Nikon of Canon spiegelreflexcamera? Waarom ik vaak Canon of Nikon adviseer zónder dat deze camera's beter zijn

Nikon of Canon spiegelreflexcamera? Waarom ik vaak Canon of Nikon adviseer zónder dat deze camera's beter zijn

Nikon of Canon spiegelreflexcamera kopen? Stel dat je nu op het punt staat een spiegelreflexcamera te kopen. Maakt het merk dan nog wat uit? Dat heb ik natuurlijk met de titel eigenlijk al verklapt. In dit artikel deel ik mijn mening. Die baseer ik vooral op wat ik als fotografiedocent in meerdere cursusgroepen per week zie. Er zijn natuurlijk ook redenen om andere keuzes te maken. Ontdek hieronder mijn argumenten, bespaar geld en maak een bewuste keuze.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij ook gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen.


Gratis Download.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Inhoudsopgave

UPDATE, de merken richten zich nu vooral op de ontwikkeling van de systeemcamera’s en het lensaanbod. Er zal veel minder in de ontwikkeling van de spiegelreflexcamera worden geïnvesteerd.

Beginnerscamera’s zijn beter betaalbaar (voordeliger dan bij de systeemcamera)

De spiegelreflexcamera’s van Nikon of Canon voor beginners zijn voor veel mensen nog goed betaalbaar.

Voor zo’n 350-400 euro heb je al een instapmodel.

Ze zijn goedkoper dan een systeemcamera (met een zoeker).

Voor een systeemcamera met zoeker, standaard kitlens, simpele telelens en 50 mm lens ben je zo meer dan 1000 euro kwijt. Met een spiegelreflexcamera kun je onder de 650 euro blijven.

Bijvoorbeeld Canon EOS 1300D + 18-55 mm kitlens + Canon EF-S 55-250 mm F/4-5.6 IS STM + Chinese 50 mm lens).

Kijk, voor sommige mensen is het niet erg als materiaal duur is maar de meeste mensen die willen beginnen met fotografie die willen gewoon eerst ervaren hoe leuk ze het vinden. Dan is materiaal aanschaffen van meer dan 1000 euro voor de meeste mensen te veel.

Met een camera voor een beginner houd je budget over voor lenzen

Lens is belangrijker dan camera in fotografie

Door zo’n betaalbaar instapmodel spiegelreflexcamera te kiezen, houd je budget over voor een of meer lenzen.

Het zijn de lenzen die meer invloed hebben dan de camera.

Ben je beginner, dan kom je met een extra lens veel verder dan dat je al je geld in je camera steekt. Realiseer je dat! De combinatie instapmodel spiegelreflexcamera + extra/betere lens geeft jou veel meer mogelijkheden dan de combinatie duurdere camera + goedkoop objectief of alleen de kitlens. Besteed meer geld aan je objectief/objectieven dan aan je camera.

In de praktijk zie ik cursisten met een systeemcamera vaak minder snel een andere lens kopen omdat ze duurder zijn.

Meeste lenzen en accessoires

Nikon en Canon hebben het meest uitgebreide assortiment voor objectieven en accessoires. Mijn punt is dus niet dat de instapmodellen beter zijn dan die van andere merken. Je keuze is naar mijn mening wel toekomstbestendiger dan wanneer je voor een ander merk camera kiest.

Je houdt alle opties open.

Wil je over een paar jaar echt voor een bepaald type fotografie gaan, dan zul je al gauw je objectieven of accessoires daarop afstemmen. Dat wil niet zeggen dat je met een ander merk per se in de problemen hoeft te komen of dat je een miskoop hebt gedaan door voor een ander merk te kiezen. Sommige merken camera’s zijn zelfs moderner en innovatiever, zoals Sony.

Toch zijn er ook situaties waarin je wel beperkt wordt, denk aan macrofotografie. Stel dat je je meer op macrofoto’s wil gaan richten. Het aantal Canon macrolenzen of Nikon macrolenzen is behoorlijk groot en dat van andere merken vaak minder groot. En als je iets serieuzer als hobby aan de slag wil, dan doet het er toe of je een korte of lange macrolens koopt.

Het aantal macrolenzen voor systeemcamera’s is een stuk minder en de macrolenzen voor Canon of Nikon zijn ook voordeliger te krijgen.

Als fotografiedocent zie ik wekelijks zo’n 4 groepen en de prijs van materiaal is in de praktijk gewoon een drempel voor mensen om nieuw materiaal aan te schaffen en het houdt mensen ook tegen om zichzelf te ontwikkelen.

Nikon of Canon hebben meer lenzen

Meeste compatible lenzen, vaak meer betaalbaar

Voor Nikon en Canon zijn veel compatible lenzen beschikbaar.

Een compatible lens is een lens die niet van het merk van je camera is, maar hiervoor wel speciaal is gemaakt. Simga en Tamron maken bijvoorbeeld veel lenzen voor Canon en Nikon.

Andere merken zijn bijvoorbeeld  Yongnuo, Tokina, Samyang, Laowa enz. Die merken hebben geen camera’s, maar produceren enkel lenzen voor de grote merken. Het allermeest voor Canon of Nikon. Dit kunnen heel goede lenzen zijn die ook nog eens beter betaalbaar  zijn. Ga je voor een ander merk camera, dan heb je minder keuze om die voordelige en toch goede lens te kopen.

Een voorbeeld dat ik als docent wekelijks zie
Tijdens mijn Avondcursus Fotografie met Persoonlijke Instelgarantie leen ik gratis een aantal 50 mm lenzen uit aan cursisten om ze extra te inspireren. Hiermee maken cursisten nog makkelijker, mooie onscherpe achtergronden en om binnen te fotografen is zo’n lens ook heel goed.

Voor Canon of Nikon zijn deze 50 mm lenzen ook beschikbaar van een compatible merk. Dit zijn qua prijs-kwaliteit erg goede lenzen. Ze worden alléén voor Canon of Nikon gemaakt en kosten zo’n 70 of 80 euro (maart 2018). Als je meer wil weten, Download Gratis info over deze Creatieve Lens + voorbeeldfoto’s >>>(klik op de gele tekst).

Die 70/80 euro is een prijs die cursisten ook nog heel leuk vinden en veel cursisten kopen zo’n lens en gaan meteen hard vooruit in hun fotografie (ik handel overigens niet in die lenzen en heb er geen enkel belang bij; het is een 100% onafhankelijk advies). Ze worden enthousiast en dat is precies wat ze nodig hebben als ze moeten wennen aan het instellen van hun camera.

Wat een beginner nodig heeft is resultaat voor niet te veel geld. Het maakt enthousiast en motiveert, dat is precies wat mensen nodig hebben al ze leren fotograferen.

Stel nu dat jij een Sony systeemcamera hebt. Prima camera, op sommige punten zelfs innovatiever dan de spiegelreflexcamera’s van Canon of Nikon! Alleen je moet wel de 50 mm f/1.8 van Sony zelf kopen voor je systeemcamera. Die is 250 euro (maart 2018). Die kopen cursisten véél minder, door de prijs. Misschien is dat geld voor jou geen bezwaar, prima. Alleen ik wil gewoon dat je je het realiseert voordat je een bepaalde camera koopt.

Kijk, voor veel beginners is het verschil tussen een extra lens van 80 euro en eentje van 250 euro het verschil tussen die lens wel of niet kopen.

Compatible lenzen van Sigma en Tamron voor Canon en Nikon

Veel meer tweedehands lenzen te koop

Ook op de tweedehands markt zijn Canon en Nikon objectieven véél beter verkrijgbaar dan objectieven van andere merken. Je kunt zo slim geld besparen als je weet waarop je moet letten. Zelf bespaarde ik duizenden euro’s op de aanschaf van objectieven toen ik begon.

Ik kocht voordelig tweedehands lenzen van particulieren en ik wist dat deze lenzen lang hun waarde zullen houden.

Bij bedrijven die handelen in tweedehands lenzen krijg je geen scherpe prijs. Ik zeg daarmee niet dat je daar niets moet kopen, alleen zij leven van hun handel. Dus zij pakken de marge en jij veel minder voordeel.

Dit is niet goed mogelijk als je voor een minder groot merk lenzen tweedehands van een particulier moet kopen. Waarom niet? Omdat tweedehands die lenzen gewoon niet of nauwelijks worden aangeboden. De keuze voor een bepaald merk camera, heeft dus meer gevolgen.

Canon of Nkon veel tweedehands lenzen te koop

Meer camera’s verkrijgbaar van Canon of Nikon

Het aantal camera’s voor Canon of Nikon is ook groter. Op het moment dat je een ‘upgrade’ wil maken qua camera, dan heb je de meeste keuze. Tweedehands ook trouwens. Ook ben je dan al vertrouwd met de vele termen en menu-structuren die elk merk gebruikt (dit verschilt zeker per merk). Dat is prettiger want ik merk aan cursisten vaak dat dat nu niet het onderdeel is van fotografie waar ze het warmst van worden. ‘Hij moet gewoon doen wat ik wil!’ (ik heb het over je camera en niet over je partner).

Meer compatible accessoires

Het aantal ‘compatible’ accessoires voor Canon en Nikon camera’s is groter. Ik heb het niet over lenzen, maar over andere accessoires. Wat bedoel ik met compatible? Compatible asseccoires zijn van een ander merk dan van Canon of Nikon zelf maar zijn wel gemaakt zijn om met een Canon of Nikon camera te gebruiken.

Wie bijvoorbeeld iets verder wil met fotografie, wil misschien een flitser. Die zijn er van een compatible merk vaak voordeliger voor Canon of Nikon.

Een flitser van Yongnuo bijvoorbeeld. Zo kun je wéér veel geld besparen, want je raadt het al. De asseccoires van Canon en Nikon zelf zijn natuurlijk duurder en die meerprijs zijn ze niet voor iedereen waard. Of het is niet betaalbaar voor iedereen.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens


Gratis Download.

Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie downloaden >>(klik op de gele tekst).

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen met tips over camera’s


Stel onderaan je vragen & ontvang persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Belangrijk, geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
joris2
Door

joris2

op 02 Oct 2016

Hallo Julian,

Je vroeg mij om advies voor een Canon spiegelreflexcamera voor sport (auto's), landschappen en details.

Als je voor een nieuwe body wil gaan, dan denk ik dat de 700D de beste optie is gezien je budget. De goedkopere modellen zijn langzamer (fps = frames per second). De iets duurdere modellen (750D en 760D) zijn niet sneller dan de 700D. De 700D maakt 5 foto’s per seconden, dat is gemiddeld. De snellere modellen vallen nieuw buiten je budget. 5 fps is gemiddeld.

Als je open zou staan voor tweedehands kan je denken aan een tweedehands 7D. Hij is wel al wat langer op de markt, maar heeft 8 fps. Ik heb hem zelf nog als tweede camera. Het aantal clicks doet er wel toe.

De lens die je zelf doorgaf (Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM) heb ik eerder gezien bij cursisten. Die heeft zeker een goede prijs/kwaliteitverhouding. Ook de reviews (altijd naar zoeken) zijn er goed uit.

Succes!

Hartelijke groet,

Joris

joris2
Door

joris2

op 02 Oct 2016

Hoi Amanda,

Je vroeg me om advies voor een body en lens voor portretfotografie.

Hieronder vind je mijn advies:

- Canon EOS 700D. Deze is sneller dan 1300D of 100D (voor actiefoto’s een voordeel), hogere ISO, kantelbaar scherm, meer knoppen (gebruiksvriendelijkheid). Kosten 489 euro. Canon 50 mm f/1.8 STM (wel de STM-versie nemen). Kosten 119 euro (aanrader voor portretfotografie. Yongnuo 50 mm f/1.8 is overigens ook een prima lens en kost slechts 65 euro. Je kunt met een van deze lenzen veel meer spelen met onscherpte (weinig scherptediepte). Succes!

Cees van Herpen
Door

Cees van Herpen

op 18 Oct 2016

Hoi Joris,
Zelf heb ik een EOS 40D body gekocht, tweedehands bij fotozaak. Had nog oude Chinon lenzen, te gebruiken met adapter, maar zonder AF. Heb inmiddels via fotozaak een Canon 28-105 mm 1:3.5 - 4.5 objectief gekocht voor € 100,-- en via Marktplaats een Canon 50 mm 1.8 en een oude Canon 75 - 300mm, allebei voor € 50,--. Nu doorsparen voor lichtsterke lenzen. Ik onderschrijf jou artikel volkomen.

joris2
Door

joris2

op 24 Oct 2016

Hallo Cees,

Door een fototrip een wat latere reactie van mij. Je kunt inderdaad goed besparen op je aankopen als je het bewust aanpakt. Voordat ik professioneel fotografeerde kocht ik ook vaak tweedehands lenzen. En soms verkocht ik ze weer voor bijna dezelfde prijs!

Fred W
Door

Fred W

op 30 Nov 2016

Weer een eenzijdig verhaal. Er zijn toch meerdere merken die goede apparatuur leveren.
Nikon en Canon raken een beetje achter

joris2
Door

joris2

op 30 Nov 2016

Hallo Fred,

Er zijn zeker meerdere merken die goede apparatuur leveren. Het hoeft ook zeker geen probleem te zijn als je een camera hebt van een ander merk. En überhaupt zijn er ook andere opties dan een spiegelreflexcamera, maar dat is een andere discussie.

Mijn punt is ook niet dat de Canon of Nikon per se betere apparatuur levert dan de overige DSLR's. Mijn mening is dat er voordelen zijn met een Canon of Nikon DSLR (spiegelreflexcamera) en daar noem ik er een aantal van, zoals het grootste aanbod qua objectieven en accessoires. Ook 2e hands, waar goed geld te besparen is. Dat is waar niet iedereen aan denkt, zeker niet als je begint en een keuze maakt voor een camera.

Voorbeeld uit de praktijk. Ik maak mee dat mensen een Samsung camera aanschaffen. Geen slechte beeldkwaliteit maar er waren nauwelijks lenzen voor te krijgen. Die mensen realiseren dit zich niet als ze een camera kopen. Ik wist ook niet wat ik kocht toen ik begon. Het is vervelend als je daar achteraf achterkomt en een nieuwe investering moet doen en ook weer een heel nieuwe camera qua menu en bediening moet leren kennen.

Ander voorbeeld. Met een Canon of Nikon spiegelreflex kunnen beginners een heel mooi én voordelig 50 mm f/1.8 objectief aanschaffen van Yongnuo, voor Canon slexchts 65 euro. Yongnuo maakt deze objectieven voor Canon en Nikon. Ik zie in de praktijk dat dit betekent dat de beginner zo'n lens koopt en gemotiveerder raakt door de nieuwe resultaten die ze boeken voor weinig geld.

Ook een aantal andere gespecialiseerde macro-lenzen zijn er meer voor Canon of Nikon.

Je houdt in ieder geval alle opties open en hebt een aantal andere voordelen als je voor één van de 2 grote merken gaat bij je keuze voor een spiegelreflexcamera.

Tenslotte, het is mijn mening. Ik sta ook open voor de visie van anderen.

Casanova56
Door

Casanova56

op 30 Nov 2016

Hallo Fred,

Hier dan wel een opmerking op jouw verhaal wat betreft een instap camera.
Als je voor Nikon zou kiezen, dan raad ik al gauw iemand aan om eens te kijken naar een tweedehands Nikon D7000, die kan net zoveel als een instap camera.
Alleen hier heb je dan wel een voordeel als je een objectief nodig heb, dat is dus, je hoef nu NIET meer te kijken of er in dat objectief een aandriving zit voor de AF, want die zit al in de body.
Je heb dan ook de mogelijkheid om 2 SD kaartjes in je body te doen.
Een tweedehands Nikon D7000 kost zo rond de € 300,00, een Tamron 17-50mm NON VC kost tweedehands zo rond de € 225,00 als je hem te pakken kan krijgen, eventueel een reserve accu kost rond de € 40,00 en 2 Sandisck kaartjes van 32GB kost zo € 60,00 per 2.
Als je dan naar de prijzen kijkt van de laatste instapmodellen, dan ben je niet zoveel duurder uit als een tweedehands Nikon D7000 compleet zoals hier boven sta.

Sandra
Door

Sandra

op 28 Jan 2017

Hoi Joris,

Ik sta op het punt om mijn 1e spiegelreflexcamera als beginnende fotograaf te kopen. De canon 100d trekt nu mijn aandacht omdat deze lekker klein en makkelijker overal mee te nemen is. Om deze reden zoek ik een lens die geschikt is om verschillende soorten foto's mee te schieten. Bv portret, hele gebouwen, inzoomen. Bestaat er wel zo'n lens en wat raad je aan? Ik hoor het graag.

joris2
Door

joris2

op 31 Jan 2017

De 100D is inderdaad een kleine spiegelreflexcamera. Er bestaan wel superzoomlenzen (lenzen met een grote zoomrange), alleen moet je hier in het algemeen wel wat mee oppassen. Zo'n lens moet veel dingen kunnen en dat gaat nogal eens ten koste van de beeldkwaliteit.

Een goede en betaalbare 55-250 mm zoomlens is deze ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/97-canon-ef-s-55-250-f4-5-6-is-stm"[/url]). Kosten: 200 euro. Dat is weinig voor de prijs/kwaliteitverhouding.

Hele gebouwen kan je dan met de standaardkitlens fotograferen van 18-55 mm. Ik ben dus meer een voorstander van soms een andere lens gebruiken voor een onderwerp dat één lens die alles even goed moet kunnen. De 18-55 mm is een kleine lens die wel makkelijk mee te nemen is.

Als je per se één lens wil kopen, dan kan je denken aan een 18-200 mm lens. Bijvoorbeeld: Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS. Deze is wel een stuk duurder.

Arrianne
Door

Arrianne

op 17 Feb 2017

Hallo Joris,
Ik weet het niet meer ! Ik heb een oude NIKON D 60 met kapotte autofocus lenzen en een Olympus stylus1 die ik als korte termijn oplossing heb gekocht.
Nu ik fotografie weer heb opgepakt als hobby (landschappen, kinderen, stadsfotografie) wil ik erg graag weer een spiegelreflexcamera kopen. Vanwege lichamelijke klachten graag een kantelscherm en misschien niet te zwaar. Zo kom ik al snel op een Nikon 5000 serie hoewel de 7000 me meer aanspreekt. Ik vind de 5000 niet prettig vast houden.
Ik heb graag overzichtelijk mijn instellingen in beeld en vind het handig als ik niet hele menu's door hoef te scrollen om een instelling aan te passen. Door deze combi misschien toch naar Canon ? budget (totaal €1000) Ik heb ook al tweede hands gezocht maar kom er niet uit.
Welke camera zou jij adviseren?Alvast bedankt voor je reactie

joris2
Door

joris2

op 18 Feb 2017

Hi Arianne,

Je zou ook kunnen kijken naar de Canon EOS 700D ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/96-welke-canon-spiegelreflex-100d-1200d-700d"[/url]). Die heeft ook een kantelbaar LCD-scherm. Je kan ook kijken naar de Canon EOS 750 of 760D ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/103-welke-canon-camera-kopen"[/url]).

Of de camera goed in de hand ligt is iets heel persoonlijks, uitproberen in een grote winkel dus. Verder vind ik de lenzen een stuk belangrijker dan de body. Je kan beter meer besteden aan een paar goede lenzen dan het grootste deel van je budget in je body steken.

Voor een telelens ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/97-canon-ef-s-55-250-f4-5-6-is-stm"[/url]) kan je voor deze gaan (zie link), goede kwaliteit-prijsverhouding. Zo'n 200 euro voor 55-250 mm. Leuk voor kinderen die wat verder weg zijn of details uit een landschap.

Verder de Canon 50 mm f/1.8 STM voor portretten en binnen, zo'n 120 euro en waar voor je geld.

Sietze
Door

Sietze

op 18 Feb 2017

Hoi Joris,

Ik ben nog niet zo lang geabonneerd op je nieuwsbrief en wil graag meer weten van fotograferen.
Op dit moment heb ik een Fujifilm HS10 camera.
Ik ben straks aan wat nieuws toe. tot nu toe stond de camera zoals je al een noemde, meestal in de automatische stand.
Ik zou graag een Nikon D3400 of D5300 camera kopen. Welke lens zou je kunnen adviseren.
misschien een 18-140mm ? of toch een andere

joris2
Door

joris2

op 18 Feb 2017

Hi Sietze,

Voor je een lens koopt, moet je je eerst afvragen wat je vooral wil fotograferen en onder welke omstandigheden. Welke onderwerpen dus? En ook binnen of alleen buiten? Zelf vind ik een 50 mm f/1.8 lens een aanrader voor wie begint, van Nikon zelf is een stuk duurder. Van Yongnuo kan ook.

Zie ook mijn artikel over de Nikon D3400 en D5300 camera ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/101-welke-nikon-spiegelreflexcamera"[/url]) en onthoud dat investeren in lenzen belangrijker is dan de body.

Sietze
Door

Sietze

op 18 Feb 2017

Hallo Joris,
Bedankt voor je advies, de soort foto die we voornamelijk nemen zijn natuurfoto's en van gebouwen steden en oude dorpjes dus kortom vakantiefoto's.
Maar dan net iets meer. Kan ik wel uit de voeten met de 50 mm ?

joris2
Door

joris2

op 20 Feb 2017

De 50 mm is bijvoorbeeld leuk om een details uit de natuur scherp te fotograferen met een onscherpere achtergrond. Wel moet je vrij dichtbij je onderwerp staan.

Het is geen lens om ruimtelijke foto's te maken van gebouwen. Daarvoor zou ik gewoon de kitlens van 18-55 mm gebruiken.

Arrianne
Door

Arrianne

op 19 Feb 2017

Hallo Joris,

Dank je wel voor je reactie!
Zoekende op marktplaats kwam ik nog een CanonEOS 60D tegen.Wat vind je daarvan in vergelijking met de EOS 700D of 750D? Ik zag er een met 75000 clicks dat is toch wel heel veel ?

Canon Eos 60D + GRIP + Tamron 35-270 mm + 430 EXII voor €650

Is dit verstandig of liever voor een nieuwe andere versie?

Ik zou super geholpen zijn met je reactie!

Arrianne

joris2
Door

joris2

op 19 Feb 2017

De 60D is geen verkeerd model, heeft ook een extra LCD-scherm bovenop (gemak vanaf een statief) en is weathersealed. De 750D heeft dit niet. De 750D heeft wel wat meer autofocuspunten, meer megapixels, touchscreen, wat betere prestaties bij ISO en wat hogere maximale ISO.

Alleen 75.000 clicks is vrij veel. Een 60D die voordelig is en minder clicks heeft zou wel kunnen

Irene
Door

Irene

op 07 Apr 2017

Hallo Joris, bedankt voor je e-books.
Ik heb de Nikon D3000 met een Sigma 18-200 mm lens. Prima combinatie, maar de body is al een jaartje of wat oud en ik mis toch 2 cruciale dingen. NL een kantelscherm ivm mobiliteitsbeperkingen en wifi.
Ik merk dat ik met de telefoon regelmatig foto's deel op Social Media en dat gaat natuurlijk veel gemakkelijker en sneller dan met een kabeltje via de computer.
Nu ben ik me aan het oriënteren en kom eigenlijk steeds bij de Nikon D5400 uit als 1 van de betere toestellen onder de € 500.
Als verwoed hobbyfotograaf vraag ik me af, of ik met dit toestel ook daadwerkelijk vooruit ga, wat kwaliteit en mogelijkheden betreft.

joris2
Door

joris2

op 09 Apr 2017

Hallo Irene,

De nikon D3000 is al wat ouder. De D5300 is een verbetering. Niet alleen voor wat betreft het kantelbare LCD-scherm en Wifi maar ook onder meer: aantal megapixels (24 ipv 10), autofocussyteem (scherpstellen), prestaties bij weinig licht, hogere ISO mogelijkheden, stuk betere kwaliteit van het LCD-scherm (resolutie veel hoger)

Irene
Door

Irene

op 07 Apr 2017

sorry, ik bedoel natuurlijk de Nikon D5300.

joris2
Door

joris2

op 09 Apr 2017

Inderdaad, de D5300.

Maudy
Door

Maudy

op 29 Apr 2017

Hoi,

Ik ben momenteel op zoek naar een camera waarmee ik vooral natuur/cultuur vast wil leggen (ik maak vaak verre reizen). Normaal deed ik dit met een gewone camera/telefoon, echter vallen de foto's dan achteraf vaak tegen wat betreft scherpte, kleur en details. Omdat ik ook veel reis wil ik ook een niet te grote camera aanschaffen. Zelf ben ik nog beginnend en ben eigenlijk op zoek naar iets voor beginners. Wat is aan te raden? Eerdere en spiegelreflex of juist een systeemcamera? Zelf had ik de Canon EOS 1200D op het oog.. Ik hoor graag je advies!

joris2
Door

joris2

op 01 May 2017

Hallo Maudy,

Je kan zowel voor een spiegelreflexcamera als voor een systeemcamera kiezen. Bekijk even mijn artikel over compactcamera, systeemcamera's en spiegelreflexcamera's ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/63-tips-nieuwe-camera-kopen"[/url]) om beter te begrijpen waarom je voor een bepaald type zou kiezen.

De 1200D is inmiddels wel wat ouder, je kan er zeker wel goed mee werken maar er is ook een opvolger: de 1300D. Wil je een kleine spiegelreflexcamera, dan is de 100D van Canon ook een optie.

Verder is het zo dat je betere foto's maakt als je beter weet wat je doet qua instellingen. Dus met weinig kennis kan je ook met een goede camera nog onscherpe foto's maken.

In de categorie apparatuur vind je meerdere artikelen over instapmodellen spiegelreflexcamera's van Canon en Nikon. Voor een systeemcamera is de Sony Alpha 6000 ook een idee.

Ann
Door

Ann

op 16 Jun 2017

Dag Joris,

Met veel interesse heb ik je artikels gelezen. Ik zou een digitale spiegelreflex willen kopen maar twijfel tussen de canon 700D en de nikon 3400 (door je artikel de 3300).

Ik heb momenteel een oudere analoge spiegelreflex canon Eos 300V.
De lens op dit toestel is een canon zoom EF 28-105mm 1:4 - 5.6 (doormeter 58mm). Is deze lens compatibel met de digitale canon of moet ik zowiezo een nieuwe lens kopen?

Ik fotografeer vooral insecten, details en heb ook een voorliefde voor reflecties (vb een wazig spiegelbeeld op een raam). Wat kan je me adviseren? Alvast erg bedankt

joris2
Door

joris2

op 18 Jun 2017

Hallo Ann,

Van oudere lenzen uit het aanloge tijdperk heb ik wat minder verstand. Dit kan je wel navragen bij een grote camerazaak als Cameranu, Cameratools of Fotokonijnenberg (of een andere natuurlijk).

Het prijsverschil tussen de D3400 en D3300 is kleiner geworden. Je zou ook voor de D3400 kunnen gaan. De 700D kan ook, overall komt deze iets minder goed uit de test qua specificaties. Het zou kunnen zijn dat je het verschil vaak niet eens ziet hoor, dus zo belangrijk is het niet. Je eigen kwaliteiten en de lens/lenzen hebben veel meer invloed. Verder vind ik Nikon qua prijzen voor objectieven over het algemeen minder gunstig dan Canon.

Een 50 mm f/1.8 lens kan mooi zijn. Bijvoorbeeld Canon Ef 50 mm f/1.8 STM of een Yongnuo 50 mm f/1.8 voor Nikon.

Voor insecten kan je in de toekomst misschien een macrolens overwegen. Canon vind ik wat dat betreft wat voordeliger dan Nikon. Zie ook mijn artikel over Canon Macrolenzen ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/107-welke-canon-macrolens"[/url]). />
Er zijn ook andere opties dan een macrolens (accessoires voor macrofotografie ([url]"
https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/106-welke-lens-macrofotografie"[/url])). Bijvoorbeeld tussenringen. Misschien ook meer voor de toekomst.

Bianca
Door

Bianca

op 02 Jul 2017

Hallo Joris,
Ik heb je twee e-books gedownload en door gekeken. Twee geweldige e-booken vol met informatie.
Ben nu in het bezit van een Nikon Coolpix P610 maar wil nu overstappen naar een andere camera met meer mogelijkheden. Bijv. Nikon D5300 / 5600 of toch D7100 en met deze camera's in gedachten naar Kamera Express gegaan. Echter de verkoper daar gaf aan dat systeemcamera's op dit moment een flinke inhaalslag maken tov spiegelreflexcamera. Hij adviseerde mij een Olympus OM-D-E-M5 Mark II + 12-50mm. Hij was zelf erg enthousiast over deze Olympus camera.
Graag zou ik jou mening hierover horen. Heb jij ervaring met systeemcamera van Olympus of blijft een Nikon/Canon spiegelreflexcamera hier toch altijd boven uitsteken.
Ik wil de camera voornamelijk gebruiken voor maken van foto's tijdens mijn reizen, van natuurlandschappen en misschien in de toekomst ook voor macrofotografie.
Alvast bedankt voor je reactie.
Groeten Bianca.

Grietje
Door

Grietje

op 17 Aug 2017

Hai!

Ik wil beginnen met fotografie en een spiegelreflexcamera aanschaffen. Ik ga er voornamelijk fotos én filmpjes van mijn klanten in mijn kapsalon maken. Voor en nafotos. Welke camera zou hiervoor geschikt zijn?

Alvast bedankt!

Mvg Grietje

joris2
Door

joris2

op 19 Aug 2017

Hallo Grietje,

Je kan gaan voor een instapmodel spiegelreflexcamera. Ik moet erbij zeggen dat ik fotografiedocent ben en minder kijk heb op video. Voor video kan je je beter door een ander laten adviseren. Binnen is er minder licht. Je kan voor fotografie denken aan een Nikon D3400 met bijvoorbeeld een 50 mm f/1.8 lens van Yongnuo. Dit is een lens die voor binnen geschikter is dan de standaard kitlens die vaak meegeleverd wordt. De lens heeft een veel grotere opening waardoor het licht naar binnen kan en je kan er makkelijker onscherpe achtergronden mee maken. Download anders mijn Ebook Ontdek de Creatieve Lens als je dat nog niet gedaan hebt, daar raad ik ook de 50 mm f/1.8 aan. Zeker ook voor portret.

Succes.

Angela
Door

Angela

op 25 Aug 2017

Beste Joris,
Ik heb een systeemcamera, Panasonic Lumix G7 met 18-200 lens. Ik heb mijn NikonD7 vorig jaar verkocht omdat ik op reis eea te zwaar vond bij de wandelingen. Nu wil ik me meer toeleggen op vogels/natuur . En dacht eerst een extra lens te kopen maar wellicht is een spiegelreflex met zoomlens erbij ook een goede keuze. Lenzen wisselen vind ik niet fijn namelijk. Wat voor camera zou je dan adviseren en welke lens? Canon optie sta ik ook voor open.

joris2
Door

joris2

op 25 Aug 2017

Hallo Angela,

Wat is je budget ongeveer? Zonder budget is het moeilijk adviseren voor mij.

Groeten,

Joris

Angela
Door

Angela

op 25 Aug 2017

Beste Joris
Mijn budget is rond 1000 euro
Angela

Angela
Door

Angela

op 25 Aug 2017

Dag joris en ik had een d90 verkeerd getypt....
Angela

joris2
Door

joris2

op 26 Aug 2017

Hallo Angela,

Je Panasonic Lumix G7 heeft een zogenaamde cropfactor van 2.0. Dit komt door de grootte van de sensor. Praktisch betekent dit dat jouw 18-200 lens eigenlijk een 36-400 mm lens is (het bereik is dus met 2 vermenigvuldigd). Je hebt dus al een flink bereik. Met een spiegelreflexcamera zal je niet snel een veel groter bereik hebben. Een spiegelreflexcamera met een 300 mm lens geeft je vaak ongeveer 450 mm bereik.

Ik zou dan kijken naar een langere lens voor je Panasonic Lumix G7 die nog goed mee te nemen is, bijvoorbeeld tot 300 mm. Ik ben minder bekend met die lenzen voor Panasonic. Succes!

Robin
Door

Robin

op 11 Sep 2017

Beste Joris,

Ik ben toe aan een nieuwe spiegelreflexcamera, maar zie, zoals vele waarschijnlijk, het bos niet meer door de bomen.

Na een aantal cursussen gevolgd te hebben wil ik me meer toeleggen op natuurfotografie en zwart wit fotografie en een combinatie van de twee. Wel als amateur natuurlijk.
Nu ben ik al weken het internet aan het afschuimen maar weet het eigenlijk niet meer. Dat de keuze ligt tussen Nikkon en Canon is voor mij duidelijk.

Welk toestel kan je me aanraden en mat welke lens (of lenzenset?) wetende dat het budget er niet echt toe doet. Max een 3.000 euro.

Alvast bedankt

Robin

joris2
Door

joris2

op 12 Sep 2017

Hallo Robin,

Ik zou genoeg budget overhouden voor lenzen, die zijn belangrijker. Een fullframe body heb je wat mij betreft niet per se nodig. Ze zijn nog steeds duur. Je kan denken aan een Canon EOS 80D. Lenzen zijn moeilijker te adviseren, natuurfotografie is vrij breed (landschap, wildlife, macro). Lenskeuze hangt af van je onderwerpen en de omstandigheden waarin je fotografeert. Voor macro of wildlife worden andere lenzen gebruikt dan bijvoorbeeld voor landschap. Qua groothoeklens icm met een 80D kan je bijvoorbeeld de Canon Ef-s 10-22mm F/3.5-4.5 USM‎ gebruiken (deze is niet te gebruiken met een fullframe camera).

Verder zijn zoomlens flexibel, 70-200 L serie van Canon is populair. Of de 100-400 mm van Canon, deze gebruik ik zelf ook.

Robin
Door

Robin

op 12 Sep 2017

Bedankt Joris

Barend
Door

Barend

op 22 Sep 2017

Ik zou ook voor een Nikon of Canon gaan. De klantenservice van Sony is extreem slecht en hoogst onvriendelijk.

joris2
Door

joris2

op 08 Oct 2017

Hallo Barend, vervelend. Ik heb daar geen ervaring mee gehad.

Saloua
Door

Saloua

op 24 Sep 2017

Hoi,

Ik wil voor het eerst eens een spiegelreflexcamera aanschaffen, ik ben een fashion-designer en hoi van reizen.echter heb ik weinig verstand van camera's noch van fotografie. Welke camera zou je een beginner kunnen adviseren?

Alvast bedankt.

joris2
Door

joris2

op 08 Oct 2017

Hallo Saloua,

Door een trip naar het buitenland een wat latere reactie dan normaal.

Ik zou een instapmodel nemen, bijvoorbeeld van Canon (1300D) of Nikon (D3400). De Nikon is qua specificaties wat beter, wil niet zeggen dat je dat direct in je foto's ziet. Nikon is qua lenzen wat duurder. Voor Canon kan je naast de kitlens van 18-55 denken aan de Canon EF-S 55-250 IS STM. Bij Nikon aan de Nikon DX AF-S Nikkor 55-200 mm f/4-5.G II ED VR. Dit zijn lichtgewichten voor op reis en je hebt zo meer zoombereik. Alleen de standaardlens bij je camera is eigenlijk te weinig.

Je kan ook denken aan een systeemcamera, bijvoorbeeld van Sony. De A6000. Deze is nog wat compacter, alleen de lenzen zijn wel duurder. De body ook trouwens. Succes!

