Canon EOS 250D review
In april 2019 kwam de Canon EOS 250D op de markt, een instapmodel spiegelreflexcamera met een APS-C sensor. De DSLR (Digital Single Lens Reflex) staat ook bekend als de Canon EOS Rebel SL3. In Japan heeft de Canon EOS 250D weer een andere naam, namelijk: EOS Kiss X10. De Canon EOS 250D is de opvolger van de Canon EOS 200D (ook wel Canon EOS Rebel SL2 of EOS Kiss X9), die in 2017 werd geïntroduceerd. In deze review bespreek ik de verschillen tussen de Canon EOS 250D en zijn voorganger. Ik belicht de belangrijkste eigenschappen van de EOS 250D en beschrijf wat reviewers zeggen over de Canon spiegelreflexcamera. Tot slot zal ik de voor- en nadelen van de DSLR voor je op een rijtje zetten. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Canon (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Verschillen tussen Canon EOS 200D en Canon EOS 250D

Veel van de eigenschappen van de Canon EOS 250D zijn gelijk aan die van zijn voorganger. Toch zijn er ook een aantal verschillen te benoemen.

– De Canon EOS 200D had NFC, voor snelle connectiviteit met geschikte apparaten;
– Beperkte batterijduur van de EOS 200D, met een volle accu kon je 650 foto’s in JPEG-formaat maken;
– De Canon EOS 200D is 4 gram lichter dan de Canon EOS 250D. Dit is een niet noemswaardig verschil.

Belangrijkste eigenschappen van de Canon EOS 250D

Prijs
Momenteel betaal je voor de Canon EOS 250D (body) 512 euro. Wil je de spiegelreflexcamera met een Canon 18-55mm IS STM kitlens? Dat kost je, op het moment van schrijven, 559 euro.

Megapixels en sensor
De Canon EOS 250D heeft 24.1 megapixels en een Dual Pixel CMOS APS-C sensor (net als zijn voorganger).

Snelheid
Net zoals de Canon EOS 200D, heeft de Canon EOS 250D een maximale snelheid van 5fps (5 beelden per seconde) bij continu-opnamen.

Autofocus
De Canon spiegelreflexcamera heeft 9 autofocuspunten (AF-punten) als je fotografeert met de zoeker. Bij gebruik van LiveView heb je ineens de beschikking over 3975 AF-punten. Vanwege AF-lock kun je je autofocus ‘vastzetten’. Druk hiervoor de ontspanknop half in bij enkelvoudige opnamen. Of druk op AF-aan.

Gezichtsdetectie en Eye-AF
In LiveView kan de Canon DSLR gezichten herkennen en kun je gebruikmaken van Eye-AF, waardoor je kunt scherpstellen op de ogen van je model.

Bouw
De Canon EOS 250D heeft een magnesiumlegering behuizing. Bovenop de DSLR zit een programmakeuzewiel. Om de camera in- en uit te schakelen, moet je een schakelaar overhalen. Aan de achterkant van de spiegelreflexcamera zit een knop om de autofocus te bedienen en de belichting en/of autofocus te vergrendelen. Naast de zoeker bevindt zich een knop om over te schakelen naar LiveView. Het diafragma bedien je door op een knopje te drukken. De spiegelreflexcamera heeft geen weathersealing en is niet schokbestendig.

Lenzen
De Canon EOS 250D is geschikt voor EF-S en EF lenzen. Dat is dezelfde lensvatting als zijn voorganger uit 2017.

Hotshoe
Zowel een ingebouwde flitser als een hotshoe (flitsschoen). Als je een externe flitser aansluit, heb je meer controle over bijvoorbeeld de flitssterkte.

Bracketing
Hiermee kun je in één keer (drie) opnamen maken met verschillende belichting. In een bewerkingsprogramma kun je later deze beelden samenvoegen tot één foto, zodat je uiteindelijk een goed belicht onderwerp hebt. Dit is handig bij lastige lichtomstandigheden.

ISO
De ISO heeft een bereik van 100-25600 en is uitbreidbaar tot 51200. Hoge ISO-waarden leiden meestal tot ruis en gebruik je alleen in extreem slecht verlichte ruimtes. Vanwege auto-ISO kun je de camera ook zelf de ISO-waarden laten instellen.

Connectiviteit
De spiegelreflexcamera heeft Wi-Fi, Bluetooth, HDMI (mini type C) en een mini-USB aansluiting (2.0).

Optische zoeker
De DSLR heeft een optische zoeker met een pentaspiegel. Dat was te verwachten bij een instapmodel. Pentaspiegels zijn kleiner en wat minder helder dan pentaprisma’s.

LCD-scherm
Een 3 inch (7,5 centimeter) kantelbaar LCD-scherm met touchscreen. De resolutie van het scherm is 1.040.000 pixels.

Bestandsformaat
Je kunt fotograferen in JPEG (fijn/normaal), RAW, C-RAW (speciaal voor Canon ontwikkeld) en RAW+JPEG.

Beeldstabilisatie
Canon heeft ervoor gekozen om geen beeldstabilisatie in te bouwen in de DSLR. Je bent dus afhankelijk van de (optische) stabilisatie van je lens.

Gewicht
Het gewicht van de spiegelreflexcamera (inclusief geheugenkaart en accu) is 449 gram. Dit is relatief licht.

Batterij
De DSLR heeft een Li-Ion batterij (LP-E17) van 1040 mAh. De lader (LC-E17E) is inbegrepen. Met een volledig opgeladen accu kun je ongeveer 1070 foto’s maken (met de optische zoeker), bij LiveView zijn dit ongeveer 320 foto’s.

Buffer
Je buffer is het tijdelijke geheugen van je camera. Foto’s worden hier even opgeslagen voordat ze worden verplaatst naar het geheugenkaartje. Canon laat weten dat je onbeperkt in JPEG-formaat kunt fotograferen tot je geheugenkaart vol is. Bij RAW-foto’s is de buffer 10 en in C-RAW kun je 37 foto’s maken voordat je camera trager wordt. Gebruik dus C-RAW voor actiefoto’s of JPEG, want bij RAW (hoogste kwaliteit) is de buffer na 2 seconden vol.

Geheugenkaarten
De Canon EOS 250D is geschikt voor SDHC en SDXC geheugenkaarten, met een maximale snelheid van 104 MB per seconde. Dit soort kaarten worden ook UHS-1 kaarten genoemd.

Oplaadtijd
Volgens de website van Canon duurt het 2 uur om de camera volledig op te laden.

Sfeerfoto van cursist Ellen van het Nederend…

Prestaties

Bouw
Expertreviews.co.uk schrijft dat de Canon EOS 250D een kleine, lichte DSLR is. “Zelfs zo licht dat Canon durft te beweren dat dit ’s werelds lichtste spiegelreflexcamera is met een uitklapbaar scherm.” Over de grip zegt de reviewer: “De grip aan de rechterkant is prettig en de camera voelt in balans.” Ze zijn niet alleen maar positief over de spiegelreflexcamera. “Het is een beetje vreemd dat de autofocus en belichtingsvergrendeling net boven elkaar zitten.” Ze vinden het een gemiste kans dat er geen sneltoetsen zijn om single focus of continu-opnamen te selecteren. Ze stippen nog wel even aan dat de camera een zeer handig menu heeft voor beginners.

Trustedreviews.com merkt op dat de bouw niet veel verschilt van de EOS 200D. Ze vinden het handig dat de meeste (draai)knopjes aan de rechterkant zitten, zodat je de camera met één hand kunt bedienen. “De meeste instellingen (zoals de witbalans) regel je met de Q-knop.” Ze vinden de Guided User Interface handig voor beginners: je ziet dan uitleg op het scherm over de meest gebruikte instellingen.

Photographyblog.com vergelijkt de Canon EOS 250D met de EOS 100D: “Exact even zwaar en even groot als de Canon EOS 100D (Digital Rebel SL1).” Ook de greep is hetzelfde. “Drie vingers op de ‘handgreep’, pink onder de camera om hem in balans te houden.” “De camera voelt stevig aan voor een instapmodel”, zegt Photographyblog.com verder. En ze vinden het handig dat je een foto kunt maken door op het scherm te drukken.

Beeldkwaliteit
Photographyblog.com zegt dat je in JPEG-formaat goede foto’s maakt bij een ISO van 100-1600. “Er treedt ruis op vanaf ISO 3200.” Expertreview.co.uk is het hier niet helemaal mee eens: “Bij ISO 1600 ontstaat er wat ruis, maar niet heel storend.” Ze zeggen dat er tot en met een ISO-waarde van 800 niet veel verschil te zien is. Trustedreviews.com houdt het kort: “De camera lijkt dezelfde processor te gebruiken als zijn voorganger, dus de beeldkwaliteit komt ook overeen.”

Autofocus
Digitalcameraworld.com laat weten dat de 5fps en 9 AF-punten niet voldoende zijn voor sportfotografie en snel bewegende onderwerpen. De autofocus in LiveView voelt sneller. “Voor dagelijks gebruik is de camera prima”, aldus digitalcameraworld.com. Techradar.com vindt het een beetje teleurstellend dat de AF hetzelfde is als dat van de Rebel SL2 (Canon EOS 200D). “Het is lastig scherpstellen als het onderwerp dichtbij is.” In LiveView kun je scherpstellen door op het scherm te tikken, schrijft de site.

Bensguide (Youtube) zegt dat de autofocus snel is, zoals je kunt verwachten van Canon. De meeste foto’s waren scherp. Bensguide zegt zelfs “dat dit waarschijnlijk de beste AF op de markt is vanwege Dual Pixel Focus”.

Optische zoeker
Dpreview.com benoemt de voordelen van de optische zoeker: “Handleiding op het scherm, instellingen aanpassen en dan de zoeker naar je oog brengen om foto’s te maken, spiegelloze camera’s (zoals de Canon M50) hebben deze functie niet.” Ze vinden het scherm een beetje klein en donker, maar zeggen dat de zoeker weinig accu verbruikt. Ze vinden het wel jammer dat je de belichting niet kunt zien. Digitalcameraworld.com zegt dat de zoeker iets kleiner is dan gemiddeld, omdat er gebruik wordt gemaakt van een goedkopere pentaspiegel. Ze noemen de optische zoeker “helder en scherp. De AF-punten zijn duidelijk te zien”. Thecamerastoretv (Youtube) zegt dat de zoeker voelt alsof je door een verrekijker kijkt. “Je ziet geen belichting.”

Touchscreen
Thecamerastoretv (Youtube) meldt dat het touchscreen snel reageert en goed helder is. Kenrockwell.com schrijft dat er geen coating op het scherm zit tegen vingerafdrukken of om reflectie te voorkomen. Verder zegt Kenrockwell.com: “De helderheid is alleen handmatig aan te passen.” Trustedreviews.com zegt dat het scherm niet de hoogste resolutie op de markt is, “maar dat kun je verwachten bij deze prijs”. Ze zijn vrij positief over het scherm: “Duidelijk en helder om foto’s terug te kijken en om in LiveView te gebruiken.”

Voordelen Canon EOS 250D op een rij

– Klein en compact;
– Lichtgewicht;
– LiveView;
– Goede beeldkwaliteit;
– Veel keuze uit lenzen (op dit moment 324 lenzen verkrijgbaar) en goede tweedehands markt; veel beter dan bij systeemcamera‘s;
– Goede batterijduur;
– Automatische sensorreiniging (voorkomt stof op de sensor).

Nadelen Canon EOS 250D op een rij

– Verouderd systeem met 9 AF-punten;
– Verschilt niet veel van zijn voorganger;
– Geen beeldstabilisatie (zit wel in de kitlens);
– Geen weathersealing;
– 1 kaartslot;
– Om geheugenkaart te wisselen, moet je het klepje van de accu openen;
– Vrij kleine optische zoeker;
– Niet oplaadbaar via USB;
– Geen RAW-bestanden bewerken in het toestel.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen voor Canon


Stel onderaan je vragen over de Canon EOS 250D

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronvermelding
Voor de reviews heb ik naast foto’s en ervaringen van cursisten gebruikgemaakt van de volgende websites: expertreviews.co.uk, trustedreviews.com, photographyblog.com, digitalcameraworld.com, techradar.com, bensguide en thecamerastoretv (beide Youtube.com), dpreview.com en kenrockwell.com.

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Miss Ellie
Door

Miss Ellie

op 09 Aug 2020

Ik vind wel dat u moet vermelden dat de Canon EOS 250D, 2000D, 4000D een gecastreerde hotshoe hebben, die alleen nog werkt met de betere flitsers van Canon. Ik zou deze dus nooit kopen.

Elma
Door

Elma

op 01 Feb 2021

Hoi Joris, Ik heb al jouw indrukwekkende informatie bestudeerd. Op het laatst ben ik confused en de weg kwijt. Mijn wens is het kopen van een systeemcamera (licht en snel) met cropsensor (door extra zoom) ... voor het maken van foto's van bewegende objecten. Verder ben ik fan van een simpele bediening, bv dat ik alleen de iso hoe aan te passen Budget tot 1.400,- Het liefst fotografeer ik zonder dat iemand het door heeft. Dus geen grote lens. Hopelijk heb je een idee? Hoor graag!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Feb 2021

Hi Elma, het is vaak lastig kiezen. en de site is groot en dan is het alsnog vaak moeilijk kiezen. Dat snap ik. Ik raad je een Sony systeemcamera aan. Bijv. de A6100" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/sony-a6100-a6400-a6600/">A6100 of A6400. Die hebben goede tracking bij beweging. Verder zul je toch moeten weten wat je moet doen met je camera. Dus een goede basis is belangrijk, de foto's komen niet helemaal vanzelf. Wil je meer leren hoe je omgaat met je camera, bekijk dan mijn VIP" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">VIP Programma eens. Zie ook beste betaalbare" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-lens-sony-systeemcamera/">betaalbare lens voor Sony

Yvonne
Door

Yvonne

op 16 May 2021

Beste Joris, Ik ben op zoek naar een camera. Wat adviseer je dan voor een beginnend fotograaf. Welk merk, type , systeem- of spiegel?

Joris-Dijkema
denise voogt
Door

denise voogt

op 05 Sep 2021

hoi Joris, je schrijft dat De Canon EOS 250D is geschikt voor SDHC en SDXC geheugenkaarten, met een maximale snelheid van 104 MB per seconde, wat bedoel je dan met 104 mb per seconde is de lees of de schrijf snelheid??? groetjes denise

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 13 Sep 2021

Schrijfsnelheid hangt ook af van USB verbinding. Dit is wat mij betreft niet het relevantste bij zo'n camera

Iris
Door

Iris

op 12 Mar 2022

Hoi Joris, Allereerst bedankt voor deze fijne en eerlijke pagina over camera's. Ik was van plan de canon 250D te kopen tot ik jou pagina tegen kwam en las dat deze camera in de optische zoeker geen belichting weergeeft. Nu las ik wel dat dit wel via LiveView kan. Klopt dit? Ik heb zelf nu een compact camera die lichtgevoelig is. Super mooi, alleen mis ik soms het inzoomen en het kunnen wisselen van lenzen. Ik fotografeer het liefst in de natuur en vind het prettig aan de 250D dat je van lenzen kan wisselen, een hogere ISO waarde heeft waardoor je goed kan spelen met je belichting, een goede grip heeft en wat lichter is dan de andere spiegelreflexcamera. Ik fotografeer al een tijd in de autofocus stand en ben dit najaar begonnen met in Manual schieten. Ik vind het prettig aan mijn compact camera dat je de belichting ziet veranderen als je hem aan het instellen bent. Dus toen ik las dat dit niet op de 250D zit, begon ik te twijfelen. Weet jij toevallig of er een andere camera is die wel voldoet aan de bovenstaande eisen en ook via de optische zoeker de belichting weergeeft, of is het een kwestie van kiezen en delen? Ik hoor graag je reactie! met vriendelijke groet en een fijn weekend, Iris

Reactie plaatsen