Bloemen fotograferen: 64 uitgebreide tips en beste locaties

Bloemen fotograferen: 64 uitgebreide tips en beste locaties

Kleurrijke bloemen zijn er volop in de lente. Hét moment om naar buiten te gaan. Prachtig natuurlijk en zeer fotogeniek. Maar hoe fotografeer je bloemen op een mooie, sfeervolle manier? Ontdek hieronder tips die je helpen.


Beste tips om bloemen te fotograferen kort op een rij

  • Let goed op dat de achtergrond niet te rommelig is. Zorg voor een zachte achtergrond voor sfeer in je foto
  • Zorg dat je op ooghoogte bent met de bloemen door te knielen of op de grond te liggen
  • Fotografeer net ná een regenbui voor een sprankelend effect van waterdruppels
  • Tegenlicht maakt de teerheid en kwetsbaarheid van de bloem zichtbaar
  • Je hoeft niet per se een macrolens te gebruiken. Je kunt bloemen ook prima fotograferen met een telelens
  • Maak gebruik van zacht licht om te voorkomen dat felle kleuren dichtlopen
  • Laat eens een serie zien van een bloem. Zo kun je de bloeiwijze, soorten en kleuren naast elkaar laten zien
  • Bloemen zijn altijd dichtbij en je kunt op kleine schaal werken. Een klein perkje kan al voor uren fotoplezier en oefening zorgen


Gratis Download.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.


Inhoudsopgave

1. Welke lens voor bloemenfotografie?

Veel mensen denken meteen aan een macrolens als het om bloemenfotografie gaat. Maar eigenlijk kun je bijna iedere lens gebruiken. Het ligt er ook aan wat je precies wilt.

2) Een macrolens is perfect om de kleinste details vast te leggen. Je kunt bijna letterlijk in de bloem kruipen zodat alles groot in beeld komt. Je kunt zo de kleinste details vastleggen die je met het blote oog nauwelijks kunt zien.

3) Nadeel voor onervaren mensen is de prijs van een macrolens, de meeste mensen beginnen er niet mee. Ander klein nadeel is dat je op een hele kleine schaal werkt. De kleinste beweging door de wind wordt al lastig. Je moet dus veel geduld hebben. Als je met macro wilt beginnen leen dan desnoods eens een lens van iemand anders om te zien of het echt iets voor jou is.

4) Je kunt ook prima kiezen voor een standaard zoomlens. Zelfs de kitlens. Meestal kun je relatief dichtbij komen. Je kunt de groothoekstand gebruiken om een veld bloemen op de foto te zetten of om een abstracte foto te maken. Voor meer details kun je verder inzoomen.

5) Je kunt echter ook prima bloemen fotograferen met een telelens. Een lens van 200 mm of 300 mm werkt bijvoorbeeld heel goed. Doordat je inzoomt lijkt het meteen al alsof je op ooghoogte fotografeert. Je kunt er makkelijk een exemplaar uit pikken. Dit werkt heel goed als je een veld bloemen hebt en er één bloem uit wilt lichten.

Bloemen creatief closeup details

Foto cursist Willy Kusters. Zij gebruikte De meest betaalbare Creatieve Lens>>Klik op het geel voor je gratis, 100% onafhankelijk advies 🙂

6. Kijk zorgvuldig

Zie je een mooie groep bloemen of een mooie struik, neem dan eens de tijd om het goed te bekijken. Loop er eens omheen en neem je tijd. Kijk wat een mooie bloem is of wat een mooi groepje is om te fotograferen.

7) Let op dat er geen verdorde of vieze bloemen op de foto te zien zijn. Haal eventuele uitgebloeide exemplaren weg als ze in de weg staan. Experimenteer met verschillende standpunten. Een klein stapje naar links of rechts kan al een hele andere foto opleveren.

8. Door de knieën

Bloemen bevinden zich meestal laag bij de grond. Om het beeld spannender te maken is het mooi om een laag standpunt in te nemen. De kijker krijgt de indruk “tussen” de bloemen te staan. Je kunt zo mooi de details zien. Je kunt ook nog een stapje verder gaan en echt plat op de grond gaan liggen.

9) Probeer bijvoorbeeld eens om naar boven te fotograferen zodat de bloemen boven je uit toornen en de blauwe lucht de achtergrond is. Dit geeft een apart effect op je foto. Neem altijd een plastic tasje of vuilniszak mee zodat je zonder zorgen op de grond kunt gaan liggen. Ook als de grond vochtig is.

10. Scherptediepte en bloemen

10) Scherptediepte en bloemen:
Als je een mooie bloem hebt gevonden dan wil je vaak dat de aandacht er naartoe getrokken wordt en dat de bloem er echt uit springt. Dit bereik je door te spelen met de scherptediepte.

11) Onscherpe delen in de foto verhogen de sfeer aanzienlijk. En het zorgt ook voor een rustig beeld. Dit maakt de foto meteen interessant. Je bereikt dit vooral door te spelen met je diafragma.

12) Een laag F-getal zorgt voor een beperkte scherptediepte waardoor de achtergrond en soms dus ook de voorgrond mooi onscherp en zacht worden. Op deze manier straalt je foto rust uit.

13) Als je een heel veld bloemen fotografeert als landschapsfoto dan wil je natuurlijk wel dat alles scherp is. Van de voorgrond tot de achtergrond. In dit geval kies je voor een hoog F-getal en dus een klein diafragma.

Blomenfotografie

Foto door cursist Marieke Elsinga. Ze volgde mijn praktische stappen voor creatieve onscherpte >>

14. Het weer

Laat je niet tegenhouden door ander weer zoals regen. In de regen kun je juist mooie beelden maken. Met een korte sluitertijd “vang” je de druppels die naar beneden vallen. Dit is een mooie achtergrond bij een foto van een bloem.

15) Met een lange sluitertijd krijg je meer een streepeffect van de druppels. Hierdoor krijg je een zachte achtergrond.

16) Nét na een bui zitten er prachtige grote druppels op de bloemen en planten. Dit geeft een mooie extra aan je foto’s. Het is dus zeker de moeite waar om in of net na een regenbui naar buiten te gaan om foto’s te maken.

17) De wind kan wel een spelbreker zijn bij het fotograferen van tere bloempjes. Helaas kun je hier weinig aan veranderen. Je kunt wel een stuk karton tussen de bloem en de wind plaatsen. Dan heb je hier minder last van.

18) Een andere keuze is om de steel van de bloem met een hand vast te houden. En de foto dan zo maken dat je hand buiten het beeld valt. Maar meestal zit er niet veel anders op dat geduld te hebben en te wachten tot de wind (even) gaat liggen.

19) Je kunt harde wind ook gebruiken voor een creatieve foto. Een veld bloemen wordt met langzame sluitertijd een waar kleurenpalet. Zo kun je hele mooie abstracte foto’s maken.


20. Achtergrond

Let niet alleen op je onderwerp, maar vooral ook op de achtergrond. Je wilt het liefst dat je onderwerp er uit springt. Dit werkt het beste als de achtergrond rustig is. Bij een drukke achtergrond wordt de aandacht weggehaald van het onderwerp. Bij bloemen kan dit best een uitdaging zijn.

21) Als je bloemen van bovenaf fotografeert krijg je meestal de sombere aarde als achtergrond. Als je een groep bloemen fotografeert heb je kans dat er minder mooie exemplaren in de achtergrond staan. Let hier goed op.

22) Vuistregel is dat hoe dichter bij de achtergrond is, hoe duidelijker deze aanwezig zal zijn. Als je een bloem recht van voren fotografeert en de achtergrond is het weiland in de verte dan wordt de achtergrond bijna vanzelf mooi wazig en springt je onderwerp er uit.

23) Zorg dus bij voorkeur dat je achtergrond zich verder weg bevindt. Dat verkleint de kans op een rommelige achtergrond die de aandacht van het onderwerp weghaalt. Zoek naar de juiste positie.

24) Een lager standpunt of gewoon een stapje opzij kan al een wereld van verschil maken wat de achtergrond betreft. Oefen hier eens mee en je zult meteen verschil merken en zien dat je foto’s meer rust uitstralen.


25. Waterdruppels

Druppels kunnen de bloem en dus de foto een extra sprankeling geven. Dit maakt de foto meteen een stuk aantrekkelijker om naar te kijken. Voor druppels kun je heel vroeg op pad gaan. Je kunt dan de laatste dauwdruppels zien op de bloemen. Klein nadeel is dat het licht nog niet optimaal kan zijn. En je moet snel werken want de dauwdruppels zijn zo verdwenen.

26) Een andere manier is om nét na een regenbui naar buiten te gaan. Ook hier moet je vrij snel zijn voordat de druppels weer weg zijn. Wil je zelf de controle hebben kun je ook kunstmatig druppels creëren. Neem een klein spruit/spray flesje mee met water. Een plantenspuit werkt ook.

27) Zorg dat een plantenspuit niet te veel op nevel staat. Anders krijg je alleen maar piepkleine druppeltjes die nauwelijks te zien zijn op je foto. Zorg liever voor wat grotere druppels. Overdrijf niet want anders kan het te kunstmatig over komen.

28) Als je macro fotografeert is het mooi om een enkele druppel uit te lichten. Vaak is de achtergrond (op z’n kop) in die enkele druppel te zien. Dit geeft een heel bijzonder effect. Mooi is als de zon een beetje schijnt. Dit geeft een extra sprankeling in de druppels.

Bloemen fotograferen

Foto: Ramona Falkenreck


25. Licht

Ook voor bloemen geldt dat hard zonlicht verre van ideaal is. Er ontstaan al snel harde schaduwen en veel kleuren worden te fel op de foto. Er ontstaan makkelijk heel donkere plekken.

30) Veel fijner is het als het buiten licht bewolkt is en als het licht diffuus is. Zo komen de kleuren mooi tot hun recht. Ook bij het zachte licht in de ochtend of in de avond is het prima fotograferen. Dit geeft je bloemen letterlijk een gouden randje.

31) In de vroege ochtend en later in de middag is het licht mooi zacht. Daarnaast is er meestal weinig wind. Maak hier gebruik van

In de vroege ochtend en later in de middag is het licht mooi zacht. Daarnaast is er meestal weinig wind. Maak hier gebruik van.


29. Spelen met tegenlicht

“Het is fout om tegen de zon in te fotograferen”, dat hoor je vaak.

Als je recht tegen de felle zon in fotografeert kan het inderdaad schadelijk zijn voor je sensor. Maar als er creatief mee omgaat kun je prachtig spelen met tegenlicht.

33) Zorg dat de zon net buiten het beeld valt. Gebruik bij voorkeur een zonnekap. Fotografeer de bloem recht van voren. Of neem de foto iets schuin van boven waardoor je de lichtval nog meer benadrukt.

34) Door tegenlicht worden de kleuren veel intenser. Het spel van licht en schaduw geeft een mooi effect aan je foto. Door het tegenlicht zie je mooi de tere kwetsbaarheid van de blaadjes. Bij bloesem kun je uiteraard ook omhoog fotograferen. Zolang je directe zon maar vermijdt. Je kunt bijvoorbeeld zorgen dat ze zon net achter de boomstam valt.

35) Loop rond en probeer verschillende hoeken om te zien wat de mooiste sfeer oplevert qua licht. De kans is aanwezig dat de camera in de war raakt van al het licht en dat de foto overbelicht raakt. Kijk altijd op je scherm nadat je de foto gemaakt dan kun je je foto nog onderbelichten indien nodig. Zo verlies je geen details. Hiervoor moet je je camera zelf kunnen instellen.


30. Handmatig scherpstellen

Omdat je bij bloemenfotografie vaak op een hele kleine schaal werkt kan de automatische focus van de camera er nog wel eens naast zitten. Dit kan een groot verschil maken in je foto.

37) Bij bloemen wil je meestal het hartje scherp hebben. Het kan zijn dat je autofocus zich net richt op dat voorste bloemblaadje waardoor de scherpte niet goed uit komt. Dat is balen als je met zo een foto thuiskomt.

38) Let daarom altijd goed op waar de scherpte ligt. Mocht de camera moeite hebben dan kun je het beste handmatig scherpstellen. Zet je lens op stand MF. Dit is manual, dus handmatige, focus. Dan kun je aan de ring draaien om scherp te stellen.

39) Kijk goed door je zoeker en controleer ook altijd op je scherm nadat je de foto hebt genomen. Dit kan teleurstelling achteraf voorkomen. Wees creatief met het punt waarop je scherp stelt. Zo kun je uit een veld bloemen net dat ene bloempje met een andere kleur of vorm uitlichten.

Wees creatief met het punt waarop je scherp stelt. Zo kun je uit een veld bloemen net dat ene bloempje met een andere kleur of vorm uitlichten. 


40. Bewegingsonscherpte voorkomen

Omdat je op kleine schaal werkt kan een minimale beweging al zorgen voor een onscherpe foto. Aan wind kun je weinig doen, maar je kunt natuurlijk wel zorgen dat je camera zelf zo stil mogelijk blijft. Let hierbij ook vooral op je sluitertijd.

41) Als je zeker wilt zijn dat je geen beweging van de camera hebt is het bij weinig licht verstandig om een statief te gebruiken. Als je een kleine camera hebt kun je een kleine tafelstatief of gorillapod gebruiken. Als je niet laag genoeg bij de grond komt met je statief dan kun je kiezen voor een rijstzak of om te steunen op je ellebogen.

42) Als je veel licht hebt zal je een snelle sluitertijd hebben en dan is het nog best te doen om uit de hand te fotograferen. Heb je een langzame sluitertijd dan kun je ook je ISO omhoog doen. Bedenk wel dat je dan eerder last krijgt van ruis en dat de allerkleinste details minder goed zichtbaar worden.

bloemenfoto

Foto: cursist Leoniek Huisman


43. Kleuren

Bloemen zijn vaak een en al kleur. Heerlijk om deze vrolijkheid te fotograferen. Toch zijn sommige kleuren ontzettend moeilijk vast te leggen. Denk aan felle kleuren roze en vooral de kleur rood. Het gebeurt vaak dat de camera niet weet wat hij hiermee aan moet.

44) De kleuren worden vaak te fel op de foto of lopen helemaal dicht. Dat wil zeggen dat er geen contrast is en er dus ook geen of weinig details te zien zijn. De bloem wordt een vlek in plaats van een hartje met bloemblaadjes. Het blijft een uitdaging, maar er zijn een paar dingen die je kunt doen.

45) Fotografeer felgekleurde bloemen bij voorkeur in diffuus licht. Liefst dus met licht bewolkt weer. Je kunt de foto ook iets onderbelichten. Als je foto toch te donker is kun je hem later weer wat ophalen in een fotoprogramma. Maar in ieder geval behoud je de details.

46) Ook een verkeerde witbalans kan roet in het eten gooien. Zo kunnen je witte bloempjes er ineens blauw of rood uit komen te zien. Kijk daarom je foto’s altijd ter plekke terug en beoordeel of de kleuren natuurlijk overkomen. Pas waar nodig de witbalans aan.


47. Flits

Soms heb je weinig licht of heb je last van harde schaduwen waardoor de kleuren niet goed uit komen op de foto. Als je een bloemperk of veld wilt fotograferen en er zijn veel schaduwstukken dan kun je een vlekkerige foto krijgen met te veel contrast tussen lichte en donkere delen. Om dit te compenseren kun je de flits gebruiken. Zo kun je de delen die in de schaduw liggen oplichten en is de foto meer in balans qua belichting.

48) Je kunt ook inflitsen als je een bloem met tegenlicht fotografeert. Dit werkt het beste als je een diffuser gebruikt om het flitslicht te verzachten. Zo kun je het effect van tegenlicht behouden en ook wat details van de bloem zelf extra belichten die anders in de schaduw zouden vallen. Experimenteer wat de mooiste beelden geeft.

49) Als je een bloem met druppels fotografeert kun je de flits gebruiken voor die extra sprankeling van de waterdruppels.

Als je een bloem met druppels fotografeert kun je de flits gebruiken voor die extra sprankeling van de waterdruppels.


50. Structuur en lijnen

Structuur en lijnen:
Je hoeft niet per sé een bloem er uit te pikken. Als je een mooi veldje kleine bloempjes hebt dan kun je er ook voor kiezen om de foto recht van boven te maken. Zo krijg je een mooie abstracte foto met terugkomende structuur en kleur. Dit geeft vaak een krachtiger beeld dan een piepklein bloempje er uit pikken. Een blad kun je ook van heel dichtbij fotograferen om mooi de details van de nerven te zien.

51) Meestal staan bloemen een bepaalde kant op. Zorg dat je aan deze kant meer ruimte laat in de foto. Net als dat je zou doen bij de kijkrichting van mensen of dieren. Dit kijkt prettig en zorgt dat je oog met de lijnen mee getrokken wordt. Het zelfde geldt voor een veld bloemen of een tak met bloesem. Buigt de tak naar rechts dan laat je hier meer ruimte over aan de zijkant.

52) Zoek naar mooie lijnen. Denk bijvoorbeeld aan een veld tulpen. Zet eens een strook bloemen precies in het midden van je foto. Of wat dacht je van een bomenlaan in volle bloesem. Dit zorgt voor balans in je foto.

bloemen fotograferen

Foto: cursist Cynthia van Leusden


53. Kader

Een foto van een groepje bloemen kan saai ogen. Om de foto spannender te maken kun je gebruik maken van een kader. Zorg bijvoorbeeld dat er op de voorgrond nog wat onscherpe bloempjes, gras of iets anders staat. Je kunt ook een boomstam of tak links of rechts in de foto plaatsen. Deze hoeft niet scherp te zijn.

54) Door een kader te plaatsen creëer je een rustig beeld dat fijn kijkt. Daarnaast creëer je diepte en perspectief in je foto.


55. Maak een serie

Het is ook leuk en creatief om eens een serie te maken van een bepaalde bloem. Denk eens aan de cyclus van een bloem. Van knop tot volledig uitgebloeid. Je kunt verschillende stadia fotograferen. Je kunt een enkele bloem iedere dag of om de dag fotograferen om het hele proces in beeld te krijgen. Of een bepaalde bloem in verschillende kleuren. Zo heb je vele soorten en kleuren rozen, tulpen enzovoort. Maak eens een mooie verzameling.

56) Als je een bloem of groepje bloemen in je omgeving hebt kun je ook kiezen om verschillende momenten van de dag terug te komen. Zo kun je zien wat het mooiste licht is en zien hoe het in een dag kan veranderen. Sommige bloemen zijn bijvoorbeeld in de ochtend gesloten en gaan pas in de middag helemaal open. In de avond sluiten de knoppen zich weer.

bloemenfoto lavendel

Foto: cursist Hilda van Cuilenborg


57. Omgeving

Vaak ben je zo gefocust op die ene mooie bloem dat je de rest van de omgeving niet meer ziet. Let op waar je loopt zodat je niet onnodig ander bloemen of plantjes plat trapt. Kijk goed naar het beeld voordat je de foto maakt.

58) Misschien zijn er storende elementen te zien die je foto onrustig maken. Als er net een dor blad in beeld zit, of er zit een takje in de weg, dan kun je die uiteraard weghalen. Let wel op bij het “tuinieren” dat je geen dingen gaat beschadigen. Behandel de natuur altijd met respect!

59) Wil je graag een bloem fotograferen die wat verder weg staat dan kun je beter een telelens gebruiken. Zo kun je de foto maken zonder door een bloemenveld te lopen en dingen te beschadigen.

60. Insecten op bloemen

Kijk ook eens verder dan alleen de bloemen. Op bloemen komen uiteraard veel insecten af. Een bloem met een bij, hommel of vlinder geeft je foto iets extra moois om naar te kijken. Vlinders gebruiken bloemen vaak om te overnachten.

61) Als je vroeg op pad gaat kun je bloemen en vlinders mooi fotograferen in het eerste licht. Je kunt ook een verhaal maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar bladluizen die gemolken worden door mieren. Zo is er genoeg te ontdekken tussen en om de bloemen heen.

Vlinder bloemen closeup details natuur

Foto: cursist Leoniek Huisman


62. Mooie plekken voor bloemenfotografie in Nederland…


Keukenhof
De Keukenhof is wereldwijd bekend als een van de mooiste lente parken. Er zijn echt niet alleen maar tulpen te zien, maar bolgewassen voeren wel de boventoon. Het zijn er maar liefst 7 miljoen! En ze staan er in allerlei kleuren, vormen en maten. Grote velden vol. Daarnaast zijn er ook mooie tuinen, waterpartijen en bodemplanten. Er zijn een aantal kassen waar je naar binnen kunt. Hier zijn wisselende tentoonstellingen van verschillende soorten te zien.

Zo is er altijd een kas met prachtige orchideeën. Verder zijn er onder andere gerbera’s, lelies en rozen te zien. Het hele park is een platform voor plantenkwekers om hun mooiste creaties te laten zien. En mooi is het. Hou er rekening mee dat de Keukenhof altijd erg druk zal zijn.

Het is zeker aan te raden om weekenden en feestdagen zoals de Pasen te vermijden. Ga het liefst doordeweeks. Wees selectief als je bepaalde dingen graag wilt zien. Het park is groot en als je druk aan het fotograferen bent dan vliegt de tijd voorbij. Als je een bepaalde gedeelte graag wilt fotograferen zorg dat dat je daar als eerste naartoe gaat. Wees er vroeg bij. Dan is het licht nog mooi en valt de drukte nog mee.


Botanische tuinen Utrecht
De botanische tuinen in Utrecht zijn 9 hectare groot en gekoppeld aan de Universiteit van Utrecht. Er zijn diverse tuinen te bewonderen. Zo is er een rotstuin, een evolutietuin en tropische kassen. Overal staan vele kleurrijke bloemen. Van bodemplantjes tot klimplanten. Het is een heus paradijs waar je je ogen uitkijkt. En er is meer te zien. Er is ook nog een bijentuin met insecten, verschillende kunstobjecten, waterpartijen en een tropische vlindertuin.


Amstelpark Amsterdam
Het Amstelpark bestaat al ruim 45 jaar en is begonnen als de floriade. De mooie tuinen zijn behouden en vormen een prachtig en rustig park aan de rand van Amsterdam. Een van de bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken is de rhododendronvallei. Deze mooie tuin staat vanaf begin mei helemaal in bloei. Daarnaast is er onder andere een Japanse tuin, een Rosarium en een kleurrijke heemtuin.


Orchideeënhoeve

Is het slecht weer en wil je toch graag bloemen fotograferen? De orchideeënhoeve in Luttelgeest bestaat uit verschillende overdekte tuinen. Zoals de naam al doet vermoeden zal je er veel orchideeën vinden. Ze hebben eigen kwekerij. Je kunt van verschillende tuinen genieten. Van een jungle met waterval, een mooie vlindertuin en sinds kort ook een zwevende bloementuin met de mooiste bloemen boven je hoofd.


63. Denk ook eens klein

Natuurlijk zijn plekken als de Betuwe en de Keukenhof prachtig. Maar je hoeft het niet meteen zo groots aan te pakken. Er zijn heel veel plekken waar je kunt beginnen. In bijna ieder stadspark is wel een veld met bloemen te vinden. Denk ook eens aan plantenbakken op straat, veldjes wilde bloemen in de berm en natuurlijk je eigen tuin.

64) Of zoek eens op of er een heemtuin in de buurt is. Als je echt creatief aan de slag wilt en jezelf uit wilt dagen dan kun je je prima uren vermaken met een klein veldje bloemen. Voordeel is ook dat het niet zo druk bezocht wordt dus je kunt alle tijd nemen om rustig je statief neer te zetten en verschillende standpunten uitproberen.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens


Gratis Download.

Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie downloaden >>(klik op de gele tekst).

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen? 

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, complete cursus Macrofotografie met mijn stap-voor-stap Macrofotografie Sfeermethode, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen:


Stel onderaan je vragen & ontvang persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Marcel Monsewije
Door

Marcel Monsewije

op 21 Jul 2019

Hallo Joris, Hartelijk dank voor de mooie uitleg van macro-fotografie. Nu zit ik met een vraagje. Voor weinig Euro's (vanaf € 40,00) kun je op MP en bij diverse aanbieders een z.g. (macro) LED ring flitser (o.a. van Meike) met diverse maten adapter ringen voor bevestiging op een objectief aanschaffen. De belichting kun je met de diverse LED's goed regelen (links, rechts, frontaal, gedoseerd). Is zo een ringflitser, gezien het lage aankoopbedrag aan te bevelen? Gezien de lage aanschafprijs lijkt het mij zeker geen miskoop? Kun je er goede resultaten mee bereiken? Zou je hierin een goed advies kunnen geven? Of nog beter een artikel ban maken?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Jul 2019

Hi Marcel, ik weet niet precies wat je ermee wil doen? Een ringflitser wordt wel gebruikt in de macrofotografie. Met name als het gaat om extremere vergrotingen. Er wordt dan vaak ook met macro" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/accessoires-macrofotografie/">macro tussenringen gewerkt. Je verliest daarmee licht en je werkt ook vaak met een hoog f-getal voor iets meer scherptediepte. En dan verlies je ook weer licht. En dat compenseert de ringflitser dan. Denk aan een grote kop van een insect maar het kan ook een sterke vergroting van een deel van een bloem zijn. Daarvoor is het zeker te gebruiken. Het zijn alleen niet altijd echt 'sfeerfoto's' zoals je die bij macro ook vaak ziet. Daarvoor wordt meestal (niet per se) natuurlijk licht gebruikt of een flitser los van de camera.

Tineke Dassen
Door

Tineke Dassen

op 28 Jul 2020

Hallo Joris. Ik heb n Sony Alpha 350 camera met de volgende lenzen: 28-80 f 3,5-5,6 0,38m N telelens 75-300 f 4,5-5,6 1,5 m en n 18-70 f 3,5-5,6 Nu volg ik de kunstacademie tekenen en wil graag macro foto's gaan maken van heel dichtbij. In n bloem of structuren in de natuur. Als uitgangspunt voor n tekening Met genoemde lenzen .kom ik niet dichtbij genoeg. Tevens wil ik n vagere achtergrond en denk dus dat ik meer naar f1.8 of nog lager moet met de lens. Ik wil dus wel iets anders aanschaffen maar wat dan? Ik hoef niet van een grote afstand ermee te kunnen fotograferen. Is n nieuwe body aan te bevelen? En welke lens zou dan voldoen? Ik kan je foto's s tonen die net niet voldoen maar dan moet ik via de mail sturen. Wil je dat?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 29 Jul 2020

Hallo Tineke, Ik heb meerdere artikelen over macrofotografie gemaakt. Ook o ver macrolenzen. Ik ben minder goed bekend met macrolenzen voor de Sony A350, sony richt zich op systeemcamera's nu. Je kan nog informeren bij een winkel of bijv. een andere spiegelreflex kopen met een Sigma" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/sigma-105mm-f-2-8-ex-dg-os-hsm-macro-review/">Sigma 105mm macrolens. Je hoeft geen foto's te sturen, een macrolens gaat je wel helpen. Je kan evnetueel ook voor een kortere macrolens gaan, bijv. rond 50mm. Een optie is ook Olympus OMD EM 10 Mark III (of zelfs II) met een 60mm macrolens van Olympus. Dat is licht en relatief klein.

tineke
Door

tineke

op 02 Aug 2020

hallo Joris, Dankjewel voor je reactie. Ik begrijp dat je het over een andere body hebt: dat is ok. Belangrijker vind ik welke lens, los van het merk, het best geschikt is voor het omschreven doel. is dat n 50 mm, 100mm of wellicht zelfs 25mm? Dat zou ik graag van jou horen alvorens ik naar een winkel ga. Vast bedankt, groetjes Tineke

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Aug 2020

Hi Tineke, ik denk dat je met ongeveer 50mm macrolens al goed uit de voeten kan voor wat jij wil (wel macrolens en niet "gewone 50mm" lens want daar kom je ook niet dichtbij genoeg mee. 100mm is meer allround maar je fotografeert zo te lezen niet zozeer insecten. Alleen voor Canon M50 zijn weinig macrolenzen, er is een hele korte maar dan moet je echt bovenop je onderwerp zitten. Het kan maar is iets minder praktisch en allround. Je kan een Canon macrolens voor spiegelreflex met een adapter gebruiken op bijv. een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-eos-m50-systeemcamera/">Canon EOS M50

Tineke Dassen
Door

Tineke Dassen

op 28 Jul 2020

Heb ik inmiddels maar gedaan 😉

Hanneke Broekhuis
Door

Hanneke Broekhuis

op 20 Jan 2021

Beste Joris, allereerst wat een fantastiche foto's maak je! Graag je advies voor de aanschaf van een macrolens. Ik heb Sony A58 spiegelreflexcamera met een Tamron lens 18-200, F/3.5-6.3. Ik wil graag macrofoto's maken van bloemen/insecten. Wat kan ik het beste kopen? Een lens of kan ik volstaan met een teleconverter? tussenring? Graag je reactie.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Jan 2021

Hi Hanneke, zie ook mijn artikel accessoires" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/accessoires-macrofotografie/">accessoires voor macrofotografie. Je kan ook eens een closeup filter uitproberen. Verder is de Sony A58 een camera waarvoor geen nieuwe lenzen meer worden gemaakt. Ik zou er niet in investeren qua macrolens. Dan zou ik eerder overgaan naar een systeemcamera. Ik ben minder thuis in macrolenzen voor de A58, raadpleeg even een camerawinkel

jacqueline Raaijmakers
Door

jacqueline Raaijmakers

op 28 Mar 2023

Goedenavond, Ik heb je gratis E-book gedownload en ben aangenaam verrast! Ik ben echt een beginner en heb sinds 2 dagen een Nikon Z50 systeemcamera, hiervoor had ik een Nikon coolpix B700.. Je legt alles zo duidelijk uit en met voorbeelden erbij. Zo fijn!

Reactie plaatsen