Verschil tussen Fujifilm X-H2S en Fujifilm X-T4 Systeemcamera

Verschil tussen Fujifilm X-H2S en Fujifilm X-T4 Systeemcamera

Ben jij op zoek naar een Fujifilm systeemcamera? In dit artikel zetten we de Fujifilm X-H2S en de Fujifilm X-T4 tegenover elkaar en bekijken we de belangrijkste verschillende eigenschappen maar ook de belangrijkste overeenkomsten.

Mocht je geïnteresseerd zijn naar een uitgebreider interview puur over de Fujifilm X-H2S dan kan je mijn artikel hierover hier vinden: “Fujifilm X-H2S systeemcamera review”. Ook heb ik een artikel over de Fujifilm X-T4 die hier te vinden is: “Fujifilm X-T4 review”.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud


Belangrijke verschillende eigenschappen tussen de Fujifilm X-H2S en de Fujifilm X-T4

Prijs
Vandaag de dag is de Fujifilm X-H2S is te koop voor €2599,-. Deze camera is pas onlangs aangekondigd en op het moment van schrijven is er nog geen prijsdaling waargenomen.

De Fujifilm X-T4 is twee jaar geleden uitgekomen en is te koop voor €1799, -. Hij heeft sinds maart 2020 geen prijsdalingen gehad. Aangezien de Fuji X-T4 al langer op de markt is zijn er wel tweedehands of opgeschoonde (refurbished) modellen beschikbaar tegen een lagere prijs.

Sensor
 Zowel de Fujifilm X-H2S als de Fujifilm X-T4 hebben een APS-C sensor, ook hebben beide Fuji sensoren een resolutie van 26.1 megapixels. Echter heeft de Fuji X-H2S wel een nieuwere variant van deze sensor gekregen namelijk de X-Trans CMOS 5 HS, de Fuji X-T4 heeft de iets oudere X-Trans CMOS 4 sensor. 

Wat nieuw is met de 5e generatie sensor is het gelaagde ontwerp wat een 4x snellere leessnelheid heeft dan de X-T4. Verder hebben beide sensoren wel een BSI ontwerp wat ruis verminderd.

Video
De Fujifilm X-H2S kan en net wat hogere resolutie aan dan de Fujifilm X-T4. De Fuji X-H2S kan 6.2K tot 30 frames per seconde aan waar de Fuji X-T4 maar tot 4K kan. 

De Fuji X-H2S kan 4K tot 120 frames per seconden aan terwijl de X-T4 dit maar tot 60 kan. Wel komt er voor de X-H2S een crop kijken van 1.29x bij 120 fps, voor de X-T4 is dit een 1.18x crop wanneer je 60 fps opnames makt.

Autofocus
Hoewel de hoeveelheid autofocuspunten hetzelfde blijven tussen de twee camera’s namelijk 117 zone en tracking punten en 425 enkele focus punten komt de Fujifilm X-H2S met vernieuwde en geavanceerde algoritmen.

De verbeterde software kan dieren, vogels, auto’s, motoren, vliegtuigen, ogen en gezichten herkennen, hierop focussen en deze onderwerpen blijven volgen terwijl ze bewegen. Hij analyseert deze onderwerpen met 120 frames per seconden dus wanneer je met 40 fps fotografeert analyseert hij 3 afbeeldingen voor elke foto die je maakt.

Continu-opname
Wanneer het op continu-opname aan komt is de Fujifilm X-H2S duidelijk de winnaar al houdt de Fujifilm X-T4 ook aardig goed stand. Op de mechanische sluiter hebben ze beiden de mogelijkheid om tot 15 beelden per seconden te fotograferen.

Op de elektronische sluiter kan de X-T4 tot 20 fps zonder crop of 30 fps met een 1.25x crop, dit komt neer op foto’s met een resolutie van 16 megapixel. De Fujifilm X-H2S kan op de elektronische sluiter tot wel 40 foto’s per seconden zonder enige crop.

Ook de buffer van de X-T4 is een stuk kleiner dan die van de X-H2S, namelijk maar 38 RAW afbeeldingen op een snelheid van 15fps ten opzichte de meer dan 1000 afbeeldingen die in de buffer van de X-H2S passen wanneer je gebruik maakt van de 15 fps mechanische sluiter.

Batterijduur
Fuji X-H2S heeft een CIPA-rating van 700 foto’s in eco modus, wanneer deze modus uit staat kan hij 580 foto’s maken op een batterij. De Fuji X-T4 heeft een net wat minder lange batterijduur met 500 foto’s zonder eco modus en 600 foto’s met eco modus.


Belangrijke overeenkomsten tussen de Fujifilm X-H2S en de Fujifilm X-T4

Beeldstabilisatie
Beide camera’s maken gebruik van IBIS, dit staat voor in body image stabilisatie. De Fujifilm X-H2S heeft hier net de winnende hand met een stabilisatie van maximaal 7 stops ten opzichte van de 6,5 stops van de X-T4.

Bouw en gewicht
De Fujifilm X-T4 behoud nog wat meer het retro ontwerp met alle verschillende draaiknoppen voor de verschillende instellingen, ook is er een zilveren retro uitvoering beschikbaar om helemaal in de retro stijl te blijven. De X-H2S is wat meer modern qua ontwerp met een LCD boven op de camera voor een snelle blik op de instellingen. Verder hebben de camera’s de volgende afmetingen:

 1. De Fujifilm X-H2S is 136mm breed, 93mm hoog, 85mm diep en heeft een totaalgewicht van 660 gram.
 2. De Fujifilm X-T4 is 135mm breed, 93mm hoog, 64mm diep en hij heeft een totaalgewicht van 607 gram.

ISO-bereik
Beide camera’s hebben hetzelfde ISO bereik van minimaal 160 tot maximaal 12,800. Ook kan je beide camera uitbreiden van minimaal 80 naar maximaal 51,200. Wel is het de vraag hoe nuttig dit extra bereik is in combinatie met ruis niveaus.

Waarom de Fujifilm X-H2S

 • Snellere continu-opname
 • Betere beeldstabilisatie
 • Langere batterijduur
 • Betere video opname mogelijkheden
 • Geavanceerde autofocus

Waarom de Fujifilm X-T4

 • Voordeliger qua prijs
 • Kleiner & lichter qua formaat
 • Retro ontwerp uitvoering

Conclusie

Wanneer het aan komt op een keuze tussen de Fujifilm X-H2S en de Fujifilm X-T4 komt het voornamelijk neer op drie dingen namelijk hoeveel je van je camera vraagt, je budget en of je echt per se een retro ontwerp camera wilt. De Fuji X-H2S is duidelijk beter qua prestaties maar hier hangt dan ook wel een prijskaartje aan, het is voor jou de overweging of je deze extra prestaties echt nodig hebt en zo ja of je bereid bent om hier dat extra bedrag voor neer te leggen.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 400+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Fuji X-H2S en Fuji X-T4 & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: mirrorlesscomparison fujifilm.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen