Beste Spiegelreflexcamera voor Beginners 2019: Onafhankelijk Advies
Beste spiegelreflexcamera voor beginners 2019: onafhankelijk advies

Beste spiegelreflexcamera voor beginners 2019: onafhankelijk advies

Spiegelreflexcamera’s, er zijn er zoveel en het is vaak moeilijk om te kiezen welke camera je nu koopt of bij jou past. Een dure miskoop is zonde natuurlijk. In dit artikel ontdek je de beste spiegelreflexcamera’s voor beginners in 2019. Dit advies wordt gebaseerd op jarenlange ervaring als fotografiedocent. Daardoor heb ik veel camera’s leren kennen, verdiepte ik me in handleidingen en zag ik wat mensen prettig vonden en wat juist niet.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoudsopgave

Wat is een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera (ook wel Digital Single Lens Reflex: DSLR) genoemd is nog steeds de populairste camera. Deze camera zie ik het meest op mijn cursussen, zo’n 80% van mijn cursisten gebruikt een spiegelreflexcamera. Zelf gebruik ik deze ook.

Bij een spiegelreflexcamera kijk je door de zoeker naar je onderwerp (en niet op je LCD-scherm van je camera; dit kan vaak wel maar door je zoeker kijk je beter). In de spiegelreflexcamera zit een spiegel. Die is nodig zodat jij door je zoeker het onderwerp ziet. Het beeld wordt nog een keer gekaatst in de camera zodat je het niet op z’n kop ziet maar normaal.

Voor het maken van een foto is er licht nodig. Fotografie betekent ook letterlijk ‘schrijven met licht’. Bij het maken van een foto hoor je vaak dat bekende geluidje van een spiegelreflexcamera. Dit komt omdat de spiegel opklapt (en weer terugklapt) om het licht door te laten, want zonder licht geen foto.

De hoeveelheid licht die door de lens naar de camera kan, wordt geregeld door je diafragma (groter of kleiner gat in de lens). Dit kan je zelf instellen met je camera, dus je draait wat aan je cameraknoppen en dan wordt het gat in de lens groter of kleiner. Die twee communiceren zo met elkaar. Vervolgens wordt met kleine gordijntjes in de camera bepaald hoe lang het licht wordt verzameld voor de foto, eigenlijk hoe lang het licht op de sensor valt.

Wat is de sensor dan? De sensor heeft het fotorolletje vervangen! In de analoge tijd moest je telkens een fotorolletje plaatsen in je camera en dat rolletje moest worden belicht. Daar moest het licht op vallen. Duur om telkens een rolletje te wisselen en niet heel handig, maar mensen keken wel beter voor ze klikten ;-).  Nu valt het licht op een chipje in de camera die we de sensor noemer. Je kan direct je foto’s terugzien en kunt veel meer foto’s maken zonder hoge kosten. Als docent is het ook een enorm voordeel dat mensen een digitale camera hebben in plaats van analoog. Het resultaat van camera-instellingen is direct zichtbaar, ik kan mensen direct laten zien wat het (creatieve) verschil is tussen bepaalde instellingen. Hoe denk je dat het zou zijn met een analoge camera? Later pas dat rolletje ontwikkelen en dan weet je als beginner echt niet meer hoe je je camera bij foto X of Y ook al weer had ingesteld.

Bij het maken van een foto klapt de spiegel dus op, er komt licht door het diafragma (gat dat groter of kleiner kan worden gemaakt met je camera-instellingen), dan gaat het licht langs de gordijntjes in de camera (sluitertijd: zo wordt bepaalt hoe lang er licht wordt verzameld) en valt het op de beeldsensor (chipje in de camera). We kunnen die sensor ook nog gevoeliger maken voor het licht, dit doen we met de ISO. Ook een instelling op je spiegelreflexcamera.

Spiegelreflexcamera of systeemcamera? 

Naast spiegelreflexcamera’s zijn er ook sinds een aantal jaren ook steeds meer systeemcamera’s (ze zijn wat kleiner en lichter maar je bent lenzen erbij vaak ook wat duurder uit). Verder zijn er ook compactcamera’s (daarmee kan je geen lens wisselen). Bekijk mijn artikel over een nieuwe camera kopen: spiegelreflexcamera, systeemcamera of compactcamera? als je nog niet weet of je een spiegelreflexcamera, systeemcamera of compactcamera wil kopen. Dit artikel gaat over spiegelreflexcamera’s voor beginners.

Eigenschappen van een spiegelreflexcamera voor beginners

Spiegelreflexcamera’s hebben natuurlijk bepaalde eigenschappen, zo kun je ze ook met elkaar vergelijken. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

 • gebruiksvriendelijkheid van menu’s of knoppen
 • beeldkwaliteit
 • grootte van de sensor (fullframe of cropsensor)
 • kwaliteit van de autofocus (het scherpstelsysteem)
 • grootte, gewicht
 • bouwkwaliteit (afgedicht tegen water of niet)
 • snelheid (hoeveel foto’s per seconde)
 • resolutie van de foto’s (aantal megapixels)
 • Liveview (kan je live op je LCD-scherm zien wat je fotografeert)
 • videomogelijkheden
 • Wifi en andere connectiemogelijkheden met moderne apparaten en GPS
 • functies om in moeilijke lichtsituaties betere resultaten te geven

In mijn artikel Eigenschappen om spiegelreflexcamera’s met elkaar te vergelijken ga ik dieper in op de eigenschappen die ik hierboven noemde.

Welk merk spiegelreflexcamera kopen? Nikon, Canon & Sony en meer

Er zijn verschillende merken spiegelreflexcamera’s. De twee grootste merken voor een spiegelreflexcamera zijn Nikon en Canon.

Er zijn meer merken spiegelreflexcamera’s, zoals Sony, Pentax of Olympus. Sony richt zich tegenwoordig vooral op de systeemcamera’s (zie ook mijn artikel Welke Sony Systeemcamera kopen?). Pentax maakt nog zeker wel spiegelreflexcamera’s en Olpympus richt zich ook vooral op haar systeemcamera’s.

Als je een spiegelreflexcamera wil kopen, dan raad ik je aan om een Nikon of Canon spiegelreflexcamera te kopen. In mijn artikel Waarom ik vaak een Nikon of Canon spiegelreflexcamera adviseer zónder dat deze camera’s beter zijn ontdek je uitgebreid waarom. In het kort komt het erop neer dat je een enorme keuze hebt als het gaat om lenzen (ook van andere merken zoals Tamron & Sigma), tweedehands (kan je veel geld besparen) en ook qua accessoires is het een voordeel. Je koopt namelijk ook makkelijk een voordelige flitser voor een Canon of Nikon spiegelreflexcamera.

In het artikel dat je nu leest wordt het zo tijd om de concrete camera’s te gaan bespreken en je te adviseren.

Belangrijk advies: houd budget over voor lenzen en je ontwikkeling. Met een duurdere camera en meer functies ga je niet beter fotograferen. Het gaat om leren kijken & je camera kunnen instellen.

Nikon vs Canon: beste spiegelreflexcamera’s voor beginners

In dit artikel worden zometeen deze beginnerscamera’s van Nikon en Canon besproken en met elkaar vergeleken.

Bij de vergelijking begin ik telkens bij de voordeligste spiegelreflexamera’s qua prijs.

De vergelijking van deze toestellen is als volgt opgebouwd:

 • Redenen om de ene camera te kopen
 • Redenen om de andere camera camera te kopen
 • Gezamenlijke sterke punten
 • Gezamenlijke zwakke punten

Nikon D3400 vs Canon EOS 1300D kopen

Nikon D3400 vs Canon EOS 2000 of 4000D

De Nikon D3400 kwam in augustus 2016 als opvolger op de markt van de populaire Nikon D3300. De Canon EOS 2000D (deze heet soms ook T7) en 4000D kwamen later op de markt, namelijk in februari 2018 en in Nederland een paar maanden later. Dit zijn echte instapmodellen, de voordeligste spiegelreflexcamera’s van Nikon en Canon voor beginners.

De 2000D en 4000D van Canon lijken zo op elkaar, dat ik die even samen neem in de vergelijking. Anders komt er geen einde aan dit artikel en waarschijnlijk heb je net als ik nog meer te doen 😉

De kleine verschillen tussen de Canon 2000D en 4000D zijn: de 2000D heeft 24 megapixels en de 4000D 18 megapixels, het LCD-scherm van de 2000D is beter (geen invloed op de foto’s zelf) en de 2000D heeft Wifi en NFC; de 4000D enkel Wifi).

Redenen om de Nikon D3400 te kopen

 • 24 megapixels vs 18 megapixels van de Canon EOS 4000D (de Canon EOS 2000D heeft ook 24 megapixels). Zowel 18 als 24 megapixels is meer dan genoeg voor wie begint.
 • Hogere maximale ISO: 25.600 vs 12.800. De prestaties van Nikon camera’s zijn bij minder licht (hogere ISO) beter dan die van Canon camera’s (minder ruis; dat betekent een wat hogere beeldkwaliteit). Toch is dit niet iets om je als beginner druk om te maken. Zelf ben ik Canon gebruiker en natuurlijk levert Canon ook prima kwaliteit.
 • Iets meer scherpstelpunten: 11 vs 9. Dit is ook geen groot verschil.
 • Sneller bij continu-opnamen: 5 foto’s per seconde i.p.v. 3. Bij het fotograferen van bewegende onderwerpen zoals kinderen die spelen, dieren of sporters heb je meer kans op het juiste moment als je meer foto’s per seconde kunt maken. 5 foto’s per seconde of 3, dat is dan wel een verschil. Sommige momenten zijn gewoon niet te ‘timen’.
 • Lange batterijduur bij één oplaadbeurt (zo’n 1200 foto’s vs 500), praktischer.
 • Lichter: 395 gram vs 475 gram.
 • Bluetooth
 • Op afstand te bedienen met smartphone, echt een bijzaak wat mij betreft. Ik gebruik zo’n functie zelf nooit.

Redenen om de Canon EOS 2000D of de 4000D te kopen

 • De camera is voor een beginner gemakkelijker te bedienen en de menu’s zijn wat eenvoudiger en overzichtelijker. Dit baseer ik op de afgelopen 3 jaar waarin ik intensief beginnende fotografen heb begeleid in mijn cursussen (3 en regelmatig ook 4 cursusgroepen per week was normaal; ik zag daardoor heel veel camera’s en ervaringen van mensen). Weet jij van je zelf dat je hier niet zo handig in bent, dan is Canon gemakkelijker als je begint). Bij de Nikon moet je bijvoorbeeld een instelling wijzigen om uberhaupt te kunnen zien met welke instellingen je een foto hebt gemaakt. De menu’s zijn wat uitgebreider.
 • Niet specifiek voor deze vergelijking maar in het algemeen geldt wel dat de prijzen van Nikon lenzen vaak hoger liggen dan bij Canon. De keuze voor een bepaald merk camera heeft natuurlijk ook gevolgen voor de lenzen die je nodig hebt. Je bent Nikon wat dat betreft dus eerder wat meer geld kwijt.
 • Ingebouwde Wifi, voor sommige mensen is dit belangrijk.
 • Bracketingfunctie. Hiermee kun je snel achter elkaar foto’s maken met een verschillende belichting. Die foto’s kunnen dan in een programma worden samengevoegd. Deze functie wordt vooral gebruikt bij moeilijke lichtsituaties, zoals bij landschapsfotografie van zonsopkomst- of zonsondergangen of bij het fotograferen van huizen waarbij je te maken hebt met fel licht dat door de ramen komt. Eigenlijk is dit geen functie die een echte beginner nog niet gebruikt. Denk je juist de ambititie te hebben deze onderwerpen te gaan fotograferen, dan is de Canon EOS 2000D of 4000D hiervoor wat beter uitgerust. Dat betekent niet dat je die foto’s niet maken maken met de Nikon D3400, alleen het duurt wat langer want het kan niet automatisch snel achter elkaar.
 • NFC (moderne connectiemogelijkheden met digitale apparaten).

Gezamenlijke sterke punten

 • Betaalbaar
 • Beginnerscamera, dus niet té ingewikkeld. Regelmatig zie ik mensen die een camera kopen die niet gemaakt is voor een beginner. Gevolg: het is moeilijker voor ze geworden.
 • Goed modern LCD-scherm ondanks het feit dat het een instapmodel is. De Canon EOS 2000D heeft een beter LCD-scherm dan de 4000D.
 • Mogelijkheid om een externe flitser te gebruiken (op de hotshoe te plaatsen)

Gezamenlijke zwakke punten

 • Niet afgedicht tegen water (geen weathersealing). Extra opletten bij nattigheid of regen dus. Gebruik sowieso een regenhoes.
 • Geen beeldstabilisatie in de body om trilling van je eigen handen te compenseren (wel vaak in lenzen; sommige camera’s hebben beeldstabilisatie in de body zoals een aantal Sony modellen).

Nikon D3400 of Canon EOS 1300D

Nikon D3400 vs Canon EOS 1300D

De Nikon D3400 kwam in augustus 2016 als opvolger op de markt van de populaire Nikon D3300. De Canon EOS 1300D (soms ook T6 genoemd) kwam in maart 2016 op de markt.

Redenen om de Nikon D3400 te kopen

 • 24 megapixels vs 18 megapixels van de Canon EOS 1300D. Dit is wat mij betreft niet doorslaggevend.
 • Hogere maximale ISO: 25.600 vs 6.400. De prestaties van Nikon camera’s zijn ook beter dan die van Canon camera’s (minder ruis op hogere ISO-waarden).
 • Iets meer scherpstelpunten: 11 vs 9
 • Sneller bij continu-opnamen: 5 per seconde i.p.v. 3. Dit is best een verschil als jij in jouw fotografie veel afhankelijk bent van nét dat juiste moment.
 • Lange batterijduur bij één oplaadbeurt (zo’n 1200 foto’s vs 500)
 • Lichter: 395 gram vs 485 gram.
 • Bluetooth
 • Op afstand te bedienen met smartphone.

Redenen om de Canon EOS 1300D te kopen

 • De camera is voor een beginner gemakkelijker te bedienen en de menu’s zijn wat eenvoudiger en overzichtelijker. Weet jij van je zelf dat je hier niet zo handig in bent, dan is Canon gemakkelijker als je begint). Bij de Nikon moet je bijvoorbeeld een instellingen wijzigen om uberhaupt te kunnen zien met welke instellingen je een foto hebt gemaakt.
 • Niet specifiek voor deze vergelijking maar in het algemeen geldt wel dat de prijzen van Nikon lenzen vaak hoger liggen dan bij Canon. De keuze voor een bepaald merk camera heeft natuurlijk ook gevolgen voor de lenzen die je nodig hebt.
 • Ingebouwde Wifi.
 • Bracketingfunctie. Dit kan worden gebruikt als je iets verder bent met je fotografie in lastige lichtomstandigheden (bijvoorbeeld in landschapsfotografie met tegenlicht).
 • NFC (moderne connectiemogelijkheden met digitale apparaten)

Gezamenlijke sterke punten

 • Betaalbaar
 • Goed modern LCD-scherm ondanks het feit dat het een instapmodel is
 • Mogelijkheid om een externe flitser te gebruiken (op de hotshoe te plaatsen)

Gezamenlijke zwakke punten

 • Niet afgedicht tegen water (geen weathersealing). Extra opletten bij nattigheid of regen dus. Gebruik sowieso een regenhoes.
 • Geen beeldstabilisatie in de body (wel vaak in lenzen; sommige camera’s hebben beeldstabilisatie in de body zoals een aantal Sony modellen).

Nikon D5300 of Canon EOS 200D

Nikon D5300 vs Canon EOS 200D

De Canon EOS 200D kwam in juni 2017 op de markt als de opvolger dan de Canon EOS 100D (de 100D was destijds de kleinste spiegelreflexcamera van Canon. De Nikon D5300 kwam in december 2014 op de markt als de opvolger dan de veel gebruikte Nikon D5200.

Redenen om de Nikon D5300 te kopen

 • Autofocus (scherpstelsysteem). De D5300 heeft een beter autofocussysteem. 39 scherpstelpunten vs 9 van de Canon EOS 200D. Ook is de kwaliteit van de scherpstelpunten beter. Toch is het heel moeilijk om aan te geven hoeveel dit in de praktijk nu uitmaakt en wanneer precies. Ook cursisten met een Canon EOS 200D maken goede foto’s van bewegende onderwerpen bijvoorbeeld.
 • Ingebouwde HDR-functie. Dit is vooral handig als je in moeilijke lichtomstandigheden wil fotograferen en goed belichte foto’s wil maken en nog niet aan fotobewerking doet. Dit komt bijvoorbeeld in de landschapsfotografie nogal eens voor. Zijn landschappen belangrijk voor je, dan kan dit als beginner reden zijn om voor de D5300 te gaan (je kan ook denken aan interieurfotografie trouwens). De camera kan meerdere beelden maken met een verschillende belichting en deze in de camera samenvoegen tot één beeld. Hiervoor heb je dan geen aparte software of veel kennis nodig (bij de 200D moet je de foto’s met verschillende belichting samenvoegen in een fotobewerkingsprogramma). Nadeel van de ingwbouwde HDR-functie is wel dat je overgeleverd bent aan de manier waarop de camera de foto’s samenvoegt. Een gevorderde fotograaf wil hierop invloed hebben en zal de foto’s met software zelf gaan samenvoegen en naar smaak afwerken in de nabewerking.
 • GPS. De Nikon D5300 beschikt over ingebouwde GPS. De Canon EOS 200D niet. GPS kan handig zijn omdat je dan terug kan zien waar je foto’s hebt gemaakt. Bij natuurfotografie kan het bijvoorbeeld interessant zijn om nog eens naar bepaalde plekken terug te keren.
 • Prestaties bij weinig licht (hogere ISO). Vrij algemeen bekend is dat Nikon over het algemeen beter presteert op hogere ISO-waarden dan Canon (Sony presteert trouwens ook erg goed op dat punt). Een hoge ISO-waarde zul je nodig hebben als je fotografeert bij minder licht, zoals binnen of buiten op een bewolkte dag of als het gaat schemeren. Ook de Nikon D5300 presteert beter bij weinig licht dan de Canon EOS 200D.
 • Dynamisch bereik. Dit is een moeilijke term voor wie niet ervaren is. Het geeft simpel gezegd aan goed een camera kan omgaan met grote verschillen tussen lichte én donkere delen in één foto. Hoe beter het dynamisch bereik, hoe meer details de camera kan vastleggen als je foto’s maakt van scenes die ZOWEL lichte ALS donkere delen bevatten (bijvoorbeeld bij landschappen of interieurfotografie/vastgoedfotografie, concerten). Met minder dynamisch bereik heb je eerder last van overbelichting in lichte delen OF onderbelichting in donkere delen. De Nikon D5300 heeft een iets beter dynamisch bereik dan de Canon EOS 200D of 760D. Als beginner zou ik me hier niet mee bezighouden, is niet zo heel belangrijk.

Redenen om de Canon EOS 200D te kopen

 • Eenvoudige menu’s. Hoewel dit persoonlijk is, zie ik veel cursisten en hun ervaringen. Het is voor mij een ‘ervaringsfeit’ dat de meeste mensen het menu van de Canon camera’s wat makkelijker vinden (de instapmodellen). Ben je iemand die gek is op simpele menu’s, dan vind ik dat de Canon instapmodellen wat beter bij je passen dan de Nikon. Ben je er wel handig mee en schrikt het je niet af, dan is het voor jou geen doorslaggevend punt.
 • Batterij gaat ietsje langer mee volgens claims, 650 vs 600 foto’s. Dit is eigenlijk heel goed vergelijkbaar.
 • Touchscreen. De Canon EOS 200D beschikt over touchscreen. De Nikon D5300 niet. Touchscreen kan handig zijn om instellingen te wijzigen. Ik zie bij cursisten dat het in bepaalde gevallen handig kan zijn.
 • NFC naast Wifi. De Canon EOS 200D beschikt over moderne connectiemogelijkheden met externe apparaten (NFC). Persoonlijk is dit voor mij ook niet zo belangrijk.

Gezamenlijke sterke punten

 • Megapixels sensor. Beide camera’s beschikken over een 24 megapixels (24MP) APS-C CMOS Sensor. Beide camera’s hebben een sensor (cropsensor) die kleiner is dan de sensor van een fullframe camera. 24 megapixels is behoorlijk te noemen, meer dan genoeg voor de gemiddelde fotograaf.
 • Kantelbaar LCD-scherm. Beide camera’s hebben een kantelbaar LCD-scherm. Dit kan een handige functie zijn als je vanuit lastige standpunten een ander perspectief wil gebruiken. Bijvoorbeeld heel laag bij de grond zonder dat je zelf op de grond hoeft te liggen om je lichaam te belasten. Je kan ook denken aan het fotograferen ’s ochtends vroeg waarbij de grond nog heel koud en nat is. Een must vind ik het persoonlijk niet.
 • Aantal foto’s per seconde (snelheid in fps). Zowel de Nikon D5300 als de Canon EOS 200D kunnen 5 foto’s per seconde schieten. Dit is niet echt snel te noemen, maar er zijn camera’s die trager zijn. 3 of 4 foto’s per seconde is bijvoorbeeld een veel voorkomende de snelheid van de nog iets goedkopere modellen. In deze prijsklasse is bijvoorbeeld een Sony A6000 aanzienlijk sneller. Dit is een systeemcamera die door het ontbreken van een spiegel sneller is (10 foto’s per seconde).
 • Video resolutie. Beide camera’s hebben een video resolutie van 1920 – 1080 pixels.
 • Wifi. De Nikon D5300 en de Canon EOS 200D hebben beide Wifi.
 • Bracketingfunctie. Beide camera’s kunnen automatisch meerdere foto’s maken met een verschillende belichting (snel achter elkaar). Dit heet ook wel bracketing of bij Canon Automatic Exposure Bracketing (AEB). Dit is vooral handig in moeilijke lichtomstandigheden, zoals bij landschapsfotografie of interieurfotografie.

Gezamenlijke zwakke punten

 • Geen afdichtingen tegen water (niet weathersealed). Dit is iets om rekening te houden bij minder weer. Gebruik sowieso een rainsleeve en let wat op. Camera’s die wel over weathersealing beschikken zijn al gauw wat duurder en voor de beginner ook wat moeilijker te bedienen, je komt dan namelijk al gauw terecht in de semi-professionele modellen en dat betekent: nog meer knoppen en nog uitgebreidere menu’s. Ik merk dat het onervaren fotograferen kan overspoelen, zeker als je van simplisme houdt.
 • Geen beeldstabilisatie in de body (wel vaak in lenzen; sommige camera’s hebben beeldstabilisatie in de body zoals een aantal Sony modellen).

Nikon D5300 vs Canon 760D kopen

Nikon D5300 vs Canon EOS 760D

Bouwjaar
De Canon EOS 760D kwam in juni 2015 op de markt als de opvolger dan de Canon EOS 700D (het verschil tussen de 760D en de 750D is trouwens dat de 760D een klein, extra LCD-scherm aan de bovenkant van de camera heeft). De Nikon D5300 kwam in december 2014 op de markt als de opvolger dan de Nikon D5200.

Redenen om de Nikon D5300 te kopen

 • Ingebouwde HDR-functie. Dit is vooral handig als je in moeilijke lichtomstandigheden wil fotograferen en goed belichte foto’s wil maken en nog niet aan fotobewerking doet. Dit komt bijvoorbeeld in de landschapsfotografie nogal eens voor. Zijn landschappen belangrijk voor je, dan kan dit als beginner reden zijn om voor de D5300 te gaan (je kan ook denken aan interieurfotografie trouwens). De camera kan meerdere beelden maken met een verschillende belichting en deze in de camera samenvoegen tot één beeld. Hiervoor heb je dan geen aparte software of veel kennis nodig. Nadeel is wel dat je overgeleverd bent aan de manier waarop de camera de foto’s samenvoegt. Een gevorderde fotograaf wil hierop invloed hebben en zal de foto’s met software zelf gaan samenvoegen en naar smaak afwerken in de nabewerking.
 • GPS. De Nikon D5300 beschikt over ingebouwde GPS. De Canon EOS 760D niet. GPS kan handig zijn omdat je dan terug kan zien waar je foto’s hebt gemaakt. Bij natuurfotografie kan het bijvoorbeeld interessant zijn om nog eens naar bepaalde plekken terug te keren.
 • Gewicht. De Nikon D5300 is met 480 gram lichter dan de 555 gram van Canon EOS 760D. Dit verschil is zo’n 15%.
 • Prestaties bij weinig licht (hogere ISO). Vrij algemeen bekend is dat Nikon over het algemeen beter presteert op hogere ISO-waarden dan Canon (Sony presteert trouwens ook erg goed op dat punt). Een hoge ISO-waarde zul je nodig hebben als je fotografeert bij minder licht, zoals binnen of buiten op een bewolkte dag of als het gaat schemeren. Ook de Nikon D5300 scoort beter bij weinig licht dan de Canon EOS 760D.
 • Dynamisch bereik. Dit is een moeilijke term voor wie niet ervaren is. Het geeft simpel gezegd aan goed een camera kan omgaan met grote verschillen tussen lichte én donkere delen in één foto. Hoe beter het dynamisch bereik, hoe meer details de camera kan vastleggen als je foto’s maakt van scenes die ZOWEL lichte ALS donkere delen bevatten (bijvoorbeeld bij landschappen). Met minder dynamisch bereik heb je eerder last van overbelichting in lichte delen OF onderbelichting in donkere delen. De Nikon D5300 heeft een iets beter dynamisch bereik dan de Canon EOS 760D. Als beginner zou ik me hier niet mee bezighouden, is niet zo heel belangrijk.
 • Batterduur met 1 oplaadbeurt. De batterij zou volgens tests een kleine 30% langer meegaan met 1 oplaadbeurt (600 foto’s vs 440).

Redenen om de Canon EOS 760D te kopen

 • De 760D heeft meer focuspunten van hogere kwaliteit hebben (19 vs 9 zogeheten crosstype autofocuspunten). Dit kan een voordeel zijn bij het fotograferen van bewegende onderwerpen maar dat wil niet zeggen dat dat niet goed mogelijk is bij de Nikon D5300.
 • Eenvoudige menu’s. Hoewel dit persoonlijk is, zie ik gemiddeld bijna 4 groepen cursisten per week. Het is voor mij een ‘ervaringsfeit’ dat de meeste mensen het menu van de Canon camera’s wat makkelijker vinden (de instapmodellen). Ben je iemand die gek is op simpele menu’s, dan vind ik dat de Canon instapmodellen wat beter bij je passen dan de Nikon. Ben je er erg handig mee en schrikt het je niet af, dan is het voor jou misschien geen doorslaggevend punt.
 • Touchscreen. De Canon EOS 760D beschikt over touchscreen. De Nikon D5300 niet. Touchscreen kan handig zijn om instellingen te wijzigen. Zelf heb ik tot nu toe geen camera’s gebruikt met touchscreen en ik mis het niet, maar ik zie bij cursisten dat het in bepaalde gevallen handig kan zijn.
 • NFC naast Wifi. De Canon EOS 760D beschikt over moderne connectiemogelijkheden met externe apparaten (NFC). Persoonlijk is dit voor mij ook niet zo belangrijk.
 • Top-LCD-scherm. Een klein, extra display bovenop de camera. Handig vanaf statief (je ziet dan direct je instellingen) bovenop de camera, maar niet per se nodig.

Gezamenlijke sterke punten

 • Megapixels sensor. Beide camera’s beschikken over een 24 megapixels (24MP) APS-C CMOS Sensor. Beide camera’s hebben een sensor (cropsensor) die kleiner is dan de sensor van een fullframe camera. 24 megapixels is behoorlijk te noemen, meer dan genoeg voor de gemiddelde fotograaf. Zelfs voor de gemiddelde professional.
 • Maximale ISO. De  hoogste ISO-waarde is bij beide camera’s 12.800 (evt. uitbreidbaar tot 25.600).
 • Kantelbaar LCD-scherm. Beide camera’s hebben een kantelbaar LCD-scherm. Dit kan een handige functie zijn als je vanuit lastige standpunten een ander perspectief wil gebruiken. Bijvoorbeeld heel laag bij de grond zonder dat je zelf op de grond hoeft te liggen om je lichaam te belasten. Je kan ook denken aan het fotograferen ’s ochtends vroeg waarbij de grond nog heel koud en nat is. Een must vind ik het persoonlijk niet.
 • Aantal foto’s per seconde (snelheid in fps). Zowel de Nikon D5300 als de Canon EOS 760D kunnen 5 foto’s per seconde schieten. Dit is niet echt snel te noemen, maar er zijn camera’s die trager zijn. 3 of 4 foto’s per seconde is bijvoorbeeld een veel voorkomende de snelheid van de nog iets goedkopere modellen. In deze prijsklasse is bijvoorbeeld een Sony A6000 aanzienlijk sneller. Dit is een systeemcamera die door het ontbreken van een spiegel sneller is (10 foto’s per seconde).
 • Video resolutie. Beide camera’s hebben een video resolutie van 1920 – 1080 pixels.
 • Wifi. De Nikon D5300 en de Canon EOS 760D hebben beide Wifi.
 • Bracketingfunctie. Beide camera’s kunnen automatisch meerdere foto’s maken met een verschillende belichting (snel achter elkaar). Dit heet ook wel bracketing of bij Canon Automatic Exposure Bracketing (AEB). Dit is vooral handig in moeilijke lichtomstandigheden, zoals bij landschapsfotografie of interieurfotografie.

Gezamenlijke zwakke punten

 • Geen afdichtingen tegen water (niet weathersealed). Dit is iets om rekening te houden bij minder weer. Gebruik sowieso een rainsleeve en let wat op. Camera’s die wel over weathersealing beschikken zijn al gauw wat duurder en voor de beginner ook wat moeilijker te bedienen, je komt dan namelijk al gauw terecht in de semi-professionele modellen en dat betekent: nog meer knoppen en nog uitgebreidere menu’s. Ik merk dat het onervaren fotograferen kan overspoelen, zeker als je van simplisme houdt.
 • Geen beeldstabilisatie in de body (wel vaak in lenzen; sommige camera’s hebben beeldstabilisatie in de body zoals een aantal Sony modellen).

Nikon D5600 of Canon 800D

Nikon D5600 vs Canon EOS 800D

Bouwjaar
De Nikon D5600 kwam in november 2016 op de markt. De Canon EOS 800D in februari 2017. Beide toestellen zijn instapmodellen, maar dan wel de duurdere variant.

Redenen om de Nikon D5600 te kopen

 • Betere batterijduur bij 1 oplaadbeurt. Geclaimd wordt 820 foto’s versus 600 van de Canon EOS 800D. Dit is wel handig maar heeft natuurlijk geen invloed op de foto’s zelf.
 • Het LCD-scherm is een halve centimeter groter, maar dat geeft nou niet de doorslag.
 • De camera is zo’n 60 gram lichter, geen schokkend verschil maar het is een ruime 10%.
 • Ingebouwde HDR-functie. Dit is vooral handig als je in moeilijke lichtomstandigheden wil fotograferen en goed belichte foto’s wil maken en nog niet aan fotobewerking doet. Denk aan landschapsfotografie of interieurf- of vastgoedfotografie.
 • De prijs is wat lager, dit kan natuurlijk altijd veranderen. Bekijk bijvoorbeeld kieskeurig.nl voor actuele prijzen.

Redenen om de Canon EOS 800D te kopen

 • De 800D is een iets snellere camera als jij veel foto’s vlot achter elkaar wil maken met continu-opnamen. 6 foto’s per seconde vs 5 van de D5600. Dit helpt bij het fotograferen van veel bewegende onderwerpen zoals sporters, wildlife of vogels. Je hebt meer kans op het juiste moment.
 • De 800D heeft een beter autofocussysteem. 45 scherpstelpunten die allemaal ‘kruislingsgevoelig’ zijn (crosstype AF). Ook is het autofocussysteem beter om in situaties van weinig licht goed scherp te kunnen stellen op bewegende onderwerpen. De Nikon D5600 heeft geen slecht autofocyssteem, maar er zijn iets minder scherpstelpunten. Het zijn er 39 waarvan er 9 kruislingsgevoelig zijn.
 • Wil je veel video doen uit de hand? De 800D heeft in e body ingebouwde beeldstabilisatie voor video (niet voor foto’s; dan moet je net als bij Nikon gewoon een stabiliseerde lens hebben).
 • Eenvoudige menu’s. Hoewel dit persoonlijk is, zie ik gemiddeld bijna 4 groepen cursisten per week. Het is voor mij een ‘ervaringsfeit’ dat de meeste mensen het menu van de Canon camera’s wat makkelijker vinden (de instapmodellen). Nij Nikon zitten sommige instellingen wat meer verscholen in het menu, dat er iets ingewikkelder uitziet.
 • Standaard een aparte ISO-knop bovenop de camera. Bij de nikon D5600 is de Fn1-knop ook zo in te stellen dat je die kan gebruiken om ISO te veranderen maar dat weten mensen standaard niet en dus wordt dat niet vaak gebruikt.

Gezamenlijke sterke punten

 • Megapixels sensor. Beide camera’s beschikken over een 24 megapixels (24MP) APS-C CMOS Sensor. 24 megapixels is behoorlijk te noemen, meer dan genoeg voor de gemiddelde fotograaf.
 • Maximale ISO. De  hoogste ISO-waarde is bij beide camera’s 25.600. De Canon is uitbreidbaar tot 51.200, maar dat wil niet zeggen dat prestaties ook beter zijn van de Canon en je zult de allerhoogste ISO-waarde eigenlijk niet gebruiken.
 • Kantelbaar LCD-scherm. Beide camera’s hebben een kantelbaar LCD-scherm. Soms handig om vanuit lastige hoeken toch (laag bij de grond) te kunnen fotograferen.
 • Video resolutie full HD. Beide camera’s hebben een video resolutie van 1920 – 1080 pixels (full HD). Is dit een sterk punt? Het is vaak genoeg, 4k komt ook regelmatig voor bij andere camera’s maar besef dat je er een zeer sterke pc voor nodig hebt om dat te bewerken. En heb je het wel nodig eigenlijk?
 • Beide camera’s beschikken over Wifi.
 • Bracketingfunctie. Beide camera’s kunnen automatisch meerdere foto’s maken met een verschillende belichting (snel achter elkaar). Dit heet ook wel bracketing of bij Canon Automatic Exposure Bracketing (AEB). Dit is vooral handig in moeilijke lichtomstandigheden, zoals bij landschapsfotografie of interieurfotografie.
 • GPS kan handig zijn omdat je dan terug kan zien waar je foto’s hebt gemaakt. Bij natuurfotografie kan het bijvoorbeeld interessant zijn om nog eens naar bepaalde plekken terug te keren.
 • Touchscreen. Touchscreen kan handig zijn om instellingen te wijzigen. Zelf heb ik tot nu toe geen camera’s gebruikt met touchscreen en ik mis het niet, maar ik zie bij cursisten dat het in bepaalde gevallen handig kan zijn.
 • NFC naast Wifi. Beide toestellen hebben moderne connectiemogelijkheden met externe apparaten (NFC).

Gezamenlijke zwakke punten

 • Geen afdichtingen tegen water (niet weathersealed). Dit is iets om rekening te houden bij minder weer. Gebruik sowieso een rainsleeve en let wat op. Camera’s die wel over weathersealing beschikken zijn al gauw wat duurder en voor de beginner ook wat moeilijker te bedienen, je komt dan namelijk al gauw terecht in de semi-professionele modellen en dat betekent: nog meer knoppen en nog uitgebreidere menu’s. Ik merk dat het onervaren fotograferen kan overspoelen, zeker als je van simplisme houdt.
 • Geen beeldstabilisatie in de body voor fotografie. De 800D heeft wel gestabliseerde video.

Conclusie

De spiegelreflexcamera is nog steeds erg populair en wordt het meeste gebruikt. Nikon en Canon zijn de grootste merken voor deze camera’s en ik raad je ook één van deze merken aan. Canon heeft wat gebruiksvriendelijkere menu’s dan Nikon. Ben je iemand die niet heel handig is met camera’s, dan raad ik je een beginnersmodel spiegelreflexcamera van Canon aan. Er is eigenlijk heel weinig verschil tussen de Canon EOS 1300D, 2000D en 4000D. De 4000D is het voordeligst, het LCD-scherm heeft een wat minder hoge kwaliteit (geen invloed op de foto’s zelf hoor) en de camera heeft 18 megapixels in plaats van 24 van de 2000D (jaren fotografeerde ik zelf ook met maximaal 18 megapixels; bijna mijn gehele portfolio is er zelfs mee gemaakt).

Als je puur kijkt naar alle specificaties, dan komen de voordeligste Nikon beginnerscamera’s er gemiddeld beter uit (d3400 bijvoorbeeld). De prestaties bij weinig licht zijn beter bij Nikon en de snelheid van de beginnerstoestellen en het autofocussysteem zijn gemiddeld beter (zijn gebruik ik Canon, dus maak je niet druk). Ben je iemand met ambitie om ook wat meer landschappen (of in andere situaties met moeilijker licht) te gaan fotograferen, dan kan dit een reden zijn om de Nikon D5300 te kopen in plaats van de D3400 (vanwege de genoemde ingebouwde HDR-functie). Je bent dan wat beter voorbereid op je toekomstplannen.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil je je echt goed & snel ontwikkelen?

Volg mijn Fotografiecursus Van Automatische Stand naar Resultaat >> met Kijk & Zie 4-Stappenplan en weet wat je wannéér moet doen voor krachtige, creatieve fotografie.

Online fotografiecursus


Bekijk ook deze artikelen over camera’s


Stel onderaan je vragen of krijg gratis, persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
 • Als je dit artikel en mijn persoonlijke advies waardevol vindt voor jezelf en voor anderen, dan waardeer ik het als dit artikel wil delen met de knoppen hieronder.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van de gratis E-books De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie en Ontdek de Creatieve lens die meer dan 15.000 keer zijn gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.

Door

J R Bodewes

op 2 November 2018

Beste heer Bezit een Fuji X-A1 camera met een 16-50 mm en een 50-230 mm lens Nou vind ik dat wel een beetje lastig als ik dicht bij of veraf wil fotograven dan moet ik altijd wisselen van lenzen. Kunt U mij vertellen wat voor lens ik het beste kan nemen. Mvg, Jan Ruurd Bodewes

Door

Joris-Dijkema

op 2 November 2018

Hallo Jan Ruurd, Voorzover ik kan zien is deze lens beschikbaar maar dan mis je zoombereik. Ik heb geen echte superzoomlens kunnen vinden. Hier zie je meer lenzen van Fuji. Dit is een van de redenen waarom ik de meeste mensen een ander merk aanraad, meer keuze qua lenzen. Voordeliger en ook tweedehands veel keuze.

Door

Wim

op 9 November 2018

Hallo Joris, Ik maak veel volleybal foto`s heb een nikon D5300 met een 18- 140 nikon lens. Op zich prima maar? Nu wil ik een andere lens aanschaffen meer zoombereik, maar overweeg ook om eventueel op een systeemcamera over te gaan. kun je mij adviseren

Door

Joris-Dijkema

op 13 November 2018

Hi Wim, Meer lengte is handig bij volleybal, alleen een lichtsterke lens ook. Die zijn wel duurder. bijvoorbeeld een 70-200 mm f/2.8 lens van Tamron/Nikon/Sigma. Qua systeemcamera voor sport is de Sony A6000 erg snel en mooi voor dat geld.

Door

Bem

op 12 November 2018

Beste Joris, Graag zou ik jouw idee willenhoren over het volgende. Vele jaren geleden heb ik gefotografeerd met een Pentax spiegelreflexcamera, eerst analoog en later digitaal. Deze laatste camera begon wat minder te worden, het gesjouw met verschillende lenzen beviel me steeds minder en enkele jaren geleden ben ik overgestapt op de Lumix G6 van Panasonic met de 14 – 140 mm, 3,5 – 5,6 zoomlens. Op zich bevalt de camera me wel, maar de lens is te weinig lichtsterk en met binnen opnames loop ik daar echt tegenaan. Buiten zijn de resultaten beter, maar ik vind het zoombereik aan de matige kant, zeker als ik in de natuur met vogels bezig ben, en echt macrowerk is ook niet je van het. Ik gebruik dan een voorzetlensje, maar de resultaten vallen tegen. Nu ben ik op zoek naar een vervanger en mijn oog is gevallen op de Lumix fz2000. Omdat we volgend jaar een bijzondere zomervakantie hopen te beleven, ben ik ook van plan de video mogelijkheden te gaan gebruiken. Mijn vraag: ken je deze camera en zo ja, zou jij hem adviseren? Graag hoor ik van je. Vriendelijke groet, Ben

Door

Joris-Dijkema

op 17 November 2018

Hi Ben, Binnen is lichtsterkte belangrijk want er is weinig licht. En de camera's waar jij het over hebt presteren ook wat minder binnen (kleinere sensor, eerder ruis). Ik ken de Panasonic Lumix FZ2000 niet door eigen ervaring. f/2.8-4.5 is wel lichtsterker, alleen 20x optische zoom lijkt me niet heel veel. Zeker omdat je het hebt over vogels. En je kunt geen lens wisselen, dus ik denk dat je meer zoombereik wil. Video is wel een verbetering met de camera. Ik ga later nog eens een artikel maken over de beste compactcamera's en ga me er dan nog meer in verdiepen.

Door

Tanny

op 13 November 2018

Hallo Joris, Het fotograferen op zich lukt wel maar ik ben niet erg tevreden met mijn Panasonic Lumix FZ72 Ik ben in het verleden begonnen met een compact camera maar later overgestapt op spiegelreflex. Eerst analoog en later digitaal met lenzen tot 55 mm en tot 300 mm. Omdat ik de camera alleen tijdens mijn reizen gebruik, was het gewicht een probleem. Een ander nadeel van verschillende lenzen vind ik dat je te vaak een moment mist. Als dat oude vrouwtje moet wachten tot ik een lens gewisseld heb dan is het spontane er wel af. Ook het maken van foto’s bij weinig ligt en foto’s met een wazige achtergrond vind ik met mijn huidige toestel niet geweldig. Vaak worden foto’s heel korrelig doordat ik een te hoge iso moet instellen. Ook als je ver inzoomt worden de foto’s al snel korrelig. Bovenstaande zaken zijn een reden om van camera te veranderen. Belangrijk daarbij is een redelijk zoombereik om (vooral) mensen dichterbij te halen maar ook het fotograferen in bijv een donkere kerk/moskee of in de natuur. Ik twijfel nu heel erg tussen een systeemcamera en een spiegelreflex. Nu zag ik dat Tamron een lens18-400 op de markt heeft gebracht. En ik vraag me af of dit met een goede body een alternatief is. Ik ben benieuwd naar je reactie. Met vriendelijke groet, Tanny

Door

Joris-Dijkema

op 17 November 2018

Hi Tanny, Zowel een spiegelreflexcamera als een systeemcamera zijn opties. Qua spiegelreflexcamera kan je bijvoorbeeld denken aan een Nikon D3400 of D5300. Een Canon instapmodel die ik in dit artikel noem kan ook. Qua lens raad ik minimaal 300 mm aan. Bekijk ook mijn artikelen welke telelens voor Nikon of welke telelens voor Canon . De Tamron 18-400 mm is zeker een mooie lens voor die prijs. Ik zou zelf in de winkel voelen of je het gewicht een probleem vindt of niet. Bekijk ook mijn artikel over Beste systeemcamera's. Het verschilt erg per merk wat een langere lens (bijv 300 mm of meer kost). 400 mm is vaak al moeilijk te krijgen voor systeemcamera (zeker betaalbaar). Het meest lichtgewicht, compact en toch veel zoombereik bieden de olympus systeemcamera's, maar die kunnen weer minder goed tegen situaties van weinig licht (eerder korreligheid dus). Dit blijft afwegen, wat is voor jou het belangrijkste. Dat moet je voor jezelf beslissen. Is het het lichte gewicht of wat meer gewicht en bij weinig licht betere beeldkwaliteit.

Door

Angelique

op 14 November 2018

Ik fotografeer al vrij lang met de Canon D 450.Ik fotografeer met name huis en tuin situaties met de kinderen. Heel leuk en dankbaar om te doen. Verder vind ik het leuk om te fotograferen tijdens het reizen. Bijzondere zaken vastleggen die ik onderweg zie van stadgezichten tot bijzondere close-ups. Ik merk dat dit ondanks dat het een prima toestel is, wel aan het verouderen is. Verder stoor ik me al langer aan de lens. Momenteel heb ik een standaard 18-55 mm lens en een 70-200 lens. Ik ben me aan het oriënteren op iig een 18- 135 mm lens maar vraag me af of ik er niet goed aan doe om zowiezo een nieuwe camera te kopen (al dan niet met lens of als twee losse producten). Je begrijpt het ene roept het andere op. Ik ben me daarom aan het oriënteren op een nieuwe body/camera waarbij mijn oog viel op de Canon D80, misschien wel met name gezien de enthousiaste reviews. Het lijkt een complete camera dat in alle wensen voorziet. Ik heb een maar.. er staat bij dat het voor de meer ervaren fotograaf is, wellicht zelfs de semi-professional. Ik moet zeggen, dat ik me daar weer niet in herken. Ik vind het leuk om foto’s te maken, leuk om met fotografie bezig te zijn. Ja, ik gebruik wel eens de instellingen tav de diafragma en de sluitertijd (ben ooit begonnen met de AE1, sindsdien verslaafd), maar meer ook niet. Wat zou jij zeggen: de EOS 80 D is gewoon een buitengewoon goed toestel, als het kan: koop ‘m vooral of zou je misschien toch nog iets anders adviseren? Als laatste: volgend jaar gaan we een safari maken; dit maakt de wens om een ander, beter en nieuwer toestel te kopen wel wat concreter. Dank alvast voor je reactie. Gr. Angelique

Door

Joris-Dijkema

op 17 November 2018

Hi Angelique, de Canon EOS 450D is wat ouder (ik heb 'm zelf ooit gehad). Met name bij weinig licht zijn prestaties minder dan bij huidige camera's. Het belangrijkste is je eigen ontwikkeleing, wat kan jij met je camera-instellingen en hoe goed kan je kijken? Ik zie veel mensen met erg duur materiaal die geen betere foto's maken dan iemand met wat meer een beginnerscamera. Omdat ze de camera niet beheersen en ook niet echt hebben leren kijken. De lens is ook belangrijker, 135 mm is niet erg veel. Minder dan je nu hebt met je 70-200 mm. Dat zou ik niet doen. Het is niet allround voor closeups of vakantie vind ik. Bekijk ook mijn artikel Welke Telelens voor Canon? . De Canon EF-S 55-250 mm IS STM is heel mooi voor weinig geld. Alleen je moet wel voor de weidse beelden wisselen naar een 18-55 mm lens. Voor safari is 300 mm op z'n minst wel fijner. Bijvoorbeeld een 18-300 mm lens van Sigma die ik in dat artikel noem. 18-400 mm van Tamron kan ook nog, is wel groter en zwaarder. Zeker geen 135 mm voor safari, dat is echt tekort. Qua body is de 80D heel mooi maar de goede foto's komen niet vanzelf. Semi-pro is iets lastiger te bedienen voor de beginner. Je kan ook een 200D nemen bijvoorbeeld. In ieder geval belangrijk de camera ook te kunnen instellen voor verschillende situaties.

Door

Angelique

op 21 November 2018

Hi Joris, Dank voor je reactie en advies. Ik ben nu aan het kijken naar een Canon 800D. Lijkt me een prima camera. En... ik heb me aangemeld voor je on-line fotografiecursus! Nu nog de lens.. ik zit te twijfelen tussen de eerder genoemde 18-135 mm lens en door jou genoemde lens, in het artikel 'welke telelens voor Canon', de Tamron 18-270 mm of de Sigma 18-300 mm. Het zijn beide grote lenzen. Ik ben het helemaal met je eens dat je voor safari minimaal een dergelijke lens moet hebben, maar stel dat ik die dan kan lenen, dan kan ik voor 'het overige' ook toe met een andere lens (dacht ik zo...). Vandaar nog even graag jou reactie. Deel je dit en zo ja, welke lens zou je dan nemen? De canon 800 D wordt ook aangeboden met bijv. een 18-200 lens, dat mij ook mooi lijkt. Dank je wel weer voor je reactie. Ik waardeer de tijd en moeite die je hierin steekt enorm!

Door

Angelique

op 21 November 2018

Iemand reikte als 'tip' aan om ook eens naar een systeemcamera te kijken, NIet goedkoper, maar wel lichter, heeft ook een behoorlijke zoomlens, snel, mooie foto's en makkelijker mee te nemen. Behoorlijk allround dus en praktischer in gebruik. Hoe sta jij hierin?

Door

Joris-Dijkema

op 21 November 2018

Hi Angelique, Je kan wel kijken naar een systeemcamera van Canon, bijvoorbeeld de Canon EOS M50. Die is ongeveer 140 gram lichter dan een Canon EOs 800D maar je hebt wel een adapter nodig om de lenzen van de spiegelreflexcamera op de systeemcamera te gebruiken. Ik heb dit zelf niet getest, hoe prettig dit werkt. De adapter zorgt ook voor gewicht en omvang, daardoor hef je het voordeel weer op (en kost geloof ik 100 euro). Een andere optie is helemaal af te stappen van Canon en bijvoorbeeld voor een Olympus systeemcamera te gaan. Klik op de onderstreepte woorden net om mijn artikel te zien. Bijvoorbeeld de Olympus OM-D E-M10 Mark II of Olympus OM-D E-M10 Mark III. En qua lenzen met een Olympus M.Zuiko Digital ED 14-42mm f/3.5-5.6 EZ en een Olympus M.Zuiko Digital ED 40-150mm f/4.0-5.6 Type R. Dat is een stuk lichter en kleiner en het geeft een ongeveer vergelijkbaar bereik als een 200 mm lens bij een spiegelreflexcamera. Op zich is dat best allround en de kit is ook niet duur. Bekijk de prijs van de Olympus OM-D E-M10 Mark II + M.ZUIKO ED 14-42mm + M.ZUIKO ED 40‑150mm zwart. Zo'n 500 euro. De beste camera is wel de camera die je ook mee wil nemen en ik denk dat je dit eerder doet met deze combi. Ik zou naar een winkel gaan en het verschil ervaren. Het voldoet wel meer aan jouw wensen, alleen dan zit je nog met je safari. Daarvoor heb je dan ideaal gezien nog een iets langere lens nodig en dat is dan duurder. Bijvoorbeeld de Olympus M.Zuiko Digital ED 75-300mm f/4.8-6.7 II en die kost 600 euro. Alleen dit zou je ook later nog kunnen doen.

Door

Joris-Dijkema

op 21 November 2018

Hi Angelique, Ik adviseerde je Canon omdat er zelf over begon en je nu al Canon lenzen hebt. De Sigma 18-300 is beter dan de Tamron 18-270 mm, die is minder scherp als je helemaal inzoomt. Een lichtere lens is de Canon EF-S 55-250 f4-5.6 IS STM. De 18-200 mm lens kan ook (meer allround) en is ook kleiner en lichter dan een 18-300 mm lens. 18-135 mm vind ik zelf wat te kort om allround te zijn. Ik zou dan toch voor minimaal 200 mm gaan. En ik houd je op de hoogte als de online fotografiecursus weer open gaat voor inschrijving.

Door

bob wetsteen

op 19 November 2018

Goedemorgen Joris, Ik ben in het bezit van een Nikon D5300. Nu zoek ik een lens voor mijn camera en denk aan 18- 140mm. Wat denk je moet ik Nikkor nemen of een ander merk, wat zijn de verschillen daar in. De prijzen liggen volgens mij dicht bij elkaar van de merken. maar ik zoek hem dus voor landschap en close up fotografie. Momenteel heb ik de kitlens, 18- 55 mm en de 70- 300 mm bij mijn 5300. Of is een goede 2e hans een goede optie. graag jouw mening. groet Bob

Door

Joris-Dijkema

op 19 November 2018

Ik zie de meerwaarde niet echt van een 18-140 mm lens als je al een 18-55 mm en een 70-300 mm lens hebt. Het hele bereik tussen 18 en 140 mm heb je nu al in de vorm van 2 lenzen. Welke 70-300 mm lens je hebt schrijf je niet. Voor landschap heb je al erg mooi bereik. Belangrijk is erop uit gaan in de ochtend en avond, compositie en licht. Statief. Later eventueel filters of HDR. Als je toch nog een vraag hebt, stel deze dan weer hier in dit artikel.

Door

Albert Kuipers

op 19 November 2018

Dag Joris, ik ben van plan om natuur/dierenfotografie te gaan doen. ik wil een tamrron 18-400mm (canon)aanschaffen, maar vraag me af wat voor body ik het beste kan gebruiken. Ik heb geen body. Mijn budget is ongeveer €1000. Ik ben een beginnende fotograaf maar niet onbekend met fotograferen.Misschien heb jij een goede tip voor mij. Alvast bedankt, Albert

Door

Joris-Dijkema

op 19 November 2018

Goed dat je meteen een lens wil kopen waar je wat mee kan, erg allround en veel bereik. Qua camera bijvoorbeeld een instapmodel spiegelreflexcamera zoals een Canon EOS 200D of 800D. Belangrijk is leren omgaan met de camera en leren kijken.

Door

Jennifer

op 19 November 2018

Met veel plezier ben ik jouw (beginners) online fotocursus aan het volgen. In de eerste paar lessen al veel geleerd. Sinds jaren heb ik een Fuji Finepix HS30 Exr camera. Echter toch niet de beste keus geweest naar mijn idee. Nu dus op zoek naar een nieuwe camera. Ik heb jouw tips gelezen, maar een keuze maken vind ik nog best moeilijk. Wij maken jaarlijks een verre reis, zoals afgelopen najaar naar Zuid-Korea. Daarbuiten maken wij ook jaarlijks een stedentrip (begin december Lissabon ;-)) en in het voorjaar gaan we er ook nog 2x een week op uit. Het maximale bedrag wat ik uit wil geven is € 500,-. Wat zou jij dan aanraden? De camera wordt gebruikt voor zowel landschap-, stads- en objecten (natuur en cultuur), Ik vind het belangrijk om een handzame camera, welke goed scherp fotografeert, eenvoudig (maar ook niet te eenvoudig, alle belangrijke functies moeten er wel opzitten) te hebben. Hopelijk komen er leuke aanbiedingen vrijdag (Black Friday) of maandag (cyber Monday). Groet

Door

Joris-Dijkema

op 19 November 2018

Hi Jennifer, Leuk dat je bezig bent met de online fotografiecursus. Dank voor je compliment. Kiezen is heel moeilijk, ondanks de adviezen. Gezien je budget en je wens om een handzame camera te kopen raad ik je dit aan: Systeemcamera Olympus OM-D E-M10 Mark II + M.ZUIKO ED 14-42mm + M.ZUIKO ED 40‑150mm zwart. Bij Fotobooms zie ik deze nu voor 499 en bij andere zaken 599. Controleer kieskeurig.nl even. Wel komt er misschien nog iets bij aan kosten qua geheugenkaart en een extra accu is zeker nodig. Gaan eerder leeg bij de systeemcamera. Je budget van 500 is wel minimaal (begrijp ik wel) maar goedkoper kan het eigenlijk niet voor wat jij wil. Je hebt gelijk dat je niet de hoofdprijs wil uitgeven, leren ermee omgaan. Als je een spiegelreflexcamera wil, dan raad ik je bijv. een Canon EOS 4000D/1300D aan met 18-55 mm kitlens en Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM. Dit is voor een spiegelreflexcamera een handzame combi maar minder handzaam dan de Olympus die ik noemde. Scherpe foto's maken is een kwestie van instellingen, met name sluitertijd. Als je houdt van de avondsfeer van steden en het je leuk lijkt die sfeer tijdens reizen vast te leggen, dan kan ik je mijn Workshop Nachtfotografie in Den Bosch aanraden. Moet je natuurlijk zelf motivatie voor hebben. Dan kan ik je ook nog wat op weg helpen met de camera.

Door

Nell

op 20 November 2018

Dag Joris, Allereerst mijn complimenten voor je website, je mooie foto's en je prettige manier van schrijven! Vandaag stuur ik je even dit bericht om je advies te vragen. Ik wil namelijk een goed instapmodel spiegelreflexcamera kopen, Nadat ik je artikelen heb gelezen en wat te hebben rondgekeken op internet kom ik uit bij de Nikon D3400 of 5600 met een 18-55 mm + 70-200 mm lens. Momenteel zie ik leuke aanbiedingen. Ik heb jaren niet meer met een spiegelreflexcamera gefotografeerd, maar wist er ooit prima mee om te gaan. Daarom wil ik er graag weer mee aan de slag. Zou je me een advies kunnen geven? Hartelijke groet, Nell

Door

Patrick

op 20 November 2018

Heb standaard bij de D3400 de lens af-s dx nikkor 18-105 f/3.5-5.6g Ed Vr gekregen, nu piept die enkel bij gebruik livebeeld bij het scherpstellen. Is dit normaal?

Door

Joris-Dijkema

op 21 November 2018

Hi Patrick, De piep is een bevestiging dat er is scherpgesteld. Dit is ook een optie in het menu, het heet vaak 'signaal' (vaak is het te vinden onder het tabje waar het pictogram met het potloodje staat maar het kan verschillen per model). Dat kan je dan aan of uit zetten. De piep is sowieso niet zo belangrijk.

Door

Jp van oosterom

op 20 November 2018

Hallo Joris, Heb jaren met de Sony a350 gefotografeerd. Helaas is deze stuk en is mijn oog gevallen op de Sony a77 en kan ik deze in combinatie kopen met 2 lenzen. Hoe zie jij deze tov de door jouw omschreven Nikon en Canon camera’s. Mvg Jan Paul Onderstaand de camera met lenzen die ik op het oog heb. SONY A77 MARK II + 18-55MM SAM II + TAMRON 70-300MM DI LD MACRO | Op verlanglijstje Sony

Door

Joris-Dijkema

op 21 November 2018

Hi Jp, De Sony A77 Mark II is zeker een mooie camera die goed te gebruiken is. De camera is wel een stuk groter en zwaarder dan bijvoorbeeld een Sony A6000 systeemcamera. Sony richt zich nu wel vooral op de systeemcamera.

Door

David

op 22 November 2018

Hallo Joris, Dochter heeft vrijwel geen tot weinig ervaring en wil gaan fotograferen. Zij wil graag een Spiegelreflexcamera aanschaffen. Heb veel van je info op je site gelezen en ook elders informatie gelezen. Conclusie is eigenlijk dat de Nikon D3400 een prima begin voor haar kan zijn. Momenteel kan zij via https://www.superaankoop.co.nl/nl_NL/catalogsearch/result/?q=Nikon+D3400. deze D3400 met standaard lens kopen voor € 369,99 en de kit met de extra 70-300 mm lens voor € 499,99. De prijzen zijn al goedkoop vanwege het feit dat zij in Hong Kong zitten, daarnaast is er nu extra Black Friday korting. Mijn dochter is een creatieve 20 jarige student met een beperkt maar redelijk budget, Als haar nieuwe hobby serieuzere vorm gaat aannemen kan er altijd geïnvesteerd worden maar voor nu lijkt mij dat nog niet echt nodig. Zij zal de camera gaan gaan gebruiken op meerdere plaatsen zoals vakantie, portret, binnen en buiten. Mijn vraag is of jij toevallig deze firma kent en wat je advies zou zijn om te beginnen?

Door

Joris-Dijkema

op 22 November 2018

Hi David, Ik ben het eens met je conclusie dat een Nikon D3400 een prima camera is om mee te starten. De meerprijs van een D5600 kan beter worden geinvesteerd in een extra lens. De link die je vermeldde werkt niet meer. Misschien hebben ze die offline gehaald. Ik ken Superaankoop zelf niet. Ik weet niet wat er gebeurt als er iets met de camera aan de hand is, of er garantie in NL wordt geboden. Mogelijk is het de 'grijze markt' waarmee BTW wordt omzeild, ik durf dit niet te zeggen. Raadpleeg ook kieskeurig.nl even voor normale prijzen, die vergelijk je dan met de aanbiedingen. De lens met de beste kwaliteit/prijs verhouding voor portretfotografie en onscherpe achtergronden vind ik de lens die ik ook noem in mijn gratis E-book Ontdek de Creatieve Lens. Als jij of je dochter zich inschrijft voor de E-books, dan volgen ook meer tips. De 50 mm f/1.8 lens is erg mooi. De versie van Yongnuo is prima, iets van 80 euro. Die heeft echt meerwaarde. Voor vakantie en allround is een zoomlens aan te raden. Bekijk even mijn artikel Welke betaalbare telelens voor Nikon? . Je kan denken aan een lens tot 200 mm (iets handzamer) of tot 300 mm (beter voor dieren bijv.). In het artikel noem ik een aantal opties. Voor nu gaat het misschien boven het budget. Starten met D3400 + 50 mm f/1.8 lens is de beste optie voor je dochter vind ik.

Door

David

op 22 November 2018

Dank voor je snelle reactie Joris, Gaan wij mee aan de slag. Hierbij nogmaals de link, hoop dat hij nu wel werkt want bij mij doet hij het wel. https://www.superaankoop.co.nl/nl_NL/catalogsearch/result/?q=Nikon+D3400

Door

Clara

op 23 November 2018

Hallo, Ik heb 13 jaar geleden mijn spiegelreflex camera aangeschaft. Canon 400D met een 18-200mm objectief. Fotograferen vind ik erg leuk, maar neem er te weinig tijd voor. Ik fotografeer de natuur, maar vooral mijn kinderen. Ik vind het leuk om doorkijkjes te maken en te werken met een wazige achtergrond. Ik loop tegen een paar dingen aan. - de foto’s die ik maak met mijn camera wil graag makkelijk kunnen delen op bijv op mijn telefoon. Kan dat dmv WiFi of iets dergelijks? Dus zit er aan te denken een nieuwe body aan te schaffen, maar niet te duur. - ik heb heb idee dat mijn objectief niet volledig toereikend is met mijn wensen van fotografie, zoals het spelen met de scherpte diepte. Ik hoor veel verhalen oven een 50mm objectief. Zal dat passen bij mijn idee van fotografie? Tips voor het aanschaffen? Voorkeur niet al te duur. Door het lezen van jou blog en tips, ben ik op het moment wel weer getriggerd om me weer in de fotografie te verdiepen. Hartelijke groet, Clara

Door

Joris-Dijkema

op 26 November 2018

Hi Clara, Bedankt voor je toelichting. Voor het delen van foto's van je camera naar je telefoon is het handig een camera met Wifi te hebben. Ik doe dit zelf niet veel trouwens. De 400D is ouder, op een gegeven moment kan je tegen beperkingen aanlopen. Bijvoorbeeld prestaties bij weinig licht en autofocus, geen liveview (met name vanaf statief handig). Met een 200 mm lens is wel te spelen met onscherpe achtergronden, inzoomen helpt daarbij ook. Een 50 mm 1.8 lens is heel mooi voor portretten van de kinderen. Zeker als je die ook binnen wil kunnen maken is het de absolute aanrader. De goedkoopste is deze (optisch zeker goede lens): YongNuo EF 50mm F/1.8 voor Canon EF, EF-S. De 50 mm f/1.8 van Canon (STM versie) is optisch net zo goed. Alleen die maakt minder geluid met scherpstellen en je kan 10 cm dichterbij scherpstellen. Dit is voor je portretten eigenlijk niet zo belangrijk. Zeker goed om ermee bezig te blijven en je te ontwikkelen. Bekijk dit artikel anders even voor een eventuele andere body: Welke Canon spiegelreflexcamera voor beginners. Als je daar nog vragen over hebt, kan je die stellen.

Door

Leyla

op 28 November 2018

Hi Joris, Allereerst wil ik je bedanken voor je duidelijke uitleg over fotografie. Ik heb veel aan je website en e-books gehad. En ook nog eens bedankt voor je persoonlijke adviezen. Ik ben inmiddels terug van vakantie en heb mijn oude passie opgepakt! Dankzij jou, Joris!!! Ik heb eigenlijk twee vragen aan je: 1. Tijdens mijn vakantie had ik volop gebruik gemaakt van mijn Canon 500D en Tamron 18-200 mm f/3.5-6.3 (met VC). Wat ik heb ervaren is, dat ik niet altijd even scherpe foto’s kon maken (zowel handmatig als automatisch). Ik had niet zo’n snelle autofocus, handmatig was het scherper. Het klinkt misschien raar, maar het was wel scherper als het helemaal ingezoomd was. Wat ik ook nog heb ervaren, is dat de lens minder lichtsterk was; op automatische- of op CA-stand ging de flits open, ook buiten waar het niet zo donker was. Om te testen heb ik een Canon lens geleend van een medereiziger en dezelfde situaties gefotografeerd. Canon was scherper en was meer licht sterk. Klinkt dit misschien voor jou bekend? Ligt het aan de (verouderde) body of lens of een combinatie van beide? Of misschien aan mij?? 2. Ik wil mogelijk een nieuwe set aanschaffen en vroeg me af of je wat adviezen voor mij hebt met oog op het volgende: - Ik fotografeer mensen en gebeurtenissen op straat. Dat betekent dat ik niet even stil kan staan; ik heb niet veel tijd om mijn fototoestel in te stellen. - Ik wil ook inzoomen zodat ik onopgemerkt van afstand een dier of een mens kan fotograferen. - Natuurfotografie spreekt mij aan. Soms maak ik hier een foto van en later op de computer kies ik een gedeelte daarvan wat me aanspreekt. - Spelende kinderen, sportende mensen, vliegende vogels.. Kortom, actiefoto’s maken vind ik ook interessant. - Ook situaties binnenshuis vind ik leuk om te fotograferen, bijvoorbeeld tijdens een feestje maak ik graag portretten. Zo, dat was een hele lange lijst!! Zoals je kunt lezen, heb ik nogal veel interesses. Ik ben een Canon liefhebber. Ik wil ook niet veel te vaak van lenzen wisselen. Maar als je zegt dat het beter is, zal ik dat doen. Ik vraag me dus eigenlijk af welke jij mij zou aanraden: Body: 6D of 7D Mark 2 (full frame) of 80 D (crop)… Of iets anders? Lens: 24-105 sigma of anders? Je had mij een EF 50mm f/1.8 STM-lens geadviseerd. Voldoet deze aan mijn wensen? Ik heb ooit een Canon 70-300 F4 geleend en dat beviel mij heel erg, maar was erg zwaar en is eigenlijk veel te duur. Of zal ik toch maar bij mijn Tamron blijven? Sorry dat het een lang bericht is geworden. Ik ga volgende week een verre reis maken en natuurlijk hoort daar een goede camera bij! Graag hoor ik je adviezen. Hartelijke groeten, Leyla

Door

Joris-Dijkema

op 30 November 2018

Hi Leyla, dank je voor je compliment. Ik heb geen eigen ervaring met de Tamron lens die je noemt. Reviews geven aan dat scherpte het best is als je niet inzoomt. Bij inzoomen iets minder scherp en in de hoeken zoals gewoonlijk bij zo'n lens wat minder scherp. Toch komt de lens niet slecht uit de test. Als je er niet tevreden over bent, overwegen een andere lens te nemen. Verder niet op automatische standen fotograferen. En lichtsterkte zie je aan de diafragma's die op de lens zijn vermeld. Verder niet op automatische standen fotograferen. Belangrijskte is dat je beter wordt met camera-instellingen. Dure cameera's gaan je niet vanzelf helpen. Zie ook mijn online fotografiecursus. Snelheid komt door meer te doen. Je kan een 18-300 mm lens nemen (bijv. van Sigma). Zie mijn artikel over welke zoomlens voor Canon. En bijvoorbeeld een Canon EOS 800D. Andere optie is Olympus, zie wat ik in mijn artikel Beste systeemcamera schrijf. Dit is het meest licht en toch veel bereik. Voor binnen een lichtsterke lens gebruiken. f/2.8 minimaal. 50 mm f/1.8 is het goedkoopst.

Door

Leyla

op 3 December 2018

Heel erg bedankt Joris. En bedankt voor je snelle reactie. Ik ga ermee aan de slag!

Door

Joris-Dijkema

op 3 December 2018

Succes Leyla!

Door

Corrie Dake

op 2 December 2018

Beste Joris, Zou je mij kunnen helpen. Ik wil mij meer focussen op fotografie. Misschien zelfs wel proffesioneel worden. Daar ga ik opleidingen voor doen. Zodat ik bruiloften of fam.fotos kan maken. Ik ben bekend met fotografie. Dat is mijn hobby. Fotografeer niet op de automatische stand. Mijn zoomlens van 18 -135 is kapot. Ik fotografeer graag mens en dier. Protret en straat. Maar ook natuur. Voor natuur heb ik een groothoeklens. Ik heb nu recent een Tamron lens gekocht. Veel filmpjes en recensies daar over gelezen. Gekocht voor in de nabije toekomst ook te gebruiken voor wellicht een fullframe camera. Als ik dan toch een nieuwe lens moet kopen, dan maar vast investeren. Ik ben dus nu in het bezit van een - Camera Canon Eos 200D - Groothoeklens 10 - 20 mm f4-5.6 ex dc Sigma 77 filter size - Tamron SP 85 mm DI VC USD 1.8. Sneller scherp stellen. Met de Tamron lens lukt het mij om inderdaad mooie protet foto's te maken. Wat mij daar niet bij lukt is om op feesten foto's te maken. Ja of alleen een groepje speciek wat verder weg. Doe ik wat verkeerd of komt dat door de afstand lens 85mm? En is deze lens daar niet zo geschikt voor? Daarnaast wil ik nog een andere lens er bij kopen. Zelf denk ik dan (mede gezien het vorenstaande en wat ik in de nabije toekomst wil fotograferen ) aan de lens 25 tot 70 mm. Maar ja de zoomlens van 70 mm tot 200 mm is ook mooi. Allebei nu te duur voor mij. Wat adviseer jij mij. Gezien wat ik het meeste fotografeer. Vast bedankt. Groetjes Corrie Dake

Door

Joris-Dijkema

op 3 December 2018

Hi Corrie, De 85 mm lens is met jouw Canon EOS 200D niet erg geschikt om wat weidsere foto's te maken. Dus meerdere mensen die wat dichtbij zijn krijg je niet allemaal op de foto. Je Canon 200D heeft een cropfactor van 1.6. Dit klinkt misschien ingewikkeld maar het betekent dat een 85 mm lens eigenlijk een 85 x 1.6 = 136 mm lens is. Voor feestjes kan je denken aan deze lens, die is veel beter betaalbaar en geschikt voor binnen: Sigma EX Zoomlens 17 mm - 50 mm - F/2.8 - Canon EF. Dat is op jouw 200D eigenlijk rekeninghoudend met de cropfactor ongeveer: 27 - 80 mm. Dat is een mooi bereik. 70-200 mm is mooi maar niet voor groepen mensen binnen.

Door

Wil van Rijnswou

op 3 December 2018

Dag Joris, Heb je ervaring met de Sigma 35 mm Arte lens? Is die ook geschikt voor het maken van portretten. Dank voor je tijd en hartelijke groet, Wil

Door

Joris-Dijkema

op 3 December 2018

Hi Wil, geen eigen ervaring. Deze is wel te gebruiken maar een iets langere brandpuntsafstand geef je de optie om van een iets grotere afstand te werken. Bijvoorbeeld 50 of 85 mm.

Door

Willem Arbouw

op 8 December 2018

Beste Joris Hoi Joris, ik had informatie aangevraagd bij jouw eigenlijk niet voor mijzelf maar voor mijn vrouw. Zij had in het verleden een eenvoudige Sony Cybershot en vond fotograferen erg leuk en zag het wel zitten om daar haar hobby van te maken. Ik wil de haar verwennen voor haar verjaardag en dacht een hele mooie camera met objectief waarbij zij niet tegen enige beperkingen aanloopt. Het probleem is echter dat het haar niet lukt om met de camera om te gaan, dus camera amper gebruikt. De objectief die ik erbij had gekocht heeft ze zelfs nooit gebruikt. We zoeken nu een koper voor de camera en objectief gekocht in 2016 We overwegen nu een Sony DSC RX10 mark ? aan te schaffen want in februari gaan we naar Vietnam en wil ze uiteraard foto's maken. Kan jij ons helpen met aangeven wat de huidige waarde van de camera en objectief zijn. Gekocht op - 15/07/2016 Objectief Tamron 70-200mm f 2.8 AF Di USD Sony € 1.344,90 Sony SLT A77 mk II Body + 16-50mm € 1.398,75 Wat is de huidige waarde? Weet jij iemand die geintresseerd is? Mvrgr. Willem Arbouw

Door

Joris-Dijkema

op 10 December 2018

Hi Willem, Dit is wat ik wel vaker tegenkom. Een goede, dure camera geeft niet vanzelf betere foto's. Belangrijk is dat je ermee om kan gaan en dat er motivatie is om daar wat aan te doen. Met simpel materiaal en weten wat je doet kunnen prima resultaten worden gehaald. Qua waarde moet je kijken naar wat de camera nu nieuw kost, niet naar wat deze destijds kostte. Zuur maar zo is het wel. Een camera met weinig clicks is meer waard dan een camera met veel clicks. Lenzen houden in het algemeen makkelijker hun waarde. Kijk ook naar wat de prijzen zijn van dit materiaal als het 2e hands wordt aangeboden door een bedrijf. Jij moet daar wel een stukje onder gaan zitten met je prijs, zij bieden namelijk garantie. En kijk naar prijzen van particulieren op marktplaats of facebook groepen. Je zou bijvoorbeeld 60% van de huidige prijs kunnen proberen als verkoopprijs. Een Sony Cyber-shot DSC-RX10 camera (welke versie dan ook) kan je kopen, maar voor elke camera geldt: leer ermee omgaan. Bekijk hiervoor ook mijn Online fotografiecursus.

Door

Monique

op 10 December 2018

Hoi Joris, welke lens adviseer je voor Nikon d5600 te gebruiken voor t scherp en snel fotograferen can close up dierenogen? (Ik volg n opleiding iriscopie voor dieren). Gaat met name om honden en katten en die zitten vrijwel nooit lang stil, met ogen goed open en met de juiste lichtinval. Alvast bedankt!

Door

Joris-Dijkema

op 11 December 2018

Hallo Monique, Minimaal 300 mm. Bijvoorbeeld AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR. Bekijk ook mijn artikel Welke zoomlens voor Nikon? . Als je niet dichtbij kan komen, kan je ook nog 400 mm overwegen. Bijvoorbeeld de Tamron 18-400 mm lens maar die is wat duurder. Bij honden en katten is 300 mm mogelijk wel genoeg maar je moet even inschatten hoe dichtbij je kan komen. Niet stilzitten is inderdaad lastiger (en lichtval), belangrijk is om goed met de camera te kunnen omgaan zodat je wat sneller wordt. Dit kost even tijd en is normaal.

Door

Monique

op 11 December 2018

bedankt Joris. Nu kan ik altijd wel op een afstand van circa 50 cm een foto maken, zonder dat het dier zich ongemakkelijk voelt. Het is meer de snelheid van scherpstellen en genoeg lichtinval, waardoor het lastig is. Dus mijn vraag is of bijv een sigma 105mm niet n betere keuze is?

Door

Joris-Dijkema

op 11 December 2018

Hi Monique, 50 cm is op zich vrij dichtbij. Ik dacht dat het om grotere afstanden ging. Ik weet niet precies hoe groot het oog in beeld moet komen, je kan ook uitsnedes achteraf maken denk ik. De meeste vergroting bereik je met een macrolens. En in jouw geval betekent een langere macrolens meer afstand houden tot het dier en toch vergroting behalen. 105 mm is allround, om de maximale vergroting te behalen moet je wel dichterbij zijn dan 50 cm, bijv op 25 cm. 150 mm geeft wat meer 'werkafstand' maar die zijn duurder. Bekijk ook mijn artikelen over Canon macrolenzen of Nikon macrolenzen of Macrofotografie in het het algemeen.

Door

Wendy

op 13 December 2018

Hallo Joris, ik wil interieur en sfeerbeelden fotograferen welke camera en objectieven zou jij mij dan aanbevelen.

Door

Joris-Dijkema

op 14 December 2018

Ik had al gereageerd maar geeft niet. De Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM is voor je interieur zeker geschikt voor de weidsere foto's. Die Sigma lens die je noemt is minder belangrijk voor interieur. Goede set om mee te werken, het gaat om leren omgaan met je camera en om anders kijken.

Door

Wendy

op 14 December 2018

bedankt voor je featback, alleen kan de verkoper niet achterhalen hoeveel klicks er zijn gemaakt ook niet via jou opgegeven sites. hij zegt rond de 25.000.00. Gr Wendy

Door

Joris-Dijkema

op 14 December 2018

Je kan proberen dit in de onderhandeling te gebruiken om de prijs nog naar beneden te krijgen. Het verschil in jouw fotografie wordt niet gemaakt door een Canon 750D, 200D of 800D. Dus daar niet druk om maken :)

Door

Mirjam

op 14 December 2018

Hoi Joris, ik heb momenteel een Nikon D3100 met 18-105 (kit) en 50 mm (1.8) lens en ben wat aan het rondkijken voor een telelens. Twijfel nog tussen een AF-S Nikon 70-300 (tweedehands 300 euro) of meteen maar een hele nieuwe set (Nikon D5600, AF-P 18-55 en 70-300 G voor 800 euro, vanwege cashback actie maar 60 euro duurder dan de D5300 met dezelfde lenzen). Wat is jouw advies? Gaan voor de AF-S op de D3100, de D5300 combi of de D5600 combi? Wat biedt de meeste perspectieven voor de komende jaren hobby fotografie, waar ik het wel belangrijk vind dat de foto's mooi scherp zijn. Alvast bedankt, Mirjam

Door

Joris-Dijkema

op 15 December 2018

Hoi Mirjam, Het belangrijkste is een 70-300 mm lens ommat je daar mee mogelijkheden mee krijgt (meer zoom). De D3100 kan nog wel even mee maar is over een paar jaar wel een keer aan vervanging toe. Met name bij hogere ISO-waarden zijn nieuwere camera's beter. Toch is het belangrijkste dat je goed kan omgaan met je materiaal en dat je goed leert kijken. Alleen materiaal maakt het verschil niet voor je, mensen denk dat vaak wel. Een D5300 of D5600 maakt voor je foto's zelf ook niet uit. De Nikon AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR is heel goed en kost nieuw 300 euro (dan heb je garantie en een nieuwere lens) maar past niet op de D3100. Dat kan je nog mee laten wegen.

Door

Mirjam

op 30 December 2018

Hoi Joris, Bedankt voor je antwoord! Na lang wikken en wegen heb ik toch gekozen voor de D5600 met 18-55 en 70-300 lenzen. De cashback actie van Nikon én het feit dat ik de D3100 body direct kon inruilen voor een fair bedrag, speelde mee in de beslissing. De kantelbare touch screen van de D5600 is echt superhandig. Zo kan je direct op het schermpje de instellingen aanklikken (zoals sluitertijd aanpassen of bracketing instellen). En als je erop klikt in de live view, dan stelt de lens op dat punt scherp en wordt meteen een foto genomen. Gemak dient de mens ;-). Voor mij een voordeel tov de 5300 dat die 60 euro wel waard is. Volgens mij kan ik hier weer jaren mee vooruit! Hartelijke groet, Mirjam

Door

Joris-Dijkema

op 1 January 2019

Mirjam, mooi dat je een keuze hebt gemaakt! Touchscreen is intuïtiever, dat is wel zo. Gemak is zeker wat mensen willen, dat heb ik als docent ook gemerkt... Ik vind 60 euro ook geen groot verschil. Fijn dat je zo enthousiast bent.

Door

Wendy

op 15 December 2018

Hallo Joris, ik kom er niet uit wat voor mij nu de beste instapcamera voor interieur/sfeerfotografie is of de canon 750D zoals ik al had vermeld, heb nu een Nikon D5300 met een 18-105 mm DX VR & 55-300 mm DX VR op het oog. Wat zou jij mij aanbevelen. Vr gr Wendy

Door

Joris-Dijkema

op 15 December 2018

Hi Wendy, Of je nu een Canon 750D of een Nikon D5300 neemt, beide zijn geschikt. De Canon heeft een iets simpeler menu voor een beginner. Verder is de groothoeklens die je eerder noemde bij je Canon (Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM) geschikter voor de ruimtelijke foto's dan de Nikon 18-105 mm DX VR. Qua beeldkwaliteit ga je met beide camera's gewoon goede foto's maken, verschil wordt gemaakt door wat jij zelf kan. Je ontwikkeling is het belangrijkste.

Door

Demi

op 15 December 2018

Hoi joris, Ik wil ook gaan beginnen met fotografie. Ik heb zelf al veel gelezen over camera’s. Mijn voorkeur gaat wel uit naar een canon. Zelf heb ik de 200d en de 800d op het oog. Zijn dit goede camera’s om mee te beginnen? Zit er veel verschil tussen de 2 camera’s ? Zou u mij advies kunnen geven. Groeten Demi Maas

Door

Joris-Dijkema

op 16 December 2018

Hi Demi, Leuk, het zijn zeker prima camera's. Belangrijkste is wat je zelf kan en hoe je kijkt. Daarna je lens, daarna pas de camera. De 200D raad ik de meeste mensen aan, dan houd je geld over voor ontwikkeling en je lens. Als je echt gedetailleerde verschillen wil zien, bekijk dan dit artikel over de Canon 200D of 800D. Verder raad ik je aan de gratis E-books te downloaden, je ontvangt dan ook nog meer gratis tips. Geheel vrijblijvend allemaal.

Door

Tom

op 18 December 2018

Het Joris, Ik ben door het huidig gamma eens doorgegaan, en ben er niet slimmer op geworden. Of wel zijn de verwachtingen te hoog. In ieder geval zou ik van bestaand compact camera willen afstappen en een spiegelreflex kopen. Deze geven veel mooiere beelden als je dit vergelijkt met wat we nu vaak hebben. Waarschijnlijk zal dit op heden onze enige toestel zijn dat we willen aankopen (vanwege de duurdere kostprijs) vandaar we iets langer over de aankoop gaan. Maar de vereiste moeten dus een goed toestel zijn, makkelijk in gebruik, zullen ook veel binnen foto’s genomen worden en nu er een baby op komst is willen we ook alle momenten kunnen vastleggen. Zelf wou ik ook geen kitlens. 18-55 lijkt me wat te krap. En 2lenzen in de kit, weet niet of ik deze vaak ga wisselen voor de momenten. Wil een lens dat het grote geheel dekt. 18-135 zie ik vaak, maar ook 18-200/250 kan. Voor de binnenopnames wil ik ook direct een flitser bij kopen. Dus hele boterham, maar wil de volledige ervaring. Want voldoet het niet zou het toestel misschien terug in de kast verzeilt geraken. Wat van body/lens en flitser raad je me aan met uw ervaring.

Door

Joris-Dijkema

op 19 December 2018

Hi Tom, De spiegelreflexcamera kan mooiere beeldkwaliteit leveren maar het blijft wel zo dat je er ook mee om moet kunnen gaan. Het is niet de camera die vanzelf prachtige beelden levert. De canon is wat gebruiksvriendelijker qua menu's dan Nikon. Voor binnen foto's nemen is een lens waar veel licht doorheen kan heel goed. Een 50 mm f/1.8 bijvoorbeeld. Die kost rond 100 euro. Zie mijn artikel Beste portretlens. Dus 1 lens die alles kan is voor binnen niet helemaal realistisch. Verder kan je inderdaad bijvoorbeeld gaan voor een zoomlens tot 200 mm, dat is allrounder dan 135 mm. Bijvoorbeeld voor vakantie ook. Een 18-200 of 18-300 mm lens. Bekijk mijn artikel welke betaalbare telelens voor Canon. Qua body kan je bijvoorbeeld denken aan 1300D of 2000D. Voor een flitser moet je wel weten wat je doet. Een Yongnuo YN 685 is prima en veel voordeliger dan van Canon. Zie mijn artikel Welke flitser. Als je de 50 mm f/1.8 lens koopt, heb je niet meteen een flitser nodig. Je kan beter die lens kopen in het begin. Zeker voor de baby is het een geweldige lens.

Door

Tom

op 21 December 2018

Dank je wel voor de informatie.

Door

Tom

op 29 December 2018

Dank je wel voor de info. Heb onlangs een lens zien passeren canon 18-200 of de sigma 18-250 ? Aan welke zou ik als allround lens het meeste beleven. Beide goede kwaliteit?

Door

Joris-Dijkema

op 1 January 2019

Hi Tom, beide vind ik goede lenzen. De Sigma 18-250 is een lens waar cursisten tevreden mee zijn. Deze geeft meer bereik, in sommige gevallen is dat een voordeel. Daarom zou ik eerder voor die lens gaan. Bekijk anders ook even mijn artikel Welke betaalbare zoomlens voor Canon. Overigens noem ik die lenzen daar niet. Mogelijk ga ik dit daarmee nog uitbreiden in de toekomst.

Door

Kim

op 18 December 2018

Hoi Joris! Ik wil mijn oude hobby weer oppakken, namelijk fotografie. Ik heb al een aantal camera's voor ogen. Ik heb een aantal eisen en ik ben benieuwd welke camera jij mij adviseert! Ik wil namelijk actiefoto’s kunnen maken, eventueel sportfoto’s, dierenfoto’s en ook scherpe foto’s van mensen! Groetjes, Kim

Door

Joris-Dijkema

op 19 December 2018

Ik heb net bij je andere vraag al geantwoord :)

Door

Kim

op 18 December 2018

Hoi Joris! (Update) Ik wil mijn oude hobby weer oppakken, namelijk fotografie. Ik heb al een aantal camera's voor ogen. Ik heb een aantal eisen en ik ben benieuwd welke camera jij mij adviseert! Ik wil namelijk actiefoto’s kunnen maken, eventueel sportfoto’s, dierenfoto’s en ook scherpe foto’s van mensen! De context waarin ik mensen wil fotograferen is meestal buiten, ik denk dat het sowieso veelal buiten zal zijn! Een richtprijs voor mij is tussen de 500 en 750 euro. Wat ik nu op het oog heb is Sony A6000.. wat denk jij hiervan? Of zijn er nog andere camera's die jij mij aanraadt? Ik zie namelijk dat die Sony A6000 al van 2014 is, maar nu nog wel sterk aangeraden wordt. Groetjes, Kim

Door

Joris-Dijkema

op 19 December 2018

Hi Kim, Leuk dat je enthousiast bent en weer wil beginnen. Voor sport en actie (en dieren) is wat snelheid fijn. Niet de langzaamste camera dus. Op zich is een Sony A6000 een goede camera ja. Bekijk ook even mijn artikel Beste Systeemcamera (daar heb ik het ook over de Sony A6000 en voor- en nadelen). Hij is heel snel. Alleen je meot ook budget hebben voor lenzen. Een telelens moet je erbij hebben, die 50-210 mm die ik noem in dat artikel over systeemcamera's. Een portretlens is wel duurder bij een Sony systeemcamera, een 50 mm f/1.8 is heel mooi voor geposeerde portretten maar kost wel 275 bij Sony. Zou je voor bijvoorbeeld een Canon of nikon spiegelreflexcamera gaan, dan heb je zo'n 50 mm f/1.8 lens voor rond 100 euro. Alleen de spiegelreflexcamera's zijn wel trager voor sport en actie en ook wat groter. Ik vind op zich een Sony A6000 een geen gekke keuze, maar realiseer je dat lenzen (met name zo'n 50 mm f/1.8) of een langere lens (bijv. 300 mm) een stuk duurder is. Voor dieren is in sommige gevallen 210 mm niet genoeg. Je kunt er wel mee beginnen en later evt. nog een langere lens kopen.

Door

Wiel Verbeet

op 19 December 2018

Beste heer Dijkema, Ik overweeg de aanschaf van een spiegelreflexcamera. De keus zal gaan tussen de Canon eos 2000d en de Nikon d3400. Uw artikel over de beste camera heeft me een heel eind geholpen, maar de volgende items bemoeilijken mijn keuze. Met de canon eos 2000d, kun je foto's niet in RAW-formaat opslaan, wat naar ik heb gehoord, van belang is als je foto's maakt van het noorderlicht. En naar het noorderlicht ga ik begin volgend jaar naar toe. De nikon d3400 heeft geen wifi. Kan dit worden opgevangen met de aanwezige bluetooth? Kunt u mij een goed advies geven met keuze voor een van deze 2 camera's? Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet. Hoogachtend, Wiel Verbeet.

Door

Joris-Dijkema

op 19 December 2018

Hi Wiel, Met de Canon EOS 2000D kan je ook fotograferen in RAW. Dus dat klopt niet. Een RAW foto is wel wat beter te bewerken, bijvoorbeeld als deze te donker zou zijn of als kleuren niet zouden kloppen. Ik gebruik zelf de bluetooth functie niet. Ik vind dat soort dingen wat minder belangrijk dan zaken die invloed hebben op de foto's zelf. Beide camera's zijn te gebruiken, voor Noorderlicht vind ik de D3400 wel wat beter omdat deze beter omgaat met weinig licht en dat altijd zo is bij noorderlicht. Alleen ik wil er wel bij vermelden dat je echt moet weten wat je moet doen bij noorderlicht. Het is eigenlijk geen onderwerp voor een beginner, je moet echt je camera onder controle hebben ervoor. Het is hetzelfde als je rijbewijs nog niet hebben en al met vrachtwagen willen rijden, dat is het eerlijke antwoord. Ook heb je het liefst een lens nodig waar veel licht doorheen kan, bij voorkeur f/2.8.

Door

Robert

op 20 December 2018

Beste Joris, Ik heb jouw stukjes gelezen en was hiervan onder de indruk, nu wil ik ga starten met fotograferen en wil eigenlijk komend weekend een camera gaan aanschaffen. Als ik de testen, reviews en stukken lees is een Nikon een goede aanschaf nu zag ik een leuke combideal van een d3500 met twee objectieven de standaard en een 70-300mm objectief bij kamera express met een cashback, waardoor de set op 550 euro uit komt na aftrek van de cashback. Denk jij dat ik hier goed aan doe, ik zal voornamelijk vakantiefoto’s gaan maken en heb niet de ambitie om fotograaf te worden. Ik had een beetje een idee om ca. 500 euro te spenderen dus dit kwam aardig in de richting.

Door

Robert

op 20 December 2018

sorry vergeten aan te geven het zou om deze lenzen gaan AF-P 18-55mm VR + AF-P 70-300mm VR

Door

Joris-Dijkema

op 20 December 2018

Hi Robert, Dank je voor je aanvulling.

Door

Joris-Dijkema

op 20 December 2018

Hi Robert, Dank je wel voor je compliment. De set die je noemt (Nikon D3500 en AF-P 18-55mm VR + AF-P 70-300mm VR) is zeker mooi. Die Nikon AF-P 70-300 mm VR lens raad ik vaak aan. 300 mm is een heel mooi bereik voor vakantiefoto's en de lens is ook goed voor bewegende onderwerpen. Het is goed dat je die 2e lens erbij neemt, want alleen de lens van 18-55 mm is beperkt.

Door

Rob Andreas

op 24 December 2018

Hallo Joris, Ik ben op zoek naar een nieuwe DSLR. Ik heb ruim 25 jaar een Canon A1 gebuikt en sinds het digitale tijdperk overgestapt op een Pentax K10D met een Tamron 18-270 9 ( en een Canon Powershot 220SX) Nu heeft de Tamron het begeven. Ik kan een nieuwe lens aanschaffen voor de K10D. Maar deze camera heeft ook het eeuwige leven niet ( nu 12 jaar oud). Ik overweeg nu een Canon 80D of een Nikon D7500 aan te schaffen met een Tamron 16-300 of 18-400 of een Sigma 18-250 of 18-300. Ik maak voornamelijk landschaps- en natuurfoto's (dus ook wild). Maar in de stad wil ik ook graag architectuur vast leggen, mensen fotograferen en zo nu en dan een portretje maken. En ik wil persé een zoom om niet met meerdere lenzen op pad te hoeven en vaak te moeten wisselen van lens. Graag zou ik je advies horen in deze. Bij voorbaat dank voor je reactie

Door

Joris-Dijkema

op 11 January 2019

Hallo Rob, Deze vraag is aan mijn aandacht ontsnapt, excuses daarvoor. Ik vind het verstandig om voor een Canon of Nikon te gaan. De Canon EOS 80D heeft deze voordelen: 24 megapixels i.p.v. 21, meer kruislingsgevoelige scherpstelpunten 45 ipv 15), NFC. De D7500 is nieuwer en heeft ook een aantal voordelen: de ISO kan hoger en de prestaties bij hoge ISO zijn zo'n ruime 20% beter (Nikon is daar standaard wat beter in dan Canon), 51 scherpstelpunten ipv 45 (maar wel minder kruislingsgevoelige; alsnog prima), 8 foto's per seconde in plaats van 7, de camera is lichter (640 gram ipv 730 gram), 4k video vs Full HD, de camera gaat volgens de fabrikant 150.000 clicks mee ipv 100.000 bij de Canon 80D (slechts een voorspelling), iets betere prestaties in situaties van zowel lichte als donkere delen in één foto (dynamisch bereik). Beide zijn echt prima, de D7500 is overall wel iets beter als ik moet kiezen. Nikon is in het algemeen qua prijzen van lenzen duurder, maar dat maakt in geval van de 18-400 mm niet uit. Voor wild vind ik 400 mm wel mooi (250 is tekort). Je bent heel allround met je 18-400 mm.

Door

Fendo

op 26 December 2018

Hallo Joris, Ik fotografeer nu als beginneling met een "oude" Fujifilm Finepix S8600 Compactcamera. Ik gebruik voornamelijk de automatische stand en portretstand omdat deze heel lastig is met kiezen van diafragma en witbalans etc.Ik wil eigenlijk een DSLR voor natuurfoto's, roofvogels,maar ook voor mooie wolkenluchten. Dus de juiste belichting en witbalansinstelling is voor de laatste belangrijk. Ook fotografeer ik spontane foto's van mijn kleinkinderen. Welke instapcamera's zijn hiervoor het beste te gebruiken? Mijn budget is niet zo groot, dus ook de evt. toekomstige lenzen moeten niet te duur zijn. Waarbij ook geldt dat voor sommige natuurfotp's inzoomen ook af en toe belangrijk is. (Konijnen in de verte, onbereikbare plaatsen voor paddestoelen, etc.).

Door

Joris-Dijkema

op 28 December 2018

Hi Fendo, Leuk dat je meer wil. Voor natuur en met name voor roofvogels is een langere lens een aanrader. Qua camera is een instapmodel goed. Alleen zou ik niet de langzaamste camera nemen ivm je vogelfoto's en de kleinkinderen (als ze zouden spelen). Je kan denken aan Nikon D3400 of D3500 (maakt niet veel uit) of eventueel een D5300 met 18-55 kitlens. Verder een Nikon Af-P 70-300 mm telezoomlens. Daar zou ik niet op bezuinigen, die biedt echt heel veel waarde voor dat geld. Voor portretten binnen van de kleinkinderen: Yongnuo 50 mm f/1.8 portretlens. Je kan betere de D3400 nemen en wel beide genoemde lenzen dan een D5300 zonder goede lenzen. Alleen voor roofvogels blijf je gauw lengte tekort houden. Als je ook nog mijn mening wil horen over Canon camera + lenzen, dan moet je nog maar een berichtje plaatsen op het blog. Belangrijk is leren omgaan met de camera, want er komen niet vanzelf veel betere foto's met een andere camera.

Door

Fendo

op 30 December 2018

Beste Joris, Ik vind de keuze tussen de Nikon D 3400 en de Canon EOS 2000D moeilijk. De Nikon zou het beter doen bij minder licht en heeft meer foto's per seconde, nl. 5. De Canon heeft een eenvouderige menustructuur en is beter bij tegenlicht zoals volle maan en zonsopkomst/ondergang, als ik jou artikel goed begrijp. Voornaamste verschillen voor mij zijn eigenlijk meer foto's per seconde van de Nikon en het eenvouderige menu van de Canon. Ik weet dat jij niet voor mij kan beslissen maar zit er veel verschil in het menu? Ik wil vooral om leren gaan met diafragma, scherptediepte, handmatige (over en onder) belichting en sluitertijden. Als ik hiermee simpel kan experimenteren om de verschillende resultaten te vergelijken en daarna toe te passen ben ik al een heel eind.

Door

John

op 27 December 2018

Beste Joris, Ik ben voornemens om de Canon eos 200D aan te schaffen als mijn eerste spiegelreflexcamera.. Ik zal voor het merendeel landschappen, natuur, architectuur en vakantiefoto's gaan maken. Kun jij mij adviseren in een betaalbare lens?

Door

Joris-Dijkema

op 1 January 2019

Hi John, leuk dat je een DSLR gaat kopen. Ik raad je sowieso wel een zoomlens aan voor vakantie, landschap en natuur. Je kan ofwel gaan voor een superzoomlens, bijvoorbeeld een Sigma 18-300 mm lens. Ofwel voor bijvoorbeeld een Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM. Die laatste is ook heel goed en voordeliger, maar dan moet je voor de ruimtelijke beelden bijv. de 18-55 mm kitlens gebruiken. Bekijk mijn artikel Welke betaalbare zoomlens voor Canon even.

Door

Joris Dijkema

op 28 December 2018

Hallo Bertina, Zoals toegezegd hierbij advies. Instappakket: Canon EOS 200D body Kitlens van 18-55 mm Canon EF 50 mm f/1.8 STM (geweldig voor portretfoto’s maar vergelijkbare lens is evt. gratis bij mij te lenen tijdens de cursus) Canon EF-S 55-250 mm f/4 – 5.6 IS STM Semi-professionele camera: Canon EOS 80D Sigma 17-50 mm f/2.8 voor Canon (je bent dan wat flexibeler dan met de hierboven genoemde Canon EF 50 mm f/1.8 STM omdat je ook kan zoomen; bijvoorbeeld voor gezinsfotografie/portretfotografie binnen handiger) Canon EF-S 55-250 mm f/4 – 5.6 IS STM Reservebatterij is handig De menu’s vind ik eenvoudiger bij Canon inderdaad.

Door

Dyckmans

op 4 January 2019

Hallo, Ik heb bijna de pensioenleeftijd bereikt en wil me toeleggen op fotografie, Ik ben ven plan om dit beginnersmodel aan te schaffen, NIKON D3500 + AF-P DX 18-55 VR + AF-P DX 70-300. Lijkt dit je wat en welke accesoires raad je me aan om als beginner aan te schaffen. Zonnekap, filter...

Door

Joris-Dijkema

op 9 January 2019

Hallo Dyckmans, Door de kerstvakantie een wat latere reactie. Het is zeker een goede set, de Nikon AF-P 70-300 mm zoomlens is heel goed. Qua accessoires is een zonnekap een aanrader (als deze niet al bij de lens zit). Verder heb je niet veel nodig en raad ik aan te investeren in je ontwikkeling.

Door

Ronny

op 12 January 2019

Dank u voor de rs. Ik heb nog wel wat spullen bijgekocht, zoals zonnekap voor beide lenzen, cpl en nd filters van haida ( nano pro ) sirui statief en extra batterij. Nu wat experimenteren ( reisje naar de Algarve ) en in de nabije toekomst cursus volgen. Ik zal zo nu en dan wel wat tips nodig hebben , dus ga ik zeker je blog blijven volgen. Ik heb er als leek al heel wat van opgestoken.

Door

Teuntje

op 12 January 2019

Hallo Joris, met veel interesse heb ik een aantal artikelen gelezen op je website. Ik overweeg een spiegelreflex camera te kopen. Zou je me willen helpen met wat persoonlijk advies? Ik gebruik nu mijn telefoon met dual focus camera en ik heb een compact camera, die ik toch niet zo vaak pak. Ik fotografeer graag, heb lange tijd geleden een fotografie cursus gedaan, maar fotografeer vooral op de automatische stand. Ik wil mijn vaardigheden graag verbeteren. Ik zoek een betaalbare camera (heb niet een specifiek budget in gedachten) die gebruiksvriendelijk is en liefst niet te groot/zwaar. Ik fotografeer graag mensen, maar ook macrofotografie en landschappen. Ik vind het lastig om binnen en bij donker goede kwaliteitsfoto's te maken. Net als ik er ook vaak tegenaan loop dat de grote verschillen qua licht tot over of onderbelichte delen leiden (ik woon in de tropen). Heb je ook suggesties voor lenzen? Daar heb ik me nog nooit in verdiept. Alvast bedankt voor je mee denken en advies. Hartelijke groet uit yangon, Teuntje

Door

Joris-Dijkema

op 17 January 2019

Hallo Teuntje, dank voor je uitleg. Inspirerend waar je woont trouwens. Ik raad wie niet zo ervaren is in principe vaak een instapmodel spiegelreflexcamera aan of een systeemcamera. Voor macro zijn er meer opties met een spiegelreflexcamera. Het enige is dat het in de tropen mogelijk vochtig is. Als dat zo is en je camera zou eerder wat nattig worden, dan kan je overwegen een camera te nemen die weathersealed is maar die zijn meteen veel duurder (het begint dan bij de 80D = semi pro). Als dat niet zo vaak zo is, kan je bijv. denken aan een Canon EOS 200D als body. Die is ook wat makkelijker te bedienen. Bij minder licht is het wat moeilijker fotograferen, beginnen met bij meer licht is beter. Grote verschillen tussen licht en donker in 1 scene is voor een camera moeilijker dan onze ogen, dat gaat ook wat verder voor een beginner. HDR is dan eventueel een optie. Qua lenzen: bekijk mijn artikel welke betaalbare zoomlens voor Canon. Een all in one is bijv. Sigma 18-300 mm. Canon 55-250 mm f/4-5.6 IS STM is geweldig voor die prijs, alleen je moet dan soms wisselen. Wil je krachtige en creatiever leren fotograferen met duidelijke uitleg, bekijk dan mijn fotografiecursus met mijn 4-Stappenplan.

Door

HD

op 15 January 2019

Hoi Joris, Goeie site met veel informatie, dank daarvoor!! Ik heb een aantal jaar geleden een samsung systeemcamera gekocht, maar veel spijt van omdat ze gestopt zijn met productie van camera's en daardoor lenzen ook nauwelijks meer verkrijgbaar zijn. Dus wil nu graag terug naar de basis en een merk waarvan ik makkelijk lenzen kan kopen :). Twijfel ontzettend tussen een Nikon D3500 of een Canon EOS 200d. Wil in ieder geval een 50mm lens aanschaffen voor portretten (of moet ik bij deze camera's dan juist een 35mm kiezen?). Wil de camera de komende tijd vooral gebruiken om onze kleine die op komst is te fotograferen en daarnaast tijdens vakanties. Wat zou jij aanraden? Veel dank alvast!

Door

Joris-Dijkema

op 17 January 2019

Hi HD, Samsung is een doodlopend spoor inderdaad. Beide zijn prima camera's. De 200D is qua menu wat makkelijker dan de Nikon. Het maakt verder niet veel uit. Een 50 mm f/1.8 is mooi voor binnen. Je kan iets verder weg blijven voor portret (alelen gezicht). Wil je iets weidsere foto's maken, dan kan je gaan voor 35 mm f/1.8. Yongnuo heeft deze ook. Meestal raad ik 50 mm f/1.8 aan, ik ben wel een fan van alleen het gezicht of een deel daarvan, is wat intiemer. En binnen zijn de achtergronden vaak toch niet ideaal. Voor vakanties een langere lens erbij, minimaal 200 mm. Bekijk mijn artokel over Canon zoomlenzen anders even. Er volgen meer tips als je krachtige & creatiever wil fotograferen, bekijk dan mijn cursus met helder stappenplan

Door

Alexandra

op 17 January 2019

Welke camera is het beste voor natuur/dierenfotografie (inclusief insecten en foto's in t donker, die ook geschikt is voor afdrukken en weathersealed is.

Reactie plaatsen

Koekje erbij?