Spiegelreflex of Systeemcamera 2019? 100% Onafhankelijk Advies
arrow_drop_up arrow_drop_down

Spiegelreflex of Systeemcamera 2019?

Spiegelreflex of systeemcamera? Welke camera kan je het beste kopen in 2019? Dit zijn vragen die ik bijna dagelijks krijg, via e-mail maar ook van cursisten die niet weten wat ze moeten kopen. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. De keuze is qua camera’s enorm en de systeemcamera maakt een opmars. In dit artikel vergelijk ik spiegelreflexcamera’s met systeemcamera’s op verschillende punten. Je krijgt niet alleen algemene info over verschillen, er worden concrete voorbeelden en vergelijkingen gemaakt tussen populaire spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s. Voorkom dat je een miskoop doet of klem komt te zitten nádat je een camera hebt gekocht, over dit laatste ontdek je verderop meer.  

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies krijgen.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, Keuzehulpgids Systeemcamera 0f Spiegelreflex (1 A4-overzicht), ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.


Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen over spiegelreflexcamera’s & systeemcamera’s. Bekijk ook:


Inhoudsopgave


Wat is een spiegelreflexcamera?

Wat is een spiegelreflexcamera?

Grofweg zijn er 3 soorten camera’s (de smartphone reken ik dan even niet mee):

 1. Spiegelreflexcamera (DSLR: Digital Single Lens Reflex-camera)
 2. Systeemcamera (“Mirrorless”, zonder spiegel dus)
 3. compactcamera (grotere compactcamera’s noemen we soms Bridge camera)

De spiegelreflexcamera is over het algemeen de grootste camera en ook nog steeds de meest gebruikte camera. Hoewel de systeemcamera in opmars is, gebruikt nog steeds meer dan 80% van mijn cursisten een spiegelreflexcamera.

Wat is een spiegelreflexcamera? De naam zegt het al. Een spiegelreflexcamera is een camera waarin gebruik gemaakt wordt van een spiegel. Dit geldt zowel voor de oudere analoge spiegelreflexcamera’s met een filmrolletje als voor de moderne digitale spiegelreflexcamera’s die een sensor hebben in plaats van een filmrolletje. De zoeker is “optisch”. De zoeker heet ook wel de ‘viewfinder’. Je kijkt door de zoeker en door de spiegel die in de camera zit zie je de werkelijkheid, de echte wereld. Achteraf zie je hoe je foto eruit komt te zien, het digitale beeld.

Bij het maken van de foto klapt de spiegel weg en weer terug, dit hoor je ook duidelijk.

Wat is een systeemcamera?

Wat is een systeemcamera?

Een systeemcamera is nieuwer dan een spiegelreflexcamera. Ook met een systeemcamera kun je lenzen wisselen (met een compactcamera niet). Een systeemcamera heeft geen spiegel. Soms wordt dit ook wel ‘mirrorless’ (Engels) of spiegelloos genoemd. De systeemcamera maakt in plaats van een spiegel gebruik van een elektronisch beeld. Je ziet dus op je LCD-scherm of door je elektronische zoeker het digitale beeld (niet de echte wereld zoals wij dit met onze ogen zien en zoals je dit bij een spiegelreflexcamera wel ziet).

Welke camera kies je? Spiegelreflexcamera of systeemcamera

Hieronder ga ik deze camera’s vergelijken. Een soort ‘spiegelreflexcamera vs systeemcamera’ discussie dus. Wat zijn nu de verschillen? Ik zal op verschillende eigenschappen ingaan. Daarbij geef ik ook concrete voorbeelden en deel ik valkuilen met je die ik bij mijn cursisten ontdekte. Dit wordt door de verkoper zelden gemeld…

Optische zoeker vs elektronische zoeker

Zoals eerder beschreven heeft de spiegelreflexcamera een spiegel en zie je door de optische zoeker de werkelijkheid en niet het digitale beeld. Je ziet pas achteraf – na het maken van de foto – het digitale beeld. Een voordeel hiervan kan zijn dat het natuurlijk kijkt door je zoeker, je ziet gewoon hetzelfde als wanneer je zonder camera gewoon met je ogen kijkt. Prettig.

Bij een systeemcamera is het allereerst de vraag of deze is uitgerust met een zoeker of enkel met een LCD-scherm. Tegenwoordig zie je steeds meer systeemcamera’s met een elektronische zoeker. Soms is er sprake van een kleine vertraging, dit omdat het beeld omgezet moet worden naar een elektronisch beeld. Voor gewoon gebruik maakt dit sowieso niet uit.

Wanneer de elektronische zoeker bij de systeemcamera ontbreekt, dan moet je enkel met je LCD-scherm werken. Dat heeft 2 nadelen.

Ten eerste moet je dan via je LCD-scherm je compositie bepalen en dat is minder nauwkeurig, je kijkt naar en klein schermpje. Je ziet dan snel storende elementen niet in beeld, het leidt tot minder precies kijken en fotografie is juist de kunst van het kijken. Wie iets meer wil (ook als hobbyist) zal graag door een zoeker willen kijken.

Ten tweede zie je bij zonlicht niet goed op je LCD-scherm wat je nu aan het fotograferen bent, dit kan erg hinderlijk zijn en is onhandig.

1e advies. Als je een systeemcamera koopt, koop er dan één met elektronische zoeker en niet enkel met LCD-scherm

Een Sony A5000 of A5100 heeft bijvoorbeeld geen elektronische zoeker. De Sony A6000 wel.

Grootte van de sensor en cropfactor

Grootte van de sensor: wat maakt het uit?

Welke sensor zit er in een spiegelreflexcamera of in een systeemcamera?

Kort maar krachtig.

Er zijn spiegelreflexcamera’s met een:

 • APS-C sensor (“cropcamera’s”)
 • Fuillframe sensor

Er zijn systeemcamera’s met een:

 • Micro Four Thirds sensor (MFT)
 • APS-C sensor (“cropcamera’s”)
 • Fullframe sensor

Zegt jou dit nog niet zoveel? Het heeft te maken met de grootte van de sensor. Eerst iets over de grootte van de sensor en daarna iets over de gevolgen die dat heeft.

Een Micro Four Thirds (MFT) sensor is de kleinste sensor. Hierna ontdek je wat praktische voor- en nadelen zijn.

Deze vind je dus in sommige systeemcamera’s. Bekende voorbeelden hiervan zijn de Olympus systeemcamera’s. Denk aan de Olympus OM-D E-M10 Mark II, Olympus OM-D E-M10 Mark III, Olympus OM-D EM-5 Mark II en de duurdere Olympus OM-D E-M1 Mark II.

Ook Panasonic biedt systeemcamera’s aan met een Micro Four Thirds (MFT) sensor, denk aan de Panasonic DMC-GH5 en de Panasonic DC-G9.

De cropfactor van deze sensoren bij is 2. Hierna maak ik dit praktisch voor je zodat je begrijpt wat het voor- of nadeel hiervan is.

Het grote voordeel van een Micro Four Thirds sensor

 • Deze kleiner sensor “verlengt” het bereik van je lenzen enorm. De cropfactor bij de camera’s van Olympys en Panasonic die ik hierboven noemde is 2. Praktisch gezien betekent dit dat een 150 mm lens zich eigenlijk ‘gedraagt’ als een 300 mm lens (150 x de cropfactor 2 = 300). Bij een APS-C sensor is de cropfactor 1,5 (Nikon/Sony) of 1,6 bij Canon. Die 150 mm lens is dan dus 225 mm (150 x 1,5) 240 mm (150 mm x 1,6). Dat geeft minder telebereik. Wordt de lens nog langer, bijvoorbeeld 300 mm? Dan heb je met zo’n kleinere Micro Four Thirds sensor dus maar liefst 600 mm (300 x 2) zoombereik. Hiervoor heb je bij de meeste spiegelreflexcamera’s een 400 mm lens voor nodig, die is veel groter en zwaarder. Dit is bijvoorbeeld een voordeel in het geval van: reizen, backpacken, wandelen, fietsen, wildlife of dieren wil fotograferen, vogels of soms sport.

Een voordeel van een kleinere Micro Four Thirds sensor is simpel gezegd dat je meer zoombereik krijgt terwijl het gewicht van de lens beperkt blijft. Je bent daardoor mobieler. Let op, dit geldt dus alleen voor de systeemcamera’s met een Micro Four Thirds sensor.

2 nadelen van een Micro Four Thirds sensor

 • Bij weinig licht zijn de prestaties minder goed, dat wil zeggen dat de beeldkwaliteit wat lager is (bij een hoge ISO). Fotografeer je heel veel binnen uit de hand, of fotografeer je binnensporten of concerten, dan is een wat grotere sensor hierin beter.
 • Je kunt in vergelijking met een grotere sensor (zie hierna) wat minder spelen met scherptediepte. Er zijn wel onscherpe achtergronden te creëren, maar als je bijvoorbeeld echt houdt van heel dromerige macrofotografie met heel veel creatieve onscherpte dan is een grotere sensor daarin ook beter.

En de grotere sensoren?

De grotere sensoren zijn: APS-C (dit noemen we vaak ook wel de “cropcamera’s”) en fullframe. Bij een spiegelreflexcamera’s zijn dit de sensoren. Micro Four Thirds komt daar niet voor.

Ook systeemcamera’s kunnen een grotere sensor hebben, zo hebben de Sony systeemcamera’s bijvoorbeeld een APS-C sensor of fullframe sensor.

Onderling verschillen systeemcamera’s qua sensor dus meer dan bij spiegelreflexcamera’s.

Snelle camera systeemcamera of spiegelreflexcamera

Snelheid

Door het ontbreken van de spiegel is een systeemcamera vaak sneller dan een spiegelreflexcamera. De spiegel is een beperkende factor voor de snelheid. Beginnersmodellen spiegelreflexcamera’s maken tussen de 3 (Canon EOS 1300D, 2000D, 4000D en 5 foto’s per seconde (Nikon D3400, D3500, D5300, D5600,  Canon EOS 200D).

Beginnersmodellen systeemcamera’s kunnen veel sneller zijn. Denk aan een Sony A6000 met 11 foto’s per seconde voor een vergelijkbare prijs.

Snelheid is dus veel beter betaalbaar bij systeemcamera’s. En de snelste systeemcamera’s zijn ook sneller dan de snelste spiegelreflexcamera’s.

Bij spiegelreflexcamera’s betaal je daar al snel de hoofdprijs voor.

Ook zijn de snelste systeemcamera’s aanzienlijker sneller dan de snelste en meest professionele spiegelreflexcamera’s. 20 beelden per seconde bij continu autofocus, het is alleen mogelijk bij systeemcamera’s. Meer over snelheid vind je in mijn artikelen Beste systeemcamera en Beste camera voor sportfotografie

verschil grootte spiegelreflex of systeemcamera

Autofocus

De autofocus kan door het ontbreken van de zoeker moderner uitgerust worden. Je ziet dat veel systeemcamera’s veel meer scherpstelpunten hebben, ze zitten vaak meer verdeeld over het hele zoekerbeeld terwijl ze bij spiegelreflexcamera’s meer gecentreerd zijn. Ook kennen ze vaak moderne technologie als het volgen van bewegende onderwerpen (‘tracking’). Ook Eye AF is een functie die steeds verder wordt ontwikkeld, de camera kan door kunstmatige intelligentie steeds beter het oog blijven volgen waardoor de kans op scherpe foto’s bij beweging toeneemt. Dit hangt wel sterk af van de soort camera. De Sony A9 loopt hierbij voorop en beschikt hierbij voorop maar ook andere merken gebruiken de technologie.

Grootte

Hoe zit het met de grootte?

Gemiddeld genomen zijn systeemcamera’s compacter gebouwd dan spiegelreflexcamera’s, wat kleiner dus. Alleen er zijn ook verschillen onderling.

Een kleine vergelijking van een aantal populaire camera’s voor de beginner:

Spiegelreflexcamera’s

 • Canon EOS 200D spiegelreflexcamera: 122 x 93 x 70 mm
 • Nikon D3400 spiegelreflexcamera: 124 x 98 x 76 mm

Systeemcamera’s

 • Sony A6000 systeemcamera: 120 x 67 x 45 mm
 • Olympys OM-D E-M10 MIII: 122 x 84 x 50 mm

De Canon 200D is voor een spiegelreflexcamera juist vrij klien maar is toch duidelijk een stuk groter dan een Sony A6000. De Nikon DSLR’s zijn bij de instapmodellen ook nog vrij licht maar niet zo licht als de systeemcamera.

Ook de Olympus OM-D systeemcamera’s en andere Sony systeemcamera’s (zoals de A6300, A6500 en de populaire en duurdere A7-lijn) zijn kleiner dan spiegelreflexcamera’s.

De grootte wordt natuurlijk ook bepaald door de lenzen. Lichtsterke, professionele (en dure) lenzen zijn vaak net zo zwaar als lenzen van de spiegelreflexcamera.

Gewicht

Dan het gewicht. Is er veel verschil in gewicht tussen systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s?

Gewicht is vaak een belangrijke afweging bij de keuze tussen een spiegelreflexcamera of systeemcamera.

De meest mensen willen een systeemcamera omdat ze wat mobieler willen zijn, bijvoorbeeld bij reizen, wandelen, fietsen, backpacken. Elke extra halve kilo gaat dan tellen. Toegegeven, bij mij is het gewicht ook vaak een probleem. Ik kan met veel apparatuur geen lange stukken ontspannen lopen.

Ter vergelijking:

Spiegelreflexcamera’s

 • Canon EOS 200D spiegelreflexcamera: 453 gram (1300D: 485 gram en 2000D: 475 gram)
 • Nikon D3400 spiegelreflexcamera: 395 gram (D3500 is 365 gram; dit is opvallend licht)

Systeemcamera’s 

 • Sony A6000 systeemcamera: 344 gram
 • Olympys OM-D E-M10 MIII systeemcamera: 410 gram.

De Canon spiegelreflexcamera’s zijn in dit voorbeeld het zwaarste. De Sony A6000 systeemcamera het lichtst. De Nikon D3400 en D3500 zijn relatief licht een spiegelreflexcamera en de Olympus is wel kleiner maar de robuuste bouw iets zwaarder dan de Nikon D3400 en D3500.

Kijk je naar de professionelere modellen, dan zie je dat een Sony A9 wel aanzienlijk lichter is dan een Canon EOS 1D-X of een Nikon D850 of D5. Ook de A7 Sony van Sony is relatief licht, dit geldt ook voor de Fujifilm systeemcamera‘s.

Lenzen voor systeemcamera of spiegelreflexcamera

Lenzen

Hoe is het assortiment lenzen bij de spiegelreflexcamera vs systeemcamera?

Voordelen van lenzen voor spiegelreflexcamera’s

 • Het aantal lenzen is heel groot, je hebt de meeste keuze. Bij de systeemcamera zal het nog langer duren voor er meer lenzen komen. Dit is de laatste jaren wel toegenomen. Eerder waren er bijvoorbeeld duidelijk weinig langere telelenzen.
 • Het aanbod lenzen van andere merken (third party) is groter, bijvoorbeeld lenzen van Tamron en Sigma die gemaakt worden voor Nikon en Canon spiegelreflexcamera’s. Deze zijn vaak voordeliger terwijl de kwaliteit goed kan zijn.
 • Veel meer tweedehands lenzen op de markt dan bij de systeemcamera. Juist tweedehands lenzen kopen is een manier om veel geld te besparen. Dit deed ik zelf vroeger ook veel.
 • De prijzen van lenzen zijn gemiddeld hoger tot een stuk hoger bij systeemcamera’s. Vaak is de kitlens die bij de camera worden geleverd nog wel goed betaalbaar. Dit is strategie. De fabrikant begrijpt heel goed dat die 1e lens niet heel duur moet zijn want anders koopt men de systeemcamera niet. Wil je bijvoorbeeld een wat langere lens, dan is dit bij een systeemcamera al gauw een heel stuk duurder. Dit hangt wel erg af van het merk. Met de standaard “kitlens” die vaak bij de camera wordt geleverd ben je niet allround uitgerust. Je komt vaak gewoon lengte tekort. Bekijk als je een systeemcamera overweegt zeker mijn artikel Beste systeemcamera’s. Daar beschrijf ik ook de kosten van de lenzen per merk systeemcamera.
 • Houd je van macrofotografie, dan biedt de spiegelreflexcamera meer macrolenzen (en vaak beter betaalbaar). Met name de langere macrolenzen en dit is voor fotografie van kleine beestjes juist wel aan te raden. Je kan meer afstand tot ze houden.
 • De heel populaire 50 mm lenzen (“De Creatieve Lens”) zijn voor Nikon of Canon spiegelreflexcamera’s veel goedkoper. Dit is wat mij betreft de voor veel beginners de beste lens om enthousiast te raken. Voor Nikon en Canon biedt het Chinese merk Yongnuo deze lens ook aan. Met name voor Nikon betekent dit dat de lens beschikbaar is voor 80 euro in plaats van 225 euro van Nikon zelf. Bij Canon is het prijsverschil iets kleiner, zo’n 65 euro vs een ruime 100 euro (prijzen kunnen natuurlijk wisselen). Heb je een Sony systeemcamera (bijvoorbeeld de populaire Sony A6000), dan kost zo’n lens je zo 2oo tot 275 euro. Als docent merk ik wekelijks dat dit prijsverschil bij een beginner echt het verschil maakt tussen wel of niet zo’n lens kopen en dus ook wel of neit sneller vooruit komen, nog meer enthousiasme krijgen (en dat is helpt echt in de ontwikkeling). Mijn ervaring is dat de verkoper nooit aan dit soort zaken denkt en doorgaans alleen roept “de systeemcamera is de toekomst”. Download net als 25.000+ andere mensen gratis mijn E-book Ontdek de Creatieve Lens >>
 • Een oplossing is in sommige gevallen om een adapter te kopen waarmee je toch lenzen van spiegelreflexcamera’s kan gebruiken met je systeemcamera. Alleen dan gaan soms functies verloren en het maakt het geheel toch ook weer wat groter en de adapter kost je ook wel wat. Het is niet helemaal ideaal.
 • In een aantal gevallen is de balans beter. Dit geldt niet zozeer voor de beginner maar voor de gevorderde. Soms is een zwaardere lens op een lichte camera uit balans, de lens is dan veel zwaarder dan de lichte body en dat kan in de hand uit balans aanvoelen.

Flitser voor systeemcamera of spiegelreflexcamera

Accessoires

Laten we ook accessoires vergelijken. Voor de echte beginner die nog geen kennis heeft is dit minder belangrijk maar je kunt al snel doorgroeien en dan speelt dit wel.

 • Voor wie iets verder is, is een reportageflitser handig (losse flitser die je op je camera zet). Ook hier ben je bij de spiegelreflexcamera in het voordeel. Yongnuo maakt flitsers voor Canon en Nikon. Er zijn al echt prima flitsers te koop voor rond de 100 euro. In de praktijk zie ik wel eens cursisten die voor hun Sony systeemcamera een flitser wilden kopen en daarvoor 500 euro moeten betalen. Het resultaat? Hij wordt vaak niet gekocht.
 • Ook op de tweedehands markt is het veel makkelijker accessoires te krijgen voor Nikon en Canon spiegelreflexcamera’s, zoals flitsers.

Prijs

Prijzen verschillen ook per merk. Er zijn zeker betaalbare systeemcamera’s.

Belangrijk, bekijk als je een systeemcamera wil kopen ook naar de prijs van lenzen. Wat kost een lens tot 200 mm? En tot 300 mm als je bijvoorbeeld van dierenfotografie of sportfotografie houdt. Hoeveel macrolenzen zijn er en wat kosten ze?

Met alleen de camera en de standaard kitlens tot 50 mm ben je er niet echt. Het is te beperkt.

De valkuil die ik in de praktijk bij cursisten zie is dat ze eerst de camera kopen en daarna achterkomen dat bepaalde lenzen te duur voor ze zijn. Zo kan je klem komen te zitten. Fabrikanten doen dit expres. Je hebt dan de camera al gekocht en dan moet je eigenlijk wel die duurdere lenzen kopen.

Beeldstabilisatie

Op dit gebied zijn systeemcamera’s moderner dan de meeste spiegelreflexcamera’s. Bij Olympus systeemcamera’s (ook de beginnersmidellen) bevat de body vaak beeldstabilisatie. Je lenzen hoeven dan niet meer gestabiliseerd te zijn. Bij spiegelreflexcamera’s van Nikon of Canon zit er geen beeldstabilisatie in de body. Je kan dan lenzen kiezen die wel of niet over beeldstabilisatie beschikken. Op zich is dat ook prima, want dat werkt goed. De in de body ingebouwde beeldstabilisatie van sommige systeemcamera’s is wel erg krachtig (bijvoorbeeld bij een aantal iets duurdere Olympus en Panasonic systeemcamera’s). Het is verder door ontwikkeld.

Sony biedt ook systeemcamera’s met beeldstabilisatie, maar dan wel bij iets duurdere modellen (niet de beginnerscamera’s).

Beeldstabilisatie kan je helpen onscherpe foto’s te voorkomen als je uit de hand fotografeert. Wil je meer weten? Bekijk mijn artikel over Een lens met of zonder beeldstabilisatie kopen.

Video

Voor video zijn systeemcamera’s moderner. De autofocus voor bewegende onderwerpen is ook bij video een voordeel en bij een aantal modellen kan je ook filmen met de elektronische zoeker (in plaats van op het LCD-scherm van je camera te moeten kijken, zoals bij een spiegelreflexcamera).

Merken

Er zijn verschillende merken voor camera’s. Mijn advies is over het algemeen dit.

Wil je een spiegelreflexcamera? 

Koop een Nikon of Canon. Dan heb je de voordelen die ik hierboven bij lenzen noemde. Zie ook mijn artikel Nikon of Canon: waarom ik vaak een Nikon of Canon spiegelreflexcamera adviseer zónder dat deze camera’s beter zijn 

Wil je een systeemcamera?

Voor veel zoombereik en een zo laag mogelijk gewicht, neem als beginner een Olympus systeemcamera.

Sony richt zich ook al langere tijd op systeemcamera’s. Zeker voor semi-professionals of professionals is Sony qua systeemcamera’s een goede keuze.

Panasonic biedt ook een aantal interessante systeemcamera’s, net al bij Olympus krijg je daar veel zoombereik door de kleinere sensor. Interessant voor bijvoorbeeld de vogelfotograaf die graag mobiel blijft door het lagere gewicht.

Heb je echt te veel geld en weet je niet wat je ermee moet. Kijk dan naar Fujifilm.

Conclusie

Niet langer is alleen het alleen de spiegelreflexcamera die de meeste mogelijkheden biedt. De spiegelloze systeemcamera (met zoeker) kan hiermee concurreren en is ook de toekomst. De keuze is voor veel mensen niet makkelijk. De spiegelreflexcamera biedt de meeste lenzen en accessoires, beter betaalbaar ook. Ook tweedehands. Voor veel beginners is betaalbaarheid belangrijk. Met met die extra lens kan je meer en raak je eerder enthousiast.

Snelheid (aantal foto’s per seconde), grootte en gewicht zijn vaak in het voordeel van de systeemcamera. Wel moet je beseffen dat zeker niet alle lenzen lichter zijn voor de systeemcamera, met name de lichtsterke niet.Snelheid is ook veel beter betaalbaar bij de systeemcamera (voor sportfotografie en wildlife doet dat er wel toe, voor huis-tuin-en-keuken-foto’s niet zo).

Kijk als je een systeemcamera wil kopen ook even naar de grootte van de sensor. De kleine Micro Four Thirds sensor is handig als je veel zoombereik wel en zo licht mogelijk wil fotograferen, maar in donkere situaties of bij macrofotografie met heel mooie onscherpe achtergronden is het iets minder goed.

Let bij een systeemcamera goed op de kosten van toekomstige lenzen. Die kunnen bij sommige merken onverwacht duur zijn. Hier gaan mensen wel eens de mist in. Het is een hele klus om een camera uit te kiezen en met weinig verstand van zaken (en bijna nergens objectief advies) is het heel logisch dat je nog niet denkt aan toekomstige lenzen. Eerst maar die camera kopen en “later koop ik wel die lenzen”. En dan blijken die soms veel duurder dan het budget toelaat. Gevolg: je koopt ze niet en met minder mogelijkheden word je ook minder enthousiast en ontwikkel je je minder makkelijk.

Omdat kiezen toch erg moeilijk blijft, kan je ook gratis persoonlijk en 100% onafhankelijk aankoopadvies krijgen. Geen enkel belang bij wat je koopt, of je überhaupt wat koopt.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Inclusief Keuzehulpgids Systeemcamera of Spiegelreflex: 1 A4-overzicht (géén verkoop of belangen)
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen? 

Volg mijn persoonlijke begeleidingstraject >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, persoonlijke fotofeedback op je eigen niveau, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over lenzen


Stel onderaan je vragen en krijg persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van de gratis E-books De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie en Ontdek de Creatieve lens die meer dan 15.000 keer zijn gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Ingrid

Door

Ingrid

op 25 January 2016

Hallo, ben op zoek naar een camera waarmee ik ook voornamelijk foto’s kan maken binnen in een sporthal. Eveneens als filmen. Zit met budget rond de 600 euro en wil liefst geen camera waar ik lenzen moet wisselen.
Heb mijn oog laten vallen op een panasonic lumix Dmc-fz1000 ef dmc fz 300. Neem ook graag portret foto’s, foto’s van landschappen en bewegende beelden. Als ik de reviews lees kunnen zij toch al aardig wat voor toch ook al een behoorlijk budget. Maar toch nog een heel ander budget dan een spiegreflex. Enig advies?

Louis

Door

Louis

op 30 June 2018

Ik heb de Lumix fz1000 een paar jaar gehad. Eigenlijk een legendarisch toestel met fantastische mogelijkheden voor die prijs. Stond verbaasd over de kwaliteit van foto's van een 1 inch sensor. (Heb toen ook de veel duurdere Sony 1 inch gehad en vond die zeker niet beter. Kortom, een absolute aanrader.

joris2

Door

joris2

op 26 January 2016

Hallo Ingrid,

Hoewel ik zelf meer een voorstander ben van een digitale spiegelreflexcamera (zie ook dit artikel ([url]"http://www.fotograafgeldermalsen.nl/blog/27-apparatuur/65-canon-of-nikon-spiegelreflexcamera-advies"[/url])), zijn er ook andere mogelijkheden. Ik vind dat je meer mogelijkheden hebt door objectieven te wisselen en meer accessoires en doorgroeimogelijkheden hebt bij spiegelreflexcamera's, maar er zijn ook andere meningen.

Voor portret- en landschapsfotografie zie ik niet zozeer een probleem (er is buiten vaak genoeg licht en bij portretfotografie kun je eventueel flitsen), hoewel je wel minder uitbreidingsmogelijkheden hebt qua objectieven of accessoires.

Je schrijft dat je voornamelijk foto's (en video's) wil maken in een sporthal. Ik weet niet om welke sport het gaat, dat staat niet in je vraag. Met fotograferen in sporthallen heb ik veel ervaring. Ik fotografeer regelmatig de Nederlandse tafeltennistop. De hoeveelheid licht in deze zalen (zelfs de betere i.v.m. de regels voor topsport) erg beperkt en dat stelt hoge eisen aan apparatuur. Flitsen mag zelden tijdens wedstrijden. Het is belangrijk om je te realiseren dat het fotograferen van sport binnen dus veel meer van apparatuur vraagt dan het fotograferen van sport buiten. In de reviews op sites vind je dat onderscheid niet terug en kan een verkeerde indruk geven. Zie het artikel 20 Tips voor gave Sportfotografie ([url]"http://www.fotograafgeldermalsen.nl/blog/23-sportfotografie/49-sportfotografie-20-tips-voor-betere-fotos"[/url]) waar ik je eerder naar verwees.

Je zult op hoge ISO-waarden moeten gaan fotograferen en dat gaat ten koste van de beeldkwaliteit. Bekijk eventueel het artikel over ISO-waarden onder het onderwerp basiskennis op het Blog. Niet elke camera kan hier even goed mee overweg en ook niet elke lens is geschikt om te fotograferen met weinig licht. Ik gebruik een lichtsterke telezoomlens van 70-200 mm met een maximale diafragma-opening van F/2.8 over het gehele zoombereik (dus ook als ik helemaal inzoom) en mijn ISO-waarde variëren van ongeveer 2500 tot 5000 (dat is erg hoog).

Als je met de Panasonic Lumix DMC-FZ1000 in een sporthal een beetje inzoomt (wat nodig zal zijn), dan zul je een kleiner diafragma moeten gebruiken (namelijk F/4.0) en verlies je licht. Jij zult bij meer inzoomen 2x zoveel licht verliezen (dat komt door je lens). Daardoor moet je een nog hogere ISO-waarde gebruiken en wordt de beeldkwaliteit nog minder. Ik heb het dan niet over 'iets mindere beeldkwaliteit', maar ik heb serieuze twijfels of de beeldkwaliteit nog wel acceptabel is. Naar mijn mening heb je voor indoor sportfotografie een lens nodig die over het hele zoombereik een diafragma kan gebruiken van F/2.8 en dat kan de lens van de Panasonic Lumix DMC-FZ1000 niet.

De Panasonic Lumix DMC-FZ300 heeft een erg kleine sensor en de prestaties bij weinig licht zijn daardoor in het algemeen minder bij kleinere sensoren. Dat is in situaties van heel weinig licht (zoals in sporthallen) een probleem.

Ik heb dus mijn twijfels bij deze modellen als het gaat om indoor sportfotografie. Alleen met een spiegelreflexcamera en een telezoomlens van 70-200 mm met een diafragma van F/2.8 kom je wel in een andere prijscategorie terecht. Misschien kun je iemand vinden die met één van de modellen die jij voor ogen hebt zelf ervaring heeft met indoor sportfotografie.

Succes met je keuze. Als je de uitleg technisch vindt, lees dan eventueel het artikel over Sportfotografie, diafragma en ISO-waarde nog eens door.

Esther

Door

Esther

op 2 July 2016

Hallo Joris,

Ik heb al een aantal jaren een spiegelreflexcamera in gebruik (canon eos 1100d). Ik merk dat het een keer tijd begint te worden voor een nieuwe body. Ik hoop dat jij me hiermee kunt helpen. Ik fotografeer vrij regelmatig en het liefst natuur, dieren en portret. Macro ben ik ook steeds meer mee bezig. Ik wil een veelzijdige body. Budget is max 750 euro.
Ik hoor graag jou tips!

Groetjes Esther

joris2

Door

joris2

op 4 July 2016

Hoi Esther,

Je hebt nu een Canon EOS 1100D, je fotografeert regelmatig (natuur/dieren/portret en macro) en je wil een veelzijdige body voor max 750 euro.

Over het algemeen raad ik mensen aan om meer in lenzen te investeren dan in een body. Zelf heb ik in mijn beginjaren een flinke tijd met een instapmodel spiegelreflexcamera gefotografeerd in combinatie met tweedehands (professionele) lenzen.

Ik denk dat je voor jezelf de afweging moet maken wat jou meer mogelijkheden geeft voor 750 euro. Je kunt voor dat geldt ook een macrolens kopen (evt tweedehands) of een lichtsterke zoomlens van bijvoorbeeld 70-200 mm F/2.8. Deze laatste lens geeft je meer mogelijkheden om onscherpe achtergronden (of voorgronden) te creëren in je foto's. Minder scherptediepte dus. Misschien is dat je ook opgevallen toen je mijn lens laatste probeerde. Ik vind jouw foto's mede daardoor ook direct mooier. De macrolens geeft meer vergroting. In beide gevallen denk ik dat je meer resultaat ziet in je foto's dan dat je 750 euro aan een body uitgeeft.

Bijkomend voordeel is dat de lenzen waardevaster zijn dan de body. Body's zijn meer als tv's, na een aantal jaren krijg je er gewoon veel minder voor (en het aantal 'clicks' doet er toe).

Als je toch een andere body wil (zelf ga ik ook graag mijn eigen gang ;-) dan kan je gezien je budget bijvoorbeeld gaan voor een Canon EOS 760D ([url]"http://www.kieskeurig.nl/spiegelreflexcamera/product/2509878-canon-eos-760d/prijzen"[/url]). Rob van de Vervolgcursus heeft deze volgens mij ook. Er zijn ook genoeg reviews ([url]"https://tweakers.net/reviews/4017/8/canon-eos-760d-een-camera-in-twee-smaken-conclusie.html"[/url])over te vinden.

Hij zal beter presteren op hogere ISO-waarden (minder ruis), heeft ook een LCD-scherm bovenop de camera voor je instellingen, heeft betere Autofocus voor fotografie van bewegende onderwerpen en ik lees dat hij een handig wiel heeft achterop. Ook is hij met 5 foto's per seconde sneller dan de 3 foto's per seconde van je 1100D. Alleen als iemand vooral actiefoto's van dieren zou willen maken, dan is 5 foto's per seconde ook niet echt snel. Voor portret, landschap, macro maakt dat niet uit en je kan zeker ook wel actiefoto's maken met 5 foto's per seconde.

Als je een stap hoger wil, dan valt zo'n camera buiten je budget. Bijvoorbeeld een Canon EOS 70D is ook erg populair. Alleen lees ik dat de camera niet met alle lenzen goed wil scherpstellen (dit komt omdat de body een vrij moderne manier van scherpstellen heeft). Canon heeft wel een lijst gepubliceerd met lenzen die wel goed werken met de 70D, maar omdat jij een Tamron lens hebt is dat onduidelijk. Bovendien is hij te duur.

Succes met je keuze!

Groeten,

Joris

joris2

Door

joris2

op 4 July 2016

'geldt' moet natuurlijk 'geld' zijn ;-)

Sandra

Door

Sandra

op 7 January 2017

Handig artikel !!

Ik heb op het moment een nikon d60 met een 18-55 en 55-200 lens.
Ik wilde graag overstappen naar een compact camera omdat die voor mij gemakkelijker mee te nemen is, en ik merk dat ik vaak toch automatisch foto.s maak.

Nu is mijn oog gevallen op een systeem camera, omdat ik toch lees dat die kwalitatief betere foto.s maakt dan een compact camera. Alleen met een compact kun je meer inzoomen zonder een lens te verwisselen.

Nu heb ik eigenlijk toch nog een vraag, bestaat er voor een systeem camera eigenlijk zoiets als een 18-200 lens ? In ieder geval dat je dus goed kan ik zoomen zonder een extra lens te moeten gebruiken.

Bedankt alvast, groetjes Sandra.

joris2

Door

joris2

op 7 January 2017

Hallo Sandra,

Als je niet het gewicht wil van een spiegelreflexcamera en de bijbehorende lenzen, dan vind ik een systeemcamera vaak een beter alternatief dan een compactcamera. Bij minder goed licht presteert de compactcamera minder, je kunt geen lenzen wisselen en minder spelen met scherpte en onscherpte in je foto's (scherptediepte). Het is wel waar dat je met een compactcamera vaak een stuk meer kan inzoomen dan met een standaardlens van een systeemcamera of spiegelreflexcamera.

Voor een systeemcamera bestaan zeker ook zoomlenzen met een groot zoombereik zoals je noemt. Ik zou in google even zoeken op iets als 'systeemcamera 18-200 zoomlens'. En op de grote (online) fotowinkels kijken, zoals Cameranu.nl, Cameratools.nl enz. Ik denk wel dat je qua lenzen snel wat meer kwijt bent dan bij de lenzen van een spiegelreflexcamera. En qua body vind ik een systeemcamera met een zoeker een aanrader (niet alleen een LCD-scherm), bijv. een Sony A6000. Gecombineerd met de camera ben je dus wat duurder uit als je minder gewicht wil.

joris2

Door

joris2

op 7 January 2017

Ik heb dit artikel een update gegeven.

Eef

Door

Eef

op 10 February 2017

Hoi Joris,
Misschien heb jij al een “oordeel” over onderstaande.
Ik “groei” een beetje uit mijn Canon instapmodel Eos 450D.
Heb nog niet veel objectieven (gelukkig in mijn situatie) en wil gaan overstappen naar Full Frame.

Op onze fotoclub uiteraard vele meningen en Canon en Nikon hebben de overhand.
Er is nog niemand met een systeemcamera.
Ik ben in onze fotoclub bewust naar een focusgroep "algemeen" gegaan zodat ik met van alles kan fotograferen.
Ik blijf een hobby fotograaf en werk momenteel graag buiten; landschapsfotografie, architectuur en avondopnames.
Wat ik in de toekomst ga fotograferen is nog kijken in de glazen bol:-)
Canon bevalt me prima maar……..
Zal ik wachten op de verdere ontwikkelingen van systeemcamera’s (momenteel van Sony)?; ik kan nu de keuze nog maken!!
Ikzelf zie best wel voordelen tegenover het spiegelreflex systeem.
Ik zit dan wel vast aan b.v. het Sony systeem en er zijn nog weinig, en dure, objectieven.

Toch kiezen voor een DSRL FF van Canon met zijn zeer uitgebreid assortiment aan mogelijkheden en objectieven?
Canon loopt (bewust) achter met de ontwikkelingen van systeemcamera’s, en blijft zich liever toeleggen in de DSRL, waarin zij zeer goed zijn?
Welke camera (door de bomen het bos niet meer te zien)
Komt (nu) nog niet op snelheid aan maar ik wil gewoon kwalitatief betere en scherpere foto’s maken.
De toekomst kan ik natuurlijk ook nog niet overzien.
Welke objectieven? (komt later nog een mailtje over zo te lezen op je berichten)
Je geeft al veel informatie over camera's en objectieven maar elke maand komt er wel weer een update van Canon.
Uiteraard is het voor jou ook moeilijk en heb je zelf veel objectieven voor je Canon FF en stap je zelf natuurlijk niet zo snel af van je Canon FF.
Ik lees wel dat zelfs sommige beroepsfotografen overstappen naar systeem camera's.


Groeten en tot April bij de workshop High Speed
Eef

joris2

Door

joris2

op 12 February 2017

Hallo Eef,

Ooit had ik ook een Canon EOS 450D.

Grootste voordeel van de systeemcamera is voor de meeste mensen het lichtere gewicht en de kleinere omvang. Wel zijn er nog steeds een stuk minder lenzen en accessoires, ook tweedehands. Niemand kan voorspellen hoe de toekomst verloopt, ik denk niet dat dit op heel korte termijn ineens anders is. DSLR is nog steeds de standaard.

Mocht je wel voor een systeemcamera gaan, kijk dan naar het assortiment lenzen van een bepaald merk/type. Sony, Olympus en Fujifilm richten zich meer op de systeemcamera's. Canon inderdaad minder. Daar zou ik dan sowieso niet voor gaan. Ook is de grootte van de sensor relevant. sommige systeemcamera's hebben kleinere sensoren.

Je zal met een nieuwe camera al gauw betere foto's maken dan met een 450D, simpelweg omdat deze nu toch wat ouder is.

Er is niks mis met willen fotograferen met een fullframe camera, maar het kost je wel veel geld. Soms laten mensen zich ook een beetje gek maken door elkaar vind ik. Ik beweer niet dat dat bij jou zo is, maar in het algemeen.

Objectieven zijn duidelijk belangrijker. En natuurlijk wat je zelf kan. Dus vraag je af hoe groot je budget is en of keuze voor fullframe dan de beste optie is. Of besteed je meer aan je objectieven icm een goede cropcamera. Je hebt het over Canon, je kan ook even kijken naar de 80D. Je fotografeert nu vooral onderwerpen waarmee je een lage ISO kan gebruiken vanaf statief. Verschil in beeldkwaliteit met fullframe is dan ook weer minder groot.

Succes met je keuze!

Hartelijke groet,

Joris

Hilde

Door

Hilde

op 11 February 2017

Hallo Joris,
Allereerst bedankt voor je uitgebreide antwoord op mijn vraag onder je blog over het kiezen van een spiegelreflex camera!
In de tijd tussen mijn vraag en jouw antwoord heb ik niet stil gezeten (was niet lang hoor) en heb ik o.a. gezien dat Nikon over het algemeen duurder is zoals jij ook al aangeeft, dus kies ik voor Canon als het gaat om die twee merken. Maar nou heeft mijn broer Pentax en hij heeft zijn redenen om voor dat merk te kiezen. Zoals beeldstabilisatie in de body, waardoor niet meer noodzakelijk in de lens (scheelt in prijs bij aanschaf lenzen), weerbestendig en stofdicht, extra knop die volgens hem heel handig is (ik heb geen idee want heb nog geen ervaring daarmee). Deze laatste dingen vind je bij Canon alleen bij de duurdere camera's. De pentax k-50 zit in dezelfde prijsklasse als de Canon eos 700d, maar komt in een aantal dingen beter uit de vergelijking (net als Nikon zoals je schreef), hogere ISO, meer fps (1 maar), meer focuspunten en nog een paar dingen. Wat kan jij hier over zeggen en wat is jouw ervaring (bijv bij cursisten) met Pentax? Wat lenzen betreft is er minder keuze in 2e hands en wellicht ook in andere merken dan Pentax, dat is dan ook een punt waarover ik twijfel. Toch heb ik het idee dat Pentax net wat meer "brains en power" levert dan Canon in dezelfde prijsklasse. Of is dat echt alleen maar een idee?
Over 1 lens ben ik echt uit, dat is al fijn :-) De 50mm f/1.8, welk merk hangt nog af van de body natuurlijk. Deze is voor Pentax dan weer duurder dan Canon. Hoewel er nu een aanbieding loopt waarbij je bij de Pentax K-70 (een versie verder dan de k-50, er zit nog een model tussen, maar door deze aanbieding is die niet interessant..) deze lens gratis krijgt, dan is mijn budget wel op (max 700 euro en De K-70 is 699), maar is toch ergens een verleidelijke aanbieding..
En dan een zoom lens, misschien dat ik daar even mee wacht om te sparen, zodat ik echt een goede kan kopen. Ik maar nu de meeste foto's met mijn mobiel, dus ben gewend niet te kunnen zoomen.
Kortom, ik vind het nog best een zoektocht ;-) Misschien kan jij nog wat warboel ontrafelen ;-) Alvast weer hartelijke dank voor je antwoord! Je cursus locaties zijn wat ver bij mij vandaan, anders was ik graag gekomen..
Groetjes,       Hilde.

joris2

Door

joris2

op 12 February 2017

Hoi Hilde,

Je opmerkingen over de Pentax camera (K-50) kan ik wel volgen. De camera komt er qua specificaties beter uit dan de Canon EOS 700D (stabilisatie in body, Max ISO, ISO-prestaties, snelheid, dynamisch bereik, scherpstelpunten). 700D heeft touchscreen en kantelbaar scherm, maar dat is van wat minder belang denk ik. Zelf heb ik geen ervaring met Pentaxcamera's en heb ik ook nog geen cursist gezien die een Pentax camera had. Dat betekent natuurlijk niet dat het geen goede camera is. Qua lenzen/accessoires zul je inderdaad minder keuze hebben, al helemaal tweedehands. Je zal moeten afwegen of dat een belangrijk punt voor je is. Dat is toch voor iedereen anders. Zelf vind ik dat wel relevant.

Gé Weisscher

Door

Gé Weisscher

op 3 March 2017

Hallo Joris,
Met mijn Nikon P900 heb ik 83 keer zoom.
Als ik een Nikon D5300 aanschaf welke lens moet ik er dan bijnemen om ongeveer hetzelfde zoombereik te hebben?
Groety

joris2

Door

joris2

op 5 March 2017

Hallo Gé,

Vaak hebben compactcamera's een flink zoombereik. Je kan voor een lens kiezen voor je spiegelreflexcamera met een bereik van bijvoorbeeld 300 mm. Ik durf alleen niet te zeggen of je dan nog minder zoombereik hebt dan met je Nikon P900. Dat zou best kunnen. Alleen denk ik dat een nog groter zoombereik bij een spiegelreflexcamera al gauw een stuk duurder (en ook zwaarder/groter) wordt.

Groeten,

Joris

Edith

Door

Edith

op 3 March 2017

Beste Joris,

Zelf heb ik een Sony HD DSC HX 300
Met uitklapbaar schermpje.
Deze camera is lekker licht en handig in gebruik. Nadeel, ik kan er geen lenzen opzetten, zo is mij verteld.
Nu vind ik dit wel jammer omdat ik dan niet zo goed een mooi bokeh kan hebben.
Of een onscherpe voorgrond en scherpte op de achtergrond. Ik kan er weinig mee spelen.
Voor landschapsfoto's gaat het wel redelijk. Wil je eens zelf naar mijn foto's op FB kijken. Hoe kan ik met mijn camera nog verbeteren, want ik wil hem wel houden.

Dank je wel Joris.
Hartelijke groet,
Edith.

joris2

Door

joris2

op 5 March 2017

Hallo Edith,

Helaas kan ik niet kosteloos feedback geven op je foto's op facebook.

Wat ik wel kan aangeven is het volgende. Het is waar dat je met een compactcamera minder kan spelen met scherpte en onscherpte. Wat je kan is ver inzoomen en dichterbij je onderwerp kruipen. Ook als de achtergrond verder weg is dan het onderwerp waarop je focust, kun je wat meer spelen met onscherpte. Alleen wel minder dan bij een camera met een wat grotere sensor.

Groeten,

Joris

Edith

Door

Edith

op 7 March 2017

Hallo Joris,

Hartelijk dank voor de tip die je hebt gegeven.
Met die gegevens ga ik aan de slag want meer zit er niet in.

Hartelijke groet,
Edith.

Jan

Door

Jan

op 26 April 2017

Hallo Joris,

Bedankt voor je mailtje met belangrijke informatie, down te loaden in twee e-books, wat ik inmiddels al heb gedaan.

J.l. vrijdagavond ben ik met mijn zus Ingrid Wilhelmus-van Dongen op de eerste cursusavond geweest en heb daar al meer opgestoken over het gebruik van de digitale spiegelreflex camera dan uit de gebruikershandleiding en daarvoor al vast bedankt.

Wij zien elkaar a.s. vrijdagavond weer in Geldermalsen.

Met vriendelijke groet, Jan van Dongen.

joris2

Door

joris2

op 28 April 2017

Hallo Jan,

Dank je voor je reactie, dat vind ik leuk om te lezen. Tot vanavond!

Hartelijke groet,

Joris

Bianca

Door

Bianca

op 3 June 2017

Hallo Joris,
Ik heb je twee e-books gedownload en door gekeken. Twee geweldige e-booken vol met informatie.
Ben nu in het bezit van een Nikon Coolpix P610 maar wil nu overstappen naar een andere camera met meer mogelijkheden. Bijv. Nikon D5300 / 5600 of toch D7100 en met deze camera's in gedachten naar Kamera Express gegaan. Echter de verkoper daar gaf aan dat systeemcamera's op dit moment een flinke inhaalslag maken tov spiegelreflexcamera. Hij adviseerde mij een Olympus OM-D-E-M5 Mark II + 12-50mm. Hij was zelf erg enthousiast over Olympus camera.
Graag zou ik jou mening hierover horen. Heb jij ervaring met systeemcamera van Olympus of blijft een Nikon/Canon spiegelreflexcamera hier toch altijd boven uitsteken.
Ik wil de camera voornamelijk gebruiken voor maken van foto's tijdens mijn reizen, van natuurlandschappen en macro.
Alvast bedankt voor je reactie.
Groeten Bianca.

Henk van Nieuwenhuizen

Door

Henk van Nieuwenhuizen

op 30 June 2017

Hallo Joris,
Wij zijn sinds kort via fb, fb vrienden van elkaar geworden en kijken naar elkaar wat er gebeurt.
Ik heb jou artikel over het verschil tussen de Dslr en de systeemcamera's gelezen uit nieuwsgierigheid.
Ik ben qua leeftijd een 60+ er en een aantal jaren geleden overgestapt op digitale fotografie en zo bij mijn huidige systeemcamera een Panasonic GH3 aangekomen die wordt gekenmerkt als geschikt voor de gevorderde/semi pro camera.
Jouw mening over de lenzen worden geleidelijk door div. fabrikanten ingehaald.
Ik ben zelf begonnen met de eerste Panasonic G1 met daarnaast een Panasonic F28 met 18x opt. zoom die ik veel voor mijn werk gebruik. Bij de G1 zat een standaard lens 14-45 -f 3.5- 5.6 bij, die ook nog steeds gebruik voor groothoek en licht zoomwerk.
Want zoals jij als docent zal weten is de cropfactor bij dit systeem 2 x. Daarna heb ik geleidelijk aan de telezoom 45-200 en de 100-300mm en de primelens/pancake 14mm-f2.8-22 . Hierdoor heb ik een mooi setje , maar ben aan het rondkijken naar mijn eerste spat en stof dichte lens waarschijnlijk de 12-60 mm. Want de GH3 is ook spat en stof dicht uitgevoerd. Panasonic heeft van het begin af aan een samenwerking met Leica op het gebied van de lenzen. Er passen ook met een bepaalde ring de originele Leica lenzen op de Panasonic maar deze zijn erg prijzig maar van goed tot zeer goede kwaliteit, maar het ligt aan de gebruiker of die kwaliteit er ook uit komt. Ik lees ook dan vaak dat de goede fotografen ook met de mindere camera's de goede foto's maken omdat iedere fotograaf een bepaalde kijk op het onderwerp moet hebben om de foto te kunnen maken, je moet het dus gewoon zien en er oog voor hebben, zodat het je opvalt en denkt "hier wil ik een plaatje van maken" . Ik moet afbreken vanwege tijdgebrek ivm een afspraak. Mijn punt is eigenlijk dat je maar weinig echte testen ziet voor systeemlenzen MFT . En voor ik het vergeet is dat de lenzen van de Olympus pen en de Panasonic G serie op elkaar passen. wordt vervolgd. met vr gr Henk.

Dick

Door

Dick

op 14 July 2017

Beste Joris. Ik heb al div malen geprobeerd je boeken te downloaden. maar ik strand steeds op hou je E mail in de gaten nadat ik m'n mail adres en naam heb opgegeven. Weet jij raad
Hartelijke groet Dick de Valk.

joris2

Door

joris2

op 14 July 2017

Stuur me even een bericht via de contactpagina ([url]"https://www.kijkenziefotoschool.nl/contact"[/url]) zodat ik je een mail kan sturen.

Henny

Door

Henny

op 7 December 2017

Hoi Joris,

Geweldige informatie waar je wat aan hebt als beginnend fotograaf.
Ik wil graag de 50mm lens kopen van Canon, maar kan geen beslissing nemen of ik de gewone
lens koop of van de L-serie van Canon.Ben beginnend fotograaf maar wil in de toekomst graag
mijn werk van maken.
Zit er erg veel verschil in? Kwa prijs in ieder geval wel.
Groetjes Henny.

joris2

Door

joris2

op 10 December 2017

Hi Henny,

Bedankt. Er is wel verschil maar het grootste verschil wordt echt gemaakt door jouw kwaliteiten: je manier van kijken, creativiteit, gebruik van licht, je camerabeheersing. Dus ik zou me niet blindstaren op de L-serie van Canon. Als je de 50 mm f/1.8 neemt en je budget besteedt aan je ontwikkeling dan ben je veel verder dan wanneer je na genoeg je gehele budget besteedt aan een dure lens.

Tjeu

Door

Tjeu

op 16 January 2018

Hallo Joris,
Ik wil niet betweterig overkomen maar....
Is het een idee bovenstaand atikel te updaten? Systeemcamera's zijn er tegenwoordig veel. Ook kunnen deze in de prijsklassen van een spiegelreflex camera zich goed meten met deze camera's. Het voordeel van licht en handzaam tov zwaar, sjouwen op vakanties ed weegt zeker op tegenover goedkopere en meer lenskeuze.
Zelfs full frame is bij Soelf in het bezit van een Fujifilm x-t20. Zeer handzame systeemcamera waarvan de lenzen redelijk betaalbaar zijn en de camera lekker licht.

joris2

Door

joris2

op 16 January 2018

Hi Tjeu,

Systeemcamera's zijn er zeker meer en ze hoeven zeker in kwaliteit niet onder te doen voor spiegelreflexcamera's, sommige presteren zelfs beter. Als ik het bekijk vanuit het oogpunt van de beginner (daar is dit artikel ook voor) dan ben je wel al gauw wat meer geld kwijt voor een systeemcamera met zoeker, een telelens en bijv. een 50 mm lens. Voor een aantal mensen maakt dat niet uit, maar veel mensen die beginnen weten nog niet zo goed hoe leuk ze fotografie gaan vinden. Dan is het al gauw een te grote investering.

Neem bijv. een 50 mm f/1.8 lens die ik echt een aanrader vind voor een beginner. Die is er al voor zo'n 70/80 euro voor Canon/Nikon. Wekelijks zie ik dat mensen zo'n lens voor dat bedrag kopen en enthousiast raken, ze kunnen meer spelen met scherptediepte. Wil je zo'n lens voor de systeemcamera (bijv. Sony), dan betaal je zo meer dan 250 euro. Dat is een bedrag dat de meeste beginners niet willen uitgeven, waardoor ze minder goed vooruitkomen. Telelenzen zijn ook gauw duurder.

Het gesjouw is inderdaad niet fijn met de spiegelreflex (merk ik persoonlijk ook), wel zijn de kwalitatief goede lenzen (lichtsterk) van de systeemcamera ook nog zwaar.

Ik zal als ik meer tijd heb eens kijken of ik e.e.a. iets kan aanpassen.

Annemieke Monsma

Door

Annemieke Monsma

op 10 March 2018

Ik twijfel over de aankoop van een FZ82 of SX60HS. Belangrijkste voor mij is de kwaliteit van de foto en de scherpte. Welke van beide zou je me aanraden en waarom?

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 13 March 2018

De Panasonic is nieuwer, voor video beter, is lichtsterker (bij weinig licht beter). Ik heb ze niet zelf getest

Wiard

Door

Wiard

op 13 March 2018

Hallo Joris, een vraag nav je artikel. Ik worstel met de vraag welke camera ik moet aanschaffen naast mijn spiegelreflex canon D80. Ik wil er graag een goede handzame camera bij voor als de spiegelreflex er niet is of niet handig is. Mn voor erbij op reis en in thuissituaties (bv foto's van de kinderen maken). Mijn budget is rond de 500euro. Kies ik voor een compact of systeem? en welke is het beste

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 13 March 2018

Een systeemcamera gaat je veel meer geld kosten. Voor een beetje zoom heb je ook weer een andere lens nodig en dan past het ook niet meer in je binnenzak. Je kan bijv. denken aan Panasonic Lumix DMC-TZ80 of Sony Cybershot DSC-HX60. Ik heb geen eigen ervaring met deze camera's.

Gerard Roes

Door

Gerard Roes

op 23 March 2018

Hallo Joris Ik wil graag beginnen met fotograferen, zelf zit ik te denken om een canon 750 d aan te schaffen, is dit een goede keus.?

Joris-Dijkema
R.P.

Door

R.P.

op 31 March 2018

Goedemiddag, Een vraag van een instapper in de fotografie met wel serieuze ambities, en een aantal ‘eisen’ qua camera. Met de vraag u voor wat advies voor mogelijk aanschaf van een camera. Momenteel heb ik een Panasonic dmc-fz150, waar ik met plezier de nodige plaatjes schiet en sinds enige tijd gelukkig ook zonder hulp van de automatische stand. Echter heb ik het idee dat de camera (te verwachten uiteraard, maar toch) wat te kort schiet in bijvoorbeeld beeldkwaliteit, scherptediepte effecten en fotograferen bij hogere iso waarden. Ik fotografeer vooral landschappen, gebouwen(ruïnes, kastelen e.d.) en wat ik op zo’n locatie Ger plakke tegenkom en me interessant lijkt. Ik ben (een van de weinigen?) die liefst gebruik maakt van liveview. Een goed schermpje zou dus prettig zijn op de camera. Verder hecht ik ook wel waarde aan prettige stabilisatie om niet te snel bewogen foto’s te schieten. Daarnaast liefst een beetje leuke kwaliteit t.o.v. Mijn huidige Lumix. Budget helaas beperkt vandaar ondanks bovenstaande ‘eisen/wensen’ ook bewust ‘instap’ genoemd:). Ik vroeg me af welke camera(‘s) u zou adviseren, zodat ik een richtlijn heb waarvoor bijvoorbeeld te kunnen gaan sparen! Bij voorbaat hartelijk dank voor uw advies!

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 1 April 2018

Je opmerkingen over de Panasonic camera kan ik volgen. Qua beeldkwaliteit ga je vooruit met een spiegelreflexcamera, zeker bij hogere ISO. Kijk even naar mijn artikel Waarom ik vaak een Nikon of Canon adviseer zonder dat deze beter zijn. En kijk even naar mijn artikelen over Canon en Nikon camera's op het blog. Deze staan op dit moment bovenaan het blog. Er zijn meerdere opties, bijv Nikon D5300. Stabilisatie zit bij Canon of nikon in de lens, niet in de body.

D.R.

Door

D.R.

op 3 April 2018

Joris hartelijk dank voor uw reactie. Enige weken geleden, nog voordat ik informatieve websitebgevonden had, ben ik met ongeveer diezelfde vraag bij een lokaal fotowinkeltje geweest. Daar werd mij geadviseerd eens voor een canon 100D(gebruikt), 200D of 1300D te kijken. Waarvan ik de 1300D ook terug zie, bovenaan het desbetreffende artikel op uw website. Wat vindt u van die voorgestelde toestellen? Wel dacht ik op de merken dat, voor in de toekomst, objectieven voor Canon vaak wat goedkoper zijn dan voor Nikon. Wederom dank voor uw reactie.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 4 April 2018

D.R., je mag gewoon 'je' schrijven hoor :). Ik heb inderdaad een uitgebreid artikel gemaakt over Canon camera's voor beginners. De 100D is zeker als tweedehands nog goed te gebruiken, mits er niet te veel foto's meer zijn gemaakt. Belangrijker is wat jij kan als het gaat om kijken, je camera-instellingen kiezen en je lenzen. En inderdaad, Nikon is vaak wat duurder als het gaat om lenzen. Dus met een beperkt budget is Canon vaak wat beter.

D.R.

Door

D.R.

op 5 April 2018

Nogmaals dank voor uw, je;), reactie Joris. Ik denk dat ik uiteindelijk dan inderdaad voor een 100D of 1300D zal gaan. Dat lijkt me in elk geval een stap vooruit met mijn huidige camera en een leuk begin in wat verder mee te kunnen. En zelf flink aan de slag uiteraard want zoals je al zegt alleen door te doen leren we.

Chris schults

Door

Chris schults

op 7 May 2018

Voordeel van compact mis ik, dat die juist door de kleienre sensor een grotere svherptediepte heeft.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 7 May 2018

Dit kan je als voordeel zien en ook als nadeel. Ik zal hier naar kijken als ik dit artikel nog eens ga updaten.

Sandra van Dam

Door

Sandra van Dam

op 20 May 2018

Hallo Joris, Heb je ook tips Tav een een kwalitatief goede systeemcamera? Ben spiegelreflex gewend,maar wordt t e zwaar om mee te nemen, vandaar mijn vraag.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 21 May 2018

Hallo Sandra, Systeemcamera's zijn zeker ook goed. Ik heb momenteel een artikel gemaakt over de Sony A6000. (A5000 en A5100) Mogelijk komt er in de toekomst meer. Je bent wel sneller meer geld kwijt. Kies niet voor Canon of Nikon als je een systeemcamera wil, ze richten zich er niet op. Kies bijv. voor Sony, Fujifilm of Olympus en kijk naar de hoeveelheid beschikbare lenzen.

A.Rietdijk

Door

A.Rietdijk

op 27 May 2018

Hallo Joris, ik ben voornemens om een Canon M5 met EF-M 15-45 MM 1:3, 5-6,3 IS STM aan te schaffen. Deze camera komt goed uit de test van de consumentenbond. (999,--) Als "beginneling" heb ik nog wat twijfels, zeker aangaande deze lens. Ik wil hem o.a. gaan gebruiken voor het fotograferen van "biljarters". Het gebruik van flits is hier niet altijd toegestaan. Het creëren van mooie onscherpe achtergronden moet zeker mogelijk zijn. Ook snelheid is belangrijk. De afstand tussen fotograaf en biljarter varieert meestal van dichtbij tot wat verder weg. Zelf denk ik aan een lichtsterke lens met iets in- en uitzoomen, en hoe stiller hoe beter. Ik ga zeker ook buiten fotograferen, maar binnen blijft de "hoofdmoot". Indien mogelijk gebruik ik voor alles 1 lens. Wil je mij advies geven, je kan tenslotte het geld maar 1 keer uitgeven. Alvast bedankt, Arie.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 27 May 2018

Arie, vanmiddag had ik al even gekeken. Ik raad eigenlijk nooit een systeemcamera van Canon aan (wel spiegelreflex). Canon richt zich niet erg serieus op systeemcamera's. Het aantal lenzen is beperkt. Ook is bijv. een Sony A6000 op heel veel punten een stuk beter dan de Canon en nog goedkoper. Alleen ook bij een systeemcamera ben je snel meer geld kwijt. Wat jij wil is fotograferen bij weinig licht. Dat vraagt wat van je materiaal. De lens Canon EF-M 15-45 MM 1:3, 5-6,3 IS STM is niet geschikt genoeg voor binnen, ook bewegen je onderwerpen binnen nog wat. Je hebt een lichtsterke lens nodig van f/2.8, dat is goed voor binnen. Dat is vaak heel duur met een systeemcamera. Exacte prijzen daarvan zul je zelf even moeten bekijken als je per se een systeemcamera wil. Ik raad je aan: spiegelreflexcamera. Een stuk voordeliger om een instapmodel te nemen met een geschikte lens voor binnen (belangrijker dan camera nog). Nikon D3400 met een lichtsterke lens waar je wat mee kan zoomen, deze: Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM Nikon. Hier kan als je tot 50 mm zou inzoomen zo'n 5x meer licht door dan door de lens die jij noemt. Waarom Nikon ipv Canon? Nikon presteert wat beter bij weinig licht, binnen. Succes!

Louis

Door

Louis

op 30 June 2018

Fijn om te lezen dat u een supporter ben van Canon en Nikon spiegelreflexen. Zelf ook gehad. Maar voor mij te groot en te lomp. Na een poosje dan toch. Daarnaast ben ik altijd fan geweest van Panasonic Lumix camera's. Eerst de compacte klassieker LX3. Daarna de legendarische bridge fz1000, en nu een GX8 met een paar lenzen. Voornamelijk voor straatfotografie. Onopvallend en toch mooi. Met een voor mij handiger formaat dan de nieuwe GX9 die me te klein is. Maar de GX8 is een juweeltje. Samen met een 20 1. 7 mm lensje een prachtige set om de straat op te trekken, of een reportage te maken. Het enige wat ik nog zou kunnen verlangen is een Leica CL o.i.d. maar dan met een beter (lees: goedkoper) prijskaartje dan nu het geval is. Mijn advies is koop een camera met verwisselbare lenzen. Daar kun je opschroeven naargelang je behoefte of humeur. Of dit nu een spiegelreflex is of een systeemcamera. Zo'n fixed (vaste) lens wordt je beu. Ooit had ik een Fuji x100s. Mooi en goed toestel, maar door die vaste lens veel te beperkend. Op vakantie of aan zee kon ik er niks mee. Nu draai ik gewoon een 12-60 mm op de GX8 en maak fijn herinneringen en momenten die ik vastgelegd wens te zien. Daarnaast heb ik een 42,5 1.7 portretlensje dat ik zo nu en dan graag gebruik. Niettegenstaande dat de 20 1.7 vrijwel altijd op mijn camera staat. Afwisseling is goed, tenzij je meer dan een camera hebt, maar dat bevalt me helemaal niet. Veel plezier....

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 6 July 2018

Hallo Louis, je klinkt enthousiast. Bedankt voor je bijdrage. Hartelijke groet, Joris

Kat

Door

Kat

op 12 July 2018

Dag Joris, Wij stappen heel vaak in de natuur, ettelijke uren aan een stuk. Dan is het aangeraden om een zo licht mogelijke camera te hebben. Ook heb je niet altijd veel tijd om te fotograferen en van lens te veranderen omdat de anderen op jou zitten te wachten. Bloempjes, vlinders, andere dieren, het landschap ... dit is allemaal heel interessant. Anderzijds fotografeer ik ook graag de kleinkinderen, liefst als ze niet poseren en ook soms binnen (dus met een enigszins lichtsterke lens). Ik had gedacht aan een systeemcamera alpha 6000 met een telelens (18-200) van Sony of Tamron. Zit ik daarmee goed ?

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 12 July 2018

Kat, een allround lens is dan handig. De Sony A6000 is een mooie camera, zie ook mijn artikel erover. Advies is zelf ook even goed vooraf te kijken welke lenzen beschikbaar zijn voor welke prijs. Je bent wel snel duurder uit. Een allroud lens die ook nog eens lichtsterk is vaak niet goed mogelijk. voor binnen de kinderen raad ik De Creatieve Lens aan, zie mijn E-book hierover. voor Sony e-mount ben je dan wel duurder uit.

Kat

Door

Kat

op 12 July 2018

Bedankt Joris, echter nog 2 vraagjes. Onmogelijk om je e-book te downloaden. En wat betreft de telelens, welke raad je mij aan ?

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 12 July 2018

Kat, ik heb gemaild. Kan je even precies aangeven wat je hebt gedaan om het te downloaden, waar gaat het mis, wat gebeurt er? Dan kan ik er mogelijk wat mee. Lens: Sony SEL 18-200mm f/3.5-6.3 OSS LE bijvoorbeeld.

Josien van oers

Door

Josien van oers

op 27 August 2018

Hoi Joris, heb net een beginnerscursus afgerond en ben verkocht. Heb echt een nieuwe hobby gevonden! Nu het probleem, heb de cursus mogen volgen met de camera van een vriendin. Een Nikon D3000. Vond dit een fijne camera. Nu op zoek naar 1 voor mezelf en ben aan het kijken naar de Nikon D5600, maar heb me in de winkel laten informeren over een systeemcamera en daar vertelde ze me dat de spiegelreflex een beetje “uit” begint te raken en de systeemcamera veel meer ontwikkeld. Is dit naar jou mening ook zo?? Gr. Josien

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 27 August 2018

Hi Josien, Leuk, het is ook prachtig. Wat de verkoper je zegt hoor ik vaker van cursisten. Bekijk even mijn artikel Waarom ik vaak een Canon of Nikon spiegelreflex adviseer zonder dat de camera beter is. Ieder moet zijn eigen afweging maken over de dingen die in het artikel noem. En bekijk anders ook welke beginnerscamera voor Nikon? Spiegelreflex is nog steeds verreweg het meest gebruikt. De systeemcamera komt er wel meer maar in het algemeen vind ik dat er genoeg reden is om voor spiegelreflexcamera te kiezen maar dit hoeft niet voor iedereen te gelden. Heb je de gratis E-books al gezien? Ik geef ook veel tips en inspiratie gratis.

August

Door

August

op 3 September 2018

Uiteindelijk gekozen voor de Sigma 18-200 1:3.5-6.3 DC om niet zo vaak van objectief hoeven te wisselen samen met de Nikon D5300. Keuze is gemaakt o.b.v. gewicht, prijs en kwaliteit verhouding. Wat vind jij ervan.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 6 September 2018

Begrijpelijke keuze

Saliha Schaap

Door

Saliha Schaap

op 1 January 2019

Beste Joris, Ik wil graag een spiegelreflex camera aanschaffen, maar heb geen flauw idee welke. Ik heb fotografie altijd leuk gevonden maar nog nooit wat mee gedaan. Dus ik ben een beginner en moet nog veel leren. Ik zou graag mensen en natuur willen fotograferen. De camera moet ook wel bestand zijn tegen regen, want ik het geweldig om te fotograferen als het onweert. Over budget heb ik eigenlijk nog niet over nagedacht, ik wil gewoon een goede camera. Ik verneem graag van je. Groeten, Saliha Schaap

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 1 January 2019

Hi Saliha, Leuk dat je aan de slag wil met een camera. Camera's die weerbestenidg zijn, zijn wel snel wat duurder. Sowieso raad ik een regenhoes aan, ook als de camera beter tegen nattigheid kan. Je kan in jouw geval denken aan een Canon EOS 80D. Qua lens voor natuur een zoomlens tot bijv. minimaal 200 mm. Bekijken ook mijn artikel welke betaalbare zoomlens voor Canon. Als je daarover nog een vraag hebt, dan kan je die weer stellen op het blog. Als je wil leren omgaan met je camera, dan kan je op de hoogte blijven wanneer ik binnenkort weer mijn cursus met begeleiding start.

Angelique

Door

Angelique

op 18 January 2019

HI Joris, Ik ben me al langere tijd aan het oriënteren op een nieuwe camera. Waar ik in het verleden met een spiegelreflexcamera, de Canon 450D heb gefotografeerd, wordt me nu de compact/bridgecamera de Sony DSC-RX10 mark III aangeraden. Na jaren van spiegelreflexfotografie moet ik hier wel aan wennen. Als 'voordeel' van deze camera wordt aangegeven dat íe kwalitatief veel biedt (veel zoom, snel, goed sensor, veel zoombereik) en makkelijk is mee te nemen. Hoe sta jij hierin? Ik wil dat de camera me aan de ene kant gemak biedt (makkelijk mee te nemen, niet te veel wisselen van lenzen), maar wel de kwaliteit en de creatieve uitdaging biedt dat fotografie zo leuk maakt. Hoe sta jij hierin? Kun jij hier iets over zeggen? gr. Angelique

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 20 January 2019

Hallo Angelique, De Canon 450D heb ik ooit zelf nog gehad. Eigen ervaring met de Sony DSC-RX10 mark III heb ik niet. De camera wordt sterk uit tests, alleen het is nu ook weer niet een lichte camera te noemen (1050gram).Wel krijg je veel zoom en hoef je niet van lens te wisselen. Het hangt er ook va naf waarvoor je deze wil gebruiken. Wil je bijvoorbeeld ma crofotografie, dan raad ik wel losse lenzen aan. Wil je vooral op reis allround zijn, dan kan je deze nemen als alternatief. Zelf vind ik het een voordeel om lenzen te kunnen wisselen.

Diana

Door

Diana

op 22 January 2019

Hoi Joris, Op het moment heb ik een Sony alpha5000 met 2 lenzen, namelijk de 18-55mm en de 50-210mm. Ik heb altijd met veel plezier gefotografeerd met deze camera, maar ik merk dat ik toe ben aan iets meer dan dit instapmodel. Er komen dit jaar 2 mooie reizen aan (New York en Zuid Afrika) en met name voor die laatste was ik op zoek naar een nieuwe lens met een beter bereik. Ik ben uitgekomen op de Canon spiegelreflexcamera 70/80D, met een 18-55 mm lens en daarbij de Canon Ef 70-300 mm. Zojuist heb ik enig advies gevraagd in een fotografie winkel en deze meneer adviseerde mij van alles. Zo gaf hij aan dat ik voor een safari bijv. beter een 100-400mm lens aan kon schaffen. Nu vind ik die van Canon erg prijzig, maar hij kwam ook met de sigma 100-400 mm (welke volgens hem ook zou passen op mijn Sony, maar in de beschrijving staat dat hij past op canons om de verwarring maar compleet te maken). De 80D met 18-55 en sigma 100-400 vind ik op zich een goede optie, maar hij gaf ook aan dat systeemcameras eigenlijk heel erg in opmars zijn en dat ik wellicht beter over een nieuwe systeem camera kon nadenken, zoals de fujifilm x-t20. Op het moment heb ik geen idee meer wat ik het best kan doen. Ik heb enkele jaren geleden bewust voor de compactheid van een systeem camera gekozen en vind het geen probleem dat nu weer te doen, maar het lijkt alsof de 80D ook een goede keuze is. Ik hoor heel graag jouw advies hierin!

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 24 January 2019

Diana, dank voor je uitleg. Nadeel van de Sony A5000 is ontbreken van de zoeker. Voor Zuid-Afrika (dieren) is 300 of 400 mm aan te raden. Minimaal 300 mm. Verkopers wijzen vaak naar systeemcamera's en bijv. Fujifilm. Bekijk mijn artikel Beste systeemcamera ook even. Altijd kijken naar wat een lange lens kost voor een systeemcamera, voor Fuji zijn de prijzen het allerduurst. Zie mijn artikel voor meer info. Mooie camera's, maar mensen kopen vaak geen lange lens (te duur; stratie bij Fuji is camera betaalbaar houden en lenzen duur; ze verdienen er meer aan). Canon 70/80D is weathersealed, weet niet of dat belangrijk voor je is. Je kan verder ook met een mindere camera's werken, de lens is het belangrijkst en wat jij zelf kan. Als jij niet zelf je instellingen kan kiezen gaat een 70D/80D jou geen betere foto's opleveren (ik ken je niveau niet). Dan kan je ook gaan voor 200D/2e hands 750D of een 800D eventueel. Wil je 300 mm, dan kan je gaan voor Sigma 18-300 mm (is allround, geen gewissel op safari; lastig ivm stof). Een 100-400 mm is inderdaad een mooie safari lens, ik raad je deze aan. Tamron 100-400. Zie mijn artikel welke lens voor dieren en safari voor Canon Wil je lichter reizen, dan kan je voor Olympus systeemcamera gaan met een 300 mm lens. Zie mijn artikel Beste systeemcamera. Heb je de gratis E-book en tips al aangevraagd?

Noud

Door

Noud

op 14 February 2019

Beste Joris, Ik weet dat het vloeken in de fotografenkerk is, maar kun je ook wat advies geven over de betere compact camera's die er op dit moment zijn? Ik gebruik ze vooral voor familie- en vakantiefoto's en vind een spiegelreflexcamera wat aan de grote kant. Ik heb zelf de afgelopen tijd 2 canons Ixus gehad. Die voldeden in pricipe goed. Een flinke optische zoom vind ik wel prettig. Alvast bedankt voor je advies :)

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 19 February 2019

Hallo Noud, Dit was even aan mijn aandacht ontsnapt, ineens dacht ik aan jouw vraag (in mijn vrije tijd ;-). Er moet nog een artikel komen over de beste compactcamera's. Ik moet me er nog wel iets meer in verdiepen. Je kan bijv. denken aan Nikon Coolpix 900/1000/2000 (die laatste is wel heel extreem). Sony heeft ook dergelijke camera's, de 400-serie meen ik. Voordeel is de enorme zoom en toch relatief lichtgewicht. Bij weinig licht zijn prestaties wel minder door de kleine sensor (meer ruis).

Lisa

Door

Lisa

op 28 February 2019

Beste Joris, Ik wilde je alleen even bedanken voor de vele leerzame en leuke blogs! Een jaar geleden zocht ik een camera met verwisselbare objectieven. Ik twijfelde tussen een canon/nikon spiegelreflex en een fuji systeemcamera (analoge bediening, over het algemeen lichter gewicht, mooie filmachtige kleuren en lovende reviews). Ik was bijna voor de fuji gegaan, maar gelukkig heb ik een paar van jouw blogs gelezen waarin je veel hebt benadrukt om in objectieven te investeren. Uiteindelijk koos ik voor de canon spiegelreflex vanwege de goedkopere (gestabiliseerde) objectieven, zelfs tov nikon. Bovendien was er toevallig een actie van canon, waardoor ik de 50mm f1.8 'gratis' erbij kon krijgen. Ik heb in het afgelopen jaar veel geoefend en heb van mijn beperkingen en (beginners)fouten geleerd. Nu kan ik iets beter inschatten wat voor beelden ik wil maken en welke brandpuntsafstanden + lichtsterktes hiervoor nodig zijn. En wat ben ik blij als ik zoveel verschillende (betaalbare) nieuwe/tweedehandse objectieven zie! Ik hoop binnenkort een van jouw leuke cursussen te kunnen volgen, maar voor nu gaat dat helaas niet vanwege de tijd en afstand (ben nog maar een student). Groetjes, Lisa

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 1 March 2019

Lisa, erg leuk dat jij de moeite neemt om uitgebreid te reageren. Super dat je blij bent met je keuze. Er komt binnenkort ook een betaalbare online cursus aan trouwens! Ik houd je op de hoogte. Hartelijke groet en succes met de studie, Joris

Piet Korendijk

Door

Piet Korendijk

op 14 March 2019

Joris, Ik heb me de laatste tijd wat verdiept in de aanschaf van een camera. Wat opvalt is dat je niet zoveel verschillende adviezen krijgt als je adviseurs spreekt. Niet erg eensluidend dus. Mijn laatste ervaring is bij een adviseur die enthousiast de Nikon P1000 aanraadde. Budget is geen probleem. Voordeel is een groot zoombereik zonder lenzen te hoeven wisselen. Heb je hier ervaring mee?, een mening over? (Ik heb me recent aangemeld voor de cursus in Culemborg (vanaf 16-5) en kon een camera lenen om tot een juiste keuze te komen. Dat is nu waarschijnlijk dus niet meer nodig).

Piet korendijk

Door

Piet korendijk

op 14 March 2019

Het woordje niet moet natuurlijk net zijn....

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 15 March 2019

Hallo Piet, Iedereen heeft een andere mening, dat maakt het ook lastig. Ik ben over het algemeen een voorstander van een spiegelreflexcamera of systeemcamera. De sensor is groter dan bij de bridgecamera, prestaties zijn daardoor beter bij weinig licht, er kan meer worden gespeeld met onscherpte in de achtergronden. En niet elke lens is altijd even geschikt voor elke situatie. Begrijp wel het voordeel van 'all in one' en geen lenzen hoeven wisselen maar hiervoor worden concessies gedaan. Ook het fotograferen van bewegende onderwerpen vind ik fijner werken met een spiegelreflexcamera of systeemcamera. Dit is wat ik terug zie bij cursisten. Alleen sommige mensen willen per se een camera waarbij geen lenzen moeten worden gewisseld en dan kan je wel denken aan zo'n camera als je veel bereik wil. Als je weinig gewicht en omvang wil, dan is een systeemcamera ook een optie. Je kan dan denken aan een Olympys systeemcamera. Die lenzen hebben door een cropfactor van 2 ook veel bereik. een 150 mm lens wordt dan 300 mm. En zou je een 300 mm kopen, dan wordt dat een 600 mm. Zie ook mijn artikel beste systeemcamera Wel biedt de Nikon P1000 die jij noemt een enorm zoombereik.

Jeanne

Door

Jeanne

op 5 April 2019

Beste Joris Graag zou ik advies willen. Vorig jaar kocht ik de nikon coolpix b 700. Ik was er best blij mee, totdat ik een online fotocursus heb gevolgd! En toen kwam ik achter de beperkingen met diafragma en sluitertijd. Wat zou nu een betere vervanger zijn dan de coolpix? Bij een fotowinkel raden ze een Olympus systeemcamera aan. Maar ik wil nu wel dat er een duidelijke verbetering is dan mijn huidige camera. Ik maak graag landschapsfoto's, straks weer in de bergen!, foto's van oude stadjes, en macrofotografie is ook een passie! En kies ik dan voor een full frame of juist niet? Ik vindh et best lastig en hoop dat je me kan helpen!

Sanne

Door

Sanne

op 15 May 2019

Beste Joris, Leuk artikel! Ik heb een vraag, fotografeer nu ruim 1.5jr en merk dat ik mijn huidige camera een beetje ontgroeid ben. Ik heb nu de Canon EOS1300D (heb de volgende lenzen: 18-55mm, en een 50mm). Ik zou graag over willen stappen naar een systeemcamera. Ik zit nu vnl naar Canon te kijken, omdat ik dit systeem gewend ben en mijn lenzen met een adapter kan blijven gebruiken. Ik ben serieus met fotografie bezig, dus wil een echte goede camera. Ik doe vnl portretfotografie, landschap, sport en wil me misschien nog gaan toeleggen op interieur/ vastgoed. Hopelijk heb je tips voor me.

Jessica

Door

Jessica

op 29 May 2019

Hoi Joris, Bedankt voor alle tips die je regelmatig stuurt! Ik wil mij heel graag verdiepen in newborn-, familie- en trouwfotografie en zoek nog een goede camera om dit te doen. Mijn budget is rond de €1000 en denk aan een Canon EOS 80D, maar vind het lastig om echt de knoop door te hakken. Ook krijg ik weer van andere te horen of ik niet moet denken aan een systeem camera. En met welk objectief kan ik het beste beginnen? Heb jij misschien advies hierin? Of weet je een camera die beter is in deze prijsklasse? Alvast bedankt voor de moeite!

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 31 May 2019

De Canon EOS 80D is zeker mooi voor dat geld. Erg hoge prijs/kwaliteitverhouding. Belangrijkste is wat jij zelf kan, daarna je lenzen, daarna de body. Systeemcamera's zijn ook prima maar realiseer je dat je snel meer geld kw ijt bent aan lenzen. Verdiep je heel goed in prijzen van lenzen voor je een systeemcamera koopt. Ik zie mensen met een Fuji systeemcamera en dan komen ze erachter dat lenzen peperduur zijn en die kopen ze dan niet. Gevolg: minder opties. En jij hebt goede lenzen nodig voor newborn en trouwfotografie, er is binnen vaak weinig licht (bij ceremonie etc). je hebt dan f/2.8 nodig. Dat is veel voordeliger te krijgen voor een spiegelreflexcamera. Bijvoorbeeld Sigma 17-50 mm F/2.8 is mooi voor binnen (versie voor Canon uiteraard). Begin daarmee zou ik zeggen. Voor zo'n prijs heb je bij een systeemcamera niet zo'n lichtsterke lens. Ook 2e hands is er weinig te krijgen voor systeemcamera (qua lenzen). Je hoeft ook geen enorme stukken te lopen bij de fotografie die jij wil doen, dus dan maakt iets meer gewicht ook minder uit. Bekijk mijn artikel over trouwfotografie zeker, heel uitgebreid!

Norman

Door

Norman

op 20 July 2019

Hi Joris, zojuist heb ik jouw site ontdekt met super handige informatie. toch heb ik nog een vraag:-) mijn oude Canon 350D body is ermee opgehouden. ik ben me nu aan het oriënteren op een nieuwe spiegelreflex camera. ik zit te denken aan een canon (77D) zodat ik mijn oude lenzen dan kan blijven gebruiken. Je geeft aan dat goede lenzen eigenlijk belangrijker zijn dan een (dure) body. ik vraag me daarom af of de oude canon lenzen zorgen voor goede kwaliteit foto's met een nieuwe canon body. mijn oude lenzen zijn: EFS 18-55mm (standaard lens bij eos 350D) en Canon zoom lens EF 75-300mm 1:4-5.6 III. BVD voor je reactie!

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 20 July 2019

Hi Norman, Dank je wel. Inderdaad is de kwaliteit van de lenzen bepalender dan de body. De Canon zoom lens EF 75-300mm 1:4-5.6 III is een voordelige lens, ik zeg niet dat de lens slecht is maar het is ook geen geweldige lens (beeldkwaliteit). Dus je krijgt er ook geen super goed resultaat uit met een Canon EOs 77D, hoewel die body wel een verbetering is t.o.v. de 350D. Zie ook mijn artikel over betaalbare zoomlenzen voor Canon. Of telelenzen voor Canon voor dierenfotografie en safari.

Ben Koops

Door

Ben Koops

op 24 July 2019

Dag Joris. Ik zit al een hele tijd te twijfelen of ik een systeem camera of een spiegel reflexcamera moet kopen. Ik heb nu een Nikon Coolpix P100. van 9 jaar oud, Wat ik zeker terug wil hebben is het kantelbare scherm, een (gedeelte) van het zoombereik, meerdere accu's, van deze camera. Wat ik mis is handmatig scherpstellen en de scherpte diepte, misschien toch een andere lens? Ook het direct terugkijken van de opname vind ik een "must have". Extra lenzen, Raw opnames is "Nice to have". In de toekomst misschien ook wat Macro fotografie. De afmeting mag hetzelfde formaat zijn. Daar ben ik met de P100 wel aan gewend. Wat kun je mij als tip geven dan wel aanraden om eens naar te kijken, Alvast bedankt, Groeten Ben.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 25 July 2019

Hi Ben, Met een DSLR of systeemcamera heb je een groter sensor en daarmee kan je ook wat makkelijker spelen met scherptediepte, dit hangt een beetje van de grootte van de sensor af. Het kan minder met de compactcamera inderdaad. Je kan denken aan een Canon EOS M50 systeemcamera en die in combinatie met de adapter van Canon gaan gebruiken. Zo kan je ook lenzen van Canon voor DSLR gebruiken en daarvan zijn er veel, ook 2e hands en ook macrolenzen. De body is relatief klein. Schermpje is kantelbaar. Omdat het een systeemcamera is, zie je direct hoe je foto gaat worden. What you see is what you get.

Jonas Coussement

Door

Jonas Coussement

op 31 July 2019

Ik had graag nog wat persoonlijk advies gehad rond het precieze toestel dat jij mij zou aanraden. Ik hou van fotografie en vooral van landschappen, rustieke stadsbeelden en natuur. Ik zelf woon in Gent en hou van de omgeving en breng dit graag in beeld. Verder vertrek ik in oktober naar Patagonie waar het uiteraard jammer zou zijn mocht ik hier enkel foto’s kunnen nemen met mijn smartphone. Welk toestel raadt je aan voor deze trip? Hier gaat het uiteraard voornamelijk om mooie, grote landschappen te fotograferen. Liefst ook vrij betaalbaar gezien ik geen ervaring heb maar hier wil ik uiteraard aan werken. Geef je een seintje? Alvast bedankt! Jonas Coussement

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 2 August 2019

Hi Jonas, Voor je trip naar Patagonië denk ik dat het om behoorlijke wandelafstanden gaat, dus het is goed te bekijken wat je meeneemt en hoe zwaar je het vindt. Je hebt geen echt lange telelens nodig als ik je zo lees (ik lees meer landschap, stad dan bijv. wildlife). Je kan denken aan een systeemcamera ivm omvang en gewicht. Zie ook mijn artikel beste systeemcamera. Je kan denken aan Olympus met 14-150 mm lens. Door de cropfactor is dit eigenlijk 28-300 mm. Het is niet heel veel groothoek als je dat meer wil. Alleen een nog meer groothoeklens is dan snel duurder dan bij spiegelreflex. Je kan ook Canon EOS M50 nemen + adapter voor 100 euro en dan kan je lenzen van Canon DSLR gebruiken. Bijv. een Canon 10-18 mm groothoeklens erbij. En dan nog een EOS-M 18-150 mm bijvoorbeeld. Sony A6000 is ook een optie. Alleen ook dan geldt: een 10-18 mm groothoeklens is dan veel duurder dan bij Canon DSLR. 670 euro zie ik nu. Als je wil werken aan beter leren fotograferen, dan kan je op de hoogte blijven van mijn persoonlijke Academy.

Karin Slegers

Door

Karin Slegers

op 5 August 2019

Dag Joris, N.a.v. Je reactie op mijn berichtje op de pagina ‘even voorstellen’ stel ik hier nog even een aantal vragen (je vroeg me om even te vermelden dat ik de online fotografiecursus ga volgen (ik heb me net eergisteren aangemeld)). Ik was aan het twijfelen of ik met mijn oude Minolta Dynax 7D (met analoge objectieven 35-70 en 70-210) aan de cursus ga beginnen of toch investeer in een nieuwe camera. Als je nog even verder met me zou willen meedenken, heel graag! Ik twijfel dus vooral over m’n huidige camera vanwege de lage resolutie (6MP) en ook vanwege de wat onhandige combinatie van objectieven (die vooral in de lagere brandpuntsfstandregionen te wensen overlaten, zeker omdat ik heb begrepen dat je met analoge objectieven op een digitale camera deze afstanden ook nog moet vermenigvuldigen met een factor 1.5 o.i.d. - klopt dat?). Ik ben daardoor bang dat ik al snel een extra objectief zou willen aanschaffen, en dat lijkt me dan weer niet zo’n handige investering voor deze camera. Ik heb al uitgebreid naar je artikelen met advies gekeken - fijn zeg !! - en vooralsnog gaat mijn voorkeur uit naar een spiegelreflexcamera van Nikon. Een spiegelreflexcamera (en geen systeemcamera) omdat ik met de aanschaf van m’n Minolta eigenlijk de fout heb gemaakt om te snel na de introductie van digitale spiegelreflexcamera’s er één aan te schaffen (toen die nog behoorlijk duur waren, waardoor ik me heb laten leiden door de analoge objectieven die ik al had), en ik heb het gevoel dat ik met een systeemcamera ook nog beter even kan wachten. En een Nikon omdat ik me altijd behoorlijk erger aan slechte foto’s in slechte lichtomstandigheden. Ik dacht in eerste instantie aan een Nikon D3500 of een D5300. De prijzen van deze twee camera’s liggen niet idioot ver uit elkaar, en dan lijken een uitklapbaar scherm en wifi/GPS mij toch leuke extra’s. Ik zie de D5300 voor €499 met een 18-55 objectief (ter vergelijking: de D3500 met eenzelfde type objectief is €419). Ik kan ook kiezen voor een 18-140 objectief (wel meteen een stuk duurder: €679), maar dan is het misschien interessanter om later een apart (extra) objectief met een nog groter zoombereik aan te schaffen en met de 18-55 te beginnen? Of is zo’n uitgebreider bereik toch wel interessant? Kortom, ik hoor graag wat jij me zou adviseren (m.b.t. zowel de keuze voor een nieuwe camera als de specifieke opties die ik op het oog heb). Dank je wel alvast!

Karin Slegers

Door

Karin Slegers

op 5 August 2019

O ja, ik wil dus vooral dagelijkse straat- en natuurbeelden vastleggen, en dat wat origineler leren doen (en daarvoor beter leren kijken) dan ik dat nu doe...

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 7 August 2019

Leuk, er is ook iemand in de Academy die houdt van straatfotografie (Kim heet zij).

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 7 August 2019

Hallo Karin, bedankt voor je uitgebreide toelichting. Inderdaad geldt voor de Minolta Dynax 7D een cropfactor van ongeveer 1,5 (ik heb er wel eens op een cursus gehad trouwens, of een 5D). Dus jouw 35-70 mm lens daardoor niet erg weids. Dat klopt. Ik zou ook niet investeren in een weidsere lens voor die camera. Nikon is over het algemeen wat beter bij weinig licht (op hoge ISO) dan Canon. De nikon D5300 is steeds slechter leverbaar, dit omdat er nu de Nikon D5600 is. Ik ben over het algemeen een voorstander van in jezelf investeren (doe je al) en in lenzen en daarna pas verder in een camera. D3500 is dus ook goed te gebruiken. Als je de D5300 nog voor een mooie prijs kan krijgen, dan kan je dat wel doen ipv de D3500. Zie in mijn artikel over Nikon spiegelreflexcamera's voor beginners zie je ook de verschillen. Een 18-55 is kwaliteit niet slecht voor die prijs maar qua zoombereik is het wel wat beperkt. Je kan ook nog starten met een 18-105 mm lens om toch iets zoombereik te hebben (als je niet te veel geld wil uitgeven). En later voor nog meer zoombereik gaan als je merkt dat je het mist. In vergelijking met systeemcamera's zijn prijzen voor lenzen een stuk voordeliger en heb je meer keuze. Voor dieren heb je vak meer zoombereik nodig. Voor landschap is 18-105 mm ook al mooi om te starten. Voor veel stadsfotografie ook. Bekijk eventueel mijn artikel welke betaalbare telelens voor Nikon

Karin

Door

Karin

op 10 August 2019

Dag Joris, Bedankt voor je uitgebreide advies nog! Ik heb ondertussen een camera aangeschaft! Ik was bij onze lokale fotowinkel (in Maastricht is gelukkig nog een goede fotovakhandel) en die had een mooie aanbieding van een tweedehands D5600 (met net iets meer dan 10.000 clicks) met een 18-105 mm kitlens (AF-S Nikkor 18-105mm 3.5-5.6G ED VR). Ik overweeg zeker om in de toekomst een andere lens aan te schaffen voor een groter zoombereik, maar ik wil eerst wat ervaring op doen om te ontdekken waar ik precies behoefte aan heb.. Ik heb wel meteen ook een 50mm.f/1.8 lens aangeschaft (ook een tweedehands Nikon-lens). Alles bij elkaar was ik hiermee een heel stuk minder kwijt dan voor een nieuwe D3500 met alleen een 18-55-lens, dus ik ben heel tevreden over deze aanschaf (en de winkel geeft 12 maanden garantie op tweedehands materiaal, dus ik durfde het ook wel aan!). Volgens mij kan ik zo aan je cursus beginnen hoor! :-)

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 13 August 2019

Hi Karin, dat klinkt als een heel mooie deal. Leuk! Zeker kan je altijd nog bijkopen, ermee leren omgaan is het belangrijkste. En anders kijken. Hartelijke groet, Joris

John

Door

John

op 15 August 2019

Hallo Frank, heb jarenlang camera's met spiegels gebruikt. Totdat ik de kleine Sony A (Nex body) camera's ontdekte. Eindelijk een kwaliteits camera in zakformaat. Wat mij steeds meer ging opvallen was dat met deze camera's moeilijker was om scherpe foto's te maken. Met mijn Nikons maakte ik bij 1/30 en zelfs regelmatig bij 1/20 scherpe foto's. Met deze Sony's zijn ze te vaak bij 1/60 nog onscherp, hoe stil ik de camera ook probeerde te houden Volgende conclusie kwam bij mij naar boven: Met een zoeker camera heb je een extra stabiliteitspunt, nl je hoofd. Lees je blog regelmatig en steek nog steeds wat op.

Joris-Dijkema

Door

Joris-Dijkema

op 16 August 2019

Hi John, Dank je voor je reactie. Dat waardeer ik. Ik heet Joris trouwens, geen Frank ;-). Je bedoelt de Sony E systeemcamera's i.p.v. A. Ze zijn zeker wat kleiner. Toevallig ga ik zelf over naar een Sony A7R IV. Ik raad altijd een camera aan met zoeker, je kijkt beter, met fel licht is het fijner. En ik kan wel indenken dat je wat stabieler bent met je camera tegen je hoodd dan iets verder weg van je als je alleen het LCD-scherm bekijkt. Het komt nog weinig voor dat de systeemcamera's geen zoeker hebben. Dit gold wel voor de Sony A5000 en A5100. Vanaf de A6000 hebben ze de zoeker.

Reactie plaatsen

Cookies