Beste Nikon systeemcamera

Welke Nikon systeemcamera koop je? Wat zijn de verschillen? Nikon is samen met Canon de grote speler in de markt van de spiegelreflexcamera‘s. Verder is Nikon ook bekend om de compactcamera‘s. Vanaf augustus 2018 introduceerde Nikon ook systeemcamera’s.  Welke past bij jou?

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen over een systeemcamera :). Er staan al 2250+ reacties op het blog.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het Boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon te Downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Nikon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Nikon (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Zonneharp herfst fotograferen

Heel mooi sfeervol moment in het bos…

Inhoud

Wat is een systeemcamera?

Bekijk hiervoor mijn algemene grootste artikel: beste systeemcamera >>

In dat artikel bespreek ik ook systeemcamera’s van ander merken. In dit artikel focus ik me meer op de verschillende systeemcamera’s van Nikon.

Nikon systeemcamera of spiegelreflexcamera?

Waarom zou je een Nikon systeemcamera willen?

 • De body van de systeemcamera is lichter en kleiner dan de meeste spiegelreflexcamera’s van Nikon, met name als het gaat om de (semi-)professionele systeemcamera’s.
 • Door de elektronische zoeker zie je direct hoe je foto wordt, ook qua belichting. Het ‘what you see is what you get principe’ spreekt aan. Bij een spiegelreflexcamera zie je achteraf hoe je foto is belicht en dat kans soms voor onaangename verrassingen zorgen
 • Door het ontbreken van de spiegel is modernere technologie mogelijk, meer autofocuspunten, meer snelheid. Nikon kan die snelheid in de toekomst nog verder opvoeren in de systeemcamera’s terwijl dit moeilijker is bij de spiegelreflexcamera’s. De grenzen zijn daar meer bereikt.

Wil je goed afwegen of je voor een spiegelreflexcamera of systeemcamera kiest? Bekijk hiervoor mijn algemene artikel Systeemcamera of spiegelreflexcamera >> als je twijfelt en wil weten waarom je voor de ene of andere soort camera kiest.

Welke Nikon Systeemcamera?

Deze systeemcamera’s van Nikon worden hieronder besproken. Hierbij wordt gekeken wat nu belangrijke verschillen zijn. Het doel is om jou een betere keuze te laten maken.

 • Nikon Z50
 • Nikon Z6
 • Nikon Z7
 • Nikon Z6 II
 • Nikon Z7 II

Gebruik ook je lenzen voor je spiegelreflexcamera

Met een Nikon FTZ mount adapter kun je ook je lenzen voor je spiegelreflexcamera gebruiken op de systeemcamera’s van Nikon met Z-mount. Dit is handig en ook lenzen die geen beeldstabilisatie hebben profiteren zo wel van beeldstabilisatie omdat dit ingebouwd is in de body van de Nikon systeemcamera’s.


Nikon Z6 systeemcamera

Nikon Z6 systeemcamera

In augustus 2018 introduceerde Nikon de Z6 en de Z7. Hieronder bespreek ik eerst de Nikon Z6.

Update, de Z6 is opgevolgd door de Nikon Z6 II

Belangrijke eigenschappen

 • 24,5 megapixels fullframe sensor
 • 273 autofocuspunten
 • ISO 100 tot 51.200
 • Lensvatting: Nikon Z-mount
 • In body stabilisatie (sensor shift)
 • 3,2 “tilting” screen (klapt omhoog, niet volledig kantelbaar)
 • 3690k elektronische zoeker
 • 12 foto’s bij continu-opnamen
 • 4k video resolutie (3840 x 2160)
 • Wifi
 • 675 gram
 • Afmetingen: 134 bij 101 bij 68 mm
 • Weathersealed

Terwijl Sony al jaren bezig is met de ontwikkeling en introductie van meerdere systeemcamera’s, volgen Canon en Nikon later.

De Nikon Z6 is met 12 foto’s per seconde behoorlijk snel als je het vergelijkt met de snelheid van veel Nikon spiegelreflexcamera’s. Echter de autofocus voor bewegende onderwerpen zoals sport of wildlife is wat minder goed. In wat meer donkere situaties heeft de camera ook nog wat meer moeite.

Het aantal autofocuspunten is duidelijk meer dan bij spiegelreflexcamera’s. Bij die laatste zitten de autofocuspunten ook meer rond het midden geconcentreerd en dat is bij bewegende onderwerpen beperkend als het gaat om je compositie. De Nikon Z7 heeft nog een stuk meer autofocuspunten (493 vs 273). Ook Sony systeemcamera’s uit de A7-lijn en de A9 hebben meer autofocuspunten en een beter, meer ontwikkeld autofocussysteem. Dus hoewel de Z6 een behoorlijke snelheid heeft zijn er betere systeemcamera’s voor wildlife en sport, denk aan de Sony A7RIV of de Sony A9.

Prestaties bij weinig licht (ISO-prestaties) zijn goed bij de Z6, zelfs nog wat beter dan bij de duurdere Nikon Z7 die we zo bespreken. Dit komt omdat de Z7 meer megapixels heeft en het moeilijker is om ISO-prestaties dan net zo goed te maken.

Verschil met de Nikon spiegelreflexcamera’s is verder dat de systeemcamera’s beschikken over beeldstabilisatie in de body, dit zagen we niet bij de Nikon spiegelreflexcamera’s. De effectiviteit is ook wat groter, wat het fotograferen uit hand ten goede komt.

Met 675 gram is de body (voor een systeemcamera) lichter dan de meeste spiegelreflexcamera’s en qua gewicht ongeveer vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Sony A7 RIV.

De batterij is relatief snel leeg vergeleken met andere systeemcamera’s. De kwaliteit van het LCD-scherm is zeker modern met 2100k pixels. Het 2e kleine LCD-schermpje bovenop (dit heet ook al TOP lcd-scherm) is een extra handigheidje om instellingen te zien, in het bijzonder vanaf een statief.

De Nikon Z6 is relatief gunstig geprijsd, zeker in vergelijking met de Nikon Z7. Voor veel mensen is 24,5 megapixels meer dan genoeg. Wel zou ik als bewegende onderwerpen heel belangrijk voor jou zijn een andere systeemcamera nemen.


Nikon Z7 systeemcamera

Nikon Z7 systeemcamera

De Nikon Z7 kwam tegelijk met de Nikon Z6 op de markt in augustus 2016. Beide camera’s zijn de eerste systeemcamera’s van Nikon. De Z6 en Z7 zijn op de meeste punten heel vergelijkbaar, de afmetingen, elektronische zoeker en LCD-scherm en stabilisatie zijn zelfs identiek. Hieronder de specificaties op een rij en daarna een toelichting.

Belangrijkste eigenschappen

 • 46 megapixels fullframe sensor
 • 493 autofocuspunten
 • ISO 100 tot 25.600
 • Lensvatting: Nikon Z-mount
 • In body stabilisatie (sensor shift)
 • 3,2 “tilting” screen (klapt omhoog, niet volledig kantelbaar)
 • 3690k elektronische zoeker
 • 9 foto’s bij continu-opnamen
 • 4k video resolutie (3840 x 2160)
 • Wifi
 • 675 gram
 • Afmetingen: 134 bij 101 bij 68 mm
 • Weathersealed

De Nikon Z7 is de duurdere variant van de Z6. Verschillen zijn onder andere deze. De Z7 biedt aanzienlijk meer megapixels, voor veel mensen is dit zeker niet nodig. Wil je foto’s echt in zeer grote formaten kunnen printen dan heeft het een voordeel. Daarnaast is het de optie om te croppen interessant, zeker voor onderwerpen die verder weg zijn. Denk hierbij aan wildlife en vogels en in iets mindere mate ook aan sport.

Wel moet je je realiseren dat meer megapixels ook inhoudt dat geheugenkaarten en harde schijven eerder volraken. Nu is dat niet extreem duur, maar een ander punt van aandacht is dat voor grotere bestanden ook een sterke pc nodig is bij het bewerken. Anders krijg je meer vertraging. Niet iedereen beschikt hierover.

Daarnaast heeft de Z7 meer autofocuspunten dan de Z6. Het dynamisch bereik is ook ietsje beter. Dit verschil is niet groot, maar de Z7 presteert iets beter in situaties waarin je zowel behoorlijke lichte als donkere delen in één foto hebt. Er blijft dan net iets meer detail behouden. De prestaties op het gebied van kleur zijn ook iets beter bij de Z7.

De Z7 is door de grotere bestanden (45,5 megapixels) minder snel bij continu-opnamen dan de Z6.

Het prijsverschil tussen de Z7 en Z6 is behoorlijk, de Z6 is een stuk beter betaalbaar. Als je echt de megapixels nodig hebt, dan is dit de voornaamste reden om de Z7 te kopen. Anders is ook de Z6 is een goede keuze.


Nikon Z6 II systeemcamera

Zie mijn uitgebreide artikel Nikon Z6II Review


Nikon Z7 II systeemcamera

Zie mijn artikel verschil Nikon Z6 II en Z7 II


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis boek voor Nikon Downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Nikon
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies voor Nikon op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over camera’s


Stel onderaan je vragen of ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Marian Coenen
Door

Marian Coenen

op 28 Jul 2019

Hallo Joris ik ben Marian 59 jaar maak graag foto's meestal met telefoon maar heb als cadeau een Nikon 1J5 gekregen weinig uitleg en gebruik eigenlijk te weinig. We gaan september met gezin naar Vancouver rondreis en Vancouver Island kun jij advies geven of ik extra lens moet kopen en welke dan. Budget is lastig aan te geven wil wel wat uitgeven als ik er ook wat aan heb groet Marian bvd

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 30 Jul 2019

Hi Marian, klinkt als een mooie reis! Ik heb even gekeken en ik kan alleen deze lens vinden voor je Nikon 1 J5 camera: NIKON 10-100MM VR F/4.0-5.6 ZILVER. En die is niet lang genoeg. Je camera komt weinig voor, ik heb deze denk ik 1 keer gezien op 1000 mensen. Ik vraag me af of je nog moet investeren in deze camera. Misschien niet leuk om te horen maar lenskeuze lijkt erg beperkt. Je kan ook kijken naar een andere systeemcamera, zie mijn artikel Beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">Beste systeemcamera. Als je nog vragen hebt, kan je die stellen.

Patrick Van Weyenbergh
Door

Patrick Van Weyenbergh

op 18 Sep 2019

Hallo Joris, ik twijfel tussen nikon d750 of nikon d810. is voornamelijk landschappen en vogels en dieren. De lenzen die ik in men bezit heb zijn: tamron 150-600 g2-- irix 15 mm 2.4-- 50 mm 1.4-- 35 mm 1.2--85 mm 1.8-- 105 mm 2.8 ed. Mvg Patrick

Joris-Dijkema
Ludwig
Door

Ludwig

op 06 Oct 2019

Ik heb interesse in de systeem camera van Nikon z6 kan daar een 50mm f/1.8 lens op? Alvast bedankt voor uw reactie. Het is een cadeau voor mij vrouw.

Joris-Dijkema
Wilma
Door

Wilma

op 12 Oct 2019

Fotografeer al 7 jaar met de Nikon D 7000. Het nadeel van deze camera is dat boven 1600 iso ruis ontstaat.Ik wil nu een nieuwe camera kopen maar twijfel tussen de D850 full frame of de systeemcamera Z6 of Z7 van Nikon. Heb je tips voor me? Groetjes Wilma

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 Oct 2019

Hi Wilma,Bij een oudere camera krijg je eerder ruis inderdaad. De D850, Z7 of Z6 zijn allen een grote vooruitgang als het gaat om ruis. Ik w eet niet wat je vooral wil fotograferen, dat vermeld je niet. Qua ISO zijn de door jou genoemde camera's vergelijkbaar. De Z6 en Z7 zijn kleiner en lichter, de nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera-kopen/">nikon D850 is best fors. Voor snelheid (wildlife, sport) zou ik voor de D850 gaan ivm de autofocus (in combinatie met een grip is D850 ook sneller dan zonder). Verder gaat batterij bij D850 langer mee, heb je verlichte knoppen (avond) en heb je 2 geheugenkaartslots en ook ondersteuning voor UHS II snelle geheugenkaarten.

Henk
Door

Henk

op 28 Feb 2020

Ik ben Henk, 64 jaar en sinds enkele maanden heb ik weer tijd om een verwaarloosde hobby op te pakken. Als kleine jongen zat ik vaak bij mijn vader in zijn DOKA eigen zwart-wit foto's af te drukken. Als student had ik een kleine Rollei, waar ik onder andere foto's tijdens gletscher trektochten heb gemaakt. Toen ik meer geld kreeg kocht ik een Nikon FE met een 55 lens met losse macro ring en later nog een telelens (70-200) en groothoeklens. Daarna verslonste ik mijn hobby puur door tijdgebrek en het aanbreken van het digitale tijdperk. Ik kocht wel een jaar of tien geleden een Nikon D40. Ik ben later weer de bergen ingetrokken en was die me eigenlijk te zwaar. Een kleine Nikon bridgcamera A900 was praktischer. Maar daarmee merkte ik wel het verschil in het aantal pixels met de Nikon 40. Maar door tijdgebrek bleef het maken van fotos's beperkt tot vakantie en familiekiekje. Nu ik meer tijd heb, wil ik weer meer aan een oude hobbyliefde gaan doen.Nu ik weer begonnen ben voldoet de Nikon D40 eigenlijk onvoldoende. De sensor is te beperkt als ik dat vergelijk met de A900. Ik overweeg dus een nieuwe camera te kopen. Maar ja wat. Kan ik de oude lenzen nog weer inzetten, dan is misschien een systeem camera verstandig omdat je meteen in de zoeker het resultaat van de belichting zou kunnen zien. Met de adaptor zou je dan de oude lenzen kunnen gebruiken . De prijs weerhoud me echter om naar een Z6 of Z7 te gaan. Een A50 is echter een cropcamera; voldoet dat dan aan mijn kunnen? Vraag dus full frame of crop? Of adviseer je Nikon helemaal los te laten en naar een ander merk te gaan, en dan de oude lenzen te laten voor wat het is. Gezien mijn leeftijd is het niet zinvol om professional te worden.

Eveline
Door

Eveline

op 24 Mar 2020

BesteIk heb een canon S100 maar wil graag een camera waarvan de lenzen vervangbaar zijn. Ik wil vooral foto's maken van kinderen (portretten en spelende kinderen) binnen en buiten met een mooie bokeh (en dus een camera die snel genoeg is), landschappen en vogels in de natuur. Video vind ik belangrijk maar het hoeft niet het beste van het beste te zijn, fotokwaliteit primeert. Ik keek eerst naar de nikon 850 D omdat deze zoveel prachtige reviews kreeg: beeldkwaliteit, goede AF en toch snel. Nu twijfel ik ook over de nikon Z6 omdat die wel in body-stabilisatie heeft. Ik vraag me af in welke mate dit van doorslaggevend belang is om niet te kiezen voor de nikon 850 D voor het soort foto's dat ik wil maken. De nikon Z6 blijkt ook sneller. Het is me ook niet duidelijk in welke mate de AF van de nikon 850 D of 780D beter is dan die van de Z6 en of dit argumenten zijn om Z te kiezen boven de 850 D. Het gewicht vind ik minder belangrijk dan de kwaliteit.Een tweede vraag is dan als ik kies voor de nikon 850 d of Z6 welke lens koop ik dan het best. Ik las dat de AF van de Z6 in donkere omstandigheden nog voor verbetering vatbaar is en dus echt een lichtsterk objectief nodig heeft...Beste groet Eveline

