In september 2019 kwam de Canon EOS 90D op de markt. Het is een spiegelreflexcamera met een APS-C sensor en de opvolger van de Canon EOS 80D (en mogelijk ook van de Canon 7D Mark II). Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van deze DSLR (Digital Single Lens Reflex) en voor wie is de camera geschikt? Wat zeggen reviewers over onder andere de beeldkwaliteit en de autofocus? En wat zijn de voor- en nadelen van deze Canon 90D? Je komt erachter als je verder leest!
Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen. Er zijn 3500 persoonlijke reacties op het blog.
Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Canon te Downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met Canon, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over Canon camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Canon (Maak prachtige creatieve onscherpe achtergronden – betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.
Inhoud
Belangrijkste eigenschappen van de Canon 90D
Prijs
Op het moment van schrijven betaal je 1299 euro voor alleen de body. Een body plus 18-55mm IS STM kitlens kost op dit moment 1399 euro. Wil je een camera-lenscombinatie met een groter bereik en heb je een wat groter budget? Dan kun je kiezen voor de body plus 18-135mm IS USM lens (momenteel 1549 euro).
Megapixels en sensor
De Canon 90D heeft een APS-C CMOS sensor en 32.5 megapixels. Dat zijn er veel meer dan zijn voorganger uit 2016. De Canon EOS 80D had namelijk 24 megapixels.
Snelheid
De snelheid van de Canon 90D is 10 fps (frames per seconde) bij continu-opnamen als je fotografeert met de optische zoeker. Bij vergrendelde autofocus wordt dat 11 beelden per seconde. In LiveView loopt de snelheid terug tot 7 fps. 10 fps is voor een spiegelreflexcamera behoorlijk. Vergelijk: de professionele 5D Mark IV heeft 7 beelden per seconde, dat is eigenlijk voor wildlife (als je dit op serieuzer niveau wil doen) wat te weinig.
Autofocus
De Canon EOS 90D heeft 45 autofocuspunten, in LiveView maximaal 5481 scherpstelpunten. Met AF tracking volg je de bewegingen van je onderwerp. Vanwege AF-lock kun je de autofocus vergrendelen. Je focus verandert niet, zelfs niet als je de compositie aanpast. Toepasbaar bij verticale en horizontale foto’s.
Gezichtsdetectie en Eye-AF
Bij fotografie met de optische zoeker kan de DSLR wel gezichten herkennen, maar niet scherpstellen op de ogen van je model. In LiveView heb je gezichtsdetectie en Eye-AF.
Bouw
De behuizing is van aluminiumlegering en polycarbonaat met glasvezel. De bouw lijkt erg op die van de 80D. Nieuw is wel de joystick op de achterkant van de spiegelreflexcamera. Deze joystick (Canon noemt dit de multicontroller) kun je voor verschillende dingen gebruiken, zoals bijvoorbeeld voor AF-puntselectie en witbalanscorrectie. Met de multicontroller kun je ook instellingen aanpassen in het menu. De Canon 90D heeft weathersealing en is beschermd tegen stof en spatwater.
Batterygrip
Er is een batterygrip verkrijgbaar voor de Canon 90D, zodat je een extra accu kunt gebruiken en meer grip krijgt op de camera. Deze grip is ook geschikt voor de Canon 70D en 80D spiegelreflexcamera. De Jupio BG-E14 batterygrip kost momenteel 74,95 euro. De originele is duurder.
Lenzen
De Canon EOS 90D is geschikt voor EF en EF-S lenzen. Dat is dezelfde lensvatting als zijn voorganger.
Hotshoe
Een ingebouwde flitser en een hotshoe (flitsschoen). Je kunt er dus een externe flitser op aansluiten, waardoor je meer flitsmogelijkheden hebt.
Focus bracketing
Met deze vorm van bracketing worden meerdere foto’s gemaakt, met elke keer een ander scherpstelpunt. Door deze foto’s samen te voegen tijdens de nabewerking, krijg je een scherp eindresultaat.
ISO
Een ISO van 100-25.600, uitbreidbaar tot 51.200. Of je kiest voor auto-ISO, dan kiest de spiegelreflexcamera zelf de beste ISO-waarde.
Connectiviteit
De DSLR heeft Wi-Fi, Bluetooth, USB 2.0 (micro-B) en een HDMI aansluiting (mini type C).
Optische zoeker
De optische zoeker heeft een pentaprisma. Een pentaprisma is helderder en groter dan een goedkopere pentaspiegel.
LCD-scherm
Een kantelbaar LCD-scherm van 7,5 centimeter met een resolutie van 1.040.000 pixels. Met het touchscreen kun je een scherpstelpunt selecteren (touch-AF) en het menu bedienen.
Bestandsformaat
Je kunt in de volgende formaten fotograferen:
– JPEG (fijn, normaal;
– RAW;
– CRAW (speciaal ontwikkeld voor Canon);
– en RAW+ JPEG.
Beeldstabilisatie
De Canon 90D heeft digitale stabilisatie, die samenwerkt met de beeldstabilisatie (IS) van de EF en EF-S lenzen, indien aanwezig. De digitale beeldstabilisatie past een kleine crop toe om bewegingsonscherpte te compenseren. Er is geen IBIS (In Body Stabilisation) ingebouwd in het toestel. Dit ontbreekt ook bij andere spiegelreflexcamera’s van Canon en Nikon.
Gewicht
De spiegelreflexcamera weegt 701 gram (inclusief accu en geheugenkaart). Het gewicht van de lens komt hier nog bij.
Batterij
Een Li-Ion batterij (LP-E6N). De batterijduur is 1200-1300 foto’s (optische zoeker). Bij gebruik van LiveView is dit ongeveer 510 foto’s. De accuduur is afhankelijk van de temperatuur van de omgeving. De lader (LC-E6E) krijg je bij aankoop van de camera.
Buffer
Voordat foto’s worden opgeslagen op je geheugenkaart, staan ze in het tijdelijk geheugen van de camera. Dit tijdelijk geheugen wordt de buffer genoemd. De buffer van de Canon 90D is 58 JPEG of 25 RAW-bestanden bij gebruik van een UHS-II kaart. Als je buffer vol is, wordt de DSLR trager. De buffer is niet erg sterk als je veel moet “vuren”. 25 RAW foto’s heb je dus in 2,5 seconden achter elkaar fotograferen al bereikt.
Geheugenkaarten
De Canon EOS 90D is geschikt voor SD, SDHC en SDXC kaarten. Geheugenkaarten die maximaal 260 MB per seconde kunnen opslaan en maximaal 300 MB per seconde kunnen lezen. Dit soort geheugenkaarten noem je UHS-II kaarten.
Oplaadtijd
Het duurt ongeveer 2,5 uur om de camera op te laden. Bij lagere temperaturen (5-10 graden Celsius) duurt het wat langer: vier uur (om veiligheidsredenen).
Wil je weten wat de verschillen zijn tussen de Canon EOS 80D en de Canon EOS 90D? Lees dan mijn artikel: Canon EOS 90D vs 80D: verschillen.
Waarom een Canon 90D?
Er komen niet veel spiegelreflexcamera’s meer op de markt. De Canon EOS 90D is waarschijnlijk het laatste topmodel DSLR dat is uitgebracht. De camera richt zich op (gevorderde) hobbyfotografen en professionele fotografen. Het is een goede optie voor mensen die op zoek zijn naar een krachtige DLSR die goede beeldkwaliteit levert met een hoge resolutie. Vanwege het formaat is de camera geschikt voor grotere lenzen (lenzen met een groter bereik), wat handig is bij sportfotografie en wildlife-fotografie. De 1.6 crop (vanwege de APS-C sensor) kan hier ook een voordeel zijn, zeker in combinatie met de 32.5 megapixels, waardoor je automatisch extra kunt inzoomen. De snelheid van 10 fps komt hier ook van pas waardoor de kans groter wordt dat je het perfecte plaatje kunt maken (meer kans op juiste momenten).
Voor professionals die graag met DLSR werken is de 90D eventueel een interessante 2e camera. Juist door het bovengenoemde: veel megapixels, cropfactor en snelheid. Stel dat je een 5D Mark IV gebruikt, dan heb je bij de 90D dus het voordeel van meer snelheid voor vogels, wild of sport. Én de cropfactor van 1.6 waardoor bijvoorbeeld 400mm 640mm wordt en 500mm wordt 800mm.
Prestaties
Bouw
DPReview.com zegt dat de bouw erg lijkt op die van zijn voorganger. Het enige verschil is de toevoeging van de joystick, die volgens DPReview.com “precies hetzelfde doet als de andere joystick”. Imaging-resource.com zegt ook dat er niet veel verschil is met de Canon 80D: “De nieuwe stof- en spatwaterdichte behuizing is iets breder en wat lichter, maar je zult niet veel verschil merken, tenzij je de twee camera’s echt met elkaar gaat vergelijken.” Digitalcameraworld.com stelt dat de camera breed en hoekig is en flink veel knoppen heeft. Ze zijn positief over de bouw. “De grotere, zwaardere camera voelt prettiger om met één hand te bedienen dan veel spiegelloze camera’s die de helft kleiner zijn.”
Beeldkwaliteit
Techradar.com zegt dat ruis pas begint bij een ISO van 6400. “En dan is het nog minimaal. Zelfs bij een ISO-waarde van 8000 heb je niets te klagen.” Het beetje ruis is makkelijk te verhelpen in de nabewerking schrijven ze. Trustedreviews.com is erg onder de indruk van de beeldkwaliteit. “Bij goede lichtomstandigheden worden details perfect weergegeven.” Er is ook een nadeel aan de 32.5 megapixels. “Bij de minste beweging wordt je foto wazig.” Let dus op sluitertijden die kort genoeg zijn. Pcmag.com meldt dat er wel wat ruis is bij een ISO van 800, die duidelijker wordt bij hogere ISO-waarden. “Bij ISO 6400-12800 wordt ruis een probleem”, aldus pcmag.com.
Autofocus
Camerajabber.com zegt dat zowel de zoeker als LiveView heel goed werkt bij weinig licht. Maar: “In LiveView is het een stuk makkelijker snel bewegende onderwerpen te volgen.” Techradar.com schrijft dat het even duurt om bij actiebeelden scherp te stellen op de ogen van je model. “De AF (optische zoeker) heeft een beetje last van weinig licht of bij snel bewegende onderwerpen.” Trustedreviews.com noemt de focus (optische zoeker) goed en behoorlijk snel bij stilstaande onderwerpen. “Bij donkere weersomstandigheden duurt het iets langer, maar verder zijn we tevreden over de AF-prestaties.”
Optische zoeker
Trustedreviews.com meldt dat de optische zoeker 100% van de opname toont. Maar: “Je kunt niet de belichting zien.” Cameralabs.com was “verbaasd dat het scherpstellen veel beter ging in LiveView dan bij gebruik van de optische zoeker”. Camerajabber.com zegt in de review dat je bij 10 fps steeds met autofocus kunt scherpstellen als je gebruik maakt van de optische zoeker. Ze vinden het fijn dat de 90D een pentaprisma heeft in plaats van de goedkopere pentaspiegel. “Ik heb de Canon 90D bij heel schemerige situaties gebruikt en de zoeker gaf een goede, natuurlijke weergave. Het was niet zichtbaar donkerder dan de weersomstandigheden.”
Voordelen Canon 90D op een rij
– 32,5 megapixels (goed voor sterke vergrotingen en flink croppen)
– 10 foto’s per seconde is sneller dan de 80D en 5D Mark IV
– Geschikt voor alle EF- en EFS lenzen, geen extra adapter nodig;
– Goede allround camera;
– Sensorreiniging voorkomt stof op de sensor;
– Weathersealing;
– Autofocus werkt ook in heel donkere omgevingen;
– Accu’s van oudere modellen werken ook in de Canon EOS 90D (Ditch Auto, youtube.com);
– Stille modus in LiveView, je kunt fotograferen zonder mensen/dieren te storen;
– Camera reageert snel (Tech Gear Talk, youtube);
– Veel instelbare knoppen, je hoeft niet vaak het menu te openen om instellingen aan te passen;
– Goede grip op de camera;
– Multifunctionele vergrendeling (lock), je kunt kiezen welke instelling je wilt vastzetten (zoals de sluitertijd), zodat je dit niet ongewild verandert;
– Je kunt de SD-kaart en accu vervangen zonder de DSLR van je statief te halen.
Nadelen Canon EOS 90D op een rij
– Geen opladen via USB
– Buffer is niet erg groot waardoor je kort achter elkaar kan blijven fotograferen
– Geen beeldstabilisatie in het toestel (alleen digitaal);
– AF bij gebruik optische zoeker kan beter;
– 1 geheugenkaartslot;
– Het duurt een paar seconden om de flitser te herladen, je kunt de camera dan niet gebruiken met de flitser uitgeklapt;
– Ruissoftware verwijdert ook details van de foto, hoe hoger de ISO, hoe minder details (in JPEG, in RAW niet)
– Autofocus Canon 5D Mark IV is beter (First Man Photography, youtube.com).
– Duurder dan de Canon EOS M6 Mark II (systeemcamera met APS-C sensor), die ook 32,5 megapixels en Digic 8 gebruikt en 14 fps maakt);
– Vrij groot en zwaar om lang mee te dragen.
– Er zijn systeemcamera’s met 24 megapixels en betere beeldkwaliteit;
– Prestaties bij weinig licht vrijwel hetzelfde als Canon 80D.
Ontvang nu gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Canon & Ontdek de Creatieve Lens
Gratis Boek voor Canon Downloaden >>(klik op het geel)
- In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Canon
- Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
- 50+ pagina’s waardevolle tips
- Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens” voor Canon, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
- Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
- Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat voor Canon: 100% onafhankelijk
Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?
Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen en een Camera Handleiding Video over de Canon EOS 90D.
Bekijk ook deze artikelen voor Canon
- Beste betaalbare telelens voor Canon
- Beste telelens voor dieren en safari voor Canon
- Beste groothoeklens voor Canon
- Beste macrolens voor Canon
- Verschil Canon 80D en 90D
- Beste Canon systeemcamera
- Canon EOS M50
- Beste Canon spiegelreflex voor beginners
Hoe ervaar jij de Canon EOS 90D?
Laat het weten onderaan, met de knop “reageer”. Je reactie kan andere mensen helpen bij hun keuze.
Stel onderaan je vragen over de Canon EOS 90D
Scroll naar beneden.
- Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
- Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Bronvermelding
Ik heb naast ervaringen van cursisten gebruik gemaakt van de volgende websites: DPReview.com, imaging-resources.com, digitalcameraworld.com, techradar.com, trustedreviews.com, pcmag.com, camerajabber.com, cameralabs.com en Ditch Auto, First Man Photography en Tech Gear Talk (youtube.com).
Ron Nagtegaal
op 08 Aug 2020Joris-Dijkema
op 10 Aug 2020Louis
op 16 Aug 2020Richard
op 20 Jan 2021Joris-Dijkema
op 21 Jan 2021Richard
op 21 Jan 2021Joris-Dijkema
op 25 Jan 2021Richard
op 27 Jan 2021Joris-Dijkema
op 27 Jan 2021Romain Kindermans
op 05 Feb 2021Joris-Dijkema
op 09 Feb 2021Raymond
op 27 May 2021Joris-Dijkema
op 01 Jun 2021Raymond
op 10 Jun 2021Joris-Dijkema
op 16 Jun 2021Björn Swensson
op 05 Mar 2022Joris Dijkema
op 07 Mar 2022Sylvie T
op 24 May 2023Joris Dijkema
op 24 May 2023