Online Fotografie Cursus: Krachtig & Creatief
arrow_drop_up arrow_drop_down
Online fotografiecursus

Kijk & Zie Academy

Van Automatische Stand Naar Resultaat

Stel zelf je camera in en maak krachtige & creatieve foto's. Deze cursus is nu gesloten. Blijf als 1e op de hoogte als de Academy april/mei 2019 weer open gaat en ontvang Waardevolle Bonussen. De afgelopen 6 maanden kozen 124 mensen voor verandering

Houd mij op als 1e op de hoogte 

600+

Cursisten volgen jaarlijks een Cursus/Workshop

50+

Videolessen & duidelijk 4-Stappenplan

8 jaar 

Ervaring in fotografie

Online fotografie cursus met video's

Persoonlijke videolessen

Je docent in beeld

online fotografiecursus leer in eigen tijd

Eigen tempo, eigen tijd

Leer flexibel & fris op

Community Online cursus

Toegang Community

Inspireer & help elkaar
duidelijke uitleg online cursus

Duidelijk 4-Stappenplan

Stap-voor-stap & houvast

spelen met scherptediepte, vage achtergronden

Creatieve onscherpte

Gave onscherpe achtergronden

online cursus Actiefotografie sportfotografie

Pure actiefotografie

Kinderen, dieren & sport

fulltime professioneel fotograaf

Fulltime fotografiedocent

Bekend om duidelijke uitleg

prijswinnende fotografie

Prijswinnende fotografie

Prijzen/nominaties in wedstrijden

compositie verbeteren anders kijken

Compositie: Kijk & Zie

Krachtige beelden

Herken jij?

problemen automatische stand onscherp niet goed belicht kleur


Voel jij je te veel afhankelijk van toevalstreffers, vaak van de automatische stand? Je hebt misschien wel eens een andere stand geprobeerd maar je weet niet goed welke functies op je camera belangrijk zijn en wannéér je nu wát moet doen.


Soms maak je heus wel eens een mooie foto, maar regelmatig vallen de foto's gewoon tegen: onscherp, of juist scherp op de verkeerde plaats, te licht of te donker, geen sprekende kleuren, geen mooie achtergronden, te 'gewone foto's', niet creatief of krachtig.


Je hebt niet het gevoel dat je de mogelijkheden van je mooie, vaak dure camera en van jou zelf echt benut. Je ervaart misschien ook wel frustraties of teleurstelling. De camera ligt vaker in de kast te verouderen zonder resultaten, zonde.


Misschien heb je wel eens zelf geprobeerd uit te zoeken hoe je je camera instelt. Of iemand probeerde het je uit te leggen maar na een paar zinnen werd het toch onduidelijk.


Of je hebt zelfs wel eens een workshop of cursus gedaan en had je op zich wel een leuke tijd, maar... het bleef niet 'hangen'. Het was bijvoorbeeld erg veel informatie, de taal was niet prettig en er was geen praktisch plan dat je gewoon kan toepassen en houvast geeft. Dit is hoe ik het zelf heb ervaren (over mij en mijn persoonlijke verhaal ontdek je verderop meer).


Je hebt nog niet echt aan je ontwikkeling gewerkt en het misschien ook wel vaak uitgesteld. Je komt niet goed vooruit en wil meer tijd besteden aan jezelf. Een hobby voor jezelf, genieten van fotografie. Ontdek hieronder hoe jij net als andere onervaren mensen beter gaat fotograferen en bekijk hun resultaten...

onscherpe foto's te licht te donker problemen automatische stand


 1. Voel jij je te veel afhankelijk van toevalstreffers, vaak van de automatische stand? 
 2. Of heb je wel eens een andere stand geprobeerd maar je weet niet goed welke functies op je camera belangrijk zijn en wát je nu wannéér moet doen
 3. Soms maak je heus wel eens een mooie foto, maar regelmatig zijn ze onscherp, scherp op de verkeerde plaats, te licht of te donker, geen sprekende kleuren, geen mooie achtergronden, te 'gewone kiekjes', niet creatief of krachtig. 
 4. Je benut niet de mogelijkheden van je mooie, vaak dure camera en die van je zelf. 
 5. Je ervaart misschien ook wel frustraties of teleurstelling. De camera ligt vaker in de kast te verouderen zonder resultaten, zonde.
 6. Misschien heb je wel eens zelf geprobeerd uit te zoeken hoe je je camera instelt. Of iemand probeerde het je uit te leggen maar na een paar zinnen werd het toch onduidelijk
 7. Of je hebt zelfs wel eens een workshop of cursus gedaan en had je op zich wel een leuke tijd, maar... het bleef niet 'hangen'. Het was bijvoorbeeld erg veel informatie, de taal was niet prettig en er ontbrak een praktisch stappenplan dat je gewoon kan toepassen en houvast geeft. Dit is hoe ik het zelf heb ervaren (over mij en mijn persoonlijke verhaal ontdek je verderop meer). 
 8. Of je hebt je ontwikkeling niet echt serieus genomen en het misschien ook wel vaak uitgesteld. Je komt niet goed vooruit en wil nu eens meer tijd aan jezelf besteden. Een hobby voor jezelf, genieten van fotografie. 
 • Ontdek hieronder hoe jij net als andere onervaren mensen wel krachtig gaat fotograferen en bekijk hun resultaten. 

Wil jij ook in duidelijke stappen van automatische stand naar krachtige & creatieve foto's?

Cursus Fotografie Creatief Achtergrond

Maak creatieve onscherpe achtergronden

Foto's zijn snel te druk, te rommelig, er is te veel te zien. Breng door mooie onscherpe achtergronden veel meer rust in je foto's, je onderwerp komt echt los van de achtergrond, creëer diepte. 

850+ onervaren mensen speelden met creatieve onscherpte in mijn cursussen. Leer deze 4 stappen nu de Kijk & Zie Academy

insecten macrofotografie dichtbij

Of zoals deze sfeerfoto

Cursist Hilda van Cuijlenburg stopte ook met de automatische stand, ze maakte deze sfeervolle detailfoto door de praktische stappen te volgen.

Fotocursus landschap scherpstellen

Leer hoe alles scherp wordt, zoals bij landschapsfotografie

Maak foto's van (ruige) landschappen die helemaal scherp worden

Ja, ik blijf als 1e op de hoogte & ontvang de Bonussen

Als 1e op de hoogte 

cursus fotografie onscherpe foto's voorkomen

Voorkom onscherpe foto's

Leer voor altijd goed scherpstellen en maak een eind aan onscherpe foto's door de automatische stand, zoals deze foto van een cursist. Zonde van de momenten of de mooie reizen die je maakt. En voorkom foto's die wel scherp zijn maar niet op de plaats waar jij dat wil. 

portretfotografie en kinderfotografie spontaan

Maak pure kinderfoto's of portretfoto's 

De afgelopen 3 jaar merkte ik dat de meeste cursisten het liefst op een spontane manier kinderen of mensen fotograferen. Leg bijzondere momenten nu vast, voor ze voorbij zijn.

Kopieer mijn 4 stappen & maak ook gave Actiefoto's

actiefotografie kinderen spontaan spelen

Spelende kinderen

Cursist Leoniek Huisman was afhankelijk van de automatische stand  en leerde net als 850+ andere mensen tijdens een van mijn cursussen de 4 stappen voor actiefoto's. Leg bijzondere momenten vast!

Ik heb echt heel veel geleerd. Wel of geen mooie wazige achtergronden maken. Ik kan nu ook meer kanten op met mijn lens. Mijn actiefoto's krijg ik door jouw duidelijke uitleg mooi scherp! Dat lukte me voorheen nooit!! Ik ben echt super blij met de resultaten en wil me nu verder ontwikkelen!

Cursist Leoniek Huisman

Fotografeer Bewegende onderwerpen zoals sporters, kinderen, dieren

Sporters in actie

Resultaat van cursist Maja Smithuis. Je krijgt mijn 'gouden geheugensteun' voor actiefotografie waardoor je echt veel makkelijker de belangrijkste instelling voor snelle momenten kiest. Werkt ook voor kinderen of dieren.
Foto cursist actiefoto van de hond

Dieren op snelheid

Els van den Burger volgde ook een cursus bij mij, nam de stappen over die ik voor deed en fotografeerde direct haar hond in de natuur. Los van de grond...

Meer actiefoto's van onervaren cursisten

beste camera nodig voor fotografiecursus

Het enige wat je nodig hebt

 • Digitale spiegelreflexcamera (beginnersmodellen zijn prima; eenvoudiger te bedienen)
 • Systeemcamera 
 • Compactcamera (diafragma, sluitertijd & ISO moeten je kunnen instellen). Dit geldt tegenwoordig voor meer dan 99% van de compactcamera's. Sommige dingen kunnen iets anders werken.  
 • Motivatie, je wil je ontwikkelen en je fotografie verbeteren. 

Ja, ik blijf als 1e op de hoogte & ontvang de Bonussen

Als 1e op de hoogte

Fotografie belichting belichtingsdriehoek onderbelicht overbelichtint

Begrijp & regel de belichting

Hoe werkt de belichting van jouw camera? Hoe maak je zelf een lichtere of meer donkere foto met je camera-instellingen? Welke stand gebruik je wanneer?

Fotografie kleur in je foto's

Hoe je zelf de juiste kleur instelt

Leer hoe je je camera instelt voor realitische, sprekende kleuren. Of als je juist koelere of warmere tinten wil..

Fotografiecursus compositietips krachtige beelden

Compositie: Kijk & Zie

Bewust kijken, meer zien....Leer door de video's anders kijken en maak

krachtige in plaats van saaie foto's. Ontdek de meest gemaakte fouten van beginners en hoe ik compositie samenvat in 3 woorden die je helpen (dit doen veel mensen fout). Je krijgt ook de compositietruc die ik in 90% van mijn foto's gebruik, zonder dit had ik mijn huidige portfolio niet gehad.

portretfoto's kinderfoto's

Hilda was totaal onervaren en fotografeerde haar kleindochter

Ze kwam binnen op een cursus bij mij, paste mijn compositietip toe en maakte deze foto van haar kleindochter. Maak zelf ook sterke beelden.

Ik ben trots op de foto die ik maakte van mijn kleindochter, de compositie van deze foto is echt goed. Mijn andere vraag was: 'hoe maak ik goede foto's van bewegingsmomenten, bijvoorbeeld foto's van mijn kleinkinderen in actie?'. Het lukt me nu allemaal, dit kwam zeker door de goede uitleg

Cursist Hilda Klip

Dantiëlle was onervaren en maakte deze sfeervolle close-up foto

Met de online cursus heb ik op mijn eigen tempo veel kennis op kunnen doen. Het mooie daarvan is dat ik duidelijk verschil zie tussen mijn foto's van voor, tijdens en na de cursus. Ik ben bewuster van compositie, kleurgebruik en instellingen en de automatische stand is duidelijk verleden tijd! 

Cursist Dantiëlle van Dam

Wat je over je docent moet weten...

docent fotografiecursus Joris Dijkema


Voordat ik met fotografie startte zag ik op tegen de techniek en twijfelde of ik het wel kon. Ik ben juist een gevoelsmens en heb van nature niet veel gevoel voor techniek. 


Joris Dijkema (1983) is mijn naam. Ik ben je fotografiedocent en eigenaar van Kijk & Zie Fotoschool.


Jaren stelde ik leren fotograferen uit, achteraf heel jammer! Ik besloot toch een workshop te volgen en zonder te weten wat ik deed maakte ik daar een foto van 2 libellen die me zo raakte dat ik door wilde gaan. Ik volgde daarna nog een dagworkshop, maar ik liep verloren rond en ik kreeg geen duidelijke uitleg over wát ik nu wannéér moest doen. De foto's waren teleurstellend en feedback was er niet. Vaak had ik ook het gevoel dat ik een andere taal sprak dan de workshopleider. Het bleef ook niet hangen, ik vergat het weer.


Ik heb daarna een lange tijd zelf uitgezocht hoe mijn camera werkte. Dit was niet erg inspirerend en ik vond het lastig er grip op te krijgen. Achteraf vind ik dat ik veel beter meteen een duidelijke cursus had moeten volgen om te leren wat je doet in verschillende situaties maar ik was eigenwijs. Ik investeerde wel in apparatuur (deed ook maar wat) maar niet echt in mezelf. Als ik erop terug kijk was ik naïef om te denken dat het in een workshop van een middagje wel kon. Het had allemaal veel sneller en leuker gekund maar ik koos er niet voor.


In 2012 nam ik voor goed afscheid van mijn baan als jurist op een advocatenkantoor. Ik besloot mijn hart te volgen: fulltime met de begeleiding en inspiratie van mensen bezig zijn in de fotografie. Ik doe geen enkele fotoshoot of opdracht meer, geen winkel, niets erbij. Alleen cursussen & workshops. 


Angstig was ik in het begin zeker, maar ook vastberaden. Ik merkte aan alles dat mensen vaak niet in mijn plannen geloofden, maar ik wel. Ik voelde dat er mensen zijn die mijn uitleg zouden waarderen. Op mijn manier wilde ik het doen.


Ik nam mijn ontwikkeling nu wel serieus en ik volgde veel workshops, cursussen en privélessen om me sneller te ontwikkelen. Dit is de beste beslissing ooit geweest, anders was ik nu niet zo gegroeid als fotograaf en als ondernemer. Waarom de moeilijke, taaie weg bewandelen als ik mezelf hulp van anderen kon gunnen? Ook wilde ik een inspirerende, ervaren docent zijn en met eigen ogen zien hoe andere docenten werken. Wat wel werkt en zeker ook wat niet! 


Juist omdat ik van nature geen technische man ben, waarderen cursisten de duidelijke taal waar ik om bekend sta. Ik ben nogal kritisch op mijn werk en daar doe jij je voordeel mee.  

 

In (inter)nationale fotowedstrijden won ik inmiddels diverse prijzen & nominaties, bekijk ze hieronder.

docent fotografiecursus Joris Dijkema


 1. Voordat ik met fotografie startte zag ik op tegen de techniek en twijfelde of ik het wel kon. Ik ben juist een gevoelsmens en heb van nature niet veel gevoel voor techniek. Joris Dijkema (1983) is trouwens mijn naam. Ik ben je fotografiedocent en eigenaar van Kijk & Zie Fotoschool.
 2. Jaren stelde ik leren fotograferen uit terwijl ik ergens wel voelde dat ik er meer mee wilde, achteraf heel jammer!
 3. Ik besloot toch een workshop te volgen, de 1e was op zich wel een leuke dag (ik maakte een foto die me raakte van 2 parende libellen) maar ik wist niet wat ik deed en ik was de tips ook zo weer vergeten. Een toevalstreffer was het.
 4. Op de 2e workshop liep ik verloren rond en kreeg geen duidelijke uitleg over wat ik nu moest doen. Ik deed maar wat. De foto's waren teleurstellend en feedback was er niet. Vaak had ik ook het gevoel dat ik een andere taal sprak dan de workshopleider. 
 5. Ik heb daarna een lange tijd alles zelf uitgezocht hoe mijn camera werkte. Dit was niet erg inspirerend en taai. 
 6. Achteraf vind ik dat ik veel beter meteen een duidelijke cursus had moeten volgen om te leren wát je nu wannéér moet doen maar ik was eigenwijs. Ik investeerde wel in apparatuur (ik kocht ook maar wat) maar niet echt in mezelf, zoals ik om me heen ook veel zie. Het had allemaal veel sneller en leuker gekund maar ik koos er niet voor.
 • In 2012 nam ik voor goed afscheid als jurist op een advocatenkantoor. Ik besloot mijn hart te volgen: fulltime mensen leren fotograferen
 • Ik geef toe dat ik echt angstig was, maar ook vastberaden. Ik merkte aan alles dat mensen vaak niet in mijn plannen geloofden, maar ik wel. Ik voelde dat er mensen zijn die mijn uitleg zouden waarderen. Op mijn manier wilde ik het doen.
 • Ik nam mijn ontwikkeling nu wel serieus en ik volgde goede cursussen om me sneller te ontwikkelen. Dit is de beste beslissing ooit geweest, anders was ik nu niet zo gegroeid als fotograaf en als ondernemer. Waarom de moeilijke, taaie weg bewandelen als ik mezelf hulp van anderen kon gunnen? Ook wilde ik een inspirerende, ervaren docent zijn en met eigen ogen zien hoe andere docenten werken. Wat wel werkt en zeker ook wat niet! 
 • Juist omdat ik van nature geen technische man ben, waarderen cursisten de duidelijke taal waar ik om bekend sta. Ik ben nogal kritisch op mijn werk en daar doe jij je voordeel mee.  
 • In (inter)nationale fotowedstrijden won ik inmiddels diverse prijzen & nominaties, bekijk ze hieronder.

Enkele prijzen & nominaties in (inter)nationale fotowedstrijden

BONUSVIDEO'S: Kijk & Zie 4-Stappenplan (t.w.v. 50 euro)

Kopieer mijn 4 stappen. Of het nu gaat om creatieve onscherpe achtergronden, van natuur, je kinderen, dieren, andere onderwerpen of juist actiefotografie. De afgelopen 3 jaar gaf ik 850+ onervaren mensen (ook niet-technische mensen) duidelijke stappen om zo snel mogelijk resultaat te halen, niet alleen algemene uitleg. Ik merkte dat mensen willen weten wát je nu wannéér moet doen. Je krijgt ook mijn "gouden geheugensteun"  zodat jij de belangrijkste instelling voor actiefotografie makkelijk onthoudt (het is maar 1 getal). Houvast door glasheldere uitleg en een plan dat op één A4 past, uniek!

BONUS: Toegang tot de Kijk & Zie Community (t.w.v. 50 euro)

Online cursus Community

Krijg met een persoonlijk account gratis toegang tot de Community van Kijk & Zie (het is géén facebookgroep). Inspireer & help elkaar of leg contact.

review online fotografiecursus

Je heldere en rustige uitleg is geweldig en online kun je de uitleg zo vaak terugkijken als je maar wilt. Met je camera erbij meteen de uitleg of opdracht toepassen is super fijn. Mijn foto's zijn echt verbeterd. Ik raad de cursus aan voor beginners en voor mensen die weer eens  de puntjes op de 'i' willen zetten.  

Rogier Balk

De Academy is in april of mei tijdelijk weer open voor deelname. Blijf als 1e op de hoogte en profiteer van de Bonussen en de Actie die dan bekend wordt 

Koekje erbij?