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Mar 2020

Hi Eveline,De Z6 en Z7 zijn niet de snelste camera's voor actie, dus de autofocus bedoel ik dan. Nikon D850 is dan beter en je kan ook gewoon lenzen gebruiken met stabilisatie als dat nodig is. Maar voor actiefotografie is dat niet belangrijk vanwege korte sluitertijden. Dus ik zou dat neit de doorslag laten geven, wat het voor mij wel geeft is dat de Z6 en Z7 dus niet de snelste zijn bij continu-opnamen en dat het lensaanbod ook heel beperkt is bij Nikon Z. En adapters kan ik je in het algemeen niet aanraden, het is niet hetzelfde. Qua lens kan je denken aan lichtsterk materiaal, zoals een 70-200 f/2.8 voor de kinderen. Hoeft niet per se van Nikon zelf.

Eveline
Door

Eveline

op 28 Mar 2020

Dag JorisHeel erg bedankt voor je inzichten! Het brengt me in elk geval een stuk verder. Het is immers niet altijd makkelijk om de bomen door het bos te blijven zien met alle info die je online vindt, die niet altijd even relevant is. Ik begrijp dat de d850 de beste keus is maar als ik daar de lenzen bijtel is dit al een flinke prijs. Wat zou je me aanraden als goedkoper alternatief? Ik zag zelf de D500 maar vraag me af of die ook kan dienen voor portret-en landschapsfoto's...Beste groet Eveline

Kees
Door

Kees

op 24 Apr 2020

Ik heb een D850 en zeer tevreden mee.Ik zoek een backup body voor het geval dat er op een fototocht iets met mijn kamera gebeurt. Ik heb mijn oog laten vallen op een Z6 met ftz mount.. ik wil ook kwaliteit. Is dit een goede keuze voor mijn doel

Catharina Geraedts
Door

Catharina Geraedts

op 27 Sep 2020

Door @catharina op 27 september 2020 Hallo Joris, Zou jij me een advies willen geven over een fotocamera voor mij. In het kort:: Ik had tot op dit moment de Panasonic Lumix DC FZ 1000II. Leicalens 25 -400.f/ 2.8 Hiervoor had ik een Nikon D750 plus Nikkor 24-70 f/2.8 Die D750 heb ik 3 jaar gehad maar niet zoveel gebruikt omdat ik hem best zwaar vond. Dat ik met de switch daarna voor de lichtere Lumix kwalitatief een stap terug deed vond ik niet zo erg dacht ik. Totdat ik mij aanmeldde bij jouw fotoschool en kritischer werd op de kwaliteit, vooral de scherpte ! Nu sta ik op het punt weer terug te gaan Full-frame en een camera die goed in de hand ligt. Ik heb jouw E-book met de 10 bouwstenen doorgenomen. Dat maakt een heleboel duidelijk. Wat fotografeer je is de eerste vraag. Ik fotografeer tot nu toe datgene wat vooral qua compositie mijn aandacht trekt. Dat is meestal buiten, op straat , lijnen, schaduwen in combinatie met mensen. Dat kan vanalles zijn. Wat ik niet zo gauw fotografeer zijn portretten van mensen, Als je wilt kun je even op mijn website kijken, www.neemwaar.nl , vanaf het hoofdstuk Photo's: https://neemwaar.carbonmade.com/projects/2353730 De lens. Ik vermoed dat ik met een kleine zoomlens goed kan werken, 24-70 of 28-75. Heb gezocht en vind een paar alternatieven: in combinatie met de Sony A7 III Tamron 28-75 f /2.8 ong 2600 euro Sony 24-70 f/4.0 nu aanbieding ong 2400 euro Sony 24-105 f/4.0 ong 2800 euro Camerabody en systeem. Dan is het mij duidelijk geworden dat ik zeker voor een fullframe camera ga. Vanwege de kwaliteit en minder ruis, En het dynamisch bereik (waar ik in de cursus al een paar keer tegen aangelopen ben) En verder is het gewicht van invloed. Ben zelf uitgekomen bij de Sony A7 III.Wat zou jij mij aanbevelen ? Budget tot 2800 Hartelijke groet, Ine Catharina Geraedts

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 30 Sep 2020

Via de mail hebben we hierover al contact gehad

Reactie plaatsen