Canon EOS R7 Review

In mei 2022 heeft Canon zijn eerste APS-C systeemcamera aangekondigd, de Canon EOS R7. De R7 zal de Canon EOS 7D Mark II opvolgen die in 2020 uit productie is gegaan. In dit artikel bespreken we alle belangrijke eigenschappen van de R7, verder kijken we ook naar wat anderen over de camera te zeggen hebben en tot slot zetten we de voordelen en nadelen op een rijtje.

Naast de R7 heeft Canon ook de Canon EOS R10 aangekondigd, zie hierover mijn andere blog: "Canon EOS R10 review". Ook heb ik de R7 en de R10 met elkaar vergeleken.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud


Belangrijkste eigenschappen van Canon EOS R7

Prijs
De Canon EOS R7 wordt verwacht eind juni 2022 leverbaar te zijn. De prijs van alleen de body zal rond de €1.500, - liggen. De camera is al wel te pre-orderen in combinatie van een EF-RF mount adapter voor €1.519,99.

Ook wordt er een kit verwacht in combinatie van de RF-S 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM + EF-EOS R adapter voor €1.919, - let wel op dat deze lens een RF-S lens is en dus alleen te gebruiken is op de systeemcamera’s met een cropsensor.

Sensor/ Megapixels
De Canon EOS R7 bevat een 33 megapixel APS-C CMOS sensor, dit is het grootste aantal megapixels wat te vinden is in een van Canon zijn APS-c camera’s. De R7 deelt deze hoeveelheid megapixels met de Canon EOS 90D uit 2019, deze heeft ook een 33 megapixel sensor.

Snelheid (Continu-opname)
De nieuwe Digic X processor staat de camera toe om razendsnel de sensor uit te lezen wat resulteert in een maximale continu-opname van 30 foto’s per seconden. Let wel op dat dit 30 fps is met de elektronische sluiter en dat je gelimiteerd bent tot 15 foto’s per seconden met de mechanische sluiter.

Wel heb je bij de mechanische sluiter het voordeel van autofocus die blijft werken en kan je meer foto’s maken. Je kan 100 RAW foto’s maken met de 15 fps mechanische sluiter en 65 RAW foto’s wanneer je gebruik maakt van de 30 fps elektronische sluiter. De buffer is dus niet zo groot.

Autofocus
De hiervoor benoemde Digic X processor neemt heel wat rekenkracht met zich mee wat ervoor zorgt dat de camera dit kan besteden aan de detectie van dieren, mensen (eye autofocus/AF) en auto’s. Hij kan deze objecten ook blijven volgen. Naast deze verschillende modi heb je ook de mogelijkheid om ogen te detecteren van mensen en dieren.

Video
De Canon EOS R7 heeft 4 modi als het aankomt op video opnames. Dit zijn 4K fine, 4K, 4K crop en Full HD. 4K fine wil zeggen dat je naar de gehele sensor kijkt en gemiddelde waardes pakt van meerdere pixels om zo een resolutie van 4K te krijgen over de gehele 7K sensor, dit doet hij met een snelheid van 30 fps.

De normale 4K modus slaat pixels over om zo toch 4K resolutie over de gehele 7K sensor te krijgen, dit is een snellere methode en daarom kan je dan ook tot 60fps opnemen in deze modus. De 4K crop modus pakt een 4K regio in het midden van de sensor waardoor je geen oversampling of line skipping hebt maar wel een heftige 1,8x crop bovenop de 1,6x crop van de sensor zelf. Canon zegt dat je met de R7 ongeveer een half uur op moet kunnen nemen op 1 accu.

Bouw & Gewicht
Systeemcamera’s zijn vaak lichter en compacter dan hun spiegelreflex tegenhangers. Dit zien we ook terug bij de R7 met een totaalgewicht van 612 gram, een breedte van 132mm, diepte van 90mm en een hoogte van 92mm.

Verder beschikt de Canon EOS R7 ook over een weerbestendige bouw, dit betekent dat hij tegen een klein beetje spatwater kan maar niet langdurig te gebruiken is in de regen of onderwater.


Lenzen
De Canon EOS R7 heeft een RF-bajonet (vatting) en dat wil zeggen dat je alle lenzen van de RF en RF-S line-up kan monteren op de R7. Nu Canon volledig is gestopt met het maken van EF lenzen zal de ontwikkeling voornamelijk te vinden zijn bij de RF lenzen, je kan dan ook wel verwachten dat het assortiment hiervan flink gaat stijgen de komende jaren.

ISO bereik
Over de ISO-prestaties is nog niet veel bekend, wel weten we dat de sensor in deze camera een front side illuminated sensor is wat vaak meer ruis oplevert dan back side illuminated sensoren die te vinden zijn in bijvoorbeeld de R5 en R6. Het ISO bereik van de R7 is van minimaal 100 tot maximaal 51.200.

Connectiviteit
De Canon EOS R7 beschikt over zowel de mogelijkheid om via Bluetooth als Wi-Fi te verbinden met je telefoon of laptop. Hiernaast heeft hij nog een aantal poorten aan de zijkant waaronder een microfoon ingang, koptelefoon uitgang, hdmi poort en afstandsbediening poort.

LCD/ Viewfinder
De elektronische viewfinder in de R7 is een 2.36M dot OLED met een vergroting van 1.15x. Het lcd-scherm op de achterkant is een volledig kantel en draaibaar touchscreen van 1.62M dot met een resolutie van 900 x 600 pixels.

Beeldstabilisatie
De Canon EOS R7 maakt gebruik van canon zijn zogenaamde IBIS systeem (In Body Image Stabilizer) die tot wel 7 á 8 stops compenseren, dit hangt echter wel af van de lens die je op dat moment gebruikt. Deze stabilisatie helpt met lichte trillingen opvangen waardoor je gemakkelijker uit de hand kan fotograferen of filmen.

Batterij
De R7 maakt gebruik van Canon zijn LP-E6NH batterijen welke ook te vinden zijn in de R5 en R6. CIPA zegt dat je op een batterij 660 foto’s moet kunnen maken, dit worden er 380 wanneer je de smoothness priority modus gebruikt voor zijn viewfinder. Je kan dit getal omhoog krikken naar 770 foto’s wanneer je gebruik maakt van de power-saving mode.


Reviews Canon R7

Richard Butler van dpreview.com heeft het volgende over de Canon EOS R7 te zeggen: “Dus hoe doet hij het? De EOS R7 ziet eruit als een competente optie voor enthousiaste fotografen. Het verbeterde autofocussysteem is een grote stap vooruit ten opzichte van wat de EOS M6 II te bieden heeft, zowel op het gebied van kracht als van simpliciteit, en het gaat heel veel verder dan het autofocussysteem van elke spiegelreflexcamera.

We zijn blij om te zien dat de R7 gebouwd is om de grotere LP-E6NH batterij die we ook vinden in de fullframe R5 en R6 camera’s. De viewfinder specificaties zijn echter een beetje teleurstellend als je ze vergelijkt met de R5 en R6. Een 2.36M dot paneel is goed genoeg voor de R10 die maar €999, - kost in vergelijking met de R7 die toch €500, - meer kost.”

Gordon Laing van cameralabs.com heeft ook het een en ander te vertellen over de Canon EOS R7: “Maar om af te ronden, een paar voors en tegens van de R7 ten opzichte van de 7D Mark II voor iedereen die overweegt de overstap te maken. De 7D II mag dan zeven jaar ouder zijn, maar heeft nog steeds een aantal voordelen ten opzichte van de R7, waaronder een PC Sync-poort, een LCD-informatiescherm aan de bovenzijde, ingebouwde hardware-GPS en een van Canon's grote traditionele duimwielen; sommigen zullen ook de voorkeur geven aan zijn grotere gewicht en het componeren met een optische zoeker.

In het voordeel van de R7 zijn een kleinere en lichtere body, beelden met een hogere resolutie, snellere bursts, een bredere focusdekking met detectie van mensen, dieren of voertuigen, stille opnamemogelijkheden, 4k video, 1080 slow motion, een volledig aanraakscherm, opladen via USB, focus peaking en Wifi, allemaal afwezig op de 7D II. De robuustheid op lange termijn moet nog blijken, maar op dit moment ziet de set functies van de R7 er goed uit.”

Voordelen van de Canon EOS R7

 • Weerbestendig
 • 4k video opname
 • Hoge resolutie sensor
 • Goede accu levensduur
 • Razend snelle continu opname

Nadelen van de Canon EOS R7

 • Geen tweede scherm boven op de camera zoals bij de 7D mark II
 • Geen CF-Express kaart opslag
 • Geen ingebouwde GPS
 • Relatief kleine buffer

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 400+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen:


Stel onderaan je vragen over de R7 & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: Dani Connor Wild, dpreview & cameralabs

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Michaela
Door

Michaela

op 28 Oct 2022

Hi Joris, Ik gebruik nu de spiegelreflex van canon (800D) i.c.m de Tamron 18-400mm f 3.5-6.3 Di II VC HLD lens, zou deze lens ook op de canon r7 systeemcamera passen? (Met de bijbehorende adapter) Groetjes, Michaela

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 15 Nov 2022

Hi Michaela, door een trip reageer ik wat later. Dit zou je het beste na kunnen vragen bij een grotere camerawinkel. Ik durf dit niet met zekerheid te zeggen. Verder is het ook zo dat "passen" wat anders is dan "optimaal presteren". In sommige gevallen gaat het ten koste van de snelheid of autofocus(snelheid). Mogelijk kan je het uitproberen.

Rob
Door

Rob

op 21 Apr 2023

Joris, ik overweeg de R7 aan te schaffen voor vogel- en sportfotografie maar twijfel nog over de lenskeuze. Canon RF 100-400 F/5.6-8 IS USM of de Sigma 150-600 F/5-6.3 DG OS HSM I Contemporary Canon. Wat zou jij adviseren? Groet, Rob

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 24 Apr 2023

Hi Rob, qua brandspuntsafstand is 600mm voor vogels vaak wel beter. Ze zijn regelmatig ver weg, wel is er een gewichtsverschil tussen de genoemde lenzen. Hoe de Sigma 150-600 F/5-6.3 DG OS HSM I Contemporary Canon in de praktijk samenwerkt met de R7 (en adapter) weet ik niet uit eigen ervaring. Mogelijk kan je een keer zo'n lens huren en die uittesten om te kijken hoe het werkt. Ik zou dus eerder voor 600mm gaan.

Evelien van der Burgh
Door

Evelien van der Burgh

op 14 Oct 2023

Hoi ik heb een canon r maar vind die bij sport niet top nu twijfel ik om de r7 daar voor in de plaats aan te schaffen. Of een Sony cubershot dsr-rx10 Mark Iv daar vind ik het voordeel van dat je niet steeds lens moet verwisselen. Hobby sport vakantie

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 14 Oct 2023

Hi Evelien, De EOS R is voor sport niet ideaal inderdaad. Je kan gaan voor een R7 maar de body is natuurlijk best een investering en kijk goed naar welke lens je dan nodig hebt en reserveer daar budget voor. RF lenzen zijn goed maar prijzig. Je kan ook gaan voor een R10 en dan meer budget steken in lenzen. Sony cubershot dsr-rx10 Mark Iv is een alternatief maar bij minder licht zijn prestaties wel minder goed en je kan gaan lens wisselen.

André
Door

André

op 28 Dec 2023

Ik zoek een goede flitser voor de eos R7. Heb gehoord dat de Godox tt685iic goed is maar hier moet dan weer een adapter bij gekocht worden omdat hij niet in de shoe past? Grt André

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 02 Jan 2024

Hi Andre, Godox is zeker een goed merk en je kan flitser later eventueel ook met elkaar combineren. Ik durf niet te zeggen of er een adapter bij moet worden gekocht. Ik raad je aan dit even na te vragen bij een camerawinkel.

Reactie plaatsen