Beste lens Fuji X-T3 en X-T4 systeemcamera

De Fujifilm X-T3 en X-T4 (Fuji XT3 en XT4) systeemcamera’s zijn Fuji’s meest recente hoogwaardige APS-C foto- en video camera’s. Deze twee camera’s hebben een heel groot aantal kenmerken die ze heel aantrekkelijk maken maar wat welke lenzen moet je nu aanschaffen bij je nieuwe systeemcamera? In dit artikel staat een aantal van de beste lenzen voor deze twee camera’s op een rijtje om de keuze voor jou zo makkelijk mogelijk te maken.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Fuji te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met je Fuji camera, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Fuji (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoud


De lenzen in dit artikel zijn niet alleen goed voor de fuji X-T3 en X-T4 maar ook voor andere modellen: denk aan X-T1 (XT1) of X-T2 (XT2), X-S10, (XS10) of X-H1 (XH1)


Beste allround lens voor vakantie en reizen

Fujifilm XF 55-200mm f/3.5-4.8 R LM OIS (€699, -)

Brandpuntafstand
Deze telelens (zoomlens) heeft een minimale brandpuntafstand van 55mm en een maximale brandpuntafstand van 200mm, vergeleken met een fullframe sensor is dit minimaal 83mm en maximaal 300mm. De APS-C Sensor van de Fuji X-T3 & X-T4 heeft namelijk een cropfactor van 1.5x

Lichtsterkte
De lichtsterkte van deze lens is redelijk, hij veranderd naarmate je verder inzoomt. Het maximaal diafragma is f/3.5 bij een brandpuntafstand van 55mm en f/4.8 bij een brandpuntafstand van 200mm.

Autofocus
Deze lens heeft twee lineaire stappen motoren (dit kan je zien aan de label LM in de naam van deze lens) die automatische focus mogelijk maken.  Je kan de lens ook handmatig scherpstellen.

Weathersealing
De Fujifilm-zoomlens is stof- en spatwaterdicht, maar niet weersbestendig. Je moet dus oppassen als je in de regen fotografeert. Gebruik een regenhoes.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft een ingebouwde beeldstabilisatie, deze helpt met het voorkomen van onscherpte foto’s door ongewenste bewegingen uit de hand. De beeldstabilisatie is erg handig voor wanneer je op lange brandpuntafstanden uit de hand wil fotograferen. Het beeldstabilisatiesysteem compenseert tot wel 4,5 stops.

Fysieke eigenschappen
Deze lens weegt in totaal 580 gram, hij is 118mm lang en heeft een diameter van 75mm. Tot slot kan je filters bevestigen van 62mm.

Fujifilm XF 16-80mm f/4.0 R OIS WR (€749, -)

Brandpuntafstand
De brandpuntafstand van deze lens is minimaal 16mm en maximaal 80mm, de Fuji X-T3 & X-T4 hebben een APS-C sensor met een 1.5x crop dus vergeleken met een fullframe sensor is dit minimaal 24mm en maximaal 122mm.

Lichtsterkte
Deze lens heeft een vaste diafragma, dit wil zeggen dat hij niet verandert naar mate je verder in- of uitzoomt. Het diafragma van deze lens is dus altijd f/4.0, dit is niet erg lichtsterk.

Autofocus
Hij heeft een stappenmotor die de autofocus voor je regelt.

Weathersealing
Deze lens heeft een WR label, dit wil zeggen dat deze lens beschermd is tegen stof en spatwater. Pas nog wel altijd op in de regen.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft ingebouwde beeldstabilisatie.

Fysieke eigenschappen
Deze lens weegt 440 gram, heeft een lengte van 131.5mm en breedte van 88.9mm. Je kan filters op deze lens bevestigen met een filtermaat van 72mm.

Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 R LM OIS WR (€1.399, -)

Brandpuntafstand
Deze lens is wat flexibeler dan de lens die wij hiervoor hebben besproken maar net wat een korter bereik. Zijn minimale brandpuntafstand is 50mm en zijn maximale brandpuntafstand is 140mm. Vergeleken met een fullframe sensor is dit 75-210mm.

Lichtsterkte
Deze lens is wel erg lichtsterk, hij heeft namelijk een vaste diafragma van f/2.8.

Autofocus
Deze lens heeft een lineaire motor die het focussen voor je regelt. De optie voor handmatige focus is ook aanwezig.

Weathersealing
Het WR Label van deze lens wil zeggen dat de lens stof- en spatwaterbestendig is. Pas nog wel altijd op in de regen.

Beeldstabilisatie
De beeldstabilisatie van deze lens compenseert tot wel 5 stops, dit is erg fijn om te hebben bij zulke lange brandpuntafstanden.

Fysieke eigenschappen
Deze lens weegt bijna 1kg, zijn werkelijke gewicht is 995 gram. Dit objectief heeft een lengte van 176mm en een diameter van 83mm. Tot slot heeft deze lens een filtermaat van 72mm.


Beste lens voor portretfotografie, kinderfotografie & huisdieren

Fujifilm XF 35mm f/1.4 R (€549, -)

Brandpuntafstand
Dit is een prime lens, hij heeft een vaste brandpuntafstand. De brandpuntafstand van deze lens is 35mm, vergeleken met een fullframe sensor is dit 52.5mm.

Lichtsterkte
Deze Fujifilm 35mm R heeft een elektronische ring waarmee je het diafragma via de camera aan kan passen. Verder is deze lens erg lichtsterk met een maximaal diafragma van f/1.4.

Autofocus
Deze lens kan je zowel handmatig of automatisch focussen.

Weathersealing
Deze lens heeft geen weathersealing, pas op in de regen of stoffige omstandigheden

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie

Fysieke eigenschappen
Deze lens weegt 187 gram, hij is 55mm lang en heeft een diameter van 65mm. Je kan filters bevestigen met een filtermaat van 52mm.

Fujifilm XF 56mm f/1.2 R (€879, -)

Brandpuntafstand
Deze prime lens van Fujifilm heeft een beetje een aparte brandpuntafstand die je niet zo vaak tegenkomt, namelijk een vaste brandpuntafstand van 56mm. Met de APS-C sensoren van de XT3 & XT4 is deze brandpuntafstand 84mm als je hem vergelijkt met een fullframe sensor.

Lichtsterkte
De lichtsterkte van deze lens zit erg goed, hij heeft een maximale diafragma van f/1.2. Deze lens laat dus enorm veel licht binnen en kan je dus goed gebruiken in situaties met weinig licht.

Autofocus
Het focussen word door Fuji’s micromotor geregeld, je hebt echter ook de keus om handmatig te focussen.

Weathersealing
Deze lens heeft geen stof- en spatwater bestendige behuizing, pas dus op in vochtige omstandigheden.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen interne beeldstabilisatie.

Fysieke eigenschappen
Deze lens is niet de kleinste ‘50mm’ lens die we kennen, hij heeft een gewicht van 409 gram, een lengte van 70mm en een diameter van 73mm. Tot slot heeft deze lens een filtermaat van 62mm.

Fujifilm XF 50mm f/1.0 R WR (€1589, -)

Brandpuntafstand
Een echte nifty fifty oftwel een echte 50mm lens. Vergeleken met een fullframe sensor heeft deze lens een brandpuntafstand van 75mm.

Lichtsterkte
De lichtsterkte van deze lens is echt buitengewoon sterk, hij heeft een maximale diafragma van f/1.0, kleiner kom je bijna niet tegen.

Autofocus
Je kan zowel automatisch als handmatig focussen met dit objectief.

Weathersealing
Deze lens heeft een weerbestendig ontwerp wat hem beschermt tegen stof- en spatwater.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen ingebouwd beeldstabilisatie systeem.

Fysieke eigenschappen
Deze lens heeft een gewicht van 845 gram, een lengte van 104mm en een diameter van 87mm. Tot slot heeft dit objectief een filtermaat van 77mm.


Beste lens voor landschapsfotografie en gebouwen

Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR (€1.089, -)

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een erg brede minimale brandpuntafstand van 16mm, de maximale brandpuntafstand van deze lens is 55mm. Als je deze brandpuntafstanden vergelijkt met een fullframe sensor wordt dit: 24-84mm.

Lichtsterkte
Met een maximaal diafragma van f/2.8 maakt het deze lens erg lichtsterk. Het is een vast diafragma dus hij zal nier veranderen als je in- of uitzoomt.

Autofocus
Je kan zowel automatisch als handmatig focussen, welke autofocus motor er precies in zit is niet bekend.

Weathersealing
Het WR Label van deze lens wil zeggen dat de lens stof- en spatwaterbestendig is. Pas nog wel altijd op in de regen.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie

Fysieke eigenschappen
Deze lens weegt 655 gram, hij is 106mm lang en heeft een diameter van 83mm. Tot slot heeft deze lens een filtermaat van 77mm.

Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 R OIS WR (€999, -)

Brandpuntafstand
Deze groothoek lens heeft een minimale brandpuntafstand van 10mm en een maximale brandpuntafstand van 24mm. Als je dit vergelijkt met een fullframe sensor krijg je een brandpuntafstand bereik van 15-36mm.

Lichtsterkte
Deze lens heeft een vaste diafragma, hij veranderd dus niet als je verder in of uitzoomt. Het maximale diafragma van deze lens is f/4.0, dit is niet super lichtsterk maar ook niet slecht.

Autofocus
De focus wordt in deze lens geregeld door een stappenmotor, je hebt echter ook de keus om handmatig te focussen

Weathersealing
Deze lens is beschermd tegen de elementen, je hoeft dus iets minder bang te zijn om in de regen te fotograferen.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft ook een ingebouwd beeldstabilisatie systeem wat tot 3,5 stops compenseert (CIPA).

Fysieke eigenschappen
Deze lens weegt 385 gram, een lengte van 87mm en een diameter van 77mm. Tot slot heeft dit objectief een filtermaat van 72mm.


Beste macrolens voor close-ups en details

Fujifilm XF 80mm f/2.8 R LM OIS WR Macro (€1.199, -)

Brandpuntafstand
Deze macro prime lens heeft een vaste brandpuntafstand van 80mm, je kan dus niet in of uitzoomen. Als je dit vergelijkt met een fullframe sensor heeft dit objectief een brandpuntafstand van 122mm. Als je meer over macrolenzen wilt leren raad ik je mijn artikel beste macrolens voor Fuji aan. De minimale scherpstelafstand van deze lens is 26cm.

Lichtsterkte
Met een vast maximaal diafragma van f/2.8 maakt het dit objectief erg lichtsterk.

Autofocus
Deze lens heeft een lineaire autofocus motor, je kan er ook voor kiezen om handmatig te focussen.

Weathersealing
Het WR Label van deze lens wil zeggen dat de lens stof- en spatwaterbestendig is. Pas nog wel altijd op in de regen.

Beeldstabilisatie
De ingebouwde beeldstabilisatie van deze lens compenseert tot wel 5 stops. Dit is erg handig als je wilt fotograferen uit de hand.

Fysieke eigenschappen
Deze lens weegt 750 gram, hij is 130mm lang en heeft een diameter van 80mm. Tot slot heeft deze lens een filtermaat van 62mm.

Fujifilm XF 60mm f/2.4 R Macro objectief (€649, -)

Brandpuntafstand
Dit macro objectief heeft een brandpuntafstand van 60mm, vergeleken met een fullframe sensor is de brandpuntafstand 90mm. De minimale scherpstelafstand van deze lens is 26.7cm.

Lichtsterkte
De lichtsterkte van deze lens is redelijk goed, hij heeft namelijk een maximale diafragma van f/2.4. Deze lichtsterkte zorgt ervoor dat je makkelijker foto’s kan maken als er niet zo veel licht is.

Autofocus
Deze lens heeft zowel auto- als manuele focus. Het manuele focussysteem bestaat echter uit een fly-by-wire systeem, de lens heeft sensoren in de focus ring zitten die de autofocus motor aanspreekt, er kan dus een kleine vertraging in de handmatige focus zitten.

Weathersealing
Deze lens heeft geen weathersealing.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie.

Fysieke eigenschappen
Deze lens weegt 215 gram, hij heeft een lengte van 71mm en een diameter van 64mm. Tot slot heeft deze lens een filtermaat van 39mm.


Beste zoomlens (safari, dieren, wildlife & vogels, sport)

Fujifilm XF 200mm f/2.0 R LM OIS WR objectief + XF 1.4x F2 TC WR Teleconverter (€5699, -)

Brandpuntafstand
Deze indrukwekkende 200mm prime lens (telelens) is vrij uniek, je koopt hem in combinatie met een 1.4x teleconverter die deze brandpuntafstand vergroot naar 280mm. Als je hem vergelijkt met een fullframe sensor is de standaard brandpuntafstand 300mm en met de 1.4x teleconverter 420mm.

Lichtsterkte
De lichtsterkte is best wel goed, hij heeft een maximale diafragma van f/2.0. Echter als je de 1.4x teleconverter gebruikt word het maximale diafragma wel minder, namelijk f/2.8, dit is echter nog steeds een erg goede lichtsterkte.

Autofocus
Deze lens heeft een interne lineaire motor die de focus regelt. Ook heeft hij focus ‘presets’ en een focus limiter, deze houdt de focus tegen tot een bepaald punt.

Weathersealing
Deze lens is weer, stof en bevriezing bestendig.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft ook een ingebouwd optisch beeldstabilisatiesysteem wat tot 5 stops compenseert. Dit is erg fijn op lange brandpuntafstanden.

Fysieke eigenschappen
Deze lens is best wel groot, hij heeft namelijk een gewicht van 2265 gram, een lengte van 205mm en een diameter van 122mm. Tot slot heeft dit objectief een filtermaat van 105mm.

Fujifilm Fujinon XF 100-400mm f/4.5-5.6 R LM OIS WR (€ 1899)

Brandpuntafstand

Een 100-400mm zoomlens geeft veel flexibiliteit. De lens is inzetbaar voor wildlife maar ook nog voor landschappelijke beelden waarbij het meer gaat om details. 100-400mm geeft je de mogelijkheid om wildlife (of een vogel) ook in hun omgeving te fotograferen in plaats van meer van dichtbij. Wel is 400mm niet. De teleconverter van 1.4x is een optie, maar je verliest dan wel een stop licht. Ingezoomd wordt de lens dan f/8 op z’n voordeligst.

Lichtsterkte

Geen lichtsterke lens, zoals een 100-400mm nooit is. Ook niet bij Sony of Canon. De lens is daardoor niet goed geschikt voor indoor sport en als je echt heel weinig licht hebt ook minder. Denk aan fotografie vanuit hutten waarbij er ook vaak wat minder licht is. Overdag gaat dit maar in de ochtend of avond is dit een probleem.

Autofocus
Snelle autofocus zoals we mogen verwachten van zo’n lens. En bijna stil.

Weathersealing
Deze lens is weer, stof en bevriezing bestendig.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft ook een ingebouwd optisch beeldstabilisatiesysteem (OIS). Handig als je inzoomt tot bijvoorbeeld 400mm en uit de hand werkt met een wat langere sluitertijd.

Fysieke eigenschappen

De lens wordt vaak aangeprezen als heel compact maar geen enkele 100-400mm lens is natuurlijk compact. Gewicht is 1380 gram, dit is ook normaal voor zo’n lens. Geen lichtgewicht maar uit de hand wel prima te doen. Filtermaat is 77mm.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Fuji & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek voor Fuji downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Fuji
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen. En inclusief Camera Handleiding Video over Fuji menu & functies.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over camera’s & lenzen


Stel onderaan je vragen over een lens voor Fujifilm X-T3 of X-T4 en ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronnen

https://www.imaging-resource.com
https://www.dpreview.com/
https://www.fujifilm.eu

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen