arrow_drop_up arrow_drop_down

In september 2019 kwam de Canon EOS 90D op de markt. Het is een spiegelreflexcamera met een APS-C sensor en de opvolger van de Canon EOS 80D (en mogelijk ook van de Canon 7D Mark II). Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van deze DSLR (Digital Single Lens Reflex) en voor wie is de camera geschikt? Wat zeggen reviewers over onder andere de beeldkwaliteit en de autofocus? En wat zijn de voor- en nadelen van deze Canon 90D? Je komt erachter als je verder leest!

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Canon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Canon (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen. Er zijn 3500 persoonlijke reacties op het blog.

Inhoud

[[showindex]]

Belangrijkste eigenschappen van de Canon 90D

Prijs
Op het moment van schrijven betaal je 1299 euro voor alleen de body. Een body plus 18-55mm IS STM kitlens kost op dit moment 1399 euro. Wil je een camera-lenscombinatie met een groter bereik en heb je een wat groter budget? Dan kun je kiezen voor de body plus 18-135mm IS USM lens (momenteel 1549 euro).

Megapixels en sensor
De Canon 90D heeft een APS-C CMOS sensor en 32.5 megapixels. Dat zijn er veel meer dan zijn voorganger uit 2016. De Canon EOS 80D had namelijk 24 megapixels.

Snelheid
De snelheid van de Canon 90D is 10 fps (frames per seconde) bij continu-opnamen als je fotografeert met de optische zoeker. Bij vergrendelde autofocus wordt dat 11 beelden per seconde. In LiveView loopt de snelheid terug tot 7 fps. 10 fps is voor een spiegelreflexcamera behoorlijk. Vergelijk: de professionele 5D Mark IV heeft 7 beelden per seconde, dat is eigenlijk voor wildlife (als je dit op serieuzer niveau wil doen) wat te weinig.

Autofocus
De Canon EOS 90D heeft 45 autofocuspunten, in LiveView maximaal 5481 scherpstelpunten. Met AF tracking volg je de bewegingen van je onderwerp. Vanwege AF-lock kun je de autofocus vergrendelen. Je focus verandert niet, zelfs niet als je de compositie aanpast. Toepasbaar bij verticale en horizontale foto’s.

Gezichtsdetectie en Eye-AF
Bij fotografie met de optische zoeker kan de DSLR wel gezichten herkennen, maar niet scherpstellen op de ogen van je model. In LiveView heb je gezichtsdetectie en Eye-AF.

Bouw
De behuizing is van aluminiumlegering en polycarbonaat met glasvezel. De bouw lijkt erg op die van de 80D. Nieuw is wel de joystick op de achterkant van de spiegelreflexcamera. Deze joystick (Canon noemt dit de multicontroller) kun je voor verschillende dingen gebruiken, zoals bijvoorbeeld voor AF-puntselectie en witbalanscorrectie. Met de multicontroller kun je ook instellingen aanpassen in het menu. De Canon 90D heeft weathersealing en is beschermd tegen stof en spatwater.

Batterygrip
Er is een batterygrip verkrijgbaar voor de Canon 90D, zodat je een extra accu kunt gebruiken en meer grip krijgt op de camera. Deze grip is ook geschikt voor de Canon 70D en 80D spiegelreflexcamera. De Jupio BG-E14 batterygrip kost momenteel 74,95 euro. De originele is duurder.

Lenzen
De Canon EOS 90D is geschikt voor EF en EF-S lenzen. Dat is dezelfde lensvatting als zijn voorganger.

Hotshoe
Een ingebouwde flitser en een hotshoe (flitsschoen). Je kunt er dus een externe flitser op aansluiten, waardoor je meer flitsmogelijkheden hebt.

Focus bracketing
Met deze vorm van bracketing worden meerdere foto’s gemaakt, met elke keer een ander scherpstelpunt. Door deze foto’s samen te voegen tijdens de nabewerking, krijg je een scherp eindresultaat.

ISO
Een ISO van 100-25.600, uitbreidbaar tot 51.200. Of je kiest voor auto-ISO, dan kiest de spiegelreflexcamera zelf de beste ISO-waarde.

Connectiviteit
De DSLR heeft Wi-Fi, Bluetooth, USB 2.0 (micro-B) en een HDMI aansluiting (mini type C).

Optische zoeker
De optische zoeker heeft een pentaprisma. Een pentaprisma is helderder en groter dan een goedkopere pentaspiegel.

LCD-scherm
Een kantelbaar LCD-scherm van 7,5 centimeter met een resolutie van 1.040.000 pixels. Met het touchscreen kun je een scherpstelpunt selecteren (touch-AF) en het menu bedienen.

Bestandsformaat
Je kunt in de volgende formaten fotograferen:
– JPEG (fijn, normaal;
RAW;
– CRAW (speciaal ontwikkeld voor Canon);
– en RAW+ JPEG.

Beeldstabilisatie
De Canon 90D heeft digitale stabilisatie, die samenwerkt met de beeldstabilisatie (IS) van de EF en EF-S lenzen, indien aanwezig. De digitale beeldstabilisatie past een kleine crop toe om bewegingsonscherpte te compenseren. Er is geen IBIS (In Body Stabilisation) ingebouwd in het toestel. Dit ontbreekt ook bij andere spiegelreflexcamera’s van Canon en Nikon.

Gewicht
De spiegelreflexcamera weegt 701 gram (inclusief accu en geheugenkaart). Het gewicht van de lens komt hier nog bij.

Batterij
Een Li-Ion batterij (LP-E6N). De batterijduur is 1200-1300 foto’s (optische zoeker). Bij gebruik van LiveView is dit ongeveer 510 foto’s. De accuduur is afhankelijk van de temperatuur van de omgeving. De lader (LC-E6E) krijg je bij aankoop van de camera.

Buffer
Voordat foto’s worden opgeslagen op je geheugenkaart, staan ze in het tijdelijk geheugen van de camera. Dit tijdelijk geheugen wordt de buffer genoemd. De buffer van de Canon 90D is 58 JPEG of 25 RAW-bestanden bij gebruik van een UHS-II kaart. Als je buffer vol is, wordt de DSLR trager. De buffer is niet erg sterk  als je veel moet “vuren”. 25 RAW foto’s heb je dus in 2,5 seconden achter elkaar fotograferen al bereikt.

Geheugenkaarten
De Canon EOS 90D is geschikt voor SD, SDHC en SDXC kaarten. Geheugenkaarten die maximaal 260 MB per seconde kunnen opslaan en maximaal 300 MB per seconde kunnen lezen. Dit soort geheugenkaarten noem je UHS-II kaarten.

Oplaadtijd
Het duurt ongeveer 2,5 uur om de camera op te laden. Bij lagere temperaturen (5-10 graden Celsius) duurt het wat langer: vier uur (om veiligheidsredenen).

Wil je weten wat de verschillen zijn tussen de Canon EOS 80D en de Canon EOS 90D? Lees dan mijn artikel: Canon EOS 90D vs 80D: verschillen.

Waarom een Canon 90D?

Er komen niet veel spiegelreflexcamera’s meer op de markt. De Canon EOS 90D is waarschijnlijk het laatste topmodel DSLR dat is uitgebracht. De camera richt zich op (gevorderde) hobbyfotografen en professionele fotografen. Het is een goede optie voor mensen die op zoek zijn naar een krachtige DLSR die goede beeldkwaliteit levert met een hoge resolutie. Vanwege het formaat is de camera geschikt voor grotere lenzen (lenzen met een groter bereik), wat handig is bij sportfotografie en wildlife-fotografie. De 1.6 crop (vanwege de APS-C sensor) kan hier ook een voordeel zijn, zeker in combinatie met de 32.5 megapixels, waardoor je automatisch extra kunt inzoomen. De snelheid van 10 fps komt hier ook van pas waardoor de kans groter wordt dat je het perfecte plaatje kunt maken (meer kans op juiste momenten).

Voor professionals die graag met DLSR werken is de 90D eventueel een interessante 2e camera. Juist door het bovengenoemde: veel megapixels, cropfactor en snelheid. Stel dat je een 5D Mark IV gebruikt, dan heb je bij de 90D dus het voordeel van meer snelheid voor vogels, wild of sport. Én de cropfactor van 1.6 waardoor bijvoorbeeld 400mm 640mm wordt en 500mm wordt 800mm.

Prestaties

Bouw
DPReview.com zegt dat de bouw erg lijkt op die van zijn voorganger. Het enige verschil is de toevoeging van de joystick, die volgens DPReview.com “precies hetzelfde doet als de andere joystick”. Imaging-resource.com zegt ook dat er niet veel verschil is met de Canon 80D: “De nieuwe stof- en spatwaterdichte behuizing is iets breder en wat lichter, maar je zult niet veel verschil merken, tenzij je de twee camera’s echt met elkaar gaat vergelijken.” Digitalcameraworld.com stelt dat de camera breed en hoekig is en flink veel knoppen heeft. Ze zijn positief over de bouw. “De grotere, zwaardere camera voelt prettiger om met één hand te bedienen dan veel spiegelloze camera’s die de helft kleiner zijn.”

Beeldkwaliteit
Techradar.com zegt dat ruis pas begint bij een ISO van 6400. “En dan is het nog minimaal. Zelfs bij een ISO-waarde van 8000 heb je niets te klagen.” Het beetje ruis is makkelijk te verhelpen in de nabewerking schrijven ze. Trustedreviews.com is erg onder de indruk van de beeldkwaliteit. “Bij goede lichtomstandigheden worden details perfect weergegeven.” Er is ook een nadeel aan de 32.5 megapixels. “Bij de minste beweging wordt je foto wazig.” Let dus op sluitertijden die kort genoeg  zijn. Pcmag.com meldt dat er wel wat ruis is bij een ISO van 800, die duidelijker wordt bij hogere ISO-waarden. “Bij ISO 6400-12800 wordt ruis een probleem”, aldus pcmag.com.

Autofocus
Camerajabber.com zegt dat zowel de zoeker als LiveView heel goed werkt bij weinig licht. Maar: “In LiveView is het een stuk makkelijker snel bewegende onderwerpen te volgen.” Techradar.com schrijft dat het even duurt om bij actiebeelden scherp te stellen op de ogen van je model. “De AF (optische zoeker) heeft een beetje last van weinig licht of bij snel bewegende onderwerpen.” Trustedreviews.com noemt de focus (optische zoeker) goed en behoorlijk snel bij stilstaande onderwerpen. “Bij donkere weersomstandigheden duurt het iets langer, maar verder zijn we tevreden over de AF-prestaties.”

Optische zoeker
Trustedreviews.com meldt dat de optische zoeker 100% van de opname toont. Maar: “Je kunt niet de belichting zien.” Cameralabs.com was “verbaasd dat het scherpstellen veel beter ging in LiveView dan bij gebruik van de optische zoeker”. Camerajabber.com zegt in de review dat je bij 10 fps steeds met autofocus kunt scherpstellen als je gebruik maakt van de optische zoeker. Ze vinden het fijn dat de 90D een pentaprisma heeft in plaats van de goedkopere pentaspiegel. “Ik heb de Canon 90D bij heel schemerige situaties gebruikt en de zoeker gaf een goede, natuurlijke weergave. Het was niet zichtbaar donkerder dan de weersomstandigheden.”

Voordelen Canon 90D op een rij

– 32,5 megapixels (goed voor sterke vergrotingen en flink croppen)

– 10 foto’s per seconde is sneller dan de 80D en 5D Mark IV
– Geschikt voor alle EF- en EFS lenzen, geen extra adapter nodig;
– Goede allround camera;
– Sensorreiniging voorkomt stof op de sensor;
– Weathersealing;
– Autofocus werkt ook in heel donkere omgevingen;
– Accu’s van oudere modellen werken ook in de Canon EOS 90D (Ditch Auto, youtube.com);
– Stille modus in LiveView, je kunt fotograferen zonder mensen/dieren te storen;
– Camera reageert snel (Tech Gear Talk, youtube);
– Veel instelbare knoppen, je hoeft niet vaak het menu te openen om instellingen aan te passen;
– Goede grip op de camera;
– Multifunctionele vergrendeling (lock), je kunt kiezen welke instelling je wilt vastzetten (zoals de sluitertijd), zodat je dit niet ongewild verandert;
– Je kunt de SD-kaart en accu vervangen zonder de DSLR van je statief te halen.

Nadelen Canon EOS 90D op een rij

– Geen opladen via USB
– Buffer is niet erg groot waardoor je kort achter elkaar kan blijven fotograferen
– Geen beeldstabilisatie in het toestel (alleen digitaal);
– AF bij gebruik optische zoeker kan beter;
– 1 geheugenkaartslot;
– Het duurt een paar seconden om de flitser te herladen, je kunt de camera dan niet gebruiken met de flitser uitgeklapt;
– Ruissoftware verwijdert ook details van de foto, hoe hoger de ISO, hoe minder details (in JPEG, in RAW niet)
– Autofocus Canon 5D Mark IV is beter (First Man Photography, youtube.com).
– Voor sportfotografie (in LiveView 7fps) is de camera minder geschikt, dan heb je liever wat meer foto’s per seconde;
– Duurder dan de Canon EOS M6 Mark II (systeemcamera met APS-C sensor), die ook 32,5 megapixels en Digic 8 gebruikt en 14 fps maakt);
– Vrij groot en zwaar om lang mee te dragen. Er zijn DSLR die minder wegen met ongeveer dezelfde beeldkwaliteit en LiveView AF;
– Er zijn systeemcamera’s met 24 megapixels en betere beeldkwaliteit;
– Prestaties bij weinig licht vrijwel hetzelfde als Canon 80D.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Canon
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Canon, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen en een Camera Handleiding Video over de Canon EOS 90D.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen voor Canon


Stel onderaan je vragen over de Canon EOS 90D

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronvermelding
Ik heb naast ervaringen van cursisten gebruik gemaakt van de volgende websites: DPReview.com, imaging-resources.com, digitalcameraworld.com, techradar.com, trustedreviews.com, pcmag.com, camerajabber.com, cameralabs.com en Ditch Auto, First Man Photography en Tech Gear Talk (youtube.com).

 

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van de gratis E-books De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie en Ontdek de Creatieve lens die meer dan 15.000 keer zijn gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Ron Nagtegaal
Door

Ron Nagtegaal

op 8 August 2020

Hallo Joris, Ik heb een vraag aan jou over een eventuele nieuwe set of een up-date van de bestaande. Maar eerst wil ik je zeggen dat ik geniet van je foto's die je op je reizen hebt gemaakt. Ik heb nu een Canon 60D body met een Tamron zoomlens 16 -300 mm F/3,5-6,3 VC. Nu ben ik eigenlijk niet zo tevreden over de Tamron lens. Ik blijf wel een amateur/hobby fotograaf maar ik ben eigenlijk wel op zoek naar een update. Moet ik die update zoeken in een (veel) betere lens of is de hele kit zo sterk verouderd. Als we het moeten zoeken in een lens, is dan een occasion kwaliteit lens een optie? Zelf weet ik eigenlijk niet precies waaruit ik zou moeten kiezen, je leest nu ook veel over systeemcamera's. Het zijn veel vragen in een paar regels maar wellicht kan jij een paar van die vragen beantwoorden. Groet Ron Nagtegaal Culemborg

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 10 August 2020

Dank je wel Ron. De Tamron zoomlens 16 -300 mm F/3,5-6,3 VC is naar mijn idee geen slechte lens. De 60D is ook geen verkeerde camera, bij weinig licht zijn er wel modernere camera's die beter zijn maar dan kom je al snel uit bij een Canon EOS 90D. De lens heeft vaak meer invloed. Als je betere kwaliteit wil dan de Tamron zoomlens 16 -300 mm F/3,5-6,3 VC dan kan je denken aan een Tamron" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/tamron-af-100-400mm-f-4-5-6-3-di-vc-usd-review/">Tamron 100-400mm lens. Je mist dan wel het bereik van 16 tot 100mm maar daardoor is die lens nog wat beter te maken. Hoe meer allround een lens is, hoe meer concessies er gemiddeld genomen worden gedaan. Overstappen naar een systeemcamera gaat je veel kosten en er zijn relatief weinig lange lenzen voor bijvoorbeeld een Canon EOS M50 op het moment. Soms kan je de lens ook eens huren, via bijv. gearbooker kan je dat proberen. Dan kan je ervaren of je het echt beter vindt.

Reactie plaatsen

Beste Systeemcamera Overzicht 2020

Beste systeemcamera van dit moment

Beste Spiegelreflexcamera Overzicht 2020

Welke spiegelreflexcamera kopen overzicht

Beste Spiegelreflexcamera Beginners 2020 

Beste spiegelreflexcamera beginner