Sony A6600 Review

De Sony A6600 systeemcamera werd in 2019 uitgebracht en is het vlaggenschip van de APS-C sensor camera's. Het is de opvolger van de Sony A6500. De A6600 staat bekend om zijn autofocus en tracking, ben je benieuwd wat deze camera allemaal nog meer in zich heeft? In dit artikel bespreken we de belangrijkste eigenschappen, wat andere reviewers denken over de A6600 en tot slot wat zijn voordelen en nadelen zijn.

Gratis Ebook fotografie tips

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

 

Belangrijke eigenschappen van de Sony A6600

Prijs
De Sony A6600 is momenteel te koop voor €1.359, -. Voor dit geld koop je alleen de body en dus geen kitlenzen. Welke kit lenzen te koop zijn in combinatie van de A6600 komen we later op terug. We gaan nu eerst kijken naar hoe duur de Sony A6600 was in september 2019 toen hij voor het eerst op de markt was. De Sony A6600 wat in september 2019 te koop voor €1.599, - hij is dus al €240, - gezakt sinds hij voor het eerst op de markt kwam.

De Sony A6600 is maar in één mogelijke kit te koop namelijk in combinatie met de 18 – 135mm f/3.5-5.6 lens voor een totaalprijs van €1.729, -

Sensor/ Megapixels
De sensor in de Sony A6600 is een 24 megapixels APS-C CMOS sensor. Een APS-C sensor staat ook wel bekend als een cropsensor, deze sensor heeft een cropfactor van 1.5x. Een cropfactor wil zeggen dat een lens 1.5x langer lijkt op de sensor van de A6000 vergeleken met een fullframe sensor. Een 50mm lens op een cropsensor zal zich voordoen als een 50 x 1.5 = 75mm lens vergeleken met een fullframe camera.

Snelheid (continu-opname)
De Sony A6600 heeft een continu-opname (ook wel bekend als burst) snelheid van 11 foto’s per seconden. Tijdens de continu-opname werkt de autofocus onderwerp tracking voor elke foto, dus niet alleen de eerste.

De camera kan het onderwerp volgen, waardoor jij dit niet meer zelf hoeft te doen. Dit is een verschil met de meeste spiegelreflexcamera's. De A6500 had dit niet. De Sony A6100 en A6400 wel.

Autofocus
De autofocus in de A6600 is voor het eerst gezien in de A6400 en A6100 namelijk 425 phase en 425 contrast gebaseerde AF punten.  Het autofocus systeem heeft 0.02 seconden nodig om scherp te stellen, verder bevat het ook de mogelijkheid om mensen en dieren te herkennen en real time te volgen. Je hebt 3 verschillende modi, gezicht detectie, oog detectie en object tracking.

Video
De Sony A6600 kan 4K video opnames maken op maximaal 30 fps, ook kan hij FullHD op 120, 100 of 60 fps opnemen. Verder zitten er ook de standaard functies in zoals Timelaps en de SlowMo (FullHD 120fps) modus.

Bouw & Gewicht
Naast dat het ontwerp een beetje oud en vierkant is, is de Sony A6600 wel compact en licht qua gewicht. De Sony A6600 heeft een totaalgewicht, dus met batterijen, van 503 gram, een breedte van 120mm, een hoogte van 69mm en een diepte van 67mm.

De body zelf is van een magnesiumlegering gemaakt. Wat ergonomie betreft voelt hij een beetje vierkant aan, wel zijn alle knoppen te gebruiken met alleen je rechterhand. Tot slot beschikt de A6600 over een stof- en waterbestendige bouw, hoewel ik altijd een regenhoes bij regen aanraadt.

Beren in slovenië

Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

Lenzen
De Sony A6600 beschikt over de Sony E lensvatting, tegenwoordig zijn voor deze lensvatting erg veel lenzen te koop en heb je alle keuze.

Als je toch graag oudere lenzen wilt gebruiken op de Sony A6600 of een andere camera met een Sony E lensvatting kan je gebruik maken van lens adapter ook wel mount converter genoemd. Ik heb ook een uitgebreid artikel hierover gemaakt en deze is hier te lezen: “Fotograferen met een lens adapter”.

ISO Bereik
Het standaard ISO-bereik is van minimaal 100 tot maximaal 51.200, dit standaard ISO bereik is handmatig uit te bereiden naar minimaal 50 tot maximaal 102.400 let wel op dat je wat dynamisch bereik verliest op ISO 50.

Verder beschikt de A6600 ook over de NR Multi Frame modus deze maakt meerdere foto’s die samengevoegd worden en uiteindelijk een foto vormen, voor deze modus zal je dus een driepoot moeten gebruiken en de camera niet laten bewegen.

Let wel op dat bij hogere ISO’s vaak veel meer ruis aanwezig is en de afbeeldingen soms niet meer te gebruiken zijn. Hoe de prestaties van de A6600 zullen zijn bespreken we later in dit artikel.

Connectiviteit
De Sony A6600 zit qua connectiviteit wel goed hij beschikt namelijk over WiFi, Bluetooth v4.1 & NFC. Met de Sony App kan je foto’s bekijken, downloaden en de camera op afstand besturen.

LCD/ Viewfinder
Het LCD schermpje is een 921.600 pixel touchscreen wat 180 graden omhoog en 74 graden omlaag kan draaien, zijdeling kan hij niet bewogen worden.

De elektronische viewfinder heeft een 0.7x vergroting, je ziet er dus meer op dan dat je op de foto zelf zal zien. Het OLED schermpje in de viewfinder bestaat uit 2,359,296 dots en kan op 120 fps ingesteld worden voor vloeiende bewegingen.

Beeldstabilisatie
In de camera is beeldstabilisatie aanwezig die tot wel 5 stops stabiliseert. Je zal het meeste merken van de beeldstabilisatie wanneer je op lange brandpuntafstanden uit de hand wilt fotograferen. De stabilisatie is ook de reden dat de A6600 populair is bij videografen. De Sony A6100 en A6400 hebben dit niet.

Batterij
De batterijduur van de A6600 is door CIPA vastgesteld op 810 foto’s dit is een grote vooruitgang ten opzichte van zijn voorgangers en erg goed voor een systeemcamera in het algemeen. Tot slot kan je de batterij opladen via USB.

Gebruik
Door de 11 fps burst opname en snelle autofocus is de Sony A6600 goed te gebruiken voor sport en wildlife fotografie. Door zijn compacte formaat is hij ook gemakkelijk mee te nemen op vakantie of familie tripjes.

Papagaaiduiker met vis

Reviews van anderen

Alistair Campbell van Digital Camera Magazine heeft het volgende te zeggen over de film prestaties van de A6600: “Het 1080 graden kantelbare scherm is perfect voor vloggers die zichzelf moeten filmen, het nadeel is echter dat wanneer je ook maar iets van een microfoon gebruikt (al is het een kleine of draadloze receiver) je het scherm niet meer kan zien.

Er zullen ongetwijfeld accessoires zijn om hier om heen te werken maar het zou beter zijn geweest als het ontwerp hier vanaf het begin af aan al rekening mee had gehouden.

En dan is er de rolling shutter (dit is een fenomeen waar je het beeld ziet herladen). Het is echt heel slecht. Als je dit nog nooit in een video hebt gehad kan je het herkennen aan objecten zoals huizen, muren of relingen die schuin lijken te staan wanneer je je camera horizontaal beweegt.

Dit effect ontstaat omdat de sensor in kolommen wordt uitgelezen en niet in een keer. Het lijkt erger te zijn op grotere sensoren en oudere ontwerpen.”

Ken Rockwell van kenrockwell.com heeft iets te vertellen over de ergonomie en het ontwerp van de A6600: “Ergonomie is erg slecht, ik vind het niet leuk om de A6600 te gebruiken. Tot 2018 was Sony de beste in APS-C systeemcamera land en gebruikte ik de camera's vanwege de snelle autofocus. Nu is dat niet langer meer zo nu Nikon een geweldige Z50 heeft die zo veel beter in de hand ligt en nog betere foto’s maakt ook (Ik heb een uitgebreide review geschreven over de Z50 die je hier kan vinden: “Nikon Z50 Review”).” Overigens ben ik (Joris, auteur van dit artikel) meer fan van de Sony systeemcamera's dan de Z50. Ik ben het dus niet eens met Ken Rockwell of dit punt.

Over de hoge ISO-prestaties heeft Ken het volgende te zeggen: “Hoge ISO’s zien er goed uit. Ze zien er zo goed uit als ze kunnen en het Auto ISO systeem zorgt ervoor dat je ze automatisch kan gebruiken in elke licht omstandigheden zonder elke keer je instellingen aan te passen.

De A6600 ziet er goed uit op ongeveer elke ISO. Ik laat mijn Auto ISO helemaal tot 51,200 of 102,400 gaan. ik heb namelijk liever een korrelige foto die scherp is dan een niet scherpe foto zonder ruis.

Het is erg goed dat de foto’s er hetzelfde uitzien op alle ISO’s op een redelijke grote. De enige dingen die veranderen zijn dat er meet groen/magenta spikkels te zien zijn vanaf ISO 6,400 en dat ISO 102,400 er best slecht uitziet maar op 51,200 en daar onder zien ze er prima uit als je het echt nodig hebt.”

Jeremy Gray van imaging-resource heeft het volgende over de verbeterde batterijduur te zeggen: “Waar de A6600 buiten verwachting presteerde is de batterijduur. Dankzij zijn grotere grip, die ook nog fijner is om vast te houden, kan de A6600 een grotere batterij kwijt in vergelijking met voorgaande modellen.

De camera is getest op 810 foto’s, wat erg goed is voor systeemcamera’s. In het echt is de batterij zelfs beter dan dat.” Tot slot heeft Jeremy het volgende over de beeldkwaliteit te zeggen: “In de buitenwereld zorgt de A6600 voor goede kwaliteit afbeeldingen over het gehele ISO bereik.

Zeker op lagere ISO’s, de A6600 zorgt voor scherpe afbeeldingen met goede kleine details, indrukwekkende kleuren en goede toongradatie. De afbeeldingskwaliteit is net niet zo goed als dat van een fullframe camera, maar de de APS-C sensor van de A6600 staat goed zijn mannetje in 2021.

Dit blijft zo als je de ISO wat verhoogt, de camera maakt goede foto’s op ISO 2500 en een beetje verder. Terwijl het standaard ISO bereik groter is dan die van de A6500 ben ik er niet van overtuigd dat dit de resultaten veel zal verbeteren.”

Voordelen van de Sony A6600

 • 5-assige beeldstabilisatie (daarom ook populair bij videografen)
 • Snelle en accurate autofocus met tracking van zowel mensen als dieren
 • Lange batterijduur
 • 4k video opnames
 • Grotere grip

Nadelen van de Sony A6600

 • Relatief duur en los van de beeldstabilisatie en batterij weinig meerwaarde ten opzichte van de Sony A6400. Voor fotografie kunnen de meeste mensen beter een voordeligere body nemen en meer budget investeren in lenzen en hun ontwikkeling. Dat gaat het verschil maken en zelden de beeldstabilisatie
 • Geen ingebouwde flash (hoewel die vaak ook beperkt in mogelijkheden zijn)
 • Body heeft een oud ontwerp

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Fotocursus onlineStel onderaan je vragen & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: dpreview.com kenrockwell.com imaging-resource.com en tot slot digitalcameraworld.com


Over de schrijver
Reactie plaatsen