Beste spiegelreflexcamera 2024

Wat is de beste spiegelreflexcamera voor jou? Welke kies je? Welke heeft nu de beste prijs/kwaliteitverhouding? Er zijn zoveel verschillende toestellen dat mensen vaak door de bomen het bos niet meer zien en maar moeilijk tot een keuze komen. Een probleem is ook vaak dat het heel moeilijk is om aan objectieve adviezen te komen. In dit artikel zet ik de beste spiegelreflexcamera’s op een rij zodat je beter weet welke camera bij jou past en een dure miskoop voorkomt. Adviezen baseer ik op eigen ervaringen en op basis van van 3,5 jaar fulltime ervaring als fotografie docent (3 tot 4 groepen per week). Door die ervaring heb ik met telkens met eigen ogen gezien wat mensen prettig vonden en wat niet.


Fijn om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels.

Ontvang ook gratis persoonlijk aankoopadvies op maat. 3300+ reacties op het blog 🙂

spiegelreflexcamera landschapsfotografie


Gratis Download.




Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het Boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor de Spiegelreflexcamera te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met de spiegelreflexcamera, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor spiegelreflex (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen voor spiegelreflex en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoudsopgave


Beste spiegelreflexcamera voor beginners?

Ben je een beginner, weet je nog weinig van fotografie, fotografeer je nog op de automatische stand? Bekijk mijn artikel dat specifiek gaat over de Beste spiegelreflexcamera voor beginners. Ook hier geef ik totaal onafhankelijk advies.

Belangrijk, dit artikel gaat over “De beste spiegelreflexcamera”. Het gaat er natuurlijk om wat de beste spiegelreflexcamera voor JOU is. Koop een camera die past bij jouw niveau. Als je onervaren bent, helpt een (semi)professionele camera je niet. Sterker nog, de bediening is lastiger voor je.

Het belangrijkste is 1) dat jij je camera leert instellen & hoe jij kijkt, 2) je lenzen en 3) je camera. Je ziet dat de camera dus het minst belangrijke is van de 3 :).  Wil je beter fotograferen? Investeer dan in jezelf (leer omgaan met je camera en goed kijken) en in je lenzen. Steek dus nooit al je geld in een camera. Uit een duurdere camera rollen niet vanzelf geweldige foto’s.

Veel mensen zijn geneigd om wel het grootste deel van hun budget te besteden aan een camera. Gevolg is dat ze niet weten wat ze ermee moeten, dat ze niet een extra lens hebben waarmee ze veel meer mogelijkheden zouden hebben en dat de resultaten tegenvallen. Een geweldige lens voor veel mensen met een spiegelreflexcamera is wat ik noem “De Creatieve Lens” Download gratis mijn E-book vol tips & Ontdek De Creatieve Lens voor Spiegelreflex >>(klik op het geel). Geen verkoop van deze lens (100% onafhankelijk advies). Je ontvangt ook de 10 onmisbare stappen voor krachtige fotografie.

Lofoten Winter Noorwegen Landschap

Selfie van mij in Noorwegen, winters Lofoten… Prachtig daar… 

Spiegelreflexcamera, systeemcamera of compactcamera

Voor ik concrete camera’s ga bespreken eerst even wat algemene informtie. Er zijn grofweg 3 soorten camera’s. De spiegelreflexcamera (DSLR), de systeemcamera en de compactcamera.

Heel kort:

  • Bij een spiegelreflexcamera kijk je door je zoeker naar je onderwerp. Via de spiegel in de camera zie je ‘de echte wereld’ in je zoeker. De spiegelreflexcamera is nog steeds de meest gebruikte camera, zo’n 80% van mijn cursisten gebruikt deze. Dit is niet zozeer een oordeel (dat dit per se de beste camera zou zijn, maar dit zijn de feiten).
  • Bij een systeemcamera ontbreekt de spiegel. Als je door de zoeker kijkt zie je niet ‘de echte wereld’ maar een elektronisch beeld. Systeemcamera’s zijn vaak wat kleiner en compacter. Gemiddeld zijn ze sneller dan een spiegelreflexcamera (aantal foto’s per seconde; dit geldt zeker ook voor de beginnersmodellen) maar het aanbod qua lenzen is een stuk minder, dit laatste wordt wel steeds groter. Ook zijn lenzen gemiddeld duurder.
  • Zowel bij een spiegelreflexcamera als bij een systeemcamera kan je lenzen wisselen, dit geeft de mogelijkheid om echt die lens te gebruiken dir bij jouw fotografie het beste past.
  • Een compactcamera is een camera waarmee je geen lens kan wisselen. Vaak wordt deze gebruikt door mensen die liever ook geen lens willen wisselen en ook niet te veel gewicht mee willen zeulen. Een uitgebreide compactcamera (met grotere zoomlens erop) wordt ook wel een bridgecamera genoemd omdat het een ‘brug’ zou zijn tussen de compactcamera en de spiegelreflexcamera.

Natuur en vogelfotografie met Canon 100-400 mm II

2,35 meter door de lucht…. Wat een machtige beesten…

Spiegelreflexcamera of systeemcamera?

Dit artikel gaat over de beste spiegelreflexcamera’s van dit moment.

Een andere discussie is of je nu een spiegelreflexcamera of juist een systeemcamera wil kopen. Bekijk hiervoor mijn artikel Spiegelreflexcamera of systeemcamera? Daar ga ik hier uitgebreid op in en dan begrijp je beter wanneer je voor welke camera kan kiezen (blijft ook persoonlijk).


Eigenschappen spiegelreflexcamera 

Voor ik concrete spiegelreflexcamera’s ga bespreken wil ik een aantal eigenschappen noemen waarop je kan letten bij de aanschaf van een spiegelreflexcamera.

Spiegelreflexcamera’s hebben natuurlijk bepaalde eigenschappen, zo kun je ze ook met elkaar vergelijken. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

Aantal megapixels

Hier heb je waarschijnlijk wel eens van gehoord. Bijvoorbeeld 18 megapixels of 24 enz. Dit is helemaal niet zo belangrijk. Moderne camera’s hebben allemaal heel veel megapixels, vaak veel meer dan nodig. Met 12 megapixels zou je nog een grote afdruk kunnen laten maken. Staar je hier dus niet blind op. Dat is al meteen een zorg minder 😉

Dit is helemaal niet zo belangrijk.

Gebruiksvriendelijkheid van menu’s of knoppen

Dit is wel belangrijk. Uiteindelijk wil je graag dat de bediening te begrijpen is en prettig verloopt. Het lastige is dat veel mensen dit van tevoren niet weten en achteraf pas kunnen zeggen of de camera wel of niet prettig is. Vaak na een tijd pas, dus de camera kan je dan niet meer terugbrengen.

De gebruiksvriendelijkheid van een spiegelreflexcamera is in het algemeen beter dan die van een compactcamera. Bij een compactcamera moet je vaker het menu induiken om instellingen te veranderen en dat is in de praktijk trager en kan wat frustratie geven.

Heel algemeen vind ik de Canon spiegelreflexcamera’s qua menu eenvoudiger dan de Nikon spiegelreflexcamera’s. Ben je nog onervaren en ben je iemand die de camera’s al snel wat ingewikkeld en overweldigend vindt, dan is de Canon spiegelreflexcamera qua menu gemakkelijker.

Hiermee zeg ik niet dat Canon in het algemeen beter is dan Nikon 😉

In het algemeen geldt dat hoe uitgebreider de camera, hoe meer knoppen. Voor een (semi)professional is dit vaak fijn. Die weet precies wat hij moet doen. Alleen voor een onervaren persoon zijn meer knoppen alleen maar moeilijker.

Grootte van sensor: “crop” of “frullframe”

In een camera zit een sensor. Die heeft het fotorolletje vervangen. Die sensor heeft een bepaalde grootte en dat heeft ook gevolgen.

De professionele modellen hebben een grotere sensor, dit heeft ook wel fullframe sensor. De andere modellen hebben heel vaak een “cropsensor” (APS-C). Dit is een wat kleinere sensor.

Voordeel van een “cropsensor” is dat je met je lenzen “gratis” meer bereik krijgt. Een 200 mm lens gedraagt zich op een spiegelreflexcamera met “cropsensor” anders dan op een spiegelreflexcamera met een “fullframe” sensor. Op een “fullframe” is 200 mm ook echt 200 mm. Op een “cropsensor” is 200 mm bij Nikon 200 x 1,5 = 300 mm (1,5 is de zogeheten cropfactor, sorry voor dit technische geneuzel). Op een Canon “cropsensor” is 200 mm:: 200 x 1,6 = 320 mm. Dit is bijvoorbeeld een voordeel bij fotografie van wildlife, dieren, vogels of sport. Daar heb je bijna altijd te korte lenzen voor.

Voordeel van een fullframe sensor is onder meer dat de beeldkwaliteit wat hoger is en dan met name bij weinig licht (op hoge ISO-waarde). Nadeel is de prijs.

De meeste mensen hebben véél meer aan goed leren fotograferen, investeren in lenzen dan aan een fullframe camera. Er is uitstekend de fotograferen met een spiegelreflexcamera met “cropsensor” (geen fullframe dus).’

Landschapsfotografie met spiegelreflexcamera

Wat een winters landschap in Noorwegen, genieten van het allerlaatste licht…

Scherpstellen: kwaliteit van autofocussysteem

Spiegelreflexcamera’s hebben allemaal een autofocussysteem om snel scherp te stellen. Dit is snel en precies als je weet wat je moet doen.

In de automatische stand is dit niet optimaal. Foto’s kunnen scherp worden op de verkeerde plaats en dan heb je schade aan je foto.

De kwaliteit van het autofocussysteem is voor normale huis-tuin-en-keuken-fotografie in orde bij de spiegelreflexcamera’s. Ook de beginnersmodellen, don’t worry.

Ook met beginnersmodellen kan je trouwens foto’s mee maken van bewegende onderwerpen.

Als je heel veel sport, wildlife of andere dieren of bewegende onderwerpen wil fotograferen, dan kan je baat hebben bij een camera daarvoor een wat beter scherpstelsysteem heeft. Het dan niet alleen om het aantal scherpstelpunten maar ook om de kwaliteit ervan (hoeveel zijn er kruislingsgevoelig; “crosstype AF-points” in het Engels. Zo’n camera kan bewegende onderwerpen wat beter volgen bij het scherpstellen.

Grootte & gewicht

In het algemeen is het zo dat de beginnersmodellen wat kleiner en lichter zijn dan de semi-professionele modellen of professionele. Systeemcamera’s zijn gemiddeld nog wat kleiner en lichter. Voor sommige mensen is dit een reden om voor een systeemcamera te gaan.

Het is heel persoonlijk wat mensen licht of zwaar vinden. Tip, ervaar dit zelf eens. Houd het in je handen.

Bouwkwaliteit & weathersealing

Hoe degelijk is de behuizing van de camera. Is dit kunststof of magnesium? Dat laatste is sterker en kan meer hebben qua klappen of stoten.

Voor sommige fotografen is het ook belangrijk dat een camera naden heeft die beter zijn afgedicht tegen nattigheid of stof. Denk aan landschapsfotografie in sneeuwbuien, onverwachte regen, aan de kust.

Nadeel is dat een weathersealed spiegelreflexcamera per definitie vrij duur is. Dit begint pas bij semi-professionele modellen. Pentax is hierop een uitzondering.

Snelheid: hoeveel foto’s per seconde?

Dit wordt ook wel uitgedrukt in “fps” (frames per second).

Is fotografie van bewegende onderwerpen echt jouw ding en ben je wat fanatieker? Dan heb je met een snellere camera meer kans op het juiste moment. Sommige dingen zijn niet goed te ‘timen’. Of een dier of sporter net de mooiste houding heeft bijvoorbeeld.

Bij een spiegelreflexcamera begint de snelheid tegenwoordig bij 3 foto’s per seconde en dit kan oplopen tot bijvoorbeeld 14 foto’s per seconde bij een topmodel. Bij een systeemcamera kunnen beginnersmodellen al veel sneller zijn dan bij spiegelreflexcamera’s. Dit komt door het ontbreken van de spiegel.

snelheid spiegelreflexcamera

De systeemcamera weet snelheid en betaalbaarheid veel beter te combineren dan de spiegelreflexcamera.

Heb je een klein budget en wil je vooral veel actie fotograferen, bekijk dan mijn artikel Beste systeemcamera zeker.

Liveview

Kan je live op je LCD-scherm zien wat je aan het fotograferen bent? Normaal gesproken heb je dit als je uit de hand fotografeert niet nodig. Je kijkt dan door je zoeker. Je ziet dan beter wat je fotografeert en bij zonlicht zie je ook nog prima.

Liveview wordt met name gebruikt vanaf een statief. Alle moderne spiegelreflexcamera’s hebben liveview, dit is al jaren zo. Alleen camera’s van bijvoorbeeld meer dan 10 jaar oud hebben dit soms niet.

Video

Spiegelreflexcamera’s worden ook wel gebruikt voor video. Ik moet toegeven dat ik geen videograaf ben,  dit is dus minder mijn gebied. Ik film zelf ook wel met een spiegelreflexcamera maar ik noem mezelf geen specialist op dat gebied.

Bij video-eigenschappen kan je denken aan de resolutie:

4k of Full HD, de mogelijkheden voor slowmotion video, de mogelijkheden voor aansluiting van een externe microfoon (de interne van de camera is niet zo best), een kantelbaar LCD-scherm als je jezelf wil filmen, de scherpstelling bij bewegende onderwerpen voor video.

HDR & bracketing: functies voor moeilijke lichtsituaties

Dit wordt met name gebruikt bij landschapsfotografie en ook wel eens bij nachtfotografie van steden of interieur- of vastgoedfotografie. In het kort, onze ogen kunnen een groot verschil tussen een lichte lucht en een donker land (bij landschapsfotografie) prima zien. We zien zowel details in de lucht als in het land. De camera kan dit veel minder, met als gevolg dat OFWEL de lucht OFWEL het land goed is belicht. Functies als HDR & bracketing kunnen helpen een resultaat te bereiken dat je met je ogen zag. Er worden kort gezegd meerdere foto’s achter elkaar gemaakt met een verschillende belichting. Bij HDR worden die foto’s direct in de camera samengevoegd tot 1 foto (een eindproduct). Voor een echte beginner is een HDR-functie het makkelijkste want dan heb je geen fotobewerking nodig. Bij bracketing (letterlijk betekent dit ‘trapje’) moeten de foto’s met een verschillende belichting later worden samengevoegd in een fotobewerkingsprogramma.  Het voordeel is dat je dan zelf de baas bent over hoe de foto wordt samengevoegd.

Fotoreis Schotland IsleofSkye1200 2

Schotland… wat een zonsopkomst had ik… De klim in het donker ’s ochtends vroeg met de hoofdlamp op was het helemaal waard!

Wifi, andere connectiemogelijkheden & GPS

Dit heeft geen invloed op de foto zelf. Het is een stukje gemak. Heb je nog snoeren nodig of niet? Dan heb ik het over functies als Wifi, NFC of bluetooth. Eerlijk gezegd is dit voor mijzelf niet zo belangrijk.

GPS is met name op reis wel eens handig, want je kan later (ook jaren later) nog zien waar jij een bepaalde foto in het buitenland maakte. Mogelijk wil je de fanatieke fotograaf daar dan nog eens terug.


Welk merk spiegelreflexcamera kopen? Nikon, Canon of Sony?

Over het algemeen raad ik veel mensen die een spiegelreflexcamera willen kopen een Nikon of Canon spiegelreflexcamera aan. De redenen vind je in dit artikel: waarom ik vaak een Nikon of Canon spiegelreflexcamera aanraad zonder dat de camera’s zelf beter zijn 

In het kort komt het erop neer dat je een enorme keuze hebt als het gaat om lenzen (ook van andere merken zoals Tamron & Sigma), tweedehands (kan je veel geld besparen) en ook qua accessoires is het een voordeel. Je koopt namelijk ook makkelijk een voordelige flitser voor een Canon of Nikon spiegelreflexcamera.

Sony richt zich al een tijd op systeemcamera’s in plaats van op de spiegelreflexcamera’s. Dat wil niet zeggen dat de bestaande spiegelreflexcamera’s van Sony niet goed zouden zijn, maar er zullen minder lens voor worden ontwikkeld. Sony is een andere weg ingeslagen, die van de systeemcamera.

In het artikel dat je nu leest wordt het zo tijd om de concrete camera’s te gaan bespreken en je te adviseren.

Belangrijk advies: houd budget over voor lenzen en je ontwikkeling. Met een duurdere camera en meer functies ga je niet beter fotograferen. Het gaat om leren kijken & je camera kunnen instellen.


Beste spiegelreflexcamera tot ongeveer 650 euro 

Hierna bespreek ik de beste spiegelreflexcamera’s tot ongeveer 650 euro. Hierbij is prijs/kwaliteitverhouding ook belangrijk. Aanbod komen Nikon D3500, Nikon D5300, Nikon D5600 en Canon EOS 200D en 800D.


Nikon D3500

Nikon D3500

Download Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon >>(klik op het geel) en ontvang onafhankelijk aankoopadvies

De Nikon D3500 is het nieuwste instapmodel van Nikon uit de 3000-serie en kwam rond september 2018 op de markt. De 3000-serie is qua prijs de meest toegankelijke serie. De D3500 is de opvolger van de populaire D3400. Daarvoor was de Nikon D3300 ook erg populair trouwens.

Belangrijke eigenschappen:

  • 24 megapixels cropsensor(De D3400 en D3300 hadden dit ook al)
  • ISO-bereik van 100-25.600 (dit zegt wat over de kwaliteit van de foto’s bij weinig licht)
  • 11 autofocuspunten (scherpstelpunten; zelfde als bij D3400 en D3300).
  • Vast LCD-scherm (niet kantelbaar). De resolutie is 923k pixels, gewoon een goed scherm.
  • 5 foto’s per seconde bij continu-opnamen.
  • Videoresolutie van 1920 x 1280.
  • De D3500 is iets lichter dan de D3400
  • De camera is ietsje kleiner: 124 x 97 x 70 mm vs 124 x 98 x 75.5 mm bij de D3400
  • Gewicht: 365 gram. Bij D3400 395 gram. Verwaasloosbaar verschil
  • De batterij zou volgens Nikon ongeveer 30% langer meegaan, 1550 foto’s. Dat is behoorlijk veel.
  • Ingebouw flitser
  • Smartphone remote control
  • Bedieningsknoppen zijn naar rechts verplaatst (zie foto hieronder), ze zijn daar samengebracht zodat je dit met één hand kan doen voor meer gebruiksgemak.
  • De grip (hoe de camera in de hand ligt) zou iets anders zijn, wat dieper ligt de camera in je hand.
  • Guide mode. Intructies op de camera over hoe je verschillende effecten bereikt zoals onscherpe achtergrond of beweging in je foto’s. Dit is mooi om een camera te verkopen, maar ik merk dat mensen alsnog niet weten wat ze moeten doen. Het geeft je geen basis.
  • Video in 1080 pixel resolutie met een framerate van 60fps.
  • Bluetooth
  • SnapBridge app (foto’s tot 2 megapixels sturen naar je smartphone).
  • Prijs:429 euro (alleen de body). De prijs kan wisselen. Zie hier de huidige prijs van de Nikon D3500 op kieskeurig.nl 

Nikon D3500 achterkant

Opmerkingen

  • De Nikon D3500 is een prima instapmodel voor wie begint. Verschil met de instapmodellen van Canon (zoals de Canon EOS 4000D, 2000D en 1300D) zijn onder meer deze. De Nikon D3500 maakt 5 foto’s per seconde, de Canon 4000D, 2000D en 1300D maken 3 foto’s per seconde. Bij actiefotografie, dieren, vogels, kinderen die spelen, sport heb je met de Nikon D3500 (of D3400/D3300) meer kans op het juiste moment.
  • De prestaties bij minder licht (bedoeld wordt: bij hogere ISO) zijn van Nikon wat beter dan bij Canon. Dit betekent niet dat Canon niet goed is (ik ben zelf Canon gebruiker), maar puur kijkend naar de prestaties als je bijvoorbeeld veel binnen zou fotograferen is de Nikon wat beter.
  • De Nikon 3000-serie beschikt niet over HDR of bracketing. Dit doet Nikon bewust, zodat je daarvoor aangewezen bent op de camera’s van de 5000-serie, zoals de Nikon D5300 of D5600.
  • De D3400 verschilt niet veel van de D3500, deze is dus ook nog prima te gebruiken. Ook als je die bijvoorbeeld gunstig van iemand kan overnemen.

BELANGRIJK, bekijk hieronder even wat ik over de D5300 schrijf, zonde als je dit zou missen 🙂

Voor een uitgebreidere vergelijking van de beste camera voor een beginner, zie mijn artikel Beste spiegelreflexcamera voor de beginner


Nikon D5300 spiegelreflexcamera

Nikon D5300


De Nikon D5300 is iets ouder dan de D3500 maar het is wel een wat uitgebreider model qua opties. De Nikon D3500 kwam ongeveer 4,5 jaar later op de markt. De D5300 heeft een opvolger, de D5600. Toch is de D5300 interessant om te bekijken…

De Nikon D5300 is het moment dat ik dit schrijf nauwelijks duurder dan de Nikon D3500. Daarom is het interessant om te kijken wat belangrijke verschillen zijn 🙂

Nikon D3500 of Nikon D5300

Aantal voordelen Nikon D5300

  • 39 autofocuspunten in plaats van 11. Autofocussysteem is iets beter bij beweging.
  • Kantelbaar LCD-scherm
  • LCD-scherm is een halve centimeter groter
  • Kwaliteit LCD-scherm is op papier ietsje beter maar merk in de praktijk niet
  • Microfoonpoort voor beter geluid met externe mic bij video
  • HDR-functie. In moeilijke lichtsituaties maakt de camera meerdere opnamen die direct kunnen worden samengevoegd in de camera (zonder fotobewerkingsprogramma nodig te hebben). Denk aan zonsopkomst en zonsondergangen.
  • Bracketing-functie. Sneller achter elkaar 3 foto’s maken met een verschillende belichting. Die kan je dan later zelf in een fotobewerkingsprogramma samenvoegen, zelfde situaties als bij HDR functie.
  • Ingebouwde GPS.

Aantal voordelen Nikon D3500

  • ISO kan tot 25.600 ipv 12.800
  • Batterij gaat aanzienlijk langer mee, geclaimd wordt meer dan 2x zo lang
  • Ruim 100 gram lichter
  • Bluetooth

De Nikon D5300 biedt voor nauwelijks meer geld meer opties dan de D3500 en vind ik dan ook eerder een aanrader voor de beste Prijs/Kwaliteitverhouding. Met name de HDR-functie is voor de beginnende natuurliefhebber handig. En bracketing voor wie nog een klein stapje verder is. Controleer prijzen even, die kunnen veranderen.

Bekijk hier de huidige prijs van de Nikon D5300.


Canon 200d spiegelreflexcamera voor sportfotografie?

Canon EOS 200D

De Canon EOS 200D is de opvolger van de Canon EOS 100D, voorheen was de 100D de kleinste spiegelreflexcamera van Canon. De Canon 200D is niet de goedkoopste DSLR die Canon aanbiedt, de Canon D4000, de Canon 2000D en de oudere Canon 1300D zijn voordeliger.

De Canon EOS 200D is inmiddels opgevolgd door de Canon EOS 250D

Zie hier meer over de Canon EOS 250D

Belangrijke eigenschappen van de 200D:

  • 24 megapixel cropsensor
  • ISO 100- max 25.600 (uitbreidbaar tot 51.200)
  • Kantelbaar LCD-scherm
  • 5 foto’s per seconde bij continu-opnamen
  • Video in full HD: 1920 x 1280
  • Wifi
  • 453 gram
  • Bracketing: van tevoren instellen dat de camera 3 verschillende foto’s snel achter elkaar maakt met een verschillende belichting (bij situaties van moeilijk licht zoals bij landschapsfotografie)

Nikon D3500 of Canon EOS 200D

Aantal voordelen van Canon EOS 200D

  • Kantelbaar LCD-scherm.  Persoonlijk vind ik het kantelbare LCD-scherm niet zo belangrijk tenzij je misschien jezelf wil filmen vanaf statief, laag bij de grond wil fotograferen en fysieke ongemakken hebt of heel veel macrofotografie doet op een koude, natte grond in de ochtend.
  • Bracketingfunctie
  • Touchscreen, dit hebben de Nikon D3500 en D5300 niet.
  • Mogelijkheid tot externe microfoon (bij video geeft dit aanzienlijk beter geluid)
  • Voor de beginner die niet zo handig is met apparaten zijn menu’s en knoppen wat makkelijker bij de Canon 200D, extra bedieningsgemak is hierbij het touchscreen.

Aantal voordelen Nikon D3500

  • Bijna 100 gram lichter
  • Batterijduur gaat een stuk langer mee met 1 oplaadbeurt
  • Prestaties bij hogere ISO zijn bij Nikon wat beter (bij weinig licht)
  • 11 autofocuspunten in plaats van 9. Iets meer vrijheid als je een ander focuspunt zou kiezen, voor de beginner vaak niet zo belangrijk. Je kan vaak prima het middelste scherpstelpunt gebruiken.

Nikon D5300 of Canon EOS 200D

Belangrijkste voordelen D5300

  • 39 autofocuspunten waarvan 9 kruislingsgevoelig vs 9 autofocuspunten waarvan 1 kruislingsgevoelig (middelste) bij de Canon EOS 200D. Kruislingsgevoelige autofocuspunten zijn wat beter bij het volgen van een bewegend onderwerp.
  • HDR-functie, dit is voor de beginner handiger dan bracketing omdat je geen fotobewerkingsprogramma nodig hebt om in lastige lichtsituaties (klassiek is zonsopkomst en zonsondergang) een betere belichte foto te krijgen. De beginner weet niet ‘wat ie aan moet’ met een fotobewerkingsprogramma.
  • Wat betere ISO-prestaties bij weinig licht (beeldkwaliteit is iets beter). Wil niet zeggen dat de Canon niet goed is.

Belangrijkste voordelen Canon EOS 200D

  • Touchscreen geeft meer gebruiksgemak
  • Voor mensen die van nature niet zo handig zijn met apparaten zijn menu en bediening eenvoudiger (dit is niet onbelangrijk). Iemand die toch al niet heel handig is met apparaten helpt zichzelf niet met een camera die dan net iets te lastig te bedienen is. Verkopers kijken hier zelden naar, ze hebben ook de feeling niet met hoe iemand in de praktijk een camera leert bedienen.
  • ISO 25.600 ipv 12.800
  • NFC en bluetooth (voor mij bijzaken)

Puur naar de specificaties kijkend is de Nikon D5300 de camera met de beste Prijs/kwaliteitverhouding, goede prestaties voor relatief weinig geld. Voor mensen die niet zo handig zijn met apparaten raad ik toch eerder de Canon EOS 200D aan.

Het hangt ook wat van je onderwerpen af. Voor bewegende onderwerpen is de Nikon D5300 iets beter en ook voor wie landschapsfotografie belangrijk vindt (puur door de HDR-functie).

Bekijk hier de huidige prijs van de Canon EOS 200D


Nikon D5600

Nikon D5600


Download Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Nikon >>(klik op het geel) en ontvang onafhankelijk aankoopadvies

De Nikon D5600 is de opvolger van de Nikon D5300. De D5600 is als luxe instapmodel te beschouwen.

Nikon D5300 of D5600

Voordelen Nikon D5600

  • Touchscreen voor meer gebruiksgemak
  • Maximale ISO 25.600 vs 12.800, toch zijn prestaties bij ISO vergelijkbaar.
  • Batterij gaat ongeveer 25% langer mee met 1 oplaadbeurt
  • NFC & bluetooth

Er is weinig verschil tussen de Nikon D5300 en de D5600. Bekijk dan ook goed het prijsverschil. Op het moment dat ik dit schrijf vind ik de D5600 de meerprijs niet waard. Het is voor veel mensen slimmer om in een extra/beter lens te investeren en natuurlijk om je camera te leren instellen en anders te kijken. Daar wordt het verschil gemaakt.


Canon 800D

Canon EOS 800D

Update, de 800D is opgevolgd door de Canon EOS 850D

De Canon EOS 800D is een relatief nieuw model van Canon (februari 2017) Het is het meest luxe instapmodel als het gaat om een spiegelreflexcamera. Het is de opvolger van de Canon EOS 750/760D.

  • 24 megapixels cropsensor
  • ISO 100 – 25600
  • Kantelbaar LCD-scherm
  • 45 autofocuspunten
  • 6 foto’s per seconde bij continu-opnamen
  • Digitale videostabilisatie in de body (alleen bij video; niet voor fotografie). Dit helpt om uit de hand minder schokkerige beelden te maken.
  • Video in Full HD, geen 4k (heeft de consument ook niet nodig naar mijn mening; vraagt veel van je pc)
  • Wifi
  • 532 gram

Voor een spiegelreflexcamera voor bewegende onderwerpen (dieren, sport, kinderen in actie, vogels) biedt de Canon EOS 800D een goede prijs/kwaliteitverhouding. Snelheid en autofocus zijn voor deze prijs goed. Wel is het zo dat systeemcamera’s nog sneller zijn voor hetzelfde geld.

Canon EOS 800D of Nikon D5600

Voordelen Canon EOS 800D

  • 6 foto’s per seconde in plaats van 5 (iets beter bij bewegende onderwerpen, meer kans)
  • 45 autofocuspunten die alleen kruislingsgevoelig zijn vs 39 autofocuspunten bij de Nikon D5600 waarvan er 9 kruislingsgevoelig zijn. Voor bewegende onderwerpen is ook het autofocussyteem beter.
  • Voor video uit de hand beter door de digitale stabilisatie voor video (niet voor fotografie)

Voordelen Nikon D5600

  • Batterij gaat iets langer mee met 1 oplaadbeurt
  • LCD-scherm is een halve centimeter groter
  • Zo’n 65 gram lichter

Bekijk hier de huidige prijs van de Canon EOS 800D

De specificaties van de Canon EOS 800D zijn algemeen iets beter dan die van de Nikon D5600 terwijl de Canon 800D op het moment dat ik dit artikel maak ook zo’n 130 euro goedkoper is. Controleer natuurlijk de huidige prijzen.

Dierenfotografie spiegelreflexcamera


Beste spiegelreflexcamera van ongeveer 925 tot 2000 euro (semi-professionele camera)

Hier worden de semi-professionele modellen besproken, zoals de Canon EOS 80D, Nikon D7500, Canon EOS 7D Mark II en Nikon D500.

Ben je meer een beginner? Heel vaak is een semi-professionele camera dan niet de juiste keuze. Deze is wat moeilijker te bedienen. Investeer in jezelf, leer een instapmodel goed kennen, leer kijken, investeer eerst in lenzen :). Er komen niet vanzelf betere foto’s uit je semi-professionele camera.

Kenmerkend voor semi-professionele modellen is grofweg:

  • Bouwkwaliteit, afdichtingen tegen stof en water (weathersealing)
  • Gewicht. Ze zijn zwaarder door de betere bouwkwaliteit (bijv. magnesium body).
  • Betere prestaties bij weinig licht (op hogere ISO-waarden)
  • Vaak betere autofocus voor bewegende onderwerpen
  • Cropsensor (APS-C), geen fullframe
  • Vaak sneller, meer foto’s per seconde
  • Meer instelmogelijkheden/uitgebreidere menu’s (beginner verzuipt er snel in). Soms combinatitoetsen, 1 knop ingedrukt houden en dan aan een andere wiel draaien. Je moet beter weten hoe het werkt om er voordeel van te hebben. Anders is het een nadeel voor de beginner.
  • Optie om autofocus tussen camera en lens af te stellen in de camera (AF Micro adjustment). Dit is een oplossing bij back- en frontfocus (als de foto vóór of áchter het punt waarop jij s cherpstelt scherper wordt dan op het punt waarop je scherpstelt). Dit heet ook wel kalibratie.
  • Soms betere videomogelijkheden

Canon 80D

Canon EOS 80D

Let op, de Canon EOS 80D is opgevolgd door de Canon EOS 90D die hierna wordt besproken

De Canon EOS 80D is een semi-professionele spiegelreflexcamera die al een tijd op de markt is. Het is de opvolger van de Canon.70D. De Canon 90D wordt als opvolger van de Canon 80D over niet al te lange tijd verwacht. Die zal wel hoger geprijsd worden natuurlijk.

  • 24 megapixels cropsensor (geen fullframe)
  • ISO-bereik van 100-12.800 (uitbreidbaar tot 25600).
  • Kantelbaar LCD-scherm
  • Top-LCD screen. Dit is een klein extra LCD-schermpje bovenop de camera (vandaar “top”)
  • Touchscreen voor extra gebruiksgemak
  • 7 foto’s per seconde bij continu-opnamen (zelfde snelheid als de professionele en dure Canon EOS 5D Mark IV). Vergelijk: de Canon EOs 800D maakt 6 foto’s per seconde (net als de Canon EOS 77D trouwens die hier niet besproken wordt. De weathersealing ontbreekt daarbij). De 77D is wel een stuk lichter.
  • 45 autofocuspunten 
  • “AF-microadjustment”. In de camera is de scherpstelling verfijnd af te stellen (per lens) als de autofocus niet helemaal precies zou functioneren (bij backfocus en frontfocus problemen).
  • Gewicht van 730 gram, dit is zwaarder dan bijvoorbeeld de 800D van 532 gram. Dit komt omdat de bouwkwaliteit van een semi-professioneel model beter is.
  • ‘Weathersealed’. De 80D heeft naden die beter afdeicht zijn tegen nattigheid en stof. Toch raad ik een regenhoes aan bij heftig weer.
  • HDR-functie om situaties van moeilijk licht beter aan te kunnen. Beter belichte foto’s zonder fotobewerkingsprogramma
  • Automatische bracketingfunctie om beelden met een verschillende belichting snel achter elkaar te maken.
  • NFC, moderne connectiemogelijkheden
  • Mogelijkheid voor timelapse opnamen
  • Poort voor externe microfoon
  • Smartphone remote control

Met een bedrag van onder de 1000 euro is de prijs/kwaliteitverhouding van de Canon EOS 80D zeker goed.

Deze camera wordt door sommige professionals wel eens als 2e camera gebruikt. De cropsensor zorgt voor meer bereik van je lenzen (1.6x), de weathersealing geeft een prettig gevoel en de snelheid is redelijk, autofocus is goed. Ook kan de camera vrij goed omgaan met lichte en donkere delen in één scene (dit heet het “dynamisch bereik”).


Canon EOS 90D

Canon EOS 90D

Dit is de opvolger van de hierboven besproken populaire Canon EOS 80D. De 90D werd aangekondigd samen met de Canon EOS M6 Mark II systeemcamera.

Download gratis het Boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie  >>

Belangrijke eigenschappen

  • 32,5 megapixel APS-C sensor
  • 10 foto’s per seconde bij continu-opnamen
  • Buffer van 25 foto’s (Compressed RAW + JPEG)
  • Nieuwe sensor (Digic 8)
  • Joystick aan de achterkant van de body voor selectie van autofocuspunten (45 stuks, net als bij de 80D. Alleen kruislingsgevoelige autofocuspunten)
  • Nieuwe 220.000 pixel metering sensor met mogelijkheid van gezichtsherkenning in de zoeker. “Intelligent Tracking and Recognition (iTR AF).
  • Verbeterde liveview. De dual pixels beslaan bijna 100% van het beeld (verticaal) en 88% van het beeld horizontaal. Hierbij worden meer dan 5000 punten gebruikt waaruit je kan kiezen of 143 automatische velden als je dit automatisch door de camera laat regelen.
  • Mogelijkheid van Eye AF (oogherkenning) in liveview.
  • Verbeterde werking ontspanknop
  • ISO 100-25.600 (uitbreidbaar tot 51.200)
  • Compressed RAW optie
  • Verbeterde prestaties van de batterij, zo’n 30% langer mee met 1 oplaadbeurt
  • Batterygrip van de 70D en 80D is compatible
  • 4k video 30 fps, 1020/120p slowmotion video

Verder heeft de 90D net als de 80D ook:

  • Touchscreen voor extra gebruiksgemak
  • “AF-microadjustment”. In de camera is de scherpstelling verfijnd af te stellen (per lens) als de autofocus niet helemaal precies zou functioneren (bij backfocus en frontfocus problemen).
  • ‘Weathersealed’. Naden die beter afgedicht zijn tegen nattigheid en stof. Toch raad ik een regenhoes aan bij heftig weer.
  • HDR-functie om situaties van moeilijk licht beter aan te kunnen. Beter belichte foto’s zonder fotobewerkingsprogramma
  • Automatische bracketingfunctie om beelden met een verschillende belichting snel achter elkaar te maken.
  • NFC, moderne connectiemogelijkheden
  • Mogelijkheid voor timelapse opnamen
  • Poort voor externe microfoon

Bekijk voor een vergelijking tussen de 90D en de 80D ook dit artikel: Canon 90D of 80D: vergelijking >>


Nikon D7500 beste spiegelreflexcamera

Nikon D7500

Bouwjaar
De Nikon D7500 kwam in april 2017 op de markt en is dus een vrij nieuw semi-professioneel toestel van Nikon.

  • 21 megapixel cropsensor
  • ISO 100-51.200 (uitbreidbaar tot 164.00o)
  • Scherm dat omhoog kan worden gekanteld
  • 8 foto’s per seconde bij continu-opnamen
  • 4k video
  • Wifi
  • 640 gram
  • Weathersealing
  • Touchscreen
  • Af Micro-adjustment
  • Bluetooth
  • Smartphone remote control

De Nikon D7500 combineert snelheid met een vrij licht gewicht van 640 gram. Ook is de camera klein.

Verder is het een moderne camera,dit zie je ook 4k video, touchscreen en de connectie die je via bluetooth en wifi maakt. Het LCD-scherm kan omhoog worden gekanteld maar is geen volledig kantelbaar scherm. 21 megapixels is degelijk, iets minder dan sommige goedkopere modellen. De autofocus is goed en de camera zou wat beter zijn bij het volgen van bewegende onderwerpen dan de oudere Nikon D7200 (voorganger). Die is ook zwaarder.

Nikon D7500 of Canon EOS 80D

Redenen om de Nikon D7500 te kopen

  • Hogere maximale ISO, 51.200 (16.000 bij Canon 80D)
  • Prestaties bij weinig licht (hogere ISO) zijn ongeveer 30% beter. Dit is niet heel gek omdat Nikon op dit gebied in het algemeen wat beter presteert en de Nikon D7500 is een nieuwere camera.
  • Snelheid. 8 foto’s per seconde vs 7 bij de Canon EOS 80D.
  • 4k video
  • Lichter gewicht, 640 gram vs 730 gram van de Canon 80D
  • Wat betere prestaties in situaties met zowel lichte als donkere delen, dit verschil is niet zo groot
  • Verwachte levensduur van de sluiter (aantal clicks) is 150.000. Bij de Canon EOS 80D 100.000.

Redenen om de Canon EOS 80D te kopen

  • Prijsverschil is ruim 100 euro (op moment van schrijven)
  • 24 megapixels vs 21 megapixels, iets beter  voor enorm grote afdrukken of als je veel wil bijsnijden (croppen)
  • kwaliteit van de scherpstelpunten. Alle 45 scherpstelpunten zijn kruislingsgevoelig. Bij Nikon D7500 zijn dit er 15. Dit maakt de 80D op papier qua autofocus wat beter bij snel bewegende onderwerpen. In hoeverre dit in de praktijk ook zo is, is lastig aan te geven.

De Nikon D7500 biedt erg veel waarde voor zijn geld en is qua specificaties over het algemeen wat beter dan de Canon EOS 80D. Het is ook een nieuwere camera. Autofocussysteem is op papier in het voordeel van de Canon EOS 80D.


 

Canon EOS 7D Mark II

Update, met de komst van de Canon EOS 90D is de 7D Mark II niet meer interessant. De 90D is eigenlijk de opvolger van zowel de 80D als de 7D Mark II. Er komt geen 7D Mark III, Canon gaat meer aandacht richten op de systeemcamera’s.

De Canon EOS 7D Mark II is het snelheidsmonster van de Canon spiegelreflexcamera’s (van de cropcamera’s) en wordt veel gebruikt voor sportfotografie en wildlifefotografie. Dit vanwege de snelheid, de kansen op het juiste moment. Ook bij vogels in de lucht.

De camera kwam in september 2014 op de markt. De 7D Mark III wordt verwacht, alleen is op het moment van schrijven nog niet bekend wanneer.

  • 20 megapixels cropsensor (APS-C)
  • 10 foto’s per seconde bij continu-opnamen
  • ISO max 16.000
  • 65 autofocuspunten waarvan 65 kruislingsgevoelig
  • 910 gram (dit is fors), de camera is ook vrij groot
  • Video in Full HD

Deze camera wordt ook wel als 2e camera gebruikt door professionals die naast hun fullframe camera een snellere camera willen die ook meer bereik geeft (door de cropsensor worden de lenzen verlengd met een factor 1,6). Dan wordt een 400 mm lens 640 mm en bijvoorbeeld een 500 mm lens een 800 mm lens. Dat scheelt natuurlijk wel bij vogels, wildlife of eventueel soms sport.

Afgezien van de snelheid en de autofocus van de 7D Mark II is de Canon EOS 80D op bepaalde punten moderner en beter. Deze camera moet je dan ook echt alleen kopen voor de snelheid, als actiefotografie heel belangrijk voor jou is en je maximale kansen wil op het juiste moment. Sneller is alleen de Canon 1D-X / 1D-X II en die zijn vrijwel onbetaalbaar voor de hobbyist. En bieden minder lensbereik door de fullframe sensor.


Nikon D500 sportcamera

Nikon D500

Dit is het snelheidsmonster van Nikon onder de crop spiegelreflexcamera’s (geen fullframe dus). Het is het topmodel van de cropcamera’s.

Nikon D500 of  Canon EOS 7D Mark II

Dit is een interessante vergelijking omdat beide camera’s voor hetzelfde doel zijn gebouwd, de snelheid en toch het grotere lensbereik door de cropfactor.

Voordelen van de Nikon D500

  • 21 megapixels, Canon EOS 7D Mark II heeft er 20. Klein verschil.
  • Maximale iso 51.200 vs 16.000
  • Prestaties bij hoge ISO zijn ongeveer 20% beter
  • 153 autofocuspunten vs 65
  • Ondersteuning UHS, ultra high speed geheugenkaarten om sneller foto’s weg te schrijven naar de geheugenkaart en meer achter elkaar te kunnen doorschieten bij actie
  • 99 kruislingsgevoelige autofocuspunten vs 65 bij Canon 7D Mark II
  • Touchscreen bediening
  • Kantelbaar LCD-scherm
  • Wifi
  • Batterijduur zou ongeveer 2x zo lang meegaan
  • Resolutie LCD-scherm is meer dan 2x zo hoog. In de praktijk niet heel belangrijk, ook de Canon heeft een goed scherm.
  • Beter prestaties bij situaties waarin je zowel lichte als donkere delen in één scene hebt (dynamisch bereik). De 80D presteert hierin ook beter dan de 7D Mark II.
  • 4k video vs full HD
  • NFC
  • Bluetooth

Voordelen van de Canon EOS 7D Mark II

  • De prijs is een stuk lager
  • GPS

De Nikon D500 is qua specificaties de betere camera. Wel is het prijsverschil duidelijk.

Uit eigen ervaring vind ik persoonlijk de bediening van de 7D Mark II gebruiksvriendelijker dan die van de Nikon D500. Cursisten vinden de Nikon D500 niet de meest gemakkelijke camera om mee om te gaan.

Als je het ook met 8 foto’s per seconde kan doen in plaats van met 10, dan is de Nikon D7500 een heel mooi alternatief voor de Nikon D500. Dit scheelt je niet alleen geld dat je anders kan besteden maar ook gewicht en omvang. De D7500 is een stuk beter mee te nemen.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek voor spiegelreflexcamera downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met je spiegelreflexcamera
  • Duidelijke uitleg over spiegelreflex met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor spiegelreflex, nr. 1 aanrader (prachtige, creatieve onscherpe achtergronden, betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat voor spiegelreflex: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over camera’s


Stel onderaan je vragen of krijg gratis, persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
  • Als je dit artikel en mijn persoonlijke advies waardevol vindt voor jezelf en voor anderen, dan waardeer ik het als dit artikel wil delen met de knoppen hieronder.

Over het algemeen raad ik veel mensen die een spiegelreflexcamera willen kopen een Nikon of Canon spiegelreflexcamera aan. De redenen vind je in dit artikel: waarom ik vaak een Nikon of Canon spiegelreflexcamera aanraad zonder dat de camera’s zelf beter zijn 

\nIn het kort komt het erop neer dat je een enorme keuze hebt als het gaat om lenzen (ook van andere merken zoals Tamron & Sigma), tweedehands (kan je veel geld besparen) en ook qua accessoires is het een voordeel. Je koopt namelijk ook makkelijk een voordelige flitser voor een Canon of Nikon spiegelreflexcamera.\n\nSony richt zich al een tijd op systeemcamera’s in plaats van op de spiegelreflexcamera’s. Dat wil niet zeggen dat de bestaande spiegelreflexcamera’s van Sony niet goed zouden zijn, maar er zullen minder lens voor worden ontwikkeld. Sony is een andere weg ingeslagen, die van de systeemcamera.\n\nIn het artikel dat je nu leest wordt het zo tijd om de concrete camera’s te gaan bespreken en je te adviseren."}},{"@type":"Question","name":"Spiegelreflexcamera of systeemcamera?","acceptedAnswer":{"@type":"Answer","text":"Bovenstaand artikel gaat over de beste spiegelreflexcamera’s van dit moment.\nEen andere discussie is of je nu een spiegelreflexcamera of juist een systeemcamera wil kopen. Bekijk hiervoor mijn artikel Spiegelreflexcamera of systeemcamera?  Daar ga ik hier uitgebreid op in en dan begrijp je beter wanneer je voor welke camera kan kiezen (blijft ook persoonlijk)."}}]}

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Desiree Bekkers
Door

Desiree Bekkers

op 30 Mar 2019

Hoi Joris,Ik heb net je leuke artikel gelezen over de camera voor beginners. Jij geeft zelf al aan dat Nikon en Canon de beste merken zijn, zelf zou ik gaan voor Canon. Ik heb totaal geen ervaring met het fotograferen met een spiegelreflexcamera. Wat ik ook graag wil gaan doen met de camera is het maken van macrofoto's. Ik maak deze nu met mijn telefoon, maar dat is net niet hetzelfde 😉 Al maak ik daar ook wel mooie foto's mee hoor. Ik vind diepte in een foto ook heel mooi. Voor de macrofoto's zal ik waarschijnlijk een aparte lens moeten hebben. Als jij mij advies zou willen geven, heel graag! Mijn budget is ongeveer €700 voor alles samen. Ik denk zelf aan de volgende set: -Canon EOS 200D -50mm f/1.8 lens (evt van een ander merk) -en dan zoek ik nog een macro lens. Ik dacht aan een 2e hands 100mm f/2.8 lens. Graag hoor ik wat je ervan vindt en of jij een andere body of lenzen beter vindt passen bij mijn wensen en/of budget. Wederom: bedankt en een fijn weekend! Groeten, Desiree Bekkers

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 31 Mar 2019

Hi Desiree,Dank je voor je complimenten en uitgebreide info. Dat helpt :)Als je een macrolens neemt, hoef je de 50 mm f/1.8 niet meer te nemen wat mij betreft. Niet voor macrofotografie van bijv. bloemen of beestjes in ieder geval. Je kan denken aan een Sigma AF 105mm f/2.8 EX DG Macro OS HSM voor Canon. Zie ook mijn artikel beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-macrolens/">beste macrolens voor Canon De Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">Canon EOS 200D kan je zeker gebruiken. Misschien ga je wel iets over het budget, maar 2e hands zou het nog net binnen het budget kunnen. Ik zou toch wel voor rond de 100 mm macro gaan en niet een heel korte macrolens nemen. Dat is meer allround. Zie het artikel over de beste macrolenzen voor Canon.

Desiree Bekkers
Door

Desiree Bekkers

op 01 Apr 2019

Hoi Joris, Dank je voor je reactie! Het helpt me echt een stap in de goeie richting om een juiste keuze te maken. Normaal ben ik nogal een snelle beslisser 😉 maar hier wil en moet ik toch wat langer over nadenken. Zodra ik mijn keuze heb gemaakt, laat ik het je weten! Nogmaals: super bedankt voor je fijne advies! Groetjes, Desiree

Desiree Bekkers
Door

Desiree Bekkers

op 01 Apr 2019

Hi! Ben ik nog even ;) Ik denk nu aan een canon 70 -200 mm. De reden dat ik denk dat ik beter geen vaste lens kan nemen, omdat de zoomlens wat multifuctioneler is. Ik hou er wel van om bij het maken van macrofoto's zelf te bewegen ipv de zoomen. Masr als mijn kinderen in een speeltuin zijn en ik zit lekker op een bankje, vind ik het ook wel fijn dat ik dan kan blijven zitten. De 100mm die jij me adviseert wordt zeker mijn tweede lens! Maar met een zoomlens kan ik wat meer, vooral nu ik mijn been heb gebroken :) Welke zoomlens zou jij aanraden? Met de 70 - 200mm van canon ga ik in ieder geval zéker over mijn budget heen. Maar dat is niet zo erg... Ik ben benieuwd naar je antwoord, alvast bedankt weer! Groeten, Desiree

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Apr 2019

Hi Desiree,Een zoomlens is inderdaad flexibeler, dat vind ik ook. Alleen de 70-200 mm lens die je noemt is geen macrolens. Je kan het wel gebruiken om in te zoomen op een detail, maar je krijgt niet de vergroting van een macrolens. Voor het echte macrowerk raad ik een macrolens aan.Weinig mensen beginnen met een 70-200 mm lens omdat die serie duur is. Je hebt vaak f/4 versie en f/2.8 versie. Die laatste is het duurst, niemand begint eigenlijk zo. Je moet vooral leren omgaan met je materiaal.Je kan ook een allround lens kopen van bijvoorbeeld 18-200 of 18-300 mm (vooral als je bijv. ook dieren" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-zoomlens-dieren-safari/">dieren wil fotograferen is 300 mm wel beter). Maar ook van een afstand de kinderen fotograferen en dan toch goed kunnen inzoomen (je hebt dan ook minder afleiding in je beeld). Denk aan een Sigma 18-300 mm lens. Die is beter betaalbaar dan de 70-200 mm lenzen en je hebt dan ook het weidse bereik. Zie ook mijn artikel welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">welke betaalbare zoomlens voor Canon.

N. Perton
Door

N. Perton

op 04 Apr 2019

Hoi Joris, Ik heb een Nikon Coolpix P900 en een Nikon D5300. Nu merk ik steeds vaker dat de P900 veel betere foto's maakt en eigenlijk alleen voor macro's de D5300 beter is. Ik kocht de P900 voor zoom, want een zoomlens in onbetaalbaar. Is dat niet gek? Je betaald soms best veel voor lenzen, terwijl de P900 heel veel dingen in 1 camera heeft. Wat ik ook mis in de D5300 is een AF motor. Weet jij toevallig een betaalbare Nikon body met AF motor voor mijn Tamron AF 1:3:5 macro 1:1 lens? Verder wil ik je heel erg bedanken voor de info die je ons gratis verschaft. Ik heb nog niet alles gelezen, maar dat komt goed. Groetjes Nico

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Apr 2019

Hi Nico,In het algemeen vind ik dat de Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera/">Nikon D5300 betere prestaties levert, zeker bij weinig licht. Misschien kan dit ook aan je instellingen liggen. De Nikon Coolpix P900 biedt wel heel veel zoombereik voor relatief weinig geld, dat ben ik met je eens.Een AF-motor hebben de semi-professionele Nikon body', dat is de 7000-serie. Goedkoop is dan een 2e hands Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera-kopen/">Nikon D7100 (is wel iets ouder), dan bijv. Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera-kopen/">Nikon D7500.

N. Perton
Door

N. Perton

op 06 Apr 2019

Dank je Joris. Ik had al naar de D7200 gekeken, maar professioneel advies is altijd handig. Ik zal inderdaad eens wat beter naar mijn instellingen kijken. Ik gebruik vaak P of Scene

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 Apr 2019

Het kan bijvoorbeeld aan sluitertijd liggen of het scherpstellen. Je hebt geen echte controle in de P-stand en in de scenestanden ook niet. Dit kan leiden tot minder scherpe beelden.

Julia
Door

Julia

op 04 Apr 2019

Hi Joris, Ik heb op dit moment een canon EOS 550D met een kitlens (18-55mm), een groothoeklens (10-18mm) en een telelens (75-300mm). Voor een komende vakantie naar Canada, maar hopelijk voor meer reizen (mogelijk safari’s e.d.), wil ik graag een upgrade voor mijn telelens aanschaffen. Ik heb zelf al wat georiënteerd, en kom uit op eenzelfde telelens als ik heb, maar dan met image stabilisator, of op een lens uit de L-serie van canon. Dat laatste lijkt me prachtig, wel prijzig dus kijk ik ook naar tweedehands. Ik weet alleen niet goed waar ik wijs aan doe. Ik heb gekeken naar lenzen van 70-200, 70-300 en 100-400 mm. Kun jij hier misschien wat tips/adviezen over geven?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 05 Apr 2019

Hi Julia,Zelf had ik ooit een Canon EOS 500D, die lijkt erop :).Nu je vraag. Canada, wauw. Heel mooi!Als je ook wildlife wil fotograferen, dan is zoombereik belangrijk. 300 mm of soms 400 mm. 400 mm geeft nog wat meer bereik en is uit de hand nog wel goed te doen. Een 70-200 biedt te weinig bereik voor wildlife (en ook heb je het weidse bereik niet). Raad ik niet aan voor Canada.Je noemt zelf 100-400 mm. Op zich is dat een mooi bereik. Alleen je mist wel het bereik tot 100 mm. Daarvoor kan je wel een lens wisselen natuurlijk als je dat niet erg vindt. Wat ik afraadt is de Canon 100-400 mm L type I. Die kan soms problemen geven. De Type 11 is heel erg duur en eigenlijk niet nodig.Ik raad je aan: Tamron 18-400 mm omdat dit heel allround is voor je reizen, ook toekomstige waarbij wisselen niet fijn is (bijv. in stoffige omgevingen). Alternatief is een Tamron 100-400 mm, iets minder allround. Iets beter overall maar Tamron 18-400 mm is ook goed.Zie ook mijn artikel Beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-zoomlens-dieren-safari/">Beste lens voor dieren en safari voor Canon Daar ga ik verder in op deze lenzen. Bij vragen kan je hier weer reageren onder dit artikel

Nadine
Door

Nadine

op 05 Apr 2019

Hoi Joris, Vol interesse lees ik je diverse blogs over welke spiegelreflexcamera ik het beste kan aanschaffen, maar ik kom er niet goed uit. Ik sta op het punt een carrièreswitch te maken, waarbij ik me wil toeleggen op interieurfotografie. Ik ben een beginnend fotograaf en start binnenkort met een cursus in mijn buurt; eerst een goede basis leggen. Welke camera en lens zou jij me aanraden? Ik heb een beginnersbudget ;-)

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 05 Apr 2019

Hi Nadine, leuk dat je enthousiast bent. Zo klinkt het.Je kan denken aan een Nikon D5300, dit omdat deze ook de ingebouwde HDR-functie heeft en dat kan je helpen om bij veel licht dat in huis schijnt toch beter belichte foto's te maken. Ook al ben je daar nu misschien nog niet aan toe. Ik denk even iets vooruit. Goede basis is inderdaad belangrijk en ga je profijt van hebben.Qua lens zou je ook kunnen starten met de 18-55 mm lens en dan ervaren waar je tegenaan loopt. Kijken of je beelden ruimtelijk genoeg zijn.Anders eventueel een groothoeklens, je kan denken aan een Tokina groothoeklens voor Nikon. Zie mijn artikel" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-groothoeklens-canon/">artikel beste groothoeklens voor Canon (die Tokina lenzen zijn er ook voor Nikon). Er moet nog een artikel komen over groothoeklenzen voor Nikon.En misschien is voor details in het interieur een 50 mm f/1.8 van Yongnuo leuk.Je hoeft niet alles in 1 keer te kopen. Eerst leren hoe het werkt en dan verder. Een wat langere lens is voor sommige situaties ook leuk, maar misschien minder voor je interieur. Bekijk voor een zoomlens mijn artikel welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">welke betaalbare zoomlens voor nikon

Heinie Jansen
Door

Heinie Jansen

op 07 Apr 2019

Hallo Joris,Ook ik wil je op de eerste plaats complimenteren met de prachtige website waar je een ieder van ons van veel waardevolle informatie verschaft, echt heel fijn als je op het punt staat een camera aan te schaffen. Nu mijn vraag: ik wil graag een spiegelreflex camera aanschaffen. Na het lezen van jou indormatie hierover denk ik zelf aan d Canon 800D. De bedoeling is om tijdens mijn wandelingen de natuur vast te leggen maar daarnaast heb ik sinds kort een kleindochter en verwacht ik binnenkort een veulen bij mijn Friese merrie en ook daar wil ik graag mooie foto’s van kunnen maken. Naast de camera ben ik dus ook op zoek naar de juiste lens en daar kom ik dus nu niet goed uit. Wat zou jij mij adviseren? En o ja, niet onbelangrijk, ik ben een beginner, maak nu enkel met mijn telefoon foto’s! 🙈En als laatste, ik ga me zeker opgeven voor de avondcursus die je geeft.Vriendelijke groeten, Heinie Jansen

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 Apr 2019

Hallo Heinie,Bedankt voor je complimenten :)De Canon 800D kan je zeker gebruiken. Qua lens voor je wandelingen is allround denk ik handig. Je kan dan denken aan een Sigma 18-250mm F/3.5-6.3 DC Macro OS HSM Canon‎ of de 18-300 mm lens van Sigma (voor sommige dieren is 300 mm wel fijn). Zie mijn artikel welke" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">welke betaalbare zoomlens voor Canon.Wil je het heel ebtaalbaar houden, dan is de Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM ook heel goed maar dan moet je wel soms wisselen van lens. En je hebt iets minder bereik dan 300 mm.Tijdens de cursus zou je voor je kleindochter ook een 50 mm f/1.8 lens van mij kunnen lenen (Creatieve Lens), kosteloos.Leuk dat je mijn avondcursus wil gaan doen. Je vindt hier de data" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/cursus-fotografie/">data van de cursus fotografie (onderaan). De meeste mensen die beginnen zijn echt beginners bij deze cursus hoor. En ook veel iets oudere mensen (veel vrouwen ook).Als je nog vragen hebt over materiaal, dan kan je die hier stellen :)Succes!Hartelijke groet,Joris

Heinie
Door

Heinie

op 08 Apr 2019

Hallo Joris,Bedankt voor je snelle reactie. Nog 1 vraagje, is het verstandig om bij de camera de 18 55mm lens erbij te kopen of gebruik je deze dan niet zoveel wanneer je de 18 300mm aanschaft? (ik ben echt een leek 🙈)Ik hoor het graag nog even van je.Vriendelijke groeten, Heinie

Joris-Dijkema
Heinie
Door

Heinie

op 09 Apr 2019

Dank je wel voor je advies.Groet, Heinie

Heinie
Door

Heinie

op 10 Apr 2019

Hallo Joris,Kan het kloppen dat de sigma lens niet op de Canon 800d past? Ik heb beide nl besteld maar volgens mij past dit echt niet. Zou ik voor de Canon camera misschien de Tamron moeten hebben?Groeten, Heinie

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Apr 2019

Hallo Heinie,De Sigma 18-300 mm lens past wel op de Canon EOS 800D maar je meot wel de Canon variant hebben van de lens. Sigma 18-300mm F3.5-6.3 DC Macro OS HSM "C" Canon. Misschien heb je per ongeluk de Nikon versie gekocht. Dit heeft niks te maken met Tamron hoor.

Kurt
Door

Kurt

op 11 Apr 2019

Geachte, Ik situeer even de vraag naar advies over aankoop van een lens Ik kan redelijk goed fotograferen als amateur met mijn Nikon D5000.. ...enfin iedereen is happy om mijn foto's maar nu wordt ik gevraagd om toneelopvoeringen te fotograferen ( bewegende personages, van iets verder weg (achteraan de zaal) weinig licht, gebruik van flits niet mogelijk, enz ) Ik zoek dus een goede allround lens maar die me ook dus de mogelijkheid geeft om specifiek dat toneelfotograferen mogelijk te maken rekening houdend met de specifieke omstandigheden. Tevens had ik graag vernomen wat de juiste instellingen zijn voor mijn NIKON D5000 toestel om toneelopvoeringen te fotograferen ( F, AV, ISO , sluitertijd, continue- opname of niet, enz ) Met vriendeljke groeten, Kurt

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 11 Apr 2019

Hi Kurt,Fotografie van toneel vraagt veel van je materiaal. Dit door het weinige licht (en het feit dat het ook nog wat beweegt want dat vraagt een kortere sluitertijd voor scherpte). Omdat je ook nog achterin de zaal staat heb je denk ik toch wat zoombereik nodig. Denk aan 70-200 mm. En door het weinige licht heb je dan f/2.8 nodig. Deze kan je ook van Tamron kopen, maar goedkoop zijn ze nooit (van Nikon zijn ze erg duur). En dan nog moet je ISO vrij hoog en dat vraagt best veel van je camera (het is niet de nieuwste). Instellingen hangen af van het licht dat aanwezig is. Zo laag mogelijk f-getal. Sluitertijd hangt af van hoeveel beweging er is. Dit moet je uitproberen, bijv/ 1/125 als de beweging heel langzaam is (bijv, hee; rustig lopen) maar korter als er meer beweging is. Sowieso continu-opnamen voor de kans op een mooi moment.

Kurt
Door

Kurt

op 21 Apr 2019

Thanks voor de info Joris

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 16 May 2019

Hi W, Sigma 150 mm , f 2.8 EX DG APO Makro OS HSM Nikon is wat mij betreft de beste macrolens voor insecten. Als ik me hier zelf meer op zou richten, zou ik deze kopen. Ik heb deze al een tijd op het oog. Als je een korte zou willen, dan de Sigma 105 mm. Alleen de 150 mm is beter voor kleine beestjes door de werkafstand die je kan houden. Zie ook mijn artikel beste macrolens voor Nikon.Wat je bedoelt met “300 is te veel voor gewoon fotografie” begrijp ik niet. De macrolens is beter voor macro = meer vergroting.300 mm is wel mooi bereik voor je op reis.Zonnekap: ja dat adviseer ik.Grijsfilter heb je minder snel nodig bij de D5300 maar voor effecten in het water kan. Je kan starten met een variabele eventueel, maar die moet je vaak niet helemaal op z'n sterkst draaien. Daar ontstaan er donkere vlekken. Er komt ook een cursus Lange Sluitertijden in mijn AcademyAls je een nieuwe 300 mm lens koopt, dan denk ik dat je aan de oude niet zoveel meer hebt. Maar je kan het af laten hangen van wat je ervoor krijgt bij inruil.Handige hulpmiddelen, t.z.t. een statief. Daarover heb ik ook een artikel op het blog.

Wieke van Zuilen
Door

Wieke van Zuilen

op 16 May 2019

Hoi Joris Helaas blijkt de sigma 150mm , f 2.8 niet meer gemaakt / leverbaar te zijn...… Er werd mij voorgesteld Irex Dragon Fly 599 euro , maar die heeft geen AF ,. Dat vind ik toch niet ideaal geloof ik . Er was wel een Tamron SP AF 180mm f 3.5 Di LD IF die 899 euro kost . Niet mijn voorkeur qua prijs ook . Er is wel een Sigma makro 105 , f 2.8 Ex DG OS HSM. Helaas weet ik het nu niet meer ……… heb jij nog iedeën misschien ?Groetjes Wieke

Patrick
Door

Patrick

op 19 May 2019

Hallo Joris. Ik overweeg van mij een canon 6d mk2 aan te schaffen. ik kan echter geen keuze maken i.v.m. de lens. Ik twijfel tussen de Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM en the Canon EF 24-105mm f/4 L USM II. (toch wel een duidelijk prijsverschil). Welk raad kan u geven? Patrick.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Jun 2019

Hi Patrick,Excuus voor de late reactie, ik lijk deze te zijn vergeten. De beeldkwaliteit is nauwelijks verbeterd ten opzichte van de oude versie. In de hoeken is de lens niet de beste, zeker niet bij een groot diafragma. Ook vind ik zelf het zoombereik beperkt. Het is de vraag of je niet beter een ander objectief kan nemen met meer zoombereik. Ik weet alleen niet wat je vooral fotografeert. Bekijk anders mijn artikel Beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">Beste betaalbare zoomlens voor Canon

moens patrick
Door

moens patrick

op 12 Jun 2019

Hallo Joris, ik heb ondertussen de Canon EF 24-105mm f/4 L USM II aangeschaft voor de 6D Mk2. Nu overweeg om een 2de lens aan te schaffen: de Canon 70-200 L F4 mk2 of de Canon 70-300 L F4-5.6. De Canon 70-300 F4-5.6 nano usm is ook een alternatief (en veel goedkoper). Ik bezit een 80D en gebruik de lens vooral op vakantie. Kan je mij bij deze keuze raad geven? Mvg, Patrick.

moens patrick
Door

moens patrick

op 12 Jun 2019

Dus ik bezit een 6D Mk2 en een 80D.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Jun 2019

Hi Patrick,Het hangt er ook vanaf wat je vooral fotograferen. Dat zie ik niet in je reactie terug. Als het wildlife is of sport, dan kan je ook nog denken aan de Tamron" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-zoomlens-dieren-safari/">Tamron 100-400mm f/4.5-6.3 Di VC USD voor Canon. Die weegt ongeveer hetzelfde als de Canon 70-300 L F4-5.6 en je hebt dan meer bereik. Het is zeker een goede lens. Bedenk dat 200 mm niet zoveel is. Met de 100-400 mm heb je in combinatie met jouw 24-105 mm met 2 lenzen het bereik van 24-400 mm afgedekt en de Tamron is ook nog relatief betaalbaar.

Freek Bom
Door

Freek Bom

op 22 May 2019

Ik zoek een full frame camera, budget ca 1000,- Twijfel tussen Canon 6D, Nikon D610 of Sony A7II. (gezien de prijzen zal dit een occassion worden) Fotografie specifiek straatbeeld, portret (meestal niet op statief) en natuur. Omdat dit allemaal "oudere" camera's zijn vraag ik mij af hoe deze zich handhaven t.o.v. een meer recente APS-c camera of bijv de Olympus OMD-D E-m5 mark ii. Of misschien heb je nog andere suggesties. Belangrijke eisen camerainstellingen moeten snel te wijzigen zijn, zonder dat ik door het menu heen moet.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 25 May 2019

Hi Freek,Canon 6D is een relatief laag geprijsde fullframe. Het autofocusysteem is vrij simpel, voor statische onderwerpen is dat niet belangrijk. Bij veel beweging wel meer, zoals wildlife.De D610 vind ik overall beter dan de Canon EOS 6D. Meer megapixels, betere autofocus, meer scherpstelpunten, wat betere prestaties nog bij weinig licht. Sneller ook. 6 per seconde vs 4,5 bij de 6D. Voor momnenten is 4,5 foto's per seconde niet zo snel. De A7 II is wat moderner met ingebouwde beelstabilisatie, nog meer autofocuspunten em relatief lichter. Wel moet je meer geld uit gaan trekken voor je lenzen. Omdat je budget 1000 euro is, zou ik eerder naar spiegelreflex gaan. Veel makkelijker betaalbare lenzen te krijgen, evt ook 2e hands. De nikon D610 is ook qua iso prestaties nog iets beter op hoge iso dan de Sony A7 II.Moderne APS-C spiegelreflexamera's zijn in het hogere segment bijvoorbeeld sneller (D7500, 7d Mark II van Canon, 80D enz) en hebben ook een goede autofocus. Qua prestaties bij weinig licht winnen de fullframes dit wel. Dus ook deze die wat ouder zijn. Dit kan grofweg een stop schelen, bijv tussen D7500 en D610 van Nikon. Voor statische onderwerpen is de oudere fullframe geen gekke keuze.Olympus OMD-D E-M5 mark II heeft allerlei moderne zaken zoals beeldstabilisatie, veel snelheid, scherpstelpunten enz. Alleen prestaties bij hoge ISO zijn bijv. bij een Nikon D610 veel beter. Dit komt door de kleine sensor die de Olympus heeft. In weinig licht is deze iets minder goed dus.

André
Door

André

op 05 Jun 2019

Mijn camera D3200 is gestolen. Wat nu? Een nieuwe D5200 met 18-55 lens of een 2de hands D3300 met veel assecoires. (Tamron 18-200, extra accu, mobiele adapter, tas, driepoot) een telelens van Nikon 55-300 heb ik zelf nog. Deze past op beide camera’s Beide kan ik kopen voor 400 euro. Wat is de beste koop? Statief heb ik niet, maar nog nooit gemist. Is ook een groot ding om mee te nemen. Benieuwd wat jij voorschrijft.

Evita
Door

Evita

op 10 Jun 2019

Hi Joris, mooie blog! Ik wil graag mijn kinderen fotograferen, zij bewegen veel dus een camera die dit snel scherp stelt en makkelijk te verstellen is, is wel een pre (must). Nu had ik mijn oog laten vallen op de 800D echter is die niet meer te koop. Nu kan ik deze nog wel 2e hands kopen maar inclusief nieuwe lenzen ben ik evenveel kwijt als de D5600 van Nikon nieuw met ongeveer dezelfde objectieven.Nu heb ik het idee dat ik minder makkelijk het scherpstelpunt kan veranderen aan het oog met de nikon en dat dit bij de Canon veel makkelijker is. Is dit het geval? En zo ja welke camera raad je aan voor bewegende kids? Ik zie soms door de bomen het bos niet meer.Naast kids fotografeer ik graag tijdens vakanties. Naast een 50 mm lens heb ik ook een kit lens nodig? Welke adviseer je, 18-135/140mm of is minder ook ok?Ik ben benieuwd.

Evita
Door

Evita

op 10 Jun 2019

En o ja wat is het verschil tussen de 77D en 800D van Canon? De 77D noem je helemaal niet. Deze is nog wel te koop.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Jun 2019

Hi Evita,Die noem ik niet om dat ik die niet vind behoren tot de 'Beste'. Als ik ze allemaal noem, dan wordt de lijst te lang. Ik heb die wel beschreven maar dan in dit artikel" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-camera-kopen/">artikel over de 77D en meer. Ook hier werkt dat verplaatsen van het scherpstelpunt zoals bij de 800D. Dus de Nikon D5600 is sneller qua wijzigen van scherpstelpunt. De 77D heeft een klein LCD-scherm bovenop de camera en is iets beter voor timelapse foto's. Verder heel vergelijkbaar.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Jun 2019

Hi Evita,Leuk dat je ook wil fotograferen. De Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">Canon EOS 800D is nog wel te koop, ik zie via Kieskeurig.nl verschillende sites die deze camera nog aanbieden.Het veranderen van het scherpstelpunt terwijl je door de zoeker kijkt vind ik makkelijker bij de Nikon D5600 dan bij de Canon EOS 800D. Je kan bij de Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera/">Nikon D5600 de vierpuntsdruktoets (lijkt op de toets van een gameboy) gebruiken om het scherpstelpunt te veranderen terwijl je door de zoeker kijkt. Bij de Canon EOs 800D moet je eerst nog een toets indrukken en daarna kan je het scherpstelpunt verplaatsen, dat ben je wat langzamer.De 50" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/portretlens/">50 mm f/1.8 portretlens is heel goed voor portretten, ook binnen. Zie mijn artikel. Ga je voor Nikon, neem dan de Yongnuo 50 mm f//1.8. Voor vakantie raad ik een zoom aan tot het liefst ongeveer 200 mm. Bijvoorbeeld 18-200 mm of 18-250 mm van Sigma. Zie mijn artikel welke betaalbare zoomlens voor Nikon. Dit is ook voor kinderen leuk als ze buiten spelen trouwens, kan je een afstandje houden.Verder zijn beide camera's wel geschikt voor je kinderen.

Evita
Door

Evita

op 12 Jun 2019

Hi Joris,Dank! Ik was in de veronderstelling dat ik met de 800D sneller kon scherpstellen aan mijn oog (met draaiwieltje bovenop), dit heb ik ook in een andere review gelezen maar als dit niet het geval is dan ga ik voor de Nikon! En in hoeverre merk je de snelheid met 5fps en 6 fps en het aantal autofocus punten? Speelt dit nog een rol?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Jun 2019

Hi Evita,Dank je. Misschien verwar je de dioptrie-instelling (dat wieltje naast de zoeker).5 of 6 foto's per seconde is niet heel veel verschil. Het blijft altijd keuzes maken. Aantal autofocuspunten is genoeg bij de Nikon D5600 voor bewegende kinderen.

Evita
Door

Evita

op 12 Jun 2019

Dank voor je snelle reacties! Dus jij adviseert de D5600 van Nikon.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Jun 2019

Ja, want dan jij sneller je scherpstelpunt wijzigen als je dat wil.

Edgar
Door

Edgar

op 20 Jun 2019

Beste Joris, complimenten voor de goede site en duidelijk informatie, ik heb al heel veel uit bovenstaand blog gehaald. Ik heb nog een vraag over de 50mm lens die je aanraadt: is het zo dat wanneer je deze lens gebruikt op een Nikon D3500 of D5600 (die niet full frame zijn) de effectieve brandpunt afstand meer rond de 75mm ligt? en is dit erg? met vriendlijke groeten, Edgar

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Jun 2019

Dank je Edgar! Ja dat klopt, dit komt door de 1,5 cropfactor van de Nikon camera's die je noemt. Of het erg is hangt af van je fotografie. Als jij met een 50" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/portretlens/">50 mm lens meerdere mensen wil fotograferen in een wat kleine binnenruimte, dan moet je ver naar achteren gaan staan en dat lukt dan niet altijd. Wil je juist echt portretten (alleen gezicht), dan is de 50 mm geen probleem.

Edgar
Door

Edgar

op 28 Jun 2019

hi Joris, ik heb uiteindelijk gekozen voor de D5600 (een nette aanbieding / cashback inclusief kit en zoom lens), en daarbij heb ik de 50mm lens genomen. Die laatste is in de paar dagen dat ik er mee gespeeld heb nu al mijn favoriet, ik kan heel leuk spelen met de scherptediepte. Voor nu is het vooral veel uitproberen. Bedankt to zover!

Philippe
Door

Philippe

op 21 Jun 2019

Dag Joris. Als kwalikteitsfreak wil ik een top-fototoestel kopen. Het mag gerust een professioneel toestel zijn. Omdat dit geen goedkoop speelgoed is krijg ik graag uw deskundig advies. Ik heb al wat rondgeneusd, en er zijn 4 toestellen die mijn bijzondere aandacht hebben. Ten eerste wil ik een full frame systeemfotokamera met een hoge resolutie. Video en sportopnamen zijn aan mij niet besteed. De kamera's die momenteel mijn volle aandacht genieten zijn de de Nikon Z7, de Panasonic Lumix S1R, de Sony a7 III en de sony a9. Wat is volgens u technisch, kwalitatief, fotografisch gezien het beste toestel? Prijs is voor mij maar een bijkomend criterium. Met prijs maakt men geen foto's. Dank voor een gestoffeerd antwoord. Groeten Philippe, Brugge

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Jun 2019

Hi Philippe,Ik heb mij niet helemaal verdiept in echt alle verschillen tussen die camera's. Wel vind ik Sony marktleider op het gebied van professionele systeemcamera's. Belangrijk is ook te kijken naar lensaanbod. De A7 RIII wordt ook veel gebruikt (dus wel met R erbij). De Sony A9 is meer gericht op sport/wildlife/snelheid en heeft daardoor minder hoge resolutie.

Iris
Door

Iris

op 30 Jun 2019

Hoi Joris, De laatste jaren ben ik meer aan het fotograferen met mijn Canon 1100D. Nu loop ik het laatste jaar tegen 2 beperkingen. De beelden per seconde en de snelle ruis op foto's. Ik fotografeer voornamelijk dieren en mensen, zowel portret als actiefoto's. Over een paar maanden ga ik op safari naar Afrika en dan zou ik toch een snellere en betere camera willen met meer mogelijkheden. Ik heb de 55-250mm lens voor het bereik. Welke camera raad je aan. Ik heb de 77D, 80D en 7DMII vergeleken met elkaar, maar kom er toch niet uit.. Kan jij me uit de brand helpen?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Jul 2019

Hi Iris,De 1100D is prima om mee te starten maar ik begrijp de zwakkere punten die je noemt. De Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-camera-kopen/">Canon 77D is niet weathersealed en valt net onder de semi-professionele modellen. Het is wel een vooruitgang t.o.v. 1100D. De 80D is wel weathersealed (beter afdichtingen tegen water maar ook stoffigheid). Dat is niet verkeerd als je ook in minder weer of omstandigheden moet werken. De snelheid is iets beter. Je hebt AF-micro adjustment zodat je evt. toekomstige lenzen kan kalibreren (of dit laten doen; als je back- of frontfocus hebt). De 77D heeft dat niet, de 7D Mark II ook. De 7D Mark II is wat ouder dan de 80D. De snelheid is beter (10 foto's per seconde), de autofocus ook iets maar de ISO-prestaties zijn van de 80D iets beter (die is ook nieuwer). De 7D Mark II is een grote, lompere camera (zwaarder ook). Ook is deze bijna 5 jaar oud. Je moet zelf uiteindelijk de keuze maken. 80D vind ik allround erg goed voor zijn geld. 250 mm kan je wel gebruiken, soms zal je wat lengte tekort komen.

Petra Bijl
Door

Petra Bijl

op 02 Jul 2019

Hi Joris, ik wil graag een nieuwe camerabody. Ik heb nu een EOS 1100d van Canon. Ik las in het bovenstaande van de canon EOS 200d. budget tot 600 euro. Ik heb een kitlens 18-55mm, een vaste lens van 50mm en een tele zoom van 55-250mm. Inmiddels heeft canon de EOS 250d gelanceerd. Ik wil graag weten of ik met de EOS 200d echt vooruit ga qua body. En of ik beter de iets duurdere EOS 250d koop of de niet meer overal voorradige EOS 200d. En zou een tweede hands EOS 600d voor 275 euro ook een optie zijn? Ik vind het echt een lastige keus. En nu ik de online cursus bij je volg wil ik graag een nieuwe body. Tweede hands ben ik een beetje benauwd voor. De prijs is dan aantrekkelijk, maar zou het bevallen? Qua lenzen ben ik aardig tevreden.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 05 Jul 2019

Hi Petra,Je serie lenzen is prima, heel hoge prijs/kwalititverhouding. De 1100D is wat ouder. Ik zou geen 2e hands 600D nemen, die is ook al vrij oud. 2e hands kan wel, als je een klein beetje op aantal clicks" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/hoeveel-clicks-heeft-mijn-camera/">clicks let maar ook dat zegt niet alles.Er is heel weinig verschil tussen de Canon 200D en 250D, met name video is verbeterd (4k) en de batterij, die gaat langer mee (minder snel leeg, met 1 oplaadbeurt meer foto's). Het prijsverschil tussen een 250D en een 800D is volgens mij heel klein. Die 800D is wat beter qua autofocus en iets meer snelheid, dit voor bewegende onderwerpen. Als de 200D toch nog relatief duur is om te kopen, dan zou ik bijv. voor Canon 800D gaan (als bewegende onderwerp belangrijk voor je zijn).

Wieke van Zuilen
Door

Wieke van Zuilen

op 04 Jul 2019

Hoi Joris , ik heb naar alle tevredenheid sinds kort de Nikon 5300 . Allemaal top met alle standen aan het proberen . Maar soms als het steeds maar niet lukt om een goede foto te krijgen , deed ik bij mijn oude Nikon toch even een foto op automatische stand , om toch de sfeer vastgelegd te hebben...…… Nu kom ik er achter dat bij deze nieuwe zo ontzettend snel de flitser aan gaat en dat wil ik dan helemaal niet , heel irritant. Ik wil dan gewoon even een iets onderbelichte foto...….. Ik kan niks vinden om die automatische flitsfunctie uit te schakelen. Bij de oude Nikon stelde je gewoon zelf de flits in mocht het te donkere foto's zijn. . Wat ik aan reacties lees , ik kom er niet uit . Is de flits echt niet uit te schakelen ? Hopelijk weet jij dat . Groetjes Wieke van Zuilen

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 05 Jul 2019

Hi Wieke,Fijn dat je tevreden bent.Ik begrijp op zich je behoefte wel maar mijn boodschap is altijd: we gaan geen automatische stand meer doen. Mogelijk kan je als je op 'i' achterop drukt (en je dan 1 van de functies met geel vakje ziet) de flitsfunctie opzoeken en op uitschakelen drukken. Ik weet dit niet zeker, juist omdat ik mensen nooit in de automatische stand laat werken.Als je een iets onderbelichte foto wil, zou ik A-stand gebruiken, ISO op automatisch zetten en dan met belichtingscorrectie (+- knop bovnenop) de belichtingsmeter naar negatief draaien. Het zijn een paar handelingen. Als je meer fotografeert word je er handiger en sneller in.

Wieke van Zuilen
Door

Wieke van Zuilen

op 06 Jul 2019

Top ! Gevonden …….. Dank je wel . Ik gebruik normaal gesproken die automatische stand nooit meer ( heel braaf ). Kwam er per toeval achter toen ik wat wilde proberen . Handig om dit te weten , Dit nieuwe toestel moet ik weer helemaal leren kennen....... Gebruik inderdaad eigenlijk altijd de A- stand , Vind dat leuke en spannende foto's geven ( spelend met de f en iso )

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 Jul 2019

Het is zeker een goede camera en ik ga ook meekijken met je als we naar Den Bosch gaan :)

Betsy Smeets
Door

Betsy Smeets

op 07 Jul 2019

Hi Joris, Ik heb een vraag wat betreft de cijfer aanduiding bij Canon, waar zit het verschil in bv bij de 700D en 200D, ben beginner ? Wil me gaan verdiepen in het fotograferen. Kan nl een canon 700D overkopen van een nichtje, ben zelf aan het twijfelen tussen de canon 200D en 2000D. Wat raad je aan voor een beginneling .

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 Jul 2019

Hi Betsy,Voor verschill tussen Canon beginnerscamera's, bekijk mijn artikel over Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">Canon spiegelreflexcamera's voor beginners. 700D is de voorloper van de 750D die ik in dat artikel wel naam. De 200D heeft o.a. ook touchscreen. Ik noem daar ook de 2000D en de 200D. De snelheid is bij de 200D ook wat beter, 5 foto's per seconde in plaats van 3. Dit is meer kans voor actiefoto's.

anja oosterwijk
Door

anja oosterwijk

op 12 Jul 2019

Joris, momenteel heb ik een Ikon D3100 met een Nikor 18-200 lens nu begint de body kuren te vertonen en denk om een Nikon3500 te kopen, maar ik heb nog een oude canon EF75-300 lens liggen van de analoge camera en zou bv een canon 1300D of 2000D kunnen kopen en dan nog doorgaan met de nikon maar tijdens bv een dierenreis de canon erbij meenemen, zou je misschien mij kunnen helpen welke te kiezen

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Jul 2019

Hi Anja,De Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera/">Nikon D3500 is een goede vervanger voor je D3100. Ik begrijp niet waarom je ook een Canon camera wil kopen. Je kan voor dat geld toch ook een andere langere lens voor je Nikon camera kopen, zo lijkt mij. Gebruik van de oude canon EF75-300 is niet zeker op een nieuwe body, dit moet je sowieso eerst testen. De D3500 is beter dan de 1300D of 2000D" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">2000D van Canon voor dieren. Dit door de snelheid, 5 foto's per seconde vs 3. PErsoonlijk zou ik in 1 camera met lenzen investeren.

anja oosterwijk
Door

anja oosterwijk

op 12 Jul 2019

Joris, dank je wel , beslissingen nemen is vaak lastig, omdat ik nog de canon lens heb liggen, had ik gedachtes om een digitale body te kopen maar de nikon 3500 body is dan beter voor de nikkor lens bedankt voor de hulp

Joris-Dijkema
Ilse Daelemans
Door

Ilse Daelemans

op 26 Jul 2019

Beste Joris, ik wil dus graag een nieuwe fotocamera kopen. Ik hou van macro-opnames, maar wil ook de kleinkinderen die , zowel in de zaal als buiten op het veld, korfballen en ook als ze een dansoptreden geven in een zaal met heel weinig licht , willen fotograferen. Mijn laatste camera was een Olympus OM10, daarna altijd met gsm gefotografeerd en gefilmd. In de fotohandel raadde men mij enkele toestellen aan; de ene verkoper prees de Sony A6300 en de Canon EOS 800D aan. De andere verkoper zei dat , voor mijn doeleinden de Panasonic goed was : FZ300, TZ200 of de FZ2000. Je begrijpt dat ik een beetje in de war ben. Kan U mij helpen aub ? Ilse

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 Jul 2019

Hi Ilse, Je wil vrij veel verschillende dingen. Het zwaarste voor je apparatuur is binnen sport fotograferen. En ook de dansoptredens. De Sony A6300 is geen verkeerde camera, maar je bent wel eerder meer geld kwijt aan lenzen en accessoires. Zie ook mijn artikel spiegelreflex" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/tips-nieuwe-camera-kopen/">spiegelreflex of systeemcamera En mijn andere artikel voor meer over de Sony" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-sony-systeemcamera/">Sony A6300.De Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-spiegelreflex-beginner/">Canon EOS 800D is ook te gebruiken. De lenzen zijn dan ook voordeliger en je hebt meer keuze. Ik zou dat aanraden. De Panasonic camera's die je noemt zijn allemaal minder goed voor binnen. Minder goede kwaliteit, je kan ook geen lens wisselen (dus beperkt in macro). Voor dansoptredens ook minder goed binnen.Bekijk ook mijn artikelen over zoomlens" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">zoomlens voor Canon en Macrolens" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-macrolens/">Macrolens voor Canon. De 50 mm lens is heel leuk maar je bent niet flexibel (kan niet even inzoomen of uitzoomen). Zie mijn E-book" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">E-book Ontdek de Creatieve Lens Dat zou ik zeker even downloaden. Je kan ook meteen een Sigma 17-50 mm f/2.8 erbij kopen voor Canon, die is ook goed voor binnen. Maar je hebt alleen niet veel zoombereik daarmee. Dus je moet dan dichtbij de dansoptredens staan. Andere lenzen met meer zoombereik die goed zijn voor binnen worden meteen erg duur.Verder is het makkelijker te beginnen met buiten sportfotografie dan binnen.

Ilse Daelemans
Door

Ilse Daelemans

op 03 Aug 2019

Dag Joris, welk toestel zou U mij aanraden dan ? Ik wil in totaal een € 1.000 spenderen. Ik hoop dat ik dan toch een degelijke camera zal hebben. Ik dacht wel dat dit niet te combineren viel, macro en actiefoto’s. Graag je professionele advies want je ziet dat ik in dezelfde winkel aan 2 medewerkers raad vroeg en heel verschillende antwoorden kreeg. Panasonic stond mij sowieso niet aan, dit was het voorstel van een jonge verkoper. Ik maak al mijn hele leven foto’s maar ben geen prof dus héél graag jouw mening. Dank je van harte, ilse

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Aug 2019

De Canon EOS 800D ivm voordeligere lenzen en meer keuze. Iedereen geeft andere adviezen, dat is altijd zo. Wat je vaak ziet is dat mensen alleen denken aan de CAMERA en daarna pas eens gaan denken o ver lenzen en dan hebben ze soms een camera waarvoor de lenzen heel duur voor ze zijn. En dan kopen ze die niet en zijn ze beperkt. Met de 800D heb je veel keuze, voordeliger voor lenzen die beter zijn binnen ook. Zie mijn vorige reactie daarover.

Anne Monfoort
Door

Anne Monfoort

op 15 Aug 2019

Hoi Joris, na het volgen van jouw cursus ben ik nu lekker veel aan het fotograferen. Het gaat goed en ik heb er super veel plezier in! Nu zit ik te denken om een full frame camera aan te schaffen. Mijn voorkeur gaat uit naar een Canon en deze gebruik ik vooral voor familie, kinder en baby fotografie. Wat zou je mij aanraden? Alvast bedankt. Groeten, Anne

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 16 Aug 2019

Hi Anne, dat klinkt goed. Grappig, ik had net toevallig de ochtend dat jij je vraag stelde je site gezien in google. Leuk!Belangrijker dan de body zijn goede lenzen. Lichtsterke zou ik jouw geval aanraden (f/2.8 wordt vaak gebruikt, lager kan soms ook). En die zijn best wel duur. Klanten zien het verschil niet tussen fullframe of niet trouwens. Ik wil je niet per se van fullframe afpraten maar het is wel jammer als grootste deel van je budget gaat naar de camera. Wil je fullframe, dan zou ik in jouw geval gaan voor de 6D" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-camera-kopen/">6D Mark II.Houd er rekening mee dat als je nu EF-S lenzen hebt (dit is de lensvatting), dat deze niet passen op fullframe van Canon. EF-lenzen wel. Dit staat op je lens. Ik heb ooit een keer per ongeluk een EF-S lens op een fullframe camera geprobeerd te zetten maar dit past niet en het matglas in de camera viel eruit. Die kon naar het reparatiecentrum...

Anne Monfoort
Door

Anne Monfoort

op 24 Aug 2019

Hoi Joris, bedankt voor je reactie. Nav de leen lenzen in jouw lessen had ik een canon 50mm F1.8 aangeschaft. Had gelukkig je artikel al gelezen over EF en EF-S lenzen dus dat is goed gegaan. De camera die ik nu heb is best wel oud en merk soms dat ik met een hogere iso veel ruis heb. Bedankt voor je tip. Ik ga eens kijken naar een 6D Mark 2.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 25 Aug 2019

Hi Anne, de 50 mm f/1.8 is heel goed qua prijs/kwaliteit en kan het v erschil maken in je shoots. Een 70-200 f/2.8 is ook wel mooi voor je shoots. Flexibeler, meer afstand houden. Idee: een keer eentje huren voor een shoot. Kost je misschien 30 euro ofzo. Heb je profijt van bij je portfolio en je kan het echt ERVAREN

Paul
Door

Paul

op 17 Aug 2019

Goedenavond Joris,Deze week heb ik volgens mij zo'n beetje alle pagina's van je website gelezen. Erg interessant en eenvoudig om door te nemen. Bedankt voor alle informatie en verschillende inzichten!De reden dat ik deze week veel informatie op zoek en reviews lees, is omdat ik op zoek ben naar een opvolger van mijn huidige Canon 450D. Ik heb ondertussen twee kinderen (0 en 2 jaar) en maak regelmatig foto's van hun in verschillende zettingen: binnen, buiten, portretten (zo ver dat met jonge kinderen kan) en speelfoto's. Daarnaast vind ik het ook leuk om in de natuur foto's te maken, zoals tijdens vakanties of tijdens een dagje in de dierentuin.Al met al dus redelijk all-round bezig, maar het begint nu steeds meer een echte hobby te worden. En daarmee ook tijd om een keer te investeren in mijn apparatuur. Naast de body heb ik momenteel de volgende lenzen: - Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS kitlens - Tamron AF 70-300mm f/4.0-5.6 Di LD Macro - Canon EF 50mm f/1.8 STMDe 50mm lens is de lens die ik het meest gebruik. Ik vind het bokeh effect echt geweldig en ook binnenshuis werkt het goed door de lichtsterkte, maar ik merk ook dat het gebrek aan zoom mij soms beperkt. Er is toch enige afstand nodig tot het onderwerp om een goede foto te maken (mede door de crop van mijn camera) en dat is bijvoorbeeld met spelende kids lastig.Al met al ben ik nu dus op zoek naar een nieuwe set. De 70-300 lens geeft een 01 error tussen de 250-300mm, dus die is sowieso aan vervanging toe. De kitlens is niet veel bijzonders, dus ook die moet worden vervangen. En dan natuurlijk ook een nieuwe body, want de 450D is al flink wat jaartjes oud.Nu heb ik deze week veel verschillende camera's overwogen, inclusief systeemcamera's. De reden dat ik nu toch neig naar een spiegelreflex is met name omdat de lenzen zo duur zijn bij systeemcamera's. Ik kon tweedehands een goede set krijgen van de Sony A7 ii + 24-70 lens, maar om daar een telelens bij te kopen wordt te duur. Zonder een telelens is de set niet volledig genoeg.Uiteindelijk twijfel ik nu over enkele body's en lenzen. Qua body twijfel ik tussen de 77D en 80D. Ik ken de verschillen (o.a. door jou informatiepagina), maar dacht om te kiezen voor de 77D om het verschil in geld (190 euro) te investeren in een betere lens. Het enige nadeel van de 77D is het gebrek aan weathersealing (al had de 450D dat ook niet) en het gewicht i.c.m. een relatief zware lens. In de winkel een 77D met 18-135mm vast gehad en dat voelde minder fijn aan dan de 80D i.c.m. dezelfde lens. Maar hoe erg is dit tijdens normaal gebruik? Heb je dit vaker gehoord van cursisten o.i.d.?Qua lenzen twijfel ik tussen de volgende: - Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM - Sigma 17-70mm F2.8-4 DC Macro OS HSM De 18-135 lijkt een goede allround lens. Met het bereik tot 135mm kan ik in de meeste situaties hiermee uit de voeten, zonder van lens te wisselen. Op jou website wordt deze lens echter (bijna) niet genoemd en/of aanbevolen. De Sigma is iets duurder en gaat slechts tot 70mm, maar heeft wel een betere lichtsterkte. Welke zou jij aanbevelen? Of is er nog een alternatief zonder gelijk 3x meer te betalen?Naast bovenstaande lenzen wil ik (op termijn) ook een nieuwe telelens kopen. De 70-300 beviel mij qua bereik goed. Van redelijk grote afstand een gezichtsuitdrukking vastleggen of een mooi shot van een dier maken vind ik prachtig. Als opvolger van mijn huidige Tamron dacht ik aan één van de volgende upgrades: - Canon EF 70-300 F4-5.6 IS II USM - Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM - Tamron 100-400mm F4.5-6.3 Di VC USD (i.v.m. prijs zou ik deze tweedehands zoeken)Van bovenstaande drie telelenzen is de Tamron iets minder lichtsterk. Maar welke zou je aanbevelen? Of wellicht een heel andere lens die ik over het hoofd heb gezien? Men zegt vaak dat objectieven jaren mee kunnen gaan en je daar beter in kan investeren dan in een body. Twee van bovenstaande telelenzen hebben het voordeel dat ik ze ook kan gebruiken voor een mogelijk toekomstige full frame camera. En eventueel met een adapter op een systeemcamera...Excuses voor het lange verhaal. Ik hoop dat je me verder op weg kan helpen om de beste keuze te maken. Natuurlijk is het een persoonlijke keuze, maar jij hebt ervaring met vele body's en lenzen en dat is meer waardevol dan een review van 'een gebruiker' online :)Bij voorbaat dank en een goed weekend!Groeten, Paul

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 20 Aug 2019

Hi Paul,De 450D heb ik ooit ook gehad...Voor wat betreft de Canon EOS 77D of 80D het volgende. De lenzen zijn inderdaad het belangrijkste. Als de 80D betekent dat je een bepaalde lens dan niet meer kan of wil kopen, dan is dat beperkend. Weathersealing hangt af van je fotografie, mooi-weer-fotografen hebben er minder last van. De 80D heeft ook AF microadjustment, als je een keer te maken krijgt met backfocus of frontfocus, dan kan je dat in de camera dus corrigeren. En zoiets heb ik ook wel eens gehad hoor. Je moet op je gevoel afgaan, goed in de hand liggen is niet onbelangrijk.Voor binnen de kinderen heb ik als alternatief voor je 50 mm lens deze: Sigma 17-50 f/2.8. Je kan nu zoomen, je kan dan je 50 mm verkopen. De Sigma 17-70mm F2.8-4 DC Macro OS HSM is ook niet verkeerd, maar bij inzoomen wordt het wel f/4. Dat scheelt 1 stop en dus verdubbeling van je ISO. Als je veel binnen werkt met de kinderen, dan zou ik voor Sigma 17-50 f/2.8 gaan omdat je dan f/2.8 over het gehele zoombereik hebt. Dat is ook nog relatief betaalbaar bij deze lens (vind ik). Van Canon krijg je die echt niet voor die prijs.18-135 mm is een leuke walkaround lens, maar ook regelmatig te kort. In huis voor de kinderen ook mninder geschikt want bij inzoomen wordt deze niet lichtsterk meer en dus drijft het de ISO erg op. Voor dierentuin zondermeer ook tekort, maar ook voor vakantie is 135 mm lang niet altijd genoeg. Daarom ben ik voorstander van meteen wat meer bereik als iemand tele wil. De Canon EF-S 55-250mm f/4.0-5.6 IS STM is een heel mooie lens voor heel weinig geld, de beste verhouding qua prijs/kwaliteit. De Tamron 100-400mm F4.5-6.3 Di VC USD is ook een heel goede deal, maar natuurlijk wel duurder. Voor dierentuin en gezichtsuitdrukking vanaf afstand is deze zeker mooi. En safari. De Canon EF 70-300 F4-5.6 IS II USM zit er tussenin.Ik vind ook dat lenzen vaak duur zijn voor systeemcamera, zeker bij Sony E-mount zijn de lange lenzen heel duur voor mensen.Dank je voor je complimenten trouwens :) Heb je de gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis Ebooks ook al gedownload?

Bob Vermeer
Door

Bob Vermeer

op 01 Sep 2019

Joris dank je wel voor zoveel "to the point" informatie. Op basis van jouw voorlichting de voor mij hopelijk juiste camera gekocht. Wij wonen in Frankrijk Morvan dwars van Dijon en heb vroeger in de tachtiger jaren veel gefotografeerd met een Olympus OM 1 met telelens 250mm meen ik. Nu gestopt met werken en weer tijd om mijn hobby op te pakken. Ik heb stevig zitten twijfelen tussen een Canon 800D en de 2000D die hier in de aanbieding was i.c.m. de 18/55 en 75-300 canon- lenzen. Uiteindelijk gekozen voor de 2000D omdat ik met het toestel niet zal filmen. Met de inkoop van €440,- uit de doos met tas en twee lenzen ga ik heerlijk weer mijn oude hobby oppakken in het Franse platteland en het leven hier in de gehuchten vastleggen. Nogmaals dank voor je openbare adviezen. Groet Bob Vermeer

Joris-Dijkema
Hans
Door

Hans

op 08 Sep 2019

Hoi Joris, Ik zit op het ogenblik in een foto dip. Na jaren lang vogels te hebben gefotografeerd, liefst vogels in de vlucht, wik ik eigenlijk iets anders. Uiteraard was ik nooit blij met mijn lenzen en fototoestel. Dat is dan op een vreeslijke manier ui de klauwen gelopen. Na een enorme droom set gekocht te hebben (Canon 1dx Mark 2 en een 500 m,m 4l) Nog niet tevreden. Uiteraard over de kwaliteit en snelheid 100% tevreden. Maar het gewicht, niet leuk meer om mee te wandelen. Toen heb ik er een Sony RX10 mark 4 gekocht. Maar in vergelijk met mijn Canon (Mag ik niet doen) onbevredigend. Maar zo walk around camera is toch wel erg fijn als je gewoon een wandeling wil maken. Nu zit ik te overwegen om een Canon 90 d aan te schaffen en de canon weg te doen. Ook wil ik de Sony wegdoen, en daarvoor in de plaats en Tamron 18 - 400 te kopen dus voor op een crop camera. Dir geeft het zelfde bereik als de Sony camera. Vanwege de Aps_c censor verwacht ik gedetailleerde opnames da n van de Sony. Is dat zo of vergis ik mij daar in. Bij de 90d heb ik de volgende lenzen tot mijn beschikking Canon 500 mm l 4 + teleconverter 1,4 III Canon 100 - 400 mm L en de Canon 25-105 4L. Daarbij zou dan bij komen voor vakanties of gewoon een lekkere wandeling de Tamron 18 - 400 De dip is dat ik niet weet wat verstandig is. Daarbuiten vergeet ik te vermelden dat ik ook nog een Canon 6 d mark 2 bezit. Ik zit te denken om ook die te verkopen, en een compact camera een PowerShot G1 X Mark III Die bezit ook een APS c censor. Alles wordt een stuk lichter, maar ga op kwaliteit wat achteruit. Maar als ik naar de foto's kijk van mijn Canon 40 D was dat ook niet echt slecht. Wat te doen kost mij veel slapeloze nachten. Wat is jou mening? Ik hoor graag van je. Vriendelijke groeten Suf gepiekerde Hans

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Sep 2019

Hi Hans,Ik las in de leeromgeving al dat je een 90D gaat krijgen volgens mij.De 1DX Mark II is groot inderdaad, ik heb een paar dagen geleden mijn 1DX Mark I verkocht. Grootte speelt ook een rol (en niet zoveel megapixels). Tamron 18-400 mm voor een wandeling is een optie, het is geen L-kwaliteit lens.De Sony RX10 Mark IV heeft een kleinere sensor, op hoge ISO is dit minder. Een andere optie voor je is een Panasonic systeemcamera met een Pansonic LEICA DG VARIO-ELMAR 100-400 mm F4.0-6.3 ASPH. Met een body met Micro Four Thirds sensor heb je een cropfactor van 2. Dat betekent eigenlijk 200-800 mm en dat kan nog uit de hand, door de stabilisatie. Het is een kwaliteitslens. Ook is de combi lichter dan je 500 mm f/4 natuurlijk. Dus zo kan je ook mobiel beter vogels fotograferen. Kijk ook even naar de foto's van Klaas de Jongh (ken ik niet persoonlijk): zie https://www.flickr.com/photos/69248413@N07/ Hij gebruikt die 100-400 lens die ik noemde met o.a. een panasonic DC-G9. Hij zegt dat tot ISO 3200 nog goed te doen is. De lens (100-400 Panasonic) is niet heel lichtsterk maar dat is jouw Tamron 18-400 mm lens ook niet. Het enige is dat de Tamron natuurlijk wel meer allround is, ook voor de weidse beelden.Zie ook beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-systeemcamera/">beste systeemcamera

Frans
Door

Frans

op 11 Sep 2019

Hallo Joris,Ik ben mij aan het oriënteren op een nieuwe camera, hetzij een canon het zij Nikon. Ook ben ik er nog niet uit of ik overstap van crop naar fullframe. Ik vind fullframe erg duur al is de Nikon 750 wel interessant. De D850 is duur, net als de 5d mark iv.Goed aangezien ik oriënteer op Canon en Nikon heb ik de volgende mogelijkheden bekeken. Ik wil een basisset van maximaal 3 lenzen aanschaffen uit deze opties. De opties zijn:CANON lenzen EF-S mount: Canon EF-S 17-55 f/2.8 iS USMEF mount: Canon EF 70-200 f/4.0L iS USM II Canon EF 24-70 f/2.8L USM II Canon EF 70-200 f2.8L iS III USM Canon EF 24-70 f/4.0L iS USM Canon EF 50 f/1.4 USM Canon EF 85 f/1.8 USM Canon EF 16-35 f/2.8L III USM Canon EF 24-105 f/4.0L iS II USM Canon EF 16-35 f4.0L iS USM Sigma 35mm f/1.4 ART (geen iS) Sigma 20mm / 24 mm f/1.4 DG HSM ART (geen iS) Sigma 18-35 f/1.8 DC HSM ART (geen iS) Sigma 24-70 f/2.8 DG OS ART (wel iS)NIKON lenzen Sigma 35mm f/1.4 ART Nikon AF-S 85mm 1.8G Nikon AF-S 70-200 f/2.8 ED VRII Nikon AF-S 70-200 f.4.0 ED VR Nikon AF-S 24-70 f/2.8 ED VRII Nikon AF-S 14-24 f/2.8 Sigma 20mm of 24mm f/1.4 DG HSM ART Sigma 24-70 f/2.8 EX DG HSM ART (wel VR) Sigma 85mm f/1.4 DG HSM ARTIk heb de volgende vragen: 1. Welke 3 lenzen voor Canon camera en welke 3 lenzen voor een Nikon camera zou u mij aanraden? 2. Kiezen voor een crop camera (bv D90, 7dmarkii, ……) of voor een full frame camera (nikon d750, 6dmarkii, ……)Tot de dag van vandaag schiet ik vnl natuur/landschappen en portretten. Of en toe sport. Maar dat kan natuurlijk veranderen.Bij voorbaat ontzettend veel dank.Met een vriendelijke groet, Frans

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Sep 2019

Hi Frans,Natuur is een vrij breed begrip. Vogels of wildlife betekent meer bereik nodig hebben dan voornamelijk landschap. Ik gebruik o.a. Canon en dan veel deze lenzen: Canon EF 16-35 f4.0L iS USM voor mijn weidse opnames, Canon EF 24-70 f/2.8L USM II (voor landschap kan je net zo goed f/4 nemen tenzij je noorderlicht of sterren wil; ik had f/2.8 nodig voor indoor sport). En interessant is ook de Canon 100-400 mm type II (geen type I). Die neem ik tegenwoordig mee op reis samen met de andere (als ik voor landschap ga). De 70-200 2.8 II blijft dan thuis. Ik heb met 100-400 meer opties tot zoomen en heb f/2.8 niet nodig voor mijn landschappen.Voor Nikon kan je denken iets vergelijkbaars qua bereik, Nikon heeft de 80-400 mm. Nog iets weidser.Fullframe is duur inderdaad en je verliest bereik. Op hoge ISO is het wat beter maar het belang wordt wat overdreven vind ik. Belangrijker blijft je compositie, visie, licht, vaker gaan. Op lage ISO zouden mijn foto's er ook prima uitzien met een goede cropcamera. D750 is interessant geprijsd. Voor Canon is 6D Mark II interessant las je niet heel veel beweging schiet. Canon EOS 90D is ook interessant. Investeer in jezelf en in lenzen, dan de body. Voor portret: 70-200 f/2.8 is mooi (en beter dan een 100-400 voor portret). Voor portret is ook een 85 mm (lichtsterk) mooi maar je bent dan niet allround. Voor natuur heb je er niet veel aan. 70-200 2.8 is voor beide inzetbaar

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 Sep 2019

Aanvulling, bij een groothoeklens altijd goed kijken of je er filters op kunt plaatsen (als je wat ambitie hebt in landschap). Extreme groothoeklenzen zijn vaak te bol voor filters.

Frans
Door

Frans

op 15 Sep 2019

Dank voor de info. Vwb de lenzen ben ik er wel uit. Nu de camera nog. Ik kom tot 4 opties: 80D, 90D, 7Dmii en de 6Dmii. De 6Dmii krijgt volgens mij veel kritiek, vooral vanuit de hoek van Amerikaanse fotografen. Over de 90D is nog niet veel te vinden. Ik ben benieuwd naar je advies.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 16 Sep 2019

Hi Frans,De 80D is altijd een goede camera geweest, zeker qua prijs/kwaliteitverhouding. Nu de 90D er is zou ik niet zo snel de 80D nemen maar het kan wel. De 7D II zou ik zeker niet nemen, die is al best oud en de 90D" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-eos-90d-of-80d/">90D kan je ook zien als de opvolger van de 7D Mark II (en de 80D). Er komt geen 7D mark III meer. De 80D was qua ruis al beter dan de 7D Mark II en ook qua dynamisch bereik. En de 7d Mark II is vrij groot.De 6D" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-canon-camera-kopen/">6D Mark II is zeker een verbetering tov de 6D Mark I, o.a. autofocus is beter. Voor snelheid zijn de andere modellen beter, de 90D is snel (net zo snel als 7D Mark II). Fotografeer je veel statische onderwerpen en heb je niet zoveel lensbereik nodig (je verliest de cropfactor), dan is 6D Mark II wel mooi. Ook als je veel in low light zou werken zijn prestaties wel beter door de fullframe sensor. Wil je ook meer bereik hebben voor bijv. sport en wildlife, dan is de cropfactor van een 90D fijn. En ook de snelheid en autofocus zijn beter.Bij landschap werk je vaak vanaf statief en dan kan je lage ISO gebruiken,dan is een cropcamera als 90D of 80D ook goed.Ik denk dat 90D het beste is voor je.

Frans
Door

Frans

op 16 Sep 2019

Hi Joris, Dank voor je advies. Eens. Ik ga voor de 90D. Helemaal top! Groetjes, Frans

Caroline
Door

Caroline

op 03 Nov 2019

Hoi Joris, Allereerst mijn complimenten voor je site. Vol interesse heb ik m doorgespit. Na lang getwijfel heb ik mijn oog laten vallen op een Canon 77d of een Nikon d5600, maar kom er niet uit. De Nikon is net iets lichter naar mijn idee en ligt net wat beter in mijn hand, (iets kleiner), maar ik twijfel omdat ik van jou begrijp dat de canon iets makkelijker te begrijpen is qua instellingen en knoppen. Als lens wil de 18-55 mm aanschaffen en een 18-300 of 70-300mm. Ik fotografeer met name landschappen, zonsonder/opgang (wil graag nachtfotografie gaan doen), paddenstoelen, bloemetjes, insecten, maar ook mijn kinderen en/of hond. Van alles wat dus. Kun jij hierin advies geven?Het lijkt me erg leuk om deel te nemen aan een avondcursus, alleen jammer dat het niet dichter in de buurt van Apeldoorn is.Groetjes, Caroline

Nand Ven
Door

Nand Ven

op 15 Nov 2019

Ik ben Nand en hou voornamelijk van vogelfotografie,. Het fotograferen met een telelens (Tamron 75-300 en/ofSigma DG 150-500) heeft wisselend succes, voor namelijk wat betreft de scherpte - bewegend beeld. Heb ook een teleconverter Tamron -F AF , maar dat lukt helemaal niet. (Beelden meestal onscherp) Wil nu een nieuw toestel aanschaffen en een cursus volgen. Twijfel tussen de Nikon D750 en Nikon D7500..... Heeft U advies ? Alvast bedankt.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 15 Nov 2019

Hi Nand, wisselende resultaten qua scherpte kan heel goed te maken hebben met instellingen. Bijvoorbeeld de sluitertijd die de ene keer wel goed is en de andere keer niet. Met controle over je camera zou je niet zoveel wisselende resultaten moeten hebben. Een teleconverter werkt alleen op de betere lenzen. Als je beginner bent, dan start je daar meestal niet mee. Een Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera-kopen/">Nikon D7500 biedt het voordeel van de cropfactor. Je lenzen worden eigenlijk 1,5x zo lang en bij vogelfotografie heb je echt bereik nodig. Bij een D750 mis je dat. Ook is een D7500 redelijk snel. D750 is bij weinig licht wel beter maar ik zou gaan voor de cropfactor ivm je vogelvoorkeur. Als je een cursus wil volgen, je kan mijn persoonlijk" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">persoonlijk traject in de Academy volgen. Je kan ook feedback krijgen (fair use), maandelijkse fotofeedback video's en ook andere leden helpen elkaar daar. Er zit een cursus in waarin je stap voor stap in 60 video's leert hoe je zelf je camera instelt. En er zijn ook andere cursussen en daar komt ook nog meer bij zoals je op de pagina ziet.

Rutger
Door

Rutger

op 26 Nov 2019

Hallo Joris, Ik wil na 14 jaar dienst mijn Nikon D50 gaan vervangen. Destijds gekocht in een set met Nikkor lenzen 18-55 en 70-300 mm. Ik ben met nu flink aan het inlezen en via jouw site en blogs steeds een stukje verder gekomen. Nu wil ik zelf weer meer gaan fotograferen, dus is mijn oog nu gevallen op een Nikon D5600. Net wat meer mogelijkheden dan een D3500, maar niet zo uitgebreid als de D7500. Nu gaf jij ook aan dat de lens eigenlijk belangerijker is dan de body. Nu fotografeer ik graag landschappen - architectuur - vogels/dieren en portretten, met name in de vakantie. Volgende zomer gaan we een rondreis maken door de VS en ben dus eigenlijk op zoek naar een zoemlens, zodat ik niet constant van lens hoef te wisselen en ook niet meer lenzen hoef mee te nemen. Wellicht dan apart een 50 mm lens zoals jij ook aangaf in een van je artikelen. Wat zou jouw advies zijn? Alvast bedankt voor je reactie. Rutger

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 26 Nov 2019

Hi Rutger,Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera/">Nikon D5600 is een goede keuze. Touchscreen is prettig, heeft D5300 niet. D3500" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-nikon-spiegelreflexcamera/">D3500 heeft geen knop om DIRECt ISO te veranderen, D5600 wel door links de "Fn"knop te gebruiken (dit is sneller in de praktijk). Qua lens omdat je heel allround wil fotograferen kan je denken aan een Sigma 18-300 mm (of 16-300 mm Tamron, is eits weidser voor gebouwen) of een 18-400 mm van Tamron. Die laatste is beter voor dieren en vogels maar ook wat duurder. Zie ook mijn artikel beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">beste betaalbare lens voor Nikon. En beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-nikon-telelens-dieren-safari/">beste lens voor Nikon voor dieren en safari.

Rutger
Door

Rutger

op 28 Nov 2019

Hoi Joris, bedankt voor je reactie, ik denkt dat ik inderdaad de Nikon D5600 met de Tamron 18-400 mm ga kopen.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 Nov 2019

Succes Rutger, leuk!

Gerard van Vugt
Door

Gerard van Vugt

op 29 Nov 2019

Hallo Joris, Blij dat ik je site heb gevonden. Hier kan ik veel informatie afhalen. Ik ben ruim 5 jaar fanatiek bezig met fotograferen . Nog steeds als hobby maar krijg het steeds drukker door aanvragen van verenigingen / plaatselijke krantjes / gemeente en particulieren . Wil het wel als hobby blijven doen , maar wil iets "betere" (andere) camera aanschaffen. Ik heb nu een Nikon D3300 en zie leuke aanbieding voorbij komen van Nikon D610 . Ga ik hier veel mee vooruit of zeg je verschil is niet zo groot? Vriendelijke groet Gerard van Vugt

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 02 Dec 2019

Gerard, je gaat zeker vooruit. In bijzonder bij weinig licht maar sowieso. Alleen zou ik een D750 kopen van Nikon, die is een stuk moderner en ook betaalbaar geworden. Alleen niet alle lenzen kunnen op fullframe.

Sanne
Door

Sanne

op 07 Dec 2019

Hi Joris, Wat ben ik blij dat ik jouw site heb gevonden, bedankt voor de handige blog! Vandaag ben ik begonnen met een fotografie opleiding en daarvoor moest ik natuurlijk een camera aanschaffen. Ik heb gisteren een Nikkon D7500 met 18-140 lens aangeschaft, maar nu begin ik zo ontzettend te twijfelen of ik niet toch voor de Canon EOS 90D moet gaan. Iedereen zegt dat dit gewoon een persoonlijke keuze is, maar aangezien ik nog totaal geen ervaring heb, vind ik het erg lastig om tussen 2 goede te kiezen. Ik lees nu dus dat de Canon 90D veel meer megapixels heeft en dat die ook recenter/nieuwer is.. Ook haal ik eruit dat de specificaties gewoon beter zijn van de Canon. Klopt dit en welke zou jij mij aanraden als jij moest kiezen? Alvast bedankt! Groeten, Sanne

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 11 Dec 2019

Hi Sanne, met beide kan je natuurlijk prima fotograferen en het succes van je opleiding hangt daar zeker niet vanaf.In het voordeel van de 90D zijn o.a.32 megapixels, beter scherpstelpunten voor beweging, sneller bij continu opnamen (11 vs 8), kantelbaar LCD. 90D is ook nieuwer. Ik zou zelf de 90D hebben genomen maar uiteindelijk geeft het zeker geen doorslag. Zie ook mijn camera handleiding video voor de Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-90d-handleiding/">Canon EOS 90D. Lenzen voor Canon zijn gemiddeld ook wat voordeliger dan Nikon. Het gaat ook niet heel goed met Nikon.

C Keller
Door

C Keller

op 27 Jan 2020

Goede avond Joris. Ik kon mijn vragen die ik je gesteld had niet meer vinden vandaar dat ik op deze mijn vraag stel.. Ik denk dat ik een Canon EOS 90 D wil kopen met daar bij een of twee lenzen. Voor wild foto"s, vogels stil en actie. In ieder geval om ze goed in te zoomen . Ik heb wat rond gekeken op internet daar zag ik een Canon EF 100-400 mm II F4,3- 5..6 Lis USM draaizoom + ET -83D zonnekap. een Tamron 100-400 mm F4.5 -6.3 Di VC USD Canon. een Tamron 18 - 400 mm F3.5- 6.3 Di II VC HLD. een Sony 200 - 600 mm FE F5.6 - 6.3 G OSS { SH 200600 G. SYX} Maaar ik denk dat deze niet op de Canon kan. Heb je hier voor andere goede opties? Ik wil vliegende vogel en dergelijke echt dicht bij halen. zijn deze ook goed bij minder licht.. Ik zag ook nog verschillende grote Tamron lenzen. Ik heb je nog door gegeven welke lenzen ik had en kan daar mee ook wel Landschapsfoto"s nemen. Ik hoop dat je me advies kunt geven.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 31 Jan 2020

De Canon EF 100-400 mm II F4,3- 5..6 Lis USM draaizoom + ET -83D zonnekap is vrij duur. De Tamron 100-400 mm F4.5 -6.3 Di VC USD Canon is ook erg goed en beter betaalbaar. Ik zou daarom sowieso niet de De Canon EF 100-400 mm II F4,3- 5..6 Lis USM draaizoom + ET -83D zonnekap nemen.De Tamron 18 – 400 mm F3.5- 6.3 Di II VC HLD is meer allround, je kan ook landschapsfoto's maken, hoeft weinig te wisselen van lens. Met de 100-400 kan je geen weidse beelden maken. De Sony 200-600 past inderdaad niet.Bereik tot 400 mm is wel mooi, maar het is ook niet zo dat je altijd de vogel dichtbij krijgt. Het is wel nog goed mee te nemen en uit de hand te doen. In jouw geval vind ik een 18-400 mm lens niet verkeerd omdat die allround is voor je. Is een mooie combi met de 90D

C keller
Door

C keller

op 09 Feb 2020

Goede avond Joris . Ik heb een Canon EOS 90 D gekocht. Vrijdag op pad geweest en wat foto's genomen . Ok heb je YouTube filmpje van het toestel gevolgd en de aanpassingen gedaan Heb RAW en Jpg ingesteld en monochroom ingesteld. Heb de foto's op de computer gezet maar zie nu alleen de zwart wit beelden en de kleuren foto's zijn niet zichtbaar. Heb samen met mijn vrouw al de handleiding grdounlowd en door genomen en niet gevonden. We hebben ook de ddp voor bewerking foto's grdounlowd. Mijn vraag is hoe krijg ik die kleuren foto's zichtbaar. Hartelijke groet Kees.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Feb 2020

Hi Kees, misschien heb je geen programma om de RAW foto's te lezen en te bewerken. Die moeten wel omgezet worden naar JPEG met een fotobewerkingsprogramma. Het zou ook nog kunnen dat de RAW foto's van de 90D (die redelijk nieuw is) niet door elk programma worden gelezen.

C keller
Door

C keller

op 10 Feb 2020

Bedankt Joris. Ik heb digital photo Professional 4 gedonlowd van cannon

Arnik
Door

Arnik

op 04 Feb 2020

Hallo Joris, Helaas heeft mijn oude Nikon D70S schade door regen opgelopen en werkt hij niet meer. Laten repareren is, denk ik, niet meer zinvol,. Welke (nieuwe of gebruikte) body raad je me aan als ik mijn lenzen Nikon AF-S NIKKOR 16-85 mm en Nikon AF-S NIKKOR 70-200 mm en flitser Nikon Speedlight SB-800 (en Sigma 10-20 mm) wil kunnen blijven gebruiken? Groet Arnik

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 07 Feb 2020

Repareren is vaak niet zinvol inderdaad. Camera-advies hangt af van wat je vooral fotografeert en in die info ontbreekt. Dus ik kan er weinig over zeggen. Wat ga je vooral fotograferen en onder welke omstandigheden? Wat is het budget ongeveer?

Monica de Jong
Door

Monica de Jong

op 08 Mar 2020

Hey Joris Nu ik deze blog weer eens lees ga ik nu tweifelen tussen de Nikon D7500 of de D500 Zoals je weet fotografeer ik graag natuur, landschapsfotografie en hondenfotografie. Kan ik beter iets meer uitgeven voor de D500 of is dit een stapje te ver?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 Mar 2020

De D500 is nogal groot en log, voor landschap is het geen voordeel. Puur voor actiefotografie is D500 iets beter maar D7500 is niet verkeerd en veel meer handzaam. D500 is ook relatief duur. Als je zo'n bedrag (als dat van de D500) zou uitgeven dan zou ik zelf eerder voor Sony gaan, maar het punt is wel dat de lenzen relatief duur zijn voor Sony.

Marco Noorlander
Door

Marco Noorlander

op 15 Apr 2020

Dag Joris,Ik ben nieuw hier. Lees met veel plezier de reacties van iedereen. Ik heb nog een oude canon Eos 400D waar ik prima foto's mee gemaakt heb, natuur/vakantie/macro/dieren/kinderen/voedsel en door mijn vrouw gemaakte sieraden en honden halsbanden, maar ik wil graag een andere gaan kopen waarmee ik ook de optie heb om die filmen. Ik heb een aantal lenzen liggen, Sigma 18-50mm 1:3.5-5.6 DC en 55-200 mm 1:4-5.6 DC en een Tokina macro 100F2.8D AT-X pro. Hoe weet ik nu wat voor lenzen dit zijn, EF of EF-S, en of die passen op een nieuwere body? Wat zou jij mij adviseren? Ik wil me ook gaan toeleggen op foto en video bewerking. Het budget laat ik open. Is het toestel duur dan spaar ik liever wat door en koop dan degene die echt bij mij past. Ik ben benieuwd naar jouw antwoord.Groeten Marco

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 15 Apr 2020

Hi Marco, leuk! de termen EF en EF-S worden enkel gebruikt voor lenzen van Canon zelf en die heb je zo te horen niet. Ze passen sowieso op een APS-C camera van Canon (lenzen die je hebt). Je kan denken aan een Canon EOS 250D. zie ook mijn artikel beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-spiegelreflexcamera-beginners/">beste spiegelreflexcamera voor beginners. Daar zet ik ze op een rijtje. EOS 2000D en 4000D zijn langzamer voor dieren. Voor Video kan je ook denken aan de 800D omdat die voor video (niet voor foto's) digitale stabilisatie heeft waardoor je net wat makkelijker uit de hand filmt (iets minder schokkerige beelden). Uiteindelijk is het heel belangrijk wat je zelf kan met je instellingen, hoe je kijkt, je lenzen. Ik zou dus geen peperdure camera nemen maar een "luxe instapmodel". Als je het leuk vindt om je ook te ontwikkelen in je fotografie, zie hier ook mijn Academy." rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">Academy.

marco
Door

marco

op 16 Apr 2020

Bedankt voor de reactie Joris. Ik wil me zeker gaan ontwikkelen en dus ook betere foto's kunnen nemen. Op mijn huidige toestel heb ik al eens gespeeld met de instellingen. Regelmatig pakte ik de niet automatische instellingen. De toestellen die jij noemt zijn die vergelijkbaar met wat ik nu heb? Als dat zo is dan weet ik niet of die aankoop dan slim is.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Apr 2020

Marco, de toestellen zijn veel moderner. Een Canon EOS 400D is nu wel oud te noemen. Dus ik vind de toestellen niet te vergelijken. Ik raad over het algemeen niet aan om meteen een heel dure camera te nemen, de bediening is vaak lastiger en andere dingen zijn meer bepalend. Zoals je eigen ontwikkeling en lenzen.

Silvano
Door

Silvano

op 15 Apr 2020

Hoi Joris,Na een tijd met de sony cybershot dsc-hx400v in de weer geweest te zijn, wilde ik toch overgaan op een spiegel reflex camera vanwege het veel bredere scala aan lensen die op de sony niet mogelijk zijn. ik zou graag macro foto's gaan maken en aan de andere kant vind ik het ook super vogels in vlucht proberen te pakken op foto en daar dus een lens voor kopen die verder kan zoomen als de sony. Mijn vraag is ook na bijna elk body te hebben bekeken en aardig in de war ben nu, wat zou hiervoor een goede body zijn? of mss zelfs voor macro en voor de vogels 2 verschillende body's? met een budget tot ongeveer 1000 Euro.

Pieter
Door

Pieter

op 03 Jul 2020

Hoi Joris, ik lees in je tips voor sport/ vogelfotografie het volgende: Als je heel veel sport, wildlife of andere dieren of bewegende onderwerpen wil fotograferen, dan kan je baat hebben bij een camera daarvoor een wat beter scherpstelsysteem heeft. Het dan niet alleen om het aantal scherpstelpunten maar ook om de kwaliteit ervan (hoeveel zijn er kruislingsgevoelig; “crosstype AF-points” in het Engels. Zo’n camera kan bewegende onderwerpen wat beter volgen bij het scherpstellen.Meestal gebruik ik slechts een focus punt bij vogelfotografie. Wat is dan het voordeel van kruislingse gevoeligheid of doel je hierop sitaitiesmdat je AF servo toepast? Ik ben op zoek naar een body in combinatie met een prime telelens die snelle autofocus heeft. Op welke eigenschappen moet ik dan op letten?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Jul 2020

1 scherpstelpunt gebruiken is goed. Het gaat bij crosstype AF-punten om de snelheid en betrouwbaarheid van de autofocus. Ook bij 1 punt (en als je niet het middelste maar een ander punt gebruikt dan is het handig als er meerdere crosstype AF punte nzijn; goedkoopste modellen hebben maar 1 crosstype AF punt te weten de middelste). Maar volgens mij verschillen 6d II en 90D daarin niet zoveel. Je zou eens kunnen zoeken op reviews. En huren = zelf ervaren. 90D is sowieso stuk sneller in foto's per seconde. Succes!

Pieter
Door

Pieter

op 03 Jul 2020

Ik heb zelf een canon eos 6D body en een zoom lens 28—300 mm en een groothoeklens 17—40 mm beide van de L serie. Ik ben zeer teverden over deze combinaties voor landschap, portret vakantie etc. Echter voor vogelfotografie ben ik nog niet tevreden. Na zeer veel praktijkervaring is de combinatie van mijn huidige body en een tweede hands 500 mm lens L van de eerste serie behoorlijk langzaam in scherpstellen en aantal shots per sec. Daarnaast moet ik heel vaak lenzen wisselenBeste JorisGraag j Je adviseerde mij als ik het goed heb de canon 90D ovanwege de pixels, snelheid AF en het aantal shots per sec. Bovendien heb je dan een cropfactor van 1,6 wat je bij een full frame niet hebt. Ik denk er over na om mijn 2e hands 500 mm lens in te ruilen voor een extra body (zie boven) en de 400 mm lens van canon F4.0 DO II USM. Met deze lens x cropfactor x extender 1,4 kom je denk ik aan behoorlijke brandpuntafstand van bijna 900 mm met extender 1,4. klopt dit. . Is dit volgens jou een significante verbetering voor vogelfotografie?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Jul 2020

Hi Pieter,Ik ken de 500mm f/4L lens als heel degelijke lenzen. Ik zou nog niks inruilen en bij bijv. Budgetcam (ik heb er geen belangen) een weekend ene 90D huren. Vaak kan je dan 1 dag betalen als je vrijdag laat ophaalt en maandag op tijd terugbrengt. En dan kijken hoe snel de autofocus dan is in een aantal situaties. Verder heb je met de 500mm f/4 icm met een extender nog meer bereik dan met de 400mm lens die je noemt. Ik durf niet te zeggen hoe ze qua autofocus te vergelijken zijn. Ik zou ook eens googlen op Engelse testrapporten (reviews) van je eigen lens en de genoemde lens. De berekening van het bereik klopt: 400 x 1,6 cropfactor (van bijv. 90D) x 1,4 extender = bijna 900 mm. En je hebt dan 32 megapixels. Met de 500mm lens heb je nog meer lengte.

Pieter
Door

Pieter

op 06 Jul 2020

Hoi Joris, ken je de prestaties van de canon 400 mm DO IS ii USM lens. Schijnt ideaal te zijn voor de natuurfotograaf die graag grasduint vanwege compactheid en gewicht van de lens

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 07 Jul 2020

Ik heb me niet verdiept in de prestaties maar ik verwacht van een lens van dit kaliber goede prestaties. Hij is alleen niet flexibel. Je kan ook denken aan 100-400mm omdat die allround is (wel wat minder lichtsterk). Ook interessant voor landschappen trouwens. En dat is een 400mm vast weer niet.

Dirk
Door

Dirk

op 25 Jul 2020

Dag Joris, Ik heb onlangs op jou aanraden een Tamron 18-400mm F/3.5-6.3 Di II VC HLD Canon EF Gekocht voor mijn Canon Eos 2000D. Daar ik graag ook vogels fotografeer kom ik een stukje zoombereik tekort. Bestaat er voor deze lens een teleconverter? Ik kan er geen terugvinden op internet. Anders ben ik als beginnend fotograaf zeer tevreden over deze lens.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 26 Jul 2020

Teleconverter werkt denk ik niet goed op zo'n lens, je zou kunnen informeren bij een grote camerazaak maar ik vraag het me zeer af. Je verliest ook veel licht en de prestaties zijn vaak wat minder goed op zulke lenzen

Dirk
Door

Dirk

op 26 Jul 2020

Hartelijk dank voor de info Joris. Dan zal ik best nog even sparen voor een echte telelens. En nu nog genieten van mijn Tamron en van de dingen die waar hij wel goed voor is. Hartelijk bedankt 👍👍👍

paul
Door

paul

op 27 Jul 2020

Jammer dat u alleen maar Canon en Nikon belicht, terwijl op de markt ook meer andere merken zijn. Bij alle vergelijkingen over camera's gaan alleen maar over wat allemaal aan allerlei "geweldige" technologische snufjes op een camera zit. ( geen enkele website uitgezonderd). Canon en Nikon staan al niet echt bekend om hun innovaties, waarbij de nodige technologie van concurrenten moeten lenen, waarna het in hun eigen nieuwe jasje steken. Hiermee scoort dat goed, helaas in kwaliteit laat het, voor mij, nogal de wensen over. Persoonlijk vind ik dat meeste fabrikanten momenteel steeds meer voor de allerlei onzinnige technische snufjes gaan en het aan hun gebruikers opdringen, die totaal niets met echte fotografie te maken hebben. Technisch gezien verliest zulke camera daaraan, soft- en hardware-matig veel ruimte, die veel beter te besteden zijn aan echte nuttige verbeteringen of fotografie-kwaliteit. Naast Canon en Nikon zijn van andere merken ook hele goede camera's, enkele zijn zelfs beter, jammer dat deze helemaal niet belicht worden??

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 29 Jul 2020

Er zijn genoeg artikelen op het blog over systeemcamera's van andere merken, bekijk het blog maar eens

paul
Door

paul

op 31 Aug 2020

Beste Joris, Ik ben zelf lang zoekende geweest naar een degelijke spiegelreflex. Persoonlijk vind ik Canon en Nikon erg teleurstellende camera's ( enkele mogen uitproberen ) en ik heb toch gekozen voor een camera die door u geeneens belicht wordt. Zonde, want er zijn wel degelijk betere spiegelreflexen die beter zijn dan Canon en Nikon, met alle respect, echter uw belichte camera's zijn de best verkochte camera's, mijn camera behoort bij de kleinere fabrikanten, die eigenlijk hun strategie gekozen voor betere innovatie hebben, in plaats van hoge verkoopcijfers en daar zich ook onderscheid in de kwaliteit.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Sep 2020

Hi Paul, welke camera heb je gekocht? Er zijn diverse andere artikelen waarin ook andere merken worden belicht. Met name bij systeemcamera's!

Karin
Door

Karin

op 01 Sep 2020

Beste, Ik zou een nieuwe body willen kopen (ter vervanging van Nikon D60) , waarvan ik lenzen heb. belangrijkste voorwaarden - lang batterijverbruik (vb. meerdaagse wandelingen waarbij je niet altijd kan opladen) - moet tegen een stootje kunnen, weersomstandigheden - niet Te zwaar, wandelingen (Nikon D60 was nog ok om mee te wandelen) - het liefst doe ik macrofotografie : en dan nog liefst libellen : prioritair - berglandschappen vind ik ook wel leuk en af en toe eens wat wildlife, maar is minder belangrijk dan libellen - gps zou wel fijn zijn om zo libellensoorten in te geven bij waarnemingen.be - niet voor professioneel gebruik Is er iets dat je zou aanraden? (budget tot 800 euro) Is er ook een bepaalde macrolens die je zou aanraden voor libellen (budget tot 600 euro) totaal budget max 1500 euro Heb reeds 3 basismodules avondschool fotografie gevolgd + extra module natuurfotografie maar door de corona heb ik van de cursus natuurfotografie minder geleerd Alvast erg bedankt voor de moeite. Groetjes Karin

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 03 Sep 2020

Hallo Karin,Met name de weathersealing maakt de camera duurder, dat is er bij Nikon DSLR vanaf de semi-professionele modellen. Dat is vanaf de 7000-serie. De D7500 is een optie maar je gaat dan over je budget. Daaronder zit de D5600 maar die heeft geen weathersealing. Misschien kan je kijken naar tweedehands D7500.Voor macro kan je denken aan een Sigma" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/sigma-105mm-f-2-8-ex-dg-os-hsm-macro-review/">Sigma 105mm macrolens. Alleen een klein beetje opletten bij nattigheid maar dit kan wel met een regenhoes. GPS kan bij D7500 via snappbridge app. Als je graag veel wil leren over macrofotografie en natuurfotografie in het algemeen, bekijk dan eens mijn VIP" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">VIP begeleidingsprogramma. Verder raad ik reservebatterijen aan.

Angelique
Door

Angelique

op 06 Sep 2020

Beste Joris, ik ben op zoek naar mijn eerste spiegelreflex camera, maar ik zie door de bomen het bos niet meer. De term 'instapcamera' bevalt me niet zo erg, omdat ik graag het idee heb dat ik nogsteeds professionele fotos kan maken, ik wil er zegmaar niet een kopen om het slechts in het begjn te leren. Daarom twijfel ik erg tussen de nikon d5600/d5300 en de nikon d7500, Heeft u hier toevallig advies voor? Ik zou het erg op prijs stellen. Met vriendelijke groet, Angelique

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 Sep 2020

Hi Angelique, professionele kwaliteit foto's komen niet vanzelf door een D7500. Ik ben er meestal geen voorstander van om mensen direct semi-professionele camera's te adviseren. Het is een hoop geld terwijl de camera de minst belangrijke factor is. Belangrijkste ben jij zelf: of je je camera goed kan bedienen en hoe jij kijkt. Daarna de lenzen en daarna de camera. Dus investeer niet het meeste in jouw camera. Ik zou je bijvoorbeeld een Nikon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/nikon-d5600-review/">Nikon D5600 adviseren.

smets wim
Door

smets wim

op 10 Sep 2020

een hele kluif om te lezen maar daarom niet minder interessant. wat je natuurlijk ook kan doen voor je een relatief duur toestel aanschaft is nagaan of een er in je buurt of streek een handelaar zit die verhuur doet. wel rekening houden dat buiten de huurprijs van de camera en lenzen ook nog een waarborg moet betaald worden zo weet je ook of een toestel je ligt en bij aanschaf van een toestel kan het zijn dat je huurgeld word terugbetaald

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 11 Sep 2020

Verhuur vind ik ook een slimme optie, daar adviseer ik mensen ook wel! Goede opmerking, dank je

Nina
Door

Nina

op 31 Oct 2020

Hoi Joris, Sinds kort ben ik mij aan het verdiepen in fotografie. Ik lees bijna dagelijks wel iets op jouw website. Zo leerzaam en interessant. Ik raak er ook helemaal enthousiast van :) De manier waarop je alles beschrijft maakt het een stuk makkelijker te begrijpen. Bedankt daarvoor! Ik moet mijn eerste camera nog kopen en zou graag wat persoonlijk advies willen. Wij hebben net een campertje gekocht en het lijkt mij zo leuk om alle reizen, uitstapjes en avonturen overdag maar ook in de nacht vast te leggen. Maar ook momenten met vrienden, familie en huisdier wil ik graag fotograferen. Hij moet dus makkelijk mee te nemen zijn. Nog handig om te weten is dat ik een kleine vrouw ben, dus het is fijn als het niet een groot en zwaar ding is. Het is echt puur voor de hobby maar ik zou er wel graag mee kunnen groeien/leren. Ik ben niet heel technisch ingesteld maar hou wel van een uitdaging! Qua budget zit ik rond de 1000 euro (met lens). Alvast bedankt! Groetjes, Nina

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 04 Nov 2020

Hi Nina, leuk te horen want het blijft een gedoe. Al dat materiaal! In principe zou ik een Olympus camera aanraden aan je, wel is Olympus overgenomen en is de continuïteit daardoor minder zeker. Anders bijvoorbeeld een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-lens-canon-eos-m50/">Canon EOS M50 systeemcamera of een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-eos-250d-review/">Canon EOS 250D. Die laatste is voor spiegelreflex begrippen relatief klein. Voordeel is dat lenzen een stuk voordeliger zijn voor spiegelreflex en je hebt meer keuze. Zie hier ook voor lenzen" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/beste-lens-canon-eos-m50/">lenzen voor een Canon EOS M50. Of lenzen voor een Canon" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/lens-canon-eos-250d/">Canon EOS 250D. Uiteindelijk gaat het er ook om wat je er zelf mee kan, dus investeer ook niet te veel. Wil je meer leren, kan je ook mijn VIP" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">VIP programma volgen . Is aan jou!

Nina
Door

Nina

op 05 Nov 2020

Bedankt voor je reactie! Ik wil zeker meer leren en ga daarom ook jouw programma volgen. Als ik het goed begrijp betaal je per jaar en heb je nu als tijdelijke actie ook toegang tot het bonusmateriaal?Ik had zelf ook al de Canon EOS250D in gedachten. Maar ik ga zeker nog even naar de winkel om te voelen hoe hij in de hand ligt. Qua lens spreekt mij de Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS erg aan omdat deze ook geschikt is voor reis/landschap fotografie, en beeldstabilisatie heeft. Wel is deze weer een stukje duurder maar zou ik hem ook twee de hans kunnen kopen. Is deze lens ook geschikt voor het fotograferen van mensen in 'actie'? (wil geen portretfotografie) maar gewoon het dagelijkse leven, uit stapjes, feestjes etc. Ik lees dat Canon 50mm f/1.8 STM veelal wordt gebruikt voor portretfotografie. Of zeg jij dat deze lens ook heel geschikt is voor o.a reis en landschap,? Al met al, wat raad jij mij aan als je nu beetje weet wat ik zoal wil fotograferen?Groetjes, Nina

Nina
Door

Nina

op 05 Nov 2020

Hoi Joris, Ik heb op 31-10 een berichtje geplaatst voor persoonlijk advies maar hij staat niet meer bij de reacties. Kun jij hem nog wel zien?

Nina
Door

Nina

op 05 Nov 2020

Hoi Joris, Op 31-10 heb ik een berichtje geplaatst bij dit artikel. Alleen staat hij er nu niet meer tussen. Kan jij hem nog wel terug vinden? Het gaat op persoonlijk camera advies.

Nina
Door

Nina

op 05 Nov 2020

Nou wat gek! Ik zie nu alle berichtjes weer. Het berichtje hierboven had ik ook net geschreven maar ik kreeg bij het plaatsen een foutmelding. Vandaar dat ik dit berichtje stuurde. Nou Sorry voor alle nutteloze berichtjes! Mag je verwijderen :)

Koosje
Door

Koosje

op 05 Nov 2020

Beste Joris, Geen vraag maar enkel complimenten! Ik heb veel aan al je artikelen. gr, Koos Jansen

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 08 Nov 2020

Bedankt Koos, dat waardeer ik!

Peter van Noort
Door

Peter van Noort

op 01 Dec 2020

Beste Joris, Ik fotografeer al aardig wat jaren niet actief meer. Toch kriebelt het al een tijdje om het weer op te pakken. Nu ben ik kortgeleden met een vriend gaan fotograferen in het Speulderbos en zo mocht ik een van zijn Canon spiegelreflex camera's gebruiken. Erg leuk, even oefenen weer maar dat komt goed. Op mijn 10e begon ik al met fotograferen (mijn vader was fotograaf) en weet dat het meestal niet gaat over wat voor camera je koopt maar kijken, creatief zijn is minstens zo belangrijk. Nu wilde ik gister bijna een nieuwe Nikon aanschaffen maar (nog) niet gedaan. Qua budget kan ik redelijk ver gaan maar is dat het ook waard. Beginners moeten vaak over de streep worden getrokken en dan is het niet raadzaam om direct een duurdere camera te kopen. Aanvankelijk wilde ik de Nikon D750 kopen, toen zag ik de opvolger de Nikon D780. Na wat lezen etc, stuitte ik op de duurdere D850. En vanaf dat moment begon de twijfel. Ik denk dat de D780 een heel fraaie camera is maar waarom zou ik die niet verkiezen boven de D850. Ik lees dan reviews van mensen die overgestapt zijn van de D750 naar de D850 en daar heel enthousiast over schrijven. Ik ben bang dat als ik de D780 koop ik over 2 jaar tegen beperkingen aanloop en weer een duurder model wil kiezen. Wat adviseer jij mij? Onzin om de D850 nu te gaan kopen of zeg je 'als je het geld hebt dan zou ik het moeten doen?'Ik kijk met belangstelling uit naar je reactie, Met vriendelijke groet, Peter van Noort PS waar kan ik een goede cursus landschapsfotografie volgen?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Dec 2020

Hi Peter, leuk dat het weer kriebelt. Ik ben zelf vaak voorstander van niet meteen de duurste camera kopen. Het gaat je neit vanzelf de resultaten geven. Jij zelf bent het belangrijkste, dan de lenzen (die zijn voor fullframe ook snel duur) en dan de camera. Ook werk je bij landschapsfotografie heel vaak vanaf statief, je kan de ISO laag houden waardoor de kwaliteit snel erg hoog is. Verschil wordt gemaakt door cameracontrole, compositie en licht. En later bijvoorbeeld filters. Ik zou eerst kijken hoe leuk je het vindt voor je zo stevig investeert.Deze drie camera's gaan niet veel verschil maken voor landschap, De D750 heeft een heel hoge prijs/kwaliteit verhouding. Verder raad ik je voor landschapsfotografie mijn VIP" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">VIP Programma aan. Hierbij krijg je toegang tot alle cursussen, waaronder de cursus Landschapsfotografie en Kustfotografie. Daarin zitten ook Real-time praktijkvideo's waarin je met mijn camera mee kan kijken en het heeft een stap voor stap opbouw. Ook een basiscursus zit erin.

Jan Paul Cloo
Door

Jan Paul Cloo

op 12 Dec 2020

Ik ben het niet helemaal eens met jouw keuze voor alleen Canon en Nikon. Wanneer je in ogenschouw neemt dat er voor de Sony Alpha camera's ook een groot aanbod is aan hoogwaardige 'tweedehands' Minolta objectieven zijn, met name aangaande full frame, de Sony A99 en latere modellen een serieus alternatief.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 Dec 2020

Er zijn meerdere opties maar de markt voor Canon/Nikon 2e hands is nog steeds wel een stuk beter en de betaalbaarheid is ook beter. Toch is de systeemcamera nu natuurlijk steeds populairder, wel zie je dat bijv. langere lenzen bij Sony E-mount voor veel mensen nog steeds heel duur zijn.

aerden martin
Door

aerden martin

op 20 Dec 2020

hoi Joris bedankt voor de uitleg, daar ik veel foto's maak nu met mijn telefoon, zou toch een camera willen waar meer mogelijkheden mee zijn, heb geprobeerd een keuze te maken uit het aanbod aan merken en type camera's die op de markt zijn. Een kanon 800 D spiegelreflex camera een sigma AF 105 mm F/2.8 EX DG macro voor kanon een zoomlens 18-300 mm sigma . Meestal word er een lens 50mm F/18 bij geleverd kost 70 a 100 € is die nog nodig onze kleindochter zou er ook mee foto's mee kunnen maken nog fijne feestdagen martin

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Dec 2020

Hi Martin, leuk. Een 800D is een goed model om mee te beginnen. Een Sigma" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/sigma-105mm-f-2-8-ex-dg-os-hsm-macro-review/">Sigma AF 105 mm F/2.8 EX DG macro is heel mooi voor macro. Een Sigma" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-canon/">Sigma 18-300 mm is meer allround (wat minder vergroting voor macro). als je al een sigma 105mm koopt is die ook als portretlens te gebruiken. De 50mm" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-ef-50mm-f-1-8-stm-lens-review/">50mm lens is dan niet per se meer nodig, maar kan in kleine ruimtes handiger zijn.

Jan Smit
Door

Jan Smit

op 29 Dec 2020

Goedemiddag Joris,Na het bekijken van de eerste cursusvideo’s ben ik gaandeweg al heel enthousiast geworden en overtuigd dat ik bij de juiste cursus en mede-hobbyisten zit. Graag zou ik hierbij jouw advies willen over het volgende: Momenteel ben ik in het bezit van een Canon 550D ( heb ik dus al wat jaartjes ) in combinatie met lenzen EFS 18-55, EFS 55-250, EF 40mm 1:2,8 STM en EF 70-200mm 1:4 L IS USM. Overigens tot volle tevredenheid. Echter, de nieuwe generatie Canon toestellen hebben enkele zeer handige specificaties ( o.a. bluetooth, wifi ) waardoor het verzenden van opnamen zeer eenvoudig is geworden. En dan hebben we het nog niet over de veel betere fotografische eigenschappen. In de cursus wordt veel en goede uitleg gegeven over instellingen van de camera, het is dus handig als je de camera bij de hand hebt waarmee je toekomstig mee aan de gang gaat. Ik overweeg dus sterk om een actueel goed toestel aan te schaffen, waarmee ik tijdens de cursus al de juiste ervaringen mee kan opdoen. Natuurfoto's, portretten van (klein)kinderen, foto's op het water zijn momenteel voor mij de meest genomen onderwerpen. Maar de cursus heeft ook mijn interesse gewekt voor macrofotografie en dorps/stadsgezichten. Zou je mij op weg willen helpen met het maken van deze keuze, ik heb een budget in gedachten van ongeveer € 1500,--. Na enig surfen op internet kwam ik de Canon EOS 90D tegen of de EOS 6D Mark II – om maar eens iets te noemen. Misschien voldoet de oudere EOS 80D ook al wel... Met vr.gr. J. SmitMet vriendelijke groet,Jan Smit

Joris-Dijkema
Anita403
Door

Anita403

op 17 Jan 2021

Hallo Joris, Ik zag enkele weken geleden jouw video uitleg over de D7500 op de website. Ik wil deze video graag nogmaals bekijken aangezien ik deze camera onlangs heb aangeschaft. Ik kan deze video echter nergens weer vinden. Staat deze nog op de website? Zo ja, waar vind ik deze ook weer? Alvast bedankt. Met vriendelijke groeten, Anita Germers

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Jan 2021

Dit is via de mail opgelost

Robert Lambrecht
Door

Robert Lambrecht

op 18 Jan 2021

He Joris, Graag had ik je mening gekregen over het volgende : Ik bezit een Canon EOS 1200 D met standaardlens EFS 18-55 mm daarbij heb ik een Raynox DCR-250 super macro voorzetlens gekocht om macro afbeeldingen te maken. Ik kom er niet toe om bvb de kop van een vlieg vast te leggen. Ik ben nu van plan om een Canon EFS 55-250 mm IS STM lens te kopen, in combinatie met de Raynox 250 voorzetlens., zou ik daarmee mijn doel kunnen bereiken. Beste dank bij voorbaat.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Jan 2021

Hi Robert, ik heb zelf geen ervaring met de Raynox maar ik weet dat het veel wordt gebruikt. Je kan ook een of meer tussenringen gebruiken. Bijv. op een 50mm lens (STM versie). Zo heb ik zelf ook wel gewerkt.

Durk
Door

Durk

op 19 Jan 2021

hallo Jorris, Ik wil graag (stilstaande) oldtimers gaan fotograferen. Op google uitgevonden dat een polarisatiefilter wel handig is als je auto's gaat fotograferen. Het gaat mij er omdat het scherpe/professionele foto's worden. Welke spiegelreflex met welke lens kan ik het beste aanschaffen?Hoor graag van u, alvast bedankt. M.v.g.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 21 Jan 2021

Hi Durk, als je alleen statische foto's zou maken kan je ook denken aan een Canon EOS 2000D (maar is dus langzamer qua foto's per seconde). Als beweging ook belangrijk is, dan Canon EOS 250D. Polarisatiefilter kan je gebruiken om reflecties te verminderen en kleuren wat voller te krijgen. Qua lens zou ik ook eens kijken naar een lichtsterke 35mm lens. Zie ook mijn artikel 35" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/35-mm-of-50-mm-lens/">35 of 50mm lens. Zo krijg je mooiere onscherpe, rustige achtergronden. Heb je de je de e-books" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">e-books al gedownload? Dan krijg je ook video's en webinar.

Nadine
Door

Nadine

op 26 Jan 2021

Hoi Joris, Ik sta op het punt om mijn eerste spiegelreflexcamera aan te schaffen, maar wil er echt (nog) niet al te veel geld aan uitgeven. Met mijn dure systeemcamera 8 jaar geleden had ik ooit ook grootse plannen... Ik wil een tweedehands EOS 1300D aanschaffen, maar twijfel tussen een complete incl kitlens via marktplaats of een refurbished (wat ik me daar dan ook bij voor moet stellen, maar het klinkt leuk) losse body met garantie. Voornaamste foto onderwerpen zullen zijn: mijn kinderen, natuur/landschap, maar graag ook die ene specht die ik gespot heb. Is die 18-55mm kitlens dan überhaupt interessant genoeg om voor de complete set te gaan, of is een losse body met daarbij een ander type lens eigenlijk interessanter? Nog tips waar op te letten bij aanschaf tweedehands producten? Mvrgr Nadine

Joris-Dijkema
Srdan
Door

Srdan

op 14 Feb 2021

Dag Joris,Onlangs ben ik lid geworden van jouw kijk en zie fotoschool, met veel plezier heb ik al behoorlijk wat pagina’s gelezen. Maar ik merk dat ik hierdoor ook teveel info te verwerken krijg. In jouw artikelen krijg ik een goed idee wat en wat niet te doen, in veel opzichten.Maar laat ik concreet mijn vraag voorleggen, ruim 1 week ben ik aan het lezen en op YouTube allerlei filmpjes aan het kijken voor welke camera ik moet kiezen/kopen.Ik heb 30 jaar geleden ooit een Canon EOS gehad, type weet ik niet meer te lang geleden :-).Ik denk de verschillen te begrijpen tussen een crop of full frame camera, hierover bestaat mijn twijfel, welke te kiezen.Mijn intentie is dat ik eerder landschap foto’s wil maken dan macro- of portret foto’s. Mijn vrouw en ik willen volgend jaar naar Lapland voor het Noorderlicht, dit bijzondere natuurverschijnsel wil ik graag fotograferen. Ik wil het aankomende jaar mijzelf qua fotografie op voorbereiden. Hieronder valt en staat een goede camera (met lens), ik begrijp dat er weinig tot geen slechte camera’s zijn. Ik neig zelf voor een full frame camera te gaan ipv een crop camera. Ik denk hierbij de Canon 6D Mark als full frame camera, maar mijn aandacht werd ook getrokken door de Canon 90D. Uiteraard heb ik naar Nikon gekeken oa. De D500 en nog een aantal andere modellen.De eerste stap is mijn inziens het kopen van een camera en lens, stap 2 boeken over fotografie kopen en mijzelf inschrijven bij een cursus, in dit geval bij jouw.Wellicht dat jij mij van advies kunt voorzien, zodat ik een goede beslissing neem.PS.De overweging om voor een Full Frame camera te gaan is 2 ledig, de foto’s welke ik gezien heb..... het wijdse gezicht wat je met een full frame kunt fotograferen...... dat is mijn streven om te doen. Daarbij denk ik om nu een instap full frame te kopen is misschien in financieel opzicht “ goedkoper “ dan eerst een crop camera kopen en vervolgens een Full Frame, want het beperkt zich natuurlijk niet alleen tot de body zelf maar ook de lenzen, welke je opnieuw moet aanschaffen. Dus ik denk dat deze overweging goed is, althans..... Ik heb geen haast voor het kopen van een camera, het mag ook een tweede hands zijn. Maar graag tips en advies waarop ik moet letten muv de klicks wat een camera heeft. Zijn 100.000 klicks nu veel of weinig voor bijvoorbeeld een Canon 5D Mark IV zijn 30.000 klicks weinig voor dit type camera.Graag zie ik jouw reactie!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 16 Feb 2021

Ik heb al op je andere reactie gereageerd

Cynthia
Door

Cynthia

op 19 Feb 2021

Hallo Joris,Veel informatie hier te vinden maar natuurlijk net niet datgene waar mijn oog op viel.Ik heb een Nikon D80 op het oog. Met 2 losse lenzen. Het is een 2e handsje maar budgettair even de max om lekker mee te starten. Ik maak veel portretfoto's voor designers van kleding. Daarnaast hou ik van macro fotografie. Denk je dat ik met deze camera mijn uitdaging aan kan gaan of adviseer je iets anders?Lenzen zijn; Sigma 28-200 F3.5-5.6 Hyperzoom Macro Nikon af nikkor 35-80 1:4 - 5.6 DIk zou graag wat feedback van je ontvangen.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Feb 2021

Hi Cynthia, voor portret is vaak een 50mm f/1.8 mooi (kan ook van Yonguo). Alleen je houdt ook van macro, dan kan je ook portretten en macrofoto's maken met een macrolens. Bijv. de Sigma" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/sigma-105mm-f-2-8-ex-dg-os-hsm-macro-review/">Sigma 105mm macro. De lenzen die jij erbij hebt zijn wel te gebruiken maar zijn geen echte macro of portretlenzen. Je kan er wel mee starten hoor en dan later altijd nog uitbreiden

sabine
Door

sabine

op 26 Feb 2021

hallo , ik ga binnenkort naar scandinavie voor het noordelicht, (december) en in de zomer gaan we naar zweden om beren te spotten in een berenkijkhut en andere wilde dieren. nu vraag ik me af welke camera het beste zou zijn voor de twee niet dat ik 2 camera 's moet gaan aanschaffen . hopelijk kan je me even helpen want er zijn zoveel soorten camera's :-) mvg sabine en alvast bedankt

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 26 Feb 2021

Hi Sabine, er is erg veel keuze. Zorg dat je al ruim van tevoren leert fotograferen want noorderlicht is iets specifieks en je moet je camera goed onder controle hebben. Vooral een lichtsterke grootlens. Het liefste, bijv. f/2.8. Met spiegelreflex is dat goedkoper, bijv. Van Tokina. Denk aan Canon EOS 250D.Je vraag is best algemeen en zonder budget, dat is heel moeilijk adviseren. Voor beren een wat langere lens tot bijv. 300mm. Heb je de gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis E-books al gedownload?

sabine
Door

sabine

op 27 Feb 2021

hallo Joris dank u wel ik heb de ebooks gedownload ik heb al veel foto's gemaakt maar dan vooral met een compacte camera zoals de fujufilm XP finepix xp90 die je ook kan gebruiken voor onder water. nu wilde ik wat verder gaan met foto's maar het is niet makkelijk om te weten welke het beste is :-) mijn budget voor een camera is tussen 500 of 600 euro normaal heb je daar toch ook al een goed camera voor of niet? ps: van kinds af ben ik gepassioneerd door fotografie ;-)

sabine
Door

sabine

op 27 Feb 2021

ps. om een curcus te volgen moet je toch al weten welke camera het beste is he ;-) zoals deze die je aangeeft Canon EOS 250D. is deze geschikt voor noorderlicht fotografie en natuur, beren spotten? kan op deze dan ook een aparte lens geplaatst worden zoals u me aangaf van 300mmheeft u ook online lessen?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 01 Mar 2021

Hi Sabine, dit kan maar de lens is nog bepalender dan de camera hiervoor. Inderdaad kan je op een Canon 250D een andere lens plaatsen want het is een spiegelreflexcamera. Ik geef het meeste online cursussen, zie ook mijn" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/"> VIP Begeleidingsprogramma. Ik zal je ook even mailen.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 28 Feb 2021

Hi Sabine, leuk. Onderwater is vast fascinerend. ik weet niet wat je vooral wil fotograferen, of dit buiten is of ook binnen en of je budget ook inclusief lens is of niet. Dus het is zo niet goed te adviseren voor mij. Kun je meer info geven?

Gé Weisscher
Door

Gé Weisscher

op 17 Mar 2021

Hoi Joris, Ik ga een Nikon D850 aanschaffen en wil daarbij de volgende lenzen aanschaffen: Nikon AF-S 28-300 F3,5-5,6 Sigma F105 f,2,8 Macro Ik fotografeer graag macro, maar ook landschappen, wildlife en vogels. Groet Gé Weisscher

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 17 Mar 2021

Hi Gé, de AF-S 28-300 F3,5-5,6 heeft een behoorlijk allrround bereik. De Sigma 105mm macro is zeker goed. Je kan voor landschap later nog een lens kopen met meer groothoek, nu is 28mm je weidste bereik. Soms wil je breder.

Lydia
Door

Lydia

op 26 Mar 2021

Beste Joris, ik heb twee maal de eerste sessie gevolgd in twee verschillende scholen; toen ben ik ermee gestopt want te weinig tijd. Ik heb sinds een jaar of 4 een Canon EOS 700D met 2 lenzen, één EF-S 55-250 mm en één EF-S 18-55 mm. Gezien ik nogal geïnteresseerd ben in macro-fotografie, heb ik in een opwelling een nieuwe macro lens gekocht, EF-S 35 mm met een vorm van belichting. Ik ben bang dat ik hiermee een domme aankoop heb gedaan ?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 29 Mar 2021

Hi Lydia, Ik ken de 35mm macrolens niet maar het belangrijkste is dat jij eerst goed weet wat jij met je camera moet doen om meer uit een macrolens te halen. Want alleen de macrolens gaat je nog niet de resultaten geven. Ik ben zelf wat meer voorstander van een iets langere, bijv. rond 100mm. Denk aan Sigma 105mm macro, maar dit hoeft niet. Ik zou eerst eens je camera leren kennen. Heb je al het gratis E-book gedownload?

Jonique
Door

Jonique

op 04 Apr 2021

Beste Joris, Wat is er veel informatie te vinden op je uitgebreide website! Ik ben een beginner en fotografeer nu altijd op de automatische stand, en de laatste jaren vooral op de smartphone. Ik fotografeer graag tijdens een wandeling door de natuur of het dorp en natuurlijk op vakantie. Af en toe maak ik ook graag foto’s van de kinderen en een hond. Het lijkt me ook leuk om macro te fotograferen maar dat is iets voor de toekomst. De kinderen zeggen steeds dat het tijd wordt om een “echte” camera te kopen en ik word daar zelf ook steeds meer enthousiast over. Maar door het lezen van alle informatie zie ik door de bomen het bos niet meer wat wijsheid is om aan te schaffen. Ik denk na alle informatie dat een spiegelreflex camera het meest bij me past. Ik zoek een camera die gemakkelijk is mee te nemen en makkelijk te bedienen is. Budget tot ongeveer 800 euro. Welke camera en lens (of lenzen) adviseer je me? Groet Jonique

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 06 Apr 2021

Hi Jonique,Leuk dat je ook enthousiast bent. Ik zou dan gaan voor een Canon EOS 250D (sneller dan 2000D voor bijv. dieren of kinderen). Naast de kitlens van 18-55 vind ik wat ik noem de "Creatieve lens" heel mooi. Zie mijn gratis" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/gratis-ebooks-fotografie/">gratis E-book (achterin) daarover. In plaats van de 18-5mm lens kan je ook meteen een 18-250mm lens van bijv. Sigma nemen. Besef dat 18-55mm niet allround is, het is tekort. Verder zorgen dat je weet wat je wanneer doet met je instellingen. Ik zie zoveel mensen die mooi materiaal kochten en er geen goede foto's uithaalden. Omdat ze niet weten wat ze moeten doen. Als je het leuk vindt je vlot te ontwikkelen, bekijk dan mijn VIP" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">VIP Programma

Sanya Klaverkamp
Door

Sanya Klaverkamp

op 08 Apr 2021

Hoi Joris,Wat een fijne website is dit! Heb al veel informatie kunnen vinden. Nu zou ik alleen graag je advies willen ;) Ik heb op dit moment een Canon d550, maar wil graag een nieuwer model. Touchscreen en een draaiend schermpje lijken me erg handig. Nu wil ik graag een stapje verder dan de meest gekozen instapmodellen zoals de Canon 2000D en de Nikon D3500. Omdat ik de toekomt meer wil doen in de fotografie., cursussen volgens etc. Ik maak nu graag foto’s van mijn kinderen, vooral portret vind ik belangrijk. Ook maak ik graag foto’s van dieren/natuur. Wat raad je aan?Ik dacht zelf aan de Canon 800d/850d Of de Nikon D5600. Stel je adviseert een van de Canons is de 850 dan echt een stuk beter dan de 800?Ik heb op dit moment een lens van Canon EF 28-135mm (1:3.5-5.6 IS) past deze op de nieuwere Canon toestellen?Of raad je me iets heel anders aan? Ik sta voor alles open en hoor graag je adviezen ;)Alvast bedankt! Gr Sanya

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 13 Apr 2021

Hi Sanya,Verschil Canon 800D en 850D is beperkt, de 850D is met 7,5 foto per seconde wat sneller dan de 6 per seconde van de 800D maar voor portret maakt het niks uit. Je lens past ook op de andere canon camera's ja. Ik zou voor portret een 50mm" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/canon-ef-50mm-f-1-8-stm-lens-review/">50mm f/1.8 STM erbij nemen.Ook de 250D is een optie trouwens. Zie ook mijn artikel." rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/verschil-canon-eos-850d-250d-800d/">artikel.

Kim
Door

Kim

op 14 Apr 2021

Hoi Joris, Bij de 2 nikons (bij de beginners cameras pagina waar ik geen reactie kan plaatsen) wordt er aangegeven dat deze (bijna) niet meer verkrijgbaar zijn. Welke modellen komen volgens jou hier voor in de plaats? Gr Kim

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 19 Apr 2021

Ze zijn nog wel beschikbaar, eerder leek dit anders te zijn

Lisette Frijlink
Door

Lisette Frijlink

op 19 Apr 2021

Hallo Joris. Ik geniet van de eenvoud in je cursussen en verdere uitleg op je site.. Als ik fotografeer merk ik dat het gemakkelijk is om je tips te gebruiken. Op dit moment heb ik een Canon 1100D met telelens(je) en die voldoet niet aan wat ik wil bereiken. Ik ben dus verder aan het kijken, maar eerlijk gezegd duizelt het mij toch, ondanks je duidelijke uitleg. Ik hou van natuurfotografie en dan met name vogels, herten, vossen e.d. dat betekend dat ik net na en net voor zonsondergang op pad ben. Kan jij benoemen welke camera’s jou het meest geschikt lijken? Budget vind ik lastig, maar ik heb gezien dat ik waarschijnlijk rond de 2500 euro uit kom. Alvast bedankt voor de moeite. Vriendelijke groet, Lisette

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 23 Apr 2021

Hallo Lisette,Bedankt, eenvoud is een van de belangrijkste dingen als je mensen wat wil leren (mijn mening). De keuze is enorm, dus ik begrijp dat wel. \Bij spiegelreflex kan je bijv. denken aan Canon EOS 90D met een langere lens voor wild. Meest voor de hand liggen ofwel bijv. Sigma 100-400mm of een 150-600mm (laatste is groter, zwaarder, wat lastiger uit de hand).Bij systeemcamera (dit is natuurlijk waar het meer en meer naartoe gaat) kan je denken aan Sony of Canon. Canon is met de R6 al relatief duur, dan is er geen budget meer voor langere lenzen. Ook heb je dan fullframe" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/fullframe-camera-voordelen-nadelen/">fullframe en dit heeft ook nadelen (heel dure lenzen en minder lensbereik). Bij Sony kan je denken aan een Sony A6400 met bijv. ook een 100-400mm (niet van Sony zelf; is heel duur; kijk naar Sigma/Tamron) of de Sony 200-600mm (die laatste is ook relatief duur). De lenzen zijn snel duurder bij systeemcamera's. Wil je ook echt leren om je camera zelf te bedienen in allerlei situaties, bekijk dan mijn VIP" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">VIP Programma

lisette frijlink
Door

lisette frijlink

op 27 Apr 2021

Bedankt voor je uitleg. Ik heb waarschijnlijk last van koudwatervrees....Na vanavond je webinar gevolgd te hebben ga ik eerst met het VIP programma aan de slag en kijk ik eerst wat er echt met mijn camera kan. Nu heb ik mijzelf wel in de vingers gesneden, want ik zou een nieuwe camera van mijn man krijgen i.v..m. ons 25 jarige huwelijksdag ;-) Aan de andere kant ben ik de belangrijkste schakel in het maken van mooie en creatieve foto' s .

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 30 Apr 2021

Precies, jij bent het belangrijkste! Je kan altijd nog upgraden en dan weet je ook beter wat je zoekt

Hilde
Door

Hilde

op 13 May 2021

Goedenavond, Ik ben opzoek naar een nieuwe camera en lens. Ik heb altijd met de oude Pentax van mijn vader gefotografeerd en ben toe aan een nieuwe stap. Ik ben er al uit dat ik graag de canon D90 wil, maar loop helemaal vast op welke lens ik erbij moet hebben. Ik wil graag paardensportfoto's maken, portret, natuur en ook een beetje filmen. Lekker veeleisend dus haha. Heb jij een aanrader? Misschien meerdere lenzen? Budget ligt rond de vijfhonderd euro. Mvg, Hilde

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 May 2021

hi Hilde, zie ook mijn artikel beste" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/welke-telelens-voor-nikon/">beste betaalbare zoomlens voor Nikon. Canon 90D is een mooie camera maar bezuinig niet op de lens want die is belangrijker. Jij lijkt meer geld uit te willen geven aan de body dan aan de lens. Je kan allround lens nemen in eerste instantie, bijv. in ieder geval tot 200mm. Voor portret" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/portretlens/">portret een 50mm 1.8 lens

Hilde
Door

Hilde

op 18 May 2021

Bedankt voor uw reactie. Welke lens zou u (zonder te kijken naar de prijs) aan kunnen raden waarvoor ik hem wil gaan gebruiken? Wat is een redelijk budget om rekening mee te houden?

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 20 May 2021

Voor paarden en honden in actie is bijvoorbeeld een 70-200mm f/2.8 populair maar wel kostbaar. Deze kan bijvoorbeeld ook van Tamron (G2) zijn. Tweedehands kan ook. Sowieso een zoomlens van minimaal 200mm. En anders een allround lens van bijv. 18-200mm

Hilde
Door

Hilde

op 13 May 2021

Goedenavond, Ik ben al een tijd aan het fotograferen met de oude Pentax van mijn vader, maar ben nu toe aan een nieuwe stap. Ik ben er al uit dat ik graag de Canon D90 wil hebben, maar wordt duizelig van alle lenzen die ervoor zijn. Ik vind het erg leuk om foto's van paarden/ honden te maken. Vooral met sporten. Ook portret en natuur treken mij erg aan en op zijn tijd iets met macro. Wat voor lens zou je aan kunnen raden? Of misschien meerdere lenzen? Mijn budget is ongeveer 500 euro.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 14 May 2021

Ik heb al op je eerdere vraag gereageerd, 50mm lens is leuke opstap naar evt. macro later. Dit kan dan later ook met een setje tussenringen.

Aad van der Struijs, journalist
Door

Aad van der Struijs, journalist

op 20 May 2021

Kan ik (ook) mijn vraag kwijt of jij persoonlijk advies over een Sony Spiegelreflex-camera? Mijn pb-tjes blijven onbeantwoord

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 20 May 2021

Hi Aard, je kan je vraag kwijt onder dit artikel. Pb's heb ik niet gezien maar de vragen worden gebundeld onder de blogartikelen ivm de vele dagelijkse vragen

Peter van Oorschot
Door

Peter van Oorschot

op 06 Jun 2021

Goede dag, ik heb momenteel een Nikon D5200 camera. Ik heb daarbij een Tamron lens 18-400 F/3.5-6.3 Di II VC HLD. Ook heb ik nog een Tamron SP DI AF 90 mm 1:2.8 macro 1 : 1 lens. De 18-400 mm zoom lens gebruik ik het meeste. Ik ben een natuur fotograaf. Ik ben op zoek naar een andere Nikon camera. Nu heb ik van een kennis een D750 mogen lenen om eens uit te proberen met mijn lenzen. De macrolens ging prima, goede kwaliteit foto's. Maar met mijn 18-400 mm lens ging het minder. Bij volledig uitzoomen kreeg ik ronde foto's. Oftewel mijn lens was te klein voor de full-frame (sensor) camera. Wat is het advies van jou om voor welke camera te gaan zodat ik mijn lenzen kan blijven gebruiken? Zal ik voor de D500 gaan of de D7200, D7500 (de Z versie maar die liggen wat prijs betreft een stuk hoger en ik heb dan de adapter nodig) of eventueel een andere type Nikon camera. Wat zou jij mij hierin adviseren?

Linsey Hardyns
Door

Linsey Hardyns

op 19 Jun 2021

Dag Joris Dertien jaar lang heb ik overal mijn trouwe Nikon D90 meegenomen op reizen, bergtochten en de laatste jaren ook gebruikt om de acties van mijn kinderen te fotograferen. Sinds september ben ik dit toestel plots kwijt. Wellicht in mijn huis gestolen door de poetsvrouw. Er zat een 50mm lens op. Na enige maanden rouwperiode ben ik toch op zoek naar een nieuw toestel. Eerste vraag inderdaad: systeem of spiegelreflex. De meeste zeggen dat ik meteen naar systeemcamera moet overstappen, maar ik twijfel. Mijn gevoel wil spiegelreflex. Ik wil zeker bij Nikon blijven. Iemand raadde me als vervanger/opvolger van de D90 de D7500 aan. Klopt dat? D5600 lijkt me ook al redelijk? Maar daar mis ik het schermpje vanboven die ik wel bij mijn D90 had. Maximum 1000 euro wil ik besteden. Wat ik nog heb van lens is: AF-S Nikkor 18-105mm. Mijn bedoeling is vooral veel de kinderen te fotograferen, onze reizen, uitvergrotingen te maken, scherpe foto's van een juiste blik, houding. De D90 was niet licht maar ik heb dat nooit een probleem gevonden. Is het een foute keuze om anno 2021 als niet professioneel fotograaf toch nog voor een reflex te kiezen? Bedankt alvast! groeten Linsey uit Brugge

Isabelle
Door

Isabelle

op 10 Oct 2022

Beste Joris Tijdens uw lessen en lessen hier in België fotografeer ik met een Nikon D5000 met tamronlens 18-4000. Ik fotografeer natuur en cultuur. Welke opvolgcamera raad u mij aan? ik ben niet 100% tevreden over de foto's nu.Alvast bedankt

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 17 Oct 2022

Hi Isabelle, waar ben je niet 100% tevreden over? De Tamron 18-400mm is mooi en allround, wel iets minder scherp op 400mm. Ik weet ook niet wat je precies bedoelt met natuur, is dit landschap of meer macro of meer wildlife of vogels? Verder is een budget belangrijk om te noemen, anders is het moeilijk adviseren voor me.

Ruud
Door

Ruud

op 19 Oct 2022

Beste Joris, Mijn Nikon D90 heeft de geest gegeven. Heb je een suggestie wat een geschikte opvolger zou zijn, wel een spiegelreflex. Laatste jaren gewerkt met 18 - 105 kit lens, veel natuur- en landschap, maar ook evenementen en portretten. Groet, Ruud

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 15 Nov 2022

Hi Ruud,Je vraag lijkt aan mijn aandacht ontsnapt te zijn, ik ben ook 2,5 week weg geweest. de D90 is relatief groot. Je kan overstappen naar een systeemcamera of tweedehands bijvoorbeeld een D5600 of D7500 of D7200 (laatste is wat groter) nemen. Qua systeemcamera kan je ook denken aan de Z50.

Reactie plaatsen