Canon EOS 90D of 80D: Belangrijke Verschillen | 100% onafhankelijk
arrow_drop_up arrow_drop_down

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de Canon EOS 90D en 80D? In dit artikel bespreek ik deze en ontdek je meer over de Canon 90D.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen :). Er staan al 2750+ reacties op het blog.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het Boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met de systeemcamera, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over systeemcamera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor de systeemcamera (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Zie hier de introductievideo van de Canon EOS 90D afkomstig van Canonrumors.com

Canon EOS 90D

Canon EOS 90D

Dit is de opvolger van de hierboven besproken populaire Canon EOS 80D. De 90D werd aangekondigd samen met de Canon EOS M6 Mark II systeemcamera.

Belangrijke eigenschappen

 • 32,5 megapixel APS-C sensor
 • 10 foto’s per seconde bij continu-opnamen
 • Buffer van 25 foto’s (Compressed RAW + JPEG)
 • Nieuwe sensor (Digic 8)
 • Joystick aan de achterkant van de body voor selectie van autofocuspunten (45 stuks, net als bij de 80D. Alleen kruislingsgevoelige autofocuspunten)
 • Nieuwe 220.000 pixel metering sensor met mogelijkheid van gezichtsherkenning in de zoeker. “Intelligent Tracking and Recognition (iTR AF).
 • Verbeterde liveview. De dual pixels beslaan bijna 100% van het beeld (verticaal) en 88% van het beeld horizontaal. Hierbij worden meer dan 5000 punten gebruikt waaruit je kan kiezen of 143 automatische velden als je dit automatisch door de camera laat regelen.
 • Mogelijkheid van Eye AF (oogherkenning) in liveview.
 • Verbeterde werking ontspanknop
 • ISO 100-25.600 (uitbreidbaar tot 51.200)
 • Compressed RAW optie
 • Verbeterde prestaties van de batterij, zo’n 30% langer mee met 1 oplaadbeurt
 • Batterygrip van de 70D en 80D is compatible
 • 4k video 30 fps, 1020/120p slowmotion video

Verder heeft de 90D net als de 80D ook:

 • Touchscreen voor extra gebruiksgemak
 • “AF-microadjustment”. In de camera is de scherpstelling verfijnd af te stellen (per lens) als de autofocus niet helemaal precies zou functioneren (bij backfocus en frontfocus problemen).
 • ‘Weathersealed’. Naden die beter afgedicht zijn tegen nattigheid en stof. Toch raad ik een regenhoes aan bij heftig weer.
 • HDR-functie om situaties van moeilijk licht beter aan te kunnen. Beter belichte foto’s zonder fotobewerkingsprogramma
 • Automatische bracketingfunctie om beelden met een verschillende belichting snel achter elkaar te maken.
 • NFC, moderne connectiemogelijkheden
 • Mogelijkheid voor timelapse opnamen
 • Poort voor externe microfoon

Canon EOS 80D of 90D: belangrijke verschillen

De sensor biedt een mooie verbetering in hoeveelheid megapixels. Dit is vooral interessant als je foto’s later wil bijsnijden (croppen), bijvoorbeeld omdat je lengte tekort kwam in je lenzen. Denk aan wildlife en sportfotografie en zeker vogelfotografie.

10 foto’s per seconde is een verbetering ten opzichte van de 8 foto’s per seconde die de 80D presteerde. Meer kans op het juiste moment, de Canon EOS 7D Mark II (topmodel sportcamera met APS-C cropsensor) maakt ook 10 beelden per seconde. Echter de autofocus is uitgebreider en de buffer van de 7D Mark II is ook groter.

De buffer van de 90D is niet erg groot. Met 25 foto’s als buffer voor Compressed RAW en JPEG ben je met 10 foto’s per seconde dus in 2,5 seconden door je buffer heen en dan ben je tijdelijk uitgeschakeld (dit heb ik overigens niet zelf getest, maar wees extra aandachtig op de buffer). De camera moet dan de foto’s verwerken voor je door kan fotograferen. Dit lijkt de beperkende factor voor sportfotografen voor de 90D. De buffer van de Nikon D7500 en Nikon D500 is groter.

De joystick is prettig om snel je autofocuspunten te selecteren. Dit is verbeterd gebruiksgemak en we zien het ook op de duurdere modellen.

De autofocus is in de optische zoeker met 45 autofocuspunten hetzelfde als de 80D, dit is wat teleurstellend. Mogelijk wil Canon op die manier de nog serieuzere actiefotograaf een duurder model laten kopen. Verder is de autofocustechnologie zeker wel verbeterd, gezichtsherkenning en Eye AF zijn moderner. Wel lijkt Sony op dit gebied nog steeds marktleider te zijn.

Op de video specificaties ga ik hier niet in omdat deze site vooral gericht is op fotografie.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek voor de spiegelreflexcamera downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met je spiegelreflexcamera
 • Duidelijke uitleg over spiegelreflex met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor spiegelreflex, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat voor spiegelreflex: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen? 

Volg mijn persoonlijke begeleidingstraject >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, persoonlijke fotofeedback op je eigen niveau, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over camera’s


Stel onderaan je vragen of krijg gratis, persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
 • Als je dit artikel en mijn persoonlijke advies waardevol vindt voor jezelf en voor anderen, dan waardeer ik het als dit artikel wil delen met de knoppen hieronder.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van de gratis E-books De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie en Ontdek de Creatieve lens die meer dan 15.000 keer zijn gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Nancy

Door

Nancy

op 17 September 2019

Ik heb op dit moment een canon 700d en een canon 6d. Ik fotografeer vooral dieren en modellen. Voor dieren en macro heeft mijn 700d vaak de voorkeur door de cropfactor en door het scherm, maar de prestatie op het gebied van iso is wel echt een minpunt. Liever gebruik ik mijn canon 6d maar een groot nadeel vind ik dat het geen touchscreen heeft en de camera is erg traag. Het liefst wil ik vooral een snellere camera met touchscreen. Mijn oog is gevallen op de canon 90d maar twijfel over de iso in vergelijking met mijn canon 6d. Sommige raden de canon 6d mark 2 aan maar de 90d is weer veel sneller. Spiegelloos vind ik ook super mooi, maar een nadeel vind ik het vervangen van lenzen dus wil ik deze overstap nog niet maken. Er zijn wel oplossingen maar vind dat niet top, dus die beslissing schuif ik nog even op. Wat kan ik beter doen de 6d mark 2 of de canon 90d?

Reactie plaatsen

Cookies