Welke Zoomlens voor Canon Kopen? Ontdek de Verschillen
Welke betaalbare telelens voor Canon? Afraders & Aanraders

Welke betaalbare telelens voor Canon? Afraders & Aanraders

Je hebt een Canon spiegelreflexcamera en je wil een telelens kopen om onderwerpen dichterbij te halen. Dit artikel is vooral bedoeld voor wie begint, hoewel later in het artikel ook lenzen worden besproken die interessant zijn als je al langer fotografeert en een basis hebt. Welke telelens koop je? Waar let je nu op? Ontdek in dit artikel een aantal aanraders en afraders en voorkom een miskoop.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Zo is dit artikel opgebouwd

Meer algemene tips over lenzen in andere artikelen

Dit is een artikel waarin ik een aantal concrete Canon telelenzen bespreek, vooral gericht op wie begint met fotograferen en verderop de wat duurdere lenzen die in vergelijking met de professionele een heel goede prijs/kwaliteitverhouding hebben.

Voor uitgebreidere uitleg over eigenschappen van lenzen, bekijk mijn artikel Welke lens kopen als je begint?

Wil je weten wat beeldstabilisatie is wanneer je er wat aan hebt, bekijk dan mijn artikel met tips over een lens met beeldstabilisatie.

Ik doe geen labaratoriumtests (niet de passie zeg maar), wel zie ik meerdere malen per week in mijn cursusgroepen foto’s van cursisten met bepaalde telelenzen.

 Wat is nu belangrijker: de lens of de camera?

Jij als fotograaf hebt de meeste invloed op de kwaliteit van je foto’s. Beheers je je camera-instellingen, kijk je goed en maak je sterke composities enz? Vervolgens is het de lens die meer invloed heeft dan de camera (de body). Het is dus slim om budget over te houden voor je lenzen en niet al je geld in een camera te steken.

Eerst de fotograaf, dan de lens en dan de camera!

Tips voor een telelens of superzoomlens voor Canon 

Hieronder bespreek ik kort een aantal telelenzen en superzoomlenzen. Het is niet mogelijk om alle lenzen te bespreken en ik vind dit ook niet het artikel om heel technisch te worden.

 • Een superzoomlens is een lens die heel allround is. Dus waarmee je zowel van dichtbij als verder weg uit de voeten kan. Dus bijvoorbeeld én het weidse landschap én een onderwerp dat verder weg is, zoals dieren, kinderen, sporters of gewoon inzoomen op een detail.
 • Als je een telelens of superzoomlens koopt, dan adviseer ik je om te kiezen voor een lengte tussen 200 mm en 300 mm. Als onderwerpen vaker verder weg zijn (bijvoorbeeld dieren) liever meer richting 300 mm dan 200 mm, maar ook 200 mm is al heel mooi om mee te starten.
 • Koop een telezoomlens mét beeldstabilisatie. Waarom lees je in dit artikel over lenzen met of zonder beeldstabilisatie. Je maakt minder snel onscherpe foto’s.
 • De snelheid van de autofocus kan ertoe doen als je veel onderwerpen fotografeert die bewegen. Het is dan niet fijn als een lens langzaam scherpstelt.
 • De lichtsterkte van een lens zegt iets over de hoeveelheid licht die een lens kan ‘binnenhalen’. Dit wordt uitgedrukt met diafragmagetallen, zoals f/3.5-5.6. Dit is voor beginners vaak al wat lastig te begrijpen (ik snap dat). Als beginner hoef je je hier niet zo druk om te maken. De meeste zoomlenzen zijn niet zo lichtsterk, maar dat geeft niet als je vooral overdag uit de hand fotografeert bij voldoende licht.
 • Weathersealed of niet? Dit zegt wat over de mate waarin de afdichtingen bescherming bieden tegen nattigheid (of stof). Weathersealed lenzen zijn duurder, heb je geen lens die weathersealed is dan moet je wat extra opletten bij water en stof.

Canon EF 75-300mm F/4-5.6 III

Canon-EF-75-300mm-f4_0-5_6-III-USM Telelens

Dit is een van de goedkopste telelenzen. Soms wordt deze ook als set aangeboden samen met de kitlens en een spiegelreflexcamera. De lens heeft geen beeldstabilisatie, alleen al om die reden vind ik het geen aanrader. Advies, geeft iets meer uit voor een lens met beeldstabilisatie. Het is het waard. Je maakt minder snel onscherpe foto’s. Het is wel mogelijk om scherpe foto’s te maken met een lens zonder beeldstabilisatie, maar als je nog niet goed weet hoe je je instellingen kiest (vooral sluitertijd) maak je het jezelf minder makkelijk om voor deze lens te gaan.

Tamron 70-300mm F/4-5.6 Di LD Macro voor Canon

 

Tamron 70-300mm F/4-5.6 Di LD Macro voor Canon telelens

Ook deze lens heeft geen beeldstabilisatie, daarom raad ik deze niet aan. Juist op een wat langere telelens zie je graag de functie van beeldstabilisatie. Je hebt dan minder snel last van onscherpe foto’s als je inzoomt, je maakt het jezelf dus wat makkelijker. Zeker als je niet ervaren bent met je instellingen. Laat je ook niet misleiden door de term ‘Macro’. Het is geen echte macrolens, die geven meer vergroting.

Canon EF-S 55-250 mm f/4- 5.6 IS STM

 

Canon EF-S 55-250 mm f/4- 5.6 IS STM

Dit is een telezoomlens met een heel hoge prijs-kwaliteitverhouding. De lens is erg licht van gewicht, waardoor je deze makkelijk meeneemt onderweg of tijdens je reizen. De beeldstabilisatie (IS: Image Stabilizer) helpt je minder snel onscherpe foto’s te maken uit de hand. Bekijk mijn aparte artikel over de Canon EF-S 55-250 mm f/4- 5.6 IS STM. Aanrader en voordelig geprijsd. Bekijk hier de huidige prijs van de Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM op Kieskeurig.nl Op het moment van schrijven is dat slechts 173 euro. Voor de weidsere beelden kan je je kitlens van 18-55 mm blijven gebruiken. Voor wie weinig budget heeft voor een telelens of voor wie eerst wil bekijken hoe leuk fotografie, is dit de aanrader.

Foto Canon55 250mm f4 5.6 IS STM Minke Bronk

Deze foto maakte Minke Bronk tijdens een cursus met de Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM. 

Tamron 18-270 mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD


Tamron 18-270 mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD voor Canon

Deze ‘superzoomlens’ zie ik ook regelmatig voorbijkomen bij mijn cursisten. Met 18 tot 270 mm heb je een groot bereik, je hoeft ook niet meer te wisselen van lens. De lens heeft ook beeldstabilisatie. Wel is het zo dat de lens helemaal ingezoomd op 270 mm minder scherp wordt. De prestaties zijn dus op 270 mm niet optimaal. Voor de een is dit goed genoeg, maar als je denkt dat je kritisch bent dan zijn er scherpere alternatieven!

Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM

Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM voor Canon

Deze superzoomlens is ook heel allround, van 18 tot 300 mm. Het is een lens die sterk is gebouwd, kan beter tegen stootje. De lens is daardoor ook wat zwaarder. Op het moment van schrijven kost de lens € 469,00. De scherpte is goed als je kijkt naar de prijs/kwaliteitverhouding. De lens is vrij snel met scherpstellen. Ook kan je behoorlijk dichtbij scherpstellen, waardoor je goed close-ups kan maken. Het is geen echte macrolens, maar de lens combineert wel een allround bereikt met interessante mogelijkheden voor closeupfotografie voor een nog betaalbare prijs. Voor wie net begint is dit natuurlijk een flink bedrag. Voor wie een Engels review wil bekijken, klik hier.


Canon EF 70-300 mm f/4.0-5.6 IS USM

Canon EF 70-300 mm f/4.0-5.6 IS USM

Optisch (qua beeldkwaliteit) is dit nog steeds een interessante lens in vergelijking met de opvolger die je hieronder ziet (‘type II’). De lens is degelijk gebouwd (hoewel net al alle andere lenzen in dit artikel niet ‘weatherproof’). De Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM is een sterke concurrent, de prijs-kwaliteit verhouding van die lens is heel hoog. De bouw van de Canon EF 70-30 mm f/4.0-5.6 IS USM is wel een stuk degelijker en de lens. De lens is daardoor wel twee keer zo zwaar. De lens kost op het moment van schrijven € 404,00.

Canon EF 70-300 mm f/4.0-5.6 II IS USM

canon 70 300 is usm ii telelens 500

Deze lens is de opvolger van de Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM. Qua beeldkwalitieit is de lens niet zozeer beter. De autofocus is wel verbeterd en de beeldstabilisatie werkt nog sterker. Voor video heeft deze lens voordelen, de lens kan beter scherpstellen op bewegende beelden in video’s. Voor veel fotografen is dit niet belangrijk. Op het moment van schrijven kost deze lens ongeveer 589 euro. Je kan een volledige Engels review bekijken (moeilijk te lezen voor beginners).

Tamron 16-300 mm f/3.5/6.3 Di II VC PZD Macro

Ook dit is een superzoomlens, met een nog weidser bereek dan de hierboven genoemde Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM. De Tamron heeft namelijk 16 mm vs 18 mm van de Sigma. Alleen voor echt weidse foto’s doet dit ertoe. Beide lenzen zijn goed bruikbaar voor wie begint, meer lengte wil, een allround lens wil (niet of nauwelijks wisselen) en het ook nog een beetje betaalbaar wil houden. De beeldkwaliteit van de Sigma is iets beter, de autofocus en de beeldstabilisatie van de Tamron 16-300 mm zijn wat beter. Qua gewicht schelen de lenzen niet veel, de Tamron is verder weathersealed en dat geeft meer bescherming bij nattigheid of stoffigheid. Het hangt van je fotografie af of je dat belangrijk vindt of niet. Sowieso raad ik aan een regenhoes te gebruiken.

Tamron 18-400 mm f/3.5-6.3 Di II VC HLD

Een vrij nieuwe lens is deze: de Tamron 18-400 mm lens die in 2017 werd geïntroduceerd. 400 mm geeft je veel bereik en is toch nog te doen uit de hand. Let op, de lens is niet geschikt voor fullframe camera’s. Nu je de lens met een cropcamera gebruikt (geen professionele fullframe camera maar een andere spiegelreflexcamera van Canon) dan is het bereik groter dan 400 mm. Namelijk 640 mm (400 mm x 1,6 cropfactor). Dit klinkt wat technisch maar je hoeft het ook niet echt te begrijpen, je krijgt gewoon ‘extra bereik cadeau’. Dit is voor bepaalde situaties een voordeel, als onderwerpen echt verder weg zijn of je wil vanaf een afstandje toch details of closeups maken. Denk aan fotografie dieren, sport, snapshots van mensen tijdens een evenement.

De lens is stof- en spatwatervrij, heeft een goede autofocus en is uitgerust met beeldstabilisatie. De beeldkwaliteit is goed, er is wel vertekening en de scherpte in de hoeken neemt wat af maar dat is normaal bij superzoomlenzen (alleskunners). Dit is een lens die heel allround is voor wie niet graag van lens wisselt. De lens is (op het moment van schrijven) wel duurder dan bijvoorbeeld de Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM of de Tamron 18-300 mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD Macro.

Tamron 100-400 mm f/4.5-6.3 voor Canon

Tamron heeft sinds het najaar van 2017 een alternatief voor de 100-400 mm lenzen van Canon zelf: de Tamron 100-400 mm f/4.5-6.3 voor Canon. Zowel voor fullframe camera’s als voor cropcamera’s. De prijs is op het moment van schrijven vaak € 869 euro. Bekijk kieskeurig.nl voor de huidige prijs van de Tamron 100-400 mm f/4.5-6.3

Met een prijs van bijna 900 euro is dit een lens die niet echt voor de beginner is bedoeld. Het is gericht op de gevorderde hobbyist. In vergelijking met de 100-400 mm lenzen van Canon zelf is deze lens een stuk gunstiger geprijsd (900 vs zo’n 2000 euro).

De Tamron 100-400 mm f/4.5-6.3 voor Canon is qua prijs/kwaliteitverhouding een heel goede lens die ik kan aanbevelen voor de hobbyist die al wat verder is. De lens is het voor die prijs echt waard.

Het gewicht ligt lager dan dat van de duurdere Canon EF 100-400 mm F/4.5-5.6L USM IS II.

Met een minimale scherpstelafstand van 1,5 meter is de lens ook te gebruiken voor closeups, bijvoorbeeld voor natuur- of dierenfotografie (op 400 mm).

De 18-400 mm lens van Tamron die ik eerder besprak is voor wie echt een allround lens wil. 100-400 mm is bijvoorbeeld interessant voor dieren, sport maar ook landschap (daar gebruik ik zelf een 100-400 mm lens voor).

Reviews over de Tamron 100 – 400 mm lens

E-photozine
De lens is erg makkelijk en bevredigend in gebruik en de prijs is aantrekkelijk. Optisch zijn de prestaties ‘overall’ heel goed. Weinig lensflare, snelle en stille autofocus, weerbestendig, compatible met een 1,4x extender voor nog meer bereik. De lens is alleen niet zo lichtsterk met f/6.3, de statiefgondel is niet meegeleverd en de bokeh is soms een klein beetje onrustig.

Techradar
De lens is een koopje, lichtgewicht lens met goede beeldkwaliteit en goede dure lenselementen. De lichtsterkte is wat minder, de statiefgondel zit er niet bij en de lens is korter dan de meest supertelezoomlenzen. Dat laatste is waar maar een 500 of 600 mm lens is weer moeilijk uit de hand te gebruiken en snel te zwaar. Centrumscherpte is beter dan die van de Sigma 100- 400 mm, de autofocus is heel snel en precies, contrast is excellent.  Beeldkwaliteit en stabilisatie zijn heel goed.

Dpreview.com
De tamron 100 400 mm lens is een geweldige telefotolens voor gebruik overdag, of je nu bewegende onderwerpen fotografeert of niet. Het biedt snelle, stille autofocus, goede beeldstabilisatie en is optisch (qua beeldkwaliteit) indrukwekkend op alle brandpuntafstanden (zowel 100 als 400 mm). De lens is ook compatible met de Tamron TAP-in Console, waardoor je firmware updates kan downloaden of de autofocus kan finetunen. De optionele statiefgondel kost 130 dollar. Stof en waterbestendig. Bokeh is bij het inzoomen op 400 mm ietsje meer onrustig, op kortere brandpuntsafstanden mooier. De lens is een aanrader.

100 – 400 mm vs Sigma/Tamron 150 – 600 mm lens

 • Tamron en Sigma bieden in ongeveer dezelfde prijsklasse als de 100 – 400 mm lenzen nog meer bereik: namelijk een 150 – 600 mm lens. Het zoombereik is natuurlijk een eerste verschil. 600 mm is een stuk meer dan 400 mm. Wanneer zou je dit vooral nodig hebben? Je kan denken aan vogelfotografie of wildlifefotografie.
 • Het gewicht is ook een verschil. Een 100-400 mm lens van een ruime 1,5 kg is goed uit de hand te doen, een 150-600 mm lens is zwaarder. De Sigma 150-600mm Contemporary is zo’n 2 kg en op zich is dat qua gewicht ook nog uit de hand te doen (dit is wel persoonlijk; niet iedereen vind het fijn). De professionelere Sigma Sigma 150-600mm Sports versie is zo’n 3 kg en dat is voor veel mensen niet heel lang uit de hand te doen.
 • Ook kan je met een 600 mm lens niet goed uit de hand fotograferen zonder dat je onscherpe beelden maakt. Elke minimale trilling die jij met je handen of lijf veroorzaakt, wordt door 600 mm zoom enorm vergroot. Je hebt dus snel last van bewegingsonscherpte.
 • Verschil is ook dat een 150- 600 mm lens meer eisen stelt aan een statief. Lang niet iedereen heeft een stevig statief dat daarvoor geschikt is. En naast het statief moet ook je statiefkop dit goed kunnen dragen. Ook hiervoor geldt dat niet iedereen over een statiefkop beschikt die dit goed aan kan.
 • Mee op reis? Een 100-400 mm lens neem je door de afmetingen en het gewicht eerder mee op reis. Het past ook eerder in de fototas van de gemiddelde fotografieliefhebber. een 150-600 mm lens is toch een stuk lomper en groter om te vervoeren en neem je minder snel mee in het vliegtuig. De beste lens is de lens die je bij je hebt zeggen ze wel eens..

Kortom, het is moeilijker om het maximale uit een 150-600 mm lens te halen dan uit een 100-400 mm lens.

Lees reviews op Internet over objectieven

Heb je eenmaal een objectief in je hoofd dat bij jouw budget past, ‘google’ dan eens op de naam van dat objectief in combinatie met de woorden ‘test’ of ‘review’. Zo zul je reviews kunnen vinden over de prestaties van een objectief, ook in vergelijking met andere objectieven. Het blijft in het begin alleen best lastig om te beoordelen wat je moet kopen als je er nog niet veel verstand van hebt. Ook is het vaak in het Engels. De termen zijn al gauw wat ingewikkeld voor wie het niet gewend is.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil je je echt goed & snel ontwikkelen?

Volg mijn Fotografiecursus Van Automatische Stand naar Resultaat >> met Kijk & Zie 4-Stappenplan en weet wat je wannéér moet doen voor krachtige, creatieve fotografie.

Online fotografiecursus


Bekijk ook deze artikelen:


Stel onderaan je vragen en krijg persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Ook interessant voor anderen? Delen mag!

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van de gratis E-books De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie en Ontdek de Creatieve lens die meer dan 15.000 keer zijn gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.

Door

Irene

op 8 August 2017

Goede tips op deze site, ik heb de 55-250 mm lens meteen bij mn camera gekocht. Groetjes Irene

Door

Juliette

op 30 August 2017

Hallo Joris,

Bedankt voor de tips. Ik ben beginnend fotograaf en heb momenteel een 1200D Canon met 18-55mm en telelens .
Ik ga binnenkort naar Canada op vakantie en wil graag nog investeren in een nieuwe objectief.
De huidige hebben namelijk geen beeldstabilisatie , en als ik mijn fotos terug zijn er vaak veel wazig, omdat ik geen statief kan meenemen.
In Canada ga ik met name landschap en dieren op afstand fotograferen, welke adviseer jij dan? De Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM ?

Groetjes Juliette

Door

joris2

op 31 August 2017

Hallo Juliette,

Als je geen lenzen wil wisselen, dan is de Sigma 18-300 mm f/3.5-6.3 Macro OS HSM inderdaad een optie. Als je het niet erg vindt om de 18-55 mm lens te gebruiken voor de weidsere landschappen dan kan je ook de Canon EF-S 55-250 mm f/4- 5.6 IS STM nemen. Dit is een stuk voordeliger!

Door

Jos

op 21 November 2017

Hallo Joris.
Ik heb nu een canon lens 18-200 mm
Nu wil ik deze graag uitbreiden.met een lens tamron 70-300 mm om de foto's toch iets dichter bij te halen.
De keuze is met of zonder stabilisator.
Zonder ongeveer 150 euro met ongeveer 350 euro.
Wat is wijsheid in dit geval.
Heb je hierover tips of een heel ander idee.
Bij nog grotere lenzen heb je natuurlijk ook een heel ander prijskaartje en ik zit met een beperkt budget.


Door

joris2

op 22 November 2017

Hi Jos,

Via email heb ik je al geholpen. Met stabilisatie is mijn advies, het voorkomt eerder onscherpe foto's door je handtrilling.

Door

Jay

op 5 December 2017

Hi Joris,

Welke lens zou je aanbieden voor portretten en landschappen die niet al te duur is? (canon)

Groetjes Jay

Door

joris2

op 10 December 2017

Hallo Jay,

Dit zijn 2 heel verschillende onderwerpen. Ik weet niet precies wat je niet al te duur vindt. Voor portretten zou ik een 50 mm f/1.8 kopen. Voor landschappen kan je de 18-55 mm gebruiken voor weidsere beelden en bijv. de 55-250 mm die ik in dit artikel noem om meer in te zoomen.

Door

Liesbeth

op 18 January 2018

Bedankt voor de tips, Joris!

De Tamron 18-200mm F3.5-6.3 Di-II VC Canon staat niet in je lijstje. Heb je daar al ervaring mee?
Ik twijfel tussen deze lens en de Canon EF-S 55-250mm F4.0-5.6 IS STM om meer te kunnen inzoomen, o.a. op roadtrip in Amerika. Ik heb een Canon Eos 200D met kitlens 18-55mm en mijn budget is eerder beperkt.

Alvast bedankt voor je reactie.

Groetjes, Liesbeth

Door

joris2

op 18 January 2018

Hi Liesbeth,

De Canon die je noemt biedt wat mij betreft nog meer waarde voor het geld en heeft meer bereik.

Groeten,

Joris

Door

Liliane

op 30 January 2018

Hallo Joris,
Heb een Canon EOS 77d. Wil een 100-400mm lens kopen. Welke ? Tamron, sigma of canon???? De verschillen ?? Zijn allemaal met stabilisatie.
Groetjes,
Liliane

Door

Mayko Heemskerk

op 6 March 2018

Hallo Joris ik heb een canon mark drie en wil een 18-300 F3.5-6.3 is dat mogelijk

Door

Joris Dijkema (1983)

op 6 March 2018

Hallo Mayko, Je vermeldt geen merk van de lens. Als het zou gaan om deze lens: Sigma 18-300mm f/3.5-6.3 DC Macro OS HSM Canon, dan geldt dat die niet voor fullframe camera's is (niet voor jouw camera). Dit kan je afleiden uit de afkorting 'DC'

Door

Marianne

op 6 March 2018

Hallo Joris, Past de door jou aanbevolen lens EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM op een Canon EOS 1100D? Vriendelijke groet, Marianne ps: geweldige blog, als beginner heb ik heel veel aan jouw tips en uitleg

Door

Joris Dijkema (1983)

op 6 March 2018

Marianne, dank je voor je compliment. Jazeker, deze past op je Canon EOS 1100D :). Ps. sinds gisteren is de nieuwe website live gegaan. Groeten, Joris

Door

Issabella

op 22 March 2018

Ik ben op zoek naar een nieuwe body en denk aan D77. nu heb ik ook een 100-400 telelens van canon, kan ik die gebruiken op de D77? Dank

Door

Joris-Dijkema

op 22 March 2018

Je Canon 100-400 mm lens is te gebruiken op de Canon EOS 77D. Binnenkort ga ik mijn artikel over Canon spiegelreflexcamera's voor gevorderden updaten. Ik zou zelf denk ik voor iets meer geld voor een 80D gaan.

Door

Jan

op 19 June 2018

Beste Joris, Is er een overzicht van de Canon zonnekappen. Hoe zit de benaming in elkaar. vr gr Jan Canon EOS 1 DX , EF 100-400 L IS USM, EF 70-200 L, 38-76, 50 mm macro,28-80,28-90, expander EF 2x

Door

Joris-Dijkema

op 19 June 2018

Hoi Jan, Op dit momnent is dat er niet. Misschien komt het nog. Groet, Joris

Door

Edo

op 21 June 2018

Hoi Joris, ff snel een vraag, we zijn sinds kort in het bezit van een Canon EOS 1300D, nu wil ik graag weten of de Canon EF 75-300mm F/4-5.6 III zoomlens hiervoor kunnen gebruiken, dus of we zonder problemen de lenzen kunnen verwisselen. MVG, Edo van Heese

Door

Edo

op 21 June 2018

Was er vergeten bij te zetten dat ik vnl. concerten/festivals wil gaan (proberen) te fotograferen, om te beginnen bij daglicht.

Door

Joris-Dijkema

op 22 June 2018

Daglicht is makkelijker ja.

Door

Joris-Dijkema

op 22 June 2018

Die lens kan je daarvoor gebruiken. Hij heeft alleen geen beeldstabilisatie, dit raad ik standaard wel aan

Door

Edo van Heese

op 24 June 2018

Dank voor je reactie, MVG Edo.

Door

Asje

op 12 July 2018

Hoi Joris, ik heb een Canon EOS 70D. Mijn Canon lens 18-200mm is stuk en ik twijfel of ik nu dezelfde lens terug moet kopen of een Tamron 18-400. Beiden met beeldstabilisatie. Ik ben gewoon hobby-fotograaf en fotografeer vaak tijdens vakanties.

Door

Joris-Dijkema

op 12 July 2018

18-400 mm is wel erg groot. Voor wildlife kan het een voordeel zijn. Ik zou naar een winkel gaan en het verschil voelen tussen 18-400 mm en 18-300 mm. Dan ervaar je het zelf (in gewicht bijvoorbeeld) en grootte.

Door

Peter Nagtegaa

op 27 July 2018

Mijn lens sygma 18-200 is stuk en ik overweeg nu de sygma 18-300, echter ik twijfel of ik wil overgaan op een systeemcamera met een lens die vergelijkbaar is. Mijn huidige canon 60d is nog wel prima. Ik kan de keuze nog niet maken. Help...

Door

Louis

op 19 September 2018

Ik heb ook de Tamron 18-270 mm F/3.5-6.3 Di II VC PZD lens gehad. Een nadeeltje is dat, als je de lens naar beneden richt, de lens naar beneden zakt. Best lastig, maar ik kon hem ergens inruilen voor een 70-200 van Canon. (mooie lens),.

Door

Joris-Dijkema

op 22 September 2018

De Tamron die je noemt is op 270 mm ook wat soft, de 70-200 serie van Canon is zeker heel goed.

Door

Louis Scherrenberg

op 28 September 2018

Ik heb een Canon EOS 500D. Ik maak graag natuurfoto’s en ben nu op zoek naar een telelens om dieren in het wild wat dichterbij te krijgen. Ik heb ongeveer 600 euro te besteden. Verder heb ik een vraag mbt bewegende beelden. Komend jaar ga ik naar Canada en heb grote kans om daar orka’s, bultruggen en blauwe vinvissen tge zien van redelijk dichtbij. Als je op het juiste moment op de juiste plek bent. Je ziet wel eens van die beelden dat ze bijna helemaal uit het water omhoog springen. Welke instelling kan ik daarvoor het beste gebruiken? Sportinstelling of een andere handmatige instelling?

Door

Joris-Dijkema

op 28 September 2018

Louis, ik zou sowieso gaan voor minimaal 300 mm lengte en geen 200 mm. De Sigma 18-300 mm in dit artikel is bijvoorbeeld een degelijke lens. Voor bewegende beelden kan je het beste je camera zelf leren instellen, sportstand is niet ideaal. Dat is eigenlijk een automatische stand. Het is beter om zelf grip te hebben op de sluitertijd en het scherpstellen (ook daar verlies je controle in sport-stand of automatische stand). Echt het leren instellen van de camera in verschillende situaties leer ik mensen in mijn cursussen. Binnenkort komt er ook een online cursus waarin ik mensen met een heel duidelijk stappenplan ook bewegende foto's laat maken. Canada moet prachtig zijn, staat hier ook nog op de lijst maar voorlopig heb ik nog andere plannen.

Door

joelle Franssens

op 6 October 2018

Ok, ik zie door de bomen het bos niet meer. Ik wil een gewone leuke camera met een telelens om vooral hockeywedstrijden te fotograferen. Ben geen professionele fotograaf dus auto standje is prima voor mij. Objecten dichtbij halen is wel belangrijk en stabilisatie ook aangezien ik gewoon uit de hand fotografeer. daarna uploaden op de computer en delen met het team. een stukje film zou ook nog leuk zijn maar niet noodzakelijk.

Door

Joris-Dijkema

op 8 October 2018

Hallo Joelle, Het is moeilijk om uit alle camera's/lenzen een keuze te maken, dat begrijp ik. Ik raad je 300 mm aan voor hockey. Bijvoorbeeld de Sigma 18-300 mm die ik noem in het artikel. De 55-250 mm is ook heel goed en low budget, maar ik vind 300 mm beter voor je hockey. Ook heb je met 18-300 mm één allround lens. Filmen hangt af van je body, niet van de lens in jouw geval.

Door

jos van Erp

op 8 October 2018

Goede dag ik heb de canon 750d en als telelens de 70 mm 300 van canon. Voor vogel fotografie kom ik hiermee vaak te kort. Nu wil ik graag een grote tele kopen. Ik zie de sigma 150 600 sports. Maar ook de canon 400 mm 5.6. Ik weet het echt niet meer . Kun jij me helpen ? Gr Jos

Door

Joris-Dijkema

op 9 October 2018

Bekijk even dit artikel: . Grootste verschil is dat een 400 mm lens handzamer is dan een 150-600 mm en dat die laatste ook moeilijker zonder statief te gebruiken is. En het gewichtsverschil is er ook wel.

Door

Ron

op 18 November 2018

Hoi Joris, Ik ben in het bezit van een Canon Eos 400D digitaal. Daar heb ik nu een Tamron lens 18-270mm F /3.5-6.3 mee in gebruik. Afgelopen jaar was ik in Canada en merkte ik dat ik toch iets verder wil kunnen inzoomen. In 2019 ga ik weer naar Canada. Welke lens raad je me aan? Zou een Tamron 16-300 of een 18-400 een optie zijn en zo ja welke adviseer je dan?

Door

Joris-Dijkema

op 18 November 2018

In jouw geval adviseer ik de Tamron 18‑400 mm f/3.5‑6.3 DI II VC HLD lens. 270 mm was te weinig voor je, dan is 300 mm niet een grote vooruitgang. 400 mm is wel een verschil.

Door

Bert Illegems

op 29 November 2018

Hoi Joris, ik heb een Canon D80. Ik ben van plan om een lens aan te schaffen voor vogel- en wildfotografie, al dan niet in een schuilhut. Ik twijfel tussen de Canon 100 - 400 mm + converter, de Sigma 150-600 sport of de nieuwe 60 -600 sport en de Tamron 150-600. Graag uw advies. Grtjs Bert

Door

Joris-Dijkema

op 30 November 2018

Hi Bart, De 100-400 mm van Tamron voor Canon is sowieso een heel sterke lens. De Canon 100-400 type II ook, maar die is erg duur. Ik gebruik die ook wel eens met converter, maar dit kan met de Tamron 100-400 ook. Die zou zou ik nemen als het gaat om een 100-400 mm lens. De Tamron 150-600 mm is groter en wat zwaarder. De Sigma Sports versie 150-600 mm is nog wat zwaarder, mooie lens. Die ga ik zelf mogelijk nog eens kopen. De vraag is ook hoe mobiel je wil zijn. Vanuit een hut is 600 mm wel mooi voor vogels, 100-400 vind ik makkelijker om mee rond te lopen.

Door

Cor de Jong

op 29 November 2018

Hallo Joris, Ik ben een gevorderde hobbyfotograaf, woon midden in de natuur en struin geregeld door het veld. Afhankelijk van de situatie fotografeer ik voor het merendeel met de M, Av of Tv functie. De camera die ik gebruik is een Canon EOS 650D in combinatie met de volgende lenzen: Canon lens EF 70-300mm 1:4-5,6 IS USM Canon EFS 18-135mm. Canon EFS 18-55mm. Ik fotografeer alles wat mijn interesse of aandacht heeft maar vooral (roof)vogels in de vlucht vind ik een uitdaging om die goed op de foto te krijgen. Daar gebruik ik de 70-300mm lens voor maar ik kom vaak zoom tekort. Wil ik even later bijv. een libelle of plant fotograferen dan kan ik met de 70mm fysiek niet dichtbij genoeg komen wat betekent dat ik van lens moet wisselen. Ik zit te denken om de 300mm lens in te ruilen voor een lens met een groter zoombereik omdat ik daar toch het meeste tekort kom en twijfel tussen de Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 DI VC USD of de Tamron 18-400mm F/3.5-6.3 DI II VC HLD. De 18-400 zou dan een ideale oplossing zijn om in het veld niet steeds van lenzen te hoeven wisselen. Wat me opvalt is dat deze lens en stuk goedkoper is dan de 100-400. Je zou juist verwachten dat die duurder zou zijn omdat de 18-400 een groter bereik heeft. Weet jij waar dit prijsverschil in zit en welke lens zou jouw voorkeur hebben rekening houdend met prijs/kwaliteit/toepassing? Beiden lenzen liggen wat prijs binnen het budget. Graag je advies en misschien heb je een andere suggestie. Bvd. Groet, Cor

Door

Joris-Dijkema

op 30 November 2018

Cor, Dank voor je uitleg. De Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 DI VC USD is erg goed en kan ik aanraden. Deze is erg degelijk. De Tamron 18-400mm F/3.5-6.3 DI II VC HLD als je echt niet van lens wil wisselen, anders zou ik de 1e nemen. Die zou je ook nog een keer met een 1.4 converter kunnen gebruiken. Prijsverschil zou ik echt in moeten duiken, durf ik nu niet te zeggen.

Door

Johan barends

op 30 November 2018

Ik heb de 50mm F/1.8 lens aangeschaft en heb hier al wat mee geëxpirimenteerd en werd er al enthousiast van. Ik heb een Canon 700D camera en wil er graag nog een zoomlens bij hebben. Ik fotografeer graag in de natuur maar ook graag de kleinkinderen. Als je mij nog een zoomlens kan aanbevelen hoor ik het graag. Ik heb ook de standaard Canon efs 18-55 mm lens.

Door

Joris-Dijkema

op 30 November 2018

Heel leuk, de 50 mm f/1.8 is zeker een raanrader. Een zoomlens is een aanrader. Heel voordelig en toch heel goed is de Canon 55-250 mm f/4-5.6. IS STM. Je moet dan wel soms wisselen naar een 18-55. Wil je meer bereik, dan bijv. Sigma 18-300 mm die ik noemde of 18-400 mm van Tamron. Je moet afwegen of je het bereik nodig hebt en hoe licht/zwaar het mag zijn.

Door

Guido Roeland

op 6 December 2018

Hi Joris, Leuke en duidelijke uitleg!! Heb je echt wat aan. Maar toch nog een vraagje. De echt goede(lees proffessionele)lenzen zijn niet goedkoop, ze zijn het waard hoor maar toch, ik loop niet elke dag op zak met meer dan 2000 euro. Hoe lang kan een lens mee?? beter gevraagd; kun je een gebruikt objectief kopen en waar moet je dan op letten?! Ik wil graag een EF 70-200 F2.8 IS III USM kopen maar die kost gewoon ff 2339 euro!! Weet jij wat het praktische verschil is met zijn voorganger? Het verschil in prijs is nu z0'n 500 euro.

Door

Joris-Dijkema

op 6 December 2018

Hi Guido, Dat klopt. Belangrijkste is wat je zelf kan en waarvoor je het wil gebruiken. Tips over 2e hands lenzen zal ik via mail sturen. Een lens kan heel lang mee en houdt vaak ook lang zijn waarde. Veel langer dan een camera. Verschil tussen de Canon EF 70-200 F2.8 IS II USM en Canon EF 70-200 F2.8 IS II USM is niet de scherpte of beeldkwaliteit. De III is wat beter om lensflares tegen te gaan in heftig tegenlicht. Wie een II heeft hoeft geen upgrade te doen naar III wat mij betreft. Dat geld kan beter anders worden besteed. Het is nauwelijks een upgrade te noemen. Sowieso vind ik dat ontwikkeling op 1 moet staan (hoeft niet eens per se bij mij; is aan iedereen zelf).

Door

Arjan Raaijmakers

op 6 December 2018

Hallo Joris, Dank je wel op voorhand voor je leuke site en je duidelijke informatie. Ik fotografeer al een tijdje, maar speel nog te weinig met de handmatige instellingen. Leuk om hier dan zoveel kennis op te doen. Ik ben zelf in het bezit van een Canon EOS750 met een EF-S 15-85mm IS USM lens en wil eigenlijk ook graag foto's maken van dingen op afstand en dus zoek naar een telelens. Nu zie ik de interessante 55-250 lens staan, maar doe ik dan geen (voor een hobbyist zichtbare) stap terug in kwaliteit vergeleken met mijn huidige lens en voegt die 200mm voldoende toe op de huidige 85mm? Of kan ik dan beter meer uitgeven en voor een 70-300mm lens gaan. Bedankt voor je reactie.

Door

Joris-Dijkema

op 7 December 2018

Hi Arjan, Leuk je enthousiasme. De Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM biedt zeer hoge kwaliteit voor weinig geld (ook is deze licht). 250 mm zoombereik of 85 mm is een groot verschil dat nieuwe mogelijkheden geeft. Het is zeker geen mindere lens dan een 300 mm lens. Of je 300 mm nodig hebt, hangt af van je fotografie. Bijvoorbeeld dieren, daar heb je vaak lengte tekort en dan kan nog wat meer dan 250 mm aan te raden zijn. Over 300 mm lenzen staan ook adviezen in het artikel.

Door

Arjan Raaijmakers

op 11 December 2018

Hoi Joris, Dank je wel voor je reactie. Ik ga de lens kopen en ervaring op doen. Gr. Arjan P.s. geweldig om te zien dat er nog persoonlijke reacties komen en dat al zo snel!

Reactie plaatsen

Koekje erbij?