Nikon AF-S 105mm F/2.8G VR Micro Review

Deze gemiddeld lange macrolens, met een brandpuntafstand van 105mm, is gemaakt voor Nikon’s FX (fullframe) en DX (APS-C) camera’s. Deze lens levert een reproductieverhouding van 1:1 en een vast maximaal diafragma van F/2.8. Als het label ‘Macro’ in de naam staat van een lens wil dit niet altijd zeggen dat het ook echt een macro lens is, het gaat op de vergrotingen van 1:1 of soms nog groter. Hoe presteert de Nikon 105mm F/2.8 lens, hoe deze zich verhoudt tot de Sigma 105mm F/2.8 Macro lens en wat zijn belangrijkste eigenschappen van de Nikon 105mm macro lens?

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Nikon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Nikon (betaalbaar alternatief voor een dure macrolens: creëer prachtige onscherpe achtergronden en bespaar meer dan 140 euro), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg. Er worden geen lenzen verkocht, adviezen zijn onafhankelijk.

Inhoud

Wat is een macro lens?

Nikon noemt deze lens een “micro” lens, ze bedoelen hier eigenlijk gewoon een macrolens mee. Dat is de bekende term, weinig mensen spreken over “micro”.

Een macro lens is een lens die alle details, van bijvoorbeeld een bloem of een insect, weet vast te leggen. Macro fotografie gaat om het vastleggen van alle kleine details waardoor ze levensgroot lijken. Sommige kleine details kan je soms niet zien met het blote oog, door deze te fotograferen met een macrolens worden deze kleine details zichtbaar.

Macro lenzen hebben ook de eigenschap om foto’s te maken met een vergroting van minimaal 1:1, dit houdt in dat de afbeelding op de sensor net zo groot is als in het echt. De vergrotingsfactor, in dit voorbeeld gebruiken wij een vergrotingsfactor 1 staat op 1, zegt wat over hoe groot het beeld op de sensor zich verhoudt tot het beeld in het echt. Een vergrotingsfactor van 1:2 houdt dus in dat het beeld op de sensor de helft van het beeld is in het echt. Macrolenzen staan het ook toe om dichter bij de lens scherp te stellen, je moet bij macro fotografie dus ook vaak erg dicht bij het onderwerp komen.

Wil je een overzicht van meer lenzen? Bekijk mijn artikel beste Macrolens voor Nikon

Belangrijkste eigenschappen

Prijs

Deze lens is te koop voor €899,-. Macrolenzen zijn vaak niet de goedkoopste lenzen. Dat geldt ook voor deze Nikon macrolens.

Brandpuntafstand

De brandpuntafstand is vast, altijd 105mm. Je kan dus niet in- of uitzoomen. De vaste brandpuntafstand is op een fullframe sensor 105mm, als je een APS-C sensor in je camera hebt zitten heb je een cropfactor van 1.5x (Nikon). Een cropfactor houdt in dat een lens zich voordoet als een langere lens vergeleken met een fullframe sensor, als we de 105mm lens gebruiken op een APS-C Nikon sensor is dit een 1.5 x 105 = 157.5mm lens vergeleken met fullframe. Deze lens heeft een minimale scherpstelafstand van 0.31m (je kan tot 31cm afstand scherpstellen op je onderwerp. Op die afstand krijg je de levensechte vergroting.

Lichtsterkte / Diafragma

Deze lens is relatief lichtsterk, hij heeft een vaste diafragma van F/2.8. Dit is vrij gebruikelijk voor een macrolens trouwens. Hij bevat ook 14 elementen in 12 groepen. Met een diafragma van F/2.8 kan je prima foto’s maken met prachtige onscherpe achtgronden (bokeh) en met heel veel spel tussen onscherpte en scherpte.

Lensvattingen

Deze Nikon lens is te verkrijgen met de Nikon FX vatting, als een Nikon lens een FX mount heeft is deze ook te gebruiken op Nikon zijn DX mounts. In combinatie met mount converters ook wel mount adapters genoemd kan je deze lens ook op andere mounts gebruiken.

Wat houdt VR in? / Beeldstabilisatie

VR is een afkorting voor geavanceerde vibratie reductie. Dit is hun label voor beeldstabilisatie, de beeldstabilisatie op deze lens compenseert voor 4 stops. Beeldstabilisatie op een lens met een lange brandpuntafstand is erg handig omdat de trillingen heftiger worden hoe langer je brandpuntafstand is. De beeldstabilisatie van deze lens maakt het dus mogelijk om uit de hand te fotograferen, ook is het gebruik van een statief een erg goed alternatief als je geen beeldstabilisatie hebt. En sowieso handig bij heel weinig licht, zoals in de ochtend populair is voor macrofotografie.

Betekenis afkortingen van de Nikon 105mm F/2.8 macrolens

Nikon geeft hun 105mm F/2.8 lens ook de volgende labels:

 • IF, dit is kort voor “Internal Focus” in het Nederlands is dit Interne scherpstelling, de lens wordt dus niet langer als je scherpstelt op je onderwerp.
 • SWM, dit is kort voor “Silent Wave Motor”. Dit zorgt ervoor dat de automatische scherpstelling erg snel werkt en uiterst stil is.
 • RD, dit is kort voor Rond Diafragma, een rond diafragma gebruikt lamellen die zo zijn ontworpen dat ze een ronde opening vormen voor een mooier soft-focus effect.
 • ED, dit is kort voor “Extra Low Dispersion” dit is het glas wat in de lens zit. Dit ED glas zorgt voor minder chromatische aberratie. Paarse randjes bij veel contrast tussen lichte en donkere delen.

Bouw, gewicht & grootte

De Nikon 105mm F/2.8 is geen kleine of lichte lens maar dit verwacht je ook niet van een lens van deze kwaliteit. Hij is 116mm lang, hij zal ook niet langer worden tijdens het focussen door het IF kenmerk van deze lens. De diameter van deze lens is 83mm, de filtermaat van deze lens is 62mm. Hij weegt in totaal 720g, dit is niet erg licht maar wel acceptabel. Verder heeft de Nikon 105mm F/2.8 twee knoppen, een voor de handmatige/ autofocus en een voor de beeldstabilisatie.

De bouw van de lens voelt erg solide aan, de focusring is metaal bedekt met rubber, de buitenkant is voor het grootste gedeelte gemaakt van plastic. De mount is gemaakt van messing en de binnenkant grotendeels uit metalen. Voor de rest lijkt het ontwerp op de andere Nikon lenzen.

Prestaties van de Nikon 105mm F/2.8 macro lens

Ken rockwell van www.kenrockwell.com heeft de Nikon 105mm F/2.8 uitbundig getest en heeft het volgende te zeggen over de lens: “Donkere hoeken zijn op een fullframe camera gemiddeld aanwezig met een diafragma van F/2.8, ze zijn onzichtbaar bij F/4.0 dit is wat je moet verwachten van zo’n lens. Het is geen enkel probleem bij APS-C sensoren door hun cropfactor.” Verder is hij erg optimistisch over de bouw van de lens: “Nikon zijn lenzen lijken hetzelfde ondanks of ze van plastic of metaal zijn gemaakt, dus online denk je waarschijnlijk dat dit een volledig plastic lens is. Nee, dis is een bijna volledig solide legering. Vergeleken met de eerdere 105mm AF Micro is hij gebouwd als een tank.” Ook over de scherpte zegt hij erg lovende woorden: “Ik heb nog nooit een scherpere lens dan deze 105mm F/2.8 AF-S VR lens gebruikt.”.

Nikon AF-S 105mm f/2.8G VR Micro of Sigma 105mm F/2.8 EX DG Macro OS HSM?

Verschillen

De Nikon 105mm F/2.8 lijkt heel erg op de Sigma 105mm F/2.8, qua fysieke verschillen is de Nikon lens 5g lichter en heeft de Sigma 2µm minder chromatische aberraties. Hrt grote verschil is dan ook de prijs, de Nikon 105mm kost zeker anderhalf keer zoveel als de Sigma 105mm.

Zie ook mijn review over de Sigma 105mm F/2.8 EX DG Macro OS HSM

De twee camera’s zijn met elkaar vergeleken via de DxOMARK tests, deze zijn zoveel mogelijk van variabelen ontnomen en proberen de prestaties van de geteste onderwerpen zo precies te meten als mogelijk. Uit deze test komt vervolgens dat de Sigma lens beter is met het omgaan van chromatische aberratie met een verschil van 2µm, ook is de Sigma lens net wat scherper dan de Nikon lens. Verder zijn ze qua vignettering en vervorming bijna precies hetzelfde.

Qua ontwerp liggen de twee lenzen ook niet heel ver uit elkaar omdat ze bijna hetzelfde gewicht en afmetingen hebben. De Sigma lens is echter wel een stukje langer dan de Nikon lens.

Prestaties Sigma 105mm F/2.8 volgens andere reviewers

Ook David Ashton van lumoid is erg positief over de lens, hij zegt het volgende over de lens: “De lens zit robuust in elkaar met een gemakkelijke indeling” en “De Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro doet het erg goed in het midden qua scherpte bij een diafragma van f2.8 met een klein beetje zachtheid rond de hoeken, dit is allemaal weg bij f4 maar de ultieme scherpte bereik je bij f5.6”. Over de bokeh heeft David het volgende te zeggen: “De bokeh is mooi, zacht en aangenaam, je kan heel scherptediepte creëren.”

Voordelen Nikon op een rij

 • Compact design
 • Gebruik van solide materialen
 • Net wat lichter dan de Sigma lens

Nadelen Nikon op een rij

 • Hogere prijs
 • Focussen verandert de compositie
 • 2µm meer chromatische aberratie

Voordelen Sigma op een rij

 • Voordeligere prijs
 • Minder chromatische aberratie
 • Hoger scherpte resultaat
 • Verschillende lenskappen voor fullframe en APS-C
 • Solide design

Nadelen Sigma op een rij

 • Langere lens
 • Net wat zwaarder dan de Nikon lens

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen voor Nikon


Stel onderaan je vragen over de Nikon 105mm macrolens

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronnen

Naast foto’s en ervaringen van 1000+ cursisten heb ik gebruikt gemaakt van deze websites. Verder houd ik mij 10 jaar bezig met fotografie en ben ik eigenaar en docent van Kijk & Zie Fotoschool

https://www.nikon.nl

https://www.dpreview.com

https://kenrockwell.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen