Koekje erbij?

Page content

article content

Beste spiegelreflexcamera voor beginners 2018: onafhankelijk advies

Spiegelreflexcamera‘s, er zijn er zoveel en het is vaak moeilijk om te kiezen welke camera je nu koopt of bij jou past. Een dure miskoop is zonde natuurlijk. In dit artikel ontdek je de beste spiegelreflexcamera’s voor beginners in 2018. Dit advies wordt gebaseerd op jarenlange ervaring als fotografiedocent. Daardoor heb ik veel camera’s leren kennen, verdiepte ik me in handleidingen en zag ik wat mensen prettig vonden en wat juist niet.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij wat jij koop of bij wie. Onderaan kan je ook een vraag stellen waarop ik persoonlijk antwoord. Ook ik kon door de bomen het bos niet meer zien toen ik begon met fotografie.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>> (klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek en boordevol inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Inhoudsopgave

 • Wat is een spiegelreflexcamera?
 • Spiegelreflexcamera of systeemcamera?
 • Eigenschappen van een spiegelreflexcamera voor beginners
 • Welk merk spiegelreflexcamera kopen: Nikon, Canon Sony en meer
 • Nikon vs Canon spiegelreflexcamera’s voor beginners:
  • Nikon D3400 vs Canon EOS 2000D/4000D
  • Nikon D3400 vs Canon EOS 1300D
  • Nikon D5300 vs Canon EOS 200D
  • Nikon D5300 vs Canon EOS 750/760D
  • Nikon D5600 vs Canon EOS 800D
 • Conclusie

Wat is een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera (ook wel Digital Single Lens Reflex: DSLR) genoemd is nog steeds de populairste camera. Deze camera zie ik het meest op mijn cursussen, zo’n 80% van mijn cursisten gebruikt een spiegelreflexcamera. Zelf gebruik ik deze ook.

Bij een spiegelreflexcamera kijk je door de zoeker naar je onderwerp (en niet op je LCD-scherm van je camera; dit kan vaak wel maar door je zoeker kijk je beter). In de spiegelreflexcamera zit een spiegel. Die is nodig zodat jij door je zoeker het onderwerp ziet. Het beeld wordt nog een keer gekaatst in de camera zodat je het niet op z’n kop ziet maar normaal.

Voor het maken van een foto is er licht nodig. Fotografie betekent ook letterlijk ‘schrijven met licht’. Bij het maken van een foto hoor je vaak dat bekende geluidje van een spiegelreflexcamera. Dit komt omdat de spiegel opklapt (en weer terugklapt) om het licht door te laten, want zonder licht geen foto.

De hoeveelheid licht die door de lens naar de camera kan, wordt geregeld door je diafragma (groter of kleiner gat in de lens). Dit kan je zelf instellen met je camera, dus je draait wat aan je cameraknoppen en dan wordt het gat in de lens groter of kleiner. Die twee communiceren zo met elkaar. Vervolgens wordt met kleine gordijntjes in de camera bepaald hoe lang het licht wordt verzameld voor de foto, eigenlijk hoe lang het licht op de sensor valt.

Wat is de sensor dan? De sensor heeft het fotorolletje vervangen! In de analoge tijd moest je telkens een fotorolletje plaatsen in je camera en dat rolletje moest worden belicht. Daar moest het licht op vallen. Duur om telkens een rolletje te wisselen en niet heel handig, maar mensen keken wel beter voor ze klikten ;-).  Nu valt het licht op een chipje in de camera die we de sensor noemer. Je kan direct je foto’s terugzien en kunt veel meer foto’s maken zonder hoge kosten. Als docent is het ook een enorm voordeel dat mensen een digitale camera hebben in plaats van analoog. Het resultaat van camera-instellingen is direct zichtbaar, ik kan mensen direct laten zien wat het (creatieve) verschil is tussen bepaalde instellingen. Hoe denk je dat het zou zijn met een analoge camera? Later pas dat rolletje ontwikkelen en dan weet je als beginner echt niet meer hoe je je camera bij foto X of Y ook al weer had ingesteld.

Bij het maken van een foto klapt de spiegel dus op, er komt licht door het diafragma (gat dat groter of kleiner kan worden gemaakt met je camera-instellingen), dan gaat het licht langs de gordijntjes in de camera (sluitertijd: zo wordt bepaalt hoe lang er licht wordt verzameld) en valt het op de beeldsensor (chipje in de camera). We kunnen die sensor ook nog gevoeliger maken voor het licht, dit doen we met de ISO. Ook een instelling op je spiegelreflexcamera.

Spiegelreflexcamera of systeemcamera? 

Naast spiegelreflexcamera’s zijn er ook sinds een aantal jaren ook steeds meer systeemcamera’s (ze zijn wat kleiner en lichter maar je bent lenzen erbij vaak ook wat duurder uit). Verder zijn er ook compactcamera’s (daarmee kan je geen lens wisselen). Bekijk mijn artikel over een nieuwe camera kopen: spiegelreflexcamera, systeemcamera of compactcamera? als je nog niet weet of je een spiegelreflexcamera, systeemcamera of compactcamera wil kopen. Dit artikel gaat over spiegelreflexcamera’s voor beginners.

Eigenschappen van een spiegelreflexcamera voor beginners

Spiegelreflexcamera’s hebben natuurlijk bepaalde eigenschappen, zo kun je ze ook met elkaar vergelijken. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

 • gebruiksvriendelijkheid van menu’s of knoppen
 • beeldkwaliteit
 • grootte van de sensor (fullframe of cropsensor)
 • kwaliteit van de autofocus (het scherpstelsysteem)
 • grootte, gewicht
 • bouwkwaliteit (afgedicht tegen water of niet)
 • snelheid (hoeveel foto’s per seconde)
 • resolutie van de foto’s (aantal megapixels)
 • Liveview (kan je live op je LCD-scherm zien wat je fotografeert)
 • videomogelijkheden
 • Wifi en andere connectiemogelijkheden met moderne apparaten en GPS
 • functies om in moeilijke lichtsituaties betere resultaten te geven

In mijn artikel Eigenschappen om spiegelreflexcamera’s met elkaar te vergelijken ga ik dieper in op de eigenschappen die ik hierboven noemde.

Welk merk spiegelreflexcamera kopen? Nikon, Canon & Sony en meer

Er zijn verschillende merken spiegelreflexcamera’s. De twee grootste merken voor een spiegelreflexcamera zijn Nikon en Canon.

Er zijn meer merken spiegelreflexcamera’s, zoals Sony, Pentax of Olympus. Sony richt zich tegenwoordig vooral op de systeemcamera’s (zie ook mijn artikel Welke Sony Systeemcamera kopen?). Pentax maakt nog zeker wel spiegelreflexcamera’s en Olpympus richt zich ook vooral op haar systeemcamera’s.

Als je een spiegelreflexcamera wil kopen, dan raad ik je aan om een Nikon of Canon spiegelreflexcamera te kopen. In mijn artikel Waarom ik vaak een Nikon of Canon spiegelreflexcamera adviseer zónder dat deze camera’s beter zijn ontdek je uitgebreid waarom. In het kort komt het erop neer dat je een enorme keuze hebt als het gaat om lenzen (ook van andere merken zoals Tamron & Sigma), tweedehands (kan je veel geld besparen) en ook qua accessoires is het een voordeel. Je koopt namelijk ook makkelijk een voordelige flitser voor een Canon of Nikon spiegelreflexcamera.

In het artikel dat je nu leest wordt het zo tijd om de concrete camera’s te gaan bespreken en je te adviseren.

Belangrijk advies: houd budget over voor lenzen en je ontwikkeling. Met een duurdere camera en meer functies ga je niet beter fotograferen. Het gaat om leren kijken & je camera kunnen instellen.

Nikon vs Canon: beste spiegelreflexcamera’s voor beginners

In dit artikel worden zometeen deze beginnerscamera’s van Nikon en Canon besproken en met elkaar vergeleken.

 • Nikon D3400 vs Canon EOS 2000D/4000D
 • Nikon D3400 vs Canon EOS 1300D
 • Nikon D5300 vs Canon EOS 200D
 • Nikon D5300 vs Canon EOS 750/760D
 • Nikon D5600 vs Canon EOS 800D

Bij de vergelijking begin ik telkens bij de voordeligste spiegelreflexamera’s qua prijs.

De vergelijking van deze toestellen is als volgt opgebouwd:

 • Redenen om de ene camera te kopen
 • Redenen om de andere camera camera te kopen
 • Gezamenlijke sterke punten
 • Gezamenlijke zwakke punten

Nikon D3400 vs Canon EOS 1300D kopen

Nikon D3400 vs Canon EOS 2000 of 4000D

De Nikon D3400 kwam in augustus 2016 als opvolger op de markt van de populaire Nikon D3300. De Canon EOS 2000D (deze heet soms ook T7) en 4000D kwamen later op de markt, namelijk in februari 2018 en in Nederland een paar maanden later. Dit zijn echte instapmodellen, de voordeligste spiegelreflexcamera’s van Nikon en Canon voor beginners.

De 2000D en 4000D van Canon lijken zo op elkaar, dat ik die even samen neem in de vergelijking. Anders komt er geen einde aan dit artikel en waarschijnlijk heb je net als ik nog meer te doen 😉

De kleine verschillen tussen de Canon 2000D en 4000D zijn: de 2000D heeft 24 megapixels en de 4000D 18 megapixels, het LCD-scherm van de 2000D is beter (geen invloed op de foto’s zelf) en de 2000D heeft Wifi en NFC; de 4000D enkel Wifi).

Redenen om de Nikon D3400 te kopen

 • 24 megapixels vs 18 megapixels van de Canon EOS 4000D (de Canon EOS 2000D heeft ook 24 megapixels). Zowel 18 als 24 megapixels is meer dan genoeg voor wie begint.
 • Hogere maximale ISO: 25.600 vs 12.800. De prestaties van Nikon camera’s zijn bij minder licht (hogere ISO) beter dan die van Canon camera’s (minder ruis; dat betekent een wat hogere beeldkwaliteit). Toch is dit niet iets om je als beginner druk om te maken. Zelf ben ik Canon gebruiker en natuurlijk levert Canon ook prima kwaliteit.
 • Iets meer scherpstelpunten: 11 vs 9. Dit is ook geen groot verschil.
 • Sneller bij continu-opnamen: 5 foto’s per seconde i.p.v. 3. Bij het fotograferen van bewegende onderwerpen zoals kinderen die spelen, dieren of sporters heb je meer kans op het juiste moment als je meer foto’s per seconde kunt maken. 5 foto’s per seconde of 3, dat is dan wel een verschil. Sommige momenten zijn gewoon niet te ‘timen’.
 • Lange batterijduur bij één oplaadbeurt (zo’n 1200 foto’s vs 500), praktischer.
 • Lichter: 395 gram vs 475 gram.
 • Bluetooth
 • Op afstand te bedienen met smartphone, echt een bijzaak wat mij betreft. Ik gebruik zo’n functie zelf nooit.

Redenen om de Canon EOS 2000D of de 4000D te kopen

 • De camera is voor een beginner gemakkelijker te bedienen en de menu’s zijn wat eenvoudiger en overzichtelijker. Dit baseer ik op de afgelopen 3 jaar waarin ik intensief beginnende fotografen heb begeleid in mijn cursussen (3 en regelmatig ook 4 cursusgroepen per week was normaal; ik zag daardoor heel veel camera’s en ervaringen van mensen). Weet jij van je zelf dat je hier niet zo handig in bent, dan is Canon gemakkelijker als je begint). Bij de Nikon moet je bijvoorbeeld een instelling wijzigen om uberhaupt te kunnen zien met welke instellingen je een foto hebt gemaakt. De menu’s zijn wat uitgebreider.
 • Niet specifiek voor deze vergelijking maar in het algemeen geldt wel dat de prijzen van Nikon lenzen vaak hoger liggen dan bij Canon. De keuze voor een bepaald merk camera heeft natuurlijk ook gevolgen voor de lenzen die je nodig hebt. Je bent Nikon wat dat betreft dus eerder wat meer geld kwijt.
 • Ingebouwde Wifi, voor sommige mensen is dit belangrijk.
 • Bracketingfunctie. Hiermee kun je snel achter elkaar foto’s maken met een verschillende belichting. Die foto’s kunnen dan in een programma worden samengevoegd. Deze functie wordt vooral gebruikt bij moeilijke lichtsituaties, zoals bij landschapsfotografie van zonsopkomst- of zonsondergangen of bij het fotograferen van huizen waarbij je te maken hebt met fel licht dat door de ramen komt. Eigenlijk is dit geen functie die een echte beginner nog niet gebruikt. Denk je juist de ambititie te hebben deze onderwerpen te gaan fotograferen, dan is de Canon EOS 2000D of 4000D hiervoor wat beter uitgerust. Dat betekent niet dat je die foto’s niet maken maken met de Nikon D3400, alleen het duurt wat langer want het kan niet automatisch snel achter elkaar.
 • NFC (moderne connectiemogelijkheden met digitale apparaten).

Gezamenlijke sterke punten

 • Betaalbaar
 • Beginnerscamera, dus niet té ingewikkeld. Regelmatig zie ik mensen die een camera kopen die niet gemaakt is voor een beginner. Gevolg: het is moeilijker voor ze geworden.
 • Goed modern LCD-scherm ondanks het feit dat het een instapmodel is. De Canon EOS 2000D heeft een beter LCD-scherm dan de 4000D.
 • Mogelijkheid om een externe flitser te gebruiken (op de hotshoe te plaatsen)

Gezamenlijke zwakke punten

 • Niet afgedicht tegen water (geen weathersealing). Extra opletten bij nattigheid of regen dus. Gebruik sowieso een regenhoes.
 • Geen beeldstabilisatie in de body om trilling van je eigen handen te compenseren (wel vaak in lenzen; sommige camera’s hebben beeldstabilisatie in de body zoals een aantal Sony modellen).

Nikon D3400 of Canon EOS 1300D

Nikon D3400 vs Canon EOS 1300D

De Nikon D3400 kwam in augustus 2016 als opvolger op de markt van de populaire Nikon D3300. De Canon EOS 1300D (soms ook T6 genoemd) kwam in maart 2016 op de markt.

Redenen om de Nikon D3400 te kopen

 • 24 megapixels vs 18 megapixels van de Canon EOS 1300D. Dit is wat mij betreft niet doorslaggevend.
 • Hogere maximale ISO: 25.600 vs 6.400. De prestaties van Nikon camera’s zijn ook beter dan die van Canon camera’s (minder ruis op hogere ISO-waarden).
 • Iets meer scherpstelpunten: 11 vs 9
 • Sneller bij continu-opnamen: 5 per seconde i.p.v. 3. Dit is best een verschil als jij in jouw fotografie veel afhankelijk bent van nét dat juiste moment.
 • Lange batterijduur bij één oplaadbeurt (zo’n 1200 foto’s vs 500)
 • Lichter: 395 gram vs 485 gram.
 • Bluetooth
 • Op afstand te bedienen met smartphone.

Redenen om de Canon EOS 1300D te kopen

 • De camera is voor een beginner gemakkelijker te bedienen en de menu’s zijn wat eenvoudiger en overzichtelijker. Weet jij van je zelf dat je hier niet zo handig in bent, dan is Canon gemakkelijker als je begint). Bij de Nikon moet je bijvoorbeeld een instellingen wijzigen om uberhaupt te kunnen zien met welke instellingen je een foto hebt gemaakt.
 • Niet specifiek voor deze vergelijking maar in het algemeen geldt wel dat de prijzen van Nikon lenzen vaak hoger liggen dan bij Canon. De keuze voor een bepaald merk camera heeft natuurlijk ook gevolgen voor de lenzen die je nodig hebt.
 • Ingebouwde Wifi.
 • Bracketingfunctie. Dit kan worden gebruikt als je iets verder bent met je fotografie in lastige lichtomstandigheden (bijvoorbeeld in landschapsfotografie met tegenlicht).
 • NFC (moderne connectiemogelijkheden met digitale apparaten)

Gezamenlijke sterke punten

 • Betaalbaar
 • Goed modern LCD-scherm ondanks het feit dat het een instapmodel is
 • Mogelijkheid om een externe flitser te gebruiken (op de hotshoe te plaatsen)

Gezamenlijke zwakke punten

 • Niet afgedicht tegen water (geen weathersealing). Extra opletten bij nattigheid of regen dus. Gebruik sowieso een regenhoes.
 • Geen beeldstabilisatie in de body (wel vaak in lenzen; sommige camera’s hebben beeldstabilisatie in de body zoals een aantal Sony modellen).

Nikon D5300 of Canon EOS 200D

Nikon D5300 vs Canon EOS 200D

De Canon EOS 200D kwam in juni 2017 op de markt als de opvolger dan de Canon EOS 100D (de 100D was destijds de kleinste spiegelreflexcamera van Canon. De Nikon D5300 kwam in december 2014 op de markt als de opvolger dan de veel gebruikte Nikon D5200.

Redenen om de Nikon D5300 te kopen

 • Autofocus (scherpstelsysteem). De D5300 heeft een beter autofocussysteem. 39 scherpstelpunten vs 9 van de Canon EOS 200D. Ook is de kwaliteit van de scherpstelpunten beter. Toch is het heel moeilijk om aan te geven hoeveel dit in de praktijk nu uitmaakt en wanneer precies. Ook cursisten met een Canon EOS 200D maken goede foto’s van bewegende onderwerpen bijvoorbeeld.
 • Ingebouwde HDR-functie. Dit is vooral handig als je in moeilijke lichtomstandigheden wil fotograferen en goed belichte foto’s wil maken en nog niet aan fotobewerking doet. Dit komt bijvoorbeeld in de landschapsfotografie nogal eens voor. Zijn landschappen belangrijk voor je, dan kan dit als beginner reden zijn om voor de D5300 te gaan (je kan ook denken aan interieurfotografie trouwens). De camera kan meerdere beelden maken met een verschillende belichting en deze in de camera samenvoegen tot één beeld. Hiervoor heb je dan geen aparte software of veel kennis nodig (bij de 200D moet je de foto’s met verschillende belichting samenvoegen in een fotobewerkingsprogramma). Nadeel van de ingwbouwde HDR-functie is wel dat je overgeleverd bent aan de manier waarop de camera de foto’s samenvoegt. Een gevorderde fotograaf wil hierop invloed hebben en zal de foto’s met software zelf gaan samenvoegen en naar smaak afwerken in de nabewerking.
 • GPS. De Nikon D5300 beschikt over ingebouwde GPS. De Canon EOS 200D niet. GPS kan handig zijn omdat je dan terug kan zien waar je foto’s hebt gemaakt. Bij natuurfotografie kan het bijvoorbeeld interessant zijn om nog eens naar bepaalde plekken terug te keren.
 • Prestaties bij weinig licht (hogere ISO). Vrij algemeen bekend is dat Nikon over het algemeen beter presteert op hogere ISO-waarden dan Canon (Sony presteert trouwens ook erg goed op dat punt). Een hoge ISO-waarde zul je nodig hebben als je fotografeert bij minder licht, zoals binnen of buiten op een bewolkte dag of als het gaat schemeren. Ook de Nikon D5300 presteert beter bij weinig licht dan de Canon EOS 200D.
 • Dynamisch bereik. Dit is een moeilijke term voor wie niet ervaren is. Het geeft simpel gezegd aan goed een camera kan omgaan met grote verschillen tussen lichte én donkere delen in één foto. Hoe beter het dynamisch bereik, hoe meer details de camera kan vastleggen als je foto’s maakt van scenes die ZOWEL lichte ALS donkere delen bevatten (bijvoorbeeld bij landschappen of interieurfotografie/vastgoedfotografie, concerten). Met minder dynamisch bereik heb je eerder last van overbelichting in lichte delen OF onderbelichting in donkere delen. De Nikon D5300 heeft een iets beter dynamisch bereik dan de Canon EOS 200D of 760D. Als beginner zou ik me hier niet mee bezighouden, is niet zo heel belangrijk.

Redenen om de Canon EOS 200D te kopen

 • Eenvoudige menu’s. Hoewel dit persoonlijk is, zie ik veel cursisten en hun ervaringen. Het is voor mij een ‘ervaringsfeit’ dat de meeste mensen het menu van de Canon camera’s wat makkelijker vinden (de instapmodellen). Ben je iemand die gek is op simpele menu’s, dan vind ik dat de Canon instapmodellen wat beter bij je passen dan de Nikon. Ben je er wel handig mee en schrikt het je niet af, dan is het voor jou geen doorslaggevend punt.
 • Batterij gaat ietsje langer mee volgens claims, 650 vs 600 foto’s. Dit is eigenlijk heel goed vergelijkbaar.
 • Touchscreen. De Canon EOS 200D beschikt over touchscreen. De Nikon D5300 niet. Touchscreen kan handig zijn om instellingen te wijzigen. Ik zie bij cursisten dat het in bepaalde gevallen handig kan zijn.
 • NFC naast Wifi. De Canon EOS 200D beschikt over moderne connectiemogelijkheden met externe apparaten (NFC). Persoonlijk is dit voor mij ook niet zo belangrijk.

Gezamenlijke sterke punten

 • Megapixels sensor. Beide camera’s beschikken over een 24 megapixels (24MP) APS-C CMOS Sensor. Beide camera’s hebben een sensor (cropsensor) die kleiner is dan de sensor van een fullframe camera. 24 megapixels is behoorlijk te noemen, meer dan genoeg voor de gemiddelde fotograaf.
 • Kantelbaar LCD-scherm. Beide camera’s hebben een kantelbaar LCD-scherm. Dit kan een handige functie zijn als je vanuit lastige standpunten een ander perspectief wil gebruiken. Bijvoorbeeld heel laag bij de grond zonder dat je zelf op de grond hoeft te liggen om je lichaam te belasten. Je kan ook denken aan het fotograferen ’s ochtends vroeg waarbij de grond nog heel koud en nat is. Een must vind ik het persoonlijk niet.
 • Aantal foto’s per seconde (snelheid in fps). Zowel de Nikon D5300 als de Canon EOS 200D kunnen 5 foto’s per seconde schieten. Dit is niet echt snel te noemen, maar er zijn camera’s die trager zijn. 3 of 4 foto’s per seconde is bijvoorbeeld een veel voorkomende de snelheid van de nog iets goedkopere modellen. In deze prijsklasse is bijvoorbeeld een Sony A6000 aanzienlijk sneller. Dit is een systeemcamera die door het ontbreken van een spiegel sneller is (10 foto’s per seconde).
 • Video resolutie. Beide camera’s hebben een video resolutie van 1920 – 1080 pixels.
 • Wifi. De Nikon D5300 en de Canon EOS 200D hebben beide Wifi.
 • Bracketingfunctie. Beide camera’s kunnen automatisch meerdere foto’s maken met een verschillende belichting (snel achter elkaar). Dit heet ook wel bracketing of bij Canon Automatic Exposure Bracketing (AEB). Dit is vooral handig in moeilijke lichtomstandigheden, zoals bij landschapsfotografie of interieurfotografie.

Gezamenlijke zwakke punten

 • Geen afdichtingen tegen water (niet weathersealed). Dit is iets om rekening te houden bij minder weer. Gebruik sowieso een rainsleeve en let wat op. Camera’s die wel over weathersealing beschikken zijn al gauw wat duurder en voor de beginner ook wat moeilijker te bedienen, je komt dan namelijk al gauw terecht in de semi-professionele modellen en dat betekent: nog meer knoppen en nog uitgebreidere menu’s. Ik merk dat het onervaren fotograferen kan overspoelen, zeker als je van simplisme houdt.
 • Geen beeldstabilisatie in de body (wel vaak in lenzen; sommige camera’s hebben beeldstabilisatie in de body zoals een aantal Sony modellen).

Nikon D5300 vs Canon 760D kopen

Nikon D5300 vs Canon EOS 760D

Bouwjaar
De Canon EOS 760D kwam in juni 2015 op de markt als de opvolger dan de Canon EOS 700D (het verschil tussen de 760D en de 750D is trouwens dat de 760D een klein, extra LCD-scherm aan de bovenkant van de camera heeft). De Nikon D5300 kwam in december 2014 op de markt als de opvolger dan de Nikon D5200.

Redenen om de Nikon D5300 te kopen

 • Ingebouwde HDR-functie. Dit is vooral handig als je in moeilijke lichtomstandigheden wil fotograferen en goed belichte foto’s wil maken en nog niet aan fotobewerking doet. Dit komt bijvoorbeeld in de landschapsfotografie nogal eens voor. Zijn landschappen belangrijk voor je, dan kan dit als beginner reden zijn om voor de D5300 te gaan (je kan ook denken aan interieurfotografie trouwens). De camera kan meerdere beelden maken met een verschillende belichting en deze in de camera samenvoegen tot één beeld. Hiervoor heb je dan geen aparte software of veel kennis nodig. Nadeel is wel dat je overgeleverd bent aan de manier waarop de camera de foto’s samenvoegt. Een gevorderde fotograaf wil hierop invloed hebben en zal de foto’s met software zelf gaan samenvoegen en naar smaak afwerken in de nabewerking.
 • GPS. De Nikon D5300 beschikt over ingebouwde GPS. De Canon EOS 760D niet. GPS kan handig zijn omdat je dan terug kan zien waar je foto’s hebt gemaakt. Bij natuurfotografie kan het bijvoorbeeld interessant zijn om nog eens naar bepaalde plekken terug te keren.
 • Gewicht. De Nikon D5300 is met 480 gram lichter dan de 555 gram van Canon EOS 760D. Dit verschil is zo’n 15%.
 • Prestaties bij weinig licht (hogere ISO). Vrij algemeen bekend is dat Nikon over het algemeen beter presteert op hogere ISO-waarden dan Canon (Sony presteert trouwens ook erg goed op dat punt). Een hoge ISO-waarde zul je nodig hebben als je fotografeert bij minder licht, zoals binnen of buiten op een bewolkte dag of als het gaat schemeren. Ook de Nikon D5300 scoort beter bij weinig licht dan de Canon EOS 760D.
 • Dynamisch bereik. Dit is een moeilijke term voor wie niet ervaren is. Het geeft simpel gezegd aan goed een camera kan omgaan met grote verschillen tussen lichte én donkere delen in één foto. Hoe beter het dynamisch bereik, hoe meer details de camera kan vastleggen als je foto’s maakt van scenes die ZOWEL lichte ALS donkere delen bevatten (bijvoorbeeld bij landschappen). Met minder dynamisch bereik heb je eerder last van overbelichting in lichte delen OF onderbelichting in donkere delen. De Nikon D5300 heeft een iets beter dynamisch bereik dan de Canon EOS 760D. Als beginner zou ik me hier niet mee bezighouden, is niet zo heel belangrijk.
 • Batterduur met 1 oplaadbeurt. De batterij zou volgens tests een kleine 30% langer meegaan met 1 oplaadbeurt (600 foto’s vs 440).

Redenen om de Canon EOS 760D te kopen

 • De 760D heeft meer focuspunten van hogere kwaliteit hebben (19 vs 9 zogeheten crosstype autofocuspunten). Dit kan een voordeel zijn bij het fotograferen van bewegende onderwerpen maar dat wil niet zeggen dat dat niet goed mogelijk is bij de Nikon D5300.
 • Eenvoudige menu’s. Hoewel dit persoonlijk is, zie ik gemiddeld bijna 4 groepen cursisten per week. Het is voor mij een ‘ervaringsfeit’ dat de meeste mensen het menu van de Canon camera’s wat makkelijker vinden (de instapmodellen). Ben je iemand die gek is op simpele menu’s, dan vind ik dat de Canon instapmodellen wat beter bij je passen dan de Nikon. Ben je er erg handig mee en schrikt het je niet af, dan is het voor jou misschien geen doorslaggevend punt.
 • Touchscreen. De Canon EOS 760D beschikt over touchscreen. De Nikon D5300 niet. Touchscreen kan handig zijn om instellingen te wijzigen. Zelf heb ik tot nu toe geen camera’s gebruikt met touchscreen en ik mis het niet, maar ik zie bij cursisten dat het in bepaalde gevallen handig kan zijn.
 • NFC naast Wifi. De Canon EOS 760D beschikt over moderne connectiemogelijkheden met externe apparaten (NFC). Persoonlijk is dit voor mij ook niet zo belangrijk.
 • Top-LCD-scherm. Een klein, extra display bovenop de camera. Handig vanaf statief (je ziet dan direct je instellingen) bovenop de camera, maar niet per se nodig.

Gezamenlijke sterke punten

 • Megapixels sensor. Beide camera’s beschikken over een 24 megapixels (24MP) APS-C CMOS Sensor. Beide camera’s hebben een sensor (cropsensor) die kleiner is dan de sensor van een fullframe camera. 24 megapixels is behoorlijk te noemen, meer dan genoeg voor de gemiddelde fotograaf. Zelfs voor de gemiddelde professional.
 • Maximale ISO. De  hoogste ISO-waarde is bij beide camera’s 12.800 (evt. uitbreidbaar tot 25.600).
 • Kantelbaar LCD-scherm. Beide camera’s hebben een kantelbaar LCD-scherm. Dit kan een handige functie zijn als je vanuit lastige standpunten een ander perspectief wil gebruiken. Bijvoorbeeld heel laag bij de grond zonder dat je zelf op de grond hoeft te liggen om je lichaam te belasten. Je kan ook denken aan het fotograferen ’s ochtends vroeg waarbij de grond nog heel koud en nat is. Een must vind ik het persoonlijk niet.
 • Aantal foto’s per seconde (snelheid in fps). Zowel de Nikon D5300 als de Canon EOS 760D kunnen 5 foto’s per seconde schieten. Dit is niet echt snel te noemen, maar er zijn camera’s die trager zijn. 3 of 4 foto’s per seconde is bijvoorbeeld een veel voorkomende de snelheid van de nog iets goedkopere modellen. In deze prijsklasse is bijvoorbeeld een Sony A6000 aanzienlijk sneller. Dit is een systeemcamera die door het ontbreken van een spiegel sneller is (10 foto’s per seconde).
 • Video resolutie. Beide camera’s hebben een video resolutie van 1920 – 1080 pixels.
 • Wifi. De Nikon D5300 en de Canon EOS 760D hebben beide Wifi.
 • Bracketingfunctie. Beide camera’s kunnen automatisch meerdere foto’s maken met een verschillende belichting (snel achter elkaar). Dit heet ook wel bracketing of bij Canon Automatic Exposure Bracketing (AEB). Dit is vooral handig in moeilijke lichtomstandigheden, zoals bij landschapsfotografie of interieurfotografie.

Gezamenlijke zwakke punten

 • Geen afdichtingen tegen water (niet weathersealed). Dit is iets om rekening te houden bij minder weer. Gebruik sowieso een rainsleeve en let wat op. Camera’s die wel over weathersealing beschikken zijn al gauw wat duurder en voor de beginner ook wat moeilijker te bedienen, je komt dan namelijk al gauw terecht in de semi-professionele modellen en dat betekent: nog meer knoppen en nog uitgebreidere menu’s. Ik merk dat het onervaren fotograferen kan overspoelen, zeker als je van simplisme houdt.
 • Geen beeldstabilisatie in de body (wel vaak in lenzen; sommige camera’s hebben beeldstabilisatie in de body zoals een aantal Sony modellen).

Nikon D5600 of Canon 800D

Nikon D5600 vs Canon EOS 800D

Bouwjaar
De Nikon D5600 kwam in november 2016 op de markt. De Canon EOS 800D in februari 2017. Beide toestellen zijn instapmodellen, maar dan wel de duurdere variant.

Redenen om de Nikon D5600 te kopen

 • Betere batterijduur bij 1 oplaadbeurt. Geclaimd wordt 820 foto’s versus 600 van de Canon EOS 800D. Dit is wel handig maar heeft natuurlijk geen invloed op de foto’s zelf.
 • Het LCD-scherm is een halve centimeter groter, maar dat geeft nou niet de doorslag.
 • De camera is zo’n 60 gram lichter, geen schokkend verschil maar het is een ruime 10%.
 • Ingebouwde HDR-functie. Dit is vooral handig als je in moeilijke lichtomstandigheden wil fotograferen en goed belichte foto’s wil maken en nog niet aan fotobewerking doet. Denk aan landschapsfotografie of interieurf- of vastgoedfotografie.
 • De prijs is wat lager, dit kan natuurlijk altijd veranderen. Bekijk bijvoorbeeld kieskeurig.nl voor actuele prijzen.

Redenen om de Canon EOS 800D te kopen

 • De 800D is een iets snellere camera als jij veel foto’s vlot achter elkaar wil maken met continu-opnamen. 6 foto’s per seconde vs 5 van de D5600. Dit helpt bij het fotograferen van veel bewegende onderwerpen zoals sporters, wildlife of vogels. Je hebt meer kans op het juiste moment.
 • De 800D heeft een beter autofocussysteem. 45 scherpstelpunten die allemaal ‘kruislingsgevoelig’ zijn (crosstype AF). Ook is het autofocussysteem beter om in situaties van weinig licht goed scherp te kunnen stellen op bewegende onderwerpen. De Nikon D5600 heeft geen slecht autofocyssteem, maar er zijn iets minder scherpstelpunten. Het zijn er 39 waarvan er 9 kruislingsgevoelig zijn.
 • Wil je veel video doen uit de hand? De 800D heeft in e body ingebouwde beeldstabilisatie voor video (niet voor foto’s; dan moet je net als bij Nikon gewoon een stabiliseerde lens hebben).
 • Eenvoudige menu’s. Hoewel dit persoonlijk is, zie ik gemiddeld bijna 4 groepen cursisten per week. Het is voor mij een ‘ervaringsfeit’ dat de meeste mensen het menu van de Canon camera’s wat makkelijker vinden (de instapmodellen). Nij Nikon zitten sommige instellingen wat meer verscholen in het menu, dat er iets ingewikkelder uitziet.
 • Standaard een aparte ISO-knop bovenop de camera. Bij de nikon D5600 is de Fn1-knop ook zo in te stellen dat je die kan gebruiken om ISO te veranderen maar dat weten mensen standaard niet en dus wordt dat niet vaak gebruikt.

Gezamenlijke sterke punten

 • Megapixels sensor. Beide camera’s beschikken over een 24 megapixels (24MP) APS-C CMOS Sensor. 24 megapixels is behoorlijk te noemen, meer dan genoeg voor de gemiddelde fotograaf.
 • Maximale ISO. De  hoogste ISO-waarde is bij beide camera’s 25.600. De Canon is uitbreidbaar tot 51.200, maar dat wil niet zeggen dat prestaties ook beter zijn van de Canon en je zult de allerhoogste ISO-waarde eigenlijk niet gebruiken.
 • Kantelbaar LCD-scherm. Beide camera’s hebben een kantelbaar LCD-scherm. Soms handig om vanuit lastige hoeken toch (laag bij de grond) te kunnen fotograferen.
 • Video resolutie full HD. Beide camera’s hebben een video resolutie van 1920 – 1080 pixels (full HD). Is dit een sterk punt? Het is vaak genoeg, 4k komt ook regelmatig voor bij andere camera’s maar besef dat je er een zeer sterke pc voor nodig hebt om dat te bewerken. En heb je het wel nodig eigenlijk?
 • Beide camera’s beschikken over Wifi.
 • Bracketingfunctie. Beide camera’s kunnen automatisch meerdere foto’s maken met een verschillende belichting (snel achter elkaar). Dit heet ook wel bracketing of bij Canon Automatic Exposure Bracketing (AEB). Dit is vooral handig in moeilijke lichtomstandigheden, zoals bij landschapsfotografie of interieurfotografie.
 • GPS kan handig zijn omdat je dan terug kan zien waar je foto’s hebt gemaakt. Bij natuurfotografie kan het bijvoorbeeld interessant zijn om nog eens naar bepaalde plekken terug te keren.
 • Touchscreen. Touchscreen kan handig zijn om instellingen te wijzigen. Zelf heb ik tot nu toe geen camera’s gebruikt met touchscreen en ik mis het niet, maar ik zie bij cursisten dat het in bepaalde gevallen handig kan zijn.
 • NFC naast Wifi. Beide toestellen hebben moderne connectiemogelijkheden met externe apparaten (NFC).

Gezamenlijke zwakke punten

 • Geen afdichtingen tegen water (niet weathersealed). Dit is iets om rekening te houden bij minder weer. Gebruik sowieso een rainsleeve en let wat op. Camera’s die wel over weathersealing beschikken zijn al gauw wat duurder en voor de beginner ook wat moeilijker te bedienen, je komt dan namelijk al gauw terecht in de semi-professionele modellen en dat betekent: nog meer knoppen en nog uitgebreidere menu’s. Ik merk dat het onervaren fotograferen kan overspoelen, zeker als je van simplisme houdt.
 • Geen beeldstabilisatie in de body voor fotografie. De 800D heeft wel gestabliseerde video.

Conclusie

De spiegelreflexcamera is nog steeds erg populair en wordt het meeste gebruikt. Nikon en Canon zijn de grootste merken voor deze camera’s en ik raad je ook één van deze merken aan. Canon heeft wat gebruiksvriendelijkere menu’s dan Nikon. Ben je iemand die niet heel handig is met camera’s, dan raad ik je een beginnersmodel spiegelreflexcamera van Canon aan. Er is eigenlijk heel weinig verschil tussen de Canon EOS 1300D, 2000D en 4000D. De 4000D is het voordeligst, het LCD-scherm heeft een wat minder hoge kwaliteit (geen invloed op de foto’s zelf hoor) en de camera heeft 18 megapixels in plaats van 24 van de 2000D (jaren fotografeerde ik zelf ook met maximaal 18 megapixels; bijna mijn gehele portfolio is er zelfs mee gemaakt).

Als je puur kijkt naar alle specificaties, dan komen de voordeligste Nikon beginnerscamera’s er gemiddeld beter uit (d3400 bijvoorbeeld). De prestaties bij weinig licht zijn beter bij Nikon en de snelheid van de beginnerstoestellen en het autofocussysteem zijn gemiddeld beter (zijn gebruik ik Canon, dus maak je niet druk). Ben je iemand met ambitie om ook wat meer landschappen (of in andere situaties met moeilijker licht) te gaan fotograferen, dan kan dit een reden zijn om de Nikon D5300 te kopen in plaats van de D3400 (vanwege de genoemde ingebouwde HDR-functie). Je bent dan wat beter voorbereid op je toekomstplannen.

Vragen aan mij stel je hieronder want ik begrijp wel dat veel mensen het moeilijk vinden om een keuze te maken. Advies is 100% onafhankelijk.


Ontvang nu gratis het Boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie

Download-Gratis-2-Ebooks-Fotografie-zonder-button

Gratis downloaden >>> (klik op de gele tekst)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Gewoon duidelijk taal & overzichtelijk
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Inspirerende foto’s met uitleg erbij
 • Ontdek de “Creatieve Lens” die ik iedere beginner aanraad (betaalbaar!)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s, met deze lens gemaakt
 • Geldbesparende aanraders/afraders over camera’s & lenzen: 100% onafhankelijk

Bekijk ook deze artikelen over Canon camera’s


Stel onderaan je vragen of laat een leuke reactie achter

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
 • Als je dit artikel en mijn persoonlijke advies waardevol vindt voor jezelf en voor anderen, dan waardeer ik het als dit artikel wil delen met de knoppen hieronder.
Joris-Dijkema
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van de gratis E-books De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie en Ontdek de Creatieve lens die meer dan 15.000 keer zijn gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.

Comment Section

0 reacties op “Beste spiegelreflexcamera voor beginners 2018: onafhankelijk advies

Plaats een reactie