Beste telelens voor Fujifilm systeemcamera
Wat is de beste Fuji telelens of zoomlens? In dit artikel worden telelenzen voor Fuji voor de X-serie op een rijtje gezet. Bijvoorbeeld voor de Fujifilm X-T20, X-T30, X-T1, X-T2, X-T3, X-T100, X-T200, X-H1, X-pro2, X-pro3, X- E3. Waar let je op? Lengte, met of zonder beeldstabilisatie, lichtsterkte, autofocus, scherpte en meer. Kies de Fujifilm zoomlens die bij jou past.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met je Fuji camera, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoudsopgave

Wat is een telelens?

Een telelens/tele-objectief is een lens die dingen op afstand groot in beeld brengt. Je isoleert als het ware je onderwerp. De achtergrond wordt vaak onscherp weergegeven. Handig bij onderwerpen die je niet kunt/wilt benaderen.

Van een telelens spreek je vaak als de lens een brandpuntsafstand (lengte) heeft van 70 millimeter of groter, maar meestal is het zoombereik groter.

Wat is de beste Fujifilm telelens?

Dat hangt ervan af om wat voor fotografie het gaat. Hieronder benoem ik een aantal belangrijke punten bij aanschaf van een telelens voor Fuji systeemcamera‘s. Vervolgens bespreek ik verschillende concrete lenzen

Lengte

Welk onderwerp wil je fotograferen? Als je vaak wildlife of dieren fotografeert (denk ook aan safari in bijvoorbeeld Afrika of in een dierentuin) is een langere lens aan te raden (meer zoombereik). Zo kun je de dieren vastleggen, zonder ze te benaderen. Het advies bij wildlife-fotografie is het liefst een zoombereik van minimaal 300 millimeter.
Sportfotografie vraagt ook vaak een groter bereik. Bij binnensporten zoals voetbal, volleybal, handbal, basketbal heb je een lichtsterke lens nodig (een groot diafragma), op locatie is vaak weinig licht aanwezig. Bij buitensport is de lichtsterkte (daarover later meer trouwens) wat minder belangrijk, de lengte wel. Advies is het liefst minimaal 200 mm.
Bij landschapsfotografie wil je wel kunnen inzoomen, maar is niet veel zoombereik nodig. Een zoomlens tot 200 millimeter is vaak goed, hoewel ik zelf voor landschap tegenwoordig ook een 100-400 mm lens bij me heb maar dit vind ik niet per se tot allround uitrusting behoren voor een landschapsfotograaf. Vaak gebruik ik het ook niet.
Bij kinderen en portretfotografie is een zoomlens van zo’n 85 millimeter voldoende als het gaat om portretten. Als kinderen verder weg zijn of spelen, dan is het advies ook  vanaf zo’n 200 mm.
Voor architectuur heb je in principe wel genoeg aan een zoomlens tot 200 millimeter, voor het vastleggen van details. Vaak zul je eerder een groothoeklens gebruiken.

Stabilisatie

Om mooie, scherpe foto’s uit de hand te maken, is een zoomlens met ingebouwde stabilisatie handig. Noodzakelijk is het niet. Je voorkomt wel makkelijker onscherpe foto’s door beweging (trillende handen). Bij langere sluitertijden is dit belangrijk. Je moet dan langer je camera stil kunnen houden, omdat het langer duurt voordat de foto gemaakt wordt. Zet de stabilisatie uit bij gebruik van een statief. Anders kunnen je foto’s onscherp worden.

Weathersealing

Een ander belangrijk punt voor telelenzen is weathersealing. De lens heeft een bepaalde coating en is dan stof- en waterbestendig. Handig bij vochtige weersomstandigheden tijdens landschaps- en (buiten)sportfotografie.

Lichtsterkte

Bij fotografie met weinig licht, is een lichtsterke (tele)lens gewenst: lenzen met een grote lensopening. Je benut zo het licht optimaal en daardoor hoef je je ISO minder te verhogen. De beeldkwaliteit wordt beter, minder ruis. Je krijgt dan ook extra mooie, onscherpe achtergronden.

Nadeel van dit soort lenzen: ze zijn duur en behoorlijk zwaar. Hoe kleiner het getal van het diafragma, hoe meer licht er binnenkomt.

Autofocus of handmatig scherpstellen

Heeft de zoomlens wel of geen autofocus. Vaak is autofocus (AF) sneller en handiger. Met een statief is autofocus niet heel belangrijk. Je kunt dan gewoon handmatig scherpstellen. Vaak toegepast bij macro– en landschapsfotografie. Hoe snel is de autofocus? Een snelle autofocus is vooral van belang bij actiefotografie. Je wilt dan snel scherpstellen om geen moment te missen.

Cropfactor Fuji systeemcamera

De X-serie van de Fuji systeemcamera’s (APS-C sensor) heeft een cropfactor van 1.5. Je lens wordt 1,5 keer verlengd (ingezoomd). Fuji heeft in de X-serie trouwens geen camera’s met fullframe sensor.

Gewicht

Hoe zwaar is de telelens Fujifilm? Bij zwaardere lenzen is vaak beeldstabilisatie ingebouwd. Bij zware lenzen is een statief aan te raden.

Beeldkwaliteit

Hoe scherp is je foto? Hoe presteert de lens bij een groot diafragma (veel lichtinval) of in de hoeken. Hoe is de beeldkwaliteit als je volledig inzoomt?

Samyang 135 mm T2.2 VDSLR ED UMC Fuji X (579 euro)

Lengte
De telelens heeft bij cropcamera’s een bereik van ongeveer 200 millimeter. Dit maakt de lens geschikt voor bijvoorbeeld portretfotografie. De minimale scherpstelafstand is 80 centimeter. De lens heeft een vast brandpunt (prime lens).

Stabilisatie
Er is geen stabilisatie aanwezig. Lastig bij uit de hand fotograferen.

Weathersealing
Geen weathersealing aanwezig. Hierdoor is de lens kwetsbaar bij vochtige weersomstandigheden.

Lichtsterkte
De Samyang 35 mm T2.2 is een lichtsterke lens met een grote lensopening (maximaal T2.2, minimaal T22). De lichtsterkte wordt overigens aangegeven als T en niet als F. Een aanduiding in T-stops is nauwkeuriger dan in F-stops. Er wordt precies gemeten hoeveel licht er wordt doorgelaten.

Autofocus of handmatig
De prime lens heeft geen autofocus. Scherpstellen gaat alleen handmatig. De Samyang lens heeft een gekartelde scherpstelring en is bedoeld voor serieuze filmers/vloggers (zowel amateur als professioneel). Alleen handmatig is onhandig bij beweging. Bij stilstaande onderwerpen kan het wel.

Cropfactor
Deze telelens van Samyang is ontworpen voor fullframe systeemcamera‘s, maar is ook geschikt voor cropcamera’s.

Gewicht
De Samyang 135 mm T2.2 (Fuji X-mount) weegt 885 gram. Door gewicht en lengte van de telelens helt een lichte systeemcamera naar voren. Vanuit de hand filmen of fotograferen is dan minder prettig.

Beeldkwaliteit
Bij een lensopening van T2.2 (het grootste diafragma) is er lichtverlies in de hoeken. De hoeken van de foto’s worden dan donkerder weergegeven. Verder is algemene kwaliteit goed.

Fujifilm Fujinon XF 50-140 mm f/2.8 R LM OIS WR (1424 euro)

Lengte
Het is een allround telelens met een bereik van 50 – 140 millimeter. De lens heeft een variabel brandpunt (zoom). De zoomlens voor Fuji heeft een intern focus- en zoommechanisme: de lengte van de lens verandert niet bij scherpstellen tijdens inzoomen. De minimale scherpstelafstand is 100 centimeter. De Fujifilm 50-140 mm is geschikt voor portretfotografie, maar ook voor binnenfotografie en te gebruiken bij weinig licht door het grote diafragma van f/2.8.

Stabilisatie
De zoomlens heeft een ingebouwde OIS stabilisatie (optische stabilisatie). Bewegingsonscherpte en trillingen worden gecompenseerd, ook bij langere sluitertijden.

Weathersealing
De Fuji 50-140 mm is weerbestendig en kan temperaturen aan tot -10 graden Celsius.

Lichtsterkte
De lens heeft een groot diafragma (maximaal f/2.8, minimaal f/22). De telelens is geschikt bij fotografie met weinig licht.

Autofocus of handmatig
Je kunt automatisch en handmatig scherpstellen. De autofocus wordt aangedreven met een lineaire motor. Het scherpstellen is snel en maakt nauwelijks geluid.

Gewicht
Deze telelens Fujifilm weegt 995 gram. Iets zwaarder dan de Samyang telelens die ik zojuist heb besproken (scheelt zo’n 100 gram). Het is dus een relatief zware lens voor de kleinere Fuji X-serie systeemcamera’s. Dit kan ongebalanceerd aanvoelen,.

Beeldkwaliteit
De lens geeft scherpe foto’s bij het maximale diafragma (lensopening). De telelens is lichtsterk. Bij een bereik van 140 millimeter met een maximale lensopening zijn de hoeken wel wat onscherp.

Fujifilm Fujinon XF 55-200 f/3.5-4.8 R LM OIS (749 euro)

Lengte
De lengte van de Fujifilm XF 55-200 is 118 millimeter. Het bereik van de telelens is minimaal 55 en maximaal 200 millimeter (zoom). De brandpuntsafstand is 35 millimeter gelijkwaardig aan 83-300 millimeter. De minimale scherpstelafstand is 101 centimeter over het hele bereik. De telelens van Fuji is te gebruiken bij onder andere portret-, natuur-, reis- en sportfotografie. Of vakantie.

Stabilisatie
De Fuji 55-200 mm heeft ingebouwde OIS beeldstabilisatie. OIS staat voor Optical Image Stabilisation en zorgt ervoor dat je foto’s niet onscherp worden bij trilling en beweging.

Weathersealing
De Fujifilm-zoomlens is stof- en spatwaterdicht, maar niet weersbestendig. Je moet dus oppassen als je in de regen fotografeert. Gebruik een regenhoes.

Lichtsterkte
De Fujifilm 55-200 mm heeft een maximaal diafragma van f/3.5 (minimaal f/4.8). Dat betekent dat de zoomlens niet heel lichtsterk is.

Autofocus of handmatig
Je kunt zowel automatisch als handmatig scherpstellen. De autofocus is snel, maar niet uitzonderlijk. De Fujifilm 50-200 wordt aangedreven door een lineaire motor (LM). Dat zorgt ervoor dat de autofocus vrij stil is in gebruik.

Gewicht
De Fuji 55-200 mm weegt 580 gram. Het is hiermee een van de lichtere telelenzen uit dit artikel.

Beeldkwaliteit
Als je iets verder inzoomt neemt de beeldkwaliteit iets af. Zowel in het midden als in de hoeken.

Al met al is het zeker geen verkeerde lens voor wie begint maar voor beginners toch best een smak geld terwijl de keuze niet zo groot is.

Samyang 300 mm f/6.3 spiegel UMC CS Fujifilm X-mount (339 euro)

Lengte
De Samyang 300 mm is een spiegellens voor de Fuji X-series systeemcamera’s. De telelens heeft een vast brandpunt (prime). De prime lens is geschikt voor natuur-, landschaps- en astrofotografie. De minimale scherpstelafstand is 90 centimeter.

Beeldstabilisatie
De Samyang 300 mm heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie. Dit was wel mooi geweest voor deze lengte, maar de prijs is dan ook wat lager.

Weathersealing
De telelens is niet stof- en spatwaterdicht. Opletten als je in de regen wilt fotograferen, gebruik een regenhoes.

Lichtsterkte
Een vast diafragma van f/6.3. Dat is geen lichtsterke lens.

Autofocus of handmatig
De Samyang 300 mm lens is alleen handmatig scherp te stellen.

Gewicht
De prime lens weegt slechts 320 gram.

Fujifilm Fujinon XF 100-400 f/4.5-5.6 R LM OIS WR (1799 euro)

Lengte
Een variabel bereik van 100-400 millimeter (een zoomlens). De minimale scherpstelafstand is 1.75 meter.

Stabilisatie
De Fujinon XF 100-400 mm heeft ingebouwde beeldstabilisatie (OIS).

Weathersealing
De telelens is stof- en spatwaterdicht. WR in de naam van de lens betekent: weather resistant.

Lichtsterkte
De Fuji 100-400 mm heeft een maximaal diafragma van f/4.5 – f/5.6. De minimale lensopening is f/22. Dat is geen lichtsterke lens. Het diafragma is in te stellen met de diafragmaring.

Autofocus of handmatig
Je kunt de lens zowel automatisch als handmatig scherpstellen.

Gewicht
De Fujifilm 100-400 mm weegt 1.38 kilo. Toch is het niet de zwaarste telelens voor de Fuji X-series. Het gewicht is praktisch hetzelfde als bijvoorbeeld de Canon 100 – 400 mm II.

Beeldkwaliteit
Bij een bereik van 100-300 millimeter zijn de foto’s heel scherp, zelfs in de hoeken. Pas bij een bereik van 400 millimeter worden de hoeken wat minder scherp.

Fujifilm XF 200 mm f/2.0 R LM OIS WR objectief + XF 1.4x F2 TC WR (5999 euro)

Bovengenoemde prijs is inclusief de XF 1.4x F2 TC WR teleconverter. Je lens wordt hiermee met 1.4 keer verlengd. Een teleconverter plaats je tussen de systeemcamera en de lens.

Lengte
De Fujinon XF 200 mm heeft een vast bereik van 200 millimeter (prime). De minimale scherpstelafstand is 1.80 meter.  Het is een zeer lichtsterke lens, de lengte is alleen voor wildlife vaak nog wel kort.

Stabilisatie
De Fuji 200 mm heeft ingebouwde beeldstabilisatie (OIS).

Weathersealing
De Fuji-lens is stof- en spatwaterbestendig (WR).

Lichtsterkte
Maximaal diafragma f/2.0, maximaal f/22. Het is een lichtsterke lens vanwege het maximale diafragma.

Autofocus of handmatig
De Fuji XF 200 mm is zowel automatisch als handmatig scherp te stellen.

Gewicht
Met een gewicht van ruim 2 kilo is het de zwaarste telelens uit dit artikel. Lichtsterkte is gewoon zwaar.

Beeldkwaliteit
Het is de beste telelens qua beeldkwaliteit. Zowel het centrum als de hoeken van de opname zijn haarscherp. Dit mag ook wel voor die prijs!


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen. En inclusief Camera Handleiding Video over Fuji menu & functies.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over camera’s & lenzen


Stel onderaan je vragen over de (zoom)lenzen voor Fuji en ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Frans Adamowicz
Door

Frans Adamowicz

op 24 Apr 2020

dag Joris - Ik sta op het punt om een nieuwe kamera te kopen. ( mijn oude is een nex met sel1855 en sel 55210) Na enkele weken veel youtube filmjes te hebben bekeken denk ik dat deFuji x-t30 een goede keus is. Niet te groot en samenmet een 18-55 mm. Ik zie mijzelf als een beginner. Maar wil na mijn pensioen wel vogels gaan fotograveren. Dus een kursus volgen is het plan. Is dit toestel een goede keus? Na een tijd, als ik de kamera beter heb leren kennen, wil ik dan ook een telelens kopen. Is de 55-200 goed genoeg of toch die 400mm ? vind ik eigenlijk wel te duur. of zijn er andere merken die ook passen? Ben benieuwd Frans

Marijn
Door

Marijn

op 15 Jul 2020

Hallo Joris, Hopelijk is dit het goede deel van de website om mijn vraag te stellen... Ik heb onlangs een Fujifilm XT-4 gekocht met de XF 100-400mm lens. Hier heb ik al wat foto's mee gemaakt, maar merkte direct dat ik o.m. landschappen, zonsopkomsten, zonsondergangen en wolkenluchten toch ook wel erg interessant vind. Daarom heb ik recent ook de 10-24mm lens gekocht. Nu ben ik nog op zoek naar een lens om het gat in het bereik op te vullen en kom daarbij uit op de 18-135mm lens. Die is ook weatherproof en daardoor geschikt voor vakantie lijkt me. Op deze manier heb ik met 3 lenzen een bereik van 10 tot 400 mm (~15 tot 600 mm full frame). Dan wil ik ook ooit nog een macrolens en een 1,4x extender en dan is het spullen kopen wel even klaar denk ik. Als ik weet welke brandpuntafstand ik het meeste gebruik wil ik daar dan wellicht ook nog een prime lens voor kopen. Is dit een beetje een logische gedachtegang? Mis ik dan nog dingen? Hoor het graag en groet, Marijn Overigens zal ik me ook nog voorstellen op de leeromgeving en daar wat foto's (uitsneden gemaakt op de camera dus wel wat kleine bestanden) plaatsen.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 16 Jul 2020

Hi Marijn, Dat is een investering. Een bereik van 10 tot 400mm afdekken is behoorlijk allround, ik begrijp die gedachte. Ik zou voor nu gewoon aan de slag gaan en dan bekijken wat je nog mist. Daar kan je later altijd nog wat bijkopen. Voor landschap later eventueel filters.

Reactie plaatsen