Dierentuin fotografie: beste tips voor betere foto's

Dierentuin fotografie: beste tips voor betere foto's

Hoe fotografeer je het beste dieren in de dierentuin? Hoe bereid je je voor? Welke lens is het meest geschikt? Hoe ga je om met glas of gaa en wat zijn interessante dierentuinen en waarom? Dierentuinfotografie mag misschien niet zo sexy klinken als een reis naar Zuid-Afrika, toch kan je daar zeker beter leren fotograferen. Verderop ontdek je wat ik er heb geleerd… Bekijk de beste tips voor in de dierentuin. En welke dierentuinen zijn interssant voor welke dieren? Ontdek het overzicht.

InhoudsopgaveGratis Download.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.dierentuinfotografie

‘On Guard’ – 8th price International Photo Contest 2014 – Category Zoo Photography

1. Voorbereiding

Verdiep je in de dierentuin waar je naartoe gaat. Denk eerst na wat voor dieren je precies wilt fotograferen of dat je een bepaald beeld in je hoofd hebt van wat je vast wilt leggen. Zo kun je bepalen naar welke dierentuin je wilt. Als je er nog nooit geweest bent, bekijk dan van tevoren wat foto’s op internet zodat je een goed beeld krijgt van de dieren en de verblijven.

Bekijk ook van tevoren de website van de betreffende dierentuin om te zien of er nog bijzonderheden zijn. Zijn er bijvoorbeeld jongen?

Als er pas jonge dieren geboren zijn is dit een mooie kans voor vertederende foto’s. In de winter kan het zijn dat een aantal dieren binnen zijn. Dat betekent niet dat we winter een slechte tijd is om een dierentuin te bezoeken. Het is vaak een stuk rustiger en de dieren die wel buiten zijn zijn vaak een stuk actiever. Bedenk ook goed wanneer je naar een dierentuin gaat. Probeer drukke periodes zoals schoolvakanties en weekenden zo veel mogelijk te vermijden. Ga bij voorkeur doordeweeks. Dan is het een stuk rustiger en kun je op je gemak de tijd nemen om te fotograferen.

In de winter kan je voor sluitingstijd met mooi licht fotograferen. De zomer lukt dit niet vanwege openingstijden.

2. Welke lens voor dierentuinfotografie?

Misschien denk je dat dieren in de dierentuin van heel dichtbij te fotograferen zijn. Soms is dat ook zo, maar regelmatig zijn de dieren toch wat verder weg in hun verblijf. De verblijven worden tegewoordig ook steeds groter. Welke objectieven zijn het beste voor het fotograferen in de dierentuin?

Qua brandpuntsafstand vind ik dat je minimaal een 200 mm tele-objectief nodig hebt. Zelf heb ik liever meer bereik. Zeker als je ook dierenportretten wil fotograferen, dan is 200 mm regelmatig niet genoeg, ook niet in combinatie met een camera met een cropsensor. 300 of 400 mm is dan geen overbodige luxe. Het bereik van je objectief is in de dierentuin wat mij betreft belangrijker dan de lichtsterkte. Dus een objectief met een maximaal diafragma van F/4.0 in plaats van F/2.8 is ook goed bruikbaar in de dierentuin. Ook is het handig om te kunnen zoomen aangezien je in de dierentuin niet altijd naar voren of naar achteren kunt lopen.

Dierentuinfotografie

3. Voertijd is actie 

Tijden waarop dieren gevoerd worden, zijn natuurlijk tijden waarop wel wat gebeurt. Net als mensen concurreren dieren allemaal om eten, drinken en seks. Dus voertijd betekent actie, concurrentie, emotie, beweging enzvoorts. Let op dus op de voertijden en zorg dat je dan aanwezig bent.

Je kunt ook met een van de verzorgers praten en er zo achter komen op welke momenten het voertijd is en wanneer de dieren meestal actief zijn. Zoek leuke momenten. Denk bijvoorbeeld aan olifanten die op een bepaalde tijd een douche krijgen van de verzorger. Of dieren die iets te spelen krijgen.

Ook in een dierentuin zijn de dieren meestal in de ochtend actief. Als je een bepaald dier op het oog hebt wat je op de foto wilt zetten ga hier dan meteen gericht naartoe zodra je de dierentuin binnen komt. Grotere kans dat het dier nog actief is.

In de middag liggen dieren meestal te luieren. Vooral als het warm weer is.

Sommige dierentuinen, zoals Artis, bieden in de zomer de mogelijkheid om tot in de avond te blijven. De dierentuin straalt dan een bepaalde rust uit. Meestal is het met bezoekers ook een stuk rustiger. Het is mooi om te zien hoe de dieren nog een laatste hapje eten en zich klaarmaken voor de nacht.

Dierentuinfotografie welke lens

4. Gedrag

In een dierentuin heb je te maken met veel verschillende soorten dieren. Dit betekent ook dat de dieren verschillende soorten gedrag vertonen. Als je een bepaald dier op het oog hebt verdiep je dan eerst in het gedrag. Zo kun je bijvoorbeeld onderscheid maken tussen dieren die een gek dansje doen en bezig zijn met een paringsritueel. Bij de laatste is het natuurlijk de moeite waard om een tijdje te wachten om misschien een bijzonder moment vast te leggen.

Een plaatje van een slapende leeuw kan iedereen maken. Maar om je foto echt te laten spreken is het mooi om een verhaal te vertellen. En dit doe je meestal door bepaald gedrag te fotograferen. Zo geef je een intiem kijkje in het leven van het dier.

Daarnaast kun je mooi laten zien hoe verschillende diersoorten allemaal hun eigen unieke gewoontes en trekjes hebben. Net als mensen hebben ook dieren een dagelijkse routine. Denk aan eten, spelen en wassen. Het is zeker de moeite waard om een tijdje bij een verblijf door te brengen om te zien wat de dieren doen door de dag heen.

Als je een dierentuin vaker bezoekt krijg je steeds meer inzicht in de dagelijkse routine en kun je hier mooi op inspelen. Als je weet dat een wolf altijd op een bepaalde plek gaat liggen als hij een stuk vlees heeft gekregen kun je hier al klaar gaan staan. Blijf altijd goed opletten en wees alert. Luister naar je gevoel als je het idee hebt dat er iets gaat gebeuren.

Bij verschillende soorten gedrag kun je denken aan eten, drinken, gapen, zwemmen, spelen, vechten en paren. En wat dacht je van de band tussen moeder en jong. Dat levert altijd vertederende foto’s op. In ieder geval kun je door het gedrag vast te leggen een verhaal vertellen met je foto en dat maakt het beeld meteen een stuk interessanter.

5. Statief

Een statief gebruiken kan makkelijk zijn in een dierentuin. Vooral als je op plekken fotografeert waar weinig licht is. Denk aan een aquarium of vogelhuis. Bedenk echter wel dat een statief niet altijd handig is en dat een driepootstatief niet in alle dierentuinen toegestaan is (dit ivm hinderen van andere bezoekers). Zo sta je in een dierentuin vaak op een oneffen ondergrond. Daarnaast lopen er constant mensen en kinderen langs waardoor de kans groot is dat iemand je statief over het hoofd ziet en per ongeluk onderuit schopt. Een statief beperkt je ook aardig in je bewegingsvrijheid.

Terwijl het in een dierentuin juist nodig is om snel ergens op in te kunnen spelen als zich een mooie kans voordoet. Als je wel een statief gebruikt, blijf er dan altijd achter staan en let op dat je niet op een onhandige plek staat met oog op ander publiek. Je kunt er ook voor kiezen om een monopod (eenpootstatief) te gebruiken. Hiermee heb je toch steun maar je bent een stuk flexibeler dan met een driepootstatief. Voor binnenruimtes is dit een stuk handiger. Denk aan een vlinderkas of tropische kas. Als je er voor kiest om helemaal geen statief mee te nemen, dan zijn er in dierentuinen meestal tal van mogelijkheden om te steunen op hekken of muurtjes.

6. In de dierentuin leer je kijken

Zelf heb ik ruim een jaar zeer regelmatig in de dierentuin gefotografeerd en ik heb me daar goed ontwikkeld. Het is de kunst om zo te fotograferen dat het niet of niet direct zichtbaar is dat het om dierentuinfoto’s gaat. Lelijke verblijven, hekwerk, glas of gaas zie ik niet graag in mijn foto’s. Dus was ik altijd op zoek naar mooie verblijven, de juiste plek innemen, achtergronden die iets toevoegen aan de foto’s of in ieder geval niet storend zijn, spelen met scherptediepte (de achtergrond onscherp fotograferen) enzovoorts.

7. Wees geduldig

Geduld is een schone zaak, zeker voor een dierenfotograaf. Heb je geen geduld, dan moet je je afvragen of dierenfotografie echt iets voor je is. Probeer je onderwerp een tijd te volgen. Zo heb je meer kans op momenten waarop er wat gebeurt. Wildlife fotografen doen dit ook. Het lijkt misschien heel makkelijk om de dierentuin rake platen te schieten, maar de realiteit is dat dieren zich niet altijd laten zien of gewoon lui zijn. Jouw kat is toch ook vaker lui dan moe, dat geldt ook voor de ‘grote katten’ in de dierentuin. Er gebeurt regelmatig heel weinig en ze worden ook niet getriggerd om echt te jagen. Door een tijd lang gewoon af te wachten heb je meer kans op goede foto’s. Blijf alert, want momenten zijn vaak meer heel kort.

Een tijdje bij een verblijf blijven en observeren levert vaak sprekendere beelden op dan steeds van verblijf naar verblijf gaan en hopen op een geluksmoment. Observeer niet alleen het gedrag, maar neem ook de tijd om het verblijf goed in je op te nemen. Zo kun je snel bepalen wat een mooie plek is als er iets gebeurt.

Fotograferen in de dierentuin

8. Weer

Probeer ook rekening te houden met het weer als je een dagje dierentuin plant. Als het een hele warme dag wordt is de kans groot dat het erg druk is in de dierentuin en dat de dieren de hele dag liggen te luieren. Daarnaast heb je met veel zon last van grote contrasten en harde schaduwen. En veel nare weerspiegelingen in het glas. In de regen fotograferen is niet ideaal. Maar het kan wel bijzondere foto’s opleveren. Als je je voorgenomen had om binnen te fotograferen dan is een regenachtige dag juist prima. Het zal dan ook een stuk rustiger zijn met bezoekers. Over het algemeen is licht bewolkt weer het beste om te fotograferen. Zo komen de kleuren ook mooier tot hun recht.

9. Neem een abonnement

Ga vaker naar één dierentuin zodat je het gedrag van de dieren beter leert voorspellen. Je weet beter wanneer je waar actie kunt verwachten en je bent er vaker en dus heb je gewoon meer kans op goede momenten. Als je 3 keer naar één dierentuin gaat, is het vaak al voordeliger om een abonnenemt te nemen. Ook kun je vaak met korting naar een aantal andere dierentuinen. Ook in Duitsland of België.

10. Fotograferen door tralies en glas

In een dierentuin heb je vaak te maken met tralies en glas. Je kunt tralies onzichtbaar maken op je foto met een telelens. Als er een zonnekap op je lens zit, haal deze er dan af. Druk je camera tegen het gaas of tralies. Probeer een gaatje te zoeken die je in het midden van je lens kunt plaatsen. Als er een tralie recht in beeld staat dan heeft de camera veel moeite met scherpstellen. Probeer daarom te mikken en precies door een gat in het gaas te fotograferen. Mocht scherp stellen nog steeds moeilijk zijn dan kun je dit uiteraard handmatig doen. Zorg dat je een groot diafragma, dus een laag F-getal, hebt. Dit zorg er voor dat alles wat zich niet binnen de scherptediepte bevindt wegvalt. En zo verdwijnen de tralies op magische wijze.

Met glas heb je vooral veel last van weerspiegeling. Ook hierbij helpt het als je je lens heel voorzichtig tegen het glas aandrukt. Zorg dat je bij voorkeur recht voor je onderwerp staat. Zo voorkom je lelijke weerspiegeling van de zijkant. Als het glas relatief schoon is kun je wel gebruik maken van je zonnekap om storende spiegelingen te voorkomen. Deze druk je dan ook tegen het glas.

Ga je echt vaak naar een dierentuin voor fotografie, koop dan via bijvoorbeeld Ebay een rubberen zonnekap.

Die is namelijk flexibel als je die tegen het glas aan drukt en zo heb je nog minder last van reflecties.

Een andere manier om spiegeling te voorkomen is het gebruiken van een polarisatiefilter. Deze filtert reflecties keurig weg, het is wel een beetje afhankelijk van de hoek die het licht maakt en je verliest licht door een polarisatiefilter. In een donker verblijf is dat minder handig uit de hand.

11. Fotograferen in een kas

Tegenwoordig staan in veel dierentuinen kassen die een tropisch klimaat nabootsen. Denk bijvoorbeeld aan kassen met vlinder, vogels en tropische planten. De dieren bevinden zich in een ogenschijnlijk natuurlijke omgeving. Dit maakt het fotograferen in een kas erg fijn. Je hebt nauwelijks last van tralies of glas en de dieren vertonen natuurlijk gedrag.

Let echter wel goed op als je een kas binnen gaat. Door de warmte en het vocht is de kans erg groot dat je lens compleet beslaat. Tegenwoordig hangen er bij de ingang van een kas vaak blowers die warme lucht blazen. Deze zijn goed om je lens, en eventueel je bril, op temperatuur te laten komen. Daardoor is de kans op condens een stuk kleiner. Als je lens dan toch beslaat is er maar een optie en dat is geduld. Blazen of wrijven met een doek is niet wenselijk en kan lelijke vlekken veroorzaken.

Beste is om te wachten totdat je lens op temperatuur gekomen is en de condens vanzelf oplost.

Als er een zonnekap op je lens zit, haal deze er dan af. Dan kan je lens makkelijker op temperatuur komen. Vaak zijn de dieren in een kas erg snel en daar moet je ook rekening mee houden met je sluitertijd. Zorg dus bij voorkeur voor een snelle sluitertijd en pas waar nodig je diafragma en iso waarde aan. Zorg dat je weet hoe je je camera echt goed zelf instelt.

Je kunt met een statief werken, maar dit is meestal niet handig. In de meeste kassen zijn de paden smal en de ruimtes krap. Je wilt niet de andere bezoekers belemmeren in hun route. Als je een statief wilt gebruiken let dan op of je op een fijne plek staat. Maar het meest flexibel blijf je toch door uit de hand te fotograferen.

Als je optimaal resultaat wilt loont het om een tijd in de kas te blijven of vaker terug te gaan.

Voor vlinders is vooral de ochtend een goede tijd.

Dan is de temperatuur nog niet zo hoog en zijn de vlinders trager dan midden op de dag. Vlinders zijn zeer tere diertjes. Raak ze dus nooit aan en stoor ze niet tijdens het eten. Veel vlinders, rupsen, hagedissen en vogels hebben een schutkleur. Of ze zijn erg klein. Houd je ogen dus goed open en neem de omgeving in je op. Hoe langer je in een kas bent hoe meer je gaat zien.

Dierentuinfotografie tips kijken

12. Niet alleen gekooide dieren

Het klinkt gek, maar niet alleen de olifanten en de tijgers zijn interessant in de dierentuin. Omdat er veel voedsel en onderdak te vinden is werkt een dierentuin ook als een magneet op wilde dieren. Met name vogels maken dankbaar gebruik van onder andere de lekkere hapjes die er te vinden zijn. Omdat een dierentuin vaak druk bezocht is zijn de vogels helemaal niet schuw en komen ze vaak dicht bij. Dit geeft een mooie kans om ze in beeld te brengen. Denk bijvoorbeeld aan mussen, reigers, spreeuwen, eenden en duiven. In de meeste dierentuinen staan tal van bomen en struiken. Dit creëert een natuurlijke omgeving en zo kun je ook juist van de wilde bezoekers prachtige foto’s maken.

13. Aquarium

In veel dierentuinen zijn grote aquariums met de meest prachtig gekleurde vissen, anemonen, kwallen en koraal. Omdat je door glas fotografeert en omdat het licht zeer beperkt is kan het een flinke uitdaging zijn om hier mooie foto’s te maken. De witbalans bepalen is erg lastig. Meestal werkt de witbalans voor TL-verlichting het beste. Maar het is beter om ter plekke een paar foto’s te maken met verschillende witbalans en zo te bepalen welke het beste past. Er zullen wel camera’s zijn waarbij je op de automatische stand wel acceptabele foto’s kunt maken, maar het is bij aquariumfotografie zeker beter om zelf je camera-instellingen te kiezen voor geslaagde foto’s waarbij jij de baas bent in plaats van je camera.

Omdat het licht meestal beperkt is en de vissen bewegelijk is een snelle sluitertijd erg belangrijk. Je kunt het leven in een aquarium het beste fotograferen met een groothoeklens. Met een zoomlens krijg je al snel vertekening van het water. Focus je het liefst op de vissen en koralen die zich het dichtst bij het glas bevinden. Dit zorgt voor een scherper beeld dan vissen die zich verder weg bevinden. Ook hier geldt weer dat je je lens het beste voorzichtig tegen het glas aan kan drukken om storende weerspiegeling te voorkomen (voor fanaten, koop een rubberen zonnekap). Probeer zo recht mogelijk vooruit te fotograferen om vertekening van water en glas te voorkomen. Je kunt eventueel invulflits gebruiken om de vissen uit te lichten en de felle kleuren nog meer naar voren te laten komen.

Dierenfotograaf Geldermalsen Nominatie3

14. Achtergrond

Tegenwoordig zijn er steeds meet natuurlijke elementen in de verblijven dan dieren. Toch is het zaak om tijdens het fotograferen goed op de achtergrond te letten en de elementen die in de foto aanwezig zijn. Als je een zo natuurlijk mogelijk resultaat wilt let dan op dat er geen storende tralies of bijvoorbeeld eet of drinkbak op de achtergrond te zien zijn. Mocht een verblijf het niet toelaten dat je een natuurlijk uitziende foto kunt maken ga dan voor een portret. Zo valt de gehele storende achtergrond weg en is er alleen oog voor het dier.

15. Natuurlijk of juist niet?

Je kunt er voor kiezen om een dier zo natuurlijk mogelijk in beeld te brengen en het zo te laten lijken dat het dier in zijn natuurlijke omgeving is. Je kunt er ook voor kiezen om juist iets van de omgeving te laten zien. Neem bijvoorbeeld eens een groep mensen in beeld die naar de dieren staan te kijken. Of zoom eens in op een aap die een bijzondere interactie heeft met een kind. Als je goed om je heen kijkt zijn dit soort vertederende momenten altijd wel te vinden. Ook hier geldt weer dat je geduld moet hebben. Maar het is zeker de moeite waard om dit op een creatieve manier te proberen.

16. Flitsen

Veel dierentuinen hebben ook een nachtdierenhuis waar het erg donker is. Hoewel het aanlokkelijk is om hier te flitsen is dit te zeerste af te raden. Het is meestal ook verboden om op dit soort plekken te fotograferen. Hou je hier ook aan. Flits kan erg schadelijk zijn voor de ogen van (nacht)dieren die in een donker verblijf zitten. Flits nooit als je door tralies heen fotografeert. De flits weerkaatst op de tralies en dit geeft meestal een lelijke witte vlek op de foto. Voor glas geldt hetzelfde tenzij je je lens helemaal tegen het glas kunt drukken. Als je een zonnekap gebruikt heb je nog minder kans dat het flitslicht weerkaatst. Observeer dieren als je flitst. Als een dier schrikt stop dan meteen met flitsen. Flits bij voorkeur zo min mogelijk om de dieren zo min mogelijk te verstoren.

17. Houd je aan de regels

Ook in een dierentuin geldt dat het welzijn van de dieren altijd op nummer 1 moet staan. Ga niet storend flitsen. Roep de dieren niet en ga niet op het glas tikken om ze naar je te laten kijken of om ze te lokken. Voer de dieren nooit! Tenzij dit is toegestaan. Denk bijvoorbeeld aan de lori-landing in vogelpark Avifauna waar je speciale bakjes nectar kan kopen van de verzorger. Hou je aan de regels. Blijf op de paden en hou gepaste afstand van dieren die loslopen. Hou rekening met andere bezoekers en geef hen ook een kans om te kijken of om foto’s te maken. Wees een beetje sociaal 😉

Welke dierentuinen voor welke dieren (extra) ?

Hieronder geef ik een omschrijving van een aantal dierentuinen in Nederland en wat er bijzonder aan is.

18. Vogelpark Avifauna

De naam zegt het al, in Avifauna vindt je bijna alleen maar vogels. Op een paar verdwaalde aapjes na. Een deel van het park is inmiddels wat verouderd en je hebt hier en daar nog te maken met veel tralies. Gelukkig zijn er ook veel plekken waar je naar binnen kunt en naar hartenlust kunt fotograferen. Denk bijvoorbeeld aan de lori landing waar je deze hele kleurrijke vogeltjes mag voeren. Hierdoor kun je erg dichtbij komen. En dan hebben ze nog een paar keer per dag een mooie vogelshow. Probeer een goede plek te krijgen. Liefst een beetje in het midden en vooraan. Het is een enorme uitdaging om te proberen de vogels in de vlucht te fotograferen.

19. Safaripark Beekse Bergen

Dit park is de enige in Nederland waar je met je eigen auto een heuse safari kunt doen tussen de herten, neushoorns, giraffen, cheeta’s en vele andere dieren. Groot voordeel hierbij is dat je geen last hebt van storende tralies. Als je de tijd wilt nemen moet je echt op een rustige doordeweekse dag gaan. Blijf in ieder geval goed rekening houden met andere auto’s die willen passeren. Bij sommige verblijven moet je je ramen dicht houden. Dit maakt het fotograferen een stuk lastiger. Ander nadeel is dat je niet flexibel kunt zijn. Je kunt niet door je knieën en het is best een uitdaging om met je auto een goede plek te vinden om een mooie compositie te krijgen. Mocht het niet zo goed lukken vanuit de auto dan is er gelukkig ook nog een loopsafari waarbij je langs nog meer verschillende dieren komt.

20. Burgers Zoo

Burgers’Zoo is een bijzondere dierentuin die bekend staat om zijn unieke eco displays. De dierentuin is heel divers en het is eigenlijk niet te doen om alles binnen een dag helemaal te zien en te beleven. De dierentuin was de eerste Nederland met een heuse “bush”. Een overdekt tropisch regenwoud. Je komt hier ogen tekort. Daarnaast is er de Desert, Safari, Rimba en spectaculaire Ocean. Nieuw is de overdekte mangrove. Kortom een zeer diverse dierentuin die zeker de moeite waard is om meer dan eens te bezoeken en waar je je creativiteit met fotograferen naar hartenlust kunt ontdekken.

21. Artis

Artis is de oudste dierentuin van Nederland en op een paar na zelfs de oudste dierentuin ter wereld. In 1838 opende Natura Artis Magistra (hoe de dierentuin officieel heette) de deuren voor publiek. Eerst nog voor de elite en de rijken, later ook voor de “gewone” burgers. Tot vandaag de dag zijn er nog veel historische verblijven en gebouwen te bewonderen. Denk aan het monumentale aquariumgebouw en het vogel- en apenhuis. De afgelopen jaren heeft Artis ontzettend veel verbouwd. Vele gedateerde verblijven en gebouwen hebben plaatsgemaakt voor modernere verblijven waar de dieren zich natuurlijker kunnen gedragen. Dit maakt het fotograferen tegenwoordig ook een stuk makkelijker. Maar je kunt er nog steeds de historische sfeer proeven. Bijzonderheden zijn onder andere het insectarium, reptielenhuis, apen- en vogelhuis en de mooie vlindertuin. Ook als het weer wat minder is kun je in Artis terecht omdat je op veel plekken binnen kunt fotograferen. Hou wel rekening met relatief veel glas.

22. Dierenpark Amersfoort

Dierenpark Amersfoort is een mooi dierenpark met veel diverse soorten. Veel dieren zitten achter glas. Hou hier rekening mee met fotograferen. De stad der oudheid is erg mooi opgezet en je kunt hier prachtig de tijgers fotograferen. Daarnaast is er de savanne en een prachtige Japanse tuin.

23. Ouwehands Dierenpark

Ouwehands dierenpark is gevestigd in Rhenen. De dierentuin heeft een aantal bijzonderheden. Zo heeft Ouwehand als enige dierentuin in Nederland sinds 2017 reuzenpanda’s. Het park heeft prachtige en bijzondere witte leeuwen. De ijsberen hebben een mooi en groot verblijf waar je ze zelfs onder water kunt bewonderen. Een bekend gedeelte van Ouwehands dierenpark is het berenbos. In dit bos worden afgedankte circusberen en dansberen opgevangen.

24. Apenheul

Apenheul ligt midden op de Veluwe in de prachtige natuur. Om Apenheul te bereiken kom je eerst door het mooie stadspark Berg & Bos. Zoals de naam al doet vermoeden is Apenheul uniek omdat er in het park 35 soorten apen leven. Het park is zo gebouwd dat vele soorten apen tussen de bezoekers lopen. Het park heeft nauwelijks tralies en heeft natuurlijke verblijven. Dit is ideaal als je wilt fotograferen. Veel apen lopen los en soms moet je goed zoeken om ze te ontdekken. Dit zorgt ook voor een mooie uitdaging. Hou ook hier de voedertijden in de gaten en wees geduldig.

25. Blijdorp

Blijdorp is de dierentuin in Rotterdam. Blijdorp is een grote dierentuin. Met een treintje kun je van de hoofdingang naar de achterkant van de dierentuin waar de oude ingang is. Bijzonderheden zijn onder andere het Oceanium waar je onder een tunnel van water door loopt en waar verschillende aquaria te zien zijn waaronder het Great Barrier Reef. In het vernieuwde Aziëhuis kun je onder andere de indrukwekkende Komodovaraan zien. In 2013 is de grote vlinderkas Amazonica geopend.

26. Gaia Zoo

Gaia zoo is een relatief nieuwe dierentuin in Kerkrade. Mooie aan deze dierentuin is dat de dieren in een natuurlijke habitat leven en dat er nauwelijks glas of tralies zijn. Zo kun je de dieren op een mooie natuurlijk manier fotograferen. Naast de gebruikelijke gorilla’s, neushoorns en leeuwen leven er ook meer bijzondere dieren in de dierentuin. Zo is er een Limburg gedeelte waar voor Nederland bekende dieren leven. Bij de Taiga zijn onder andere muskusos en veelvraat te zien.

27. Landgoed Hoenderdaell

Landgoed Hoenderdaell is een knusse en kleine dierentuin in Anna Paulowna. De dieren zitten hier in een natuurlijke omgeving en er zijn weinig kooien of tralies. Regelmatig worden er roofvogelshows gegeven. Hoenderdaall vangt ook dieren in nood op. En zo zijn er steeds weer andere dieren te zien in het park.

28. Dolfinarium

Het dolfinarium in Harderwijk is gespecialiseerd in zeezoogdieren. Je kunt hier verschillende dieren zien zoals dolfijnen, walrussen en zeeleeuwen. Er zijn diverse shows in het park te zien. Veel dieren kun je ook onder water te bewonderen van achter glas. Kijk uit als je een show bijwoont dat je niet op een plek gaat zitten waar er veel gespetterd wordt met water. Daar is je camera niet goed tegen bestand. Zorg dat je altijd een doekje bij je hebt om je camera droog te maken indien nodig. Goede plek om spectaculaire foto’s te maken van springende dolfijnen en andere dieren. Zog voor een snelle sluitertijd!

29. Wildlands Adventure Zoo

Het voormalig Noorder dierenpark in Emmen is verplaatst naar een nieuwe locatie en heeft een nieuwe naam gekregen. Het park bestaat uit 3 thema gedeeltes. Jungola, Serenga en Nortica. Aanvankelijk was het plan om van Wildlands Adventure Zoo ook een soort attractiepark te maken. Dit trok veel minder bezoekers dan verwacht en nu wordt er weer meer gericht op de dierentuin die Wildlands Adventure Zoo eigenlijk is.

30. Zoo Veldhoven

Zoo Veldhoven heeft altijd bekend gestaan als het N.O.P. (Stichting Nederlandse Opvang Papegaaien). De dierentuin ligt vlak bij Eindhoven. In 2013 is Stichting N.O.P. overgenomen en heeft zich uitgebreid. Tegenwoordig leven er onder andere ook zebra’s, alpaca’s en ringstaartmaki’s. Ook heeft de dierentuin een grote collectie roofvogels. Het is nog steeds een opvang voor exotische dieren en dan voornamelijk papegaaien. Indien nodig krijgen de dieren medische verzorging en krijgen daarna een vaste plek in de dierentuin.

Vraag: welke dierentuin is jouw favoriet voor fotografie?

Blijdorp (Rotterdam), Artis (Amsterdam), Burgers Zoo (Arnhem), Ouwehands Dierenpark (Rhenen), de Apenheul (Apeldoorn), Vogelpark Avifauna (Alphen aan den Rijn), Safari Park Beekse Bergen (Hilvarenbeek) of een andere dierentuin? Laat je reactie hieronder achter op het Blog.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens


Gratis Download.

 Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie downloaden >>(klik op de gele tekst).

  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze inspirerende artikelen


Stel onderaan je vragen of laat een leuke reactie achter

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Ook interessant voor anderen? Delen mag!

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Marja
Door

Marja

op 23 Dec 2015

Ik vind Gaiazoo een leuk dierenpark, ook voor de leeuwen.

joris1
Door

joris1

op 27 Dec 2015

Hoi Marja,

Bedankt voor je reactie. Zelf ben ik nog nooit in Gaiazoo geweest. Dat komt vooral omdat het voor mij nogal een eind weg is. Ik heb er ook goede verhalen over gehoord, dus wie weet ga ik nog eens die kant op.

Rob
Door

Rob

op 26 Aug 2016

Ik ga meestal naar blijdorp toe, ik heb een jaarkaart, maar het moeilijk om door de tralies te fotograferen, heb u daar nog een tip voor me.
Bedankt alvast.

marceloss
Door

marceloss

op 12 Oct 2016

Wildland Emmen, echte aanrader
ruim opgezette dieren verblijven zowel buiten als binnen, er gebeurt altijd wel iets, zelf voor macroïsten is er de vlindertuin

joris2
Door

joris2

op 13 Oct 2016

Hallo Marcel,

Over Emmen heb ik ook goede verhalen gehoord. Alleen de locatie is niet voor iedereen gunstig...

Jet van Ommen
Door

Jet van Ommen

op 18 Dec 2016

Wildlands in Emmen

Hans Francken
Door

Hans Francken

op 22 Jan 2017

Mijn persoonlijke favoriet is Burgers, daar ben ik ook regelmatig geweest al. Daar is zoveel te zien, wel rekening houden met condensvorming als het buiten kouder is. Verder vind ik ook Avifauna leuk,al zijn de verblijven er mijns inziens wel wat klein.

joris2
Door

joris2

op 23 Jan 2017

Hoi Hans,

Burger Zoo Arnhem ben ik ook wel eens geweest, alleen vond ik het glas voor de leeuwen minder prettig. Avifauna vind ik vooral mooi voor de regenbooglori's, die zijn erg fotogeniek en zitten niet in kleine hokjes.

Ilse
Door

Ilse

op 15 Jun 2017

In België zeker Pairi Daiza.

joris2
Door

joris2

op 24 Jun 2017

Hallo Ilse,

dank je voor jouw tip!

Groeten,

Joris

Evianne
Door

Evianne

op 24 Jun 2017

Ik zeg ook WILDLANDS , zo'n mooi park. Heb er al veel mooie foto's gemaakt, het liefst ga ik er ook heen als het regent. Lekker rustig, zo krijg je het gevoel dat je alleen door het park loopt :D . Zou alleen wel wat meer uit mijn canon willen halen, ben alleen niet goed in theorie lezen :'( . Hopelijk vind ik ooit iemand voor één op één cursus.

joris2
Door

joris2

op 24 Jun 2017

Hallo Evianne,

Wildlands ben ik nooit geweest. Inderdaad is het prettiger als het rustiger is in het park.

Ik geef ook privésessies om meer te leren over camera-instellingen voor verschillende onderwerpen. Als je daar over nadenkt, dan kan je altijd een vrijblijvend mailtje sturen.

Hartelijke groet,

Joris

Corry
willy
Door

willy

op 13 Dec 2017

Beste er is ook in Antwerpen een zoo (naast station) met abonnement kan men tevens Plankendaal (Muizen Mechelen )
er is ook een in Olmen alles in Belgie

jaap de Wit
Door

jaap de Wit

op 07 Mar 2018

Wat ook een leuk klein park is uilen park de Paay. http://www.depaay.nl/ Erg leuk kleinschalig park waar je geen kilometers hoeft af te leggen.

Jean-Pierre
Door

Jean-Pierre

op 11 Mar 2018

In de Beekse Bergen heb je grote kans op een foto van een dier in zijn 'natuurlijke' omgeving. Ik heb zelf een zoomlens tot 200mm en cropsensor, maar wil liever een groter bereik hebben. Ondanks het te kort al wel heel veel mooie foto's geschoten.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Mar 2018

Bedankt voor je bijdrage Jean-Pierre, leuk :). Inderdaad zijn de verblijven daar vrij groot.

Thea
Door

Thea

op 26 Mar 2018

Je vergeet een van de mooiste dierentuinen en wel Dierentuin Amersfoort

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 26 Mar 2018

Haha, hoe durf ik ;-)

Manon Ruitenberg
Door

Manon Ruitenberg

op 14 May 2018

Pairi Daiza vind ik toch wel een van de mooiste dierentuinen, prettig om daar te fotograferen!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 16 May 2018

Daar was ik nog niet mee bekend Manon. Leuk dat je ook gek bent op fotografie.

bea de weerdt
Door

bea de weerdt

op 08 Oct 2018

Hallo Joris, na de fotocursus ben ik naar de Beekse Bergen geweest. Ik heb een nikon 5300 . Ik heb een vraag over de ISO. bij het opname menu staat autom inst iSO gevoeligheid op aan, daar boven staat ISO gevoeligheid op 1000. Daar kan ik hem niet op automatisch zetten, niet beschikbaar bij huidige instellingen of huidige staat van de camera. Wat kan ik veranderen zodat ik hem wel op automatisch krijg. Ik ben vandaag geweest , het was behoorlijk zonnig en veel foto's zijn behoorlijk licht.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 Oct 2018

Dit is al opgelost via email :)

bea de weerdt
Door

bea de weerdt

op 08 Oct 2018

Hallo Joris, Heb je net iets gevraagd over de ISO, maar zie nu dat niet alle foto's met 1000 ISO zijn gemaakt, sommige met meer. Hij zal het op deze manier dan wel automatisch veranderen Dank je wel Vriendelijke groet, Bae de Weerdt (Sorry bij de vorige vraag staat mijn naam niet, alleen in het in te vullen vak. )

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 Oct 2018

Dit is al opgelost via email :)

Thea
Door

Thea

op 04 Dec 2018

Ga veel naar de dierentuin in Amersfoort maakt mooie foto's maar altijd op de aut stand, wil wel wat anders maar weer niet hoe, wel met een lens van 135mm -400mm

Joris-Dijkema
Francky Krekelbergh
Door

Francky Krekelbergh

op 22 Dec 2018

bij ons in België is"het" dierenpark bij uitstek Pairi Daiza. Ieder werelddeel komt aan bod en het park is zeer groot en prachtig onderhouden. Heb met mijn 100-400 al zeer mooie foto's kunnen nemen.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Dec 2018

Bedankt voor je tip Francky, word gewaardeerd!

Xavier Coutant
Door

Xavier Coutant

op 03 Jan 2019

Hallo Joris, ik heb een Nikon d7000 en wil een lens kopen om dieren in de dierentuin te fotograferen (voornamelijk portretten van tijgers, leeuwen, gorilla's, giraffen, ...). Ik twijfel tussen de Nikon 300 f4, de Nikon 70-200 f4 en de Nikon 200-500. Welke lens raad jij aan voor mijn d7000? Met vriendelijke groeten, Xavier

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 Jan 2019

Hallo Xavier, Door de kerstvakantie een wat latere reactie. Je hebt behoorlijk wat bereik nodig voor je portretten. 400 mm is een mooi bereik. Ik zou een zoomlens willen voor de flexibiliteit. 200 mm is echt tekort en voor portretten 300 mm soms ook nog. 200-500 mm is een mooi bereik. Je kan ook denken aan de Tamron 100-400 mm lens, die is heel goed. Je zou alleen even moeten checken of die ook compatible is met de D7000 van Nikon, ik denk het wel maar de D7000 is natuurlijk wel al iets ouder.

Xavier
Door

Xavier

op 16 Jan 2019

Bedankt voor je reactie. De Nikon 200 500 heeft het nadeel dat de lens te zwaar is voor een hele dag dierentuin. Ik denk dat ik voor de Tamron 100 400 zal gaan.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Jan 2019

Dat kan ik begrijpen, Tamron 100-400 mm is heel mooi voor dat geld.

Henk vanNieuwenhuizen
Door

Henk vanNieuwenhuizen

op 19 Jul 2019

Dag Joris, je verhaal over de vlinders was onderhoudend evenals je adviezen, ook het schrijven over de dierentuinen was interessant. Wat ik alleen miste in jouw adviezen is dat als je in een dierentuin door tralies of gaas moet fotograferen dat het scherpstellen makkelijker gaat als je de camera op spotmeting in stelt en het instelveld beperkt, dan stelt de camera snel scherp op het doelwit dat je voor ogen hebt. Zelf ben ik een fan van Landgoed Hoenderdaell en Artis Amsterdam. De afgelopen maand heb ik zowel de Apenheul en het Ouwehands bezocht en daar leuke foto's kunnen maken. Ik zal er een paar op FB plaatsen.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 20 Jul 2019

Hi Henk, dank je voor je reactie. Ik raad sowieso aan altijd met 1 scherpstelpunt te werken, dus niet alleen in geval van tralies. Leuk dat je ook actief bent in dierentuinen.

Saskia Groot
Door

Saskia Groot

op 25 Jul 2019

Wij zijn vorige week naar Zoom-Erlebniswelt geweest, een hele mooie dierentuin in Gelsenkirchen. Het doet een beetje denken aan de Wildlands, het bestaat ook uit 3 delen. Het is alleen iets ouder. De dieren hebben er veel ruimte en je kunt er goed fotograferen zonder al teveel tralies

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 25 Jul 2019

Saskia, je bijdrage wordt zeker gewaardeerd. Leuk om te lezen!

Martien Spanjers
Door

Martien Spanjers

op 06 Sep 2019

Hoewel elke dierentuin weer anders is en ze allemaal wel iets hebben, waar ze in mijn ogen het beste in zijn, is mijn favoriet toch Beekse Bergen. Niet alleen omdat het dichtbij is (heb dan ook abonnement), maar vooral de variatie in de manieren van bezoeken. Als ik deze bezoek, meestal probeer ik op tijden dat het minder druk is, dan wordt het meestal eerst een combinatie van de boot en te voet door het park en na afloop nog een safari rondje met de auto. Het park is recentelijk vernieuwd, met name de nieuwe ingang en de routes en voor mij een super verbetering.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Sep 2019

Martien, je reactie waardeer ik zeker. Leuk! Ik ben daar lang niet geweest. De opzet vind ik ook mooi, enige is dat je door die ruimte opzet als fotograaf wel eerder kans hebt op dieren die verder weg zijn

Joke van der Veer
Door

Joke van der Veer

op 09 Dec 2019

Dankjewel voor je leuke tips Joris. Ik heb de door jou aangeprezen Jongnuo allround-lens aangeschaft en ben daar hartstikke content mee. Wat een fijne lens!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Dec 2019

Leuk Joke!

Marij
Door

Marij

op 11 Jan 2020

Beste Joris , ik heb met veel interesse je artikel gelezen en super blij met alle tips. Ik ben een vaste bezoeker van Safaripark en pas net mijn interesse gevonden in fotograferen. Ik had een canon powershot sx 620 hs een simpele camera die wel mooie foto's maakt maar gezien de concurrentie wil ik toch een spiegelreflex camera kopen . Ik ben niet zo handig met instellingen en dacht zelf aan de Canon 250D met 18-200mm lens wat jij ?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Jan 2020

deze vraag stond er dubbel en heb ik net beantwoord :)

Dirk
Door

Dirk

op 01 Jul 2020

Dag Joris, Bedankt voor de tips voor het maken van foto’s van dieren. Zelf ben ik ook begonnen met foto’s maken van dieren, dit met name in dierentuinen. Volgens mij hebben de meeste dierentuinen in de voorwaarden staan dat er geen foto’s gepubliceerd mogen worden (vanuit zakelijke / commerciële activiteiten). Ik kan me voorstellen dat foto’s van een dierenpark zelf niet gepubliceerd mogen worden. Ten aanzien van dieren heb ik gelezen dat er geen portretrecht bestaat en dat dit wel gepubliceerd mag worden. Of dit ook in een dierentuin geldt is mij onduidelijk. Wat voor publicaties op website(s) met betrekking tot dieren in dierentuinen zijn wel toegestaan? En als dit (juridisch) is uitgesloten: Welke Nederlandse dierentuinen staan het online publiceren van foto’s wel toe? Alvast bedankt voor je reactie. Met vriendelijke groet, Dirk

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 Jul 2020

Hi Dirk, Het klopt dat dierentuinen algemene voorwaarden hebben. Dit moet je per dierentuin bekijken. Het gaat ook om foto's van dieren. Vaak moet bij zakelijk/commercieel gebruik toestemming zijn. Of er op een dier portretrecht is doet er dan niet toe. De dieren zijn eigendom van het park. Mijn eigen ervaring is dat er best wat mogelijk is als je contact opneemt. Je vragen zullen door de parken zelf moeten worden beantwoord want dit is ook hun beleid.

Martijn Bruins
Door

Martijn Bruins

op 03 Jul 2020

Leuk en goed uitgelegd, zelf gaan we aankomende week naar Wildlands (nog nooit geweest) En had even wat tips nodig over o.a. welke lens. Dus denk dat ik ze allemaal ga mee nemen :-) (18-105, 70-200 en 150-600)

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 05 Jul 2020

Succes ermee Martijn!

Reactie plaatsen