Beste Nikon spiegelreflexcamera voor beginners? D3400, D3500, D5300 of D5600

Beste Nikon spiegelreflexcamera voor beginners? D3400, D3500, D5300 of D5600

Wat is de beste Nikon spiegelreflexcamera als je begint? Hier alvast meteen een tip: investeer je budget bewuster dan ik deed bij mijn 1e camera. Gaat je veel geld en frustratie schelen.

Stel dat je nu (2018) een nieuwe spiegelreflexcamera wil kopen van Nikon die betaalbaar is en bij jou past. Met betaalbaar bedoel ik tussen zo’n 400 en 700 euro, dat zijn nu ongeveer de prijzen van de beginnersmodellen voor Nikon (deze wijzigen natuurlijk telkens wat).

Voor welke camera kies je dan? Waar let je nou op? Bekijk in dit artikel een vergelijking tussen de Nikon D3400, D3500, D5300 en D5600. Oudere modellen zoals de D3300, D5500 worden ook nog even genoemd. En ontdek aan het einde van het artikel wat ik te vaak zie en jammer vind van jouw geld…

Gratis Ebook fotografie tips

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie met jouw Nikon, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Nikon (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoudsopgave

Zijn Nikon spiegelreflexcamera’s beter dan Canon of andere merken?

Waarom eigenlijk kiezen voor Nikon?

Laat ik voorop stellen dat ik niet beweer dat Nikon camera’s beter zijn dan Canon camera’s of camera’s van andere merken.

En toch adviseer ik beginnende fotografieliefhebbers wel heel vaak om een spiegelreflexcamera van Nikon of Canon te kopen! De argumenten die ik daarvoor heb lees je in mijn artikel Waarom ik vaak een Nikon of Canon spiegelreflexcamera adviseer zonder dat deze camera’s beter zijn

Overweeg jij een Canon camera aan te schaffen? Bekijk mijn artikel over Canon
 spiegelreflexcamera’s voor wie begint. 

Andere discussie: spiegelreflexcamera of systeemcamera?

Als je je afvraagt of je voor een spiegelreflexcamera of systeemcamera wil kiezen, bekijk dan hier mijn artikel over de keuze voor een spiegelreflex, systeemcamera of compactcamera. Dit artikel gaat niet over die discussie maar over concrete Nikon spiegelreflexcamera’s voor beginners.

Geruststelling vooraf, stel onderaan dit artikel je vraag (op deskstop)

Kijk, ik probeer mensen duidelijke uitleg te geven. Ik ben zelf van nature zeker niet technisch, ik ben een gevoelsmens. Alleen als jij niks van fotografie en camera’s weet, dan kan ik me voorstellen dat het lastig blijft om een keuze te maken. Niet alle eigenschappen van camera’s zeggen jou dan wat. Het is toch al gauw wat vaktaal. Dus het is begrijpelijk dat je niet altijd goed weet wat je nu moet kiezen. Daarom kan jij onderaan dit artikel jouw vraag stellen. Je krijgt 100% onafhankelijk advies.
Nikon spiegelreflexcamera eigenschappen vergelijking

Op welke punten worden camera’s vergeleken?

Voor ik echt camera’s ga vergelijken en lijstjes ga maken met eigenschappen even een toelichting zodat je hopelijk iets beter begrijpt wat een bepaalde eigenschap inhoudt.

Aantal megapixels
Dit zegt iets over de grootte van de foto. Dit wordt trouwens overschat. Het is zeker niet het belangrijkste. De camera’s leveren tegenwoordig erg grote foto’s. Veel groter dan mensen vaak nodig hebben.

Wat meer megapixels betekent dat je makkelijker grote afdrukken kan laten maken (en wat meer scherpte behoudt). Ook ka je wat makkelijker foto’s bijsnijden en houd je toch nog een grote foto over. Zelf zijn alle foto’s op mijn website gemaakt met een camera van maximaal 18 megapixels.

Zelfs de beginnende modellen van Nikon hebben al 24 megapixels, dat is heel veel. Maak je niet druk.

ISO
Soms fotografeer je met minder licht (binnen bijvoorbeeld). De ene camera levert bij weinig licht dan betere beeldkwaliteit van je foto’s dan de andere. In het algemeen geldt dit. Hoe hoger de ISO kan worden ingesteld, hoe beter de kwaliteit van de foto bij weinig licht.

ISO zegt iets over de hoe de camera presteert bij weinig licht, bijvoorbeeld binnen 🙂

Autofocus (scherpstellen)
Dit heeft met scherpstellen te maken. Voor je een foto maakt zul je altijd moeten scherpstellen op je onderwerp. De ene camera heeft hiervoor meer scherpstelpunten dan de ander en soms verschilt ook de kwaliteit van die scherpstelpunten. Met name als je veel bewegende onderwerpen fotografeert is dit iets belangrijker. Voor je landschappen en stillevens doet het er niet echt toe. Hieronder een voorbeeldje van de scherpstelpunten van een Nikon D 3400 vs een Nikon D5300, later in dit artikel beschrijf ik dit ook nog 🙂

Nikon D3400 autofocus vs Nikon D5300

LCD-scherm
Je foto’s kijk je terug op je LCD-scherm van je camera. Het ene LCD-scherm is kantelbaar en de andere is vast. Voor sommige mensen is een kantelbaar LCD-scherm belangrijker dan voor andere. Bijvoorbeeld als jij vanuit lastige hoeken (heel laag bij de grond) wil fotograferen zonder zelf op de grond te hoeven liggen. Bijvoorbeeld omdat je er fysiek niet meer zo goed toe in staat bent. Ook de kwaliteit van een LCD-scherm (de details die je ziet) kan verschillen. Tegenwoordig zijn deze schermen gewoon goed, vroeger was dit minder goed.

Bedenk voor jezelf of een kantelbaar LCD-scherm belangrijk is of niet.

Snelheid van de camera
De ene camera is wat sneller dan de andere. Daarmee bedoel ik: hoeveel foto’s maakt de camera per seconde achter elkaar? dit heeft ook wel ‘fps bij continu-opnamen’ (fps = frames per second). Dit kan er toe doen als snelle, onverwachte momenten voor jou belangrijk zijn. Als jij heel veel sport, kinderen in actie, rennende honden, wildlife wil fotograferen dan is de snelheid van de camera iets wat er wel toe doet. Kijk, als jij 3 foto’s per seconde maakt en je vriend 5 foto’s per seconde dan heeft hij natuurlijk meer kans op het juiste moment. Sommige dingen zijn namelijk helemaal niet goed te ‘timen’.

De snelheid van de camera doet er meer toe als jij veel actiefoto’s wil maken van kind,  hond, sport enz 🙂

Gewicht en omvang
Dit is voor mensen ook niet onbelangrijk. Sommige mensen willen zo min mogelijk meenemen, bijna iedereen denk ik ;-). De uitgebreidere modellen zijn vaak wel iets groter en zwaarder.

Batterijduur
Nieuwe camera’s hebben soms een batterij die langer meegaat met één oplaadbeurt. Dit is mooi meegenomen, maar het is normaal om ook in ieder geval 1 reserveaccu te hebben.

Ps. Ik ga zo ook even mijn ‘batterij opladen’, want ik zit al weer te lang te bloggen…

Bracketing/HDR
Camera’s kunnen niet met elke lichtsituatie even goed omgaan als onze ogen. Sommige camera’s kunnen automatisch (als je dat instelt) meerdere foto’s achter elkaar maken met een verschillende belichting (1 normaal belichte foto, 1 donkere en 1 lichte). Of ze hebben een hulpfunctie waarmee je makkelijker een goed belichte foto maakt in lastigere lichtomstandigheden (HDR). Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt bij landschapsfotografie of interieurfotografie. De Nikon 3000-serie beschikt hier niet over, de 5000-serie wel. Dit betekent dat je geen foto’s met de Nikon 3000-serie camera’s kan maken in lastige lichtisituaties maar je moet dit dan zelf en anders instellen.

Dit is een functie die van pas kan komen in lastige lichtsituaties. Hield ik me in het begin nog niet mee bezig 🙂

Bluetooth/Wifi/NFC
Dit zijn moderne snufjes om connectie te maken met andere apparaten. Zelf beschik ik over camera’s die wat dat betreft niet zo modern zijn. Voor de ene persoon is het wel handig of belangrijk om foto’s even snel door te kunnen sturen en voor de andere persoon niet.


Nikon D3400 zwart of rood

Als ik je zie, weet ik het antwoord vaak vrijwel meteen. Stukje intuïtie. Alleen sommige dingen kun je beter niet zeggen.

Download Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon >>(klik op het geel) en ontvang onafhankelijk aankoopadvies

Nikon D3400

De Nikon D3400 kwam in augustus 2016 op de markt als de opvolger van de eerder populaire Nikon D3300 die in april 2014 op de markt kwam. De camera is er in het zwart of in het rood… De D3300 is trouwens nog steeds een prima beginmodel, als je een D3300 die weinig is gebruikt voordelig kan overnemen dan is dat ook nog interessant.

Belangrijke eigenschappen:

 • 24 megapixels.
 • ISO-bereik van 100-25.600 (dit zegt wat over de kwaliteit van de foto’s bij weinig licht)
 • 11 autofocuspunten (scherpstelpunten).
 • Vast LCD-scherm (niet kantelbaar). De resolutie is 923k pixels. Klinkt wat nerdy. Het is gewoon een goed scherm om je foto’s op terug te kijken.
 • 5 foto’s per seconde bij continu-opnamen.
 • Videoresolutie van 1920 x 1280.
 • Gewicht: 395 gram.
 • Batterijduur: Nikon claimt dat er 1400 foto’s kunnen worden gemaakt met één opgeladen batterij vs 700 foto’s bij de D3300. Dat verschil is opmerkelijk maar is door mij niet getest.
 • Bluetooth, connectie met andere apparaten die over bluetooth beschikken.
 • Ingebouw flitser
 • Mogelijkheid om een externe fltiser te gebruiken
 • Smartphone remote control
 • Ook in de kleur rood verkrijgbaar.

Bekijk hier de prijs van de Nikon D3400 (zwart)

Bekijk hier de prijs van de Nikon D3400 in het rood


Nikon D3300 vs D3400

De Nikon D3400 is de opvolger van de populaire Nikon D3300. De D3300 is nieuw niet meer leverbaar in Nederland (alleen uit het buiteland). Tweedehands soms nog wel. 

Daarom toch nog even een vergelijking voor je 🙂

De D3300 was het voordeligste instapmodel. De 3400 is dat nu. Wat zijn de verschillen?

Voordelen Nikon D3400

 • Hogere maximale ISO: 25.600 vs 12.800
 • De batterij gaat langer mee met één oplaadbeurt (geclaimd worden: 1200 vs 700 foto’s; niet gecontroleerd)
 • Zo’n 10% lichter
 • Bluetooth
 • Smartphone remote control

Voordelen D3300

 • Aansluiting externe microfoon (beter geluid bij video; dit is voor maar heel weinig mensen belangrijk)

Nu even een toelichting 🙂

De camera’s zijn qua beeldkwaliteit vergelijkbaar. Tussen de D3200 en de D3300 waren veel meer verschillen die invloed hadden op de beeldkwaliteit. Dit was niet het geval toen de D3400 de D3300 opvolgde.

De D3300 doet nog steeds nauwelijks onder voor de D3400. Een voordelige tweedehands kans kan je wel overnemen zodat je geld overhoudt.


Nikon D3500

Nikon D3500

De Nikon D3500 is 20 september 2018 gelanceerd. Een aantal eigenschappen volgens Nikon:

 • Deze opvolger van de D3500 is wat lichter en kleiner en heeft een batterij die 30% langer meegaat. Geclaimd wordt dat er zo’n 1550 foto’s kunnen worden gemaakt met één oplaadbeurt van de batterij.
 • De camera is wat kleiner: 24 x 97 x 70 mm vs 124 x 98 x 75.5 mm bij de D3400).
 • Het gewicht is 365 gram in plaats van 395 gram. 30 gram lichter, dit is een verschil dat je eigenlijk niet goed voelt en niet het verschil maakt.
 • Bedieningsknoppen zijn naar rechts verplaatst (zie foto hieronder), ze zijn daar samengebracht zodat je dit met één hand kan doen voor meer gebruiksgemak.
 • De grip (hoe de camera in de hand ligt) zou iets anders zijn, wat dieper ligt de camera in je hand.
 • Guide mode. Intructies op de camera over hoe je verschillende effecten bereikt zoals onscherpe achtergrond of beweging in je foto’s.
 • Video in 1080 pixel resolutie met een framerate van 60fps.
 • Bluetooth
 • SnapBridge app (foto’s tot 2 megapixels sturen naar je smartphone).
 • De introductieprijs met 18- 55 mm kitlens bedraagt 539 euro. De introductieprijs met een Nikkor 18-105 mm bedraagt 689 euro.

Nikon D3500 achterkant

Dit zegt Nikon zelf over de camera (het is niet heel objectief 😉

Hetzelfde gebleven als de D3400:

 • 24 megapixels.
 • ISO-bereik is hetzelfde gebleven: 100-25.600
 • 11 autofocuspunten
 • Vast LCD-scherm van 921.000 pixels

Conclusie en mijn mening

De D3500 lijkt geen grote wijzigingen te hebben ten opzichte van de D3400. Kleiner en lichter is wel positief, maar het verschil is maar klein. De ”guide mode” waarin de camera helpt hoe je bepaalde effecten bereikt in je foto’s is niet effectief, het is niet genoeg voor mensen. Ik heb van cursisten in de afgelopen 3 jaar nog nooit gehoord dat zo’n mode ze echt verder heeft geholpen. Of je nu een D3500 of D3400 hebt, het verschil in je foto’s wordt gemaakt door jou zelf.

De prijs van de D3400 is gunstiger dan die van de D3500. Investeer dit geld in je ontwikkeling, dat maakt wel verschil.


Nikon D5300 spiegelreflexcamera

Nikon D5300

De D5300 kwam in februari 2014 op de markt als opvolger van de D5200. De D5300 heeft een aantal opties meer, zoals Wifi en GPS. Ook heeft het LCD-scherm een iets hogere resolutie, is de body wat lichter en zijn de prestaties bij hogere ISO iets beter. Al met al is het geen wereld van verschil en is de D5200 ook nog goed bruikbaar.


Belangrijke eigenschappen:

 • 24 megapixels
 • ISO-bereik van 100-12.800 (uitbreidbaar tot 25.600)
 • Prestaties op hogere ISO zijn wat beter dan bij D3400
 • 39 autofocuspunten (scherpstelpunten) vs 11 autofocuspunten van de D3400
 • Kantelbaar LCD-scherm vs vast LCD-scherm van de D3400
 • Resolutie van het LCD-scherm is 1.037k pixels vs  923k pixels van de D3400. Klinkt wat nerdy. Beide camera’s hebben gewoon een goed LCD-scherm.
 • 5 foto’s per seconde bij continu-opnamen
 • Videoresolutie van 1920 x 1280
 • Mogelijkheid externe microfoon. Dit geeft bij video-opnamen veel beter geluid.
 • Gewicht: 480 gram
 • Batterijduur: 600 foto’s met één volle accu. Bij de Nikon D3400 1200 foto’s met één accu. Ik heb dit niet zelf getest.
 • Wifi (geen bluetooth)
 • GPS is ingebouwd
 • Ingebouw flitser
 • Mogelijkheid om een externe flitser te gebruiken.
 • Smartphone remote control
 • Mogelijkheid om automatisch snel foto’s te maken met een verschillende belichting (1 normaal belichte foto, 1 donkere en 1 lichte).
 • Ingebouwde HDR-functie om in lastige lichtsituaties een beter belichte foto te maken.

Bekijk hier de prijs van de Nikon D5300.

Nikon D3400 vs D5300: de vergelijking

Beide camera’s zijn prima beginnersmodellen. De D5300 is een iets uitgebreider model. De D3400 is wat nieuwer. De batterij van de D3400 gaat volgens Nikon langer mee met één oplaadbeurt (2x zo lang). De D3400 en D5300 zijn nagenoeg even groot, alleen is de D3400 een kleine 100 gram lichter. Voor sommige mensen is zo licht mogelijk belangrijk.

Hoewel de D5300 iets uitgebreider is ga je er echt niet vanzelf betere foto’s mee maken.

De D5300 biedt voor sommige fotografen wat voordelen. Het aantal scherpstelpunten is groter dan bij de D3400. Fotografeer jij veel bewegende onderwerpen, dan is de D5300 iets beter. Qua snelheid zijn beide camera’s trouwens even snel als je snel foto’s achter elkaar wil maken van bijvoorbeeld spelende kinderen, sporters, je hond of andere dieren (5 foto’s per seconde).

Een kantelbaar LCD-scherm is voor sommige mensen handig als je bijvoorbeeld laag bij de grond wil werken en je nek of schouders wil sparen. Ik beschik er zelf niet over en lig gewoon op de grond (vuilniszak mee in de tas, dan word je niet vies en nat ;-))

De prestaties bij weinig licht (hogere ISO) zijn bij de D5300 iets beter, maar dat is op papier. Ga je het verschil ook zien in de foto’s. Niet of nauwelijks denk ik.

De D5300 kan automatisch snel 3 foto’s maken met een verschillende belichting. 1 normaal belichte foto, 1 donkere en 1 lichte (bracketing heet dit). Ook heeft de D5300 een ingebouwde HDR-functie. Allemaal lastige termen voor een beginner. Dit soort functies worden gebruikt in lastige lichtisituaties, bijvoorbeeld voor wie veel landschappen wil fotograferen (zosopkomst of ondergang) of bijvoorbeeld interieurfotografie.

Details in het voordeel van de D5300 zijn verder de Wifi, GPS en de mogelijkheid om een externe microfoon te gebruiken als videogeluid belangrijk voor je is. Voor veel mensen niet zo belangrijk.

Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

Nikon D5500 spiegelreflexcamera

Nikon D5500 (kleine verbetering van D5300)

De Nikon D5500 werd in februari 2015 aangekondigd. De D5500 is erg vergelijkbaar met de Nikon D5300.

De D5500 is nog wel vermeld op de website van Nikon maar deze is in Nederland nog maar niet of nauwelijks verkrijgbaar. Bekijk hieronder de opvolger, de Nikon D5600. 

Voordelen van de Nikon D5500 vs D5300

 • D5500 heeft een ISO-bereik tot 25.600; bij de D5300 is dit 12.800
 • De D5500 levert iets mooiere beeldkwaliteit op bij weinig licht
 • De D5500 met 420 gram lichter dan de D5300 die 480 gram weegt
 • Touchscreen bediening
 • De batterij van de D5500 gaat volgens Nikon langer meegaan met één oplaadbeurt (zo’n 35% langer)

Voordelen van de Nikon D5300 vs D5500

 • Ingebouwde GPS, de D5500 niet omdat er volgens Nikon geen plaats voor was (kleiner ontwerp)
 • Lager geprijsd
 • Smartphone remote control

Verder gelden dezelfde eigenschappen van de D5500 zoals bij de D5300 vermeld.

Nikon D5600

Nikon D5600 (meest luxe instapmodel)


De Nikon D5600 is de vervanger van de D5500 en werd in november 2016 op de markt gebracht. Hieronder een vergelijking tussen de D5300 en de D5600.

Voordelen van Nikon D5600 vs D5300

 • Touchscreen bediening
 • ISO-bereik van 100-25.600 (D5300 tot 12.800). Toch praktisch geen verschil in ISO-prestaties.
 • Zo’n 35% verbeterde batterij duur met 1 oplaadbeurt
 • NFC
 • Bluetooth
 • Mogelijkheid om UHS-geheugenkaart te gebruiken (Ultra High Speed)

Voordelen van Nikon D5300 vs D5600

 • Lager geprijsd
 • Ingebouwde GPS

Overeenkomsten tussen D5600 en D5300

 • 24 megapixels
 • 39 autofocuspunten (scherpstelpunten)
 • Kantelbaar LCD-scherm
 • Resolutie van het LCD-scherm is 1.037k pixels
 • 5 foto’s per seconde bij continu-opnamen
 • Videoresolutie van 1920 x 1280
 • Mogelijkheid externe microfoon. Dit geeft bij video-opnamen veel beter geluid.
 • Ingebouw flitser
 • Mogelijkheid om een externe flitser te gebruiken.
 • Smartphone remote control
 • Mogelijkheid om automatisch snel foto’s te maken met een verschillende belichting (1 normaal belichte foto, 1 donkere en 1 lichte).
 • Ingebouwde HDR-functie om in lastige lichtsituaties een beter belichte foto te maken.

De D5600 is behoorlijk vergelijkbaar met de D5300. De D5600 is met name wat moderner als het gaat om touchscreen, connectiemogelijkheden met apparaten. Dit zijn eigenschappen die geen invloed hebben op je foto’s zelf. Een Ultra High Speed geheugenkaart is ook niet nodig voor het fotograferen.

De hier de prijs van de Nikon D5600

Conclusie D3400 vs D5300 vs D5600

De 3000- en de 5000-serie zijn de instapmodellen van Nikon. De D3400 is het meest betaalbare model. Het is een prima instapmodel dat voor veel mensen geschikt is.

Voor sommige mensen biedt de D5300 meerwaarde. Een uitgebreide toelichting heb je kunnen zien in mijn vergelijking. Met name als je veel bewegende onderwerpen wil fotograferen, een kantelbaar scherm belangrijk vindt, vaker wil fotograferen met wat moeilijkere lichtsituaties (zonsopkomst of zonsondergangen bijvoorbeeld). Of als je NFC en GPS heel belangrijk vindt.

De D5600 is het meest moderne instapmodel, maar is wel een stuk duurder. 700 euro (prijzen kunnen variëren) voor een instapmodel is behoorlijk wat geld. Het is het prijsverschil wat mij betreft niet waard. Voor minder geld koop je op het moment dat ik dit schrijf een semi-professionele Nikon spiegelreflex, de D7100 (voor een beginner vaak lastiger te bedienen door meer) en zwaarder. Wel geavanceerder.

Wat mij betreft heeft de duurdere D5600 voor weinig beginners echt meerwaarde in vergelijking met de D5300.

Dus lees hieronder nog even hoe je je geld bewust uitgeeft. Dit zou ook aan de Nikon D5600 kunnen zijn, als het bewust is 🙂


welke nikon bewust je budget besteden camera lens

Advies om bewust je budget te besteden + wat ik jammer vind

Stel je hebt een bepaald buget in je hoofd om te besteden aan nieuwe camera-apparatuur. Wat is dan slim? Meer geld besteden aan je fototoestel of aan je lens of lenzen?

Eerst de fotograaf, dan de lens en dan pas de camera.

Kijk, in deze volgorde moet je denken als het gaat om beter fotograferen:

 1. Jouw kwaliteiten als het gaat om kijken/creativiteit én of jij je camera zelf kan instellen of gegijzeld bent door die vertrouwde automaat (was ik ooit ook hoor…)
 2. De lenzen die je gebruikt
 3. Dán pas de camera

Te vaak zie ik mensen met een Nikon D5600 die hun geld eigenlijk beter anders hadden kunnen uitgeven. Geen verwijt, maar wel jammer.

Houd dus altijd geld over voor een of meer lenzen. De standaard kitlens (18-55 mm) is een prima lens, maar je gaat er geen onderwerpen mee dichtbij halen. Lenzen zijn belangrijker voor de kwaliteit van je foto’s dan de body. En een bijkomend voordeel is dat de lenzen ook langer hun waarde behouden dan de body. Een lens heeft trouwens ook veel minder last van slijtage of ouderdom dan een camera.

Heb jij een beperkt budget? Koop dan die D3400 met een betere lens in plaats van die D5300 of D5600.

nieuwe camera of lens kopen Nikon

Foto: ‘On guard’. 8th price Photocontest 2015 – category Zoo Photography. Toen ik begon fotografeerde ik een paar jaar met een beginnende camera en een tweedehands goede lens. Een combinatie die mij heel vaak prima resultaten opleverde. Had ik al mijn geld in mijn camera gestoken, dan lukte dit dus niet. 


Vergelijk de huidige prijzen van winkels

Kijk op www.kieskeurig.nl en zoek de camera of lens op waarvan je de huidige prijzen wil vergelijken. Zo betaal je niet te veel!


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie met Nikon
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Nikon, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen. En Camera Handleiding Video specifiek voor Nikon spiegelreflexcamera’s: menu, functies, knoppen, wat je nu wanneer doet met je instellingen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over camera’s


Stel onderaan je vragen & ontvang persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Ook interessant voor anderen? Delen mag!

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Rosita
Door

Rosita

op 31 Dec 2016

Hoi Joris,leuke site en duidelijk. Ik heb een voorloper, de D3200 met kitlens. Deze wil ik uitbreiden met een lens voor o.a.dierentuin en vakantie. Heb je tips waar ik op moet letten bij het kiezen? Ik heb nog niet genoeg kennis om dit te bepalen. Helaas is mijn budget niet al te groot. Fotografeer op dit moment graag kinderen maar ook natuur en details.

joris2
Door

joris2

op 03 Jan 2017

Hallo Rosita,

Dank je wel.

Bekijk ook even mijn tips voor de aankoop van een lens ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/57-nieuw-objecief-kopen"[/url]). En mijn artikel over dierentuinfotografie ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/25-dierenfotografie/55-tips-voor-betere-dierentuinfotografie"[/url]). Daarin ga ik ook in op een lens voor in de dierentuin.

Je hebt bereik nodig in de dierentuin, 300 mm geef je wat meer mogelijkheden dan 200 mm. Beeldstabilisatie is een aanrader op een wat langere lens. Als je voor vakantie een lens wil zonder te hoeven wisselen, dan kun je ook kijken naar een 18-270 mm lens, bijvoorbeeld van Tamron voor Nikon. In dat geval geeft de afkorting 'VC' (Virbration Compensation) aan dat lens beeldstabilisatie heeft. Dat helpt je bewogen foto's te voorkomen met een wat langere lens. Voor portetten en details is een Yongnuo 50 mm f/1.8 voor Nikon erg leuk.

joris2
Door

joris2

op 03 Jan 2017

Je kan ook kijken naar de AF-S DX NIKKOR 55-300MM F/4.5-5.6G ED VR. Deze komt qua prestaties nog wat beter uit de test dan de Tamron die ik noemde. Alleen de Tamron 18-270 mm lens is meer allround omdat je ook het gebied van 18-55 hebt (voor landschap, overzichtsfoto's).

Rosita
Door

Rosita

op 04 Jan 2017

Dank je wel Joris !
Ik had idd je andere onderwerpen ook gevonden en veel info uit gehaald.
bedankt en veel foto plezier!

Joost
Door

Joost

op 12 Jan 2017

Hallo,

Momenteel heb ik een d3100, met 18-55 mm lens. Ik kan een d5200 met 15-70mm lens kopen. Is dit een stap vooruit? Ik schiet voornamelijk landschappen, en zal dat ook blijven doen. Mvg

joris2
Door

joris2

op 14 Jan 2017

Hallo Joost,

De D5200 is op zich wel een betere body, alleen de lens is bepalender voor het verschil in foto's dat je uiteindelijk maakt (en natuurlijk is het belangrijkste hoe je zelf kijkt en je camera instelt). De 18-70 mm lens (je noemt 15-70mm; ik denk dat dit een vergissing is) is geen verkeerde lens, alleen qua zoombereik win je niet zoveel ten opzichte van je huidige lens. Je wint alleen het bereik van 55-70 mm. Dat is niet echt een groot verschil. Ik denk dat je voor landschap meer hebt aan een lens erbij met wat meer zoombereik. Dan kun je foto's maken die je nu niet kan maken en sowieso eens een onderwerp dichterbij halen.

Dorine
Door

Dorine

op 24 Jan 2017

Goede middag.

Na jaren geen camera te hebben gehad wil ik voor de eerste keer een spiegelreflex gaan kopen.

Ik ben al wat info in gaan winnen, maar kom er nog niet helemaal uit.
Heb ik nu het meeste aan een Nikon D5300 + 18-105 mm VR F/3.5-5.6 + extra EL14A Accu + zonnekap
Of
De Nikon D5500 + AF-P 18-55 VR

Ik zie ook een Nikon D5600 staan, maar deze is toch wel echt een stuk duurder of is dat de moeite van het overwegen toch waard of raad jij misschien toch een hele andere camera aan?

Ik hoo het erg graag

joris2
Door

joris2

op 25 Jan 2017

Hallo Dorine,

Ik weet niet wat je vooral fotografeert en daarom is het iets moeilijker te adviseren. Als het gaat om de D5300 vs D5500 vs D5600 denk ik dat je beter voor de D5300 kan gaan en meer budget overhoudt voor lenzen. Zie ook wat ik over de D5500 en D5600 heb geschreven (klik hier) ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/105-welke-nikon-spiegelreflexcamera-kopen"[/url]).

En eigenlijk denk ik zelfs dat verreweg de meeste mensen beter voor de D3300 kunnen gaan en zo nog meer budget overhouden voor lenzen. De lenzen hebben meer invloed op je foto's dan de body. Alleen de kitlens van 18-55 mm geeft je niet zoveel mogelijkheden om onderwerp dichtbij te halen. Een extra accu is nooit weg.

Monica
Door

Monica

op 26 Feb 2017

Hallo Joris,
Ik ben me aan het oriënteren welke camera ik wil gaa kopen. Ik heb mijn oog laten vallen op de Nikon D 3400.
Ik ben onervaren maar wil het graag leren. Ik wil met name mijn kinderen en familie fotograferen. Welke lens is hier goed voor? Ik heb geen idee. Ik heb je artik gelezen maar blijf het toch wel erg moeilijk vinden. Kun je helpen hierbij de juiste keus te maken?

joris2
Door

joris2

op 27 Feb 2017

Hallo Monica,

Persoonlijk vind ik dat je beter de D3300 kan kopen en het verschil met de D3400 in budget anders kan besteden. Namelijk aan lenzen. De D3400 heeft maar erg weinig verschil met de D3400. Iets als bluethooth (wat de D3400 wel heeft) vind ik zelf niet belangrijk maar dat kan voor een ander anders zijn.

Voor portretfotografie binnen vind ik de 50 mm f/1.8 een aanrader (mooie onscherpe achtergronden/kan goed omgaan met weinig licht binnen), van Yongnuo of van Nikon zelf. Het is alleen geen lens waarmee je kan in- en uitzoomen. Dus je moet zelf dichterbij gaan staan of verder weg. Dat is geen probleem als iemand stil zit (of poseert), maar als je snel wil veranderen dan is het niet de ideale lens.

Wat je schrijft is verder voor mij wat 'algemeen'. Ik weet niet hoe oud je kinderen zijn of je vooral binnen of buiten fotografeert of je bedoelt tijdens hun sport of dat niet. Of je ook van verderaf foto's wil kunnen maken.

Een zoomlens voor beginners is flexibel, alleen vaak voor binnen minder geschikt. Voor buiten wel. Bijvoorbeeld een bereik tot 200 mm. Koop je een langere lens tot bijvoorbeeld 200 mm, dan zou ik wel een lens met beeldstabilisatie ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/59-objectief-met-of-zonder-beeldstabilisatie"[/url]) nemen (VR heet dit bij Nikon). Het is dan makkelijker scherpere foto's te maken, zeker voor een beginner.

In het begin is het lastig te kiezen wat je koopt, er is heel veel keuze en je weet er nog weinig van.

Algemeen: ga niet voor een dure body. De D3300 is prima. Vervolgens kan je altijd uitbreiden met lenzen.

Onno
Door

Onno

op 10 Mar 2017

Beste Joris,

Eerder deze week hebben we contact gehad buiten deze blog om.
We zijn over gegaan tot de aanschaf van de D3400, het prijsverschil met de D3300 is op dit moment €65.
Daarbij is het leuk als je redelijk eenvoudig foto's kunt overzetten naar de smartphone en kunt delen met anderen.

De Canon EOS 700D (die we ook op het oog hadden) was iets duurder (€25) en is een camera uit 2013. Omdat in de digitale wereld ontwikkelingen razend snel gaan hebben we voor voor het jongere model gekozen.
Het verschil in prijs van de camera en van evt. toekomstige andere objectieven/lenzen vinden we niet onoverkomelijk... Ik denk dat er ook goede alternatieven zijn van merken als Tamron, Sigma, enz.

Nogmaals bedankt voor je goede raad :)

Ellen
Door

Ellen

op 19 Mar 2017

Beste Joris,

Bedankt voor alle tips, ik ga voor de niet al te dure body van Nikon d3300. Welke lenzen zal ik dan kopen, ik hou erg van een telelens maar heb natuurlijk ook een gewone lens nodig. Nikon of bv. Tamron voor Nikon of Sigma voor Nikon?

groeten Ellen

joris2
Door

joris2

op 21 Mar 2017

Hallo Ellen,

Zonder te weten wat je vooral voor onderwerpen fotografeert en of dit buiten of binnen is kan ik wat moeilijker reageren.

Een telelens die een optie is voor Nikon is bijv. AF-S DX NIKKOR 55-300MM F/4.5-5.6G ED VR. Een alternatief kan zijn een Tamron 18-270 mm f/3.5-6.3 Di II VC PZD voor Nikon. Dan zou je minder van lens hoeven wisselen. De andere telelens die ik noemde komt wel wat beter uit de tests.

Succes.

Groeten,

Joris

Jordi
Door

Jordi

op 23 Mar 2017

Hoi Joris,

Wat voor lens zou ik aan moeten schaffen bij een Nikon D3400 als er al een 18-105mm VR bij zit? Of heb ik voldoende aan deze lens?
Mijn doel is, foto's maken bij mijn reis naar Azië van de zomer (dus veel buiten) Maar ik ben ook op zoek naar een camera die goede foto's met mindere belichting maakt. Is de 3400 een goede camera hiervoor of heb je nog andere opties?

joris2
Door

joris2

op 25 Mar 2017

Hallo Jordi,

De 18-105 mm lens is een leuke 'walkaround lens'. Je kan ook een stuk inzoomen, maar echt heel veel zoom heeft de lens ook niet. Je kan denken aan een lens met meer zoom, bijvoorbeeld: Nikon 70-300mm f/4.5-6.3 AF-P VR DX. Deze is erg nieuw, maar zou compatible moeten zijn met je D3400.

D3400 is een prima camera om te gebruiken. Als je in situaties van minder licht wil fotograferen, dan is de lens ook erg belangrijk (lichtsterke lens). Deze zijn wel vaak een stuk duurder en hebben een groot maximaal diafragma, bijvoorbeeld F/2.8. En bij gebrek aan zo'n lens een wat hogere ISO gebruiken

joris2
Bas
Door

Bas

op 23 Mar 2017

Hoi,

Ik Ben momenteel op reis in zuid oost azie,
Ik baal enorm dat ik niet een goede spiegel reflex camera+lens in Nederland heb aangeschaft.
Ik fotografeer al een paar jaar met de Nikon 1 V1.
Nu wil graag een spiegelreflex aanschaffen,
Ik heb een budget van 700 euro, welk type body en eigenlijk belangrijker welke lens zou jij adviseren?.
Ik wil graag niet te vaak willen wisselen van lens dus een beetje allround zou fijn zijn( portretten/natuur/ dieren)

Ik hoor graag van je.


Bas

joris2
Door

joris2

op 25 Mar 2017

Hi Bas,

Je zou een instapmodel spiegelreflex kunnen kopen. Bijvoorbeeld een Nikon D3400 (of D3300; prijsverschil is niet meer zo groot) en een superzoomlens. Bijvoorbeeld Tamron 18-270 VC. Of bijvoorbeeld Sigma 18-300mm-f3-5-6-3-dc.

De sigma komt goed uit de test en is veel meer betaalbaar dan de Nikon: https://digital-photography-school.com/sigma-18-300mm-f3-5-6-3-dc-macro-lens-review. Hoewel je ook met de Sigma over je budget gaat.

Succes!

Aug
Door

Aug

op 06 Apr 2017

Hallo Joris, complimenten voor je blog, ik steek er ontzettend veel van op en ben me verder in het verdiepen in de onderwerpen!

Al enige jaren fotografeer ik met een Nikon D70S in combinatie met een SIGMA APO DG 70-300 MM f/1:4-5.6 telelens.
Mijn hobby is Airsoft (Militaire simulatie sport - gelijkens aan Paintball) hier maak ik foto's van op de evenementen die wij organiseren.

In combinatie met mijn telelens maak ik actie foto's en statische beelden.
Nu wil ik overstappen op een ander camera en of een andere lens, mijn budget is rond de 500,- .
Ik heb de Nikon 5300 op het oog, waar ik aan twijfel is de telelens, ik kan hiermee aardig uit de voeten.
Is dit een goede telelens, of zijn er andere beter alternatieven? (actuele prijs 190,- en 2e hands rond 100,-)
De kleine lens die ik heb is een NIKON 18-70 mm 1:3.5-4,5 G EO.

Mijn stijl is om met de telelens veelal close ups te maken (achtergrond onscherp, het onderwerp scherp)
Waar ik nu last mee heb is dat de camera te donker niet zo goed aan kan, overall scherpte mis in de foto's (bij helder weer - zonlicht - komen de foto's mooi uit.
Het plan is om de camera body met evt de kleine en of grote lens in te ruilen op de Nikon 5300.

Heb je enige suggesties?
Hartelijke groet, Aug

joris2
Door

joris2

op 09 Apr 2017

Hallo Aug,

Dank je voor je positieve reactie, altijd leuk om te lezen.

De body die je hebt is al een stuk ouder. In vergelijking met de D5300 is de D70S minder goed in situaties met minder licht. De ISO-prestaties zijn een stuk minder goed, waardoor de foto's bij minder licht van lagere beeldkwaliteit zijn (korreliger, minder scherp/detail). Ook is de D5300 met 5 foto's per seconde sneller dan de 3 foto's per seconde van de D70S. Dus meer kans op actiefoto's op het juiste moment. Het autofocussysteem is ook beter ontwikkeld.

De lens die je noemt ken ik zelf niet. Als je een andere telelens koopt, zou ik sowieso een gestabiliseerde lens kopen. Dat helpt je scherpe foto's te maken als je meer inzoomt. Je kan denken aan:

NIKON AF-P DX 70-300 MM 1:4,5-6,3G ED VR. Deze is heel nieuw en zou compatible moeten zijn met de D5300 (niet met alle oudere camera's).

Of Nikon AF-S 55-300mm f/4.5-5.6G VR DX ED. De eerste die ik noemde is nieuwer.

Tamron 18-270 mm f/3.5-6.3 DI II VC PZD is ook nog een optie, hoewel deze iets minder scherp uit de test komt. Hij is wel meer allround.

Misschien kom je wel wat boven je budget uit, ook met inruil. Soms is er een inruilactie. De body is - als je deze met weinig licht wil gebruiken - wat mij betreft wel aan vervanging toe.

Natasja
Door

Natasja

op 12 Apr 2017

Hallo Joris,
Ik heb pas de Nikon d3300 gekocht en wil er nu een andere lens bij kopen.
Nu zit ik te denken aan de SIGMA 18-250mm f/3.5-6.3 DC OS MACRO HSM Nikon. Heb jij ervaring met deze lens en past deze op de d3300?

joris2
Door

joris2

op 17 Apr 2017

Hi Natasja,

De lens die je noemt past zeker op de D3300. Eigen ervaring met de lens heb ik niet maar ik zie wel dat deze goed uit de test komt voor de prijs die je voor de lens betaalt. De lens is ook vrij licht en geeft een leuke vergroting voor closeups.

Succes met je fotografie!

Lila
Door

Lila

op 19 Apr 2017

Beste Joris,
Bedankt voor je tips.
Ik vroeg me af of je ook ervaring hebt met de Nikon D5600, is die naar jouw idee beter dan de Nikon D5300?
Groeten Lila

joris2
Door

joris2

op 25 Apr 2017

Hoi Lila,

De D5600 en de D5300 vind ik niet veel van elkaar verschillen. De D5600 heeft touchscreen, met de batterij kan je wat meer foto's maken dan met de D5300 en er zijn nieuwe connectiemogelijkheden met apparaten (NFC/Bluetooth). Zelf vind ik de D5600 de meerprijs niet waard. Het blijft qua mogelijkheden een instapmodel. Daar is helemaal niks mis mee. Sterker nog, vaak raad ik een instapmodel aan maar ik vind de prijs van de D5600 erg fors.

Zie ook mijn andere artikel over onder andere de Nikon D5600 ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/105-welke-nikon-spiegelreflexcamera-kopen"[/url]).

Succes!

Bieke
Door

Bieke

op 03 May 2017

Dag Joris,

Ik ben al zeer lang geïnteresseerd in fotografie maar ik heb tot heden nog steeds geen spiegelreflexcamera gekocht. Ik ben dus op zoek naar de ideale camera en lenzen binnen een bepaald budget.

Het is niet de bedoeling hiervan mijn beroep te maken maar wel een hobby waar ik veel tijd in zal stoppen. Ik neem vooral foto's van mensen en natuur, geen sportfoto's.

Welke camera zou jij mij aanraden? Weet dat ik feitelijke een beginneling ben maar op termijn al hele goeie foto's zou willen kunnen maken zonder te moeten veranderen van toestel. Ik dacht aan Nikon D3300 of misschien Nikon D5200. Wat vind jij? + welke lenzen? Mijn budget is maximum €800.

Enorm bedankt voor je advies en de hulp tot heden!

Met vriendelijke groeten,
Bieke

joris2
Door

joris2

op 03 May 2017

Hi Bieke,

De lenzen zijn belangrijker dan de camera. Ik zou dus niet te veel in de body investeren en dan bezuinigen op lenzen. Het prijsverschil tussen de D3400 en de D3300 is niet zo groot meer. Je kan voor de D3400 gaan, maar de D3300 is ook goed. De D5200 is al wat ouder, de opvolger is de D5300. Deze is gezien je budget relatief duur.

Ik vind een 50 mm f/1.8 lens een aanrader, dit zie je ook in mijn E-Book Ontdek de Creatieve Lens. Dit is veel gebruikt bij portretten maar ook wel voor natuur en de lens is voordelig met zo'n ruim 100 euro.

Verder kan je denken aan een telelens als je onderwerpen dichterbij wil halen, bijvoorbeeld de nieuwe Nikon AF-P DX NIKKOR 70–300 MM 1:4.5–6.3 G ED VR. Zie ook https://www.kieskeurig.nl/objectief/product/3351218-nikon-af-p-dx-70-300mm-f45-63-ed-vr/prijzen.

Een andere optie is bijvoorbeeld een Tamron 18-270 mm: https://www.kieskeurig.nl/objectief/product/952594-tamron-af-18-270mm-f35-63-di-ii-vc-pzd/prijzen />
Met de Sigma 18-300 mm lens zal je boven je budget uitkomen:
https://www.kieskeurig.nl/objectief/product/2418053-sigma-18-300mm-f35-63-dc-macro-os-hsm/prijzen. Deze is wel wat beter dan de Tamron 18-270.

Met Canon kan je wel wat goedkoper uit zijn. Bijv. Canon EOS 700D + 18-55 kitlens. En als telelens Canon EF-S 55-250mm F/4.0-5.6 iS STM (200 euro). En bijvoorbeeld een Canon 50 mm f/1.8 STM of eventueel de wat voordeligere Yongnuo 50 mm f/1.8 voor Canon. Nikon is vrij stevig geprijsd.

Succes!

Iwan
Door

Iwan

op 07 May 2017

Hallo Joris,

Ik ben op zoek naar een nieuwe camera, tot voor kort heb ik gebruik gemaakt van een Fuji Finepix S7000, maar deze heeft de geest gegeven.

Wat voor een advies zou jij geven qua Nikon camera?
Ik heb trouwens nog 2 lenzen (een Raynox telelens 52mm en een Raynox groothoeklens) van de s7000 camera. Zijn deze nog te gebruiken bij bijvoorbeeld de Nikon D3300/3400 of D5300/5600? Of moet ik gewoon nieuwe lenzen aanschaffen?

Alvast bedankt voor jou hopelijk snelle reactie?

Iwan

joris2
Door

joris2

op 28 May 2017

Hi Iwan,

Door mijn trip naar Schotland is dit een latere reactie dan normaal.

Met de Raynox lenzen en de compatibiliteit met de Nikon camera's die je noemt ben ik niet bekend. Ik zou hiervoor even contact opnemen met een grotere fotowinkel, zoals Cameranu.nl, Cameratools, Fotokonijnenberg of een andere zaak.

De objectieven zijn een stuk belangrijker dan de lenzen. De D5600 vind ik persoonlijk erg duur en de prijs niet waard. Het prijsverschil tussen de D3300 en de D3400 is wel kleiner geworden nu.

Fonny
Door

Fonny

op 29 Jun 2017

Hallo,

leuk artikel: het is me op het lijf geschreven. Ik twijfel namelijk tss de D3400 en de D5200. Ik zou één vd 2 nemen in combinatie met een 18-105mm lens.

Bedoeling is om de gewone huis- en tuintaferelen te fotograferen alsook mijn voetballende kinderen. Is de D5200 hier dan toch meer geschikt voor en is de 18-105mm lens voldoende?? Het gaat trouwens om mijn allereerste reflexcamera.......

Met vriendelijke groeten,

Fonny

joris2
Door

joris2

op 02 Jul 2017

Dank je Fony. De D5200 is niet meer nieuw te krijgen, ik denk dat je de D5300 bedoelt.

Met beide camera's zijn de onderwerpen die je wil fotograferen mogelijk. De D5300 is iets beter voor sport, maar dat betekent niet dat de D3400 ongeschikt is.

Voor voetballende kinderen is al gauw meer bereik gewenst dan 105 mm. Denk aan 200 of evt 300 mm (als het veld groter is). Je kan denken aan: Nikon 70-300mm VR AFP f/4.5-6.3 DX ED maar er zijn ook andere opties. Bijvoorbeeld TAMRON 18-270MM F/3.5-6.3 DI II VC PZD AF voor Nikon. De lens die ik als eerst noemde komt wel wat beter uit de test. De Tamron lens is allrounder. Je hoeft dan minder van lens te wisselen.

Ben
Door

Ben

op 01 Jul 2017

Hallo Joris,

Dank voor je tekst en uitleg over aanschaf van een camera. Ik heb er dankbaar gebruik van gemaakt in het zoeken naar een spiegelreflexcamera die aansloot op mijn niveua en persoonlijke voorkeur.
Na enige tijd speuren op internet, gesprekken met vrienden die spiegelreflexcamera in bezit hebben, en diverse bezoeken aan fotowinkels heb ik uiteindelijk gekozen voor een Nikon D5300 plus een 2tal lenzen. De Nikkor 18-105 mm AF-S VR + Nikkor 70-300mm AF-S VR.
Wat mij in direct opviel was de enorme diversiteit in het menu tov functie- en gebruiksmogelijkheden. Ooit heb ik een analoge spiegelreflexcamera gehad (Pentax ME) waarbij diagfragma, sluitertijd en de gevoeligheid van het filmrolletje de belangrijkste aandachtspunten waren (buiten de compositie van het beeld natuurlijk). Mijn vraag aan jou: Heb ik niet vooral voor kwantiteit betaald? Hoewel wifi en kantelbaarscherm voor mij de doorslag gaven, heb ik zelf het idee dat ik de "Effects-knop" (waarbij ludiek fotograferen mogelijk is) niet of nauwelijks zal gebruiken.

joris2
Door

joris2

op 02 Jul 2017

Hallo Ben,

Leuk om te lezen dat je er wat aan hebt gehad en dank je voor je beoordeling.

Ik ben het zeker met je eens dat de camera's zulke uitgebreide menu's hebben en dat lang niet alle opties nodig zijn. De voorgeprogrammeerde standen vind ik persoonlijk niks. Ik leg dat ook altijd uit tijdens mijn cursussen. Alleen de realiteit is wel dat de meeste mensen die een camera kopen nog niet weten wat ze moeten doen qua instellingen. Overigens hebben andere modellen ook die voorgeprogrammeerde standen, dat is normaal tegenwoordig.

Groeten en succes met fotograferen. Je hebt meteen een mooi bereik met je lenzen.

Groeten,

Joris

Jaap
Door

Jaap

op 03 Jul 2017

Hallo Joris.
Mooi artikel.
Wij krijgen over een tijd en baby :)
Nu willen we snel foto's kunnen maken als het moet een soms meer op kwaliteit zodat we het kunnen drukken op canvas.
Nu zag ik een aanbieding van de 3300 en een bij de Mediamarkt van ook de 3300 met vriendelijke ik met een extra lens van 55-200
Wat zou jouw advies zijn alvast bedankt

joris2
Door

joris2

op 04 Jul 2017

Hallo Jaap,

Bedankt voor je beoordeling en je compliment.

De D3300 is kan je nemen. De lens is wel belangrijker en het belangrijkste is hoe je zelf kijkt en omgaat met je camera. De lens die je noemt (ik ga uit van NIKON AF-S DX 55–200MM F/4–5.6G ED VR II) is ook niet verkeerd om mee te starten.

Een Yongnuo 50 mm f/1.8 vind ik ook mooi voor een baby. Ook voor binnen.

Er zijn ook andere producten ipv canvas. canvas is eigenlijk wat achterhaald en realiseer je dat canvas nooit echt fotokwaliteit is. Er gaan veel details verloren door het doek. Ik vind het meer een schildersproduct. Je kan ook denken aan dibond, afdruk op kunststof (forex), hout, plexiglas.

Succes en veen geluk met de baby die op komst is.

Reinout
Door

Reinout

op 07 Jul 2017

Hallo Joris

Dank voor al je interessante artikelen en de goede tips. Mede dankzij jouw site heb ik een D3400 aangeschaft, direct een leuke 35mm f/1.8 lens erbij, super! Deze camera beschikt over bluetooth, zodat je met SnapBridge een connectie met je telefoon kan maken. Echter, wifi heeft deze camera niet. Niet dat ik het mis, maar dit zou in jouw tekst aangepast kunnen worden.

joris2
Door

joris2

op 07 Jul 2017

Leuk Reinout en succes met je fotografie. Dank je voor je beoordeling en je tip. Ik heb het net aangepast.

joris2
Door

joris2

op 17 Jul 2017

Hallo Rogier,

Dank je voor je bericht, vreemd en vervelend dat je geen bericht op het blog kon plaatsen. Ik ga hier naar (laten) kijken.

“Eerst de fotograaf, dan de lenzen en dan de camera”. Dat is in het kort wat het belangrijkste is. Dus ik zou genoeg budget over houden voor de lenzen. Ik raad je een D3400 (of evt D3300, daar is ook niks mis mee) aan.

Qua lenzen heb je voor wildlife bereik nodig, voor je dochters is het ook wel handig als ze wat verder weg zijn. Ik zou gaan voor 200 mm of 300 mm.

Je kan denken aan den nieuwe Nikonlens: Nikon 70-300mm VR AFP f/4.5-6.3 DX ED. Of – als je geen lenzen wil wisselen – bijvoorbeeld de Sigma 18-300mm F3.5-6.3 DC MACRO OS HSM (Nikon). Je hebt dan de kitlens van 18-55 mm niet meer nodig. Deze Sigma 18-300 is wel redelijk zwaar gebouwd (wel sterk). Of evt. een Tamron 18-270 mm f/3.5-6.3 DI II VC PZD AF. Deze is niet slecht, maar de Sigma komt wel wat beter uit de test. Wat scherper.

Voor portretfotografie (en bijv. binnen fotograferen van je dochters) is de Yongnuo 50 mm f/1.8 voor Nikon leuk. Daarmee kan je onscherpere achtergronden creëren en je haalt veel licht binnen door het grote diafragma.

Succes!

Hartelijke groet,
Joris


Jaap
Door

Jaap

op 05 Aug 2017

Beste Joris,

Bedankt voor je verschillende informatieve blogs.
Op basis van de eerdere informatie twijfel ik tussen een NIKON D3400 en NIKON D5600, waarbij de laatste een stuk duurder is maar naar ik begrijp wel wat meer mogelijkheden heeft.
Verder lees ik dat de D3400 o.a. als nadeel heeft dat er geen automatische lens reiniging op zit.
Omdat ik verwacht met name Nikon AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR II Lens te gaan gebruiken en soms een 70 - 300 mm zal ik soms de lens moeten vervangen.

Is deze automatische reiniging een belangrijke eigenschap voor een spiegelreflexcamera, of is dit overschat?

Bij voorbaat dank.

Met vriendelijke groet,

Jaap

joris2
Leonie
Door

Leonie

op 22 Aug 2017

Beste Joris,

Heel fijn behulpzaam artikel! Ik heb even een vraag. Januari 2018 ga ik samen met mijn vriend zes maanden op reis. Hiervoor zoeken wij een goeie (beginners) camera die goed de natuur kan vastleggen. Eentje die niet te moeilijk werkt maar wel goede fotos maakt. Ik heb je artikel gelezen en het lijkt erop dat de D3400 aansluit bij ons. Ik twijfel alleen of we dan niet de wifi gaan missen. Kunnen wij met de bluetooth en snapsheed wel fotos over zetten op onze telefoon? Of is er bv al een opvolger van de D3400 met wifi? Ik heb meerdere artikelen gelezen waarbij ze deze als beginnerscamera aanraden.

Alvast bedankt.
Groetjes Leonie

joris2
Door

joris2

op 23 Aug 2017

Hallo Leonie,

Leuk dat je gaat reizen, 6 maanden klinkt mooi. Dank je ook voor je beoordeling. Bij de specificaties staat dat de D3400 geen ingebouwde Wifi heeft. De D5600 heeft betere connectiemogelijkheden, maar is ook een stuk duurder. Ik durf niet te zeggen of snapsheed werkt omdat ik zelf geen Wifi gebruik in mijn fotografie.

Groeten,

Joris

Marcel
Door

Marcel

op 27 Sep 2017

Hoi Joris,

Ik wil beginnen met fotografie met name dieren zoals herten, zwijnen, vossen en vogels ( bewegend en stilstaand ).
nu zit ik te twijfelen welke camera ik wil kopen een nikon D3300/3400 of de D5300. ik heb je stukje over je vergelijk van deze camera's gelezen en het wat mij opviel was dat die focus punten 11punten bij de 33/3400 is en 39 punten bij de 5300.
Doe ik er beter aan om de 5300 te kiezen of niet?
Graag jouw mening a.u.b.

Met vriendelijke groet
Marcel

joris2
Door

joris2

op 08 Oct 2017

Hallo Marcel,

Voor bewegende onderwerpen is de D5300 wat beter, door de kwaliteit van de scherpstelpunten (en het aantal). Mijn reactie is iets later ivm een trip naar het buitenland.

Succes!

Joris

Bob Klaassen
Door

Bob Klaassen

op 30 Sep 2017

Hoi Joris,

misschien niet de goede categorie maar here goes:)!!

ik heb een vraag over de apparatuur voor het bewerken van foto's. ik ben nu net begonnen met het bewerken van wat foto's in lightroom, nu loop ik tegen het probleem aan dat mijn huidige desktop monitor niet goed mee kan in dit verhaal qua resolutie (1680x1050) en waarschijnlijke ook andere specs.
Dit zorgt er voor dat foto's gewoon erg "blurry" worden weergegeven en het dus aanvoelt alsof je niet het volle potentieel uit je fotobewerking kan halen.

Daarom dan ook mijn vraag, waar moet je opletten mocht je een betere monitor willen kopen, welke zou jij eventueel aan kunnen bevelen op basis van merk, specificaties en misschien gekoppeld aan jou persoonlijke voorkeur. Dit natuurlijk het liefst voor een gunstige prijs kwaliteitsverhouding.

ik hoor graag even van je!!!:)

joris2
Door

joris2

op 08 Oct 2017

Hallo Bob,

Zelf gebruik ik een Eizo monitor, alleen heb ik niet bijgehouden wat de huidige modellen zijn. Ik kan je geen concrete aanrader geven.

Groeten,

Joris

Eda
Door

Eda

op 06 Oct 2017

Hooi Joris,

Eerst wil ik je bedanken voor de informatie die je hebt gedeeld. Eindelijk heb ik er een betere beeld over gekregen.

Alsnog twijfel ik tussen de twee camera's en weet ook niet precies welke lens ik moet nemen. Is het nou handiger/beter om een camera met wifi of bluetooth te kopen?

Als beginner ben ik op zoek naar een camera die ik op reis kan gebruiken, ook vind ik het leuk om foto's van zonsopgangen te maken.

Ik ben benieuwd op je reactie.

Groetjes,


Eda

joris2
Door

joris2

op 08 Oct 2017

Hallo Eda,

Dank je voor je opmerking!

Je schrijft niet tussen welke 2 camera's je precies twijfelt. Op basis van wat je schrijft kan je wat mij betreft bijvoorbeeld de D3400 nemen met een lens die zoombereik heeft en ook nog redelijk compact en licht is (ivm je reizen). Bijvoorbeeld deze:

Nikon DX AF-S Nikkor 55-200 mm F/4-5.6GII ED VR

Zie ook mijn artikel over Nikon telelenzen ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/131-welke-telelens-voor-nikon"[/url]).

Ik heb zelf camera's zonder Wifi of Bluetooth, het is voor mij niet zo belangrijk. Prijsverschil tussen D3400 en D3300 is klein, dus je kan voor D3400 gaan.

Marcel
Door

Marcel

op 08 Oct 2017

Hoi Joris,

Je gaf aan de D5300 te kopen in verband met de kwaliteit van de scherpstel punten, wat voor soort lenzen raad jij aan hiervoor te kopen 18-55 of 18-105 of 18-140 of 70 -300 of misschien andere ??

Groet,
Marcel

joris2
Door

joris2

op 07 Nov 2017

Marcel, door een trip naar Schotland een latere reactie. Keuze van de lens hangt vooral af van wat je fotografeert. Voorbeeld: iemand die buiten hockey wil fotograferen heeft zoombereik nodig. Bijvoorbeeld 70-300 mm. Iemand die vooral weidse avondfotografie wil doen, kan veel met de 18-55 mm.

Eda
Door

Eda

op 08 Oct 2017

Hooi Joris,

Bedankt voor je tips, ik waardeer het erg.

Nog een paar vragen; is de D3400 Nikon DX AF-S Nikkor 55-200 mm F/4-5.6GII ED VR ook bestemd nachtfoto's?

De twee camera's waar ik over twijfel zijn de D3400 en d5300. Is een kantelbare scherm handig?

Ik hoor graag van je.

joris2
Door

joris2

op 07 Nov 2017

Eda,

Door een trip naar Schotland reageer ik later dan normaal. Je kan hier zeker nachtfoto's mee maken, alleen zou ik ook een wat weidsere lens inzetten. Dit kan ook heel goed met een kitlens van 18-55 mm.

Kantelbaar scherm is enkel in bepaalde situaties handig, bijv. heel laag bij de grond werken. Het hangt erg van je fotografie af of je het veel gebruikt. Bijv. bij macrofotgrafie. Zelf beschik ik er niet over.

Eda
Door

Eda

op 08 Oct 2017

Hoi Joris,

Sorry nog een vraag, wat is het verschil tussen Body + Tamron 18- 200 mm Di ll VC
Body + Tamron 18- 200 mm DX ED VR ll

Nogmaals bedankt!

joris2
Door

joris2

op 07 Nov 2017

Eda,

Je bedoelt denk ik Tamron 18- 200 mm Di ll VC vs NIKON AF-S 18-200MM F/3.5-5.6G DX VR II ED maar je schrijft 2x Tamron. De Nikon is veel prijziger en heeft hogere kwaliteit.

JOHN
Door

JOHN

op 15 Nov 2017

Is de nikon d3300 een goed model om te beginnen?

joris2
Door

joris2

op 15 Nov 2017

Ja hoor, daar kan je zeker mee starten.

Matt
Door

Matt

op 16 Nov 2017

Beste Joris,

Ben in bezit van een D70S maar wil graag wat anders.
Inruilen van de D70S is geen optie want daar krijg je niets voor terug maar mijn lenzen wil ik natuurlijk weer hergebruiken.

Heb 3 paar lenzen namelijk

1 AF-s Nikkor 18-70 mm 1:3.5 - 4.5 G ED
2 AF-s Nikkor 12-24 mm 1:4 G ED
3 AF Nikkor 70-300 mm 1:4.5 .. G

Ik neem aan dat deze lenzen op de Nikon D serie gebruikt kunnen worden.
Mijn voorkeur gaat uit van een D5300 of D5500 .
Kun je me tips geven.

Groeten,
Matt

joris2
Door

joris2

op 22 Nov 2017

Hi Matt,

De lenzen die je noemt hebben een scherpstelmotor (alleen bij de laatste lens ontbreekt de volledige naam) en kan je gebruiken op de D5300 of D5500. Er is niet zoveel verschil tussen D5500 of D5300.Verschil is o.a. touchscreen, batterij gaat iets langer mee met 1 oplaadbeurt (maar is bij D5300 ook gewoon goed), ISO kan wat hoger bij D5500.

Bob
Door

Bob

op 22 Nov 2017

Hoi Joris,

hier weer een vraagje die weer wat buiten het onderwerp valt(sorry daarvoor) ik ben mijn foto's een klein beetje aan het bijschaven in LR, nu hoor ik van meerdere mensen dat je je beeldscherm eerst zou moeten kalibreren om zo een nauwkeurige weergave te krijgen van de kleuren in een foto( dit ook om bij afdrukken verschillen te vermijden qua belichting). Mag ik vragen hoe jij hier in staat en of jij dit ook doet? weet inmiddels wel wat je er voor nodig zou moeten hebben maar vind dit nogal een investering zeker omdat ik een beginner ben!!

hoor graag even van je!

bedankt!!

joris2
Door

joris2

op 23 Nov 2017

Hallo Bob,

Het is helemaal juist wat je zegt. Wie meer bewerkt, wil weten dat hij kan vertrouwen op de kleuring van zijn beeldscherm. En dat kan niet als het niet is gekalibreerd. In het begin deed ik het ook zonder, alleen het is niet betrouwbaar. Als je jouw foto's op 10 verschillende schermen zou laten zien, dan zul je heel veel verschil zien als de schermen niet zijn gekalibreerd.

Daphne
Door

Daphne

op 29 Nov 2017

Beste Joris,

Wat is het verschil tussen een nikkor VR lens en een nikkor lens zonder VR?

Groetjes Daphne

joris2
Tessa
Door

Tessa

op 29 Nov 2017

Hallo Joris,
de D3300 beschikt niet over een ultrasone sensorreiniging. Is dit iets wat je echt zou missen? Kan dit een reden zijn om voor de D3300 te kiezen?
Groeten, Tessa

joris2
Door

joris2

op 30 Nov 2017

Hallo Tessa,

Vind ik niet doorslaggevend. Het haalt ook niet al het vuil weg.

Roumany
Door

Roumany

op 16 Dec 2017

Hi.
Hulp bij uit kiezen van nikon als beginner.
Wil graag in de horeca gebruiken vooral eten fotografen.
Ik wordt gek van veel vergelijken. Tussen .D3400, d5300, d5600.
Mijn budget rond 600 .
Nikon geeft cash back nu. Op d3400 50 euro.
En d5600 100.
Wifi. Snap bridge. Kantelbare screen. Touch screen. AF .etz
Ik kijk naar alles maar mischien niet nodig.
Graag hulp.
Groten

joris2
Door

joris2

op 21 Dec 2017

Hi Roumany,

Belangrijk is dat je budget overhoudt voor lenzen. Je kan denken aan Nikon D3400 en bijv. Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM Nikon. Dat is een lens die voor binnen ook goed is en dat zijn ze niet allemaal. Je hebt daar meer aan dan kantelbaar scherm, Wifi enz.

Mackenzie
Door

Mackenzie

op 21 Dec 2017

Hoi,

Ik wil graag gaan starten met fotograferen. Voornamelijk shots van een niet perse poserend voornamelijk bewegend kleutermeisje en portretfoto’s.
In mijn omgeving wordt voornamelijk Nikon gebruikt. Ik hou van handzaam, niet te ingewikkeld en toch voldoende mogelijkheden.

Alvast bedankt voor je respons!
Mac

joris2
Door

joris2

op 21 Dec 2017

Hallo Mackenzie,

Lenzen zijn belangrijker dan de camera. Dus houd er budget voor over. Je kan denken aan een Nikon D3400. Qua lens kan je denken aan AF-S DX NIKKOR 55-200mm f/4-5.6G ED VR II. Voor binnen is de 50 mm f/1.8 van Yongnuo (versie voor Nikon) leuk.

Jens
Door

Jens

op 05 Jan 2018

Hallo Bob,

Ik maak voornamelijk foto's in de buitenlucht. Bijna altijd van rijdende, grote landbouwmachines. Ik wil investeren in nieuw "equipment" maar weet niet zo goed wat te doen.

Ik heb een Nikon D5200 met Nikon 18-200mm AF-S DX f/3.5-5.6 G ED VR. Ik wil graag naar kwalitatief betere foto's. Zelf denk ik aan een Nikon AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II. Maar aangezien deze aan de hoge kant is, vraag ik me af of er andere alternatieven zijn voor een betere foto.

Zijn er andere merken die ook voldoen op dezelfde body en kwalitatief hetzelfde zijn? Of moet ik toch doorsparen voor de 70-200?

Ik hoor graag van je.

Jens

Nicole
Door

Nicole

op 18 Jan 2018

Hoi joris, ik heb sinds 1 jaar de D3400. Ben hier heel
Erg blij mee. Nu wil ik graag een grotere lens aanschaffen. Zodat ik beter kan inzoomen.
Ik maak veel vakantie en natuurfoto,s wat kan ik beste nemen hiervoor?. Mvg nicole

joris2
Door

joris2

op 18 Jan 2018

Hi Nicole,

Je kan bijv. denken aan de AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR. Bekijk ook even mijn artikel: 'Welke betaalbare telelens voor Nikon'?.

Rik
Door

Rik

op 21 Jan 2018

Hi Joris,

Ik ben al jaren in het bezit van een Nikon D3000 met een 18-105 lens. Dit bevalt goed maar ben aan het overwegen om de D3400 als upgrade van de D3000 te kopen. Zou je dit als een nuttige upgrade zien?

Alvast bedankt!

Groeten,

Rik

joris2
Door

joris2

op 26 Jan 2018

Rik,

De beeldkwaliteit is wel hoger, met name bij weinig licht ga je het verschil zeker wel zien.

Groeten,

Joris

Lisa
Door

Lisa

op 27 Jan 2018

Hoiii,
Ik ben 15 jaar en ik ben nu een tijdje aan het oefenen met de nikon d3200 van een familielid. Ik ben al heel lang aan het werken en aan het sparen en ik wil nu graag zelf een camera kopen alleen ik weet niet zo goed waar ik bij moet beginnen. (budget niet meer dan 600 / 700 euro) Eisen voor een camera zijn: makkelijk overzetbaar naar mijn telefoon, goede foto's (ofc), ook goede foto's bij weinig licht, portretfunctie en goede foto's bij bewegingen maar dat was het wel. Zou je mij kunnen helpen om de juiste camera te vinden && wat is het verschil tussen bluetooth en wifi op een camera?
groetjes

Lisa
Door

Lisa

op 27 Jan 2018

sorry, ben nog een vraagje vergeten.
Ik ga in het voorjaar naar China en wil graag dat land vastleggen maar een andere eis is dus dat het een camera moet zijn waar niet te veel moeite voor kost om foto's te maken en mee te nemen.

Sem
Door

Sem

op 06 Feb 2018

Hey Joris ik ben er nog niet zo goed aan uit ik maak foto’s van exclusieve auto’s soms ik maak ik foto’s als ze bewegen en soms zie ik ze op een parkeerterrein maar zal ik nou voor de D3400 gaan met de 50mm 1.8 lens of voor de D5300 met kitlens
En nog effe sparen voor meerdere lensen?

Cor
Door

Cor

op 11 Mar 2018

Goedemiddag Joris ik heb het gelezen maar mijn toestel de D 3100 staat er niet bij ik wil ook een ander body ik had gedacht de D7100 is dat een goed plan of zeg je nee ik hoor het graag van je.

Joris-Dijkema
Leo den Engelsen
Door

Leo den Engelsen

op 27 Apr 2018

Hoi Joris Ik Ben Hoi Joris Ik heb nu een systeem camera en wil overstappen naar een spiegelreflexcamera ik fotograveer graag in de natuur en landschappen Ik heb jou beoordelingen gelezen van de Nikon en Canon cameras wat denk hij dat voor mij geschikt ik twijvel tussen de Nikon d 5300 en Canon eos 220 en wat voor lens moet er bij standaard lens 18-55 en een 18-300 Van de winter was ik in nieuw zeeland en met mijn systeem camera lumix met 14-42 miste ik veel mooie momenten de pinguïns kon ik niet dichterbij halen en nog veel meer Graag advies budget rond de 1000 euro Ik wil van de camera lange tijd plezier hebben ik geef liever wat meer uit zodat ik er later geen spijt van hoeft te hebben Graag je advies

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Apr 2018

Leo, zowel de D5300 als de Canon EOS 200D zijn goed. Misschien is de D5300 handig vanwege je voorkeur voor landschappen, de D5300 heeft een ingebouwde HDR functie. Een telelens is eigenlijk een must inderdaad. De Sigma 18-300 kan ik je aanraden, hij is wel iets zwaarder (degelijk gebouwd). Bekijk eventeel mijn artikel 'Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">'Welke betaalbare telelens voor Nikon. Afraders & aanraders'. Daar noem ik ook die Sigma 18-300, die is allround. Je zou dan de kitlens van 18-55 niet meer nodig hebben. Succes!

Tessa
Door

Tessa

op 03 May 2018

Hallo Joris, Bedankt voor deze duidelijke vergelijking. Ik zat te twijfelen, maar ga nu toch voor de D3400. Ik heb nog nooit echt met een DSRL gefotografeerd, tot nu toe had ik een bridge model. Ik wil graag insecten en andere kleine kriebelbeestjes en plantjes fotograferen (macro dus). Kan je adviseren wat voor lens ik daarvoor zou kunnen kopen? Ik heb prachtige lenzen gezien. Van zo'n 1000 euro! Dat is me echt veel te duur. Is er een goedkoper alternatief? groetjes, Tessa

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 May 2018

Als je voor Canon gaat, dan is er ook een 100 mm Macrolens zonder stablisatie voor rond de 500 euro. Bekijk mijn artikelen Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-macrolens/">Welke Canon Macrolens en Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-macrolens-voor-nikon/">Welke Nikon Macrolens even. De lens die ik aanraad voor kleine beestjes (marolens) is een Sigma 150 mm, die kost ook een kleine 1000 euro. Goedkoop alternatief kan zijn tussenringen.

Jo-Ann
Door

Jo-Ann

op 11 May 2018

Hi joris! Vraagje! Wat zou je maximaal betalen voor een nikon d3300 (nauwelijks gebruikt) ? Lens 18-55mm

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 11 May 2018

Vind ik moeilijk zo te beoordelen, je moet weten hoeveel clicks ermee gemaakt zijn. Als het weinig zijn, bijv. 225 euro maar ik zou me daar dan meer in moeten verdiepen. Ik zou kijken naar wat je nieuw voor een D3400 zou betalen en het zo vergelijken.

Richard Peters
Door

Richard Peters

op 14 May 2018

Beste Joris Mijn huidige spiegelreflexcamera Nikon D40) heeft het begeven en nu wil ik een nieuw startersmodel aanschaffen. Ik heb me ingelezen en heb een selectiegemaakt. Nikon D3400 of D5600 en Canon EOS1300D. In de fotozaak gaven ze me het advies omdat ik veelal binnen zal fotograferen ( kinderen en privéaangelegenheden) en macrofotografie in de natuur ( closeup fotografie flora en fauna) wil doen in combinatie met de bekendheid met het menu dat de Nikon D5600 icm met eigen keus voor 50mm lens de juiste keuze zal zijn. Wat denk jij? Kan jij mij miss van advies voorzien? Ik hoor graag van je Met vriendelijke groet Richard Peters

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 16 May 2018

Hoi Richard, Als je bij Nikon wil blijven zou ik een instapmodel kiezen. De D3400 voldoet ook al, wil je iets meer dan kan je ook gaan voor de D5300. Misschien wil je voor closeups het kantelbare scherm gebruiken. Zelf vind ik de D5600 niet zoveel meerwaarde hebben en best aan de prijs. Ik zou het liever in opjectieven investeren. Een lichtsterke lens is een aanrader voor binnen en voor onscherpe achtergronden. Je kan ook kijken naar de Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS. Het voordeel is dat je dan ook kan zoomen en weidsere foto's kan maken binnen voor privé. Bijv. foto van het gezin enz. De 50 mm f/1.8 is ook zeker een optie (ik ben er van gecharmeerd), alleen je kan er niet mee zoomen. Dus de weidsere foto's binnen ga je er niet mee maken. Je bent minder flexibel. Als je toch voor 50 mm f/1.8 zou gaan, zou ik de versie van Yongnuo voor Nikon nemen. Die is rond 80 euro ipv de 225 euro van de versie voor Nikon.

Gino Verdegem
Door

Gino Verdegem

op 31 May 2018

Hallo Joris, Ik heb je e-books gedownload en allerlei informatie opgezocht in jouw blogs betreffende spiegelreflexcamera’s, duidelijke en heldere info, waarvoor dank. Niettemin blijft de keuze voor aankoop lastig... Ik fotografeer vooral natuur, landschap, portret en reizen. Momenteel bezit ik een Nikon D40x (ruim 8 jaar) met de volgende lenzen: 18-55mm, 1:3-5,6 GII ED (AF-S NIKKOR) NIKON DX en 55-200mm 1:4-5,6 G ED. Mijn voorkeur na alle opzoekingen zou de Nikon D3400 zijn, maar met de NIKKOR AF- S DX 35mm 1.8 als kittens. Mijn vraag is als mijn voornoemde objectieven nog kunnen gebruikt worden op deze Nikon D3400? 2 de optie is een vaste zoomlens waarbij ik dacht aan de SIGMA 18-200mm F3,5-F6,3 DC MACRO OS HSM, momenteel 349,00 €. Gemak is dan wel om niet meer te moeten wisselen van lenzen, en eventueel stofvorming op sensor te voorkomen... Graag uw advies waarvoor dank. Mvg, Gino

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Jun 2018

Hoi Gino, Als de objectieven een scherpstelmotor hebben, dan zou je die volgens mij moeten kunnen gebruiken op de D3400 maar dit zou je anders even bij een grote fotowinkel kunnen navragen. Lens heeft in de hoeken wel minder scherpte bij een groot diafragma en vertekening in de hoeken. Je kiest voor gebruiksgemak als je niet wil wisselen en dan lever je een beetje in aan kwaliteit. Bekij ook even mijn artikel over Telelenzen" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">Telelenzen voor Nikon. Een lichtsterke lens van f/1.8 is erg mooi, ik zou zelf de 50 mm nemen van Yongnuo. De 3400 is een goed instapmodel.

Chantal
Door

Chantal

op 20 Jun 2018

Beste Joris, Wat een fijne informatie deel jij! De afgelopen jaren heb ik gefotografeerd met een canon eos300 en eos500d. Bij de Eos 500d gebruikte ik een canon lens van 18-55mm en 75-300mm. Op zich prima, maar ik miste scherpte in de foto’s en nu is de body stuk. Ik ben voornemens een Nikon aan te gaan schaffen. Vanwege ervaringen van anderen en de mooie resultaten die ik zie. Maar kan ik daar ook mijn canon lenzen op gebruiken? Heb inmiddels al veel bekeken en gelezen. Toch twijfel ik tussen de D3400, de D5300 of D7200. Ik zal met name onze kinderen, honden, landschappen gaan fotograferen. Maar ook zeker mooie portretten willen maken.. Ik heb altijd erg genoten van het werken met de grote lens, ook mbt wildlife. Een hogere iso waarde en FPS lijkt mij in mijn geval handig. En natuurlijk wil ik dat de camera goed scherp stelt. Maar met welke lens? Wanneer ik op de cameranu-site kijk, bieden ze het volgende aan; -Af-p 18-55 vr -18-105mm vr -combi af-p 18-55mm vr én af-p 70-300mm vr -18-140mm vr -tamron 18-200 f3.5-6.3 di ll vc Welke camera en welke lens kun je mij aanbevelen? Mvg, Chantal

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Jun 2018

Hi C hantal, dank je. De scherpte ligt niet aan de camera maar ofwel aan je eigen instellingen ofwel aan de lens. Een oudere body presteert bij weinig licht wel iets minder goed. Prima om een Nikon te kopen maar je kan niet concluderen dat Nikon camera's scherper zijn dan Canon. Ik raad D3400 of D5300 aan. D7200 is semi-pro en wat lastiger te bedienen, je haalt het er niet uit als je begint. Ik raad je aan: AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR + kitlens voor de weide beelden (18-55 mm). Zie ook mijn artikel" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/"> Welke telelens voor Nikon? . 18-140 mm is te weinig bereik. 200 mm kan wel maar 300 mm geeft meer opties qua wildlife, honden. Die kan je dan beter meteen nemen.

Chantal
Door

Chantal

op 21 Jun 2018

Hoi Joris, Alvast dank voor jouw reactie! Vanmorgen nogmaals gaan kijken en ik neig toch wel naar de D5300. Alleen de keuze voor een lens is nog wel een dingetje. Ik ben bang dat ik de 18-55mm te beperkt vindt. Natuurlijk heb je dan wel de grote lens 70-300mm erbij, maar dan blijf je wisselen. Heb vanmorgen de 18-105mm VR uitgeprobeerd, die komt bij mij over als allrounder. Of zie ik het nu helemaal verkeerd en ben ik heel eigenwijs??? Ps; de verkoper vertelde mij dat de d5300 set met 18-105mm eruit zal gaan... ??? Weet jij hier iets van? Groetjes, Chantal

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Jun 2018

Als je niet wil wisselen, kan je ook Sigma 18-300 mm lens nemen in het artikel Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">Welke Telelens voor Nikon genoemd. De 18-105 geeft meer bereik van de 18-55 maar je gaat er wel achter komen dat dieren, wildlife of de kinderen echt te ver weg zijn. Misshcien bedoelt de verkoper dat de kit (D5300 + 18-105 mm) eruit gaat. Het verschilt wordt gemaakt door om kunnen gaan met de camera en het leren kijken.

Lany Wacanno
Door

Lany Wacanno

op 24 Jun 2018

Beste Joris, ik heb nog een vraag nav de mailwisseling dd 17 juni verstuurd naar joriskijkenziefotoschool. Via een cashback kan ik d7200 of d5600 kopen. De laatste is plm 200 euro goedkoper. Alternatief 1, D7200 icl mijn oude Sigma 18-200 van 2006. Alternatief 2, D5600 met een nieuwe Sigma 18-200. Vraag 1, als ik alt 1 neem wat zijn dan de consequenties voor video en foto? Is deze objectief wel goed genoeg? Vraag 2, welke alternatief adviseer jij? Vraag 3,welke objectief adviseer jij voor D5600? Vraag 4, is Sigma 18-200 Contemporary goed? Graag je reactie Alvast bedankt M.vr.gr Lany Wacanno

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Jun 2018

Hallo Lany, Ik ben niet bekend met je oude objectief, kan de kwaliteit niet beoordelen. Je kan het beste even 'googlen' en zoeken naar reviews. Semi-professionele camera's raad ik alleen aan aan mensen die weten hoe het werkt. Niet aan beginners. De bediening is iets minder makkelijk. Sigma 18-200 Contempory is wel een goede lens, alleen scherpte in de hoeken is bij een groot diafragma iets minder. Niet per se een probleem. Je hoeft niet veel te wisselen, dat is een voordeel. Bekijk ook even mijn artikel Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">Welke Telelens voor Nikon.

