op 18 January 2017

Je vraag heb ik beantwoord onder je andere vraag (je stuk tekst is twee keer gepubliceerd).

Jozien

Door

Jozien

op 18 January 2017

Hoi Joris,

Ik wil graag een nieuwe lens aanschaffen. Nou eigenlijk twee lenzen maar niet in 1 keer.
Ik wil graag de 50 mm 1.8 VR kopen en een lens met meer zoom voor landschap en dieren. Ik heb gekeken voor mijn Nikon (D5300 met VR, 18-105) maar ik kom er niet uit wat handig is. Ik zit zelf te denken aan een 70-200 of 70-300, daar lees ik veel goede reviews over en ik zie vaak mooie foto's op het nikon forum op facebook met deze lenzen. Maar deze kosten erg veel geld. Is de Tamron een optie of is dat mindere kwaliteit en zonder VR geen handige optie voor lange lenzen?
En wat is het verschil tussen een 70-200 of 55-200?budget rond 500 euro of minder

Bedankt alvast!

Groet, Jozien

joris2

Door

joris2

op 18 January 2017

Hallo Jozien,

Leuk dat je 1 of 2 lenzen wil kopen. De 50 mm F/1.8 lens is zeker erg leuk, ook voor binnen. Jij noemt hem 50 mm 1.8 VR, alleen de 50 mm lenzen hebben geen VR. Dat hoeft geen probleem te zijn.

70-200 mm of 70-300 mm lenzen geven je meer mogelijkheden om je onderwerpen dichtbij te halen, ook voor landschapsfotografie kan dat interessant zijn. En voor dieren zeker. VR vind ik wel een aanrader op een langere lens en er zijn ook lenzen met VR binnen je budget.

Je kan bijv. voor deze lens gaan:

https://www.kieskeurig.nl/objectief/product/940212-nikon-af-s-dx-nikkor-55-300mm-f45-56g-ed-vr/prijzen

Het is een goede lens, de autofocus is alleen soms wat traag maar het kan wel. Voor landschappen sowieso geen probleem.

Er is ook een nieuwe lens van Nikon.

http://www.nikon.nl/nl_NL/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/dx/zoom/af-p-dx-nikkor-70-300mm-f-4-5-6-3g-ed#accessories

Hij is compatibel met jouw body (dat is niet bij elke body met deze lens). Alleen geeft Nikon aan dat er soms een firmware update van de camera nodig is. Dat hoeft niet zo te zijn en het hoeft ook geen probleem te zijn. Omdat je ook honden fotografeert, is een wat snellere autofocus niet verkeerd. Uit een review komt naar voren dat de autofocus sneller is. Ook lees ik dat de lens geen aparte knop meer heeft voor VR (stabilisatie) en dat je dat nu in het menu bedient. Ik denk dat de firmware update (software van de body) daarmee te maken kan hebben.

http://www.kenrockwell.com/nikon/70-300mm-vr-afp.htm

http://www.nikonsupport.eu/europe/Firmware/D3100/Nl/dslr_win_nl.html

Met 70-300 heb je meer bereik dan met bijv. 70-200 of 55-200. Dat is met name bij dieren toch wel prettig. Ik zou zelf voor 70-300 mm gaan.

Jozien

Door

Jozien

op 18 January 2017

Hallo Joris,

Bedankt voor jouw uitgebreide informatie. Ik ben er uit dat het dan een 300 mm lens wordt. Ik zie dat de nieuwe versie met AF-P net zo duur, of bijna net zo duur, is als de oudere. Dus dan ga ik daar voor!
Ik las ook eerder dat jij de 50 mm 1.8 Yongnuo (Voor Nikon) aanraadde. Is er verschil met de Nikor 50 mm of is het exact hetzelfde. Ik twijfel tussen deze twee.

Nogmaals dank.

Groet Jozien

joris2

Door

joris2

op 18 January 2017

Hallo Jozien,

Hoewel ik beide lenzen heb, heb ik niet exact dezelfde fotos's gemaakt met de lenzen. Ik heb zelf geen Nikon camera, de lenzen heb ik gekocht voor mijn cursisten. De autofocus van de Yongnuo zou wat meer geluid kunnen maken (dat is bij de Yongnuo voor Canon ook zo). De Yongnuo voor Nikon kan een iets andere bouwkwaliteit hebben. De Nikon kan nog wat degelijker gebouwd zijn, de Yongnuo heeft overigens ook hard plastic.

Zonnekap wordt in beide gevallen meegeleverd.

Ik heb goede resultaten van anderen gezien met de Yongnuo 50 mm f/1.8 voor Nikon. We kunnen ook kijken of je hem een keer kan proberen als ik de lens weer van een cursist terug heb gekregen.

Colli Maria

Door

Colli Maria

op 18 January 2017

Ik ben van plan een lens 150-500 aan te schaffen maar twijfel tussen een Sigma en een Tamron, welke raad u me aan? Het is om dieren in de zoo te fotograferen meestal! Dank bij voorbaat.

joris2

Door

joris2

op 18 January 2017

Met de lenzen die je noemt heb ik geen ervaring, wel weet ik dat de 150-600 mm lenzen van Tamron en Sigma prima lenzen zijn voor het geld. Alleen ze zijn wel lastig uit de hand te gebruiken door het gewicht. Dus voor een dierentuin is het misschien niet ideaal, niet overal is ook een driepootstatief gewenst in dierentuinen. Ik zou even testrapporten bekijken van de lenzen die je op het oog hebt (reviews).

Marja

Door

Marja

op 25 January 2017

Hey Joris
Mijn fototoestel is een nikon D500. Natuur en vogelfotografie is mijn passie. Ik heb een Nikkor lens AF-S 200-500mm F/5.6E. Deze zomer reis ik naar Afrika en zie het niet zo zitten om met deze grote lens in een minibus of 4x4 foto's te nemen zonder statief. Er werd mij al voorgesteld op een 50-200 lens aan te kopen met een converter voor extra capaciteit. Wat is hierover jou mening.
gr's
Marja

joris2

Door

joris2

op 26 January 2017

Hallo Marja,

Een converter kan je lens verlengen, alleen een converter is niet in combinatie met elke lens even geschikt. Over het algemeen werkt de converter het beste met de betere lenzen. De primelenzen met een vaste brandpuntsafstand. Dit hoeft niet per se, het wordt ook wel gebruikt met de betere zoomlenzen zoals bijvoorbeeld de 70-200 mm. Je verliest wel wat licht door de converter en de autofocus kan ook wat langzamer worden. Ik heb verder geen ervaring met de 50-200 mm lens die je noemt.

Eduard

Door

Eduard

op 22 February 2017

Hoi Joris,

Ik ben nieuw in het dslr wereldje, maar wil binnenkort mijn eerste dslr gaan aanschaffen. Met veel plezier heb ik je site bekeken en reviews / tips gelezen!
Mijn voorkeur gaat uit naar de Nikon D5300, maar deze word met een legio combinaties aan objectieven aangeboden.
Ik heb mijn oog laten vallen op een combi met de volgende lenzen, en wil graag je mening weten.

Betreft dus de genoemde camera met:
- Nikon AF-S 18-55mm f/3.5-5.6G VR II
En
- Nikon AF-S 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR

Is dit een slimme keuze om mee te starten? Met de gedachte om in de toekomst uit te breiden.
Qua fotografie wil ik vooral mooie momentopnamen nemen van vakanties, en natuur, landschap.
Daarnaast een voorkeur voor macro bloemen en insecten etc. en ook cityscape. Kan dit ook met de genoemde objectieven?

Of doe ik er verstandiger aan om als starter bijvoorbeeld een 18- 105/140 objectief te kiezen omdat deze range wat algemener is zonder vaak te moeten wisselen en een ander objectief erbij te kiezen?
De 50mm F1.8 die je zo waardeerd staat al op het verlanglijstje op termijn.

Hoor graag je mening. Ik wil graag goed starten, en de muntjes juist besteden.

Groet,
Eduard

joris2

Door

joris2

op 23 February 2017

Hallo Eduard,

Goed dat je je zo verdiept voor je wat koopt, dat gebeurt lang niet altijd. Je keuze qua objectieven vind ik wel goed. Zeker op de langere lens van 55-300 is stabilisatie aan te bevelen (VR). De onderwerpen die je noemt zijn met de lenzen te fotograferen, het enige is dat het geen macrolenzen zijn. Je kan altijd nog uitbreiden in die richting.

Met de lenzen die je noemt zal je soms wel moeten wisselen. Als je dat zo min mogelijk zou willen, dan is er ook nog een andere optie dan die jij noemt (je noemt 18-105/140 objectief). Wie wat serieuzer (ook als hobbyist) fotografeert, ontkomt niet echt aan wisselen van lenzen vind ik.

Je zou ook nog voor een 18-300 mm Nikon lens kunnen gaan als je zo min mogelijk wil wisselen en op vakantie dus vooral 1 lens wil gebruiken, bijvoorbeeld deze:

https://www.kieskeurig.nl/objectief/product/1058963-nikon-af-s-dx-nikkor-18300mm-f3563g-ed-vr/prijzen

Als je budget dan in het gedrang komt, zou je ook voor de Nikon D3300 ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/101-welke-nikon-spiegelreflexcamera"[/url]) kunnen gaan ipv de Nikon D5300 ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/101-welke-nikon-spiegelreflexcamera"[/url]). De kitlens heb je dan ook niet meer nodig. De lens is bepalender dan de body.

De 50 mm f/1.8 vind ik inderdaad leuk.

Eduard

Door

Eduard

op 23 February 2017

Hoi Joris,

Bedankt voor je reactie!
Ik heb de optie van de 18-300 lens ook bekeken inmiddels. Inderdaad ook een goed idee, maar deze lens komt qua kosten aardig in de buurt van de genoemde set inclusief de D5300 body. Dus dan lijkt het me verstandiger om wat vaker te wisselen. Kan me ook indenken dat het ook prettig is om de camera enkel met de 18-55 lens op pad mee te nemen gezien het gewicht.
Dank voor het meedenken, het is best een aardige klus om een beetje wegwijs te worden in de enorme wereld van camera's en objectieven.

Groet,
Eduard

Bianca

Door

Bianca

op 1 March 2017

Hallo Joris,

ik ben een beginnende amateurfotografe met een Canon D5300 met kitlens. Nu wil ik toch graag een nieuwe lens erbij of i.p.v. Of eigenlijk 2, want de Yongnuo 50mm f/1.8 ga ik sowieso kopen ivm. bokeh-foto's, want dat vind ik mooi en voor binnenfoto's kan je het toch ook goed gebruiken?
Verder houd ik heel veel van natuurfotografie, maar ook onze katten zet ik er graag op en als het kan wil ik ook graag vogels dichtbij kunnen halen en er scherp opzetten. Maar vooral luchten (zonsondergangen), lichteffecten in bv bos etc vind ik mooi en de overzichts natuurfoto's die je op 'mooiste foto van Nederland' tegenkomt....dat wil ik ook graag. Kortom ik wil van alles en het liefst met één lens naast die Yongnuo die ik noemde. Vooral op vakantie wil ik het met voornamelijk één lens doen. Kan je hier iets mee om advies aan mij te geven?

Groetjes Bianca

joris2

Door

joris2

op 1 March 2017

Hi Bianca,

Ik denk dat je bedoelt dat je een Nikon D5300 hebt. Daar ga ik vanuit. Je schrijft 'Canon D5300'.

De yongnuo 50 mm f/1.8 is inderdaad mooi voor achtergrondonscherpte (bokeh) en zeker ook binnen geschikt. Bijvoorbeeld voor de katten binnen.

Je wil het liefst niet van lens hoeven wisselen of zo min mogelijk. Naast de 50 mm f/1.8 kan je dan voor één lens gaan. Bijvoorbeeld de Nikon AF-S DX Nikkor 18-300 mm f/3.5-6.3g ED VR ([url]"https://www.kieskeurig.nl/objectief/product/1058963-nikon-af-s-dx-nikkor-18300mm-f3563g-ed-vr/prijzen"[/url]). Deze is alleen niet de goedkoopste. Een cursist van mij heeft deze lens gekocht en is er tevreden over. Niet alle superzoomlenzen met een bereik van 18-300 zijn even goed.

Een alternatief is een Tamron lens van 18-270 mm ([url]"https://www.kieskeurig.nl/objectief/product/952594-tamron-af-18-270mm-f35-63-di-ii-vc-pzd/prijzen"[/url]). De 18-300 mm van Nikon is kwalitatief wel beter maar ook een stuk duurder.

Voor 200 mm zou ik niet gaan, dat is te weinig bereik voor wildlife en zeker voor vogels.

Een andere telelens is bijvoorbeeld: AF-S DX NIKKOR 55-300MM F/4.5-5.6G ED VR ([url]"https://www.kieskeurig.nl/search?q=AF-S+DX+NIKKOR+55-300MM+F%2F4.5-5.6G+ED+VR"[/url])

Als je voor die lens gaat, dan heb je dus niet het bereik van 18-55 mm. Dus voor weidse beelden zul je dan je 18-55 mm kitlens moeten gebruiken. En dat is niet wat je wil denk ik.

Succes!

Bianca

Door

Bianca

op 1 March 2017

Hoi Joris,

Nog even een aanvulling op mijn net geschreven berichtje: als ik kijk naar jouw portfolio, dan denk ik dat ik het vaakst de natuurfotografie doe, macro niet zozeer, wildlife dan weer wel, portretten vind ik mooi, maar denk niet dat ik dat echt vaak toe kan passen.
Weet niet of je dit nog helpt in advies.

Groetjes Bianca

joris2

Door

joris2

op 1 March 2017

De Yongnuo of Nikon 50 mm f/1.8 kun je ook voor portretten gebruiken, van mensen of dieren (zoals de katten). Binnen is deze lens beter dan de lenzen die ik net noemde. De 50 mm lens laat meer licht door vanwege zijn grote diafragma.

Bianca

Door

Bianca

op 1 March 2017

Hoi Joris,

Bedankt voor je snelle reactie. Ik heb idd een Nikon D5300, maar dat snapte je al. Die lens van Nikon is idd een beetje boven mijn budget, ook al omdat ik toch ook die 50 mm f/1.8 erbij wil. Kwam volgende lens ook wel tegen. Is dit een goed alternatief? Sigma 18-250mm f/3.5-6.3 DC OS HSM Macro Nikon .
Groetjes Bianca

joris2

Door

joris2

op 10 March 2017

Hallo Bianca,

Sigma 18-300mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM zou ook een optie zijn voor je, dan heb je meer bereik. Deze lens is een stuk beter geprijsd dan de Nikon versie van 18-300. Zelf ken ik de Sigma lens niet maar ik heb er goede verhalen over gehoord.

Groeten,

Joris

Petra

Door

Petra

op 25 March 2017

Hallo Joris,

Heb sinds kort de canon eos 80D met EF-S 18-135 IS USM.
Ben nu aan het kijken naar de 50 mm F/1.8.
maar dan kom ik met vergelijken ook weer de 50 mm F1.4 tegen.
Ik ben iemand die lang nadenkt over de aankoop maar wil dan ook iets goeds waar ik jaren mee vooruit kan.
Welke van die 2 lenzenzou jij mij aanraden?
En dan is de ene USM en de andere STM, maakt dat heel veel verschil?

Alvast bedankt.
Groetjes Petra

joris2

Door

joris2

op 25 March 2017

Hallo Petra,

Zelf zou ik voor de Canon EF 50 mm f/1.8 STM gaan. De f/1.4 is een stuk duurder en uit meerdere reviews is de meerwaarde niet gebleken. Op bepaalde punten scoort de oudere 1.4 versie zelfs minder. Bekijk ook deze youtube video over de Canon 50 mm f/1.8 vs f/1.4 ([url]"https://www.youtube.com/watch?v=nYhJK3-4Kgk"[/url]) maar eens.

Succes!

Petra

Door

Petra

op 27 March 2017

Hallo Joris,

Bedankt voor je tips en uitleg.
Nu nog een vraag: welke van deze 2 zou je kiezen de Canon EF 85mm f/1.8 USM of de canon EF 50mm f/1.8 STM.
Wil deze gaan gebruiken voor mijn producten die ik op mijn website zet en voor portretfotografie van mensen en mijn hond.

Alvast bedankt.
groetjes Petra

joris2

Door

joris2

op 29 March 2017

Hallo Petra,

Beide zijn goede lenzen. Ik weet niet precies hoeveel afstand je kan houden tot je producten. Als de producten wat groter zijn, dan zul je verder weg moeten gaan staan met de 85 mm als je ze helemaal op de foto wil zetten.

Als je geen fullframe camera hebt (die zijn duur; beginnen bij zo'n kleine 2000 euro), dan zou ik gewoon gaan voor de canon EF 50mm f/1.8 STM. Je hebt dan namelijk al meer bereik met je 50 mm lens. Eigenlijk is je lens dan 1,6 x 50 = 80 mm. Dit is wat technisch, het heet de cropfactor.

Quenny

Door

Quenny

op 29 April 2017

Hallo Joris,
fijn om zoveel informatie te vinden op je website en in de blogs. Ik heb al een aantal jaren een Canon 1000d met slechts een objectief, de Tamron 18-270mm (net weer mijn tweede aangeschaft, de eerste ging stuk). Ik heb deze keuze gemaakt, omdat ik het vooral handig vind op reis en eigenlijk overal, geen gedoe met wisselen. Toch begint het me te "storen" dat de foto's niet superscherp zijn. Ik las je tip over de Yongnuo 50mm f/1.8. Ik ben wel nieuwsgierig geworden. Het zou me uit m'n "comfortzone" halen, objectief wisselen, en lopen i.p.v. zoomen...maar ben vooral ook benieuwd: zal ik het merken aan de kwaliteit van de foto's qua scherpte?
Alvast bedankt voor je reactie!

joris2

Door

joris2

op 1 May 2017

Hoi Quenny,

De 50 mm f/1.8 lens zou ik niet zozeer zien als een vervanging van je 18-270 mm lens. Het is een leuke lens om onscherpe achtergronden mee te creëren, veel gebruikt bij portretfotografie, beginnende natuurfotografen. En ook voor binnen is de lens goed door het grote diafragma. Ik denk wel dat je anders gaat kijken met de lens, maar het is ook gewoon praktisch om te kunnen zoomen. De scherpte is bij de 50 mm lens beter op f/2.8 dan op f/1.8.

T

Door

T

op 31 May 2017

Hoi Joris,

Ik ben een beginnende fotograaf en heb een canon 1300d gekocht met 2 lenzen:
- EF-S 18-55mm DC III F/3.5-5.6
- EF-S 55 -250 mm f/4-5.6 IS STM
Momenteel heeft Canon een actie waarbij je tegoed van canon kunt krijgen en dit wil ik eigenlijk nuttig besteden. Kun jij me adviseren of een extra lens een aanvulling kan zijn op bovenstaande en zo ja welke? Jij hebt geschreven over de creatieve lens en dat lijkt me interessant, maar ik vraag me af of dit ook voor mij een aanvulling is.

Voor jouw advies is het wellicht handig om te weten dat ik graag foto’s maak van mijn kinderen, close ups van patronen, kleuren, etc. De foto’s van patronen e.d. wil ik graag in combinatie met photo shop gaan bewerken.

Ik hoop een reactie/advies van je te mogen ontvangen.

Met vriendelijke groet,
T.J.H.

joris2

Door

joris2

op 1 July 2017

Hallo T.J.H.

De 50 mm f/1.8 lens (de STM versie van Canon) is mooi om binnen foto's te maken van kinderen. Er kan meer licht door de lens dan met jouw andere lenzen en dat is handig want binnen is er weinig licht. Of van andere onderwerpen waarbij je een meer onscherpe achtergrond wil creëren. Ik zie dat je vraag aan mijn aandacht is ontsnapt, excuus daarvoor.

Groeten,

Joris

Eveline

Door

Eveline

op 27 June 2017

Hallo Joris,

wat een fijne site! ik sta op het punt een spiegelreflex camera te kopen maar omdat ik net begin met (fatsoenlijke) fotografie is het moeilijk om een keuze te maken. Soms vraag ik me af of ik niet beter eerst een cursus kan volgen en dan pas een camera kopen. Momenteel fotografeer ik met een compactcamera uit 2009 (ik schaam me bijna; maar hij doet het nog goed en ik ben er altijd zuinig op geweest)
voor nu heb ik een vraag over lezen. Voor mij is het belangrijkst dat ik op vakantie mooie foto's kan maken. We wandelen graag in de bergen en ik wil de prachtige natuur daar zo goed mogelijk mee naar huis nemen (dit jaar staat ijsland op de planning dus HET moment om te investeren in een nieuwe camera). Verder wil ik ook graag fotograferen tijdens citytrips en af en toe eens tijdens een familie dag of met een scouting activiteit (veel beweging). Mijn oog is gevallen op de Canon EOS 700 D. Dit lijkt mij een mooi instap model (wat is jou mening hierover). Maar nu komt het lezen probleem. Ik lees hier en daar dat de EF-S 18-135MM F/3.5-5.6 IS STM lens een alleskunner is en vooral met wandelingen zou dit natuurlijk het gewicht van extra lezen schelen. Zou ik dan met een lens klaar zijn (om te beginnen). of is het dan toch aan te raden voor de 'standaard' EF-S 18-55MM F/3.5-5.6 IS STM te gaan met als extra lens de door jou aangeraden EF 50mm f/1.8 STM?
als laatste vraag, tijdens het wandelen fotografeer ik af en toe ook hier en daar een bloem of insect close up. Zou je aanraden hier weer een aparte lens voor te kopen of omdat het maar incidenteel is niet. en hoe zit het met een groothoeklens? Oh help zoals je leest zie ik echt door de bomen het bos niet meer!

alvast bedankt voor je reactie
Eveline

joris2

Door

joris2

op 1 July 2017

Hallo Eveline,

Bergen zijn prachtig. Een instapmodel spiegelreflexcamera is prima. De 700D voldoet. Er is inmiddels ook een opvolger, de 750D. Als je meer bewegende onderwerpen wil fotograferen is deze wat beter (als je weet hoe je het doet). De EF-S 18-135MM F/3.5-5.6 IS STM is een goede 'walkaround' lens. NIet verkeerd om mee te beginnen. Wil je meer bereik kan je altijd nog een andere telelens erbij kopen, zoals de Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/97-canon-ef-s-55-250-f4-5-6-is-stm"[/url]) Mooi licht van gewicht.

De 'standaard' EF-S 18-55MM F/3.5-5.6 IS STM heeft geen meerwaarde want je hebt dat bereik al met een 18-135 mm lens. Als je met de 18-135 niet inzoomt, dan heb je al een groothoeklens.

De 50 mm f/1.8 is voor de bergen niet zozeer interessant. Closeups kan je ook nog wel maken met de 18-135 mm, het is geen echte macrolens uiteraard. Vaak kunnen compactcamera';s trouwens dichterbij scherpstellen, misschien toch de oude camera ook meenemen.

Succes.

Frida

Door

Frida

op 29 June 2017

Hoi Joris

Ik zit na te denken over een lens 50 mm 1.8

Maar de winkel vertelde dat versie 2 net zo goed is als de stm en heeft alleen te maken met het filmen klopt dit ????

Ik ben namelijk altijd een beetje onzeker met me aankopen
En de bokeh heeft dit het zelfde effect met deze 2


Groetjes Frida Klijnhout

joris2

Door

joris2

op 1 July 2017

Hoi Frida,

De STM is de nieuwste versie. Er is een aantal verschillen tussen de STM-versie en de type II versie. Ik wil er niet een heel technische reactie van maken maar een aantal verschillen in het het voordeel van de STM-versie kunnen er toe doen:

- Je kan dichterbij scherpstellen. Op minimaal 35 cm bij de STM en op 45 cm bij de type II. Dat betekent dat je een close up wat groter in beeld krijgt, je kan namelijk 10 cm dichterbij je onderwerp staan.

- De lensvatting is van metaal ipv plastic.

- De scherpstelring voor handmatig scherpstellen is verbeterd.

- De STM-motor is stiller en sneller, dat wil niet zeggen dat de oudere motor slecht is. Het is zo dat bij video het stiller scherpstellen belangrijker is, want je hoort dat dan niet tijdens het filmen.

- Het kleinste diafragma is bij de STM f/22, bij de type II f/16. Dit zal je niet veel nodig hebben.

Al met al is mijn advies de STM-versie. Er zijn wat mij betreft dus wel verschillen die ook in fotografie invloed hebben. Dat wil niet zeggen dat de type II slecht of niet bruikbaar is.

Succes!

Frida

Door

Frida

op 29 June 2017

Even nog een toevoeging ze hebben me namelijk aan het twijfelen gebracht dat de stm alleen meer nut heeft bij het filmen

Groetjes Frida

joris2

Door

joris2

op 1 July 2017

Zie reactie op je andere bericht :)

Sake

Door

Sake

op 6 July 2017

Hallo Joris Dijkema,

In de eerste plaats hartelijk dank voor de beide E-books. Daar heb ik zeker wat aan.
Ik fotografeer al een tijdje en ben met name de laatste tijd nogal actief in de sporthal. Een kleindochter doet namelijk aan acrogym en ik schep er plezier in daar foto’s van te maken.
Ik ben in het bezit van een Nikon D5000 met een 18-200 mm objectief. Op de tribune zit je echter niet bovenop de actie. Daarom overweeg ik een lens aan te schaffen met een wat groter bereik. Ik denk daarbij aan 55 (of 70)-300 mm. Een andere camera is niet de bedoeling. Budget tot € 600,--. Wat kun je me aanraden. Ik moet hierbij wel opmerken, dat het budget uiteraard niet oneindig is. Alvast hartelijk dank voor je reactie. Met vriendelijke groet.

joris2

Door

joris2

op 7 July 2017

Hallo Sake,

Ik ben ook nog steeds op zoek naar een oneindig budget ;)

Ik begrijp dat je in de sporthal vaak op een redelijke afstand zit van je kleindochter. Je kan wel een lens kopen met 100 mm meer zoombereik, alleen het is wel zo dat zo'n lens (net als de lens die je nu hebt) niet helemaal optimaal is in een sporthal. Er is in een sporthal vaak weinig licht en daarom worden daar vaak lenzen gebruikt met een groter diafragma (bijvoorbeeld f/2.8). Die zijn alleen vaak duur, te duur voor je budget. Lees ook even mijn artikel over tips voor sportfotografie ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/23-sportfotografie/49-sportfotografie-20-tips-voor-betere-fotos"[/url]).

Bij een langere lens kan je denken aan een Sigma 18-300mm F3.5-6.3 Macro OS HSM. Deze heeft wel een aardig gewicht. Je zou dan de 18-200 kunnen verkopen. Je kan ook denken aan bijv. een Nikon AF-S 55-300mm f/4.5-5.6G VR ED DX objectief. Alleen dan mis je het bereik van 18-55 mm.

Succes.

Maartje

Door

Maartje

op 24 July 2017

Hallo Joris,

Ik wil heel graag beginnen met fotograferen. Zijn gek op de natuur. Daar wil ik foto's van maken. Vogels en dieren inzoomen, landschaps foto's e.d.

Ik ben aan het kijken naar een camera maar ik kom er niet uit. Zoveel keus! Wil het serieus aanpakken.

Kun je me helpen? Alvast bedankt!

joris2

Door

joris2

op 24 July 2017

Hallo Maartje,

Leuk dat je zo gemotiveerd bent en dank je voor je beoordeling. Wat is je budget ongeveer? En kijk je alleen naar een camera of ook naar een of meer lenzen?

William

Door

William

op 25 July 2017

Hallo Joris,

Complimenten voor je website, erg informatief.

Ik ben een beginnend hobby fotograaf en ik wil mijn eerste spiegelreflex camera gaan aanschaffen.
Ik fotografeer vooral op vakantie, landschappen en activiteiten van de kinderen. Verder gezien de kinderen vind ik mooie portret fotos ook belangrijk.

Ik twijfel tussen de canon 77d en 760d.
Qua lens dacht ik aan de Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM of de stm versie, maar krijg niet precies het verschil duidelijk.
En verder de Canon EF 50mm f/1.8 STM of Canon EF 50mm f/1.4 USM.

Welke body en welke objectieven raad je me aan?

Hoor graag van je en ik sta ook open voor alternatieven.

Met vriendelijke groet,

William

joris2

Door

joris2

op 26 July 2017

Hoi William,

Dank je voor je beoordeling.

De objectieven hebben meer invloed dan de camera. En jij zelf hebt de meeste invloed.

Je hebt vrij dure body's op het oog, ik zou wat meer aan de lenzen besteden. Je kan gaan voor de 750D (enig verschil met de 760D is dat de laatste een extra LCD-scherm bovenop heeft maar dat is alleen een handigheid vanaf een statief).

Ik zou voor een langere telelens gaan. tot 135 mm is het vaak 'net niet'. Je kan denken aan de Canon EF-S 55-250 f/4-5.6 IS STM. ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/97-canon-ef-s-55-250-f4-5-6-is-stm"[/url]). Er is ook een nieuw artikel van me over telelenzen voor Canon ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/130-welke-telelens-voor-canon"[/url]).

De Canon EF 50mm f/1.4 USM heeft eigenlijk geen meerwaarde t.o.v. de Canon EF 50mm f/1.8 STM. Zie ook deze video op Youtube. ([url]"https://www.youtube.com/watch?v=nYhJK3-4Kgk"[/url]). Ik vind dat je je geld beter anders kan besteden dan de veel duurdere 1.4 versie te kopen.

USM en STM zijn beide snelle lenzen qua autofocus. STM is vooral voor video nog iets beter, maar ik heb van video niet zoveel verstand.

Succes

William

Door

William

op 26 July 2017

Beste Joris,

dankjewel voor je snelle en volledige reactie.
Ik ga denk ik voor de 700 d, en idd iets meer aan objectief besteden.

Je raadde me de Canon EF-S 55-250 f/4-5.6 IS STM aan. Mis ik dan niet de groothoek?
De camera wordt vaak als kit aangeboden met de Canon EF-S 18-135 IS STM.
Is het dan slimmer om een groothoekzoomlens van bijv 18-200 aan te schaffen of is de lens die jij beschrijft beter en dan een losse groothoek aan te schaffen?

Ik hoor graag van je

Mvg

William

joris2

Door

joris2

op 26 July 2017

Hoi William,

Het nadeel van een superzoom is dat het vaak toch meer een concessie is. De lens moet alles kunnen en dat is moeilijker. Bij de Canon EF-S 18-200 mm f/3.5-5.6 IS zie je dat de scherpte in de hoeken tegenvalt. Of dat erg is ook persoonlijk. Sommige vinden het wel prima en andere mensen balen daarvan.

Ik zal de lens binnenkort ook opnemen in mijn andere artikel. Het is prettig om weinig van lenzen te wisselen, maar dat betekent vaak dus ook concessie doen. Dat heb je minder met afzonderlijke lenzen.

Succes.

Michel

Door

Michel

op 2 August 2017

Hallo Joris

Je raadt het 50mm objectief (1,8f) aan als goede eerste stap om creatieve foto's mee te (leren) maken. Nu zat ik eigenlijk zelf aan de 35mm variant te denken. Hij komt op een Nikon met een crop-sensor, waardoor 35mm effectief 50mm zou worden, maar ik neem aan dat je hier bij je advies al rekening mee hebt gehouden (ik vermoed immers dat er weinig beginnende hobby fotograven zullen zijn met een full frame camera).

Concreet is mijn vraag: wanneer kies je voor het 35mm en wanneer voor het 50mm objectief?

joris2

Door

joris2

op 4 August 2017

Hallo Michel,

Je hebt gelijk dat je te maken hebt met de cropfactor en er zijn zeker weinig beginners met een fullframe camera. Het 50 mm objectief kan je vanaf wat meer afstand gebruiken. Dat is bijvoorbeeld bij portretten handig omdat het wat onprettig kan zijn als je erg dicht op iemand kruipt. 50 mm wordt veel meer verkocht dan 35 mm, je zou voor 35 mm kunnen gaan als je iets meer weidsheid wil, hoewel het natuurlijk geen groothoeklens is.

Beatrice

Door

Beatrice

op 2 August 2017

Hallo Joris,

Na veel wikken en wegen en je site te hebben gelezen, heb ik besloten mijn eerste spiegelreflexcamera te kopen, een Nikon D3400.

Ik ben echter nog niet uit welke lenzen ik moet kopen. Ik wil graag mijn kind fotograferen, maar ook de natuur: zowel vogels als bloemen, insecten etc. Ook wil ik graag als ik op ga, het liefst maar 1 goede lens sjouwen.
Op internet lees ik dat je in plaats van de standaard kitlens 18-55, de 18-105 kan kopen. Wat raad jij me aan?
Ik begrijp dat ik daarnaast een 300 mm nodig heb als telelens en nog een andere voor macro fotografie/de creatieve lens?
Door de bomen zie ik het bos niet meer:(
Mijn budget is niet zo groot by the way.

Hoor graag je advies en alvast bedankt.

Groeten,
Beatrice

joris2

Door

joris2

op 4 August 2017

Hallo Beatrice,

Ik snap dat het moeilijk is om een keuze te maken. Ook adviseren verschillende mensen vaak verschillend materiaal. Ik heb kort geleden een nieuw artikel gemaakt: Welke betaalbare telelens voor Nikon? ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/131-welke-telelens-voor-nikon"[/url])

Als je maar 1 lens wil op reis, dan kan je voor een superzoomlens gaan, deze heb ik besproken in het artikel dat ik hierboven noemde. Bijvoorbeeld 18-300 mm of 18-270 mm. Daar kan je ook wel closeups mee maken van bloemen. 18-105 mm is nog steeds niet echt veel bereik.

Dick.

Door

Dick.

op 3 August 2017

Beste Joris.

Ik heb een Nikon 3400 aan geschaft, en ben van plan er een AF 50 mm f 1.8 D opjectief of een AF-S 50 mm 1.8 G op te zetten.
Is dit zinvol voor dat geld?
Heb er nu een AF-S 18-105 op zitten.
Bij voorbaat hatelijk dank voor je advies.
Groet Dick.

joris2

Door

joris2

op 4 August 2017

Dick,

Bedankt voor je beoordeling. Let op Dick, het Nikon AF 50mm f/1.8D objectief heeft geen autofocus. Met jouw Nikon D3400 kan je ofwel de G-versie nemen (die een stuk duurder is) ofwel de Yongnuo 50 mm f/1.8 voor Nikon ([url]"https://www.kieskeurig.nl/objectief/product/3336298-yongnuo-yn-50mm-f18-objectief-nikon/prijzen"[/url]). Die laatste is een stuk voordeliger en niet verkeerd. Op het moment van schrijven is deze slechts 79 euro. Ik heb er ook één gekocht voor mijn cursisten, om uit te lenen. De scherpte is beter op f/2.8 dan op f/1.8 maar dat is vaker het geval, ook met de Canon. Ik vind het een erg leuke lens voor wie begint. Ook voor binnen, voor portretten, voor natuurfoto's met onscherpe achtergronden. Succes

James de Bihl

Door

James de Bihl

op 17 November 2018

Beste Joris. Ik heb besloten om mij een 50mm f1.8 lens voor mijn Nikoncamera 3200 aan te schaffen. Graag zou ik het verschil kennen in kwaliteit tussen een yongnuo objectief 50 mmf1.8 en een Nikon objectief, 50mm /F. 1.8 AF D. Zijn er daar grote verschillen tussen? Ik zou die lens ook willen toepassen niet enkel voor portret maar ook als beginstadium voor macro. Welke voorkeur heb je? Uw oordeel tegemoetziend mijn oprechte groeten James de Bihl

Marian

Door

Marian

op 5 August 2017

Hallo Joris,

Wat een leuke site??

Ik heb een vraag ben nl in het bezit van een sony a5100 systeemcamera misschien jammer las op de site dat de 6000 beter is. Maar goed ik ben ook maar een amateur fotograaf en daarom een vraag over de 50 mm lens!
Ik overweeg om deze aan te schaffen maar ik lees veel over wazige achtergronden met deze lens. Maar kun je met deze lens ook gewoon fotograferen zoals met de kitlens? Buiten dat je niet kunt zoomen en zelf je creativiteit er in moet ontdekken.Een voorbeeld stel ik ben bij mijn zoon want mijn kleindochter is jarig lukt het dan met deze lens om ook goede foto's te maken in gezelschap? Het hoeft dan niet altijd een wazige achtergrond te zijn!Vind het leuk om meer uit de camera te halen en te ontdekken en lees veel over een 50 mm lens dat die eigenlijk niet mag ontbreken. Maar nogmaals ben maar amateurtje en vind het leerzaam om op je site te kijken.

Gr Marian

joris2

Door

joris2

op 5 August 2017

Met de 50 mm lens zijn ook foto's te maken zonder echt wazige achtergronden (gebruik dan een hoger F-getal). Over foto's in gezelschap. De lens is altijd 50 mm. Voor echt hele weidse beelden (bijvoorbeeld de hele huiskamer in beeld brengen en een hele familie zo fotograferen) is de 50 mm lens niet gemaakt. Daarvoor kan je beter de kitlens van 18-55 mm gebruiken. Een foto van je zoon met kleindochter is nog wel te maken, maar niet zo makkelijk met de hele familie erop.

De 50 mm f/1.8 lens wordt gekocht om 2 redenen: meer spelen met onscherpe achtergronden en omdat de lens ook geschikt is voor binnen. Het is ook nog een vrij betaalbare lens die beginners enthousiast kan maken.

Marian

Door

Marian

op 5 August 2017

Hallo Joris

Dank je voor je reactie!
Ik ga denk ik toch een poging wagen en de 50 mm lens aanschaffen??

Gr Marian

Gerardus

Door

Gerardus

op 5 August 2017

Bedankt voor het artikel en informatie ik had een vraag over een lens het gaat om de Tamron 70-300 4-5.6 LCD DI Macro Nikon mijn vraag is er zit geen beeld stabilisator op is het een verstandige keuze om deze lens te kopen,ik ben een beginnend fotograaf wel 2 cursussen gevolgt ik heb een Nikon D5300 ik doe natuur,kunst en macro fotografie deze lens is een koopje maar $134 maar ik twijfel is het een goede keuze of moet ik Door sparen voor een lens met stabilisatie,graag uw antwoord en advies.

groeten,

G.Gelmers

joris2

Door

joris2

op 10 August 2017

Deze vraag is in een ander topic van jou (met exact dezelfde vraag) al beantwoord :)

Beatrice

Door

Beatrice

op 7 August 2017

Beste Joris,

Naar aanleiding van ons schrijven (nr. 524), weet ik dat ik een telelens als 18-300 op reis kan meenemen.

Maar daarnaast ben ik nog steeds niet uit welke lens/lenzen ik erbij kan kopen. Je gaf daar helaas geen antwoord op.
Je schrijft dat de standaard kit handig is als je nog niet weet wat je wilt fotograferen, maar ik weet het wel. Vogels, insecten/bloemen, landschappen en kinderfotografie. Daarom twijfel ik of ik wel de standaard kitlens moet nemen.
Zou je mij ook hierover willen adviseren?

Alvast bedankt en groeten,

Beatrice

joris2

Door

joris2

op 8 August 2017

Hallo Beatrice,

Op dit moment verblijf ik een paar dagen in Zeeland voor fotografie. De 18-300 mm lens is heel allround, dus die kan je ook gebruiken voor vogels, je kunt er ook nog wel closeups mee maken van bloemen of insecten, landschappen en kinderen. Als je voor 18-300 mm zou gaan, dan heeft de kitlens eigenlijk geen meerwaarde. Je hebt het bereik van de kitlens (18-55 mm) dan immers ook al metj e 18-300 mm lens.

Onderaan dit artikel staan links naar artikelen van mij voor telelenzen voor Canon/Nikon. Ik weet uit mijn hoofd niet of ik dat in mijn vorige bericht had gezet. Ik heb daar op reis nu geen toegang toe.

Als je er nog een lens bij wil dan vind ik de 50 mm f/1.8 lens leuk. Deze is voor binnen ook goed en je kunt er sterk mee spelen met onscherpe achtergronden. Alleen de lens is niet zo allround als een 18-300 mm.

Sandra

Door

Sandra

op 13 August 2017

Beste Joris,

Bedankt voor alle nuttige info. Ik wil graag gaan beginnen met fotografie en dan specifiek newborn/ baby fotografie. Ik heb nog geen camera of lenzen. Wat raad jij mij aan?

Alvast bedankt.

joris2

Door

joris2

op 15 August 2017

Hallo Sandra,

Ik zou een instapmodel spiegelreflexcamera nemen van Canon of Nikon. Daarover heb ik ook andere artikelen gemaakt op het Blog. Bijvoorbeeld Nikon D3400 of Canon EOS 750D. Qua licht is binnen fotograferen (dat is vaak zo met baby's) niet het makkelijkste. Je kan om te starten een 50 mm f/1.8 lens kopen. Dit is relatief voordelig om mee te starten. Deze heb ik genoemd in mijn E-Book 'Ontdek de Creatieve Lens' die je kan downloaden van de website. Het is handig als je je camera leert kennen. Verder is newborn vrij specifiek en moet je goed op de veiligheid leren letten van de baby, de kamertemperatuur enzovoorts.

Gerardus

Door

Gerardus

op 26 August 2017

Hallo is het een goede keuze om de Nikon AF-S DX NIKKOR 55-200mm - f/4-5.6G ED VR II te kopen of is het een betere keuze om de Nikon AF-S DX NIKKOR 55-300mm - f/4.5-5.6G ED VR - telezoom lens te kopen ik wil een allround lens hebben wat raad jij mij aan .Ik heb een Nikon D5300

joris2

Door

joris2

op 26 August 2017

Gerardus, De Nikon AF-S DX NIKKOR 55-200mm - f/4-5.6G ED VR II is veel lichter en makkelijker mee te nemen dan de Nikon AF-S DX NIKKOR 55-300mm - f/4.5-5.6G ED VR. Het hangt ook af van wat je fotografeert. Voor sommige onderwerpen is het extra bereik weer prettig. Dit moet je zelf afwegen. Bekijk ook even mijn artikel over Welke Nikon Telelens? ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/131-welke-telelens-voor-nikon"[/url])

Gerardus

Door

Gerardus

op 29 August 2017

bedankt Joris ik doe vooral natuur fotografie en kunst fotografie ik vind het heel moeilijk welke lens ik nu moet kopen ik wil een alround lens hebben ik heb jou artikel gelezen over welke Nikon lenzen nu had ik nog een vraag de Sigma 70-300 mm - f/4-5.6 DG - telezoom lens met macro functie is dat een goede keuze dan ben ik gelijk klaar want daar zit ook een macro functie in en het is een telelens.of moet ik toch gaan kiezen voor de Nikon AF-S DX NIKKOR 55-200mm - f/4-5.6G ED VR II de Nikon AF-S DX NIKKOR 55-300mm - f/4.5-5.6G ED VR maar is de Sigma 70-300 mm - f/4-5.6 DG - telezoom lens met macro functie een goede keuze want ik heb ook interesse in macro fotografie of kun je dan beter een macro lens kopen ja je hebt gelijk het gewicht is ook belangrijk

joris2

Door

joris2

op 31 August 2017

De Sigma lens die je noemt heeft geen beeldstabilisatie, dat vind ik een nadeel. Verder is de lens geen e chte macrolens, wel is de lens voor closeups leuk omdat je vrij dichtbij kan scherpstellen (op 95 cm afstand vs op 140 cm afstand bij de Nikon AF-S DX NIKKOR 55-300mm - f/4.5-5.6G ED VR).

Gerardus

Door

Gerardus

op 1 September 2017

wat is een goede macro lens voor Nikon D5300

joris2

Door

joris2

op 3 September 2017

Deze vraag heb je al onder een ander artikel gesteld en die heb ik ook beantwoord. Gelieve geen dubbele vragen te stellen.

jarino

Door

jarino

op 2 September 2017

Hoi Joris.
Ik heb de nikon d3200 met 2 lenzen 18-55 en de 55-200 met vr en am graag zou ik 1 lens willen die hetzelfde kan als deze twee zodat ik niet hoef te wisselen als ik close ups en veraf wil fotograferen welke lens zou jij adviseren.
met vriendelijke groet

joris2

Door

joris2

op 3 September 2017

Jarino,

bijvoorbeeld https://www.kieskeurig.nl/objectief/product/345966-nikon-18-200mm-f35-56g-if-ed-af-s-vr-dx-nikkor/prijzen. Deze is wel aardig prijzig. Bekijk ook even mijn artikel over Welke Nikon Telelens? ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/131-welke-telelens-voor-nikon"[/url])

Je kan ook gaan voor de Sigma 18-300/3.5-6.3 DC Macro (OS) HSM voor Nikon. Je hebt dan meer bereik, goed voor closeups (je kan dichtbij scherpstellen) en voordeliger.

Frauke

Door

Frauke

op 2 November 2017

Hallo Joris,

Bedankt voor je superleuke website boordevol tips!

Zelf heb ik zonet mijn eerste camera aangeschaft, een Nikon D5300 met kitlens 18-55 (was maar 18 euro verschil met enkel de body - dus dat kon ik niet laten liggen) en een Nikon 50mm/1.8 om creatief te wezen (bedankt voor de tip!) en op aanraden van een fotografie kenner een Nikon 18-200mm.

Ik heb de indruk dat je deze laatste niet veel vermeld (ik kan verkeerd zijn natuurlijk), maar eerder de 18-300mm. Heb ik de verkeerde keuze gemaakt? Ik werk als luchtverkeersleider en zou de zoom willen gebruiken om foto's te maken van de vliegtuigen en het wildlife te zien vanop onze verkeerstoren (tijdens mijn pauzes uiteraard :-))


Alvast bedankt

joris2

Door

joris2

op 7 November 2017

Hallo Frauke,

Leuk dat je apparatuur hebt gekocht. De Nikon 18-200 mm is niks mis mee. Lenzen tot 200 mm zijn vaak lichter dan 300 mm. Alleen meer bereik (300 mm) kan prettig zijn voor bepaalde onderwerpen, zoals dieren, sport, misschien ook wel vliegtuigen maar daar ben ik minder in thuis. Fijn dat je even aangeeft dat je een en ander in je pauze uitvoert ;-)

Ronald

Door

Ronald

op 5 November 2017

Hallo Joris

Ik heb een Canon 7d mark2 camera
Mijn lenzen zijn Tamron 18-270
Canon 24-105 l is USM
Ik maak foto’s bij mijn zoon zijn voetbal.
Maar de foto’s van veraf zijn soms onscherp.
Nu ben ik aan het sparen voor een Canon 28-300 lens.
Want ik heb wel gezien dat de Tamron het net niet is.
Ik heb ook veel moeite met het instellen van mijn camera,met zon ,bewolking,enz.
Ik zou graag een beetje advies willen over de lens, maar ook over eventueel de instellingen.
Alvast bedankt Ronald v a

joris2

Door

joris2

op 7 November 2017

De Tamron presteert op 270 mm niet op zijn best, dat is waar. De Canon 28-300 mm is erg zwaar. Voor voetbal gebruik je de weidsheid (28 mm) denk ik weinig. En echt heel weids is 28 mm ook niet op jouw 7d Mark II.

Je zou voor Canon EF 70-300mm f/4-5.6 L IS USM Lens kunnen gaan.

Ronald

Door

Ronald

op 5 November 2017

Prima site Joris

Dorien

Door

Dorien

op 13 December 2017

Hallo Joris,

Wat een fijne site om meer over fotografie te leren!
Ik ben een beginnend hobbyfotograaf en in het bezit van een Nikon D3300 met kitlens 18-55 mm. Na een fotocursus en wat maanden oefenen gaat mijn aandacht vooral uit naar portret en lifestyle fotografie. Het liefst buiten (bijv. gezinnen tijdens een wandeling) maar ook newborn en kinderfotografie vind ik leuk.

Michel (4 maanden geleden) vroeg al of je bij het geven van adviezen over de 50 mm (f/1.8) primelens rekening hebt gehouden met het feit dat velen van ons nog met een crop camera werken? Jouw antwoord is mij niet helemaal duidelijk, of misschien lees ik het niet goed.
Ik twijfel namelijk erg over de 2e lens die ik wil aanschaffen, een 35mm (f/1.8) of 50mm (f/1.8) op mijn cropcamera.
Bij de 35mm sta ik buiten waarschijnlijk erg dicht op de mensen? Is de afstand met 50mm wat verder weg? Binnen op onze zolder kan ik max. 3,5 meter afstand nemen van het model.
Ook ben ik erg nieuwsgierig of er naast deze primelenzen nog een zoomlens is die je me aan kunt raden?

Alvast bedankt voor het meedenken!

Groetjes,
Dorien

joris2

Door

joris2

op 14 December 2017

Hi Dorien,

Dank je voor je compliment. Bijna alle cursisten of blogbezoekers hebben een cropcamera (fullframe komt minder voor). De 50 mm f/1.8 vind ik bij mijn cursisten goed werken op hun cropcamera's. Ik heb het niet expliciet genoemd omdat iemand die begint niet weet 'wat nu weer crop of fullframe' is en niet zo'n behoefte heeft aan een te technisch verhaal.

De 35 mm f/1.8 is wel kort voor portretfotografie. Dan sta je dichterbij je model. Met 50 mm wat verder. 85 mm is vaak heel populair bij professionele portretfotografen en met jouw cropfactor komt dat ongeveer overeen met 50 mm.

Bij gezinnen neem je meer afstand, dus is het denk ik niet zo'n probleem. Toegegeven, ik fotografeer zelf geen gezinnen. Ik denk dat een lichtsterke zoomlens voor jou niet gek is. Je bent dan ook flexibeler. Dus je zou ook ipv de 50 mm f/1.8 een Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM Nikon kunnen nemen. Dan heb je én een lichtsterke lens én flexibiliteit van zoomen. Het werkt wat makkelijker dan telkens zelf vooruit of achteruit lopen bij fotoshoots. De 50 mm f/1.8 heb je dan niet meer nodig. Die is wel wat lichtsterker, maar de prestaties zijn wel beter op f/2.8 ipv op f/1.8.

Succes

Robert

Door

Robert

op 19 December 2017

Hoi Joris,

ik ben naast mijn 18-55 kitlens op zoek naar een aanvulling in de vorm van een prime lens. nu heb ik zelf zitten denken aan de

NIKON AF-S 35MM F/1.8G DX

of de 50 mm variant hiervan

nu ben ik door een aantal fotos van mij heen gelopen en bemerk ik dat ik eerder veel bij de 35mm zoom zit en zelfs daar onder (+- 20 mm). daarom is mijn vraag of er miss nog "andere" type lenzen zijn die wel de lichtsterkte van de prime lens hebben maar qua zoom wat variabelere zijn. ik fotografeer graag landschappen en steden. ik hoor graag even wat jou kijk hier op is en wat je van de hierboven genoemde prime lenzen vindt. prijs/kwaliteit is zoals altijd hier ook van belang.

hoor het graag even

alvast bedankt

mvg Bob

joris2

Door

joris2

op 21 December 2017

De Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM Nikon biedt lichtsterke en je kan zoomen. Flexibeler dan de 35 of 50 mm prime. Alleen voor landschappen en steden heb je vaak geen lichtsterke lens nodig.

john

Door

john

op 31 December 2017

hallo

Na een zoektocht heb ik beslist een nikon D5600 te kopen.
Maar een geschikte lens vinden is een andere zaak.
We maken vooral gezinsfoto's. Binnen, buiten of tijdens het sporten (zwemmen)
Vooral binnen is nu een probleem met onze luminex DMCFZ200 die f2.8 heeft.
Maar ook van landschappen en gebouwen tijdens vakantie's.
Welke lens zal jij ons aanraden? Die al deze verschillende factoren aankan.

Alvast bedankt
john

En proficiat met deze prachtige en praktische site

Joris Dijkema (1983)

Door

Joris Dijkema (1983)

op 8 March 2018

Hierop is gereageerd via de oude website. Door overgang naar deze nieuwe website is mijn reactie niet meegenomen.

Hennie

Door

Hennie

op 5 January 2018

Hallo Joris,

Ben van plan een Nikon spiegelreflex camera te kopen, welke zoomlens kun je het beste aanschaffen van 18/55mm of 18/105mm lens.

Joris Dijkema (1983)

Door

Joris Dijkema (1983)

op 8 March 2018

Hierop is gereageerd via de oude website. Door overgang naar deze nieuwe website is mijn reactie niet meegenomen.

veerle

Door

veerle

op 6 January 2018

Dag Joris,
Heel interessant artikel, goed geschreven. Ik heb een Nikon D40, met AF-S nikkor 18-55 en een AF-S nikkor 55-300. Ik ben eigenlijk tevreden met deze combinatie en neem beide lenzen overal mee.
Maar dit jaar ga ik met de backpack op reis naar Peru en wil ik maar 1 lens meenemen. Helaas vind ik dat geen van mijn 2 huidige lenzen alleen voldoende zal zijn voor deze reis. Aangezien we zowel steden, musea, heel veel oude ruïnes, maar ook machu picchu en het Titicacameer gaan bezoeken wil ik een andere lens. Ik maak graag foto’s van een volledig gebouw of landschap, maar ook details van gebouwen en vooral van mijn reisgenoten. Ik denk dat de Nikkor AF-S 18-140mm F3.5-5.6 G ED VR DX misschien een goede keus is?

Joris Dijkema (1983)

Door

Joris Dijkema (1983)

op 8 March 2018

Hierop is gereageerd via de oude website. Door overgang naar deze nieuwe website is mijn reactie niet meegenomen.

Sarah

Door

Sarah

op 31 January 2018

Hallo Joris,

Even een vraagje. Ik wil een Nikon d3400 kopen en vraag je me af welke lens ik het beste erbij kan kopen. Ik wil de fotocamera puur gebruiken om foto’s te maken van mijn kinderen (binnenshuis) en ook voor vakanties(gezin).

Gr. Sarah

Joris Dijkema (1983)

Door

Joris Dijkema (1983)

op 8 March 2018

Hierop is gereageerd via de oude website. Door overgang naar deze nieuwe website is mijn reactie niet meegenomen.

Mieke

Door

Mieke

op 6 February 2018

Hoi Joris,

Ik heb net mijn eerste camera gekocht: een Sony A6000 met 16-50mm lens.
Naast deze lens zou ik graag nog een lens aan willen schaffen waarmee ik goed kan zoomen, voor een schappelijke prijs (max 300 euro). Meest makkelijk zou het zijn wanneer het een wat all round lens zou zijn zodat ik niet continu van lens hoef te wisselen.

Heb je tips?

Alvast bedankt!

Gr, Mieke

Joris Dijkema (1983)

Door

Joris Dijkema (1983)

op 8 March 2018

Hierop is gereageerd via de oude website. Door overgang naar deze nieuwe website is mijn reactie niet meegenomen.

Jolanda van krugten

Door

Jolanda van krugten

op 7 March 2018

Hallo Joris, Ik ben pas net begonnen met fotografie. Nu heb ik een Nikon D3400 gekocht. Ik wilde graag een macrolens en heb tweedehands een tamron sp af 90mm macrolens voor Nikon gekocht. Nu past de lens wel op mijn body maar het scherm geeft aan dat de lens niet compatibel is.Er staat geen di op de lens. Als ik op internet zoek staat dat telkens wel bij de omschrijving maar ik kan geen uitleg vinden over de tamron 90mm zonder di. Met di geeft hij aan dat de lens samen kan met de Nikon D3400. Heb ik nu een verkeerde lens gekocht of doe ik iets verkeerd? Ik hoop dat je me helpen kan. Alvast bedankt en vriendelijke groet, Jolanda

Joris Dijkema (1983)

Door

Joris Dijkema (1983)

op 8 March 2018

Vervelend probleem Jolanda. Ik heb ook even gekeken, maar ik kom hier zo gauw niet uit. Je kan nog even een grote camerawinkel bellen zoals Cameranu.nl, Cameratools, Fotokonijnenberg. Het feit dat de camera aangeeft dat de lens niet compatible is lijkt me geen goed teken. Misschien kan je nog contact opnemen met de verkopende partij.

Wendy

Door

Wendy

op 17 March 2018

Hallo Joris, Dankzij al jouw tips heb ik me net een Nikon D5500 aangeschaft. Ik heb 13 jaar met een Olympus E500 gewerkt en aangezien Olympus geen spiegelreflexen meer maakt, zag ik me genoodzaakt om me tot een ander merk te wenden. Nu ben ik op zoek naar degelijke lenzen. Omdat ik vaak (al dan niet bewegend) wildlife fotografeer, zou ik graag een telelens kopen tot 300 mm. Ik ben niet zo'n voorstander van een primelens, omdat ik dan te vaak moet wisselen en dan is het moment voorbij. Ik had een lens gevonden: AF-P Nikon 70-300 VR f/4.5-6.3 DX ED, maar zag dat die geen knop heeft voor AF of MF. Bestaan er ook betaalbare snellere zoomtelelenzen (diafragma f/2.8 of zo)? Of is de genoemde lens goed genoeg voor wildlife? De andere lens die ik zou willen aanschaffen, is een lens die ik kan gebruiken om het noorderlicht te fotograferen. De Nikon werd verkocht met een kitlens van 18-55 VR II. Nu had ik al verschillende reviews gelezen en deze lens zou wat last hebben van tonvorming bij een brandpuntsafstand lager dan 30. Ik had het idee om die lens ook te gebruiken voor landschappen of gewoon all-round reisfotografie. Of raad jij 2 verschillende lenzen aan: eentje voor nachtfotografie (met een hogere lichtgevoeligheid en dan voor noorderlicht in het bijzonder) en eentje voor overdag, voornamelijk voor landschappen? Alvast bedankt!

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 17 March 2018

Hallo Wendy, Leuk :). Bekijk ook even mijn artikel Welke betaalbare telelens voor Nikon?. Daar noem ik ook de lens die jij noemt. Zoomlenzen met veel bereik die ook nog lichtsterk zijn, zijn duur. En ze hebben dan zelden een bereik tot 300 mm. Voor noorderlicht is lichtsterkte inderdaad aan te bevelen. F/2.8 zou fijn zijn. Bijvoorbeeld Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM (Nikon), die is ook te gebruiken voor landschap. Tonvormige vertekening komt vaker voor en kan worden gecorrigeerd in bijv. Lightroom.

Marcel

Door

Marcel

op 12 April 2018

Hallo Joris , Leuk om de vragen en antwoorden te lezen, ik ben Nikon fan en wil de nieuw 16-80 en 70-300 sport kopen dit in combinatie met de Nikon D7500 , favorieten zijn landschap , water , wolken en sport , hoe denk jij hierover

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 13 April 2018

Hoi Marcel, het is geen verkeerd materiaal. Alleen zorg ook dat je in je eigen vaardigheden investeert. Als het gaat om landschap dan is licht heel belangrijk, compositie ook. Dit is veel belangrijker dan de lenzen of camera die je noemt. Bij sport is snelheid wel een voordeel. Ga je binnen sport fotograferen, dan is lichtsterkte belangrijk, f/2.8 over het hele zoombereik is aan te raden. Buiten is het minder belangrijk.

Doreen Fassaert

Door

Doreen Fassaert

op 29 April 2018

Hi Joris, welke lens raad je je aan voor wat meer zoom? Ik heb nu alleen de standaardlens bij de Sony a6000 en daar mist net wat zoom. Alvast bedankt!

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 29 April 2018

Hoi Doreen, Bijvoorbeeld deze: Sony E 55-210mm f/4.5-6.3 OSS. Succes!

Doreen Fassaert

Door

Doreen Fassaert

op 2 May 2018

Dankje, ik ga er eens naar kijken!

Doreen Fassaert

Door

Doreen Fassaert

op 22 June 2018

Hi Joris, Ik ga eindelijk de aankoop doen. Kwam alleen met zoeken online ook dit tegen: Sony SEL55210 E 55-210mm f/4.5-6.3mm Objectieven. Is dit gewoon dezelfde lens? Groet, Doreen

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 22 June 2018

Ik heb gekeken maar kan er niet helemaal wijs uit worden. Je kan even een grote camerzaak bellen, zoals Cameranu, Cameratools of Fotokonijnenberg.

Rob

Door

Rob

op 30 April 2018

Hallo Joris, Na het steeds lenen van een camera van 1 van mijn dochters(zij hebben een Nikon D5000 en een Nikon D5100) heb ik besloten om zelf een camera te kopen. Ik kan voor een leuke prijs de Nikon D7000 kopen, maar nu is mijn vraag of de lenzen van mijn dochters te gebruiken zijn op de D7000 ? En als ik een 2e hands lens koop zijn de aansluitingen standaard maten?( de aansluiting van de lens op de camera)

Pedro

Door

Pedro

op 22 May 2018

Hoi Joris, Je kan de objectieven van jouw dochters gewoon op de D7000 gebruiken. Je heb met de Nikon D7000 wel een voordeel, dat is namelijk dat in jouw body de D7000 de aandriving zit voor de AF van objectieven. Je kan ook 2 SD geheugenkaartjes er in doen en die laten overlopen. Geef je dan wel een tip: Wil je later overgaan naar FullFrame, koop dan wel objectieven die daarvoor geschikt zijn, je dochters kan die objectieven wel gebruiken met zelf Handmatig scherp te stellen.

Pedrto

Door

Pedrto

op 22 May 2018

Sorry, Joris moet Rob zijn.

Roos

Door

Roos

op 22 May 2018

Hallo Joris. Ik ben op zoek naar een polarisatie filter . Hoor daar erg positieve verhalen over. Maat welke miet ik nemen? Ik geb een Canon 77D. Uit onderzoek twijfel ik over een nieuwe : B+w slim circulair 1065302 cool E 58 of ik ga voor een tweedehandse : B+W ciriculair polarisatie HTC MRC f-pro digital. Voor mij veel onduidelijke codes maar misschien kun jij me daar over informeren. Of raad jij een andere aan?

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 22 May 2018

Hoi Roos, B&W is een goed merk. Ik ken niet de precieze verschillen tussen de polarisatiefilters die je noemt. Je zou kunnen zoeken naar reviews op Internet.

Joke

Door

Joke

op 24 May 2018

Ha Joris, Ik wil graag overstappen van een compactcamera naar een spiegelreflex. Omdat ik een beperkt budget heb (1000€), wil ik zoveel mogelijk tweedehands kopen en hoop ik te kunnen beginnen met 2 á 3 lenzen, per lens komt dat gemiddeld op 200-250€, want de body moet ook nog. En die is voor zulk geld makkelijk te krijgen. Ik fotografeer graag insecten (waarbij mijn compactcamera nogal veel frustraties oplevert), maar macrolenzen zijn erg duur. Is een omkeerring bij een 50 mm, F1,8 lens slim? Daarnaast vind ik het fijn om in de natuur met schemerlicht te werken en tegenlicht, waarbij ik het leuk vind om het licht zelf in de hoofdrol te zetten, als je begrijpt wat ik bedoel. Dat doe ik nu door op mijn compactcamera wat met het diafragma en de sluitertijd te spelen, maar erg lichtsterk is die niet, dus veel avondfotografie lukt niet. (Wel een heel tof effect is dat hij van die paarse rondjes maakt. Dat is natuurlijk officieel niet echt de bedoeling, maar het geeft lekker veel sfeer.) Verder wil ik ook gewoon landschapjes en het gewone vakantiegebeuren doen, maar daar ben ik ietsje minder fanatiek in. Een allroundlens met zoomfunctie lijkt me fijn. Zelf zit ik te denken aan wat jij een creatieve lens noemt, een tamron 18-270 (niet erg lichtsterk, maar wel lekker makkelijk in het veld, mijn moeder heeft 'm ook) en dus misschien een omkeerring. Is dat een goed idee? Alvast bedankt :)

Joke

Door

Joke

op 24 May 2018

... Mocht je trouwens ook een tip hebben voor een alternatief op de genoemde Tamron: zou fijn zijn. Hij doet het prima, maar m'n moeder heeft 'm zoals gezegd al, dus dan kunnen we uitwisselen.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 24 May 2018

Deze: Sigma 18-300mm F3.5-6.3 DC MACRO OS HSM.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 24 May 2018

Hi Joke, Ik raad je qua allround lens deze aan: Sigma 18-300mm F3.5-6.3 DC MACRO OS HSM (staat ook in mijn artikelen 'welke telelens voor canon' of 'welke telelens voor nikon' Deze is beter dan de Tamron die je noemt. Een 50 mm lens is ook te gebruiken met een tussenring ja (ik denk dat je dat bedoelt). Dat werkt wel als je meer closeup wil. Ooit een 2e hands macrolens is interessant (later misschien).

anita

Door

anita

op 26 May 2018

Ik ben opzoek naar een camera, voor mijn bloemenwinkel. Om mooie foto´s van bloemen te maken en te plaatsen op sociaal media. Daarnaast gebruiken op vakantie.)niet te veel te hoeven wisselen met lens'. Kan je mij advies geven welke camera ik het beste kan kopen.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 26 May 2018

Anita, je kan denken aan een Canon EOS 1300D + Canon EF 50 mm f/1.8 STM voor de bloemen. Voor vakantie kan je dan een andere kens kopen die wat langer is. Zie mijn artikel Welke telelens voor Canon?

Bas

Door

Bas

op 28 May 2018

Hoi Joris, Ik heb een Canon 750d, met oa. een 50 mm 1,8 waarmee ik super tevreden ben over de scherpte diepte in de foto's. Waar ik tegenaan loop is dat het daarom voornamelijk close-up foto's zijn en veder van mijn onderwerp/personen af moet gaan staan. Hierdoor is het gave scherpte diepte effect minder. Ik wil i.p.v een close-up beeld het liefst bijna heel de persoon in beeld met een wazige achtergrond. Kun je me aangeven welke lens hiervoor geschikt is?

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 28 May 2018

Wat je wil is lastiger. Als je verder weg gaat staan is het effect van de onscherpe achtergrond minder. Het helpt wel als de achtergrond heel ver weg is van de persoon. Of met een langere lens en f/2.8 wat inzoomen, maar je kan niet te ver inzoomen want dan staat de hele persoon er niet op. Het effect wordt dus minder als je verder weg gaat staan.

Bas

Door

Bas

op 28 May 2018

Dank voor je reactie. Helder👍

Thomas Scheffer

Door

Thomas Scheffer

op 2 June 2018

Beste Joris, ik beschik over een nikon d40 body die al vele jaren mee gaat en ben momenteel op zoek naar een nieuw objectief waar het voor mij voornamelijk belangrijk is om binnenruimtes / kamers goed te kunnen fotograferen (makelaardij). Kan je mij een tip geven welk objectief het werk gedaan kan krijgen? (ik geef het liefst niet al te veel geld uit). En is het aan te raden daar dan ook een sterkere flash bij aan te schaffen, zo ja, aan welke moet ik dan denken? Bij voorbaat dank!

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 3 June 2018

Thomas, Het is handig een lens te kunnen gebruiken waarmee weidse beelden kunnen worden gemaakt, je kan denken aan deze: Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM. Zie ook mijn artikel Welke Sigma Lens Kopen? Qua flits kan je kijken naar flitsers van Yongnuo. Ik heb ook een groot artikel over flitsers. De Yongnuo 568 EX II zou al voldoen, in de comments noem ik ook nog wat nieuwere modellen maar het maakt niet zoveel uit qua kracht.

Thomas Scheffer

Door

Thomas Scheffer

op 3 June 2018

Super bedankt voor je snelle reactie! Erg behulpzaam, gr

Yuri Rijk

Door

Yuri Rijk

op 12 June 2018

hi joris, ik heb een nikon d5100 met een tamron lens 18/270 mm f3.5´-6.3. (over deze camera hoor ik verschillende verhalen,wat zijn jou bevindingen voor deze camera hij stond niet bij de nikon camera die besproken waren) afgelopen jaar heb ik een basis cursus gevolgd maar ik wil weer meer gaan fotograferen ,ik had veel aan jou gratis ebook.het lijkt mij erg leuk om wat meer in de richting van portretfotografie en landschappen te doen.kan jij mij adviseren welke lens ik het beste kan kopen ..ik ben een beginner dus ik wil niet meteen de duurste lenzen nemen . ik hoop dat je mij kan adviseren , gr yuri

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 13 June 2018

De D5100 is een instapmodel spiegelreflexcamera van Nikon die wat ouder is. Daarom stond hij er niet bij. Mensen kunnen hem namelijk niet meer nieuw kopen. Voor landschap heb je al een allround lens in huis met je 18-270 mm. Daar kan je veel mee. Compositie en licht zijn belangrijker. Een statief helpt bij landschapsfotografie. Voor portretfotografie raad ik de Yongnuo 50 mm f/1.8 aan voor Nikon.

Herman

Door

Herman

op 23 June 2018

Hallo Joris Dank voor je nuttige en instructieve site. Bezit een Nikon D7000. Wil ooit de overstap maken naar een Nikon full frame. Moet daar wel rekening mee houden met de aanschaf van nieuwe objectieven.Behalve de Nikon 70-200mm f4, zou ik een Nikon objectief willen aanschaffen voor landschappen. Wat is een aanrader? Alvast bedankt voor je reactie.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 24 June 2018

De 70-200 f/4 is ook mooi voor landschappen, wat zoom is erg handig. Ik ben niet direct bekend met een groothoeklens van Nikon voor fullframe. Daar komt misschien nog eens een artikel over. Ik zou me er niet te druk om maken. De objectieven die voor fullframe zijn, zijn wel duur. Compositie en licht zijn belangrijker en of je met regelmaat op pad gaat voor landschapsfotografie.

Daniel

Door

Daniel

op 31 July 2018

Hallo Joris, Ik wil binnenkort overstappen van een compactcamera naar een spiegelreflexcamera, en kan de canon 800D voor een leuke prijs overnemen. Wat voor type lens raad je aan voor het fotograferen van luchten / wolken? Ook als het wat donkerder wordt? Aangezien ik een beginnend fotograaf ben wil ik er nog niet (te) veel geld aan uitgeven. Bedankt voor deze prima site, en alvast bedankt voor je reactie!

Joris-Dijkema
Hilde Van Campfort

Door

Hilde Van Campfort

op 1 August 2018

Ik ben in het bezit van een nikon D3100 en overweeg de aankoop van een groothoeklens voor interieur- en architectuurfotografie. Weke lens is hiervoor best geschikt ?

Joris-Dijkema
JazzMeX

Door

JazzMeX

op 5 August 2018

Hallo, ik heb een Nikon D3400. Ik maak vooral landschapfoto's. Welke lens is hiervoor geschikt? Ik maak de foto's meestal bij het water of in een stad

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 5 August 2018

18-55 voor weidsere beelden en een telelens van 200 (of soms 300 mm) is handig.

Hans Roovers

Door

Hans Roovers

op 24 August 2018

Goedemorgen Joris, Ik heb nu een Nikon DX AF-S Nikkor 55-300mm 1:4,5-5.6G ED VR bij mijn D7100. Ik gebrik de camera alleen voor het fotograferen van dieren (in Afrika) en wil scherpere foto's maken, met veel detail. Ik zit aan een Nikon 70-300 4,5-5,6 G IF-ED VR AS-S te denken. Is dit de juiste keuze, of heb jij een betere suggestie in deze prijsklasse? Mvg Hans

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 24 August 2018

Hi Hans, Dat is zeker een optie, maar de Tamron 100-400mm f/4.5-6.3 Di VC USD is ook interessant en geeft je meer bereik. Wel is deze wat zwaarder maar nog wel uit de hand goed te doen (dat gewicht draag ik ook).

desiree

Door

desiree

op 17 September 2018

Hallo Joris. Ik heb een nikon D5600 AF-P DX met een 18-55 mm V/R. ik wil op een urbexlocatie met een model werken.. welk objectief kies ik hiervoor.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 17 September 2018

Dit hangt er vanaf wat voor foto's je wil maken. Als je de urbexlocatie ruimtelijk wil laten zien, kan je werken met je kitlens. Ik denk niet dat je echt heel extreem onscherpe achtergronden wil of enorme closeups want dan zie je niet meer dat het een urbexlocatie is.

Valeska

Door

Valeska

op 25 September 2018

Hoi Joris, ik probeer je raad op te volgen “eerst de fotograaf, dan de lens en dan de camera”. Ik ben nu bij de stap dat ik toch echt een lens (+ daarbij een camera moet aanschaffen) en zie inmiddels door de bomen het bos niet meer. Hopelijk kan jij me wat tips geven. In totaal zou ik de kosten zo rond de € 700 max willen houden. Ik ben een beginnende fotograaf en ga geboortes, kinderen en gezinnen fotograferen. Ik zal vaak met natuurlijk licht moeten werken (of dus het licht dat er niet is, zoals bij sommige bevallingen...), inzoomen is belangrijk en oa een snelle en goede autofocus. Hopelijk kan jij me enkele tips geven. Alvast super bedankt voor je hulp! Met vriendelijke groet, Valeska

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 28 September 2018

Hi Valeska, Ik raad een Canon of een Nikon spiegelreflexcamera aan (menu van Canon is eenvoudiger). Voor wat jij wil (geboortes, kinderen, gezinnen) raad ik een lichtsterke lens aan waarmee je ook wat kan zoomen. Gezien jouw budget is dan deze lens bijvoorbeeld interessant: Sigma EX Zoomlens - 17 mm - 50 mm - F/2.8 . Deze is er voor Nikon of Canon. Qua camera een instapmodel. Bekijk de artikelen Welke Canon spiegelreflexcamera voor beginners of Welke Nikon spiegelreflexcamera voor beginners. Bijv. Canon 1300D of 2000D of Nikon D3400. Menu van Canon is wat makkelijker voor de beginner. Nikon presteert wat beter bij weinig licht. Ik raad je aan de gratis E-books te downloaden, er volgen dan ook veel meer tips over materiaal, fotografie.

Valeska

Door

Valeska

op 1 October 2018

Hoi Joris, Bedankt voor je reactie. Ik heb inmiddels de gratis E-books gedownload :). De Sigma lens had ik inderdaad ook in gedachte. Wat betreft de camera weet ik inmiddels dat ik ook graag een draaibaar scherm wil dus dan vallen er al veel camera’s af. Mijn oog viel op de Nikon d5300. Het idee is om alleen een body te kopen + de Sigma lens of raad je aan om ook de kitlens erbij te kopen? Voor mijn gevoel voegt dat verder niet meer zoveel toe, maar wellicht zit ik er compleet naast....

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 3 October 2018

Hi Valeska, inderdaad zie ik de meerwaarde ook niet zo als je al de Sigma lens 17-50 f/2.8 zou kopen. Goed inzicht :D.

Hilda Klip

Door

Hilda Klip

op 1 October 2018

Hallo Joris, Ik heb geen telezoomlens maar denk er allang over er 1 aan te schaffen, wat adviseer jij voor mijn olympus camera? Olympus E-M5ll

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 1 October 2018

Hi Hilda, bijvoorbeeld deze Olympus M.Zuiko Digital ED 75-300mm f/4.8-6.7 II objectief.

Tinne

Door

Tinne

op 21 October 2018

Hallo! Ik kan wat van je advies gebruiken... ;) Momenteel heeft m'n vader (hobby-fotograaf) een Nikon D300s toestel met bijhorende Nikon DX af-s nikkor 18-200mm lens en bovendien een Tamron sp 150-600mm. Momenteel kan en mag ik geregeld gebruik maken van hetzelfde toestel en lenzen, maar uiteindelijk (de vraag is alleen wanneer) zal ik m'n eigen toestel nodig hebben (momenteel ook als hobby-fotograaf). Bovendien is het handig om 2 toestellen te hebben zodat we niet steeds van lens hoeven te wisselen (die Tamron is door de grootte namelijk niet zo handig te veranderen ;) ). Nu heb ik een tweedehands Nikon D300 gespot (230 euro, 35000 clicks) en vraag ik me af of die de (kleine) investering nog waard is... Langs de ene kant lijkt het me handig om 2 (zo goed als) dezelfde toestellen te hebben. Langs de andere kant is het wel al een 'oud' toestel... Stel dat ik over enkele jaren beslis een cursus fotografie te volgen zal dit toestel misschien niet langer voldoen? Dus: geef ik best weinig geld uit aan een oud toestel dat ik (en m'n vader) al ken, of investeer ik beter in een nieuwer exemplaar (en welke zou dan het meest geschikt zijn)? Voorlopig houden we ons vooral bezig met landschapsfotografie (vnl. op vakantie), huisdierfotografie (als je dat als groep kan beschouwen...), vogelfotografie en ondanks we nog geen macro-lens hebben, hebben zouden we wel graag macro-fotografie doen... De meeste foto's maken we in eigen tuin. Feitelijk zoeken we dus zo'n beetje een goede allrounder... Ik hoop dat het hele verhaal wat duidelijk is... Alvast erg bedankt voor de hulp!

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 23 October 2018

Tinne, Ik zou eerder voor een nieuwer model gaan. Dit omdat die beter presteren bij weinig licht (hogere ISO), 10 jaar oud is wel een hele tijd in fotografie. Het is neit onbruikbaar maar bij weinig licht wel minder. Ook 12 megapixels geeft opties om uit te snijden, zeker met vogels heb je gauw toch nog lengte tekort. 600 mm is wel erg veel trouwens. Je kan denken aan bijv. Nikon D5300.

Sanne

Door

Sanne

op 22 October 2018

Hoi Joris, Bedankt voor het heldere artikel! Leuk en informatief om te lezen. Voor mijn reis naar Madagscar ben ik op zoek naar een extra objectief . Op dit moment heb ik enkel de 18-105mm kitlens bij mijn NikonD5100. Bij deze lens zijn er een paar dingen waar ik tegen aan loop en die, logischerwijs, buiten het bereik van deze lens liggen. - Ik ben op zoek naar een lichtsterke lens omdat ik verwacht veel in de jungle te fotograferen. Daarbij komt dat ik heel graag dieren fotografeer en dus haast gebonden ben aan een korte sluitertijd. Bij mijn huidige lens moet ik dan al snel de ISO omhoog zetten. - Graag zou ik wat verder kunnen zoomen dan met mijn huidige objectief. - Als aanvulling hierop zou ik graag een objectief hebben waarmee ik een wat kortere minimale scherpstel afstand heb. Eventueel een macro is ook zeker een fijne optie. Dilemma's, dilemma's.. Ik hoop dat u mij verder kunt helpen in het maken van deze keuze! Met vriendelijke groet, Sanne

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 23 October 2018

Sanne, dank je voor je woorden. 105 mm is niet zoveel voor dieren. Voor dieren raad ik 300 mm aan. Alleen het punt is dat jij én lengte én lichtsterkte wil en dat komt minder vaak voor en is heel duur. Een zoomlens tot 300 mm (bijv 18-300 mm of 70-300 mm is niet lichtsterk). Een 70-200 mm 2.8 is wel lichtsterk maar 200 mm is niet altijd genoeg bereik. Langer (300 mm) en 2.8 is sowieso heel duur en ook niet goed uit de hand te doen als je een langere wandeling maakt (zo schat ik in in jouw geval). ISO omhoog is normaal in de jungle, dat is niet te voorkomen. Lichtsterkte zou wel helpen maar dan kom je dus uit bij 70-200 mm. Anders bijv. 18-300 mm van Sigma (goede closeup mogelijkheden ook) die ik in dit artikel over nikon zoomlenzen noem. Alleen lichtsterk is deze niet. Nieuwere body's kunnen wel beter tegen hogere ISO dan een D5100 trouwens.

James de Bihl

Door

James de Bihl

op 17 November 2018

Beste Joris. Ik heb besloten om mij een 50mm f1.8 lens voor mijn Nikoncamera 3200 aan te schaffen. Graag zou ik het verschil kennen in kwaliteit tussen een yongnuo objectief 50 mmf1.8 en een Nikon objectief, 50mm /F. 1.8 AF D. Zijn er daar grote verschillen tussen? Ik zou die lens ook willen toepassen niet enkel voor portret maar ook als beginstadium voor macro. Welke voorkeur heb je? Uw oordeel tegemoetziend mijn oprechte groeten James de Bihl

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 18 November 2018

De Yongnuo 50 mm 1.8 presteert ook goed vind ik, die zou je kunnen nemen. Jij noemt de Nikon 50mm /F. 1.8 AF D. Die raad ik sowieso niet aan want de D-versie heeft geen autofocus. Dat is voor veel mensen echt onhandig. Als je toch per se de Nikon 50 mm f/1.8 zou willen, dan moet je de G-versie hebben (die is een stuk duurder en wat mij betreft kan je de Yongnuo nemen).

Ingrid

Door

Ingrid

op 23 November 2018

Is 50mm niet teveel als je binnenshuis wil fotograferen, ik wil een lens kopen om binnenshuis mijn kleinkind en groepsfoto van bv etentje te fotograferen. Ik dacht dat 35mm daar meer geschikt voor is (Ik heb een Sony a6500)

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 23 November 2018

Hi Ingrid, Voor een groepsfoto binnen is een 50 mm lens niet erg weids, dus je krijgt moeilijk iedereen op de foto. De 35 mm is dan wat beter, maar het hangt ook af van de body (cropfactor of fullframe). De 50 mm lens vind ik voor veel beginners een aanrader door de heel goede prijs/kwaliteitverhouding.

Suzanne van Voorst

Door

Suzanne van Voorst

op 25 November 2018

Beste Joris,
 Allereerst wil ik even zeggen dat ik al veel aan je informatie heb gehad, dank daarvoor! Afgelopen 10 jaar heb ik hobbymatig met mijn Nikon D90 gefotografeerd. Deze heb ik een tijdje geleden aan mijn zus gegeven, en momenteel ben ik zoekende naar een nieuwe camera. 

Dit zijn de lenzen die ik al heb, maar niet perse op de nieuwe camera hoeven te passen. De eerste twee lenzen zijn ook al 10 jaar oud ongeveer. • Sigma DG 70-300 mm 1:4-5.6 • Nikon DX (AF-s nikkor 18-105 mm 1:3.5-6.6 G ED • Nikon AF Nikkor 50 mm 1:1.8 D Wat wil ik ermee? 
Ik wil hem mee op reis nemen (backpacken)
. Portret- maar ook natuurfotografie, wilde dieren maar ook close up, in de toekomst evt. fotograferen op feesten/festivals, zowel binnen als buiten fotografie dus.

 
Welke camera en lenzen zou jij aanraden? Ik heb zitten kijken naar de Nikon D5600. Prijsklasse, tot € 900,- Groetjes, Suzanne

Luc

Door

Luc

op 18 December 2018

Beste Joris , Eerst moet ik U bedanken voor de zeer leerrijke informatie , waar ik zeker veel bij leerde . Nu heb ik een vraagje , heb een Nikon D7500 met lens 18 - 300 als ook lens 70 105 van Nikon . We zouden op reis gaan naar IJsland wat neem ik best van lens voor fotograferen van Noorderlicht ? Of wat raad je aan wat beter is ? Graag ook nog enkele goeie tips indien mogelijk . Bedankt op voorhand Groetjes Luc

Luc

Door

Luc

op 19 December 2018

Beste Joris , In mijn vraag een foutje , lens 70 - 105 moet 18 - 105 zijn . Sorry en alvast bedankt . Groetjes luc

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 19 December 2018

Dit was mij al duidelijk uit je 1e bericht ja.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 19 December 2018

Hi Luc, Dank je. Voor noorderlicht is een lichtsterke lens aan te raden. Het liefst f/2.8. Bijvoorbeeld Sigma 17-50 f/2.8. Zo groot mogelijk diafragma (laag mogelijk f-getal) kiezen, je moet vanaf statief werken (anders echt geen goede foto), ISO moet hoger en een langere sluitertijd. Verder handmatig scherpstellen. Eerlijk, het is niet echt iets voor een beginner om het noorderlicht te fotograferen. Je moet echt die camera onder controle hebben ervoor. Werk je met je huidige lenzen, dan met f/3.5 (als dat het laagste f-getal is) werken.

Luc

Door

Luc

op 30 December 2018

Joris , Bedankt voor de informatie . Mvg

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 1 January 2019

Bedankt voor je reactie Luc, dat vind ik altijd leuk.

Viva

Door

Viva

op 23 December 2018

Hoi Joris, Ik wil mijn eerste echte camera gaan kopen, waarschijnlijk de Nikon D5300. Ik weet alleen niet goed wat voor objectieven ik daar het beste bij kan kopen. Tot op heden fotografeer ik met name op reis; landschappen, canyons en gebouwen in combinatie met onszelf. Af en toe iets bewegends, maar niet vaak. Zelf zat ik te denken aan een 50mm f/1.8 of 1.4 en daarnaast een lens die waarmee ik kan zoomen. Is de kitlens dan iets of raad je een andere lens aan? En welk merk heeft dan de voorkeur? Is er veel verschil ten opzichte van Nikon in kwaliteit?

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 24 December 2018

Hi Viva, Je fotografeert vrij divers en ook op reis. Een allround lens is dan handig. Bijvoorbeeld Sigma 18-250mm f/3.5-6.3 DC OS HSM Macro. Dit kitlens is een goede lens maar duidelijk te weinig bereik om allround te zijn. Is te beperkt, ook op reis. De 50 mm f/1.8 is heel mooi maar meer voor portret of details met onscherpe achtergronden en binnen in huis bijvoorbeeld. 50 mm f/1.4 heeft geen meerwaare voor je, f/1.8 is prima. Het is alleen een allround lens. Voor jouw fotografie weet ik niet of ik die als eerste zou kopen. Enorme aanrader maar wat minder voor op reis. Andere merken dan Nikon kunnen ook prima zijn, per lens moet bekeken worden wat de kwaliteit is. Het is niet zo zwart/wit algemeen te zeggen.

Sietse

Door

Sietse

op 12 January 2019

Joris, ik ben op dit moment op wereldreis en heb spijt van dat ik geen goede camera heb meegenomen Ben over 2 dagen even in de bewoonde wereld en denk over een Nikon D5300 + 18-55 mm kit. Zal ik meteen een objectief erbij kopen? Ben vooral landschappen en mensen fotografie van plan.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 13 January 2019

Sietse, leuk dat je ook meer wil. De D5300 is een prima model. De 18-55 ook maar is wat beperkt. Je kan even kijken naar mijn artikel welke betaalbare telelens voor Nikon. Als je een andere (extra) lens wil dan de 18-55, dan zou ik voor minimaal 200 mm gaan. Je kan ook meteen voor bijv. 70-300 AF-P lens gaan (zie artikel dat ik noemde). Of als je 1 lens wil die heel allround is, bijvoorbeeld een Sigma 18-300 mm. De 18-250 mm van Sigma is ook nog een optie trouwens.

Simone

Door

Simone

op 17 January 2019

Beste Joris, Ik heb een Nikon D3100 met de standaard 18-55mm lens. Ik gebruik hem vooral voor portretten (binnen en buiten) en voor bewegende kinderen. Graag zou ik kinderen van een wat grotere afstand willen fotograferen, maar ze wel groot en scherp in beeld krijgen. Met mijn huidige lens moet ik er te dicht opzitten en krijg ik minder spontane foto’s

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 20 January 2019

Hallo Simone, Voor meer zoom en voor buiten, bekijk mijn artikel Welke betaalbare zoomlens voor Nikon even. Je kan denken aan rond 200 mm, eventueel meteen 300 mm. De 55-200 mm die ik noem is licht en goed. Wil je meer bereik, dan kan je denken aan Sigma 18-300 mm of Sigma 18-250 mm. Voor binnen portretten raad ik de Yongnuo 50 mm f/1.8 aan. Zie mijn artikel over portretlens voor Nikon

Teun colijn

Door

Teun colijn

op 24 January 2019

Hallo Joris, In mij gaan wij op safari in Tanzania. Ik heb een Nikon D 72oo, nikor18-200, nikor 50/1.8 en een sigma 80 mm. Vraag Wat is nu een juiste aanvulling voor telelens, is dit bijvoorbeeld Tamron 150-600?

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 26 January 2019

Hi Teun, 200 mm is leuk maar het is voor safari niet altijd lang genoeg. Een Tamron of Sigma 150-600 mm lens is op zich een goede lens voor dat geld, maar het is wel wat zwaarder en moeilijker uit de hand. Wat beter uit uit de hand te doen is, is een lens tot 400 mm. Je kan ofwel denken aan de Tamron 18-400 mm (die is heel allround en dan hoef je geen andere lens te gebruiken; denken wisselen in stoffige omstandigheden). Ofwel je kan voor de Tamron 100-400 mm lens gaan die ook heel goed is voor dat geld. Die is iets beter, maar voor de eerste 100 mm (weids) heb je dan een andere lens nodig. In mijn artikel over Welke telelens voor dierenen safari voor Canon noem ik ook lenzen die er voor Nikon zijn (zoals die Tamron lenzen die ik noemde).

Roos

Door

Roos

op 27 January 2019

Hallo Joris, Ik ben sinds een klein jaartje in het bezit van een Canon 77D. Voorheen altijd op automaat gefotografeerd en nu me zelf gedwongen dit aan te passen. Heb inmiddels een korte cursus gehad waarin diafragma, iso en sluitertijd goed is uitgelegd. Nu alleen nog alles combineren wat ik best een uitdaging vind. Dit jaar willen we op vakantie naar Japan en Zuid Korea. Dus wil natuurlijk mooie plaatjes schieten. Heb ik dan iets aan de door jouw gegeven cursus Landschapsfotografie?? of adviseer je een andere. Ook ben ik aan het zoeken naar de juiste objectieven voor deze trip. Heb een kitlens 18x55 en een zoomlens 55x 200. Adviseer je daar nog andere objectieven bij? Bijv de Canon groothoeklens 10x18 f/4.5?? ( las je info en werd daar wel enthousiast van)

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 28 January 2019

Hallo Roos, het is altijd wennen om instellingen te kiezen in het veld. Dat is doodnormaal, voor mij was het ook zo. Je hebt met 2 lenzen het bereik van 18-200 mm, niet verkeerd. Ik weet niet wat voor beelden je wil maken. Het is vrij allround, alleen voor wildlife is 200 mm soms niet genoeg. De groothoeklens is misschien in sommige gevallen handig(vooral bij weidse foto's van architectuur, bijvoorbeeld 's avonds). Voor landschap kan je heel vaak ook uit de voeten met de 18 mm hoor. Als je houdt van de avondsfeer van steden, kan ik je mijn Workshop Nachtfotografie Den Bosch aanraden. Dit is heel praktijkgericht en je kan daarna zelfstandig de sfeer vastleggen van steden. Persoonlijk mij het gaaf om dat vanuit de hoogte vast te leggen in Japan of Zuid-Korea (met lichtstrepen van auto's). Ik weet niet welke cursus je precies bedoelt met mijn cursus 'Landschapsfotografie'. Daarover heb ik je ook gemaild.

Hennie molendijk

Door

Hennie molendijk

op 15 February 2019

Hallo Joris Aangezien ik alleen maar aquarium foto"s maakt ben ik overgestapt van een Nikon D90 naar een Nikon d 7000 een leuk tweede hand camera maar het probleem is welke lens kan ik het beste gebruiken de beste foto's maak ik met mijn 50 mm 1:1,8 D en met de AF MICRO 105 mm 1:2,8 D is het nog niet gelukt ik ben op zoek naar een lens waar ik meer van het aquarium er op kan krijgen en dat valt niet mee met de 18-55 moet ik te ver van af staan en dan komt het meubel er te veel op te staan het gaat om 2 mtr zelf zat ik te denken aan een 35-50 of een 85 mm maar er zij zoveel lenzen dat je door de bomen het bos niet eer ziet en ik ken niemand die ook aquarium foto"s maakt dan zou het wat makkelijker worden om te kijken hoe of wat. Groetjes Hennie

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 18 February 2019

Hennie, ik kan het niet helemaal inschatten omdat ik de situatie niet precies ter plekke ken. De 50 mm is niet ideaal hiervoor want dan moet je meer afstand nemen. Mij lijkt dat je met de 18-55 mm aardig kan werken. Je zegt dat je het meubel er ook op krijgt. Dan kan je toch wat meer inzoomen lijkt me. Met een 150 of 180 mm macro moet je veel te ver weg staan om alles erop te krijgen. Alleen de 18-55 mm is niet zo lichtsterk (geen f/2.8). Ik denk dat een Sigma 17-50 mm f/2.8 goed kan zijn.

Christa

Door

Christa

op 21 February 2019

Hallo Joris, Wat fijn dat er mensen zijn bij wie we onafhankelijk advies kunnen krijgen. Er zijn zoveel opties, dat je soms door de bomen het bos niet meer zit. Ik hoop dat je mij kan adviseren bij de keuze van de juiste lens. Ik ben op zoek naar een nieuwe camera voor op mijn werk. We gaan hem veelal gebruiken voor portretfotografie (binnen en buiten, individuen en groepen), productfotografie (flessen, glazen) en vastleggen van onze producten en evenementen op locatie (winkels, horeca, feesten, festivals). Erg uiteenlopende situaties dus. De body wordt waarschijnlijk de EOS 800D en ik neig naar een 17-55mm f/2.8 (groter diafragma werd me aangeraden door een collega) of een 18-135 mm f/3.5-5.6 lens. Zelf vond ik een 50mm ook altijd heel fijn, maar mijn collega heeft liever een zoomlens. De keuze van lens kan ook heel persoonlijk zijn, maar kun je me advies geven? Het liefst gebruiken we één lens voor alle situaties, maar kan me ook voorstellen dat dit vrij onmogelijk is. En hoe meer ik me erin verdiep, hoe meer ik ga twijfelen. Alvast bedankt!

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 23 February 2019

Hallo Christa, Het is inderdaad erg moeilijk om een keuze te maken voor een lens. Ik vind de 17-55mm f/2.8 een goede keuze. Er kan veel licht door binnen en je bent flexibel, dat ben je niet met een 50 mm lens. Dat is een geweldige lens voor heel weinig geld, maar ik zou in jullie geval eerder voor de 17-55mm f/2.8 gaan ivm de zoom. De 18-135 mm f/3.5-5.6 lens is een stuk minder geschikt voor binnen uit de hand of voor evenementen. Je kan met de 17-55mm f/2.8 starten en er eventueel later nog een langere lens bij kopen. Eerst kijken of je het mist of niet. Uitendelijk gaat het om hoe je omgaat met je camera én hoe je kijkt. Als je je wil ontwikkelen, kan je op de hoogte blijven van mijn Begeleidingstraject Van Automatische Stand naar Resultaat >>. Zie ook de Bonussen.

Christa

Door

Christa

op 28 February 2019

Hoi Joris, Dankjewel voor je advies. Ik ga gelijk bestellen. Gr, Christa

Joris-Dijkema
Hennie Molendijk

Door

Hennie Molendijk

op 25 February 2019

Joris Alvast bedankt voor de info ik ga op zoek naar een Sigma 17-50 F2,8 Ik laat het je weten of het is gelukt met de foto's Gr Hennie

Joris-Dijkema
Bert

Door

Bert

op 6 March 2019

Beste Joris, met veel plezier lees ik steeds je adviezen op vragen die soms ook bij mij leven. Een vraag die ik nog niet beantwoord heb gezien is de volgende; ik ga in mei op vakantie naar Canada (Oostkust) en weet eigenlijk niet welke lens/lenzen ik het beste mee kan nemen. Ik beschik over een Canon800D (net aangeschaft), een standdaarlens 18-55mm (als kit bij de 800D), een onlangs aangeschafte 50mm 1.8 van Canon en een Tamron 18-250mm. Graag je advies. Alvast bedankt, Bert

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 10 March 2019

Bert, Mooi Canada! Je hebt al een bereik van 18-250 mm afgedekt met je lenzen. Voor landschap is dat op zich prima. Voor wildlife is 250 mm soms mogelijk nog tekort (hoewel je met jouw camera eigenlijk rond 400 mm bereik hebt door de cropfactor). Als wildlife heel belangrijk voor je is kan je overwegen een 18-400 mm van Tamron te kopen (heel allround). Zie ook mijn artikel welke Canon lens voor dieren en safari.

Nert

Door

Nert

op 11 March 2019

Dank je wel Joris.

Anne

Door

Anne

op 10 March 2019

Hoi Joris, Ik ga in augustus rondreizen in Noord Noorwegen. Noordkaap, lofoten, lapland. Ik heb een nikon 5600 met een sigma 18-300mm objectief. Ik denk er over om een extra groothoek objectief aan te schaffen (10-20mm zoiets). Is dit een goede keus of kan ik beter in een ander objectief investeren? Aan welke lichtsterkte moet ik denken? Jij hebt ervaring in deze regio, dus graag je advies. Dank alvast. Gr. Anne

Annette

Door

Annette

op 9 April 2019

Hoi Joris, ik ben helemaal jaloers op de perfect scherpe, heldere foto's in jouw e-book. Ik heb een Canon 80 d en gebruik nu een 18-135 telelens uit 2010. Beviel altijd goed vanwege zijn grote bereik. Ik fotografeer in m stand maar wat voor diafragma ik ook gebruik:het scherpteresultaat is de laatste tijd niet constant bij gelijke omstandigheden. 1. Kan dit aan de leeftijd van mijn lens liggen (ik lees nooit iets over 'clicks'van lenzen) 2. Ik wil graag reportages van activiteiten van mensen (van kleine kinderen tot ouderen) binnen en buiten maken, ook onder moeilijke lichtomstandigheden. Ik zou heel graag ook heldere foto's maken. Denk je dat een 24-70 2.8L usm de kwaliteit van mijn foto's aanzienlijk zal verbeteren ook als ik niet diafragma 2.8 maar bv 4 of 5.6 gebruik omdat ik meerdere mensen tegelijk fotografeer? Of voldoet de 24-105 4L dan ook (voordeel beeldstabilisatie). Ik investeer graag 1x goed dus het gaat me om de beste en niet om de voordeligste lens. 3. Ik snap dat een full frame camera het beste resultaat geeft, maar wat is haalbaar met de 80d in vergelijking met de lens die ik nu gebruik. Of heb ik onrealistische wensen?

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 10 April 2019

Hi Annette, Waarom de foto's qua scherpte niet constant zijn met je 18-135 mm lens kan ik zo niet verklaren. Ik ben er ook niet bij en zie niet alle instellingen. De leeftijd van de lens zou geen rol moeten spelen, misschien is er wel iets met de lens aan de hand. Anders een andere lens testen en kijken of het probleem daar ook speelt. Voor reportages van mensen binnen is een lichtsterke lens zondermeer aan te raden, dan bedoel ik f/2.8. Dit zorgt ervoor dat je de ISO lager kan houden (sowieso moet deze toch al wel vrij omhoog binnen). Met f/4 of f/5.6 wordt het binnen bij weinig licht al erg moeilijk om te fotograferen. De 24-105 4L vind ik dan ook minder geschikt voor binnen. Als je activiteiten fotografeert, dan bewegen mensen. De beeldstabilisatie is dan minder belangrijk want je moet voor een scherpe foto dan sowieso al iets kortere sluitertijd gebruiken en dan is de beeldstabilisatie minder belangrijk. De Canon 24-70 2.8 L II is enorm duur. Type 1 vind ik persoonlijk minder goed. Alternatief is de Tamron 24-70 f/2.8 G2 voor Canon. Dat is een sterke serie. Advies: een lens huren en bekijken hoe tevreden je bent. Voordelig is : Sigma 17-50 mm f/2.8 maar je zoekt niet voordelig. Je hebt dan meer weidsheid. De 80D biedt heel veel waarde voor dit geld en heeft zeker voor een cropcamera goede prestaties op hogere ISO (als je te veel inzoomt op de foto's zie je wel de korreligheid maar dat heb ik met fullframe ook). Wel is f/2.8 aan te raden want ten opzichte van f/4 betekent dat de ISO 2x zo laag kan en dat is zeker bij een cropcamera aan te raden binnen. Verder zou ik focussen op kijken, je eigen stijl, je ontwikkeling.

Annette

Door

Annette

op 11 April 2019

Hoi Joris, bedankt voor je uitgebreide reactie. De 80d is dus ook volgens jou een goede cropcamera. Ik begrijp helaas niet wat je bedoelt met type 1 van de 24-70, die je minder goed vindt? Geven de Tamron lenzen net zo'n scherp resultaat als de echte Canon lenzen en zijn daarmee ook echt heldere foto's mogelijk of zijn de lenzen van Canon niet voor niets zo duur?

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 11 April 2019

Hi Annette, Ja 80D is een goede cropcamera. Canon biedt nu nieuw enkel de 24-70 2.8 II aan, dat is de opvolger van de oude 24-70 2.8 (ook wel type 1 genoemd). Ik bedoel dat ik je niet aanraadt om type 1 2e hands te kopen. De Tamron die ik noemde is zeker heel goed (en overigens ook niet goedkoop). Zeker zijn hiermee goed scherpe foto's te maken hoor.

Annette

Door

Annette

op 12 April 2019

Hoi Joris, ik dan weet ik nu dat ik ze allebei ga huren om uit te proberen. Bedankt voor deze goede tips! Annette

Joris-Dijkema
Minze

Door

Minze

op 13 April 2019

Dag Joris , Ik twijfel over de aanschaf van een bridge camera , de Panasonic FZ2000 of ga toch voor een lichtsterke lens voor mijn Canon EOS1000 welke ongeveer hetzelfde kost. Wat is nu handig , met een Bridge is alles mogelijk en een 2.8 ef-s heeft maar een beperkte zoom natuurlijk , graag jou mening

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 14 April 2019

Hi Minze, Ik weet niet wat je vooral wil fotograferen qua onderwerpen en of dit vooral binnen of buiten is. Ik ben zelf wel een voorstander van spiegelreflexcamera of systeemcamera. Dit omdat je meer opties hebt met wisselen van lenzen en de prestaties zijn beter bij weinig licht. Ook valt er meer te spelen met onscherpe achtergronden, zeker met een extra lens zoals een f/2.8. De Bridge camera heeft wel meer zoom. Alleen de lens is f/2.8-4.5, dus als je meer inzoomt dan is het diafragma zeker geen f/2.8 meer. Ook vindi k de bediening van een spiegelreflexcamera fijner dan de Bridgecamera die je noemt. Het menu vind ik ook wat overweldigend van de Panasonic en fotografie van beweging vind ik ook fijner met spiegelreflexcamera of systeemcamera. Dat is wat ik zie bij cursisten. Het hangt ook af van hoeveel gewicht/omvang je mee wil sjouwen natuurlijk.

Jack

Door

Jack

op 17 April 2019

Beste Joris, Dank voor je uitgebreide en deskundige adviezen en tips op het brede terrein van fotografie. Graag leg ik twee vragen aan je voor. Ik overweeg om een Tiffen 72 mm UV filter aan te schaffen voor mijn Sigma 18-300mm objectief. Wat is de invloed van een filter op de kwaliteit van een foto? Is deze filter een verstandige keuze?

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 18 April 2019

Hi Jack, Ik ken niet alle merken/type uv-filters, deze ken ik niet. Bij een goed UV-filter zou je gewoon goede, scherpe foto's moeten kunnen krijgen. Alleen het soms bij tegenlicht soms lensflare veroorzaken. Ook komt het soms voor dat er bij een slecht filter wat vreemde effecten kunnen optreden in de foto. Het is vooral een kwestie van proberen. Sowieso raad ik een zonnekap aan, dat is handig en die scherm ook de lens af.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 18 April 2019

Ik denk dat je de filter kan kopen via Internet en - als je deze voorzichtig probeert en hij zou niet bevallen - dan stuur je die binnen de afkoelingsperiode retour.

Ingrid

Door

Ingrid

op 12 June 2019

Hi Joris, ik ben zoekende naar welke lens mijn 'collectie' (op dit moment) goed kan aanvullen, Ik heb een Nikon D5300 en tevens een (wat oudere) D3100. De lenzen die ik daarbij heb, zijn een Tamron 16-300, Nikon kitlens 18-55 en een Tamron 70-300. Die laatste is zonder beeldstabilisatie. Ik wil eigenlijk de 18-55 vervangen (en die 70-30 gebruik ik eigenlijk niet). Ik wil graag dieren fotograferen, ver weg maar ook dichtbij. Macrofotografie vind ik ook heel fascinerend. Een groothoeklens om dieren heel dichtbij mee te fotograferen vind ik ook gaaf ... Budget: Het liefst rond de €500. In ieder geval een goede prijs/kwaliteit verhouding. Ik hoor graag van je. Groetjes, Ingrid

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 17 June 2019

Hi Ingrid, We hebben het er live al over gehad. Je hebt met je 16-300 mm al een allround lens waarmee je veel kan. Er is geen noodzaak je 18-55 mm lens te vervangen als je al een 16-300 mm lens hebt. Je hebt met 16 mm (op je 16-300 mm) ook de optie om dieren van kort nabij te fotograferen en dan de neus onevenredig groot af te beelden. Voor macro, zie ook mijn artikel Beste Macrolens voor Nikon. De Sigma 105 mm macro is een erg goede voor rond 500 euro. Excuses voor mijn late reactie, ik heb het gewoon niet opgemerkt!

Christel

Door

Christel

op 21 July 2019

Hallo Joris, Ik heb een Sony A6300 camera met een 50 mm f1.8 prime lens en een 18-135 mm zoomlens. Nu ben ik onlangs foto's gaan maken in een dierentuin maar ik vond dat ik tekort kwam in de zoom. Ook vind ik dat ik soms tekort bij het onderwerp moet gaan staan om een close-up te maken en met vogels of vlinders is dat niet altijd mogelijk. Welke lens zou jij me daarvoor aanraden? Ikzelf had al eens op internet zitten rondneuzen en mijn oog was gevallen op SIGMA 18-300MM F/3.5-6.3 DC MACRO HSM I CONTEMPORARY SONY of TAMRON 16-300MM F/3.5-6.3 DI II PZD MACRO SONY, maar volgens mij wordt deze laatste nog een uitdaging om te vinden. Zijn dit goede lenzen voor hetgeen ik ze wil gebruiken? Welke lens scoort het beste? Zijn er nog andere opties? Rekening houdend dat ik ook beeldstabilisatie op de lens wil. Groetjes, Christel

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 23 July 2019

Hi Christel, In de dierentuin heb ik ook gefotografeerd in mijn begintijd. 135 mm is zeker te weinig voor veel dieren. Ik raad op z'n minst 300 mm aan (400 mm is soms nog wat beter maar ook groter, zwaarder en duurder). Jij noemt deze lens: SIGMA 18-300MM F/3.5-6.3 DC MACRO HSM I CONTEMPORARY SONY of TAMRON 16-300MM F/3.5-6.3 DI II PZD MACRO SONY. Deze is weliswaar voor Sony maar niet voor de sony A6300. Jij hebt lenzen met een E-mount nodig, niet met een A-mount. Zie ook mijn artikel Beste systeemcamera (bij het kopje van de Sony A6000 wat ik schrijf over lenzen voor Sony systeemcamera's. Voor lenzen voor de Sony systeemcamera's zie je veel moeten betalen. Tot 210 mm is nog betaalbaar maar langer wordt ze behoorlijk duur. Of je moet een adapter gaan gebruiken en dan bijv. een lens voor Canon spiegelreflexcamera's gaan gebruiken maar dat kan invloed hebben op functies, zoals snelheid, autofocus enz.

Christel

Door

Christel

op 23 July 2019

Hoi Joris, Dank je wel voor je reactie! Ik had ondertussen ook al gezien dat ik fout zat met die A-mount lenzen. Is het een idee om een adapter te kopen voor een Canon lens? Dan zou ik bovenstaande Sigma lens voor een Canon spiegelreflexcamera kopen, alleen weet ik dan nog niet welke functies dat er eventueel wegvallen. Heb jij enig idee of en welke functies wegvallen? Ik had even opgezocht: SIGMA MC-11 MOUNT CONVERTER CANON EF-E SIGMA 18-300MM F/3.5-6.3 DC MACRO OS HSM I CONTEMPORARY CANON Bij de converter staat beschreven dat hij ervoor zorgt dat je Canon EF-mount lenzen op Sony E-mount systeemcamera's kunt monteren. De adapter zorgt dat de complete lens prestaties behouden blijven, inclusief autofocus en automatische belichting, evenals in-camera correctie technologieën Of is TAMRON 18-400MM F/3.5-6.3 DI II VC HLD CANON een betere keuze? en is deze ook te gebruiken met dezelfde adapter? Ik had ook nog TAMRON 16-300MM F/3.5-6.3 DI II VC PZD MACRO CANON gezien. Of heb jij nog een andere lens/samenstelling in gedachte? Alvast bedankt voor je tijd! Gr, Christel

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 24 July 2019

Hi Christel, Bekijk even de link met info van Sigma over de Simga MC-11 Mount Converter Canon EF-E. Hier staan lenzen genoemd maar je ziet ook dat er bij AF-C/AF-A een kruisje staat in de tabel. En AF-C heb je nodig om bewegende onderwerpen te volgen bij het scherpstellen. Ik maak daaruit toch op dat dat niet lukt. Ik zou dit per mail even navragen bij Sigma zelf, dan heb je het ook zwart op wit. Je hebt het ook over Tamron lenzen maar de mount is voor Sigma, dus ik verwacht dat je die niet kan gebruiken met de mount. Ik durf er in ieder geval geen uitspraak over te doen. Anders even navragen bij Sigma. De Sigma 18-300 mm vind ik op zich geen gek idee, veel voordeliger dan van Sony zelf.

Christel Meertens

Door

Christel Meertens

op 26 July 2019

Hallo Joris, Ik ben nog wat inlichtingen gaan inwinnen naar aanleiding van bovenstaande. Ik ben bij een fotozaak geweest en die wisten mij te vertellen dat de Sigma MC-11 Mount converter Canon EF-E te gebruiken is voor elke lens die een Canon EF-E vatting heeft. Deze converter is dus ook bruikbaar met Tamron lenzen of Canon lenzen en niet alleen met Sigma lenzen. Ik had ook gevraagd of die continue autofocus nog bruikbaar was en dat was zo. Alle specificaties die ik zonder converter heb, heb ik ook met converter. Het enige wat verandert bij gebruik van de converter is dat het diafragma 1 stap kleiner wordt, dus f/3.6 wordt f/4. Heeft dit veel invloed op het fotograferen? of op de kwaliteit van de foto's? Aangezien het toch over een redelijk te investeren bedrag gaat en ik de Sigma 18-300mm, de Tamron 16-300mm en de Tamron 18-400mm met elkaar wil vergelijken heb ik gevraagd of het mogelijk is om de lenzen te huren en te proberen. Dat was bij hun momenteel nog niet mogelijk maar dat ging wel komen. Dus nu ga ik op zoek naar een zaak waar dit wel mogelijk is en dan ga ik de lenzen testen. Wordt vervolgd...

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 26 July 2019

Hi Christel, Goed dat je ook zelf informatie hebt ingewonnen. Zelf heb ik net even gekeken (1 site) en daar zie ik toch iets ander beeld dan dat jou is voorgehouden als het gaat om lenzen van andere merken dan Sigma. Zie deze link over een review mbt de Sigma MC Mount converter Ik citeer er een deel uit (kopje Autofocus) "When it comes to whether or not the MC-11 converter will work with lenses other than those made by Sigma… again, officially the answer is no. In practice however, the verdict upgrades to a strong “maybe”. While it’s true that the MC-11 was engineered to give full functionality to Sigma-made lenses in terms of AF and firmware there is also wiggle room for usage with Canon EF lenses as long as you don’t mind some loss in AF variety and function. Reports range from good to terrible performance when using Canon lenses with the MC-11. In my test, I mounted a Canon 50mm f/1.4. The lens attached perfectly and communication with the camera seemed to be fine. Using my Sony A7R in full-frame mode, the AF was somewhat lacking. Often the camera would not focus at all. When it did, timing was extremely slow at around three to four seconds until lock. Oddly enough, when I switched the camera to APS-C mode the AF came to life and focused accurately in under one second. Keep in mind that the LED indicator light did not illuminate when I attached the Canon lens meaning it is completely non-compatible with the firmware of the converter. With that being said, using a Canon lens with the MC-11 is not outside the realm of experimentation. Just proceed with caution." Hier zie je ook een link met een ervaring met de Sigma MC-11 adapter Hier is alleen AF-S getest, geen AF-C voor bewegende onderwerpen. Dat had ik liever ook gezien. Je kan het zeker testen met lenzen, dat vind ik ook geen gek idee. Test dan ook bewegende onderwerpen (AF-C en niet alleen AF-S). Ik vind de reactie 'alles is hetzelfde qua functies' (behalve 1/3 stop lichtverlies dan) toch wat ongenuanceerd overkomen. Ik heb al eerder ervaringen over heel dure Metabones adapters gezien en ook daar was de werking op een Sony A9 niet goed genoeg, de fotograaf ging het daarom niet gebruiken (was wel een pro). Zou het zeker eerst goed testen. En dus niet alleen bij veel licht. 1 stap kleiner diafragma (jij beschrijft het als 1/3e van een stop is niet zoveel lichtverlies, kleinst mogelijke stap. Ik heb dit zelf niet gecheckt).

Melissa

Door

Melissa

op 23 July 2019

Beste Joris, Bedankt voor je boeiende website en de snelle reacties op allerlei vragen van mensen. Ik heb zelf niet veel ervaring met fotografie maar wil me hier graag in verdiepen door een kwalitatieve spiegelreflexcamera aan te schaffen van Canon of Nikon. Ik ben werkzaam in de mondzorg en wil graag tanden en kiezen goed kunnen fotograferen maar daarnaast mijn camera ook voor vakantie gebruiken. In artikelen over mondfotografie heb ik gelezen dat een macrolens van 100 mm is aan te raden i.c.m. bv. een ringflitser. Echter zie ik ook lenzen voorbij komen met een vrij groot bereik, bv. Lens Sigma 18 - 300 macro os hsm canon. Ik begrijp bij de keuze van een objectief niet helemaal of ik een objectief nodig heb met een vast brandpuntsafstand of een objectief nodig heb met een groter bereik. Het lijkt me dat een groter bereik ten koste gaat van de kwaliteit, maar dat ik anders vast zit aan 2 objectieven wat ook erg kostenverhogend werkt. Heb je bepaalde aanbevelingen die je kan doen voor een body camera met een objectief om dus goede mondfotografie vast te leggen (een vast objectief van 100 mm of een objectief waarin 100 mm in het bereik zit?), maar ook een objectief die je goed op vakantie kan gebruiken voor zowel landschappen als details, dus een allround objectief? Mijn budget ligt rond de 1000 euro. Ik ben benieuw naar je reactie en advies. Ik zou ook eerst een wat allrounder objectief kunnen aanschaffen en op een later moment een extra objectief om de kwaliteit van de foto's te verbeteren. Ik hoor graag hoe jij erover denkt. Alvast bedankt.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 24 July 2019

Hi Melissa, Met mondfotografie zelf heb ik geen ervaring, wel vind ik een stralende lach best leuk om te zien ;-). En dan het liefst witte tanden... Allround is Sigma 18-300 mm OS zeker wel. Wat je kan doen is daarmee starten. Als je via Internet koopt, kan je binnen 14 dagen ook terugsturen als de les nauwelijks is gebruikt (als je denkt dat je niet genoeg vergroting haalt voor je mondfotografie). Qua body zou ik voor instapmodel gaan, bijvoorbeeld Canon EOS 4000D (voordelig). Of wat snellere bij bewegende onderwerpen: Canon 200D of 800D. Een allround lens is qua kwaliteit ook wel goed, deze vind ik van wel in ieder geval. De 100 mm macro gaat meer vergroting geven, dat zeker. Mocht je wel macrolens willen, dan raad ik bijv. aan Sigma 105mm F/2.8 Ex Dg Macro OS HSM. De lenzen zijn er zowel voor Canon als Nikon. Zie ook mijn artikel over macrolenzen voor Nikon en macrolenzen voor Canon. ringflitser is een optie voor de mondfotografie inderdaad. Je kunt ook Nikon D3500 of D5300 nemen. Canon's menu's zijn wat eenvoudiger.

Frank Biermans

Door

Frank Biermans

op 9 August 2019

Hoi Joris, Ik ben mij aan het orienteren naar een camera en bijbehorende objectieven. Nu is mijn vraag: welke lens heb je nog meer nodig behalve de kitlens? Ik heb zelf nooit een spiegelreflex- of systeemcamera gehad en dus ook nog nooit een foto gemaakt met zo'n camera. Zelf weet ik ook nog niet welke foto's ik zou willen gaan maken. Ik hoop dat hier iets mee kunt. Bij voorbaat dank, Frank Biermans

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 9 August 2019

Hi Frank, Bekijk ook even mijn artikel over spiegelreflexcamera of systeemcamera. De kitlens is beperkt qua zoombereik. Dus ook voor vakantie is dit te beperkt. Je kan er wel vrij weidse foto's mee maken maar iets dichterbij halen niet echt. Omdat je nog niet weet wat je vooral wil fotograferen raad ik je een allround lens aan. Bijvoorbeeld rond de 18-200 mm. Dat is een mooi bereik. Wil je ook vaker dieren gaan fotograferen, dan liever 300 mm maar 18-200 mm is een goed startpunt. En realiseer je dat zo'n lens snel duurder is bij een systeemcamera dan bij spiegereflexcamera. Als je concretere modellen op het oog hebt kan je ook weer advies vragen als je dat zou willen. Hartelijke groet, Joris

Vyonen

Door

Vyonen

op 19 August 2019

Hallo Joris, Wat een boeiende site met veel, heel veel bruikbare info heb je!!! Ik zit al dagen te lezen op je site. Ik ga eindelijk van mijn droom mijn hobby maken en hopelijk nog meer. Nu sta ik voor het bekende dilemma: Welke camera en toebehoren kan ik het beste kopen? Hier is wat info over mij: - Ik heb altijd redelijk luxe digitale camera's gehad. Ik ben echt een zoomie. Ik fladder van tele naar macro en probeer alles wat er tussen zit om het juiste resultaat te krijgen wat ik op dat moment zoek. - Ik houd vooral van lucht, flora & fauna, landschappen en zo af en toe wat mooie gebouwen fotograferen. - mijn budget ligt tussen 500 & 1000 euro. Incl de benodigde assecoire. - Qua objectieven dacht ik aan kit & Macro en eventueel later een telelens (of meteen hahahaha). ligt aan de totaalprijs. - ik heb sterke voorkeur Canon ivm simpelere bediening. Ik heb al eens gewerkt met de Canon EOS 5D Mark IV. Dat was een openbaring, maar helaas geleend. Dus nu op zoek naar een eigen toestel. Bij voorkeur een "sealed body" voor regenachtige dagen, Ik zal een link achterlaten van mijn instagram, zodat je kunt zien wat ik zoal mooi vind om te doen. Graag hoor ik of jij goede ideeën hebt over wat een goede keus voor mij zou zijn qua aankoop. Met vriendelijke groet Vyonen.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 21 August 2019

Hi Yvonne, Leuk dat je ook van fotografie houdt. Landschappen vind ik ook heel mooi en steden fotografeer ik wel eens in avondlicht. Een weathersealed body is wel duurder. Het begint bij Canon bij de Canon EOS 80D. De 77D is niet weathersealed. Dan heb je niet veel budget meer over voor lenzen. Of je zou de 80D 2e hands moeten nemen. Je kan voor je landschappen zeker starten met een kitlens (18-55 mm). Je kan ipv macrolens ook beginnen met een 50 mm f/1.8 lens, is wel mooi voor onscherpe achtergronden en niet zo duur (bijv. Canon 50 mm f/1.8 STM). Voor macro kan je denken aan Tamron SP 90 mm f/2.8 Di Macro 1:1 VC USD maar je gaat over je budget. Uiteindelijk is het belangrijkste wat jij zelf kan, daarna je lenzen en daarna je camera pas. Je kan ook een Canon EOs 800D nemen, alleen die is niet weathersealed. Een goede betaalbare telelens is trouwens Canon EF-S 55-250 mm f4-5.6 IS STM. In de Academy kan je je zeker ontwikkelen als het gaat om anders kijken en je camera zelf instellen.

Marjan

Door

Marjan

op 25 August 2019

Hallo Joris, bedankt voor alle info op je website. Ik heb een Nikon D50 met bijbehorende Nikon objectieven 18-55 en 55-200. Ik overweeg om een nieuwe Nikon body te kopen (D3500, D5300, D5600?), maar vraag me af of de lenzen die op de D50 passen ook op de nieuwere D3500 etc passen. Of moet ik dan ook nieuwe lenzen kopen? Bedankt voor je reactie!

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 25 August 2019

Als je gewoon moderne lenzen hebt met een knop voor autofocus op de lens (bijv knop M/A of M/A M) dan passen ze. Heb je lenzen zonder autofocusmotor erin, dan kun je op een Nikon D3500, D5300 of D5600 niet scherpstellen met autofocus, alleen handmatig. Klik op de link die ik net maakte voor meer info over D3500, D5300 of D5600.

Thomas Stokhof

Door

Thomas Stokhof

op 24 September 2019

Beste Joris, Je hele site heb ik al doorgestruind en al heel veel wijzer geworden. Toch heb ik nog een paar vragen, maar eerst even voorstellen: Mijn naam is Thomas Stokhof en ik fotografeer met een Nikon 5200 met de volgende objectieven: Kitlens Nikon 18-55 f/3.5-5.6 Nikon Nikkor 70-300 f/14,5-5.6 Sigma 8-16 f/4.5-5.6 Ik fotografeer overigens van alles en nog wat. Op vakantie van landschappen tot architectuur, straatleven en interieurs van kerken. Nu ben ik van plan om de 70-300 in te ruilen voor een Tamron 18-400 f/3.5-6.3 om minder te hoeven wisselen onderweg. Een pietsje lichtsterker dan de tele- en groethoek. Maar niet écht lichtsterk. In een kerk schroef ik denk ik dan toch de groothoek er op i.v.m. grotere beeldhoek. Is de Tamron dan toch de moeite (en het geld...) waard? Je hebt het ook over het "creatieve" objectief van 50mm gehad. Voordeel boven de kitlens is dat deze veel lichtsterker is en dan ook goed geschikt is om binnen te fotograferen. Maar, zo vraag ik mij af, een prime lens van 50mm komt toch ongeveer overeen met een 70mm Full Frame? Is het dan niet handiger om een 35mm prime te kopen om die 50mm te benaderen? En dan nog een laatste vraag: ik heb een mail gekregen met daarin mijn inlognaam en wachtwoord. Het is mij echter niet duidelijk waar ik moet inloggen. Deze vragen kon ik immers ook zo kwijt. Joris, hartelijk dank voor je geweldige site en de moeite die je neemt om al die vragen zo nauwgezet te beantwoorden. Ik kijk uit naar jouw antwoord op mijn vragen en wil je daarvoor alsnog hartelijk bedanken. Vriendelijke groet, Thomas Stokhof

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 24 September 2019

Hi Thomas, Bedankt voor je complimenten. De Tamron 18-400 mm lens is allround, vaak met 1ens kunnen werken is wat meerdere mensen willen. Zeker als ze op reis zijn. 400 mm is ook voor dieren interessant. Lichtsterk is de lens niet nee, maar een allround lens van 18-400 mm die ook nog lichtsterk is bestaat niet. Het is toch concessies doen. Ik denk wel dat de lens de moeite waard is als je neit veel wil wisselen maar je Sigma 8-16 f/4.5-5.6 is natuurlijk wel veel weidser. Niet alles kan met 1 lens. Je hebt nu 3 lenzen en dan 2, dat moet je zelf overwegen of je dat genoeg waard vindt. De 50 mm lens is op een cropcamera van Nikon 75 mm. De 35 mm f/1.8 komt inderdaad rond 50 mm uit op je Nikon. Het hangt af van je fotografie wat beter is. Voor portret vind ik de 50 mm beter (iets meer afstand). Als je binnen "food" wil fotograferen dan is 35 mm vaak prettiger omdat je dan een weidser beeld krijgt en niet zover naar achteren hoeft te lopen om bijv. de hele tafel in beeld te krijgen. De reden waarom ik het bij het maken van het E-book De Creatieve Lens niet hebt uitgelegd is dat mensen dan meteen al technische termen voor hun kiezen krijgen (fullframe of crop en er is voor een leek weinig van te begrijpen hoe zo'n sensor werkt). Voor de meeste toepassingen, details in natuur, portretten, dierportret vind ik de 50 mm wat beter. Daarom heb ik die vooral genoemd, ik moet dat E-book sowieso een keer updaten en dan zal ik eens kijken of ik het nog ergens kan vermelden. Over het inloggen. In die mail met je wachtwoord en gebruikersnaam zou je gewoon moeten kunnen klikken op een link voor inloggen. Die linkt gaat naar: https://leden.kijkenziefotoschool.nl/ Hartelijke groet, Joris

Thomas Stokhof

Door

Thomas Stokhof

op 24 September 2019

Bij Nikkon Nikkor staat achter het schuine streepje een één die er niet moet staan........

Thomas Stokhof

Door

Thomas Stokhof

op 24 September 2019

Dag Joris, Jouw reactie kwam binnen toen ik op reactie plaatsen drukte. Hartelijk dank voor je snelle duidelijke en verhelderend antwoord! Hier kan ik echt wat mee en blijf je volgen. Wellicht nog eens een cursus. Met de link moet inloggen gaan lukken. Wederom hartelijk dank! Thomas

Reactie plaatsen

Cookies