Honden fotograferen: 35 tips voor buiten, binnen & studio (+ Actievideo)

Honden fotograferen: 35 tips voor buiten, binnen & studio (+ Actievideo)

Honden fotograferen, hoe doe je dat het beste? Al eeuwenlang hebben mensen en honden een speciale band. Honden zijn meestal erg gehoorzaam en daarom kan het makkelijk lijken om ze te fotograferen. Maar dat is niet altijd zo. Hoe leg je onze geliefde viervoeter goed vast? Hieronder uitgebreide tips voor buiten, binnen, in de studio (voor wie al iets verder is) en hoe je geld kan verdienen met hondenfotografie. Bekijk ook de inspirerende foto’s, zowel actiefoto’s als hondenportretten. En welke lens gebruik je voor eigenlijk voor hondenfotografie?

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen.


Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Tips honden fotograferen

Inhoudsopgave:

  1. Eigen of bekende hond
  2. Geduld
  3. Kennismaken
  4. Hondengedrag
  5. Assistentie
  6. Verdiep je in het ras
  7. Compositie
  8. Ooghoogte
  9. Hondenportret
  10. Locaties voor hondenfotografie
  11. Hoe fotografeer je binnen een hond?
  12. Hoe fotografeer je buiten een hond?
  13. Actiefotografie van honden
  14. Twee honden: dubbel plezier
  15. Honden en mensen
  16. Welke lens voor hondenfotografie?
  17. Mobiele studio
  18. Waarom een telezoomlens?
  19. Wat belangrijk is bij een achtergrond en waar je je snel op verkijkt
  20. Je achtergrondset (statieven)
  21. Studiolampen
  22. Welke softbox of flitsparaplu?
  23. Een assistent en wanneer je er zelfs 2 wil 
  24. Wat je doet als een witte achtergrond op jouw foto grijs wordt 
  25. Wees duidelijk tegen het baasje
  26. Gebruik van props
  27. Bouw portfolio op
  28. Begin in je kenissenkring
  29. Wie niet kiest, verliest
  30. Aparte website
  31. Houd acties
  32. Hondenshows
  33. Zoek samenwerking bij acties
  34. Hondenshows
  35. Werk slim samen met een fokker


Gave actie aan het strand van Hoek van Holland. Ik fotografeerde wildvreemde honden en stuurde de baasjes foto’s. 

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Dit blog over hondenfotografie is onderdeel van een serie over (huis)dieren, bekijk ook:

Hondenfotografie actiefoto

Prachtige actiefoto van cursist Els van den Burger. Zij was totaal onervaren en maakte deze actiefoto door mijn stappen te volgen

1. Eigen of bekende hond

Als je wilt oefenen met hondenfotografie is het het makkelijkste om dichtbij huis te beginnen. Als je een eigen hond hebt is dit natuurlijk helemaal perfect. Je kent je eigen hond het beste en kunt de hele dag paraat zijn met je camera als er leuke momenten zijn. Je kunt met je hond naar verschillende locaties om uit te proberen wat mooi is voor de foto. Je hond zal dit “samenwerken” ook erg leuk vinden en het zal de band tussen jullie versterken. Heb je zelf geen hond dan heb je vast een familielid, kennis of een van de buren die een hond hebben die je al iets beter kent.

2. Geduld

Een van de belangrijkste dingen aan (huis)dierenfotografie is geduld hebben. Natuurlijk kun je “Bello” laten zitten en poseren. Een portret kan zeker mooi zijn, maar veel mensen willen ook graag natuurlijk gedrag vastleggen. Heb daarom geduld en observeer wat de hond doet. Ga je een vreemde hond fotograferen geef deze dan genoeg tijd om aan je te wennen. Net als mensen hebben dieren soms een slechte dag. Als je merkt dat de hond niet echt rustig wordt probeer het dan een andere keer. Ga vooral niks forceren. Dat maakt een volgende fotosessie nog veel lastiger. Laat vooral de hond bepalen wat hij wil doen en speel daar op in. En laat de hond rustig wennen aan de camera en het geluid. Geef hem eventueel een beloning als hij rustig blijft bij het klikken en/of flitsen van de camera.

Houd regelmatig een pauze tussen het fotograferen door waarbij de hond zich even terug kan trekken.

3. Kennismaken

Als je een hond gaat fotograferen die niet van jou is zorg dan dat je eerst op een goede manier kennis maakt met de hond. Laat de hond eerst aan je hand snuffelen en ga bij voorkeur door je knieën. Praat rustig tegen de hond. Aai eerst aan zijkant onder de kin. Boven op de kop kan bedreigend zijn. Je kunt wat lekkers meenemen voor de hond om het ijs te breken. Uiteraard vraag je eerst aan de eigenaar of dat mag. Praat met de eigenaar over de hond. Wat vindt hij fijn of waar schrikt hij erg van. Om de hond goed te leren kennen kun je even een wandelingetje met hem maken of wat spelen.

Honden buiten fotograferen natuur

Mooie foto van de hond in de natuur door cursist Berdien Reitsma

4. Hondengedrag

Je kunt aan het gedrag van de hond goed zien of hij op zijn gemak is. De oren zijn ontspannen en de staart is recht of hangt iets naar beneden. Kruipt de hond ineen of gaan de oren ineens naar achteren en de staart tussen de achterpoten dan is dit een teken van angst. Stop dan waar je mee bezig bent en laat de hond tot rust komen.

Praat tegen hem op een rustige toon. Let op signalen van stress. De hond kan zijn bek aflikken, gaan trillen of erg gaan hijgen. Dat zijn allemaal tekenen dat de hond niet op zijn gemak is en dat je beter even kunt stoppen. Observeer het gedrag en ga pas verder met fotograferen als de hond helemaal tot rust gekomen is. Mocht je merken dat de hond bang is voor flits of het geluid van de camera probeer dit dan bij voorkeur te vermijden. Of bouw het langzaam op en geef iets lekkers als hij rustig blijft bij de handelingen die je doet.

Verdiep je in het gedrag van honden en stop als je merkt dat de hond gestrest raakt of bang is.

5. Assistentie

Het is ontzettend handig om een assistent te hebben als je een hond op de foto zet. Dit kan uiteraard ook het baasje zelf zijn. In ieder geval iemand die goed met honden om kan gaan en eerst de tijd neemt om de hond te leren kennen. Een assistent kan de hond begeleiden en op een bepaalde plek laten zitten. De hond roepen zodat de hond op je af (of van je af) rent voor een actiefoto. Of de hond een bepaalde kant op laten kijken door hem of haar te roepen. En uiteraard de hond belonen voor zijn goede gedrag. Zo heb jij je handen helemaal vrij en kun je je goed concentreren op het fotograferen zelf.

6. Verdiep je in het ras

Ga je een bepaald ras op de foto zetten verdiep je hier dan eerst in. Lees eerst wat boeken over honden of zoek informatie op internet. Dan ben je voorbereid op bepaald gedrag. Daarnaast kun je creatievere foto’s maken door in te spelen op de kenmerken van een bepaald ras. Denk bijvoorbeeld aan een Golden Retriever in het water of een Border Collie bij een kudde schapen.

Als je met een bepaald ras werkt is het leuk om iets kenmerkends te laten zien in de foto.

7. Compositie

In huis is het vaak niet zo aantrekkelijk om veel van de omgeving te laten zien. Natuurlijk kan het aantrekkelijk zijn als de hond op een bank ligt in een mooie setting om die dan mee te nemen in de foto. Maar in huis zal je vooral veel de intimiteit willen benadrukken. Dit betekent vaak inzoomen. Bijvoorbeeld op de blik van de hond. Zorg echter dat je niet te weinig ruimte over laat. Dat is vooral een kwestie van aanvoelen wat prettig kijkt. En zorg dat je bijvoorbeeld ruimte over houdt in de kijkrichting van de hond.

Het is mooi om natuurlijk gedrag vast te leggen. Maak eens een foto laag bij de grond als de hond buiten aan het snuffelen is. Honden laten zich ook sturen, je kunt ze op een mooie plek neerzetten. Denk aan een mooi bankje, boomstam of stuk bos. Als je op een mooie plek bent kun je juist meer van de omgeving laten zien in je foto. Let wel altijd op storende elementen en zorg dat de nadruk en aandacht op de hond ligt. Let ook op riemen, dit kan minder mooi zijn. Het mooiste is als je ook de halsband van de hond eventjes af kan doen.

Camera instellingen honden fotograferen

Hoe trots en schattig kan je zijn met een stok…

8. Ooghoogte

Honden fotografeer je bij voorkeur op ooghoogte. Dat maakt de foto intiemer en sprekender. Je verdiept je zo echt in de wereld van de hond. Natuurlijk kun je hier ook creatief mee zijn en de hond bijvoorbeeld op een heuveltje of andere verhoging zetten. Dan sta je iets onder de hond. Honden van bovenaf fotograferen is meestal niet zo’n goed plan. Omdat je op de hond neerkijkt krijg je vaak een vreemd perspectief. Daarbij vinden de meeste honden het niet fijn als je ze van bovenaf op de foto zet. Dan komt al gauw dreigend over.

9. Hondenportret

Honden kunnen een sprekende blik hebben en menselijke emoties uitstralen. Bij een hondenportret kun je deze blik helemaal naar voren laten komen. Net als bij portretten van mensen zijn het de ogen die het verhaal vertellen. Focus je dus op de ogen. Als de hond schuin kijkt richt je je op het dichtstbijzijnde oog. Als je met een beperkte scherptediepte werkt, dus een laag F-getal (bijvoorbeeld F 4.0 of F-5.6) dan springen de ogen er nog meer uit.

Een natuurlijke foto is het mooiste. Maar je kunt ook een beetje helpen door het baasje de aandacht van de hond te laten trekken. Zo kun je ook sturen welke kant je de hond op wilt laten kijken. Voor een krachtige foto kun je de hond ook recht naar de camera laten kijken. Hierbij plaats je de hond in het midden en laat je niet te veel ruimte over om de hond heen waardoor je de blik benadrukt.

Een lichtje in de ogen laat de foto echt sprankelen. Dit kan een natuurlijk lichtpunt zijn zoals een raam. Maar je kunt ook de flitser gebruiken. Gebruik dan bij voorkeur een diffuser om het licht minder fel te maken en let op dat de hond er niet van schrikt. Een alternatief is een reflectiescherm. Te veel achter elkaar flitsen vindt een hond mogelijk niet fijn, dus beperk het werken met de flitser als je merkt dat de hond het niet fijn vindt.

10. Locaties voor hondenfotografie

Als je de hond buiten op een mooie plek wilt fotograferen denk dan goed na over de locatie en hoe je wilt dat de foto er uit komt te zien. Het is mooi om een zo natuurlijk mogelijke foto te maken. Mooie plekken zijn bijvoorbeeld het strand, het bos en de hei. Ga het liefst vroeg op pad of naar een stille plek. Zo is er zo min mogelijk afleiding als je de hond zou willen laten poseren.

Speel ook eens met het weer. Zo geeft een mistige morgen een extra effect aan de foto. Of ga eens naar het bos of park als het net heeft gesneeuwd. Of als de herftstkleuren op hun mooist zijn. Een natuurlijke ogende foto is prachtig. Maar je kunt natuurlijk ook de andere kant op gaan en de hond midden in de stad in beeld brengen. Als de hond aan de lijn over straat loopt. Speel hiermee en wees creatief.

Heb je een mooie locatie in gedachte ga daar dan van tevoren eens kijken en bepalen waar je de hond in beeld wilt brengen. Zo kun je als de hond er bij is snel en efficiënt werken.

Portretfoto Hond

Foto door cursist Hilda van Cuijlenburg. Ze was onervaren, volgde mijn stappen en maakte deze portretfoto binnen

11. Hoe fotografeer je binnen een hond?

Je kunt honden natuurlijk zowel binnen als buiten fotograferen. Als je de hond nog niet goed kent is het fijner om de hond de eerste keer in zijn eigen omgeving te fotograferen. In huis kun je ook de meest intieme foto’s maken. Denk aan een hond die zijn poot op de been van zijn baas legt en hem met trouwe ogen aankijkt. Of een hond die helemaal opgaat in het spelen met zijn favoriete speeltje. En natuurlijk de serene rust als de hond op zijn veilige plek in diepe slaap valt. Dit levert stuk voor stuk mooie en intieme beelden op.

In huis is het licht vaak minder dan buiten. Dit zorgt er voor dat je meestal een langzamere sluitertijd hebt. Je zou een statief kunnen gebruiken, maar dit komt misschien dreigend over op de hond en beperkt je in de vrijheid. Ook helpt dit niet als de hond zelf beweegt. Als je op de grond gaat zitten om op ooghoogte te fotograferen druk dan je ellenbogen goed tegen je borst. Of leg een kussentje op je schoot waar je met je ellenbogen op kunt steunen. Ga je helemaal op de grond liggen kun je uiteraard een rijstzak gebruiken voor extra steun.

Je kunt eventueel de (invul)flits gebruiken. Gebruik een diffuser of richt je flits naar boven om onnatuurlijk licht te voorkomen. En let goed op hoe de hond er op reageert. Als de hond de flits niet fijn vindt dan raak je de ontspannen en ongedwongen sfeer kwijt van de foto. Zo hoeft je ook niet té dichtbij te komen wat de hond als storend zou kunnen ervaren. Gebruik bij voorkeur een groot diafragma (laag F-getal) om de hond mooi los te laten komen van de achtergrond.

Actiefotografie honden buiten

Cursist Els van den Burger kwam binnen op de automatische stand en maakte deze actiefoto door mijn stappen te volgen

12. Hoe fotografeer je buiten een hond?

Een hond buiten fotograferen geeft meteen een heel ander beeld dan binnen. Je kunt de hond in een veel natuurlijkere omgeving vastleggen. In de stad kan natuurlijk ook. De mogelijkheden zijn eindeloos. Buiten is er veel meer ruimte voor actie en om de speelsheid van een hond te laten zien. Misschien heb je wel met een werkhond te maken en kun je dat mooi benadrukken. Denk bijvoorbeeld aan een blindengeleidehond of een jachthond.

Buiten heb je uiteraard meer (natuurlijk) licht. Let wel op dat het licht niet te hard wordt. Bij licht bewolkt weer fotograferen werkt het fijnste als je onervaren bent. Als je een foto gemaakt hebt kijk die dan even terug om te zien of je goed zit met de belichting. Vooral bij zwarte en witte honden kan dit nogal eens problemen geven. Dan kun je meteen aanpassen door de foto over- of onder te belichten.

Probeer ook een passende omgeving te zoeken. Zet een zwarte hond bij voorkeur niet op een licht strand of in de sneeuw. Dat maakt het contrast te groot en dan zijn de details mogelijk niet meer zichtbaar. Als je de hond mooi uit wilt laten komen in de omgeving, kun je er voor kiezen om een klein diafragma (hoog F-getal) te nemen zodat ook een deel van de omgeving scherp is. Dit is buiten vaak makkelijker omdat je dan meer licht hebt en zo evengoed een acceptabele sluitertijd overhoudt. Ook kan het juist mooi zijn als de achtergrond erg wazig wordt. Zorg dat je je camera-instellingen beheerst en fotografeer niet op de automatische stand.

Maak als je onervaren bent bij voorkeur (zowel binnen als buiten) eerst wat proefopnames zonder hond. Zo kun je de juiste instellingen bepalen en de juiste belichting. Je kunt zelf al een beetje de compositie bepalen. Als je goed voorbereid bent voorkom je dat je te lang bezig bent met de hond.

Ook buiten kun je de invulflits gebruiken om storende schaduwen weg te halen en een lichtje in het oog te krijgen voor extra glans aan je foto.

13. Actiefotografie van honden

Het is erg leuk om actie vast te leggen bij de hond. Laat hem bijvoorbeeld lekker plonsen in het water en probeer dan de druppels te bevriezen. Dit werkt vooral mooi aan het strand. Of wat denk van een rennende hond die achter een bal aan gaat. Of een hond die net een frisbee opvangt in de lucht. Om die beweging goed vast te leggen heb je een snelle sluitertijd nodig. Minimaal 1/100 sec en het liefst sneller om de beweging goed te bevriezen. Zet je diafragma getal hoger bijvoorbeeld F 8.0 om zo veel mogelijk scherpte te bereiken. Dit maakt de kans dat de bewegende hond buiten de scherptediepte valt een stuk kleiner. Zet de camera in continue focus zodat je de hond kunt blijven volgen tijdens de actie. En vooral… maak zo veel mogelijk foto’s. Des te groter de kans dat die ene “lucky shot” er bij zit. Je kunt er ook voor kiezen om de beweging juist te laten zien door een langzamere sluitertijd te nemen. Dit geeft bijvoorbeeld een erg leuk effect als de hond net uit het water komt en zicht uitschudt. Dit werkt ook bij een rennende hond. Dan is het de kunst om mee te bewegen met de camera. Dit wordt ook wel “panning” genoemd. Als je in een rechte lijn meebeweegt met een rennende hond dat krijgt je mooie bewegingsonscherpte in de achtergrond. Dit zorgt voor een mooi dynamisch beeld. Panning is wel een vrij lastige techniek en het duurt even voordat je het onder de knie hebt. Veel oefenen dus.

Actiefotografie Honden snelheid

Actiefoto van de hond van cursist Wilma van Leusden. Zij paste duidelijke stappen toe en maakte deze foto.

14. Twee honden: dubbel plezier

Wat is nóg leuker dan één hond? Juist twee honden. Het is erg boeiend om de interactie tussen twee honden vast te leggen. Denk aan spelen en snuffelen. Het is ook een goede manier om gedrag te benadrukken. Denk aan een dominante en onderdanige hond. Observeer de honden. Heb geduld en speel in op wat ze doen. Een groep honden fotograferen is een grotere uitdaging. Ook dan gaat het voornamelijk om de interactie in beeld brengen. Let goed op dat er geen halve honden in beeld staan.

15. Honden en mensen

Wat zou onze trouwe viervoeter zijn zonder zijn baasje. Honden zijn gek op mensen en dan natuurlijk vooral op hun eigen gezin. Leg eens de band en de liefde tussen baasje en hond vast. De aandoenlijke blik als ze naar elkaar kijken. Of laat het baasje met de hond spelen voor mooie actiefoto’s.

Naast de huiselijke sfeer kun je ook honden en mensen vastleggen die met elkaar werken. Ga bijvoorbeeld eens naar een demonstratie van politiehonden. Of naar een evenement met doggy dance. Je hebt wel een telelens nodig bij dit soort gelegenheden omdat je vaak wat verder weg zit. Je kunt ook een hondententoonstelling bezoeken en foto’s maken hoe mensen trots hun honden showen. Vraag wel altijd toestemming van tevoren want veel baasjes vinden het niet fijn als je zomaar hun showhond op de foto zet.

Tot slot zijn er nog kinderen en dieren. Wat is er aandoenlijker dan een kind met een puppy op schoot. Dit soort beelden maken vraagt veel geduld en inzicht. Zorg vooral dat puppy en kind zich op hun gemak voelen en laat een fotosessie niet te lang aan een stuk duren. Beide kunnen maar kort hun aandacht ergens bij houden.

16. Welke lens voor hondenfotografie?

Een vraag die vaker wordt gesteld. Dit hangt ook af van de omstandigheden (binnen en buiten) en de soort foto’s die je wil maken. Als je buiten foto’s wil maken van honden is een telezoomlens vaak handig, bijvoorbeeld tot 200 mm. Zo kan je wat meer afstand houden en toch nog mooie closeups maken. Kunnen zoomen maakt je flexibel waardoor je zelf niet telkens van plek hoeft te veranderen, dit kan ook de hond namelijk beinvloeden. Voor extra mooie onscherpe achtergronden is een lichtsterke lens mooi (vanaf f/2.8 spreken we van een lichtsterke lens, denk aan een 70-200 mm f/2.8). Toch is dit zeker geen vereiste, het zijn dure lenzen en ook valt er prima resultaat te halen. Inzoomen helpt ook.

Welke lens voor fotografie van honden binnen? Dit hangt ook af van de grootte van de ruimte. Binnen is een lichtsterke lens belangrijker dan buiten. Een 70-200 mm f/2.8 is binnen mooi als er meer ruimte is en je wat meer afstand kan houden tot de hond. In kleine ruimtes kan je met zo’n lens soms in de problemen komen, dan kan het zijn dat je de hond niet meer in zijn geheel op de foto krijgt. Dan kan je denken aan een 24-70 mm f/2.8.

Heb je een Canon of Nikon spiegelreflexcamera (crop), dan kan je bijvoorbeeld ook denken aan de Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM. Die is beter betaalbaar als het budget kleiner is.


Extra tips: hondenfotografie met een (mobiele) studio

Wat doe je als je honden wil fotografie in een studiosetting?

Deze tips zijn voor wat meer ervaren fotografieliefhebbers die hiermee willen beginnen.

Hondenfotografie Portret studio zwarte achtergrond

Studioportret. “Zwart op zwart” kan juist chic zijn. 

17. Mobiele studio

Zelf gebruikte ik een ‘mobiele studio’. Dit omdat het vaak meer stressvol is voor een hond om bij jou in je vreemde studio te worden geplaatst. Hoe minder stress, hoe beter de foto’s en aangenamer.

18. Waarom een telezoomlens?

Een camera heb je natuurlijk ;-). Verder een telezoomlens is handig, bijvoorbeeld tot 200 mm. Lichtsterk is in de studio niet zo belangrijk, dus het hoeft niet de duurste 70-200 f/2.8 te zijn, don’t worry. Regelmatig zul je juist met een hoger F-getal werken om alles scherp te krijgen (anders worden bijvoorbeeld bij een portret de oren al minder scherp). Telebereik is handig want je kan meer afstand houden. Kunnen zoomen maakt je sneller en flexibel, dat is belangrijk want je moet momenten kunnen benutten. Je instellingen en je camera goed beheersen helpen hierbij.

In de studio geldt hetzelfde als hiervoor al is opgemerkt. In een kleine ruimte (soms is een  huiskamer gewoon niet zo groot), is een 70-200 mm lens soms niet weids genoeg om de hond in het geheel op de foto te krijgen. Zeker niet als je meerdere honden in één foto wil vastleggen.

Honden fotograferen in de studio studiolampen witte achtergrond

Let ook op nabewerking, zie de hoek rechts die wat grijziger is dan de rest. Dit kun je nabewerken. 

19. Wat belangrijk is bij een achtergrond en waar je je snel op verkijkt

Wat is een geschikte achtergrond? Grofweg 2 keuzes: achtergrondpapier of doek (er zijn trouwens ook allerlei kant en klare achtergronden met doek die kan opspannen; kreukelvrij). Het voordeel van papier is dat dat het veel minder kreukelt dan een losse doek (ik houd niet van strijken).

Houd de achtergrond rustig, het leidt snel af. Probeer het te matchen bij de kleuren van de hond. Wil je allround zijn, ga dan bijv. eerst eens voor wit. Wit heeft wel iets minder een ‘classy look’ maar neutraal is het wel. Zwart staat sjieker, ook een donkere hond tegen een zwarte achtergrond kan juist heel mooi zijn.

Wat heel belangrijk is, is de breedte van een achtergrond. Het kan eigenlijk niet breed genoeg zijn. Waarom? De hond is toch niet zo groot? Soms verplaatst de hond zich en dan heb je bij een smalle achtergrond héél snel een stuk meer in beeld. Dit kost veel te veel tijd in de nabewerking.

Bij pups heb je nog meer te maken met het weglopen van de pups of verplaatsen. Dan is een bredere achtergrond ook beter.

Dus zo breed mogelijk, maar het moet wel in een ruimte passen en mee te nemen zijn. Wat ik zelf bijvoorbeeld gebruikte was achtergrondpapier van 2.72 meter.

20. Je achtergrondset (statieven)

Een grote hond kan gemakkelijk een niet echt degelijke achtergrondset omver werpen. Dat is gevaarlijk, denk aan mensen of kinderen die ook bij de shoot zijn en een omvallend achtergrondset. Met katten heb je dat minder, dus dan het hoeft niet per se heavy. Ik gebruikte zelf een set van Calumet: heavy duty achtergrondset.

Een grote hond kan gemakkelijk met wat lomp gedrag een te lichte achtergrondset omver werpen. Gevaarlijk.

21. Studiolampen

Je hebt een of meerdere studiolampen nodig. 2 raad ik aan om mee te beginnen. Richt ze bijvoorbeeld van schuin naar het midden van je achtergrondpapier en ook wat van boven naar beneden. De lampen staan dus hoger dan de honden (zo’n 45 graden bijvoorbeeld). Zet de ene lamp sterker dan de andere, anders krijg je een zogenaamde tangverlichting en dat is vaak minder mooi. Een alternatief voor een 2e studiolamp is een reflectiescherm.

Hij hield niet op met zijn tong ;-). Tip: doe de halsband af, dat is mooier dan met.  

22. Welke softbox of flitsparaplu?

Er zijn veel verschillende opties. Ben je onervaren, begin met groot. Waarom? Als de hond/pup (zeker bij pups is groot makkelijker) verplaatst, dan is het vaak lastig om direct telkens ook je studiolamp mee te gaan verplaatsen. Als je een grote softobox of octabox gebruikt, dan wordt het licht meer verspreid. Je komt er mee weg als de hond niet perfect meer zit of ligt omdat het licht zo verspreid wordt.

Met een kleine softbox moet je beter gaan richten en dat is onhandig, zelfs met assistent. Die moet dan ineens snel naar de lamp toe om die te verplaatsen, de hond kan ervan schrikken en houdt mogelijk op met die mooie ontspannen houding of blik. Je snapt ‘m ;-). Ik gebruikte zelf een octabox die heel snel op te zetten is, handig voor op locatie (en ook omdat ik zelf 2 linkerhanden heb… 😉 Dus de boel in elkaar zetten moet simpel zijn.

23. Een assistent en wanneer je er zelfs 2 wil 

Een assistent is echt heel handig, bij puppies het liefst zelfs 2. De pups gaan namelijk verplaatsen en dan kan de assistent ze proberen terug te lokken of sturen naar het midden van de studiosetting. Bij pups is het ideaal als je aan 2 zijden van de achtergrond een assistent hebt, de pup wordt dan op een speels manier even teruggestuurd en kan minder makkelijk helemaal weglopen van de studiosetting.

24. Wat je doet als een witte achtergrond op jouw foto grijs wordt 

Stel je hebt een witte achtergrond en toch wordt die op de foto’s grijs in plaats van wit. Hoe kan dit? Kijk, stel dat je de lampen een paar meter van die achtergrond af hebt staan. Dan stel je de belichting af op de hond. Dus je camera-instellingen en de kracht van je studiolampen. Die hond is dichterbij jouw studiolampen dan je achtergrond.

Als de hond dan goed belicht is, dan moet het licht om de achtergrond te bereiken dus nog meer afstand afleggen en wat gebeurt er dan? Dan neemt de kracht natuurlijk af. Dus jouw witte achtergrond wordt eigenlijk onderbelicht (en dat is grijs). Als jij wil dat die achtergrond echt helemaal wit wordt, dan zul je bijvoorbeeld 2 aparte studiolampen op de achtergrond moeten richten. Dit om ervoor te zorgen dat de achtergrond gewoon overbrlicht wordt (overbelicht = echt wit). Zo belicht je dus je onderwerp (hond) onafhankelijk van de achtergrond.

25. Wees duidelijk tegen het baasje

Baasjes weten vaak niet wat handig is tijdens een fotoshoot en kunnen soms onbewust de resultaten in de weg zitten.

Wat kan helpen is het baasje naast jou op de grond te laten liggen zodat de hond minder omhoog kijkt.

Veel baasjes hebben de neiging te blijven staan met als resultaat een hond die telkens omhoog kijkt, dit is vaak een minder fraaie foto.

Hondenfoto Studio props

Samenwerking met Martin Gaus hondenschool Bergen op Zoom

26. Gebruik van props

Props zijn accessoires die je kan inzetten tijdens een shoot, denk aan een mandje, een gekleurd kleedje enzovoorts. Het is kwestie van smaak of je dit wil gebruiken. Persoonlijk houd ik in het algemeen niet zo van deze extra’s omdat ze de aandacht kunnen afleiden van de schoonheid van de hond en het kan er onnatuurlijk uit komen te zien. Bedenk ook dat kleur veel aandacht kan trekken (roze kleedjes bijvoorbeeld) en niet altijd matcht met de kleuren van een hond.


Extra tips: geld verdienen met hondenfotografie

27. Bouw portfolio op

Zorg dat je portfolio opbouwt, zo doe je ervaring op en kan je je werk laten zien aan potentiële klanten. Portfolio opbouwen is niet zo moeilijk in geval van een hond, er zijn genoeg mensen met een hond en als je ze enthousiast benadert zul je vaak medewerking krijgen. Ook kan je hiervoor facebookgroepen gebruiken, die daar een oproep (als het mag volgens de regels).

Laat in je portfolio alleen je beste werk zien.

28. Begin in je kenissenkring

Doe eerst meer ervaring op met fotoshotos in je kennissenkring, dit is vertrouwder en gaat informeler dan bij onbekende klanten.

29. Wie niet kiest, verliest

Hoe overtuigend is het  als je alle fotoshoots aanbiedt? Van baby, tot kinderen, tot portret, de zakelijke markt en dieren. Stel dat een ander alleen honden fotoshoots aanbiedt. Dan zijn veel potentiële klanten geneigd om daarvoor te kiezen. Die is de specialist.

Specialiseer je in honden (of dieren), mensen zoeken vaak “het beste adresje voor iets”

30. Aparte website

Als je toch meerdere vormen van fotografie wil aanbieden die heel verschillend zijn, overweeg dan om apart websites te gebruiken. Denk aan de combinatie van bruidsfotografie en hondenfotografie. Dat is op 1 website lastiger aan te bieden, je wordt dan minder als specialist gezien. Je wil een potentiele klant van een bruiloft anders aanspreken dan een potentiele klant van een honden fotoshoot. Daardoor kan je de gehele website niet afstemmen op een ideale klant.

Een ander nadeel is dat een gespecialiseerde website voor één soort fotografie beter werkt als het gaat om zoekmachine optimalisatie. Je kan de gehele website inrichten om hoog te scoren op één gebied, bijvoorbeeld hondenfotografie.

31. Houd acties

De beste manier om een consument te triggeren is vaak door middel van acties. Niet voor niks wordt hier veel op ingespeeld, denk aan Black Friday en Cyber Monday.

32. Hondenshows

Een ander idee is om te fotograferen tijdens zogenaamde hondenshows.

Hondenportret studio

Hondenportret, gemaakt tijdens samenwerking met Dierenasiel Gorinchem. Toen ik voor mezelf begon deed ik nog fotoshoots. Later besloot ik alleen nog maar mensen te willen begeleiden bij hun fotografie. 

33. Zoek samenwerking bij acties

Kijk eens of je kan samenwerken voor het houden van acties. Je kan denken aan:

  • Dierenasielen, met name bij “open dagen” kan het interessant zijn om bijvoorbeeld met een mobiele studio op locatie fotoshoots aan te bieden. Een deel van de opbrengst kan naar het dierenasiel gaan. Het dierenasiel helpt mee te promoten via social media/e-mail en bij een redelijke opkomst verkoop je gegarandeerd. Laat mensen meteen afrekenen. En belangrijk, laat ze goed het resultaat zien, bijvoorbeeld op een laptop.
  • Zaken als de Welkoop of dierenwinkels. Daar waar dierenvoeding wordt verkocht. Het dierenasiel is in het algemeen wel makkelijker te benaderen.

Wat ook helpt is een aantal voorbeelden laten zien. Dus neem grote afdrukken mee. Of laat een afdruk zien op Dibond, kunststof, hout. Mensen willen graag iets zien, ervaren, voelen. Dat werkt verkoopverhogend.

34. Hondenshows

Mogelijk heb je een ingang om tijdens hondenshows te gaan fotograferen (rassen). Daar is een lichtsterke lens wel erg belangrijk.

35. Werk slim samen met een fokker

Regel met de fokker dat je foto’s maakt als de pups bijvoorbeeld 6 weken of ietsje ouder zijn. Dit is erg schattig. De baas krijgt de pup pas mee als deze een stuk ouder is en kan zelf nooit meer foto’s maken of laten maken van de hond als jonge pup. In die zin zijn de foto’s uniek.

Regel met de fokker dat je foto’s maakt als de pups bijvoorbeeld 6 weken of iets ouder zijn. Dit zijn unieke beelden die een baasje nooit meer kan (laten) maken.

Beter is een totale deal te maken, dus de fokker biedt de pups voor een bepaalde prijs aan zijn en daarbij zitten dan 1 of meer foto’s inbegrepen. Meer foto’s of grotere afdrukken kunnen worden bijbesteld. Ik bedoel niet dat pups handelswaren zijn waar vooral veel geld aan moet worden verdiend, het gaat gewoon om passie voor fotografie en daar mag ook best wat voor worden betaald.

Als de eigenaar de prijs niet wil verhogen, dan reken je wat voor de shoot zelf (een lager tarief dan normaal). De eigenaar kan dan de beelden gebruiken voor de website of social media. En natuurlijk wil je dat de klant je visitekaartje krijgt en het liefst al wat foto’s ziet die ze kunnen kopen.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens


Gratis Download.


Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie downloaden >>(klik op de gele tekst).

  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (Je maakt er prachtige hondenportretten mee – betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over dieren


Stel onderaan je vragen of ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Chantal
Door

Chantal

op 17 Jun 2019

Ik wil graag honden bewegend kunne fotograferen, en zou niet weten welke lens daad het beste bij past. Het gaat voornamelijk om bos duinen en strand. Ik heb een canon 60D.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 18 Jun 2019

Hi Chantal,De goedkoopste maar toch erg goede lens is bijvoorbeeld deze: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM. Wel de STM-versie nemen en liever niet de oudere versie (die heet geen STM maar 'II'). Deze lens is qua prijs/kwaliteitverhouding niet te verslaan en je bent voor onder de 200 euro klaar. Is dit wat voor je? Zo niet, vraag het dan hier weer :). 60D is geen verkeerde camera voor je actiefoto's. Ik raad je aan mijn gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis E-books te downloaden. Dan krijg je ook meer tips.

Fernand
Door

Fernand

op 18 Jun 2019

Hoi Joris, wat is een goede lens voor hondenfotografie in actie voor mijn Nikon D5300?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 18 Jun 2019

De AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR is een heel goede lens voor weinig geld als je vooral op actiefotografie gericht bent. De lens is goed scherp en snel qua autofocus, dat is beter. Ook heb je minder het gebied tot 70 mm nodig bij actiefoto's van honden ivm de afstand. Dit is ook een relatief nieuwe lens

Henk Kaper
Door

Henk Kaper

op 27 Jul 2019

Bedankt voor deze goede foto tips.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 Jul 2019

Leuk om te lezen Henk, ik waardeer je reactie!

Miriam van Lokven
Door

Miriam van Lokven

op 18 Aug 2019

Leuke website, met goede tips! :-D Ik wil zelf dieren in mijn studiootje gaan fotograferen, ik dacht zelf aan een vinyl achter en ondergrond.. heb jij ervaring met vinyl vloer (van bv Leenbakker of Kwantum)?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 20 Aug 2019

HI Miriam, dank je. Leuk dat je ook dieren wil fotograferen. Ik heb zelf alleen ervaring met achtergrondpapier bij hondenfotografie (en katten). En niet met vinyl helaas, ik heb er geen ervaring mee. Het ziet er wel goed uit, alleen als je ook verschillende kleuren wil gaan gebruiken (wit, zwart) dan is het misschien duurder of lastiger. Ik kan je niet echt goed adviseren, sorry

Monica
Door

Monica

op 07 Oct 2019

Hoi Joris Bedankt voor alle info, ik zie dat hier de antwoorden op mijn vragen al gegeven worden😊👍 Ik ga het nog eens uitgebreid lezen. Bedankt!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 07 Oct 2019

Hi Monica, Ik heb zelf Elinchrom d-lite studiolampen (studioflitsers), maar ik kan niet zeggen dat ik echt op de hoogte ben van alle andere lampen. Ik gebruik dus wel studioflitsers en dit doen meer fotografen met honden. Ik deed het ook met kittens of raskatten. Is niet ongebruikelijk.Verder heb ik een grote octabox die opbouwbaar is (snel op te zetten ivm op locatie werken) en softboxen. Deze heb ik volgens mij:- Linkstar Octabox QSOB-11 110cm opvouwbaarDie kan op een studioflitser, maar de vatting moet wel kloppen.Je moet wel goed op M-stand kunnen werken met studiolampen.

Brenda
Door

Brenda

op 10 Dec 2019

Ik ben opzoek naar een lens waarbij ik honden op de foto kan zetten zowel portret als bewegende. Ik heb een 50mm van nikon. Nu ben ik dus op zoek naar een zoom lens. Mijn voorkeur gaat naar de 18-200 van nikon. Zou deze geschikt zijn?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Dec 2019

Een langzame autofocus is inderdaad niet fijn Brenda. 50 mm is super mooi maar niet flexibel en allround. Ik raad liever 300 mm aan omdat het handiger is als de hond verder weg is, ook voor veel andere dieren maar daar hangt dan een prijskaartje aan. 18-200 mm is ook een vooruitgang natuurlijk

Stella
Door

Stella

op 06 Jul 2020

Hoi Joris, ik ben een beginner en na al je info gelezen te hebben gaat mijn voorkeur uit naar de CANON EOS 250D. Ik wil me vooral gaan richten op huisdieren binnen en buiten (in de tuin of bewegende honden in bos/duin/strand), welke lenzen raadt je mij aan om mee te beginnen?

Joris-Dijkema
Martine
Door

Martine

op 10 Sep 2020

Kan ik jouw hoger beschreven tips over hondenfotografie ergens downloaden zodat ik ze op een later tijdstip nog kan raadplegen. Ik zou graag mijn portfolio maken over dieren in de natuur alsook in dierentuinen. Kan je daar ook tips over geven ? Groeten, Martine

Karen
Door

Karen

op 10 Sep 2020

Hoi Joris, mooie foto’s op het strand! Zelf heb ik een 80d met canon 70/200 2.8 en een witte hond met grote zwarte vlekken (boerenfox). Best lastig fotograferen. Meestal gebruik ik voor actie op het strand 1/1600 met f8, zou dat anders moeten? Ben een beetje aan het rondkijken voor een systeem camera. Zou jij eerder de canon of Sony adviseren?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 11 Sep 2020

Als je minder scherptediepte wil (onscherpe, wazige achtergronden) dan kan je f/2.8 gebruiken. Daarom kopen veel mensen ook zo'n lens. Adviezen hangen ook af van het budget. Zonder budget is het lastig want er is heel veel. Ik raad bij Canon de M50, EOS R en RP af. De EOS r5 is wel erg goed maar ook duur. Bij Sony zit je met het feit dat je al een mooie Canon lens hebt. De 80D is geen verkeerde camera vind ik. Is een bestseller geweest. Zie ook mijn artikel beste sony" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-sony-systeemcamera/">sony systeemcamera

Peter
Door

Peter

op 11 Dec 2020

Zou het niet mogelijk zijn om bij de foto;s bv de Exif te vermelden?

Dorien Boekema
Door

Dorien Boekema

op 16 Feb 2021

Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR objectiefGoedemorgen, wat denk je van dit objectief.....

Joris-Dijkema
Sonja
Door

Sonja

op 04 Dec 2021

Hallo zou de Sigma 70/200 een goede combinatie zijn met de Nikon d5600 ? kan ik hiermee scherpe actie foto's van honden krijgen ?

Reactie plaatsen