Fujifilm X-T30 II systeemcamera Review

De Fujifilm XT30 II is een APS-C systeemcamera en de opvolger van de Fuji XT30, uit 2019. In dit artikel vind je de belangrijkste eigenschappen van de Fuji X-T30 2 en wat reviewers ervan vinden. Natuurlijk heb ik ook weer de voordeleb en nadelen voor je verzameld en overzichtelijk voor je op een rijtje gezet. Is de Fuji XT30 II iets voor jou? Je komt erachter door verder te lezen.

Gratis Ebook fotografie tips

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst). Haal meer uit jouw systeemcamera

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Belangrijkste eigenschappen Fujifilm X-T30 II systeemcamera

Prijs

De systeemcamera, verkrijgbaar in zwart of zilver, kost € 899,-. Je kunt ook het toestel kopen in combinatie met een lens:

+ Fujifilm XC 15-45mm f/3.5-5.6 OIS PZ (€ 999,-);

+ Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0 OIS (€ 1299,-).

Dit zijn overigens dezelfde lenzen die je in combinatie met de Fuji X-T30 kon kopen.


Megapixels en sensor

De Fuji X-T30 II heeft 26.1 megapixels en een X-Trans back-illuminated CMOS 4 APS-C sensor. Dat is dezelfde resolutie en sensor als zijn voorganger.

Snelheid

Met de elektronische sluiter kun je maximaal 30 fps maken. Dit is dan wel met een 1.25x crop. Zonder crop haal je een maximale snelheid van 20 fps. Met de mechanische sluiter kun je 8 frames per seconde schieten.

Autofocus

De Fujifilm X-T30 II heeft hetzelfde hybride AF-systeem als zijn voorganger. In Single-AF heb je 425 AF-punten om te selecteren (in een grid van 25x17). Dit kan ook worden ingesteld op 117 AF-punten (13x9). De autofocus heeft contrast- en fasedetectie. Naast de Single AF heeft de camera ook Continuous AF en MF (handmatige focus).

 Verder heb je Zone AF tot je beschikking (3x3, 5x5 of 7x7) en Wide/Tracking AF. De grootte van de AF-punten kan worden veranderd.  Het grootste verschil met de eerdere Fuji XT30 is dat bij de XT30 2 de autofocus werkt tot een belichting van -7 EV (de XT30 uit 2019 kon dat tot -3 EV).

Gezichtsdetectie en Eye-AF

Ja.

Bouw + gewicht

De Fujifilm X-T30 II heeft, net als zijn voorganger, geen weathersealing of beeldstabilisatie. Het ontwerp en de knoppen/schakelaars zijn exact hetzelfde als dat van de XT30. Ook het gewicht is ongeveer gelijk aan dat van de camera uit 2019: 378 gram (inclusief accu en geheugenkaart). De XT30 weegt slechts 5 gram meer.

Meer weten over de Fuji XT30? Lees mijn artikel: https://kijkenziefotoschool.nl/fujifilm-x-t30-review/

Lenzen

De Fuji systeemcamera heeft een X-vatting. Met de Fuji M Mount adapter (€ 139,95) kun je ook lenzen met M-vatting gebruiken op de camera.

Hotshoe

Zowel een hotshoe (ook wel flitsschoen genoemd) als een ingebouwde flitser.

Bracketing

Met bracketing maak je meerdere foto’s met één druk op de (sluiter)knop. De Fujifilm X-T30 II heeft onder andere Focus bracketing (auto, manual) en Exposure bracketing (AE bracketing) voor 2, 3, 5, 7 of 9 frames.

ISO

Je ISO heeft een bereik van 160-12.800. Uit te breiden tot: 80, 100, 125, 25.600 of 51.200. Bij auto-ISO (1, 2 of 3) laat je de camera bepalen welke ISO-waarde het meest geschikt is.

Connectiviteit

Het toestel heeft Bluetooth en Wi-Fi. Er zijn aansluitingen voor: USB, type C (USB 3.2 Gen 1x1) en HDMI micro (type D).

Elektronische zoeker

De zoeker (ook bekend als viewfinder) heeft een 0.39 inch (ongeveer 1 cm) OLED scherm, met een resolutie van 2.36 miljoen pixels. De viewfinder heeft ingebouwde Eye-sensor.

LCD

Het 3 inch (ongeveer 7,5 cm) kantelbare touchscreen heeft een resolutie van 1.62 miljoen pixels. Dat is een stuk hoger dan zijn voorganger. De Fuji XT30 heeft namelijk een lcd-scherm met een resolutie van 1.04 miljoen pixels. Het touchscreen van de XT30 II kun je onder andere gebruiken om mee te fotograferen (Touch AF).


Bestandsformaat

Je kunt fotograferen in:

JPEG;

– Gecomprimeerd 14 bit RAW;

– Gecomprimeerd RAW zonder verlies;

– Niet gecomprimeerd.

Batterij

Een Li-Ion NP-W126S batterij van 1260 mAh. Op de website van Fuji staat dat je in de normale modus 390 foto’s moet kunnen maken. Dit is dan wel in combinatie met de Fuji XF 35mm f/1.4 R lens.

Buffer

De buffer is het tijdelijk geheugen van de (systeem)camera. Hier worden de foto’s opgeslagen, voordat ze worden overgezet op je geheugenkaart. Ik zal alleen de buffers bij de hoogste snelheden even bespreken.

30 fps met 1.25x crop (elektronische sluiter)

– JPEG: 29;

– Gecomprimeerd RAW: 17;

– Gecomprimeerd RAW zonder verlies: 17;

– Niet gecomprimeerd RAW: 17.

20 fps met 1.25x crop (elektronische sluiter)

– JPEG: 79;

– Gecomprimeerd RAW: 20;

– Gecomprimeerd RAW zonder verlies: 17;

– Niet gecomprimeerd RAW: 17.

 

20 fps zonder crop (elektronische sluiter)

– JPEG: 32;

– Gecomprimeerd RAW: 17;

– Gecomprimeerd RAW zonder verlies: 17;

– Niet gecomprimeerd RAW: 17.

 

10 fps zonder crop (elektronische sluiter)

– JPEG: 81;

– Gecomprimeerd RAW: 21;

– Gecomprimeerd RAW zonder verlies: 18;

– Niet gecomprimeerd RAW: 18.

 

Geheugenkaarten

De volgende UHS-1 geheugenkaarten zijn geschikt:

– SD (tot 2 GB);

– SDHC (tot 32 GB);

– SDXC (tot 2 TB).

 

Oplaadtijd

Nog niet bekend. Je kunt het toestel opladen met USB. De kabel is meegeleverd.

Reviews

Photographyblog.com

Mark Goldstein van photographyblog.com vergelijkt de Fuji XT30 met de Fuji XT30 II:

“De enige manier om de XT30 en XT30 II uit elkaar te houden, is door op het label onderop de camera te kijken”, schrijft hij.

 “De geheugenkaart zit naast de accu (in hetzelfde vak) aan de onderkant van het toestel in plaats van een af te sluiten vak aan de zijkant. De plaatsing is dus niet heel handig, zeker niet als de camera op een statief staat”, aldus Mark Goldstein.

Imaging-resource.com

William Brawley van imaging-resource.com noemt de nieuwe XT30 II “maar een kleine update van de XT30”. Brawley: “Het lcd-scherm is wat beter (1.62 miljoen pixels in plaats van 1.04 miljoen pixels bij de XT30).”

In het artikel zegt William Brawley dat Fuji beweert dat de XT30 II zou presteren zoals de duurdere Fuji X-T4. “De camera gebruikt een ander sluitermechanisme en de burst is niet zo groot als van de X-T4, maar de autofocus en het reactievermogen van de camera zouden meer lijken op die van de X-T4 en de recentere X-S10. De beeldsensor, processor en autofocussysteem zijn zowat gelijk aan die van de XT30.”

Mushroom macrophotography

DPReview.com

De reviewer zegt het volgende over de bouw van de Fuji XT30 II: “Fujifilm heeft stilletjes een nieuwe versie van de X-serie camera uitgebracht. Behalve een betere resolutie van het lcd-scherm en uitgebreid geheugen, is de XT30 II hetzelfde als zijn voorganger. Vanwege dat extra geheugen presteert de camera ruwweg zoals de Fuji X-T4. Je krijgt  trouwens geen oplader bij de Fuji X-T30 II.”

Digitalcameraworld.com

“Fujifilm zegt dat er een nieuwere versie van de camera is uitgebracht voor een nieuwe generatie beginnende fotografen en enthousiastelingen”, schrijft Rod Lawton van Digitalcameraworld.com in de review.

“Ook al is de resolutie niet veranderd, de XT30 II heeft de snelle autofocus van het ‘vlaggenschip’, de Fuji X-T4. Net zoals zijn voorganger heeft de X-T30 II geen ingebouwde beeldstabilisatie, maar wel het uiterlijk van een klassieke camera. Met bovenop een knop voor sluitertijd en, afhankelijk van de lens, tastbare diafragmaringen.”

 Rod Lawton noemt de XT30 II “de ideale camera voor mensen die dol zijn/waren op de ouderwetse belichtingsbediening”.

Thenewcamera.com

De website bespreekt de verschillen tussen de Fujifilm X-T30 II en zijn voorganger.

Thenewcamera.com vermeldt dat de buffer is vergroot en toont dat in een schema. Vooral bij JPEG zie je grote verschillen in de aantallen.

“Je kunt tien foto’s meer maken met de nieuwe XT30 II. Een grote verrassing, want de camera verbruikt meer stroom dan de XT30, vanwege het lcd-scherm dat een hogere resolutie heeft. Door wat aanpassingen in de firmware hebben ze ervoor gezorgd dat de camera energiezuiniger is.”

In hun conclusie schrijft thenewcamera.com: “Mensen die al in het bezit zijn van een Fuji XT30, kunnen beter wachten op de Fuji XT40 of de Fuji X-S10 kopen. Als je dit toestel niet hebt, kun je gaan voor de XT30. Maar, je moet veel geld neertellen voor extra opladers en zo. Daardoor ben je ongeveer zo duur uit als met de Fuji X-S10.” 

Voordelen Fujifilm X-T30 II

– Hogere resolutie lcd-scherm dan XT30;

– Prestaties zouden ongeveer gelijk zijn aan veel duurdere X-T4;

– Werkt beter bij weinig licht (tot -7 EV);

– Touchscreen (ook foto’s maken);

– Opladen met USB.

 

Nadelen Fujifilm X-T30 II

– Geen beeldstabilisatie;

– Geen weathersealing;

– Kleine update van X-T30;

– Plaatsing geheugenkaart en accu lastig (vooral als je statief gebruikt);

– Alleen 30 fps met 1.25x crop;

– Dezelfde accu als X-T30 (uit 2019);

– Acculader niet meegeleverd.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips, haal meer uit jouw systeemcamera
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen over camera's & lenzen

Stel onderaan je vragen & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: fujifilm.com, photographyblog.com, imaging-resource.com, DPReview.com en digitalcameraworld.com.

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen