Wat doet de Sportstand van je camera eigenlijk en wat zijn nu de voor- en nadelen?

Wat doet de Sportstand van je camera eigenlijk en wat zijn nu de voor- en nadelen?

Sportstand van je camera. Veel camera’s hebben die.  Welke instellingen kiest de camera eigenlijk in de sportstand? Wat zijn de voor- en nadelen en de alternatieve opties om sport, actie of beweging te fotograferen?

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om mijn >>> 2 Gratis E-books te downloaden (klik op de gele tekst). Ontdek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar!), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, tips over techniek, inspirerende foto’s van landschap, macro, dieren, steden in avondlicht, sport en explosieve high speed fotografie.

Sportstand van je camera

Veel camera’s hebben naast de automatische stand ook verschillende voorgeprogrammeerde standen, zoals de sportstand, portretstand en de landschapsstand. De sportstand is heel vaak te herkennen aan het pictogram van de sporter op je programmakeuzewiel. En soms is de sportstand te vinden onder de ‘scene modi’, het programmakeuzewiel vaak aangegeven met de letters ‘SCN’ (afkorting voor ‘scene’).

Instellingen in de sportstand

Welke instellingen kiest de camera in de sportstand? De belangrijkste instellingen die de camera in de sportstand kiest is een vrij korte sluitertijd, bijvoorbeeld 1/400 of 1/500. De camera gaat er dus vanuit dat jij een scherpe foto wil maken van actie, van beweging. En daarvoor is een korte sluitertijd nodig. Dit hoeft trouwens niet per se om sportfoto’s te gaan. De sportstand wordt ook wel gebruikt bij het fotograferen van andere snellere bewegingen, bijvoorbeeld van dieren.

Voordeel van de sportstand

Voor wie is de sportstand gemaakt en wat is het voordeel? De sportstand is vooral bedoeld voor fotografen die beginnen met fotograferen. In het begin is het moeilijk om je camera zelf in te stellen. De sportstand is makkelijk geselecteerd. En je hebt in het algemeen meer kans een goede (scherpe) foto te maken van beweging/actie/sport dan in de volledig automatische stand zonder dat je echt veel van je camera-instellingen hoeft te weten. De camera zal een kortere sluitertijd kiezen dan in de volautomatische stand.

Nadelen van de sportstand

Wat is nu het nadeel van de sportstand? Je hebt zelf geen controle over de sluitertijd die de camera kiest. De camera zal een vrij korte sluitertijd kiezen. De sluitertijd die de camera in de sportstand kiest gaat uit van gemiddelde situaties. Je raadt het misschien al, niet alle situaties zijn gemiddeld. Er zijn situaties waarin er zoveel beweging is dat de sluitertijd die de camera kiest in de sportstand niet geschikt is om een scherpe foto te maken. Een klein kind dat tegen een bal trapt is toch wel een wat andere situatie dan een speedboot die op volle snelheid is… De speedboot heeft natuurlijk veel meer snelheid, veel meer beweging. De sluitertijd moet in dat laatste geval korter zijn om een scherpe foto te maken en dat kun je in de sportstand niet zelf instellen.

Een ander nadeel is dat de camera er in de sportstand vanuit gaat dat jij een scherpe foto wil maken van beweging (dat jij beweging wil ‘bevriezen’), maar wie zegt dat jij sport/actie of andere beweging scherp wil fotograferen? Het kan juist creatief zijn om beweging onscherp of gedeeltelik scherp te fotograferen. Als je dat wil, dan gaat de sportstand je weinig helpen. Je zult dan zelf je sluitertijden moeten afstemmen op de situatie en op het beeld dat jij wil creëren. Die vrijheid krijg je niet in de sportstand.

Conclusie

De sportstand is gemakkelijk te gebruiken zonder dat je veel kennis hoeft te hebben van de instellingen voor sportfotografie of actiefotografie (beweging). Het is vooral bedoeld voor de beginnende fotograaf en de gemiddelde situatie. Niet meer dan dat. Wil je meer controle en keuzevrijheid om foto’s te maken van beweging, dan ben je zeker beter af als je zelf je sluitertijd kiest aan de hand van de situatie en het beeld dat jij in je hoofd hebt. De fotograaf die meer wil, zal de sportstand daarom vanzelf links laten liggen.


Bekijk het grootste sportartikel met 20 echte tips


Stel onderaan je vragen of laat een leuke reactie achter

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Ontvang direct 2 gratis E-books vol tips

Download-Gratis-2-Ebooks-Fotografie-zonder-button

Gratis downloaden >>> (klik op de gele tekst)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Geldbesparende aanraders/afraders over camera’s & lenzen
 • Ontdek de “Creatieve Lens” die ik iedere beginner aanraad (betaalbaar!)
 • Resultaten van cursisten met deze lens na 1 of 2 lessen
 • Duidelijk taal & overzichtelijk
 • Inspirerende beelden en meer

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk zeker dit extra grote artikel over sportfotografie

En dit artikel over sluitertijd als je een beginner bent:


Stel onderaan je vragen of laat een leuke reactie achter

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even wat informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Ook interessant voor anderen? Delen mag!

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
CAAT
Door

CAAT

op 11 Sep 2017

Mij dochter van 17 is net begonnen aan haar 3 jarige mbo studie Fotografie aan het Grafisch Lyceum.

Zij heeft de afgelopen maanden geoefend met een Canon 1100d met 18-55 en 70-300 lenzen.
Zij heeft veel portretfotos en actie sport fotos van haar broertje die voetbalt.

Op school werkt ze met nikon en fuji maar die vind zij niet zo prettig om mee te werken. Misschien omdat ze de canon gewend is. Dat is even wennen natuurlijk.

We zijn nu op zoek naar een goede maar ook wel betaalbare canon camera die zij kan gebruiken voor haar studie (portret, studio etc) maar ook voor haar hobbie op zaterdag om sportfotos te maken van haar voetballende broertje.

Nu heb ik me laten vertellen dat de Canon 750d hier wel geschikt voor zou zijn.


Nu hebben wij er totaal geen verstand van en daarom wilde ik u vragen of u misschien advies heeft voor ons. Ik heb mijn best gedaan om de info op uw site te vinden, maar de info is zo goed en duidelijk en uitgebreid dat ik als leek de draad alweer volledig kwijt ben. Echt mijn complimenten voor de vele en duidelijke uitleg over alles.

Ik zou graag uit willen vinden welke body geschikt zou zijn en welke lenzen dan de beste keuze zou zijn.

Ik hoop dat u ons zou willen helpen.

Alvast super bedankt voor de moeite!

joris2
Door

joris2

op 12 Sep 2017

Hallo CAAT,

Leuk dat je dochter met fotografie bezig is. Het is inderdaad moeilijk om te weten welke apparatuur je koopt, zeker in het begin. De Canon EOS 750D vind ik ook een goede keuze voor je dochter.

Qua lenzen zijn er heel veel mogelijkheden en dat is moeilijk adviseren (zonder budget te kennen). Dit is een heel betaalbare en lichte telelens voor Canon met hoge prijs-kwaliteitverhouding.

Voor portretfotografie is een Canon EF 50 mm f/1.8 lens is ook mooi vanwege de onscherpe achtergronden die je ermee kan maken.

Focussen op ontwikkeling als fotograaf (vaardigheden) is belangrijker dan over de duurste apparatuur beschikken. Dat kan altijd nog en maakt niet het grootste verschil. Succes.

Caat
Door

Caat

op 13 Sep 2017

Dankjewel voor je duidelijke advies. Daar hevven we heel veel aan.
Dat gaan we zeker ter harte nemen. Je denkt namelijk snel dat duurder ook altijd beter is als je er geen verstand van hebt zoals wij.

We waren in de tussentijd al een beetje op zoek gegaan en kregen we het onderstaande aanbod van een fotozaak waarvan gezegd werd dat dit een mooie set is om mee te beginnen.

Canon 500d body occasion met 2 jaar garantie € 199 en een Tamron lichtsterk zoomobjectief 2.8 17-50 occasion met 2 jaar garantie € 129 en een Canon EF 55-250 occasion met 2 jaar garantie € 99

Ik ben een beetje huiverig omdat de 500d al een ouder model is maar ze geven wel 2 jaar garantie.

Ik zou denk ik liever op uw advies afgaan voor de 750d met de lenzen die u adviseert.

Mag ik vragen wat u zou doen?

joris2
Door

joris2

op 15 Sep 2017

De 500D is inmiddels een oud model, persoonlijk zie ik die niet meer kopen. Met name bij weinig licht zijn de mogelijkheden wat minder. De objectieven die je noemt kun je wat mij betreft wel nemen.

Reactie plaatsen