Jose
Door

Jose

op 28 Sep 2017

Hallo Joris,

Veel informatie op jouw site (en ook vele andere) beperkt zich tot Nikon en Canon. Hoewel ik de argumenten van beschikbaarheid en volume begrijp, ben ik niet heel erg geneigd deze merken als de enige opties te beschouwen en heb ik verder onderzoek gedaan.

Mijn interesse gaat uit naar een APS-C camera die ik buiten mee kan nemen zonder dat ik bang hoef te zijn voor een regenbui. Een camera die prima geschikt is voor nachtfotografie, landschappen en portretten. Waar ik ook een foto mee kan nemen van sportende mensen, niet noodzakelijkerwijs snel bewegende mensen. Een camera met een goede lichtgevoeligheid en een redelijke snelle sluitertijd om mee te experimenteren. Een camera koop ik niet om mee te filmen. Ik heb ook geen constante directe link nodig om mijn facebook te vullen met fotos.

Als ik dit allemaal meeneem dan kom ik uit op de Pentax K-70. Een camera die aan al deze eisen voldoet, tegen een heel redelijke prijs. Ook het aantal objectieven dat beschikbaar is, is prima. Ik denk zelf aan een 17-70 mm, een 35mm, een 50 mm en een 70-300 om mee te beginnen. Een set waar je alle kanten me op kan die je geen rib uit je lijf kost.

Ik weet wat jouw mening is over Canon en Nikon. Wat is jouw mening over Pentax of de andere merken in de markt? En wat is jouw mening over deze beginset?

joris2
Door

joris2

op 08 Oct 2017

Hallo Jose,

Er zijn zeker andere opties dan Canon of Nikon en dat hoeven geen mindere opties te zijn. Ook wegen voor de ene persoon bepaalde argumenten weer zwaarder dan voor de ander. Sony is ook nog een optie, alleen de meeste camera;s die weathersealed zijn al gauw duurder.

Op basis van jouw wensen vind ik de Pentax K-70 zeker een goede prijs/kwaliteitverhouding hebben. Als het aantal objectieven voor jou prima is, dan zie ik niet in waarom je neit voor Pentax kan kiezen. Tweedehands objectieven kopen is alleen veel moeilijker voor Pentax en dat is waar ik zelf lang heel veel geld op heb bespaard.

De set lenzen die je noemt komt me niet vreemd voor. Of de 35 mm nodig is voor je weet ik alleen niet.

Anja
Door

Anja

op 01 Oct 2017

Beste Joris,
Allereerst ben ik heel blij met de e-books en jouw overige tips. Het heeft mij meer inzicht gegeven. Dank je wel daarvoor! Ik ben een amateurfotograaf en heb 3 jaar ervaring met een Samsung systeemcamera, welke ik onlangs heb verkocht. Ik sta op het punt om een nieuwe camera te kopen en mijn voorkeur gaat uit naar een Nikon met meerdere objectieven. Nu vind ik een keuze maken voor een nieuwe camera nog best lastig.
Mijn budget is € 1.000,-- max € 1.200,--
Ik wil mijzelf graag verder ontwikkelen in; Architectuur, Landschap, Macro, Portret. (Evt. Dieren en Nachtfotografie).
Beeldstabilisatie, Wifi en een uitklapbaar LCD scherm vind ik belangrijk.
Het fenomeen crop sensor of fullframe vind ik wat lastig. Wat heb ik nodig voor mijn wensen of welke wensen moet ik evt. laten schieten?
Heb jij met bovenstaande gegevens een goed advies voor mij?

joris2
Door

joris2

op 08 Oct 2017

Hallo Anja,

Dank je voor je uitleg. Leuke ambities heb je. Een fullframe sensor (camera) is niet nodig en ook niet te krijgen voor je budget.

Op basis van wat je schrijft zou ik kiezen voor een Nikon D5300. Beeldstabilisatie moet je bij Nikon zoeken in de lenzen ('VR'), niet in de body.

Qua lenzen is er heel veel keuze. Een kitlens van 18-55 mm is goed voor de weidse beelden. Een 50 mm f/1.8 lens (van Yongnuo een stuk goedkoper dan voor Nikon en toch goed) is mooi voor portretten en ook om binnen met minder licht te fotograferen. Een telezoomlens is handig voor landschapsfotografie en sowieso allround. Je kan bijvoorbeeld denken aan: AF-P NIKKOR 70-300 mm f/4-6.3G ED VR. Deze werkt met de D5300 (niet met oudere camera's).

Koost
Door

Koost

op 12 Oct 2017

Dag Joris,
heb gefotografeerd met een Fujifilm systeemcamera, die is versleten. Budget rond de 1000-1200. Ik loop graag door bos en weiland te struinen, lijkt me ook aardig om met lecht weer het toestel te kunnen gebruiken. Ik zit dus erg te twijfelen over wel of geen grote camera, wel of geen waterbestendige...(ga géén onderwaterfotografie doen)
Heb je tips?
Alvast dank en groet, Joost Dingemans

joris2
Door

joris2

op 19 Oct 2017

Bij slecht weer is een camera met betere afdichtingen (weathersealed) aan te raden. Dit wil niet zeggen dat de camera alles kan hebben, een regenhoes is aan te bevelen. Weathersealded camera's zijn snel duurder. Je kan denken aan de 70D (wel wat ouder model) of bijv. 80D. Het is wel meteen een flink bedrag terwijl jij zelf en de lenzen meer invloed hebben. Wil je geen weathersealed camera, dan kan je ook denken aan bijv. de 750D van Canon of de D3400 of D5300 van Nikon.

Groeten,

Joris

Anouk
Door

Anouk

op 13 Oct 2017

Hallo Joris,
Het lijkt me heel leuk om te fotograferen meer ik weet niet echt welke camera/lens ik het best kan aanschraffen.
Wat ik wil fotograferen weet ik nog niet echt maar ik denk iets van landschapfotografie, ik wil voor alveel verschillende dingen uitproberen. Dus hij moet best wat kunnen ik vind het ook wel fijn als die tegen een stootje kan. Max budget is rond de €900 (met lens)
PS: Weet je misschien ook een goede lens?

Gr Anouk

joris2
Door

joris2

op 19 Oct 2017

Anouk,

Er zijn heel veel opties. Je kan denken aan een Canon EOs 750D of bijv. een Nikon D5300 (voor bewegende onderwerpen iets beter) of D3400. De lenzen hebben meer invloed. Bij Canon kan je denken aan de EF-S 55-250 F/4-5.6 IS STM naast je kitlens van 18-55 mm. Voor Nikon heb ik ook een artikel gemaakt met Telelenzen, dit is bij de categorie apparatuur te vinden.

Besef dat de fotograaf de foto's maakt en staar je niet blind op materiaal.

Succes!

Martijn
Door

Martijn

op 18 Oct 2017

Beste Joris,

Mijn vader had in het guldentijdperk de Nikon D100 gekocht. Nu, is hij wat jaartjes ouder en wil ik ermee aan de slag. De Nikon lens is: Nikon AR Nikkor 28-80mm. heeft ook een extra lens van Soligor 19-35mm.
Kan ik hiermee, met deze huidige tijd nog mee uit de voeten?

Heb er helaas niet zo veel verstand van.

Groet,
Martijn

joris2
Door

joris2

op 19 Oct 2017

Martijn,

Het hangt ook af van de omstandigheden. Bij weinig licht uit de hand (bijv. binnen) zijn de prestaties minder goed. Je kan er zeker mee beginnen en altijd nog upgraden als je wil. Mensen staren zich vaak blind op hun materiaal, maar alleen het materiaal gaat geen goede foto's opleveren.

Ik zou hiermee beginnen en ervaren wat je van de kwaliteit vindt en tegen welke beperkingen je aanloopt, vervolgens weet je dan ook beter wat je niet meer wil.

Jose
Door

Jose

op 25 Oct 2017

Hey Joris,

Bedankt voor je reactie op mijn post en je waardevolle (letterlijk) tip over tweedehands objectieven! Ik ben niet zo thuis in die wereld. Waar kijk jij voor tweedehands objectieven? Dan kan ik kijken wat me dat zou kunnen opleveren.

De 35 mm prime (en de 50 mm ook) had ik in de lijst opgenomen omdat ik van plan ben om met deze lenzen te experimenteren met fotograferen in situaties met weinig licht (f2.4 en f1.8 respectievelijk) en met hun scherptediepte. De 35 zou wat beter zijn om een dag in de stad mee rond te lopen (breder veld) en de 50 (75 mm in vergelijking met FF) meer voor portretten. De 17-70 zou dan mijn "vakantielens" worden en de tele om zaken te fotograferen waar ik niet echt bij in de buurt kan komen. Ik begrijp dat ik met de 17-70 ook de 35 en 50 mm afdek maar ik geloof dat de kwaliteit van de prime lenzen beter is. Klopt dit?

Groeten,

Jose

joris2
Door

joris2

op 01 Nov 2017

Dit kan op fora of op marktplaats bijvoorbeeld.

Ik vind 35 mm f/1.8 niet echt weids voor in de stad. Ik zou daar vanaf statief werken en dan heb je ook de lichtsterkte van de lens niet nodig. Primelenzen kunnen wel een hogere kwaliteit hebben, hoewel je per lens vergelijkingen zou moeten maken. Verder kan ik je wel volgen.

Co Geerlings
Door

Co Geerlings

op 30 Oct 2017

Hallo, Joris bedankt voor je reactie,hierbij het geen wat ik al in bezit heb,Ik zit er over te denken om een andere canon body te kopen, of een andere camera.
IK heb namelijk best wel een aantal mooie lenzen, bij mijn camera ,maar hij heeft maar 8 miljoen pixels en is 11 jaar oud., maar wat is verstandig ,inruilen is ook niet de moeite waard want je krijgt er bijna niets meer voor, het is de Canon EOS 30 D.
Dus ja wat is wijsheid, ik geef je hierbij de lenzen door die ik heb EF 50 mm 1: 1.8 USM.
EF 35 – 135 mm 1.4 – 5.6 USM
EF 100 - 300 mm 1.4 - 5.6 USM
EFS 17 – 85 mm 1.4 - 5.6 image stabilizer.
zelf zit ik te denken, aan een Canon EOS 750 D , is dat een goede keuze?

Met Vriendelijk groet.

Co Geerlings.

joris2
Door

joris2

op 01 Nov 2017

Co,

De 30D is inderdaad wat verouderd. De inruilwaarde stelt heel weinig tot niks voor. Ik zou bij Canon blijven gelet op je lenzen. de 750D vind ik zeker een degelijke camera. Verder gaat het vooral om wat je zelf kan qua techniek én kijken. En de lenzen zijn belangrijker dan de camera.

Groeten,

Joris

Ton
Door

Ton

op 03 Nov 2017

Dag Joris, ben in het bezit van de Canon 300 d al een oudere digitale camera met de standaard lens en een Canon telelens 70 - 210 usm en een macro lens 100 mm usm zonder IS die jij beschrijft in je boekje over lenzen.
Nu mijn vraag ben toe aan een nieuwe camera maar welke, uiteraard blijf ik bij Canon.

Met vriendelijke groet,

joris2
Door

joris2

op 07 Nov 2017

Ton,

Dit hangt af van wat je vooral wil fotograferen en budget, niveau enz. Jouw kwaliteiten wegen het zwaarst, dan de lenzen, dan de body. Een degelijke body om in te stappen vind ik bijv. de 750D.

Dewi
Door

Dewi

op 08 Nov 2017

Hoi Joris,

Ik zag al kort een eerder bericht voorbij komen van een startende fotografe. Zo ook het geval bij mij! Ik weet dat de lens de foto maakt (en de fotograaf natuurlijk) maar ik twijfel enorm over de body. Ik wil graag een Canon EOS 750D of Nikon D3400 aanschaffen. Waar gaat jouw persoonlijke voorkeur naar uit? Ik heb nu het idee dat je meer 'fan' bent van een bepaald merk dan dat iemand echt de voor- en nadelen benadrukt. Ook heeft de Canon een kantelbaar scherm. In hoeverre is dit een voordeel als je voornamelijk mooie vakantiekiekjes, landschapfoto's en andere allround elementen wil fotograferen?

Bedankt alvast voor een antwoord!

Gr. Dewi

joris2
Door

joris2

op 14 Nov 2017

Hallo Dewi,

Beide zijn goede instapmodellen.

De D3400 is o.a. lichter, de batterij gaat met 1 oplaadbeurt langer mee, presteert iets beter bij weinig licht (in jouw geval is het de vraag of je dat verschil ziet). De 750D heeft een kantelbaar scherm, vooral als je veel laag bij de (natte) grond fotografeert kan ej er wat aan hebben maar zelf beschik ik er ook niet over (geen must). Als je wat verder bent met landschapsfotografie heeft de 750D een voordeel omdat je snel meerdere foto;s kan maken met een verschillende belichting.

Nikon is over het algemeen qua lenzen duurder dan Canon, dat is iets om je te realiseren.

Succes.

Mara
Door

Mara

op 15 Nov 2017

Hai, ik heb als camera een Canon EOS400D met de standaard 15-55mm lens van canon en een Tamron lens van 70-300mm.
Ik gebruik mijn camera voornamelijk voor foto’s van de paardensport, zo nu en dan ook voor andere dieren (honden regelmatig) en mensen. Ik af en toe ook fotoshoot.
Het probleem is nu dat wanneer de zon onder is, ik geen enkele scherpe foto meer uit mijn camera kan krijgen. Hoe dat komt, weet ik niet, maar het is wel ontzettend irritant. Als ik een hogere sluitertijd instel worden de foto’s haast zwart.

Mijn vraag is dus, wat kan ik eraan doen dat mijn foto’s scherp zijn als het heel iets begint te schemeren? En ligt het wel aan mij of kan we iets in mijn camera zitten wat kapot is of niet goed is?

Ook twijfel ik of ik een nieuwere body wil kopen maar ik weet dan niet zo goed welke. Ik wil sowiso een Canon, gewoon omdat ik dat nu gewend ben. Welke camera (betaalbaar voor iemand van 16) zou je aanraden en waarom?

Alvast bedankt!

joris2
Door

joris2

op 15 Nov 2017

Hallo Mara,

Als de zon onder is, is er minder licht. De oplossing is om dan vanaf een statief te gaan werken. Dan kan je wel scherpe foto's maken als de zon onder is.

Qua body kan je denken aan de Canon EOS 750D. Bekijken ook even mijn artikel onder 'apparatuur' waarin ik meerdere Canon camera's bespreek, zoals de 750D.

Bianca
Door

Bianca

op 23 Nov 2017

Beste Joris,

Omdat ik mij een beetje aan het orienteren ben voor fotografie ben ik opzoek naar een nieuwe spiegelreflex camera.
Zelf heb ik een D70 maar totaal geen verstand van 'hoe met deze om te gaan'. Binnenkort ga ik met een vriendin foto's maken (natuur) en zij gaat mij een beetje uitleggen hoe om te gaan met de camera.
Zij heeft zelf een Canon 7D. En zij heeft gekeken en zag dat ik met mijn camera moeilijk binnen foto's kan maken (belichting oid).
Nu had ik gevraagd aan iemand wat voor camera's ik zou kunnen aanschaffen. Ik kreeg te horen een Nikon d3x, D3s of d4. nu heb ik deze opgezocht en die body's zijn mij echt te groot. Lijkt mij totaal niet lekker in de hand te liggen (kleine vrouwen handjes).

Mijn wens zou zijn om uiteindelijk portretfoto's te maken van kinderen en prematuurkindjes (via Stichting). Zo ver ben ik nog lang niet en weet ook niet of het haalbaar is, dus laat ik eerst beginnen bij het begin en dan zie ik wel weer verder.

Wat is het verschil tussen Nikon en Canon? En waarom de Nikon? En waarom de Canon? Mijn gevoel neigt ook naar een Canon, omdat ik de camera mooier vind maar dat moet natuurlijk niet de opzet zijn om een Canon aan te gaan schaffen..

Alvast bedankt!

Groetjes

Bianca

joris2
Door

joris2

op 23 Nov 2017

Bianca,

Leuk. En ja, het is zeker haalbaar wat je wil. Alleen je moet er ook wat voor doen. Leuk dat je vriendin je helpt.

Of je voor Canon of Nikon kiest, het maakt niet veel uit. Persoonlijk vind ik het menu van de Canon wat makkelijker dan bij Nikon, als je begint met fotograferen. Nikon is qua lenzen gemiddeld duurder dan Canon. Qua lens voor portret raad ik je de Canon EF 50 mm f/1.8 STM aan (voor rond de 100 euro). Mooi voor portret en nog betaalbaar.

De Nikon presteert binnen iets beter, maar de vraag is of je het verschil ziet. Beide zijn een goede, veilige keuze. Qua model vind ik de Canon EOS 750D een goed model voor je. Houd die anders eens in je hand in een winkel, dan ervaar je het zelf. Bekijk kieskeurig.nl voor scherpe prijsvergelijkingen.

Succes.

Mylene
Door

Mylene

op 23 Nov 2017

Beste Joris,

Ik heb op dit moment een systeemcamera van samsung, waar helaas geen lenzen meer voor te koop zijn en hij begint ook wat technische problemen te geven. Tijd om over te stappen op een camera waarmee ik mijn hobby kan uitbreiden. Ik vindt het vooral gaaf om shoots van kinderen/families te doen en een stukje sportfotografie (lekker tegengesteld). Een andere fotograaf vertelde mij dat ik net zo goed voor een systeemcamera van olympus kan gaan, omdat deze minstens zo goed presteren als de goede spiegelreflex camera's van bijv. nikon en canon. Toch twijfel ik hier nog over, omdat volgens mij Nikon en Canon nog steeds wel de meeste lens mogelijkheden hebben. Hoe kijk jij hier tegenaan?

Welk type body is zou je aanraden als ik mijn fotografie naar een hoger plan wil brengen?

Vriendelijke groet,
Mylène

joris2
Door

joris2

op 24 Nov 2017

Hallo Mylène,

Ik heb ook vaker cursisten gezien die niet of moeilijk lenzen konden krijgen voor Samsung en heb ook een keer 15 min in de wacht gestaan om met de klantenservice van Samsung te bellen voor een klant (afdeling fotografie). Geen gehoor.

De systeemcamera's zijn over het algemeen niet minder dan de spiegelreflexcamera's. Het aantal lenzen is voor Canon/Nikon zeker uitgebreider. Dit betekent niet dat je voor Olympus geen of nauwelijks lenzen kunt krijgen. Wel kunnen lenzen wat duurder uitvallen en profiteer je minder van derde merken die bijv. ook voor Canon/Nikon (Sony) produceren, zoals Sigma, Tamron, Yongnuo enz. Voorbeeld, een 50 mm f/1.8 is vaak veel goedkoper voor Canon/Nikon dan bij een systeemcamera.

Tweedehands lenzen kopen is ook erg interessant en voor de systeemcamera kan je die lastig vinden, wordt gewoon veel minder aangeboden.

Zie ook mijn artikel over camera's: https://www.kijkenziefotoschool.nl/blog/27-apparatuur/63-tips-nieuwe-camera-kopen

Andries
Door

Andries

op 08 Dec 2017

Hoi
Dat downloaden van de ebooks lukt me niet. Ik klik op de knop of de gele tekst, en het beeld springt naar het begin van je artikel maar verder gebeurd er niets.
groet Andries

joris2
Door

joris2

op 08 Dec 2017

Andries,

Vreemd, ik heb het bekeken en ook bij mij werkte het niet. Ik heb nu een en ander aangepast en bij mij werkt het weer goed. Ik hoop bij jou ook. Zo niet, je kan me ook mailen dan (ik heb nu geen mailadres zodat ik je niet handmatig de links naar de E-books kan sturen). Bedankt voor je feedback en excuus voor het ongemak! Binnenkort zal ik ook de andere links nog even controleren.

Hartelijke groet,

Joris

Martijn
Door

Martijn

op 23 Dec 2017

Hallo Joris.
Ik heb nu een Samsung NX 500 met 2 lenzen. 16-50 en de 50-200.
Toen ik deze camera kocht was mijn verwachting dat er nog meer lenzen zouden komen, maar helaas stopte Samsung. Ik wil graag een stap omhoog. Een lens grote dan de 200 bijvoorbeeld.
Ik wil graag de overstap maken naar Nikon of Canon, welke camera kan jij mij aanbevelen.
Ik maak veel foto's in de natuur.
Alvast bedankt.

joris2
Door

joris2

op 24 Dec 2017

Samsung is inderdaad een doodlopend spoor. Je kan gaan voor een Canon EOS 750D. Een NIkon D3400 of D5300 kan ook.

Bij apparatuur heb ik zowel voor Canon als voor Nikon ook een aantal telelenzen op een rij gezet.

Mariet
Door

Mariet

op 26 Dec 2017

Hoi joris, ik kan een spiegelreflexcamera van nikon kopen 2de hands. Een nikon d3200 met 2 lenzen en verder geheel compleet met 2 accu's enz. Kosten 290 euro. Ik ben beginnend hobbyist en hou van natuurfotografie en macro opnames. Ook portret wil ik beter kunnen uitvoeren. Is dit hiervoor een geschikte camera?

joris2
Door

joris2

op 02 Jan 2018

De camera is daarvoor wel te gebruiken. De lens is belangrijker. Jouw kwaliteiten nog belangrijker. Prestaties zijn bij weinig licht wat minder dan bij de nieuwere camera's.

Bert
Door

Bert

op 29 Dec 2017

Bij de meeste camera adviezen is Sony niet populair.
Persoonlijk heb ik voor Sony (a-mount) gekozen omdat:
A] mijn vrouw dezelfde al had (belangrijkste)
B] er een sloot Minolta AF objectieven op de 2e hands markt goedkoop te verkrijgen zijn
zo kocht ik voor €50,- een flitser en twee lenzen 28-105 en 100-30mm (oh ja er zat ook nog een Minolta camera aan vast)
C}Nikon lenscompatibility lastig is wel of geen AF schroef, wel of geen AF met AF-P lenzen.
Het past allemaal wel, maar werkt niet altijd. En als de camera zelfs niet wil belichten...

Als ik nu zou moeten kiezen denk ik aan de Sony E-mount serie (NEX)
De wereld aan lenzen mogelijk. buiten de eigen lenzen is bv. het gehele Canon gamma mogelijk met adapter.
Ook bv de kwalitatief goede (goedkope) Canon FD serie.
Als ik de overstap maak kan ik m'n huidige lenzen met adapter gebruiken.

Tevens moet je het gemak van een EVF voor de beginner niet onderschatten.
Je ZIET wat er gebeurt als je wat doet. Dat helpt meer dan 3 cursussen.

joris2
Door

joris2

op 02 Jan 2018

Hoi Bert,

Goed dat je bewuste keuzes hebt gemaakt. Het is zeker niet zo dat er geen andere opties zijn. Alleen voor de meeste mensen die beginnen vind ik een Canon/Nikon een goede keuze, de meeste mensen gaan zich ook neit verdiepen in adapters en Minolta objectieven. Goed dat jij dit wel deed.

De EVF heeft inderdaad ook voordelen als het gaat om zien wat er gebeurt.

Roos
Door

Roos

op 04 Jan 2018

Beste Joris,

Ik ben actief op zoek naar een mooie camera voor mezelf. Heb mezelf vandaag laten adviseren en vind het moeilijk een keuze te maken:
Canon 800d
Nikon D5600
Panasonic G7

Ik denk dat ik zal kiezen tussen de Nikon of Canon, maar ik vraag me af met welke camera ik het meeste waar voor mijn geld krijg.

Wat vind ik belangrijk:
- gebruiks vriendelijk
- ik wil echt een foto kunnen maken via M stand, want dat is juist het leuke van de foto maken
- WiFi (zit bij alle 3)

Ik hoor graag van je,

Groet Roos Roefs

joris2
Door

joris2

op 26 Jan 2018

Roos,

Ik dacht dat ik hier al op had gereageerd...

In de M-stand kan met alle 3 de camera's worden gefotografeerd.

800D en D5600 zijn beide prima camera's. Lenzen zijn een stuk belangrijker. De Canon en Nikon zijn ook gebruiksvriendelijk, waarbij het menu van de Canon makkelijker vind voor mensen. De Canon is wat sneller en heeft wat meer scherpstelpunten.

Belle
Door

Belle

op 20 Jan 2018

Beste Joris,
Ik heb een Nikon D 5500. En gebruik vaak mijn zoom 18-200 lens. Ik ben op zoek naar een flitser. Ik kreeg het advies om een Yougnuo yn 685 TTL te kiezen. Wat vind jij daarvan en welk zou jij me adviseren?
Hartelijk dank voor je antwoord.

joris2
Door

joris2

op 26 Jan 2018

Belle,

Ja dat is een goede compatible flitser. Zorg wel dat je de versie voor Nikon neemt en niet die voor Canon.

Belle
Door

Belle

op 20 Jan 2018

Hallo Joris,
Ik heb een Nikon 5500 en gebruik meestal mijn 18-200 mm lens. Ik zoek een nieuwe flitser en ik heb het advies gekregen om een een Yongnuo 685 yn TTL te kopen. Wat vind jij daarvan?
Bedankt voor het antwoord

joris2
Door

joris2

op 26 Jan 2018

Hieronder al beantwoord bij je vraag :)

Ferdi
Door

Ferdi

op 20 Jan 2018

Hallo

Ik zoek een lichte en liefst compacte spiegelreflexcamera van een paar jaar oud. Welke merken/typen voldoen hier aan?

Groetjes

joris2
Door

joris2

op 26 Jan 2018

Ferdi, deze vraag is te algemeen. Het beste kan je naar de winkel gaan (2e hands modellen, omdat je een p aar jaar oud zoekt) en zelf ervaren wat jij licht en compact vindt. Dit is namelijk heel persoonlijk. Instapmodellen zijn lichter dan semi-professionele modellen.

Shanna
Door

Shanna

op 01 Feb 2018

Hallo Joris,

Ik ben 19 jaar oud. Ik heb een eigen schoonheidssalon en zou graag zelf mooie fotos van mn producten kunnen maken (maar ook gewoon voor derest mooie fotos maken)

Ik zat te denken aan CANON EOS 1300D . Is dat een goede keus? En waarom wel en/of waarom niet?

Ik hoor het graag ?

Groetjes shanna

Lily
Door

Lily

op 04 Feb 2018

Hallo Joris, na het lezen van jou tips heb ik een bijna "nieuwe" eos 100d gekocht met standart lens. Ik heb ook de canon 10-18 mm lens gekocht. En nu ga ik oefenen, en oefenen en alles lezen wat ik van jou kan vinden.
Nu een vraag welke pl filter kan ik het beste kopen. gr.Lily

Paul
Door

Paul

op 17 Mar 2018

Beste Joris, Uit je verhaal maak ik op dat het in zijn algemeenheid verstandiger is om je geld te besteden aan betere lenzen. Ik heb bij mijn camera ook een lens met een vaste brandpuntsafstand en de beelden zijn inderdaad veel mooier. Nu is mijn camera vrij oud (nikon D70, 6megapixel). Misschien moeilijk om te beantwoorden, maar zou het verstandig zijn om een nieuwe body aan te schaffen. groet, Paul

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Mar 2018

Hallo Paul,Het hangt ook af van wat je ambities/eisen zijn en onder welke omstandigheden je fotografeert. Het verschil prestatie is sowieso groter bij hogere ISO-waarden. En je hebt minder mogelijkheden voor grotere afdrukken met 6 megapixel.

Tamara Cleef
Door

Tamara Cleef

op 27 Mar 2018

Hallo Joris, Allereerst bedankt voor de uitgebreide informatie én het gratis E-Book! Ik heb een vraag over de aanschaf van de juiste camera, voor mijn specifieke doeleinden. Ik heb een taartenbedrijf en zoek enerzijds een goede spiegelreflex camera om mooie foto's te maken voor mijn website. Na een heleboel onderzoek is een 50mm lens hier zeer geschikt voor. Maar we gaan een nieuwe weg inslaan op Social Media (tutorials maken, voornamelijk YouTube e.a. FB,Insta,Twitter) en dus wil ik graag filmen, liefst in HD en bewerken. Alles vind binnen in de workshopruimte plaats (foto's &filmen) en ik heb studiolampen en softboxen (nu die camera nog 😉) Ik zou ook graag een externe microfoon willen (denk ik, maar ook dáár twijfel ik door de vele meningen en adviezen die ik heb gelezen) want ik wil als bedrijf natuurlijk graag zo professioneel mogelijk overkomen (slecht of hol geluid zorgt dat mensen snel wegklikken) En als laatste wil ik graag in de range van €300-€500 blijven dus ben ik aan het kijken naar de Canon 1300 of 700 alhoewel ik na het lezen van dit artikel ook geïnteresseerd ben in de 2 of 4000. Ik vind het heel erg moeilijk en ik hoop dat ik het goed genoeg uitgelegd heb anders hoor ik het graag! Ik ben benieuwd naar jouw professionele advies in deze,Met vriendelijke groet, Tamara Cleef

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Mar 2018

Hoi Tamara,Qua marketing is film denk ik zeker interessant, ik moet wel bekennen dat ik van film niet veel verstand heb. Een externe microfoon is vaak mooier qua geluid,je kan ook eerst ervaren hoe het geluid is zonder natuurlijk. Ik zou wel voor een camera gaan die de optie heeft voor een externe microfoon. De 1300D heeft deze optie niet. De 700D wel. Dit is denk ik de goedkoopste optie, de camera is wel iets ouder maar dat gaat niet veel verschil geven. Als tweedehands is deze denk ik nog wel te krijgen, nieuw minder goed. de 4000d of 2000d (laatste heeft NFC) zijn ook opties die nog relatief voordelig zijn. De 50 mm lens is heel veel waarde voor weinig geld.

Tamara Cleef
Door

Tamara Cleef

op 10 Apr 2018

Hoi Joris, kleine update; ik heb vorige week een Canon 700D gekocht via MP met een standaard kitlens 18-55 voor een héél leuk prijsje. Prachtige foto's en het filmen viel ook niet tegen! Maar natuurlijk meteen ook een (nieuwe) 50mm lens aangeschaft omdat ik je artikelen goed had gelezen! En wat een wereld van verschil! Ik hoef bijna geen bewerkingen te doen om ze op Soc.Med. te zetten! Echt geweldig mooi, en licht! Nu, om het filmen wat "strakker" te krijgen is een microfoon toch wel noodzakelijk dus daar ben ik nu mee bezig om aan te schaffen (rhode ziet er veelbelovend uit en is betaalbaar v.a.€60 tot €150) Het is best lastig om voor mijn niche het juiste te vinden want als het over vloggen gaat, gaan 95% van de artikelen over het buiten filmen(on the go vloggen) Maar in elk geval hartstikke bedankt voor je adviezen en artikelen, ik heb er heel veel aan gehad en nog steeds😉En heeft me ook teleurstelling voorkomen(verkeerde aankoop etc) Groetjes Tamara Cleef

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 11 Apr 2018

Tamara, ik vind het leuk dat je de moeite neemt om even een terugkoppeling te geven. En ook om te merken dat het je echt geholpen heeft!

Germien
Door

Germien

op 01 Apr 2018

Dag Joris, Heb zelf een Nikon D5000 8 spiegelreflexcamera, met 2 lens en. Lens 1= Nikon DX af-s nikkon 18-105mm. Lens 2= Nikon AF Nikkor 70-300 mm. Ook heb ik er een UV 67mm filter bij. Nu is mijn vraag zou je mij in het kort de camera kunnen omschrijven zoals in bovenstaand artikel. En waar zijn de Lensen geschikt voor welk soort fotografie? Wanneer is dit filter handig? Groet Germien.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Apr 2018

Wie weet komt er nog een keer een beschrijving van de D5000. Het is een goede camera maar wel wat ouder. Bij minder licht zijn de prestaties wat minder. Je hebt veel bereik met je lenzen en kan zowel overzichtsfoto's maken als inzoomen op je onderwerpen zoals dieren, kinderen, sporters die verder weg zijn. UV-filter is voor bescherming van je lens. Het zou 'beschermingsfilter' moeten heten als je het mij vraagt. Een goedkoop UV-filter kan soms zorgen voor mindere beeldkwaliteit. Je hebt een UV-filter niet per se nodig. Misschien maak ik nog eens een artikel over 'welke lenzen voor welk soort fotografie'.

Hanno de Vries
Door

Hanno de Vries

op 11 Apr 2018

Hey Joris,Dankje voor dit verhelderende artikel. Ik ben nu een halfjaar via m'n opleiding met een Nikon 5200 aan het fotograferen.Ik wil nu alleen zelf een eigen camera aanschaffen. M'n plaatselijke fotowinkel had nog een tweedehandse Sony A65 staan. Wat is jouw mening daarover?Ik denk ook nog aan een Canon 750D, ervaring mee? Ik wil de camera gebruiken voor recreatieve fotografie. Voor op vakantie, voor de mooie landschappen en bijv. het straatbeeld. Ik kan bij die 750D een 18-200 mm lens erbij nemen. Is dat een goeie keus?Ik hoop dat je m'n vragen kan beantwoorden, zou top zijn!Vriendelijke groet, Hanno de Vries

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Apr 2018

Er is niks mis met de Sony. Alleen er zijn wat minder lenzen voor, vooral tweedehands. Die zijn (op termijn) vaak wel interessant omdat ze lang hun waarde houden. Met Canon of Nikon heb je meer opties voor wat betreft lenzen, accessoires (voordelige flitser van Yongnuo enz). De 750D incl. 18-200 is behoorlijk allround, niet te groot en je hoeft op vakantie niet (veel) van lens te wisselen. Heb je de E-books al gedownload? Daar raad ik ook een creatieve lens aan en die is ook goedkoper voor Canon en Nikon dan voor Sony. Macrolenzen zijn er ook meer voor Canon/Nikon. Dus met de Sony zelf is echt niks mis.

Brenda
Door

Brenda

op 14 Apr 2018

Beste Joris,Ten eerste wat een fijne informatieve website heb je. Ik heb een vraag aan je en ben heel benieuwd naar je mening. Voor mijn webshop wil ik de product fotografie niet meer uitbesteden maar zelf doen. Bij een fotowinkel bij mij in de stad heb ik wat informatie gekregen maar toch twijfel ik over de oprechtheid van de verkoper. De verkoper adviseerde mij de Olympus E-M10 Mark lll aan en de Nikon D3400. Aangezien ik er totaal geen verstand van heb ben ik zo benieuwd wat jij zegt en vindt, of zeg je dat een ander toestel beter geschikt is? Het gaat om fotografie van kleding, tassen, sieraden etc. Wat voor lens is hiervoor het beste geschikt? wat heb ik verder nodig om de producten zo goed mogelijk te fotograferen?? lampen? fotografie tent? nogmaals heb er echt geen verstand van dus hoop dat je mij meer kunt vertellen. Wil er wel geld (Max 1000,- totaal) aan besteden maar ook geen miskoop doen door mijn onervarenheid. Alvast heel erg bedankt en wacht je reacties af :-)Groetjes Brenda

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Apr 2018

Deze vraag heb ik op een andere plek beantwoord voor je

Brenda
Door

Brenda

op 14 Apr 2018

Beste Joris,Ten eerste wat een fijne informatieve website heb je. Ik heb een vraag aan je en ben heel benieuwd naar je mening. Voor mijn webshop wil ik de product fotografie niet meer uitbesteden maar zelf doen. Bij een fotowinkel bij mij in de stad heb ik wat informatie gekregen maar toch twijfel ik over de oprechtheid van de verkoper. De verkoper adviseerde mij de Olympus E-M10 Mark lll aan en de Nikon D3400. Aangezien ik er totaal geen verstand van heb ben ik zo benieuwd wat jij zegt en vindt, of zeg je dat een ander toestel beter geschikt is? Het gaat om fotografie van kleding, tassen, sieraden etc. Wat voor lens is hiervoor het beste geschikt? wat heb ik verder nodig om de producten zo goed mogelijk te fotograferen?? lampen? fotografie tent? nogmaals heb er echt geen verstand van dus hoop dat je mij meer kunt vertellen. Wil er wel geld (Max 1000,- totaal) aan besteden maar ook geen miskoop doen door mijn onervarenheid. Alvast heel erg bedankt en wacht je reacties af :-)Groetjes Brenda

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Apr 2018

Brenda,Ik moet bekennen dat ik zelf geen productfotograaf ben en daar dus niet echt ervaring mee heb. De camera maakt niet zoveel uit. Ik zou voor de Nikon D3400 gaan om de redenen in dit artikel. Een statief is handig om te hebben. Je kan beginnen met de kitlens en dan bekijken of dit toereikend is of niet voordat je wat anders koopt. Ik raad je aan om een cursus te volgen zodat je weet hoe je camera werkt, anders wordt het moeilijk om evt. met lampen of een tent te gaan werken.

E de Groot
Door

E de Groot

op 01 May 2018

Beste Joris, Aller eerst bedankt voor alle informatie en tips, welke zeer welkom zijn. Ik ben een beginnend fotograaf en enkel voor privé doeleinden, heb inmiddels een jaar geoefend met een Canon EOS1100D(18-55mm) Dit leverde mooie plaatsjes op. Mijn hobby's zijn motorsport en skiën en om dit optimaal in beeld te brengen heb ik niet veel aan bovengenoemde lens. Heb jij nog tips hierover en welke lens zou jij mij aanraden? Hoor graag van je.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 May 2018

Hallo E,Voor motorsport en skieën is een andere lens inderdaad beter. Je kan mijn artikel met '20" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/sportfotografie-20-tips-voor-betere-fotos/">'20 Tips over Actiefotografie van Binnen- en Buitensport' bekijken. Ik ben op dit moment in overleg met een fotograaf die veel motorsport doet om een artikel te maken hierover, maar dat is nog niet definitief. Qua lens zou ik gaan voor een zoomlens tot 200 of liever 300 mm. Je kan even kijken bij mijn artikel 'Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">'Welke betaalbare telelens voor Canon. Afraders & Aanraders'. De snelheid van de autofocus doet er ook toe bij het fotograferen van dit soort actie, dus je wil niet een heel trage autofocus van je lens.

Willm
Door

Willm

op 04 May 2018

Hallo Joris ook ik ben een beginner maar heb wel erg veel aan je tip en uitleg maar heb ook een vraag ik maak graag fotos met wazigere achtergrond nu wil ik daar een betere lens voor aanschaffen welke moet ik nemen ik heb een Nikon d3400 camera moet ik dan een 50mm 2.8 of een 35 Mm1.8 hebben

Joris-Dijkema
Daan
Door

Daan

op 15 May 2018

Hey Joris,Vorig jaar ben ik een tijdje naar Zuid Afrika gegaan om daar in een Game Reserve mee te helpen met de researchers. Daar heb ik heel veel foto's gemaakt, maar een groot deel daarvan was te slecht om op bijvoorbeeld Instagram te plaatsen. Aangezien ik mijn beeldmateriaal wil gebruiken voor informatieve doeleinden en om andere aan te sporen ook als vrijwilliger, verschillende projecten te helpen, is het erg belangrijk dat de kwaliteit van mijn foto's zoveel mogelijk mensen aanspreken.Ik heb totaal geen ervaring met een fotocamera, alleen met mijn telefoon, dus een instapmodel is iets waar ik naar op zoek ben. Ik zie alleen door de bomen het bos niet meer. Ik richt me vooral op dieren en natuur. Dat zijn dus soms ingezoomde foto's van dieren, maar ook landschappen, soms met en soms zonder dieren erbij.Welk merk en instapmodel is hiervoor geschikt? De kleuren, scherpte en de omgang met licht of het gebrek daarvan, zijn belangrijke factoren. De natuur is immers niet te sturen, dus je weet nooit in welke omstandigheden je net die ene foto wil kunnen maken.Met vriendelijke groet, Daan

Gabriëlle
Door

Gabriëlle

op 28 Jun 2018

Al enige tijd verdiep ik me via internetartikelen, -filmpjes en blogs in digitale fotocamera’s. Ik wil graag voordat ik op vakantie ga een nieuwe camera aanschaffen. Ik was steeds aan het kijken bij digitale spiegelreflexcamera’s. En kwam uit op bijv een Canon 80D of een Nikon d7200. Nu was ik gisteren in een fotozaak in Tilburg en daar probeerde de verkoper mij een systeemcamera te verkopen van Sony, een alpha 7 Mark II. De omschakeling ging me even te snel, vandaar dat ik er (nog) niet ben ingestapt. Het voordeel was de fullframe, compacter voor onderweg en de snelheid(?).Nu weet ik het helemaal niet meer. Ik snapte de stap naar een compactere camera wel. Je kunt er ook verschillende lenzen opdraaien. Maar ja dan ineens Sony. Wel heel innovatief schijnt. Wat wil ik er vooral mee doen: ik houd van portretfotografie in bijv een mooie omgeving (kán natuur zijn maar ook een ‘armoedige omgeving’) met mooie lichtinval. Heb al eens een trouwreportage mogen maken wat ik geweldig leuk vond om te doen (en natuurlijk best spannend). Verder zou ik me willen verdiepen in natuur- en sportfotografie.Kun jij me verder helpen? Wat is verstandig in mijn geval? En welke lens(lenzen) beveel je mij aan?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 Jun 2018

Gabriëlle,Met Sony systeemcamera's is op zichzelf niks mis. Alleen ik raad dus vaak C anon/Nikon spiegelreflex aan om de genoemde redenen. De lenzen zijn snel duur voor de systeemcamera, zeker de lichtsterke. 2e hands bijna niks te krijgen. Geen interessante lenzen van Tamron of Sigma. Dus je bent er niet met alleen de camera. Ik ken ook je ervaring niet maar als je niet ervaren bent ga je niet de mogelijkheden van fullframe benutten. Het is ook moeilijker te bedienen want de mogelijkheden zijn uitgebreid. Voordelige is de 50 mm f/1.8 lens, zie mijn E-book Ontdek de Creatieve Lens. Later bijv. een 70-200 mm f/2.8 lens en/of lichtsterke 24-70 mm 2.8 lens. Peperduur voor de systeemcamera. Je kan beginnen met een zoomlens tot bijv. 300 mm. Bijv. Nikon 70-300 Af-P. Zie mijn artikel over Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">Nikon telelenzen. Eigenlijk vind ik de camera;s die je noemt ook niet echt voor een beginner. Het zijn semi-pro's. Het verschil wordt echt gemaakt door jou zelf hoor, wat je kan met de camera, hoe je kijkt. De vakantiefoto's worden daar beter van. Investeer in ook je ontwikkeling. Ik vind dat je met Canon/Nikon DSLR veilig zit en op termijn enorm veel geld kan besparen op lenzen, vooral 2e hands. Dat deed ik zelf. Duizenden euro's stak in mijn zak.

Djimmer
Door

Djimmer

op 30 Jul 2018

Hallo,Ik ben mij een beetje aan het oriënteren op camera gebied. Ik zou graag een spiegelreflex camera willen kopen, alleen weet ik niet zo goed waar ik moet beginnen. Op je website staat een duidelijk verhaal over Canon en Nikon, maar ook daar is weer veel keus in. Ik ben al wel eens met fotografie bezig geweest, maar wel echt op basis niveau, geschikte hoeken vinden en dat soort dingen. Qua instellingen veranderen ben ik nooit ver gekomen. Aangezien ik aardig groot ben en grote handen heb houd ik wel van een robuuste camera, hij moet vooral niet te klein zijn, haha! Dingen die ik fotografeer zijn gebouwen en natuur, zowel overdag al in het donker. Mijn budget ligt tussen de 500-600 Euro. Heb jij misschien wat tips voor mij?Mvg, Djimmer

E. Mulder
Door

E. Mulder

op 15 Aug 2018

Dag Joris,Ik heb je bouwstenen gelezen en heb hier veel aan gehad. Het klopt inderdaad dat je voor een sony bijna geen betaalbare tweedehands lenssen kunt aanschaffen. Welk toestel zou jij adviseren wanneer ik met een groothoeklens interieurs wil fotograferen?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Aug 2018

Instapmodel Canon of Nikon. Bijv. 1300/2000D/4000D (maakt niet uit) of Nikon D3400. Dit in combinatie met een groothoeklens, zoals voor Canon: de Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM of voor Nikon bijv. de Sigmalens Sigma" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-sigma-lens-voor-spiegelreflexcamera/">Sigma F 10-20mm f/3.5 EX DC HSM Nikon. Als je meer ambitie hebt en ook in wat moeilijkere lichtsituaties goede belichting wil krijgen van interieur (bijv. fel licht dat door ruiten schijnt), kan je de Nikon D5300 met HDR-functie nemen.

Dominique
Door

Dominique

op 26 Aug 2018

Op dit moment fotografeer ik met een Sony A5000 + kitlens + Sony E mount Lens 55-210mm f4.5-6.3. Echter twijfel ik of ik de overstap naar spiegelreflex zou moeten maken ipv systeemcamera. Ik vind het lastig om zelf alle pro's en con's tegenover elkaar te zetten. Ik gebruik de camera nu vooral nog prive rondom landschappen / portretten / gelegenheden als verjaardagen en feesten. Zouden jullie adviseren eerst nog verder mijn systeemcamera te benutten of toch rond te kijken naar een spiegelreflex?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 26 Aug 2018

De camera is qua prestaties op zich prima en er zijn veel belangrijkere dingen, zoals kijken en camerabeheersing. Zelf vind ik het ontbreken van een zoeker niet fijn. Het hangt vooral ook van je fotografie af of er genoeg betaalbare lenzen zijn voor je camera. Qua lenzen voor je toekomst ben je eerder goedkoper uit met een spiegelreflexcamera. Bijv. om binnen de verjaardagen en feesten te fotograferen, die lenzen zijn snel duur en zeker bij een systeemcamera is dat vaak extra duur. Als je niet tegen problemen aanloopt kan je gewoon dit blijven gebruiken. Wil je een andere lens en is die heel duur dan kan je op dat moment nog overwegen om toch over te gaan naar spiegelreflex van Canon/Nikon. Of als je toch graag een zoeker wil.

Susanne
Door

Susanne

op 31 Aug 2018

Ik twijfel tussen een Nikon d3400 en Nikon d 5300.in de winkel hebben ze het erover dat de 5300 meer bonuspunten heeft. Zijn 11 voldoende Canon 750 d heeft er 18, we hebben totaal geen ervaring met zo een camera. . En dan is er nog een aanbieding v an canon d 1300 . Deze heeft 9 focus punten. Doe ik een miskoop met een beginnerscamera ? Zoals nikon d 3400

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 Sep 2018

Nee, een beginnerscamera raad ik je juist aan. D3400 is prima.

Susanne
Door

Susanne

op 31 Aug 2018

Is het heel belangrijk hoeveel focus punten een camera heeft,onze zoon heeft de canon EOS 750 d , wij denken als beginner aan Nikon d3400 of 5300.nikon omdat het het een hulpprogramma zou hebben. Heb jhr hier ook echt wsst aan

Joris-Dijkema
Eelco
Door

Eelco

op 27 Sep 2018

Waar moet ik vooral op letten bij de aanschaf van een tweede hands canon? Overweeg de canon Eos 5 2 te kopen via MP. Is deze camera ook idd beter dan de Eos 70d? Doel hiermee op het feit dat de 5d , fulltime frame is

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 Sep 2018

Hi Eelco,Bekijk even mijn artikel over Tweedehands" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/tweedehands-camera-kopen/">Tweedehands camera's kopen. En hoeveel" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/hoeveel-clicks-heeft-mijn-camera/">hoeveel clicks heeft mijn camera? .Je vraag welke beter is, is wat algemeen. Het gaat er ook om wat je vooral fotografeert en of dit bijvoorbeeld veel binnen is of buiten. De 5D Mark II is fullframe en is zeker in situaties van erg weinig licht qua beeldkwaliteit beter. Alleen de 70D is bijv. weer sneller voor dieren- of sportfotografie (safari enz). De 5d Mark II is minder snel, voor statische onderwerpen is de beeldkwaliteit wel wat hoger maar de camera is minder modern.

Pascalle Sloep
Door

Pascalle Sloep

op 05 Oct 2018

Hi, voor mijn werk ga ik aan de slag met portret - product en website fotografie. Ik ben zoekende welke camera/lenzen ik daar het beste voor kan gebruiken. Wat zou je adviseren?

Joris-Dijkema
Petra
Door

Petra

op 12 Oct 2018

Hallo Joris, Op dit moment fotografeer ik met een coolpix p900 van Nikon. Op zich een hele fijne camera met 83 optimale zoom. Een paar weken geleden ben ik met camera gevallen en is de lens van binnen gescheurd. Nu ben ik aan het kijken naar een spiegelreflex camera van nikon. Mijn vraag is wat voor lens komt dan in de buurt van 83 optimale zoom van de p900? Met vriendelijke groet van Petra

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 Oct 2018

Hallo Petra,Goede vraag, ik kan niet precies vertellen hoeveel milimeter bij een spiegelreflexcamera hetzelfde is als 83x zoom bij je Nikon P900. Tamron heeft wel een 18-400 mm lens die goed is, dat is nog uit de hand te doen maar het kan ook zo zijn dat het minder bereik is dan met je Nikon P900, en het is wel duurder.

Wendy
Door

Wendy

op 12 Dec 2018

Hallo, ik wil een 2de hands canon 750D kopen voor mijn opleiding vooral om interieurs en huizen te fotograveren. incl met 3 accu's, originele lader en originele nek strap. All-round: Canon EF-S 18-135 STM IS inclusief zonnekap en UV filter Groothoek: Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM inclusief zonnekap Portretten Sigma 30mm F1.4 EX DC HSM inclusief zonnekap en UV filter Voldoet bovenstaande? vr gr Wendy

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Dec 2018

Hi Wendy,Leuk. De set is zeker geschikt. De Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM is voor je interieur belangrijker dan de Sigma 30mm F1.4 EX DC HSM. Met een Yongnuo 50 mm lens f/1.8 voor Nikon (nieuw 80 euro) kan je wat meer afstand houden. Die Sigma is niet per se een must wat mij betreft. Succes!

Metteke
Door

Metteke

op 08 Feb 2019

Hallo Joris, Ik ben op zoek naar een spiegelreflex camera waar Ik ook mee (binnen) kan filmen. Net in een winkel geweest, hij rade mij een camera aan met losse lens. Maar had niets nieuws staan alleen 2e hands. Nu weet ik nog niet wat ik.het beste kan kopen... Mvg Metteke

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Feb 2019

Hi Metteke,Met heel veel camera's is te filmen. De Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">Canon EOS 800D heeft voor video ingebouwde beeldstabilisatie, waardoor je uit de hand minder schokkerige video's maakt. Verder vermeld je niet wat je wil filmen en wat je budget is. Je zou eerst de kitlens gewoon kunnen proberen (die 18-55 mm die bij de camera zit) en dan later een andere lens kopen als je merkt wat je mist.

Barbara
Door

Barbara

op 13 Mar 2019

Hallo Joris,Ik ga een nieuwe camera kopen. Mijn oude heeft geen bijzondere lenzen dus ik kan opnieuw beginnen. Ik twijfel erg tussen een spiegelreflex of een systeemcamera. Wat ik wil is best wel divers; kunstzinnige stilleven fotografie (binnen), macro en dan vooral bloemen en insecten en portret (binnen) en landschap. Ik wil in ieder geval een full frame. Ook qua objectieven is veel te kiezen. Wat is de allerbeste lens voor stilleven?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 15 Mar 2019

Hi Barbara,Ik denk dat je met een spiegelreflexcamera qua lenzen goedkoper uit kan zijn en ook meer keuze hebt voor macrolenzen. Veel mensen hebben wat mij betreft geen fullframe camera nodig maar het kan natuurlijk wel, ik ken je niveau ook niet. Voor stillevens kan je op een lage ISO werken en een statief, dat zijn prestatie van cropcamera's trouwens ook heel goed. Bij fullframe kan je denken aan een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-camera-kopen/">Canon EOS 6D Mark II.Qua lens is denk ik een zoomlens voor stillevens wel handig en met name lichtsterkte voor de achtergrondonscherpte, je kan denken aan een 24-70 mm f/2.8 lens, deze is er ook van bijv. Tamron of Sigma. De Canon (type II) is wel erg duur. Voor macro, zie mijn artikel Beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-macrolens/">Beste Canon macrolens.Voor portret is een 24-70 mm f/2.8 ook goed te gebruiken als je iets inzoomt. Goedkoop maar ook erg mooi is een 50 mm f/1.8 STM.

Barbara
Door

Barbara

op 22 Nov 2019

Dank je wel

vranken
Door

vranken

op 26 Mar 2019

nog nooit van sony gehoord zeker ?? bvb de a68 met zijn 79 autofocuspunten, 15 kruispunten ,24,2 mp maar vergelijk vooral de kleurechtheid onder moeilijke omst. genomen foto's ! en video opn. heb zelf de 3 grote mogen vergelijken bleef overtuigend bij de sony 'hangen' en bedenk ook dat de vele en dure reclame jij betaald ,maar ja als je dat merk er maar op hebt staan ,lees de reviews lees lees lees !

Jan
Door

Jan

op 02 Apr 2019

Hallo Joris Ik ben nog aan het uitzoeken welke camera ik moet gaan kopen en welke lens dan voor mij geschikt is om meeste beginnen Er komt zoveel voorbij dat het steeds lastiger wordt om te kiezen ben wel zover om te zeggen dat het ws een Nikon wordt de d5300 of De D5600 maar verder ???

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Apr 2019

Hi Jan,Kiezen is erg moeilijk inderdaad. De Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-spiegelreflexcamera/">Nikon D5300 of D5600 zijn goede camera's. De D5300 biedt de beste prijs/kwaliteitverhouding vind ik.De lens hangt af van wat je vooral wil fotograferen qua onderwerp en of dit ook veel binnen is of buiten. Mischien kan je wat meer info geven? Dan kan ik beter adviseren.Verder kan je bijvoorbeeld kijken naar dit artikel: Welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">Welke betaalbare zoomlens voor Nikon?

Deborah
Door

Deborah

op 25 May 2019

Hoi Joris, Ik ben een beginnend fotograaf. Ik ben op zoek naar een body en lens. Ik wil voornamelijk portretten gaan maken, maar daarnaast ook mooie foto's op vakantie e.d. kunnen maken. Mijn budget ligt rond de €600. Heb je tips voor mij waar ik op moet letten?Groetjes, Deborah

Joris-Dijkema
Sophie
Door

Sophie

op 08 Sep 2019

Beste, bedankt voor de tips. Ik zoek een camera om de kindjes mee te fotograferen. Dus snelheid troef :) wat kan je aanraden?

Joris-Dijkema
Jaap
Door

Jaap

op 26 Nov 2019

Dag Joris bedankt voor je tips. Ik blijf het nog wel een moeilijke keuze vinden. Ik ga van een compact over naar een spiegelreflex. mn omdat ik wat meer kwaliteit wil van portretten (bv kinderen) echter ik zal de camera ook random gebruiken. Op onderstaande typen valt mijn keuze op (gezien mijn budget) kun jij mij advieseren welke camera ik het beste zou kunnen kopen. Het gaat mij hoofdzakelijk alleen om de combi lens en body. Canon EOS 2000D +EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II Nikon D3500 DSLR Zwart + AF-P 18-55mm f/3.5-5G VRVriendelijke groeten,

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 26 Nov 2019

Ik had al gereageerd op je vraag elders:De lens is heel bepalend. Zondermeer een Canon EF 50 mm f/1.8 nemen (al je Canon kiest) want die maakt het verschil voor portretten. Zie ook portretfoto's" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/resultaten-cursisten-kinderen-portret/">portretfoto's van cursisten, sommige met die lens gemaakt. De Canon EOS 2000D met de 50 mm lens zou ik nemen. Canon is ook wat intuïtiever qua menu’s. nikon D3500 met een Yongnuo 50 mm f/1.8 kan ook, maar met Canon kan je lenzen lenen en menu is makkelijker.

Marsiska Hermse
Door

Marsiska Hermse

op 09 Nov 2020

Hallo Joris, Op dit moment heb ik een Canon EOS 350D met een standaard 18-55 lens, een Canon 75-300 lens en een losse Sigma EF-530 DGST flitser. Ik na over een nieuw toestel omdat deze inmiddels zo'n 14 jaar oud is en er steeds problemen zijn met stof in de zoeker. (niet op de foto's) verder doet hij het nog prima al zijn de specs tegenwoordig toch wel heel anders. Ik zoek weer een Canon (zodat ik de 75-300 lens en de flitser hopelijk weer kan gebruiken. Voor mij is een kantelbaar scherm eigenlijk wel een must.. (ik fotografeer o.a. graag paddenstoelen en kan vanwege een kunstknie niet makkelijk op de grond gaan liggen :-)) ik fotografeer verder graag natuur, onze 2 dolle labradoodles, de zeilwedstrijden van onze zoon en zijn capriolen op de trampoline en het freerun parcours. Ik ben nu wel begonnen met manueel instellen op mijn huidige camera zodat ik het grondbeginselen straks wel door heb.

Joris-Dijkema
Tineke
Door

Tineke

op 29 Apr 2021

Dag Joris, Alvast erg bedankt voor jouw mooie ebook! Ik ben momenteel al grafisch vormgever in bijberoep en wil daar graag fotografie aan toevoegen. Ik ben op dit moment nog een volledige leek. Ik heb op dit moment ook geen fototoestel (meer), Ik wou jou even vragen wat dus een geschikt fototoestel zou zijn voor mij en welke lenzen ik daarbij best aanschaf. Ik kijk graag ook 2dehands, om de prijs te drukken. Ik zou me vooral richten op fotografie binnen en buiten van mensen. Landschappen eventueel ook. Budget: max 1000€ Groeten en alvast bedankt!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 30 Apr 2021

Hallo Tineke,Dank je wel.Leuk dat je grafisch vormgever bent geworden, ik heb ook je facebookpagina gezien :)Ik zou voor spiegelreflex gaan ivm de vaak hogere kosten van een systeemcamera (en ook de lenzen ervan). Ook de tweedehands markt voor spiegelreflex is veel beter. Bijvoorbeeld Canon EOS 250D (een weinig gebruikte 2e hands 200D of 60D kan bijvoorbeeld ook). Het gaat toch echt vooral om wat jij kan. Qua lens zou ik de Canon 50mm f/1.8 STM nemen. Voor ruim 100 euro is dat heel mooi voor portret met wazige achtergrond en ook voor eventuele "sfeerbeelden" voor bijv. je site, blogs enz. Landschappen zijn heel mooi, houd ik ook erg van. Daarbij kan je starten met de kitlens van 18-55mm en je kan altijd nog eens een wat langere zoomlens nemen of een groothoeklens (bijv. 10-18mm groothoeklens).

Reactie plaatsen