Welke lens en accessoires voor Macrofotografie? Hulpmiddelen & Trucs voor meer resultaat

Welke lens en accessoires voor Macrofotografie? Hulpmiddelen & Trucs voor meer resultaat

Welke lens en handige accessoires koop je voor macrofotografie? Bekijk een overzicht van verschillende mogelijkheden: telelens, macrolens, compactcamera, voorzetlens, tussenringen, extender, omkeerring en meer. Hoe werkt het en wat zijn de voor- en nadelen? Er zijn meer mogelijkheden dan alleen een macrolens…

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen.


Gratis Download.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Inhoudsopgave van dit artikel

Macrofotografie/close-up fotografie

Met macrofotografie kun je kleine onderwerpen of details prachtig laten zien of juist abstracte beelden waarin het meer gaat om kleur, sfeer en vorm. Een andere term die ook vaak gebruikt wordt is close up fotografie. Het verschil is dat je bij macrofotografie meer vergroting behaalt.

macrofotografie welke hulpmiddelen accessoires closeup

Compactcamera voor macrofotografie

Mijn allereerste camera was een compactcamera. Ik wist eigenlijk niet wat ik kocht. Hoewel ik in het algemeen niet tevreden was met de mogelijkheden, had de compactcamera wel een voordeel bij macrofotografie. Ik kon heel dichtbij mijn onderwerp nog scherpstellen, zelfs tot een afstand van minder dan 1 cm!

Compactcamera’s kunnen vaak dichterbij scherpstellen dan spiegelreflexcamera’s. Heb je een compactcamera, kijk dan of je een macro- of supermacrostand hebt (het picrogram is vaak een tulpje). Soms moet je die stand gebruiken om extra dichtbij je onderwerp scherp te kunnen stellen. Het hangt wel van je onderwerp af of dat praktisch/haalbaar is. Bij bloemen natuurlijk wel, maar insecten zijn schuw. Wat meer afstand houden werkt dan vaak beter en daarvoor is de compactcamera weer minder handig.

Een ander voordeel is dat een compactcamera door de kleinere sensor meer scherptediepte geeft. Bij een spiegelreflexcamera of systeemcamera is de scherptediepte bij macrofotografie heel beperkt als je dichtbij je onderwerp fotografeert. Soms wil je dat, maar soms wil je juist meer scherptediepte. Wil je juist zo wazig mogelijke achtergronden, dan is een compactcamera niet de beste keuze.

Sommige compactcamera’s kunnen ook in combinatie met een voorzetlens worden gebruikt voor meer vergroting (zie hierna). Dit kan wel kwaliteitsverlies opleveren en het maakt het scherpstellen niet makkelijker.

Verder geldt natuurlijk dat de compactcamera relatief klein en licht is en dat je geen lenzen hoeft (of kan) wisselen.

Macrofotografie tips compactcamera

Telelens voor macrofotografie

Ook een telelens wordt gebruikt voor macrofotografie (hoewel de vergrotingsfactor wel kleiner is). Zeker bij het fotograferen van kleine beestjes als vlinders, juffers, libellen of kikkers worden geregeld telelenzen ingezet. Zelf gebruik ik hiervoor wel eens een 300 mm telelens, maar ook een 200 mm lens is zeker bruikbaar. Daarmee kun je vaak dichterbij scherpstellen.

De ene telelens is hiervoor wel geschikter dan de andere. Dit heeft vooral te maken met de kortste scherpstelafstand. Met de ene telelens moet je een paar meter afstand aanhouden om scherp te stellen en met de andere telelens nog geen meter. Bij de specificaties van een lens wordt dit vaak aangegeven als ‘min focus distance: 1.5m’ (dat betekent in dit geval dat de minimale scherpstelafstand anderhalve meter is).

Sommige telelenzen krijgen van de fabrikant de toevoeging ‘macro’. Dit kan wat misleidend zijn. Het is namelijk geen echte macrolens. Wel kan dit wat zeggen over de kortste afstand waarop kan worden scherpsgesteld. Hoe korter die afstand, hoe meer vergroting.

Het grote voordeel van een telelens is dat je meer afstand kunt houden tot je onderwerp. Op deze manier heb je minder kans dat een vlinder of ander klein beestje er vandoor gaat. Een ander voordeel is dat een telelens zorgt voor een onscherpere achtergrond. Hierdoor worden je foto’s rustiger en gaat de aandacht meer naar je onderwerp.

Telelenzen zijn ook te gebruiken in combinatie met een tussenring of teleconverter voor meer vergroting. (zie hierna)

macrofotografie 100mm macro welke lens

Macrolens

Een ‘echte macrolens’ heeft een bepaalde vergrotingsfactor. Deze is in vaktermen 1:1. Dat betekent dat een onderwerp van bijvoorbeeld 1 cm in verhouding ook die grootte krijgt op de sensor. De Engelse term hiervoor is magnification. Dit staat soms bij specificaties of eigenschappen van een lens.

Een macrolens heeft een aantal eigenschappen

 • Gemaakt op zijn beste prestaties dichtbij te leveren.
 • Vergrotingsfactor is 1:1 (zie hierboven).
 • Een macrolens is nooit een zoomlens, maar heeft een vaste brandpuntsafstand (primelens).
 • Er zijn langere of kortere macrolenzen: bijvoorbeeld 50, 60, 90, 100, 105, 150 of 180 mm.

Bekijk mijn artikel Welke Canon Macrolens? voor een uitgebreide vergelijking van Canon macrolenzen (echte aanrader voor Canon gebruikers). Of mijn artikel Welke Nikon Macrolens? Verschillen worden op een rij gezet en voor- en nadelen worden afgewogen. Denk aan beeldstabilisatie, lengte van de macrolens, waterdichtheid, prijs/kwaliteit, autofocus en meer.

Accessoires voor macrofotografie

Bij macrofotografie wordt een aantal accessoires gebruikt in combinatie met de lens. Hieronder bespreek ik de volgende mogelijkheden:

 • Tussenringen
 • Voorzetlens
 • Extender (teleconverter)
 • Omkeerring
 • Statief voor macrofotografie

tussenringen macro extension tubes

Macro tussenringen

Tussen ringen zijn holle ringen die je tussen je camera en je lens plaatst. Vaak worden ze in sets van 3 verkocht en hebben ze een verschillende dikte. Dit wordt aangegeven in milimeters (mm). Bijvoorbeeld 12 mm, 24 mm of 36 mm.

Persoonlijk vind ik stevige (metalen) tussenringen een aanrader, koop tussenringen van metaal en niet van plastic. De tussenringen van plastic kunnen speling geven, waardoor het licht niet helemaal goed (recht) op de sensor terecht komt.

Het doel van de tussenring is om meer vergroting te krijgen. Als je de tussenring hebt geplaatst, merk je dat je dichterbij kunt scherpstellen dan zonder het gebruik van de tussenring. Daardoor ontstaat meer vergroting.

Omdat een tussenring hol is, onstaat geen kwaliteitsverlies in de foto. De tussenring is geen glaselement. Wel is het zo dat je wat licht verliest.

Tussenringen zijn te gebruiken in combinatie met meerdere soorten lenzen. Bijvoorbeeld met een telelens of macrolens. Met een medium lange macrolens (zo’n 100 mm) bereik je sterkere vergrotingseffecten dan met een langere macrolens (zoals 150 of 180 mm).

Het is ook mogelijk om meerdere tussenringen met elkaar te combineren voor meer vergroting. Het is wel lastig om dan nog uit de hand te fotograferen. De scherptediepte wordt zo beperkt en elke minimale beweging voorwaarts of achterwaarts zorgt al voor scherpte op de verkeerde plek.  Ook verlies je door de combinatie van meerdere ringen meer licht, vaak wordt in zo’n gebruik gemaakt van macroflitsers.

voorzetlens macro hoya

Voorzetlens macro

Een voorzetlens is een soort vergrootglaasje dat je via het schroefdraad van je lens op de voorkant van je lens bevestigt. Er ontstaat zo meer vergroting. Voorzetlenzen zijn er in verschillende sterktes. De kwaliteitsverlies kan eerder optreden omdat je een extra glaselement voor je lens plaatst. Persoonlijk heb ik geen ervaring met voorzetlenzen. Het is een voordelige optie.

teleconverter macro kenko

Extender/Teleconverter

Een teleconverter/extender plaats je net als een tussenring tussen je camera en de lens. Het doel is om meer vergroting te behalen. Teleconverters worden trouwens vaker gebruikt bij wildlifefotografie of vogelfotografie (je krijgt zo meer bereik) maar ook voor extremer macrowerk zijn ze in te zetten. Teleconverters zijn er in verschillende sterktes en varianten, bijvoorbeeld sterkte 1.4x of 2.0x. Een 1.4x teleconverter houdt in dat een 300 mm telelens bijvoorbeeld een 1.4 x 300 = 420 mm telelens wordt. En een 100 mm macrolens een 140 mm macrolens. De scherpstelafstand verandert niet (verschil met een tussenring).

Je verliest wel beeldkwaliteit en licht. Bij een 1.4x teleconverter is het lichtverlies 1 stop. Bij een 2.0x teleconverter is dit al 2 stops. Zelf heb ik een 1.4x teleconverter. De beeldkwaliteit blijft zeker bij een 1.4x teleconverter goed, maar het is wel aan te raden de teleconverter te gebruiken op een goede kwaliteit lens. Vaak is een lens met een vaste brandspuntsafstand aan te raden.

Sommige teleconverters communiceren nog met je lens en camera, zodat je de instellingen van de foto nog kunt  zien. Andere niet.

Qua merk hoef je niet per se te keizen voor het merk van je lens. Zelf gebruik ik een teleconverter van Kenko, een Japans merk.

Omkeerring

Met een omkeerring kun je je lens omgekeerd op je camera bevestigen.  Je hebt een ring nodig die dezelfde filtermaat heeft als je lens (dit staat op je lens in millimeters, bijvoorbeeld 52 mm). Zo ontstaat heel veel vergroting die je anders niet kunt bereiken. Het nadeel is wel dat je lens op die manier meer kwetsbaar wordt, dus je moet wel voorzichtig zijn. Een groothoeklens (korte brandpuntsafstand) is hiervoor het meest geschikt, dan ontstaat meer vergroting.

Macrostatief

Macrofotografie kan zowel uit de hand als vanaf statief. Het voordeel van werken vanaf een statief is dat je met lange sluitertijd kan werken, vooral bij weinig licht is dat een voordeel (zoals ’s ochtends vroeg). Het nadeel is het gebrek aan flexibiliteit.

Als je een statief wil kopen dat geschikt is voor macrofotografie, let dan zeker op de minimale hoogte van het statief. Met andere woorden, hoe laag kan het statief bij de grond? Statieven die geschikt zijn voor macrofotografie hebben een middenzuil die je kan kantelen. Dan wordt de middenzuil dus horizontaal geplaatst.

Sommige macrostatieven kunnen niet alleen de middenzuil  horizontaal plaatsen, maar kunnen die zuil dan ook nog eens van hoek veranderen. Wil je een geavanceerd macrostatief, kijk dan eens naar de Flexserie van Benro.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, mijn stap-voor-stap Macrofotografie Sfeermethode, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen:


Stel onderaan je vragen & ontvang persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Ook interessant voor anderen? Delen mag!

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
deceuninck marc
Door

deceuninck marc

op 02 Feb 2017

Hallo,, Joris
Ik hou mij bezige aan sportfoto's meest veldrijden de cross,
Ik heb canon 70D en 7D waarvan zeer tevreden ben ik heb ook lens Tamron 600 en ook Tamron 70-200 2.8 zonder stab. maar koste mij maar 600 euro
Als ik wist dat stuk kon er tussen zetten zouw ik dat doen en weg doen verlies ik veel geld,,
Op mijn andere canon zit lens op van 18-135 van canon zelf voor ze zeer dicht komen dat val goed mee MAAR soms heb foto die wazige is denk ieder wat mis heeft aan foto's te maken,,
Ik heb al veel geleerd aan je boeken zo leer je best omgaan met je toestel,
Jammer woon ik te ver af voor de lessen woon aan de franse grens hoop nog veel mag lezen over jouw Joris,, thxxxxxx marc

joris2
Door

joris2

op 03 Feb 2017

Hallo Marc, erg leuk om te lezen. Dank je voor je reactie. Succes!

Louis
Door

Louis

op 18 Mar 2017

Hallo Joris,

Ik heb een Sigma 2.0x TeleConverter EX DG APO gekocht met de bedoeling de brandpuntsafstand te verdubbelen.
Nu blijkt dat mijn EF en EF-s lenzen hier niet op passen.
Verder zoekend zie ik dat er blijkbaar HSM lenzen voor Canon bestaan welke hier wel op passen.
Ik heb heb de verkoper gevraagd hoe het zit en hij zegt dat alle lenzen hier horen te passen.
Ik heb me blijkbaar niet goed ingelezen in de materie.
Over HSM lenzen lees ik weinig, wat weet jij hier over te vertellen?
Hier is niet zoveel over te vinden.

Groeten van Louis

joris2
Door

joris2

op 21 Mar 2017

Hallo Louis,

Zelf heb ik geen ervaring met de Sigma teleconverter die je noemt. Een aantal Sigma lenzen heeft de toevoeging HSM, dat betekent 'Hyper Sonic Motor'. Het is een nieuwe type autofocus dat stiller en sneller is. Ik kan niet zeggen of alle lenzen compatible zijn met de teleconverter, kennelijk niet.

Overigens is het ook zo dat een 2.0 teleconverter best 'heftig' is. De resultaten zijn zeker niet met elke lens goed. Een 2.0 extender wordt ook wat minder gebruikt dan een 1.4 converter. Zowel een 1.4 als een 2.0 converter werkt het beste met kwalitatief goede lenzen (bijv. de L-serie van Canon). Ook moet je je realiseren dat je met een 1.4 converter 1 stop licht verliest en met 2.0 zelf 2 stops. Ook wordt de autofocus langzamer en in sommige gevallen werkt de autofocus in het geheel niet meer.

Kenko (Japans merk) heeft ook teleconverters voor Canon die goedkoper zijn dan die van Canon zelf. Zelf heb ik een Kenko converter die het wel goed deed, bijvoorbeeld op een Canon EF 300 mm f/4 USM IS. Ik kan wel verschil in scherpte zien tussen een foto met en een foto zonder converter.

De Canon EF 70-200 mm f/2.8 IS USM II (dus type 2 die heel duur is) wordt wel gebruikt i.c.m. een 2.0 converter (vaak van Canon zelf).

JOHN
Door

JOHN

op 03 Jun 2017

Beste Joris,
Allereerst complimenten voor je blog.
Ik heb er als beginnend fotograaf heel erg veel plezier van.
Ik ben bij een fotospeciaalzaak geweest voor info mbt het kopen van mijn eerste spiegelreflexcamera. Kreeg het advies om de nikon d3400 of de d5200 als body te kopen en er een sigma 18-300 lens bij te kopen zodat ik dan met 1 lens alles kan. Het is alleen iets duurder dan wat ik gedacht had.
Wat vindt jij van deze optie. Is dit een goede keus waar ik alles mee kan of heb jij een ander advies.
Ik wil er voornamelijk vakantiefoto's en portretten mee maken van mijn kleinzoon. Van dichtbij maar ook onverwachts vanaf een afstand zonder dat hij in de gaten heeft dat ik foto's aan het maken ben.

Heb jij een advies voor welke camera in combinatie met welke lens.
Het budget maakt niet zoveel uit dan spaar ik liever even door zodat ik meteen de juiste keuze kan maken om mee te beginnen.

Alvast bedankt.

Groetjes John

joris2
Door

joris2

op 26 Jun 2017

Hallo John,

Ik zie dat je vraag aan mijn aandacht is ontsnapt.

Beide camera's zijn prima. De D5200 is overigens nieuw niet meer te koop, misschien werd een tweedehands model bedoeld of de D5300. De D3400 is goed genoeg, je hoeft geen D5300 te kopen voor wat jij wil. Of je zou veel laag bij de grond moeten willen fotograferen met het kantelbare scherm van de D5300.

De body is minder belangrijk dan de lens. De Sigma 18-300 mm F3.5-6.3 Macro OS HSM lens voor Nikon is geen verkeerde keuze als je allround wil zijn. Het is niet de goedkoopste lens, wel degelijk gebouwd. Je hebt veel bereik op afstand voor je kleinzoon.

Voor binnen zou je van dichtbij ook een Yongnuo 50 mm f/1.8 voor Nikon kunnen kopen. Voor verder weg is dat niet handig.

Succes.

Groeten,

Joris

Joris Dijkema
Gerardus
Door

Gerardus

op 24 Oct 2017

Hallo ik wil mij gaan specialiseren in de macro fotografie hoe kan ik dat het beste doen een macro lens kopen of tussen ringen graag advies .

Groeten,

G.Gelmers

joris2
Door

joris2

op 01 Nov 2017

Je kan een 50 mm f/1.8 lens gebruiken met tussenringen maar dat is geen 'echte macrofotografie'. Je kan ook voor een echte macrolens gaan. 100 mm is een allround macrolens. 60mm is vrij kort, zeker voor beestjes. 150 mm is handig als je echt wil richtne op libellen of juffers.

Genevieve
Door

Genevieve

op 26 Apr 2018

Beste Joris,Ik lees vaak je blogs op de website en heb hier al heel veel tips en inspiratie vandaan gehaald. Bedankt daarvoor!Ik ben beginnend hobby fotografe en heb 2 maanden geleden een nikon D5300 camera gekocht met de 18-140mm lens erbij. Ik merk dat ik vooral erg dol ben op het maken van mooie portreten en ik zou hiervoor graag een portretlens kopen om een nog mooiere scherptediepte in de foto te kunnen krijgen. Het mooiste in een foto vind ik de scherptediepte. Dus echt maar 1 voorwerp (met name personen) scherp en de rest zo dromerig wazig. Prachtig vind ik dat! Het liefst fotografeer ik kinderen en baby’s.Ik ben nog niet zo thuis in alle vaktermen en vind het daardoor erg moeilijk wat ik moet kopen. Ik kom veel uit op de nikon 50mm 1.8 lens. Maar ook daarin zie ik weer veel verschillende soorten.Wat zou jouw advies voor mij zijn?Met vriendelijke groet, Genevieve

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Apr 2018

Hi Genevieve,Bedankt voor je compliment, leuk.Spelen met onscherpe is inderdaad heel leuk, ik raad je een 50 mm f/1.8 aan. Die van Yongnuo voor Nikon (daar is maar één versie van en die kost ongeveer 80 euro terwijl de Nikon lens zelf zo'n 225 euro kost). De Yongnuo komt goed uit de tests en ik leen deze ook uit aan mijn cursisten.

Tessa
Door

Tessa

op 03 May 2018

Hallo Joris, Interessant artikel. Ik heb zo’n setje tussenringen (nog nooit gebruikt). Nu wil ik een Yongnuo YN 50 mm F1.8 Nikon-lens aanschaffen. Kan ik die ook combineren met de tussenringen? En wat is dan het effect? Verder vroeg ik me af met wat voor lens de foto’s zijn gemaakt op deze pagina (libelle en kikkers). Dat is het soort foto’s wat ik wil maken, dus zou handig zijn om te weten wat voor lenzen je daarvoor gebruikt hebt. Groet, Tessa

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 May 2018

Een 50 mm lens is leuk om mee te beginnen. Je zou die ook moeten kunnen combineren met tussenringen, je kan zo dichterbij komen om scherp te stellen en je krijgt daarvoor meer vergroting (closeup) dan zonder ringen. Foto's zijn gemaakt met een Canon 100 mm Macrolens of 180 mm Macro van Tamron.

Harke
Door

Harke

op 20 May 2018

Ik kom verschillende tussenringen tegen met C/AF M/AF N/AF Wat zijn de verschillen? Wil een setje gaan aanschaffen voor macro fotografie op een sony a350 Groeten Harke

Joris-Dijkema
Harke
Door

Harke

op 20 May 2018

Bedankt

Meg
Door

Meg

op 20 Jul 2018

Goedemorgen, Ik heb een Samsung NX300 camera en wil een makrolens kopen. De SAMSUNG 60MM MACRO NX wordt niet meer gemaakt. Heb je een advies voor een andere goede makrolens voor deze camera? Dankjewel zovast voor je antwoord1

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 20 Jul 2018

Hallo Meg,Advies over een andere macrolens voor je Samsung heb ik niet. Samsung is een dood spoor als het gaat om camera's. Ik zou niet meer investeren in materiaal voor Samsung en overstappen, al weet ik niet of je dit graag hoort.

Wim.
Door

Wim.

op 22 Jul 2018

Hallo Joris, heeft het nut om op een 55-300mm nikon lens een voorzetlens macro te zetten??? kan ik dan dichter bij scherpstellen dan ik nu kan? en of heb je dan ook iets meer bereik? Vriendelijke groet!!! Wim.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Jul 2018

Ik heb daar zelf geen ervaring mee, je krijgt er meer vergroting door. Het is een soort vergrootglaasje. Dichterbij scherpstellen doe je met tussenringen. Ik weet niet hoe de scherpstellen nog werkt met een voorzetlens, die kan vertraagd worden.

Richard
Door

Richard

op 02 Aug 2018

Beste Joris, Ik heb voor mijn Sony camera AF tussenringen gekocht. Deze passen prima maar ik kan er geen foto's mee maken. Als ik door de zoeker kijk (of op het LCD scherm) zie ik alleen maar zwart beeld. Wat is hier het probleem ?? P.s. in de tijd van de conventionele fotografie had ik op mijn practica ook tussenringen en dat werkte perfect.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 05 Aug 2018

Richard, dat begrijp ik ook niet. Mogelijk niet compatible? Ik kan je helaas geen uitsluitsel geven. Ik zou contact opnemen met de verkopende partij en deze binnen de afkoelingsperiode (als dit nog kan) terugsturen.

Jacob
Door

Jacob

op 10 Jan 2019

Goedemorgen Joris Een paar weken geleden heb ik mij de Nikon D5300 aangeschaft een camera waar ik nu nog steeds mee worstel moet wel zeggen dat die veel betere foto’s maakt maar kom nog van alles tegen waar ik niet tevreden op ben, die set van Nikon die ik mij aangeschaft heb en in mijn ogen niet verkeerd ingeschat heb bevatte de Nikon D5300 met de volgende 2 lenzen de 18-55 VR en de 70-300mm lens met VR. Nu ben ik mij de camera aan het uitvogelen maar wat ik nu tegen kom weet ik niet of dat werkt het zit zo heb een set van 4 close-up filters aangeschaft voor de 70-300mm lens maar krijg de foto’s niet scherp heb inmiddels gelezen dat het niet nodig is bij die lens zou graag van jou willen weten of dat de juiste conclusie is of dat het wel mogelijk is nu wil ik die filters ruilen voor een andere filtermaat namelijk voor de 18-55mm lens als dat wel mogelijk is tenminste om te werken met die close-up filters voor macro fotografie of toch een macro lens aan te schaffen die erg duur zijn nieuw en waar ik voor moet sparen. Mijn fotografie interesses zijn voor macro, landschap en nacht en vele andere soorten fotografie. Dus ik hoop dat je mij kunt vertellen over die close-up filters fotografie wat te doen. Met Vriendelijke fotografie Groet, Jacob Schenkel

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 11 Jan 2019

Hallo Jacob, De D5300 is een prima camera en de 70-300" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">70-300 AF-P lens van Nikon is heel mooi. Closeup filters kunnen invloed hebben op de scherpte. Het is een soort vergrootglaasje. Ik heb zelf nooit gewerkt met een closeup filter, het zou wel moeten kunnen werken maar iets minder scherpte kan voorkomen. Als foto's echt totaal onscherp zijn, dan kan dit ook liggen aan je camera-instellingen. Het kan zijn dat je die niet goed kiest. Zorg dat je zelf goed je camera kan instellen. Een Macrolens" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-macrolens-voor-nikon/">Macrolens voor Nikon is wel beter maar kost meer. Als je meer wil leren over je camera-instellingen, bekijk dan mijn fotografiecursus." rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/online-fotografie-cursus/">fotografiecursus.

Ingrid Abraham
Door

Ingrid Abraham

op 10 May 2019

Hallo Joris Graag zou ik advies van je krijgen met het volgende: Ik bezit een Sony A7 Sony 70-300mm Sony 28-70mm Marumi dhg macro 200 met ring geschikt voor beide objectieven. Ik wil graag macro foto's 1:1 gaan maken wat kan ik het beste aanschaffen? Tussenringen, teleconverters of toch een dure sony macrolens? Of iets anders? Mvrgr

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 May 2019

Hi Ingrid,Zelf heb ik geen ervaring met de Marumi dhg macro 200 maar ik lees wel goede verhalen. Je kan denken aan een SAMYANG 100MM F/2.8 ED UMC MACRO SONY E-MOUNT. Deze is alleen in wel manual focus (geen autofocus) maar dat doen macrofotografen sowieso toch eigenlijk al. Tussenringen kun je gebruiken maar je verliest wel lichtsterkte, de lenzen die je hebt zijn mogelijk niet heel lichtsterk. Als je het geld hebt, zou ik voor een macrolens gaan.De Marumi voorzetlens is ook te gebruiken op een macrolens (als het dezelfde diameter is natuurlijk).

Ingrid
Door

Ingrid

op 16 May 2019

Hartelijk dank voor je advies!

Frank de Kok
Door

Frank de Kok

op 28 May 2019

Beste Joris,Heb een Canon 100 mm lens met een EOS 80D, Maar wil een hogere vergroting hebben. Wat is beste: * Tussen ringen, of * Voorzet lenzen En welk merk zou jij aanbevelen?.Groetjes, Frank

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 31 May 2019

Hi Frank,Heel mooi combinatie.In het algemeen vind ik tussenringen beter, ze zijn hol en je verliest geen scherpte. Wel licht. Een voorzetlens kan wel, maar je verliest wat scherpte. Het is een vergrootglaasje voor je lens. Als je die wel wil, kan je denken aan MARUMI FILTER DHG MACRO ACHRO 200. Zelf heb ik er geen ervaring mee trouwens. Tussenringen: je moet wel stevige hebben. Ik heb van Soligor maar er zijn ook andere merken, ik ken ze niet allemaal. Caruba levert ze ook voor heel weinig. Je kan het proberen maar ik durf kwaliteit niet te garanderen. Je kan er wel weinig aan verliezen, 30 euro geloof ik.

Anja Koolen
Door

Anja Koolen

op 31 Mar 2020

Goedemiddag Joris, ik wil graag voor mijn Nikon d5300, tussenringen kopen voor macrofotografie. ik heb een zoomlens 18-140 mm, maar wil graag kleine voorwerpen, groter en van dichtbij kunnen fotograferen. welk merk en welke tussenringen zouden hiervoor geschikt zijn? alvast bedankt voor je reactie. groetjes Anja.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 Apr 2020

Hi anja, het werkt beter op bijvoorbeeld een 50 mm lens. Zie beste portretlens." rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/portretlens/">portretlens. Je kan ook Yongnuo 50 mm voor nikon gebruiken als lens. Tussenringen moeten geschikt zijn voor nikon DSLR, denk aan Kenko (of evt. Caruba). Neem wel metalen, geen plastic vatting.

Anja Koolen
Door

Anja Koolen

op 05 Apr 2020

Bedankt Joris, hiermee kan ik aan de slag, groetjes Anja

Nicole
Door

Nicole

op 28 May 2020

Hai Joris,Ben jij bekend met een close up lens? Het klinkt wel interessant om voorlopig mee te experimenteren ipv een dure macrolens. Maar ik kan nauwelijks reviews vinden erover. Ik denk aan deze: Canon Close-Up Lens 58mm 250D Ik zou dit wil gebruiken voor mijn 18-150mm lens op de Eos M50. Hoop dat jij misschien iets meer kunt vertellen. Hartelijke groet, Nicole Duin

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 30 May 2020

Dit is een relatief goedkope manier om uit te proberen, dat is de moeite waard. Ik ken alleen niet alle closeup lenzen/filters. Ik zou contact opnemen met een grote camerazaak welke het beste is voor jouw lens

Pete Reijngoud
Door

Pete Reijngoud

op 24 Jan 2021

Hallo Joris,Duidelijke informatie, bedankt! Ik heb wel een telelens, maar ben nog niet toe aan de macro fotografie. Wat ik aan onderwerpen vind ligt dood op de grond. Vanaf het voorjaar zal de keuze wel groter worden en meer leven vertonen, dan kan ik je informatie goed gebruiken. Groeten, Peter.

Rinus
Door

Rinus

op 03 Feb 2021

Dag Joris, bedankt voor de informatie.! Ik wil mijn dia's digitaliseren, ik heb gelezen dat dat kan door een foto te maken van de dia, bij voorkeur een macrolens gebruiken. Is het mogelijk om met een 28-75 lens door gebruik te maken van tussenringen? Kamera is een sonyA7 FE .

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 05 Feb 2021

Ik heb net ook via een ander blog al gereageerd. Ik heb geen ervaring met dia's digitaliserenMogelijk zijn er ook nog tips bij een grote fotozaak. Ik heb zelf ook geen ervaring met de Laowa 100mm f/2.8 2X Ultra-Macro APO Lens. kijk even goed of deze niet altijd een vergroting heeft van factor 2, want dat lijkt me onwenselijk voor wat jij wil. Leuk als je een vlieg 2x zo groot op de foto krijgt maar bij dia’s.

Harrie Bours
Door

Harrie Bours

op 19 Mar 2022

IK DENK DAT DE KWALITEIT DAN ERG TEGENVALT, EEN GOEDE MACROILENS IS DAN EEN EERSTE VEREISTE, MAAR BUITEN DAT IS HET HEEL MOEILIJK OM HET CONTRAST TE BEHEERSEN. mISSCHIEN IS HET BETER OM EEN GOEDE SCANNER TE HUREN, KOPEN KAN NATUURLIJK OOK. iKZELF BEN OP DE KOFFIE GEKOMEN MET EEN FLATBED SCANNER VAN Canon, Duur genoeg wel een redelijke kwaliteit, en ook verschrikkelijk traag. Maar toen kwam de grootste teleurstelling, bij overgang naar Windows 10 geen software te verkrijgen en de scanner is onbruikbaar geworden,daarom kun je proberen er een te huren.

Ilse van Geldere
Door

Ilse van Geldere

op 12 Feb 2021

Hallo Ik heb de Canon EOS 2000D met daarbij de lens 18-55 en een zoomlens 55-250 Ik fotografeer nog niet zo heel lang en na wat cursussen vind ik het zo ontzettend leuk en ga er graag met mijn camera op uit Nu wil ik me gaan verdiepen in Macrofotografie ,,maar ik twijfel heel erg wat voor lens ik hierbij moet aanschaffen of een tussenring Graag wilde ik hier wat advies overvr groet Ilse van Geldere

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Feb 2021

Hi Ilse, leuk je klinkt enthousiast. Het beste is een macrolens maar het hangt ook af van je budget. Ik kan je aanraden de Sigma" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/sigma-105mm-f-2-8-ex-dg-os-hsm-macro-review/">Sigma 105mm voor Canon. Dit is mooi allround. Als je meer wil weten over macrofotografie en al mijn andere videocursussen, bekijk dan mijn VIP" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">VIP Begeleidingsprogramma eens. En heb je de gratis E-books al gedownload? Dan volgen ook tips en webinar

Joris-Dijkema
Pol
Door

Pol

op 25 Mar 2021

Hallo Joris. Wat een mooie site heb jij, TOP!. Toch heb ik nog een vraag. Mijn vrouw wil graag marco foto's maken van bloemen e.d. Ze wil een macro lens maar weet niet goed welke en heeft mij gevraagd om dit uit te zoeken. We hebben een Fuji Finepix S6500 met een 28-300mm lens en daarbij de instellingen, Marco of super Macro. Ik zeg,"je hebt alles al wat mogelijk is "maar ze is er niet van overtuigd". Graag advies. Gr Pol

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 29 Mar 2021

Hi Pol, leuk dat je vrouw fotografie leuk vindt. Met een Fuji Finepix S6500 kan je geen lens wisselen. Je vrouw kan eerst ervaren hoe het met haar camera gaat (macro). Met een echte macrolens kan je meer vergroting halen maar vooral ook onscherpe achtergronden creëren. Ze kan dan een spiegelreflexcamera of systeemcamera nemen met macrolens.

Ellen
Door

Ellen

op 09 Apr 2021

Hi Joris, Dank weer voor alle informatie! Ik heb -na een tijd van een zware spiegelreflex- een Canon M50 aangeschaft. Met een 18-150 mm lens (de 70-300mm lens van m'n vorige camera past er via een mount adapter ook gelukkig op!) 2 jaar geleden heb ik een fotocursus gedaan waar ik op aanraden van de leraar 2 macro ringen heb gekocht die je op de lens zet: +3 en +4. Ook samen te gebruiken. Maar ik krijg het beeld dat ik wil fotograferen in de M-stand niet scherp; noch met automatisch scherpstellen, noch handmatig. Ik weet niet wat ik fout doe. Daarom hoop ik dat je mij kunt helpen. Veel dank! Met groet, Ellen

