Nikon Z9 Systeemcamera Review

De Nikon Z9 is een fullframe systeemcamera voor professionele fotografen. De belangrijkste eigenschappen van dit toestel vind je terug in dit artikel. Verder ben ik weer voor je in de reviews gedoken en heb ik de voor- en nadelen voor je verzameld. Bepaal zelf wat je van de Nikon Z9 vindt en lees snel verder.

Gratis Download.

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op het geel).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Belangrijkste eigenschappen Nikon Z9 systeemcamera

Prijs

Op dit moment is de body € 5999.

Megapixels en sensor

Een resolutie van 45.7 megapixels en een fullframe gestapelde CMOS sensor.

Snelheid

De maximale snelheid is 120 fps (resolutie 11 megapixels). Bij de volledige resolutie behaal je een maximale snelheid van 30 fps voor JPEG of 20 fps voor RAW.

Autofocus

Er zijn 493 AF-punten(405 bij automatisch veld) met fasedetectie en contrastdetectie. En 3D tracking (primeur voor Nikon systeemcamera).

Gezichtsdetectie en Eye-AF

Nikon beweert dat de camera altijd ogen herkent (hoe klein ook in het beeld) en zelfs ondersteboven gezichten kan herkennen.

Bouw + gewicht

De Nikon Z9 heeft geen mechanische sluiter.

 1. Op de voorkant zitten drie instelbare fn-knoppen;

 2. Achterop, linksboven zit een sleuteltje om je foto’s te beveiligen tegen per ongeluk verwijderen. Daarnaast de knop op foto’s te wissen, een fn-4 knop, grote sluiterknop. Rechts van de zoeker vind je knoppen voor fotograferen en filmen en een displayknop, Autofocus on, diepliggend wieltje, vierpuntsdruktoets, infotoets, in/uitzoomen, menuknop, afspeelknop en joystick (AF-punten selecteren). Onderaan vind je een verticale AF-on knop en instellingenwiel (zoals bij de D5). Onder het LCD-scherm heb je drie knoppen: witbalans, vertical info en een knop die volgens YouTuber Sean Cameron Photographic lijkt op een microfoon;

 3. Bovenop rechts een knop voor ISO en een lichtcompensatieknop, naast de sluiterknop heb je rechts een display om instellingen te zien. Links: bkt (bracketing), flitsinstellingen, modus en continu fotograferen.

De Nikon Z9 weegt 1340 gram met accu en geheugenkaart.

Lenzen

De Nikon Z9 heeft een Z-vatting. Met FTZ II adapter zijn ook F-lenzen bruikbaar.

Hotshoe

Geen ingebouwde flitser. Speedlight flitsers zijn geschikt. Met de elektronische sluiter kun je in stilte fotograferen. Afdekkapje BS-1 voor flitsschoen.


Bracketing

De camera heeft auto-exposure bracketing.

ISO

Auto-ISO en ISO heeft een bereik van 64-25.600. Uit te breiden tot 32 of 102.400.

Connectiviteit

Het toestel heeft GPS, Wi-Fi en Bluetooth (5.0). Aansluitingen zijn er voor: USB (type C) en HDMI (type A). De UC-E24 USB-kabel is meegeleverd.

Elektronische zoeker

Een QUAD VGA OLED-scherm van 1.27 cm (5 inch) met een resolutie van 3.69 miljoen pixels. Ongeveer 100% dekking (verticaal en horizontaal).

LCD

Een kantelbaar TFT touchscreen van 8 cm en een resolutie van 2.1 miljoen pixels.

Bestandsformaat

– N-RAW (pas na firmware-update in voorjaar 2022);

– 14 bits RAW (gecomprimeerd, niet gecomprimeerd, hoge efficiëntie);

– JPEG (fijn, normaal, basis);

– NEF (RAW) + JPEG.

Beeldstabilisatie

Ja, sensor shift.

Batterij

Een EN-EL 18 D Li-Ion batterij van 3300 mAh (En-EL 18c, 18b, 18a en EN-EL 18 ook geschikt). De lader MH33 en EH-7p adapter zijn meegeleverd. Je kunt de accu opladen via USB-C.

Buffer

1000 RAW.

Geheugenkaarten

Twee kaartslots voor CF expresskaarten (type B) of XQD. Sleuf twee als backup of om foto’s tussen kaarten te kopiëren.

Paarden met tegenlicht

Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

Reviews

Bekijk hier Reviews op een rij.

Bouw

Amateurphotographer.com

“De voorkant van de Z9 lijkt op een gekrompen versie van de professionele Nikon D6 DSLR, met een ingebouwde verticale grip en een zoeker die veel meer lijkt op een Nikon spiegelreflexcamera dan een (systeem)camera uit de Z-serie. Nikon zegt dat de behuizing net zo stevig is als van de Nikon D6, dankzij een behuizing van magnesiumlegering met volledige afdichtingen. Het voelt in ieder geval heel stevig in de hand.”

“De achterkant van het toestel lijkt erg op die van de bestaande camera’s uit de Z-serie, zoals de Z7 II”, schrijft de reviewer. “Alleen met een dubbele set knoppen voor portretfotografie. Er is geen plek voor de D6 knoppen aan de linkerkant van het LCD-scherm, dus je kunt deze met je rechterduim bedienen.”

Over de zoeker zegt de reviewer het volgende: “Net als soortgelijke camera’s heeft de Z9 een zoeker met hoge resolutie. Volgens Nikon is dat het scherpste schermpje ter wereld.”

Het ontbreken van een mechanische sluiter vindt de website interessant: “Vanwege de hoogstaande sensor kan dit een goede manier zijn geweest om kosten te besparen. We kijken ernaar uit om deze camera eens flink te testen.”


DPReview.com

Richard Butler schrijft dat de Z9 net zo hoekig is als andere camera’s uit de Z-serie. “Maar er zijn details die meer lijken op die van een Nikon spiegelreflexcamera. De camera’s van Nikon zijn niet zo ergonomisch als Canon voor een camera uit het hogere segment, maar het zal ook niet vreemd voorkomen voor gebruikers van de Nikon D5 en D6.”

Butler: “Wat mij als Nikon-gebruiker opvalt, is dat de afspeelknop niet meer linksboven zit, maar nu rechtsonder. Als je na een tijdje merkt dat je hier niet aan kunt wennen, kun je het sleuteltje instellen als afspeelknop. Net als Nikon DSLR uit het hogere segment, zijn de meeste knoppen op de achterkant verlicht. Dat is handig in het donker en als je snel wilt kijken waar je hand op het toestel is.”

Camerajabber.com

Angela Nicholson: “Het toestel voelt stevig en heeft prettige grip, maar toch is de Nikon Z9 20% kleiner dan de DSLR Nikon D6, het ‘vlaggenschip’. De behuizing is van magnesiumlegering en heeft uitgebreide weathersealing. Ik heb eerder de Nikon Z6 II, Z7 II, Z6 en Z7 in hevige regen gebruikt en zou rustig in slecht weer met de Nikon Z9 fotograferen. De camera is bedoeld voor professionele fotografen in alle situaties. Zelfs bij temperaturen van -10 graden Celsius.”

Ze is enthousiast over de sensor: “De sensor van de Z9 lijkt op een sluiter, maar is bedoeld om de sensor zonder lenskap te beschermen. Het toestel heeft een coating die een magnetisch veld vormt en de beeldsensor beschermt tegen stof.”

Camera instellingen honden fotograferen

Autofocus

Digitalcameraworld.com

DCW Team is te spreken over Deep Learning AF: “Het zorgt ervoor dat de camera verschillende soorten onderwerpen uit elkaar kan houden:

– Ogen, gezichten en bovenlichamen (van mens en dier);

– Auto’s, vliegtuigen, treinen en motoren.

Ook al heb je 493 AF-punten (net als bij de Nikon Z7 II), je hebt vijf keer zo veel auto-Area AF-punten als de Z7 II (in totaal 405 punten). Dit is natuurlijk niks als je dit vergelijkt met de 4779 AF-punten van de Canon EOS R3.”

Photographylife.com

Spencer Cox kan niet wachten de autofocus te testen: “Ik ben erg benieuwd naar het autofocussysteem, om te zien hoe het zich staande houdt tegen de beste camera’s nu op de markt (zowel DSLR als systeemcamera). Systeemcamera’s van elk merk hebben de afgelopen jaren hun scherpstelling verbeterd en zijn nu ongeveer even goed als die van spiegelreflexcamera’s van die prijs, maar consumenten hebben die boodschap nog niet begrepen. De Nikon Z9 is de kans voor Nikon om systeemcamera’s te promoten, zodat fotografen die in te toekomst gebruiken voor sportfotografie en wildlife-fotografie.”

DPReview.com

“De Z9 kan ongeveer dezelfde onderwerpen herkennen als de Canon EOS R3: mensen, dieren en voertuigen. Net als de Canon onderscheidt de Z9 ogen, gezichten en bovenlichamen. Je kunt hierdoor makkelijker scherpstellen op een persoon en bepaalde details. Bij dieren herkent de camera katten, honden en vogels en bij voertuigen ziet het toestel of het gaat om een vliegtuig, trein, fiets of motor.”

Eerste indruk

Amateurphotographer.co.uk

“We moeten de camera nog uitgebreid testen om goed te weten wat de Z9 allemaal kan, maar het lijkt een camera met veel functies met een unieke combinatie van snelheid, hoge resolutie en geweldige bouwkwaliteit en bediening.”

DPReview.com

“De Z9 is een belangrijke camera voor Nikon. De Z6 en Z7 modellen zijn heel goed en de Z5 is een betaalbaar instapmodel, maar niet baanbrekend. Hier komt de Z9 om de hoek kijken: om professionele fotografen te overtuigen over te stappen op een camera uit de Z-serie en om een voorbeeld te zijn voor de rest van de camera’s.”

Camerajabber.com

“Nikon heeft de tijd genomen om systeemcamera’s serieus te nemen, maar met de Nikon Z6 en Z7 waren ze een belangrijke nieuwkomer. Nu is de Nikon Z9 er. Het is duidelijk dat Nikon beter zicht heeft op wat ontbrak aan het ‘vlaggenschip’ onder de DSLR: D6. We moeten het nog uitgebreid testen, maar het lijkt de voordelen van systeemcamera’s en een krachtige sensor te combineren voor een camera die snel is en scherpe actiefoto’s kan leveren, maar ook fijne details vastlegt.”

Digitalcameraworld.com

“We hebben weinig tijd gehad om de camera uit te proberen en de omstandigheden waren verre van ideaal, dus we kunnen niet veel zeggen over de beeldkwaliteit of autofocus. Wel vervelend dat filmen in 8K (60p) en N-RAW pas beschikbaar zijn na een firmware-update in 2022. Tot nu toe zijn we erg onder de indruk van de camera. Als de Z9 zijn beloftes waarmaakt, kan het weleens dé camera zijn voor professionele fotografen.”

Photographylife.com

“De Z9 is veelbelovend. De prijs bij lancering is erg laag en als de Nikon Z9 net zo goed werkt als andere camera’s uit de Z-serie, wordt het een uitstekende systeemcamera voor bijna elke vorm van fotografie.”

 

Voordelen Nikon Z9 systeemcamera

– Uitgebreide weathersealing;

– Autofocus

- Megapixels

- Snelheid

- Buffer

- Knoppen voor verticaal fotograferen;

– Deep Learning AF;

– Twee geheugenkaartslots;

– Gestapelde CMOS sensor.

Nadelen Nikon Z9 systeemcamera

– N-RAW pas beschikbaar na firmware-update (in 2022);

– 120 fps alleen bij 11 megapixels;

– Dezelfde elektronische zoeker als Z6 (uit 2018);

– Geen draaiknop voor ISO of sluitertijd (Kenrockwell.com);

– Geen autofocus met AF en AF-D lenzen, die nog volop verkrijgbaar zijn;

– Scherm is niet 180 graden draaibaar.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Download.

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Meer populaire artikelen voor Nikon

Stel onderaan je vragen over de Nikon Z9 & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: Nikon.com, Amateurphotographer.co.uk, DPReview.com, Camerajabber.com, Digitalcameraworld.com, photographylife.com en één YouTube-kanaal: Sean Cameron Photographic.

 

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen