Een Objectief kopen met of zonder Beeldstabilisatie? Wanneer het meer of juist minder belangrijk is

Een Objectief kopen met of zonder Beeldstabilisatie? Wanneer het meer of juist minder belangrijk is

Beeldstabilisatie of niet?, Image Stabilization (IS), Vibration Reduction (VR), Optical Stabilizer (OS) of Vibration Compensation (VC). Misschien heb je wel eens van één van deze termen gehoord of zie je er één terug op je lens. Nuttig of een gadget? In dit artikel leg ik uit wat deze functie inhoudt. In hoeverre heb je er echt wat aan? Wanneer heb je er weinig aan? En wat is een groot misverstand over beeldstabilisatie?

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen.


Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Even vooraf

Dit artikel is beter te begrijpen als je al weet wat sluitertijd en ISO inhouden. Lees dus eventueel eerst de artikelen ‘Wat is sluitertijd?’ en ‘Wat is ISO?’.

Verschillende termen voor beeldstabilisatie 

Elk merk gebruikt zijn eigen term voor de functie beeldstabilisatie. Verschillende termen voor dezelfde functie dus. Bekende merkeigen termen voor beeldstabilisatie zijn bijvoorbeeld:

 • Canon: Image Stabilization (IS)
 • Nikon: Vibration Reduction (VR)
 • Tamron: Vibration Compensation (VC)
 • Sigma: Optical Stabilizer (OS)

Deze termen of de afkortingen (die ik tussen haakjes heb gezet) vind je terug op het objectief. Uiteraard alleen als je objectief over beeldstabilisatie beschikt!

Wat is beeldstabilisatie?

Beeldstabilisatie is een functie waarover je objectief wel of niet beschikt. Er zijn dus objectieven (veel mensen noemen dit ‘lenzen’) met beeldstabilisatie en objectieven zonder beeldstabilisatie. Heel soms beschikt een camera (body) over beeldstabilisatie maar dat is echt een uitzondering.

Beeldstabilisatie houdt in het kort in dat je objectief de handtrillingen die jij als fotograaf veroorzaakt zoveel mogelijk compenseert. Hierdoor kun je uit de hand met langere sluitertijden fotograferen zonder dat je foto onscherp wordt door je eigen handtrillingen.

Wat bedoel ik met ‘je eigen handtrillingen?’ Heel simpel, wij mensen kunnen een camera en objectief nooit 100% stil houden als we uit de hand fotograferen. Je trilt altijd een beetje en die handtrilling kan een onscherpe foto veroorzaken. Een objectief met beeldstablisatie beschikt over een of meer elementen die jouw handtrillingen compenseren door een tegengestelde beweging te maken. Details over de inwendige constructie van het objectief bespaar ik je omdat ik die 1) niet belangrijk vind, 2) helemaal niet interessant vind en 3) jij geen ‘nerd’ hoeft te worden om heel goed te leren fotograferen.

Lens kopen met of zonder beeldstabilisatie?

Dat is een goede vraag. Beeldstabilisatie is zeker een nuttige functie, maar niet in alle omstandigheden. Een objectief met beeldstabilisatie is een stuk duurder (honderden euro’s verschil is geen uitzondering bij de wat duurdere objectieven), dus het is handig om te weten wanneer je vooral voordeel hebt van beeldstabilisatie en wanneer niet.

Je hebt vooral voordeel van beeldstabilisatie als je veel uit de hand fotografeert. In het bijzonder als je fotografeert in situaties met weinig licht. Je kunt dan namelijk langere sluitertijden gebruiken bij het fotograferen uit de hand. Wat is daar dan het voordeel van? Door een lange sluitertijd te gebruiken, kun je een lagere ISO-waarde gebruiken. De beeldkwaliteit van je foto wordt dan beter door minder ruis. Lees het artikel over ISO of sluitertijd.

En als jij vaker fotografeert, dan ga je natuurlijk ook wel op pad als er minder licht is of je fotografeert juist binnen. En binnen is er heel vaak weinig licht. Denk aan een donkere kerk die jij op vakantie fotografeert uit de hand.

Ook als je een telelens overweegt te kopen (bijvoorbeeld vanaf 200 mm), dan is beeldstablisatie vaak fijn. Bij een telelens heb je eigenlijk ‘een vergrootglas’ in je handen. Het objectief vergroot ook de handtrillingen van jou uit. Pak maar eens een vergrootglas in je hand en kijk erdoor. Je eigen trillingen worden dan versterkt weergegeven.

Als jij veel onderwerpen fotografeert die snel bewegen (sport of dieren in actie), dan heb je niet zoveel aan beeldstabilisatie. Jaren lang heb ik topsport gefotografeerd met objectief zonder beeldstabilisatie.

Waarom is beeldstabilisatie minder belangrij bij het fotograferen van snel bewegende onderwerpen? Beeldstabilisatie compenseert alléén de trillingen die jij zelf veroozaakt bij het fotograferen uit de hand. Beeldstabilisatie heeft geen invloed op de snelheid waarmee je onderwerp beweegt (dit is veel voorkomend misverstand). Een sporter of een rennend dier gaat toch niet minder hard lopen omdat jij wel of geen beeldstabilisatie op je objectief hebt…! Als je dit soort onderwerpen scherp wil fotograferen (de beweging wil ‘bevriezen’), dan zul je sowieso een snelle sluitertijd moeten gebruiken.

Beeldstabilisatie en statief

Als je fotografeert vanaf een statief, dan heb je geen last meer van je eigen handtrillingen. Dat betekent dat je niets meer hebt aan de functie beeldstabilisatie van je objectief. Sterker nog, de beeldstabilisatie kan zelfs tegen je werken. Heb je een objectief met beeldstabilisatie en fotografeer je vanaf een statief, schakel dan de beeldstabilisatie uit.

Beeldstabilisatie in de body bij spiegelreflexcamera’s?

Sommige camera’s beschikken over beeldstabilisatie in de body (de sensor wordt dan gestabiliseerd). Bij spiegelreflexcamera’s zie je dit weinig. Een voorbeeld van een merk waarbij je dit wel ziet is Pentax, zoals bij de Pentax K-S2, K-70 of KP. Pentax is een wat onbekender en minder populair merk dat veel waarde biedt voor relatief weinig geld.

Spiegelreflexcamera’s van Nikon en Canon beschikken niet over beeldstabilisatie in de body. Bij deze toestellen bepaalt dus de lens of er wel of geen stabilisatie is.

Beeldstabilisatie in de body bij systeemcamera’s?

Bij systeemcamera’s zie je vaker dat de body met beeldstabilisatie is uitgerust. Zeker niet bij allemaal, maar duidelijk vaker dan bij de spiegelreflexcamea’s. Het is dan vaak de sensor die jouw trillingen kan compenseren en zo (tot op zekere hoogte) voorkomt dat je onscherpe foto’s maakt.

Voorbeelden van veel voorkomende systeemcamera’s met beeldstabilisatie in de body zijn:

 • Sony A6500
 • Sony A7
 • Sony A7R III
 • Sony A9
 • Olympus OM-D E-M10 Mark II
 • Olympus OM-D E-M10 Mark III
 • Panasonic Lumix DC-GH5
 • Panasonic Lumix DC-G9
 • Fujifilm X-H1

Conclusie

Beeldstabilisatie is een functie van je objectief die de trillingen die jij zelf met je hand veroorzaakt compenseert. Je hebt er met name voordeel van als je veel uit de hand fotografeert in situaties van weinig licht. Je betaalt vaak wel een wat meer voor deze functie. Sommige camera’s zijn uitgerust met beeldstabilisatie, dit zie je vaker bij systeemcamera’s dan bij spiegelreflexcamera’s.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens


Gratis Download.


Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie downloaden >>(klik op de gele tekst).

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over lenzen


Stel onderaan je vragen en krijg persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Petra
Door

Petra

op 14 Aug 2016

Hoi Joris,

Ik denk erover om een 150-600 mm lens aan te schaffen. Ik heb een 55-300 mm maar mis zoom bij het fotograferen van herten, vossen, reigers, ooievaar op een nest en dat soort dingen. Nu heb ik het een en ander gelezen over de Tamron en de Sigma 150-600 mm. Weet jij welke lens er beter is? Ik lees veel goede reviews van de tamron lens. Zelf fotgrafeer ik met een Sony Alpha 58. Stabilisatie zit hier in de body.

Kun jij mij advies geven?

joris2
Door

joris2

op 10 Dec 2016

Deze vraag is persoonlijk beantwoord aan Petra

Jos Koyen
Door

Jos Koyen

op 13 Dec 2016

Ik, heb juist een systeemcamera extra aangeschaft, bij daguitstappen scheelt dit een hoop gewicht dat je mee moet sleuren, de stabilisatie zit in de body dus ergens is dit ook een beetje investeren in de toekomst!
Goed artikel trouwens, de stabilisator zet ik altijd op "OFF" en enkel indien nodig gaat hij aan, want bij het gebruik van statief durf je hem dan nogal eens vergeten uit te schakelen.

joris2
Door

joris2

op 14 Dec 2016

Hallo Jos,

Dank je voor je reactie. Het scheelt zeker een hoop gewicht. Er zijn ook momenten waarop ik baal van de hoeveelheid apparatuur (gewicht) dat ik meesjouw.

Succes!

Ingrid
Door

Ingrid

op 05 Jan 2017

Hoeveel nut heeft vr op een groothoeklens?
Ervan uit gaand dat ik wel uit de hand fotografeer en slechts zelden op statief. Veel reisfotografie waarbij ik geen statief mee sleep.
Ik zie veel leuke lenzen tweedehands, maar steeds zonder beeldstabilisatie.
Nu twijfel ik. Dus graag krijg ik jouw advies.
Groet, Ingrid

joris2
Door

joris2

op 05 Jan 2017

Hallo Ingrid,

Beeldstabilisatie (bij Nikon afgekort met VR) heeft meer zin bij een lange lens. Ik zou me niet druk maken om het ontbreken van beeldstabilisatie op een groothoeklens. Zelf heb ik 2 groothoeklenzen zonder beeldstabilisatie.

Groeten,

Joris

gabrielle
Door

gabrielle

op 28 Jan 2017

hallo, voor een beginnende fotograaf met een lens van 70-300 heb je dan echt stabilisatie nodig?
heb gelezen dat het noodzakelijk is bij langere sluitertijden of dan een statief gebruiken..klopt dit?
alvast bedankt gr gvk

joris2
Door

joris2

op 31 Jan 2017

Hallo Gabrielle,

Op een langere lens (zoals een 70-300 mm) is beeldstabilisatie handig, ik vind het in het algemeen een aanrader. Je kan daardoor met langere sluitertijden uit de hand werken en toch scherpe foto's maken (langere sluitertijden dan wanneer je een lens hebt zonder beeldstabilisatie).

Een alternatief is een statief gebruiken, alleen is het ook fijn om uit de hand te kunnen werken met een wat langere sluitertijd.

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 11 Feb 2017

Hallo Joris,
ik ben het weekend niet thuis. Ben vergeten om de opdracht mee te nemen.Kun je mij de opdracht alsnog toesturen?

Groetjes, Jacqueline

joris2
Door

joris2

op 21 Feb 2017

Is al geregeld :)

Marijke
Door

Marijke

op 18 Feb 2017

Hallo Joris, ik overweeg een systeemcamera aan te schaffen met beeldstabilisator (Sony Alpha 7 II), tevens een (Sony)telelens met stabilisator 24-240 mm. Is dat verstandig? Of werkt dat elkaar tegen?
Alvast dank voor je reactie, Marijke

joris2
Door

joris2

op 21 Feb 2017

Hallo Marijke,

Dat kan gewoon, het werkt elkaar niet tegen maar ook is het niet beter om zowel een in body stabilisatie te hebben als stabilisatie in het objectief.

Groeten,

Joris

Swier
Door

Swier

op 20 Apr 2017

Wellicht vind je persoonlijk de techniek achter stabilisatie niet zo interessant maar als vanuit de techniek denk ik dat de stabilisatie een mechanisch gemiddelde creeert van je handtrilling. Dit zou betekenen dat een objectief vanaf een goed statief zonder stabilisatie theoretisch minder bewegingsonscherpte genereert dan met. Is dit ook niet de reden dat de stabilisatie is uit te zetten?
Grzz
Swier

joris2
Door

joris2

op 25 Apr 2017

Hi Swier,

Dank je voor je bijdrage. Er zijn verschillende stabilisatoren, ze worden ook steeds doorontwikkeld. Er zijn ook stabilisatoren die intelligenter zijn en zich uitschakelen als je op statief werkt.

De beeldstabilisator kan bij het afdrukken op zoek gaan naar beweging. De optische elementen kunnen hierdoor gaan bewegen. De motor van de stabilisator zou ook nog een beetje trilling kunnen geven.

Ook is het zo dat de beeldkwaliteit van een foto met stabilisatie net iets minder kan zijn dan zonder. Dus als het niet hoeft, dan zou ik hem uitschakelen. Ook bijvoorbeeld bij heel korte sluitertijden kun je de stabilisator uit doen.

Joke
Door

Joke

op 27 May 2017

Hallo Joris
Ik heb een Nikon D3200 en wil een lens kopen om natuur /dieren mee te fotograferen. Ik wil er max 600 euro aan uitgeven. Heb je advies voor mij

joris2
Door

joris2

op 28 May 2017

Hi Joke,

Leuk, ik houd ook van natuur en dieren. Je kan bijvoorbeeld denken aan de NIKON AF-S 55-300MM F/4.5-5.6G ED VR DX. Ook kan je voor de Sigma 18-300mm F3.5-6.3 Macro OS HSM gaan. Deze heeft een bereik van 18-300 mm zodat je weinig van lens hoeft te wisselen als dat belangrijk voor je is. Dat is een lens die zowel voor weidse beelden geschikt is als voor tele.

Succes!

Hans
Door

Hans

op 30 Jul 2017

Hey Joris,

Ik werk sinds kort met een Gimbalhead. De grote vraag is, gebruik ik wel of niet de stabilisator (1, 2 of 3) van mn objectief?

Groetjes
Hans

joris2
Door

joris2

op 01 Aug 2017

Hoi Hans,

IS mode 1 is voor stilstaande objecten, bijv. [i]uit de hand[/i] een landschap fotograferen. 2 assen worden gestabiliseerd (zowel horizontaal als verticaal).

Met een gimbal head zal je ook wel meebewegen met je onderwerpen (panning). Bijv bij een vogel. Daarvoor zijn mode 2 en 3. Als je horizontaal meebeweegt, worden de verticale bewegingen gestabiliseerd en als je juist verticaal meebeweegt, worden juist de horizontale bewegingen (1 as wordt gestabiliseerd). Bij mode 2 wordt ook als je door de zoeker kijkt al gestabiliseerd bij het meebewegen en bij mode 3 wordt alleen gestabiliseerd op het moment van afdrukken (na de ontspanknop half in te drukken). Wat in de praktijk nu het beste werkt kan ik je niet helemaal aangeven, ik heb er minder ervaring mee. Ik denk dat mode 3 mogelijk meer is voor heel rappe situaties. Bij mode 2 kan dan denk ik de autofocus iets vertragen door de stabilisatie. Ik wil wel vanuit hutten gaan werken en dan zal ik me er meer in verdiepen.

Hilde
Door

Hilde

op 04 Aug 2017

Nuttig artikel voor mij.

Gerardus
Door

Gerardus

op 05 Aug 2017

Bedankt voor het artikel en informatie ik had een vraag over een lens het gaat om de Tamron 70-300 4-5.6 LCD DI Macro Nikon mijn vraag is er zit geen beeld stabilisator op is het een verstandige keuze om deze lens te kopen,ik ben een beginnend fotograaf wel 2 cursussen gevolgt ik heb een Nikon D5300 ik doe natuur,kunst en macro fotografie deze lens is een koopje maar 134 euro, maar ik twijfel is het een goede keuze of moet ik Door sparen voor een lens met stabilisatie,graag uw antwoord en advies.is dit geen miskoop maar de reacties zijn goed.

groeten,

G.Gelmers

joris2
Esther
Door

Esther

op 12 Sep 2017

Voor mij als beginnend fotograaf was dit een zeer nuttig artikel. Ik spaar nog even door voor een telelens met beeldstabilisatie :D

joris2
Door

joris2

op 15 Sep 2017

Dank je Esther!

valeer
Door

valeer

op 13 Sep 2017

ik wil mij een Fuji x100f aanschaffen , ik zou deze meest binnen gebruiken eventueel met de flits

nu is mijn vraag kan dat zonder beeldstabilisatie

groetjes val

joris2
Door

joris2

op 15 Sep 2017

Hallo Val,

Zonder beeldstabilisatie is ook mogelijk, maar met is makkelijker. Het hangt ook af van de onderwerpen die je fotografeert.

Hanneke
Door

Hanneke

op 04 Nov 2017

Hallo Joris,
Ik heb een canon 600d camera en wil me meer gaan richten op macrofotografie. Nu ben ik op zoek naar een geschikte lens waar ik vrolijk van word. Heb een canon 100mm/f2.8 op het oog, maar twijfel erg of het met IS of zonder gaat worden. Het prijsverschil is enorm, maar wil wel een juiste keuze maken. Mijn bedoeling om veel buiten te fotograferen zoals insecten, bloemen, paddestoelen enz.
Heb jij een advies?

joris2
Door

joris2

op 07 Nov 2017

Hi Hanneke,

Beide zijn goed. IS kan uit de hand voordeel zijn, hoewel het wel iets minder effectief is als je zo dichtbij fotografeert zoals bij macro. Beide lenzen zijn goed. Voor insecten is iets meer bereik eigenlijk wel aan te raden. Als je dat veel wil gaan doen, adviseer ik je de Sigma 150mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro Canon objectief. Je kan meer afstand houden. En ook prima voor bloemen en paddestoelen. Niet goedkoop, maar 2e hands kan ook heel interessant zijn.

Cor
Door

Cor

op 07 Nov 2017

ik ben op zoek naar een macro objectief voor mijn Nikon D5300, DX formaat.
Heb je stabilisatie nodig voor macro fotografie? Bv voor het fotograferen van insecten, planten
of waterdruppels, van zo dicht als mogelijk.
Groeten,
Cor

joris2
Door

joris2

op 07 Nov 2017

Hi Cor,

Stabilisatie kan uit de hand wel een voordeel zijn, vanaf statief niet. Ik adviseer je de Sigma 150mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro (voor Nikon) objectief. Door 150 mm is deze een stuk geschikter voor insecten (meer afstand houden). Ook prima voor bloemen en planten. Door voor deze te kiezen voorkom je dat je in de praktijk merkt dat je lengte te kort komt ij bijv. juffers (als je bijv. 100 mm koopt) en dan weer een nieuwe lens moet kopen.

Suk
Door

Suk

op 15 Nov 2017

Hoi Joris,

Ik wil graag canon ef 24-70mm F/2.8 usm L II aanschaffen voor mijn canon mark 5d ii. Deze objectief heeft geen stabilisatie. Voor sport en portret is het niet nodig. Maar heb je stabilisatie nodig voor horloge? van zo dicht als mogelijk.

Groet,
Suk

joris2
Door

joris2

op 15 Nov 2017

Hallo Suk,

Nee en ik zou dit vanaf een statief gaan doen, dan heb je sowieso geen beeldstabilisatie nodig.

Mieke
Door

Mieke

op 16 Nov 2017

Duidelijk verhaal.
Ik begrijp uit een antwoord hierboven dat als body en lens beide IS hebben dat dat dan niet nóg meer stabiliteit geeft maar ook geen bezwaar is.
Ik heb nog een vraag:
Geeft een body met IS samen met een lens zonder IS hetzelfde effect als
een body zonder IS samen met een lens met IS?
Met andere woorden: kun je beter een body of lenzen met stabilisator kopen?
Ik ben op zoek naar een systeemcamera en overweeg de Lumix G80 (met IS) en de GH4 (zonder IS).

Graag je advies,
Mieke

joris2
Door

joris2

op 22 Nov 2017

Hallo Mieke,

Het kan een voordeel zijn als je stabilisatie in de body hebt. Dan heb je het in je lenzen niet meer nodig. Het is wel zo dat de ene beeldstabilisator wat moderner/effectiever is dan de ander.

marc
Door

marc

op 20 Nov 2017

hallo Joris,

ik vind je uitleg mooi en zeer duidelijk.
Heb mij pas een Nikon D3300 aangeschaft.
Zou nu graag een tele willen aan schaffenvan 70-300 mm
kan je mij advise gecen over type ?
Tamron of Nikon

groetjes en dan je

Hallo Marek,De Sigma 150mm f/2.8 HSM Macro is wat mij betreft dé macrolens voor Nikon/Canon. Zie ook mijn artikel Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-macrolens-voor-nikon/">Welke Macrolens voor Nikon. OS (stablisatie) is een aanrader als je uit de hand werkt, maar zou je vooral vanaf statief werken dan heeft het geen meerwaarde. Zodra ik meer met macro zou doen, zou ik zelf direct deze lens kopen met OS.Het kost even wat maar bedenk dit: de lens houdt lang een goede waarde (bijv. zo'n 2/3e v.d. nieuwprijs).

Douwe Wijma
Door

Douwe Wijma

op 31 Aug 2018

Hallo Jorris, Ik heb meerdere blogs van je gelezen. O.a. "wel of geen beeldstabilisatie". En blogs over de aanschaf van Nikon en Canon lenzen. Nu viel me een stukje op, waarin je aangeeft dat bij verschillende Tamron lenzen de beeldstabilisator ervoor kan zorgen dat het beeld "verspringt" bij het scherpstellen.Nu heb ik zelf sinds gisteren de Sigma 18-300mm Contemporary, met Canon vatting. En wat mij gelijk opviel was dat ook hier het beeld regelmatig verspringt tijdens het scherpstellen. En dit gaat ook niet zonder geluid. je hoort i.d.d. een "klik". Is dit inherent aan dit soort lenzen? (met zo'n groot zoombereik) of zou de Sigma dit juist niet moeten hebben? Ik heb ook de Sigma 17-70mm en daar heb ik dit niet.Bij Tamron kan de beeldstabilisati ervoor zorgen dat lens op het moment van scherpstellen wat verspringt (dit is niet alleen bij deze lens maar bij meerdere Tamron lenzen), persoonlijk vind ik dat niet prettig en ik merk dat ook cursisten dit niet fijn vinden.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 Sep 2018

Het is niet inherent aan lenzen met een groot zoombereik, ik heb het enkel gezien bij cursisten met een Tamron lens. Ik weet helaas niet precies welke lenzen dit wel of niet hebben.

Karen
Door

Karen

op 13 Jan 2019

Dag Joris, Ik wil graag beginnen met fotografie en ben nu dus opzoekwerk aan het doen ivm de aankoop van een camera. Ik zou deze vooral gebruiken om foto's te maken van mijn kinderen (die zitten bijna nooit stil ;-) ), maar ik zou ook foto's willen maken van mijn man en vrienden die surfen (golfsurfen). Welke camera zou u me aanraden? (en welke lens zou ik zeker ook moeten hebben volgens u?) Groetjes, Karen

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Jan 2019

Hallo Karen,Leuk. Een instapmodel spiegelreflexcamera bijvoorbeeld. Denk aan Canon EOS 200D. En extra lenzen. Voor portret (als je ook binnen wil) een 50 mm f/1.8 STM van Canon. En voor surfen bijv. 55-250 mm f/4-5.6 IS STM. Is geweldig voor dat geld. Alleem je moet soms wisselen van lens. Wil je dat niet, dan Simga 18-300 mm lens bijvoorbeeld. Bekijk mijn artikel over Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">Canon zoomlenzen. Er volgen meer tips als je krachtige & creatiever wil fotograferen, bekijk dan mijn cursus" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/online-fotografie-cursus/">cursus met helder stappenplan

Marja Bikker
Door

Marja Bikker

op 22 Apr 2019

Hallo, ben een leek in fotografie. Heb Sony DSC HX400V. na 3.5 jar problemen melding E62:10, conclusie beeldstabilisatie. Resetten lukt niet, reparatie te duur voor dit soort toestel. Nieuwe bijna goedkoper. Wil nu een nieuw toestel aanschaffen, qua toestel beviel Sony prima maar is dit een Sony probleem of ligt dit bij Canon bijv SX70 of zo net zo gevoelig. Weet dat dit de "goedkopere"toestellen zijn, maar voldoen tot nu te voor mij prima. Met veel rondreizen wil je niet met teveel losse onderdelen rondlopen. We reizen veel Afrika, Peru, dus goed kunnen inzoomen is belangrijk, tja en dat is nu net het probleem met inzoomen gaat het "nogal"trillen. Weet jij raad.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 29 Apr 2019

Hi Marja,je kan soms pech hebben. Ik heb er niet eerder meldingen over gehoord maar ik kan dat niet goed beoordelen of het meer bij Sony voorkomt. Je moet inderdaad zeker de beeldstabilisatie hebben bij veel zoom (is handig) en daarmee zijn de bridgecamera's standaard ook uitgerust. De Canon SX70 kan een vervanger zijn inderdaad.

stephanie
Door

stephanie

op 14 May 2019

hallo! Ik kom van een canon 650D en heb me nu een 5D mark iv, inclusief een 24-70 lens, aangeschaft. De aankoop op zich was al duur genoeg, dus de centen zijn op om een lens naar keuze te kopen :-D Ik ben vooral bezig met paardenfotografie, jumping vooral, dus meestal een sluitertijd van meer dan 1/640. Nu wil ik een zoomlens aanschaffen, een 70-300 bv. , Nu is mijn vraag, heb ik die beeldstabilisatie echt nodig? Want zou om verder te kunnen de goedkoopste willen aanschaffen, maar als ik dan achteraf merk dat ik toch IS nodig heb moet ik nog eens extra uitgeven :-) Thx for your time! Canon EF 75-300mm F/4-5.6 III 100 euro Canon EF 70-300 F4.0-5.6 IS USM II 539 euro Canon EF-M 55-200mm F/4.5-6.3 iS STM 275 euro

Rosina
Door

Rosina

op 19 Sep 2019

Jammer dat hier nu net geen reactie onderstaat! Ik heb een EOS 1300D en wil de 55-200 is STm aanschaffen, volgens mij voor een amateur op vakantie een prima lens, toch?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Sep 2019

Rosina,Door mijn trip naar Finland een wat latere reactie. De lens die jij noemt (55-200 IS STM) is een lens voor een systeemcamera. Deze kan niet op je 1300D. Ik raad deze aan: Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-ef-s-55-250-f4-5-6-is-stm/">Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM. Die is heel erg goed voor weinig geld. Je hebt dan zeker een mooi zoombereik. De kitlens van 18-55 kan je ook meenemen voor de meer weidse beelden

Marian
Door

Marian

op 20 Dec 2019

‘Hallo Joris, de volgende vragen op je verzoek hier geplaatst. Op mijn lens (60-600 van Sigma voor Canon) heb ik 3 standen om in te stellen: 0-6m, 6m tot oneindig en full. Ik heb op de stand full gekozen. Zegt jou dit iets? Op de foto’s zie ik dat het onder en boven de vogel op het water onscherper wordt en de strook van links naar rechts waar de vogel in is, scherp(er) is. Heeft dat met de keuze voor full te maken?Op deze lens 3 standen voor stabilisatie: Stand 1 gebruik ik bij uit de hand. Stand 2 en “uit” gebruik ik nu als ik mijn knieën of iets dergelijks als steun gebruik. Kan je nog iets zeggen over stand 1 of 2?’

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Dec 2019

Dat zijn focus presets. Je kan zo tegen de camera zeggen dat je bijv. alleen wil scherpstellen op een afstand tussen 0 en 6 meter (als je bijv. weet dat je heel dichtbij een onderwerp zit het nooit verder weg is dan 6 meter; de camera is dan sneller met scherpstellen). Full is flexibel maar wat minder snel. Je kan 6m tot oneindig instellen als je weet dat je verder weg bent van de vogels dan 6 meter. Dan is hij iets sneller.Stabilisatie. Mode 1 is standaard, die gebruik je uit de hand. Mode 2 is alleen voor panning, meetrekken met een lange sluitertijd (de camera stabiliseert dan alleen verticale bewegingen). Dus gewoon mode 1 gebruiken en niet mode 2, ook niet als je steunt tegen iets of op je knieën zit.

Marian
Door

Marian

op 20 Dec 2019

Hallo Joris, zojuist ook even de info over stabilisatie gelezen. Bij statief stabilisatie van de lens uit. Als ik de lens op mijn knieën of een hekje laat steunen dan ook denk ik. Als ik het goed lees bij vliegende vogels en bewegende objecten ook. Vaak gaat een vliegende vogel weer landen en dan dus beeldstabilisatie weer aan. Dat wordt wel een dingetje, want dat gaat niet zo snel.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Dec 2019

Vanaf statief inderdaad de stabilisatie uit doen. Uit de hand kan je het aan laten. En ook als je steunt ergens tegenaan ja.

helma
Door

helma

op 23 May 2020

Hallo Joris, ik ben aan het kijken voor een macro lens. mijn camera is de systeemcamera a7ii van sony. Nu twijfel ik tussen de tokina firin 100 mm f2.8 en de sony fe 90mm f2.8. de tokina heeft geen beeldstabilisatie en de sony wel. er zit ook een verschil in van zo'n 450 euro. komt dit prijsverschil alleen door de stabilisatie? Heb je ook de gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis E-books al gedownload? Je krijgt ook extra waardevolle video's

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 25 May 2020

Hi Helma, uit de hand is het soms handig om beeldstabilisatie te hebben maar het werkt bij macro minder goed dan bij andere lenzen. Het komt allemaal heel nauw bij macro. Vanaf statief heb je er niks aan. Ik heb ook een artkel over Macrolenzen" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-sony-macrolens/">Macrolenzen voor Sony. Ik durf niet alle verschillen te noemen verder, zoek reviews over de tokina om te kijken hoe die presteert

Eric Schuurmans
Door

Eric Schuurmans

op 18 Jan 2021

Hallo Joris,Mijn dochter heeft een Canon EOS 100D spiegelreflexcamera met een standaard EFS 18-55 mm objectief en een 18-200mm F/3.5-6.3 Di II VC zoom objectief. Ze maakt veel foto's van honden en paarden en algemene foto's. Ze wil graag foto's van dichterbij maken (een halve meter of minder). Dit lukt niet/nauwelijks met de huidige opjectieven. Wat adviseer je? een tussenring of een macro of groothoek objectie? Of iets anders? Ze wil er niet teveel geld aan uitgeven omdat ze nog studeert.Met vriendelijke groet, Eric Schuurmans

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Jan 2021

Hi Eric,Ze kan bijvoorbeeld een 35mm lens (lichtsterk) gebruiken. Advies is om dit online te kopen (moeit sowieso wel nu), voorzichtig uitproberen en als het toch niet bevalt terugsturen binnen de afkoelingsperiode van in ieder geval 14 dagen. Even kijken wat de minimale scherpstelafstand van een lens is. Je kan niet met alle lenzen bijv. op 30cm afstand scherpstellen, dan kom je uit bij macro. Als ze ook macro wil, dan kom je snel duurder uit en het is ook wat ongebruikelijk voor een paard of hond.

Fred Molenaar
Door

Fred Molenaar

op 13 Apr 2021

Hai Joris....ik lees altijd alles wat je naar mijn e-mailadres stuurt. Maar heb nu een vraagje aan je...ik moet het doen met iets minder dure spullen helaas, ik heb een sony a7/2 en een canon 700D. De canon gaat er hoogstwaarschijnlijk uit voor de inruil....het fijne aan de canon vind ik echter de bediening op het scherm/tiptouch. Er zit echter geen stabilisatie in de body, iets wat IK wel nodig heb aangezien ik vrij veel last heb van trillingen. Welnu: ik ben van plan een sigma 150-600 of iets minder te kopen, maar ik heb ook een lens gezien voor de canon 700D, waarin WEL stabilisatie zit waardoor ik eigenlijk een overbrugging heb tussen situatie nu en straks, straks als genoeg heb om een ECHT goede lens te kopen. Ik heb nu een sony 24/240, voor de grotere afstanden haast niet te doen, maar met de lens die ik gezien heb voor de canon kom ik 1.6 (cropfactor) x 300mm ver. Dan NU de vraag: ik stuur de foto's mee, is deze lens iets?? graag je mening...met vriendelijk groet en bedankt alvast....FC Molenaar. Ow ik kan geen foto's meesturen...Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Apr 2021

Hi Fred, dank voor je bericht. Een sigma 150-600mm is zeker een allround lens met veel bereik. Flexibeler dan 600mm vast bedoel ik. Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM heb ik zelf niet getest maar lijkt me een degelijke lens. Inderdaad geeft het je meer bereik dan je 240mm op de Sony body. Als bereik erg belangrijk voor je is kan je ook nog denken aan de Tamron" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/tamron-18-400-mm-f-3-5-6-3-di-ii-vc-hld-lens-review/">amron 18-400mm lens. Alleen op 400mm kan deze iets soft worden. Een iets duurdere lens is de Tamron of Sigma 100-400mm.

Rinske Roeleveld
Door

Rinske Roeleveld

op 14 May 2021

Hee Joris, Ik ben er over aan het nadenken om een lens met een groter zoombereik te kopen. Ik maak gebruik van een Sony a5100 en heb een Sony E 55-210MM lens. Ik ben aan het kijken naar een 70-300 lens en dan kom je al gauw tussen de Sony 70-300 en de Tamron 70-300 uit. Het grootste verschil (los van de prijs natuurlijk) is dat de Tamron geen beeldstabilisatie heeft. Voor zover ik weet heeft de a5100 geen ingebouwde stabilisatie.Ik gebruik mijn camera voornamelijk voor paardensportfotografie, vogelfotografie en zo nu en dan wat landschappen. Uit je artikel haal ik dat voor sportfotografie beeldstabilisatie niet zo veel uitmaakt, maar voor een telelens wel. Is het verstandiger als ik toch maar voor de Sony lens ga?Bedankt en groetjes, Rinske

Joris-Dijkema
tine te brommelstroet
Door

tine te brommelstroet

op 03 Sep 2021

hallo Joris, met belangstelling heb ik jouw e-book gelezen. Eerst maar eens wat dingetjes daaruit proberen :} Ik heb een Pentax K70 camera aangeschaft, waarbij ik met de 18-55 mm lens de stabilisator kan aanzetten. Nu merk ik dat ik bij de telelens Ricoh 55-300 mm deze optie niet kan gebruiken. En juist bij de telelens vind ik het moeilijk om handvast te fotograferen. Bestaat er überhaupt een telelens voor de Pentax K70 waarbij ik de optie stabilisator wél kan aanklikken? Ik denk erover een telelens 18-240 mm aan te schaffen, maar ook deze heeft deze optie niet, ondanks dat beide lenzen voor de Pentax geschikt zijn. Help ........

Romain
Door

Romain

op 28 Dec 2022

CANON EF 24-70 mm f/2,8 L II USM of EF 24-70 f/4 IS USM ? Kiezen tussen lichtsterkte of IS ? Budget telt mee maar mag niet het probleem zijn. Tweedehands is doenbaar. Zijn deze L lenzen canon echt veel scherper dan Tamron 17-50 f/2,8 of is dit een idee

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 29 Dec 2022

Hi Romain,De L-serie van Canon is beter dan de Tamron 17-50 f/2.8. Ik zou bij een andere lens wel gaan voor f/2,8 in jouw geval omdat je in situaties werkt met weinig licht. En als er ook beweging is dan heb je sowieso weinig aan beeldstabilisatie, voor stilstaande situaties wel. Ik zou het liefst voor f/2.8 en IS gaan en dat kan je bijvoorbeeld vinden in een Sigma lens. Denk aan Sigma 24-70mm f/2.8 DG OS HSM Art Canon EF-mount. Wel is het zo dat je groothoekgebied verliest door van 17 naar 24mm over te gaan (zeker omdat je met een 50D werkt). Tamron ook een lens: TAMRON SP 24-70MM F/2.8 DI VC USD G2 CANON. ik weet niet uit mijn hoofd welke beter is, ik zou reviews lezen en eventueel een keer huren.

Reactie plaatsen