Nikon Z6 II review

In november 2020 is de Nikon Z6 II op de markt gekomen. Net als zijn voorganger, de Nikon Z6, is het een fullframe systeemcamera. De belangrijkste eigenschappen van de Nikon Z6 II staan in dit artikel. Ik heb reviews en heb de voordelen en nadelen voor je op een rijtje gezet. Zo kun je zelf bepalen of de camera wel of niet geschikt is voor jou.

Gratis Download.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie met Nikon, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Nikon (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Belangrijkste eigenschappen Nikon Z6 II

Prijs

Het toestel kost op dit moment 2199 euro. Voor 150 euro extra koop je de systeemcamera met FTZ adapter. Wil je liever de camera met een lens? Dan kun je kiezen voor de Nikon Z6 II met Nikkor Z 24-70mm f/4 S-objectief. Dat kost momenteel 2799 euro. De combinatie Nikkon Z6 II met hiervoor genoemde lens en FTZ adapter is nu 2999 euro. Er komt zelfs een combinatie met een Nikkor Z 24-200mm f/4-0-6.3 lens, maar de levertijd is, op het moment van schrijven, nog onbekend. De prijs voor dit pakket is wel bekendgemaakt: 3149 euro.

Megapixels en sensor

De Nikon Z6 II heeft 24.5 megapixels en een fullframe BSI CMOS-sensor. Dat is hetzelfde aantal megapixels als de Nikon Z6 (uit 2018). Ook de sensor is hetzelfde.

Snelheid

De systeemcamera kan een snelheid behalen van 14 fps (frames per seconde). Dat is wat sneller dan de Nikon Z6, die maximaal 12 beelden per seconde kon maken.

Autofocus

De Nikon Z6 II heeft 273 AF-punten (net als bijvoorbeeld de Nikon Z5 en de Nikon Z6). Dit is dus niet heel vernieuwend.

Gezichtsdetectie, Eye-AF en Animal Eye-AF

De fullframe Nikon systeemcamera herkent gezichten en stelt scherp op ogen van zowel mens als (huis)dier.  Vanwege wide area AF kun je de autofocus overal in het frame plaatsen.

Bouw

De Nikon Z6 II heeft een behuizing van magnesiumlegering. Bovenop de systeemcamera zit aan de linkerkant het programmavoorkeuzewiel en rechts de aan/uit schakelaar. Net onder de sluiterknop zit een knop om de ISO in te stellen.

Ook heb je een schermpje (Top LCD-scherm) waar je je actieve instellingen kunt zien (zoals ISO, diafragma, belichtingscompensatie etc.). Aan de achterkant van de camera zit een knop rechts naast de zoeker. Hiermee kun je de autofocus in- en uitschakelen.

Aan de zijkant van de systeemcamera, net onder de hotshoe, zit een knopje om te wisselen tussen zoeker en LCD. Als je hier op klikt, opent een menu waar je kunt kiezen uit verschillende instellingen: automatisch wisselen, alleen zoeker (LCD blijft uit), alleen LCD (zoeker blijft uit) of voorkeur voor zoeker (zoeker gaat aan als je met je oog in de buurt komt). Er is ook een belichtingscompensatieknop. De camera heeft twee fn-knoppen, die je zelf kunt instellen.

Batterygrip

Er komt een batterygrip op de markt (Nikon MB-N11), al is nog niet bekend wanneer. De Nikon MB-N11 heeft een sluiterknop en je kunt de batterygrip gebruiken voor verticale foto’s. Er is plaats voor twee accu’s. De grip kost 399 euro en is ook geschikt voor de Nikon Z7 II.

Lenzen

De Nikon systeemcamera heeft een Z-vatting. Wil je ook F-lenzen gebruiken op het toestel? Dan heb je een FTZ-adapter nodig. Ik moet er wel even bij zeggen dat de adapter  het best werkt met de nieuwste lenzen (AF-I, AF-S en AF-P). Bij oudere lenzen, zoals AF en AF-D lenzen, werkt de autofocus niet. Bekijk ook mijn artikel beste Nikon Z lenzen

Hotshoe

Zoals gezegd, de Nikon Z6 II heeft een hotshoe (flitsschoen). Er zit geen ingebouwde flits op de camera, dus je bent verplicht een externe flitser aan te schaffen.

Bracketing

Er zitten verschillende vormen van bracketing op de fullframe systeemcamera, namelijk belichting en/of flits en witbalans (ADL). ADL (Active D-light) behoudt details in scherp licht en geeft schaduwen weer. Met bracketing maak je meerdere foto’s met bijvoorbeeld verschillende belichting, die je later samenvoegt tot één goed belichte foto. Handig in lastige lichtsituaties.

ISO

De fullframe systeemcamera heeft een ISO-bereik van 100-51.200. Uitbreidbaar tot 204.800. Of je kiest voor auto-ISO, dan laat je de camera bepalen welke ISO-waarde er geschikt is. Hogere ISO-waarden leiden wel vaak tot ruis in je foto.

Connectiviteit

De Nikon Z6 II heeft Wi-Fi en Bluetooth. Aansluitingen zijn er voor HDMI (mini type C) en USB (type C).

Elektronische zoeker

De elektronische zoeker met OLED-scherm is 1,27 centimeter (0.5 inch) en heeft een resolutie van 3.690.000 pixels.

LCD-scherm

Een (omhoog en omlaag) kantelbaar LCD-scherm van 8 centimeter (3.2 inch) met een resolutie van 2 miljoen pixels. Met het touchscreen kun je een foto maken en scherpstellen, maar ook instellingen bedienen en foto’s terugkijken. Wil je geen gebruikmaken van het touchscreen? Je kunt de functie uitschakelen in de instellingen.

Bestandsformaat

Je kunt fotograferen in de volgende formaten:

RAW (NEF, Nikon Electronic Format);

JPEG;

– JPEG + RAW.

Beeldstabilisatie

De Nikon Z6 II heeft ingebouwde beeldstabilisatie.

Weathersealing

De systeemcamera is stof- en spatwaterdicht.

Gewicht

De body weegt 615 gram. Hier komt het gewicht van de lens nog bij.

Batterij

Een EN-EL15C batterij van 2280 mAh. Met een volledig opgeladen accu maak je ongeveer 410 foto’s.  De lader (MH-025a) wordt meegeleverd bij aankoop van de systeemcamera. Je kunt ook opladen via USB.

Buffer

Een buffer is het tijdelijk geheugen van een camera. Hier worden de foto’s even opgeslagen voordat ze worden overgeschreven op de geheugenkaart. De buffer van de fullframe camera is 124 RAW (ongecomprimeerd) of 200 JPEG. Wordt je camera trager? Dan is waarschijnlijk je buffer vol.

Geheugenkaarten

Er zijn twee kaartslots aanwezig. Eén voor een UHS II SD-kaart (SD, SDHC of SDXC) en één voor een CF Express (type B) of XQD-kaart.

Oplaadtijd

Het duurt ongeveer 2,5 uur om een lege accu op te laden.

Reviews

Bouw

B&H Photo & Video (Youtube) bespreekt de focusring. Ze schrijven dat je in het menu de focusring met de klok mee kan laten draaien, als je fotografeert in handmatige modus. “Zo kun je kiezen als je nog niet gewend bent aan Nikon.” De focusring van Nikon camera’s draait namelijk de andere kant op. “Dan wordt de kans kleiner dat je een fout maakt als het er echt om gaat.” De reviewers zijn erg te spreken over de Snapbridge-app. “Het wordt makkelijker om draadloos firmware updates te downloaden. Je krijgt een melding als er een nieuwe update beschikbaar is.”

DPReview.com zegt dat de bouw ongeveer gelijk is aan zijn voorganger. “Dat betekent een stevige camera met een goede grip. Vanwege de magnesiumlegering is er een goede balans tussen gewicht en stevigheid.” Ze noemen de (draai)knoppen “goed geplaatst en gemakkelijk te bedienen tijdens het fotograferen”.

Kenrockwell.com zegt dat de bouw lijkt op Nikon spiegelreflexcamera‘s. Hij vindt het niet prettig dat de knoppen om af te spelen en te verwijderen en het programmavoorkeuzewiel links op het toestel zitten. “Die kun je niet met één hand bedienen.” Verder schrijft Kenrockwell.com: “De voorste en achterste draaiknoppen zijn stroef en voelen meer aan als die van Sony.”

Photographypx.com vindt dat het formaat en de vormgeving erg lijkt op die van de Nikon Z6. “De camera houdt goed vast, handig bij langdurig fotograferen. Vanwege het gewicht kun je de camera goed combineren met grotere lenzen zonder dat de camera té zwaar wordt.” Zij noemen de plaatsing van de knoppen juist wel goed. “Ze zijn makkelijk bereikbaar en goed met één hand te bedienen.”

Beeldkwaliteit

Photographypx.com zegt dat je scherpe foto’s krijgt bij hogere ISO-waarden vanwege de Dual Xspeed 6 processor en de BSI sensor (backside illuminated). “Je hoeft nauwelijks te bewerken, áls dat al nodig is.”

Imaging-resource.com heeft de camera niet uitgebreid kunnen testen, maar heeft hoge verwachtingen. “Vanwege eerdere ervaringen met zijn voorganger, verwachten we een heel goede beeldkwaliteit en een uitstekende ISO-kwaliteit.”

Wat is het verschil tussen de Nikon Z6 en Z6II? Photographylife.com heeft de Nikon Z6 II vergeleken met de Nikon Z6. “De Nikon Z6 II presteert beter vanaf een ISO van 800 (minder ruis).”

Digitalcameraworld.com mocht een vroeg model testen, dus de beeldkwaliteit kan anders zijn zodra de camera op de markt komt. “Op het moment van testen is de beeldkwaliteit vrijwel gelijk aan de Nikon Z6.”

Autofocus

Trouwfotograaf Taylor Jackson heeft de autofocus getest voor Petapixel.com. “Het is een goede vooruitgang op zijn voorganger. Alles wat te maken heeft met autofocus, is vernieuwd.” Vanwege de updates die uitkwamen op de Z6, verwacht Jackson dat dit “slechts het begin is”.

Camerajabber.com zegt dat de autofocus veel sneller reageert dan bij de Nikon Z6. “Er wordt snel scherpgesteld op de ogen van huisdieren.” Met de joystick aan de achterkant kun je kiezen op welk oog je wilt scherpstellen. “Je kunt de scherpstelling niet vergrendelen, dus als je van oog wilt wisselen, heb je echt de joystick nodig.”

Voordelen z6 II op een rij

– Twee kaartslots;

– Goede beeldkwaliteit bij hogere ISO-waarden;

– Grote buffer;

– Autofocus werkt beter bij minder licht;

– 14 fps;

– Prima voor reisfotografie, portretfotografie en bij evenementen.

Nadelen z6 II op een rij

– Tweede kaartslot is voor XQD en CF Express geheugenkaarten (type B). Die zijn veel duurder dan SD-kaarten;

– Minder geschikt voor beginners;

– Geen ingebouwde flits;

– Minder megapixels dan de Z7 (II) als je echt grote afdrukken wil maken of sterk wil croppen

– Niet schokbestendig;

– LCD onduidelijk bij fel zonlicht.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie met Nikon
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Nikon, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen voor Nikon

Stel onderaan je vragen over de Nikon Z6 II en krijg persoonlijk advies 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronnen

Voor de reviews heb ik gebruikgemaakt van de volgende websites: B&H Photo Video (Youtube.com), DPReview.com, Kenrockwell.com, photographypx.com, imagingresource.com, photographylife.com, digitalcameraworld.com, petapixel.com en camerajabber.com.

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Mieke Roose
Door

Mieke Roose

op 06 May 2021

Geachte Heer,ik ben aan het overwegen om de Nikon Z6II aan te schaffen. De reden hiervoor verduidelijk ik hierbij. Momenteel heb ik volgend fotomateriaal: Nikon D 5100 met 65719 clickx Nikon 18/55 DX 3.5 – 5.6 G VR Nikon 50 AF –S 1.8 G VR Nikon 55/300 DX 4.5 – 5.6 G ED VR Nikon 24/70 AF – S 2.8 ED VR Nikon afstandsbediening ML-L3 Nikon lithium ion battery extraLee filter 82mm W/A PL – cir 105mm met adapterring 77mmMinolta Bellows SR camera’s Minolta lens AF zoom xi 0.8/2.6ft 28/80 1.4(22) 55mmMcoplus flits MCO900Waarom ik wil omschakelen: ik heb, door een kankerbehandeling, neuropathy aan mijn handen. Gevolg: mijn fijne motoriek is verdwenen en ik kan mijn camera niet vlot meer bedienen. Na ongeveer 30 minuten kan ik zelfs bijna niet meer fotograferen. Ik wou overschakelen op een fullframe maar lichtere camera. Nu heb ik vernomen dat de Z6II zelfs nog wat zwaarder is dan mijn huidige camera. En nu weet ik niet meer wat ik moet doen. Ik ben, zoals u kan lezen, in het bezit van vrij veel materiaal van nikon en overschakelen op een ander merk zal wel te kostelijk zijn. Mijn lens van 24/70 is zelfs te zwaar nu om nog te gebruiken. Ik fotografeer graag personen en plaatsen. Ik ben minder een natuurfotograaf. Graag wat raad van u. Hartelijk dank. Ik kijk uit naar uw advies.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 May 2021

Hi Mieke, dat is vervelend voor je. Ik raad aan: eerst huren. En het is denk ik moeilijk om lichter materiaal te krijgen als je bij Nikon blijft. Overstappen kost inderdaad veel geld. als je toch echt lichter nodig hebt ivm je handen, dan raad ik een camera met MFT-sensor aan. Bijvoorbeeld Olympus." rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-olympus-systeemcamera/">Olympus. Dan zijn lenzen ook lichter en kleiner. Fullframe leidt eerder tot zwaardere lenzen ook.

Eddy
Door

Eddy

op 22 Dec 2021

Ik ben voornemens om mijn huidige Nikon D-610 in te ruilen voor een Nikon Z6II body. Daarbij kom ik voor de volgende keus te staan: Een Nikon Z6II body met een 24-200 mm f/4.0-6.3 lens Of Een Nikon Z6II body met FTZ adapter en mijn huidige lens AF-S Nikkor 28-300 mm f/3.5-5.6 houden Uiteraard zal de inruilprijs anders zijn maar mijn vraag is: Ik fotografeer regelmatig bij concerten in (soms vrij donkere) kerkgebouwen. Welke lens(-combinatie) is het meest geschikt om maximaal licht te ‘krijgen’?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 31 Dec 2021

Hi Eddy, de AF-S Nikkor 28-300 mm f/3.5-5.6 is een klein beetje lichtsterker. Niet veel. Die is daarvoor dus iet beter. Ik weet niet hoe de adapter presteert. Voor concerten is lichtsterker nog wat beter.

Louise
Door

Louise

op 15 Sep 2023

Ik heb nu oude Olympus OM-D E-M10 met 2 lenzen:14 mm-42mm/ F3.5-5.6 en 40-150 mm/ 1.4-5.6. Heb al wat geoefend met handmatig. Nikon z6 occasion. Landschapfotografie/bergen/wisselend lichtomstandigheden. Macro en straat/stadfotografie . 1000_ 2300£ met le

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 28 Sep 2023

Hi Louise, je vraag lijkt afgekapt. Een overstap naar een tweedehands Z6 kan zeker voor wat jij wil fotograferen, wel zijn lenzen relatief duurder voor fullframe systeemcamera's, besef dat goed. Je hebt niet de nieuwste autofocus nodig voor landschap of macro en bergen, dit geld kan je in lenzen steken en uiteindelijk gaat het om cameracontrole, kijken en licht.

Reactie plaatsen