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Apr 2021

Hi Ellen,Leuk dat je ook meer wil met je fotografie. Ik denk dat je closeupfilters heb gekocht maar je noemt het ringen. Als het echt glas is wat je op je lens schroeft, dan kan je ook scherpte verliezen. Tussenringen doen dit niet, dat is een andere optie.Andere optie is een macrolens" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-macrolens/">macrolens te kopen, dit is wel iets duurder maar wel beter. Wil je er meer uithalen, bekijk dan eens mijn VIP" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">VIP Programma

Foré Martin
Door

Foré Martin

op 06 May 2021

Beste, Ik wil me een télé-converter aanschaffen (1.4) voor Nikon boddy (D5300) met Tamron 100/400 F/4.5-6.3 Di VC USD en AF 70-200 LD DI SP F/2.8 (IF) MACRO. Waarop moet ik letten om de geschikte TC te kopen voor boddy en lenzen? Mvg Martin

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 May 2021

Hiervoor kan je het beste met een grote camerazaak contact opnemen, ik durf dit niet uit mijn hoofd te zeggen voor jouw materiaal

Harrie Bours
Door

Harrie Bours

op 19 Mar 2022

Niet doen, weg gegooid geld. Bij een verdubbeling van de brandpuntafstand moet je vier maal zolang belichten waardoor je een hogere ISO-waarde moet gebruiken en de kwaliteit wordt er zo wie zo al niet beter op. Je kunt nog beter de foto naderhand uitvergroten

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 29 Mar 2022

Je doelt denk ik op een teleconverter (extender). Ik gebruik zelf geen 2.0 extender. Een 1.4 extender kan afhankelijk van de lens wel goed werken. Het heeft ook nadelen. Toch wordt het zeker nog gebruikt. Denk ook aan vogels die erg ver weg kunnen zijn. Bij genoeg licht is het makkelijker toe te passen.

Gerard van der Doelen
Door

Gerard van der Doelen

op 26 May 2021

Hallo Joris, Ik heb een vraag over een aan te schaffen lens voor het maken van close up/macro foto's. Ik heb een Olympus E-M10 camera en wil wat meer close up/macro foto's maken, zowel binnen als buiten (bos, duinen en strand). Welke micro fourth third lens is volgens jou geschikt? Het budget is ongeveer 500 euro. Binnen fotografeer ik bloemen, buiten wil ik bloemen, insecten en dieren op het strand fotograferen. Ik heb sinds kort de beschikking over een macro statief. Verder beschik ik over een Olympus pro lens 7-14 mm en een pro lens 12-100 mm. Mogelijk volstaat een tussenring al. Graag jouw mening. Dank je wel zover. Vr. Groet, Gerard

Gerard van der Doelen
Door

Gerard van der Doelen

op 27 May 2021

Nog even een aanvulling op bovenstaande mail. Ik heb ook nog een Lumix lichtsterke lens (vanaf F1.4) met een vaste brandpuntsafstand van 25 mm. Op de lens staat ook nog Panasonic H-X025 Mogelijk is deze goed te gebruiken voor macro foto's in combinatie met een teleconverter of tussenring.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 May 2021

Hi Gerard,Voor jouw camera is de 60mm" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/olympus-m-zuiko-digital-ed-60mm-f-2-8-macro-review/">60mm macrolens van Olympus mooi voor echte macrofoto's. Alleen dieren op het strand vraagt toch vaak weer wat anders dan een macrolens kan bieden, namelijk een grotere brandpuntsafstand en ook zoomen kan handig zijn (flexibeler). Hoe effectief de tussenring op een 12-100mm lens is durf ik niet helemaal te zeggen. Je komt mogelijk ook behoorlijk dicht op de insecten te zitten.

Stefanie
Door

Stefanie

op 16 Jul 2021

Hoi Joris, Mooie duidelijke uitleg, ik ben al een tijdje bezig met macro en als tip zou je nog de beanbag kunnen vermelden ipv statief. Wat ik zelf ook vaak doe is mijn statief ondersteboven, de middenkolom is fixed maar de poten kunnen 180gr de andere kant op. Nadeel daarvan is wel dat je voor je compositie ook een beetje omgekeerd moet denken, maar met een draaibaar scherm is dat best te doen en dan hoef je niet plat op je buik

Francis Thole
Door

Francis Thole

op 23 Sep 2022

Hi Joris, Fijne blog van je met veel informatie waarvoor dank en complimenten! Ik fotografeer met een Fujifilm X-T2 en overweeg een upgrade. De X-H2 wordt me aanbevolen. Video niet echt nodig-fotografeer wel heel divers. Wat raad je me aan? (X-T4?)

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 23 Sep 2022

Hi Francis, wat wil je vooral fotograferen qua onderwerpen? (zo specifiek mogelijk). En welke lenzen heb je nu al? Waar loop je tegenaan met de X-T2? (dus waarom wil je een upgrade). Dan kan ik beter adviseren

Reactie plaatsen