Koekje erbij?

Page content

article content

Welke betaalbare telelens voor Canon? Afraders & Aanraders

Je hebt een Canon spiegelreflexcamera en je wil een telelens kopen om onderwerpen dichterbij te halen. Dit artikel is vooral bedoeld voor wie begint. Misschien wordt het je eerste telelens, in ieder geval betaalbaar. Denk aan een bedrag tussen ongeveer 200 en 600 euro. Welke telelens koop je? Ontdek in dit artikel een aantal aanraders en afraders en voorkom een miskoop.

Goed om te weten, alle adviezen over apparatuur op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Er is geen enkel belang bij wat jij eventueel koopt ūüôā

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om¬†>>> Gratis De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te¬†downloaden¬†(klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Canon (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door persoonlijke aankoopadviezen, tips over techniek en boordevol inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Zo is dit artikel opgebouwd

Meer algemene tips over lenzen in andere artikelen

Dit is een artikel waarin ik een aantal concrete Canon telelenzen bespreek, vooral gericht op wie begint met fotograferen. Dit is geen artikel met heel uitgebreide uitleg over eigenschappen van lenzen in het algemeen. Ook doe ik geen labaratoriumtests, wel zie ik meerdere malen per week in mijn cursusgroepen foto’s van cursisten met bepaalde telelenzen.

Voor uitgebreidere uitleg over eigenschappen van lenzen, bekijk mijn artikel Welke lens kopen als je begint?

Wil je weten wat beeldstabilisatie is wanneer je er wat aan hebt, bekijk dan mijn artikel met tips over een lens met beeldstabilisatie.

 Wat is nu belangrijker: de lens of de camera?

Jij als fotograaf hebt de meeste invloed op de kwaliteit van je foto’s. Beheers je je camera-instellingen, kijk je goed en maak je sterke composities enz? Vervolgens is het de lens die meer invloed heeft dan de camera (de body). Het is dus slim om budget over te houden voor je lenzen en niet al je geld in een camera te steken.

Eerst de fotograaf, dan de lens en dan de camera!

Tips voor een Canon telelens of superzoomlens 

Hieronder bespreek ik kort een aantal telelenzen en superzoomlenzen. Het is niet mogelijk om alle lenzen te bespreken en ik vind dit ook niet het artikel om heel technisch te worden.

 • Een superzoomlens is een lens die heel alrround is. Dus waarmee je zowel van dichtbij als verder weg uit de voeten kan. Dus bijvoorbeeld √©n het weidse landschap en een onderwerp dat verder weg is, zoals dieren, kinderen, sporters of gewoon inzoomen op een detail.
 • Als je een telelens of superzoomlens koopt, dan adviseer ik je om te kiezen voor een lengte tussen 200 mm en 300 mm.¬†Als onderwerpen vaker verder weg zijn (bijvoorbeeld dieren) liever meer richting 300 mm dan 200 mm, maar ook 200 mm is al heel mooi om mee te starten.
 • Koop een telezoomlens m√©t beeldstabilisatie. Waarom lees je in dit¬†artikel over lenzen met of zonder beeldstabilisatie. Je maakt minder snel onscherpe foto’s.

Canon EF 75-300mm F/4-5.6 III

Canon-EF-75-300mm-f4_0-5_6-III-USM Telelens

Dit is een van de goedkopste telelenzen. Soms wordt deze ook als set aangeboden samen met de kitlens en een spiegelreflexcamera. De lens heeft geen beeldstabilisatie, alleen al om die reden vind ik het geen aanrader. Advies, geeft iets meer uit voor een lens met beeldstabilisatie. Het is het waard. Je maakt minder snel onscherpe foto’s. Het is wel mogelijk om scherpe foto’s te maken met een lens zonder beeldstabilisatie, maar als je nog niet goed weet hoe je je instellingen kiest maak je het jezelf minder makkelijk om voor deze lens te gaan.

Tamron 70-300mm F/4-5.6 Di LD Macro voor Canon

 

Tamron 70-300mm F/4-5.6 Di LD Macro voor Canon telelens

Ook deze lens heeft geen beeldstabilisatie, daarom raad ik deze niet aan. Juist op een wat langere telelens zie je graag de functie van¬†beeldstabilisatie. Je hebt dan minder snel last van onscherpe foto’s als je inzoomt, je maakt het jezelf dus wat makkelijker. Zeker als je niet ervaren bent met je instellingen. Laat je ook niet misleiden door de term ‘Macro‘. Het is geen echte macrolens, het zijn marketingtrucjes om achter de naam van een aantal lenzen de term ‘macro’ te plakken.

Canon EF-S 55-250 mm f/4- 5.6 IS STM

 

Canon EF-S 55-250 mm f/4- 5.6 IS STM

Dit is een telezoomlens met een heel hoge prijs-kwaliteitverhouding. De lens is erg licht van gewicht, waardoor je deze makkelijk meeneemt onderweg of tijdens je reizen. De beeldstabilisatie (IS: Image Stabilizer) helpt je minder snel onscherpe foto’s te maken uit de hand. Bekijk mijn aparte artikel over de¬†Canon EF-S 55-250 mm f/4- 5.6 IS STM. Aanrader en voordelig geprijsd. Bekijk hier de huidige prijs van de Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM op Kieskeurig.nl¬†Op het moment van schrijven is dat slechts 173 euro. Voor de weidsere beelden kan je je kitlens van 18-55 mm blijven gebruiken. Voor wie weinig budget heeft voor een telelens of voor wie eerst wil bekijken hoe leuk fotografie, is dit de aanrader.

Foto Canon55 250mm f4 5.6 IS STM Minke Bronk

Deze foto maakte Minke Bronk tijdens een cursus met de Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM. 

Tamron 18-270 mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD


Tamron 18-270 mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD voor Canon

Deze ‘superzoomlens’ zie ik ook regelmatig voorbijkomen bij mijn cursisten. Met 18 tot 270 mm heb je een groot bereik, je hoeft ook niet meer te wisselen van lens. De lens heeft ook beeldstabilisatie. Wel is het zo dat de lens helemaal ingezoomd op 270 mm minder scherp wordt. De prestaties zijn dus op 270 mm niet optimaal. Voor de een is dit goed genoeg, maar als je denkt dat je kritisch bent dan zijn er scherpere alternatieven!

Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM

Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM voor Canon

Deze superzoomlens is ook heel allround, van 18 tot 300 mm. Het is een lens die sterk is gebouwd, kan beter tegen stootje. De lens is daardoor ook wat zwaarder. Op het moment van schrijven kost de lens ‚ā¨ 469,00. De scherpte is goed als je kijkt naar de prijs/kwaliteitverhouding. De lens is vrij snel met scherpstellen. Ook kan je behoorlijk dichtbij scherpstellen, waardoor je goed close-ups kan maken. Het is geen echte macrolens, maar de lens combineert wel een allround bereikt met interessante mogelijkheden voor closeupfotografie voor een nog betaalbare prijs. Voor wie net begint is dit natuurlijk een flink bedrag. Voor wie een Engels review wil bekijken, klik hier.


Canon EF 70-300 mm f/4.0-5.6 IS USM

Canon EF 70-300 mm f/4.0-5.6 IS USM

Optisch (qua beeldkwaliteit) is dit nog steeds een interessante lens in vergelijking met de opvolger die je hieronder ziet (‘type II’). De lens is degelijk gebouwd (hoewel net al alle andere lenzen in dit artikel niet ‘weatherproof’). De Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM is een sterke concurrent, de prijs-kwaliteit verhouding van die lens is heel hoog. De bouw van de Canon EF 70-30 mm f/4.0-5.6 IS USM is wel een stuk degelijker en de lens. De lens is daardoor wel twee keer zo zwaar. De lens kost op het moment van schrijven¬†‚ā¨ 404,00.

Canon EF 70-300 mm f/4.0-5.6 II IS USM

canon 70 300 is usm ii telelens 500

Deze lens is de opvolger van de Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM. Qua beeldkwalitieit is de lens niet zozeer beter.¬†De autofocus is wel verbeterd en de beeldstabilisatie werkt nog sterker.¬†Voor video heeft deze lens voordelen, de lens kan beter scherpstellen op bewegende beelden in video’s. Voor veel fotografen is dit niet belangrijk.¬†Op het moment van schrijven kost deze lens ongeveer 589 euro. Je kan een volledige Engels review bekijken (moeilijk te lezen voor beginners).

Lees reviews op Internet over objectieven

Heb je eenmaal een objectief in je hoofd dat bij jouw budget past, ‘google’ dan eens op de naam van dat objectief in combinatie met de woorden ‘test’ of ‘review’. Zo zul je reviews kunnen vinden over de prestaties van een objectief, ook in vergelijking met andere objectieven. Het blijft in het begin alleen best lastig om te beoordelen wat je moet kopen als je er nog niet veel verstand van hebt. Ook is het vaak in het Engels. De termen zijn al gauw wat ingewikkeld voor wie het niet gewend is.


Ontvang nu gratis de E-books ‘Ontdek de Creatieve Lens voor jouw Canon’ en ‘Dee 10 Bouwstenen van Betere Fotografie’

Download-Gratis-2-Ebooks-Fotografie-zonder-button

Gratis downloaden >>> (klik op de gele tekst)

 • Ontdek de “Creatieve Lens” voor jouw Canon, nr 1. aanrader (100% onafhankelijk advies)
 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Gewoon duidelijk taal & overzichtelijk
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Inspirerende foto’s met uitleg erbij
 • Ontdek de “Creatieve Lens” die ik iedere beginner aanraad (betaalbaar!)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s, met deze lens gemaakt
 • Geldbesparende aanraders/afraders over¬†camera’s & lenzen: 100% onafhankelijk

Bekijk ook deze artikelen:


Stel onderaan je vragen

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk¬†op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even wat¬†informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Ook interessant voor anderen? Delen mag!

Joris-Dijkema
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van de gratis E-books De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie en Ontdek de Creatieve lens die meer dan 15.000 keer zijn gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.

Comment Section

29 reacties op “Welke betaalbare telelens voor Canon? Afraders & Aanraders


Door Louis op 19 september 2018

Ik heb ook de Tamron 18-270 mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD lens gehad.
Een nadeeltje is dat, als je de lens naar beneden richt, de lens naar beneden zakt.
Best lastig, maar ik kon hem ergens inruilen voor een 70-200 van Canon. (mooie lens),.


Door Joris-Dijkema op 22 september 2018

De Tamron die je noemt is op 270 mm ook wat soft, de 70-200 serie van Canon is zeker heel goed.


Door Peter Nagtegaa op 27 juli 2018

Mijn lens sygma 18-200 is stuk en ik overweeg nu de sygma 18-300, echter ik twijfel of ik wil overgaan op een systeemcamera met een lens die vergelijkbaar is. Mijn huidige canon 60d is nog wel prima. Ik kan de keuze nog niet maken. Help…Door Asje op 12 juli 2018

Hoi Joris, ik heb een Canon EOS 70D. Mijn Canon lens 18-200mm is stuk en ik twijfel of ik nu dezelfde lens terug moet kopen of een Tamron 18-400. Beiden met beeldstabilisatie. Ik ben gewoon hobby-fotograaf en fotografeer vaak tijdens vakanties.


Door Joris-Dijkema op 12 juli 2018

18-400 mm is wel erg groot. Voor wildlife kan het een voordeel zijn. Ik zou naar een winkel gaan en het verschil voelen tussen 18-400 mm en 18-300 mm. Dan ervaar je het zelf (in gewicht bijvoorbeeld) en grootte.


Door Edo op 21 juni 2018

Hoi Joris, ff snel een vraag, we zijn sinds kort in het bezit van een Canon EOS 1300D, nu wil ik graag weten of de Canon EF 75-300mm F/4-5.6 III zoomlens hiervoor kunnen gebruiken, dus of we zonder problemen de lenzen kunnen verwisselen. MVG, Edo van Heese


Door Edo op 21 juni 2018

Was er vergeten bij te zetten dat ik vnl. concerten/festivals wil gaan (proberen) te fotograferen, om te beginnen bij daglicht.


Door Joris-Dijkema op 22 juni 2018

Daglicht is makkelijker ja.


Door Joris-Dijkema op 22 juni 2018

Die lens kan je daarvoor gebruiken. Hij heeft alleen geen beeldstabilisatie, dit raad ik standaard wel aan


Door Edo van Heese op 24 juni 2018

Dank voor je reactie, MVG Edo.


Door Jan op 19 juni 2018

Beste Joris,
Is er een overzicht van de Canon zonnekappen.
Hoe zit de benaming in elkaar.
vr gr Jan
Canon EOS 1 DX , EF 100-400 L IS USM, EF 70-200 L, 38-76, 50 mm macro,28-80,28-90, expander EF 2x


Door Joris-Dijkema op 19 juni 2018

Hoi Jan,

Op dit momnent is dat er niet. Misschien komt het nog.

Groet,

Joris


Door Issabella op 22 maart 2018

Ik ben op zoek naar een nieuwe body en denk aan D77. nu heb ik ook een 100-400 telelens van canon, kan ik die gebruiken op de D77?
Dank


Door Joris-Dijkema op 22 maart 2018

Je Canon 100-400 mm lens is te gebruiken op de Canon EOS 77D. Binnenkort ga ik mijn artikel over Canon spiegelreflexcamera’s voor gevorderden updaten. Ik zou zelf denk ik voor iets meer geld voor een 80D gaan.


Door Marianne op 6 maart 2018

Hallo Joris,
Past de door jou aanbevolen lens EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM op een Canon EOS 1100D?
Vriendelijke groet, Marianne
ps: geweldige blog, als beginner heb ik heel veel aan jouw tips en uitleg


Door Joris Dijkema (1983) op 6 maart 2018

Marianne, dank je voor je compliment. Jazeker, deze past op je Canon EOS 1100D :). Ps. sinds gisteren is de nieuwe website live gegaan.

Groeten,

Joris


Door Mayko Heemskerk op 6 maart 2018

Hallo Joris
ik heb een canon mark drie en wil een 18-300 F3.5-6.3 is dat mogelijk


Door Joris Dijkema (1983) op 6 maart 2018

Hallo Mayko,

Je vermeldt geen merk van de lens. Als het zou gaan om deze lens: Sigma 18-300mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM Canon, dan geldt dat die niet voor fullframe camera’s is (niet voor jouw camera). Dit kan je afleiden uit de afkorting ‘DC’


Door Liliane op 30 januari 2018

Hallo Joris,
Heb een Canon EOS 77d. Wil een 100-400mm lens kopen. Welke ? Tamron, sigma of canon???? De verschillen ?? Zijn allemaal met stabilisatie.
Groetjes,
Liliane


Door Liesbeth op 18 januari 2018

Bedankt voor de tips, Joris!

De Tamron 18-200mm F3.5-6.3 Di-II VC Canon staat niet in je lijstje. Heb je daar al ervaring mee?
Ik twijfel tussen deze lens en de Canon EF-S 55-250mm F4.0-5.6 IS STM om meer te kunnen inzoomen, o.a. op roadtrip in Amerika. Ik heb een Canon Eos 200D met kitlens 18-55mm en mijn budget is eerder beperkt.

Alvast bedankt voor je reactie.

Groetjes, Liesbeth


Door joris2 op 18 januari 2018

Hi Liesbeth,

De Canon die je noemt biedt wat mij betreft nog meer waarde voor het geld en heeft meer bereik.

Groeten,

Joris


Door Jay op 5 december 2017

Hi Joris,

Welke lens zou je aanbieden voor portretten en landschappen die niet al te duur is? (canon)

Groetjes Jay


Door joris2 op 10 december 2017

Hallo Jay,

Dit zijn 2 heel verschillende onderwerpen. Ik weet niet precies wat je niet al te duur vindt. Voor portretten zou ik een 50 mm f/1.8 kopen. Voor landschappen kan je de 18-55 mm gebruiken voor weidsere beelden en bijv. de 55-250 mm die ik in dit artikel noem om meer in te zoomen.


Door Jos op 21 november 2017

Hallo Joris.
Ik heb nu een canon lens 18-200 mm
Nu wil ik deze graag uitbreiden.met een lens tamron 70-300 mm om de foto’s toch iets dichter bij te halen.
De keuze is met of zonder stabilisator.
Zonder ongeveer 150 euro met ongeveer 350 euro.
Wat is wijsheid in dit geval.
Heb je hierover tips of een heel ander idee.
Bij nog grotere lenzen heb je natuurlijk ook een heel ander prijskaartje en ik zit met een beperkt budget.


Door joris2 op 22 november 2017

Hi Jos,

Via email heb ik je al geholpen. Met stabilisatie is mijn advies, het voorkomt eerder onscherpe foto’s door je handtrilling.


Door Juliette op 30 augustus 2017

Hallo Joris,

Bedankt voor de tips. Ik ben beginnend fotograaf en heb momenteel een 1200D Canon met 18-55mm en telelens .
Ik ga binnenkort naar Canada op vakantie en wil graag nog investeren in een nieuwe objectief.
De huidige hebben namelijk geen beeldstabilisatie , en als ik mijn fotos terug zijn er vaak veel wazig, omdat ik geen statief kan meenemen.
In Canada ga ik met name landschap en dieren op afstand fotograferen, welke adviseer jij dan? De Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM ?

Groetjes Juliette


Door joris2 op 31 augustus 2017

Hallo Juliette,

Als je geen lenzen wil wisselen, dan is de Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM inderdaad een optie. Als je het niet erg vindt om de 18-55 mm lens te gebruiken voor de weidsere landschappen dan kan je ook de Canon EF-S 55-250 mm f/4- 5.6 IS STM nemen. Dit is een stuk voordeliger!


Door Irene op 8 augustus 2017

Goede tips op deze site, ik heb de 55-250 mm lens meteen bij mn camera gekocht. Groetjes Irene

Plaats een reactie