Nikon D5600 Review

De Nikon D5600 is een spiegelreflexcamera die ik al vaak voorbij heb zien komen bij cursisten. Hij is op 24 november 2016 uitgekomen als een luxe instapmodel DSLR, in 2018 heeft deze camera een TIPA award gekregen. De Nikon D5600 is de voorganger op de Nikon D5500. De Nikon D5600 is momenteel te koop voor ongeveer €499,- Verder lees je in dit blog over de belangrijkste eigenschappen van de D5600 en gaan we uiteraard in op de voor- en nadelen van deze spiegelreflexcamera. Ook lees je over waarin de D5600 in verbeterd is ten opzichte van zijn voorganger de D5500.


Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon D5600 te Downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Nikon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over Nikon camera’s zoals de D5600. Ontvang ook gratis het Bonus E-book Ontdek de Creatieve Lens voor Nikon D5600 (bespaar met dit advies 140 euro op een lens waarmee je prachtige creatieve onscherpe achtergronden maakt; géén verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen. Er zijn 3500 persoonlijke reacties op het blog.

Inhoudsopgave


Ben je trouwens op zoek naar een lens voor de Nikon D5600? Bekijk dan mijn artikel beste lens voor Nikon D5600


Prijs

De goedkoopste (nieuwe) Nikon D5600 DSLR rond € 580 dit is alleen voor de body. Als je een kit met een kitlens wilt kan je denken aan de body samen met een 18 – 140mm f3.5 – 5.6 lens (€840,-) of de 18 – 55mm f3.5 – 5.6 lens (€639,-).

Sensor/ Megapixels

De sensor in de Nikon D5600 is een 24 megapixel CMOS sensor, het is een APS-C model en dit wil zeggen dat hij een cropfactor van 1.5x heeft ten opzichte van een fullframe camera. Verder zit er ook een ingebouwde sensor cleaner in.

Video

Met de Nikon D5600 kan je ook full-HD video’s maken, dit is met een resolutie van 1920 x 1080 en 60 fps (het aantal frames per second in het Nederlands is dit beelden per seconden of bps). Je kan de D5600 ook goed gebruiken voor vlogs, dit wordt mogelijk gemaakt door het kantel- en draaibare touchscreen waardoor je jezelf kan zien terwijl je filmt.  Ook heeft de D5600 een time-lapse functie.

Autofocus

Het autofocus systeem van de D5600 bevat 39 scherpstelpunten, doordat deze nauwkeurig zijn geplaatst bedekken ze een redelijk deel van het gezichtsveld. Als je in Live-view fotografeert kan je met het contrastdetectie-AF ervoor zorgen dat de camera blijft scherpstellen op het onderwerp.

Continu-opname

Als je de continu-opname modus hebt ingeschakeld kan je de sluiterknop ingedrukt houden dit zorgt ervoor dat de camera zo snel mogelijk achter elkaar foto’s maakt, de Nikon D5600 doet dit met 5 beelden per seconden. De continu-opname wordt ook wel burst genoemd.

ISO

Het ISO bereik is groot met een groot minimale ISO van 100 en een maximale ISO van 25600. Deze minimale ISO van 100 is erg handig voor je dagelijkse gebruik maar als je toch in situaties foto’s gaat maken met weinig licht is het fijn dat de optie er is om de ISO hoger in te stellen, dit zorgt echter wel voor meer ruis in je foto’s.

De D5600 beschikt standaard over een auto-ISO functie dit houdt in dat de camera de meeste geschikte ISO waarde voor je instelt, dit maakt het makkelijker voor beginnende fotografen.

Volgens imgaging-recource.com presteert de D5600 erg goed met een hogere ISO waarde voor een APS-C sensor. Er is weinig sprake van ruis van ISO waarde 100 tot 400, ISO’s 800 tot 3200 worden evenredig meer korrelig, na ISO 6400 zie je ruis sterk verergeren.

Beeldstabilisatie

De Nikon D5600 heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie dit kan het soms lastig maken als je uit de hand schiet, lichte trillingen van de hand kunnen je foto onscherp maken. Als je toch beeldstabilisatie wilt zal je een lens moeten kopen die dit wel ingebouwd heeft. Met een driepootstatief en een zelfontspanner van 2 seconden is het toch mogelijk om erg veel soorten trillingen tegen te gaan.

HDR en Bracketing

Exposure bracketing is een optie waarbij meerdere foto’s gemaakt worden met verschillende sluitertijden, het is ook wel bekend onder de naam belichtingstrapje.

Als je de HDR modus aan hebt staan maakt de D5600 2 foto’s met een druk op de sluiterknop. De eerste foto is overbelicht en de tweede onderbelicht, de camera combineert deze automatisch tot een foto. Als je dit uit de hand doet heb je kans dat de foto wordt gecropped, deze modus is aan te raden in combinatie met een driepootstatief (het kan wel uit de hand maar het is extra opletten).

Ook is het wat apart dat de camera nadat je een HDR-foto hebt gemaakt, de HDR-functie daarna direct uitschakelt. Let hierop, want als je opnieuw wil fotograferen dan gebruik je dus géén HDR meer. Dit zorgt voor vergissingen.

De HDR modus van de D5600 is simpeler dan de wat duurdere Nikon modellen, je hebt de keuze uit low, normal, high, extra-high en auto. De extra-high modus creëert een lichte gloed rond de donkere delen.

Snapbridge

Nikon heeft een app genaamd Snapbridge, je kan via WiFi verbinden met je camera en erg gemakkelijk foto’s overzetten. Je kan er bij de Nikon D5600 ook voor kiezen om automatisch alle foto’s over te zetten naar je telefoon zodra je ze gemaakt hebt. Ook kan je de Snapbridge app gebruiken als afstandsbediening waardoor je op afstand je camera kan bedienen en foto’s kan maken.

Bouw & Gewicht

De Nikon D5600 is 124mm breed, 97mm hoog en 70mm diep en weegt met accu maar zonder lens 465 gram. Het is dus best een compacte en lichte camera die je makkelijk mee kan nemen. Verder heeft de D5600 beschikking over een HDMI uitgang poort, een audio ingang poort en een micro usb aansluiting. Aan de voorzijde bevindt zich een stevige en ergonomische grip waardoor je de camera goed vast kan houden. Tot slot is de buitenkant versterkt met een stevig soort carbon waardoor hij erg solide aanvoelt maar toch licht blijft.

Awards

De Nikon D5600 heeft in 2018 een TIPA award gekregen voor de beste instap niveau DSLR camera. Hij heeft dit award te danken aan zijn veelvoudige mogelijkheid om te verbinden, dit kan via Wi-FI en de Nikon’s SnapBridge app of via Bluetooth ook kan je foto’s overzetten via NFC. Verder is TIPA erg te spreken over het kantel- en draaibare touchscreen scherm waarmee je de camera zijn speciale effect modi kan besturen.

Reviews

Hieronder zie je wat andere reviewers van de Nikon D5600 vinden.

Wat vindt Ken Rockwell van de Nikon D5600

Ken Rockwell zegt “Ik hou van mijn D5600. Hij is klein en erg licht ik kan hem dus overal mee naartoe nemen, en met zijn touchscreen is hij super snel en makkelijk te gebruiken”. Volgens ken Rockwell is de beeldkwaliteit te vergelijken met veel duurdere professionele DSLR’s: “Ik heb geen probleem met professioneel werk maken met mijn D5600; zijn foto kwaliteit is net zo goed als elk ander Nikon DSLR deze dag (…) de D5600 heeft een betere resolutie dan de duurste D5 en heeft betere prestaties in situaties met weinig licht”.

Wat vindt techradar van de Nikon D5600

Techradar vindt de verbeteringen van de D5600 ten opzichte van zijn voorganger erg bescheiden maar toch zijn ze wel te spreken over de Nikon D5600 ze zeggen het volgende: “Het is een erg bekwame middel klasse DSLR” ook als je de D5600 vergelijkt met zijn concurrenten dan is het “een erg bekwame middel klasse DSLR die hele goede foto’s levert en als toefje boven op de taart heeft hij ook nog een mooi design en layout.”

Wat vindt dpreview van de Nikon D5600

Dpreview is erg positief over de de D5600. “De D5600 is geen super geavanceerde camera meer heeft de meest fundamentele eigenschappen goed opgepoetst, de gebruikers interface is (voor het grootste deel) goed ontworpen voor de doelgroep. De mogelijkheid om bewegende onderwerpen in focus te houden is erg goed voor in zijn klasse en wat het meest belangrijk is, is dat hij erg goede foto’s maakt.” Dpreview is ook erg te spreken over de compagnion app van Nikon, Snapbridge. “Er is geen camera die het makkelijker maakt om foto’s op je telefoon te krijgen.” Dpreview geeft de camera een score van 79% en daar hangt de zilvere award aan.

Overige kenmerken

 • Ingebouwde flitser die erg goed is
 • Bevat de Nikon F vatting voor objectieven, hij heeft dus ruim de keus uit verschillende lenzen.
 • 1 SD kaartsleuf
 • De zoeker bedekt 95% van het beeld, dit gaat niet ten koste van de foto. Hij maakt ook gebruik van een pentaspiegel.
 • Nikon CVS (Creatief Verlichtingssysteem) wordt ondersteund.

Voordelen

 • Je kan op veel verschillende manieren verbinden zoals Wi-Fi, Bluetooth en NFC
 • Autofocus volgt het onderwerp als je fotografeert via live-view
 • Groot aantal megapixels.
 • De bouw en design

Nadelen

 • De D5600 beschikt niet over een poort waar je een koptelefoon kan aansluiten (headphone jack).
 • Heeft geen ingebouwde GPS
 • De autofocus heeft geen gezichtsdetectie
 • Geen beeldstabilisatie
 • Niet weathersealed

Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek voor Nikon Downloaden >>(klik op het geel) 

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Nikon
 • Ontdek de Creatieve Lens voor Nikon D5600: prachtige, creatieve onscherpe achtergronden (géén verkoop van apparatuur)
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat voor Nikon: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, cursus Landschapsfotografie: Licht, Compositie & Controle en een cursus Kustfotografie: Stroming & Verstilling met unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen voor Nikon


Stel hieronder je vragen over de Nikon D5600 en ontvang persoonlijk aankoopadvies

Scroll naar beneden.

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Belangrijk, geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronnen

kenrockwell.com

www.tipa.com

www.nikon.nl

www.techradar.com

www.imaging-resource.com

dpreview.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
wim Frazer
Door

wim Frazer

op 06 Jun 2020

Dag Joris, je schrijft dat de D-5600 te koop is voor 499 euro. Waar, ik kan namelijk alleen maar een prijs vinden van rond de 580 euro.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Jun 2020

Hi Wim, dat lijkt een foutje. Ik ga het aanpassen

Ton Sjamaar
Door

Ton Sjamaar

op 07 Jul 2020

Hoi Joris,Ik heb nu een Nikon D3000 met de lenzen 18-55mm en 80-200mm. Wil graag mijn 10 jaar oude toestel vervangen en denk aan de Nikon D5600. Weet niet of ik mijn oude lenzen moet behouden, omdat deze 00k 10 jaar oud zijn en er tegenwoordig lenzen zijn van 18-105/140mm en 70-300mm. Mijn doel van fotografie is portret; landschappen en steden. Mijn vragen zijn: vind jij de Nikon D5600 een goed alternatief of zijn er betere? Zou jij nieuwe lenzen erbij kopen en dan kiezen voor de 18-105mm of 18-140mm en 70-300mm, gezien mijn doel van fotografie? Hoor graag van je.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 07 Jul 2020

De D5600 is een luxe instapmodel spiegelreflex, zeker degelijk. Voor landschap ook handig voor HDR en bracketingfunctie. Voor portret zie mijn artikel beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-50mm-lens-nikon/">beste 50mm voor nikon en beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/portretlens/">beste portretlens. Ik zou verder starten met wat je nu hebt en kijken wat je mist. Dan iets bijkopen. 70-300 heb je relatief minder nodig voor jouw fotografie. Focus op je ontwikkeling ipv materiaal

Ton Sjamaar
Door

Ton Sjamaar

op 07 Jul 2020

Beste Joris, bedankt voor je advies. Ik had al van meerderen gehoord om de Nikon 50mm lens te kopen voor Portretfotografie, ga ik zeker aanschaffen. Daarnaast zal ik je raad opvolgen en met de huidige lenzen gaan werken en me meer verdiepen in fotografie tbv mijn eigen ontwikkeling.. Mvg Ton

Ivan Lippens
Door

Ivan Lippens

op 13 Jul 2020

Ik heb nog maar pas “kijkenziefotoschool” ontdekt via mijn zoektocht naar een spiegelreflexcamera. Ik had vroeger een compactcamera CANON POWERSHOT A710 IS. Ik wil nu echter iets degelijkers maar heb eigenlijk geen (of weinig) ervaring om een goede keuze te maken. Ik wil vooral mooie plaatjes schieten op reis, landschappen, gebouwen niet zozeer portretten van mensen maar ook wel sportbeelden, meer bepaald wielrennen. In mijn zoektocht kwam ik op volgend deal op BOL.com. https://www.bol.com/nl/p/nikon-d5600-af-s-18-140-vr-16gb-tas/9200000132321273/?bltg=itm_event%3Dclick%26mmt_id%3DXwsrgiNcg-uaF5LJ6FB%40ngAABaE%26slt_type%3Drecommendations%26pg_nm%3Dpdp%26slt_id%3Dprd_reco%26slt_nm%3Dproduct_recommendations%26slt_pos%3DC1%26slt_owner%3Dccs%26itm_type%3Dproduct%26itm_lp%3D5%26itm_id%3D9200000132321273&bltgh=m49Kp8Lbp1rN5NPbx-lO8w.1_9_10.15.ProductImage#product_specificationsZou U dit een goede keuze vinden voor een beginner die toch niet direct na een paar jaar opnieuw een camera wil kopen. Wat zou U eventueel als alternatief aanraden voor een beginner met een spiegelreflexcamera.

Joris-Dijkema
Arie
Door

Arie

op 06 Aug 2020

Hallo Joris, Ik ben in het bezit van een Nikon D5300 met zoomlens Sigma 17- 50 mm 1 : 2.8 EX DC OS HSM Op jou advies aangeschaft, TOP !!! Ik fotografeer veelal biljarters, dus binnen. (zonder flits) Soms zou het beter zijn als ik de biljarter ' wat dichterbij' zou kunnen halen om te fotograferen. Heb jij nog een lens advies ? Alvast bedankt, Arie.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 Aug 2020

Hi Arie, de Sigma 17- 50 mm 1 : 2.8 EX DC OS HSM combineert betaalbaarheid met lichtsterkte. Als je meer bereik wil kom je denk ik snel uit bij 70-200mm 2.8. Dit kan ook van Sigma of Tamron, welke precies is misschien een onderwerp voor een toekomstig blog. Van Nikon zelf is het erg duur en niet nodig. Een primelens is denk ik onhandig want dan ben je niet flexibel. Tweedehands is ook een optie.

Arie
Door

Arie

op 09 Aug 2020

Hallo Joris, Na wat zoeken kwam ik deze lens (ook nog) tegen......................... Tamron 35 - 105 mm f/2.8 - 4.0 DI VC OSD voor Nikon D5300 (?) Prijs €799.- Wat denk je ? Met vr. groet, Arie.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 09 Aug 2020

Arie, je bent dan 800 euro kwijt voor eens lens die f/4 wordt als je inzoomt. En daar koop jij hem voor, voor meer bereik. Daar verlies je 1 stop licht. F/2.8 is echt aan te raden voor binnen bij biljart. Anders kom je uit op erg hoge ISO.

Arie
Door

Arie

op 09 Aug 2020

Joris, bedankt voor de super snelle reactie. Ga me dan toch maar verdiepen in de 70 - 200 mm 2.8 van Sigma en Tamron en Nikon. Maar een nieuwe/andere lens kopen is, wat mij betreft, niet eenvoudig. Met vr. groet, Arie.

Dimitri
Door

Dimitri

op 24 Aug 2020

Goedemiddag Joris,met belangstelling heb ik op je site rondgekeken en het e-book gedownload. Ook zag ik dat een persoonlijk advies mogelijk is, hiervan wil ik graag gebruik maken.Momenteel gebruik ik al jaren onderstaande camera en objectieven.Nikon D3100 Sigma DC 18-200mm 1:3.5 - 6.3 II HSM en voor minder licht Nikon DX AF-S Nikkor 35mm 1:1.8 GIk denk na over een upgrade qua camera omdat ik over sommige zaken niet helemaal tevreden ben bij de D3100. Lezend op je site zag ik dat dat misschien niet de beste manier is om iets te verbeteren, het kan ook aan mijn beperkingen liggen natuurlijk. Ik fotografeer meestal op vakantie (personen, gebouwen, planten) en bij uitstapjes. Auto's leg ik ook graag vast.Dit alles niet fanatiek, maar toch valt het me op dat de camera soms niet scherp stelt naar mijn zin. Het verkeerde is dan scherp, de vraag is of dat op te lossen is met een camera (meteen een flinke stap vooruit naar D7200?) met meer scherpstelpunten. Daarnaast is fotograferen met weinig licht (binnenshuis) altijd een uitdaging. Flits vind ik onnatuurlijk, maar zonder heb je snel de kans op bewegingsonscherpte.Misschien kun je je licht hierop laten schijnen?Met vriendelijke groet, Dimitri

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 25 Aug 2020

Hi dimitri,Als de camera op het verkeerde scherpstelt, dan zijn dit vooral je eigen instellingen. Gebruik altijd 1 scherpstelpunt met de Nikon D3100. En het maakt sowieso voor stilstaande onderwerpen niet uit dat je minder scherpstelpunten hebt met een D3100. Dit soort dingen los je niet op met een semi-professionele camera. Die is moeilijker te bedienen voor een beginner. Meer combinatietoetsen. Ook is de D7200 relatief zwaar. Bij weinig licht is een D3100 wel wat verouderd (bijv. binnen). De 35mm f/1.8 is dan wel erg goed. Je zult wel een hogere ISO moeten gebruiken binnen bij weinig licht (anders heb je snel onscherpte inderdaad). Een nieuwe camera doet het binnen wat beter maar belangrijkste blijf wat jij zelf doet. En ik lees in je verhaal dat je niet echt een basis hebt. De vraag is ook gewoon hoe graag wil je het leren. Als je motivatie voelt ben je welkom bij mijn VIP" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy">VIP Begeleidingsprogramma maar dat voel je zelf. Een andere camera is een hoop geld en nog weinig vooruitgang als je geen energie in jezelf steekt

Dimitri
Door

Dimitri

op 12 Sep 2020

Hallo Joris, bedankt voor je reactie. Ik heb je adviezen ter harte genomen en ben meteen begonnen met 1 scherpstelpunt ipv automaat. Dat heeft al effect gehad door minder foto's met scherpte op de verkeerde plaatsen. Daarnaast ben ik bezig met experimenteren met bijvoorbeeld diafragma voorkeuze ipv steeds de auto-belichting te gebruiken. Ook heb ik de camerahanleiding er weer eens bijgepakt om de mogelijkheden te bestuderen. De voorbeelden die ik van je in de mail ontvang zijn erg interessant, met name die over het tegenlicht ("zo krijg ik de sfeer die er echt was"). Groeten, Dimitri

Reactie plaatsen