Verschil Fujifilm X-H2 en Fujifilm X-H1

Heb jij een Fujifilm X-H1 of X-H2 en ben jij benieuwd naar het verschil tussen de twee camera’s? In dit artikel zullen we de verschillende en gemeenschappelijke eigenschappen op een rijtje zetten.

Mocht je nog twijfelen tussen een van de twee camera’s kan dit artikel wellicht helpen met je keuze. Mocht je geïnteresseerd zijn naar een uitgebreider interview puur over de Fujifilm X-H2 dan kan je mijn artikel hierover hier vinden: “Fujifilm X-H2 review”.

Gratis Download.


Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud


Verschillen tussen Fuji X-H2 en Fujifilm X-H1

Prijs
De Fujifilm X-H1 (XH1) is niet meer nieuw aan te schaffen maar een refurbished variant heb je al vanaf € 799,- Toen de Fujifilm X-H1 net uit kwam was hij te koop voor € 1.899, - De Fujifilm X-H2 is nu te koop voor € 2.249, - dit is een stuk duurder dan toen de Fujifilm X-H1 net uit kwam.

Sensor
De Fujifilm X-H2 (XH2) heeft een nieuwere APS-C CMOS sensor ten opzichte van de X-H1. Ook heeft de X-H2 16.2MP meer dan de X-H1 met zijn totaal van 40 megapixel ten opzichte van de X-H1 zijn 24 megapixel. Let wel op dat meer megapixels niet altijd beter is, wil je weten wanneer dit wel en niet zo is? Lees dan mijn artikel: “Veel megapixels: belangrijk of toch niet?” Dit heeft onder andere invloed op ruis en het gebruik van kortere sluitertijden bij camera's met meer megapixels (je hebt iets eerder bewegingsonscherpte).

Bouw en gewicht
De Fujifilm X-H2 is een van Fujifilms eerste camera’s die een wat meer moderne touch heeft. De Fujifilm X-H1 ziet er nog wat meer retro uit dan de X-H2. Verder zijn ze qua formaat erg vergelijkbaar met de volgende afmetingen:

 • De Fujifilm X-H2 is 136mm breed, 95mm hoog en 93mm diep.
 • De Fujifilm X-H1 is 140mm breed, 86mm hoog en 97mm diep.

Verder zijn de camera’s qua gewicht erg vergelijkbaar met een totaalgewicht van 660 gram voor de Fujifilm X-H2 en een totaalgewicht van 673 gram voor de Fujifilm X-H1. Tot slot beschikken beide camera’s over een stof en spatwaterdichte behuizing.

Autofocus
De Fujifilm X-H2 beschikt over een geheel vernieuwd autofocus systeem die gebruik maakt van de nieuwste kunstmatige intelligentie technieken. Dit staat de X-H2 in staat om een groot aantal verschillende onderwerpen te volgen en hierop scherp te stellen. 

De Fujifilm X-H1 is echter zeker niet slecht wanneer het op scherpstellen aan komt. De X-H1 kan ook mensen en gezichten herkennen en hierop scherpstellen/ volgen terwijl deze bewegen. De X-H1 mist hier soms net de focus doordat de gevoeligheid niet goed ingesteld staat.


Video
De Fujifilm X-H2 heeft een aanzienlijke upgrade gekregen met de toevoeging van 8K video opnames. De Fujifilm X-H1 kan maximaal video opnames maken van 4K.

Verder heeft de X-H2 de mogelijkheid om slow motion video op te nemen tot 240 beelden per seconden. De X-H1 kan dit maximaal tot 120 beelden per seconde bij slowmotion. Let wel op dat de Fujifilm X-H2 erg warm kan worden tijdens het opnemen van 8K beelden, wanneer de camera te warm wordt moet hij eerst afkoelen voordat je hem weer kan gebruiken.

Continu-opname
De Fujifilm X-H2 is qua mechanische sluiter een stuk sneller dan de X-H1 met 15 beelden per seconde ten opzichte van de X-H1 met 8 beelden per seconde en 11 wanneer je gebruik maakt van de batterygrip

De elektronische sluiter van de X-H1 gaat tot 14 beelden per seconden waar de elektronische sluiter van de X-H2 tot 20 beelden per seconden (met een kleine crop van 1.29x).

De X-H2 heeft geen blackout bij continu-opnamen. Als je veel achter elkaar moet schieten (bij sport, wildlife, vogels enz) dan zie je tussendoor geen zwart scherm. Dit is prettiger kijken.

Batterij
De Fujifilm X-H2 heeft meer dan dubbel zoveel batterijduur dan de Fujifilm X-H1 met zijn batterijduur van totaal 680 shots ten opzichte van de 310 shots van de Fujifilm X-H1.

Geheugenkaart
De Fuji X-H2 ondersteeunt ook CF-express geheugenkaarten. 


Belangrijke overeenkomsten tussen de Fujifilm X-H2 en de Fujifilm X-H1

Connectiviteit
Beide camera’s zijn te verbinden via Bluetooth en Wi-Fi. Ook zijn beide camera’s op afstand te besturen met de Fujifilm app, ook kan je draadloos foto’s overzetten.

Beeldstabilisatie
Beide camera’s beschikken over een intern beeldstabilisatiesysteem die trillingen vanuit de hand moeten compenseren. Met deze technologie zou je langere sluitertijden moeten kunnen gebruiken die nog steeds zullen resulteren in scherpe foto’s.

LCD-Scherm
Beide camera’s beschikken over een draai en kantelbaar touchscreen lcd-paneel. Wel heeft de X-H2 een scherm met 55% meer resolutie, namelijk 1.620k dots vs 1.040k dots.  Het LCD-scherm van de X-H2 is ook draaibaar.

Waarom de Fujifilm X-H2?

 • Betere autofocus
 • Snellere continu-opnamen
 • Geen blackout bij continu-opnamen
 • Verbeterde batterij
 • Meer megapixels
 • Betere video opnames

Waarom de Fujifilm X-H1?

 • Veel voordeliger qua prijs

 Wil je meer weten over de Fuji X-H2S? Bekijk dan mijn Review over de Fujifilm X-H2


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.


Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 400+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen 


Stel onderaan je vragen over de Fuji X-H2 & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: cameradecision.com en apotelyt.com, fujifilm.com, dpreview.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen