Beste spiegelreflexcamera voor beginners 2024: welke kopen?

Beste spiegelreflexcamera voor beginners 2024: welke kopen?

Spiegelreflexcamera’s, er zijn er zoveel en het is vaak moeilijk om te kiezen welke camera je nu koopt of bij jou past. Een dure miskoop is zonde natuurlijk. In dit artikel ontdek je de beste spiegelreflexcamera’s voor beginners in 2024. Dit advies wordt gebaseerd op jarenlange ervaring als fotografiedocent. Daardoor heb ik veel camera’s leren kennen, verdiepte ik me in handleidingen en zag ik wat mensen prettig vonden en wat juist niet. Inmiddels bestaat de opvolger van de spiegelreflexcamera al een aantal jaren (de systeemcamera). Een (tweedehands) spiegelreflexcamera kan voordeliger zijn als je niet te veel geld kan of wil uitgeven. Heb jij een vraag? Stel deze dan onderaan dit artikel.

Gratis Download.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op het geel).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen :). Er staan al 3500+ persoonlijke reacties op het blog.


Beste spiegelreflexcamera voor beginners kort op een rij

  • Nikon D3500 (nieuw moeilijk/niet meer leverbaar, wel tweedehands)
  • Canon EOS 2000D
  • Canon EOS 250D
  • Nikon D5600 (nieuw moeilijk/niet meer leverbaar; wel tweedehands)
  • Canon EOS 800D
  • Canon EOS 850D
  • Canon EOS 77D

Inhoudsopgave

Wat is een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera (ook wel Digital Single Lens Reflex: DSLR) genoemd is nog steeds een populaire camera. Deze camera zie ik het meest op mijn cursussen, zo’n 70% van mijn cursisten gebruikt een spiegelreflexcamera.

Bij een spiegelreflexcamera kijk je door de zoeker naar je onderwerp (en niet op je LCD-scherm van je camera; dit kan vaak wel maar door je zoeker kijk je beter). In de spiegelreflexcamera zit een spiegel. Die is nodig zodat jij door je zoeker het onderwerp ziet. Het beeld wordt nog een keer gekaatst in de camera zodat je het niet op z’n kop ziet maar normaal.

Voor het maken van een foto is er licht nodig. Fotografie betekent ook letterlijk ‘schrijven met licht’. Bij het maken van een foto hoor je vaak dat bekende geluidje van een spiegelreflexcamera. Dit komt omdat de spiegel opklapt (en weer terugklapt) om het licht door te laten, want zonder licht geen foto.

De hoeveelheid licht die door de lens naar de camera kan, wordt geregeld door je diafragma (groter of kleiner gat in de lens). Dit kan je zelf instellen met je camera, dus je draait wat aan je cameraknoppen en dan wordt het gat in de lens groter of kleiner. Die twee communiceren zo met elkaar. Vervolgens wordt met kleine gordijntjes in de camera bepaald hoe lang het licht wordt verzameld voor de foto, eigenlijk hoe lang het licht op de sensor valt.

Wat is de sensor dan? De sensor heeft het fotorolletje vervangen! In de analoge tijd moest je telkens een fotorolletje plaatsen in je camera en dat rolletje moest worden belicht. Daar moest het licht op vallen. Duur om telkens een rolletje te wisselen en niet heel handig, maar mensen keken wel beter voor ze klikten ;-).  Nu valt het licht op een chipje in de camera die we de sensor noemer. Je kan direct je foto’s terugzien en kunt veel meer foto’s maken zonder hoge kosten. Als docent is het ook een enorm voordeel dat mensen een digitale camera hebben in plaats van analoog. Het resultaat van camera-instellingen is direct zichtbaar, ik kan mensen direct laten zien wat het (creatieve) verschil is tussen bepaalde instellingen. Hoe denk je dat het zou zijn met een analoge camera? Later pas dat rolletje ontwikkelen en dan weet je als beginner echt niet meer hoe je je camera bij foto X of Y ook al weer had ingesteld.

Bij het maken van een foto klapt de spiegel dus op, er komt licht door het diafragma (gat dat groter of kleiner kan worden gemaakt met je camera-instellingen), dan gaat het licht langs de gordijntjes in de camera (sluitertijd: zo wordt bepaalt hoe lang er licht wordt verzameld) en valt het op de beeldsensor (chipje in de camera). We kunnen die sensor ook nog gevoeliger maken voor het licht, dit doen we met de ISO. Ook een instelling op je spiegelreflexcamera.

Spiegelreflexcamera of systeemcamera? 

Naast spiegelreflexcamera’s zijn er ook sinds een aantal jaren ook steeds meer systeemcamera’s (ze zijn wat kleiner en lichter maar je bent lenzen erbij gemiddeld vaak ook wat duurder uit). Verder zijn er ook compactcamera’s (daarmee kan je geen lens wisselen). Bekijk mijn artikel over spiegelreflexcamera of systeemcamera als je nog niet weet of je een spiegelreflexcamera, systeemcamera of compactcamera wil kopen. Dit artikel gaat over spiegelreflexcamera’s voor beginners.

Eigenschappen van een spiegelreflexcamera voor beginners

Spiegelreflexcamera’s hebben natuurlijk bepaalde eigenschappen, zo kun je ze ook met elkaar vergelijken. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

  • gebruiksvriendelijkheid van menu’s of knoppen
  • beeldkwaliteit
  • grootte van de sensor (fullframe of cropsensor)
  • kwaliteit van de autofocus (het scherpstelsysteem)
  • grootte, gewicht
  • bouwkwaliteit (afgedicht tegen water of niet)
  • snelheid (hoeveel foto’s per seconde)
  • resolutie van de foto’s (aantal megapixels)
  • Liveview (kan je live op je LCD-scherm zien wat je fotografeert)
  • videomogelijkheden
  • Wifi en andere connectiemogelijkheden met moderne apparaten en GPS
  • functies om in moeilijke lichtsituaties betere resultaten te geven

In mijn artikel Eigenschappen om spiegelreflexcamera’s met elkaar te vergelijken ga ik dieper in op de eigenschappen die ik hierboven noemde.

Welk merk spiegelreflexcamera kopen? Nikon, Canon & Sony en meer

Er zijn verschillende merken spiegelreflexcamera’s. De twee grootste merken voor een spiegelreflexcamera zijn Nikon en Canon.

Er zijn meer merken spiegelreflexcamera’s, zoals Sony, Pentax of Olympus. Sony richt zich tegenwoordig vooral op de systeemcamera’s (zie ook mijn artikel Beste Sony Systeemcamera). Pentax maakt nog zeker wel spiegelreflexcamera’s en Olpympus richt zich ook vooral op haar systeemcamera’s.

Als je een spiegelreflexcamera wil kopen, dan raad ik je aan om een Nikon of Canon spiegelreflexcamera te kopen. In mijn artikel Waarom ik vaak een Nikon of Canon spiegelreflexcamera adviseer zónder dat deze camera’s beter zijn ontdek je uitgebreid waarom. In het kort komt het erop neer dat je een enorme keuze hebt als het gaat om lenzen (ook van andere merken zoals Tamron & Sigma), tweedehands (kan je veel geld besparen) en ook qua accessoires is het een voordeel. Je koopt namelijk ook makkelijk een voordelige flitser voor een Canon of Nikon spiegelreflexcamera.

In het artikel dat je nu leest wordt het zo tijd om de concrete camera’s te gaan bespreken en je te adviseren.

Belangrijk advies: houd budget over voor lenzen en je ontwikkeling. Met een duurdere camera en meer functies ga je niet beter fotograferen. Het gaat om leren kijken & je camera kunnen instellen.

ransuil lucht vlucht

Nikon of Canon: beste spiegelreflexcamera’s voor beginners

Overzicht van de beste spiegelreflexcamera’s op een rij:

Bij de vergelijking begin ik telkens bij de voordeligste spiegelreflexcamera’s qua prijs.

De vergelijking van deze toestellen is als volgt opgebouwd:

  • Redenen om de ene camera te kopen
  • Redenen om de andere camera camera te kopen
  • Gezamenlijke sterke punten
  • Gezamenlijke zwakke punten

Nikon D3500 of Canon EOS 2000 of 4000D

De Nikon D3400 is in augustus 2018 opgevolgd door de Nikon D3500

De Nikon D3400 kwam in augustus 2016 als opvolger op de markt van de populaire Nikon D3300. De Canon EOS 2000D (deze heet soms ook T7) en 4000D kwamen later op de markt, namelijk in februari 2018 en in Nederland een paar maanden later. Dit zijn echte instapmodellen, de voordeligste spiegelreflexcamera’s van Nikon en Canon voor beginners.

De 2000D en 4000D van Canon lijken zo op elkaar, dat ik die even samen neem in de vergelijking. Anders komt er geen einde aan dit artikel en waarschijnlijk heb je net als ik nog meer te doen 😉

De kleine verschillen tussen de Canon 2000D en 4000D zijn: de 2000D heeft 24 megapixels en de 4000D 18 megapixels, het LCD-scherm van de 2000D is beter (geen invloed op de foto’s zelf) en de 2000D heeft Wifi en NFC; de 4000D enkel Wifi).

Wat zijn de verschillen tussen aan de ene kant Nikon D3500 en aan de andere kant Canon EOS 2000D of 4000D?

Voordelen Nikon D3500

  • 24 megapixels vs 18 megapixels van de Canon EOS 4000D (de Canon EOS 2000D heeft ook 24 megapixels). Zowel 18 als 24 megapixels is meer dan genoeg voor wie begint.
  • Hogere maximale ISO: 25.600 vs 12.800. De prestaties van Nikon camera’s zijn bij minder licht (hogere ISO) iets beter dan die van Canon camera’s (minder ruis; dat betekent een wat hogere beeldkwaliteit). Toch is dit niet iets om je als beginner druk om te maken. Zelf heb ik 9 jaar lang Canon gebruikt en natuurlijk levert Canon ook prima kwaliteit.
  • Iets meer scherpstelpunten: 11 vs 9. Dit is ook geen groot verschil.
  • Sneller bij continu-opnamen: 5 foto’s per seconde i.p.v. 3. Bij het fotograferen van bewegende onderwerpen zoals kinderen die spelen, dieren of sporters heb je meer kans op het juiste moment als je meer foto’s per seconde kunt maken. 5 foto’s per seconde of 3, dat is dan wel een verschil. Sommige momenten zijn gewoon niet te ‘timen’.
  • Lange batterijduur bij één oplaadbeurt (zo’n 1200 foto’s vs 500), praktischer.
  • Lichter: 395 gram vs 475 gram.
  • Bluetooth
  • Op afstand te bedienen met smartphone, echt een bijzaak wat mij betreft. Ik gebruik zo’n functie zelf nooit.

Voordelen Canon EOS 2000D of de 4000D

  • De camera is voor een beginner gemakkelijker te bedienen en de menu’s zijn wat eenvoudiger en overzichtelijker. Dit baseer ik op de afgelopen 4,5 jaar waarin ik intensief beginnende fotografen heb begeleid in mijn cursussen (3 en regelmatig ook 4 cursusgroepen per week was normaal; ik zag daardoor heel veel camera’s en ervaringen van mensen). Weet jij van je zelf dat je hier niet zo handig in bent, dan is Canon gemakkelijker als je begint). Bij de Nikon moet je bijvoorbeeld diep in het menu een instelling wijzigen om überhaupt te kunnen zien met welke instellingen je een foto hebt gemaakt. De menu’s zijn wat uitgebreider.
  • Niet specifiek voor deze vergelijking maar in het algemeen geldt wel dat de prijzen van Nikon lenzen vaak wat hoger liggen dan bij Canon. De keuze voor een bepaald merk camera heeft natuurlijk ook gevolgen voor de lenzen die je nodig hebt. Je bent Nikon wat dat betreft dus eerder wat meer geld kwijt.
  • Ingebouwde Wifi, voor sommige mensen is dit belangrijk.
  • Bracketingfunctie. Hiermee kun je snel achter elkaar foto’s maken met een verschillende belichting. Die foto’s kunnen dan in een programma worden samengevoegd. Deze functie wordt vooral gebruikt bij moeilijke lichtsituaties, zoals bij landschapsfotografie van zonsopkomst- of zonsondergangen of bij het fotograferen van huizen waarbij je te maken hebt met fel licht dat door de ramen komt. Eigenlijk is dit geen functie die een echte beginner nog niet gebruikt. Denk je juist de ambititie te hebben deze onderwerpen te gaan fotograferen, dan is de Canon EOS 2000D of 4000D hiervoor wat beter uitgerust. Dat betekent niet dat je die foto’s niet maken maken met de Nikon D3500, alleen het duurt wat langer want het kan niet automatisch snel achter elkaar.
  • Bij de Nikon D3500 is de ‘Fn’ knop verdwenen (de D3400 had deze wel), hiermee kon je snel je ISO wijzigen. Nu moet je dit doen door meer handelingen uit te voeren. Bij de Canon EOS 2000D en 4000D heb je gewoon een aparte ISO knop. In de praktijk is dit belangrijk voor wie vlot instellingen wil wijzigen, het voorkomt frustratie.
  • NFC (moderne connectiemogelijkheden met digitale apparaten).

Sterke punten Nikon D3500 én Canon 2000D/4000D

  • Betaalbaar
  • Beginnerscamera, dus niet té ingewikkeld. Regelmatig zie ik mensen die een camera kopen die niet gemaakt is voor een beginner. Gevolg: het is moeilijker voor ze geworden.
  • Goed modern LCD-scherm ondanks het feit dat het een instapmodel is. De Canon EOS 2000D heeft een beter LCD-scherm dan de 4000D.
  • Mogelijkheid om een externe flitser te gebruiken (op de hotshoe te plaatsen)

Gezamenlijke zwakke punten

  • Niet afgedicht tegen water (geen weathersealing). Extra opletten bij nattigheid of regen dus. Gebruik sowieso een regenhoes.
  • Geen beeldstabilisatie in de body om trilling van je eigen handen te compenseren (wel vaak in lenzen; sommige camera’s hebben beeldstabilisatie in de body zoals een aantal Sony modellen).

Verschil Nikon D3500 of Canon EOS 250D

De Canon EOS 250D kwam in april 2019 op de markt als opvolger dan de Canon EOS 200D (daarvoor bestond de 100D). Deze serie staat bekend om kleine spiegelreflexcamera’s. De Canon EOS 250D is dus wat nieuwer dan de Nikon D3500 die uit augustus 2018 stamt. Wat zijn de verschillen?

Voordelen Nikon D3500

  • Iets meer scherpstelpunten: 11 vs 9 (autofocus)
  • Iets meer scherpstelpunten: 11 vs 9
  • Lange batterijduur bij één oplaadbeurt (zo’n 1200 foto’s vs 1070)
  • Lichter: 365 gram vs 449 gram (exclusief batterij).

Voordelen Canon EOS 250D

  • De camera is voor een beginner gemakkelijker te bedienen en de menu’s zijn wat eenvoudiger en overzichtelijker. Weet jij van je zelf dat je hier niet zo handig in bent, dan is Canon gemakkelijker als je begint). Bij de Nikon moet je bijvoorbeeld een instellingen wijzigen om uberhaupt te kunnen zien met welke instellingen je een foto hebt gemaakt.
  • Wijzig je ISO sneller met een aparte ISO knop. Bij de Nikon D3500 moet dit via het menu. Elke extra handeling om belichting te wijzigen is voor wie de camera zelf wil instellen niet handig.
  • Kantelbaar LCD-scherm (flexibel), dit kan handig zijn om vanuit lastige hoeken te fotograferen. Zeker als je fysiek minder goed laag bij de grond komt.
  • Touchscreen, dit geeft meer gebruiksgemak. Cursisten vinden dit vaak handig.
  • Ingebouwde Wifi.
  • Bracketing functie. Dit kan worden gebruikt als je iets verder bent met je fotografie in lastige lichtomstandigheden (bijvoorbeeld in landschapsfotografie met tegenlicht).
  • 4K video. De Nikon D3500 geeft full HD video. Wel moet je je afvragen of je dit als consument ook gaat gebruiken. Bewerking van 4k vraagt een heel sterke pc en het neemt ontzettend veel ruimte in op harde schijven.
  • Timelapse functie. Dit is voor een beginner vaak niet zo belangrijk. Je kan om de paar seconden een foto maken en die dan samenvoegen tot een video.
  • Niet specifiek voor deze vergelijking maar in het algemeen geldt wel dat de prijzen van Nikon lenzen vaak hoger liggen dan bij Canon. De keuze voor een bepaald merk camera heeft natuurlijk ook gevolgen voor de lenzen die je nodig hebt.
  • Ingebouwde Wifi.
  • Bracketingfunctie. Dit kan worden gebruikt als je iets verder bent met je fotografie in lastige lichtomstandigheden (bijvoorbeeld in landschapsfotografie met tegenlicht).
  • Externe microfoonpoort. Als je video wil doen, dan is een externe microfoon eigenlijk een must voor beter geluid. Die optie heb je bij de Canon 250D.

Gezamenlijke sterke punten

  • Betaalbaar
  • Goed modern LCD-scherm ondanks het feit dat het een instapmodel is (Canon 250D heeft dus een flexibel LCD-scherm)
  • Mogelijkheid om een externe flitser te gebruiken (op de hotshoe te plaatsen)

Gezamenlijke zwakke punten

  • Niet afgedicht tegen water (geen weathersealing). Extra opletten bij nattigheid of regen dus. Gebruik sowieso een regenhoes.
  • Geen beeldstabilisatie in de body (wel vaak in lenzen; sommige camera’s hebben beeldstabilisatie in de body zoals een aantal Sony modellen).

Zonsondergang op de heide

Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Stel zelf je camera in – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).


Nikon D5600 of Canon EOS 250D

De Nikon D5600 is de opvolger van de populaire Nikon D5300 (die is nu tweedehands nog wel verkrijgbaar). Verschillen tussen Nikon D5600 en D5300 zijn onder andere touchscreen, een betere batterij en een heel kleine verbetering op het gebied van ISO.

Laten we de Nikon D5600 vergelijken met de Canon EOS 250D. Wat zijn de verschillen?

Redenen om de Nikon D5600 te kopen

  • Autofocus (scherpstelsysteem). De D5600 heeft een beter autofocussysteem. 39 scherpstelpunten vs 9 van de Canon EOS 250D. Ook is de kwaliteit van de scherpstelpunten beter. 9 van de 39 scherpstelpunten zijn “kruislingsgevoelig” (crosstype AF). Dit is beter voor het volgen van bewegende onderwerpen. Bij de Canon 250D is alleen het middelste punt kruislingsgevoelig. Toch is het heel moeilijk om aan te geven hoeveel dit in de praktijk nu uitmaakt en wanneer precies. Ook cursisten met een Canon EOS 250D maken goede foto’s van bewegende onderwerpen.
  • Ingebouwde HDR-functie met meer mogelijkheden. Je kan verschillende instellingen gebruiken zoals: automatische, laag, normaal, hoog of hoog plus. De HDR-functie is vooral handig als je in moeilijke lichtomstandigheden wil fotograferen en goed belichte foto’s wil maken en nog niet aan fotobewerking doet. Dit komt bijvoorbeeld in de landschapsfotografie nogal eens voor. Zijn landschappen belangrijk voor je, dan is  een camera met ingebouwde HDR-functie handig (je kan ook denken aan interieurfotografie trouwens). De camera kan meerdere beelden maken met een verschillende belichting en deze in de camera samenvoegen tot één beeld. Hiervoor heb je dan geen aparte software of veel kennis nodig (bij de Nikon D3500 moet je de foto’s met verschillende belichting samenvoegen in een fotobewerkingsprogramma). Nadeel van de ingwbouwde HDR-functie is wel dat je overgeleverd bent aan de manier waarop de camera de foto’s samenvoegt. Een gevorderde fotograaf wil hierop invloed hebben en zal de foto’s met software zelf gaan samenvoegen en naar smaak afwerken in de nabewerking.
  • De foto’s worden volgens onderzoek iets scherper omdat de D5600 geen low-pass filter heeft. Toch is dit voor een beginner allemaal laboratoriumtaal en is dit verschil zo klein. Zie hiervoor de review van digitalcameraworld over de Canon EOS 250D
  • NFC, iets modernere connectiemogelijkheden.
  • Dynamisch bereik. Dit is een moeilijke term voor wie niet ervaren is. Het geeft simpel gezegd aan goed een camera kan omgaan met grote verschillen tussen lichte én donkere delen in één foto. Hoe beter het dynamisch bereik, hoe meer details de camera kan vastleggen als je foto’s maakt van scenes die ZOWEL lichte ALS donkere delen bevatten (bijvoorbeeld bij landschappen of interieurfotografie/vastgoedfotografie, concerten). Met minder dynamisch bereik heb je eerder last van overbelichting in lichte delen OF onderbelichting in donkere delen. De Nikon D5600 heeft een iets beter dynamisch bereik dan de Canon EOS 250D. Als beginner zou ik me hier niet mee bezighouden, is niet zo heel belangrijk.

Redenen om de Canon EOS 250D te kopen

  • Eenvoudige menu’s. Hoewel dit persoonlijk is, zie ik veel cursisten en hun ervaringen. Het is voor mij een ‘ervaringsfeit’ dat de meeste mensen het menu van de Canon camera’s wat makkelijker vinden (de instapmodellen). Ben je iemand die gek is op simpele menu’s, dan vind ik dat de Canon instapmodellen wat beter bij je passen dan de Nikon. Ben je er wel handig mee en schrikt het je niet af, dan is het voor jou geen doorslaggevend punt.
  • Prestaties bij weinig licht (hogere ISO). Canon eos 250D is qua ISO prestaties beter dan zijn voorganger, de 200D. De 250D is volgens Rod Lawton van Digitalcameraworld ook iets beter dan de Nikon D5600,  hoewel die ook zeker goed presteert op dit punt.
  • Live-view. De kwaliteit van de liveview is erg goed, met name in het donker (avondfotografie) zie je dat de 250D beter presteert dan bijvoorbeeld de Nikon D3500, D5300 of D5600. Dit zie ik telkens weer tijdens workshops sfeervolle Avondfotografie in de stad die ik geef. Bij de Nikon wordt het beeld dan vrij donker.
  • Batterij gaat ietsje langer mee volgens claims, 1070 vs 820 foto’s.

Gezamenlijke sterke punten

  • Megapixels sensor. Beide camera’s beschikken over een 24 megapixels (24MP) APS-C CMOS Sensor. Beide camera’s hebben een sensor (cropsensor) die kleiner is dan de sensor van een fullframe camera. 24 megapixels is behoorlijk te noemen, meer dan genoeg voor de gemiddelde fotograaf.
  • Kantelbaar LCD-scherm. Beide camera’s hebben een kantelbaar LCD-scherm. Dit kan een handige functie zijn als je vanuit lastige standpunten een ander perspectief wil gebruiken. Bijvoorbeeld heel laag bij de grond zonder dat je zelf op de grond hoeft te liggen om je lichaam te belasten. Je kan ook denken aan het fotograferen ’s ochtends vroeg waarbij de grond nog heel koud en nat is. Een must vind ik het persoonlijk niet.
  • Aantal foto’s per seconde (snelheid in fps). Zowel de Nikon D5600 als de Canon EOS 250D kunnen 5 foto’s per seconde schieten. Dit is niet echt snel te noemen, maar er zijn camera’s die trager zijn. 3 of 4 foto’s per seconde is bijvoorbeeld een veel voorkomende de snelheid van de nog iets goedkopere modellen (Canon 2000D en 4000D). In deze prijsklasse zijn systeemcamera’s vaak aanzienlijk sneller. Dit is een systeemcamera die door het ontbreken van een spiegel sneller is (10 foto’s per seconde).
  • Video resolutie. Beide camera’s hebben een video resolutie van 1920 – 1080 pixels.
  • Wifi. De Nikon D5600 en de Canon EOS 250D hebben beide Wifi.
  • Bracketingfunctie. Beide camera’s kunnen automatisch meerdere foto’s maken met een verschillende belichting (snel achter elkaar). Dit heet ook wel bracketing of bij Canon Automatic Exposure Bracketing (AEB). Dit is vooral handig in moeilijke lichtomstandigheden, zoals bij landschapsfotografie of interieurfotografie. De Nikon D3500 heeft dit bijvoorbeeld niet.
  • GPS. Dit kan handig zijn omdat je dan terug kan zien waar je foto’s hebt gemaakt. Bij natuurfotografie kan het bijvoorbeeld interessant zijn om nog eens naar bepaalde plekken terug te keren
  • Touchscreen LCD-scherm voor meer gebruiksgemak.

Gezamenlijke zwakke punten

  • Geen afdichtingen tegen water (niet weathersealed). Dit is iets om rekening te houden bij minder weer. Gebruik sowieso een rainsleeve en let wat op. Camera’s die wel over weathersealing beschikken zijn al gauw wat duurder en voor de beginner ook wat moeilijker te bedienen, je komt dan namelijk al gauw terecht in de semi-professionele modellen en dat betekent: nog meer knoppen en nog uitgebreidere menu’s. Ik merk dat het onervaren fotograferen kan overspoelen, zeker als je van simplisme houdt.
  • Geen beeldstabilisatie in de body (wel vaak in lenzen; sommige camera’s hebben beeldstabilisatie in de body zoals een aantal Sony modellen).

Nikon D5600 of Canon EOS 77D

De Canon EOS 77D kwam 1e kwartaal 2017 op de markt. De Nikon D5600 kwam 4e kwartaal 2017 op de markt. De 77D is dus iets nieuwer, maar dit verschilt nauwelijks.

Redenen om de Canon EOS 77D te kopen

  • Snelheid. De 77D maakt 6 foto’s per seconde in plaats van 5 per seconde bij de Nikon D5600. Voor actiefotografie is dit iets beter, iets meer kans op het juiste moment.
  • Aantal scherpstelpunten. 45 scherpstelpunten, de 77D heeft er 39.
  • Extra LCD-schermpje bovenop de camera. “Top LCD-scherm” heet dit. Dit is met name handig als je vanaf een statief werkt, je past je instellingen (belichting) aan en dan zie je dat zonder dat je op het gewone scherm of door de zoeker hoeft te kijken.
  • Digitale stabilisatie bij video. Let op, dit geldt alleen bij video. Niet bij fotografie. Uit de hand maak je zo iets minder schokkerige beelden.
  • Menu-structuur is wat eenvoudiger. Beslis voor jezelf of jij van nature handig bent met cameramenu’s of liever zo eenvoudig mogelijk.

Redenen om de Nikon D5600 te kopen

  • Prestaties bij weinig licht (ISO). De Nikon D5600 presteert beter op hogere ISO (minder ruis) dan de Canon EOS 77D. De Canon EOS 250D is op dit punt ook wat beter dan de 77D.
  • Iets groter LCD-scherm. Een halve centimeter groter, dit is niet echt doorslaggevend.
  • Lichter. De D5600 is zo’n 75  gram lichter.
  • Betere batterij.  Bij 1 oplaadbeurt kan je ongeveer 200 foto’s meer maken dan bij de 77D.
  • Betere prestaties bij veel contrast (dynamisch bereik). D5600 is iets beter als om zowel details in lichte als in donkere delen vast te leggen in één foto. Dit is iets beter voor bijvoorbeeld landschapsfotografie.

Gezamenlijke zwakke punten

  • Geen afdichtingen tegen water (niet weathersealed). Gebruik sowieso een regenhoes.
  • Geen beeldstabilisatie in de body voor fotografie (voor video heeft de 77D dit dus wel).

Nikon D5600 of Canon 800D

Nikon D5600 of Canon EOS 800D

De Canon EOS 800D is opgevolgd door de Canon EOS 850D die ergens in april 2020 leverbaar wordt. De Canon EOS 800D is steeds minder goed leverbaar.

Bouwjaar
De Nikon D5600 kwam in november 2016 op de markt. De Canon EOS 800D in februari 2017. Beide toestellen zijn instapmodellen, maar dan wel de duurdere variant.

Redenen om de Nikon D5600 te kopen

  • Betere batterijduur bij 1 oplaadbeurt. Geclaimd wordt 820 foto’s versus 600 van de Canon EOS 800D. Dit is wel handig maar heeft natuurlijk geen invloed op de foto’s zelf.
  • Het LCD-scherm is een halve centimeter groter, maar dat geeft nou niet de doorslag.
  • De camera is zo’n 60 gram lichter, geen schokkend verschil maar het is een ruime 10%.
  • Ingebouwde HDR-functie. Dit is vooral handig als je in moeilijke lichtomstandigheden wil fotograferen en goed belichte foto’s wil maken en nog niet aan fotobewerking doet. Denk aan landschapsfotografie of interieurf- of vastgoedfotografie.
  • De prijs is wat lager, dit kan natuurlijk altijd veranderen. Bekijk bijvoorbeeld kieskeurig.nl voor actuele prijzen.

Redenen om de Canon EOS 800D te kopen

  • De 800D is een iets snellere camera als jij veel foto’s vlot achter elkaar wil maken met continu-opnamen. 6 foto’s per seconde vs 5 van de D5600. Dit helpt bij het fotograferen van veel bewegende onderwerpen zoals sporters, wildlife of vogels. Je hebt meer kans op het juiste moment.
  • De 800D heeft een beter autofocussysteem. 45 scherpstelpunten die allemaal ‘kruislingsgevoelig’ zijn (crosstype AF). Ook is het autofocussysteem beter om in situaties van weinig licht goed scherp te kunnen stellen op bewegende onderwerpen. De Nikon D5600 heeft geen slecht autofocyssteem, maar er zijn iets minder scherpstelpunten. Het zijn er 39 waarvan er 9 kruislingsgevoelig zijn.
  • Wil je veel video doen uit de hand? De 800D heeft in e body ingebouwde beeldstabilisatie voor video (niet voor foto’s; dan moet je net als bij Nikon gewoon een stabiliseerde lens hebben).
  • Eenvoudige menu’s. Hoewel dit persoonlijk is, zie ik gemiddeld bijna 4 groepen cursisten per week. Het is voor mij een ‘ervaringsfeit’ dat de meeste mensen het menu van de Canon camera’s wat makkelijker vinden (de instapmodellen). Nij Nikon zitten sommige instellingen wat meer verscholen in het menu, dat er iets ingewikkelder uitziet.
  • Standaard een aparte ISO-knop bovenop de camera. Bij de nikon D5600 is de Fn1-knop ook zo in te stellen dat je die kan gebruiken om ISO te veranderen maar dat weten mensen standaard niet en dus wordt dat niet vaak gebruikt.

Gezamenlijke sterke punten

  • Megapixels sensor. Beide camera’s beschikken over een 24 megapixels (24MP) APS-C CMOS Sensor. 24 megapixels is behoorlijk te noemen, meer dan genoeg voor de gemiddelde fotograaf.
  • Maximale ISO. De  hoogste ISO-waarde is bij beide camera’s 25.600. De Canon is uitbreidbaar tot 51.200, maar dat wil niet zeggen dat prestaties ook beter zijn van de Canon en je zult de allerhoogste ISO-waarde eigenlijk niet gebruiken.
  • Kantelbaar LCD-scherm. Beide camera’s hebben een kantelbaar LCD-scherm. Soms handig om vanuit lastige hoeken toch (laag bij de grond) te kunnen fotograferen.
  • Video resolutie full HD. Beide camera’s hebben een video resolutie van 1920 – 1080 pixels (full HD). Is dit een sterk punt? Het is vaak genoeg, 4k komt ook regelmatig voor bij andere camera’s maar besef dat je er een zeer sterke pc voor nodig hebt om dat te bewerken. En heb je het wel nodig eigenlijk?
  • Beide camera’s beschikken over Wifi.
  • Bracketingfunctie. Beide camera’s kunnen automatisch meerdere foto’s maken met een verschillende belichting (snel achter elkaar). Dit heet ook wel bracketing of bij Canon Automatic Exposure Bracketing (AEB). Dit is vooral handig in moeilijke lichtomstandigheden, zoals bij landschapsfotografie of interieurfotografie.
  • GPS kan handig zijn omdat je dan terug kan zien waar je foto’s hebt gemaakt. Bij natuurfotografie kan het bijvoorbeeld interessant zijn om nog eens naar bepaalde plekken terug te keren.
  • Touchscreen. Touchscreen kan handig zijn om instellingen te wijzigen. Zelf heb ik tot nu toe geen camera’s gebruikt met touchscreen en ik mis het niet, maar ik zie bij cursisten dat het in bepaalde gevallen handig kan zijn.
  • NFC naast Wifi. Beide toestellen hebben moderne connectiemogelijkheden met externe apparaten (NFC).

Gezamenlijke zwakke punten

  • Geen afdichtingen tegen water (niet weathersealed). Dit is iets om rekening te houden bij minder weer. Gebruik sowieso een rainsleeve en let wat op. Camera’s die wel over weathersealing beschikken zijn al gauw wat duurder en voor de beginner ook wat moeilijker te bedienen, je komt dan namelijk al gauw terecht in de semi-professionele modellen en dat betekent: nog meer knoppen en nog uitgebreidere menu’s. Ik merk dat het onervaren fotograferen kan overspoelen, zeker als je van simplisme houdt.
  • Geen beeldstabilisatie in de body voor fotografie. De 800D heeft wel gestabliseerde video.

Nikon D5600 of Canon EOS 850D

De Canon EOS 850D is de opvolger van de populaire Canon EOS 800D. April 2020 komt de 850D op de markt, de Nikon D5600 stamt uit eind 2016.

Er zit dus zo’n 3,5 jaar verschil tussen.

Redenen om de Canon EOS 850D te kopen

  • Snelheid. 7,5 foto’s per seconde is sneller dan de 5 foto’s per seconde van de Nikon D5600. Voor actiefotografie is dit best een verschil in kans op het juiste moment.
  • Autofocus. Het aantal scherpstelpunten van de 850D is 45 en bij de Nikon D5600 39.
  • 4K Video. De Nikon D5600 biedt Full HD video. Let op, 4k video vraagt een heel sterke pc voor bewerking en de bestanden zijn enorm groot. De meeste mensen hebben dit helemaal niet nodig en hebben niet de juiste pc en opslag hiervoor.
  • Stabilisatie bij video. Voordeel bij filmen uit de hand, beelden worden iets minder schokkerig.
  • Canon menu’s zijn in vergelijking vaak eenvoudiger, menu van de 850D heb ik zelf nog niet gezien overigens.

Redenen om de Nikon D5600 te kopen

  • Gewicht. De D5600 is 50 gram lichter. Dit is wel een erg klein verschil natuurlijk.
  • Het LCD-scherm is een halve centimeter groter, ook een klein verschil.
  • NFC, iets meer connectiemogelijkheden met apparaten.
  • De interne flitser is een stuk krachtiger dan bij de Canon EOS 850D.
  • Prijs.De Canon EOS 850D is vrij duur voor een luxe instapmodel. Voor dat geld zou ik liever een semi-professionele camera hebben of een modernere systeemcamera.

Gezamenlijke sterke punten

  • Megapixels sensor. Beide camera’s beschikken over een 24 megapixels (24MP) APS-C CMOS Sensor.
  • Kantelbaar LCD-scherm. Beide camera’s hebben een kantelbaar LCD-scherm. Soms handig om vanuit lastige hoeken toch (laag bij de grond) te kunnen fotograferen.
  • Beide camera’s beschikken over Wifi.
  • Bracketingfunctie. Beide camera’s kunnen automatisch meerdere foto’s maken met een verschillende belichting (snel achter elkaar). Dit heet ook wel bracketing of bij Canon Automatic Exposure Bracketing (AEB). Dit is vooral handig in moeilijke lichtomstandigheden, zoals bij landschapsfotografie of interieurfotografie.
  • Touchscreen. Touchscreen kan handig zijn om instellingen te wijzigen. Zelf heb ik tot nu toe geen camera’s gebruikt met touchscreen en ik mis het niet, maar ik zie bij cursisten dat het in bepaalde gevallen handig kan zijn.
  • NFC naast Wifi. Beide toestellen hebben moderne connectiemogelijkheden met externe apparaten (NFC).

Gezamenlijke zwakke punten

  • Geen afdichtingen tegen water (niet weathersealed).
  • Geen beeldstabilisatie in de body voor fotografie. De 850D heeft wel gestabiliseerde video.

Conclusie

De spiegelreflexcamera is nog steeds erg populair en wordt het meeste gebruikt.

Nikon en Canon zijn de grootste merken voor de spiegelreflexcamera en ik raad je ook één van deze merken aan.

Canon heeft wat gebruiksvriendelijkere menu’s dan Nikon. Ben je iemand die niet heel handig is met camera’s, dan raad ik je een beginnersmodel spiegelreflexcamera van Canon aan.

De Canon EOS 2000D en 4000D zijn de voordeligste spiegelreflexcamera’s voor beginners van Canon. De 2000D biedt wat meer megapixels en de kwaliteit van het LCD-scherm is wat beter. Indien mogelijk zou ik de Canon EOS 2000D nemen in plaats van de Canon EOS 4000D.

Het alternatief is de Nikon D3500. Deze is sneller bij actiefoto’s maar er ontbreekt een knop om de ISO snel aan te passen (ook is er geen bracketing en HDR-functie). De D5600 kan dit wel en is ook in situaties met zowel lichte als donkere delen in een foto beter door de HDR-functie (denk aan landschapsfotografie).

De Canon EOS 250D, 77D en 800D zijn wat luxere modellen met onder andere meer snelheid (foto’s per seconde).

De Canon EOS 850D is de meest luxe van Canon, wel is deze relatief duur en moet je je afvragen of je voor dat geld neit leiver een semi professionele camera hebt (of iets doorspaart) of een modernere systeemcamera.

Welk artikel je ook maakt, ik begrijp dat kiezen heel moeilijk blijft voor de beginner. Daarom kan je onderaan ook vragen stellen. Dit artikel heeft 200+ persoonlijke reacties om je te helpen.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over camera’s


Stel onderaan je vragen of krijg gratis, persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
  • Als je dit artikel en mijn persoonlijke advies waardevol vindt voor jezelf en voor anderen, dan waardeer ik het als dit artikel wil delen met de knoppen hieronder.

Bronnen

  • Ervaringen en resultaten van 1000+ beginnende cursisten die ik de afgelopen jaren heb begeleid tijdens cursussen en workshops.
  • Dpreview.com
  • Digitalrev.com
  • Kenrockwell.com
  • Kieskeurig.nl (prijzen)
  • Digitalcameraworld.com
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
J R Bodewes
Door

J R Bodewes

op 02 Nov 2018

Beste heer Bezit een Fuji X-A1 camera met een 16-50 mm en een 50-230 mm lens Nou vind ik dat wel een beetje lastig als ik dicht bij of veraf wil fotograven dan moet ik altijd wisselen van lenzen. Kunt U mij vertellen wat voor lens ik het beste kan nemen. Mvg, Jan Ruurd Bodewes

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 Nov 2018

Hallo Jan Ruurd,Voorzover ik kan zien is https://www.fujifilm.eu/eu/products/digital-cameras/model/fujinon-xf18-135mm-f35-56-r-lm-ois-wr" rel="nofollow">deze lens beschikbaar maar dan mis je zoombereik. Ik heb geen echte superzoomlens kunnen vinden. Hier zie je meer https://www.fujifilm.eu/eu/products/digital-cameras/fujinon-x-mount-lenses/" rel="nofollow">lenzen van Fuji. Dit is een van de redenen waarom ik de meeste mensen een ander merk aanraad, meer keuze qua lenzen. Voordeliger en ook tweedehands veel keuze.

Wim
Door

Wim

op 09 Nov 2018

Hallo Joris, Ik maak veel volleybal foto`s heb een nikon D5300 met een 18- 140 nikon lens. Op zich prima maar? Nu wil ik een andere lens aanschaffen meer zoombereik, maar overweeg ook om eventueel op een systeemcamera over te gaan. kun je mij adviseren

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Nov 2018

Hi Wim,Meer lengte is handig bij volleybal, alleen een lichtsterke lens ook. Die zijn wel duurder. bijvoorbeeld een 70-200 mm f/2.8 lens van Tamron/Nikon/Sigma.Qua systeemcamera voor sport is de Sony A6000 erg snel en mooi voor dat geld.

Bem
Door

Bem

op 12 Nov 2018

Beste Joris,Graag zou ik jouw idee willenhoren over het volgende.Vele jaren geleden heb ik gefotografeerd met een Pentax spiegelreflexcamera, eerst analoog en later digitaal. Deze laatste camera begon wat minder te worden, het gesjouw met verschillende lenzen beviel me steeds minder en enkele jaren geleden ben ik overgestapt op de Lumix G6 van Panasonic met de 14 – 140 mm, 3,5 – 5,6 zoomlens. Op zich bevalt de camera me wel, maar de lens is te weinig lichtsterk en met binnen opnames loop ik daar echt tegenaan. Buiten zijn de resultaten beter, maar ik vind het zoombereik aan de matige kant, zeker als ik in de natuur met vogels bezig ben, en echt macrowerk is ook niet je van het. Ik gebruik dan een voorzetlensje, maar de resultaten vallen tegen. Nu ben ik op zoek naar een vervanger en mijn oog is gevallen op de Lumix fz2000. Omdat we volgend jaar een bijzondere zomervakantie hopen te beleven, ben ik ook van plan de video mogelijkheden te gaan gebruiken. Mijn vraag: ken je deze camera en zo ja, zou jij hem adviseren?Graag hoor ik van je.Vriendelijke groet,Ben

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Nov 2018

Hi Ben,Binnen is lichtsterkte belangrijk want er is weinig licht. En de camera's waar jij het over hebt presteren ook wat minder binnen (kleinere sensor, eerder ruis). Ik ken de Panasonic Lumix FZ2000 niet door eigen ervaring. f/2.8-4.5 is wel lichtsterker, alleen 20x optische zoom lijkt me niet heel veel. Zeker omdat je het hebt over vogels. En je kunt geen lens wisselen, dus ik denk dat je meer zoombereik wil. Video is wel een verbetering met de camera. Ik ga later nog eens een artikel maken over de beste compactcamera's en ga me er dan nog meer in verdiepen.

Tanny
Door

Tanny

op 13 Nov 2018

Hallo Joris,Het fotograferen op zich lukt wel maar ik ben niet erg tevreden met mijn Panasonic Lumix FZ72 Ik ben in het verleden begonnen met een compact camera maar later overgestapt op spiegelreflex. Eerst analoog en later digitaal met lenzen tot 55 mm en tot 300 mm. Omdat ik de camera alleen tijdens mijn reizen gebruik, was het gewicht een probleem. Een ander nadeel van verschillende lenzen vind ik dat je te vaak een moment mist. Als dat oude vrouwtje moet wachten tot ik een lens gewisseld heb dan is het spontane er wel af.Ook het maken van foto’s bij weinig ligt en foto’s met een wazige achtergrond vind ik met mijn huidige toestel niet geweldig. Vaak worden foto’s heel korrelig doordat ik een te hoge iso moet instellen. Ook als je ver inzoomt worden de foto’s al snel korrelig.Bovenstaande zaken zijn een reden om van camera te veranderen. Belangrijk daarbij is een redelijk zoombereik om (vooral) mensen dichterbij te halen maar ook het fotograferen in bijv een donkere kerk/moskee of in de natuur. Ik twijfel nu heel erg tussen een systeemcamera en een spiegelreflex. Nu zag ik dat Tamron een lens18-400 op de markt heeft gebracht. En ik vraag me af of dit met een goede body een alternatief is. Ik ben benieuwd naar je reactie.Met vriendelijke groet, Tanny

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Nov 2018

Hi Tanny,Zowel een spiegelreflexcamera als een systeemcamera zijn opties. Qua spiegelreflexcamera kan je bijvoorbeeld denken aan een Nikon D3400 of D5300. Een Canon instapmodel die ik in dit artikel noem kan ook. Qua lens raad ik minimaal 300 mm aan. Bekijk ook mijn artikelen welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">welke telelens voor Nikon of welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">welke telelens voor Canon . De Tamron 18-400 mm is zeker een mooie lens voor die prijs. Ik zou zelf in de winkel voelen of je het gewicht een probleem vindt of niet. Bekijk ook mijn artikel over Beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">Beste systeemcamera's. Het verschilt erg per merk wat een langere lens (bijv 300 mm of meer kost). 400 mm is vaak al moeilijk te krijgen voor systeemcamera (zeker betaalbaar). Het meest lichtgewicht, compact en toch veel zoombereik bieden de olympus" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">olympus systeemcamera's, maar die kunnen weer minder goed tegen situaties van weinig licht (eerder korreligheid dus). Dit blijft afwegen, wat is voor jou het belangrijkste. Dat moet je voor jezelf beslissen. Is het het lichte gewicht of wat meer gewicht en bij weinig licht betere beeldkwaliteit.

Angelique
Door

Angelique

op 14 Nov 2018

Ik fotografeer al vrij lang met de Canon D 450.Ik fotografeer met name huis en tuin situaties met de kinderen. Heel leuk en dankbaar om te doen. Verder vind ik het leuk om te fotograferen tijdens het reizen. Bijzondere zaken vastleggen die ik onderweg zie van stadgezichten tot bijzondere close-ups. Ik merk dat dit ondanks dat het een prima toestel is, wel aan het verouderen is. Verder stoor ik me al langer aan de lens. Momenteel heb ik een standaard 18-55 mm lens en een 70-200 lens. Ik ben me aan het oriënteren op iig een 18- 135 mm lens maar vraag me af of ik er niet goed aan doe om zowiezo een nieuwe camera te kopen (al dan niet met lens of als twee losse producten). Je begrijpt het ene roept het andere op.Ik ben me daarom aan het oriënteren op een nieuwe body/camera waarbij mijn oog viel op de Canon D80, misschien wel met name gezien de enthousiaste reviews. Het lijkt een complete camera dat in alle wensen voorziet.Ik heb een maar.. er staat bij dat het voor de meer ervaren fotograaf is, wellicht zelfs de semi-professional. Ik moet zeggen, dat ik me daar weer niet in herken. Ik vind het leuk om foto’s te maken, leuk om met fotografie bezig te zijn. Ja, ik gebruik wel eens de instellingen tav de diafragma en de sluitertijd (ben ooit begonnen met de AE1, sindsdien verslaafd), maar meer ook niet.Wat zou jij zeggen: de EOS 80 D is gewoon een buitengewoon goed toestel, als het kan: koop ‘m vooral of zou je misschien toch nog iets anders adviseren? Als laatste: volgend jaar gaan we een safari maken; dit maakt de wens om een ander, beter en nieuwer toestel te kopen wel wat concreter.Dank alvast voor je reactie. Gr. Angelique

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Nov 2018

Hi Angelique, de Canon EOS 450D is wat ouder (ik heb 'm zelf ooit gehad). Met name bij weinig licht zijn prestaties minder dan bij huidige camera's. Het belangrijkste is je eigen ontwikkeleing, wat kan jij met je camera-instellingen en hoe goed kan je kijken? Ik zie veel mensen met erg duur materiaal die geen betere foto's maken dan iemand met wat meer een beginnerscamera. Omdat ze de camera niet beheersen en ook niet echt hebben leren kijken. De lens is ook belangrijker, 135 mm is niet erg veel. Minder dan je nu hebt met je 70-200 mm. Dat zou ik niet doen. Het is niet allround voor closeups of vakantie vind ik. Bekijk ook mijn artikel Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">Welke Telelens voor Canon? . De Canon EF-S 55-250 mm IS STM is heel mooi voor weinig geld. Alleen je moet wel voor de weidse beelden wisselen naar een 18-55 mm lens. Voor safari is 300 mm op z'n minst wel fijner. Bijvoorbeeld een 18-300 mm lens van Sigma die ik in dat artikel noem. 18-400 mm van Tamron kan ook nog, is wel groter en zwaarder. Zeker geen 135 mm voor safari, dat is echt tekort.Qua body is de 80D heel mooi maar de goede foto's komen niet vanzelf. Semi-pro is iets lastiger te bedienen voor de beginner. Je kan ook een 200D nemen bijvoorbeeld. In ieder geval belangrijk de camera ook te kunnen instellen voor verschillende situaties.

Angelique
Door

Angelique

op 21 Nov 2018

Hi Joris, Dank voor je reactie en advies. Ik ben nu aan het kijken naar een Canon 800D. Lijkt me een prima camera. En... ik heb me aangemeld voor je on-line fotografiecursus! Nu nog de lens.. ik zit te twijfelen tussen de eerder genoemde 18-135 mm lens en door jou genoemde lens, in het artikel 'welke telelens voor Canon', de Tamron 18-270 mm of de Sigma 18-300 mm. Het zijn beide grote lenzen. Ik ben het helemaal met je eens dat je voor safari minimaal een dergelijke lens moet hebben, maar stel dat ik die dan kan lenen, dan kan ik voor 'het overige' ook toe met een andere lens (dacht ik zo...). Vandaar nog even graag jou reactie. Deel je dit en zo ja, welke lens zou je dan nemen? De canon 800 D wordt ook aangeboden met bijv. een 18-200 lens, dat mij ook mooi lijkt. Dank je wel weer voor je reactie. Ik waardeer de tijd en moeite die je hierin steekt enorm!

Angelique
Door

Angelique

op 21 Nov 2018

Iemand reikte als 'tip' aan om ook eens naar een systeemcamera te kijken, NIet goedkoper, maar wel lichter, heeft ook een behoorlijke zoomlens, snel, mooie foto's en makkelijker mee te nemen. Behoorlijk allround dus en praktischer in gebruik. Hoe sta jij hierin?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Nov 2018

Hi Angelique,Je kan wel kijken naar een systeemcamera" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">systeemcamera van Canon, bijvoorbeeld de Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">Canon EOS M50. Die is ongeveer 140 gram lichter dan een Canon EOs 800D maar je hebt wel een adapter nodig om de lenzen van de spiegelreflexcamera op de systeemcamera te gebruiken. Ik heb dit zelf niet getest, hoe prettig dit werkt. De adapter zorgt ook voor gewicht en omvang, daardoor hef je het voordeel weer op (en kost geloof ik 100 euro).Een andere optie is helemaal af te stappen van Canon en bijvoorbeeld voor een Olympus" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">Olympus systeemcamera te gaan. Klik op de onderstreepte woorden net om mijn artikel te zien. Bijvoorbeeld de Olympus" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">Olympus OM-D E-M10 Mark II of Olympus OM-D E-M10 Mark III. En qua lenzen met een Olympus M.Zuiko Digital ED 14-42mm f/3.5-5.6 EZ en een Olympus M.Zuiko Digital ED 40-150mm f/4.0-5.6 Type R. Dat is een stuk lichter en kleiner en het geeft een ongeveer vergelijkbaar bereik als een 200 mm lens bij een spiegelreflexcamera. Op zich is dat best allround en de kit is ook niet duur. Bekijk de https://www.kieskeurig.nl/systeemcamera/product/3397329-olympus-om-d-e-m10-mk-ii-zilver-14-42mm-iir-40-150mm-r/prijzen" rel="nofollow">prijs van de Olympus OM-D E-M10 Mark II + M.ZUIKO ED 14-42mm + M.ZUIKO ED 40‑150mm zwart. Zo'n 500 euro. De beste camera is wel de camera die je ook mee wil nemen en ik denk dat je dit eerder doet met deze combi. Ik zou naar een winkel gaan en het verschil ervaren.Het voldoet wel meer aan jouw wensen, alleen dan zit je nog met je safari. Daarvoor heb je dan ideaal gezien nog een iets langere lens nodig en dat is dan duurder. Bijvoorbeeld de Olympus M.Zuiko Digital ED 75-300mm f/4.8-6.7 II en die kost 600 euro. Alleen dit zou je ook later nog kunnen doen.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Nov 2018

Hi Angelique,Ik adviseerde je Canon omdat er zelf over begon en je nu al Canon lenzen hebt. De Sigma 18-300 is beter dan de Tamron 18-270 mm, die is minder scherp als je helemaal inzoomt. Een lichtere lens is de Canon EF-S 55-250 f4-5.6 IS STM. De 18-200 mm lens kan ook (meer allround) en is ook kleiner en lichter dan een 18-300 mm lens. 18-135 mm vind ik zelf wat te kort om allround te zijn. Ik zou dan toch voor minimaal 200 mm gaan.En ik houd je op de hoogte als de online" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/online-fotografie-cursus/">online fotografiecursus weer open gaat voor inschrijving.

bob wetsteen
Door

bob wetsteen

op 19 Nov 2018

Goedemorgen Joris, Ik ben in het bezit van een Nikon D5300. Nu zoek ik een lens voor mijn camera en denk aan 18- 140mm. Wat denk je moet ik Nikkor nemen of een ander merk, wat zijn de verschillen daar in. De prijzen liggen volgens mij dicht bij elkaar van de merken. maar ik zoek hem dus voor landschap en close up fotografie. Momenteel heb ik de kitlens, 18- 55 mm en de 70- 300 mm bij mijn 5300. Of is een goede 2e hans een goede optie. graag jouw mening. groet Bob

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Nov 2018

Ik zie de meerwaarde niet echt van een 18-140 mm lens als je al een 18-55 mm en een 70-300 mm lens hebt. Het hele bereik tussen 18 en 140 mm heb je nu al in de vorm van 2 lenzen. Welke 70-300 mm lens je hebt schrijf je niet. Voor landschap heb je al erg mooi bereik. Belangrijk is erop uit gaan in de ochtend en avond, compositie en licht. Statief. Later eventueel filters of HDR. Als je toch nog een vraag hebt, stel deze dan weer hier in dit artikel.

Albert Kuipers
Door

Albert Kuipers

op 19 Nov 2018

Dag Joris, ik ben van plan om natuur/dierenfotografie te gaan doen. ik wil een tamrron 18-400mm (canon)aanschaffen, maar vraag me af wat voor body ik het beste kan gebruiken. Ik heb geen body. Mijn budget is ongeveer €1000. Ik ben een beginnende fotograaf maar niet onbekend met fotograferen.Misschien heb jij een goede tip voor mij.Alvast bedankt, Albert

Joris-Dijkema
Jennifer
Door

Jennifer

op 19 Nov 2018

Met veel plezier ben ik jouw (beginners) online fotocursus aan het volgen. In de eerste paar lessen al veel geleerd. Sinds jaren heb ik een Fuji Finepix HS30 Exr camera. Echter toch niet de beste keus geweest naar mijn idee. Nu dus op zoek naar een nieuwe camera. Ik heb jouw tips gelezen, maar een keuze maken vind ik nog best moeilijk.Wij maken jaarlijks een verre reis, zoals afgelopen najaar naar Zuid-Korea. Daarbuiten maken wij ook jaarlijks een stedentrip (begin december Lissabon ;-)) en in het voorjaar gaan we er ook nog 2x een week op uit.Het maximale bedrag wat ik uit wil geven is € 500,-. Wat zou jij dan aanraden? De camera wordt gebruikt voor zowel landschap-, stads- en objecten (natuur en cultuur), Ik vind het belangrijk om een handzame camera, welke goed scherp fotografeert, eenvoudig (maar ook niet te eenvoudig, alle belangrijke functies moeten er wel opzitten) te hebben. Hopelijk komen er leuke aanbiedingen vrijdag (Black Friday) of maandag (cyber Monday). Groet

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Nov 2018

Hi Jennifer,Leuk dat je bezig bent met de online" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/online-fotografie-cursus/">online fotografiecursus. Dank voor je compliment. Kiezen is heel moeilijk, ondanks de adviezen. Gezien je budget en je wens om een handzame camera te kopen raad ik je dit aan: Systeemcamera" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">Systeemcamera Olympus OM-D E-M10 Mark II + M.ZUIKO ED 14-42mm + M.ZUIKO ED 40‑150mm zwart. Bij Fotobooms zie ik deze nu voor 499 en bij andere zaken 599. Controleer kieskeurig.nl even. Wel komt er misschien nog iets bij aan kosten qua geheugenkaart en een extra accu is zeker nodig. Gaan eerder leeg bij de systeemcamera. Je budget van 500 is wel minimaal (begrijp ik wel) maar goedkoper kan het eigenlijk niet voor wat jij wil. Je hebt gelijk dat je niet de hoofdprijs wil uitgeven, leren ermee omgaan.Als je een spiegelreflexcamera wil, dan raad ik je bijv. een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">Canon EOS 4000D/1300D aan met 18-55 mm kitlens en Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM. Dit is voor een spiegelreflexcamera een handzame combi maar minder handzaam dan de Olympus die ik noemde.Scherpe foto's maken is een kwestie van instellingen, met name sluitertijd." rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/wat-is-sluitertijd/">sluitertijd.Als je houdt van de avondsfeer van steden en het je leuk lijkt die sfeer tijdens reizen vast te leggen, dan kan ik je mijn Workshop" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/workshop-nachtfotografie/">Workshop Nachtfotografie in Den Bosch aanraden. Moet je natuurlijk zelf motivatie voor hebben. Dan kan ik je ook nog wat op weg helpen met de camera.

Nell
Door

Nell

op 20 Nov 2018

Dag Joris, Allereerst mijn complimenten voor je website, je mooie foto's en je prettige manier van schrijven! Vandaag stuur ik je even dit bericht om je advies te vragen. Ik wil namelijk een goed instapmodel spiegelreflexcamera kopen, Nadat ik je artikelen heb gelezen en wat te hebben rondgekeken op internet kom ik uit bij de Nikon D3400 of 5600 met een 18-55 mm + 70-200 mm lens. Momenteel zie ik leuke aanbiedingen. Ik heb jaren niet meer met een spiegelreflexcamera gefotografeerd, maar wist er ooit prima mee om te gaan. Daarom wil ik er graag weer mee aan de slag. Zou je me een advies kunnen geven? Hartelijke groet, Nell

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Nov 2018

Hi Nell,De D3400 is een goed instapmodel. Bekijk hier de verschillen" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera/">verschillen tussen een Nikon D3400 en D5600. De meeste mensen kunnen prima uit de voeten met een D3400. De lenzen die je noemt zijn ook niet verkeerd. Tot 200 mm is mooi allround. Bekijk ook mijn artikel Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">Welke betaalbare telelens voor Nikon.

Patrick
Door

Patrick

op 20 Nov 2018

Heb standaard bij de D3400 de lens af-s dx nikkor 18-105 f/3.5-5.6g Ed Vr gekregen, nu piept die enkel bij gebruik livebeeld bij het scherpstellen. Is dit normaal?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Nov 2018

Hi Patrick,De piep is een bevestiging dat er is scherpgesteld. Dit is ook een optie in het menu, het heet vaak 'signaal' (vaak is het te vinden onder het tabje waar het pictogram met het potloodje staat maar het kan verschillen per model). Dat kan je dan aan of uit zetten. De piep is sowieso niet zo belangrijk.

Jp van oosterom
Door

Jp van oosterom

op 20 Nov 2018

Hallo Joris,Heb jaren met de Sony a350 gefotografeerd. Helaas is deze stuk en is mijn oog gevallen op de Sony a77 en kan ik deze in combinatie kopen met 2 lenzen. Hoe zie jij deze tov de door jouw omschreven Nikon en Canon camera’s.Mvg Jan Paul Onderstaand de camera met lenzen die ik op het oog heb. SONY A77 MARK II + 18-55MM SAM II + TAMRON 70-300MM DI LD MACRO | Op verlanglijstje Sony

Joris-Dijkema
David
Door

David

op 22 Nov 2018

Hallo Joris, Dochter heeft vrijwel geen tot weinig ervaring en wil gaan fotograferen. Zij wil graag een Spiegelreflexcamera aanschaffen. Heb veel van je info op je site gelezen en ook elders informatie gelezen. Conclusie is eigenlijk dat de Nikon D3400 een prima begin voor haar kan zijn. Momenteel kan zij via https://www.superaankoop.co.nl/nl_NL/catalogsearch/result/?q=Nikon+D3400. deze D3400 met standaard lens kopen voor € 369,99 en de kit met de extra 70-300 mm lens voor € 499,99. De prijzen zijn al goedkoop vanwege het feit dat zij in Hong Kong zitten, daarnaast is er nu extra Black Friday korting. Mijn dochter is een creatieve 20 jarige student met een beperkt maar redelijk budget, Als haar nieuwe hobby serieuzere vorm gaat aannemen kan er altijd geïnvesteerd worden maar voor nu lijkt mij dat nog niet echt nodig. Zij zal de camera gaan gaan gebruiken op meerdere plaatsen zoals vakantie, portret, binnen en buiten. Mijn vraag is of jij toevallig deze firma kent en wat je advies zou zijn om te beginnen?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 22 Nov 2018

Hi David,Ik ben het eens met je conclusie dat een Nikon D3400 een prima camera is om mee te starten. De meerprijs van een D5600 kan beter worden geinvesteerd in een extra lens. De link die je vermeldde werkt niet meer. Misschien hebben ze die offline gehaald. Ik ken Superaankoop zelf niet. Ik weet niet wat er gebeurt als er iets met de camera aan de hand is, of er garantie in NL wordt geboden. Mogelijk is het de 'grijze markt' waarmee BTW wordt omzeild, ik durf dit niet te zeggen. Raadpleeg ook kieskeurig.nl even voor normale prijzen, die vergelijk je dan met de aanbiedingen.De lens met de beste kwaliteit/prijs verhouding voor portretfotografie en onscherpe achtergronden vind ik de lens die ik ook noem in mijn gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis E-book Ontdek de Creatieve Lens. Als jij of je dochter zich inschrijft voor de E-books, dan volgen ook meer tips. De 50 mm f/1.8 lens is erg mooi. De versie van Yongnuo is prima, iets van 80 euro. Die heeft echt meerwaarde.Voor vakantie en allround is een zoomlens aan te raden. Bekijk even mijn artikel Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">Welke betaalbare telelens voor Nikon? . Je kan denken aan een lens tot 200 mm (iets handzamer) of tot 300 mm (beter voor dieren bijv.). In het artikel noem ik een aantal opties. Voor nu gaat het misschien boven het budget. Starten met D3400 + 50 mm f/1.8 lens is de beste optie voor je dochter vind ik.

David
Clara
Door

Clara

op 23 Nov 2018

Hallo, Ik heb 13 jaar geleden mijn spiegelreflex camera aangeschaft. Canon 400D met een 18-200mm objectief. Fotograferen vind ik erg leuk, maar neem er te weinig tijd voor. Ik fotografeer de natuur, maar vooral mijn kinderen. Ik vind het leuk om doorkijkjes te maken en te werken met een wazige achtergrond. Ik loop tegen een paar dingen aan. - de foto’s die ik maak met mijn camera wil graag makkelijk kunnen delen op bijv op mijn telefoon. Kan dat dmv WiFi of iets dergelijks? Dus zit er aan te denken een nieuwe body aan te schaffen, maar niet te duur. - ik heb heb idee dat mijn objectief niet volledig toereikend is met mijn wensen van fotografie, zoals het spelen met de scherpte diepte. Ik hoor veel verhalen oven een 50mm objectief. Zal dat passen bij mijn idee van fotografie? Tips voor het aanschaffen? Voorkeur niet al te duur.Door het lezen van jou blog en tips, ben ik op het moment wel weer getriggerd om me weer in de fotografie te verdiepen.Hartelijke groet,Clara

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 26 Nov 2018

Hi Clara,Bedankt voor je toelichting. Voor het delen van foto's van je camera naar je telefoon is het handig een camera met Wifi te hebben. Ik doe dit zelf niet veel trouwens. De 400D is ouder, op een gegeven moment kan je tegen beperkingen aanlopen. Bijvoorbeeld prestaties bij weinig licht en autofocus, geen liveview (met name vanaf statief handig).Met een 200 mm lens is wel te spelen met onscherpe achtergronden, inzoomen helpt daarbij ook. Een 50 mm 1.8 lens is heel mooi voor portretten van de kinderen. Zeker als je die ook binnen wil kunnen maken is het de absolute aanrader. De goedkoopste is deze (optisch zeker goede lens): YongNuo EF 50mm F/1.8 voor Canon EF, EF-S. De 50 mm f/1.8 van Canon (STM versie) is optisch net zo goed. Alleen die maakt minder geluid met scherpstellen en je kan 10 cm dichterbij scherpstellen. Dit is voor je portretten eigenlijk niet zo belangrijk.Zeker goed om ermee bezig te blijven en je te ontwikkelen. Bekijk dit artikel anders even voor een eventuele andere body: Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">Welke Canon spiegelreflexcamera voor beginners. Als je daar nog vragen over hebt, kan je die stellen.

Leyla
Door

Leyla

op 28 Nov 2018

Hi Joris, Allereerst wil ik je bedanken voor je duidelijke uitleg over fotografie. Ik heb veel aan je website en e-books gehad. En ook nog eens bedankt voor je persoonlijke adviezen. Ik ben inmiddels terug van vakantie en heb mijn oude passie opgepakt! Dankzij jou, Joris!!! Ik heb eigenlijk twee vragen aan je: 1. Tijdens mijn vakantie had ik volop gebruik gemaakt van mijn Canon 500D en Tamron 18-200 mm f/3.5-6.3 (met VC). Wat ik heb ervaren is, dat ik niet altijd even scherpe foto’s kon maken (zowel handmatig als automatisch). Ik had niet zo’n snelle autofocus, handmatig was het scherper. Het klinkt misschien raar, maar het was wel scherper als het helemaal ingezoomd was. Wat ik ook nog heb ervaren, is dat de lens minder lichtsterk was; op automatische- of op CA-stand ging de flits open, ook buiten waar het niet zo donker was. Om te testen heb ik een Canon lens geleend van een medereiziger en dezelfde situaties gefotografeerd. Canon was scherper en was meer licht sterk. Klinkt dit misschien voor jou bekend? Ligt het aan de (verouderde) body of lens of een combinatie van beide? Of misschien aan mij?? 2. Ik wil mogelijk een nieuwe set aanschaffen en vroeg me af of je wat adviezen voor mij hebt met oog op het volgende: - Ik fotografeer mensen en gebeurtenissen op straat. Dat betekent dat ik niet even stil kan staan; ik heb niet veel tijd om mijn fototoestel in te stellen. - Ik wil ook inzoomen zodat ik onopgemerkt van afstand een dier of een mens kan fotograferen. - Natuurfotografie spreekt mij aan. Soms maak ik hier een foto van en later op de computer kies ik een gedeelte daarvan wat me aanspreekt. - Spelende kinderen, sportende mensen, vliegende vogels.. Kortom, actiefoto’s maken vind ik ook interessant. - Ook situaties binnenshuis vind ik leuk om te fotograferen, bijvoorbeeld tijdens een feestje maak ik graag portretten. Zo, dat was een hele lange lijst!! Zoals je kunt lezen, heb ik nogal veel interesses. Ik ben een Canon liefhebber. Ik wil ook niet veel te vaak van lenzen wisselen. Maar als je zegt dat het beter is, zal ik dat doen. Ik vraag me dus eigenlijk af welke jij mij zou aanraden: Body: 6D of 7D Mark 2 (full frame) of 80 D (crop)… Of iets anders? Lens: 24-105 sigma of anders? Je had mij een EF 50mm f/1.8 STM-lens geadviseerd. Voldoet deze aan mijn wensen? Ik heb ooit een Canon 70-300 F4 geleend en dat beviel mij heel erg, maar was erg zwaar en is eigenlijk veel te duur. Of zal ik toch maar bij mijn Tamron blijven? Sorry dat het een lang bericht is geworden. Ik ga volgende week een verre reis maken en natuurlijk hoort daar een goede camera bij! Graag hoor ik je adviezen. Hartelijke groeten, Leyla

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 30 Nov 2018

Hi Leyla, dank je voor je compliment.Ik heb geen eigen ervaring met de Tamron lens die je noemt. Reviews geven aan dat scherpte het best is als je niet inzoomt. Bij inzoomen iets minder scherp en in de hoeken zoals gewoonlijk bij zo'n lens wat minder scherp. Toch komt de lens niet slecht uit de test. Als je er niet tevreden over bent, overwegen een andere lens te nemen. Verder niet op automatische standen fotograferen. En lichtsterkte zie je aan de diafragma's die op de lens zijn vermeld.Verder niet op automatische standen fotograferen. Belangrijskte is dat je beter wordt met camera-instellingen. Dure cameera's gaan je niet vanzelf helpen. Zie ook mijn online" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/online-fotografie-cursus/">online fotografiecursus. Snelheid komt door meer te doen. Je kan een 18-300 mm lens nemen (bijv. van Sigma). Zie mijn artikel over welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">welke zoomlens voor Canon. En bijvoorbeeld een Canon EOS 800D.Andere optie is Olympus, zie wat ik in mijn artikel Beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">Beste systeemcamera schrijf. Dit is het meest licht en toch veel bereik. Voor binnen een lichtsterke lens gebruiken. f/2.8 minimaal. 50 mm f/1.8 is het goedkoopst.

Leyla
Door

Leyla

op 03 Dec 2018

Heel erg bedankt Joris. En bedankt voor je snelle reactie. Ik ga ermee aan de slag!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Dec 2018

Succes Leyla!

Corrie Dake
Door

Corrie Dake

op 02 Dec 2018

Beste Joris,Zou je mij kunnen helpen.Ik wil mij meer focussen op fotografie. Misschien zelfs wel proffesioneel worden. Daar ga ik opleidingen voor doen. Zodat ik bruiloften of fam.fotos kan maken.Ik ben bekend met fotografie. Dat is mijn hobby. Fotografeer niet op de automatische stand.Mijn zoomlens van 18 -135 is kapot. Ik fotografeer graag mens en dier. Protret en straat. Maar ook natuur. Voor natuur heb ik een groothoeklens. Ik heb nu recent een Tamron lens gekocht. Veel filmpjes en recensies daar over gelezen. Gekocht voor in de nabije toekomst ook te gebruiken voor wellicht een fullframe camera. Als ik dan toch een nieuwe lens moet kopen, dan maar vast investeren.Ik ben dus nu in het bezit van een - Camera Canon Eos 200D - Groothoeklens 10 - 20 mm f4-5.6 ex dc Sigma 77 filter size - Tamron SP 85 mm DI VC USD 1.8. Sneller scherp stellen.Met de Tamron lens lukt het mij om inderdaad mooie protet foto's te maken. Wat mij daar niet bij lukt is om op feesten foto's te maken. Ja of alleen een groepje speciek wat verder weg.Doe ik wat verkeerd of komt dat door de afstand lens 85mm? En is deze lens daar niet zo geschikt voor?Daarnaast wil ik nog een andere lens er bij kopen. Zelf denk ik dan (mede gezien het vorenstaande en wat ik in de nabije toekomst wil fotograferen ) aan de lens 25 tot 70 mm. Maar ja de zoomlens van 70 mm tot 200 mm is ook mooi. Allebei nu te duur voor mij.Wat adviseer jij mij. Gezien wat ik het meeste fotografeer.Vast bedankt.Groetjes Corrie Dake

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Dec 2018

Hi Corrie,De 85 mm lens is met jouw Canon EOS 200D niet erg geschikt om wat weidsere foto's te maken. Dus meerdere mensen die wat dichtbij zijn krijg je niet allemaal op de foto. Je Canon 200D heeft een cropfactor van 1.6. Dit klinkt misschien ingewikkeld maar het betekent dat een 85 mm lens eigenlijk een 85 x 1.6 = 136 mm lens is. Voor feestjes kan je denken aan deze lens, die is veel beter betaalbaar en geschikt voor binnen: Sigma" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-sigma-lens-voor-spiegelreflexcamera/">Sigma EX Zoomlens 17 mm - 50 mm - F/2.8 - Canon EF. Dat is op jouw 200D eigenlijk rekeninghoudend met de cropfactor ongeveer: 27 - 80 mm. Dat is een mooi bereik. 70-200 mm is mooi maar niet voor groepen mensen binnen.

Wil van Rijnswou
Door

Wil van Rijnswou

op 03 Dec 2018

Dag Joris, Heb je ervaring met de Sigma 35 mm Arte lens? Is die ook geschikt voor het maken van portretten. Dank voor je tijd en hartelijke groet, Wil

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Dec 2018

Hi Wil, geen eigen ervaring. Deze is wel te gebruiken maar een iets langere brandpuntsafstand geef je de optie om van een iets grotere afstand te werken. Bijvoorbeeld 50 of 85 mm.

Willem Arbouw
Door

Willem Arbouw

op 08 Dec 2018

Beste Joris Hoi Joris, ik had informatie aangevraagd bij jouw eigenlijk niet voor mijzelf maar voor mijn vrouw. Zij had in het verleden een eenvoudige Sony Cybershot en vond fotograferen erg leuk en zag het wel zitten om daar haar hobby van te maken. Ik wil de haar verwennen voor haar verjaardag en dacht een hele mooie camera met objectief waarbij zij niet tegen enige beperkingen aanloopt. Het probleem is echter dat het haar niet lukt om met de camera om te gaan, dus camera amper gebruikt. De objectief die ik erbij had gekocht heeft ze zelfs nooit gebruikt.We zoeken nu een koper voor de camera en objectief gekocht in 2016We overwegen nu een Sony DSC RX10 mark ? aan te schaffen want in februari gaan we naar Vietnam en wil ze uiteraard foto's maken. Kan jij ons helpen met aangeven wat de huidige waarde van de camera en objectief zijn. Gekocht op - 15/07/2016 Objectief Tamron 70-200mm f 2.8 AF Di USD Sony € 1.344,90 Sony SLT A77 mk II Body + 16-50mm € 1.398,75 Wat is de huidige waarde? Weet jij iemand die geintresseerd is? Mvrgr. Willem Arbouw

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Dec 2018

Hi Willem,Dit is wat ik wel vaker tegenkom. Een goede, dure camera geeft niet vanzelf betere foto's. Belangrijk is dat je ermee om kan gaan en dat er motivatie is om daar wat aan te doen. Met simpel materiaal en weten wat je doet kunnen prima resultaten worden gehaald.Qua waarde moet je kijken naar wat de camera nu nieuw kost, niet naar wat deze destijds kostte. Zuur maar zo is het wel. Een camera met weinig clicks" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/hoeveel-clicks-heeft-mijn-camera/">clicks is meer waard dan een camera met veel clicks. Lenzen houden in het algemeen makkelijker hun waarde. Kijk ook naar wat de prijzen zijn van dit materiaal als het 2e hands wordt aangeboden door een bedrijf. Jij moet daar wel een stukje onder gaan zitten met je prijs, zij bieden namelijk garantie. En kijk naar prijzen van particulieren op marktplaats of facebook groepen. Je zou bijvoorbeeld 60% van de huidige prijs kunnen proberen als verkoopprijs.Een Sony Cyber-shot DSC-RX10 camera (welke versie dan ook) kan je kopen, maar voor elke camera geldt: leer ermee omgaan. Bekijk hiervoor ook mijn Online" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/online-fotografie-cursus/">Online fotografiecursus.

Monique
Door

Monique

op 10 Dec 2018

Hoi Joris, welke lens adviseer je voor Nikon d5600 te gebruiken voor t scherp en snel fotograferen can close up dierenogen? (Ik volg n opleiding iriscopie voor dieren). Gaat met name om honden en katten en die zitten vrijwel nooit lang stil, met ogen goed open en met de juiste lichtinval. Alvast bedankt!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 11 Dec 2018

Hallo Monique,Minimaal 300 mm. Bijvoorbeeld AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR. Bekijk ook mijn artikel Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">Welke zoomlens voor Nikon? . Als je niet dichtbij kan komen, kan je ook nog 400 mm overwegen. Bijvoorbeeld de Tamron 18-400 mm lens maar die is wat duurder. Bij honden en katten is 300 mm mogelijk wel genoeg maar je moet even inschatten hoe dichtbij je kan komen. Niet stilzitten is inderdaad lastiger (en lichtval), belangrijk is om goed met de camera te kunnen omgaan zodat je wat sneller wordt. Dit kost even tijd en is normaal.

Monique
Door

Monique

op 11 Dec 2018

bedankt Joris. Nu kan ik altijd wel op een afstand van circa 50 cm een foto maken, zonder dat het dier zich ongemakkelijk voelt. Het is meer de snelheid van scherpstellen en genoeg lichtinval, waardoor het lastig is. Dus mijn vraag is of bijv een sigma 105mm niet n betere keuze is?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 11 Dec 2018

Hi Monique, 50 cm is op zich vrij dichtbij. Ik dacht dat het om grotere afstanden ging. Ik weet niet precies hoe groot het oog in beeld moet komen, je kan ook uitsnedes achteraf maken denk ik. De meeste vergroting bereik je met een macrolens. En in jouw geval betekent een langere macrolens meer afstand houden tot het dier en toch vergroting behalen. 105 mm is allround, om de maximale vergroting te behalen moet je wel dichterbij zijn dan 50 cm, bijv op 25 cm. 150 mm geeft wat meer 'werkafstand' maar die zijn duurder. Bekijk ook mijn artikelen over Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-macrolens/">Canon macrolenzen of Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-macrolens-voor-nikon/">Nikon macrolenzen of Macrofotografie" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/accessoires-macrofotografie/">Macrofotografie in het het algemeen.

Wendy
Door

Wendy

op 13 Dec 2018

Hallo Joris, ik wil interieur en sfeerbeelden fotograferen welke camera en objectieven zou jij mij dan aanbevelen.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 Dec 2018

Ik had al gereageerd maar geeft niet. De Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM is voor je interieur zeker geschikt voor de weidsere foto's. Die Sigma lens die je noemt is minder belangrijk voor interieur. Goede set om mee te werken, het gaat om leren omgaan met je camera en om anders kijken.

Wendy
Door

Wendy

op 14 Dec 2018

bedankt voor je featback, alleen kan de verkoper niet achterhalen hoeveel klicks er zijn gemaakt ook niet via jou opgegeven sites. hij zegt rond de 25.000.00. Gr Wendy

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 Dec 2018

Je kan proberen dit in de onderhandeling te gebruiken om de prijs nog naar beneden te krijgen. Het verschil in jouw fotografie wordt niet gemaakt door een Canon 750D, 200D of 800D. Dus daar niet druk om maken :)

Mirjam
Door

Mirjam

op 14 Dec 2018

Hoi Joris, ik heb momenteel een Nikon D3100 met 18-105 (kit) en 50 mm (1.8) lens en ben wat aan het rondkijken voor een telelens. Twijfel nog tussen een AF-S Nikon 70-300 (tweedehands 300 euro) of meteen maar een hele nieuwe set (Nikon D5600, AF-P 18-55 en 70-300 G voor 800 euro, vanwege cashback actie maar 60 euro duurder dan de D5300 met dezelfde lenzen). Wat is jouw advies? Gaan voor de AF-S op de D3100, de D5300 combi of de D5600 combi? Wat biedt de meeste perspectieven voor de komende jaren hobby fotografie, waar ik het wel belangrijk vind dat de foto's mooi scherp zijn. Alvast bedankt, Mirjam

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 15 Dec 2018

Hoi Mirjam,Het belangrijkste is een 70-300 mm lens ommat je daar mee mogelijkheden mee krijgt (meer zoom). De D3100 kan nog wel even mee maar is over een paar jaar wel een keer aan vervanging toe. Met name bij hogere ISO-waarden zijn nieuwere camera's beter. Toch is het belangrijkste dat je goed kan omgaan met je materiaal en dat je goed leert kijken. Alleen materiaal maakt het verschil niet voor je, mensen denk dat vaak wel. Een D5300 of D5600 maakt voor je foto's zelf ook niet uit. De Nikon AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR is heel goed en kost nieuw 300 euro (dan heb je garantie en een nieuwere lens) maar past niet op de D3100. Dat kan je nog mee laten wegen.

Mirjam
Door

Mirjam

op 30 Dec 2018

Hoi Joris, Bedankt voor je antwoord! Na lang wikken en wegen heb ik toch gekozen voor de D5600 met 18-55 en 70-300 lenzen. De cashback actie van Nikon én het feit dat ik de D3100 body direct kon inruilen voor een fair bedrag, speelde mee in de beslissing. De kantelbare touch screen van de D5600 is echt superhandig. Zo kan je direct op het schermpje de instellingen aanklikken (zoals sluitertijd aanpassen of bracketing instellen). En als je erop klikt in de live view, dan stelt de lens op dat punt scherp en wordt meteen een foto genomen. Gemak dient de mens ;-). Voor mij een voordeel tov de 5300 dat die 60 euro wel waard is. Volgens mij kan ik hier weer jaren mee vooruit! Hartelijke groet, Mirjam

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Jan 2019

Mirjam, mooi dat je een keuze hebt gemaakt! Touchscreen is intuïtiever, dat is wel zo. Gemak is zeker wat mensen willen, dat heb ik als docent ook gemerkt... Ik vind 60 euro ook geen groot verschil. Fijn dat je zo enthousiast bent.

Wendy
Door

Wendy

op 15 Dec 2018

Hallo Joris, ik kom er niet uit wat voor mij nu de beste instapcamera voor interieur/sfeerfotografie is of de canon 750D zoals ik al had vermeld, heb nu een Nikon D5300 met een 18-105 mm DX VR & 55-300 mm DX VR op het oog. Wat zou jij mij aanbevelen. Vr gr Wendy

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 15 Dec 2018

Hi Wendy,Of je nu een Canon 750D of een Nikon D5300 neemt, beide zijn geschikt. De Canon heeft een iets simpeler menu voor een beginner. Verder is de groothoeklens die je eerder noemde bij je Canon (Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM) geschikter voor de ruimtelijke foto's dan de Nikon 18-105 mm DX VR. Qua beeldkwaliteit ga je met beide camera's gewoon goede foto's maken, verschil wordt gemaakt door wat jij zelf kan. Je ontwikkeling is het belangrijkste.

Demi
Door

Demi

op 15 Dec 2018

Hoi joris, Ik wil ook gaan beginnen met fotografie. Ik heb zelf al veel gelezen over camera’s. Mijn voorkeur gaat wel uit naar een canon. Zelf heb ik de 200d en de 800d op het oog. Zijn dit goede camera’s om mee te beginnen? Zit er veel verschil tussen de 2 camera’s ? Zou u mij advies kunnen geven.Groeten Demi Maas

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 16 Dec 2018

Hi Demi,Leuk, het zijn zeker prima camera's. Belangrijkste is wat je zelf kan en hoe je kijkt. Daarna je lens, daarna pas de camera. De 200D raad ik de meeste mensen aan, dan houd je geld over voor ontwikkeling en je lens. Als je echt gedetailleerde verschillen wil zien, bekijk dan dit artikel over de Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">Canon 200D of 800D.Verder raad ik je aan de gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis E-books te downloaden, je ontvangt dan ook nog meer gratis tips. Geheel vrijblijvend allemaal.

Tom
Door

Tom

op 18 Dec 2018

Het Joris, Ik ben door het huidig gamma eens doorgegaan, en ben er niet slimmer op geworden. Of wel zijn de verwachtingen te hoog. In ieder geval zou ik van bestaand compact camera willen afstappen en een spiegelreflex kopen. Deze geven veel mooiere beelden als je dit vergelijkt met wat we nu vaak hebben. Waarschijnlijk zal dit op heden onze enige toestel zijn dat we willen aankopen (vanwege de duurdere kostprijs) vandaar we iets langer over de aankoop gaan. Maar de vereiste moeten dus een goed toestel zijn, makkelijk in gebruik, zullen ook veel binnen foto’s genomen worden en nu er een baby op komst is willen we ook alle momenten kunnen vastleggen. Zelf wou ik ook geen kitlens. 18-55 lijkt me wat te krap. En 2lenzen in de kit, weet niet of ik deze vaak ga wisselen voor de momenten. Wil een lens dat het grote geheel dekt. 18-135 zie ik vaak, maar ook 18-200/250 kan. Voor de binnenopnames wil ik ook direct een flitser bij kopen. Dus hele boterham, maar wil de volledige ervaring. Want voldoet het niet zou het toestel misschien terug in de kast verzeilt geraken. Wat van body/lens en flitser raad je me aan met uw ervaring.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Dec 2018

Hi Tom,De spiegelreflexcamera kan mooiere beeldkwaliteit leveren maar het blijft wel zo dat je er ook mee om moet kunnen gaan. Het is niet de camera die vanzelf prachtige beelden levert. De canon is wat gebruiksvriendelijker qua menu's dan Nikon. Voor binnen foto's nemen is een lens waar veel licht doorheen kan heel goed. Een 50 mm f/1.8 bijvoorbeeld. Die kost rond 100 euro. Zie mijn artikel Beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/portretlens/">Beste portretlens. Dus 1 lens die alles kan is voor binnen niet helemaal realistisch. Verder kan je inderdaad bijvoorbeeld gaan voor een zoomlens tot 200 mm, dat is allrounder dan 135 mm. Bijvoorbeeld voor vakantie ook. Een 18-200 of 18-300 mm lens. Bekijk mijn artikel welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">welke betaalbare telelens voor Canon. Qua body kan je bijvoorbeeld denken aan 1300D of 2000D.Voor een flitser moet je wel weten wat je doet. Een Yongnuo YN 685 is prima en veel voordeliger dan van Canon. Zie mijn artikel Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-flitser-kopen-concrete-tips/">Welke flitser. Als je de 50 mm f/1.8 lens koopt, heb je niet meteen een flitser nodig. Je kan beter die lens kopen in het begin. Zeker voor de baby is het een geweldige lens.

Tom
Door

Tom

op 21 Dec 2018

Dank je wel voor de informatie.

Tom
Door

Tom

op 29 Dec 2018

Dank je wel voor de info. Heb onlangs een lens zien passeren canon 18-200 of de sigma 18-250 ? Aan welke zou ik als allround lens het meeste beleven. Beide goede kwaliteit?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Jan 2019

Hi Tom, beide vind ik goede lenzen. De Sigma 18-250 is een lens waar cursisten tevreden mee zijn. Deze geeft meer bereik, in sommige gevallen is dat een voordeel. Daarom zou ik eerder voor die lens gaan. Bekijk anders ook even mijn artikel Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">Welke betaalbare zoomlens voor Canon. Overigens noem ik die lenzen daar niet. Mogelijk ga ik dit daarmee nog uitbreiden in de toekomst.

Kim
Door

Kim

op 18 Dec 2018

Hoi Joris! Ik wil mijn oude hobby weer oppakken, namelijk fotografie. Ik heb al een aantal camera's voor ogen. Ik heb een aantal eisen en ik ben benieuwd welke camera jij mij adviseert!Ik wil namelijk actiefoto’s kunnen maken, eventueel sportfoto’s, dierenfoto’s en ook scherpe foto’s van mensen!Groetjes, Kim

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Dec 2018

Ik heb net bij je andere vraag al geantwoord :)

Kim
Door

Kim

op 18 Dec 2018

Hoi Joris! (Update) Ik wil mijn oude hobby weer oppakken, namelijk fotografie. Ik heb al een aantal camera's voor ogen. Ik heb een aantal eisen en ik ben benieuwd welke camera jij mij adviseert! Ik wil namelijk actiefoto’s kunnen maken, eventueel sportfoto’s, dierenfoto’s en ook scherpe foto’s van mensen!De context waarin ik mensen wil fotograferen is meestal buiten, ik denk dat het sowieso veelal buiten zal zijn! Een richtprijs voor mij is tussen de 500 en 750 euro.Wat ik nu op het oog heb is Sony A6000.. wat denk jij hiervan? Of zijn er nog andere camera's die jij mij aanraadt?Ik zie namelijk dat die Sony A6000 al van 2014 is, maar nu nog wel sterk aangeraden wordt.Groetjes, Kim

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Dec 2018

Hi Kim,Leuk dat je enthousiast bent en weer wil beginnen. Voor sport en actie (en dieren) is wat snelheid fijn. Niet de langzaamste camera dus. Op zich is een Sony A6000 een goede camera ja. Bekijk ook even mijn artikel Beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">Beste Systeemcamera (daar heb ik het ook over de Sony A6000 en voor- en nadelen). Hij is heel snel. Alleen je meot ook budget hebben voor lenzen. Een telelens moet je erbij hebben, die 50-210 mm die ik noem in dat artikel over systeemcamera's. Een portretlens is wel duurder bij een Sony systeemcamera, een 50 mm f/1.8 is heel mooi voor geposeerde portretten maar kost wel 275 bij Sony.Zou je voor bijvoorbeeld een Canon of nikon spiegelreflexcamera gaan, dan heb je zo'n 50 mm f/1.8 lens voor rond 100 euro. Alleen de spiegelreflexcamera's zijn wel trager voor sport en actie en ook wat groter. Ik vind op zich een Sony A6000 een geen gekke keuze, maar realiseer je dat lenzen (met name zo'n 50 mm f/1.8) of een langere lens (bijv. 300 mm) een stuk duurder is. Voor dieren is in sommige gevallen 210 mm niet genoeg. Je kunt er wel mee beginnen en later evt. nog een langere lens kopen.

Wiel Verbeet
Door

Wiel Verbeet

op 19 Dec 2018

Beste heer Dijkema, Ik overweeg de aanschaf van een spiegelreflexcamera. De keus zal gaan tussen de Canon eos 2000d en de Nikon d3400. Uw artikel over de beste camera heeft me een heel eind geholpen, maar de volgende items bemoeilijken mijn keuze. Met de canon eos 2000d, kun je foto's niet in RAW-formaat opslaan, wat naar ik heb gehoord, van belang is als je foto's maakt van het noorderlicht. En naar het noorderlicht ga ik begin volgend jaar naar toe. De nikon d3400 heeft geen wifi. Kan dit worden opgevangen met de aanwezige bluetooth? Kunt u mij een goed advies geven met keuze voor een van deze 2 camera's? Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet. Hoogachtend, Wiel Verbeet.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Dec 2018

Hi Wiel,Met de Canon EOS 2000D kan je ook fotograferen in RAW. Dus dat klopt niet. Een RAW foto is wel wat beter te bewerken, bijvoorbeeld als deze te donker zou zijn of als kleuren niet zouden kloppen. Ik gebruik zelf de bluetooth functie niet. Ik vind dat soort dingen wat minder belangrijk dan zaken die invloed hebben op de foto's zelf. Beide camera's zijn te gebruiken, voor Noorderlicht vind ik de D3400 wel wat beter omdat deze beter omgaat met weinig licht en dat altijd zo is bij noorderlicht. Alleen ik wil er wel bij vermelden dat je echt moet weten wat je moet doen bij noorderlicht. Het is eigenlijk geen onderwerp voor een beginner, je moet echt je camera onder controle hebben ervoor. Het is hetzelfde als je rijbewijs nog niet hebben en al met vrachtwagen willen rijden, dat is het eerlijke antwoord. Ook heb je het liefst een lens nodig waar veel licht doorheen kan, bij voorkeur f/2.8.

Robert
Door

Robert

op 20 Dec 2018

Beste Joris,Ik heb jouw stukjes gelezen en was hiervan onder de indruk, nu wil ik ga starten met fotograferen en wil eigenlijk komend weekend een camera gaan aanschaffen. Als ik de testen, reviews en stukken lees is een Nikon een goede aanschaf nu zag ik een leuke combideal van een d3500 met twee objectieven de standaard en een 70-300mm objectief bij kamera express met een cashback, waardoor de set op 550 euro uit komt na aftrek van de cashback. Denk jij dat ik hier goed aan doe, ik zal voornamelijk vakantiefoto’s gaan maken en heb niet de ambitie om fotograaf te worden. Ik had een beetje een idee om ca. 500 euro te spenderen dus dit kwam aardig in de richting.

Robert
Door

Robert

op 20 Dec 2018

sorry vergeten aan te geven het zou om deze lenzen gaan AF-P 18-55mm VR + AF-P 70-300mm VR

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 20 Dec 2018

Hi Robert,Dank je voor je aanvulling.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 20 Dec 2018

Hi Robert,Dank je wel voor je compliment. De set die je noemt (Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera/">Nikon D3500 en AF-P 18-55mm VR + AF-P 70-300mm VR) is zeker mooi. Die Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">Nikon AF-P 70-300 mm VR lens raad ik vaak aan. 300 mm is een heel mooi bereik voor vakantiefoto's en de lens is ook goed voor bewegende onderwerpen. Het is goed dat je die 2e lens erbij neemt, want alleen de lens van 18-55 mm is beperkt.

Rob Andreas
Door

Rob Andreas

op 24 Dec 2018

Hallo Joris, Ik ben op zoek naar een nieuwe DSLR. Ik heb ruim 25 jaar een Canon A1 gebuikt en sinds het digitale tijdperk overgestapt op een Pentax K10D met een Tamron 18-270 9 ( en een Canon Powershot 220SX) Nu heeft de Tamron het begeven. Ik kan een nieuwe lens aanschaffen voor de K10D. Maar deze camera heeft ook het eeuwige leven niet ( nu 12 jaar oud). Ik overweeg nu een Canon 80D of een Nikon D7500 aan te schaffen met een Tamron 16-300 of 18-400 of een Sigma 18-250 of 18-300. Ik maak voornamelijk landschaps- en natuurfoto's (dus ook wild). Maar in de stad wil ik ook graag architectuur vast leggen, mensen fotograferen en zo nu en dan een portretje maken. En ik wil persé een zoom om niet met meerdere lenzen op pad te hoeven en vaak te moeten wisselen van lens. Graag zou ik je advies horen in deze. Bij voorbaat dank voor je reactie

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 11 Jan 2019

Hallo Rob,Deze vraag is aan mijn aandacht ontsnapt, excuses daarvoor. Ik vind het verstandig om voor een Canon of Nikon te gaan.De Canon EOS 80D heeft deze voordelen: 24 megapixels i.p.v. 21, meer kruislingsgevoelige scherpstelpunten 45 ipv 15), NFC.De D7500 is nieuwer en heeft ook een aantal voordelen: de ISO kan hoger en de prestaties bij hoge ISO zijn zo'n ruime 20% beter (Nikon is daar standaard wat beter in dan Canon), 51 scherpstelpunten ipv 45 (maar wel minder kruislingsgevoelige; alsnog prima), 8 foto's per seconde in plaats van 7, de camera is lichter (640 gram ipv 730 gram), 4k video vs Full HD, de camera gaat volgens de fabrikant 150.000 clicks mee ipv 100.000 bij de Canon 80D (slechts een voorspelling), iets betere prestaties in situaties van zowel lichte als donkere delen in één foto (dynamisch bereik). Beide zijn echt prima, de D7500 is overall wel iets beter als ik moet kiezen. Nikon is in het algemeen qua prijzen van lenzen duurder, maar dat maakt in geval van de 18-400 mm niet uit. Voor wild vind ik 400 mm wel mooi (250 is tekort). Je bent heel allround met je 18-400 mm.

Fendo
Door

Fendo

op 26 Dec 2018

Hallo Joris,Ik fotografeer nu als beginneling met een "oude" Fujifilm Finepix S8600 Compactcamera. Ik gebruik voornamelijk de automatische stand en portretstand omdat deze heel lastig is met kiezen van diafragma en witbalans etc.Ik wil eigenlijk een DSLR voor natuurfoto's, roofvogels,maar ook voor mooie wolkenluchten. Dus de juiste belichting en witbalansinstelling is voor de laatste belangrijk. Ook fotografeer ik spontane foto's van mijn kleinkinderen. Welke instapcamera's zijn hiervoor het beste te gebruiken? Mijn budget is niet zo groot, dus ook de evt. toekomstige lenzen moeten niet te duur zijn. Waarbij ook geldt dat voor sommige natuurfotp's inzoomen ook af en toe belangrijk is. (Konijnen in de verte, onbereikbare plaatsen voor paddestoelen, etc.).

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 Dec 2018

Hi Fendo,Leuk dat je meer wil. Voor natuur en met name voor roofvogels is een langere lens een aanrader. Qua camera is een instapmodel goed. Alleen zou ik niet de langzaamste camera nemen ivm je vogelfoto's en de kleinkinderen (als ze zouden spelen). Je kan denken aan Nikon D3400 of D3500 (maakt niet veel uit) of eventueel een D5300 met 18-55 kitlens. Verder een Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">Nikon Af-P 70-300 mm telezoomlens. Daar zou ik niet op bezuinigen, die biedt echt heel veel waarde voor dat geld. Voor portretten binnen van de kleinkinderen: Yongnuo 50 mm f/1.8 portretlens." rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/portretlens/">portretlens. Je kan betere de D3400 nemen en wel beide genoemde lenzen dan een D5300 zonder goede lenzen. Alleen voor roofvogels blijf je gauw lengte tekort houden. Als je ook nog mijn mening wil horen over Canon camera + lenzen, dan moet je nog maar een berichtje plaatsen op het blog. Belangrijk is leren omgaan met de camera, want er komen niet vanzelf veel betere foto's met een andere camera.

Fendo
Door

Fendo

op 30 Dec 2018

Beste Joris, Ik vind de keuze tussen de Nikon D 3400 en de Canon EOS 2000D moeilijk. De Nikon zou het beter doen bij minder licht en heeft meer foto's per seconde, nl. 5. De Canon heeft een eenvouderige menustructuur en is beter bij tegenlicht zoals volle maan en zonsopkomst/ondergang, als ik jou artikel goed begrijp. Voornaamste verschillen voor mij zijn eigenlijk meer foto's per seconde van de Nikon en het eenvouderige menu van de Canon. Ik weet dat jij niet voor mij kan beslissen maar zit er veel verschil in het menu? Ik wil vooral om leren gaan met diafragma, scherptediepte, handmatige (over en onder) belichting en sluitertijden. Als ik hiermee simpel kan experimenteren om de verschillende resultaten te vergelijken en daarna toe te passen ben ik al een heel eind.

John
Door

John

op 27 Dec 2018

Beste Joris, Ik ben voornemens om de Canon eos 200D aan te schaffen als mijn eerste spiegelreflexcamera.. Ik zal voor het merendeel landschappen, natuur, architectuur en vakantiefoto's gaan maken. Kun jij mij adviseren in een betaalbare lens?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Jan 2019

Hi John, leuk dat je een DSLR gaat kopen. Ik raad je sowieso wel een zoomlens aan voor vakantie, landschap en natuur. Je kan ofwel gaan voor een superzoomlens, bijvoorbeeld een Sigma 18-300 mm lens. Ofwel voor bijvoorbeeld een Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM. Die laatste is ook heel goed en voordeliger, maar dan moet je voor de ruimtelijke beelden bijv. de 18-55 mm kitlens gebruiken. Bekijk mijn artikel Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">Welke betaalbare zoomlens voor Canon even.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 28 Dec 2018

Hallo Bertina, Zoals toegezegd hierbij advies. Instappakket: Canon EOS 200D body Kitlens van 18-55 mm Canon EF 50 mm f/1.8 STM (geweldig voor portretfoto’s maar vergelijkbare lens is evt. gratis bij mij te lenen tijdens de cursus) Canon EF-S 55-250 mm f/4 – 5.6 IS STMSemi-professionele camera: Canon EOS 80D Sigma 17-50 mm f/2.8 voor Canon (je bent dan wat flexibeler dan met de hierboven genoemde Canon EF 50 mm f/1.8 STM omdat je ook kan zoomen; bijvoorbeeld voor gezinsfotografie/portretfotografie binnen handiger) Canon EF-S 55-250 mm f/4 – 5.6 IS STM Reservebatterij is handigDe menu’s vind ik eenvoudiger bij Canon inderdaad.

Dyckmans
Door

Dyckmans

op 04 Jan 2019

Hallo, Ik heb bijna de pensioenleeftijd bereikt en wil me toeleggen op fotografie, Ik ben ven plan om dit beginnersmodel aan te schaffen, NIKON D3500 + AF-P DX 18-55 VR + AF-P DX 70-300. Lijkt dit je wat en welke accesoires raad je me aan om als beginner aan te schaffen. Zonnekap, filter...

Joris-Dijkema
Ronny
Door

Ronny

op 12 Jan 2019

Dank u voor de rs. Ik heb nog wel wat spullen bijgekocht, zoals zonnekap voor beide lenzen, cpl en nd filters van haida ( nano pro ) sirui statief en extra batterij. Nu wat experimenteren ( reisje naar de Algarve ) en in de nabije toekomst cursus volgen. Ik zal zo nu en dan wel wat tips nodig hebben , dus ga ik zeker je blog blijven volgen. Ik heb er als leek al heel wat van opgestoken.

Joris-Dijkema
Teuntje
Door

Teuntje

op 12 Jan 2019

Hallo Joris, met veel interesse heb ik een aantal artikelen gelezen op je website. Ik overweeg een spiegelreflex camera te kopen. Zou je me willen helpen met wat persoonlijk advies? Ik gebruik nu mijn telefoon met dual focus camera en ik heb een compact camera, die ik toch niet zo vaak pak. Ik fotografeer graag, heb lange tijd geleden een fotografie cursus gedaan, maar fotografeer vooral op de automatische stand. Ik wil mijn vaardigheden graag verbeteren. Ik zoek een betaalbare camera (heb niet een specifiek budget in gedachten) die gebruiksvriendelijk is en liefst niet te groot/zwaar. Ik fotografeer graag mensen, maar ook macrofotografie en landschappen. Ik vind het lastig om binnen en bij donker goede kwaliteitsfoto's te maken. Net als ik er ook vaak tegenaan loop dat de grote verschillen qua licht tot over of onderbelichte delen leiden (ik woon in de tropen). Heb je ook suggesties voor lenzen? Daar heb ik me nog nooit in verdiept. Alvast bedankt voor je mee denken en advies. Hartelijke groet uit yangon, Teuntje

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Jan 2019

Hallo Teuntje, dank voor je uitleg. Inspirerend waar je woont trouwens. Ik raad wie niet zo ervaren is in principe vaak een instapmodel spiegelreflexcamera aan of een systeemcamera. Voor macro zijn er meer opties met een spiegelreflexcamera. Het enige is dat het in de tropen mogelijk vochtig is. Als dat zo is en je camera zou eerder wat nattig worden, dan kan je overwegen een camera te nemen die weathersealed is maar die zijn meteen veel duurder (het begint dan bij de 80D" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-camera-kopen/">80D = semi pro). Als dat niet zo vaak zo is, kan je bijv. denken aan een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">Canon EOS 200D als body. Die is ook wat makkelijker te bedienen. Bij minder licht is het wat moeilijker fotograferen, beginnen met bij meer licht is beter.Grote verschillen tussen licht en donker in 1 scene is voor een camera moeilijker dan onze ogen, dat gaat ook wat verder voor een beginner. HDR is dan eventueel een optie. Qua lenzen: bekijk mijn artikel welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">welke betaalbare zoomlens voor Canon. Een all in one is bijv. Sigma 18-300 mm. Canon 55-250 mm f/4-5.6 IS STM is geweldig voor die prijs, alleen je moet dan soms wisselen. Wil je krachtige en creatiever leren fotograferen met duidelijke uitleg, bekijk dan mijn fotografiecursus" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/online-fotografie-cursus/">fotografiecursus met mijn 4-Stappenplan.

HD
Door

HD

op 15 Jan 2019

Hoi Joris,Goeie site met veel informatie, dank daarvoor!! Ik heb een aantal jaar geleden een samsung systeemcamera gekocht, maar veel spijt van omdat ze gestopt zijn met productie van camera's en daardoor lenzen ook nauwelijks meer verkrijgbaar zijn. Dus wil nu graag terug naar de basis en een merk waarvan ik makkelijk lenzen kan kopen :).Twijfel ontzettend tussen een Nikon D3500 of een Canon EOS 200d. Wil in ieder geval een 50mm lens aanschaffen voor portretten (of moet ik bij deze camera's dan juist een 35mm kiezen?). Wil de camera de komende tijd vooral gebruiken om onze kleine die op komst is te fotograferen en daarnaast tijdens vakanties.Wat zou jij aanraden? Veel dank alvast!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Jan 2019

Hi HD,Samsung is een doodlopend spoor inderdaad. Beide zijn prima camera's. De 200D is qua menu wat makkelijker dan de Nikon. Het maakt verder niet veel uit. Een 50" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/portretlens/">50 mm f/1.8 is mooi voor binnen. Je kan iets verder weg blijven voor portret (alelen gezicht). Wil je iets weidsere foto's maken, dan kan je gaan voor 35 mm f/1.8. Yongnuo heeft deze ook. Meestal raad ik 50 mm f/1.8 aan, ik ben wel een fan van alleen het gezicht of een deel daarvan, is wat intiemer. En binnen zijn de achtergronden vaak toch niet ideaal. Voor vakanties een langere lens erbij, minimaal 200 mm. Bekijk mijn artokel over Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">Canon zoomlenzen anders even.Er volgen meer tips als je krachtige & creatiever wil fotograferen, bekijk dan mijn" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/online-fotografie-cursus/">mijn cursus met helder stappenplan

Alexandra
Door

Alexandra

op 17 Jan 2019

Welke camera is het beste voor natuur/dierenfotografie (inclusief insecten en foto's in t donker, die ook geschikt is voor afdrukken en weathersealed is.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 20 Jan 2019

Je komt dan uit bijv semi-professionele camera's (of evt. professioneel maar dat hoeft zeker niet). Je kan denken aan de Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-camera-kopen/">Canon EOS 80D. Of een Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera-kopen/">Nikon D7200/D7500. Voor lenzen raad ik 300 mm (of evt meer) aan voor dierenfotografie. Zie ook mijn artikelen over Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">Welke betaalbare zoomlens voor Nikon en Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">Welke betaalbare zoomlens voor Canon

Mike Ajawaila
Door

Mike Ajawaila

op 21 Jan 2019

Beste Joris, Allereerst wil ik je bedanken dat je zo goed de tijd en moeite doet om al je informatie te geven. Ik heb zelf kunnen proeven en proberen als leek zijnde met een spiegelreflex camera en het beviel mij enorm. Om je een nog langer verhaal te sparen, wat ik zoek in een camera, is het volgende: 1) Zowel 'mooie'/scherpe foto's van landschappen en close ups (van mensen/objecten). 2) Price range tussen 500 - 1.000 euro (het liefst inclusief lens, geheugenkaart enz. Ik besef dat dat er niet altijd bij zit). 3) Wifi, zodat ik makkelijk foto's naar m'n mobiel kan sturen, klopt? 4) Kantelbaar scherm 5) Beeldstabilisatie voor video (voor foto's niet nodig).Voor de rest, zoals gps, aantal shots per seconde, batterijduur vind ik minder belangrijk.Heb je (een) suggestie(s)? Graag hoor ik van je. Alvast bedankt voor je genomen tijd en moeite! Hartelijke groet, Mike Ajawaila uit Hoogvliet

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Jan 2019

Hi Mike,Dank voor je complimenten.Beeldstabilisatie hebben niet veel spiegelreflexcamera's in de body voor video, de Canon EOS 800D heeft dit wel (niet voor fotografie). Video is Full HD, geen 4K. Kantelbaarscherm heeft deze ook. En oo Wifi/bluetooth/NFC. Ik stuur zelf nooit foto's dor naar mobiel, dus geen ervaring mee. Prijsrange klopt wel. Voor je landschappen/closeups zou je een Sigma" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">Sigma 18-300 mm lens kunnen nemen. Die is ook goed voor closeups en heel allround.

Gert De Jonghe
Door

Gert De Jonghe

op 21 Jan 2019

Beste Joris, Eerst en vooral wil ik jou bedanken voor de e-book "De 10 bouwstenen ...". Professioneel ben ik bezig met endoscopie op motoren, vooral oldtimers. De foto's van de endoscopie verweef ik in een presentatie waarin ik foto's plaats van het voertuig zelf en detailfoto's van mechanische onderdelen. Nu neem ik de foto's met een digitale camera (Panasonic DMC-FS16). Om mijn presentatie wat meer professionele uitstraling te geven wil ik mij toch verdiepen in fotografie van de wagens en hun onderdelen. Een voorbeeld hiervan vind je terug op https://petrolicious.com/articles/tag-along-on-a-sicilian-treasure-hunt-with-a-step-nose-alfa-romeo-giulia-sprint-gt . Ik ben van plan om hiervoor een reflexcamera aan te schaffen met eventueel bijhorende macrolens. Welke camera zou jij mij aanbevelen? Alvast bedankt voor de tijd en moeite. Vriendelijke groeten Gert De Jonghe

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Jan 2019

Hi Gert,Dank voor je bericht hier. Ik heb de link even bekeken. Je hoeft niet zozeer een heel professionele spiegelreflexcamera te nemen. Ik zou een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-of-nikon-spiegelreflexcamera-advies/">anon of Nikon spiegelreflexcamera nemen. Bij Canon kan je denken aan Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">Canon EOS 200D, bij Nikon aan Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera/">Nikon D3400/D3500 of D5300, die laatste voor een kantelbaar scherm om vanuit lastigere hoeken te fotograferen. De 200D van Canon heeft dit ook. Misschien is dat handig voor jou. Qua lens raad ik je aan mijn artikelen over lenzen voor macrofotografie te bekijken. Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-macrolens/">Welke Canon macrolens en Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-macrolens-voor-nikon/">Welke Nikon macrolens. Je kan denken aan een allround macrolens, zoals Sigma 105 mm/2.8 EX DG OS HSM Macro. Die heeft beeldstabilitie, is handig uit de hand omdat ik verwacht dat je wel eens in donkere omstandigheden de mechanica moet fotograferen. De 100 mm met IS van Canon is veel duurder en heb je op zich niet nodig.

Gert De Jonghe
Door

Gert De Jonghe

op 11 Feb 2019

Dag Joris, ik heb ondertussen de Canon EOS200D aangeschaft. Met de macrolens heb ik nog gewacht. Mijn vader heeft een Canon EOS camera van eind jaren 80 denk ik. Hij heeft hierbij twee extra lensen nl "70-210mm 1:4" en "35-70mm 1:3,5-4,5" en die passen perfect op de EOS200D! Kan ik hier iets mee aanvangen voor de fotografie die mij aanbelangd? Vriendelijke groeten en fijne avond. Gert De Jonghe

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Feb 2019

Hallo Gert,Voor macro zijn het niet de beste lenzen. Bekijk ook mijn artikel over Welke accessoires" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/accessoires-macrofotografie/">accessoires voor macrofotografie.En Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-macrolens/">Welke macrolens voor Canon? Voordelig is een Canon EF 50 mm f/1.8 STM, alleen dit is geen echte macrolens. Als je er er een tussenring tussen zet, dan krijg je wel meer vergroting.

Bert Mulder
Door

Bert Mulder

op 21 Jan 2019

Goedendaag, Ik volg met veel plezier uw mails, adviezen en uitgegeven ebooks over fotografie. Ook lees ik iedere maand het blad Zoom. Ik ben een amateur op fotografiegebied, sinds kort gepensioneerd en van plan van fotografie wat meer werk te maken (ik heb tenslotte nu veel vrije tijd). Ik beschik over een Canon 400D, een kitlens en een Tamron 18-250 mm lens.Mijn vraag is nu of ik hiermee voldoende uit de voeten kan of dat ik, gezien de leeftijd van de Canon (werkt overigens nog prima), toch beter kan overstappen op een nieuwer model, bijv. de Canon 200D.Ik hoor graag van u terug.Groet, Bert Mulder.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Jan 2019

Hallo Bert,De 400D is wel een stuk ouder. Mijn advies is om te bekijken wanneer je tegen beperkingen aanloopt. Dit zal vooral kunnen zijn: fotografie bij weinig licht (ISO kan niet zo hoog en beeldkwaliteit is minder goed bij weinig licht). Ook ontbreekt liveview, op zich niet noodzakelijk voor de beginner. Een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">Canon EOS 200D vind ik wel een geschikte vervanger, maar als jij nu niks 'mist' aan je 400D dan is er niet direct een reden. Het hangt ook af van wat je vooral fotografeert en of dat bij weinig licht is of niet.

Sarah
Door

Sarah

op 23 Jan 2019

Beste Joris, Ik ben in het bezit van een nikon d3400 en Wil graag een prime lens kopen. Maar ik weet niet of ik voor de nikon 35 mm of voor de nikon 50 mm moet gaan. Ik wil er voornamelijk kinderen mee fotograferen zowel thuis als buiten. Welke van deze 2 prime lenzen raad je aan? Ik hoop snel van je te horen. Gr. Sarah

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Jan 2019

Hi binnen is een f/1.8 lens heel mooi voor een portretlens." rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/portretlens/">portretlens. Wil je het hele kind op de foto krijgen, dan is 35 mm beter. Wil je vooral het gezichtje fotograferen, dan gaat dat met 50 mm van een iets grotere afstand. Met 35 mm kan het, maar je moet ietsje dichterbij. In een niet te groot huis is 35 mm handiger als je het hele kind op de foto wil. Ik zou voor de Yongnuo" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/portretlens/">Yongnuo 50 mm f/1.8 gaan ipv Nikon zelf. Scheel je veel geld!Heb je de gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis E-books en tips al ontvangen?

Ronny
Door

Ronny

op 26 Jan 2019

Hallo Joris normaal maak ik mijn vakantiefoto’s/video’s met een compact camera en GoPro. Ik ben dus nog op zoek naar een spiegelreflexcamera die bij mij past als beginner voor zowel foto's als video. Ik fotografeer het meest landschap/macro . Alle advies en suggesties zijn welkom.Gr. Ronny

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 26 Jan 2019

Ronny, je kan denken aan Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">Canon EOS 200D. De Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">Canon EOS 800D heeft ingebouwde stabilisatie voor video, dan heb je minder schokkerige beelden uit de hand (ik heb dit niet getest, zou je even op kunnen googlen). Canon vind ik qua bediening wat makkelijker dan Nikon voor de beginner.

Geert
Door

Geert

op 26 Jan 2019

Dag Joris, Dank voor deze duidelijke en informatieve site! Graag jouw advies mbt aanschaf van een nieuwe camera. Als opvolger van mijn oude FujiFilm S5600 was ik aan het kijken naar een superzoom (Panasonic FZ300/FZ1000). Bij toeval kon ik een Canon 600D met Tamron 18-270 lens lenen om uit te proberen. Wat een verschil in fotokwaliteit tov de oude Fujifilm :-). Fotograferen wordt weer leuk! Ik twijfel dus of ik toch niet voor een DSLR moet gaan ipv een superzoom. Ik kan de 600D met lens voor een schappelijke prijs overnemen maar vraag me af of ik niet beter voor een 'nieuwer' model kan gaan. bijv. een 750D of 200D (Ik merk dat de 600D bij wat mindere lichtomstandigheden wat moeite krijgt met scherpstellen, ook fotograferen via LiveView vind ik bij de 600D niet fijn werken.) Ik heb onlangs ook even een Nikon vastgehouden maar vindt de bediening van de Canon intuïtiever. De camera zal met name gebruikt worden voor foto's van mijn gezin (binnen en buiten) en natuurfotografie (wild op de Veluwe). Wat zou jij adviseren, voordelig de 600D overnemen of iets meer geld investeren en een nieuwer model aanschaffen? Of toch een superzoom? Gr. Geert

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 26 Jan 2019

Hi Geert, dank je. Ik ben het ermee eens dat Canon qua bediening en menu's wat prettiger is dan Nikon. Zeker voor de beginner. Ik ben meer gecharmeerd van spiegelreflexcamera (of systeemcamera) ipv superzoom. Mijn cursisten vinden de menu's en bediening van Panasonic ook vrij overweldigend. Het klopt ook dat prestaties bij weinig licht minder zijn en er kan wat minder worden bespeeld met scherpte/onscherpte. Ik raad je bijvoorbeeld Canon EOS 200D aan (deze heeft wel meer touchscreen en minder knoppen) of bijvoorbeeld een 800D. Die heeft wat meer knoppen. En verder zie je op deze pagina of hier (Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">Canon 200d of 800d) verschillen. Verder geld overhouden voor lenzen. Bekijk Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">Welke betaalbare zoomlens voor Canon. Voor binnen een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/portretlens/">Canon EF 50 mm f/1.8 STM portretlens (voor portret van kinderen; gezicht).

Geert
Door

Geert

op 28 Jan 2019

Dank voor de info en snelle reactie! Ik ga mij eens wat specifieker oriënteren en inlezen!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 Jan 2019

Hi Geert, dank je voor je reactie :)

Sabine
Door

Sabine

op 05 Feb 2019

Hoi Joris, wat een ontzettend goeie site heb je met zoveel info! Graag wil ook ik met fotografie beginnen. Heb al een aantal jaren een compactcamera (Nikon S9500). Maar wil nu toch een betere camera aanschaffen. Twijfel nog tussen een systeemcamera of een spiegelreflex, maar denk toch dat de laatste een betere keus zal zijn? En dan nog een keus maken tussen Canon of Nikon. Heb een budget van ongeveer 600 euro. Zal voornamelijk de camera meenemen op weekendjes/vakantie, dus stadsfoto's, portretten en natuurfoto's zal het meest voorkomen. Wat denk jij dat voor mij de beste keus is? En is een Sigma of Tamron lens ook een goede keus bij een Nikon of Canon camera? Een camera met 2 lenzen zou helemaal top zijn denk ik als beginner! Alvast bedankt voor je reactie. Gr, Sabine

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 05 Feb 2019

Sabine, dank je voor je compliment en leuk dat je ook wil beginnen.Als je twijfelt tussen spiegelreflexcamera of systeemcamera, bekijk dan mijn artikel Spiegelreflexcamera" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/tips-nieuwe-camera-kopen/">Spiegelreflexcamera of Systeemcamera in 2019? Beide zijn goed en hebben hun voordelen, die noem ik daar.Ga je voor spiegelreflexcamera, dan zou ik voor Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-of-nikon-spiegelreflexcamera-advies/">Canon of Nikon gaan. Canon is wat gebruiksvriendelijker qua menu en bedienign voor de echte beginner. Je kan denken aan Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">Canon EOS 2000D + 18-15 mm kitlens (Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">Canon 1300D of 4000D kan ook), Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-ef-s-55-250-f4-5-6-is-stm/">Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM (Geweldig voor dat geld). Sigma of Tamron hebben ook goede lenzen maar door jouw budget (600 euro is niet zoveel) raad ik je deze set aan. Een alternatief is 1 lens kopen, bijv. 18-250 mm van Sigma of 18-300 mm van Sigma. Alleen moet je dan even kijken of je qua prijs uitkomt. Zie ook mijn artikel Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">Welke betaalbare zoomlens voor Canon? Voor portretten is een 50" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/portretlens/">50 mm f/1.8 portretlens heel gaaf.

Sabine
Door

Sabine

op 05 Feb 2019

Hoi Joris, bedankt voor je snelle reactie. Ik ga meteen op onderzoek uit! ;)

Sabine
Door

Sabine

op 05 Feb 2019

Joris, ik heb nu 2 camera's gevonden die mij wel geschikt lijken. Eerste is een Nikon D3500 + AF-P DX 18-55 f/3.5-5.6G VR met Tamron AF 70-300mm - F4-5.6 Di LD voor 609 euro. En de andere is een Canon EOS 200D + 18-55mm IS STM met Canon EF-S 55-250mm - f/4-5.6 IS STM voor 683 euro. Aangezien dit prijsverschil niet echt groot is zou beide kunnen. Wat raadt jij me aan??

lina
Door

lina

op 08 Feb 2019

Mijn zus gaat trouwen binnenkort en ik ga ook op vakantie deze zomer dus ik wil mooie foto's maken . ik ben verder niet heel bekend met camera's heb het wel altijd willen doen maar helaas niet aan toegekomen tot nu. mijn vraag nu is dus welke camera denk je dat het beste bij me zou passen ?

Joris-Dijkema
G
Door

G

op 10 Feb 2019

Hallo , Ik heb een canon 7d gevondne met 18 megapixel ik ga in de zomer op vakantie naar een Tunesië en ik heb dit jaar een paar feesten van wat vriendinnen . Bij de camera zit een 18-55mm lens . Mijn vraag is nu is 18 megapixel voeldoende en voor een beginner raad u de canon eos 7d aan ?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Feb 2019

Hi G,18 megapixels is meer dan genoeg. Het meeste van mijn portfolio is gemaakt met een 18 megapixel camera. Zelf heb ik ook de 7D gehad. Deze is zeker nog te gebruiken, alleen het is wel een semi-professionele camera. De 18-55 mm lens is wat beperkt als je die als enige hebt. Voor vakantie raad ik toch tot 200 mm zoom aan. Zie mijn artikel welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">welke betaalbare zoomlens voor Canon. En bekijk mijn artikel Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/nieuw-objecief-kopen/">Welke lens voor fotografie als je begint

Veronique
Door

Veronique

op 14 Feb 2019

Hoi Joris,Ik heb sinds 2014 een Canon 1100D. Met heel veel plezier jaren mee gedaan, mee geweest op diverse reizen, maar ik vind dat de beeldkwaliteit wat achteruit gaat en mis bepaalde functies op het toestel, zoals WiFi (vooral leuk op vakantie) en HDR. Wat ik eigenlijk graag wil is een stapje vooruit qua body. Ik heb de standaard lens + zoom lens van canon en tijdens de cursussen een Tamron lens 70-200 gekocht. Ik zou het zonde vinden om die weg te doen, waardoor ik denk ik wel voor een nieuwe Canon body wil gaan. Ik ben aan het rondkijken maar ik vind het heel lastig om te kijken wat nu precies een goede camera is, iets meer dan het beginnersmodel dat ik nu heb, maar wel eenvoudig blijft. Ik wil de camera vooral gebruiken voor landschap-, dieren- en in de toekomst macrofotografie. Kan je mij hierin adviseren of heb je tips?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 15 Feb 2019

Hallo Veronique, Leuk wat van je te horen. Ik zou ook bij Canon blijven, menu’s zijn vertrouwend, je houdt lenzen. Je kan denken aan Canon EOS 200D of 800D. Wifi hebben ze en er zijn HDR-opties. 200D is wel meer instapmodel maar geeft zeker geen verkeerde foto’s. Op de 800D zit sowieso bovenop een ISO knop, ik durf dit even niet te zeggen over de 200D. Dit vind ik zelf wel handig want zo kan je sneller ISO wijzigen. De 200D heeft niet veel knoppen en meer touchscreen. Verder in de toekomst een keer een macrolens kopen, ik denk zeker dat het bij je past. Dus niet al het geld in de camera steken! Bij verdere vragen kan je het weer op het blog zetten!

Marcelle
Door

Marcelle

op 15 Feb 2019

Beste Joris, Ik kwam je website ‘toevallig’ tegen met de zoekwoorden ‘welke camera moet ik kopen’. En ik moet zeggen dat ik je website met veel interesse heb door geplozen. Zeer informatieve site! Ondanks je heldere uitleg van de verschillende camera’s van Canon en Nikon zou ik toch een persoonlijk advies willen vragen. Ik ben al een tijdje een enthousiaste hobby fotografe. De liefde begon met mijn allereerste spiegelreflex camera, in de analoge tijd; een Yashica M107 met twee zoomlenzen (35-70mm en 70-200mm). Na een paar jaar kocht ik een Canon EOS 50E. Hier zat een lens bij (35-80mm) maar ik kocht en gebruikte altijd de Sigma lens (28-200mm). Ik vond het handig om 1 lens te hebben waarmee ik alle afstanden kon overbruggen. Op een gegeven moment wilde (en moest) ik toch over op digitale fotografie en het gewicht van de Canon met de Sigma lens begon me tegen te staan. Het werd een Panasonic Lumix DMC-FZ7 met 12x optical zoom. Een lekker handzaam apparaatje. Ik ging wel steeds minder fotograferen. Dus ging nog kleiner voor een handzaam cameraatje om mee te kunnen nemen in mijn jaszak: een Canon IXUS 230 HS. Een compacte en veelzijdige camera, ik ontdekte het filmen hier ook een beetje mee. Afgelopen december gingen wij op reis naar Tanzania, Afrika en wilde meer kunnen inzoomen om de wilde dieren ook op de foto te krijgen. Het werd een Canon Powershot SX730 HS. Ik heb er mooie foto’s mee gemaakt, maar ook enorme missers die niet scherp waren omdat met zo’n kleine camera ver inzoomen bijna niet te doen is. En ik kreeg spijt van deze aankoop. Het is lang zo leuk niet om hiermee te fotograferen als met een spiegelreflex, een échte camera. Ik merk dat ik een enorme behoefte heb om fotograferen weer echt goed op te pakken. De mensen om mij heen zeggen dat ik altijd zulke mooie foto’s maak, ik heb er kennelijk wel oog voor, en vinden dat ik er meer mee moet gaan doen (professioneel?). Vandaar mijn vraag aan jou, welke camera zou jij mij adviseren om aan te schaffen? Mijn interesse gaat uit naar het fotograferen van mensen (ik vind het een sport om ze, zonder dat ze het door hebben, op een mooie en intieme manier vast te leggen), mijn hond (een zwarte mini labradoodle) en natuur (ik woon aan de plassen dus zie dagelijks de meest prachtige zonsopkomst en -ondergang). Ik doe (nog) niet aan fotobewerking. En vooral de laatste jaren heb ik eigenlijk alles op de automatische stand gedaan dus ik zou er echt weer een beetje in moeten (en willen!) komen om handmatig alles in te stellen, daar ligt ook wel een beetje de uitdaging. Wat ook wel handig zou zijn is een dioptrie instelling, ik heb voor veraf een bril (-0,75) maar voor dichtbij heb ik weer een leesbril nodig, kan wel eens lastig zijn. Het is een lang verhaal geworden, maar het geeft je een beetje een beeld van mijn verleden als fotografe ;-) Ik ben heel benieuwd naar je reactie. Met vriendelijke groet, Marcelle

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 18 Feb 2019

Hello Marcelle,Dank voor je compliment. Ik raad je aan om een instapmodel spiegelreflexcamera te nemen. Deze zijn beter te bedienen, het belangrijkste is dat je je camera goed leert instellen en anders leert kijken. Daarna je lenzen, daarna pas je camera. Je kan denken aan Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera/">Nikon D5600 of D5300. De Canon is qua mennu nog iets eenvoudiger, maar de Nikon camera's die ik noemde zijn voor een beginner beter voor zonsopkomst/ondergang door een bepaalde functie.Dioptrie instelling zit er ook op.Qua lens kan je gaan voor allround, zoals simga 18-300 mm. Zie mijn artikel zoomlens" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">zoomlens voor Nikon. Als je wil leren hoe je je camera goed instelt voor verschillende situaties, blijf dan hier op de hoogte als ik weer ga starten met een nieuwe groep van mijn cursus" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/online-fotografie-cursus/">cursus Van Automatische Stand naar Resultaat >> en ontvang de Bonussen.Heb je de gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis E-books >> al gedownload?

Marcelle
Door

Marcelle

op 20 Feb 2019

Dankjewel voor je reactie Joris, dit helpt me een heel stuk op weg. Ik zie dat beide Nikon camera’s ook worden aangeboden op Marktplaats. Of is het toch beter om een nieuwe camera aan te schaffen en alleen de lenzen tweedehands? Groet, Marcelle

Joris-Dijkema
Aafje
Door

Aafje

op 19 Feb 2019

Beste Joris, Dank voor je uitgebreide artikel, het is een goede introductie! Toch kom ik er vanuit mijn situatie niet helemaal uit, en ik hoop dat je me nog van wat advies kan voorzien. Ik ben restaurator van historische binnenruimten (wandschilderingen, plafonds e.d.) en zoek een goede spiegelreflex camera om mijn werk vast te leggen. Daarbij is het belangrijk dat ik goede, scherpe foto's kan maken op hoge resolutie (zodat je ook later op details op de foto goed in kunt zoomen). Vaak worden deze foto's op statief gemaakt, maar detailfoto's maak ik ook gewoon uit de hand. Soms moeten foto's worden gemaakt in donkere ruimtes en inzoomen kan ook erg handig zijn als ik iets in een hoge ruimte wil fotograferen. Ik heb een klein beetje ervaring met fotograferen maar merk dat ik afgeschrikt wordt door (te) ingewikkelde camera's dus denk er daarom over een instapmodel te nemen. Gebruiksgemak vind ik heel belangrijk omdat het slechts een tool is in mijn werk, en ik er niet teveel tijd en energie in wil hoeven steken. De vraag die echter wel bij me opkomt is, zijn de foto's die ik met een instapmodel camera maak wel scherp en goed genoeg? Mijn ervaring is tot nu toe dat met een professionele camera, de foto's toch beter uitpakken dan met een simpeler model. Maar dit zal vast niet altijd zo zijn. Ik zal me nog een beetje moeten gaan verdiepen in het instellen van de camera. Zou je me iets aan kunnen raden? Ik ben benieuwd. Groeten, Aafje

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 20 Feb 2019

Hallo Aafje,Dank voor je uitleg over wat je wil. Ik raad je een instapmodel aan van Nikon, Nikon presteert bij weinig licht wel wat beter dan Canon spiegelreflexcamera's. Omdat je mischien ook wat vreemde hoeken moet fotograferen is een kantelbaar LCD-scherm misschien niet gek voor je. Je kan denken aan Nikon D5300 of Nikon D5600 (die laatste heeft touchscreen, misschien vind je dat gebruiksgemak geven). De foto's zijn zeker goed genoeg met deze camera, vanaf statief werken helpt wel in donkere ruimtes voor betere beeldkwaliteit. Verder is het belangrijk te weten hoe je je camera instelt.Qua lens zou ik voor allround gaan, bijv. 18-250 mm of 18-300 mm van Sigma. Zie ook mijn artikel welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">welke betaalbare zoomlens voor NikonJe kan op de hoogte blijven als ik half maart weer start met mijn Begeleidingstraject" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/online-fotografie-cursus/">Begeleidingstraject Van Automatische Stand naar Resultaat >>. Je ontvangt dan ook de Bonussen als je kiest op de hoogte te blijven.

tim
Door

tim

op 04 Mar 2019

Hallo Joris, Ten eerste bedankt voor alle informatie die je beschikbaar stelt.Ik ben nu een stuk wijzer geworden in de wereld van de fotografie. Ik zoek een spiegelreflexcamera waarmee ik zowel binnen als buiten mijn hond kan fotograferen (maximaal 50 meter) .Aangezien mijn budget niet zo groot is zit ik aan de canon eos 4000D te denken. Kan ik met deze camera uit de voeten of moet ik voor de Eos 2000D of de nikon D3400 gaan. En aan wat voor een lens moet ik denken als ik op die afstand een mooie foto kan maken. Alvast bedankt tim

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 05 Mar 2019

Hi Tim, dank je. De Canon EOS 4000D is wel bruikbaar maar de Nikon D3400 maakt 5 foto's per seconde ipv 3 bij de Canon 4000D. Meer kans op het mment bij actiefotografie. Qua lens is de Nikon AF-P 70-300 mm erg goed. Zie mijn artikel Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">Welke telelens voor Nikon. Voor binnen raad ik een Yongnuo 50 mm f/1.8 lens aan. Dit is vooral heel mooi voor portretfoto's van de hond (kop).

Jeroen
Door

Jeroen

op 05 Mar 2019

Hoi Joris, allereerst wil ik je bedanken voor alle informatie die je hier beschikbaar stelt en de heldere en prettige manier waarop je schrijft. Zelf ben ik een echte beginner. Op dit moment maak ik voornamelijk gebruik van mijn telefoon en loop echt tegen de beperkingen op. Ik maak voornamelijk foto’sntijdens wandeltochten en natuurlijk van mijn kinderen tijdens de vakantie’s. Ik merk dat ik verder wil. Na het lezen van een hoop van je verhalen heb ik mijn oog laten vallen op een Nikon D3500 met een standaard kitlens 18-55 en een 70-300. Natuurlijk snap ik dat dat een hoop meer bulk en gewicht met zich mee brengt dan een IPhone, maar ik wil ook meer mijn tijd gaan nemen om mooie foto’s te maken.. Denk je dat ik hier mee uit de voeten kan, of heb je andere suggesties? Ik hoop een beetje dat ik er zoveel lol in ga krijgen dat een cursus fotografie er dan ook nog in zit. Groet, Jeroen

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Mar 2019

Hi Jeroen,Dank voor je complimenten.De Nikon D3500 is op zich een goede camera. Ikw eet niet wat je vooral fotografeert tijdens wandelen, landschap denk ik. Als foto's is moeilijker licht belangrijk voor je zijn (bijv. ochtend of avond met tegenlicht) dan kan je ook de D5300 nemen. Die beschikt over HDR. De lenzen die je noemt zijn zeker goed. Alleen tijdens wandelen is misschien 1 lens het handigste? Bijv. Sigma 18-300 mm zoals ik noem in mijn artikel Beste telelens voor Nikon.Wat ook een optie is, is een systeemcamera. Bijvoorbeeld Olympus. Zie mijn artikel Beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">Beste Systeemcamera 2019. Dat is kleiner en lichter, misschien goed om eens te bekijken ivm wandeltochten/vakantie. Je kan dan starten met de lens tot 150 mm (dat is door de kleinere sensor 300 mm). Wil je ooit nog meer berek voor bijv. wildife, dan kan je voor een 300 mm lens gaan. Die is rond 550/600 euro uit mijn hoofd en dan heb je dus 600 mm bereik (dit komt door de kleine sensor). Je zou beide cameras eens ergens kunnen vasthouden om te kijken wat je fijner vindt.Als je wil kan je hier op" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/online-fotografie-cursus/">op de hoogte wil blijven van het begeleidingstraject >> dat ik binnenkort start (half maart).Heb je je al geabonneerd op de gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis E-books? Dan volgen ook nog heel veel tips.Groeten uit Noorwegen,Joris

v
Door

v

op 08 Mar 2019

Goedemorgen, Bedankt voor de handige info op je site ! Kun je mij adviseren? Ik wil voornamelijk buiten foto's maken (bos, strand) zowel stilstaand als bewegende objecten (hond, paard) en eventueel later op indoor feesten (donkere achtergrond, met af en toe felle lichten/lasers). Is dit mogelijk met 1 type camera??Alvast bedankt !

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Mar 2019

Hi Sanne,Dank je! Ik zou je aanraden een instapmodel spiegelreflexcamera te nemen, Canon of Nikon. Bijv. Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">Canon EOS 200D of Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera/">Nikon D3500/D5300 (D3400 kan ook). Voor buiten bijvoorbeeld een lens tot 200 mm om te beginnen. Zie mijn artikelen welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">welke betaalbare zoomlens voor Nikon en welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">welke betaalbare zoomlens voor Canon (en vraag evt. daar nog advies als je nog een vraag hebt).Voor binnen heb je een lichtsterke lens nodig, dus een andere (indoor feesten). Bijvoorbeeld een Sigma" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-sigma-lens-voor-spiegelreflexcamera/">Sigma 17-50 mm f/2.8.

Adri Brinker
Door

Adri Brinker

op 13 Mar 2019

Hallo Joris, je noemt in je beschouwing diverse spiegelreflex beginnerscammera's, onder andere de Canon 760 D. Wat je echter niet noemt, is de opvolger daarvan, de Canon 77D die ik eind 2017 heb aangeschaft. In deverse reviews, komt deze camera er beter af dan de Canon 800 en/of de Canon 80D die je ook hebt aangehaald. Ik weet niet of er een reden is waarom je deze (mijns inziens goede beginnerscamera) niet hebt benoemd.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Mar 2019

Hallo Adri, de Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-camera-kopen/">Canon EOS 77D bespreek ik wel maar in een ander artikel. Volgens Canon zelf is dit strikt genomen geen instapmodel. Het is natuurlijk altijd een beetje een discussie wat een beginnerscamera is. Het is een prima camera maar mensen gaan ook snel te dure camera's kopen als ik er duurdere camera;s bij zet in dit artikel. En ze kunnen wat mij betreft beter in zichzelf en in lenzen investeren.

Nathalie
Door

Nathalie

op 12 Mar 2019

Beste Joris, Inmiddels heb ik heel wat gelezen op je zeer informatieve website (waarvoor mijn complimenten, het ziet er erg goed uit). Graag zou ik toch wat persoonlijk advies aan je willen vragen m.b.t de aanschaf van een nieuwe fotocamera aangezien ik er niet uitkom. Zo’n 10 jaar geleden kocht ik mijn huidige camera, een Olympus Sp570uz. Ik heb destijds al getwijfeld of ik een spiegelreflexcamera zou kopen maar uiteindelijk heb ik toch voor de Olympus gekozen i.v.m. het, voor die tijd, enorme zoombereik van 20x en het lichtere gewicht. Ik heb altijd gefotografeerd op de automatische stand maar misschien dat ik me in de toekomst toch wat meer wil gaan verdiepen om de camera ook zelf te kunnen instellen, ik vind fotografie namelijk wel leuk. Voordelen huidige camera: •Zoombereik waar ik veel plezier aan heb beleefd •Licht van gewicht Nadelen huidige camera: •Bij ietwat donkere omstandigheden krijg ik altijd bewogen foto’s (ook op de sportstand) Binnen fotograferen is regelmatig niet te doen omdat de foto’s al bewogen zijn als iemand ook maar een fractie beweegt. •Erg traag bij het fotograferen met flitser •Soms traag met scherpstellen Daarnaast heb ik laatst foto’s gemaakt met mijn camera en was ik totaal niet tevreden. De kwaliteit van de foto’s was dramatisch. De foto’s hadden heel veel ruis en waren echt niet om aan te zien (ik weet niet of er iets kapot kan zijn waardoor dit ontstaat?) Mijn beste vriendin heeft tegelijkertijd ook foto’s gemaakt en stond naast mij met haar Nikon D5300 (zij fotografeert ook alleen in de automatische standen). Het verschil was gigantisch, haar foto’s waren veel kleurrijker, scherper, gedetailleerder en zij had wel goede foto’s weten te maken van bewegende objecten, hetgeen mij totaal niet lukte. Je snapt het al, ik ben écht toe aan een nieuwe fotocamera echter twijfel ik wederom of ik een spiegelreflex moet kopen of niet, voornamelijk vanwege het gewicht en het meezeulen van lenzen. Wat ik voornamelijk wil fotograferen: •Landschappen (fotograferen tijdens reizen) •Dieren/ wildlife/ onze hond •Tuinfotografie •Evt. actie (motorsport) Uiteraard heb ik de Nikon D5300 van mijn vriendin geleend en heb daarmee een aantal foto’s geschoten welke ik nooit had kunnen maken met mijn eigen camera. Zij heeft er een Sigma 18-200 objectief op zitten echter qua zoom vond ik deze toch echt te beperkt aangezien ik natuurlijk gewend ben aan de zoom van mijn eigen camera. Daar wil ik dus eigenlijk niet op inleveren. Aan de andere kant vraag ik mij af of ik het gewicht niet vervelend ga vinden. Ik heb zitten kijken naar het objectief van Tamron 18-400 zodat ik geen lenzen hoef te wisselen en er qua zoom zelfs iets op vooruit zou gaan t.o.v. mijn huidige camera (maar of je dat verschil ziet?). Ik weet dat ik met een allround objectief wel wat in zou leveren op de kwaliteit maar ik weet niet of ik dit, als leek, überhaupt wel ga zien? Ik zie ook superzoomcamera’s voorbij komen echter wil ik niet weer dezelfde problemen krijgen als met mijn huidige camera (ik denk dat dat met lichtsterkte te maken heeft?) en ik vraag mij af of je met die enorme zoombereiken niet heel veel inlevert op kwaliteit en scherpte? Ik hoop dat je mij een goed advies kunt geven m.b.t. een goede camera met een goede lens. Ik neig nu wel (weer) erg naar een spiegelreflex maar de keuze blijft moeilijk, voornamelijk i.v.m. het gewicht. Of dat je denkt dat ik misschien toch beter voor iets anders kan gaan (superzoom of systeem).

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Mar 2019

Dank je voor je uitgebreide info Nathalie, dat waardeer ik en zo kan ik beter adviseren. Je Olympus camera is 1) 10 jaar oud en 2) deze heeft een kleinere sensor dan een Nikon D5300. De prestaties van jouw camera zijn bij weinig licht minder omdat de camera ouder is (nieuwere camera's zijn er gewoon een stuk beter in) en het komt ook door de kleinere sensor. Er wordt een concessie gedaan als je voor een camera gaat waar je geen lens mee kan wisselen. Dat raad ik je dan ook niet meer aan bij je volgende camera.Je gaat er zeker op vooruit als je een Nikon D3500/D5300 zou nemen i.c.m. een Tamron 18-400 mm lens (kwaliteit is gewoon goed hoor met die lens). Alleen het is wel groter en zwaarder.Een alternatief is dat je gaat voor een systeemcamera," rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">systeemcamera, van bijvoorbeeld Olympus. Zie mijn artikel over Beste systeemcamera. Daar noem ik ook een 300 mm lens die door de kleine sensor eigenlijk 600 mm is. Bij echt weinig licht (binnen bijvoorbeeld) is de Nikon D5300 wel beter qua beeldkwaliteit. Alleen de Olympus systeemcamera + 75-300 mm lens is wel een stuk lichter en kleiner. Wel zal je soms van lens moeten wisselen met de systeemcamera. Dit moet je zelf afwegen wat het belangrijkste is. De systeemcamera is ook nog wat sneller voor motorsport of wildlife. Misschien moet je ook de combi Olympys systeemcamera + 75-300 mm lens eens in je hand hebben en vergelijken met een Tamron 18-400 mm lens. Qua bereik is dit ongeveer hetzelfde.

Adri Brinker
Door

Adri Brinker

op 19 Mar 2019

Ik heb nog geen reactie gekregen op mijn opmerking dat ik een Canon 77D heb. Dat is de opvolger van de Canon D760. In diverse recencies komt hij er betervaf dan een canon 80 of canon 800. Waarom noem je deze camera niet als goede Beginnerscamera? Graag reactie

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Mar 2019

Adri,Op 13 maart heb ik al gereageerd op jouw opmerking. Die reactie staat ook gewoon onder jouw reactie

Brenda
Door

Brenda

op 25 Mar 2019

Goedemorgen, ik wil graag beginnen met foto's maken. dit word mijn eerste camera. Daarnaast wil ik niet teveel eraan uitgeven. Wat is een hele goede camera maar toch niet al te prijzig? Ben al meerdere keren naar de winkel gegaan maar er is zoveel keus dus vind het zo lastig daarom doe ik het via deze weg. Heel graag advies! Alvast bedankt!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 25 Mar 2019

Hi Brenda,Bijvoorbeeld een instapmodel spiegelreflexcamera van Canon of Nikon. Denk aan Canon EOS 2000D of eventueel 4000D. Nikon D3500 of D3400. Ook kan je kijken naar een Olympys systeemcamera. Zie mijn artikel beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">beste Systeemcamera, daar noem ik ook Olympus systeemcamera's. Alleen je geeft niet aan wat je vooral wil fotograferen qua onderwerpen en of dat binnen of vooral buiten is. Dan zou ik nog iets beter kunnen adviseren.

Jfjrn
Door

Jfjrn

op 26 Mar 2019

Wat is nou de beste spiegelreflexcamera voor iemand die al wel wat fotografie ervaring h te heeft maar niet met spiegelreflex camera en mooie natuurfoto, 's en auto foto, 's wil maken

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 26 Mar 2019

Hi Jfjrn, je kan denken aan een Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera/">Nikon D5300 (of D5600). Of een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">Canon EOS 200D of 800D. De 800D is iets sneller met 6 foto's per seconde voor je autofotografie. De D5300 van Nikon en de Canon EOS 800D hebben een HDR-functie voor landschappen bij moeilijke lichtsituaties (zonsopkomst of zonsondergang).

Peter de Boeff
Door

Peter de Boeff

op 03 Apr 2019

Hallo Joris Na een aantal jaren te kl...... met een compact camera op de vol automatische stand wil ik toch iets meer. Ik ben voornemens een Canon 2000D met een EF-S 18-55mm F/3.5-5.6 aan te gaan schaffen Ik heb jou basisboek inmiddels een paar keer doorgelezen en denk dat ik met deze keuze verder kan Ik ben zeer benieuwd wat voor tips je nog meer hebt voor een beginner

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Apr 2019

Hi Peter,De Canon EOS 2000D is zeker te gebruiken. Alleen je schrijft niet wat je vooral wil footgraferen qua onderwerpen en of dit meer binnen is of meer buiten. Dan zou ik nog wat beter kunnen adviseren.De EF-S 18-55mm F/3.5-5.6 is goed, maar besef wel dat alleen die lens wel beperkt is. Je kunt dan weinig inzoomen. Ik raad beginners vaak een 50 mm f/1.8 aan voor extra mooie onscherpe achtergronden. bijvoorbeeld de Canon EF 50 mm f/1.8 STM. Die is bijvoorbeld mooi voor portret/kinderen, dierenportret, binnen, buiten een detail met mooie onscherpe achtergrond.Bekijk ook even mijn artikel" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">artikel welke betaalbare zoomlens voor Canon. Je kan ipv de kitlens van 18-55 ook een lens nemen die meer bereik geeft. Bijvoorbeeld Sigma" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">Sigma 18-250 mm OS.

Peter de Boeff
Door

Peter de Boeff

op 04 Apr 2019

Hallo Joris De meeste tijd zou ik buiten fotograven landschappen gebouwen natuur en dieren Maar ook familie activiteiten Ik wil rustig aan gaan ontdekken of fotografie iets voor mij is Kan dus best tips gebruiken

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Apr 2019

Dan is een Canon 2000D een optie, maar de Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera/">Nikon D5300 is sneller (5 foto's per seconde = meer kans op goede moment voor dieren) en is ook handiger als je onervaren bent en je zou foto;'s willen maken van zonsopkomst en zonsondergang (dit door de HDR-functie). Ook voor nikon raad ik bijvoorbeeld aan Sigma 18-300 mm of 18-250 mm lens (voor dieren is 300 mm beteR). Zie mijn artikel Beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">Beste telelens voor Nikon

Wilma Klerken
Door

Wilma Klerken

op 11 May 2019

Beste Joris, Omdat mijn huidige bridgecamera ( Panasonic lumix FZ 2000) te technisch voor me is ( en ik me daardoor het plezier in fotografie laat ontnemen) wil ik graag overstappen naar een canon spiegelreflex camera met meer gebruikersgemak. Ben bijzonder geïnteresseerd in wildlife, maar ook ( roof) vogels, vlinders en insecten. Graag zou ik willen gaan voor een goede macro en telelens. Meimaand vakantiegeldmaand (☺️). Alvast hartelijk dank, Groet, Wilma

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 May 2019

Hi Wilma,Lijkt me een goede beslissing want frustratie gaat je niet helpen.Ik raad je aan: Canon EOS 800D. Deze is wat sneller en beter voor wildlife dan de instapmodellen zoals de Canon EOS 2000D, 4000D. De 200D of nieuwe 250D zouden ook nog kunnen maar de 800D is nog iets sneller en heeft wat betere autofocus (scherpstellen) voor wildlife. Voor vlinders en insecten gaat het vooral om de lens.Qua telelens is allround denk ik handig, bijvoorbeeld Sigma 18-300 mm voor Canon. Zie ook mijn artikel Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">Welke betaalbare zoomlens voor Canon. En bekijk ook mijn artikel Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-macrolens/">Welke Macrolens voor Canon? Rond de 100 mm is allround, echt kort (60 mm bijv.) zou ik niet nemen want dan moet je voor insecten te dichtbij komen. Je kan denken aan de Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro Canon of de 100 mm Macro van Canon zelf, deze is met stabilisatie wel duur en zou ik daarom niet nemen. Meest ideaal is voor insecten eigenlijk een lange macrolens, maar die zijn wat duurder. Deze Sigma 150 mm f/2.8 EX DG OS HSM is de lens die ik op dit moment zelf zou kopen als dat soort foto's wil maar hij is ook wat zwaarder.

Petra
Door

Petra

op 29 May 2019

Hallo. Had mezelf al voorgesteld op t forum maar zal hier nog even mijn vraag stellen. Ik ben een beginner en ben opzoek naar n spiegelreflexcamera. Vooral voor familie/portret/binnen/baby en natuurlijk de vakantie' s :) Nu ben ik aan het kijken voor een beetje een betaalbaar toestel en kwam ik uit op de Canon  EOS 2000D + 18-55mm IS II. Is het verstandig om er dan nog een andere lens zoals Yongnuo AF 50 mm f/1.8 II bij aan te schaffen.? Heb al hoop info gelezen, super fijn voor een leek zoals ik, hihi! Voor een beginner een hoop info.. TOP! Er valt nog een hele hoop te te leren merk ik wel haha! Graag hoor ik je reactie. Groet Petra

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 31 May 2019

Petra, fijn dat je hier je vraag hebt gesteld. De 2000D van Canon is goed om mee te starten. Canon is ook vrij gebruiksvriendelijk qua menu, hoewel het altijd wennen is als beginner. De 50 mm f/1.8 is op zich heel goed maar voor familie/baby/.portret binnen is de Sigma 17-50 mm f/2.8 flexibeler. Met de 50 mm lens moet je bijv. heel ver weg gaan staan als je een baby er helemaal op wil krijgen en dat lukt niet altijd. kamers zijn soms klein. Dus heb je genoeg budget, dan de Sigma die ik noemde en anders de Canon EF 50 mm f/1.8 STM. Ik zou proberen meteen voor de Sigma te gaan.

Yvonne
Door

Yvonne

op 19 Jun 2019

Hoi ik ben Yvonne en ben geïnteresseerd om me meer in fotografie te gaan verdiepen. Ik wil graag een basis opleiding gaan volgen om meer uit een spiegelreflexcamera te halen en om tips op te doen. Nu op zoek naar een geschikte camera. Het is mijn droom om ooit kinderen/ families en baby’s te gaan fotograferen. Dus daar moet ik me een beetje op focussen op mijn zoektocht. Tips?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Jun 2019

Hi Yvonne,Een instapmodel spiegelreflexcamera van Canon of Nikon. Bijvoorbeeld Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera/">Nikon D3400/D3500. Of Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">Canon EOS 200D. Een Sigma 17-50 mm 2.8 lens is heel mooi voor portret en ook voor binnen. Ook om een groeps/gezinsfoto te maken. Goedkoper maar ook goed voor portret is een 50" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/portretlens/">50 mm f/1.8 portretlens. Bijvoorbeeld van Yongnuo voor Nikon. En als je Canon camera koopt, de Canon EF 50 mm f/1.8 STM.

Sam
Door

Sam

op 09 Jul 2019

Beste Joris, Leuk dat je zoveel tips geeft, ik ben al een heel stuk verder gekomen met mijn keuze dankzij jouw site. Toch wil ik je vragen of je me nog iets verder kunt helpen in mijn keuze. Ik doe een opleiding fotografie en loop tegen de grenzen van mijn oude Canon 1200D aan. Mijn keuze was eigenlijk gevallen op een 6dII (vanwege ff en niet te duur) met een 24-70 f2.8 II objectief. Ik dacht: dan ben ik voorlopig klaar. Het liefst maak ik studiofoto's en close ups, maar zal voor mijn opleiding ook af en toe een landschap moeten fotograferen of een gebouw. Nu vond ik die lens zo zwaar, ik zie mezelf daar niet de hele dag mee rondsjouwen. Zal ik dan toch maar een 80D? Of een systeemcamera? Volgens mij liggen de gewichten van die camera's niet eens zo ver uit elkaar, het is de lens die de set zo zwaar maakt, toch? Moet ik gewoon prime lenzen kopen? Maar dat wordt weer veel duurder... Zijn lenzen voor systeemcamera's ook lichter of maakt dat niet veel uit? Is het misschien een kwestie van wennen? Mijn budget is best ruim en ik kan evt. ook tweedehands iets kopen. Ik koop liever nu iets goeds, dan dat ik straks spijt krijg. Wat denk jij?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 Jul 2019

Hi Sam,Dank je wel.Goede lenzen wegen meer, dan blijf je houden (zeker de lichtsterke). Als je het niet gewend bent begrijp ik het, zelf vind ik een 24-70 mm niet zwaar.Goede lenzen bij systeemcamera's zijn vaak net zo zwaar (ik heb het dan over lichtsterke en professionele), kijk maar naar het gewicht van een Sony 24-70 mm 2.8. Dat klopt. De camera's zelf zijn vaak wel iets lichter maar dit gaat geen groot verschil voor jou maken als jij die lens zwaar vindt. Ik heb zelf ook de Canon 24-70 f2.8 II objectief en deze is waanzinnig goed en scherp. Ik kan je de 24-70 2.8 II zeker aanraden en type I is toch wel wat minder goed. Ik denk dat je moet wennen inderdaad. Allemaal losse primes vind ik ook geen geweldige oplossing, uiteindelijk heb je er dan ook telkens meerdere bij je want je bent niet allround. Een 1200D is lichter maar hij is ook niet zo degelijk gebouwd.Verschil tussen 80D" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-camera-kopen/">80D en 6D Mark II in gewicht is 30 gram, dus dat is geen voelbaar verschil.Als je voor systeemcamera gaat moet je beseffen dat er héél weinig 2e hands te krijgen is. 6D Mark II is inderdaad een relatief betaalbare fullframe camera. 6D Mark I zou ik niet meer nemen, beperkte autofocus voor beweging ook. Sony is de marktleider bij systeemcamera's, bij een aantal lenzen be nje dan meer geld kwijt. Niet altijd maar het kost meer. Kijk naar een 70-200 2.8. Die kost dan 3000 euro en bij Canon zijn er veel meer alternatieven, Tamron/Sigma, 2e hands, een oudere versie enz. Ik zeg niet dat Sony niet goed is, maar besef dat het snel meer kost.Tip: huur eens een Canon 6D Mark II voor 1 dag als je voor Canon wil gaan. Vier tientjes en dan heb je eigen ervaring. Omdat jij een opleiding doet en je het meteen goed wil doen zou ik wel voor 6D Mark II gaan en niet voor 80D (duurt ook niet lang tot een 90D gaat komen). Blijft staan dat je in de studio natuurlijk op ISO 100 kan werken en een goede cropcamera dan ook echt niet verkeerd maar fullframe is wel beter.Groet,Joris

louis vrieze
Door

louis vrieze

op 24 Jul 2019

Beste Joris, Ik denk er over over na om wat meer te fotograferen (ooit deed ik dat met de zeer solide Nikon FE + een lichtsterke nikkor 50 mm lens en een tokina 35-300 mm en dit alles met zwart/wit doka). Met de start van de digitale wereld ben ik gestopt. Op basis van jouw toelichting vond ik de nikon D5300 wel een mooi apparaat en deze is nog steeds te koop. Dit is een wat oudere model in hoeverre is het updaten van de firmware van belang? En als ik jouw een beetje goed begrijp begin met een 50 mm lens om de camera te leren kennen. Waarbij ik een lichte voorkeur heb voor de Nikon AF-S 50mm f/1.8G boven de ook goed beoordeelde Yongnuo. Is mijn inschatting correct dat de nikon robuuster is? Mijn laatste vraag: zou een 35 mm lens meer voordeel opleveren. t.o.v. een 50 mm lens? Vroeger fotografeerde ik mensen, dieren en actie momenten en was toen heel blij met een lichtsterke lens want een flitser was toen geen makkelijk apparaat. m.vr.gr. louis

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 25 Jul 2019

Hi Louis,Je kan gaan voor een D5300 of evt. D5600. Deze laatste is soms in de casbackactie en dan scheelt het weinig met de D5300. Batterij is wat beter en touchscreen krijg je ook met de D5600. Fotografisch maakt het verder eigenlijk niet uit. De 50" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/portretlens/">50 mm f/1.8 lens vind ik vaak een aanrader. De Yongnuo vind ik een hoge prijs/kwaliteitverhouding hebben. De bouw is beter dan de yongnuo voor Canon. De Nikon heeft een nog iets degelijkere bouw maar is gewoon veel duurder. 35 mm geeft meer weidsheid, het hangt van je onderwerpen af of je er wat aan hebt. Als je binnen meerdere mensen moet fotograferen in een kleine ruimte, dan krijg je problemen met een 50 mm lens maar voor portretten juist prima.

Marit
Door

Marit

op 01 Aug 2019

Hoi, Ik denk er over na om een canon of nikon camera aan te schaffen. Ik ga binnenkort een halfjaar naar Australie toe als au pair en ik hoop daar veel landschapfoto's te maken. Verder zal ik daar veel in de weer zijn met kinderen, dus ik ga ervan uit dat ik af en toe ook portretfoto's en actiefoto's zal gaan maken. Ik heb online gekeken en ik denk dat een canon eos 500d een goed geschikte camera voor mij is. Het enige wat ik een beetje jammer vind is dat de batterijduur niet heel lang is. Deze camera staat niet in het artikel over goede instapcamera's, betekent dat dat het niet zo'n goede instapcamera is? Zijn er nog andere camera's die niet al te duur zijn en die vergelijkbare kwaliteiten hebben maar een betere batterijduur? Ik let hier vooral op sportstand en landschapstand, gewicht, maximum licht gevoeligheid, aantal megapixels en grootte sensor. Ik wil alleen foto's maken met de camera, dus videomogelijkheden zijn niet relevant voor mij.Groetjes, Marit

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 Aug 2019

De Canon EOS 500D is al oud. niet onbruikbaar maar ik zou er niet in investeren. voordelig maar goed genoeg is een Canon EOS 4000D voor je. Alleen standen als landschapsstand gaan je niet veel brengen, dat is automatisch. Krijg je geen goede landschappen door. Gaat om de juiste momenten, camerabeheersing, kijken. Als je weidse beelden wil kan je ook kijk naar mijn artikel Beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-groothoeklens-canon/">Beste groothoeklens voor Canon

Chris Vroonland
Door

Chris Vroonland

op 16 Oct 2019

Hi Joris, Ja ik heb het gedownload en al kort bekeken. Ik sta op het punt om een spiegelreflex camera te kopen (voor een beginner). Ik ga voor Canon (omdat mijn zoon een canon heeft en we dan lenzen kunnen uitwisselen), maar weet nog niet voor welke. En ik vind het ook wel leuk om naast de standaardlens ook al een grotere lens (70-300) aan te schaffen, maar ik weet niet of dat verstandig is. Mijn budget is (voor alles , dus incl tas, sd-kaart en UV-filter) maximaal 900 euro. Heb jij goede raad? Met vriendelijke groet, Chris

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 18 Oct 2019

Hi Chris,Ik weet niet wat je precies wil fotograferen maar als bewegende onderwerpen ook (zo nu en dan) belangrijk zijn, dan kan je denken aan een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">Canon EOS 800D. Een extra lens is zeker handig want alleen de kitlens is beperkt. Zie ook mijn artikel welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">welke betaalbare telelens voor Canon. Ik zou wel ook stabilisatie nemen op die langere lens. Dat hebben de goedkoopste 70-300 lenzen niet. Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM is voordelig en heel goed.

Ruben
Door

Ruben

op 06 Nov 2019

Beste Joris, wat een mooi forum met info! Vraag die bij mij als beginneling naar voren komt. De Canon EOS 2000D + 18-55mm IS II, kan ik daar mee uit te voeten voor natuurfoto's. Denk aan een berglandschap, een waterval van een redelijke afstand? een bloem op de voorgrond en landschap op de achtergrond. Is de standaard lens daar geschikt voor? groetjes Ruben

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 07 Nov 2019

Hi Ruben, de 18-55mm IS II is een korte zoomlens. Dus als je een beetje wil inzoomen, dan is deze snel te kort. Een foto van een bloem op de voorgrond en landschap op de achtergrond lukt nog wel maar van grotere afstand een waterval niet. Een camera met een kitlens is eigenlijk niet echt allround, zoomen is beperkt. ZIe ook mijn artikel welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">welke betaalbare telelens voor canon. De 55-250 mm die ik daar noem is heel goed voor weinig geld maar dan moet je soms wel van lens wisselen. Als je vaker wil fotograferen bij zonsopkomst of -ondergang dan kan je overwegen een camera te nemen met HDR-functie. bijvoorbeeld een Canon EOS 800D of Nikon D5300/D5600.

Wim
Door

Wim

op 16 Nov 2019

Dag Joris, allereerst, prachtige adviezen en e-book fotografie. Ik denk erover een nieuwe spiegelreflexcamera te kopen ter vervanging van mijn huidige; Nikon D3200. En dan 1 met kantelbaar scherm en wat meer mogelijkheden dan de D3200. De lenzen die op mijn D3200 passen moeten dan natuurlijk ook op de nieuwe camera passen. Ik denk aan een prijs rond 1000 euro voor een body. Ik doe, vooral, aan natuurfotografie. Kun je mij hierin adviseren?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 16 Nov 2019

Hi Wim, dank je wel. Je kan denken aan Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera/">Nikon D5600 (volledig kantelbaar scherm) of Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera-kopen/">Nikon D7500 (scherm is enkel verticaal te kantelen). De D7500 is een semi-professionele camera, de D5600 is een uitgebreid instapmodel te noemen. Beide zijn niet verkeerd. In jezelf investeren is het belangrijkste, daarna in lenzen en daarna in de camera. Klik op de links en je krijgt ook info over verschillen tussen de camera's. Als je nog niet echt ervaren bent qua instellingen (dat idee krijg ik) dan zou ik een D5600 nemen. Betere foto's komen namelijk niet door een duurdere camera en semi professioneel is ook moeilijker te bedienen voor de meer onervaren persoon.

Jaap
Door

Jaap

op 25 Nov 2019

Dag Joris, Allereerst mijn complimenten je site en je e-books! Zoals al in de inleiding aangegeven wil ik overgaan naar een spiegelreflex. Ik heb een klein budget en heb al wat vooronderzoek gedaan maar ik kan geen beslissing nemen. Dit type camera wil ik random gebruiken maar de echte reden is wat meer portretfotografie mn kinderen. (Mijn compactcamera schiet daarin te kort) Ik heb 2 camera's op het oog Zie onder. Lichte voorkeur heeft op dit moment de Canon omdat ik lenzen kan delen maar dit is niet doorslaggevend. Canon EOS 2000D +EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II Nikon D3500 DSLR Zwart + AF-P 18-55mm f/3.5-5G VR Kun je mij adviseren welke voor welke camera ik moet gaan? Bijvoorbaat bedankt voor je antwoord.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 26 Nov 2019

Hi Jaap,De lens is heel bepalend. Zondermeer een Canon EF 50 mm f/1.8 nemen want die maakt het verschil voor portretten. Zie ook resultaten" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/resultaten-cursisten-kinderen-portret/">resultaten van cursisten, sommige met die lens gemaakt. De Canon EOS 2000D met de 50 mm lens zou ik nemen. Canon is ook wat intuïtiever qua menu's. nikon D3500 met een Yongnuo 50 mm f/1.8 kan ook, maar met Canon kan je lenzen lenen en menu is makkelijker.

Jaap
Door

Jaap

op 26 Nov 2019

Dag Joris bedankt voor je antwoord. Ik zal eens kijken of ik de Canon 2000D + EF 50mm f/1.8 kan kopen binnen mijn budget. Trouwens hoe zit het dan met de beeld stabilisatie.?

Jaap
Door

Jaap

op 26 Dec 2019

Dag Joris, Inmiddels heb ik een keuze kunnen maken en ik ben gegaan voor de EOS 250D. Deze is super! Makkelijk en tig mogelijkheden. Automatich en in de online view maakt ie prachtige foto's. Maar gebruik het meest de handmatige instellingen om de camera zoveel mogelijk onder de knie te krijgen.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Dec 2019

Leuk dat je dat nog laat weten Jaap, waardeer ik!

Nelleke
Door

Nelleke

op 27 Nov 2019

Hallo joris, Ik wil graag beginnen met cursus fotografie maar ik heb geen idee welke camera's voor mij goed zouden werken. Ik wil vooral buiten fotograferen natuur .. maar binnen zal ook wel voor komen. De kids in actie bijvoorbeeld... kunt u mij advies geven? Budget geen probleem maar niet overdreven uiteraard voor beginnend werk. M.v.g

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Nov 2019

Hi Nelleke,Canon heeft in verhouding gebruiksvriendelijke menu's.Een optie is een Canon EOS M50 systeemcamera, dat is iets kleiner en relatief snel voor actie. En dan met als langere lens de Canon EF-M 55-200mm F/4.5-6.3 iS STM. Er zijn wel minder lenzen voor maar met een adapter kan je ook lenzen van spiegelreflexcamera van Canon op de Canon EOS M50 gebruiken. Bijvoorbeeld de 50 mm f/1.8, die is ook heel mooi voor binnen voor kinderen. Ik weet niet waar je woont maar die lens kan je als cursist ook gratis lenen tijdens mijn beginnerscursus.Je kan ook kiezen voor een Canon spiegelreflexcamera, bijvoorbeeld de Canon EOs 800D (is iets beter voor actiefoto's van kinderen dan de iets goedkopere) en instellingen zijn iets sneller te wijzigen dan bij bijv. een 2000D of 4000D. Verder voor binnen een Canon eos 50 mm f/1.8. Die is erg mooi voor kinderen binnen voor rond 100 euro.Verder als iets langere lens bijvoorbeeld deze: Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM.

Nelleke
Door

Nelleke

op 27 Nov 2019

Hallo joris, Ik wil graag beginnen met cursus fotografie maar ik heb geen idee welke camera's voor mij goed zouden werken. Ik wil vooral buiten fotograferen natuur .. maar binnen zal ook wel voor komen. De kids in actie bijvoorbeeld... kunt u mij advies geven? Budget geen probleem maar niet overdreven uiteraard voor beginnend werk. Zou ook in het donker willen fotograferen M.v.g

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Nov 2019

Echt in het donker moet je op een gegeven moment een statief gaan gebruiken, dat moet iedereen. En dan zijn zowel Canon EOS M50 als 800D prima.

hans mulder
Door

hans mulder

op 09 Dec 2019

Joris,Ik wil je complimenteren voor je duidelijke site met dito uitleg. Hierdoor bent ik nog enthousister geworden om het fotograferen weer serieus aan te pakken. Ik heb fotograferen altijd heel leuk gevonden, maar de laatste jaren stond het op een laag pitje. Nu ik meer vrije tijd heb (pensioen) Wil ik het weer oppakken. Ik hen nu een canon eos 400d met een sigma lens 18-2-- mm 1:3,5-6,3 ik vind de kwaliteit foto's niet meer echt goed en wil nieuwe apparatuur aanschaffen. Budget is 1000-1500 euro Ik wil graag de natuur in en dan foto's maken. Deze wil ik ook gebruiken als wanddecoratie. Daarnaast vind ik het leuk om portret foto's te maken (kleinkinderen) Kan jij me advies geven waar ik op moet letten en eventueel wat ik het beste zou kunnen kopen?M.v.g.

Ludy Peeters
Door

Ludy Peeters

op 11 Dec 2019

Hallo Joris . Ik ben Ludy en fotograafeer al een jaar of 4. Ik heb een canon 600d . met 50 mm lens. 18-55 mm lens. 100mm macro en een 75-300mm zonder stabilisator . Graag wil ik roofvogels fotograferen .Dat lukt niet best met de 75-300 . Ben nu op zoek naar wat ideeën omdat . te realiseren bv nog een camera en een lens aan te kopen. Nieuwe zijn nogal prijzig . wifii en touchcreen hoeft niet . Dus dat wordt 2de hands sneuvelen bij een fotozaak. Heb zo links en recht ge-You tube en wat berichten in je blog gelezen en kom te een niet tot een besluit. wat de juiste combinatie is camera en lens.. Klein advies graag ... groetjes Ludy

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Dec 2019

Hi Ludy, leuk dat je meer wil en je hebt ook al een mooie macrolens. Wat er niet lukt met je 75-300 mm lens weet ik niet precies, je komt lengte tekort denk ik. Je kan denken aan meer lengte, zoals een Tamron 18-400 mm of een Tamron 100-400 mm. Die 1e is meer allround. Je kan ook denken aan een 150-600 mm van bijvoorbeeld Tamron of Sigma maar dat is uit de hand wel een stuk moeilijker dan tot 400 mm. Zie mijn artikel" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-zoomlens-dieren-safari/"> beste telelens voor dieren safari canon. Als je een andere body zou willen kan je denken aan een Canon EOS 90D, die heeft 32 megapixel en zo kan je ook een flink stuk uitsnijden in je foto (croppen).

Freddy van der Meeren
Door

Freddy van der Meeren

op 12 Dec 2019

Hoi Joris heb al een paar jaar een nikon compact camera coolpix s9700 deze bevalt erg goed mooie foto's daarvoor had ik een canon 400d spiegelreflex maar deze is nu tien jaar afgelopen november meegenomen naar Peru leuke foto's gemaakt maar toch mis ik de kwaliteit van mijn nikon s9700 maakt toch mooiere foto's .nu wil ik een nieuwe spiegelreflex camera kopen maar de keus is moeilijk tussen een nikon d5600 of de canon 800d met standaard lens en daarbij een TAMRON 70-300MM DI LD MACRO of een Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM waar kan ik beter voor gaan ??? ik heb verschillende pagina's op je site gelezen dit is een keer duidelijke stof geweldig ga zeker nog meer lezen bedankt hiervoor groet f van der meeren

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Dec 2019

Hi Freddy,Leuk dat je ook verder wil met je fotografie. Zowel Nikon D5600 als Canon EOS 800D zijn prima modellen. De TAMRON 70-300MM DI LD MACRO is bruikbaar maar heeft geen stabilisatie." rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/objectief-met-of-zonder-beeldstabilisatie/">stabilisatie. De Canon 800D heeft wat makkelijkere menu's. Als je heel veel bij weinig licht fotografeert (bijv. binnen) dan presteert een Nikon D5600 wat beter. De Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM is wel beter dan deTAMRON 70-300MM DI LD MACRO, ook door de stabilisatie. Lenzen voor Canon zijn gemiddeld wat voordeliger. Je kan ook nog denken aan een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-canon-systeemcamera/">Canon EOS M50 systeemcamera met een adapter en dan kan je ook lenzen voor Canon DSLR gebruiken. Dit omdat het steeds meer systeemcamera zal worden.

Thalita
Door

Thalita

op 07 Jan 2020

Hoi Joris,Op dit moment heb ik een compact camera Olympus e-pl1. Ik wil een nieuwe camera en zit te twijfelen tussen de CANON EOS 1300d icm CANON EF 50mm f/1.8 stm (op advies van een kennis) en de CANON EOS 2000D 18-55 mm. Ik wil er kids mee fotograferen dus wil een mooie wazige achtergrond en het onderwerp scherp. Voor de rest niet teveel uitgebreide functies. Budget 300-400 euro.Wat is nu het exacte verschil tussen de twee bovenstaande camera's?Welke zou in mijn geval het beste passen?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 Jan 2020

Hi Thalita,De 1300D is al wat ouder maar beide kun je nemen. De 50 mm f/1.8 STM is het belangrijkste voor je. De 2000D is ietsje beter bij weinig licht en heeft 24 megapixels. Dat zijn de 2 grootste verschillen. De 2000d is wat nieuwer en ligt iets meer voor de hand tenzij je de 1300D heel voordelig kan krijgen

Susan
Door

Susan

op 08 Jan 2020

Hoi Joris, Ik ben me aan het oriënteren om een camera te kopen voor beginners. Ik houd er met name van om landschappen te fotograferen, en ga dit jaar naar Hawaï waar ik mooie landschappen wil vastleggen. Daarnaast vind ik het ook leuk om ook details zoals mooie bloemen, maar ik zou ook graag dieren willen fototgraferen. Zoals je al voorstelt zou ik graag voor een instapmodel van Nikon of Canon gaan, maar ik vind het lastig om hier een keuze in te maken. Ik hoor graag waar ik het beste voor zou kunnen gaan.

Susan
Door

Susan

op 10 Jan 2020

De aanbieding van de mediamarkt spreekt me op het moment wel aan: NIKON D3500 AF-P DX 18-55 VR + AF-P 70-300 VR. Ik vroeg me echter af of dit een goed begin is voor de foto's die ik wil gaan maken. Ik hoor het graag.

Susan
Door

Susan

op 10 Jan 2020

Ik heb nu mijn oog laten vallen op een aanbieding van de mediamarkt: NIKON D3500 AF-P DX 18-55 VR + AF-P 70-300 VR en vroeg me af of dit een goede start is voor de foto's die ik met de camera wil gaan maken of dat ik nog op bepaalde kenmerken moet focussen. Ik hoor het graag

wim
Door

wim

op 13 Jan 2020

ik heb nog geen camera of lenzen ,dus ik moet helemaal vanaf nul beginnen. ik wil graag familiefoto's,vakantiefoto's en evetueeel portretfoto;s maken.

Joris-Dijkema
Laura Koedam
Door

Laura Koedam

op 15 Jan 2020

Hi Joris, Heel fijn artikel dat je geschreven hebt, geeft een beginner al een mooi idee van waar naar gekeken dient te worden. Zelf ben ik een enorm enthousiaste reizer, ik wil liefst alles op foto krijgen en heb tot nu toe altijd gewerkt met enkel iPhones (mijn meest recente iPhone is de 11 max pro dat me toelaat om toch iets verder te gaan met fotografie) maar merk dat ik nu toch wil kijken naar een serieuze camera en niet beperkt wil worden door wat de iPhone aanbiedt. Ik wil liefst portretten en close-ups fotograferen maar ook een mooi beeld van landschappen krijgen. Mijn budget gaat van €0 - €1.500 dus ik ben open voor tips die jij hebt. Kan je me hier eventueel mee helpen? Zie je reactie graag tegemoet!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 15 Jan 2020

Er is heel veel keuze. Bij spiegelreflex voor een instapmodel gaan, zoals Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">Canon EOS 800D (hoewel 2000D ook kan). Zie ook mijn artikelen beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">beste betaalbare lens voor Canon. Voor portet een 50 mm f/1.8 lens. Verder is het belangrijk te leren wat je doet met je camera en hoe je kijkt.

Laura
Door

Laura

op 17 Jan 2020

Hi Joris, Uit wat ik eerder al opgezocht had en gehoord had had ik m'n oog laten vallen op de Nikon D3400 met 18-105mm VR lens. Ik wil sowieso ingaan op de details van m'n camera, gelukkig kan m'n vader me hierbij helpen dus ik ben niet van plan om meteen een cursus te volgen. Wel om online ook info op te zoeken over de camera en de handleiding. Zou je zelf de Nikon of eerder de Canon EOS 800D aanraden? Zijn dit goede instapmodellen met toch de mogelijkheid om enige tijd verder te gaan?

Laura
Door

Laura

op 17 Jan 2020

BTW. Ik zou ook graag de mogelijkheid hebben om de foto's meteen via Bluetooth of Wifi te versturen.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 18 Jan 2020

D3400 of Canon 800D, het kan met beide. Wel is voor landschap de HDR functie van een D5300 nog een optie voor je. Voor lastige lichtsituaties is dat makkelijker. Als je de D5300 (of anders D5600) nog kan krijgen. 18-105 mm is leuk om mee te starten.

Jamie
Door

Jamie

op 02 Feb 2020

Hoi Joris, Jeetje ik ben een beetje overrompelt door de vele keuzes in type camera's. Ik ben nog helemaal onbekend in deze wereld maar wil het wel heel graag gaan leren en ontdekken. Ik fotografeer nu veel met mijn smartphone maar wil toch voor meer kwaliteit gaan. Ik fotografeer voornamelijk mijn kinderen en natuur (bloemen, dieren ) Wat voor type raad u dan aan voor mij ?Met vriendelijke groet, Jamie

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Feb 2020

Ja, de keuze is overweldigend. Denk aan een Olympus systeemcamera als je van klein en licht houdt. Zie mijn artikel beste systeemcamera. Voor portret/bloemen is de 45 mm 1.8 portretlens" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/portretlens/">portretlens heel mooi. Of als iets groter geen probleem is een Canon instapmodel, zoals een Canon EOS 800D met 50 mm 1.8 lens.

Dion
Door

Dion

op 12 Feb 2020

Dag Joris, Heb jij een tip als het gaat om een keuze in camera voor interieurfotografie. Ik heb enkel hiervoor een camera nodig. Dus video of grote lenzen niet van toepassing. Misschien een 18-55 en 50mm voldoende. Ik weet alleen niet of veel Af-punten nu zo belangrijk zijn. Weinig licht vaak, dus misschien toch de Nikon D350 waar jij over schrijf. Hoor graag van je. Alvast bedankt.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Feb 2020

De Nikon D5300" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera/">D5300 of D5600 zijn beter voor lastige lichtsituaties dan de Nikon D3500. Als er veel licht door de ramen komt, dan is dat makkelijker met de D5300 of D5600 door de HDR- en bracketingfunctie. 18-55 kan je mee starten en anders nog meer groothoeklens. Zie mijn artikel beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-groothoeklens-nikon/">beste groothoeklens voor Nikon.Af-punten is niet erg belangrijk, het is allemaal stilstaand.

Sander Vorstenbosch
Door

Sander Vorstenbosch

op 14 Feb 2020

Goedemiddag Joris,Nu ik midden in de cursus zit wil ik toch overstappen naar een spiegelreflexcamera. Ik hoop dat je wat tips voor me hebt.Ik heb wat wensen welke in de camera moeten zitten.-   Min. 5 FPS omdat ik regelmatig ook ‘wildlife’ fotografie doe. De ijsvogel is hierin een goed voorbeeld-   Wifi in de body zodat ik ‘live’ de connectie maak met mijn telefoon en niet achteraf mijn geheugenkaart moet ‘legen’.-   Voorkeur is Canon of Nikon omdat hier gewoon het meeste in te vinden is. Zowel accessoires als 2e hands lenzen etc.-   Kantelbaar scherm is ook een vereiste.-   Budget heb ik niet helemaal vastgesteld, maar het zal rond de 1000 euro liggen (incl lens)Ik hoop dat je wat tips voor me hebt, ik heb al wat door de blogs zitten bladeren maar moet zeggen dat het veel tekst is en ik er lastig de belangrijke punten kan uit filteren.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 18 Feb 2020

Hi Sander, ik snap wel dat je wat anders wil. Qua lens denk ik aan een Tamron 18-400 mm voor jou. Dit is nog goed uit de hand te doen en je hebt toch bereik voor vogels (je komt snel tekort). ook hoef je op vakantie (of sowieso) dan niet te wisselen. Je bent wel vrij handig met een camera, een Nikon is wat beter bij weinig licht. Je kan denken aan een Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera/">Nikon D5600. Je gaat dan iets over het richt budget. Ook voor landschapsfotografie heeft de Nikon net wat meer te bieden bij lastige lichtsituaties dan bijv. een Canon van dezelfde prijsklasse.

Eline de Kok
Door

Eline de Kok

op 16 Feb 2020

Beste Joris,Wat een mooie site heeft u en wat veel goede informatie is hierop te vinden! Ik heb al wat uurtjes op uw site gezeten en verschillende blogs gelezen, zoals ook deze. Bedankt voor al deze informatie! Ik ben namelijk aan het oriënteren op een spiegelreflexcamera, welke ik graag voor de zomer wil aanschaffen. Ik maak meestal foto's met mijn telefoon, maar ik leef op vakantie bijvoorbeeld zoveel mogelijk telefoon-loos, en dan vind ik het gewoon niet fijn toch voor foto's mijn telefoon te moeten pakken. Het lijkt me daarnaast heel tof een spiegelreflexcamera te hebben (vindt ze heel mooi) en betere kwaliteit foto's te kunnen maken. Wat ga ik er zoal mee doen? Vakantiefoto's maken (vooral in Zeeland, maar soms ook in het buitenland), waarbij ik ook veel dagelijkse leuke momenten met mijn fam wil fotograferen, maar ook wel eens een mooie foto van de zee bijvoorbeeld. Familiemomenten zoals verjaardagen en recepties bij bijzondere gelegenheden, Daarnaast hebben we een vleesvee bedrijf, dus zou ik graag koeien willen kunnen fotograferen (op stal en in weien/natuurgebieden), en foto's kunnen maken op een open dag bijvoorbeeld (dus ook wel een beetje mensen, met een wat vagere achtergrond). Nu weet ik dat het het belangrijkste is dat je zelf met je camera kunt omgaan, dus ik wil ook een cursus gaan volgen aangezien ik geen ervaring heb. Nu kwam ik deze deal op een tweedehands website tegen: Een Nikon D3400 camera met de lens: DR, VX, AF-S Nikkor 18-105 mm. Verder zit er een accu, acculader, statief en cameratas bij. Er zijn 440 foto's met deze camera gemaakt en er wordt 220 euro voor gevraagd. Mij leek me dit een goede deal (ik ga hem uiteraard bekijken, hier heb ik een afspraak voor gemaakt), en ook een fijne lens, aangezien hij redelijk allround is, en ik niet zo professioneel ben dat ik altijd perfecte foto's hoef van alles, en ik nog maar een beginner ben, dus voorlopig nog geen tweede lens aanschaf. Daarom mijn vraag; is dit een goede deal/is deze lens geschikt voor mij? Omdat ik met een beperkt budget zit zou alleen de Nikon D3300, Canon 1300D en Canon 4000D tweedehands een optie voor mij zijn, maar daar zit dan wel een standaard 18-55 mm lens bij. 250 euro is wel mijn max eigenlijk namelijk (voor de camera+lens). Ik heb techniek redelijk snel onder de knie, dus de wat moeilijkere bediening van Nikon moet voor mij geen probleem zijn. Zou u mij uw advies kunnen geven? Alvast hartelijk bedankt!Groeten, Eline

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 18 Feb 2020

Hi Eline, bedankt voor je uitgebreide info. De D3400 met AF-S Nikkor 18-105 mm is een mooie combi om mee te starten. Je kan zelfs ISO sneller wijzigen dan op een D3500. D3400 vind ik wel beter dan de Canon 1300D of 4000D voor je. Lijkt me een goede deal, 250 euro is namelijk niet veel voor camera en lens in de fotografie. Dan heb je nu toch goed materiaal. Als je begeleiding wil ben je welkom in de Academy." rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">Academy. Voor binnen later evt. Sigma 17-50 2.8 mm

Guido
Door

Guido

op 21 Feb 2020

Beste JorisHeb met veel interesse je "10 bouwstenen” gelezen en je “creatieve lens” (De 50 mm f/1.8 lens). Dit alles zeer didactisch, “concise” en nuttig ! Alhoewel ik (nog ?) geen “cursist” ben ( ik woon in Brugge/België) waag ik het er op toch een vraag te stellen: Ik fotografeer al levenslang maar steeds met Automode, IA of zoiets, soms heb ik toevalstreffers, maar meestal krijg ik niet wat ik beoogde. Voor het ogenblik heb ik een Panasonic Model DC-TZ90 waarbij ik alleen de stand iA gebruik. Waarom : de handleiding van de camera is veel te complex en onbegrijpelijk voor wie het fotografisch jargon niet kent.Vraag 1 : kan ik mij verbeteren met een Nikon D3500 èn qua mogelijkheden èn qua begrijpelijkheid van de manual ? Vraag 2 : Indien ja, zou ik sowieso opteren voor de door jou aangeraden 50 mm f/1.8 lens, maar daarnaast wil ik een all-round lens zodat ik niet steeds hoef te wisselen van lens, op reis of in de tuin. Ik had gedacht een AF-S DX 18-140 VR, maar in jouw bespreking komt die er niet zo goed uit, jij vindt 140 te beperkt als tele en opteert voor een 50-200 of zoiets. Maar kun je daar wel interieurs mee fotograferen ik dacht dat 18 mm wel veel mogelijkheden bood. Of is dat niet zo ? Mogelijkheden die je dan verliest met een 50-200 of zo. bestaat 18-200 ?In bijlage enkele foto’s die ik zelf wel geslaagd vond, met mijn iphone of TZ90 steeds in de stand iAMet vriendelijke groetenGuido

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Feb 2020

Door storm in Frankrijk heb ik een tijd geen wifi gehad op de laptop. Wat latere reactie.De handleiding is zeker heel ongebruiksvriendelijk, dat zie ik heel vaak. Ik heb eigenlijk nog nooit iemand gezien die met de manual direct wist wat "ie" moest doen en zelfstandiger werd. Dus ook bij D3500 verwacht ik dit z eker niet. Pansonic vind ik wel vrij overweldigend in de menu's en bediening, dat zie ik ook wel bij cursisten.Voor interieur is weidsers beter ja. Dus 55-200 is geen aanrader. Je kan starten met de kitlens van 18-55 mm. Of bijvoorbeeld Sigma 18-250 mm. Dat is allround en toch redelijk goed voor interieur. WIl je meer groothoek dan kom je uit bij een bereik van bijv. 10-18 mm op een D3500. Als je je wil ontwikkelen kan je ook lid worden van de Academy," rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">Academy, daar heb ik ook camera handleiding video's gemaakt voor Panasonic en Nikon trouwens maar het is veel meer dan dat. Ik weet niet wat je allemaal wil footgraferen maar ik vind een D5600 wel beter als je echt de ambitie hebt om de camera zelf te gaan instellen, het is wat sneller in te stellen dan D3500. Met name ISO is minder snel te wijzigen op D3500

Peter
Door

Peter

op 25 Feb 2020

Beste Joris, Ik heb tot nu toe alleen met compactcameras gewerkt. De laatste was een canon s100. Nu vind ik het tijd voor een spiegelreflex. Ik kijk op dit moment naar de Nikon D3500 en D5600 inclusief 2 lenzen. Zie de 2 links. https://www.kamera-express.nl/product/12276478/nikon-d5600-af-p-18-55mm-f-3-5-5-6g-vr-70-3 https://www.kamera-express.nl/product/12268271/nikon-d3500-zwart-af-p-18-55mm-vr-af-p-70-300mm-vr Niet perse deze leverancier. Mijn doel is om natuur en dieren goed in beeld te krijgen, ook bewegend natuurlijk. Vandaar de complete sets. Ze zijn niet al te duur en lijken mij hele goeie start modellen. Ik kan alleen niks vergelijkbaars vinden van Canon. Alles is behoorlijk wat duurder als je vergelijkbare specs zoekt. Heb Ik het mis en wat adviseer jij voor de beginner als Ik? Al vast bedankt voor de info.

Sydo
Door

Sydo

op 27 Feb 2020

Hallo Joris, De afgelopen tijd ben ik als amateur zijnde een totaalpakket rondom de aanschaf van mijn eerste DSLR aan het samenstellen. Veel keuzes heb ik al gemaakt:DSLR: Canon Eos 90D Telelens (vogels): Tamron 150-600 G2 Macrolens (insecten,bloemen,etc): Canon EF 100mm f/2.8L IS USM Portretlens (eerste zoon/dochter in aantocht): Canon 50mm f/1.8Over twee zaken twijfel ik nog heel erg: Allround lens (op reis): óf de Tamron 16-300 óf de Tamron 18-400... Het lijkt een simpele keuze: wil je iets meer groothoek of juist iets meer kunnen zoomen. Toch ben ik al een week aan het wikken en wegen en kom ik niet tot een besluit... Eigenlijk wil ik gewoon weten "welke beter is", "wat het concrete verschil is qua groothoek" en "wat het concrete verschil is tussen 300 en 400".. Kun jij mij een duwtje geven?Daarnaast weet ik dat ik een goed statief nodig heb. Ik heb al gevoeld dat ik met een statief van circa €200 niet weg kom (DSLR+Tele)... De statieven die superstevig aanvoelden zijn bijvoorbeeld de Leofoto LN-324CT en de Leofoto LN-284CT. De prijzen liggen rond de €450/€500... Ik hik eigenlijk gewoon tegen die prijs aan... Ken jij vergelijkbaar stevige statieven voor rond de €300?De bedrijfsleider van de winkel waar ik ben geweest is niet echt concreet en is naar mijn idee niet geheel op de hoogte van het brede arsenaal aan accessoires dat zijn of een ander bedrijf aanbiedt. Omdat ik het voor m'n gevoel nu zelf moet uitzoeken, zou ik jou graag als hulplijn inschakelen. Voor dat duwtje in mijn rug om uiteindelijk over te gaan naar de aanschaf waar ik al tijden naar uitkijk ;)Hoor graag van je, alvast bedankt!Groeten, Sydo

Peter VM
Door

Peter VM

op 27 Feb 2020

Beste JorisEerst en vooral wil ik je feliciteren met je schitterende website. Deze is heel overzichtelijk en alles wordt heel duidelijk uitgelegd. Je komt ook je belofte na: onafhankelijk aankoopadvies als ik veel van je reacties lees .Ik twijfelde lang om ook een reactie te plaatsen onder één van je blogs, maar omdat het hier om meerdere dingen gaat wist ik niet goed waar ik dit best plaatste.Ikzelf kan ook wel wat hulp gebruiken bij een aankoop en heb dus een aantal vragen. Ik zal misschien eerst even schetsen wat ik tot nu toe heb of ondervonden heb.Op dit moment heb ik een Nikon D3300 met Nikon 18 -105 mm lens. Een toestel waar ik eigenlijk best tevreden van ben, maar tot een aantal maanden geleden gebruikte ik eigenlijk zo goed als alleen maar de stand ‘automatisch’. Ik experimenteerde wel met de andere opties, maar vaak miste ik resultaat, waardoor ik dus toch telkens terug keerde naar de auto-stand.Een aantal maanden geleden veranderde dit toen bleek op het laatste familiefeestje dat heel veel van mijn foto’s ruis bevatten. Veel ruis eigenlijk, waardoor de foto’s mij erg teleurgesteld hebben. Dit bleek vooral te komen door de automatische stand aangezien daar ook de iso-waarde mee bepaald werd en deze standaard op 12800 terecht kwam, veel te hoog dus voor foto’s zonder ruis.Voor mij was dit de moment om te beslissen toch maar een cursus fotografie te volgen. Ik twijfelde hier al jaren over, maar stelde dit steeds uit en dacht dat ik met automatisch ook wel best goede foto’s zou krijgen, vaak was dit ook zo natuurlijk. Zo kwam ik uiteindelijk ook op jouw site terecht. Uiteindelijk koos ik voor een cursus die ’s avonds gegeven wordt bij mij hier in de buurt. (Ik woon in België aan de grens met het Sas van Gent)Ik twijfelde (en nog steeds trouwens) heel lang om lid te worden van jouw academie maar ik heb vooral schrik doordat alles online gebeurt dat ik de “druk” om naar de les te gaan niet echt zal voelen en dus niet vaak genoeg met de cursus zou bezig zijn. Wel ben ik nu al overtuigd als mijn huidige cursus afloopt om nog verder cursussen te gaan volgen en me nog veel meer te verdiepen in fotografie. Ik trek namelijk geen foto’s meer op auto en gebruik heel vaak de ‘A’-stand. De manuele stand gebruik ik ook meer en meer, maar daar moet ik soms nog goed zoeken naar de juiste instellingen, vooral qua iso-waarde. Ook de compositie heb ik wel nog wat werk aan :-)Door deze lessen te volgen, besef ik nu ook dat mijn camera een aantal zaken mist die ik zelf wel belangrijk vind. Zo denk ik alleen al maar aan “donkere” binnenopnames. Mijn D3300 is hier echt wel beperkt in en vertoont vrij snel veel ruis, ook bij grotere diafragma’s.Vandaar dat ik er eventueel over denk om een nieuwe camera aan te schaffen. Ook met het oog op extra cursussen lijkt me dit een goede optie. Zo raak ik ook meteen meer en meer vertrouwd met mijn nieuwe materiaal.Omdat ik hier opnieuw een tijd mee wil verder kunnen, wil ik dan ook graag een camera kopen die “future-proof” blijft zonder extreme aankopen te doen. Met een nieuwe camera zou ik graag minstens even lang doen. Door mijn positieve “ervaring” met Nikon zou ik graag bij Nikon blijven, tenzij jij me kan overtuigen dat dit toch geen goed idee zou zijn :-) .Ook denk ik dat DSLR voor mij nog steeds voldoende is, geen full-frame of systeemcamera lijkt me.Nu heb ik zelf al veel rondgezocht en reviews gelezen en ben ik er qua camera bijna uit (denk ik): mijn voorkeur gaat namelijk uit naar de Nikon D7500. Dit toestel krijgt heel goede reviews en is ondertussen toch ook al iets betaalbaarder geworden. Dit blijft wel veel geld natuurlijk, maar toch goed qua prijs / kwaliteit denk ik. Het enige toestel waar ik eventueel nog over twijfel is de nieuwere Canon EOS 90D, maar deze is een stuk duurder en blijkt ook over een mindere zoeker te beschikken. Ikzelf ben wel een ‘zoeker-fotograaf’ (of hoe noem je dat? :-)) en vind dit dus wel een groot minpunt. De Nikon lijkt me ook een toestel waar ik veel jaren mee verder kan zonder echte beperkingen te hebben.Vandaar dus mijn eerste vraag: Lijkt jou de Nikon D7500 een goede koop te zijn?Qua lens vind ik het een pak moeilijker. Op dit moment heb ik dus de Nikon 18-105mm VR die als kitlens bij mijn camera verkocht werd. Bij deze lens mis ik zeker om “verre” onderwerpen nog dichter bij te kunnen halen, dus extra zoom. Een telelens of superzoom zou ik dus zeker overwegen. Nu had ik zelf al wat zitten rondkijken en was ik zo onder andere uitgekomen op een Tamron lens 18-400mm die toch behoorlijk goede commentaren kreeg. Dit is dan ook een beetje een alleskunner, zonder echt uit te blinken. (Ik vond je vergelijking met de huisdokter fantastisch!). Ik zou dan ook vooral deze lens kopen om het sleuren en wisselen met andere lenzen te vermijden.Door het volgen van de fotocursus en het lezen op jouw site begin ik echter meer en meer te twijfelen om meerdere lenzen te kopen in plaats van deze tamron. Ik hou er namelijk van om foto’s van mijn gezin / familie (en huisdieren) te trekken en denk dus dat een portretlens zeker wel van pas zou kunnen komen. Zou las ik van jou vrij goede commentaren over de Nikon AF-S 50mm f/1.8 of ook de Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM.Ik hou er ook van om natuur / dierenopnames te maken en daar heb je wel een behoorlijke zoom voor nodig natuurlijk. Vandaar dus opnieuw dat ik oorspronkelijk dacht aan die Tamron-lens. Via jouw site kwam ik echter ook uit bij de Nikon AF-P DX Nikkor 70-300mm f/4,5 -6,3G ED VR. Minder zoom dan de Tamron, maar toch meer een specialist denk ik dan voor dit soort werk.Ik hou er ook wel van om “sfeerbeelden” te nemen in de stad. Ik woon zelf in België, maar dicht bij de grens met het Sas van Gent, waardoor dus ook de stad Gent of Brugge voor mij niet ver is. Ook hier dacht ik eventueel terug aan die Sigma 17-50 omdat deze toch ook wat breedhoek heeft. Deze lens is wel minder belangrijk om aan te kopen dan de portret of telelens, want het moet ook wat betaalbaar blijven allemaal natuurlijk.Ik hoop dan ook dat jij me kan verder helpen om de juiste keuzes te maken. Mijn budget ligt tussen de 1500 en 2000€, waarvan er dus ongeveer 1000€ naar de body zou gaan. Prijs/kwaliteit wil ik dan ook graag de beste koop doen. Misschien heb jij nog een totaal ander idee over welke lenzen is dan best zou kopen om aan mijn verwachtingen te voldoen? Of koop ik toch beter die Tamron en kijk ik op termijn uit naar aanvullingen met andere lenzen? Ik geraak er echt niet aan uit …Bedankt! Groeten Peter

Peter VM
Door

Peter VM

op 03 Mar 2020

Via vrienden werd me ook deze lens voorgesteld: Tamron 16-300mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD. Lens is iets ouder dan de 18-400mm, maar heeft iets meer breedhoek, maar dan wel meer minder tele. 18-400mm lijkt me dan toch de meer logische keuze? Vergeet je ook niet om mijn bovenstaande bericht te bekijken, Joris. Ik wil je zeker niet opjagen hoor :-)

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Mar 2020

Zie mijn andere reactie op jouw lange bericht. 18-400 mm is beter voor allround natuur (met name dieren). Voor echte breedhoek kan je later gaan naar 10-18 mm bijv. 16 mm is op een cropcamera nog steeds 24 mm. Goed te gebruiken maar ook dat is geen enorm groothoek. Ik zou zelf gaan voor 18-400 mm in jouw geval

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Mar 2020

Peter,In Frankrijk had ik een tijd geen wifi op de laptop door storm en soms duurt een reactie ook even. D3300 vind ik geen verkeerde camera en in vergelijking met andere beginnersmodellen relatief goed met ruis. ISO 12.800 is gewoon vrij hoog, dit komt ook doordat jij een lens gebruikt die voor binnen gewoon niet optimaal is. D7500 is hoe dan ook zeker een upgrade en de cropfactor is goed voor wildlife. Ik vind Tamron 18-400 mm een goede lens, ik heb meerdere beelden gezien van cursisten. Het is mooi allround. Voor binnen met het gezin is lichtsterkte handig, bijvoorbeeld Sigma 17-50 mm 2.8. Dat is relatief betaalbaar ook. 50 mm is leuk maar wel minder flexibel door ontbreken zoom. Ik raad je aan veel bezig te zijn met fotografie en je ook weer niet te druk te maken over de kleinste verschillen in materiaal. Goede beelden worden gemaakt door mensen die bezig zijn met hun fotografie, weten wat ze doen in verschillende situaties en ook leren kijken. DAt is ook een proces (voor mij eindigt dat ook nooit). En creatief zijn, met licht werken enz. Daar wordt verschil gemaakt. Jij investeert ook in je ontwikkeling en dat is heel goed want dat is een enorme versneller. Veel mensen geven zo een smak uit aan materiaal maar ze maken totaal geen betere foto's. Ik wens je veel succes met je huidige cursus en als jij iemand bent die wil blijven ontwikkelen dan ben je van harte welkom in de Academy." rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">Academy. Dat is aan jou. Ik houd je ook op de hoogte als je op de nieuwsbrief staat, ik ga ook komen met Realtime Praktijkvideo's (meekijken met mijn zoeker). Het sluit ook het volgen van live cursussen niet uit. Met DSLR ben je voordeliger uit. Probeer maar eens een 18-400 mm te vinden voor systeemcamera, die ken ik nog niet. Voor avondfotografie in de stad hbe je geen lichtsterke lens nodig, je werkt dan vanaf statief. Ook hier kan je starten met 18-400 (of j huidige 18-105 mm) en later evt. gaan naar 10-18 mm voor echte groothoekwerk. Succes met alles!

Peter VM
Door

Peter VM

op 03 Mar 2020

Dag Joris! Dank je wel voor je reactie. Dit helpt me veel verder. Als ik nog even wat verduidelijking mag vragen: voor portretfotografie raad je de sigma f2.8 aan, scheelt dit veel in lichtsterkte met de Nikon 50mm F1.8 of is dit verwaarloosbaar? Ik wou je zeker niet opdringen om snel te reageren hoor, maar toevallig begint in België donderdag een 21%btw actie bij mediamarkt. Je weet maar nooit dat er een koopje te vinden is :-).Groetjes Peter

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 Mar 2020

F/1.8 is wel een stuk lichtsterker maar je verliest flexibiliteit omdat je niet kan zoomen. En jij schreef over een feestje en daar is flexibel zijn met weidser of inzoomen een echte aanrader vind ik. Het gaat allemaal snel en je kan niet altijd een heel stuk naar achteren lopen om er meerdere mensen op te krijgen. Dat zijn de problemen van een 50 mm prime. Mooi voor portret maar als je meerdere mensen tegelijk wil, dan niet handig. Zoom is gewoon heel handig vind ik om snel te kunnen aanpassen

Peter VM
Door

Peter VM

op 04 Mar 2020

Opnieuw bedankt voor het duidelijke antwoord, Joris. Ik snap wat je bedoelt. Beste zou zijn om ze beiden te hebben voor zowel “stilstaande” portretten als voor feestje, maar dat is van het goed te veel voor mij op dit moment :-) Dus lijkt inderdaad die Sigma misschien de betere keuze. Jij werkt zelf altijd met Canon hé. Zou jij dan eerder de Canon 90D kopen of toch de Nikon D7500? Ik twijfel toch nog steeds een beetje... Vriendelijke groet Peter

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 Mar 2020

In principe is de 90D de camera met overall de betere specificaties, nieuwer ook. O.a. nog wat meer snelheid, meer megapixels om te croppen (wild dat verder weg is). als ik zelf moet kiezen ga ik voor 90D maar betekent niet dat je er direct betere foto's mee maakt natuurlijk. Ik gebruik inmiddels Sony, maar heb nog wel een enkele Canon camera liggen.

Peter VM
Door

Peter VM

op 04 Mar 2020

Ok, bedankt! In reviews op internet heb ik soms gelezen dat de viewer van de Canon minder zou zijn en de camera meer geschikt zou zijn voor liveview foto’s. Heb jij hier toevallig weet van, Joris? Ik gebruik namelijk bijna nooit liveview... vriendelijke groet

Peter VM
Door

Peter VM

op 04 Mar 2020

Sorry, met de viewer bedoelde ik natuurlijk de zoeker...

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Mar 2020

Dit herken ik ook niet maar ik heb de 90D op dat punt niet zelf getest.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Mar 2020

Canon staat bekekend om heel goede liveview, ik herken niet wat je schrijft. Ik zie bij cursisten bij de WOrkshop avondfotografie dat Canon een betere liveview heeft dan Nikon

Peter Vm
Door

Peter Vm

op 11 Mar 2020

Dag Joris Sorry misschien was ik niet duidelijk, maar dit bedoelde ik ook. De Canon zou beter zijn via liveview, maar minder via de zoeker. Groetjes Peter

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Mar 2020

Ik denk dat je je druk maakt om allerlei kleine dingen, ik heb jaren met Canon gewerkt en kan niet zeggen dat deze niet goed zouden zijn via de zoeker

Linda
Door

Linda

op 15 Mar 2020

Beste Joris. Super bedankt voor dit artikel. Maar helaas zie ik nog steeds door de bomen het bos noch steeds niet. Waar ik wel uit ben is dat ik graag een spiegelreflexcamera wil. Vanwege prijs en meer mogelijkheden voor niet al te dure objectieven. Ik ben op zoek naar een redelijk eenvoudig te bedienen spiegelreflexcamera. Wil de camera gebruiken voor natuurfotografie zoals landschappen maar ook voor bloemen dieren. Ik ben een echte smartphone “ fotograaf geweest maar ik wil meer. Verder ben ik een absolute beginner. Mijn budget is eigenlijk niet groter dan 450 euro. Alvast hartelijke dank voor de moeite. Met een hartelijke groet Linda Torn

Jens
Door

Jens

op 07 Apr 2020

Beste Joris, Ik reis tamelijk veel en trek momenteel foto's met mijn smartphone. Helaas kan ik soms dieren en mensen niet fotograferen zoals het hoort. Ik heb een aanbod gevonden op bol.com voor de Nikon D5600 met een 18-55mm lens en een 70-300mm lens voor 867 euro. Is dit een goed aanbod en is dit een camera die zou voldoen aan mijn wensen? Zou graag meteen een goede kopen waar ik lang deugd van zal hebben voor op mijn reizen. Filmen is niet zo van belang daar heb ik mijn gopro8 voor...Ik kijk alvast uit naar uw tips!Met vriendelijke groeten,Jens

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 11 Apr 2020

Hi Jens, leuk. Nikon D5600 is een goede camera voor beginners. De Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">Nikon 70-300 mm AF-P lens is ook zeker een mooie. Prijzen kun je even vergelijken op kieskeurig.nl bijvoorbeeld. Uiteraard moet je wel weten hoe je werkt met je camera en hoe je kijkt om het er ook uit te halen. Heb je de gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis E-books al gedownload?

Patricia
Door

Patricia

op 14 Apr 2020

Hoi joris, Ik ben erover uit dat ik graag een canon camera wil aanschaffen wrs 2e hands omdat nieuw vrij prijzig. Ik maak nu al mijn foto's met mijn telefoon maar wil graag meer kwaliteit hebben. Nu is er heel veel en weet niet goed waar ik naar moet kijken omdat ik nog nooit een camera gehad heb. Ik fotografeer graag in het bos, paddestoelen, macro en mijn grote hobby urbex. Met urbex is het vaak heel donker op plekken en soms heel licht. Qua lens sowieso denk een 18/55 maar voor macro geen idee welke dan nodig. En wat is het verschil tussen een sigma en tamron lens?Bedankt voor uw antwoord alvast.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 15 Apr 2020

Hi Patricia, neem een instapmodel. Dat past bij je niveau en de lens is belangrijker. En het allerbelangrijkste wat jij zelf kan en hoe jij gaat leren kijken. Denk aan een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/lens-voor-canon-2000d/">Canon EOS 2000D of 250D. Tweedehands 77D of 200D zijn ook opties. Zie ook mijn artikel beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/accessoires-macrofotografie/">beste accessoires voor macrofotografie. Wat ik je aanraadt als je weinig wil uitgeven nu de lens die ik in mijn E-book" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">E-book Ontdek deCreatieve Lens noem. Voor urbex later e eventueel meer groothoek nemen, bijvoorbeeld 10-18 mm van Canon. En leren hoe je omgaat met lastige lichtsituaties.

Z.Perez
Door

Z.Perez

op 18 Apr 2020

Hallo Joris, Ik heb een Nikon D5300 camera (tweedehands), met een 18-140mm Nikkor lens (die zat erbij). Ik ben redelijk beginnend in de DSLR- fotografie, maar wil graag snel veel leren. Ik richt mij vooralsnog vooral op natuurfotografie/Landschap, en ben daarnaast geinteresseerd in portret en straatfotografie. Nu overweeg ik om zowel een groothoeklens erbij te nemen als een 50mm lens. Ik weet niet of dit een verstandige combi is, dus dat is eigenlijk mijn eerste vraag... Voor de groothoek denk ik aan de 10-24 Tamron lens waarover jij vrij lovend schrijft. Nu zou ik graag weten welke 50mm lens je me kunt adviseren. Die van Nikon zelf, of een ander merk? Alvast hartelijk dank voor je reactie. Vriendelijke groet, Zehava

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Apr 2020

Hi Zehava, dank je voor je toelichting. De nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera/">nikon D5300 is zeker prima om mee te werken. Voor de 50 mm kan je de Yongnuo" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/portretlens/">Yongnuo 50 mm f/1.8 portretlens nemen. 10-24 mm is een goed bereik voor jouw camera, dat is zeker mooi groothoek. Het zijn heel verschillende lenzen voor verschillende doelen. Voor jouw fotografie is dat goed. Zie ook mijn artikel beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-groothoeklens-nikon/">beste groothoeklens voor Nikon.

Ann Boone
Door

Ann Boone

op 21 Apr 2020

Dag Joris, Dank voor deze zeer boeiende website met veel nuttige informatie. Ik ben een echte beginneling in de fotografiewereld en vind het na het lezen van uw artikels nog steeds niet eenvoudig welk toestel ik moet aankopen, vandaar mijn vraag. Ik ben wel handig met techniek en leer snel. Ik zou graag natuurfotografie doen, vooral vogels en andere dieren, bloemen, planten (in close-up) maar ook landschappen en reisfotografie. Ik zou voor Canon opteren. Op basis van uw uitleg twijfel ik tussen eos 2000D , eos 4000D , eos 250D of eventueel de 850D (maar die lijkt me wat te duur). Of is nog een ander toestel beter? Is het raadzaam om direct 1 of 2 extra lenzen bij aan te schaffen en zo ja, welke lenzen ? Alvast dank voor uw antwoord. Groeten, Ann

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Apr 2020

Hi Ann, het blijft heel moeilijk kiezen. De blogs nemen dat ook neit geheel weg. Ik zou 2000D en 4000D overslaan ivm de snelheid. Niet snel voor natuur, vogels, dieren. Je kan bijvoorbeeld voor Canon 250D gaan. Belangrijk is dat je in actie komt, weet wat je doet met je toestel, bewust gaat kijken, lenzen zijn belangrijker dan de camera. Qua lens voor dieren het liefst 300 mm. Zie ook mijn artikel beste betaalbare" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">betaalbare zoomlens voor Canon of beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-zoomlens-dieren-safari/">beste lens voor canon voor dieren en safari. Heb je de gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis E-books al gedownload? Dan krijg je ook veel tips. Ik zou voor allround lens gaan, bijv. 18-300 mm om te beginnen. De creatieve" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">creatieve lens is ook een echte aanrader.

Annelies
Door

Annelies

op 24 May 2020

Hallo Joris, Wat een fijne site. Erg duidelijke informatie, maar door alle informatie is het er voor mij niet makkelijker op geworden. Ik ben op zoek naar een leuke camera voor een beginner. Ik ga de camera vooral gebruiken voor sportfotografie(binnen), maar het zou ook fijn zijn om stukje van de wedstrijden te kunnen filmen. Daarnaast wil ik hem ook gaan gebruiken voor portretfotografie. Dit maakt het voor mij niet makkelijker om een keuze te maken voor zowel de camera als lenzen. Ik ben dus op zoek naar tips om de keuze iets makkelijker te maken. Al vast bedankt. Met vriendelijk groet, Annelies

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 25 May 2020

Hi Annelies, dat begrijp ik zeker. Het is heel veel. Een camera voor sportfotografie binnen, dat is best pittig voor een camera. Er is weinig licht. Ik zou een camera aanraden met enige snelheid en een goede autofocus. Je noemt geen budget, dan is het heel moeilijk adviseren want er is veel te veel om op te noemen voor mij. Ik weet ook niet welke sport je gaat fotograferen, of je veel moet inzoomen of niet (zijn ze verder weg of niet). Het liefst een lens met f/2.8 gebruiken maar die zijn niet voordeliger. Het is eigenlijk te weinig info voor mij.

Annelies
Door

Annelies

op 27 May 2020

Ik wil het liefst onder de 1000 euro blijven. Het is de bedoeling om vooral tijdens handbalwedstrijden foto's te maken. Ik zal vooral aan 1 kant van de zaal foto's gaan maken. Het gaat meer om de actie's van het hele team.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 May 2020

Met name de lens in de zaal is snel duur want die moet eigenlijk f/2.8 zijn. Je kan ook eerst starten met een 50 mm f/1.8 lens, die is heel goed voor portret en kan je ook gebruiken voor handbal, alleen je kan er niet mee inzoomen. Heb je het E-book" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">E-book ontdek de Creatieve lens al gezien, daar staan tips in voor zo'n lens. Qua camera is een systeemcamera vaak sneller (beter voor momenten), alleen als je later een langere f/2.8 zou willen voor handbal ben je snel wat duurder uit. Qua spiegelreflex bijv. Nikon D5600 of Canon EOS 800D.

Sascha
Door

Sascha

op 07 Jun 2020

Goedenavond joris,Wij zagen op uw site dat u ook advies op maat geeft, vandaar deze mail.Ik ben voor mijn zoon op zoek naar een camera. Budget rond 400 euro. Er is ongelofelijk veel aanbod dus het is een lastige zoektocht.Het wordt zijn eerste camera, dus een camera die makkelijk te bedienen is, is wel een belangrijke. Camera moet wel een tijdje meegaan (dus niet 1 voor een jaar).Gevoelsmatig wil ik geen oud model, ondanks dat deze goedkoper zijn (technologie ontwikkelt zich erg snel). Makkelijk doorsturen via WiFi/Bluetooth naar mobiel is een wens, ook een kantelbaar scherm (vloggen). Optische zoom is belangrijker dan digitale zoom. Goede kwaliteit foto’s (ook in donker), video opnames (hoeft niet perse 4K te zijn).Dit zijn de specificaties, we kijken uit naar uw advies.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 11 Jun 2020

Je kan denken aan een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/lens-voor-canon-2000d/">Canon eos 4000D of 2000D. Alleen je zult ook budget over moeten houden voor een lens of een extra lens. De eisen zijn behoorlijk voor dit budget. Info over wat je vooral wil fotograferen is er niet. Een andere optie is een van de compactcamera. Zie mijn artikel beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-compactcamera/">beste compactcamera. Succes met je keuze!

Luuk
Door

Luuk

op 16 Jun 2020

Hallo Joris, Na 40 jaar opnieuw een spiegelreflex aangeschaft (diefstal oude spiegelreflex 45 jaar terug) voor een laag prijsje D3100 met Nikkor 18-55, ook gelijk een Tamron 70-310 tele-macro erbij aangeschaft met statief. Was natuurlijk behoorlijk roestig maar jouw uitleg op een goede enthousiaste en duidelijke manier is weer een eye opener en ben dus al flink aan experimenteren, ben er alleen nog niet uit wat ik nu het leukste vind om te fotograferen natuur, macro, dieren, oeps en natuurlijk mensen enz. Maar bedankt voor je site met uitleg, jouw 10 bouwstenen gedownload en ga het zeker doornemen.

Rosette
Door

Rosette

op 24 Jun 2020

Beste Joris,Ik was op zoek naar een spiegelreflexcamera en de bediening hiervan zodoende kom ik uw naam op de site tegen.Ik wil een spiegelreflexcamera gaan aanschaffen. Ik wil foto maken van mensen, speciale gelegenheden zoals verjaardagfeesten en bruiloften. Ik ben een amateur en niet echt een fotograaf.Maar ik wil wel goede en mooie foto’s kunnen maken.Tot heden heb ik ervaring met system camera’s. Ik gebruik meer de automatische functies van deze camera. Momenteel heb ik een Samsung NX 3000 maar wil gaan investeren in een spiegelreflex camera.Welke raadt u mij aan? Ik zat zelf te denken aan NIKON D7500 omdat ik me langzamerhand wel wil gaan verdiepen als fotograaf.Kunt u mij helpen in het maken van mijn keuze of ben ik bij u niet op het juiste adres?Alvast bedankt.Met vriendelijke groet,

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 25 Jun 2020

Rosette,Leuk dat je meer wil. Belangrijkste is investeren in jezelf (je werkt automatisch zeg je; dan haal je nog lang niet alles uit je camera), daarna in lenzen en daarna in een camera. Er is niks mis met een D7500 maar als beginner zou ik deze niet nemen. Zorg voor budget voor lenzen en voor ontwikkeling, camera onder controle krijgen. Je kan ook een nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/nikon-d5600-review/">nikon D5600 nemen (raad ik je eerder aan) en een Sigma 17-50mm f/2.8. Dit is relatief goedkoop en je krijgt mooie onscherpe achtergronden en mooi voor weinig licht. Heb je de gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis E-books al gedownload? Daar geef ik ook tips over de creatieve lens en je ziet video's.

Daniëlle
Door

Daniëlle

op 30 Jun 2020

Beste Joris, Ik ben erg onder de indruk van je uitgebreide website. Ik ben al een paar avonden aan het rondstruinen en raak niet uitgelezen! Ondanks de uitgebreide informatie op je website vind ik het lastig om een camera te kiezen. Ik maak graag foto's. Vroeger wel met digitale camera's, de laatste tijd eigenlijk alleen met telefoon. Het is al een lange tijd een wens van mij een goede camera te kopen, maar ik weet gewoon niet welke. Ik heb drie kleine mannen waar ik graag foto's en filmpjes van maak (zowel binnen als tijdens buiten spelen). Daarnaast ben ik gek op de natuur en maak daar graag foto's van en dan heb ik het over zowel landschappen als dieren: een ree in de verte, een bever in de schemer, maar ook bloemen en insecten, zo dichtbij dat je de haren kunt zien. Ik zoek dus iets wat ook goede foto's maakt in de schemer, waarmee je goed kan zoomen maar ook dichtbij goed foto's kan maken. Verder maak ik graag foto's van zonsopkomst of ondergang, wolken en regenbogen. En last but not least maak ik graag foto's op vakantie. Ik ben wel echt op zoek naar een beginners camera, maar heb niet een specifiek budget waar ik me aan moet houden. Misschien wil ik wel te veel, maar ik zou natuurlijk wel extra lenzen in fases aan kunnen schaffen. Ik ben erg benieuwd naar je advies. met vriendelijke groet, Daniëlle

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 Jul 2020

Hi Danielle, leuk. Je wil inderdaad best veel. Met name in de schemer goede foto's maken vraagt veel van apparatuur. Je kan een beginnerscamera keizen uit dit artikel. Bijvoorbeeld Nikon D5600 of Canon EOS 250D. En een lens van minimaal 300mm. Zie ook mijn artikelen over beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-nikon-telelens-dieren-safari/">beste lens voor dieren en safari voor nikon. In jouw geval is allround bijvoorbeeld de Tamron" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/tamron-18-400-mm-f-3-5-6-3-di-ii-vc-hld-lens-review/">Tamron 18-400mm als je daar budget voor hebt. Voor kinderen (portret) de creatieve lens uit mijn e-book. De Canon versie: 50mm" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-ef-50mm-f-1-8-stm-lens-review/">50mm f/1.8 STM

Marrie
Door

Marrie

op 23 Jul 2020

Hoi Joris,Je hebt een hele leuke en duidelijke website. Ik wil al een hele lange tijd een goede spiegelreflexcamera kopen als beginner. Ik maak nu zelf veel foto's met mijn telefoon. Ik wil als hobby foto's gaan maken en nog een cursus gaan volgen. Ik weet alleen niet zo goed welke camera ik moet kopen. Ik heb ook niet een vast budget, maar omdat ik nog niet weet hoe vaak ik de camera daadwerkelijk ga gebruiken wil ik eerst voor een niet al te duur model gaan. Ik denk nu dat de canon EOS 2000D eventueel een goed model is om mee te beginnen. Ik ben van plan vooral mensen te fotograferen op bijvoorbeeld feestjes, de kinderen en soms in de natuur. Er zijn meerdere lenzen te koop bij de CANON 2000D en ik weet niet voor welke lenzen ik moet gaan. Is de EF-S 18-55mm genoeg of heb ik meer nodig? Als ik bijvoorbeeld op de mediamarkt website kijk, dan zie ik een groot aanbod aan verschillende lenzen en combinaties.

Joris-Dijkema
Rosa wolse-Hooimeijer
Door

Rosa wolse-Hooimeijer

op 16 Aug 2020

Beste Joris, Heel inspirerend jou site en filmpjes. Ik wil een andere camera kopen, maar weet niet wat.. Heel vroeger heb ik een spiegelreflex camera gehad, daarna ben ik overgestapt op een bridgecamera de Panasonic Lumx DMC FZ28, inmiddels al weer heel wat jaartjes oud. Op zich een prettige camera. Nu wil ik, zodra de corona voorbij is, naar Costa Rica met een fotoreis mee. Ik twijfel heel erg tussen een bridge camera en een spiegelreflex camera. Ik denk dat een spiegelreflex het meest geschikt is voor deze reis, maar heb een hekel aan het gesleep met lenezen. Daarnaast zijn de lenzen best prijzig als je een zoomlens wilt tot 400 mm. Daarvoor heb ik te weinig tijd om met fotografie bezig te zijn, om het geld daaruit te halen. Die witte lenzen zijn al helemaal niet te betalen. Wat raad jij mij aan. Ik weet het gewoon niet. De ene keer zeg een bridge de andere keer een spiegelreflex. Ik wil in ieder geval geen systeemcamera. Welke bridgecamera's zijn echt goed en welke spiegelreflex zou je aanraden goed voor willdife/kikkers/vogels etc. Ik hoop dat je mijn getwijfel ee beetje kunt wegnemen. Ik zou zowiezo mijn camera willen kennen voordat ik op vakantie ga en nog een cursus gaan volgen, Met een eventuele bridge camera kan ik ook bij jou terecht?

Janna
Door

Janna

op 29 Sep 2020

Hoi Joris, Dank voor al het werk dat je hebt gedaan! Daar heb ik veel aan. Ik vroeg me af of je me kan adviseren. Ik heb de mogelijkheid om voor weinig geld van iemand een ongebruikte Pentax K5 over te nemen. Echter is deze wel 10 jaar oud ( ISO 80-51200, Sensor MEgapixel 16,3, max shutterspeed 1/8000, f/3.5-5.6) Ik heb het geld bij elkaar om bijvoorbeeld een Canon Eos 250D aan te schaffen. Wat denk je dat een goede keuze is? BVD, hartelijke groet, Janna

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 30 Sep 2020

Hi Janna,Pentax biedt op zich veel waarde voor het geld maar er is wel minder lenskeuze. Het hangt ook van je budget af. Een 250D is wel nieuwer, ik zou zelf niet zo gauw een camera van 10 jaar oud kopen tenzij daar alleen budget voor is en je dan bijv. wel 2 extra lenzen kan kopen en bij een nieuwe camera daar het geld niet meer voor hebt.

karen schuemie
Door

karen schuemie

op 17 Oct 2020

Hoi Joris, bedankt voor al je handige en duidelijke artikelen en dergelijke. IK heb nu 1,5 jaar een canon 2000d, Heb ondertussen wat meer ervaring en ook al een aantal mooie lenzen erbij maar erger me aan de ruis bij hogere iso waarden, wat zou een goeie canon upgrade kunnen zijn? Je kunt hem trouwens via de wifi wel met je smartphone bedienen wat bij macro foto's (camera op zijn kop in statief voor bijv paddenstoelen) heel handig zijn omdat hij geen kantelbaar scherm heeft. Ik zou trouwens ook graag een groter en kantelbaar scherm hebben, heb je tips? Groetjes Karen

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 18 Oct 2020

Zonder budget is er niet goed te adviseren want er zijn dan zoveel camera's. Als je vooral macro doet kan je denken aan Canon EOS 90D (of 2e hands 80D) of Canon EOS RP bijvoorbeeld. Ruis verwijderen kan je goed doen met betaalde software: Topaz Denoise AI. Je betaalt een keer maar het programma is wel goed

Gerard
Door

Gerard

op 28 Oct 2020

Ik ben op zoek naar een goede spiegelreflex camera voor als beginner. Ik heb nu al jaren de Panasonic DMC-FZ8 waar ik verder niet zo mee doen kan als ik verder ga met deze cursus. Wat zal voor mij dan geschikt zijn??

Joris-Dijkema
Sanne
Door

Sanne

op 30 Nov 2020

Beste Joris, Dank voor het schrijven van je review. Ik wil graag een camera aanschaffen waarmee ik met name natuur kan fotograferen, portretten en foto's in professionele setting (meerdere mensen, kantoorruimtes etc). Ik heb geen ervaring met fotografie, anders dan mijn smartphone. Mijn voorkeur gaat uit naar een toestel dat niet te groot is. Mijn budget is 1000 euro, waar ik graag een toestel en in ieder geval een prime lens en zoom lens bij wil hebben. Ik hoor graag je advies. Veel dank! Hartelijke groeten, Sanne

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Dec 2020
Anom
Door

Anom

op 14 Dec 2020

Ik zou graag een nieuw fototoestel willen aanschaffen om mij te ontwikkelen als beginnend fotograaf. Momenteel beschik ik over een Sony HX350 toestel. Ik zou me graag ontwikkelen binnen het veld natuur/ landschap en infrastructuur fotografie. Ook maak ik foto's van schepen op de Westerschelde, wat ik graag verder mee zou willen gaan. Ook in zomer het fotograferen van zeevonk zou ik graag willen proberen. Nu heb ik al wat informatie gewonnen en heb ik verschillende types aangereikt gekregen. Nu weet ik niet wat het beste toestel zou zijn en vermits het toch over een redelijk bedrag gaat, had ik graag een onafhankelijk advies. De toestellen welke mij aangereikt zijn, zijn: Nikon D5600 Sony A6100 Sony DSC-RX10 Mark III Canon EOS M50 Wat zou het beste toestel zijn voor de richting welke ik op zou willen?

Noëlle
Door

Noëlle

op 14 Dec 2020

Hallo Joris, Ik moet zeggen dat dit de eerste overzichtelijke fotografie website is die ik ben tegen gekomen, dank hiervoor. Ik hoop van harte dat je wat advies hebt voor dit groentje. Sinds kort interesseer ik mij voor fotografie. Om te zien of het ook daadwerkelijk iets voor mij is heb ik een poosje de Canon EOS 1100D (55-250mm & 18-55mm) van mijn schoonzus geleend. Ondertussen ben ik er achter dat ik mij voornamelijk interesseer in macrofotografie en dieren op afstand (denk aan schotse hooglanders, rustende roofvogels en wilde zwijnen/herten), niet perse bewegende dieren. Persoonlijk denk ik dat een Image Stabilizer voor mij erg belangrijk is omdat ik dingen van verre afstanden (ongestoord) wil kunnen fotograferen (zonder statief), maar ik kan er naast zitten? Ik merkte dat de 55-250mm lens lang niet ver genoeg kon inzoomen naar mijn zin. De 18-55mm ging best aardig voor de macrofotografie. Na je website door geplozen te hebben ben ik er achter dat de Canon mijn voorkeur heeft, Kunt u mij misschien nog adviseren in de lenzen (1 voor macro en 1 voor dieren op afstand) en eventuele beste Spiegelreflexcamera? Budget staat open, ik spaar er naar toe. :-) Alvast hartelijk dank voor de genomen moeite. Met vriendelijke groeten, Noëlle

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 Dec 2020

Hi Noëlle, leuk. dank je. Je kan denken aan de Tamron" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/tamron-18-400-mm-f-3-5-6-3-di-ii-vc-hld-lens-review/">Tamron 18-400mm lens voor dieren. Daar kan je mee beginnen, ook voor macro. En als het niet groot genoeg is voor je, kan je bijv. de Sigma" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/sigma-105mm-f-2-8-ex-dg-os-hsm-macro-review/">Sigma 105mm macro nemen. Qua body b ijv. een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-eos-250d-review/">Canon EOS 250D.Het kiezen blijft moeilijk. Als je je snel wil ontwikkelen, kan je ook mijn VIP" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">VIP Programma volgen als je wil. Dat is aan jou! Heb je de gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis E-books om te beginnen al gedownload? Daar staan ook tips in en je kan video's ervaren

Monique
Door

Monique

op 13 Jan 2021

Dag Joris, onze zoon van 10 wil een fotocamera kopen. Hij wil denk ik gewoon een makkelijke bedienbare camera die hij bijvoorbeeld mee kan nemen als we gaan wandelen of als we ergens naar toe gaan. Maar natuurlijk ook hier in huis en de tuin. Wat is handig voor de jonge beginner? Is een spiegelreflexcamera dan ook de beste keuze? Dank je wel! Hartelijke groet, Monique

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 Jan 2021

Voor de betaalbaarheid is een spiegelreflexcamera wel beter. Er is ook meer lenskeuze, ook voordeliger. Met lange langere lenzen (als hij die ooit wil) zijn vaak sneller duur bij een systeemcamera. Je kan bijv. denken aan een instapmodel van Canon, bijv. de 2000D. En dan een allround lens erbij tot bijv. 200mm. Zie ook betaalbare" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">betaalbare zoomlenzen voor Canon. Andere optie is een Olympus OM-D E-M10 Mark III bijv. Alleen Olympus is overgenomen en de continuiteit van Olympus is daarom iets minder zeker.

Durk
Door

Durk

op 19 Jan 2021

Goedemiddag!!Ik ben totaal nieuw in de foto wereld. Ik fotografeer graag (stilstaande) oldtimers. Wil graag een spiegelreflex aan gaan schaffen maar zie door de bomen het bos niet meer, er is zoveel keuze! Vrouw is op moment zwanger, dus misschien kan ik er in de toekomst extra lenzen bij kopen om de kinderen te fotograferen.Maar de hoofdzaak is zulke mooie/professionele/scherpe foto's van auto's te maken.Kunnen jullie mij adviseren wel camera/lens ik op moment het beste kan aanschaffen?Hoor graag van jullie! alvast bedankt.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Jan 2021

Hi Durk,Ik zou dan bijvoorbeeld gaan voor een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-eos-250d-review/">Canon EOS 250D. Waarom niet de goedkopere 2000D of 4000D? Omdat ik vooruit denk en jij ook kinderen wil fotograferen en die bewegen (behalve ik, ik was een rustig jochie). En de 250D heeft meer snelheid (5 foto's per seconde ipv 3). Ook is de 250D voor een spiegelreflex relatief compact. Voor een kind absoluut een 50mm f/1.8 STM kopen voor portret (vooral gezicht) of een 35mm lens. Zie mijn artikel" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/35-mm-of-50-mm-lens/">artikel 50mm of 35mm lens. Voorlopig zijn de oldtimer je kindjes geloof ik ;-). Wil je meer uit jezelf halen en je camera, bekijk dan mijn VIP" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">VIP Programma eens

Durk
Door

Durk

op 20 Jan 2021

Goedemorgen Jorris, Bedankt voor je snelle reactie! haha zeker, de oldtimers staan nu op 1. Ik zat nog te denken. Ik heb nu een canon powershot, deze kan ik ook voor de kids gaan gebruiken. Als ik nu alleen een camera voor de oldtimers zou kopen, welke zou je dan aanbevelen. En met welke lens? ik las dat een polarisatiefilter wel makkelijk is als je auto's fotografeert. Moet of kan ik er nog meer accessoires bij kopen wat het fotograferen makkelijker/beter maakt? Ik zal me zeker eens in je online cursus gaan verdiepen, lijkt me interessant.Alvast bedankt! wordt zeer gewaardeerd!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Jan 2021

Hi Durk, als je alleen statische foto's zou maken kan je ook denken aan een Canon EOS 2000D (maar is dus langzamer qua foto's per seconde). Als beweging ook belangrijk is, dan Canon EOS 250D. Polarisatiefilter kan je gebruiken om reflecties te verminderen en kleuren wat voller te krijgen. Qua lens zou ik ook eens kijken naar een lichtsterke 35mm lens. Zie ook mijn artikel 35" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/35-mm-of-50-mm-lens/">35 of 50mm lens. Zo krijg je mooiere onscherpe, rustige achtergronden. Heb je de je de e-books" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">e-books al gedownload? Dan krijg je ook video's en webinar.

Wil
Door

Wil

op 07 Feb 2021

Hallo Joris, Ik heb een gebruikte Nikon d7000 op het oog en ik vraag mij af of dit een goede camera is voor een beginner? Ik zie dat dit al een ouder type camera is, zou dit een probleem kunnen zijn voor als hij ooit stuk gaat en gerepareerd moet worden?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 Feb 2021

reparatie zal niet gauw rendabel zijn. Ik zou eerder een instapmodel nemen. Bijv. NIkon D5600

Annemieke van Riel
Door

Annemieke van Riel

op 19 Feb 2021

Dag Joris, Ik heb allerlei artikelen gelezen maar zie nog steeds door de bomen het bos niet meer. Momenteel heb ik een Sony Cybershot DSC HX400V van een vriendin maar die gaat weer terug dus wil snel een eigen camera aanschaffen. Prijs is wel belangrijk dus kom op de spiegelreflex als ik alles goed heb begrepen omdat je dan net wat meer keus hebt in betaalbare lenzen. Mijn interesse is breed, hou van details en dat is soms op wat grotere afstand en van macrofotografie. Met overzichtsfoto's heb ik minder en filmen en sportfotografie is voor mij niet belangrijk. Het liefst heb ik een camera waar ik allerlei kanten mee op kan en ook makkelijk mee kan nemen als ik een dagje weg ga, wie weet wat je dan tegenkomt. Bedieningsgemak is natuurlijk ook prettig. Maar wie wil dit allemaal niet? De camera is voor nu leuk maar wss loop je snel tegen beperkingen aan. Ik hoop dat je zo voldoende weet om een advies te geven over body en evt de lens om mee te beginnen, Alvast bedankt! Annemieke

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Feb 2021

Hi Annemieke, er is veel keuze. Ik zie alleen geen budget. Je kan denken aan een Canon EOS 2000D of 250D (die laatste als bewegende onderwerpen voor je ook wel belangrijk zijn). Ook is er een kantelbaar scherm. Canon heeft prettigere menu'ss dan Nikon, gevoelsmatig denk ik dat Canon beter bij je past. Ik zou een allround lens nemen. Als dieren belangrijk zijn, dan tot 300mm in ieder geval. Anders kan het ook wat korter, bijv. tot 250mm (denk aan Sigma 18-250mm). Zie ook beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">beste betaalbare lens voor Canon. ook een 50mm" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-ef-50mm-f-1-8-stm-lens-review/">50mm f/1.8 STM is erg leuk voor de beginner, je hebt snel prachtige onscherpe achtergronden.Echter het belangrijkste ben jij zelf! Wil je meer leren over je camera en ook echt de opties benutten van je camera, bekijk dan mijn VIP" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">VIP Begeleidingsprogramma eens

Shoshana
Door

Shoshana

op 06 Mar 2021

Hoi Joris, Wat een fijne site om informatie op te doen voor beginners! Ik heb al veel blogs en artikelen gelezen en het begint langzaamaan begin ik er steeds wat meer van te begrijpen. Ik wil binnenkort graag mijn eerste spiegelreflexcamera aanschaffen maar twijfel nog tussen een paar modellen en hoop dat jij daarover advies kunt geven. Ik wil voornamelijk dieren en natuur fotograferen. Vogels, dieren in het wild, snel bewegende dieren etc. Maar ook macrofotografie vind ik mooi. Nu twijfel ik tussen de canon 250d, 800d en zelfs de 90d. Maar ik ben dus beginner en fotografeerde altijd op de automatische stand.....Al wil ik me wel echt er in gaan verdiepen want ik wil graag mooie en bijzondere foto's maken. Welke body zou jij aanraden? Zijn de 45 autofocuspunten bijvoorbeeld belangrijker dan andere eigenschappen waarin ze verschillen? Ik weet dat er qua budget grote verschillen inzitten maar ik vind het ook fijn om goede foto's te kunnen maken en, als ik over een tijd meer kan, er ook nog mee uit de voeten te kunnen. Voor objectief hou ik de tamron 18-400 in gedachten maar ik mag van iemand de 18-200 lenen om mee te beginnen om uit te proberen. Alvast bedankt voor je antwoord! Shoshana

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 Mar 2021

Hi Shoshana, leuk dat je ook wat hebt met wildlife en natuur. Zelf ben ik gek op beren fotograferen (onder andere). Ik zou geen 90D nemen, dit is een enorme investering en belangrijker ben jij zelf en ook de lenzen. Je kan denken aan een 250D of 850D," rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-lens-nikon-d850/">850D, laatste is iets sneller voor wildlife. En de Tamron 18-400mm is mooi allround om mee te werken. En eerst lenen is natuurlijk prima (de 18-200mm). Heb je het gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis E-book al gedownload? Je krijgt dan ook video's en een webinar, ik deel daarin ook heel veel tips. Ik zou de Canon EOS 2000D/4000D wel laten liggen, die zijn te traag voor dieren.

Yolanda
Door

Yolanda

op 10 Mar 2021

Hoi Joris, wat fijn dat jij adviezen wilt geven mbt het kopen van een goede fotocamera:) Ik ben eigenlijk helemaal nieuw in de fotografie wereld.. Heb natuurlijk wel vaak foto's gemaakt met mijn iphone maar nooit met een echte fotocamera. Mijn plan is om over enkele maanden - -- na mijn verhuizing- een cursus vastgoed fotografie te gaan doen en uiteindelijk als zzpér daar werk in te gaan vinden. Ik heb dit altijd al in mijn achterhoofd gehad en nu mijn baan op de tocht staat denk ik..ik ga ervoor! Totdat ik aan deze cursus kan beginnen wil ik wel alvast een beetje gaan oefenen. Wat is jouw advies wat voor camera ik het beste kan kopen om hier mee te beginnen? Ik weet dat ik ook een groothoeklens en statief nodig heb.. Mijn voorkeur gaat wel uit naar een Canon.Ben heel benieuwd naar je advies en alvast heel erg bedankt!Groetjes Yolanda

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Mar 2021

Hi Yolanda, ik zou beginnen met een instapmodel want het gaat vooral om wat je zelf kan. En wat ik zie aan foto's van vastgoed, dat is ook prima te doen zonder peperduur materiaal. Je kan bijv. een Canon EOS M50 nemen of als je liever spiegelreflex hebt (dan heb je meer lenskeuze) bijv. een Canon EOS 250D. Zie ook beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-lens-canon-eos-m50/">beste lens Canon M50 of beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-groothoeklens-canon/">beste groothoeklens canon. Wil je meer basis (sowieso lijkt me dit goed als je vervolgens wil specialiseren), bekijk mijn VIP" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">VIP Programma eens. Helemaal aan jou!

Yolanda
Door

Yolanda

op 12 Mar 2021

Dankjewel Joris! Ik ga het allemaal even bestuderen komende dagen.:)

Alexandra de Lange
Door

Alexandra de Lange

op 12 Apr 2021

Dag Joris. Momenteel heb ik een Panasonic lumix dc vario 60 x optische zoom. Ik kan de lens dus zelf niet bedienen. Ik ben aan het overwegen om de canon 2000d aan te schaffen. Momenteel in promotie bij kamera expres met 2 lenzen, Daar ik graag op mijn camera die ik nu heb inzoom, had ik ook voor de canon een goede zoomlens gekocht. Welke kan je me aanraden dat ook zover inzoomt als die op m’n Panasonic? Ook een lens voor breedbeeld. En is de overschakeling naar spiegelreflex een aanrader of leer ik beter via jouw site en hopelijk bijeenkomsten om mijn Panasonic te gebruiken? Alvast dank voor je tips.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Apr 2021

Hallo Alexandra,Leuk. 60x optische zoom is best veel. Je zou ook eerst kunnen kijken of je de mogelijkheden van de Panasonic al hebt benut voor je overstapt. Over het algemeen ben ik wel wat meer voorstander van lenzen wisselen maar mensen volgen ook mijn cursussen met zo'n Panasonic camera. Ik durf dit niet helemaal te vergelijken met spiegelreflex qua zoom. Je kan denken aan een Tamron 18-400mm omdat die allround is maar ik ken je budget niet. En weet niet wat je vooral wil fotograferen, dan is het ook moeilijker adviseren. Voor stilstaande onderwerpen is een Canon 2000D wel goed, beweging kan ook maar als je vaak beweging gaat fotograferen dan is deze niet snel. Dan is beter: Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-eos-250d-review/">Canon EOS 250D

Kim
Door

Kim

op 13 Apr 2021

Hoi Joris, In bovenstaand artikel zijn de instapmodellen van Nikon bijna niet meer nieuw leverbaar geef je aan. Welke instapmodellen maken hiervoor plaats, welke adviseer jij?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Apr 2021

Hi Kim, hier leek kort sprake van te zijn maar ze zijn nog wel beschikbaar.

Kim
Door

Kim

op 21 Apr 2021

Hoi Joris, dat is goed om te horen. Echter zie ik door de bomen het bos niet meer. Ik lees hier veel dat mensen macrofotografie willen doen.Ik ben zelf echt nog leek en heb nog geen camera maar wil in een soort sneltreinvaart de fotografie onder de knie gaan krijgen. Ik wil oa allerlei soorten portret- en landschapsfotografie gaan doen. Dieren en macro zijn niet aan de orde. Het regelen van belichting, wazige achtergronden en goede nachtfotos maken lijkt me erg belangrijk hierbij. Welke camera zou jij mij aanraden en met welke lens of lenzen? Zou graag een camera willen waarmee ik naar het (semi) professionele kan doorgroeien. Vraag ik nu te veel van het goede of is hier een geschikt model voor? En welke lenzen zijn geschikt voor deze soorten fotografie? Ik neig naar de canon d5600 maar weet niet of deze ook geschikt is voor professionelere fotografie. Budget is erg ruim.Ik hoop dat je me advies kan geven obv mijn vele wensen.Groetjes Kim

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Apr 2021

Hi Kim,Advies is om ook zelf te zorgen dat je je goed ontwikkelt en niet te veel te focussen op duur materiaal. Voordeel voor jou is: met landschap en portret heb je niet een heel snelle camera nodig. Of een heel nieuwe autofocus. Nikon D5600 is zeker een prima model. Voor je portret raad ik aan een 50mm" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/portretlens/">50mm portretlens.. Van Nikon of van Yongnuo (f/1.8 is prima; f/1.4 niet nodig). Verder een allround lens erbij met een bereik van bijv. 18-200mm. Zie ook beste betaalbare" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">betaalbare telelens nikon. Heb je het gratis e-book al gedownload? Dan volgen ook veel tips en ook video's waarbij je meekijkt met mijn camera.

Inge
Door

Inge

op 21 May 2021

Hoi Joris, Jaren terug bezat ik een Sony A55 spiegelreflex met 18-55 en Tamron 55-200 lens. In de praktijk zat de 55-200 altijd op de camera. In die tijd miste ik wel de groothoek, maar de zoom was belangrijker voor mij. Toen die kapot ging overgestapt op Sony compact camera vanwege budget en makkelijker mee te nemen. Nu is deze ook kapot en ik heb al die jaren de scherptediepte en beeldkwaliteit van mijn spiegelreflex gemist. Nu dus weer aan het verdiepen in een nieuwe camera, . Ik heb de Canon M50 in mijn handen gehad en vond ik een hele fijne camera, maar ik twijfelde of de 18-150mm lens niet te weinig zoom is (dit vind ik in een winkel altijd erg lastig in te schatten). In de winkel vertelden ze me dat het verschil tussen 150mm en 200mm niet erg groot is. Nu begrijp ik ook overal dat voor de systeemcamera's de keuze in lenzen minder is en deze lenzen ook nog eens duurder zijn. Daarnaast zijn er voor de canon (nog) geen telelenzen van meer dan 200mm beschikbaar. Nu twijfel ik dus of ik dan toch niet weer naar spiegelreflex moet. Mijn onderwerpen zijn: - foto's voor de bedrijven van mijn man (hovenier-tuinen) en mij (kinderpraktijk) - Foto's van onze 3 kinderen in het dagelijks leven (niet persé portret) - Natuurfotografie Mijn wensen zijn: - redelijk compact, zodat de camera wel overal mee naar toe kan zonder statief e.d. - liefst een lens met een groot bereik om zo min mogelijk lenzen te wisselen, om zo geen momenten te missen. - Eventueel ooit eens gespecialiseerde lenzen erbij voor tele (bijv. 400mm) of macroIk kwam de Nikon D5600 tegen met eventueel een Tamron 18-270mm. Hier zijn volgens mij ook behoorlijk veel andere (betaalbare) lenzen te koop. Of ga ik toch voor de M50 maar dan met een Tamron 18-200mm (de lens met de meeste zoom voor deze camera op dit moment). Wat is wijsheid? Zijn de Tamron lenzen van goede kwaliteit of kan ik toch beter Canon of Nikon lenzen nemen? Wat vind jij van de door mij genoemde combinaties en wat zou je mij aanraden? Groetjes Inge

Inge
Door

Inge

op 15 Jun 2021

Hoi Joris, Ik ben nog steeds in twijfel over welke camera met welke lens. Kun je mij advies geven?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 16 Jun 2021

Hi Inge, ik zie dat ik deze vraag heb gemist. Excuus! Het blijft een lastige keuze. Ik vind zelf 150mm zoom niet zoveel, dus ik ben het niet eens met wat jou is verteld in de winkel. 200mm is voor bepaalde onderwerpen (dieren bijvoorbeeld) ook al niet veel. Voor de bedrijven en de kinderen is 150mm of 200mm in dagelijks leven wel goed. Ik vind nadeel van de M50 ook beperkt aantal lenzen (met name langere of lichtsterkere) en ook de bediening vind ik zelf niet geweldig, vooral bij manueel fotograferen (M-stand) is de bediening niet zo vlot wat mij betreft. Weinig knoppen, wel een kleine camera.Budget technisch is een spiegelreflexcamera voordeliger, vooral door meer lenzen die beter betaalbaar zijn. Nikon D5600 is zeker een degelijke camera met goede beeldkaliteit. Qua lens vind ik de Tamron 18-270mm wat minder goed op 270mm, staat bekend als wat onscherp op 270mm. Alternatief is bijv. een Sigma 18-300mm of een Tamron 18-400mm, die laatste wordt wel wat groter maar zo’n allround lens is er niet voor systeemcamera. En is ook nog relatief betaalbaar, denk aan dieren in natuur. Alleen moet je zelf bekijken wat jij groot en zwaar vindt. Langere lenzen worden altijd wat groter.Alternatief is bijv. Sony systeemcamera maar dat is snel duurder, bijv. een A6100 of tweedehands A6000. Dan heb je niet zo’n alles-in-1 lens meestal. 18-200mm is dan nog een optie: TAMRON 18-200MM F/3.5-6.3 DI III VC SONY E.Ik zou zelf afwegen of je meer dan 200mm vaak nodig hebt, want als je een 18-400mm zou hebben dan heb je die dus altijd bij je en zulke lenzen zijn nooit compact.

Inge
Door

Inge

op 17 Jun 2021

Dankjewel voor je antwoord! Ik ben nu de Tamron AF 16-300 mm/F3.5-6.3 Di II VC PZD Nikon tegengekomen en vind dit wel een heel interessante lens voor bij de Nikon D5600 als tussenweg tussen de 18-200 en de 18-400 . Wat vind jij?

Joris-Dijkema
Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 16 Jun 2021

Hi Inge, ik zie dat ik deze vraag heb gemist. Excuus! Het blijft een lastige keuze. Ik vind zelf 150mm zoom niet zoveel, dus ik ben het niet eens met wat jou is verteld in de winkel. 200mm is voor bepaalde onderwerpen (dieren bijvoorbeeld) ook al niet veel. Voor de bedrijven en de kinderen is 150mm of 200mm in dagelijks leven wel goed. Ik vind nadeel van de M50 ook beperkt aantal lenzen (met name langere of lichtsterkere) en ook de bediening vind ik zelf niet geweldig, vooral bij manueel fotograferen (M-stand) is de bediening niet zo vlot wat mij betreft. Weinig knoppen, wel een kleine camera.Budget technisch is een spiegelreflexcamera voordeliger, vooral door meer lenzen die beter betaalbaar zijn. Nikon D5600 is zeker een degelijke camera met goede beeldkaliteit. Qua lens vind ik de Tamron 18-270mm wat minder goed op 270mm, staat bekend als wat onscherp op 270mm. Alternatief is bijv. een Sigma 18-300mm of een Tamron 18-400mm, die laatste wordt wel wat groter maar zo'n allround lens is er niet voor systeemcamera. En is ook nog relatief betaalbaar, denk aan dieren in natuur. Alleen moet je zelf bekijken wat jij groot en zwaar vindt. Langere lenzen worden altijd wat groter.Alternatief is bijv. Sony systeemcamera maar dat is snel duurder, bijv. een A6100 of tweedehands A6000. Dan heb je niet zo'n alles-in-1 lens meestal. 18-200mm is dan nog een optie: TAMRON 18-200MM F/3.5-6.3 DI III VC SONY E.Ik zou zelf afwegen of je meer dan 200mm vaak nodig hebt, want als je een 18-400mm zou hebben dan heb je die dus altijd bij je en zulke lenzen zijn nooit compact.

E. Spruijt
Door

E. Spruijt

op 24 Jun 2021

Uit jouw artikelen heb ik opgemaakt dat voor mij als beginner dat de Canon EOS 2000D een goede keuze kan zijn. M.b.t voor de keuze van lenzen passen de volgende lenzen goed bij mij, t.w. Canon 50 mm f 1.8 en De Canon 55-250 mm f 4-5.6. Bij veel leveranciers wordt bij de Canon 2000D de EF-S 18-55mm en de EF 75-300 mm aangeboden. Deze combinatie is iets goedkoper maar ik vermoed dat de eerste keuze beter is. Hoe kijk jij hier tegen aan?

Renee
Door

Renee

op 29 Jul 2021

Hallo Joris, Ik heb net je webinar gevolgd en me ingeschreven voor de VIP cursus. :)Na een lange tijd te hebben genoten van mooie foto's maken, ben ik nu klaar voor de volgende stap. Ik ben altijd op reis (momenteel zit ik in Kroatië) en op zoek naar een lichte, weerbestendige camera. En eentje waarbij ik niet teveel lenzen nodig heb (voor nu).Ik geniet van het fotograferen van verschillende dingen zoals: de natuur, landschappen, water, straten en dieren. Ik heb ongeveer 800 euro te besteden aan een camera (inclusief lens).Zou je mee een beetje op weg kunnen helpen welke camera (o.a. systeem- of spiegelreflexcamera, merk, type lens, etc) op dit moment het beste past bij wat ik zoek? Ik heb zelf gekeken naar Canon, Nikon en Olympus. Deze merken spreken mij het meeste aan, maar ik sta open voor je advies. Alvast bedankt.Met vriendelijke groet, Renee

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 03 Aug 2021

Hi Renee, leuk dat je ook meer wil en in Kroatië op reis bent. Met name de weathersealing komt vaak alleen voor bij duurdere modellen. Instapmodellen hebben dit vaak niet. Ook betekent weathersealing nog niet direct echt weerbestendig, het blijft opletten. Ik kan voor 800 euro (incl. lens) niet zo gauw weathersealing vinden. Je kan ook een regenhoes gebruiken, ook met een camera met weathersealing is dat aan te raden trouwens. Als klein en licht heel belangrijk is kan je voor 800 euro kan je denken aan Olympus OMD E-M10 Mark III met een 14-150mm lens. Alleen voor dieren is dat niet veel zoom. Als iets groter ook oke is, dan bijv. Canon EOS 250D of Nikon D5600 met een lens van 18-300mm bijvoorbeeld (denk aan Sigma). Of evt. 18-250mm om het goedkoper te maken.

Martijn
Door

Martijn

op 16 Aug 2021

Beste Joris,Momenteel gebruik ik een Sony DSC-HX 300 en oriënteer ik me op de aanschaf van een spiegelreflex. (iets als een 250D). Met mijn huidige camera kan ik in de stand 'M' de ISO, sluitertijd en diafragma handmatig instellen. Als ik door de zoeker kijk en aan het wieltje draai zie ik in de zoeker het beeld direct veranderen en kan ik dus 'spelen' met deze waarden en zien wat het resultaat is voordat ik afdruk. Vorige week had ik een Canon Eos 80D in mijn handen en hierbij lukte dit niet. Mijn vraag is: hoort dit bij het principe van een spiegelreflex, ligt het aan deze camera of is het een instelling? Een tweede vraag betreft het zoombereik van lenzen. Als ik op de lens kijk staan er getallen op de buitenkant. Nu valt het me op dat de getallen hoe hoger ze worden steeds dichter bij elkaar staan. (bijvoorbeeld op de Tamron 16-300 staan de 16 en 35 net zo dicht bij elkaar als de 100 en 200) Betekent dit ook dat de vergroting afneemt? Misschien ter verduidelijking: als je de vergroting van 16 tot 300 in een grafiek zou zetten, vlakt de curve dan af? Met vriendelijke groet, Martijn

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 18 Aug 2021

Hi Martijn,Ik had een heel verhaal getypt en toen drukte ik ergens op en was het weg ;-) (lijkt alsof ik mijn moeder hoor praten...)1) dit is het principe van spiegelreflexcamera, TENZIJ je liveview gebruikt. Dan wordt gesimuleerd hoe de foto wordt, dus vooraf. Alleen dan kijk je dus niet meer door je zoeker maar op het LCD-scherm. Wat jij wil kan met een systeemcamera wel. Dat is een fundamenteel verschil tussen DSLR en systeemcamera.2) Vergroting is naar mijn idee lineair. Ik heb nooit nagedacht over de afstand tussen die getallen, ik kan je daar geen antwoord op geven. Ik zou me er verder niet te druk om maken maar ik begrijp dat je soms graag dingen wil begrijpen. Hoe dan ook, het maakt niet je foto's beter.

Jan Janse
Door

Jan Janse

op 18 Aug 2021

Dag Joris ik wil beginnen met een spiegelreflexcamera en vooral natuur en dieren fotograferen wat is een goede combinatie om te beginnen met body en telelens?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 18 Aug 2021

Hi Jan,Een budget is heel belangrijk om te noemen want anders kan ik niet goed adviseren. Er is dan gewoonweg te veel. "Natuur" is ook een vrij breed begrip. Het kan zijn dat je ook breed bent geïnteresseerd maar is het meer landschappelijk of bijv. juist macro/details? Meer informatie is beter.Bij spiegelreflex kan je denken aan Canon EOS 250D of Nikon D5600. De 2000/4000D van Canon sla ik over ivm weinig snelheid voor dieren. De D3500 is wat beter daarin maar vind ik qua bediening iets minder (geen aparte ISO knop). Qua lens zou ik eerst voor allround gaan, bijv. 18-300mm. Minimaal 300mm is fijn voor dieren. Je kan ook direct gaan voor 18-400mm van Tamron. Dat is een unieke lens. Zie hier: https://kijkenziefotoschool.nl/tamron-18-400-mm-f-3-5-6-3-di-ii-vc-hld-lens-review/ Voor dieren is bereik prettig want ze zijn vaak verder weg. Verder focussen op leren omgaan met je camera, resultaten komen door weten wat je doet, niet door mooi materiaal. En leren anders kijken, dat maakt verschil.

John
Door

John

op 21 Aug 2021

Hallo Joris, Ik ben me aan het oriënteren op welke Camera ik zal nemen als beginner. Ik zit te denken aan de Canon EOS 250D Zwart + 18-55MM DC III + 75-300MM DC III of de Tamron 70-300MM DI LD Macro. Maar ik heb ook de Nikon D5600 +AF-P 18-55MM VR + AF-P 70-300MM VR gezien. Mijn budget is plus minus 800-900 Euro. Ik wil het gebruiken voor alle onderwerpen Mens Dier Natuur. Ik hoor het graag

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 26 Aug 2021

Hi John,Zowel de Canon EOS 250D als de Nikon D5600 zijn goede modellen en met allebei zijn prima resultaten te behalen. Canon staat bekend om een wat gebruiksvriendelijker menu. Als je ook landschappen belangrijk vindt, dan heeft de Nikon D5600 een HDR-stand (voor lastige lichtsituaties). Dit kan als beginner handig zijn, bijv. bij zonsopkomst of zonsondergang. De AF-P 70-300MM VR is erg goed voor dat geld, ook bij bewegende onderwerpen. Alleen uiteindelijk moet je wel weten wat je doet met je materiaal om het eruit te halen. Weet je dat niet echt, dan maakt het eigenlijk helemaal niet uit of je nu een 250D of D5600 koopt.

Jouke
Door

Jouke

op 02 Sep 2021

Hoi Joris,Bedankt voor de tijd en de moeite die jij steekt in het leren fotograferen. Ik heb 16 jaar geleden een Nikon D50 spiegelreflex gekocht en door tijdgebrek heb ik er veel te weinig mee gedaan. Ik ben nu gepensioneerd en hoop er wat meer tijd in te steken. Verder dan de stand automatisch ben ik eigenlijk nooit gekomen en in de theorie heb ik me nooit verdiept. Door je eerste cursus en door het volgen van een Webinar ben ik al veel aan de weet gekomen. Ik vraag me af of deze camera nog geüpgraded kan worden door bv. de door jou gepropageerde f1,8 lens toe te voegen. Of is het beter in iets nieuw te investeren? In bv. een compact camera kopen zoals de Panasonic TZ200 (vanwege groothoek en zoom). Het gaat mij vooral om het fotograferen van landschappen, binnen- en buitenkant van woningen en van mijn tweejarige kleindochter. Overigens heb ik nog een lens bij de Nikon, de Tamron af 55-200. Budget ong. €500 en iets meer als ik de Nikon kan verkopen. Ik weet niet precies wat wijsheid is in dit geval. Ik vind deze camera niet praktisch, je kunt ook niet filmen, je hebt geen wifi. Is de techniek niet sterk verbeterd, zodat een nieuwe camera al een stap voorwaarts is?Kortom, ik hoop dat je me advies kan geven.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 13 Sep 2021

Hi Jouke, een wat vertraagde reactie. Ik ben in het algemeen minder fan van compactcamera doordat je geen lens kan wisselen, minder kan spelen met scherpte en onscherpte en de kleine sensor geeft eeder ruis bij weinig licht. Ook geen optie voor een 50mm f/1.8 lens. Alleen een budget van 500 euro is redelijk krap. Je hebt wel al lenzen. Ik zou eerder een Nikon D5300 aanraden met bijv. Yongnu0 50 mm1.8 voor portretten van kleindochter binnen en 15-8mm lens voor landschap en woningen om te beginnen. D3500 kan ook, hoewel je dan geen losse ISO knop hebt. D5600 kan zeker ook, dan heb je ook touchscreen

joanna willemstein
Door

joanna willemstein

op 04 Sep 2021

Beste Joris, Ik ben een beginner en wil een camera kopen en een of twee goede lenzen. Vroeger fotografeerde ik met een analoge camera: lekker makkelijk, want iso en diafragma en sluitertijd en onder/overbelichting (+/-) waren eenvoudig in te stellen. Na jaren niet fotograferen kreeg ik van mijn broer een oude digitale nikon. Enorm frustrerend. Niets was meer "makkelijk". Alles pas na eindeloos door menu scrollen te vinden. Van een vriendin kreeg ik een oude Canon 450D te leen. Geweldig! Stuk eenvoudiger te bedienen. Maar die camera is niet meer leverbaar. Welke camera adviseer je mij? En welke 1 of 2 lenzen? Ik wil noorderlicht fotograferen, natuur en mijn kleinkind. Vooral mijn noorderlicht foto's moeten kwalitatief echt mooi worden. Dank je wel voor je advies alvast en tot ziens bij je cursus :)

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 13 Sep 2021

Hi Joanne, een wat vertraagde reactie. De Canon 450D heb ik zelf ook nog gehad. Ik zou nu bijvoorbeeld voor een Canon 250D gaan. Voor noorderlicht heb je echt goede controle nodig over je camera, weten wat je doet, statief. Kortom, niet vlak voor zo'n trip pas leren hoe het werkt maar tijdig beginnen. Voor noorderlicht heb je het liefste ook een lichtsterke lens, bijv. Tokina f/2.8 groothoeklens. Anders proberen met de kitlens van 18-55mm op f/3.5. Voor kleinkind kan je denken aan 50 mm f/1.8 STM. NAtuur is een breed begrip, in ieder geval tot 200mm. En wil je dieren, dan liever meer bereik. Natuur is te algemeen begrip om goed te adviseren. Je kan denken aan Canon 55-250 f/4-5.6 IS STM

Suzanne
Door

Suzanne

op 13 Sep 2021

Beste Joris, wat fijn om door de jungle van fotografie informatie goede tips te lezen. Ik heb veel vergelijkingen van je gelezen, maar kom er toch nog niet uit welke camera het beste bij me past. De situatie waar ik het voor nodig heb is: portretfotografie (binnen en buiten) en fotografie van gebouwen en (eventueel) natuur. Wat ik belangrijk vind is dat het niet te ingewikkeld kan maar dat je (bij de portretfotografie) wel goed de emotie en essentie van het beeld kan vastleggen. Beeldstabilisatie is handig. Ik zoek naar een betaalbare optie die dit soort zaken biedt. Opties als Wifi, video, etc vind ik niet belangrijk en gewicht is geen belangrijke factor voor me. Ik denk dat het neerkomt op een spiegelreflex Canon EOS 2000D als ik het zo lees een goede optie in deze situatie, klopt dat? Welke lenzen raadt je aan zodat ik portretten binnen/buiten en gebouwen binnen/buiten zou kunnen fotograferen? Bedankt alvast! Groetjes Suzanne

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 13 Sep 2021

Hi Suzanne, De Canon 2000D is een optie (en anders 250D). Voor portret: 50 mm f/1.8 STM van Canon. Mooi voor dat geld! Beeldstabilisatie is helemaal niet nodig daarbij. Vastleggen van essentie en emotie zit helemaal in jou, daarvoor moet je jezelf ontwikkelen. Dit heeft vrijwel niets met een camera te maken. Voor gebouwen: Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM Of in eerste instantie de 18-55mm kitlens. Met de 10-18mm lens heb je meer groothoek voor gebouwen. Voor natuur een lens tot 200mm minimaal. Je kan denken aan Canon 55-250 f/4-5.6 IS STM

Suzanne
Door

Suzanne

op 13 Sep 2021

Super, dank je voor je advies!

Wilgard
Door

Wilgard

op 20 Sep 2021

Beste Joris, Ik volg je al een tijdje en ben zeer tevreden met de content die je regelmatig stuurt. Ik heb daar nog geen gebruik van gemaakt omdat ik eerst een nieuwe fotocamera wil aanschaffen. Nu sta ik in dubio. Ik twijfel tussen een Nikon D 5600 18-55 en 70-300 en D 7500 18-300 Ik heb jaren terug best wel aardige foto's gemaakt maar heb niet meer de ervaring dus zal weer een en ander moeten oppakken. Even nog wat aanvullende info. Ik wil de camera gaan gebruiken in zowel landschapsfotografie als portret/ familie en wellicht ook wat macro [bloemetjes en kleine diertjes] veelzijdig dus en geen specifiek thema. Ik heb nu een canon [overjarig] en wil graag naar Nikon. Mijn richtbudget ligt tussen de 1000 en 1500 echter nu een goede handzame makkelijkere camera en over enkele jaren inruilen voor een semiprofessionele als ik het goed onder de knie heb en steeds maar foto's ga maken. Kortom nu eerder ervaring opdoen en later meer [als ik het steeds leuker ga vinden en dat ga ik waarschijnlijk wel doen]Wat zou jouw advies zijn?Dank voor de te nemen moeite en benieuwd naar jouw reactie.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 27 Sep 2021

Hi Wilgard, ivm een trip naar de wildernis een wat latere reactie. De Nikon D5600 is een heel mooie camera. De D7500 is al semi-pro en eigenlijk niet nodig. De D5600 is ook handig voor je voor landschap (HDR functie voor als je begint). Ik zou nu voor D5600 gaan en vooral veel aan de slag. 18-55 en 70-300 zijn een goede set. Voor portret een Yongnup 50mm f/1.8 lens voor mooie onscherpe achtergronden en ook binnen! Succes!

Eric
Door

Eric

op 06 Jan 2022

Hallo Joris Ik ben Eric …een beginnende hobby fotograaf , sinds een tweetal maanden volg ik in België 1 maal per week avondschool digitale fotografie . Naargelang de lessen vorderen stel ik vast dat mijn huidige fototoestellen ( waarvan één na een overlijden in de familie ) in mijn bezit is gekomen , De Nikon D 40 X en mijn eigen toestel Nikon coolpix P 90 niet meer meekunnen met de huidige toestand van de fotografie . Wat ik hiermee bedoel is dat ik vele van de instellingen die ik aanleer in de lessen Niet op mijn huidige toestellen kan instellen . Na gesproken te hebben met mijn docent heeft deze mij aangeraden om een ander toestel aan te kopen . Wat ik wil fotograferen is een beetje in en rond mijn huis maar ook natuur en vooral vogels in de natuur , niet die vogels die zich op 100 meter of meer bevinden maar zo meer tussen de 25 en de max 50 meter . Mijn docent gaf mij als voorbeeld de Nikon D 5600 en de lenzen 50 mm voor in en rond het huis en de 18 - 400 voor de natuurfoto's . In en rond mijn huis fotografeer ik vooral bloemen planten en huisdieren . Het budget dat ik ter beschikking heb is plusminus 1500 € Ik heb zojuist de life cursus gevolgd . Graag hierover uw eerlijke mening?Met vriendelijke en sportieve groeten Eric Alen ( België )

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 07 Jan 2022

Hi Eric, leuk dat je bezig bent je te ontwikkelen. De Nikon D5600 is een degelijke camera, de 50mm f/1.8 lens vind ik ook een aanrader voor in en rondom het huis. De Tamron 18-400mm is zeker mooi en allround. Vogels zitten wel vaak ver weg, je kan de 18-400mm nemen maar realiseer je dat je dan nog steeds vaak lengte tekort komt. 25 of 50 meter is namelijk nog steeds heel ver. Als je meer lengte wil kom je uit bij een 150-600mm, die is wel groter en zwaarder. Dus dat kan later evt ook nog.

Wendy
Door

Wendy

op 18 Feb 2022

Hoi Joris,Ik ben mij aan het oriënteren op het maken van een carrière switch naar fotograaf. Helaas is het fotograferen afgelopen jaren naar de achtergrond geraakt, maar wil dit vol passie weer op gaan pakken. Sinds enkele dagen geleden stuitte ik op jouw berichten, info en heb ik mij aangemeld voor webinars en de community! Super leuk, duidelijke uitleg en zeker inspiratie!Zou je mij kunnen helpen met het zoeken naar de juiste camera waarmee ik mij verder kan ontwikkelen en nog even door kan als beginnend professionele fotograaf? Zou super zijn! Ik wil mij in eerste instantie gaan richten op de portretfotografie met gezinnen, kinderen, dieren en macro fotografie.Jaren geleden heb ik een Canon EOS 1000D tweedehands gekocht. Kan ik daar nog even mee vooruit? En loont een investering in lenzen (welke? 50 mm?) Of is er een andere camera die aan te bevelen is als beginner? Of heb jij nog een andere invalshoek? Ik hoor het graag!Alvast dank voor je reactie!Groetjes Wendy

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 22 Feb 2022

Hi Wendy,Leuk dat je ook meer wil. De 1000D is wat ouder, bij weinig licht ga je dit zien in beeldkwaliteit. Je kan overwegen te upgraden naar bijv. EOS 250D. 50mm f/1.8 STM (de STM-versie) is aan te raden voor portret. Voor dieren raad ik een telelens aan van 300mm. Zie ook mijn artikel: https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/ Lenzen zijn zeker belangrijk. Echter als professional is je marketing het belangrijkst.

charlotte
Door

charlotte

op 23 Mar 2022

Dag Joris, ik ben op zoek naar een toestel om vooral foto's te nemen in een fabrieksomgeving waar de lichtinval vaak niet ideaal is. Heb je hiervoor specifieke toestellen die je kan aanraden?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 29 Mar 2022

Hi Charlotte,Er is daar vaak weinig licht inderdaad. Zonder budget is het moeilijk adviseren. Ik zou een lichtsterkte lens nemen, bijvoorbeeld f/2.8. Als je het redelijk betaalbaar wil houden kan je denken aan een Nikon D5600 met bijvoorbeeld een Sigma 17-50mm f/2.8 lens.

Ton
Door

Ton

op 29 Aug 2022

Hoi Joris, In dec. ga ik naar Vietnam.. Omdat het daar regelmatig flink regent lijkt het me niet onverstandig om een camera te kopen die tegen spatwater kan. Heb jij een advies voor een camera en een lens? Het liefst zou ik 1 lens gebruiken voor alles

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 31 Aug 2022

Hi Ton,Het is moeilijk adviseren omdat ik je budget niet goed ken. Camera's die wat beter zijn afgedicht tegen water zijn wel vaak een stuk duurder. Bij Canon spiegelreflex kom je dan uit bij de 80D (inmiddels al vervangen door de 90D; die vind ik nogal duur en ook wat onnodig en complex voor een beginner). Tweedehands 80D is dus een optie. Overigens weet ik dat deze camera bij een cursist een keer is gesneuveld in een regenwoud. Sowieso is het belangrijk om een regenhoes te gebruiken bij regen. Ook als een camera weathersealed is, betekent dit niet dat hij alles aan kan.Als je één lens wil kan je denken aan een bereik van bijv. 18-250mm (bijv. Sigma/Tamron) en als je echt meer wil zoomen aan de Tamron 18-400mm lens. Die is wel wat groter.Niet-weathersealed kan je denken aan 250D maar dan moet je wel goed opletten, hangt van je budget af.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 31 Aug 2022

Ik heb op je andere vraag gereageerd net :)

Ton
Door

Ton

op 31 Aug 2022

Dank je wel Joris. De D250 heb ik idd ook voorbij zien komen als goede startcamera. Ik zal me zeker oriënteren op de voorgestelde lens.

Marijke
Door

Marijke

op 18 Jan 2023

Hallo joris Ik heb een nikon d3500. Wat ik graag zou weten welke flits ik best gebruik om macro fotografie. Dank u

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 23 Jan 2023

Het is de vraag of je een flitser wil gebruiken bij macrofotografie, het kan maar de sfeer kan er ook minder door worden. Als je het wel wil dan kan je denken aan een ringflitser.

Reactie plaatsen