Evert van den Berg
Door

Evert van den Berg

op 27 Jun 2018

Hallo Joris, Dank voor je informatie op je site welke prettig en goed leesbaar is. Mijn vraag is; ik fotografeer al een tijd met een compact camera, Nikon p900, maar ik merk dat mijn foto's korrelig zijn. Dit komt vooral omdat ik de lens volledig benut, wel met behulp van een statief. De door jou genoemde spiegelreflex camera's zijn op de d5600 na te klein voor mijn handen. Ik maak voornamelijk foto's van vogels. Welke lens zou dan het meest geschikt zijn als de d5600 betere foto's oplevert dan de p900. Alvast bedankt

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Jun 2018

Hoi Evert, Er is verschil in beeldkwaliteit tussen bridgecamera's en spiegelreflexcamera's, dit verschil is groter bij een hogere ISO-waarde. Bekijk ook even mijn artikel Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">Welke telelens voor Nikon? Ik vind de Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-6.3G ED een aanrader. Voor vogels blijft telebereik wel vaak een probleem. Later is misschien een 150-600 mm van Sigma of Tamron interessant voor je, maar dat is wel duurder (wel véél beter betaalbaar dan bijv. 600 mm lenzen van Nikon zelf en ook flexibel voor de 150-600) en gebruik dan een degelijk statief. Alternatief is evt. een Tamron 18-400 mm lens, die is relatief nieuw en geeft nog wat meer bereik.

Anne
Door

Anne

op 28 Jun 2018

Hoi Joris, Vroeger fotografeerde ik met een Canon Eos300. Voor het gemak ben ik in het digitale tijdperk overgestapt op compact. Eerst Leica Dlux (super camera!) en later Sony RX100. Beide camera's maken goede foto's, maar het blijft kriebelen en ik mis de telelens. Nu denk ik toch weer aan een spiegelreflex. Ik fotografeer graag landschappen, gebouwen, mensen en sportactiviteiten. Omdat ik door de bomen het bos niet meer zie, zou ik je willen vragen wat voor type camera en lenzen je mij zou adviseren. Moet ik een beginners body aanschaffen of eentje voor gevorderden? Eén 18-300 lens of 2 losse 18-? en ?-300? De lichtsterkte vind ik belangrijk, want ook dat is een minnetje op de genoemde compact camera's. Graag hoor ik hoe jij er over denkt. Dank alvast.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 Jun 2018

Hallo Anne, ik adviseer vaak een instapmodel zodat je a) meer geld overhoudt voor lenzen en b) de bediening is makkelijker dan bij een semi-prof. model. Canon of Nikon maakt niet veel uit. Lichtsterkte kost veel geld. Een lens van 18-300 die ook nog lichtsterk is er eigenlijk niet. Een all in one is bijv. de Sigma 18-300 mm die ik noem in mijn artikel over Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">Nikon telelenzen. De Nieuwe nikon Af-P 70-300 mm lens (bijv. ivm met gewoon een kitlens) die ik daar noem is ook mooi. Alleen ze zijn niet erg lichtsterk. Lichtsterk is eerder een 70-200 mm f/2.8 lens, die zijn er ook van Tamron trouwens ipv Nikon zelf. Voor landschappen en gebouwen heb je eigenlijk geen lichtsterkte nodig. Voor binnensport is het belangrijk. Lichtsterk en voordelig is de Sigma" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-sigma-lens-voor-spiegelreflexcamera/">Sigma 17-50 mm f/2.8.

Anne
Door

Anne

op 14 Jul 2018

Hoi Joris, Dank voor je reactie. Naar aanleiding hiervan ben ik op onderzoek gegaan en heb ik me laten voorlichten in een paar winkels. Mijn oog is nu gevallen op een 5600 (op dit moment door cashback even duur als de 5300 en ligt iets beter in de hand) in combinatie met een Tamron SP AF 70-300mm f/4.0-5.6 Di VC USD Nikon objectief en een Sigma F 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM Nikon objectief. Omdat het aanbod enorm is blijf ik toch een beetje twijfelen. Denk je dat dit een goede combi is om mee te starten? Gr. Anne

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 15 Jul 2018

Het is geen verkeerd materiaal, maar ik zou als ik jou was zelf kiezen voor deze telelens: AF-P" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR. Deze presteert scherper op 300 mm en is snel en licht (en nieuw). Bekijk ook mijn artikel over telelenzen" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">telelenzen voor Nikon. Ik zal die mogelijk later uitbreiden met de Tamron lens die jij noemt.

Kristof
Door

Kristof

op 23 Aug 2018

Beste Joris, Eerst en vooral topsite en leuk om zoveel nuttige info te lezen en snel veel bij te leren als leek in deze vakwereld :-). Zoals je zelf aangeeft kan het als beginner nu nuttiger zijn om te investeren in goedkope body. Daarom verkies ik de D3400 of zelfs 2dehands een D3300. Ik heb een aantal D3300 gevonden, maar hoeveel clicks gaat een body mee? Is een prijs van € 250 - € 275 voor body met de standaardkitlens nog steeds aanvaardbaar? En vooral: tot hoeveel clicks mag je dit uitgeven. Op Coolblue vind ik dat een nieuwe D3400 met dezelfde standaard kitlens € 399 kost... Graag je advies over prijs en clicks (P.S. waar kan je het totaal aantal clicks van de body terugvinden...)

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Aug 2018

Hi, Bekijk ook even mijn artikelen over tweedehands" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/tweedehands-camera-kopen/">tweedehands camera's kopen en hoeveel" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/hoeveel-clicks-heeft-mijn-camera/">hoeveel clicks heeft mijn camera? Een D3300/D3400 zou 100.000 clicks meegaan (zie ook het artikel). De prijs en hoeveelheid clicks vind ik moeilijker aan te geven. Meer dan 250 euro voor een body die nieuw 399 euro is en meer dan 50.000 clicks heeft zou ik niet doen. Kijk ook even wat de body's 2e hands kosten bij een fotowinkel die erin handelt en hoeveel clicks die hebben. Dan zie je de prijzen daar en dan moet het goedkoper zijn van een particulier.

Carolien
Door

Carolien

op 13 Sep 2018

Hoi Joris, alhoewel je zeer duidelijk uitlegt vraag ik me toch af wat voor camera ik zal kopen. Ik moet me gaan bekwamen in de vastgoedfotografie. Zelf dacht ik de Nikon D5600 18-105 mm en { een 10-20 mm lens vanwege nog redelijke prijs.} Nikon vanwege de goede prestatie bij minder licht. Is dit een verstandige keuze of is er iets beters. .

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Sep 2018

Hi Carolien, Leuk en dank je. Het lijkt me een goede keuze, D5300 kan ook. De 5000-serie van Nikon is iets makkelijker dan de 3000-serie als je (in de toekomst) ook HDR-foto's wil maken bij wat moeilijkere lichtsituaties.

Akke
Door

Akke

op 21 Sep 2018

Hoi, Ik wilde eerst even zeggen dat ik de site en de antwoorden die je geeft heel erg handig vind! Ik sta op het punt om mijn eerste spiegelreflex camera te kopen, maar ik vind het heel lastig. Ik wil het al heel lang, maar ik ben een eeuwige twijfelaar en het is er nooit echt van gekomen omdat ik er gewoon nog niet zo'n verstand van heb. Ik ben er inmiddels wel uit dat ik een Nikon wil, en een van de instapmodellen. Welke twijfel ik dus alleen nog over, en ook qua lens weet ik het nog niet zo goed. Ik wil daarom dus graag even wat advies vragen :). Ik maak eigenlijk van allerlei dingen foto's. Ik vind het heel leuk om naar buiten te gaan en foto's te maken van dieren (mijn katten), maar ook close ups van dingen die me opvallen. Ik houd er ook van om in de natuur te wandelen en dan gewoon foto's te maken van wat ik zie (landschap, maar ook bloemen, bladeren etc. hangt er maar net vanaf waar mijn oog op valt). Maar ook vind ik het leuk om mijn fototoestel mee de stad in te nemen en daar foto's te maken van de dingen die me opvallen (ook dit kunnen weer details zijn, maar juist ook 'algemenere' beelden. Ik vind het wel belangrijk om ook foto's te kunnen maken bij wat minder weer, als het bewolkt is. Ik hoor graag of je nog tips en adviezen voor me hebt (camera / lenzen etc.). Budget maak ik me niet zo druk om.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 22 Sep 2018

Hallo Akke, Bedankt voor je compliment, leuk te lezen. Keuzes maken voor een DSLR blijft lastig voor mensen (net als een partner haha). Ik raad een instapmodel aan, D3400 bijvoorbeeld. En omdat je breed geinteresseerd bent een allround lens, bijvoorbeeld de Sigma 18-300 mm die ik in dit artikel over 'Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">Welke Nikon Telelens' noem. Je moet wel ezxelf even ervaren wat jij bijvoorbeeld zwaar of licht vindt. Je kan ook voor een 55-200 mm lens gaan (zie ook het artikel waar ik naar verwees). Die is bijvoorbeeld lichter maar de 18-300 mm is een stuk allrounder.

Frans van den Aardweg
Door

Frans van den Aardweg

op 23 Oct 2018

Hallo Joris, Bedankt voor het advies. Nu kan ik de camera en lens via internet natuurlijk bestellen ,maar wil graag de camera eerst in handen hebben gehad. Nu heeft mediamarkt in Nieuwegein een aanbieding van een andere Nikon ,nl de NIKON D5300 AFP18-55VR + AFP70-300VR + 16GB + Tas voor € 829,00 . Als ik nu kijk welke lenzen er passen bij de Nikon D5300 kom ik een lens tegen nl Nikon AF-P NIKKOR 70-300mm f/4.5-5.6E ED VR voor € 799,00 bij Coolblue. Nu heb ik een aantal vragen: 1. Wat zijn de grootste verschillen tussen de D3400 en de D5300? 2. Past de lens die jij voorschrijft ook op de D5300,of misschien ook op andere modellen? 3. Zijn de lenzen hetzelfde ? 4. Zo ja waarom zijn de prijzen zo verschillend? 5. Wat vind je van de aanbieding? 6. Of zou je toch gaan voor jouw voorstel? Ik hoor graag van je . Groet, Frans

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Nov 2018

Hi Frans, Verschillen zijn in het artikel genoemd tussen D3400 en D5300. De lens die ik voorschreef past op beide camera's. De Nikon AF-P NIKKOR 70-300mm f/4.5-5.6E ED VR is ook geschikt voor fullframe, daarom is deze duurder. Daarnaast heeft deze nog een aantal eigenschappen zoals genoemd in dit artikel: Welke betaalbare zoomlens voor Nikon? Ik zou de AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR nemen (de DX versie is niet geschikt voor fullframe maar dat maakt niet uit).

Patricia
Door

Patricia

op 21 Dec 2018

Hoi Joris, Als ik met mijn Nikon 5300 een foto maak en niet door de zoemer maar dit via mijn LCD scherm kijk, dan duurt het lang voordat ik mijn 2e foto kan maken. Ik hoor van alles omklappen waardoor ik niet snel 2foto's achter elkaar kan nemen. Ligt dit asn mijn instellingen?, of wat doe ik fout?? Groet,Patricia

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Dec 2018

Hi Patricia, dit kan komen door een lange sluitertijd of het opklappen van de spiegel. Ik raad je aan om door de zoeker te fotograferen als je nog niet echt weet wat je doet met je toestel. Als je meer uit je fotografie wil halen, dan is investeren in omgaan met je camera en anders kijken belangrijk. En bij motivatie is het ook leuk natuurlijk. Je kan hier op de hoogte blijven als ik weer start met een fotografiecursus" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/online-fotografie-cursus/">fotografiecursus

Rob
Door

Rob

op 22 Dec 2018

Hoi Joris Ook ik zou graag van jou advies gebruik willlen maken . Ben altijd wel bezig geweest met het maken van foto's alleen in de auto stand haha . Ik zou nu toch graag wat meer met deze mooie hobby willen gaan doen en ben me aan het verdiepen in een mooie simpel te bedienen camera en wil nu graag gebruik gaan maken van alle opties . Inmiddels is de keuze gevallen op Nikon en dan op de volgende modellen : D3500 D5300 D5600 Alle cams wil ik met dezelfde lenzen aanschaffen 18-55mm VR + 70-300mm VR . De prijzen van de D5300 en de D5600 zijn nagenoeg gelijk ivm korting op de D5600 de D3500 is echter 200 euro voordeliger . Ik heb geen bepaalde onderwerpen die ik wil fotograferen gewoon van alles en nog wat alleen geen sport . Vraag is dus eigenlijk is 1 van de 2 camera's de 2oo euro extra waard mischien alvast voorbereid voor in de toekomst o.i.d.? Wat zou jouw keuze zijn ? Ps. Excuus voor het dubbel plaatsen van deze vraag. Had niet gezien dat ik in de Canon blog zat..

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Dec 2018

Hi Rob, Leuk dat je fotografeert en iedereen begint op de automatische stand. Je kan heel goed fotograferen met de D3500 en dat extra geld dat je overhoudt bijvoorbeeld investeren in het omgaan met de camera en anders kijken. Hier heb je meer aan dan een duurdere camera want daar rollen geen betere foto's uit. Ook is de lens belangrijker. De Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">Nikon 70-300 mm VR is z eker een aanrader. Je kan hier op de hoogte blijven wanneer ik weer start met mijn fotografiecursus." rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/online-fotografie-cursus/">fotografiecursus.

Rob
Door

Rob

op 25 Dec 2018

Hoi Joris Bedankt voor je snelle reactie . Ik heb gisteren op het punt gestaan om bij kamera express de Nikon D5600 te kopen (ik weet dat de 3500 ook prima is maar de 5600 blijft trekken ivm klap/touchscherm) echter heeft de verkoper mij flink aan het twijfelen gemaakt door de sony A6000 of de fuji X-T100 meer aan te bevelen ivm de snellere focus meer zoom sneller merr fotos maken en het verouderen van spiegelreflex cams . Als je echt van nul begin ben je beter uit met een systeemcam volgens hem . Ik weet het nu echt niet meer had echt mijn zin op de D5600 gezet ben bebieuwd naar jouw mening kan me geld tenslotte naar 1 keer uitgeven en hoop dan wel de juiste keuze te maken .

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 25 Dec 2018

Hi Rob, Zelf heb ik nog nooit een camera gehad met een kantelbaar LCD-scherm, maar ik soms kan het handig zijn. Voor mij geen must, tenzij ik echt heel veel bij de grond zou gaan doen (zoals macrofotografie). Touchscreen kan makkelijk zijn. Het hangt ook van je budget af. Als je toch niet op een paar honderd euro hoeft te kijken en je wil graag touchscreen, an kan je het doen. Als je het betekent dat je die paar honderd euro dan niet meer aan een lens kan uitgeven, dan zou ik het niet doen. Verkopers adviseren vaak systeemcamera's. Bekijk mijn artikel over Beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">Beste systeemcamera's even. Meer foto's per seconde maken de systeemcamera's vaak wel, autofocus is ook prima bij spiegelreflexcamera's. 85% van de cursisten heeft ook gewoon een spiegelreflexcamera. Het is totaal niet zo dat het verouderd is in de zin dat je er minder mee zou fotograferen. Meer zoom? Dit hangt af van je lenzen en die zijn duurder bij systeemcamera's. Dit klopt dus niet. Ook tweedehands niet te krijgen bijna. En moeilijk van bijv. Sigma of Tamron. Wat verkopers heel vaak niet vermelden wat de prijzen zijn van lenzen voor systeemcamera's, Fujifilm in het bijzonder! Ze verdienen ook meer aan de lenzen van systeemcamera's. Die prijzen liggen hoger. Ik daag je uit om even te kijken wat een lens tot 200 mm voor Fujifilm kost. En een groothoeklens ook. Ga je dit kopen? De meeste beginners niet. Ik zie ze op de cursus met alleen een kort lensje, om die reden. Fujifilm raad ik dan ook af voor de normale burger, dat is meer voor de elite. En die mensen maken in niets betere foto's dan iemand met een instapmodel spiegelreflexcamera. De Sony A6000 is zeker een prima camera en de zoomlens to 210 mm is ook nog goed betaalbaar. Vanaf 300 mm zijn de lenzen ineens heel duur. Nogmaals, in mijn artikel over systeemcamera's" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">systeemcamera's zie je heel uitgebreide info bij de camera's tot 600 euro. Olympus" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">Olympus systeemcamera is ook nog een optie als het heel belangrijk voor je is om weinig gewicht mee te nemen (zie mijn artikel over systeemcamera). Verkopers hoor ik ook nooit over investeren in je ontwikkeling, dat is niet hun belang. Mensen gaan niet vanzelf goed fotograferen, dus leer ook omgaan met je materiaal. Zorg ook echt dat je wat budget houdt voor je lenzen. Als je daarover vragen hebt, moet je even aangeven wat je vooral fotografeert en onder welke omstandigheden. Koop niet de duurste camera, wat je ook koopt. Leer ermee omgaan, ga ermee aan de slag, leer anders kijken. Met een spiegelreflexcamera" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/tips-nieuwe-camera-kopen/">spiegelreflexcamera of systeemcamera is heel goed te fotograferen (zie de link voor verschillen tussen beide soorten camera's). Wel altijd goed kijken wat lenzen kosten bij een systeemcamera om niet voor verrassingen te komen te staan.

Rob
Door

Rob

op 25 Dec 2018

Geweldig Joris zelfs op 1e kerst dag reactie ! Ik heb al heel veel op jou site gelezen zowel over de lenzen als over de 3 soorten camera's allemaal hele fijne info . Ik wil tot ongeveer 700 euro gaan daarin past de D5600 met 55mm vr lens en de 300mm vr lens dan kom ik op 750 euro koop er nog een rugtas sling shot dan is het voor zover wel goed .Ik weet dat ik met de D3500 200 euro gordkoper uit ben maar de D5600 is nog wat kleiner en trek mij net wat meer ben bang dat ik er later toch spijt van krijgt. De foto's die ik wil maken zijn gewoon van wat gebouwen , bruggen enz en uiteraard in de dierentuin vandaar de 300mm lens . Wat ik zeker nodig zal hebben is een fotocursus en een hoop lezen op internet waar ik al veel meebezig ben .

Lenneke Heijjer
Door

Lenneke Heijjer

op 29 Jan 2019

Beste Joris, Na een aantal spiegelreflex camera's te hebben gehad ben ik overgegaan op een systeemcamera van Sony. Deze is inmiddels alweer 7 jaar oud en aan vervanging toe. Ik twijfel over de volgende aankoop. Met beide camera's kon ik prima uit de voeten, uiteraard met plussen en minnen voor beide camera's, op 1 ding na en dat gaat over de scherpte/diepte in een foto. Mijn systeemcamera kan dat een beetje (lens 18-55), lang niet zo mooi als mijn spiegelreflex dat kon. Maar mijn systeemcamera is dus al 7 jaar oud, is dit inmiddels bijgetrokken? Bereik ik met de huidige systeemcamera's mijn wens om een mooie foto te maken met scherpte/diepte, zoals jij op je site hebt staan van die leeuw/tijger? Voor mij is dit 1 van de belangrijkste reden om een bepaalde camera te kopen. Groetjes Lenneke

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Feb 2019

Hi Lenneke, met een systeemcamera" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">systeemcamera is ook goed een foto te maken met een onscherpe achtergrond (weinig scherptediepte). De camera heeft wel invloed. Nog duidelijker: het is de grootte van de sensor die invloed heeft. Met een grotere sensor gaat het wat makkelijker. Sommige systeemcamera's hebben een kleinere sensor, een Micro Four Thirds sensor, zoals sommige Olympus of Panasonic systeemcamera's. Dan kan je soms iets minder spelen met de onscherpe achtergrond. Dit is dus niet alleen iets voor spiegelreflexcamera's. Sony systeemcamera's kunnen dat bijv. net zo goed als spiegelreflexcamera's. Als je nog vragen hebt, lees ik het wel weer!

Lenneke Heijjer
Door

Lenneke Heijjer

op 02 Feb 2019

Dank je voor je reactie, ik zal hierop gaan letten bij de aanschaf van een nieuwe camera.

Christine
Door

Christine

op 15 Feb 2019

Beste Joris, Complimenten voor je duidelijke uitleg! Ik zit te twijfelen wat ik moet kopen betreft een Nikon spiegelreflex camera. Mijn budget inclusief lenzen tussen 500 en 700/800 euro. Ik ben vooral een compact camera (Panasonic lumix) gewend, dus ik zal waarschijnlijk ook veel op de automatische stand gaan doen en stap voor stap het zelf bedienen willen ontdekken. Ik wil graag natuur fotograferen: denkend aan landschappen en dieren, maar ook mee kunnen nemen tijdens het reizen. Vooral om het laatste wil ik dus niet met zware apparatuur gaan meesjouwen. Ik heb de hele tijd de d5300 voor oog, maar dat komt omdat ik mij laat afleiden door al die getallen in de body. Hoe meer hoe beter? Bijvoorbeeld bij autofocus punten. De een heeft 11, de ander 39. Maar lees steeds meer dat het niet veel uitmaakt? Dus dacht ik aan de d3500, maar omdat het vrij weinig verschilt met de 3400, dan maar de 3400 en dan meer investeren in goede lenzen. Echter heb ik wel foto's gezien van de 3400 met af-p 18-55 die bij uitprinten van een fotoboek niet zo scherp zijn. Hoe komt dat? Volgens een winkel komt dat doordat het misschien niet goed is scherp gesteld of gekalibreerd is? Dat weerhoudt mij dan weer, maar dat moet ik niet doen. Dus mijn vraag is: Als beginnend fotograaf (niet gewend aan spiegelreflex) is dan de D3400 + goede lenzen voor mij een goede optie? Ik vind het ook goed om voor tweedehands lenzen te gaan. Welke raad je dan aan? En welk lens voor Costa Rica? Hartelijk bedankt alvast! MVG. PS. deze vraag had ik per ongeluk ook bij de D6000 etc. geplaatst, maar het moest bij deze blog.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 18 Feb 2019

Hallo Christine, Ik raad je een instapmodel spiegelreflexcamera aan in investeren in leren werken met je camera en anders leren kijken. De D3400 is niet verkeerd om te beginnen. Qua lens raad ik allround aan in jouw geval, bijvoorbeeld Sigma 18-300 mm. Zie mijn artikel welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">welke betaalbare zoomlens voor nikon. Autofocuspunten maakt niet zoveel uit. Je moet zelf even ervaren wat jij zwaar vindt. Als je deze combi te zwaar vindt, kijk dan naar een systeemcamera van Olympus, zie mijn artikel Beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">Beste systeemcamera. Er zijn allerlei redenen waarom een foto niet goed scherp kan worden, dit is zonder dat ik instellingen zie niet goed te zeggen. Het is hetzelfde als iemand die tegen de dokter zegt dat hij zo moe is. Dat kan aan meerdere dingen liggen. Daarom is het goed stap voor stap te leren die camera zelf te bedienen. Het is ligt niet aan de D3400 hoor, dat sowieso niet. De 18-300 mm lens is ook goed voor Costa Rica. Als je wil leren hoe je stap voor stap je camera zelf instelt, bekijk dan mijn fotografiecursus Van" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/online-fotografie-cursus/">Van Automatische Stand naar Resultaat met Kijk & Zie 4-Stappenplan >> en ontvang de Bonussen als ik weer start met een nieuwe groep.

Jan
Door

Jan

op 13 Mar 2019

Dag Joris, Ik kan me helemaal herkennnen in deze vraag. Al een tijdje in het bezit van een D40 + 18-55mm + 55-200mm + 35mm. De eerste 3 wil ik vervangen door een D3400 + Tokina 18-270mm en dan de 35mm erbij houden. Maar ik kan natuurlijk ook gewoon voort met de spullen die ik heb, want op zich maak ik daar mooie foto's mee. Ik kan ook helemaal van DLSR afstappen en bijvoorbeeld naar een A6000 kijken. Budget van de move wil ik beperken tot 500 EUR. Met vakanties maak ik graag foto's al zie ik mijzelf zeker niet als amateurfotograaf; het toestel ligt ook weer maanden onaangeroerd in de kast. Wat denk jij?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 15 Mar 2019

De D40 is wel vrij oud. Met name bij hoge ISO-waarden (minder licht) zijn prestaties wel minder dan bij een moderne camera. Een D3400 + allround lens is een optie. Ik ken niet de Tokina 18-270 mm (wel de Tamron en die Tamron 18-270 mm raad ik niet aan; die is niet zo scherp op 270 mm). Je kan denken aan een Sigma 18-250 mm of Sigma 18-300 mm maar je budget is beperkt als je én een nieuwe body wil én een allround lens. Bekijk ook even mijn artikel betaalbare" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">betaalbare zoomlens voor Nikon Een andere optie is een systeemcamera. De A6000 is een goed toestel. Een lens tot 210 mm is ook nog te betalen, daarna wordt het erg duur (langer, bijv. bij wildlife ooit). De olympus systeemcamera's bieden veel bereik en zijn relatief licht. Zie ook mijn artikel over Beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">Beste Systeemcamera >>. Ik denk wel dat bij Nikon blijven iets makkelijker is als het gaat om het werken met je camera. Beide opties kunnen. Het is ook heel persoonlijk wat het belangrijkste is. Als kleiner en lichter het belangrijkste is, dan is Olympus wel interessant. Heb je de gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis E-books al gedownload?

Leo Noordergraaf
Door

Leo Noordergraaf

op 08 Apr 2019

Beste Joris, ik wik een DSLR camera kopen om ook veel mee te gaan filmen. De D3300 is helaas niet meer verkrijgbaar, ik twijfel nu tussen de D3400, D3500 en D5300. De eerste twee hebben geen aansluiting voor een stereo microfoon, de laatste volgens mij wel. Welke zou jij aanbevelen?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 Apr 2019

Leo, van de camera's die je noemt raad ik de Nikon D5300 aan. Deze heeft inderdaad de externe microfoonpoort en voor geluid is dat belangrijk. Het geluid van de camera is niet zo best.

Leo Noordergraaf
Door

Leo Noordergraaf

op 09 Apr 2019

Dankjewel Joris. Welke lens kan ik er het beste bijnemen? Ik hou van veel scherpte/diepte. Er worden er nogal wat aangeboden, o.a. 18-55 VR AF-P 18-55mmm VR + 70-300mm iF VR 180140mm VR 18-105mm ED VR + AF-P 70-300mm VR

Bart Postma
Door

Bart Postma

op 25 Apr 2019

Beste Joris, ik heb (helaas) uit een erfenis een Nikon D3200 in bezit gekregen met 18-55 en AF-S Nikkor 55-200mm F/4-5,6G ED VR. Ik zoek wat meer zoom. Ik zie een aanbieding van een tweedehands 55-300mm voor € 189,00. Is die extra zoom dat geld waard?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 29 Apr 2019

Hi Bart, De prijs is wat mij betreft wel redelijk. 100 mm kan een voordeel zijn bij dieren, kinderen die verder weg zijn, sport. Afhankelijk van je onderwerpen is 100 mm dus wel interessant ja. En dan kan je ook nog de 55-200 mm lens verkopen waardoor je weinig geld kwijt bent (per saldo). Je kan ook overwegen voor meer allround te gaan, bijv. Sigma 18-300 mm maar dan ben je meer geld kwijt (hoef je niet veel te wisselen). De Tamron 18-270 mm vermijden ivm te weinig scherpte op 270 mm.

Karel T.
Door

Karel T.

op 26 Apr 2019

Beste Joris, Ik bezit momenteel een superzoom compactcamera, Sony Cybershot DSC HX400V een leuk toestel waarmee ik me goed amuseer omdat ik ook dikwijls vanuit mijn buikgevoel fotografeer. Toch heb ik nog de aandrang om mezelf een Nikon D5300 aan te schaffen . Ik ken de kwaliteit van Nikon reeds jaren, maar heb het gevoel dat dit me wel eens een (financiële ) kater kan opleveren. Dit wil ik vermijden. Kan U me redenen geven waarom ik het niet zou doen? of juist wel! ? Ik ben voornamelijk bezig met natuurfotografie en geschiedkundige zaken bv. gebouwen, historische plekken.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 29 Apr 2019

Hi Karel, Ik vind de Nikon D5300 erg veel waarde leveren voor dit geld. De D5600 is een stuk duurder, terwijl die weinig meer biedt. Je moet rekening houden dat je met de Sony wat verwend bent qua zoombereik maar dat heb je voor gebouwen niet zozeer nodig. Voor natuur soms wel. Een lens tot 300 mm is vaak goed betaalbaar, zie ook mijn artikel welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">welke betaalbare telelens voor nikon? . Voor landschap is met name ook de HDR-functie en bracketingfunctie later interessant, eerst moet je daarvoor wel een basis hebben. Die kan je - als je wil - met mijn begeleiding leren in mijn Academy." rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">Academy. Daar gaat ook een landschapsfotografiecursus in komen dit jaar. Verder is het zo dat niet altijd alles te fotograferen is met 1 lens, dus het is al met al dan misschien iets groter/zwaarder maar wel meer mogelijkheden. Ook bij weinig licht zijn prestaties zeker beter (hoge ISO). Ik ben wel een voorstander van de Nikon D5300 ivm de Sony die je hebt.

Tim van Huijstee
Door

Tim van Huijstee

op 20 May 2019

Hallo Joris, Ik heb een Nikon D3200 met een 18-105mm lens. Een fijne camera waar ik al wat mee geëxperimenteerd heb. Echter heeft mijn vriendin een Nikon D5300 met een 16-300 lens. Nu was ik een beetje in de ronte aan het kijken en met de D5300 maak ik mooiere foto's dan met de D3200. Mijn vraag is of ik nu beter een nieuwe body met lens kan kopen? Of de D3200 voorzien van een Tamron 18-400 lens. Ik ben benieuwd naar uw reactie. Met vriendelijke groet, Tim

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 22 May 2019

Hi Tim, Goede foto's worden het meest bepaald door wat je kan met je instellingen, hoe je kijkt en de lens. Daarna de body. In die volgorde geldt het in het algemeen. Toch kunnen er verschillen zijn tussen body's. Ik zou starten met de nieuwe lens, want die geeft echt mogelijkheden die je eerder niet had (qua zoom). De 18-105 mm is trouwens een goede lens, daar zal het niet aan liggen. Vervolgens kan je daarna altijd nog een upgrade doen qua body. Ook is het als man goed om een wat grotere lens te hebben dan je vriendin, zo blijft ze tegen je op kijken en die positie willen mannen graag. Joking ;-). Bij minder licht zal het verschil in beeldkwaliteit tussen Nikon D3200 en D5300 wat groter worden.

Tim van Huijstee
Door

Tim van Huijstee

op 22 May 2019

Hi Joris, oke duidelijk. Hahaha dat is waar;)Ik wil dan gaan werken met 2 camera's. Lenzen wisselen is ook niet steeds geweldig heb ik mij laten vertellen. Ik zat zelf te kijken naar een Tamron 18-400 of heeft u nog andere suggesties? Ik wil gebouwen, dieren etc fotograferen. Met uw hulp kom ik een heel eind. Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet, Tim

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 25 May 2019

Hi Tim, Haha ;-) Lenzen wisselen is niet heel goed inderdaad. Tamron 18-400 mm is een goede allround lens. De Tamron 100-400 is nog iets beter maar dan mis je dus het bereik tot 100 mm en dat is niet handig. HEt is altijd keuzes maken wat dat betreft. Ik zou in jouw geval dan gaan voor Tamron 18-400 mm inderdaad.

Lindsey
Door

Lindsey

op 01 Jun 2019

Hallo Joris, Ik ben op zoek naar een beginners foto toestel. In de winkel hebben ze mij de d3400 d5300 en d5600 aangeraden maar ik ben er niet wijzer uit geworden. Ik zou voornamelijk graag portretfotos willen maken van honden dit zowel buiten als binnen en ook familie foto's. Af en toe misschien eens een foto van een gebouw of dergelijke tijdens een reisje en dan ook graag foto's van honden op honden shows. Kan u mij zeggen wat u zou aanraden als toestel en als lens aub? Ik wil graag onder de 800 euro blijven Om te starten. Alvast bedankt. Grtjs Lindsey

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 Jun 2019

Hi Lindsey, Voor jouw budget zou ik een spiegelreflexcamera nemen voor beginners. Ik zou vooral in je lenzen investeren. Een D3500 of evt D3400 is prima, daar zit het verschil niet voor jouw fotografie. Een Yongnuo" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/portretlens/">Yongnuo 50 mm f/1.8 voor Nikon is voor portret heel mooi, zowel binnen als buiten. Heel mooie onscherpe achtergronden. En rond 80 euro. Je kunt er alleen niet mee zoomen, zelf dichterbij en verder weg gaan staan. Verder misschien een langere lens erbij, als je bijv. honden buiten in actie wil fotograferen van een grotere afstand. Bekijk hiervoor ook mijn artikel Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">Welke betaalbare zoomlens voor Nikon even. Denk aan sigma 18-250 mm voor Nikon, dit is dan ook je reislens voor zowel gebouwen als dingen die wat verder weg zijn. All in one oplossing. Laat je me via het blog weten wat het is geworden en hoe het is? En ik raad je aan de gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis e-books te downloaden voor nog veel meer tips.

Andre
Door

Andre

op 05 Jun 2019

Helaas is mijn D3200 gestolen in Parijs en ik ben nu op zoek naar een andere. Ik heb nog mijn telelens van 55-300. Dus ik moet wel weer een Nikon kopen. Wat is dan een betere keuze: Nieuwe D3500 met 18-55 lens of een 2de hands D3300 met veel assecoires en met een Tamron 18-200, zonnekap, mobiele adapter, extra accu en een driepoot en een tas. Beide voor dezelfde prijs van € 400,=

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 Jun 2019

Hi Andre, De Nikon D3300 is zeker nog goed bruikbaar. Ik zou dan voor die combinatie gaan. Het beste is als het deze versie is: Tamron 18-200mm F3.5-6.3 Di II VC

Bibi
Door

Bibi

op 11 Jul 2019

Hallo Joris . Wat fijn dat jij vragen wilt beantwoorden. Ik heb nu een canon camera 500d met een canon efs 55-250 stabilisor 4-5.6 is STM en een canon 18-55 3.5-5.6 alsook een Nikon d50 met een sigma adpherical IF 28-300 3.5-6.3 lens. Ik wil graag de camera verbeteren en een lichtgevoelige lens voor portretfotografie erbij aanschaffen. Maar welke camera? Ik kom er niet uit en twijfel tussen de volgende modellen. Canon 200D ; Nikon d3500 en Nikon d5600. Welke raad je me aan ook gelet op de lenzen die ik dus al heb....

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Jul 2019

Hi Bibi, Het maakt niet zoveel uit. Ik denk wel dat de canon efs 55-250 stabilisor 4-5.6 is STM nieuwer is en die heeft stabilisatie. Je gaat vrijwel dezelfde foto's maken als je een goede portretlens" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/portretlens/">portretlens koopt (daarover zo meer), of je nu een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">Canon EOS 200D koopt of een Nikon D5600. Zou je voor Canon gaan, dan zou ik de Canon EF 50 mm f/1.8 STM nemen. Voor Nikon kan je de Yongnuo 50 mm f/1.8 voor Nikon nemen. De versie van Nikon zelf is een stuk duurder en de Yongnuo is ook goed. De Nikon heeft nu mogelijk nog een geldige casbackactie. Als je heel veel gaat fotograferen bij weinig licht is de Nikon iets beter maar het gaat allemaal om zulke kleine details. De lens is heel belangrijk.

Bibi
Door

Bibi

op 12 Jul 2019

Dankjewel. Hier kan ik wat mee!

Jolanda
Door

Jolanda

op 09 Aug 2019

Hallo Joris Ik heb jaren geleden een nikon D70 gekocht altijd tevreden meegeweest. Met een 70-300mm lens sigma en een 18-125mm lens sigma. Maar nu mijn vraag nu wil ik een nieuwe kopen ik doe graag natuur familie s dieren vlinders enz.fotograferen. Wat is er een mooie opvolger van deze camera van nu en kan ik daar ook mijn lensen daarbij gebruiken of moet ik dan nieuwe kopen. Groetjes jolanda

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Aug 2019

Een instapmodel is prima. Een D5600 maar ook een D3500 is goed. D5600 is iets beter voor dieren maar lens is belangrijker. Ik weet niet zeker of je lenzen op de nieuwe body kunnen. Ik zou ze meenemen naar een winkel voor alle zekerheid. Ik denk het wel als de lenzen autofocus hebben in de lens.

Tim
Door

Tim

op 30 Sep 2019

Hallo Joris, Mooie site heb je, er staat veel handige informatie op! Ik heb een vraag: ik zit erover na te komen een spiegelreflexcamera te kopen. Nu lijkt mij de D5300 een mooi instapmodel. Welke lenzen denk jij die ik het best zou kunnen gebruiken? Ik wil de camera voornamelijk gebruiken voor reis, landschappen en natuur beelden, maar eventueel een keer portretfoto's of sportbeelden maken sluit ik ook niet uit. Ik zag een kit met de 18-140mm Nikon lens die aardige reviews had.. Denk jij dat ik hiermee uit de voeten kan of raad je mij iets anders aan? Mvg, Tim

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 Oct 2019

Hi Tim, De nikon D5300 is een prima model om mee te werken. Als de D5600 heel weinig meer kost, is die ook een optie. Je hebt dan touchscreen, batterij gaat ook wat langer mee met 1 opdlaadbeurt. De 18-140 mm vind ik niet echt veel bereik. Ik zou dat niet doen. Minimaal zou ik voor 200 mm gaan. Bij dieren eigenlijk 300 mm. Je kan ook in 1x gaan voor een superzoomlens, bijv. Sigma 18-300 mm zoals ik noem in dit artikel over betaalbare lenzen voor Nikon. Als je dat te veel vindt, dan bijv. een lens tot 200 mm die ik in dat artikel ook noem. Voor een vakantie vind ik 140 mm ook vrij kort. JE zult dan snel nog een langere lens gaan kopen en dat is zonde. Voor sport heb je ook vaak best wat afstand tot de sporter. Dus dan denk je ook eerder aan 200 of 300 mm.

Broes Willem
Door

Broes Willem

op 25 Dec 2019

Beste Ik sta op het punt om mijn eerste reflexcamera te kopen, hierbij heb ik na wat opzoekwerk besloten dat een Nikon camera een goede keuze is. Nu heb ik de keuze tussen het aankopen van een; D3200 met volgende lenzen (18-55 VR II + AF 55 - 200) voor 300 euro, de camera heeft 18 000 clicks en dus tweedehands. of; Nikon D3500 + AF-P DX 18-55mm f/3.5-5.6G VR + AF-P DX 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR, nieuw exemplaar voor 450 euro. Denk jij dat het de moeite waard is om 150 euro extra te betalen? Ik wil de camera voornamelijk gebruiken voor reizen, landschapsfoto's, maar ook portret en later (eventueel met een uitbreiding van flashlight) misschien om foto's binnen te maken (denk bijvoorbeeld aan feestjes van vrienden of familie). Alvast bedankt mvg Broes Willem

Joris-Dijkema
Michel van der Meer
Door

Michel van der Meer

op 29 Dec 2019

Hoi Joris, Ik ben een absolute beginner in fotografie, ik heb de Nikon D5300 met standaard 2 lenzen (nikon dx vr 18-55mm 1:3.5-5.6G en Tamron AF 70-300 1:4-5.6 tele-macro) maar de plaatjes die ik wil maken lukken nog niet zo lekker... het gaat hier voornamelijk om indoor basketbal, heb jij misschien (goedkope) tips en tricks om hiervoor mooie foto’s te krijgen? Mvg Michel van der Meer

Joris-Dijkema
Dave
Door

Dave

op 17 Feb 2020

Hoi Joris, Binnenkort ga ik naar Canada en wil daar mooie foto's maken van de natuur en de dieren die er zijn. Nu heb ik een Nikon 5200 met een Nikkor 18-200 lens erop. Toch wil ik een iets groter zoom bereik hebben. De een raad me aan om een 18-300 te kopen en de ander raad me aan om een tussen ring te kopen. Wat is wijsheid? Kan jij me hierin wat advies geven? Dank je. Mvg, Dave

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Feb 2020

Hi Dave, 200 mm is niet zoveel voor dieren. Bij genoeg budget raad ik aan de 18-200 te verkopen en de 18-400" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-nikon-telelens-dieren-safari/">18-400 mm van Tamron te kopen. Dat is 2x zoveel. Een tussenring heb je niks aan. Je bedoelt een extender denk ik maar dat werkt niet goed op een 18-200 mm lens, daarvoor heb je kwalitatief andere lenzen nodig. En anders toch 18-300 mm maar voor dieren is 18-400 beter en je bent allround

Dave
Door

Dave

op 23 Feb 2020

Hoi Joris, Dank je wel voor je advies. Dan a ik op zoek naar een 18-400. Groet, Dave

Arjan
Door

Arjan

op 22 Mar 2020

Voor mijn vrouw ben ik als cadeau op zoek naar een spiegelreflexcamera. Ze is een leek. Maar ik zou het fijn vinden als ze met de camera een beetje door kon groeien wat betreft instellingen. Ik ben zelf helemaal een leek en zie door de bomen het bos niet meer. Ik hoop dan ook dat u me van advies kan voorzien. Het budget laten we zeggen rond de 800 euro. Ze wil er eigenlijk van alles en nog wat mee fotograferen in het begin denk ik. Dus liefst een all round setje. Welke camera moet ik kopen? En moet ik de kitlens erbij nemen? En is het handig voor 1 objectief te gaan met een groot bereik? Of meerdere objectieven? En zo ja welke? Alvast bedankt.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Mar 2020

Hi Arjan, ik zou met dit budget ofwel gaan voor een insapmodel spiegelreflex van Canon of Nikon (denk bijv. aan Canon EOS 800D of Nikon D5600) ofwel een systeemcamera van Olympus als klein en licht belangrijk is. Bijvoorbeeld olympus om-d EM-10 Mark III. De bediening van Canon 800D is het eenvoudigst trouwens. Verder niet alleen de kitlens van bijv. 18-55 mm nemen maar ook een wat langere lens. Zie beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">beste betaalbare telelens voor nikon of beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">beste betaalbare telelens voor canon. Verder is de creatieve" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">creatieve lens heel mooi en betaalbaar.

Natasja
Door

Natasja

op 25 Mar 2020

Ik ben op zoek naar nieuwe goede camera als vervanging van mijn oude nikon D40. Omdat ik nog oude lenzen heb (een af-s nikkor 50-200mm nikon ED met VR en een af-s nikkor 70-300mm nikon G met VR), het lijkt alsof deze nog wel in orde zijn. Op de consumentenbond lees ik goede recensies over de canon 77D. Is er een nikon variant die daar aan kan tippen? Of zijn de lenzen zo oud dat ik net zo goed opnieuw met canon kan beginnen? Mijn budget is 1200 euro max. (Mijn oude camera is niet meer op orde evenals de kitlens die is kapot). Ik fotografeer graag (sport)actie, portretten en natuur/landschappen. Wat zou je adviseren? Alvast dank!

Joris-Dijkema
Natasja
Door

Natasja

op 30 Mar 2020

Hoi joris, dank voor je reactie. Daar kan ik zeker mee vooruit! En aktijd fijn als er budget overblijft, voor eventuerl extra scholing of begeleiding bij weer opstarten hobby.

Natasja
Door

Natasja

op 01 Apr 2020

Hoi joris, Ik ben toch ook nog aan het kijken naar de nikon d7500 omdat deze meer beelden per seconde heeft. Ik houd van sportfotografie en fotografeer in de natuur/safari etc ook graag bewegende dieren. Is dit dan een betere keuze ondanks feit dat megapixels bij 7500 minder zijn? (20 tov 24 bij de 5600) Ik maak ook graag ( grote) vergrotingen van materiaal (voor aan de muur als kunst) Nogmaals dank dat je hier je licht over wil laten schijnen.

Joris-Dijkema
Natasja
Door

Natasja

op 25 Mar 2020

Aanvullend aan mijn vorige reactie de precieze specificaties van de lenzen die ik al heb 1. AF-S nikkor 55-200mm 1:4-5:6 ED Nikon DX (met VR) 2. Af-S nikkor 70-300mm 1:4-5:6 G nikon ED (met VR)

Sanne
Door

Sanne

op 16 Jul 2020

Hallo Joris , Ik ben de afgelopen tijd begonnen met foto’s maken, en dit bevalt mij goed. Nu heb ik om te kijken of het mij beviel een camera van iemand geleend, nu zou ik graag zelf een camera willen kopen (niet al te duur). Ik wil hem voornamelijk gebruiken voor sportfotografie (motor cross). Welke camera is hier het beste voor geschikt ? Ik hoor graag van u, Groeten, Sanne Eghuizen

nicole
Door

nicole

op 19 Oct 2020

ik heb nu de nikon d3200 zit er aan te denken om overstappen naar de nikon d5600. kan ik mijn lenzen ook meenemen die ik nu al heb van d3200 groetjes nicole

Joris-Dijkema
Petra
Door

Petra

op 25 Jan 2021

Hi Joris,mijn dochter wil graag wat gaan doen met fotografie en wil een camera aanschaffen. We hebben nu een oude Nikon met een paar extra lenzen. Ze wil graag een nieuwe camera kopen, wel van Nikon, ivm de lenzen. Met welke camera kan ze het best starten en dat ze daar natuurlijk wel even mee vooruit kan als ze wat meer kan,welke is het meest geschikt voor bv. dieren fotograferen, uitzichten en hopelijk eind van het jaar het Noorderlicht. We hebben geen idee welke camera te kopen,er is zoveel keus, misschien dat u ons advies kunt geven? 

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Jan 2021

Hi Petra, Een Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/nikon-d5600-review/">Nikon D5600 is mooi en wat fijner te bedienen dan een D3500 vind ik. Ook voor landschap is de D5600 beter door de HDR functie. Voor noorderlicht is het liefste een lichtsterke lens nodig en je moet echt weten wat je dan doet. Vergelijk noorderlicht met autorijden door de buitenlandse beren of de sneeuw. Je moet ervaring hebben. Dus belangrijk dat ze leert wat ze moet doen met een camera. Ik weet neit hoe oud ze is, maar als ze meer wil bekijk ook mijn VIP" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">VIP Programma eens. Voor dieren raad ik in combi met een D5600 bijv. aan de 70-300mm" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/nikon-dx-af-p-70-300mm-f-4-5-6-3g-ed-vr-review/">70-300mm lens. Bij minder budget is de D3500 ook te gebruiken

Petra
Door

Petra

op 01 Feb 2021

Hi Joris dank voor je advies, kan het kloppen dat de link niet werkt? Ik zat nog eens op je site te lezen, is een systeemcamera makkelijker voor haar misschien? Ze is 15.

Joris-Dijkema
Ellen
Door

Ellen

op 03 Feb 2021

Dag Joris, Allereerst mijn complimenten over je ontzettend leuke en informatieve website. Ik wil je ook wat vragen. Jaaaaaren geleden heb ik een Nikon D80 gekocht, antiek nu dus bijna. Ik ben altijd heel enthousiast geweest over alle foto's die ik maakte. Maar inmiddels begint hij een beetje te haperen. Ik ben op zoek naar een nieuwe spiegelreflex. Eentje die lijkt op de D80 het liefst hihi... Er zit een Nikon 18-70 mm lens bij en een Sigma 70-300 mm. Nu wil ik graag (tweedehands) een andere body kopen, bij voorkeur eentje waarbij ik mijn lenzen nog kan gebruiken maar nu is het zo dat er in de D80 wel een scherpstelsysteem zit die ik nu nodig heb bij het gebruiken van de Sigma lens. De Nikon D5300 heeft dat volgens mij niet, terwijl ik denk dat dat een prima camera voor mij is waar prachtige foto's mee gemaakt kunnen worden. Of is het dan verstandiger om daar een nieuwe lens bij te kopen. met een scherpstelmotor erin? Er is zoveel te koop.... Ik fotografeer veel mensen en dieren, buiten en binnen. Ik hoop dat je me verder kan helpen? Hartelijke groet, Ellen

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 05 Feb 2021

Hi Ellen, dank je! Als je lenzen hebt zonder autofocus dan heb je inderdaad een body nodig die dit wel heeft. Dit is vanaf de 7000-serie, dus niet de D5300. Een goede camera voor je is bijv. de D7500." rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/nikon-d7500-review/">D7500. Die is voor een spiegelreflex ook relatief klein. Alleen is deze neit erg goedkoop. Dus je kan ook gaan voor bijv. een D5600 met andere lenzen.

Ed
Door

Ed

op 10 Sep 2023

Hallo, Ik kan een D5600 body overnemen. Kun je aangeven of er iets is waar ik op moet letten bij de aankoop van een 2e hands toestel? Kan ik de lenzen van mijn d50 set (oudje) gebruiken? Nikkor 70-300, 28-100 2x af en af-s 18-55?

Reactie plaatsen