Sigma 105mm F/2.8 EX DG Macro OS HSM Review

De Sigma 105mm macro lens is een veel voorkomende lens. Wat zijn de belangrijkste eigenschappen, voordelen maar ook nadelen? Ontdek het in dit artikel zodat jij de beste macrolens voor jou koopt.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & De Creatieve Lens te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie,Ontvang ook gratis het Bonus E-book Ontdek de Creatieve Lens (bespaar met dit advies 140 euro op een lens waarmee je prachtige creatieve onscherpe achtergronden maakt; géén verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s (ook macro) met duidelijke uitleg.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen. Er zijn 3500 persoonlijke reacties op het blog.

Inhoudsopgave

Wat is een macro lens?

Een macrolens is een lens die vaak wordt ingezet om details te fotograferen, van bijvoorbeeld een bloem of een insect. Macrofotografie gaat om het vastleggen van alle kleine details waardoor ze levensgroot lijken of om sfeerbeelden. Sommige kleine details kan je soms niet zien met het blote oog, door deze te fotograferen met een macrolens worden deze kleine details wel zichtbaar en gaat er een wondere wereld voor je open. De sigma 105mm f2.8 wordt door sommige mensen beschouwd als de beste macro lens die op dit moment op de markt is qua prijs/kwaliteit verhouding.

Macro lenzen hebben ook de eigenschap om foto’s te maken met een vergroting van 1:1 (of nog groter), dit houdt in dat de afbeelding op de sensor net zo groot is als in het echt. De vergrotingsfactor, in dit voorbeeld gebruiken wij een vergrotingsfactor 1 staat op 1, zegt wat over hoe groot het beeld op de sensor zich verhoudt tot het beeld in het echt. Een vergrotingsfactor van 1:2 houdt dus in dat het beeld op de sensor de helft van het beeld is in het echt. Macro lenzen staan het ook toe om dichter bij de lens scherp te stellen, je moet bij macro fotografie dus ook vaak erg dicht bij het onderwerp komen.

Belangrijkste eigenschappen Sigma 105mm Macrolens

Lensvatting

Deze lens is beschikbaar met lensvattingen voor Canon EF (en dus automatisch ook voor Canon EF-S), Nikon F, SIGMA en Sony A (niet voor Sony systeemcamera’s maar spiegelreflexcamera‘s. Kortom de Sigma 105mm is beschikbaar voor meerdere grote merken.

Lichtsterkte

De Sigma 105mm heeft een maximale diafragma van f/2.8 dit is een lichtsterke lens (f/2.8 is vrij normaal en goed voor een macrolens), een 105mm lens met een nog grotere maximale diafragma kost al snel 3x de prijs van deze lens.

Wat betekent EX?

EX is een label van sigma wat ze toekennen aan hun meest hoogwaardige lenzen. EX is een afkorting voor “Extra Quality”.

Wat betekent DG?

DG is een label van Sigma wat ze toekennen aan lenzen die gemaakt zijn voor fullframe sensoren maar zijn ook te gebruiken op APS-C sensoren. DG staat voor “Digital Grade”.

Beeldstabilisatie (OS)

De afkorting OS is een label voor “Optical Stabilizer”, dit houdt in dat er in de lens een beeldstabilisatie zit ingebouwd die kleine trillingen en bewegingen compenseert wat het maken van foto’s en video’s uit de hand een stuk makkelijker maakt. Beeldstabilisatie is handig bij een macrolens met een lange brandpuntafstand, wat deze lens ook heeft met een brandpuntafstand van 105mm. Wel werkt stabilisatie gemiddeld iets minder effectief bij macrolenzen dan bij andere lenzen en vanaf een statief heb je er niks aan. Dan zet je het zelfs uit.

HSM

De afkorting HSM staat voor “Hyper Sonic Motor”, dit betekent dat het objectief is uitgerust met een autofocusmotor die ultrasone geluidsgolven, die niet hoorbaar zijn, gebruikt voor super snelle scherpstelling.

Bouw

De lens heeft een erg solide bouw en voelt niet goedkoop aan, en als pluspunt ziet hij er ook nog eens erg mooi uit je kan zeggen dat hij een modern design heeft.

De lens is niet “weather-sealed” hij is dus niet bestand tegen spatwater, pas dus op in de regen.

Aan de zijkant vind je 3 knopjes, de bovenste knop is voor focusafstand, hiermee kan je autofocus vastzetten op verschillende afstanden. De tweede (middelste) knop is voor de optie om de autofocus compleet uit te schakelen en op handmatige (manual) focus over te gaan. Dit gebeurt ook heel veel bij macrofotografie. En de laatste knop is om de beeldstabilisatie uit te zetten.

De lens bevat een ingebouwd focus systeem, de lens wordt dus niet langer als je scherpstelt.

Gewicht

Het gewicht van alleen deze lens (dus zonder een body) is 725gram, dit is bijna net zo veel als sommige camera body’s of nog meer. Vergeleken met een vergelijkbaar objectief is dit niet veel meer, het is wel aan de zwaardere kant van het gemiddelde objectief. Het gewicht komt meden doordat deze lens een macrolens is en de lens een solide bouw heeft.

Grootte

De afmetingen van deze lens zijn 78.3mm x 126.4mm, dit is zonder de zonekap. Als je de lens op een APS-C sensor gebruikt is hij nog langer aangezien je de fullframe kap op de APS-C kap moet draaien, dit gecombineerd maakt hem redelijk lang, langer dan de meeste prime lenzen.

Statiefgondel

De lens zelf heeft geen statiefgondel ingebouwd, je kan er wel een statiefgondel overheen plaatsen. Dit als je begint echter redelijk overbodig omdat de lens het zwaartepunt niet veel verder naar voren legt. Als je een driepoot met een kleine “voetafdruk” gebruikt kan hij heel misschien wel voorover kantelen. De voetafdruk wil zeggen hoe ver de poten van de driepoot uit elkaar staan, als ze heel dicht bij elkaar staan heeft de driepoot een kleine voetafdruk en zal hij sneller omvallen.

Meegeleverde extra’s

Bij aanschaf van deze lens krijg je 2 zonnekappen, een voor een fullframe camera en een voor een APS-C camera. Je krijgt de lensdoppen voor zowel voor als achter, een tas waar de lens in kan (vrij groot) en een draagriem erbij. Tot slot zit er een handleiding bij.

Wat zeggen andere reviewers

Mensen zijn vaak erg tevreden over de sigma 105mm lens, ook Bryan Carnathan van the-digital-picture, hij zegt “De Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro Lens heeft heel erg goede scherpte wanneer je hem gebruikt met maximale diafragma.” Ook zegt hij het volgende over de sigma 105mm lens: “De Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro Lens heeft een aantrekkelijk, strak ontwerp”.

Ook David Ashton van Lumoid is erg positief over de lens, hij zegt het volgende over de lens: “De lens zit robuust in elkaar met een gemakkelijke indeling” en “De Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro doet het erg goed in het midden qua scherpte bij een diafragma van f2.8 met een klein beetje zachtheid rond de hoeken, dit is allemaal weg bij f4 maar de ultieme scherpte bereik je bij f5.6” over de bokeh heeft David het volgende te zeggen: “De bokeh is mooi, zacht en aangenaam, al helemaal in macro modus waar je een heel ondiepe scherptediepte kan creëren.”

Belangrijkste voordelen op een rijtje

 • Bouw kwaliteit is erg goed.
 • Ingebouwde beeldstabilisatie
 • Lens wordt niet langer tijdens het scherpstellen
 • Groot maximaal diafragma van f2.8
 • Het is een macro lens, dus je kan erg dicht bij de lens scherpstellen
 • 1:1 verhouding zorgt voor mooie vergroting
 • Hij heeft het “EX” label dit betekent dat het van hoogwaardige kwaliteit is

Belangrijkste nadelen op een rijtje

 • Niet weathersealed.
 • Niet te gebruiken met alle soorten sensoren (bijvoorbeeld niet geschikt voor Sony systeemcamera), in ieder geval niet zonder adapter.
 • De lens kan lang/ zwaar worden in combinatie met de APS-C zonnekappen.

Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek Downloaden >>(klik op het geel) 

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere macrofotografie met Nikon
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s, ook macro & closeup
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Nikon, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat voor Nikon: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, mijn stap-voor-stap Macrofotografie Sfeermethode, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over macrofotografie


Stel onderaan je vragen en krijg persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Ook interessant voor anderen? Delen mag!


Bronnen

https://www.sigmabenelux.com/nl/objectieven/105mm-f2-8-ex-dg-os-hsm-macro

https://www.the-digital-picture.com/

https://lumoid.com/

https://www.dpreview.com/

 

 

 

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Luc Zielman
Door

Luc Zielman

op 05 Jun 2020

Hallo Joris ,is een macro lens alleen maar te gebruiken voor macrofotografie of ook wel voor gebruik voor onderwerpen die wat verder weg staan

Leon
Door

Leon

op 24 Apr 2021

Beste Joris, volgens mij is er geen standaard gondel voor sigma 105mm macro voor Nikon inderdaad. Welke bedoel jij dan die er overheen geplaatst kan worden? Daar ben ik naar op zoek zodat ik mn camera op statief, laag bij de grond en niet ondersteboven hoef te houden.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Apr 2021

Dit kun je het beste even navragen bij een grote (online) camerawinkel

Sandra
Door

Sandra

op 25 May 2021

Is deze lens ook goed geschikt op een Canon M50? Wou eerst de macrolens die voor de M50 is gemaakt, maar hoorde dat je er dan bovenop moet zitten.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 May 2021

Naar mijn idee wel maar sowieso met een adapter. Vraag het anders nog even na bij een grote camerawinkel

Pascale
Door

Pascale

op 14 Jan 2024

deze lens bevalt mij heel erg goed, maar nu getest op een Canon 6D Mark II en daar krijg ik een foutmelding.... alleen met deze lens. Op mijn oude toestel werkt deze perfect. IS dat op te lossen?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 13 Feb 2024

Hi Pascale, ik zie dat je reactie aan mijn aandacht is ontsnapt. Excuus. Ik kan dit soort technische problemen helaas niet verklaren.

Reactie plaatsen