arrow_drop_up arrow_drop_down

Welke Nikon systeemcamera koop je? Wat zijn de verschillen? Nikon is samen met Canon de grote speler in de markt van de spiegelreflexcamera‘s. Verder is Nikon ook bekend om de compactcamera‘s. Vanaf augustus 2018 introduceerde Nikon ook systeemcamera’s.  Welke past bij jou?

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen over een systeemcamera :). Er staan al 2250+ reacties op het blog.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met je systeemcamera, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over systeemcamera’s op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Zonneharp herfst fotograferen

Heel mooi sfeervol moment in het bos…

Wat is een systeemcamera?

Bekijk hiervoor mijn algemene grootste artikel: beste systeemcamera >>

In dat artikel bespreek ik ook systeemcamera’s van ander merken. In dit artikel focus ik me meer op de verschillende systeemcamera’s van Nikon.

Nikon systeemcamera of spiegelreflexcamera?

Waarom zou je een Nikon systeemcamera willen?

 • De body van de systeemcamera is lichter en kleiner dan de meeste spiegelreflexcamera’s van Nikon, met name als het gaat om de (semi-)professionele systeemcamera’s.
 • Door de elektronische zoeker zie je direct hoe je foto wordt, ook qua belichting. Het ‘what you see is what you get principe’ spreekt aan. Bij een spiegelreflexcamera zie je achteraf hoe je foto is belicht en dat kans soms voor onaangename verrassingen zorgen
 • Door het ontbreken van de spiegel is modernere technologie mogelijk, meer autofocuspunten, meer snelheid. Nikon kan die snelheid in de toekomst nog verder opvoeren in de systeemcamera’s terwijl dit moeilijker is bij de spiegelreflexcamera’s. De grenzen zijn daar meer bereikt.

Wil je goed afwegen of je voor een spiegelreflexcamera of systeemcamera kiest? Bekijk hiervoor mijn algemene artikel Systeemcamera of spiegelreflexcamera >> als je twijfelt en wil weten waarom je voor de ene of andere soort camera kiest.

Welke Nikon Systeemcamera?

Deze systeemcamera’s van Canon worden hieronder besproken. Hierbij wordt gekeken wat nu belangrijke verschillen zijn. Het doel is om jou een betere keuze te laten maken.

Gebruik ook je lenzen voor je spiegelreflexcamera

Met een Nikon FTZ mount adapter kun je ook je lenzen voor je spiegelreflexcamera gebruiken op de systeemcamera’s van Nikon met Z-mount. Dit is handig en ook lenzen die geen beeldstabilisatie hebben profiteren zo wel van beeldstabilisatie omdat dit ingebouwd is in de body van de Nikon systeemcamera’s.


Nikon Z6 systeemcamera

Nikon Z6 systeemcamera

In augustus 2018 introduceerde Nikon de Z6 en de Z7. Hieronder bespreek ik eerst de Nikon Z6.

Belangrijke eigenschappen

 • 24,5 megapixels fullframe sensor
 • 273 autofocuspunten
 • ISO 100 tot 51.200
 • Lensvatting: Nikon Z-mount
 • In body stabilisatie (sensor shift)
 • 3,2 “tilting” screen (klapt omhoog, niet volledig kantelbaar)
 • 3690k elektronische zoeker
 • 12 foto’s bij continu-opnamen
 • 4k video resolutie (3840 x 2160)
 • Wifi
 • 675 gram
 • Afmetingen: 134 bij 101 bij 68 mm
 • Weathersealed

Terwijl Sony al jaren bezig is met de ontwikkeling en introductie van meerdere systeemcamera’s, volgen Canon en Nikon later.

De Nikon Z6 is met 12 foto’s per seconde behoorlijk snel als je het vergelijkt met de snelheid van veel Nikon spiegelreflexcamera’s. Echter de autofocus voor bewegende onderwerpen zoals sport of wildlife is wat minder goed. In wat meer donkere situaties heeft de camera ook nog wat meer moeite.

Het aantal autofocuspunten is duidelijk meer dan bij spiegelreflexcamera’s. Bij die laatste zitten de autofocuspunten ook meer rond het midden geconcentreerd en dat is bij bewegende onderwerpen beperkend als het gaat om je compositie. De Nikon Z7 heeft nog een stuk meer autofocuspunten (493 vs 273). Ook Sony systeemcamera’s uit de A7-lijn en de A9 hebben meer autofocuspunten en een beter, meer ontwikkeld autofocussysteem. Dus hoewel de Z6 een behoorlijke snelheid heeft zijn er betere systeemcamera’s voor wildlife en sport, denk aan de Sony A7RIV of de Sony A9.

Prestaties bij weinig licht (ISO-prestaties) zijn goed bij de Z6, zelfs nog wat beter dan bij de duurdere Nikon Z7 die we zo bespreken. Dit komt omdat de Z7 meer megapixels heeft en het moeilijker is om ISO-prestaties dan net zo goed te maken.

Verschil met de Nikon spiegelreflexcamera’s is verder dat de systeemcamera’s beschikken over beeldstabilisatie in de body, dit zagen we niet bij de Nikon spiegelreflexcamera’s. De effectiviteit is ook wat groter, wat het fotograferen uit hand ten goede komt.

Met 675 gram is de body (voor een systeemcamera) lichter dan de meeste spiegelreflexcamera’s en qua gewicht ongeveer vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Sony A7 RIV.

De batterij is relatief snel leeg vergeleken met andere systeemcamera’s. De kwaliteit van het LCD-scherm is zeker modern met 2100k pixels. Het 2e kleine LCD-schermpje bovenop (dit heet ook al TOP lcd-scherm) is een extra handigheidje om instellingen te zien, in het bijzonder vanaf een statief.

De Nikon Z6 is relatief gunstig geprijsd, zeker in vergelijking met de Nikon Z7. Voor veel mensen is 24,5 megapixels meer dan genoeg. Wel zou ik als bewegende onderwerpen heel belangrijk voor jou zijn een andere systeemcamera nemen.


Nikon Z7 systeemcamera

Nikon Z7 systeemcamera

De Nikon Z7 kwam tegelijk met de Nikon Z6 op de markt in augustus 2016. Beide camera’s zijn de eerste systeemcamera’s van Nikon. De Z6 en Z7 zijn op de meeste punten heel vergelijkbaar, de afmetingen, elektronische zoeker en LCD-scherm en stabilisatie zijn zelfs identiek. Hieronder de specificaties op een rij en daarna een toelichting.

Belangrijkste eigenschappen

 • 46 megapixels fullframe sensor
 • 493 autofocuspunten
 • ISO 100 tot 25.600
 • Lensvatting: Nikon Z-mount
 • In body stabilisatie (sensor shift)
 • 3,2 “tilting” screen (klapt omhoog, niet volledig kantelbaar)
 • 3690k elektronische zoeker
 • 9 foto’s bij continu-opnamen
 • 4k video resolutie (3840 x 2160)
 • Wifi
 • 675 gram
 • Afmetingen: 134 bij 101 bij 68 mm
 • Weathersealed

De Nikon Z7 is de duurdere variant van de Z6. Verschillen zijn onder andere deze. De Z7 biedt aanzienlijk meer megapixels, voor veel mensen is dit zeker niet nodig. Wil je foto’s echt in zeer grote formaten kunnen printen dan heeft het een voordeel. Daarnaast is het de optie om te croppen interessant, zeker voor onderwerpen die verder weg zijn. Denk hierbij aan wildlife en vogels en in iets mindere mate ook aan sport.

Wel moet je je realiseren dat meer megapixels ook inhoudt dat geheugenkaarten en harde schijven eerder volraken. Nu is dat niet extreem duur, maar een ander punt van aandacht is dat voor grotere bestanden ook een sterke pc nodig is bij het bewerken. Anders krijg je meer vertraging. Niet iedereen beschikt hierover.

Daarnaast heeft de Z7 meer autofocuspunten dan de Z6. Het dynamisch bereik is ook ietsje beter. Dit verschil is niet groot, maar de Z7 presteert iets beter in situaties waarin je zowel behoorlijke lichte als donkere delen in één foto hebt. Er blijft dan net iets meer detail behouden. De prestaties op het gebied van kleur zijn ook iets beter bij de Z7.

De Z7 is door de grotere bestanden (45,5 megapixels) minder snel bij continu-opnamen dan de Z6.

Het prijsverschil tussen de Z7 en Z6 is behoorlijk, de Z6 is een stuk beter betaalbaar. Als je echt de megapixels nodig hebt, dan is dit de voornaamste reden om de Z7 te kopen. Anders is ook de Z6 is een goede keuze.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen met je systeemcamera?

Volg mijn persoonlijke begeleidingstraject >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, persoonlijke fotofeedback op je eigen niveau, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over camera’s


Stel onderaan je vragen of ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van de gratis E-books De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie en Ontdek de Creatieve lens die meer dan 15.000 keer zijn gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Marian Coenen

Door

Marian Coenen

op 28 July 2019

Hallo Joris ik ben Marian 59 jaar maak graag foto's meestal met telefoon maar heb als cadeau een Nikon 1J5 gekregen weinig uitleg en gebruik eigenlijk te weinig. We gaan september met gezin naar Vancouver rondreis en Vancouver Island kun jij advies geven of ik extra lens moet kopen en welke dan. Budget is lastig aan te geven wil wel wat uitgeven als ik er ook wat aan heb groet Marian bvd

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 30 July 2019

Hi Marian, klinkt als een mooie reis! Ik heb even gekeken en ik kan alleen deze lens vinden voor je Nikon 1 J5 camera: NIKON 10-100MM VR F/4.0-5.6 ZILVER. En die is niet lang genoeg. Je camera komt weinig voor, ik heb deze denk ik 1 keer gezien op 1000 mensen. Ik vraag me af of je nog moet investeren in deze camera. Misschien niet leuk om te horen maar lenskeuze lijkt erg beperkt. Je kan ook kijken naar een andere systeemcamera, zie mijn artikel Beste systeemcamera. Als je nog vragen hebt, kan je die stellen.

Patrick Van Weyenbergh

Door

Patrick Van Weyenbergh

op 18 September 2019

Hallo Joris, ik twijfel tussen nikon d750 of nikon d810. is voornamelijk landschappen en vogels en dieren. De lenzen die ik in men bezit heb zijn: tamron 150-600 g2-- irix 15 mm 2.4-- 50 mm 1.4-- 35 mm 1.2--85 mm 1.8-- 105 mm 2.8 ed. Mvg Patrick

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 24 September 2019

Patrick, door mijn trip in Finland tot 22 september een wat latere reactie. Nikon D750 vind ik wat geschikter door 6,5 foto's per seconde vs 5 van de D810. Hij is ook iets lichter en autofocus is beter bij weinig licht.

Ludwig

Door

Ludwig

op 6 October 2019

Ik heb interesse in de systeem camera van Nikon z6 kan daar een 50mm f/1.8 lens op? Alvast bedankt voor uw reactie. Het is een cadeau voor mij vrouw.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 6 October 2019

Hi Ludwig, Dat kan, maar daarvoor heb je dan deze nodig: Nikon Z 50mm f/1.8 S objectief. Het is allemaal wel een stuk duurder. Voor een spiegelreflex is er al een 50 mm 1.8 lens vanaf zo'n 80 euro. De Yongnuo 50 mm 1.8 voor Nikon. Belangrijkste is dat je vrouw er goed mee kan omgaan.

Wilma

Door

Wilma

op 12 October 2019

Fotografeer al 7 jaar met de Nikon D 7000. Het nadeel van deze camera is dat boven 1600 iso ruis ontstaat. Ik wil nu een nieuwe camera kopen maar twijfel tussen de D850 full frame of de systeemcamera Z6 of Z7 van Nikon. Heb je tips voor me? Groetjes Wilma

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 14 October 2019

Hi Wilma, Bij een oudere camera krijg je eerder ruis inderdaad. De D850, Z7 of Z6 zijn allen een grote vooruitgang als het gaat om ruis. Ik w eet niet wat je vooral wil fotograferen, dat vermeld je niet. Qua ISO zijn de door jou genoemde camera's vergelijkbaar. De Z6 en Z7 zijn kleiner en lichter, de nikon D850 is best fors. Voor snelheid (wildlife, sport) zou ik voor de D850 gaan ivm de autofocus (in combinatie met een grip is D850 ook sneller dan zonder). Verder gaat batterij bij D850 langer mee, heb je verlichte knoppen (avond) en heb je 2 geheugenkaartslots en ook ondersteuning voor UHS II snelle geheugenkaarten.

Reactie plaatsen

Beste Systeemcamera Overzicht 2020

Beste systeemcamera van dit moment

Beste Spiegelreflexcamera Overzicht 2020

Welke spiegelreflexcamera kopen overzicht

Beste Spiegelreflexcamera Beginners 2020 

Beste spiegelreflexcamera beginner
Cookies