Welke betaalbare telelens voor Canon? Afraders & Aanraders

Welke betaalbare telelens voor Canon? Afraders & Aanraders

Je hebt een Canon spiegelreflexcamera en je wil een telelens kopen om onderwerpen dichterbij te halen. Dit artikel is vooral bedoeld voor wie begint, hoewel later in het artikel ook lenzen worden besproken die interessant zijn als je al langer fotografeert en een basis hebt. Welke telelens koop je? Waar let je nu op? Ontdek in dit artikel een aantal aanraders en afraders en voorkom een miskoop.

Gratis Download.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst). Haal meer uit jouw Canon camera.

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie met Canon, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Canon (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoudsopgave


Meer algemene tips over lenzen in andere artikelen

Dit is een artikel waarin ik een aantal concrete Canon telelenzen bespreek, vooral gericht op wie begint met fotograferen en verderop de wat duurdere lenzen die in vergelijking met de professionele een heel goede prijs/kwaliteitverhouding hebben.

Voor uitgebreidere uitleg over eigenschappen van lenzen, bekijk mijn artikel Welke lens kopen als je begint?

Wil je weten wat beeldstabilisatie is wanneer je er wat aan hebt, bekijk dan mijn artikel met tips over een lens met beeldstabilisatie.

Ik doe geen labaratoriumtests (niet de passie zeg maar), wel zie ik meerdere malen per week in mijn cursusgroepen foto’s van cursisten met bepaalde telelenzen.

  Wat is nu belangrijker: de lens of de camera?

Jij als fotograaf hebt de meeste invloed op de kwaliteit van je foto’s. Beheers je je camera-instellingen, kijk je goed en maak je sterke composities enz? Vervolgens is het de lens die meer invloed heeft dan de camera (de body). Het is dus slim om budget over te houden voor je lenzen en niet al je geld in een camera te steken.

Eerst de fotograaf, dan de lens en dan de camera!

Tips voor een telelens of superzoomlens voor Canon 

Hieronder bespreek ik kort een aantal telelenzen en superzoomlenzen. Het is niet mogelijk om alle lenzen te bespreken en ik vind dit ook niet het artikel om heel technisch te worden.

 • Een superzoomlens is een lens die heel allround is. Dus waarmee je zowel van dichtbij als verder weg uit de voeten kan. Dus bijvoorbeeld én het weidse landschap én een onderwerp dat verder weg is, zoals dieren, kinderen, sporters of gewoon inzoomen op een detail.
 • Als je een telelens of superzoomlens koopt, dan adviseer ik je om te kiezen voor een lengte tussen 200 mm en 300 mm. Als onderwerpen vaker verder weg zijn (bijvoorbeeld dieren) liever meer richting 300 mm dan 200 mm, maar ook 200 mm is al heel mooi om mee te starten.
 • Koop een telezoomlens mét beeldstabilisatie. Waarom lees je in dit artikel over lenzen met of zonder beeldstabilisatie. Je maakt minder snel onscherpe foto’s.
 • De snelheid van de autofocus kan ertoe doen als je veel onderwerpen fotografeert die bewegen. Het is dan niet fijn als een lens langzaam scherpstelt.
 • De lichtsterkte van een lens zegt iets over de hoeveelheid licht die een lens kan ‘binnenhalen’. Dit wordt uitgedrukt met diafragmagetallen, zoals f/3.5-5.6. Dit is voor beginners vaak al wat lastig te begrijpen (ik snap dat). Als beginner hoef je je hier niet zo druk om te maken. De meeste zoomlenzen zijn niet zo lichtsterk, maar dat geeft niet als je vooral overdag uit de hand fotografeert bij voldoende licht.
 • Weathersealed of niet? Dit zegt wat over de mate waarin de afdichtingen bescherming bieden tegen nattigheid (of stof). Weathersealed lenzen zijn duurder, heb je geen lens die weathersealed is dan moet je wat extra opletten bij water en stof.


Canon EF 75-300mm F/4-5.6 III

Canon-EF-75-300mm-f4_0-5_6-III-USM Telelens

Dit is een van de goedkopste telelenzen. Soms wordt deze ook als set aangeboden samen met de kitlens en een spiegelreflexcamera. De lens heeft geen beeldstabilisatie, alleen al om die reden vind ik het geen aanrader. Advies, geeft iets meer uit voor een lens met beeldstabilisatie. Het is het waard. Je maakt minder snel onscherpe foto‘s. Het is wel mogelijk om scherpe foto’s te maken met een lens zonder beeldstabilisatie, maar als je nog niet goed weet hoe je je instellingen kiest (vooral sluitertijd) maak je het jezelf minder makkelijk om voor deze lens te gaan.


Tamron 70-300mm F/4-5.6 Di LD Macro voor Canon

Tamron 70-300mm F/4-5.6 Di LD Macro voor Canon telelens

Ook deze lens heeft geen beeldstabilisatie, daarom raad ik deze niet aan. Juist op een wat langere telelens zie je graag de functie van beeldstabilisatie. Je hebt dan minder snel last van onscherpe foto’s als je inzoomt, je maakt het jezelf dus wat makkelijker. Zeker als je niet ervaren bent met je instellingen. Laat je ook niet misleiden door de term ‘Macro‘. Het is geen echte macrolens, die geven meer vergroting.

Canon EF-S 55-250 mm f/4- 5.6 IS STM

Canon EF-S 55-250 mm f/4- 5.6 IS STM

Dit is een telezoomlens met een heel hoge prijs-kwaliteitverhouding. De lens is erg licht van gewicht, waardoor je deze makkelijk meeneemt onderweg of tijdens je reizen. De beeldstabilisatie (IS: Image Stabilizer) helpt je minder snel onscherpe foto’s te maken uit de hand. Bekijk mijn aparte artikel over de Canon EF-S 55-250 mm f/4- 5.6 IS STM. Aanrader en voordelig geprijsd. Bekijk hier de huidige prijs van de Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM op Kieskeurig.nl Op het moment van schrijven is dat slechts 173 euro. Voor de weidsere beelden kan je je kitlens van 18-55 mm blijven gebruiken. Voor wie weinig budget heeft voor een telelens of voor wie eerst wil bekijken hoe leuk fotografie, is dit de aanrader.

Foto Canon55 250mm f4 5.6 IS STM Minke Bronk

Deze foto maakte Minke Bronk tijdens een cursus met de Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM. 

Tamron 18-270 mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD


 Tamron 18-270 mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD voor Canon

Deze ‘superzoomlens’ zie ik ook regelmatig voorbijkomen bij mijn cursisten. Met 18 tot 270 mm heb je een groot bereik, je hoeft ook niet meer te wisselen van lens. De lens heeft ook beeldstabilisatie. Wel is het zo dat de lens helemaal ingezoomd op 270 mm minder scherp wordt. De prestaties zijn dus op 270 mm niet optimaal. Voor de een is dit goed genoeg, maar als je denkt dat je kritisch bent dan zijn er scherpere alternatieven!

Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM

Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM voor Canon

Deze superzoomlens is ook heel allround, van 18 tot 300 mm. Het is een lens die sterk is gebouwd, kan beter tegen stootje. De lens is daardoor ook wat zwaarder. Op het moment van schrijven kost de lens € 469,00. De scherpte is goed als je kijkt naar de prijs/kwaliteitverhouding. De lens is vrij snel met scherpstellen. Ook kan je behoorlijk dichtbij scherpstellen, waardoor je goed close-ups kan maken. Het is geen echte macrolens, maar de lens combineert wel een allround bereikt met interessante mogelijkheden voor closeupfotografie voor een nog betaalbare prijs. Voor wie net begint is dit natuurlijk een flink bedrag. Voor wie een Engels review wil bekijken, klik hier.


 Canon EF 70-300 mm f/4.0-5.6 IS USM

Canon EF 70-300 mm f/4.0-5.6 IS USM

Optisch (qua beeldkwaliteit) is dit nog steeds een interessante lens in vergelijking met de opvolger die je hieronder ziet (‘type II’). De lens is degelijk gebouwd (hoewel net al alle andere lenzen in dit artikel niet ‘weatherproof’). De Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM is een sterke concurrent, de prijs-kwaliteit verhouding van die lens is heel hoog. De bouw van de Canon EF 70-300 mm f/4.0-5.6 IS USM is wel een stuk degelijker en de lens. De lens is daardoor wel twee keer zo zwaar. De lens kost op het moment van schrijven € 404,00.

Canon EF 70-300 mm f/4.0-5.6 II IS USM

canon 70 300 is usm ii telelens 500

Deze lens is de opvolger van de Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM. Qua beeldkwalitieit is de lens niet zozeer beter. De autofocus is wel verbeterd en de beeldstabilisatie werkt nog sterker. Voor video heeft deze lens voordelen, de lens kan beter scherpstellen op bewegende beelden in video’s. Voor veel fotografen is dit niet belangrijk. Op het moment van schrijven kost deze lens ongeveer 589 euro. Je kan een volledige Engels review bekijken (moeilijk te lezen voor beginners).

h2>Tamron 16-300 mm f/3.5/6.3 Di II VC PZD Macro

Ook dit is een superzoomlens, met een nog weidser bereek dan de hierboven genoemde Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM. De Tamron heeft namelijk 16 mm vs 18 mm van de Sigma. Alleen voor echt weidse foto’s doet dit ertoe. Beide lenzen zijn goed bruikbaar voor wie begint, meer lengte wil, een allround lens wil (niet of nauwelijks wisselen) en het ook nog een beetje betaalbaar wil houden. De beeldkwaliteit van de Sigma is iets beter, de autofocus en de beeldstabilisatie van de Tamron 16-300 mm zijn wat beter. Qua gewicht schelen de lenzen niet veel, de Tamron is verder weathersealed en dat geeft meer bescherming bij nattigheid of stoffigheid. Het hangt van je fotografie af of je dat belangrijk vindt of niet. Sowieso raad ik aan een regenhoes te gebruiken.

Tamron 18-400 mm f/3.5-6.3 Di II VC HLD

Een vrij nieuwe lens is deze: de Tamron 18-400 mm lens die in 2017 werd geïntroduceerd. 400 mm geeft je veel bereik en is toch nog te doen uit de hand. Let op, de lens is niet geschikt voor fullframe camera‘s. Nu je de lens met een cropcamera gebruikt (geen professionele fullframe camera maar een andere spiegelreflexcamera van Canon) dan is het bereik groter dan 400 mm. Namelijk 640 mm (400 mm x 1,6 cropfactor). Dit klinkt wat technisch maar je hoeft het ook niet echt te begrijpen, je krijgt gewoon ‘extra bereik cadeau’. Dit is voor bepaalde situaties een voordeel, als onderwerpen echt verder weg zijn of je wil vanaf een afstandje toch details of closeups maken. Denk aan fotografie dieren, sport, snapshots van mensen tijdens een evenement.

De lens is stof- en spatwatervrij, heeft een goede autofocus en is uitgerust met beeldstabilisatie. De beeldkwaliteit is goed, er is wel vertekening en de scherpte in de hoeken neemt wat af maar dat is normaal bij superzoomlenzen (alleskunners). Dit is een lens die heel allround is voor wie niet graag van lens wisselt. De lens is (op het moment van schrijven) wel duurder dan bijvoorbeeld de Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM of de Tamron 18-300 mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD Macro.

Tamron 100-400 mm f/4.5-6.3 voor Canon

Tamron heeft sinds het najaar van 2017 een alternatief voor de 100-400 mm lenzen van Canon zelf: de Tamron 100-400 mm f/4.5-6.3 voor Canon. Zowel voor fullframe camera’s als voor cropcamera’s. De prijs is op het moment van schrijven vaak € 869 euro. Bekijk kieskeurig.nl voor de huidige prijs van de Tamron 100-400 mm f/4.5-6.3

Met een prijs van bijna 900 euro is dit een lens die niet echt voor de beginner is bedoeld. Het is gericht op de gevorderde hobbyist. In vergelijking met de 100-400 mm lenzen van Canon zelf is deze lens een stuk gunstiger geprijsd (900 vs zo’n 2000 euro).

De Tamron 100-400 mm f/4.5-6.3 voor Canon is qua prijs/kwaliteitverhouding een heel goede lens die ik kan aanbevelen voor de hobbyist die al wat verder is. De lens is het voor die prijs echt waard.

Het gewicht ligt lager dan dat van de duurdere Canon EF 100-400 mm F/4.5-5.6L USM IS II.

Met een minimale scherpstelafstand van 1,5 meter is de lens ook te gebruiken voor closeups, bijvoorbeeld voor natuur- of dierenfotografie (op 400 mm).

De 18-400 mm lens van Tamron die ik eerder besprak is voor wie echt een allround lens wil. 100-400 mm is bijvoorbeeld interessant voor dieren, sport maar ook landschap (daar gebruik ik zelf een 100-400 mm lens voor).

Reviews over de Tamron 100 – 400 mm lens

E-photozine
De lens is erg makkelijk en bevredigend in gebruik en de prijs is aantrekkelijk. Optisch zijn de prestaties ‘overall’ heel goed. Weinig lensflare, snelle en stille autofocus, weerbestendig, compatible met een 1,4x extender voor nog meer bereik. De lens is alleen niet zo lichtsterk met f/6.3, de statiefgondel is niet meegeleverd en de bokeh is soms een klein beetje onrustig.

Techradar
De lens is een koopje, lichtgewicht lens met goede beeldkwaliteit en goede dure lenselementen. De lichtsterkte is wat minder, de statiefgondel zit er niet bij en de lens is korter dan de meest supertelezoomlenzen. Dat laatste is waar maar een 500 of 600 mm lens is weer moeilijk uit de hand te gebruiken en snel te zwaar. Centrumscherpte is beter dan die van de Sigma 100- 400 mm, de autofocus is heel snel en precies, contrast is excellent.  Beeldkwaliteit en stabilisatie zijn heel goed.

Dpreview.com
De tamron 100 400 mm lens is een geweldige telefotolens voor gebruik overdag, of je nu bewegende onderwerpen fotografeert of niet. Het biedt snelle, stille autofocus, goede beeldstabilisatie en is optisch (qua beeldkwaliteit) indrukwekkend op alle brandpuntafstanden (zowel 100 als 400 mm). De lens is ook compatible met de Tamron TAP-in Console, waardoor je firmware updates kan downloaden of de autofocus kan finetunen. De optionele statiefgondel kost 130 dollar. Stof en waterbestendig. Bokeh is bij het inzoomen op 400 mm ietsje meer onrustig, op kortere brandpuntsafstanden mooier. De lens is een aanrader.

100 – 400 mm vs Sigma/Tamron 150 – 600 mm lens

 • Tamron en Sigma bieden in ongeveer dezelfde prijsklasse als de 100 – 400 mm lenzen nog meer bereik: namelijk een 150 – 600 mm lens. Het zoombereik is natuurlijk een eerste verschil. 600 mm is een stuk meer dan 400 mm. Wanneer zou je dit vooral nodig hebben? Je kan denken aan vogelfotografie of wildlifefotografie.
 • Het gewicht is ook een verschil. Een 100-400 mm lens van een ruime 1,5 kg is goed uit de hand te doen, een 150-600 mm lens is zwaarder. De Sigma 150-600mm Contemporary is zo’n 2 kg en op zich is dat qua gewicht ook nog uit de hand te doen (dit is wel persoonlijk; niet iedereen vind het fijn). De professionelere Sigma Sigma 150-600mm Sports versie is zo’n 3 kg en dat is voor veel mensen niet heel lang uit de hand te doen.
 • Ook kan je met een 600 mm lens niet goed uit de hand fotograferen zonder dat je onscherpe beelden maakt. Elke minimale trilling die jij met je handen of lijf veroorzaakt, wordt door 600 mm zoom enorm vergroot. Je hebt dus snel last van bewegingsonscherpte.
 • Verschil is ook dat een 150- 600 mm lens meer eisen stelt aan een statief. Lang niet iedereen heeft een stevig statief dat daarvoor geschikt is. En naast het statief moet ook je statiefkop dit goed kunnen dragen. Ook hiervoor geldt dat niet iedereen over een statiefkop beschikt die dit goed aan kan.
 • Mee op reis? Een 100-400 mm lens neem je door de afmetingen en het gewicht eerder mee op reis. Het past ook eerder in de fototas van de gemiddelde fotografieliefhebber. een 150-600 mm lens is toch een stuk lomper en groter om te vervoeren en neem je minder snel mee in het vliegtuig. De beste lens is de lens die je bij je hebt zeggen ze wel eens..

Kortom, het is moeilijker om het maximale uit een 150-600 mm lens te halen dan uit een 100-400 mm lens.


Lees reviews op Internet over objectieven

Heb je eenmaal een objectief in je hoofd dat bij jouw budget past, ‘google’ dan eens op de naam van dat objectief in combinatie met de woorden ‘test’ of ‘review’. Zo zul je reviews kunnen vinden over de prestaties van een objectief, ook in vergelijking met andere objectieven. Het blijft in het begin alleen best lastig om te beoordelen wat je moet kopen als je er nog niet veel verstand van hebt. Ook is het vaak in het Engels. De termen zijn al gauw wat ingewikkeld voor wie het niet gewend is.


Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Canon & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek voor Canon Downloaden >>(klik op het geel) 

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Canon
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Canon, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat voor Canon: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen:


Stel onderaan je vragen en krijg persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Ook interessant voor anderen? Delen mag!

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Irene
Door

Irene

op 08 Aug 2017

Goede tips op deze site, ik heb de 55-250 mm lens meteen bij mn camera gekocht. Groetjes Irene

Juliette
Door

Juliette

op 30 Aug 2017

Hallo Joris,

Bedankt voor de tips. Ik ben beginnend fotograaf en heb momenteel een 1200D Canon met 18-55mm en telelens .
Ik ga binnenkort naar Canada op vakantie en wil graag nog investeren in een nieuwe objectief.
De huidige hebben namelijk geen beeldstabilisatie , en als ik mijn fotos terug zijn er vaak veel wazig, omdat ik geen statief kan meenemen.
In Canada ga ik met name landschap en dieren op afstand fotograferen, welke adviseer jij dan? De Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM ?

Groetjes Juliette

joris2
Door

joris2

op 31 Aug 2017

Hallo Juliette,

Als je geen lenzen wil wisselen, dan is de Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM inderdaad een optie. Als je het niet erg vindt om de 18-55 mm lens te gebruiken voor de weidsere landschappen dan kan je ook de Canon EF-S 55-250 mm f/4- 5.6 IS STM nemen. Dit is een stuk voordeliger!

Jos
Door

Jos

op 21 Nov 2017

Hallo Joris.
Ik heb nu een canon lens 18-200 mm
Nu wil ik deze graag uitbreiden.met een lens tamron 70-300 mm om de foto's toch iets dichter bij te halen.
De keuze is met of zonder stabilisator.
Zonder ongeveer 150 euro met ongeveer 350 euro.
Wat is wijsheid in dit geval.
Heb je hierover tips of een heel ander idee.
Bij nog grotere lenzen heb je natuurlijk ook een heel ander prijskaartje en ik zit met een beperkt budget.


joris2
Door

joris2

op 22 Nov 2017

Hi Jos,

Via email heb ik je al geholpen. Met stabilisatie is mijn advies, het voorkomt eerder onscherpe foto's door je handtrilling.

Jay
Door

Jay

op 05 Dec 2017

Hi Joris,

Welke lens zou je aanbieden voor portretten en landschappen die niet al te duur is? (canon)

Groetjes Jay

joris2
Door

joris2

op 10 Dec 2017

Hallo Jay,

Dit zijn 2 heel verschillende onderwerpen. Ik weet niet precies wat je niet al te duur vindt. Voor portretten zou ik een 50 mm f/1.8 kopen. Voor landschappen kan je de 18-55 mm gebruiken voor weidsere beelden en bijv. de 55-250 mm die ik in dit artikel noem om meer in te zoomen.

Liesbeth
Door

Liesbeth

op 18 Jan 2018

Bedankt voor de tips, Joris!

De Tamron 18-200mm F3.5-6.3 Di-II VC Canon staat niet in je lijstje. Heb je daar al ervaring mee?
Ik twijfel tussen deze lens en de Canon EF-S 55-250mm F4.0-5.6 IS STM om meer te kunnen inzoomen, o.a. op roadtrip in Amerika. Ik heb een Canon Eos 200D met kitlens 18-55mm en mijn budget is eerder beperkt.

Alvast bedankt voor je reactie.

Groetjes, Liesbeth

joris2
Door

joris2

op 18 Jan 2018

Hi Liesbeth,

De Canon die je noemt biedt wat mij betreft nog meer waarde voor het geld en heeft meer bereik.

Groeten,

Joris

Liliane
Door

Liliane

op 30 Jan 2018

Hallo Joris,
Heb een Canon EOS 77d. Wil een 100-400mm lens kopen. Welke ? Tamron, sigma of canon???? De verschillen ?? Zijn allemaal met stabilisatie.
Groetjes,
Liliane

Mayko Heemskerk
Door

Mayko Heemskerk

op 06 Mar 2018

Hallo Joris ik heb een canon mark drie en wil een 18-300 F3.5-6.3 is dat mogelijk

Joris Dijkema (1983)
Door

Joris Dijkema (1983)

op 06 Mar 2018

Hallo Mayko,Je vermeldt geen merk van de lens. Als het zou gaan om deze lens: Sigma 18-300mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM Canon, dan geldt dat die niet voor fullframe camera's is (niet voor jouw camera). Dit kan je afleiden uit de afkorting 'DC'

Marianne
Door

Marianne

op 06 Mar 2018

Hallo Joris, Past de door jou aanbevolen lens EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM op een Canon EOS 1100D? Vriendelijke groet, Marianne ps: geweldige blog, als beginner heb ik heel veel aan jouw tips en uitleg

Joris Dijkema (1983)
Door

Joris Dijkema (1983)

op 06 Mar 2018

Marianne, dank je voor je compliment. Jazeker, deze past op je Canon EOS 1100D :). Ps. sinds gisteren is de nieuwe website live gegaan.Groeten,Joris

Issabella
Door

Issabella

op 22 Mar 2018

Ik ben op zoek naar een nieuwe body en denk aan D77. nu heb ik ook een 100-400 telelens van canon, kan ik die gebruiken op de D77? Dank

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 22 Mar 2018

Je Canon 100-400 mm lens is te gebruiken op de Canon EOS 77D. Binnenkort ga ik mijn artikel over Canon spiegelreflexcamera's voor gevorderden updaten. Ik zou zelf denk ik voor iets meer geld voor een 80D gaan.

Jan
Door

Jan

op 19 Jun 2018

Beste Joris, Is er een overzicht van de Canon zonnekappen. Hoe zit de benaming in elkaar. vr gr Jan Canon EOS 1 DX , EF 100-400 L IS USM, EF 70-200 L, 38-76, 50 mm macro,28-80,28-90, expander EF 2x

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Jun 2018

Hoi Jan,Op dit momnent is dat er niet. Misschien komt het nog.Groet,Joris

Edo
Door

Edo

op 21 Jun 2018

Hoi Joris, ff snel een vraag, we zijn sinds kort in het bezit van een Canon EOS 1300D, nu wil ik graag weten of de Canon EF 75-300mm F/4-5.6 III zoomlens hiervoor kunnen gebruiken, dus of we zonder problemen de lenzen kunnen verwisselen. MVG, Edo van Heese

Edo
Door

Edo

op 21 Jun 2018

Was er vergeten bij te zetten dat ik vnl. concerten/festivals wil gaan (proberen) te fotograferen, om te beginnen bij daglicht.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 22 Jun 2018

Daglicht is makkelijker ja.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 22 Jun 2018

Die lens kan je daarvoor gebruiken. Hij heeft alleen geen beeldstabilisatie, dit raad ik standaard wel aan

Edo van Heese
Door

Edo van Heese

op 24 Jun 2018

Dank voor je reactie, MVG Edo.

Asje
Door

Asje

op 12 Jul 2018

Hoi Joris, ik heb een Canon EOS 70D. Mijn Canon lens 18-200mm is stuk en ik twijfel of ik nu dezelfde lens terug moet kopen of een Tamron 18-400. Beiden met beeldstabilisatie. Ik ben gewoon hobby-fotograaf en fotografeer vaak tijdens vakanties.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Jul 2018

18-400 mm is wel erg groot. Voor wildlife kan het een voordeel zijn. Ik zou naar een winkel gaan en het verschil voelen tussen 18-400 mm en 18-300 mm. Dan ervaar je het zelf (in gewicht bijvoorbeeld) en grootte.

Peter Nagtegaa
Door

Peter Nagtegaa

op 27 Jul 2018

Mijn lens sygma 18-200 is stuk en ik overweeg nu de sygma 18-300, echter ik twijfel of ik wil overgaan op een systeemcamera met een lens die vergelijkbaar is. Mijn huidige canon 60d is nog wel prima. Ik kan de keuze nog niet maken. Help...

Joris-Dijkema
Louis
Door

Louis

op 19 Sep 2018

Ik heb ook de Tamron 18-270 mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD lens gehad. Een nadeeltje is dat, als je de lens naar beneden richt, de lens naar beneden zakt. Best lastig, maar ik kon hem ergens inruilen voor een 70-200 van Canon. (mooie lens),.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 22 Sep 2018

De Tamron die je noemt is op 270 mm ook wat soft, de 70-200 serie van Canon is zeker heel goed.

Louis Scherrenberg
Door

Louis Scherrenberg

op 28 Sep 2018

Ik heb een Canon EOS 500D. Ik maak graag natuurfoto’s en ben nu op zoek naar een telelens om dieren in het wild wat dichterbij te krijgen. Ik heb ongeveer 600 euro te besteden. Verder heb ik een vraag mbt bewegende beelden. Komend jaar ga ik naar Canada en heb grote kans om daar orka’s, bultruggen en blauwe vinvissen tge zien van redelijk dichtbij. Als je op het juiste moment op de juiste plek bent. Je ziet wel eens van die beelden dat ze bijna helemaal uit het water omhoog springen. Welke instelling kan ik daarvoor het beste gebruiken? Sportinstelling of een andere handmatige instelling?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 Sep 2018

Louis, ik zou sowieso gaan voor minimaal 300 mm lengte en geen 200 mm. De Sigma 18-300 mm in dit artikel is bijvoorbeeld een degelijke lens. Voor bewegende beelden kan je het beste je camera zelf leren instellen, sportstand is niet ideaal. Dat is eigenlijk een automatische stand. Het is beter om zelf grip te hebben op de sluitertijd" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/wat-is-sluitertijd/">sluitertijd en het scherpstellen (ook daar verlies je controle in sport-stand of automatische stand). Echt het leren instellen van de camera in verschillende situaties leer ik mensen in mijn cursussen." rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/cursusoverzicht/">cursussen. Binnenkort komt er ook een online cursus waarin ik mensen met een heel duidelijk stappenplan ook bewegende foto's laat maken. Canada moet prachtig zijn, staat hier ook nog op de lijst maar voorlopig heb ik nog andere plannen.

joelle Franssens
Door

joelle Franssens

op 06 Oct 2018

Ok, ik zie door de bomen het bos niet meer. Ik wil een gewone leuke camera met een telelens om vooral hockeywedstrijden te fotograferen. Ben geen professionele fotograaf dus auto standje is prima voor mij. Objecten dichtbij halen is wel belangrijk en stabilisatie ook aangezien ik gewoon uit de hand fotografeer. daarna uploaden op de computer en delen met het team. een stukje film zou ook nog leuk zijn maar niet noodzakelijk.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 Oct 2018

Hallo Joelle,Het is moeilijk om uit alle camera's/lenzen een keuze te maken, dat begrijp ik. Ik raad je 300 mm aan voor hockey. Bijvoorbeeld de Sigma 18-300 mm die ik noem in het artikel. De 55-250 mm is ook heel goed en low budget, maar ik vind 300 mm beter voor je hockey. Ook heb je met 18-300 mm één allround lens. Filmen hangt af van je body, niet van de lens in jouw geval.

jos van Erp
Door

jos van Erp

op 08 Oct 2018

Goede dag ik heb de canon 750d en als telelens de 70 mm 300 van canon. Voor vogel fotografie kom ik hiermee vaak te kort. Nu wil ik graag een grote tele kopen. Ik zie de sigma 150 600 sports. Maar ook de canon 400 mm 5.6. Ik weet het echt niet meer . Kun jij me helpen ? Gr Jos

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 Oct 2018

Bekijk even dit artikel: ." rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/100-400-mm-lens-voor-canon/">. Grootste verschil is dat een 400 mm lens handzamer is dan een 150-600 mm en dat die laatste ook moeilijker zonder statief te gebruiken is. En het gewichtsverschil is er ook wel.

Ron
Door

Ron

op 18 Nov 2018

Hoi Joris, Ik ben in het bezit van een Canon Eos 400D digitaal. Daar heb ik nu een Tamron lens 18-270mm F /3.5-6.3 mee in gebruik. Afgelopen jaar was ik in Canada en merkte ik dat ik toch iets verder wil kunnen inzoomen. In 2019 ga ik weer naar Canada. Welke lens raad je me aan? Zou een Tamron 16-300 of een 18-400 een optie zijn en zo ja welke adviseer je dan?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 18 Nov 2018

In jouw geval adviseer ik de Tamron 18‑400 mm f/3.5‑6.3 DI II VC HLD lens. 270 mm was te weinig voor je, dan is 300 mm niet een grote vooruitgang. 400 mm is wel een verschil.

Bert Illegems
Door

Bert Illegems

op 29 Nov 2018

Hoi Joris, ik heb een Canon D80. Ik ben van plan om een lens aan te schaffen voor vogel- en wildfotografie, al dan niet in een schuilhut. Ik twijfel tussen de Canon 100 - 400 mm + converter, de Sigma 150-600 sport of de nieuwe 60 -600 sport en de Tamron 150-600. Graag uw advies. Grtjs Bert

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 30 Nov 2018

Hi Bart,De 100-400 mm van Tamron voor Canon is sowieso een heel sterke lens. De Canon 100-400 type II ook, maar die is erg duur. Ik gebruik die ook wel eens met converter, maar dit kan met de Tamron 100-400 ook. Die zou zou ik nemen als het gaat om een 100-400 mm lens. De Tamron 150-600 mm is groter en wat zwaarder. De Sigma Sports versie 150-600 mm is nog wat zwaarder, mooie lens. Die ga ik zelf mogelijk nog eens kopen. De vraag is ook hoe mobiel je wil zijn. Vanuit een hut is 600 mm wel mooi voor vogels, 100-400 vind ik makkelijker om mee rond te lopen.

Cor de Jong
Door

Cor de Jong

op 29 Nov 2018

Hallo Joris,Ik ben een gevorderde hobbyfotograaf, woon midden in de natuur en struin geregeld door het veld. Afhankelijk van de situatie fotografeer ik voor het merendeel met de M, Av of Tv functie. De camera die ik gebruik is een Canon EOS 650D in combinatie met de volgende lenzen: Canon lens EF 70-300mm 1:4-5,6 IS USM Canon EFS 18-135mm. Canon EFS 18-55mm.Ik fotografeer alles wat mijn interesse of aandacht heeft maar vooral (roof)vogels in de vlucht vind ik een uitdaging om die goed op de foto te krijgen. Daar gebruik ik de 70-300mm lens voor maar ik kom vaak zoom tekort. Wil ik even later bijv. een libelle of plant fotograferen dan kan ik met de 70mm fysiek niet dichtbij genoeg komen wat betekent dat ik van lens moet wisselen. Ik zit te denken om de 300mm lens in te ruilen voor een lens met een groter zoombereik omdat ik daar toch het meeste tekort kom en twijfel tussen de Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 DI VC USD of de Tamron 18-400mm F/3.5-6.3 DI II VC HLD.De 18-400 zou dan een ideale oplossing zijn om in het veld niet steeds van lenzen te hoeven wisselen. Wat me opvalt is dat deze lens en stuk goedkoper is dan de 100-400. Je zou juist verwachten dat die duurder zou zijn omdat de 18-400 een groter bereik heeft. Weet jij waar dit prijsverschil in zit en welke lens zou jouw voorkeur hebben rekening houdend met prijs/kwaliteit/toepassing? Beiden lenzen liggen wat prijs binnen het budget.Graag je advies en misschien heb je een andere suggestie. Bvd.Groet,Cor

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 30 Nov 2018

Cor,Dank voor je uitleg. De Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 DI VC USD is erg goed en kan ik aanraden. Deze is erg degelijk. De Tamron 18-400mm F/3.5-6.3 DI II VC HLD als je echt niet van lens wil wisselen, anders zou ik de 1e nemen. Die zou je ook nog een keer met een 1.4 converter kunnen gebruiken. Prijsverschil zou ik echt in moeten duiken, durf ik nu niet te zeggen.

Johan barends
Door

Johan barends

op 30 Nov 2018

Ik heb de 50mm F/1.8 lens aangeschaft en heb hier al wat mee geëxpirimenteerden werd er al enthousiast van.Ik heb een Canon 700D camera en wil er graag nog een zoomlens bij hebben. Ik fotografeer graag in de natuur maar ook graag de kleinkinderen. Als je mij nog een zoomlens kan aanbevelen hoor ik het graag. Ik heb ook de standaard Canon efs 18-55 mm lens.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 30 Nov 2018

Heel leuk, de 50 mm f/1.8 is zeker een raanrader. Een zoomlens is een aanrader. Heel voordelig en toch heel goed is de Canon 55-250 mm f/4-5.6. IS STM. Je moet dan wel soms wisselen naar een 18-55. Wil je meer bereik, dan bijv. Sigma 18-300 mm die ik noemde of 18-400 mm van Tamron. Je moet afwegen of je het bereik nodig hebt en hoe licht/zwaar het mag zijn.

Guido Roeland
Door

Guido Roeland

op 06 Dec 2018

Hi Joris, Leuke en duidelijke uitleg!! Heb je echt wat aan. Maar toch nog een vraagje. De echt goede(lees proffessionele)lenzen zijn niet goedkoop, ze zijn het waard hoor maar toch, ik loop niet elke dag op zak met meer dan 2000 euro. Hoe lang kan een lens mee?? beter gevraagd; kun je een gebruikt objectief kopen en waar moet je dan op letten?! Ik wil graag een EF 70-200 F2.8 IS III USM kopen maar die kost gewoon ff 2339 euro!! Weet jij wat het praktische verschil is met zijn voorganger? Het verschil in prijs is nu z0'n 500 euro.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Dec 2018

Hi Guido,Dat klopt. Belangrijkste is wat je zelf kan en waarvoor je het wil gebruiken. Tips over 2e hands lenzen zal ik via mail sturen. Een lens kan heel lang mee en houdt vaak ook lang zijn waarde. Veel langer dan een camera. Verschil tussen de Canon EF 70-200 F2.8 IS II USM en Canon EF 70-200 F2.8 IS II USM is niet de scherpte of beeldkwaliteit. De III is wat beter om lensflares tegen te gaan in heftig tegenlicht. Wie een II heeft hoeft geen upgrade te doen naar III wat mij betreft. Dat geld kan beter anders worden besteed. Het is nauwelijks een upgrade te noemen. Sowieso vind ik dat ontwikkeling op 1 moet staan (hoeft niet eens per se bij mij; is aan iedereen zelf).

Arjan Raaijmakers
Door

Arjan Raaijmakers

op 06 Dec 2018

Hallo Joris, Dank je wel op voorhand voor je leuke site en je duidelijke informatie. Ik fotografeer al een tijdje, maar speel nog te weinig met de handmatige instellingen. Leuk om hier dan zoveel kennis op te doen. Ik ben zelf in het bezit van een Canon EOS750 met een EF-S 15-85mm IS USM lens en wil eigenlijk ook graag foto's maken van dingen op afstand en dus zoek naar een telelens. Nu zie ik de interessante 55-250 lens staan, maar doe ik dan geen (voor een hobbyist zichtbare) stap terug in kwaliteit vergeleken met mijn huidige lens en voegt die 200mm voldoende toe op de huidige 85mm? Of kan ik dan beter meer uitgeven en voor een 70-300mm lens gaan.Bedankt voor je reactie.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 07 Dec 2018

Hi Arjan,Leuk je enthousiasme. De Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM biedt zeer hoge kwaliteit voor weinig geld (ook is deze licht). 250 mm zoombereik of 85 mm is een groot verschil dat nieuwe mogelijkheden geeft. Het is zeker geen mindere lens dan een 300 mm lens. Of je 300 mm nodig hebt, hangt af van je fotografie. Bijvoorbeeld dieren, daar heb je vaak lengte tekort en dan kan nog wat meer dan 250 mm aan te raden zijn. Over 300 mm lenzen staan ook adviezen in het artikel.

Arjan Raaijmakers
Door

Arjan Raaijmakers

op 11 Dec 2018

Hoi Joris, Dank je wel voor je reactie. Ik ga de lens kopen en ervaring op doen. Gr. ArjanP.s. geweldig om te zien dat er nog persoonlijke reacties komen en dat al zo snel!

Robin kock
Door

Robin kock

op 17 Dec 2018

Goedemorgen Joris,Ik heb wat advies nodig voor het aanschaffen van een lens. ik twijfel momenteel tussen de 18-400 en de 100-400. aankomend zomer ga ik naar Mexico waar ik graag foto's wil maken van het landschap maar ook een perfecte close up van een vlinder of een aapje. is hier voor de 100-400 wel geschikt of adviseer jij dan de 18-400. En wat ik mij afvroeg de 18-400 heeft meer bereik maar is toch goedkoper dan de 100-400 wat is daar de reden van?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 Jan 2019

Hi Robin,Deze vraag heb ik wel beantwoord maar er lijkt iets mis te zijn gegaan. Excuses. De 18-400 mm is meer allround voor je, dan hoef je neit te wisselen van lens. Voor een landschap is deze meer allround dan de 100-400. De 100-400 is een lens die nog wat meer concurreert met de 100-400 van bijvoorbeeld Canon en is ook gericht op een iets andere markt. De 18-400 is meer voor de allround reisfotograaf. Wil je allround zijn, neem dan de 18-400. Vind je het niet erg om van lens te wisselen, dan is de 100-400 zeker een heel goede lens.

Henrike
Door

Henrike

op 25 Jan 2019

Beste Joris,Ik ben heel enthousiast aan het fotograferen, alles aan het uitproberen en ik heb er veel plezier in. Ik heb een Cannon EOS 200D en dat bevalt erg goed. Ik vind het overzichtelijk en fijn werken. Ik heb wel 2 vragen. Ik hoorde de ‚Regel” dat je sluitertijd altijd minimaal 1 honderdste van de max mm van je lens moet zijn. Betekend dit dat als je een telelens met bereik 16-300mm hebt je belichting minimaal 1/300 moet zijn?Ik heb nu een Kit lens 18-55 mm. Ik wil graag een lens met meer bereik kopen. (vandaar mijn vraag ;-)). Ik fotografeer vooral buiten, honden, paarden maar ook de zee en de duinen. Volgende maand ga ik naar Egypte en ik zou graag een lens hebben om de grote bouwwerken vast te leggen maar vooral de details. Daarbij heb ik wel het idee om verder te gaan met fotografie.Vandaag was ik bij een camera winkel om me te laten informeren over telelenzen en ook omdat ze daar occasion lenzen. Maar wat kan ik nu het beste kan aanschaffen. Ik mag 2 lenzen uit proberen nl: Canon EF 70-300mm f4,0-5,6 ISUSM Sn CM0437 (299 euro) Tamaron 16-300mm f3,5-6,3 DI II VC PZD Macro (399 euro incl inruil kitlens) Canon EF 55-250mm (119 euro)Ik mag de bovenste 2 lenzen een week uitproberen. Voor mij hebben ze allemaal hun voor en nadelen. Gewicht, wel en niet wisselen... Ik vind het lastig kiezen. Heb jij nog een advies of iets waar ik extra op kan letten met uit testen? Opvallend bij de eerste test binnen dat op 300mm de canon veel meer in zoomt en scherper is, maar ook veel geluid maakt. Bij de tamaron op 300mm gezoomd blijft het beeld kleiner, onscherper. de lens is wel stiller. Alvast bedankt. En bedankt voor alle super info die je geeft op je website. En voor het fijn boek, helder uitgelegd allemaal. Ik ben er erg blij mee.Hartelijke groet Henrike

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 26 Jan 2019

De Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">Canon 200D is voor een beginner wel gebruiksvriendelijk inderdaad.De vuistregel die je noemt wordt wel vaker gebruikt ja. Alleen is er ook nog een verschil tussen een lens of zonder beeldstabilisatie. Met beeldstabilisatie red je makkelijk 1/320 op 300 mm (kan nog wel een stuk langer zelfs met goede stabilisatie). Zonder beeldstabilisatie moet de sluitertijd korter zijn op 300 mm, bijv. 1/500. Advies is met beeldstabilisatie" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/objectief-met-of-zonder-beeldstabilisatie/">beeldstabilisatie kopen.Beide lenzen zijn goede lenzen. Met de Tamron ben je meer allround, het is heel persoonlijk hoe zwaar dat weegt voor jou. Het is praktischer op reis denk ik. Ik zou wel voor 300 mm gaan. Alleen als je een klein budget hebt, is de Canon EF 55-250mm geweldig voor dat geld (moet wel de STM versie zijn). Ik durf niet te zeggen hoe scherpte exact is, ik verwacht wel dat de Canon wat beter zal presteren. Dat is afwegen, wisselen en wat betere scherpte of gemak. dAt kan alleen jij zelf. Verschil in zoom op 300 mm kan ik niet helemaal beoordelen, daar zou ik niet te veel waarde aan hechten.

Johan Barends
Door

Johan Barends

op 20 Feb 2019

Beste Joris, Ik zit een beetje in twijfel over of ik mijn camera een canon Eos 700D moet houden of misschien voor een Canon Eos M50 systeem camera moet gaan, ik wil graag een telelens en dacht om te proberen hoe dat bevalt aan de Canon EF 55-250 mm IS STM, nu zit er bij de M50 een 15-45mm+ 50mmF/1.8+ M-MOUNT ADAPTER daar kan ik die 55-250mm ook op gebruiken en wat is kwalitatief nu beter? Ik wil rond de €1000 besteden zou jij dan voor een andere camera gaan of geld besteden aan goede lenzen? Ik keek ook wel naar de canon 77D met een 18-55mm lens en een 75-300 MMM III maar daar zit geen stabilisatie op volgens mij. Ik hoop dat jij mij een goed advies kunt geven.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Feb 2019

Hi Johan. De Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-ef-s-55-250-f4-5-6-is-stm/">Canon EF 55-250 mm IS STM is zeker heel goed. De lenzen zijn het belangrijkst. En een telelens zou ik met beeldstabilisatie" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/objectief-met-of-zonder-beeldstabilisatie/">beeldstabilisatie kopen. Het verschilt wordt gemaakt door wat jij kan met je camera, hoe je kijkt (compositie), dan je lenzen en dan pas de body. De M50 is op zich een betere body van de 700D, een stuk sneller ook nog maar ik zou eerst in de lenzen investeren en dan kan je later altijd nog overstappen als je merkt dat de 700D je echt beperkt. En dan merk je ook in welk opzicht en dan kan je dan nog een andere camera kopen. Als snelheid heel belangrijk is, dan is de M50 heel snel voor relatief weinig geld. Ik heb zelf nooit met een adapter gewerkt, eigen ervaring heb ik er niet mee.Je kan ook mijn artikel beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">beste systeemcamera bekijken.

Monique Janssen
Door

Monique Janssen

op 11 Mar 2019

Hii Joris, ik wil een canon 10-18 mm stm aanschaffen om mee naar Egypte te nemen om daar de grote bezienswaardigheden te kunnen vastleggen. Daarnaast wil ik de 17-85 mm usm tegenmijn standaard kitlens, 18-55 mm, ruilen. Goede optie? Graag je advies! Groet Monique Janssen

Joris-Dijkema
Monique Janssen
Door

Monique Janssen

op 13 Mar 2019

Welke lens zou je me aanraden ipv de 17-85 met meer bereik? Heb zo ontzettend veel reviews gelezen maar allemaal niet super. Vervorming, scherpte niet goed, gekleurde hoeken....Ik hoor graag aan welke lens jij dan denkt. Dan heb ik wel een hele uitgebreide set met lenzen

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 15 Mar 2019

Ik denk dat een allround lens handig is. Bijvoorbeeld Sigma 18-250 mm of 18-300 mm. Alleen ik weet niet wat voor andere lenzen je precies hebt. 85 mm is niet heel veel. Als jij degene bent met de 100-400 mm lens, dan heb je met 17-85 mm wel het bereik tot bijna 100 mm afgedekt. En dan is een 18-250 mm of 18-300 mm niet nodig meer.

Monique Janssen
Door

Monique Janssen

op 15 Mar 2019

Ik heb een 10-18 mm, een 100mm en inderdaad de de 100-400mm. Die 17-85mm zou dan voldoende zijn. Dank je voor je reachtie 👍🏼

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Mar 2019

Succes Monique!

Vidts Koen
Door

Vidts Koen

op 14 Mar 2019

Dag Joris. Ik heb reeds 8 jaar een Canon 1100 D met standaardlens 18-55 mm. Ik kreeg een foutmelding: "geen verbinding tussen lens en toestel" . De automatische scherpstelling van de lens werkt niet meer. Ik dacht een lens 18-270 aan te schaffen zodat ik geen lenzen meer moet wisselen. maar ik twijfel nu tussen die lens of een nieuw toestel Canon G7. Dit is compact en dus gemakkelijk mee te nemen. ik heb de handleiding van de G7 ingekeken op internet en dat lijkt geen eenvoudig toestel te zijn. Ik gebruik mijn toestel voor vakantiefoto's en fotografeer mensen in beweging. Heeft u ervaring met de Canon G7 Mark II ?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 15 Mar 2019

Hi Koen, Persoonlijk ben ik meer gecharmeerd van spiegelreflex- of systeemcamera. Kwaliteit is beter bij wat minder licht en er is ook meer te spelen met onscherpe achtergronden. Ik raad eerder de Sigma 18-300 mm lens aan die ik in dit artikel noem in plaats van de Tamron 18-270, die laatste is minder scherp op 270 mm. De sigma 18-250 mm is ook nog een optie en die is ook beter dan de Tamron 18-270 mm.

Jan Menger
Door

Jan Menger

op 06 Apr 2019

Hoi Joris, Ik wil een Canon 77D kopen met een 10-18mm lens en daarnaast een allround zoomlens. Ik twijfel welke lens nu de beste optie is, belangrijk voor mij is met name de beeldkwaliteit/scherpte, budget ligt tot 500-600 euro, maar goedkoper mag ook. Een lens met het hele bereik lijkt me een stuk praktischer, maar als de beeldkwaliteit daardoor echt slechter wordt ga ik toch liever voor een duurder alternatief (evt een combi van 2 lenzen). Ik denk aan de volgende opties: 1. combi van Canon 18-55mm (kitlens) en Canon 55-250mm 2. Sigma 18-300mm 3. Sigma 18-250mm (hoe verhoud de beeldkwaliteit tot de Sigma 18-300?) 4. Canon 18-200mm Ik ben heel benieuwd wat je advies is. Alvast bedankt!

Jan Menger
Door

Jan Menger

op 06 Apr 2019

Aanvulling: De Tamron 18-400 zou ook nog een optie kunnen zijn, als deze qua beeldkwaliteit en scherpte niet minder is dan de andere alternatieven.

Joris-Dijkema
Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Apr 2019

Hi Jan,De Canon 55-250mm biedt heel veel voor het minste geld maar je zult moeten wisselen.Zowel 18-300 mm als 18-250 mm van Sigma zijn goede lenzen en beeldkwaliteit is volgens mij vergelijkbaar. De Tamron 16-300 is nog ietsje beter en een stukje weidser. Misschien in een winkel een keer testfoto's maken anders.

Jan Menger
Door

Jan Menger

op 07 Apr 2019

Hoi Joris, Dank voor het supersnelle advies. Ik ga hem zo aanschaffen dan! Het zal de tamron 18-400mm worden voor mij denk ik. Groeten!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 Apr 2019

Hallo Jan, Succes. Leuk!

Ben Drager
Door

Ben Drager

op 08 May 2019

Hoi Joris, Ik heb een Canon d 700 camera met een canon lens EF-S 18-200 mm F/3.5 - 5.6 is. Nu wil ik een lens kopen met meer tele en ik had gedacht aan de Canon lens EF 70-300 F4.0 - 5.6 is usm. Nu is mijn vraag ga ik daar op telestand echt op vooruit.? want ik wil hem gaan gebruiken om vogels te fotograferen. Kan u mij hierover adviseren. Bij voorbaat dank voor uw advies.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 May 2019

Hi Ben,Je wint 100 mm en dat is best wat. Voor vogels kom je alleen vaak lengte tekort. Afhankelijk van je budget kun je ook denken aan een Tamron 100-400 mm lens of 18-400 mm lens. Bekijk ook mijn artikel Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-zoomlens-dieren-safari/">Welke Canon lens voor dierenfotografie? . Voor vogels is 200 mm vaak echt tekort. Het is dus wel een verbetering maar regelmatig is ook 300 mm niet genoeg.

Henny de Bruyn
Door

Henny de Bruyn

op 27 May 2019

Hallo Joris, ik fotografeer nu 3 jaar met de Sony Cybershot HX 400V. Een fijne camera maar ben er een beetje op uitgekeken, en wil nu graag een camera met losse lenzen. Ik zit nu te denken aan de Canon Eos700D, of Canon 80D maar weet nog niet welke lens ik er bij moet kopen.18-135mm of 55-250mm. Ik fototgrafeer veel in de natuur, landschap,maar ook vogels, en bloemen. wat voor advies kan je mij geven. Groeten Henny

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 31 May 2019

Hi Henny,Voor vogels heb je een langere lens nodig. Voor landschap kan het ook handig zijn te kunnen zoomen. Een 18-135 mm is een leuke walkaround lens maar je komt voor bepaalde onderdelen lengte tekort. De 55-250 mm is heel goed (STM-versie) voor dat geld. Als je dan ook de kitlens van 18-55 mm hebt, dan is het een mooie set. Je kan voor vogels later altijd nog een langere lens kopen als je zou willen. Voor bloemen is een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/portretlens/">Canon 50 mm f/1.8 STM ook heel mooi voor relatief weinig geld. Het beste houd je geld over voor lenzen en je ontwikkeling, 80D is heel mooi maar als je nog erg beginnend bent beter anders investeren en een wat eenvoudigere body nemen (algemeen advies).

Iris
Door

Iris

op 22 Jun 2019

IK heb een canon camera 4000D met een standaard lens van 18-55 mm. Ik ben opzoek naar een lens waarmee ik verder kan inzoomen. Ik heb de lens van 18-150mm en 18-200mm en 75-300mm gevonden. Alleen ik kan er niet uitkomen welke lens het meeste kan inzoomen. Het is voornamelijk bedoelt om bijvoorbeeld dieren dichterbij te halen zodat ik van afstand kan fotograferen. Kunt u mij uitleggen welke van die 3 lenzen het meeste kan inzoomen? Groetjes Iris

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Jun 2019

Iris,voor dieren is een lens van 300 mm aan te raden. De 75-300 mm geeft de meeste zoom, maar liever gebruik je een gestabiliseerde lens. Die zijn wel iets duurder.

Joris
Door

Joris

op 30 Jun 2019

Hoi Joris, Mijn 13 jarige zoon heeft een EOS 500 D. Hij begint net met fotograferen. Hij wil graag een lens voor afstand en een voor close up. Wat kun je hem adviseren? Budget in totaal is max. 300,- Voor de afstand overweeg ik nu de Canon EF 75-300mm F/4-5.6 III of de Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS. Ik heb er zelf geen verstand van. Voor close up heb ik me nog niet georiënteerd. Een goed advies zou erg welkom zijn. Alvast bedankt!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Jul 2019

Hi Joris,De 500D heb ik ooit zelf gehad.De Canon EF 75-300mm F/4-5.6 III is te gebruiken, alleen de stabilisatie ontbreekt. Dat betekent kortere sluitertijden gebruiken uit de hand als je hij inzoomt, anders krijgt hij eerder onscherpe foto's. De Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-ef-s-55-250-f4-5-6-is-stm/">Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS is heel erg goed voor dat geld. Je hebt alleen iets minder bereik.Voor closeup: de Yongnuo 50 mm f/1.8 voor Canon (die dan op diafragma f/2.8 gebruiken) of Canon EF 50 mm f/1.8. En dan uitbreiden met bijv. een set macro" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/accessoires-macrofotografie/">macro tussenringen. Die zet je tussen je body en lens en dan kan hij nog dichterbij scherpstellen, bijv. op een paar cm van een bloem.

Joris
Door

Joris

op 08 Jul 2019

Hallo Joris, Super bedankt voor de informatie. Ik heb de Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS en de Yongnuo EF 50mm F/1.8 voor Canon besteld. Als zijn hobby zich verder ontwikkeld kan hij gerichter kijken in welke richting hij de lenzen wilt uitbreiden. Nogmaals dank. Je hulp heeft erg geholpen bij het gericht verder kijken en om de juiste afwegingen te maken. Met vriendelijke groet, Joris

Patrick den Hoed
Door

Patrick den Hoed

op 23 Jul 2019

Beste Joris,Ik zoek een telelens voor mijn camera. Ik heb een Canon EOS 200D. Is deze camera geschikt voor en Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM Mijn kennis is niet zo groot m.b.t. fotograferen, maar jouw uitleg vind ik wel helder. Dank daarvoor!Hartelijke groeten. Patrick

Joris-Dijkema
Patrick den Hoed
Door

Patrick den Hoed

op 23 Jul 2019

Beste Joris,Mijn kennis is niet zo groot m.b.t. fotograferen, maIk zoek een telelens voor mijn camera. Ik heb een Canon EOS 200D. Is deze camera geschikt voor en Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STMHartelijke groeten. Patrick

Patrick den Hoed
Door

Patrick den Hoed

op 23 Jul 2019

Excuses voor de dubbele plaatsing van mijn vraag

Joris-Dijkema
Cora van Batenburg
Door

Cora van Batenburg

op 31 Jul 2019

Hallo Joris, wat een overzichtelijke en duidelijk informatie! Zelf heb ik een Canon 800D met een canon zoomlens EF-S 18-200mm 1:3.5-5.6 IS. Ik heb hier bewust voor gekozen, om geen lenzen te hoeven wisselen en toch ook te kunnen inzoomen. Maar omdat nu blijkt dat ik toch graag dieren/vogels wil fotograferen ben ik op zoek naar een langere telelens. Heb wat recensies gelezen over de Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG HSM OS C voor Canon. Hiermee kan je flink wat dichterbij halen, maar lens is wel vrij zwaar. Is dit naar jouw mening wel een goede lens of weet je een ander/beter alternatief? Ik vind het lastig. Ben benieuwd naar je advies, alvast bedankt Cora

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 Aug 2019

Hi Cora,Dank je wel. De Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG HSM OS C voor Canon is een goede lens voor die prijs maar het is wel een grote, ik weet niet of je het te groot en te zwaar vindt. Het is ook moeilijker uit de hand en vraagt een degelijk statief (daar bezuinigen veel mensen op). Alternatief is bijv. een Tamron 18-400 mm lens, dat is geen 600 mm maar het is wel beter uit de hand te doen en mee te nemen. Zie ook mijn artikel beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-zoomlens-dieren-safari/">beste zoomlens voor Canon voor dieren en safari

Job Mul
Door

Job Mul

op 06 Sep 2019

Hallo Joris, Op dit moment denk ik er over om een nieuwe lens te kopen. Ik twijfel tussen de: Canon EF-S 55-250 mm f/4- 5.6 IS STM of de Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM De laatste 18 -300 lijkt mij aantrekkelijk, vanwege het ruime bereik, maar de andere 55 -250 hoor ik hele enthousiaste verhalen over. Wat is jou advies?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Sep 2019

Job,Door drukte een wat latere reactie. De Canon EF-S 55-250 mm f/4- 5.6 IS STM is heel goed qua prijs/kwaliteit. Je moet vooral kijken naar wat belangrijk is. Wil je echt 1 lens waar je bijv, op vakantie mee uit de voeten kan dan is de Sigma 18-300 mm handiger. Vind je het niet erg om te wisselen of verwacht je niet veel foto's te maken in het bereik van 18-55, dan kan je prima met de 55-250 mm nemen. De kwaliteit is echt heel goed van de 55-250 mm. Duurder is hier dus niet betere kwaliteit.

Lieke Geurtse
Door

Lieke Geurtse

op 12 Oct 2019

Hallo Joris, Ik sta op het punt een Canon EOS 800d aan te schaffen, maar twijfel over de lenzen. Ik heb de keus tussen 18-55mm IS met een 55-250mm IS, of een 18-55 mm IS met een 70-300 mm zonder stabilisatie. Ik zou qua budget ook nog kunnen kiezen voor een tweedehands 70-300mm IS. Kun je me hierin adviseren? Ik ga hem vooral voor natuur- en vogelfotografie gebruiken. Ga ik het ve schil tussen de 250mm en de 300mm dan erg missen? Vriendelijke groet, Lieke

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Oct 2019

Hi Lieke, bij vogelfotografie kom je vaak lengte tekort, ook bij 300 mm kan dit zeker nog zo zijn. 300 mm is dan weer iets meer dan 250 mm. Persoonlijk zou ik op zo'n lange lens wel kiezen voor stabilisatie. Dat helpt om met een nog iets langere sluitertijd uit de hand de hand te werken. Dus een 2e hands 70-300 mm IS zou ik dan bekijken.

Lieke Geurtse
Door

Lieke Geurtse

op 12 Oct 2019

Oké, bedankt voor je advies en je snelle antwoord! Dan ga ik daar naar op zoek!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 Oct 2019

Succes ermee Lieke!

martien
Door

martien

op 21 Oct 2019

Hallo Joris, ik denk aan een Canon 80D met een Tamron 18-400, heb nu een 700d met een tamron 18-270, Zou dit een flinke verbetering zij? Ps gaan op safari dieren spotten

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Oct 2019

Hi Martien, De Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-camera-kopen/">Canon EOS 80D is zeker een verbetering ten opzichte van de Canon 700D. Inmiddels is ook de Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-eos-90d-of-80d/">Canon EOS 90D er trouwens. De 7D Mark II raad ik niet meer aan, die is ingehaald door de nieuwe 90D.De 18-400 mm van Tamron is voor wildlife interessant en is allround. Alleen bij weinig licht is het iets minder maar dat houd je toch met langere lenzen, tenzij je echt de hoofdprijs gaat betalen. Dan heb ik het over duizenden euro's. Al met al is de 80D al zeker een verbetering, dit is jaren lang een populaire camera geweest.

Marja
Door

Marja

op 22 Oct 2019

Hoi Joris, ik moet zeggen dat je erg goed schrijft! 🙂 Ik fotografeer veel honden en paarden, zowel in actie als stilstaand. Ik heb nu een Nikon D3100, maar ik vind dat die geen mooie foto's meer maakt. Ik denk nu aan een Nikon D500 met een AF-P NIKKOR 70-300 mm f/4-6.3G ED VR. Zou dat een goede keuze zijn? Groet, Marja

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Oct 2019

Ik heb al geantwoord, je bericht zag ik 2x.

Marja
Door

Marja

op 22 Oct 2019

Hoi Joris, ik moet zeggen dat je erg goed schrijft! 🙂 Ik fotografeer veel honden en paarden, zowel in actie als stilstaand. Ik heb nu een Nikon D3100, maar ik vind dat die geen mooie foto's meer maakt. Ik denk nu aan een Nikon D500 met een AF-P NIKKOR 70-300 mm f/4-6.3G ED VR. Zou dat een goede keuze zijn? Groet, Marja

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Oct 2019

Hi Marja,Dank je wel, leuk dat je ook wat hebt met dieren. Zie ook mijn artikelen over 30" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/paardenfotografie-tips/">30 tips voor prachtige paardenfotografie en 35" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/hondenfotografie/">35 tips voor honden. De D3100 is wat ouder, bij weinig licht zijn prestaties nog wat minder. De Nikon D500 is zeker een actiecamera maar hij is ook groot en lomp en voor onervaren mensen is het niet een gemakkelijke camera qua menu's of bediening. Ik ken je niveau niet maar dat moet je wel beseffen. De D7500 is ook een interessant alternatief, die is veel compacter en toch nog best snel met 8 foto's per seconde. De AF-P NIKKOR 70-300 mm f/4-6.3G ED VR is een goede lens voor dat geld.

Simone Keijzer
Door

Simone Keijzer

op 19 Nov 2019

Hoi Joris, zoals besproken heb ik gekozen voor de canon Eos m50. Daarbij heb ik een normale lens (M) gekocht van canon en de lens die jij adviseerde met een adapter, de 70-200 met f/2.8 voor de ruitersport fotografie. Superleuk te melden is dat ik al wat opdrachten heb voor een eventing wedstrijd binnenkort. Maar wat ik even zeker wil weten; is een statief aan te raden bij deze lens van 1,5kg en het grote diafragma?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Nov 2019

Hi Simone, leuk om te lezen. Zeker dat je ook opdrachten hebt! Ik vind zelf 1,5 kg wel te doen uit de hand maar als je lange tijd moet fotograferen is een monopod een optie (1 poot statief). Die zet je dan onder je statiefgondel. Dat is belangrijk want zo'n zware lens heeft echt de statiefgondel nodig als je een monopod gebruikt.

Simone
Door

Simone

op 20 Nov 2019

Een statiefgondel .....Dat ben ik gisteren gaan zoeken nav een ander antwoord van jou in deze blog. Maar die zit bij deze huge- ass (haha) lens (vandaag binnengekregen). Dus dat is gefixed. Ik vind hem wel groot dus wil een statief kopen. Waarom geen driepoot want 1 kan je hem niet ff laten staan en ff op n bankje gaan rusten ofzo.....

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 20 Nov 2019

Hi Simone, Haha ok fijn dat die erbij zit. Een driepootstatief (tripod)" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welk-statief-kopen/">tripod) is groter en een 1 poot statief is sneller te verplaatsen of in hoogte te veranderen. Ook kan je dan makkelijker meebewegen met een bewegend onderwerp, dat is belangrijk. En bij een gewoon statief en balhoofd is dat niet altijd zo, dan kom je snel uit bij dure statiefkoppen.

Siem Keijzer
Door

Siem Keijzer

op 21 Nov 2019

Oké helder, thx!

Simone
Door

Simone

op 21 Nov 2019

Toch nog een vraagje: geldt bij een onepod ook dat gewicht telt. Oftewel, is zwaarder beter? En Benro is een redelijk merk las ik?

Siem Keijzer
Door

Siem Keijzer

op 21 Nov 2019

Ik zie ook onepots met kleine pootjes. Is dat handig of niet?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Nov 2019

Ik heb daar zelf geen ervaring mee, ik zou informeren bij een winkel daarvoor

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Nov 2019

Ik gebruik zelf geen monopod, heel licht is minder stabiel denk ik. Benro is wel bekend op het gebied van statieven.

Rene
Door

Rene

op 22 Nov 2019

Hallo Joris. Heb sinds 3 weken een Canon eos 4000d aangeschaft, maar wil toch wat meer onderwerpen dichterbij halen. Ben een echte beginner en weinig ervaring met fotograferen. Wat raad je mij aan?

Joris-Dijkema
Djoeke
Door

Djoeke

op 12 Dec 2019

Hoi, graag tips! Ik heb een Canon 1200D. En wil het fotograferen weer gaan oppakken na jaren niets gedaan te hebben. Ik ga sport fotograferen. Dat is binnen in sporthallen bij kunstlicht en hoge snelheid. En ik ga buiten dieren en natuur fotograferen. Nu wil ik graag een lens aanschaffen die zowel landschap als inzoomen goed kan. En dus de snelheid van het handballen kan volgen. Heb jij een advies voor mij?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Dec 2019

Binnen sport fotograferen vraagt veel van je materiaal, zie mijn artikel over beste tips voor sportfotografie." rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/sportfotografie-20-tips-voor-betere-fotos/">sportfotografie. Ik raad ene f/2.8 lens aan. Bijvoorbeeld 70-200 f/2.8, die zijn wel wat duurder. Een tamron of Sigma kan ook. Je body is ook ouder en op hoge ISO (binnen moet dat) zijn prestaties niet zo goed. Voor buiten natuur zou ik een allround lenzen nemen, bijv. Sigma 18-250 mm. Niet alles kan met 1 lens.

Daan
Door

Daan

op 03 Jan 2020

Halo ik heb een vraag over camera lenzen ik heb nog maar een halve maand een canon 4000 D met een lens van 18-50 mm. Ik zit nog in het middelbaar (19 jaar) en studeer publiciteit hierbij zit dit jaar ook fotografie. Ik zou nu een lens willen die iets beter kan inzoomen voor natuur/dieren foto's. Ik heb er al drie gevonden namelijk de Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM en een TAMRON Telelens AF 18-200mm F3.5-6.3 Di II VC Canon deze heb ik op internet gevonden. Ik hoor daar goede en slechte dingen over de tamron lens zou niet altijd scherp zijn en zeggen dat als je over de 200 mm gaat scherpte en beeld kwaliteit minder wordt. of de Tamron EF-S 16-300mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD Macro Canon maar deze is al vrij duur. Kunt u me zeggen welke de beste is of welke ik het beste neem? Alvast bedankt Met vriendelijke groeten Daan.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 Jan 2020

Daan, de Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM is heel erg goed voor weinig geld. Alleen minder allround (bereik tot 55 mm mis je). De Tamron EF-S 16-300mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD Macro Canon is ook goed. Alternatief voor je is Sigma 18-250 mm of 18-300 mm. De TAMRON Telelens AF 18-200mm F3.5-6.3 Di II VC Canon zou ik niet nemen ivm de reviews en de 18-270 mm van Tamron ook niet nemen.

Daan
Door

Daan

op 12 Jan 2020

Dag Joris ik heb wat opgezocht en heb drie lenzen gevonden die van prijs wel goed zijn . maar ik weet niet goed welke ik moet kiezen de tamron 16-300 mm heb ergens gevonden 2de hands in goede staat voor 340 euro de tamron 18-250 vond ik op media markt voor 167 euro. en de sigma 18-250 mm met zonnekap voor 229 euro. de tamor 16-300 lijkt mij heel aantrekkelijk maar is toch wel nog duur maar de ander twee hun zoom bereik is dan wel wat minder.

Daan
Door

Daan

op 12 Jan 2020

(foutje het is een tamron 18-200 mm in plaats van 18-250 mm)

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Jan 2020

Dit moet je zelf afwegen. De 16-300 mm is het meest allround. Iets weidsere beelden en iets meer zoombereik. Bij sommige situaties is 200 mm te weinig en dan zit je met een lens die eigenlijk nog steeds te kort is.

Peter Bours
Door

Peter Bours

op 14 Jan 2020

Beste Joris,Ten eerste, mijn complimenten over je site.Zit net je info over aankoop objectieven te lezen. Maar ik kom er nog niet helemaal uit.Ik ben beginnend fotograaf (amateur) en bezit een Canon 1300D. Verder heb ik een 50mm, een 70-200 mm en de 18-55 mm kitlens.Deze laatste gebruik ik het meest voor als ik zomaar even op pad ben of op vakantie en deze wil ik graag vervangen voor een iets betere lens. Heb zelf de canon 18-135 mm in gedachten.Kan jij mij vertellen of dit een goede keus is of mss iets anders kan aanbevelen.Hoor graag van je.Alvast bedankt voor je antwoord.Met vriendelijke fotogroet,Peter Bours.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 15 Jan 2020

Dank je Peter. De 18-135 is natuurlijk qua zoom beter dan een 18-55 mm maar het is nog wat beperkt. Ik zou zelf op z'n minst voor 200 mm gaan. Je kan ook denken aan bijvoorbeeld een Sigma 18-250 mm. Dat is mooi allround.

Peter Bours
Door

Peter Bours

op 15 Jan 2020

Dank voor je antwoord Joris. Ik bezit wel al tamron 70-300 mm vandaar de vraag over de 18-135. Het gaat dan ook niet specifiek om de zoom maar meer of ie kwalitatief beter is dan de canon kitlens. Die sigma 18-250 kan natuurlijk wel beide lenzen vervangen. Kan je me dan nog de vraag beantwoorden over de kwaliteit. Alvast bedankt, Peter Bours

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 18 Jan 2020

De 18-135 mm is een goede lens

Cobie
Door

Cobie

op 29 Jan 2020

Hoi Joris,Ik bezit nu alleen nog de 50 mm lens van canon, maar wil er graag 1 bij voor als ik de natuur in ga zoals binnenkort in de Drunense duinen. Linda was erg te spreken over de tamron 18-400, daar zat ik nu ook naar te kijken. Maar ik zie ook nog een sigma 18-300 met goede recensies. Heb je evt advies daarin of voor juist een hele andere lens? Zijn deze lensen evt ook goed binnen te gebruiken zonder flits? Groetjes Cobie

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 31 Jan 2020

Ik zou zelf tot 300 mm nemen of evt tot 400 mm zoals Linda heeft (18-400 mm). Die laatste is wel duurder en iets groter. Het hangt af van wat je vooral fotografeert, 400 mm kan een voordeel zijn bij wild/dieren maar 300 mm is ook zeker niet verkeerd hoor. Dat moet je zelf even afwegen. Ze zijn niet lichtsterk, dus binnen bij weinig licht minder goed. Voor een bruiloft niet geschikt binnen vind ik.

Daan
Door

Daan

op 16 Feb 2020

Dag Joris Mijn vraag is heeft fe Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM een Stabilizer ? alvast bedankt Daan

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 18 Feb 2020

Jazeker, dat kan je zien aan de afkorting OS. Optical Stabiliser.

Daan
Door

Daan

op 19 Feb 2020

Dag Joris Bedankt voor je antwoord ik heb nog een vraagje is de Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM over algemeen beter dan de Tamron 16-300mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD Macro Canon ? Alvast bedankt

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Feb 2020

De Tamron 16-300 mm biedt iets meer. Ook qua groothoek. Alleen moet je je afvragen of je dan niet liever voor 18-400 mm gaat van Tamron.

Daan
Door

Daan

op 21 Feb 2020

Ja dat kan ook maar zo hoog is mijn budget niet

Adrie van den Bogert
Door

Adrie van den Bogert

op 23 Feb 2020

Hallo Joris Zou jij mij kunnen zeggen wat een beetje een allround lens is voor mijn canon 1300 D die ik constant kan gebruiken en niet hoef te wisselen . Ik weet inmiddels wel dat de meeste prime lenzen wel de beste lenzen zijn maar dan ben ik constant aan het lenzen verwisselen De l lenzen van canon zijn bijna niet te betalen. Ik heb zelf al zitten kijken naar een tweedehands lens van sigma de SIGMA 17-70MM F/2.8-4.0 DC MACRO"of de canon 15-85 is usm of b.v de canon 17-55mm f/2.8. Voor mij is het best wel moeilijk uitzoeken omdat ik steeds bij de reviews goede eigenschappen en slechte eigenschappen zie staan . Of moet ik naar een lens gaan kijken met een groter zoom bereik......ik snap dat het eraan ligt wat je er mee gaat doen maar voor mij is het dus belangrijk dat ik er goed mee uit de voeten kan als ik op vakantie ben dus gebouwen ,landschap ,het welbekende streetfood , eigenlijk dus zo'n beetje alles wat je op vakantie zoal tegenkomt.Met vriendelijke groet Adrie van den Bogert

Jan Urbanus
Door

Jan Urbanus

op 21 Apr 2020

Ha Joris, Zou een (gebruikte) Canon EF 70-300mm f/4.5-5.6 DO IS USM een interessant alternatief zijn voor een gebruikte EF 70-300mm f/4-5.6 is II USM, als beide lenzen ongeveer hetzelfde kosten? Of is de DO-lens eigenlijk inmiddels een verouderde lens? Dank alvast voor je reactie! Grtz, Jan.

Marianne Buisman
Door

Marianne Buisman

op 04 May 2020

Beste Joris, Ik heb momenteel alleen nog een Canon EF-S 18-55mm F/4-5.6 iS STM COMPACT en wil ook graag foto's maken van verre afstanden zoals bijvoorbeeld een vogeltje welke verderop aan het badderen is of wanneer ik in de grand canyon ben en ver weg iets schitterend zie.Is de volgende lens welke ook in jouw topic omschreven is - Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM - dan een goede aanvulling of bestaan er in dit prijssegment (nu inmiddels €225) al inmiddels een betere opties. Ik heb een budget van circa 400-500 euro maar wil ook nog heel graag macro fotografie kunnen uitbreiden.Ik hoop dat je wat tips voor mij heb.Groetjes Marianne Buisman

Marianne Buisman
Door

Marianne Buisman

op 04 May 2020

Mijn camera is trouwens een Canon EOS 250D

Eddie Heijmans
Door

Eddie Heijmans

op 08 May 2020

Hallo Joris Ik ben aan het zoeken naar een objectief voor het fotograferen van vogels en wildlife maar zie door de bomen het bos niet meer. Objectieven die mijn aandacht hebben zijn Tamron 150-600 Tamron 16-300 Tamron 18-400 Tamron 100-400 ook kwam ik deze nog tegen Samyang 650-1300mm F8-16 (Canon) maar ken ik niet. Hij is wel erg interessant in prijs. Kun jij mij adviseren wat de beste keuze is Ik heb een Canon EOS 1200D met Canon 70-300 objectief maar deze lens is niet toereikend.

Joris-Dijkema
Pieter van Dijk
Door

Pieter van Dijk

op 25 May 2020

Hallo Joris, wat een gevarieerde website. Ik fotografeer met een Canon 7d mk 2. Ik ben vaak te vinden in dierentuinen. Hiervoor gebruik ik mijn 70-300 lens. In de meeste situaties voldoet hij het prima. Soms wil ik echter meer inzoemen. Ik denk aan een 150-600 mm lens. Ik twijfel tussen de sigma n de tamron. Wat zou je aanbevelen?

Joris-Dijkema
Muzeyy
Door

Muzeyy

op 21 Oct 2020

Hallo Joris, ik heb een Canon 1100D body en wil graag een betaalbaar zoomlens, mijn budget is niet heel hoog, wat raad jij mij aan? Ik fotografeer graag buiten, zowel natuur als straat.

Joris-Dijkema
Hellen
Door

Hellen

op 13 Dec 2020

Hallo Joris, Als eerste wil ik je laten weten dat ik blij ben met de VIP cursus echt heel leerzaam. Nu mijn vraag. In augustus heb ik na de panasonic lumix dc-fz82 een Canon EOS 250D met een Tamron 18-400 mm lens gekocht., ik merk dat ik een haat liefde verhouding heb met de lens. Hij is echt heel scherp bij helder weer en tot inzoomen tot 200 mm , na de 200 worden de foto's onscherper. Kortom ik heb best een beetje spijt van de aankoop. Mijn intresse is toch wel het fotograferen van vogels en we gaan zodra het weer kan naar Spanje ( sierra nevada en extremadura) om vogels te fotograferen. Nu mijn vraag welke lens is daar het meeste geschikt voor? Hopelijk kun jij mij daar in adviseren. Alvast bedankt en ik zie graag je reactie tegemoet. Vriendelijke groet Hellen

Joris-Dijkema
Lieke Baartmans
Door

Lieke Baartmans

op 20 Jan 2021

Hoi Joris, Ik ben inmiddels een paar jaar aan het fotograferen met een Canon 200D en merk dat mijn huidige objectief Canon 18-135mm niet altijd meer voldoet. Ik ben dus op zoek naar een telelens en heb jouw (duidelijke) info hierover ook allemaal gelezen. Maar ik vind het nog steeds moeilijk kiezen. Ik zit te kijken naar een Tamron 16-300 en een Tamron 18-400mm, maar weet niet goed welke het meest geschikt is voor mij en mijn camera. Ik zou graag dieren (o.a. reeën, vogels, insecten) beter willen fotograferen dan dat ik nu doe. Maar ik kijk ook een beetje naar het gewicht, 539 vs 710gr, omdat ik niet zo heel groot ben en het misschien al snel te zwaar zal worden. (Mijn Macrolens weegt 600 gram en dat is nog om te doen.) Al met al kom ik er tot nu toe niet aan uit. Kun jij me hierin adviseren? Een andere optie dan de Tamron mag natuurlijk ook. Mijn budget is max. ongeveer €600. Ik hoor graag van je. Groetjes, Lieke

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Jan 2021

De Tamron 18-400mm lens adviseer ik je ivm bereik, zeker bij vogels of reeën. En is ook nog betaalbaar. Voor die lengte is de lens ook relatief licht.

Lieke Baartmans
Door

Lieke Baartmans

op 23 Jan 2021

Dank je voor je advies Joris. Dit maakt het makkelijker om de juiste beslissing te nemen. Het is tenslotte toch een hele uitgave waar ik graag zorgvuldig mee om ga. Groetjes, Lieke

Ellen
Door

Ellen

op 26 Jan 2021

Hoi, Joris, superfijn allereerst, de gratis download! Ik fotografeer al een paar jaartjes, en ook meestal in de M-stand, maar heb het gevoel er nog veel meer uit te kunnen halen. Vooral omdat ik me niet altijd in de technische kant verdiep. Ik heb nu een Canon 60D, best tevreden over en die hou ik voorlopig ook. Heb er de kitlens bij, groothoeklens 10-18, macro/portretlens 100mm (mn beste en fijnste lens) en de Tamron 70-300. En in die laatste zit t probleem.... Ik wil heeeeel graag vogels/dieren fotograferen en ben steeds teleurgetseld door de Tamron. Het is er ook 1 zonder beeldstabilisatie, Ooit gekocht als eerste lens, maar had beter door kunnen sparen voor een betere... Hoor nu veel goede geluiden over de Tamron 150-600 g2 en wil daar mee aan de slag. Is dit aan te raden? En is een statief echt nodig? Ik wil zo rond de 1000 euro kwijt zijn voor de lens Groeten van Ellen

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Jan 2021

hi Ellen, leuk en verstandig dat je niet meteen de duurste camera's wil want het gaat om jou zelf. En de lens is ook belangrijk. Je kan gaan voor de 150-600mm" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/tamron-150-600mm-f-5-0-6-3-sp-di-vc-usd-g2-review/">150-600mm Tamron G2. Op 600mm is het lastiger uit de hand. Je zal dan echt korte sluitertijden moeten gebruiken en dus hogere ISO. Je kan het eerst proberen en ook later nog statief kopen. Als je minder ver inzoomt is de noodzaak voor een statief minder groot. Als je meer wil leren en uit jezelf wil halen, bekijk dan mijn VIP" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">VIP Programma eens

Rob Verkaik
Door

Rob Verkaik

op 05 Feb 2021

hi Joris, ik heb een Canon EOS 1300D met een Tamron 18-200mm f/3.5-6.3 lens. Nu wil ik eigenlijk een lens er bij kopen, ik wil graag portret fotografie gaan proberen, maar wil ook natuur fotografie doen, zoals fotografie in het bos. Heb jij een goed advies voor mij.

Joris-Dijkema
Annie
Door

Annie

op 22 Feb 2021

Hallo Joris Ik fotografeer nu met een Sony dsc 400 v, leuke camera,maar lastig om uit de losse pols te schieten als je niet door het oog kan kijken (klein) en kan nu een canon eos 1200d met een 16-300mm Tamron lens overnemen van een kennis. fotografeer veel in de natuur wat raad jij mij aan.. Groet van annie

Annie
Door

Annie

op 22 Feb 2021

Hallo Joris Ik fotografeer nu met een Sony DSC HX 400 v, leuke camera,maar lastig om uit de losse pols te schieten als je niet door het oog kan kijken (klein) en kan nu een canon eos 1200d met een 16-300mm Tamron lens overnemen van een kennis. fotografeer veel in de natuur wat raad jij mij aan.. Groet van annie

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Feb 2021

Hi Annie, als het weinig kost kan dit wel. De lens is wel goed bruikbaar, de camera ook wel maar die is wel wat ouder. Je kan altijd nog een andere camera kopen als je de smaak te pakken hebt. Het gaat vooral om je eigen vaardigheden. Als je meer wil leren, bekijk eens mijn VIP" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">VIP Begeleidingsprogramma

Karin Mulder
Door

Karin Mulder

op 10 Mar 2021

Hallo Joris, Ik ben nu ruim 4 maanden aan het fotograferen en besteed er veel tijd aan. Ik heb een Canon EOS m50 met een standaard 15-45 mm lens, Ik zou graag een zoomlens aanschaffen maar heb wel ontdekt dat de objectieven met een EF-M lensvatting beperkt zijn. Ik heb de Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM op het oog, maar ik heb ook gelezen dat deze een plastic lensvatting heeft. Ik wil ook graag MACRO tussenringen kopen wat betekent dat ik de lens dan vaak zal verwijderen en ben bang dat dit op den duur problemen gaat geven. Wat kan jij me hier over adviseren? Groet, Karin

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Mar 2021

Hi Karen, het aantal lenzen voor EF-M is wat beperkt inderdaad. Ik denk dat de plastic vatting op zich wel oke is maar heb er zelf geen ervaring mee. Samen met de 15-45mm heb je met de 55-200mm wel meer bereik natuurlijk. Heb je het E-book al gedownload, dan krijg je ook tips en video's.

Sylvia Heyne
Door

Sylvia Heyne

op 21 Mar 2021

Hallo Joris Ik heb een Canon EOS 200D camera. Blij mee ;) Op dit moment heb ik de EFS 55-250 mm lens. Macro 0.85 m/2.8 ft. Graag zou ik nog een lens willen die nog beter kan inzoomen, maar wel scherp is! Scherpheid vind ik belangrijk. Weet u misschien wat ik nog zou kunnen aanschaffen?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 22 Mar 2021

Hi Sylvia, Zonder budget is dit lastig want dan er is zoveel keuze. Je kan denken aan een Sigma 100-400mm lens maar dit is wel een andere prijsklasse. De Tamron 18-400mm vind ik ook mooi voor je, maar op 400mm kan deze ietsje minder scherp zijn. Wel mooi allround. Heb je het gratis e-book al gedownload? https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/ Dan kan je ook video's zien en met mijn camera meekijken.

Maarten van Kessel
Door

Maarten van Kessel

op 21 Apr 2021

Hallo Joris, Ik sta op het punt om voor mijn Canon 7d een 150-600mm objectief aan te schaffen. Nu twijfel ik tussen de Tamron 150-600mm f5-6,3 DI VC USD G2 en de Sigma 150-600mm f5-6,3 DG OS HSM (C). Ik heb verschillende vergelijkingen gezien en bij de ene zeggen ze Tamron is iets beter en bij de ander zeggen ze Sigma. Kun jij hier een advies over geven? Ik wil hem voornamelijk gebruiken voor vogel/natuur fotografie, Het budget is rondt de €1000,- heb wel gezien dat de teleconverters van sigma goedkoper zijn dan die van Tamron , maar dat Tamron als minimaal diafragma 32/40 heeft en de Sigma maar tot minimaal 22 komt. Met vriendelijke groet Maarten van Kessel

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Apr 2021

Hi Maarten,Leuk, Minimaal diafragma is sowieso niet interessant. Niemand werkt op f/32 of f/40. Ik durf hier nu niet echt uitspraken over te doen, het lukt niet altijd om alle lenzen te kennen. ik heb wel goede verhalen gehoord over de Tamron 150-600mm f5-6,3 DI VC USD G2. Je kan die ook een keer een weekend kunnen huren als die beschikbaar is (bijv. Budgetcam).

wilco
Door

wilco

op 05 May 2021

Hi Joris, Tamron 18-400 mm f/3.5-6.3 Di II VC HLD past deze lens ook op een Canon EOS 80D? Ik heb dit nergens kunnen lezen.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 May 2021

Ja, heb ik al beantwoord onder andere blog. Als je maar versie voor Canon neemt

petra
Door

petra

op 01 Jun 2021

Ik heb overigens een Canon EOS 200D met een 18-55 lens.Ik hoop dat jij me kunt adviseren welke extra lens ik het beste kan aan schaffen voor het fotograferen van oa vogels, wild maar ook van motorcross, paardrijden en wielrennen/moutian bikers; dus veelal bewegende beelden. budget max 300 euro groet

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 05 Jun 2021

Hi Petra, Prijs/kwaliteit verhouding is heel hoog bij de Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM. Alleen voor vogels kom je gauw bereik tekort. Langere lenzen ga je niet makkelijk krijgen voor 300 euro, misschien 300mm maar de rest van de Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM is heel goed.

Anke Sol
Door

Anke Sol

op 21 Apr 2022

Hoi Joris, bedankt voor deze blog. Ik zou me graag de Tamron 16-300 mm f/3.5/6.3 Di II VC PZD Macro willen aanschaffen. Ik trek doe namelijk aan natuurfotografie, zowel landschappen als dieren, en ook aan algemene travel fotografie, dus dan lijkt deze Tamron lens wel ideaal. Ik gebruik al enkele jaren als body de Canon EOS760D. Past de Tamron 16-300 mm f/3.5/6.3 Di II VC PZD Macro op een EOS760D? En zou jij aanraden om nog een tijdje verder te blijven werken met de Canon EOS760D of lijkt het jou ook interessant om na al die jaren over te schakelen naar een nieuwere/betere body? Zoja, heb je misschien tips? Alvast heel hard bedankt. Groeten Anke

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 29 Apr 2022

Hi Anke, ivm een trip in de wildernis een wat latere reactie. De Tamron 16-300 mm f/3.5/6.3 Di II VC PZD Macro is vrij allround inderdaad. Als je ook aan dieren denkt dan is de Tamron 18-400mm misschien ook interessant. Voor dieren is dat bereik gunstig. Beide lenzen kunnen op een 760D als het de versies voor Canon zijn.Ik zou vooral kijken wat je mist bij een 760D in de praktijk en op basis daarvan later kijken naar iets anders.

Regina
Door

Regina

op 06 Oct 2022

Hoi Joris, Ik heb een Canon 18-55 + EF-S 55-250 Ik wil meer inzoomen voor dierfoto's, doe ook straatfoto's. Ik denk aan Tamron 18-400 maar waarom is de 100-400 duurder? Is er veel kwaliteitsverschil? En met de Canon? Zit dat in de scherpte of ruis ofzo?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 10 Oct 2022

De 100-400mm is degelijker gebouwd. Prestaties zijn ook beter (scherper) op 400mm dan bij de Tamron 18-400mm.

Doeke
Door

Doeke

op 30 Mar 2024

Hallo Joris, Een vraagje over een langere zoomlens, Heb nu de canon zoom lens EF 70-300mm 1:4-5.6 IS USM van ongeveer 12 á 13 jaar. Heb nu met vogels en dieren vaak veel te weinig zoom. Met mijn scootmobiel ben ik natuurlijk ook wat minder flexibel.

Doeke
Door

Doeke

op 30 Mar 2024

Hallo Joris, Een vraagje over een langere zoomlens, Heb nu de canon zoom lens EF 70-300mm 1:4-5.6 IS USM van ongeveer 12 á 13 jaar. Heb nu met vogels en dieren vaak veel te weinig zoom. Met mijn scootmobiel ben ik natuurlijk ook wat minder flexibel.

Doeke
Door

Doeke

op 30 Mar 2024

Hallo Joris, Zou jij voor een 100-400 gaan of Sigma 150-600 f/5-6.3 DG OS HSM C Canon EF + TC-1401 1,4X. Of nog iets anders welke kwalitatief beter is. Daar heb jij vast meer verstand van.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 07 Apr 2024

Hi Doeke, voor de 150-600mm want ook 400mm is voor vogels niet zoveel. Het is alleen wel wat groter.

Doeke
Door

Doeke

op 07 Apr 2024

Bedankt Joris en wat is dan de beste, is onderstaande goed (zie verder in bericht). Of is er een betere voor dezelfde prijs. Sigma 150-600 f/5-6.3 DG OS HSM C Canon EF + TC-1401 1,4X is zo'n converter ook de moeite van het aanschaffen waard.

Doeke
Door

Doeke

op 09 Apr 2024

Of is deze beter? Omdat deze weathersealed isTamron SP 150-600mm F5-6.3 Di VC USD G2. Ik hoor het graag van jou.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 15 Apr 2024

Hi Doeke, weathersealed zou ik zelf wel willen. Ik durf uit mijn hoofd niet te zeggen of de Sigma of Tamron het beste is. Sigma heeft ook en sports versie maar die is relatief duurder volgens mij.

Tonnie
Door

Tonnie

op 10 Apr 2024

Hallo Joris, Ik heb een canon 750 d camera en wil graag een telelens om bv vogels in de vlucht te fotograferen. Lukt dat met de lens van canon, de EFS 55-250mm IS STM of moet ik dan toch denken aan de tamron 100-400mm. Mijn budget is niet onbeperkt,

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 29 Apr 2024

Hi Tonnie, voor vogels heb je snel bereik te kort. Ook 400mm is niet altijd genoeg maar zeker beter dan 250mm. Vaak wordt 150-600mm gebruikt. Soms ook 150-500mm. Door een trip naar arctisch gebied (zonder Internet) ben ik nu pas in staat te reageren trouwens.

Reactie plaatsen