30 Tips voor Prachtige Paardenfotografie

Paarden zijn naast honden en katten populair bij fotografieliefhebbers. Niet zo gek omdat het gewoonweg prachtige dieren zijn. Die ook nog eens krachtig en snel zijn. Wat prachtige actiefoto’s of stijlvolle beelden kan opleveren. Voor het fotograferen van paarden is het niet meteen nodig om echt verstand van paarden te hebben. Al helpt het natuurlijk wel als je iets weet van het dier, daarom hieronder niet alleen tips voor paardenfotografie maar ook info en weetjes over paarden zelf. Dit helpt je voor betere foto’s.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies van mij op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (prachtige portretfoto’s van dieren, betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoudsopgave:

  1. Begin met één paard
  2. Let op de oren
  3. Paarden in de wei
  4. De ene wei is de andere niet
  5. Dorpsweilanden
  6. Wilde paarden fotograferen in Nederland
  7. Trek de stoute schoenen aan
  8. Luister naar de verzorger
  9. Wees voorzichtig met je flitser
  10. Maak gebruik van een assistent of twee
  11. Kijk eens rond in een manege
  12. Foto’s van paardrijles
  13. Paarden fotograferen tijdens een buitenrit
  14. Vang de sfeer van de seizoenen
  15. Paardenfotografie bij wedstrijden en evenementen
  16. Paarden hebben geen achteruitkijkspiegel
  17. Paard en hindernis: springwedstrijden
  18. Lijnenspel in je actiefoto
  19. Andere sporten voor paardenfotografie
  20. De hoefsmid
  21. Fotografeer eens een werkpaard
  22. Close-ups: let op de details 
  23. De beste tijden om aan het werk te gaan
  24. Besteed aandacht aan de achtergrond
  25. Zoek de juiste achtergrond bij het paard
  26. Wissel van standpunten
  27. Band tussen mens en paard
  28. Vrijheid, blijheid
  29. Groothoeklens voor humor
  30. Vollere kleuren in het bos

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies van mij op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

1. Begin met één paard

Maak het jezelf in het begin niet te moeilijk en begin met het fotograferen van een enkel paard. Een kudde kan door het samenspel mooi zijn maar kan aan de andere kant ook een rommeltje worden. Eén paard is gemakkelijker in de gaten te houden en belangrijker nog: het is makkelijker om rust en orde aan te brengen dan bij een groep paarden.

2. Let op de oren

Paarden zijn heel erg expressief en met een beetje goede wil kun je in een oogopslag zien in wat voor stemming ze zijn. Let maar eens op de oren. Als ze naar voren staan, is het paard vriendelijk en nieuwsgierig. Zijn ze naar achteren geklapt, wijst dat op spanning, angst of zelfs agressiviteit.

Paarden fotoshoot

3. Paarden in de wei

Nederland is een paardenland, het is dus makkelijk genoeg om paarden tegen te komen. Je hoeft alleen maar op het platteland op zoek te gaan naar een weiland met paarden. Een vriendelijk en nieuwsgierig paarden wil nog wel eens naar het hek komen, om jou eens goed op te nemen. Een mooie gelegenheid voor een portret. Blijft het paard wat verder weg, dan gebruik je een telelens om hem dichterbij te krijgen. Dit hoeft niet heel duur te zijn, 300 mm is een goed uitgangspunt als je onervaren bent en een betaalbare telelens zoekt die te tillen is en waarmee je uit de hand makkelijk werkt.

4. De ene wei is de andere niet

Een kaal stuk gras tegen oninteressante bebouwing is minder spannend dan een weiland met hoog gras met als achtergrond een bosrand of een bloeiend aardappelveld. Toch zul je het ermee moeten doen als je net dat ene paard wil fotograferen. Speel in dat geval wat meer met scherpte-diepte zodat de achtergrond vaag wordt.

5. Dorpsweilanden

Kijk vooral eens rond in dorpen, er zijn er nog genoeg waar je tussen de mooie boerderijtjes en historische huizen een weiland met paarden kunt vinden. Een recept voor idyllische plaatjes.

Paardenfotografie bos tips

Paard en ruiter in het heftigste deel van de zonneharp in de herfst… Als je goed kijkt, zie je dat de adem van het paard wordt verlicht…

If i could find words, i would not be a photographer…

6. Wilde paarden fotograferen in Nederland

Je zou natuurlijk ook op ‘safari’ kunnen gaan om wilde paarden te fotograferen. Daarvoor hoef je niet eens het land uit. In Nederland kun je in verschillende natuurgebied wilde paarden tegen komen.

Het meest bekend waar Konikpaarden leven zijn de Oostvaardersplassen maar ook in de Maasvallei en het Lauwersmeer loop je de kans oog in oog te komen met deze grote grazers. Exmoorpony’s grazen op Terschelling.Waarschuwing: dit zijn wilde dieren, benader ze daarom voorzichtig, blijf op een afstand. Op de website van bijvoorbeeld het Staatsbosbeheer, kun je meer informatie vinden.

7. Trek de stoute schoenen aan

Goed, je hebt dus zin om paardenfoto’s te maken en je hebt al een beetje voor ogen wat je wilt. Maar wat als je geen paard bij de hand hebt? Of niemand kent met een paard? Dan trek je de stoute schoenen aan en ga je de boer op.
Als je voor jezelf foto’s gaat maken van paarden die je niet in het ‘wild’ tegenkomt moet je wel weten bij wie je moet zijn. Leg uit wat je van plan bent, vraag of er interesse is en houd je aan de gemaakte afspraken.

8. Luister naar de verzorger

Praat en luister naar de eigenaar of verzorger van het paard dat je wilt fotograferen. Hij of zij kent het paard goed en weet hoe je het dier het beste kan benaderen.
Zorg ervoor dat iemand die het paard goed kent in de buurt blijft om het paard als het nodig is gerust te stellen en om jou te helpen hem goed en veilig te benaderen. Neem de tijd om het paard te leren kennen en om de foto’s te nemen. Trek er gerust een aantal uur of zelfs een dag voor uit.

Als je je zeker genoeg voelt, en de eigenaar denkt dat het een goed idee is, kun je het paard aanraken. Als het je eerste keer is, volg dan de aanwijzingen van de eigenaar op.
Is iedereen op zijn gemak, kun je een paar proeffoto’s maken. Alleen om te kijken hoe het paard reageert.

Hoe fotografeer je paarden

9. Wees voorzichtig met je flitser

Als je een flitser wil gebruiken, vraag aan de eigenaar/verzorger of dit oké is. Pas als je zeker weet (alhoewel je dat nooit kan zijn) dat het paard daaraan gewend is, kun je erover denken te flitsen.

10. Maak gebruik van een assistent of twee

Bij het fotograferen van paarden is het slim om naast de eigenaar/verzorger een assistent erbij te hebben. De eigenaar – of iemand die het paard goed kent – heb je nodig om het paard vast te houden of te leiden, te poetsen (als er ergens een vlekje zit), op en af te zadelen en zo nodig gerust te stellen. Je assistent heeft dan alle tijd om jou te helpen met je materiaal met allerlei kleine karweitjes.
Bijvoorbeeld om lastige vliegen weg te jagen met een bus vliegenspray, maar ook om de aandacht van het paard te trekken, zodat hij de juiste kant opkijkt.

11. Kijk eens rond in een manege

Loop eens langs bij een manege en vraag of je daar een keer mag fotograferen. Als je geluk hebt – en het niet te druk is – krijg je naast toestemming ook nog eens een rondleiding en uitleg door een enthousiaste medewerker of vrijwilliger.

Leg aan de manegehouder uit wat je bedoeling is en geef hem of haar de kans om je foto’s te bekijken. Het kan namelijk zijn dat je per ongeluk opnamen maakt van mensen (kinderen!) of pensionpaarden die niet op de foto willen of mogen. Een idee is ook om als bedankje wat foto’s te delen. Leuk voor bijvoorbeeld de website of de Facebookpagina van de manege. Op een manege heb je meestal de keus uit paarden en pony’s in alle soorten, kleuren, maten en temperament. Ook is er misschien een kans om het paardenleven in beeld te brengen.

Tips voor fotograferen van paarden

12. Foto’s van paardrijles

Interactie van paard en ruiter in de lessen, op- en afzadelen en poetsen of gewoon lekker ravotten in de weides. Veel maneges hebben een binnen- en een buitenbak zodat je de keus hebt uit binnen- of buitenopnamen. Voorkeur is waarschijnlijk buiten omdat een binnenbak vaak geen inspirerende achtergrond biedt. Daarbij is het daar vaak ook donkerder.

13. Paarden fotograferen tijdens een buitenrit

Heb je eenmaal een goed contact met een paardeneigenaar of een manege kun je erover denken om het land in en op te gaan. Er zijn goede foto’s te maken tijdens buitenritten.
Wat is er bijvoorbeeld mooier dan paarden die door de vloedlijn op het strand galopperen? Opspattend water, zand en op de achtergrond de branding maken de opnames!
Iets anders dan een strandrit maar wel op het zand? Ga dan met paard en ruiter naar een zandverstuiving in bos of heideveld. Stuivend zand, vliegdennen en als je geluk hebt bloeiende heide garanderen bijna magische foto’s.

Nog een idee is in de zomer het water opzoeken. Paarden vinden het vaak prettig om bij water te zijn en er zijn er die zelfs tot borsthoogte een vennetje of meertje inlopen. Een ruiter op een ongezadeld paard wat met vier benen in het water staat – kan het nog zomerser?

14. Vang de sfeer van de seizoenen

Buitenopnames kun je altijd maken. Elk seizoen is speciaal en vraagt gewoon om gevangen te worden door een fotograaf. Ruiter en paard komen het hele jaar buiten, dus waarom dat niet vastleggen? Kleurige herfstbossen, bollenvelden, sneeuwduinen en zelfs regenbuien geven je paardenfoto’s kleur en atmosfeer.

Paarden fotoshoot actie rennen

15. Paardenfotografie bij wedstrijden en evenementen

Ook hierbij, vraag je of je welkom bent. Leg contact met degenen die de wedstrijd of het evenement organiseren en informeer of je als fotograaf aanwezig mag zijn.
Oké, als het je bedoeling is om net als de anderen bezoekers langs de lijn of aan het hek te staan, heb je geen toestemming nodig en kan je je gang gaan, maar wil je dichter op de actie komen is het mooi om achter de schermen te werken.
Als je geluk hebt krijg je een polsbandje en mag je dichterbij paard en ruiter je foto’s maken. Op het inspringveld bijvoorbeeld of – in geval van de aangespannen sport – bij het optuigen van de paarden en het inrijden.

16. Paarden hebben geen achteruitkijkspiegel

Loop nooit zomaar achter een paard langs. Paarden kunnen niet goed zien wat er achter ze gebeurt en trappen eerst voor ze vragen stellen. Wees op je hoede als een paard (bij wedstrijden) een rood lintje in de staart draagt. Dit is geen versiering maar een internationaal gebruikt teken om te waarschuwen dat het paard trapt.

17. Paard en hindernis: springwedstrijden

Foto’s van springwedstijden zijn altijd spectaculair. Belangrijk is dat je een goede plaats vindt waar je kan staan. Een goed punt is in de buurt van een hindernis – als het je lukt probeer de laatste hindernis goed in beeld te krijgen. Het is de hindernis waarbij het alles of niets is, terwijl je ook nog een redelijke inschatting kan maken wanneer het paard gaat springen. Maak continu-opnamen, dan krijg je opnamen van de hele sprong. Fantastisch zijn foto’s waar van het paard tijdens de sprong vliegend over de hindernis tijdens de afzet. Maar vergeet ook niet wat foto’s van een aanloop te nemen, de machtige galopsprongen waarmee het paard de hindernis nadert zijn heel indrukwekkend.

Bepaal van tevoren wel even of je gekozen hindernis een achtergrond heeft waarmee je kunt en wilt werken. Om iets te noemen: Wil je alleen paard, ruiter en hindernis of wil je de dynamiek van het publiek meepikken? Maar je kunt natuurlijk ook tegen sponsorborden, bosjes of de jurywagen aankijken. In dat geval kun je misschien beter van standpunt wisselen. Wat je achtergrond ook wordt, het mag niet afleidend zijn, maak het dus onscherp.

Paard mist landschap natuur

18. Lijnenspel in je actiefoto

Wissel eens van houding of plaats en neem de hindernis van een ander gezichtspunt. Laag bij de grond of in een andere hoek geeft je een nieuw gezichtspunt en kan spannende lijnen opleveren. Oefen hier eens mee.

19. Andere sporten voor paardenfotografie

Je hoeft jezelf natuurlijk niet te beperken tot springwedstrijden. Ga eens kijken bij dressuur. Elegantie, kracht en beheersing in een samenspel van paard en ruiter.
Dynamischer zijn voltige – wat acrobatiek op een paardenrug is, of het mennen met meerspannen. Snelheid, spectaculaire wendingen over een parcours met scherpe bochten, water en andere ‘hindernissen’. Garantie voor een serie prachtopnames! Polo is ook spectaculair.

20. De hoefsmid

Naast de sportfoto’s zijn er nog meer mooie actiefoto’s te maken. Wat vind je bijvoorbeeld van een hoefsmid die aan het werk is? Het vuur van de smidse, het metaal van het gereedschap en een vakman die in leren voorschoot bezig is met het paard, zijn het recept voor mooie paardenfoto’s.

Tips voor paarden fotografie

21. Fotografeer eens een werkpaard

Er zijn nog steeds paarden die gebruikt worden voor de ploeg om in het bos bomen weg te slepen. Bekend voorbeeld zijn de paarden van de reddingsboot van Ameland. Regelmatig worden er demonstraties gegeven waarbij tien paarden de boot over het strand en door de branding trekken. Gegarandeerd spectaculaire beelden!
Om hiervan foto’s te kunnen maken vergt voorbereiding. Je moet namelijk wel weten bij wie en waar je moet zijn. Gelukkig is het internet waar je vrijwel alle informatie vandaan kan halen.

22. Close-ups: let op de details 

Hoewel een paard in actie een schitterend gezicht is, moet je de close-ups ook niet uit het oog verliezen. Een foto van een klein onderdeel van het dier kan net zo mooi en bijzonder zijn als een paard in vol ornaat.
Een enkel oog bijvoorbeeld. Ooit gezien hoe mooi de ogen van een paard zijn? Of hoe ruig het behang, zoals de lange haren op de benen van sommige koudbloedrassen wordt genoemd is?
Nu we het toch over de benen van het paard hebben. De elegantie van een sportpaard is terug te zien in elegante hoeven of de mooie spieren onder een glanzende huid. Ideaal voor een spannende close-up Net als stukken van tuigage of de hand van een ruiter aan de teugel.

23. De beste tijden om aan het werk te gaan

Voor buitenopnamen is het licht het mooist om en nabij zonsopgang en zonsondergang. Aan de andere kant, zijn zwaarbewolkte dagen makkelijker qua belichting. Geen donkere, harde schaduwen en enorme contrasten tussen licht en donker. Voor wie begint is dit makkelijker.

Gouden uur Paardenfotografie golden hour

24. Besteed aandacht aan de achtergrond

Je achtergrond bepaald voor een behoorlijk deel de sfeer van je foto’s. Een paard kan nog zo mooi in beeld komen, als de achtergrond een afgebladderde somber gekleurde binnenbak is kan dat het hele effect verpesten.

Beter is het daarom de paardenfoto’s buiten te nemen. Speel met scherpte en diepte en wees niet te snel tevreden. Houd de achtergrond rustig en vermijdt storende elementen als palen, overhangende takken, kruiwagens, auto’s enzovoort.

25. Zoek de juiste achtergrond bij het paard

En wees niet bang om hiermee te experimenteren. Een wit paard in een sneeuwlandschap of een donker paard tegen een donkere achtergrond is misschien niet iets waar je meteen aan denkt maar het geeft een spannend en soms sprookjesachtig effect. Klasse heeft het.
En wat te denken aan een glanzend roodbruin paard tegen de rode kleuren van een herfstbos of een wit paard galopperend over paarse heide of in een weiland vol met roze wilgenroosjes?

26. Wissel van standpunten

Experimenteer met standpunten. Ga eens door de knieën of zoek de hoogte op. Je zult zien dat het resultaat er mag zijn.

Fotoshoot paarden tips

27. Band tussen mens en paard

Niets is mooier dan de band en liefde tussen mens en dier. Het is die band die je als fotograaf moet proberen vast te leggen. Daarom is het goed wat afstand (alweer!) te bewaren en je modellen de kans te geven zich op elkaar te richten en jou min of meer te vergeten.
Geef ze de tijd, en laat ze met elkaar bezig zijn terwijl je foto’s neemt. Manen vlechten, borstelen of gewoon knuffelen geven een intiem beeld van ruiter en paard.

28. Vrijheid, blijheid

Laat aan het eind van de sessie het paard los in een buitenbak of weiland. Kijk hoe het dier zich ontspant en neem foto’s. Het ene paard trekt meteen een galopje, het andere gaat lekker op zijn rug rollen, terwijl een derde zijn vrienden in het weiland opzoekt om met hen te dollen.
Spontane foto’s als deze kunnen verrassend goed uit de bus komen. Als je heel veel geluk hebt krijg je zelfs nog een steigerend paard voor je lens.

29. Groothoeklens voor humor

Heb je een groothoeklens? Speel daar dan eens mee door paarden van heel dichtbij te fotograferen (als het paard je vertrouwt, begin hier niet mee). Een té grote neus kan een grappige foto opleveren.

30. Vollere kleuren in het bos

Als je al wat meer weet van fotograferen en het materiaal hebt, kun je gebruik gaan maken van polarisatiefilter voor mooiere vollere kleuren. Het filter haalt namelijk reflecties weg waardoor kleuren, sterker naar voren komen. Het wordt daardoor duidelijk minder flets.

Tot slot

Paardenfotografie kan een uitdaging zijn, en je hebt veel mogelijkheden om iets moois te maken. Van actiefoto’s tot portretten, van paarden met ruiters tot ‘toevallige’ ontmoetingen bij een weiland of in het wild. Er zijn weinig dieren zo fotogeniek als een paard en in een paardenrijk land als de onze zijn ze nooit ver weg voor een foto.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie, maak sfeervolle paardenfoto’s
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen 


Stel onderaan je vragen of laat gewoon een leuke reactie achter

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Ook interessant voor anderen? Delen mag!

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Hans 't Hoen
Door

Hans 't Hoen

op 19 Aug 2018

Als ik jou manier van schrijven lees werkt dit heel inspirerend. Zelf ven ik gepensioneerd en heb een laag budget. Ik maak foto's nu met een nikon d7100 en volgende week uit amerika komende d500. Lens is een 300mm nikon 4.6 en een 17-70 mm 1:8 / 4.6 van sigma.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Aug 2018

Bedankt Hans, leuk om te lezen. 300 mm is een heel mooi bereik.

adelgonde
Door

adelgonde

op 20 Aug 2018

Hoi Joris,ik probeer jouw boek 10 bouwstenen voor een betere fotografie te downloaden maar dat lukt niet. Wat doe ik verkeerd?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Aug 2018

Dit is opgelost via e-mail :)

Adrie de Haan
Door

Adrie de Haan

op 20 Aug 2019

Hallo Joris ik ga binnenkort paardenpolo fotograferen met mijn D 7500 en de 18/400 lens, welke instellingen kan ik het beste gebruiken, op de S stand met een sluitertijd van rond en 1/1000? Iso heb ik begrensd op 8000 of sla ik de plank nu volledig mis? Het is voor mij de eerste keer dat ik dit ga doen. Met vriendelijke groet Adrie.

Joris-Dijkema
Audrey
Door

Audrey

op 28 May 2020

Goedemiddag, Ik ben op zoek naar een goede all round camera om dieren (honden, paarden) maar ook sfeerbeelden en familiefoto's mee te nemen. Een suggestie naar soort camera? Spiegelreflexcamera? Groetjes

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 30 May 2020

Ik raad spiegelreflexcamera of systeemcamera aan. Zie mijn artikel spiegelreflexcamera" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/tips-nieuwe-camera-kopen/">spiegelreflexcamera of systeemcamera. Neem een instapmodel. Bijv. Nikon D3500/D5600, of Canon EOS 800D (indien nog te krijgen). Of een instapmodel" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/"> systeemcamera. Olympus is heel compact en klein als je dat wil.

Richard
Door

Richard

op 11 Oct 2020

Dag Joris, Ik heb een sony RX10iv. Ik probeer foto`s te maken in een binnenbak waar geen daglicht komt. Wat ik ook fotografeer =, het lukt mij niet om een rijdend paard met ruiter goed op de foto te krijgen. Wat doe ik niet goed?groet,Richard

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Oct 2020

Richard, dit heb ik in de community al beantwoord. Korte sluitertijd, groot diafragma, ISO omhoog. Het zijn geen makkelijke omstandigheden in de binnnebak, persoonlijk vind ik ook de omgeving niet erg sfeervol of fotogeniek

Darina
Door

Darina

op 31 Aug 2022

geachte , Ik zou graag in de toekomt mijn eigen foto's kunnen maken , heb je handige tips om je eigen samen met je verzorgpony goed in beeld te bergen ? Groetjes Darina

Xandra
Door

Xandra

op 18 Oct 2023

Eigenlijk dacht ik aan een systeemcamera met beeldstabilisatie, goede zoomlens aangezien ik als hoofddoel paardensport en portretfotografie wil gaan oefenen. Heb kleine handen (haha) dus een camera die niet al te groot/zwaar is is ook prettig. Heeft u tip

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 21 Oct 2023

Hi, beeldstabilisatie is niet belangrijk. Dit is helemaal niet nodig voor paardensport, je gebruikt daarbij vaak snellere sluitertijden en daar is beeldstabilisatie niet voor bedoeld. Die camera's zijn ook vaak erg duur en je kan je geld beter in lenzen (en vooral in je eigen vaardigheden) steken. Je kan denken aan een Canon EOS R10 systeemcamera. Jij kent de afstand tot de paarden beter dan ik, een telezoomlens is handig. Je kan denken aan bijv. een 100-400mm zoomlens (als het buitensport is). Binnen paarden fotograferen is lastig ivm weinig licht. Voor portret is een 50mm f/1.8 lens erg mooi. R10 is ook goed voor kleine handen.

Reactie plaatsen