Fujifilm X-T200 Review

Eind januari 2020 kwam de Fuji X-T200 op de markt. Het is een instapmodel systeemcamera met een APS-C sensor en de opvolger van de Fuji X-T100 (uit 2018). Benieuwd naar de belangrijkste eigenschappen van de Fuji XT200? Wil je weten wat reviewers vinden van de systeemcamera? En de voordelen en nadelen lezen van deze Fujifilm systeemcamera ? Lees dan snel verder!

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Fuji te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie met je Fuji camera, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens voor Fuji (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoud

Belangrijkste eigenschappen Fuji XT200

Prijs

Voor de camera (body) betaal je op dit moment 549 euro. De champagnekleurige of zilverkleurige camera is 629 euro. De Fuji XT200 met de Fuji XC 15-45mm f/3.5-5.6 OIS PZ kitlens kost 699 euro.

Megapixels en sensor

De Fuji XT200 heeft 24.2 megapixels en een APS-C CMOS sensor. Het is dezelfde sensor als van de Fujifilm XT100. Vanwege de APS-C sensor is er sprake van een cropfactor. Door de crop wordt er automatisch verder ingezoomd. Bij Fujifilm camera’s is dat 1.5 keer.

Snelheid

Met de Fujifilm X-T200 kun je maximaal 8fps (beelden per seconde) vastleggen. Dat is wat sneller dan zijn voorganger, de snelheid daarvan was 6 fps.

Autofocus

Je hebt 425  AF-punten tot je beschikking. Veel meer dan bij zijn voorganger. De Fuji XT100 had namelijk maar 91 scherpstelpunten.

Gezichtsdetectie en Eye-AF

De Fuji systeemcamera kan gezichten herkennen en scherpstellen op ogen (net als de Fuji XT100).

Bouw

  • Bovenop de camera zitten rechts de aan/uitknop, het programmavoorkeuzewiel en twee draaiknoppen met allerlei functies. Met de voorste draaiknop kun je onder andere de sluitertijd selecteren.
  • De achterste draaiknop is onder andere voor in- uitzoomen tijdens het bekijken van je foto’s. Links zit een fn-draaiknop, die je zelf kunt instellen.
  • De vierpuntsdruktoets aan de achterkant is vervangen door een joystick. Hiermee selecteer je scherpstelpunten.
  • Aan de linkerkant heb je een Drive-knop om onder andere bracketing mee te bedienen.
  • Naast de elektronische zoeker zit een knop View-mode. Hiermee kun je bepalen hoe de elektronische zoeker reageert. Je kunt bijvoorbeeld instellen of je wilt dat de zoeker alleen werkt als je je oog op de zoeker plaatst. Als je dan niet door de zoeker kijkt, wordt het LCD-scherm geactiveerd.

Lenzen

De Fujifilm XT200 heeft een X-vatting. Wil je ook Fuji-lenzen met een M-vatting gebruiken op de systeemcamera? Dan heb je een M mount adapter nodig (139,95 euro).

Hotshoe

De Fuji X-T200 heeft zowel ingebouwde flits als een hotshoe (flitsschoen). Dat betekent dat je er ook externe flitsers op kunt aansluiten. Hierdoor heb je meer flitsmogelijkheden.

Bracketing

De  Fuji systeemcamera heeft verschillende vormen van bracketing. Met deze functie maak je, met één druk op de knop, meerdere foto’s. In de nabewerking voeg je deze foto’s samen tot één goed belichte foto. Ik zal de bracketingtypes van de Fuji XT200 even voor je opsommen:

– White Balance (witbalans);

– AE BKT (automatische belichting; dit is de enige die relevant is);

ISO BKT (verschillende ISO-waarden);

– Dynamic Range (bij foto’s met veel kleurcontrast).

ISO

De ISO heeft een bereik van 100-12.800, uitbreidbaar tot 51.200. Of je kiest voor auto-ISO. De camera bepaalt dan de geschikte ISO-waarden.

Connectiviteit

De Fuji XT200 heeft Wi-Fi en Bluetooth en aansluitingen voor HDMI (micro, type D) en USB-C (3.1 Gen1).

Elektronische zoeker

Een 0.39 inch (ongeveer 1 centimeter) OLED-scherm met een resolutie van 2.36 miljoen pixels.

LCD-scherm

Een 3.5 inch (ongeveer 9 centimeter) TFT LCD-scherm met een resolutie van 2.76 miljoen pixels. Het is een touchscreen dat 180 graden draaibaar is. Je kunt het scherm ook 180 graden omhoog klappen of 90 graden omlaag doen. Met het touchscreen kun je onder andere foto’s maken, maar ook het menu bedienen en diafragma’s selecteren. Je hebt LiveView tot je beschikking.

Bestandsformaat

Je kunt fotograferen in JPEG, RAW of JPEG+RAW.

Beeldstabilisatie

Geen ingebouwde stabilisatie aanwezig.

Gewicht

De Fuji systeemcamera weegt 370 gram (inclusief accu en geheugenkaart). Dat is wat lichter dan zijn voorganger (XT100 weegt 448 gram).

Batterij

Een NP-W126S accu van 1260 mAh. Je kunt maximaal 270 foto’s maken met een volledig opgeladen accu. In de bespaarstand zijn dat 450 foto’s. Er is geen oplader bijgeleverd.

Buffer

De buffer (tijdelijk geheugen van je camera) is 16 RAW of 32 JPEG. Daarna wordt je camera trager.

Geheugenkaarten

De Fujifilm XT200 is geschikt voor UHS-I SD, SDHC en SDXC geheugenkaarten. UHS-I kaarten kunnen maximaal 10 MB per seconde opslaan.

Oplaadtijd

Je kunt de accu opladen met de bijgeleverde USB-kabel. Dit duurt ongeveer 150 minuten (2,5 uur).

 

Reviews

Bouw

DPReview.com schrijft dat de camera goed is vast te houden, er is meer plaats voor je duim. “Daardoor is het makkelijker om de camera met één hand te bedienen, al maakt de plaatsing van een aantal knoppen dat wel wat lastiger.” De reviewer meldt dat de systeemcamera stevig voelt door de behuizing die vooral uit metaal bestaat. Toch zijn ze niet helemaal tevreden over de bouw van de Fuji XT200. “Het materiaal op de achterkant (vooral van het LCD-scherm) voelt goedkoop en plasticachtig. De joystick zit niet op een handige plaats. Andere collega’s vinden de joystick té klein.”

“Als je bekijkt wat de camera allemaal kan, is de Fuji X-T200 een heel compact toestel”, zegt trustedreviews.com. Met de 15-45mm kitlens kun je de camera makkelijk in je zak of tas doen. Je kunt de systeemcamera makkelijk langere tijd om je nek dragen, laten ze weten. “Fujifilm heeft de vierpuntsdruktoets vervangen door een joystick. Er zijn minder knoppen op de achterkant. Hierdoor is er meer ruimte voor het grote LCD touchscreen.”

Kenrockwell.com is totaal niet te spreken over de bouw van de camera. “Dit is één van de meest lastige camera’s om te bedienen, vanwege onduidelijke menu’s en ontelbare vage instellingen. De camera is bedoeld als basiscamera, maar een normaal mens (zoals mijn moeder) zal dit nooit kunnen begrijpen. De knoppen zitten te diep, waardoor je ze niet op de tast kunt vinden. Als je de camera gebruikt en het scherm is zwart, weet je niet of het toestel uit staat of in slaapstand is. Als je op de aan-knop drukt (en de camera in slaapstand is) wordt de camera automatisch uitgeschakeld. Heel vervelend.”

Beeldkwaliteit

Photographyblog.com is enthousiast over de beeldkwaliteit, die beschrijven ze als heel goed. “Bij ISO 100-3200 is er geen ruis. Bij een ISO van 6400 begin je wat ruis te zien. RAW-foto’s met een ISO van 200-6400 zijn nog goed bruikbaar. Het is wel jammer dat je in RAW niet kunt fotograferen in ISO 100, 25.600 en 51.200.”

Kenrockwell.com zegt dat de Fuji XT200 beter dan gemiddeld presteert bij hoge ISO-waarden. “Zelfs bij ISO 51.200 is de beeldkwaliteit een stuk beter dan bij de meeste APS-C camera’s.”

Trustedreviews.com laat weten dat de beeldkwaliteit erg goed is bij de meeste lichtomstandigheden. “Zelfs rond de maximale ISO-waarde van 12.800 is er erg weinig ruis. Deze camera is beter dan elke smartphone die momenteel op de markt is.”

Autofocus

DPReview.com schrijft dat de systeemcamera snel gezichten herkent, “zelfs als het onderwerp een zonnebril op heeft of zijn/haar hoofd draait”. Toch zijn ze niet helemaal tevreden: “Gezichtsdetectie ontdekt ook gezichten op plaatsen waar geen mensen zijn.” Ze zeggen dat de tracking vrij goed werkt, zelfs bij de maximale snelheid van 8fps. Vanwege het touchscreen is het makkelijker om scherp te stellen op een onderwerp. “Je hoeft alleen op het LCD-scherm te tikken.”

PCMag.com vergelijkt de autofocus van de Fuji XT200 met die van de Fuji XT100 en de Fuji XT30. Ze zeggen dat de autofocus van de Fuji XT200 veel beter is dan van zijn voorganger. “De autofocus is snel, zelfs als je niet in het midden wilt scherpstellen. Wel langzamer dan die van de Fuji XT30, maar met de kleine vertraging tussen scherpstellen en foto maken, kun je nog steeds mooie momenten vastleggen.”

Wil je meer informatie over de Fuji X-T30? Lees dan mijn artikel Fuji XT30 review of het artikel waar ik de Fuji XT200 vergelijk met de Fuji XT30: verschil tussen Fuji XT30 & XT200.

Digitalcameraworld.com heeft gemengde gevoelens over de autofocus. “Voor stilstaande onderwerpen zijn zowel de Touch AF als Shutter AF heel handig. De AF-modi zijn wat ingewikkeld. Er zijn er namelijk drie, in plaats van de gebruikelijke twee. De derde modus is wat lastig te begrijpen voor beginnende fotografen. In deze stand kun je de afmeting en positie van een scherpstelpunt instellen. Beginnende fotografen kunnen het gevoel hebben dat ze in het diepe zijn gegooid.”

Voordelen Fuji XT200 op een rij

– Groot, helder touchscreen;

– AF-punten selecteren en foto’s maken met touchscreen;

– Weinig ruis bij hoge ISO-waarden;

– Mooie kleuren in JPEG-formaat;

– Opladen via USB;

– Zelfde beeldkwaliteit als duurdere Fuji-camera’s;

– Beter dan de Fuji XT100.

Nadelen Fuji XT200 op een rij

– Geen weathersealing;

– Onduidelijke menu’s en vage instellingen;

– Bij gebruik statief kun je geen accu wisselen. Het klepje hiervoor zit te dicht bij de statiefgondel (kenrockwell.com);

– Geen beeldstabilisatie in het toestel;

– Batterijduur kan beter;

– Niet veel goedkoper dan de Fuji X-T30 of Nikon Z50, even duur als de betere Sony A6100 (kenrockwell.com);

– Slechts één kaartslot;

– Je kunt niet zien hoeveel procent accu je nog hebt (je ziet alleen een batterij-icoontje).


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie voor Fuji & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Boek voor Fuji downloaden >>(klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie met Fuji
  • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
  • 50+ pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle Videocursussen met stap-voor-stap-uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen. En inclusief Camera Handleiding Video over Fuji menu & functies.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie


Bekijk ook deze artikelen over camera’s & lenzen


Stel onderaan je vragen over de Fuji X-T200 en ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Bronvermelding

Voor deze review heb ik naast 10 jaar fotografie ervaring gebruikgemaakt van de volgende websites: dpreview.com, trustedreviews.com, kenrockwell.com, photographyblog.com, pcmag.com en digitalcameraworld.com.

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen