Beste groothoeklens voor Fujifilm systeemcamera

Beste groothoeklens voor Fujifilm systeemcamera

Groothoeklenzen, Fujifilm biedt best wel een groot assortiment aan maar welke is nu de beste groothoek lens voor jou? In dit artikel staan de eigenschappen van de lenzen op een rijtje zodat jij makkelijk kan uitzoeken welke het beste bij je past.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Fuji te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met je Fuji camera, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Fuji (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoud

Waar worden groothoeklenzen voor gebruikt?

Groothoeklenzen (breedkoeklens) kunnen voor veel doeleinden worden gebruikt, je kan ze bijvoorbeeld gebruiken voor landschapsfotografie, gebouw/architectuur fotografie of voor de verkoop van vastgoed, interieur of huizen. Ook worden groothoeklenzen gebruikt voor reportage- of productfotografie, genoeg doeleinden dus.

Let wel op dat de groothoeklenzen die in dit artikel benoemd zijn kunnen worden gebruikt voor Fuji zijn APS-C sensoren, dit betekent dat de lenzen een cropfactor hebben van 1.5. Een 24mm lens wordt dan eigenlijk 36mm.

Voor welke camera’s?

De besproken lenzen kunnen gebruikt worden voor de Fuji systeemcamera’s met X-mount: bijvoorbeeld de, X-T10, X-T20, X-T30, X,-T1, X-T2, X-T3, X-T4, X-H1 en de X-S10. En ook voor bijvoorbeeld de X-T100, X-T200, X-A1, X-A2, X-A3, X-A5, X-E1, X-E2, X-E3, X-pro 1, X-pro 2, X-pro 3.

Belangrijke eigenschappen

Brandpuntafstand
Alle lenzen die breder zijn dan 35mm APS-C formaat of 50mm fullframe formaat worden beschouwd als groothoeklenzen. Tussen de groothoeklenzen zit ook nog verschil, voor bijvoorbeeld vastgoed interieur heb je eigenlijk lenzen met een brandpuntafstand van 16mm of breder nodig.

Wel belangrijk om te weten is dat Fujifilm alleen lenzen maakt voor APS-C sensoren, je hebt zoals eerder opgemerkt dus altijd met de 1.5 cropfactor te maken. De lenzen zijn dus minder breed dan op fullframe. In het kopje brandpuntafstanden word de brandpuntafstand vergeleken met fullframe sensoren ook benoemd.

Lichtsterkte
De lichtsterkte is voor landschapsfotografie en interieur fotografie minder belangrijk, meestal heb je je camera dan op een statief staan met een kleinere diafragma. Voor straatfotografie kan het wel belangrijk zijn om een lichtsterke lens te zijn aangezien je dit doet terwijl je op straat loopt, op dit soort momenten pak je vaak geen statief erbij om alles mooi scherp te krijgen.

Autofocus
Autofocus is vooral handig als je uit de hand fotografeert, op een staties is het met handmatige focus vaak ook erg makkelijk om te regelen. Autofocus is natuurlijk altijd fijn om te hebben. Zeker bij bewegende onderwerpen.

Weathersealing
Dat je lens tegen spatwater en stof beschermd is, is natuurlijk altijd een fijn gevoel zeker bij landschapsfotografie kan dit erg fijn zijn aangezien je soms in lastige situaties fotografeert. Een paar voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld op het strand met op spattend water en/ of zand of in de regen fotograferen. Voor interieur of voor de verkoop van huizen is weathersealing eigenlijk niet nodig.

Beeldstabilisatie
Beeldstabilisatie is lastig te vinden op groothoeklenzen, het heeft dan ook niet zo heel veel zin op een lens met zo’n brede kijkhoek. Beeldstabilisatie is pas echt nuttig op de langere brandpuntafstanden uit de hand.

Fysieke Eigenschappen
Een kleine/ lichte lens is natuurlijk altijd fijn om mee te nemen omdat hij minder ruimte en gewicht in beslag neemt. Zeker voor landschapsfotografie kan dit belangrijk zijn aangezien je soms best wat stukken moet lopen, dit geld ook voor wanneer je uit de hand fotografeert op zoek naar architectuur bent. Voor interieur en verkoop van huizen maken deze eigenschappen wat minder uit aangezien je niet ver hoeft te lopen.


Fujifilm XF 16mm f/2.8 R WR voor €379,-

Brandpuntafstand
De brandpuntafstand van deze lens is 16mm, vergeleken met fullframe is dit 24mm. Dit is erg breed maar nog niet het breedst mogelijk. Dit komt omdat Fuji veel camera’s maakt voor APS-C sensoren die een 1,5x crop hebben ten opzichte van een fullframe sensor.

Lichtsterkte
De lichtsterkte van deze lens is goed, hij heeft een maximaal diafragma van f/2.8. De minimale diafragma is f/22. Het R label in de naam van deze lens geeft aan dat hij een diafragma ring heeft waarmee je de diafragma op de lens kan aanpassen.

Autofocus
Deze lens kan zowel handmatig als automatisch gefocust worden.

Weathersealing
Deze lens is beschermd tegen de weersomstandigheden met een water en stof bestendige seal, het is nog wel belangrijk om voorzichtig te zijn in de regen of op het strand.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens is erg compact, hij heeft een diameter van 60mm en een lengte van 49mm. Hij weegt in totaal maar 155 gram. Deze lens heeft een filtermaat van 49mm.


Fujifilm XF 27mm f/2.8 Pancake voor €399,-

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een brandpuntafstand van 27mm, vergeleken met een fullframe sensor is dit 40.5mm.

Lichtsterkte
De maximale diafragma van deze lens is f/2.8 dit is goed qua lichtsterkte. De minimale diafragma van deze lens is f/16.

Autofocus
Je kan met deze lens zowel automatisch als handmatig focussen.

Weathersealing
Deze lens is niet beschermd tegen de elementen.

Beeldstabilisatie
Ook heeft deze lens geen beeldstabilisatie.

Fysieke Eigenschappen
De lengte van deze lens is erg klein namelijk 23mm, deze lens wordt daarom ook een pancake lens genoemd. Verder heeft deze lens een doorsnee van 61mm en een filtermaat van 39mm.


Fujifilm XF 23mm f/1.4 R voor €829,-

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een brandpuntafstand van 23mm, vergeleken met fullframe is dit 35mm. De 35mm lens wordt veel gebruikt voor portret fotografie. Voor portret fotografie wordt vaak getwijfeld tussen de 35mm of de 50mm lens, als je hier meer over wilt weten kan je mijn artikel hierover lezen: 35 mm of 50 mm lens?

Lichtsterkte
Deze lens is enorm lichtsterk, hij heeft een maximaal diafragma van f/1.4 wat enorm lichtsterk is. Hij heeft een minimaal diafragma van f/16. Het R label in de naam van deze lens geeft aan dat hij een diafragma ring heeft waarmee je de diafragma op de lens kan aanpassen.

Autofocus
Je kan met deze lens zowel handmatig als automatisch scherpstellen.

Weathersealing
Deze lens geen weathersealing.

Beeldstabilisatie
Ook heeft deze lens geen beeldstabilisatie.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een filtermaat van 62mm, een gewicht van 300 gram, een doorsnede van 72mm en een lengte van 63mm.


Fujifilm XF 16mm f/1.4 R WR voor €889,-

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een brede brandpuntafstand van 16mm, vergeleken met fullframe is dit 24mm. Dit is hetzelfde als de als eerst besproken lens, het verschil zit hem in de lichtsterkte.

Lichtsterkte
De lichtsterkte van deze lens is enorm goed en dus ook het verschil met de als eerst besproken lens, deze lens heeft een maximale diafragma van f/1.4 en een maximale diafragma van f/16.

Autofocus
Deze lens kan zowel handmatig als automatisch gefocust worden.

Weathersealing
Deze lens beschikt over een weatherseal.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft ook geen beeldstabilisatie.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een gewicht van 300 gram, hij heeft een doorsnede van 72mm, een lengte van 63mm en tot slot heeft hij een filtermaat van 62mm.


Fujifilm XF 14mm f/2.8 voor €899,-

Brandpuntafstand
Dit is de tot nu toe breedste lens, hij heeft een brandpuntafstand van 14mm. Vergeleken met fullframe heeft deze lens een brandpuntafstand van 21mm.

Lichtsterkte
Qua lichtsterkte zit deze lens goed met een maximaal diafragma van f/2.8. Verder heeft deze lens een minimaal diafragma van f/22.

Autofocus
Je kan met deze lens zowel automatisch als handmatig focussen.

Weathersealing
Deze lens is niet stof- en spatwaterdicht, pas hiervoor dus op.

Beeldstabilisatie
Deze beschikt niet over optische stabilisatie, je bent afhankelijk van de camera.

Fysieke Eigenschappen
Deze lens heeft een lengte van 58mm, een diameter van 65mm, een filtermaat van 58mm en tot slot een gewicht van 235 gram.


Fujifilm XF 8-16mm f/2.8 R LM WR voor €1799,-

Brandpuntafstand
Dit is de enige niet prime lens, met deze lens kan je dus in- en uitzoomen. Hij heeft een minimale brandpuntafstand van 8mm en een maximale brandpuntafstand van 16mm. Vergeleken met fullframe is dit bereik dus 12-24mm.

Lichtsterkte
De lichtsterkte van deze lens is niet variabel, je hebt dus een vaste maximale diafragma ook al zoom je in of uit. De maximale diafragma van deze lens is f/2.8 wat qua lichtsterkte goed is. De minimale diafragma van deze lens is f/22.

Autofocus
Deze lens beschikt zowel of handmatige als automatische focus.

Weathersealing
Deze lens heeft een weatherseal, hij is dus beschermd tegen stof- en spatwater.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over optische beeldstabilisatie.

Fysieke Eigenschappen
Qua fysieke eigenschappen is deze lens erg groot vergeleken met de rest, hij heeft namelijk een gewicht van 805 gram, een lengte van 121mm en een doorsnede van 88mm. Tot slot heeft deze lens niet de mogelijkheid om filters te bevestigen, dit kan een nadeel zijn voor landschap fotografen aangezien zij hier vaker gebruik van maken.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Fuji & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek voor Fuji downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Fuji
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen. En inclusief Camera Handleiding Video over Fuji menu & functies.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over camera’s & lenzen


Stel onderaan je vragen over een groothoeklens voor Fujifilm en ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.
Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen