Beste Camera Voor Sportfotografie: Onafhankelijk Advies
arrow_drop_up arrow_drop_down

Welke camera voor sportfotografie? Sportfoto’s of actiefoto’s van snelle momenten kun je met verschillende camera’s maken. Wat is belangrijk aan een camera voor sportfotografie? Welke eigenschappen? Wat zijn de beste camera’s voor sport? Spiegelreflexcamera of systeemcamera?  In dit artikel worden camera’s vergeleken zodat jij een bewuste keuze kunt maken. Je ontdekt ook wat opvalt aan de systeemcamera’s voor sport… Ook ontdek je waarom je ook naar de lenzen moet kijken voordat je een camera koopt, dit doen veel mensen verkeerd. 

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies op maat krijgen.

Inhoudsopgave:

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Sportfotografie camera

Foto cursist: Maja Smithuis

Belangrijkste camera-eigenschappen voor sportfoto’s en actiefoto’s

Wat is nu het belangrijkste? De volgende zaken zijn belangrijk.

Snelheid van de camera
Je kan je voorstellen dat ‘timing’ van snelle actie lastig is. Het is onvoorspelbaar. Daarom doet de snelheid van de camera er toe als je je kansen wil vergroten. Het verschil tussen een foto die het qua moment ‘net niet’ is en een geweldige foto van het moment supreme is heel klein. Met snelheid van de camera wordt bedoeld hoeveel foto’s een camera per seconde kan maken bij gebruik van continu-opnamen. Dit kan enorm variëren per camera. Bij de verschillende soorten camera’s kom ik hierop nog terug.

Autofocus
Sportfotografie doe je met de autofocus, handmatig scherpstellen op een onderwerp dat in beweging is werkt niet goed. Het blijven scherpstellen op onderwerpen die snel en soms ook onvoorspelbaar bewegen vraagt meer van het autofocussysteem van een camera dan wanneer je in de studio portretfoto’s maakt of wanneer je bijvoorbeeld vanaf een statief stilstaande onderwerpen fotografeert. Bij de autofocus gaat het om scherpstelpunten, de kwaliteit daarvan (crosstype/kruislingsgevoelige autofocuspunten zijn gevoeliger en beter bij het volgen van onderwerpen) en of de camera in de modus ‘continu autofocus’ goed presteert. Ook kunnen sommige camera’s verfijnd worden afgesteld voor verschillende soorten beweging: onvoorspelbaar of juist niet, gevoeligheid bij het volgen van onderwerpen en meer.

Autofocus sportfotografie

Buffer
Dit is het tijdelijke intern geheugen van een camera. Je kan je voorstellen dat een camera veel foto’s (data) te verwerken krijgt als je veel foto’s achter elkaar schiet bij continu-opnamen. De camera heeft een tijdelijk geheugen (de buffer) dat kan worden gebruikt. Als dat vol raakt, dan kan de camera even niet meer door blijven schieten. De foto’s moeten eerst naar de geheugenkaart worden weggeschreven. Dit kan tot een vertraging leiden.

Het hangt ook af van de grootte van de foto’s, fotograferen in JPEG geeft veel kleinere foto’s dan fotograferen in RAW. De buffer is eerder vol in RAW dan in JPEG. Fotografeer jij zowel in RAW als in JPEG, dan kan dit er nog eerder toe leiden dat je buffer vol raakt en je even niet kan fotograferen. Dit raad ik dan ook af.

Beeldstabilisatie?
Dit is minder belangrijk bij korte sluitertijden. Met name bij langere sluitertijden uit de hand is dit een handige functie.

Camera voor binnensport of buitensport?
Er is een groot verschil tussen het fotograferen van sport buiten of binnen (indoor sport in een zaal). Binnen is er vaak heel weinig licht. Dit stelt camera’s en lenzen flink op de proef. Zie voor meer info en tips mijn artikel: 20 Tips voor Sportfotografie & Actiefotografie Binnen & Buiten. Ben je onervaren, dan raad ik aan te beginnen met fotografie van buitensport.

Spiegelreflexcamera of systeemcamera voor sportfotografie? Of compactcamera?

Welk type camera is het beste voor sportfoto’s of actiefoto‘s? Hoewel ik verderop een aantal modellen camera’s ga noemen en we dit ook per camera bekijken is er in het algemeen wel iets te zeggen over de soort camera en de geschiktheid voor sportfotografie.

Nikon D500 sportcamera

Spiegelreflexcamera
Spiegelreflexcamera’s worden nog steeds veel gebruikt voor sportfotografie. Als je kijkt naar een voetbalwedstrijd, dan zie je vaak fotografen langs de lijn staan met een enorme telelens, vaak in combinatie met een spiegelreflexcamera.

Over het algemeen geldt dat instapmodellen spiegelreflexcamera’s niet heel snel zijn. De snelheid wordt uitgedrukt in ‘frames per second’, hoeveel foto’s maakt de camera per seconde? Vaak geldt voor de beginnersmodellen een snelheid van ongeveer 3 tot 5 foto’s per seconde. Voor meer snelheid moet vaak een stuk meer worden betaald. De kwaliteit van de autofocus verschilt ook per camera. Met de beginnersmodellen zijn zeker goede sportfoto’s te maken, wel is de kwaliteit van de autofocuspunten beter bij duurdere modellen en zijn de prestaties ook beter in lastigere omstandigheden, zoals schemerigheid. Verderop bekijken we de beste camera’s voor sportfotografie.

Olympus OM-D EM-5 Mark II systeemcamera sport

Systeemcamera: 2 dingen vallen op
De systeem kan zeker heel geschikt zijn voor sportfotografie. 2 dingen vallen hierbij op. Ten eerste zijn de beginnersmodellen van de systeemcamera vaak aanzienlijk sneller dan de beginnersmodellen van de spiegelreflexcamera. Een beginnersmodel met een snelheid 11 foto’s per seconde, het is mogelijk bij een systeemcamera maar niet bij een spiegelreflexcamera.

Ten tweede valt op dat de snelste systeemcamera een stuk sneller is dan de snelste spiegelreflexcamera. Op het moment van schrijven is bijvoorbeeld een Canon EOS 1-DX Mark II met 14 RAW beelden per seconde extreem snel voor een spiegelreflexcamera. Deze kost wel rond de 6000 euro. Bij een systeemcamera zijn er veel meer betaalbare camera’s op de markt die sneller zijn, bijvoorbeeld 20 foto’s per seconde voor een kwart van de prijs. Door het ontbreken van de spiegel zijn systeemcamera’s sneller dan spiegelreflexcamera’s.

Snelheid en betaalbaarheid gaan dus eerder samen bij een systeemcamera dan bij een spiegelreflexcamera.

Compactcamera
De compactcamera is ook te gebruiken voor sportfotografie. Veel compactcamera’s hebben een aparte stand voor het maken van foto’s van bewegende onderwerpen (hiermee bedoel ik niet de sportstand, want dat is eigenlijk gewoon een automatische stand). Sommige compactcamera’s geven een bepaalde vertraging als je vaker foto’s achter elkaar wil maken. Je kunt dan even niet fotograferen als je net een serie foto’s hebt gemaakt.

Sommige compactcamera’s (en systeemcamera’s) beschikken soms ook over een optie om 4-k foto’s te maken in een burst. Op deze manier worden extreem veel foto’s in korte tijd gemaakt waardoor je kansen op het juiste moment groter worden. Belangrijk is wel om te bekijken of je hierbij inlevert op zaken als kwaliteit van de foto of beeldformaat. In sommige gevallen is dat zo.

Er zijn zeker sportfoto’s te maken met een compactcamera, in het algemeen is een systeemcamera of spiegelreflexcamera nog wat beter uitgerust voor sport- en actiefotografie.

Volgorde van de te bespreken camera’s

Hierna volgen concrete modellen spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s. In principe is de volgorde: van goedkoper naar duurder (waarbij geldt dat de prijzen natuurlijk kunnen veranderen). Het overzicht is niet per se volledig.

Systeemcamera’s voor sportfotografie

Hieronder een overzicht.

systeemcamera voor sport

Sony A6000

 • 11 foto’s per seconde
 • 179 autofocuspunten

Toelichting
De Sony A6000 is een zeer snelle camera voor weinig geld. Voor sportfotografie is de prijs/kwaliteitverhouding heel hoog. Alleen let op, verdiep je goed in de beschikbaarheid en vooral betaalbaarheid van langere lenzen.

De Sony SEL 55-210 mm f/4.5-6.3 OSS NEX is nog betaalbaar, maar 210 mm is voor sport vaak niet lang genoeg.

De Sony FE 70-300 mm f/4.5-5.6 G OSS geeft al meer bereik maar is op het moment van schrijven € 1.250 euro. 300 mm is best een mooi bereik, maar het is niet bijzonder voor sportfotografie. Bij grote veldsporten zoals voetbal of hockey zou je soms zelfs willen nog meer bereik te hebben. Je zou een adapter kunnen gebruiken waarmee je ook lenzen van andere merken kan gebruiken, dit heb ik zelf niet getest. Het is goed om je hierin wat meer te verdiepen, of dit consequenties heeft voor de snelheid van autofocus bijvoorbeeld.

Bekijk meer info over de Sony A6000 systeemcamera.

Olympus OM-D E-M10 Mark III sportfotografie

Olympus OM-D E-M10 Mark III

 • 8,6 foto’s per seconde
 • 121 autofocuspunten

Toelichting
De Olympus OM-D E-M10 Mark III is qua snelheid  vergelijkbaar met zijn voorganger, de Olympus OM-D E-M10 Mark II.

Het voordeel van Olympus kan zijn dat je meer bereik hebt met je lenzen. Sport speelt zich nog wel eens af op een grote afstand. Met de Olympus camera’s krijg je met je lenzen meer bereik dan bij camera’s van Sony, Nikon of Canon.

Bij Olympus is een lens tot 150 mm in feite 300 mm. En een lens tot 300 mm in feite 600 mm (dit komt door de kleine sensor, de cropfactor is 2 terwijl deze bij Nikon en Sony 1,5 is en bij Canon 1,6).  Sorry voor dit wat technische verhaal 😉

De Olympus M.Zuiko Digital ED 40-150mm f/4.0-5.6 Type R is een leuke lens voor weinig geld maar zal zeker niet altijd genoeg bereik bieden voor sport. Ongeveer 155 euro.

De Olympus M.Zuiko Digital ED 75-300mm f/4.8-6.7 II is zo’n 600 euro en geeft wel veel bereik. Beginners zullen 600 euro als niet goedkoop ervaren, toch krijg je wel heel veel bereik (zoals gezegd in feite 600 mm). Als het gaat om zoombereik is Olympus dus geen gekke keuze.

Wel zijn de camera’s voor binnensport iets minder geschikt omdat de prestaties van de kleine sensor wat minder zijn bij hoge ISO.

Canon EOS M50 systeemcamera sportfotografie

Canon EOS M50

 • 10 foto’s per seconde
 • 143 autofocuspunten

Toelichting
De Canon EOS M50 is in dit rijtje een nieuwe camera. Met 10 beelden per seconde is deze zeker qua snelheid geschikt te noemen voor sport.

Er zijn weinig lenzen voor deze systeemcamera op het moment dat ik dit artikel schrijf.  Het Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM objectief is met 150 mm vrij kort en kost 419 euro. Een optie is om een adapter te gebruiken en daarmee objectieven te gebruiken voor de spiegelreflexcamera. Daarbij kan je voor 400 euro aanzienlijk meer lengte kopen, bijvoorbeeld 300 mm.

Tweedehands is het relatief makkelijk om een langere  zoomlens voor Canon te kopen, veel makkelijker dan bijvoorbeeld voor Sony of Olympus.


Hieronder volgen de semi-professionele en professionele systeemcamera’s

Olympus OM-D E-M1 Mark II sportfotografie

Olympus OM-D E-M1 Mark II

 • 18 foto’s per seconde
 • 121 autofocuspunten

Toelichting
Olympus OM-D E-M1 Mark II is met 18 beelden per seconde met elektronische sluiter zeer snel te noemen. De continue scherpstelling op bewegende onderwerpen (Continu-AF) presteert ook goed. Ook bij deze camera geldt dat je veel bereik krijgt met je lenzen door de kleinere sensor (cropfactor is 2).

Panasonic Lumix DC-G9 sportfotografie snelheid

Panasonic Lumix DC-G9

 • 20 foto’s per seconde
 • 225 autofocuspunten

Toelichting
De Panasonic Lumix DC-G9 is een extreem snelle camera voor sportfotografie maar ook voor bijvoorbeeld vogels in de lucht (vlucht). Ook de Panasonic heeft een cropfactor van 2 waardoor je veel bereik krijgt met je lenzen.

Het Panasonic Leica DG Vario-Elmar 100-400mm f/4.0-6.3 ASPH Power OIS objectief met een prijs van € 1.399 geeft een bereik van 200-800 mm (door de cropfactor). Dit is enorm veel. De lens is op zich niet goedkoop maar in vergelijking met spiegelreflexcamera’s is dit eigenlijk nog voordelig.

Fujifilm XT-3 snelheid sport

Fujifilm XT-3

 • 20 foto’s per seconde
 • 325 autofocuspunten

De Fujifilm XT-3 is ook extreem snel te noemen en heeft een goede autofocus. Door deze eigenschappen zeker geschikt voor sportfotografie. In vergelijking met de hierna te bespreken Sony A9 is de XT-3 geen fullframe camera.

Let op, bekijk goede de prijzen van lenzen voor Fujifilm voor je zo’n camera koopt. Meerdere cursisten kwamen er later achter dat de prijzen van de iets langere lenzen (of groothoeklenzen) heel fors zijn.

* 20 beelden per seconde

Sony A9 sportfotografie snelheid

Sony A9

 • 20 foto’s per seconde
 • 693 autofocuspunten

De Sony A9 is echt een beest. Extreme snelheid en een zeer goede autofocus maken dit een heel gave camera voor sportfotografen, alleen de prijs is natuurlijk heel fors. Voor veel mensen niet betaalbaar. Dit is een camera voor professionele sportfotografen (of wildlife/vogels).

De nieuwe Sony 400 mm f/2.8 lens is overigens in vergelijking met zulke lenzen voor Canon of Nikon spiegelreflexcamera’s een stuk lichter.


Spiegelreflexcamera’s voor sportfotografie

Hieronder een overzicht van spiegelreflexcamera’s voor sport. In principe geldt: van voordeliger naar duurder.

Canon 2000d spiegelreflexcamera sportfoto's actie

Canon EOS 2000D, 4000D en 1300D

 • 3 foto’s per seconde
 • 9 autofocuspunten

De spiegelreflexcamera’s van Canon voor beginners zijn met 3 foto’s per seconde niet snel te noemen. Er zijn voor wie begint zeker goed actiefoto’s mee te maken, maar er zijn camera’s die hiervoor geschikter zijn. Opvallend is dat bijvoorbeeld een Sony A6000 extreem veen sneller is (en meer autofocuspunten heeft) voor bijna hetzelfde geld.

Zie hier meer info over de Canon EOS 2000D, 4000D en 1300D spiegelreflexcamera.

Canon 200d spiegelreflexcamera voor sportfotografie?

Canon EOS 200D, 750D, 760D en 800D

 • 5 foto’s per seconde
 • 200D: 9 autofocuspunten
 • 750D/760D: 19 autofocuspunten waarvan 9 crosstype. Dit is een iets beter autofocussysteem dan de 200D.
 • 800D: 45 autofocuspunten.

In vergelijking met de 2000D, 4000D en 1300D is 5 foto’s per seconde in plaats van 3 een groot verschil. Het geeft meer kans.

De 800D maakt 6 foto’s per seconde en heeft uit dit rijtje ook het beste autofocussysteem. Bekijk hier meer info over de Canon 200D, 750D, 760D en 800D.

Heb je niet zoveel budget (of begin je net) en wil je een Canon spiegelreflexcamera, dan zou je voor één van deze modellen kunnen gaan. Een andere optie is een Canon EOS M-50 systeemcamera met een adapter zodat je ook de gewone lenzen voor spiegelreflexcamera’s kan gebruiken.

Nikon D3400 sportfotografie

Nikon D3400, D3500, D5300 en D5600

 • 5 foto’s per seconde
 • D3400/D3500: 11 autofocuspunten
 • D5300/D5600: 39 autofocuspunten

Opvallend is dat de Nikon beginnersmodellen sneller zijn dan de Canon beginnersmodellen. 5 foto’s per seconde in plaats van 3. De voordeligste Nikon spiegelreflexamera’s zijn daardoor wat beter voor sport dan de voordeligste Canon spiegelreflexcamera’s.

Bekijk meer over de Nikon D3400, D3500, D5300 en D5600.


Hieronder volgen de semi-professionele modellen

Canon EOS 77D sportfotografie

Canon EOS 77D en 80D

De 77D zit nog net onder de semi-professonele modellen van Canon. De 80D is een semi-professioneel model.

 • 77D: 6 foto’s per seconde. De 80D: 7 foto’s per seconde
 • Beide hebben 45 autofocuspunten (zelfde autofocussysteem)

De 80D is overall een geweldige camera voor het geld, heel goede prijs/kwaliteitverhouding. Bruikbaar voor sport, maar er zijn snellere camera’s op de markt (met name systeemcamera’s). Interessant zal ook zijn wat de nog te verwachten Canon 90D voor specificaties krijgt. Vermoedelijk niet (veel) sneller, want dan wordt de ook nog te verwachten Canon EOS 7D Mark III wellicht minder verkocht.

Bekijk meer over de Canon EOS 77D en 80D (waaronder verschillen).

Canon EOS 7D Mark II

 • 10 foto’s per seconde, voor een spiegelreflexcamera is dit snel
 • Sterk autofocussysteem: 65 autofocuspunten, alle 65 crosstype

Dit is het topmodel “crop” spiegelreflexcamera voor sportfotografie. Alleen de Canon EOS 1-DX en 1-DX Mark II zijn sneller (frullframe en veel duurder; zie hierna). Waarschijnlijk komt in 2019 de 7D Mark III. De 7D Mark II is al wat ouder, kwam in september 2014 op de markt.

Bekijk hier meer over de Canon 7D Mark II.

Nikon D7500 sportfoto's

Nikon D7200 en D7500

Dit is de semi-professionele serie van Nikon (de 7000-serie).

 • D7500: 8 foto’s per seconde
 • D7200: 6  foto’s per seconde
 • Autofocus is voor grootste deel vergelijkbaar. 51 autofocuspunten, waarvan 15 crosstype. De D7500 is beter uitgerust voor sportfotografie door de “groep-AF-technologie”. Dit zou moeten zorgen voor beter volgen van bewegende onderwerpen.
 • D7500: betere buffer (50 RAW-foto’s; D7200 14 RAW-foto’s)

Bekijk hier meer over de Nikon D7200 of D7500.

Nikon D500 spiegelreflexcamera sport snelheid

Nikon D500

Dit is het topmodel van de Nikon “crop” spiegelreflexcamera’s en absoluut gemaakt voor sport (of wildlife/vogels). Snelheid dus.

 • 10 foto’s per seconde
 • 153 autofocuspunten waarvan 99 crosstype (D7500 heeft 15 crosstype)

Wil je een Nikon spiegelreflexcamera voor sport, dan is de D500 interessant om zijn snelheid en autofocus (voor een spiegelreflexcamera is dit snel). Je ziet wel dat een instapmodel systeemcamera zoals een Sony A6000 sneller is dan een topmodel “crop” spiegelreflexcamera van Nikon. En dat prijsverschil is groot.

Bekijk hier meer over de Nikon D500.


Fullframe spiegelreflexcamera’s en sportfotografie?
We zijn bij de fullframe spiegelreflexcamera’s aangekomen. De meeste fullframe spiegelreflexcamera’s zijn niet de snelste, behalve de topmodellen (trek je portemonnee).

Canon EOS 6d Mark II sportfotografie

Canon EOS 6D en 6D Mark II

 • 6D: 4,5 foto per seconde
 • 11 autofocuspunten, 1 crosstype
 • 6D Mark II: 6,5 foto’s per seconde
 • 45 autofocuspunten, 11 crosstype

De Canon 6D is niet gemaakt voor sportfotografie. Tuurlijk zijn er actiefoto’s mee te maken maar snelheid en autofocussysteem zijn er niet voor gemaakt. De 6D Mark II is zondermeer een sterke verbetering op dit punt. Bruikbaar maar echt snel is de camera niet. Wel is het een fullframe camera, dus bij hoge ISO (binnensport/zaalsporten als voetbal, volleybal, handbal, korfbal, vechtsport, tennis) is de beeldkwaliteit bijvoorbeeld beter dan bij de 7D Mark II.

Bekijk hier meer over de Canon 6D en 6D Mark II.

5d Mark IV voor sport

Canon EOS 5D Mark II, 5D Mark III en 5D Mark IV

De 5D-serie van Canon is zeer populair.

 • 5D Mark II: 4 foto’s per seconde
 • 9 autofocuspunten, 1 crosstype
 • 5D Mark III: 6 foto’s per seconde
 • 61 autofocuspunten, 9 crosstype
 • 5D Mark IV: 7 foto’s per seconde
 • 61 autofocuspunten, 21 crosstype

De 5D Mark II is net als de 6D niet gemaakt voor sport. De 5D Mark III is een geweldige camera, de snelheid is met 6 foto’s per seconde wat te laag voor de echte sportfotografie. De 5D Mark IV is sneller met 7 foto’s per seconde. Het is een allround camera, heel sterk maar niet specifiek gericht op sport. Daarvoor wil Canon dat je de 1-DX koopt.

Opvallende details over de 5D Mark IV:

 • 4k-foto mode. Mogelijkheid om 8 megapixels foto’s te halen uit 4K-video. De echte fanatiekeling zal niet graag 8 megapixel foto’s willen, maar de volle 30 megapixels willen benutten.
 • De scherpstelpunten liggen meer verspreid over het beeld. 8 procent meer verticale uitbreiding van het middelste gebied en 24 procent verticale uitbreiding van de autofocuspunten bij de randen.
 • In “low-light” is de autofocus verbeterd, bijvoorbeeld sport (maar denk eerder aan wildlife) in de scherming. De vroege en late uurtjes.

Canon EOS 5DS, 5DSR

 • Beide 5 foto’s per seconde
 • Zelfde autofocussysteem als de 5D Mark III

Deze camera’s geven 50 megapixel foto’s en zijn daardoor niet gericht op snelheid maar op extreem grote beelden, geschikt voor grote afdrukken. Bijvoorbeeld in de reclamewereld of als je foto’s heel groot commercieel wil kunnen aanbieden. Geen sportcamera’s.

Canon 1DX sport

Canon EOS 1-DX Mark I en Mark II

 • 1-DX: tot maximaal 12 per seconde (14 foto’s in Liveview)
 • 1-DX Mark II: Tot maximaal 14 foto’s per seconde (16 in Liveview)
 • 61 autofocuspunten ontwikkeld voor volgen van onderwerpen

De Canon EOS 1-DX Mark II is het absolute topmodel spiegelreflexcamera van Canon. Voor een spiegelreflexcamera extreem snel en een heel goede autofocus die tot in details te ‘customizen’ is. Toch zijn systeemcamera’s sneller en voordeliger.

Nikon D610 sportfotografie

Nikon D610 en D810

 • D610: 6 foto’s per seconde
 • 39 autofocuspunten waarvan 9 crosstype
 • D810: 5 foto’s per seconde
 • 51 autofocuspunten waarvan 15 kruislingsgevoelig

Beide camera’s zijn niet speciaal gemaakt voor sportfotografie en dat is aan de snelheid terug te zien. Het autofocussysteem is goed, maar niet speciaal ontwikkeld voor de echte professionele sportfotograaf.

Nikon D850 voor sport?

Nikon D750 en D850

 • D850: 153 autofocuspunten waarvan 51 crosstype
 • 7 foto’s per seconde (met een batterygrip: 9. Dit is interessant)
 • D750: 51 autofocuspunten, waarvan 15 kruisslingsgevoelig

De D850 heeft maar liefst 46 megapixels, de D750 24 megapixels. De Nikon D850 combineert snelheid met extreem veel megapixels. Er zijn snellere camera’s maar de D850 is wel zeer allround te noemen. Voor wie veel megapixels belangrijk vindt (commercieel echt grote afdrukken leveren) en toch een behoorlijke snelheid wil, is de D850 ideaal. Als snelheid belangrijker is dan aantal megapixels, dan zijn andere camera’s sneller (zoals de D500, systeemcamera’s of de D5).

Sportcamera Nikon D5

Nikon D5

 • 153 autofocuspunten
 • Tot 14 foto’s per seconde

De Nikon D5 is het topmodel sportcamera van Nikon, fullframe en voor een spiegelreflexcamers extreem snel. De Canon EOS 1-DX Mark II is iets sneller (bij Liveview). Beide camera’s zijn in de meeste gevallen enkel betaalbaar voor de professional die zich echt richt op snelle fotografie, sport maar ook wildlife of vogels.


Ontvang nu gratis het Boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >> (klik op de gele tekst)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Gewoon duidelijk taal & overzichtelijk
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Inspirerende foto’s met uitleg erbij
 • Inclusief Snelgids “Ontdek de Creatieve Lens”. Die raad ik bijna iedere beginner aan (100% onafhankelijk, geen verkoop)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s, met deze lens gemaakt
 • Geldbesparende aanraders/afraders over camera’s & lenzen: voorkom een dure miskoop

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen? 

Volg mijn persoonlijke begeleidingstraject >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, persoonlijke fotofeedback op je eigen niveau, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen:


Stel onderaan je vragen

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van de gratis E-books De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie en Ontdek de Creatieve lens die meer dan 15.000 keer zijn gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Marcel vd Meulengraaf

Door

Marcel vd Meulengraaf

op 9 April 2019

Hallo, Ik heb even een stukje van u op internet gelezen over sportcameras. Ik ben natuurlijk begonnen met een instapper en daarna naar de EOS 70D die ik nu nog steeds heb en af en toe gebruik. Maar omdat de 5D mark 3 wat beter omgaat met hogere iso heb ik een 2dehands EOS 5D mark 3 aangeschaft. Ik gebruik daarbij een 70-200 L IS USM lens. Ik fotografeer daarmee voor 99% wielrennen. Ik weet niet wat het is maar ik krijg mijn foto’s niet meer scherp genoeg of op de verkeerde plaats scherp. Ik snap er niks van. Naar mijn gevoel heb ik sluitertijd etc goed staan. Meeste fotografeer ik in de TVstand, gebruik ik een sluitertijd van 1/1250 en iso varieer ik dan mee. Ik heb het idee dat er iets niet goed is met de AF instellingen of dat de lens niet goed scherp stelt. Soms zijn ze wel hartstikke scherp en dan ineens denk je bij het bewerken wat is hier nu weer gebeurd. Dan heb je op dezelfde plek een foto genomen en die is dan wazig. Ik weet in iedere geval niet meer wat er aan de hand is of misschien doe ik wel iets fout. Ik begreep ook dat je met de camera ook iets met AF fijnafstelling kunt doen deze staat bij mij wel op ON. Kan/wilt u mij daar misschien mee helpen / adviseren wat ik moet / kan doen? Groeten Marcel

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 9 April 2019

Hi Marcel, Sluitertijd is inderdaad korte genoeg. Je moet verder AI Servo gebruiken voor scherpstellen en het scherpstelpunt (1 en niet meerdere) blijven gerichten op de wielrenner (bijv. gezicht). Als je meerdere shots achter elkaar maakt met continu-opnamen, dan moet je niet gek opkijken dat de latere shots uit diezelfde serie continu-opnamen steeds onscherper worden. De wielrenner is verplaatst maar de camera kan bij continu-opnamen niet tijdens diezelfde reeks blijven scherpstellen op een onderwerp dat zich in afstand verplaatst. Dit kan ook de reden zijn dat foto';s op de verkeerde plaats scherp worden. De wielrenner was bij start van de serie continuopnamen bijv. op 6 meter afstand en daarna verder weg. Als je dan door blijft schieten, dan worden alle foto's op 6 meter afstand scherp en dat kan dan in jouw ogen de 'verkeerde' plek zijn als de wielrenner al verder weg is. Als je steevast, bij elk shot (test dit met stilstaande onderwerpen en ONE SHOT) foto's hebt die op de verkeerde plek scherp zijn, dan heb je te maken met backfocus of frontfocus. Ik heb precies dezelfde lens gehad als jij en ik heb dit probleem zelf gehad. Maar check eerst of je al het andere wel goed doet. En opgelost met AF-fijnafstelling. Dan kan je verfijnd een correctie maken die uitgedrukt wordt met cijfers. Dit is dan uitproberen. Je kan ook laten calibreren, bijv. bij Chipclean (geen aandelen).

Sacha

Door

Sacha

op 28 July 2019

Voor sportfotografie met name buiten twijfel ik tussen de Nikon D7500 en de Canon Eos 7D Mark ll. Als ik ze met elkaar vergelijk lijkt er niet veel verschil in te zitten? Men tipte mij de Canon maar de Nikon ligt mij prettiger in mijn hand en is ook goedkoper. Graag hoor ik jouw of jullie advies?

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 28 July 2019

Sacha, leuk dat je sport fotografeert. Kijk ook even naar dit artikel: Nikon D7500 of Canon 7D Mark II Daar vergelijk ik onder andere die modellen. De Canon is wat sneller en autofocus is nog iets beter, maar de D7500 is moderner en ook veel kleiner.

Tom

Door

Tom

op 21 August 2019

Goedenavond samen. Ik heb zojuist een Canon EOS 200D aangeschaft. Ik ben echt een leek! Deze camera heeft een Canon 18-55mm IS STM lens en daarnaast heb ik ook een Tamron 70 mm - 300 mm, f/4-5.6 lens aangeschaft. Ik wil deze camera op vakantie gebruiken voor het vastleggen van voetballers. Soms zit ik dan op de tweede ring, en dat is best een eindje van het veld. Vind u dat ik een juiste keuze heb gemaakt en welke lens kan ik daar het beste voor gebruiken? Alvast heel erg bedankt.

Tom

Door

Tom

op 21 August 2019

Of kan ik de 200D beter inruilen voor de Canon EOS M5? Zo ja, is past de bestelde Tamron lens daar dan op?

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 23 August 2019

De Canon EOS M5 is qua snelheid (9 foto's per seconde ipv 5 bij de 200D) wel beter voor voetbal. Ook het autofocussysteem is uitgebreider qua scherpstelpunten. De Tamron lens kan er volgens mij gewoon op maar je moet een adapter kopen: Canon EF(-S) - EF-M Adapter.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 23 August 2019

Hi Tom, de 70-300 mm lens biedt een behoorlijk bereik en is ook goed betaalbaar. Het hangt er vanaf hoe ver je af zit van de voetballers. Alternatief is bijvoorbeeld 400 mm of nog meer (500/600) maar dat is een stuk duurder en zo beginnen mensen vaak niet. Ik zou het eerst hiermee proberen. De Canon 200D is een prima model om mee te starten. In de toekomst voor andere lenzen, zie artikel beste lens voor dierenfotografie voor canon (dat geldt eigenlijk ook wel voor sport vaak). Voor nu: eerst hiermee aan de slag. 2e ring is wel ver denk ik. Heb je de gratis Ebooks gedownload? Je krijgt ook tips over sport.

Reactie plaatsen

Cookies