Nikon D780 spiegelreflexcamera Review

In januari 2020 is de Nikon D780 uitgekomen, een fullframe spiegelreflexcamera en de opvolger van de Nikon D750 (uit 2014). Spiegelreflexcamera’s worden ook wel DSLR genoemd (Digital Single Lens Reflex). In dit artikel bespreek ik de belangrijkste eigenschappen van de Nikon D780. En hoe goed zijn de prestaties? En ik heb de voordelen en ook de nadelen voor je op een rijtje gezet, zodat je makkelijk kunt bepalen of de Nikon D780 geschikt is voor jou.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken. Een ongezouten mening over de Nikon D780

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het Boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon te Downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Nikon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Nikon (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoud

Belangrijkste eigenschappen Nikon D780 spiegelreflexcamera

De Nikon D780 heeft de EISA Award Best Product 2020-2021 fullframe camera in de wacht gesleept. Hieronder bekijken we de eigenschappen.

Prijs

De Nikon D780 (alleen de body) is op dit moment 2140 euro. Wil je toch liever de camera met een lens? De combinatie met de Nikon AF-S 24-120mm f/4 VR kost je momenteel 2749 euro.

Draadloze afstandsbediening

De WR R11b + WR T10 kost op dit moment 229 euro.

Megapixels en sensor

De resolutie van de Nikon D780 is 24.5 megapixels en de camera heeft een fullframe BSI CMOS sensor. Als je de resolutie vergelijkt met die van de Nikon D750, is dit niet heel vernieuwend. De Nikon D750 had namelijk 24.3 megapixels.

Snelheid

Met de zoeker kun je maximaal zeven beelden per seconde fotograferen. Gebruik je  LiveView, dan is je maximale snelheid 12 fps (frames per seconde). Deze Nikon DSLR is niet veel sneller dan zijn voorganger (Nikon D750: 6.5 fps).

Autofocus

Als je fotografeert met de optische zoeker, heb je 51 AF-punten tot je beschikking. Met LiveView zijn dit er 273.

Gezichtsdetectie en Eye-AF

De oogherkenning (Eye-AF) heeft continu autofocus. En je kunt kiezen op welk oog je wilt scherpstellen.

Bouw & bediening

  • Aan de voorkant van het toestel bevindt zich een knop om de bracketing (bkt) mee te bedienen.
  • Ook heb je hier een draaiknop om een AF-modus te kiezen (bijvoorbeeld één foto of continu-opnamen) en een draaiknop voor de scherpstelafstand.
  • Bovenop de camera zit rechts de sluiterknop, net boven de aan/uit schakelaar.
  • Ook zit hier de knop voor belichtingscompensatie.
  • En een display dat je instellingen weergeeft.
  • Aan de linkerkant zit het programmavoorkeuzewiel.
  • Aan de achterkant van de camera zitten, links naast de zoeker, de knoppen om foto’s te bekijken en te verwijderen.
  • Rechts naast de zoeker heb je een knop om LiveView in te schakelen.
  • Ook zit er een AE-L/AF-L-knop, waarmee je de focus en belichting kunt vergrendelen.

Lenzen

De Nikon D780 heeft een F-vatting en is onder andere geschikt voor Nikkor FX-lenzen. Om het overzichtelijk te houden, zal ik hieronder even opsommen welke andere lenzen je kunt gebruiken op deze Nikon DSLR.

– AF, AF-D, AF-S en AF-P lenzen (1986- nu);

– DX (2003- nu);

– AI-P handmatige focus lenzen (1988);

– E-lenzen (2008- nu).

Hotshoe

De Nikon D780 DSLR heeft geen ingebouwde flitser, alleen een hotshoe (flitsschoen). Je moet dus een externe flitser gebruiken, wat je wel meer flitsmogelijkheden geeft.

Bracketing

De Nikon spiegelreflexcamera heeft drie verschillende vormen van bracketing. Met bracketing maak je meerdere foto’s met één druk op de knop. In de nabewerking voeg je deze foto’s samen tot één goed belicht beeld. Dit zijn de bracketing-types van de Nikon D780:

– Witbalans (dit gebruikt eigenlijk niemand; fotografeer in RAW en je past achteraf de witbalans aan zonder kwaliteitverlies);

– Belichting en/of flits (verschillende belichting);

– ADL (Active D-Lighting). Dit wordt toegepast tijdens belichting en houdt rekening met de instellingen. Het werkt voor JPEG, maar de doelgroep waarvoor de D780 is gemaakt werkt in RAW en heeft dit niet nodig.

ISO

De ISO heeft een bereik van 100-51.200 en is uitbreidbaar tot 204.800. Je kunt ook kiezen voor auto-ISO, dan laat je de camera de geschikte ISO-waarden bepalen.

Connectiviteit

De Nikon D780 heeft aansluitingen voor HDMI (mini, type C) en USB-C. Je hebt Wi-Fi en Bluetooth op het toestel.

Optische zoeker

Het is een pentaprisma schermpje, met 0,70x vergroting en 100 procent dekking. Het matglas is verwisselbaar. Een pentaprisma is helderder (en duurder) dan een pentaspiegel.

LCD-scherm

Het LCD-scherm is 3.2 inch (ongeveer 8 centimeter) en heeft een resolutie van 2.359.000 pixels. Het scherm is kantelbaar (boven, onder) en je hebt LiveView. Het is een touchscreen waarmee je foto’s kunt maken en het scherpstelpunt kunt verplaatsen.

Bestandsformaat

Je kunt fotograferen in JPEG, RAW (Nikon noemt dit NEF: Nikon Elektronisch formaat) en JPEG+RAW.

Beeldstabilisatie

Nee, alleen in lenzen. Beeldstabilisatie zit wel in de Z6 en Z7-serie van de Nikon systeemcamera‘s.

Gewicht

Inclusief de accu en geheugenkaart weegt het toestel 840 gram (hetzelfde als de Nikon D750).

Batterij

Een EN-EL 15c Li-Ion accu van 2280 mAh. Met de optische zoeker kun je 2260 foto’s maken voordat je batterij leeg is (bij LiveView is dit nog onbekend). Bij aankoop van de Nikon D780 krijg je de USB-kabel (UC-E24) en de acculader MH-25a er gewoon bij.

Buffer

De buffer (het tijdelijk geheugen) van de camera is 68 RAW of 100 JPEG. Daarna wordt je toestel wat trager.

Geheugenkaarten

Geschikt voor: SD, SDHC en SDXC geheugenkaarten met een snelheid van UHS-II. UHS-II geheugenkaarten kunnen maximaal 260 MB per seconde opslaan en maximaal 300 MB per seconde lezen. Er is plaats voor twee geheugenkaarten.

Oplaadtijd

De accu laadt op in ongeveer 2,5 uur. Je kunt de Nikon D780 ook opladen met de bijgeleverde USB-C kabel.

Reviews & prestaties

Bouw

DPReview.com vergelijkt de Nikon D780 met de Nikon D750. “Het uitklapbare LCD-scherm is nu een touchscreen geworden. Je kunt het touchscreen niet gebruiken om scherpstelpunten te veranderen als je door de optische zoeker kijkt. Bij de meeste merken kan dit wel, maar Nikon is daarmee gestopt na de Nikon D5500 en D5600. De functie zou erg handig zijn, want de Nikon D780 heeft ook geen joystick.”

Photographylife.com vindt het “een goed gebouwde camera met uitstekende weathersealing en een prettige, beetje vierkante grip”. De weathersealing heeft zich bewezen tijdens de test van het toestel. “In zware weersomstandigheden waaronder stof, regen en een zandstorm werkte de camera de hele tijd probleemloos.”

De reviewer mist wel een joystick om de autofocus mee te bedienen. “Ik begrijp waarom Nikon dit heeft weggelaten (vanwege de kosten en positie in de markt), maar zou deze functie graag zien bij zo veel mogelijk toekomstige Nikon camera’s.”

Techradar.com vindt dat er weinig verschil is met de Nikon D750. “Het is een stevige camera die bestand is tegen zowel stof als water. Het hoekige toestel ligt goed in de hand. De optische zoeker is een kwestie van smaak. Het schermpje is niet zo scherp en helder als dat van de Nikon D850, maar als je de camera’s niet een-op-een met elkaar vergelijkt, is de kans groot dat je er erg tevreden over zult zijn.”

Autofocus

Kenrockwell.com is heel enthousiast: “De autofocus is snel en werkt in alle lichtomstandigheden. Zelfs als ik in het donker rondloop, stelt de D780 direct  scherp en kun je fotograferen. Bravo.”

DPReview.com schrijft dat de Nikon D780 twee AF-systemen combineert in één toestel: één voor de optische zoeker en één voor LiveView. “De gezichtsdetectie van beide systemen is heel goed. Oogdetectie in LiveView werkt goed, maar is niet beschikbaar bij gebruik van de optische zoeker.”

Techradar.com zegt dat beide AF-systemen snel en nauwkeurig zijn, “maar als je een bewegend onderwerp volgt, reageert LiveView wat beter. Vooral omdat je dan twaalf foto’s per seconde kunt maken.” Techradar schrijft verder dat de Nikon D780 waarschijnlijk geen geschikte camera is voor sportfotografie en actiefotografie.

Amateurphotographer.co.uk: “Gezichts- en oogdetectie werkt vrijwel hetzelfde als de Nikon Z6 en Z7 camera’s met de laatste firmware. Bij een portretshoot bleek dat de Nikon D780 heel goed gezichten en ogen herkent in LiveView. Zorg er wel voor dat het AF-gebied is ingesteld als: Auto-area AF. Bij gebruik van de optische zoeker is geen oogdetectie mogelijk, maar de gezichtsdetectie werkt goed vanwege 3D tracking en Auto AF area modi.”

Beeldkwaliteit

Amateurphotographer.co.uk meldt het volgende: “Tests in de studio bevestigen dat de sensor hetzelfde werkt als de chip uit de Nikon Z6. Vrijwel geen ruis tot ISO 1600. Bij weinig licht krijg je nog bruikbare foto’s bij ISO 12.800 en ISO 25.600.”

Techradar.com: “We hadden er vertrouwen in dat de beeldkwaliteit goed zou zijn, omdat de sensor (vrijwel) hetzelfde is als van de Nikon Z6. Over het algemeen is de beeldkwaliteit erg goed. Mooie kleuren, details zijn goed zichtbaar. Geweldig dynamisch bereik, automatische witbalans geeft de kleuren goed weer.”

DPReview.com: “RAW-bestanden met flink veel details en weinig ruis. De kleuren in JPEG zijn goed, zoals verwacht. We raden wel aan de automatische ruisonderdrukking te verminderen, die kan iets té aanwezig zijn bij hoge ISO-waarden. Dan worden details vervaagd.”

Voordelen Nikon D780 op een rij

– Werkt goed bij hoge ISO-waarden;

– Stelt snel scherp bij weinig licht;

– Goede beeldkwaliteit bij JPEG (volgens Kenrockwell.com beter dan Sony en Fuji);

– Twee geheugenkaartslots;

– Opladen met USB-kabel;

– Goede accuduur;

– Goede gezichtsdetectie bij gebruik van LiveView en optische zoeker.

Nadelen Nikon D780 op een rij

– Geen beeldstabilisatie ingebouwd;

– Duur vergeleken met concurrenten (waaronder de Nikon Z6);

– Groot en zwaar (techradar.com);

– Klein verschil met Nikon D750 (uit 2014);

– LCD-scherm niet volledig draaibaar;

– Weinig AF-punten bij gebruik optische zoeker;

– Tracking bij LiveView niet heel goed (dpreview.com);

– Geen joystick om scherpstelpunten te selecteren.

– Wat te langzaam voor wildlife.

Het is een degelijke allround camera maar hij blinkt los van de beeldkwaliteit eigenlijk nergens echt in uit. Niet qua megapixels en ook niet qua snelheid. Dit is ook te begrijpen want Nikon moet ook nog de Nikon D850, D5 (sneller / meer megapixels) en de Z7-serie (veel megapixels) verkopen.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis boek voor Nikon Downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Nikon
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies voor Nikon op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen voor Nikon

Stel onderaan je vragen over de Nikon D780 en krijg persoonlijk advies 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronvermelding

Voor deze review heb ik gebruikgemaakt van de volgende websites: dpreview.com, photographylife.com, techradar.com, kenrockwell.com en amateurphotographer.co.uk.

 

 

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen