Welke Macrolens voor Nikon Kopen? Ontdek de Beste
Welke Macrolens voor Nikon? Voorkom een dure miskoop

Welke Macrolens voor Nikon? Voorkom een dure miskoop

Welke macrolens voor Nikon koop je? Wat zijn nu belangrijke eigenschappen? Lengte? Maakt het uit welke onderwerp je fotografeert? Beeldstabilisatie? Vergroting? Voorkom een miskoop en bekijk de lenzen uit dit artikel. Ontdek ook welke macrolens voor je Nikon wat mij betreft echt de aanrader is.

Goed om te weten, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Omdat het heel moeilijk blijft keuzes te maken kan jij gratis persoonlijk aankoopadvies vragen.

Voor je verder leest raad ik je aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie te downloaden >>(klik op het geel). Ontdek de 10 onmisbare stappen voor betere fotografie, ontvang als je wil persoonlijk aankoopadvies over camera’s/lenzen op maat, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en geen verkoop van lenzen), tips over camera-instellingen en boordevol inspirerende voorbeeldfoto’s met duidelijke uitleg.

Inhoudsopgave

Macrofotografie/close-up fotografie

Met macrofotografie kun je kleine onderwerpen of details prachtig laten zien of juist abstracte beelden waarin het meer gaat om kleur, sfeer en vorm. Een andere term die ook vaak gebruikt wordt is close up fotografie. Het verschil is dat je bij macrofotografie meer vergroting behaalt. Je onderwerp komt groter in beeld.

Welke Macrolens voor Nikon Macrofotografie?

Beperking van ‘gewone’ lenzen voor macro

Misschien heb je wel eens geprobeerd om een onderwerp van dichtbij te fotograferen met een ‘gewone’ lens (geen macrolens). Met uitzondering van sommige compactcamera’s lukt dit niet. Je kunt gewoon niet zo dichtbij je onderwerp scherpstellen, niet met de autofocus en ook niet met handmatig scherpstellen. Elke lens heeft een minimale scherpstelafstand. Dat is overigens bij een macrolens ook zo, alleen de macrolens geeft meer vergroting.

Op mijn lens staat ook ‘Macro’, is dit een echte macrolens?

Op een aantal objectieven is de term ‘Macro‘ vermeld. Toch betekent dit zeker niet dat dit echte macrolenzen zijn. Fabrikanten doen dit omdat het verkoopt. De vermelding ‘Macro’ op een lens die geen echte macrolen is zegt vaak wel wat over de lens. Je kan dan wat dichterbij je onderwerp scherpstellen dan met een gemiddelde lens. Je krijgt daardoor wel iets meer vergroting, maar het blijft onvergelijkbaar met de vergroting van een echte macrolens.

Een echte macrolens geeft meer vergroting. Ook is een echte macrolens nooit een zoomlens waarmee je in- of uit kunt zoomen, de macrolens heeft altijd een vaste brandpuntsafstand (bijv. 60 mm, 100 mm, 180 mm). Dit is gewoon de lengte van de lens.

Welke Nikon Macrolens

Verschillende macrolenzen voor Nikon op een rij

In dit artikel geef ik een overzicht van de verschillende macrolenzen voor Nikon. Ook zijn er macrolenzen van andere merken voor nikon, bijvoorbeeld van Sigma. De volgende macrolenzen voor Nikon worden besproken:

 • AF-S DX Micro NIKKOR 40mm f/2.8G
 • AF Micro-Nikkor 60 mm f/2.8D
 • AF-S Micro NIKKOR 60 mm f/2.8G ED
 • AF-S DX Micro NIKKOR 85 mm f/3.5G ED VR
 • AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm f/2.8 IF-ED
 • AF-S Micro-Nikkor 200 mm f/4D IF-ED
 • Sigma 150 mm f/2.8 EX DG OS HSM

Beste Macrolens voor Nikon

Hoe worden de macrolenzen voor Nikon vergeleken?

De hierna te bespreken lenzen worden op een aantal punten vergeleken. Het belang van die punten wordt hieronder kort toegelicht, zodat je beter begrijpt wat het belang is van een bepaalde eigenschap.

Langere of kortere lens (brandpuntsafstand)
Een macrolens is nooit een zoomlens. Wel zijn er kortere of langere macrolenzen. Dit heeft de brandpuntsafstand. Er zijn bijvoorbeeld macrolenzen van:

 • 40/60 mm (kort)
 • 85/105 mm (allround/gemiddeld)
 • 150/200 mm (lang)

Wat maakt de lengte uit? Een langere macrolens (150/200 mm) heeft als grootste voordeel dat je meer afstand kunt bewaren tot je onderwerp om dezelfde vergroting te behalen van je onderwerp (bijvoorbeeld een schuw insect) dan met een korte macrolens. Er is zo minder kans dat je het insect verjaagt…

Daarnaast is het zo dat je met een langere macrolens makkelijker een onscherpere achtergrond creërt. Je kan zo je onderwerp makkelijker ‘isoleren’ (losmaken) van de achtergrond. Vaak is dit mooi.

Vergrotingsfactor
De vergrotingsfactor is belangrijk en zegt wat over de grootte waarmee je je onderwerp in beeld brengt bij macrofotografie. Zoals je hebt gezien, spreek je van macro bij een vergroting van 1:1 (zie begin artikel). Kijk hier dus altijd goed naar. 

Beeldstabilisatie
Heeft de macrolens beeldstabilisatie of niet? Bij Nikon wordt dit aangeduid met de term ‘VR’ (Vibration Reduction). Als de lens hierover beschikt, staat dit op de lens. Ook heeft de lens dan een knop met ‘VR ON/OFF.’ Bij Sigma heet beeldstabilisatie ‘OS’. Ook daarvan heb je dan een knop op je lens met ‘OS ON/OFF’.

Beeldstabilisatie is bij een macrolens vooral handig als je (1) een wat langere lens hebt, (2) veel uit de hand fotografeert én (3) dit ook regelmatig doet bij weinig licht, zoals ’s ochtends vroeg bij/voor zonsopkomst. Overdag met mooi weer, is er veel meer licht en heb je ook uit de hand beeldstabilisatie niet zozeer nodig.

Werk je veel vanaf statief? Dan is beeldstabilisatie al helemaal geen meerwaarde.

Autofocus
Het scherpstellen. Gebeurt dat precies, snel en stil? Het kan hinderlijk zijn als de autofocus erg traag is. Dat kan bij insecten leiden tot momenten missen en frustratie. 

Beeldkwaliteit
Hoe goed is de beeldkwaliteit van de lens?

Kosten
Kosten spelen natuurlijk ook een rol. Kijk wel altijd even op www.kieskeurig.nl voor de huidige prijzen. Dit kan niet telkens worden bijgehouden.


AF S DX Micro NIKKOR 40 mm f2.8G

AF-S DX Micro NIKKOR 40 mm f/2.8G

Dit is een korte macrolens. Vergrotingsfactor is 1:1. Het is dus een echte macrolens.

De minimale scherpstelafstand is zo’n 16 cm. Dit betekent dat je erg dichtbij je onderwerp moet fotograferen om je onderwerp groot in beeld te krijgen.

Is dat erg? Dat hangt van je onderwerp af. Voor insecten en andere kleine beestjes is dit onhandig, ze zullen heel vaak vluchten.

De lens is niet geschikt voor fullframe camera’s. Alleen voor ‘cropcamera’s. Dit zijn bijvoorbeeld de instapmodellen uit de 3000 of 5000-serie.

De lens beschikt niet over beeldstabilisatie. De lens is vrij kort, waardoor beeldstabilisatie ook wat minder belangrijk is. Met name bij een wat langere lens, heb je meer aan beeldstablisatie.

De beeldkwaliteit is volgens tests goed. De prijs van de lens is op het moment van schrijven 279 euro. Bekijk hier de huidige prijs van de AF‑S DX Micro NIKKOR 40mm f/2.8G

De lens is niet zo duur maar je bent beperkt in je onderwerpen omdat het zo’n korte lens is. Waarschijnlijk wil je na aankoop van deze lens toch een langer model kopen.

Welke Nikon macrolens is de beste koop?

Voor kleine beestjes zoals juffers (kleine broer van de libelle) is een langere macrolens handiger, je kan meer afstand houden waardoor ze minder snel vluchten!

 

 

Nikon af micro nikkor 60mm f 2.8d

AF Micro-Nikkor 60mm f/2.8D

Hoewel deze lens iets langer is dan de AF‑S DX Micro NIKKOR 40mm f/2.8G, valt deze nog steeds onder de korte macrolenzen. De minimale scherpstelafstand is 22 cm. Dit betekent dat je ook met deze lens dichtbij je onderwerp moet zijn om het onderwerp groot in beeld te krijgen.

Let op: autofocus is niet met alle Nikon body’s mogelijk
Scherpstellen met de autofocus is alleen mogelijk met Nikon body’s die zelf een ingebouwde scherpstelmotor hebben. Als jouw body dat heeft, dan zie je linksonder op je body een knop/schakelaar zitten die je op autofocus zet. Dit geldt bijvoorbeeld voor de 7000 serie (zoals Nikon D7000, D7100, D7200, D7500 enz). Met een instapmodel Nikon spiegelreflexcamera, zoals de 3000-serie of de 5000-serie (bijvoorbeeld D3100, D3200, D3300, D3400, of D5100, D5200, D5300, D5500, D5600) kan je dus niet met de autofocus scherpstellen. Dit kan ook niet met de Nikon D60-serie. Je zal dan met de hand moeten scherpstellen, op zich is dat bij macrofotografie niet per se erg. Wie meer macrofotografie doet, stelt sowieso al vaker scherp met de hand omdat je dan preciezer bent. Zelf doe ik dit ook graag. Wil je de lens ook gebruiken voor portretfotografie, dan is autofocus juist wel weer heel fijn en wil je liever niet handmatig scherpstellen.

Beeldkwaliteit van de lens is goed. De lens heeft geen beeldstabilisatie.

Op het moment van schrijven kost deze lens € 469,00. Bekijk hier de huidige prijs.

Door het ontbreken van de autofocus in de lens zelf en het feit dat het een wat korte lens is, zal dit voor veel mensen niet de ideale macrolens zijn.

 

AF S Micro NIKKOR 60 mm f2.8G ED

AF-S Micro NIKKOR 60mm f/2.8G ED

Deze 60 mm macrolens heeft in de lens een scherpstelmotor. Dus anders dan bij de hierboven besproken AF Micro-Nikkor 60 mm f/2.8D kan je gewoon de autofocus gebruiken, ook met jouw instapmodel Nikon body. De lens is daardoor ook voor portretfotografie mooi door het grote diafragma. Met diafragma f/2.8 krijg je mooie onscherpe achtergronden. De scherpstelmotor is snel en maakt weinig geluid.

De kortste scherpstelafstand is 18,5 cm. Om de maximale vergoting te behalen moet je dus dichtbij je onderwerp zijn, 18,5 cm van je onderwerp. Zoals al eerder aangegeven, voor bloemen kan dat wel maar kleine beestjes vinden het minder leuk. Beeldstabilisatie ontbreekt, maar dat is op zich niet het ergste bij zo’n korte lens.

Op het moment van schrijven kost deze lens 569 euro. Bekijk hier de huidige prijs van deze lens.

AF S DX Micro NIKKOR 85mm f35G ED VR

AF-S DX Micro NIKKOR 85 mm f/3.5G ED VR

Deze macrolens is iets langer dan de 60 mm macrolenzen van hierboven. Ook kan je met deze lens prima de autofocus gebruiken en beschikt deze over beeldstabilisatie. Dit is handig want juist met een iets langere lens heb je eerder last van je handtrilling. De beeldstabilisatie (VR) helpt je om makkelijker een scherpe foto te maken uit de hand. Beeldkwaliteit is ook goed.

Het grootste diaframga is bij deze lens f/3.5. De meeste macrolenzen hebben f/2.8 als grootste diafragma. Voordeel van f/2.8 is dat je meer licht benut en dat je rustigere, onscherpere achtergronden kan creëeren.

De kortste scherpstelafstand is 28,6 cm. Dit is gemiddeld. Er zijn lenzen waarmee je dichterbij moet zijn (zoals de 40 en 60 mm macrolenzen), maar er zijn ook lenzen waarmee je meer afstand kan houden tot je onderwerp. Voor kleine beestjes is dit niet de ideale lens. Het ontbreken van f/2.8 is jammer.

De lens is niet geschikt voor fullframe camera’s. Alleen voor ‘cropcamera’s (DX).

Op het moment van schrijven kost de lens 523 euro. Bekijk hier de huidige prijs op kieskeurig.nl

We gaan nog even verder kijken wat de markt te bieden heeft…

Macrofotografie 60 mm 90mm 105mm 150mm brandpuntafstand lengte macrolens

AF S VR Micro NIKKOR 105mm f 2.8

AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED

Dit is een veel gebruikte macrolens voor Nikon. Met een lengte van 105 mm is deze macrolens allround te noemen. De minimale scherpstelafstand is 31,4 cm. Dit is al een verschil met de lenzen die hierboven werden besproken. Je kan wat verder weg blijven van je onderwerp en toch het onderwerp groter in beeld brengen. Dit is een mooie allround macrolens, prima beeldkwaliteit en beschikt ook over beeldstabilisatie. Dit helpt je om uit de hand makkelijker een scherpe foto te maken.

Anders dan de 85 mm macrolens die hierboven werd besproken heeft deze lens een maximaal diafragm van f/2.8. Mooi voor rustige achtergronden en bij weinig licht. Ook voor portretfotografie goed bruikbaar.

De lens wordt ook geleverd met zonnekap en etui.

Maar…Als jij vooral insecten of andere kleine beestjes wil fotograferen (zoals juffers, een soort kleine broer van de libelle), dan moet je met deze lens nog steeds behoorlijk dicht op die beestjes kruipen. Ideaal is de lens daarvoor dus nu ook weer niet.

Als we dan naar de prijs kijken, dan is deze op het moment van schrijven 848,90 euro. Niet goedkoop. Bekijk hier de huidige prijs op kieskeurig.nl

Voor je een keuze maakt, lees nog even verder. Er volgen nog meer lenzen…

AF Micro NIKKOR 200mm f 4D IF ED

AF-S Micro-Nikkor 200mm f/4D IF-ED

Dit is een heel lange macrolens, 200 mm komt weinig voor.

Deze lens is alleen met autofocus te gebruiken als je body over een scherpstelmotor beschikt. Als jouw body dat heeft, dan zie je linksonder op je body een knop/schakelaar zitten die je op autofocus zet. Dit geldt bijvoorbeeld voor de 7000 serie (zoals Nikon D7000, D7100, D7200, D7500 enz). Met een instapmodel Nikon spiegelreflexcamera, zoals de 3000-serie of de 5000-serie (bijvoorbeeld D3100, D3200, D3300, D3400, of D5100, D5200, D5300, D5500, D5600) kan je dus niet met de autofocus scherpstellen. Dit kan ook niet met de Nikon D60-serie. Je zal dan met de hand moeten scherpstellen, op zich is dat bij macrofotografie niet per se erg. Wie meer macrofotografie doet, stelt sowieso al vaker scherp met de hand omdat je dan preciezer bent.

De lens heeft geen beeldstabilisatie (VR). Omdat de lens lang is (200 mm) is dit lastiger bij uit de hand fotograferen. Je maakt eerder een onscherpe foto uit de hand door je handtrilling met een langere lens.

Het grootste diafragma is bij deze lens f/4. bij de meeste macrolenzen is dit f/2.8. Dit is jammer want je kan met f/2.8 rustigere achtergronden creëren en f/2.8 levert twee keer zoveel licht op.

De korte scherpstelafstand is 50 cm. Dat betekent dat je een halve meter van je onderwerp kan blijen en toch nog de maximale vergroting behaalt. Dat is een voordeel bij het fotograferen van kleine beestjes. Toch is het ontbreken van beeldstablisatie en het feit dat de lens f/4 als maximaal diafragma heeft i.p.v. f/2.8 een nadeel.

De prijs is ook fors. De lens kost op het moment van schrijven 1489 euro. Bekijk de huidige prijs bij Fotokonijnenberg.nl (voor de duidelijkheid; ik heb geen enkel belang bij jouw aankopen).

sigma 150mm macro os 2.8

Sigma 150 mm f/2.8 EX DG OS HSM

Met 150 mm valt deze macrolens onder de langere macrolenzen. Dit betekent dat je meer afstand kan houden tot onderwerpen en ze toch groot in beeld kan brengen. Voor insecten en andere kleine beestjes is dit een voordeel. Ze vluchten minder snel, dus een wat grotere ‘werkafstand’ is zeker fijn. De kortste scherpstelafstand is 38 cm. Voor bloemen is deze lens is ook prima.

Een ander voordeel van een langere macrolens is dat je beeldhoek smaller is dan bij bijvoorbeeld een 105 mm macrolens. Je krijgt in de breedte minder in beeld met de 150 mm. Dit betekent dat het makkelijk is om minder afleiding in je foto’s te krijgen. En dat is vaak een uitdaging. Heel snel heb je bij macrofotografie wat minder mooie ‘sprieten of grassen’ in beeld. Hier heb je minder last van met een langere macrolens. En minder afleiding in je foto, betekent een krachtigere foto.

De lens beschikt over een stille en snelle autofocus (HSM). En ook over beeldstabilisatie (dit heet bij Sigma OS: Optical Stabilizer).

Het grootste diafragma is f/2.8. In combinatie met de lengte van de lens zorgt dit voor erg mooie onscherpe achtergronden. Juist bij macrofotografie is f/2.8 veel gebruikt voor dromerige foto’s met een spel van scherpte en onscherpte (en mooi licht).

Zou je meer vanaf een statief gaan werken, dan is 150 mm ook gunstiger want je kan door gebruik van de statiefgondel de lens beter in allerlei standen positioneren.

De lens is ook geschikt voor fullframe camera’s (FX).

De lens is robuust gebouwd en is stof- en spatwaterdicht. Wel is de lens groot en zwaar (1180 gram).

De prijs van deze lens is op het moment van schrijven 849/899 euro. Bekijk hier de huidige prijs op kieskeurig.nl

De Sigma 150 mm f/2.8 EX DG OS HSM is wat mij betreft de aanrader voor je Nikon spiegelreflex.

Lengte van 150 mm, prima beeldkwalieit, mooie achtergrondonscherpte, beeldstabilisatie, f/2.8 én dat voor dezelfde prijs als de hierboven besproken AF-S VR Micro-Nikkor 105 mm f/2.8G IF-ED. Alleen de grootte en het gewicht zijn dan niet ideaal maar je kan niet alles hebben.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Fotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis downloaden >>(klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar betere fotografie
 • Duidelijke uitleg met inspirerende voorbeeldfoto’s
 • 50+ pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil je je echt goed & snel ontwikkelen?

Volg mijn Fotografiecursus Van Automatische Stand naar Resultaat >> met Kijk & Zie 4-Stappenplan en weet wat je wannéér moet doen voor krachtige, creatieve fotografie.

Online fotografiecursus


Bekijk ook deze artikelen:


Stel onderaan je vragen en krijg persoonlijk aankoopadvies van mij 🙂

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Ook interessant voor anderen? Delen mag!

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van de gratis E-books De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie en Ontdek de Creatieve lens die meer dan 15.000 keer zijn gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen. Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden. In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.

Door

Roger.

op 15 January 2018

Beste Joris
Ik heb al zo veel van jou gelezen, ik vind het zeer spannend. Ik heb als beginneling een Nikon d3400
Aan gekocht met een lens van 28 op 105 maar ik zou liever mat meer in de diepte willen fotograferen. Zoals dieren en vogels een lens voor meerdere objekten. Wat zou voor mij een goede lens zijn? Dank bij voorbaat groetjes Roger.

Door

joris2

op 16 January 2018

Hi Roger,

Dan heb je geen macrolens nodig. Ja kan denken aan bijv: AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR. Bekijk even mijn artikel 'Welke betaalbare Telelens voor Nikon'. Daar staan meer opties.

Door

Age

op 25 January 2018

welke macrolens raad je specifiek aan bij Nikon 3300 en waarom ?

Door

joris2

op 26 January 2018

Er is geen macrolens die specifieker geschikt is voor een D3300. Het gaat vooral om wat je fotografeert.

Door

Marion

op 8 May 2018

Hi Joris, Welke (lowbudget) lens raad je aan voor landschapsfotografie voor een D750?

Door

Joris-Dijkema

op 8 May 2018

Daar zijn veel lenzen geschikt voor, je hoeft geen lichtsterke lens te hebben. Wat telebereik is wel handig voor landschapsfotografie. Bijv. tot 200 mm. Als je al een korte lens hebt, kan je denken aan Nikon 70-300mm f/4.5-5.6E VR. Een korte lens is wel nodig voor weidsere beelden. Verder zijn compositie en licht het belangrijkste.

Door

Marijke

op 3 June 2018

Beste Joris, Ik heb sinds kort een 70-200mm f4 lens voor mijn nikon D3300 (wil overstappen op D7200). Heb hiermee mooie foto's kunnen maken van bijen en libellen/juffers maar de echte details in de beestjes ontbreken me toch. Nu las ik ook over voorzetlenzen of tussenringen. Wat zou jij aanraden? Ik ben voor dierenfotografie wel zeer tevreden van mijn lens maar helaas mis ik ook bereik voor vogels of wilde dieren. Ik weet niet of voorzetlenzen/tussenringen hiervoor ook oplossing bieden? (Ik heb ervaring met photoshop dus eventueel lichtverlies is snel gefixt).

Door

Joris-Dijkema

op 5 June 2018

Hi Marijke, In mijn artikel over accessoires en lenzen voor macrofotgrafie geef ik ook tips. De voorzetlens gebruik ik zelf nooit, kan wel maar je kan ook kwaliteit (scherpte verliezen, het is een soort vergrootglaasje). De tussenring is hol en zorgt ervoor dat je dichterbij kan scherpstellen en daardoor meer vergroting (details) ziet. Die raad ik eerder aan. Voor vogels of wild mis je bereik inderdaad. Tussenringen werken daarvoor niet. Een extender (bijv. 1.4) wordt wel eens gebruikt maar alleen op kwaliteit heel goede lenzen, 70-200 f/4 is vaak wel erg goed. 200 mm is regelmatig te weinig voor vogels of wildlife.

Door

Sillie

op 17 June 2018

Hoi, Ik heb nog niet zo lang een Nikon 3400 en ik merk dat ik macro fotografie mooi vind (bloemen, insecten maar ook close ups van voorwerpen). Verder wil ik me bezig gaan houden met portretfotografie. Welke lens is het meest geschikt en ook qua prijs niet al te hoog. Ik zie in je overzicht de Nikon 50 mm lens 1.8 af-s niet terug. Kun je hier ook nog iets over zeggen?

Door

Joris-Dijkema

op 17 June 2018

Hoi Sillie, De 50 mm f/1.8 van Nikon is gen macrolens, daarom staat deze niet bij het artikel. Het is wel een voordelige manier om te beginnen met bloemenfotografie of closeups. Het geeft mooie effecten, wel minder vergroting dan bij Macro. Ik raad je aan om de Yongnuo versie te nemen, zie ook mijn E-book Ontdek de Creatieve lens. De 50 mm Af-S lens van Nikon zelf die je noemt heeft geen autofocus trouwens, alleen de G-versie heeft dit. De G-versie is wel een stuk duurder maar autofocus heb je nodig vind ik (zeker voor portret). De Yongnuo komt erg goed uit de test en heeft autofocus.

Door

Ilona

op 2 July 2018

Hallo Joris, als eerste echt een supersite die je hebt. Zo fijn dat je je kennis wilt delen. Ik zit er over te denken om een Nikon 1 S1 te kopen omdat ik mij graag wil ontwikkelen in de macrofotografie. Door de bomen zie ik het bos niet meer. Zijn er wel goeie macrolenzen voor deze camera?

Door

Joris-Dijkema

op 2 July 2018

Hoi Ilona, ik kan je de camera niet aanraden. Er zit geen zoeker op, wat onhandig kijkt en Nikon richt zich niet serieus op systeemcamera's. Dat betekent weinig lenzen te koop, voor macrofotografie is er sowieso ook veel minder keuze als het gaat om lenzen. Ik raad je een instapmodel spiegelreflexcamera aan van Canon of Nikon. Zie toestellen voor beginners van Nikon. Zie toestellen voor beginners van Canon. Zie Bekijk mijn artikelen daarover het blog even. Ook heb ik artikelen gemaakt over macrolenzen voor Nikon en macrolenzen voor Canon. Of accessoires voor macro. Als je per se een systeemcamera wil, kies dan niet voor Canon of nikon maar bijv. voor Sony, Olympus of Fuji. Alleen ook daar zijn er weinig macrolenzen en als je een wat langere wil is het gauw peperduur. Dus sowieso raad ik macroliefhebbers de spiegelreflexcamera aan.

Door

Karina Ritmeester

op 4 September 2018

Die 105mm lens klinkt als een droom natuurlijk, maar zou je met een tussenring en een 40 of 60mm lens een zelfde resultaat kunnen bereiken? Ik denk even in prijs en gewicht.. 😬

Door

Joris-Dijkema

op 6 September 2018

Met een kortere macrolens en een tussenring krijg je een ander resultaat. Je krijgt meer vergroting en je zit dan heel dichtbij je onderwerp. Met 105 mm kan je meer afstand houden.

Door

Rietha

op 4 October 2018

Dag Joris Omdat ik op zoek ben en spaar voor een macrolens kwam ik op jouw site terecht. Heel leerzaam en heb duidelijke antwoorden gekregen.Heb jij ervaring met de de Zhongyi macro lens? Ik hoor graag van je.

Door

Joris-Dijkema

op 8 October 2018

De lens die je noemt is een macrolens met ‘best wel een gebruiksaanwijzing’. Je kan geen autofocus gebruiken maar moet zelf scherpstellen met de hand. Ook moet je op zo’n 4cm afstand van je onderwerp fotograferen, heel dichtbij dus. Dit maakt het bijv. niet voor alle onderwerpen geschikt, denk aan kleine beestjes. Je schrijft niet wat je vooral wil fotograferen, dus die info heb ik niet. Het is geen lens die ik snel aan mensen aanraadt, tenzij je echt specifiek voor deze lens kiest. Ik denk dat je beter een 100 mm macrolens van Pentax kan kopen of evt. 50 mm maar de 100 mm is meer allround.

Reactie plaatsen

Koekje erbij?