Canon EOS 90D of 80D: verschillen

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de Canon EOS 90D en 80D? In dit artikel bespreek ik deze en ontdek je meer over de Canon 90D, inclusief een Video Handleiding van 30+ minuten over de 90D!

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen :). Er staan al 4000+ reacties op het blog.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Canon te Downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Canon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over Canon camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Canon (Maak prachtige creatieve onscherpe achtergronden – betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Canon EOS 90D

Canon EOS 90D

Dit is de opvolger van de hierboven besproken populaire Canon EOS 80D. De 90D werd aangekondigd samen met de Canon EOS M6 Mark II systeemcamera.

Belangrijke eigenschappen

 • 32,5 megapixel APS-C sensor
 • 10 foto’s per seconde bij continu-opnamen
 • Buffer van 25 foto’s (Compressed RAW + JPEG)
 • Nieuwe sensor (Digic 8)
 • Joystick aan de achterkant van de body voor selectie van autofocuspunten (45 stuks, net als bij de 80D. Alleen kruislingsgevoelige autofocuspunten)
 • Nieuwe 220.000 pixel metering sensor met mogelijkheid van gezichtsherkenning in de zoeker. “Intelligent Tracking and Recognition (iTR AF).
 • Verbeterde liveview. De dual pixels beslaan bijna 100% van het beeld (verticaal) en 88% van het beeld horizontaal. Hierbij worden meer dan 5000 punten gebruikt waaruit je kan kiezen of 143 automatische velden als je dit automatisch door de camera laat regelen.
 • Mogelijkheid van Eye AF (oogherkenning) in liveview.
 • Verbeterde werking ontspanknop
 • ISO 100-25.600 (uitbreidbaar tot 51.200)
 • Compressed RAW optie
 • Verbeterde prestaties van de batterij, zo’n 30% langer mee met 1 oplaadbeurt
 • Batterygrip van de 70D en 80D is compatible
 • 4k video 30 fps, 1020/120p slowmotion video

Verder heeft de 90D net als de 80D ook:

 • Touchscreen voor extra gebruiksgemak
 • “AF-microadjustment”. In de camera is de scherpstelling verfijnd af te stellen (per lens) als de autofocus niet helemaal precies zou functioneren (bij backfocus en frontfocus problemen).
 • ‘Weathersealed’. Naden die beter afgedicht zijn tegen nattigheid en stof. Toch raad ik een regenhoes aan bij heftig weer.
 • HDR-functie om situaties van moeilijk licht beter aan te kunnen. Beter belichte foto’s zonder fotobewerkingsprogramma
 • Automatische bracketingfunctie om beelden met een verschillende belichting snel achter elkaar te maken.
 • NFC, moderne connectiemogelijkheden
 • Mogelijkheid voor timelapse opnamen
 • Poort voor externe microfoon

Canon EOS 80D of 90D: belangrijke verschillen

De sensor biedt een mooie verbetering in hoeveelheid megapixels. Dit is vooral interessant als je foto’s later wil bijsnijden (croppen), bijvoorbeeld omdat je lengte tekort kwam in je lenzen. Denk aan wildlife en sportfotografie en zeker vogelfotografie.

10 foto’s per seconde is een verbetering ten opzichte van de 8 foto’s per seconde die de 80D presteerde. Meer kans op het juiste moment, de Canon EOS 7D Mark II (topmodel sportcamera met APS-C cropsensor) maakt ook 10 beelden per seconde. Echter de autofocus is uitgebreider en de buffer van de 7D Mark II is ook groter.

De buffer van de 90D is niet erg groot. Met 25 foto’s als buffer voor Compressed RAW en JPEG ben je met 10 foto’s per seconde dus in 2,5 seconden door je buffer heen en dan ben je tijdelijk uitgeschakeld (dit heb ik overigens niet zelf getest, maar wees extra aandachtig op de buffer). De camera moet dan de foto’s verwerken voor je door kan fotograferen. Dit lijkt de beperkende factor voor sportfotografen voor de 90D. De buffer van de Nikon D7500 en Nikon D500 is groter.

De joystick is prettig om snel je autofocuspunten te selecteren. Dit is verbeterd gebruiksgemak en we zien het ook op de duurdere modellen.

De autofocus is in de optische zoeker met 45 autofocuspunten hetzelfde als de 80D, dit is wat teleurstellend. Mogelijk wil Canon op die manier de nog serieuzere actiefotograaf een duurder model laten kopen. Verder is de autofocustechnologie zeker wel verbeterd, gezichtsherkenning en Eye AF zijn moderner. Wel lijkt Sony op dit gebied nog steeds marktleider te zijn.

Op de video specificaties ga ik hier niet in omdat deze site vooral gericht is op fotografie.


Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Canon & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek voor Canon Downloaden >>(klik op het geel) 

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Canon
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Canon, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat voor Canon: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen. En inclusief een 30 minuten Camera Handleiding Video specifiek voor de Canon EOS 90D.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over camera’s


Stel onderaan je vragen of krijg gratis, persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
 • Als je dit artikel en mijn persoonlijke advies waardevol vindt voor jezelf en voor anderen, dan waardeer ik het als dit artikel wil delen met de knoppen hieronder.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Nancy
Door

Nancy

op 17 Sep 2019

Ik heb op dit moment een canon 700d en een canon 6d. Ik fotografeer vooral dieren en modellen. Voor dieren en macro heeft mijn 700d vaak de voorkeur door de cropfactor en door het scherm, maar de prestatie op het gebied van iso is wel echt een minpunt. Liever gebruik ik mijn canon 6d maar een groot nadeel vind ik dat het geen touchscreen heeft en de camera is erg traag. Het liefst wil ik vooral een snellere camera met touchscreen. Mijn oog is gevallen op de canon 90d maar twijfel over de iso in vergelijking met mijn canon 6d. Sommige raden de canon 6d mark 2 aan maar de 90d is weer veel sneller. Spiegelloos vind ik ook super mooi, maar een nadeel vind ik het vervangen van lenzen dus wil ik deze overstap nog niet maken. Er zijn wel oplossingen maar vind dat niet top, dus die beslissing schuif ik nog even op. Wat kan ik beter doen de 6d mark 2 of de canon 90d?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 24 Sep 2019

Hi Nancy, door mijn trip van 14 t/m 22 september een wat latere reactie. Voor dieren vind ik de Canon EOS 90D over het algemeen geschikter door de cropfactor en snelheid, maar in echt lastige lichtsituaties is een fullframe wel beter. Het blijft toch het een of het ander. de 90D is natuurlijk wel veel beter qua ISO dan de 700D. Nieuwer en van een andere categorie.

DL
Door

DL

op 30 Sep 2019

Dag Joris,Ik gebruik de Canon 6D M2 bij de Sigma 150-600 MM F6.3. De cropfactor bij een APS-C zou toch wel vaak meegenomen zijn, als het wild vrij ver van me aanwezig is. De Canon 7D M2 of de nieuwe 90D zouden wellicht iets voor mij zijn. Wat zou jouw advies in deze zijn en wellicht heb je nog wel andere overwegingen. Ik ga niet over 1 nacht ijs hoor. Ik fotografeer veelal 's morgens vroeg, waarbij een de ISO soms omhoog moet.Alvast bedankt voor je reactie.Groet

Ed
Door

Ed

op 30 Sep 2019

Hallo DL, Kijk eens op https://www.imaging-resource.com/cameras/canon/7d-mark-ii/vs/canon/90d/ voor een spec's vergelijk. Check dan de prijs. De 7d is best een stuk goedkoper momenteel. De 90d zal nog wel zakken zoals gebruikelijk. Als je het geld niet een issue is zou ik voor de 90D gaan zodat je meer pixels hebt om de uitsnede later te verbeteren. Je zou ook kunnen kijken naar een tweede hands 7D MII.Bedankt voor je stuk Joris ;-) Grt Ed

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 Oct 2019

Dank je Ed, ik heb net op DL gereageerd en belangrijke verschillen tussen de Canon 90D en 7D Mark II beschreven.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 Oct 2019

Hi DL,De cropfactor is bij wild zeker vaak gunstig. De Canon EOS 90D is duidelijk een stuk moderner dan de 7D Mark II. Je kan de 90D ook zien als een opvolger van zowel de Canon EOS 80D als de 7D Mark II. Er zal geen 7D Mark III komen.De Canon EOS 90D heeft o.a. de volgende voordelen in vergelijking met de Canon EOS 7D Mark II.11 foto's per seconde in plaats van 10 Kantelbaar LCD-scherm Touchscreen Wifi Hogere ISO Betere ISO prestaties 33 megapixels ipv 20. Dat is meer dan 60% meer, dus ook meer croppen is mogelijk bij wild. Batterij gaat volgens Canon 2x zo lang mee Gewicht is meer dan 200 gram lager 4k video vs full HD Bluetooth Op afstand ontspannen met smartphone Snellere geheugenkaarten ondersteund, UHS-II (sneller legen buffer) 27 autofocuspunten overhouden met een converter op F/8 en 1 autofocuspunt bij 7D Mark II7D Mark II heeft wel wat meer autofocuspunten, ingebouwde GPS en 2 geheugenslots.Ik zou nu geen 7D Mark II meer kopen. De 80D was op bepaalde punten ook al moderner dan de 7D Mark II

Bennie Zandbergen.
Door

Bennie Zandbergen.

op 11 Oct 2019

goede morgen Joris ik ben van plan om een canon 90 D te kopen ik heb nu een 700D maar ik lees en hoor dat er wat adertjes onder het gras zijn ik mag graag filmen naast het fotograferen er wordt over 24 frames gepraat en over de crop kan ik er goed mee filmen en foto's maken. En ik vind de EOS R van canon ook een toestel om over na te denken kun je mij daar wat raad geven ik lees veel en hoor veel maar deskundig advies zou ik op prijs stellen. vr gr Bennie

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Oct 2019

Hi Bennie, dank je dat je het op het blog hebt gezet. De Canon EOS 90D is zeker een mooie camera. Je kan er goede foto's en video's mee maken. De 90D heeft t.o.v. de Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-canon-systeemcamera/">Canon EOS R het voordeel van o.a. de cropfactor (verlengt je lenzen met 1.6x) en is sneller. Meer foto's per seconden. Dus voor beweging beter. De buffer" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/buffer-camera/">buffer is niet heel sterk, maar al met al vind ik de 90D zeker wel een goede opvolger. De EOS R is wat mij betreft interessant als je veel op hoge ISO moet werken en minder lensbereik nodig hebt. Veel mensen hebben fullframe niet nodig. Lenzen zijn ook belangrijker.

bennie zandbergen
Door

bennie zandbergen

op 16 Oct 2019

Hoi Joris bedankt voor het advies alweer een stukje verder met mijn zoek tocht naar de de goede camera. ik denk wel sterk over Canon R maar daar passen alleen de EF lensen op als ik denk aan de toekomst denk ik hier langer mee te kunnen. vr gr Bennie

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 18 Oct 2019

Hi Bennie, dat kan ook. De EOS R is een goede camera, wel minder gericht op actiefotografie. En je mist wel de lengte die de cropfactor je biedt

Alice Boer
Door

Alice Boer

op 27 Nov 2019

Hoi Joris, ik twijfel nog tussen de 80D en de 90D. Ik ben hobbyfotograaf en wil me in de toekomst meer richten op videografie. Wat zou jij adviseren?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Nov 2019

De 90D heeft 4K video, de 80D niet. Misschien is dat belangrijk voor je. De 80D is ook altijd goed geweest voor video. Ik ben zelf minder een echte kenner met video, hoewel ik het wel doe voor de website. Als je het kan betalen, de 90D maar belangrijker is natuurlijk wat je zelf kan, hoe je kijkt enz. Investeer ook in jezelf. Binnenkort komt een hele video over de menu;s van de 90D, een half uur lang. Als je inschrijft op de nieuwsbrief, dan blijf je op de hoogte.

Monique Heesakkers
Door

Monique Heesakkers

op 31 Dec 2019

Dag Joris,Ik ga binnenkort naar Lapland, Rovaniemi om mijn dochter op te zoeken die daar gaat studeren. Ze vertrekt 6 januari.Ik ben nu in het bezit van de Canon 1300D, Maar waarschijnlijk ga ik de canon 90 D of 80 D aanschaffen voor die trip. Heb jij een tip voor mij welke lens ik daarbij het beste kan aanschaffen om het noorderlicht te fotograferen? Iedereen zegt nm wat anders…. En dan nog maar hopen dat ik het te zien krijg. ☺Ik wens je in elk geval een fijne jaarwisseling, en wil je ook graag bedanken voor je gezellige blogs en foto’s. Altijd leerzaam en leuk om te lezen.Groetjes Monique Heesakkers

Joris-Dijkema
Monique Heesakkers
Door

Monique Heesakkers

op 01 Jan 2020

Hi Joris,Dank voor je reactie. Ik ben aan t vergelijken. Ik kom er zo zeker uit. Dank voor je hulp

Jacques Klarenbeek
Door

Jacques Klarenbeek

op 30 Jul 2020

Dag Joris, onder meer door het lezen van jou artikel, ben ik in mei 2020 overgestapt, van een Canon EOS 70D, naar een Canon EOS 90D. Ik gebruik daarbij als standaardlens de : Canon EF 24-105mm f/4.0 L iS II USM. Mij valt echter op dat de foto's in RAW iets meer ruis te zien geven, Kennelijk heeft Canon, zelf dit probleem onderkent, want de foto's in Jpeg, geven nagenoeg geen ruis ik denk dat het dan software matig, in de camera opgelost wordt.. De ruis in de Raw foto's, laat zich makkelijk corrigeren in LrC. dus dat is geen probleem. Mijn vraag aan jou is, denk je dat er iets met mijn camera is, of word de ruis veroorzaakt, door het groot aantal megapixels op een crop-sensor? Alvast vriendelijk dank voor je aandacht.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 30 Jul 2020

Bij JPEG kan er ruisonderdrukking plaatsvinden in de camera. Bij RAW niet. Dit kan het verklaren. Ik heb zelf overigens ook meer ruis bij mijn camera met veel megapixels dan bij mijn camera met minder megapixels. Een goed programma om ruis te verwijderen en toch scherpte te behouden is Topaz Denoise AI. Beter dan Lightroom het kan. Ik denk niet dat er wat mis is met je camera. Ook zie je al snel ruis als je flink inzoomt op de camera. Heb ik ook met mijn fullframe camera's.

Bert
Door

Bert

op 27 Oct 2020

Hallo Joris, Bedankt voor je heldere vergelijk. Ik heb momenteel een EOS 80D en ik ben al een tijdje op zoek waar ik de "AF-microadjustment" kan uitvoeren. Op YouTube zie ik bij de verschillende camera's een paars menu waar deze feature is ondergebracht. Mijn camera met de meest recente firmware (vandaag nog weer eens ge-updatet) beschikt niet over een "paars" menu. Heb jij hier voor wellicht een verklaring?? Ik hoor het graag van je, Bedankt!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 27 Oct 2020

Hi Bert, misschien bij "aangepast bediening" in het menu. Het is wat lastig als ik geen camera voor mijn neus heb

Alfons Rutten
Door

Alfons Rutten

op 22 Dec 2020

Hi Joris, Ik oriënteer me momenteel op de aanschaf van een spiegelreflexcamera. Zoals ik gisteren al van je heb geleerd is de oriëntatie op goede lenzen eigenlijk van een groter belang. De camera die bij mij in beeld is, is de Canon D90. Ik ben beginnend (amateur)fotograaf en vraag me af met welke lenzen ik het best kan starten. Mijn interesse gaat uit naar sportfotografie (voetbal) en natuur/dieren fotografie. Zelf zit ik te denken aan de Canonlenzen EF-S 18-55mm 4.0-5.6 en voor fotografie op meer afstand, de Canonlens EF-S 55-250 mm F/4.0-5.6. Wat vind je van die keuze of moet ik naar andere lenzen kijken? met vriendelijke groet, Alfons Rutten

Joris-Dijkema
John Kleijn
Door

John Kleijn

op 23 Jan 2022

Hoi Joris, ik ben in bezit van een canon 80D. maar ik wil nu stapje hoger op met de camera en wil graag naar Full frame. ik fotografeer zelf veel buiten en dan vogels ook vliegend en sportfotografie (voetbal) en macrofotografie. Maar gezien de 6D en de 7D al wat verouderd zijn is dit geen optie. dus een logische stap is dan de canon R6 maar deze is vrij prijzig vind ik ook gezien de lenzen. maar ik heb wel voor over maar is het dan echt een verbetering t.p.v. de 90D om die te gaan nemen want deze is ook weer een stapje hoger dan de 80D. wat is jou advies hier in. hoor graag van jou Gr, john Kleijn.

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 26 Jan 2022

Hi John, de 90D is wel een stapje hoger dan de 80D. Alleen het is geen fullframe zoals jij aangaf te willen. Qua fullframe wordt het prijzig, ook bij spiegelreflex. 2e hands is wel een optie natuurlijk, bijv. 5DMark IV of een 6D Mark II. Zijn niet supersnel voor actiefotografie of vogels. De R6 is qua lenzen wel prijzig. R6 is qua autofocus wel een verbetering, dit is bij systeemcamera beter om onderwerpen te volgen.

sjonny van kempen
Door

sjonny van kempen

op 21 Aug 2022

Hallo .Ik heb een canon 80d met goede lenzen ,maar ik wil overgaan op de canon 90d body .Passen mijn huidige lenzen er nog op ?

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 25 Aug 2022

Hi Sjonny, in principe wel maar als je een heel oude lens hebt is er misschien een kleine kans dat die minder compatible zou kunnen zijn met de nieuwere 90D. Verder krijg je meer megapixels met een 90D, dit kan bij een iets mindere lens soms ook resultaten in iets minder scherpte. De lensvatting is wel hetzelfde.

Reactie plaatsen