Fujifilm X-S10 review

De Fujifilm X-S10 is volgens Fujifilm zelf ‘Dé systeemcamera voor iedereen met grote ambities’. Hij wordt geadverteerd als een camera die makkelijk in gebruik is, professionele mogelijkheden die in de palm van je hand passen en tot slot als een camera die razendsnel foto’s en video’s deelt. Klopt alles wat Fujifilm over deze camera zegt? We gaan in dit artikel alle eigenschappen van de camera op een rijtje zetten en hem we gaan de Fuji XS10 vergelijken met de Fujifilm X-T30. Wie weet kom je er wel achter of een van de besproken camera’s de camera voor jou is.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Fuji te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met je Fuji camera, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Fuji (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoud

Belangrijke eigenschappen Fujifilm X-S10

Prijs

De Fujifilm X-S10 (ook wel XS10 genoemd) is te koop voor €999, – voor deze prijs heb je alleen de body en geen lenzen. De camera is echter ook te koop in combinatie met een aantal kitlenzen, deze staan hieronder op een rijtje:

 • Fujifilm X-S10 + XF 16-80mm F/4.0 R OIS WR voor €1.499, –
 • Fujifilm X-S10 + XF 18-55mm f/2.8-4 voor €1.399, –
 • Fujifilm X-S10 + XC 15-45mm F/3.5-5.6 OIS PZ voor €1.099, –

Sensor / Megapixels

De Fuji XS10 heeft een 26 megapixels APS-C BSI-CMOS sensor. APS-C wil zeggen dat deze camera een cropfactor heeft van 1.5x, houd hier dus rekening mee als je lenzen gaat aanschaffen. De sensor die hier genoemd is, is dezelfde sensor als de sensor die te vinden is in de Fujifilm X-T30 of de Fujifilm X-T3. We kunnen dus verwachten dat deze vergelijkbare resultaten levert qua kwaliteit.

Video

De video opname modus van deze camera is niet niks, hij kan 4K opnames maken met een snelheid van 30 of 24 fps, dit kan je 30 minuten aan een stuk doen totdat hij zijn oververhit limiet bereikt. 1080p (FullHD) opnames kunnen gemaakt worden tot wel 240 fps. In video modus heb je toegang tot de oog- en gezichtsherkenning, helaas werkt deze modus niet op dieren. Naast de standaard beeldstabilisatie heeft de XS10 ook een elektronische beeldstabilisatie die een 1.1x crop toevoegt om trillingen nog meer te verminderen. We gaan zo dieper in op beide beeldstabilisatie opties.

Autofocus

Het autofocussysteem van de X-S10 is een concurrent voor de X-T4, het autofocussysteem heeft ook een tracking modus die continu scherp blijft stellen op je onderwerp. Hiernaast bevat het systeem ook een oog- en gezicht herkenning. Met de joystick kan je wisselen tussen gezichten waarop het systeem moet scherpstellen.

Continu-opname

De Fujifilm X-S10 kan razendsnel foto’s maken, met wel 30 beelden per seconde, er zit hier echter wel een 1.25x crop op. De genoemde crop is weg als je de continu-opname snelheid verlaagt naar 20 beelden per seconden. Deze snelheden zijn ideaal voor sportfotografie of wildlife fotografie wanneer volgens opstijgen of willen landen. De vraag is wel hoe goed het onderwerp in volle snelheid wordt gevolgd door de autofocus.

ISO bereik

De X-S10 heeft een ISO bereik van minimaal 160  tot maximaal 12,800, hiernaast heb je ook een auto ISO modus die de ISO automatisch voor je instelt. Je kan handmatig deze ISO waardes uitbreiden tot minimaal 80 en maximaal 51,200.

Beeldstabilisatie

Het verkleinde IBIS systeem is 30% kleiner en lichter dan het beeldstabilisatie systeem wat te vinden is in de X-T4. Het beeldstabilisatie systeem compenseert tot wel 6 stops op alle niet gestabiliseerde Fujifilm lenzen, dit zal tussen de 5.5 en 6 stops liggen voor de wel gestabiliseerde lenzen van Fujifilm.

Connectiviteit

Qua connectiviteit zit de Fujifilm X-S10 wel goed, via de Fujifilm Camera Remote app kan je verbinden met de camera via Wi-Fi of Bluetooth.

Bouw & Gewicht

De Fujifilm X-S10 is erg klein, de afmetingen van deze camera zijn: 126mm breed, 85mm hoog en 65mm diep. Hij weegt 465 gram, de batterij heeft volgend CIPA een levensduur van 325 shots. Naast deze dimensies heeft de X-S10 een solide gevoel en past hij makkelijk in de hand, hij heeft een ingebouwde flash en een kantel- en draaibaar scherm. De camera heeft echter geen weathersealing. Pas dus op in de regen.

Prestaties volgens andere reviews

Ook andere mensen hebben de X-S10 bekeken, waaronder ook Carey Rose en Jeff Keller, zij hebben het volgende te zeggen over de Fujifilm X-S10: “ De Fujifilm X-S10 is een van die camera’s die aan veel van je eisen voldoet voor veel mensen. Met een prijs van €999, – voor alleen de body is dit niet een camera die de gemiddelde consument ‘goedkoop’ noemt, maar als je fotografie erg leuk vindt en een serieuze camera wilt die een beetje van alles kan heeft de X-S10 een hele goede verhouding tussen waarde voor geld.”

Ze hebben ook de beeldkwaliteit van de camera bekeken waar ze het volgende over zeggen: “Beeldkwaliteit is buiten verwijt. Met 26MP aan resolutie (plus een effectieve in body beeldstabilisatie die je helpt het meeste uit deze resolutie te halen), een aangename en aanpasbare JPEG machine, en een breed spectrum aan hoge kwaliteit lenzen, de X-S10 maakt echt fantastische afbeeldingen.

Video kenmerken zijn ook sterk, met gedetailleerde 4K opnames. Log opnames en de mogelijkheid voor het gebruiken van een externe microfoon.”

Tot slot hebben ze ook een paar nadelen van de camera besproken: “Dus zijn er ook echte nadelen aan de X-S10? Het grootste nadeel is te vinden bij de autofocus. Terwijl de single-AF en single point AF of de zone in continu autofocus goed werken loopt de subject tracking modus van de X-S10 aanzienlijk achter op zijn concurrenten. Naast autofocus merkten we dat de viewfinder wat aan de kleine kant is en hoopte we dat de auto ISO functie wat flexibeler was.”

Voordelen op een rij

 • 26 Megapixels
 • Groot ISO bereik
 • Goede beeldstabilisatie
 • Wi-Fi en Bluetooth verbinding
 • Kantel- en draaibaar scherm

Nadelen op een rij

 • Autofocus is niet de beste
 • Geen weathersealing

Verschil tussen Fujifilm X-S10 en X-T30

Fujifilm beschrijft de X-S10 als een combinatie van de Fujifilm X-T30 en de Fujifilm X-H1, je zou de binnenkant van de X-T30 krijgen en de beeldstabilisatie van de X-H1. Maar wat is nou het verschil tussen de Fuji X-S10 en de X-T30?

 • Als eerste hebben we de prijs, voor alleen de body van de X-T30 betaal je €849, – terwijl je voor de X-S10 €999, – betaalt. Er zit dus een verschil van €150, – euro tussen de camera’s. Maar wat krijg je nou voor deze €150? (prijzen kunnen natuurlijk veranderd; controleer dit altijd even)
 • Het meest zichtbare verschil is dat de X-S10 erg ‘customizable’ (aanpasbaar) is. Er zijn een aantal knoppen aanwezig op de X-S10 waar je zelf functies aan kan toekennen om bijvoorbeeld je exposure te veranderen.
 • De video functies van de X-S10 hebben een ‘upgrade’ gekregen, je kan nu langer opnemen in 4K en de opname snelheid in FullHD is verhoogd van 120 naar 240 fps.
 • Zoals hiervoor gezegd heeft de X-S10 zijn beeldstabilisatie van de X-H1, de X-T30 heeft dus geen beeldstabilisatie tenzij dit in de lens zit.
 • Qua bouw verschillen de X-S10 en de X-T30 ook redelijk veel, de X-T30 is 80 gram lichter en heeft een minder diepe handgrip.
 • De X-T30 heeft de snelste sluitertijd, dit is 1/4000 terwijl de X-S10 maar tot 1/3200 kan.
 • Ook zit er een verschil in de LCD schermen van de twee modellen, de X-T30 kan zijn scherm alleen maar kantelen terwijl de X-S10 hem ook kan draaien. Bij de X-S10 kan je het scherm dus ook naar de body toe draaien als je hem niet gebruikt, dit beschermt hem tegen krassen.

De verschillen zijn dus niet significant, maar het is nu echter aan jou om te bepalen of je die extra €150 over hebt voor de extra functies van de X-S10 of dat je dit geld wilt opsparen voor een objectief.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Fuji & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek voor Fuji downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Fuji
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen. En inclusief Camera Handleiding Video over Fuji menu & functies.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over camera’s & lenzen


Stel onderaan je vragen over de Fuji X-S10 en ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronnen

https://www.dpreview.com/
https://www.fujifilm.eu/nl

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
chris
Door

chris

op 10 Jan 2021

Beste Joris, ik ben geen beginnend fotograaf gewerkt met nikon f70 nu wil ik een systeemcamera aanschaffen ik heb mijn oog op de nieuwe fuji x-s10 laten vallen , door beeldkwaliteit en stabilisatie en het iets grotere zoom bereik door de crop factor wat mij aan trekt hij kost met lens €1500 als ik mij laat informeren bij een foto zaak die geen fuji verkoopt krijg ik het advies om de sony a7 ii te nemen €1250 deze is fullframe dus een betere kwaliteit van de foto nu is deze camera al enkele jaren oud . Mijn kleindochter word het hoofd model dus portret is belangrijk bij welke iso waarde ga ik het verschil van ruis merken tussen de twee camera censors en omgezet naar afdrukken tot welke grote zal je geen verschil zien. Wat geef jij voor advies gr chris

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Jan 2021

Hi Chris,Leuk dat je ook meer wil. Je vragen zijn heel concreet en moeilijk te beantwoorden, je zou dan echt met beide camera's een vergelijk moeten doen. En dan is het ook nog persoonlijk wat iemand acceptabel vindt qua verschil. Ook kan je vrij goed ruis verwijderen met Topaz Denoise AI. Het advies om fulflrame te nemen komt mogelijk omdat men zelf geen fuji verkoopt. Belangrijk is ook de lichtsterke lens voor je portretten, zorgt voor lagere ISO. Zie ook mijn artikel fullframe" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/fullframe-camera-voordelen-nadelen/">fullframe of crop: voordelen en nadelen. Fullframe betekent ook vaak dure lenzen, zelf vind ik wel het assortiment lenzen van Sony uitgebreider dan Fujifilm. Je kan ook proberen eerst te huren

Freddy Van Erp
Door

Freddy Van Erp

op 12 Feb 2021

De Fujifilm X-S10 is zeker een goede camera. Fujifilm heeft ingezien dat lichtere camera's aan de orde zijn. Spijtig dat de te verkrijgen lenzen dat niet zijn! Veel te zwaar voor een geheel te kunnen maken met deze lichter camera. De verkrijgbare lenzen behoren tot het voorgaande gamma van camera's mijns inziens. Dit zijn zeker wel goede lenzen hoor! Daar niets van! Het is zoals te grote zetels plaatsen in een te kleine living room!

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 12 Feb 2021

Hi Freddy, zeker de betere lenzen zijn niet zo licht. Dat is zo. Lichter is een MFT sensor in de Olympus camera's (bedoel de lenzen) maar dat is een ander soort camera. Dank je voor je bijdrage :)

Cecelia
Door

Cecelia

op 15 Jun 2021

Ik heb basis kennis van fotograferen. Ik ben op zoek naar een toestel als vervanger voor mij Sony a55. Ik wil een toestel dat neemt mooie foto’s met de standaard P S A settings maar geeft ruimte om manual te gebruiken. De xs10 lijkt mij een goede keuze maar twijfel nu vanwege je nadelen erover. Prijs en portabiliteit zijn belangrijk. Ik ben al een oude vrouw en wil niet altijd veel meesjouwen. Touchscreen, viewfinder, wifi en Bluetooth zijn belangrijk maar een makkelijk menu. De menu is reden nummer één om geen Sony te kopen. Ik had even getwijfeld over de xt200 maar ik denk de xs10 is net een betere keuze vanwege IBIS. Hoe erg is de autofocussysteem? Is het een constant probleem of is het alleen met bepaalde dingen. Mijn huidige Sony geeft altijd problemen wanneer ik probeer in de lucht te fotograferen zoals vogels of de zon. Dat is meestal te veel en dan werkt de autofocussysteem ook niet. Ik had even gedacht over een Canon vanwege pancake lenzen maar toch denk ik dat Fujifilm is een betere keuze.

Joris-Dijkema
Door

Joris-Dijkema

op 16 Jun 2021

Hi Cecelia,Blijft een lastige keuze! Sony heeft uitgebreide menu's, maar ik zie ook veel cursisten die verzuipen in Fuji menu's, bijvoorbeeld bij de X-T30 of X-T20 serie. Dus ook hier is het vaak zo uitgebreid. Qua autofocus staat Sony heel goed bekend, ook bijvoorbeeld een Sony A6400 heeft betere autofocus (tracking is ook erg handig). Ik vind zelf het voordeel van Sony (ben zelf van Canon naar Sony systeemcamera gegaan) dat er ook meer lenzen zijn, de E-mount is ook opengesteld voor bijv. Sigma en Tamron. Dit zorgt voor meer en ook wat beter betaalbare alternatieven, hoewel lenzen voor systeemcamera's best duur blijven. En dat geldt ook zeker voor Fuji, dus kijk sowieso goed wat je wil fotograferen en wat (toekomstige) lenzen van Fuji gaan kosten.De IBIS heeft wat voordelen als je met langere sluitertijden uit de hand wil fotograferen. Dat is een voordeel van de XS-10. De autofocus van Sony is gewoon beter als het gaat om tracking, onderwerpen volgen (dus ook handig bij vogels in de lucht). Ik ben zelf meer voorstander van Sony. Ook door meer lenzen en marktleider positieWil je meer leren, dan kun je ook eens mijn VIP" rel="nofollow" target="_blank">https://kijkenziefotoschool.nl/academy/">VIP Programma bekijken

Reactie plaatsen