Verschil tussen Nikon Z6 II en Z7 II

De Nikon z6II en ZS7II – twee fullframe systeemcamera’s van Nikon – zijn hun tweede generatie en komen met een aantal leuke innovaties, ook al is de hardware zelf erg vergelijkbaar met de vorige generatie. Deze camera’s zijn in staat om heel wat neer te zetten maar wat is nou precies het verschil tussen de twee camera’s en het verschil ten opzichte van hun vorige generatie? In dit artikel staan alle verschillen op een rijtje en wie weet kom je er zelf wel achter of een van de besproken camera’s de camera voor jou is. Dit artikel is 100% onafhankelijk, er wordt niks verdiend aan jouw aankopen.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het Boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon te Downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Nikon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Nikon (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoud

Megapixels en sensor

De sensoren zijn exact hetzelfde in beide camera’s ten opzichte van hun vorige generaties, er zit echter wel verschil tussen de sensoren van Z6 II en Z7 II, ze zijn hetzelfde formaat maar de z7 heeft meer megapixels dan de z6 namelijk 45.7 ten opzichte van 24.5. De maximale resolutie verschilt nu dus ook, 6048 x 4024 voor de Nikon Z 6II en 8256 x 5504 voor de Nikon Z 7II. Wel hebben beide camera’s een 5-assige beeldstabilisatie die ongewenste trillingen voorkomt waardoor je met een langere sluitertijd nog steeds scherpe foto’s kan krijgen.

Viewfinder

Beide camera’s hebben een elektronische viewfinder die 100% van het beeld laat zien, de resolutie van dit schermpje is 3.690kdots. Boven op de viewfinder is een bekende hotshoe te vinden.

Continu-opname, Buffer en Autofocus

Door de nieuwe dual Expeed 6 processoren zou je hier het meeste verschil moeten vinden ten opzichte van hun vorige generatie. Deze processoren zijn uitgekomen in 2018, het verraste iedereen dan ook dat Nikon ervoor koos om 2 processoren te implementeren in plaats van 1 nieuwere processor. Maar deze extra verwerkingskracht zorgt er echter voor dat de continu-opname snelheid wordt verhoogd, voor de Z 7II betekent dit dat deze van 9 naar 10 beelden per seconden kan gaan en dat de Z 6II een sprong heeft van 12 beelden per seconden naar 14.

De buffer van beide camera’s is ook vergroot, voor de Z 7II betekent dit dat deze bijna 3x meer foto’s kan maken dan zijn vorige generatie. Voor de rest kunnen we nog weinig zeggen over de autofocus, wat we wel kunnen zeggen is dat de autofocussysteem hetzelfde is als die van hun vorige generaties het enige verschil is dat hij mogelijk sneller is door de vermeerdering in processorvermogen.

Tenslotte is het laatste wat we kunnen zeggen over de autofocus dat deze beter zal presteren in condities met weinig licht en is de optie voor oog / gezichtsdetectie toegevoegd in wild area modus. De Z6 II en Z7 II zullen dit ook ondersteunen in video modus.

ISO Bereik

Het ISO bereik van de camera’s verschilt wel onderling maar niet van hun vorige generatie, de minimale ISO die de Nikon Z 7II kan bereiken is 64, de maximale ISO is 25,600. Je kan hem nog handmatig hoger zetten tot 102,400. De Nikon Z 6II heeft een minimale ISO van 50 en een maximale ISO van 51,200, deze kan je vervolgens weer handmatig uitbreiden tot 204,800.

Pas wel op met het verhogen van je ISO waarde, de vuistregel is over het algemeen hoe hoger je ISO hoe meer ruis. De hoeveelheid ruis hangt af van hoe je sensor hiermee omgaat, we kunnen nog geen prestaties hiervan laten zien omdat de dubbele processor hier eventueel invloed op kan hebben, de ISO prestaties zijn wel minimaal net zo goed als hun vorige generatie.

Video

Beide camera’s kunnen 4k opnames maken maar ten opzichte van hun vorige generaties kan dit nu met 60fps, dit komt helaas wel met een kleine crop, de Nikon Z 7II zal dit al vanuit de doos kunnen doen maar de Z6 krijgt dit in de vorm van een firmware update in het begin van 2021, het updaten van firmware is ook makkelijker gemaakt, het wordt namelijk geïntegreerd met Nikons app genaamd snapBridge. Zoals eerder ook gezegd kan je tijdens het filmen ook gebruik maken van de oog en gezichtsherkenning voor het focussen. Beide modellen hebben ook de optie voor slow motion.

Gewicht en formaat

Aan de buitenkant is er eigenlijk niks veranderd voor beide modellen ten opzichte van hun vorige generaties, het enige verschil is dat beide camera’s nu een extra UHS-II SD kaart slot hebben gekregen. Voor de rest staan het gewicht en de afmetingen hieronder op een rijtje:

 • De Nikon Z 6II en 7II wegen 705g en zijn 134 x 101 x 70mm.

LCD Paneel

Beide modellen hebben een kantelbaar touchscreen scherm, deze is 3.2” (8.13cm). De schermen hebben beide een resolutie van 2.1M dots.

Handige extra’s

 • Volledige weathersealing voor beide modellen
 • De modellen kunnen opgeladen worden via usb-c terwijl je de camera gebruikt
 • Ingebouwde wifi en bluetooth
 • De Z 7II heeft een ingebouwde flitser

Prijs

De prijs is nog niet definitief maar de verwachte prijzen van de camera’s zijn:

 • Nikon Z 6II: €1.999,-
 • Nikon Z 7II: €3.199,-

Ook worden de volgende kits verwacht, de prijzen hiervoor zijn voor veel nog niet bekend:

 • Nikon Z 6II + 24-200mm f/4 + FTZ Adpter
 • Nikon Z 6II + 24-70mm f/4 + FTZ Adpter
 • Nikon Z 6II + 24-70mm f/4
 • Nikon Z 6II + FTZ Adpter voor €2.149,-
 • Nikon Z 6II + 24-200mm f/4
 • Nikon Z 7II + FTZ adapter voor €3.349,-
 • Nikon Z 7II + 24-70mm f/4 S voor €3.799,-
 • Nikon Z 7II + 24-70mm f/4 S + FTZ adapter

Conclusie

De modellen lijken dus erg op hun vorige generaties maar ook qua prijs, in de toekomst is het dus wel logisch om de tweede generatie te kiezen boven de eerste. Als het binnen de tweede generatie nu aankomt op model is het nog een redelijk lastige keuze, de Z6II heeft een breder ISO bereik en snellere continu-opname maar de Z7II heeft weer meer megapixels. Wel is het belangrijk om te weten dat megapixels niet voor iedereen belangrijk is. Als je iets heel groot wil laten afdrukken of croppen kunnen megapixels wel een groot belang hebben. Verder ligt het dus erg aan wat jij wil gaan doen met je camera.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis boek voor Nikon Downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Nikon
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies voor Nikon op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen voor Nikon

Bronnen

https://www.dpreview.com
Jared Polin (youtube)
https://versus.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen