Verschil Fujifilm X-T30 en X-T30 II

De Fujifilm X-T30 II systeemcamera is in oktober 2021 uitgekomen en volgt de Fuji X-T30 uit februari 2019 op. De vraag die de meeste mensenhebben is wat het verschil nou precies is tussen deze twee camera’s. In dit artikel zetten we ze naast elkaar en bekijken we de belangrijkste verschillen. Als je meer geïnteresseerd bent in een van de twee camera’s heb ik ze beide uitgebreid besproken: “Fujifilm X-T30 II systeemcamera Review” en “Fujifilm X-T30 systeemcamera Review”.

Gratis Ebook fotografie tips

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie met Fuji, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

 

Belangrijke eigenschappen & verschillen tussen de Fuji X-T30 en X-T30 II op een rij

Prijs

Wanneer een camera opgevolgd wordt is de prijs van de opvolger vaak hetzelfde als de camera die hij opvolgt toen deze nieuw was. In dit geval is de X-T30 II €50, - goedkoper dan toen de X-T30 voor het eerst uitkwam in februari van 2019 voor €949, -. De X-T30 is nu te koop voor €799, - waar de X-T30 II te koop is voor €899, -

Sensoren

Op sensor gebied is er niet veel veranderd, beide camera’s maken gebruik van dezelfde 4e generatie 26 megapixel APS-C sensorDeze sensor is ook te vinden in de X-T4, de X-Pro 3 en de X-S10. 

Autofocus

Wat autofocus betreft is het hetzelfde hybride autofocus systeem met phase en contrast detectie als het autofocussysteem wat te vinden is in de X-T4, de X-Pro 3 en de X-S10. 

In Single point AF zijn er 425 selecteerbare punten, ook heb je de optie voor Zone-AF waar je kan kiezen uit zones van 3x3, 5x5 of 7x7. Tot slot is er ook Wide/Tracking AF die je onderwerp volgt. Het grote voordeel van de XT30 II is dat hij tot -7 EV kan focussen waar de XT30 dat maar tot -3EV kan. Ook heeft Fujifilm een softwarematige update toegevoegd waardoor de autofocus tracking beter onderwerpen zal volgen. 

Prestaties in situaties met weinig licht

Beide camera’s maken gebruik van dezelfde sensoren, ISO-bereik (minimaal 160 tot maximaal 12,800. Dit bereik is uit te bereiden tot minimaal 80 en tot maximaal 51,200) en processor.

Het is aannemelijk om te denken dat beide camera’s exact hetzelfde zullen presteren als het op situaties met weinig licht aankomt, echter kan er een softwarematige verandering hier verandering in brengen. Het is dus niet te zeggen totdat beide camera’s naast elkaar getest zijn.

Video

Wat video prestaties betreft is het enige voordeel van de X-T30 II dat hij in 1080p (FullHD) op kan nemen in 240 frames per seconden, dit is 10 x sneller of in andere woorden 10 x vertraagd. Verder kunnen beide camera’s ook in 4k met 30 fps opnemen, dit doen ze in 8-bit en wanneer je een externe recorder gebruikt via hun micro-HDMI poort doen ze dit in 10-bit.

Long exposure sea bridge sunset

Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

Buffer/ Continu-opname

Aangezien beide camera’s gebruik maken van dezelfde processor is hun continu-opname/ burst snelheid ook hetzelfde. Met de mechanische sluiter is dit 8 beelden per seconden, wanneer ze gebruik maken van een elektronische sluiter is dit 20 beelden per seconden.

Mocht je een nog snellere burst snelheid willen kan je gebruik maken van de elektronische sluiter die gebruik maakt van een 1.25x crop, de continu-opname snelheid zal dan 30 beelden per seconden zijn. Let wel op dat de hoeveelheid megapixels verlaagd van 26MP naar 21 (in werkelijkheid 20.8) megapixels. Ook zal je zien dat je perspectief enig sinds wordt aangetast door de crop.

Batterij duur

Zowel de Fuji XT30 als de Fuji XT30 II maken gebruik van dezelfde NP-126S batterij, deze is door CIPA getest op 325 foto’s per batterij. Ook kunnen beide camera’s opgeladen worden doormiddel van een USB-C connectie. Wanneer je een powerbank mee hebt kan je je camera dus overal opladen.

Ontwerp

Wat het ontwerp betreft zijn de camera’s identiek retro ontwerp, ook hebben ze beide een badge op de voorkant met “X-T30”, op de X-T30 II staat geen “X-T30 II” de enige manier om hier achter te komen is een kijkje nemen op het label aan de onderkant van de camera waar alle gegevens op staan.

Verder hebben beide camera’s een 90 graden kantelbaar touchscreen lcd-paneel. Het grote verschil tussen de twee camera’s is dat de X-T30 II een hogere resolutie lcd-scherm heeft van 1.62 miljoen pixels ten opzichte van de 1.04 miljoen pixels op de X-T30.

Tot slot hebben beide camera’s een elektronische viewfinder welke bestaat uit een 2.36 miljoen pixel OLED-paneel met een 0,62x vergroting. Tot slot beschikt deze viewfinder over een 100hz refresh rate met een oog sensor die detecteert of jij in de viewfinder kijkt.

Opslag

Aangezien het ontwerp van de twee camera’s identiek is hebben ook beide camera’s maar plek voor 1 opslag kaart, deze is te vinden in hetzelfde compartiment als waar de batterij zich bevindt. Dit is aan de onderkant van de camera, veel mensen vinden deze locatie onhandig aangezien je er niet meer bij kan als de camera op een driepoot gemonteerd staat.

Connectiviteit

Wat connectiviteit betreft kunnen beide camera’s verbinden maken via Wi-Fi of Bluetooth. Wanneer je via Wi-Fi verbindt kan je gebruik maken van de Fujifilm Camera remote app zodat je je camera op afstand kan bedienen en foto’s over kan zetten van je camera naar je telefoon.

IBIS

Zowel de Fujifilm XT30 als de Fujifilm XT30 II beschikken niet over IBIS (In Body Image Stabilisatie). Je bent dus afhankelijk van externe stabilisatie zoals OIS (Optical Image Stabilisatie), een driepoot of een gimbal.


Waarom de X-T30

 1. Prijs, eventueel tweedehands qua prijs nog interessanter

Waarom de X-T30 II

 1. Autofocus
 2. Slow-Mo videofunctie
 3. Hogere resolutie LCD

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn de verschillen tussen de twee camera’s erg minimaal, voor mij zo minimaal om te zegen dat als je al een X-T30 hebt het zeker niet waard is om een upgrade te doen naar de X-T30 II.

Wanneer je zit te twijfelen tussen de X-T30 en de X-T30 II is het voor jou de afweging of je €100, - meer wilt investeren voor een wat betere autofocus, Slow-Mo video en een wat hogere resolutie lcd-paneel.

Misschien is het voor jou wel een betere investering om deze €100, - opzij te leggen en te sparen voor een nieuwe lens. Mocht je nog twijfelen tussen andere camera’s van Fujifilm kan je mijn artikelen: “Verschil Fujifilm X-T30 en X-T200” of “Verschil Fujifilm X-T3 en X-T30” lezen voor meer vergelijkingen.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie. Haal meer uit jouw Fujifilm camera
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen over camera's & lenzen

Stel onderaan je vragen over de Fuji X-T30 of X-T30 II & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: photograpghyblog.com, mirrorlesscomparison.com, app.fujifilm-dsc.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen