Hoe bereid je een wandeling voor fotografie voor?

Hoe bereid je een wandeling voor fotografie voor?

Fotograferen van mooie landschappen is alleen mogelijk door erop uit te gaan. Door de elementen op te zoeken beleef je niet alleen nieuwe avonturen, maar maak je ook de mooiste foto’s. Hoewel dit een ontzettend leuk idee is, schrikken mensen vaak wanneer ze aan de voorbereidingen denken. Ook professionele fotografen staan hier enige tijd bij stil. Het zal je maar overkomen dat je eindelijk klaar staat en dan bedenk je ineens dat je iets belangrijks vergeten bent. Daarom hier een kleine “guide” die je op weg helpt om niks te vergeten!

Fijn om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels.

Ontvang ook gratis persoonlijk aankoopadvies op maat. 2250+ reacties op het blog 🙂

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Fotograferen wandeling bergen

Foto: Kijk & Zie Fotoschool

Plannen

Soms lijkt het alsof het hele leven om plannen gaat, zelfs je uitstapjes. Ook bij een wandeltocht in de bergen is plannen een essentiële stap van je voorbereiding, want je vindt niet zo snel een camera winkel aan de top van de Alpen. Hierbij bepaal je wat je gaat fotograferen, en dus ook deels wat je meeneemt.

Camera Gear

Naast je camera zijn er natuurlijk altijd accessoires die handig zijn om mee te nemen.

Zonnekap

Gebruik je zonnekap! Naast dat dit vervelende lensflare weghoudt heeft dit ook een andere functie. De zonnekap beschermt je camera ook tegen stoten en dat is wel zo handig als je gaat hiken.

Filters

Uiteraard heb ik het hier niet over de snapchat filters op je telefoon, al heeft het er wel iets van weg. Filters zijn licht en je kunt ze vaak snel verwisselen. Achteraf op photoshop corrigeren kan niet altijd de beste resultaten opleveren. Denk hierbij aan een polarisatiefilter die irritante reflecties vermindert of een grijsverloopfilter die helpt overbelichting tegen te gaan. Net zoals de zonnekap heeft een filter niet alleen een functie voor je shot, maar beschermt het ook tegen mogelijke ongelukjes. Een filter die stuk is doet minder pijn dan een lens die stuk is.

Tripod

Een Tripod statief is vaak ontzettend onhandig, en tijdens een tocht wil je niets anders dan hem achterlaten. Toch ben je heel blij wanneer je hem bij je hebt als je een langere sluitertijd wilt toepassen. Door een stevige en lichte tripod te gebruiken zul je minder snel de neiging hebben om deze weg te smijten tijdens je tocht.

Monopod/wandelstok

Het lijkt raar om naast je tripod ook een monopod mee te nemen, maar het is niet een heel gek idee. Tegenwoordig zijn er ook monopods die ook als wandelstokken gebruikt kunnen worden. Andersom zijn er ook stevige wandelstokken met schroefkoppen, waar je alleen een balhoofd aan hoeft te bevestigen. Een wandelstok kan veel stabiliteit bieden tijdens een tocht door ongelijke paden.

Batterijen & accu’s

No juice is no fun. Vooral bij koudere temperaturen kan je accu snel leeg raken. Het is dus altijd goed om voldoende extra accu’s voor je camera mee te nemen. Daarbij is je camera niet de enige die kan genieten van een beetje stroom, dus neem ook een powerbank voor je telefoon mee.

Geheugenkaarten

Stel je voor je hebt net een lange tocht achter de rug en je staat helemaal klaar om te fotograferen. Op dat moment zie je ineens dat je geen ruimte meer hebt op je SD’tje. Om dit te voorkomen is het wijs om altijd extra geheugen bij je te hebben, het weegt toch niks.

Optioneel: Afstandsbediening

Voor langere sluitertijden wil je natuurlijk zo min mogelijk je camera aanraken. Hierbij kan een afstandsbediening goed uitpakken. Dit is optioneel gemarkeerd, omdat je ook de zelfontspanner kunt gebruiken als alternatief. Het is maar wat je prettiger vindt.

Fotografie wandeling hike meenemen

Foto: Kijk & Zie Fotoschool

Objectieven

Met objectieven is het handig om zo min mogelijk mee te nemen. Primes lenzen zijn leuk voor straatfotografie, maar niet heel handig voor lange tochten. Gebruik dus veelzijdige lenzen, typisch zijn zoomlenzen hierbij je beste vriend.

Groothoeklens

Uiteraard wil je een paar mooie landschapsfoto’s maken, dus is een groothoeklens essentieel. Normaliter zijn objectieven die variëren tussen 10 mm en 24mm voldoende. Bekijk ook het artikel beste groothoeklens voor Canon >>

Telelens

Bij het plannen is het goed om je af te vragen wat je gaat fotograferen. Als je van plan bent om uitgebreid wildlife te fotograferen kun je het beste een telelens meenemen. Ga hierbij voor een lens die een groot verschil heeft in brandpuntsafstanden. Zo kun je het ook voor meer dan alleen wildlife fotografie gebruiken. 

Kleding

Als je het over kleding hebt, dan is het allerbelangrijkste om het weerbericht te bekijken voordat je begint met inpakken. Het is niet handig als je met een korte broek tijdens de Noorse winter aankomt.

Lagen

Wat hebben uien en hikers gemeen? Lagen! Je kunt altijd wat uit doen als je het te warm hebt en altijd wat extra’s aantrekken als je het koud hebt. Daarbij sta je niet meteen naakt als je een van je vele lagen uittrekt. Kleed je bij koud weer aan als een schaap en gebruik dus wol of ander materiaal dat ademt. Bij warm weer wil je net als een Geox schoen goed kunnen ademen, dan is nylon meer gepast.

Stevige schoenen

Uiteraard kun je een hele tocht maken op sneakers, maar dat gaat vaak ten koste van je enkels (en je sneakers). Door goede wandelschoenen te kopen met veel enkelsteun kun je een vervelende enkelblessure voorkomen.

Extra sokken & een sjaal

Zowel bij warm of koud weer zijn extra sokken en een sjaal goed om mee te nemen. Natte sokken zijn erg vervelend en veroorzaken blaren. Een natte sjaal is daarentegen je beste vriend als je het warm hebt, die biedt namelijk verkoeling. Alsof je door een ijsblokje omhelst wordt.

Bergwandelen fotograferen

Foto: Kijk & Zie Fotoschool

Overige accessoires

Rugzak

Stel je voor dat je tijdens je tocht door een loszittende tas je evenwicht verliest. Dit kan rampzalige gevolgen hebben, vooral als je net als Indiana Jones langs afgronden loopt. Een goede stevige rugzak kan dus niet alleen je spullen beschermen, maar ook je leven redden. De meeste mensen vinden het prettig om een rugzak te gebruiken met een goede brede band en heupriem. Zo zit het stevig en strak om je heen, wat de kans om uit balans te raken verkleint. Draag de rugzak op je heupen, anders krijg je heel snel last van je schouders of rug. 

Water

Keep hydrated! Neem voldoende water mee. Je zou niet als Bear Grylls je eigen pis willen opdrinken. Tegenwoordig zijn er flessen met ingebouwde waterfilters, die je water filteren terwijl je drinkt. Dit is handig voor als je een beekje tegenkomt of stiekem toch Bear Grylls wilt uithangen.

Eten

Als je tocht in diep in de wildernis is, kun je het beste wat iets te eten meenemen. Niet iedereen heeft een militaire training gehad, of heeft kennis van alle flora van een gebied. Denk hierbij aan eten wat makkelijk mee te nemen is, maar je toch energie geven.

Kleinere accessoires

Daarnaast zijn er andere kleinere accessoires en spullen die handig zijn om mee te nemen zoals:

 • Hoofdlamp
 • Multitool
 • Aansteker
 • Zonnebril
 • Pleisters
 • WC papier (kleine rolletjes in pepermunt formaat)
 • Insecten/beren spray

Optioneel: GoPro (of variant)

Wie graag zijn of haar avonturen filmt is dit een must. Voor wie dat niet zo snel doet kan het leuk zijn om het uit te proberen. Met behulp van een chest mount kun je jouw hele tocht op film zetten en achteraf bekijken hoe je aan die geweldige shots bent gekomen. Het is immers niet alleen het resultaat dat telt, maar ook het avontuur ernaartoe!


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over camera’s


Stel onderaan je vragen of krijg gratis, persoonlijk aankoopadvies van Joris

Scroll naar beneden. 

 • Joris reageert persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
 • Als je dit artikel en mijn persoonlijke advies waardevol vindt voor jezelf en voor anderen, dan waardeer ik het als dit artikel wil delen met de knoppen hieronder.
Over de schrijver
Peter werkt momenteel voor YoungCapital, maar is voorheen actief geweest als freelance fotograaf. Zijn stijl is voornamelijk een goede compositie vinden, en kenmerkt zich vooral in het kleurenspel van zijn foto's.
Reactie plaatsen