Fujifilm X-H2S systeemcamera Review

De Fujifilm X-H2S systeemcamera, hoe goed is deze? Wat zijn opvallende eigenschappen? Hoe goed is 40 foto's per seconde? Hoe denken reviewers over deze camera en zijn voordelen en nadelen van deze systeem camera? Ontdek het hieronder en maak een bewuste keuze.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

ransuil lucht vlucht

Inhoud

Belangrijkste eigenschappen Fuji X-H2S

Opvallend is in eerste instantie de naam. We kennen al de eerdere Fuji X-H1, die destijds het enige Fujifilm toestel was dat beeldstabilisatie heeft. De "S" in de naam X-H2S staat voor snelheid. 


Deze systeemcamera is zowel gericht op fotografie als op video, dat is het meest opvallende aan de specificaties. Bekijk ze hieronder :)

Nieuwe stacked CMOS Sensor

26 megapixel APS-C stacked CMOS sensor. De stacked sensor is nieuw ten opzichte van de Fuji X-T3 en X-T4. Het is een snellere sensor. Het aantal megapixels is niet extreem maar 26 megapixels is vaak meer dan genoeg voor veel gebruikers. 

Fujifilm claimt dat deze sensor 3.6x sneller is dan de sensor in de Fuji X-T3 en X-T4 die geen stacked CMOS sensor gebruikt. 

Snelle Continu opnamen

Continu opnamen tot 40 foto's per seconde (40 fps) zonder blackout. Dit betekent dat je bij een reeks opnamen (burst) niet tussendoor even in een flits een zwart beeld ziet. Dit is prettig. De snelheid is erg hoog. Dit is vooral relevant bij zeer snelle actie, denk aan vogels in de lucht of andere snelle onderwerpen zoals wildlife of sport

Verbeterde autofocus en tracking: ook eye autofocus

Autofocus is bij bewegende onderwerpen heel belangrijk. Alleen veel foto's per seconde is geen garantie op veel foto's die scherp zijn op de juiste plek. Door de nieuwe sensor en nieuwe kunstmatige intelligentie is de autofocus sneller en meer betrouwbaar geworden. Ook de eye autofocus en gezichtsherkenning zijn verbeterd, er wordt automatisch naar overgeschakeld als de camera een oog of gezicht herkent. 

Onderwerpherkenning

Naast mensen en dieren is er ook onderwerpherkenning voor auto's, motoren, fietsen, treinen en vogels.


Grotere buffer

Buffer van 184 JPEG foto's of 175 RAW foto's bij 40fps en 1000 JPEG's in 30 fps of 15 fps en 400 RAW foto's op lagere snelheid. De X-T4 heeft bij 20fps een buffer van 36 RAW foto's (gecomprimeerd), kleiner dus. 

De buffer is belangrijk voor mensen die veel continu-opnamen achter elkaar willen gebruiken bij snelle onderwerpen. Als de buffer klein is dan ben je snel even uitgeschakeld en dan kan je bijzondere momenten missen. 

7 Stops beeldstabilisatie

In de body is beeldstabilisatie ingebouwd. We zagen dit ook bij de Fuji X-H1. Dit maakt het mogelijk om uit de hand met wat langere sluitertijd van stilstaande onderwerpen (niet van bewegende) vaker toch een scherpe foto te maken. Wel is ook altijd nu een goede kennis van sluitertijden en instellingen nodig. Sommige mensen denken dat je niet zonder een camera met beeldstabilisatie kunt, dat is zeker niet waar. 

Voor video is het overigens ook zeer welkom omdat de beelden een stuk vloeiender worden, maar niet zo vloeiend als met een gimbal. 

Video resolutie

 • 6.2K video
 • 4K video tot 60p zonder crop
 • 4k slowmotion tot 120fps (met een crop)

Kantelbaar scherm en touchscreen

Handig voor meer flexibiliteit en gebruiksgemak vanuit moeilijkere hoeken. Touchscreen versnelt de bediening. 

5.76 miljoen pixels OLED viewfinder

Dit zorgt voor veel details als je door je zoeker kijkt. De verversing is 120fps, handig bij snelle onderwerpen (bij een lagere fps kan er enige vertraging zijn). 


2 Batterygrips mogelijk

De VG-XH (ongeveer 400 dollar; de FT-XH batterygrip is voor overdracht van bestanden en voor fotografen niet zo relevant).

Geheugenkaart slots: CF Express type B en UHS-II SD

De 2 type geheugenkaarten zijn handig. Heb je de extreme snelheid niet nodig, dan zit je niet vast aan de duurdere CF Express type B kaarten. Heb je het wel nodig dan gebruik je die.

Gewicht

660 gram.

Weathersealing

Naden die meer bescherming bieden tegen nattigheid. Let op, een regenhoes is sowieso een aanrader.

Top LCD-scherm

Het LCD-schermpje bovenop de camera geeft info over instellingen, dit is vooral ook handig vanaf een statief en geeft wat extra gebruiksgemak.


Reviews

Autofocus

DPreview

Voor video is de X-H2S de meest complete Fuji systeemcamera (op moment van uitbrengen).  

Zoals we bij meerdere recente camera's is de gezichtsherkenning / oogdetectie (eye AF) apart gehouden van de andere modes voor onderwerp herkenning. Je moet ook het menu in om te selecteren welk type onderwerp je de camera wil laten herkennen (denk aan mens of dier).

Als je de continu-opnamesnelheid terugbrengt naar 20 of 30 foto's per seconde dan stijgt het percentage scherpe foto's met gebruik van autofocus tracking duidelijk. Tijdens de test waren er meer scherpe foto's bij 20 foto's per seconde met de instelling "Release priority" dan bij 40 foto's per seconde met "focus priority". 

Uitleg: release priority betekent dat je voorrang geeft aan de snelheid: de snelheid van 20 foto's per seconde wordt dan gehaald (ook als de camera soms even niet kon blijven scherpstellen tijdens die serie). Bij "focus priority" geef je voorrang aan scherpstellen, de camera maakt pas foto's in continu-opnamen als hij eerst heeft kunnen scherpstellen. Dit kan in principe zorgen voor lagere snelheden dan de het maximum aantal fps dat een camera zou kunnen.  

De test wekte de indruk dat het volgen van een onderwerp (de afstand inschatten en blijven focussen) te veel is voor een camera die 26 megapixel foto's maakt met 40 foto's per seconde. Ook de kans dat je zo de buffer snel vol schiet is veel groter. Terwijl het verlagen van de snelheid naar 20 of 30 foto's per seconde je nog steeds snelheden geeft van fullframe sportcamera's van € 5000 of meer. 

Als je alles uit de camera wil halen voor snel bewegende onderwerpen dan vereist dit dat je je een tijd verdiept in de C-AF instellingen, zodat je de camera laat weten hoe je onderwerp waarschijnlijk zal bewegen. 

Al met al is het de best presterende Fujifulm camera die we tot nu toe hebben gezien. Eye-Af is niet zo betrouwbaar als bij de beste Canon en Sony camera's (of de Z9) en het aantal scherpe foto's was niet altijd in lijn met de beste pro camera's maar met een beetje werk en de juiste lens presteert de camera ontzettend goed. Zeker als je de snelheid dus iets naar beneden brengt.


Bouw

Digitalcameraworld.com en dpreview.com

In veel opzichten voelt de X-HS2 hetzelfde aan als de Fuji X-H1. De X-HS2 is iets kleiner, hoewel het een grotere batterij gebruikt met meer capaciteit in de besparingsmodus. Hij voelt degelijk en stevig in de hand aan, hij valt ook goed in de hand als je kleinere handen hebt.

De camera is goed uitgerust met custom buttons zodat je functies naar je eigen hand kan zetten. De goed gepositioneerde joystick laat je het autofocusgebied en de grootte van scherpstelpunten bepalen. 

Voor video is er een full size HDMI-poort (dit is degelijker dan een kleinere variant).  

Bovenop is een record knop toegevoegd (naast de ontspanknop). Het volledig kantelbare LCD-scherm is hetzelfde als dat van de X-T4. 

Beeldkwaliteit

Digitalcameraworld.com en dpreview.com

We waren onder de indruk van de ISO prestaties van de Fuji X-T3 en X-T4. Het is erg knap dat de snellere X-H2s deze prestaties heeft kunnen vasthouden.

De X-H2S heeft wel wat meer ruis in de donkerste schaduwen dan de Fuji X-T4 en ook meer ruis met de elektronische sluiter. Dit komt doordat de sensor sneller is (moet sneller worden uitgelezen).  

Prijs

 • Body: 2749 euro (op moment van schrijven)

Voordelen Fuji X-H2S

 • Zeer snel, tot 40 foto's seconde (meer scherpe foto's bij beweging in 20 of 30 foto's per seconde).
 • Verbeterde buffer
 • Verbeterde autofocus en eye AF en onderwerpherkenning
 • Comfortabele grip
 • Zeer goede video specificaties, codecs and verschillende resoluties (camera is dus erg hybride: goed voor foto en video).
 • Goede batterij
 • Veel custom buttons
 • Batterygrips verkrijgbaar
 • Sterke stabilisatie, ook voor video

Nadelen Fuji X-H2S

 • Autofocus presteert minder goed bij 40 foto's per seconde en buffer is dan snel vol
 • Onderwerpherkenning werkt minder goed als je niet de juiste hoekt hebt tot het onderwerp
 • Autofocus moest door jou zelf goed afgesteld worden, ingewikkelder voor veel mensen
 • Relatief duur voor APS-C camera
 • Bij weinig licht presteert fullframe (zoals in het algemeen) wel beter
 • Minder dan lenzen verkrijgbaar dan bij Canon, Sony, Nikon

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 400+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Fujifilm X-H2S & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: dpreview.com, digitalcameraworld.com, fujifilm.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen