Tamron SP 90mm Di MACRO 1:1 VC USD Review

Ben jij opzoek naar een betaalbare maar krachtige macrolens? Dan is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen naar de Tamron 90mm SP Di Macro 1:1 VC USD. In dit artikel bespreken we alle eigenschappen van deze 90mm macrolens, ook bespreken we wat nou eigenlijk een macrolens is en wat de prestaties van deze lens zijn. Al benieuwd? Lees dan snel verder!

Gratis Ebook fotografie tips

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

Macrofotografie juffer

Wat is een macro lens?

Een macrolens is een lens die alle details, van bijvoorbeeld een bloem of een insect, weet vast te leggen. Macrofotografie gaat om het vastleggen van alle kleine details waardoor ze levensgroot lijken. Sommige kleine details kan je soms niet zien met het blote oog, door deze te fotograferen met een macrolens worden deze kleine details zichtbaar. De sigma 105mm f2.8 wordt door sommige mensen beschouwd als de beste macro lens die op dit moment op de markt is (prijs/kwaliteitverhouding).

Macro lenzen hebben ook de eigenschap om foto’s te maken met een vergroting van minimaal 1:1, dit houdt in dat de afbeelding op de sensor op z’n minst net zo groot is als in het echt. De vergrotingsfactor, in dit voorbeeld gebruiken wij een vergrotingsfactor 1 staat op 1, zegt wat over hoe groot het beeld op de sensor zich verhoudt tot het beeld in het echt.

Een vergrotingsfactor van 1:2 houdt dus in dat het beeld op de sensor de helft van het beeld is in het echt. Macro lenzen staan het ook toe om dichter bij de lens scherp te stellen, je moet bij macrofotografie dus ook vaak erg dicht bij het onderwerp komen.

Belangrijkste eigenschappen

Lensvatting

De Tamron SP 90mm Macro lens is zowel te koop voor de Canon EF lensvatting als de Nikon F-Mount, dit houdt in dat de lens te gebruiken is op zowel fullframe als APS-c sensoren.

Prijs

We hebben dus gezien dat de Tamron SP 90mm Macro lens zowel te koop is voor de Nikon als Canon vattingen ze hebben voor beide echter dezelfde prijs, namelijk: €759, –

Lichtsterkte

De Tamron SP 90mm Macro lens is best lichtsterk, hij heeft namelijk een maximaal diafragma van f/2.8 waarmee je goed om kan gaan in situaties met weinig licht. Je kan deze lens dus naast macrofotografie ook voor portretfotografie gebruiken.

Wat betekent “Di”

In de titel van deze Tamron SP 90mm Macro lens zien we de label “Di”, dit betekent “Digitally Integrated” dit wil zeggen dat de lens geoptimaliseerd is voor fullframe sensoren. Als een Tamon lens de label “Di II” heeft wil dit zeggen dat ze geoptimaliseerd zijn voor APS-C sensoren, dat is in dit geval dus niet zo.

Wat betekent “VC” (Beeldstabilisatie)

VC is de term die Tamron gebruikt voor hun beeldstabilisatie. VC staat voor “Vibration Compensation” ook wel trilling compensatie wat ook wel beeldstabilisatie genoemd wordt. Volgens Tamron zelf zorgt hun vibratie reductie systeem voor scherpe en bewegingsvrije beelden en een rustig zoekerbeeld.

Macrofotografie mos

Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

Wat betekent “USD”?

USD staat voor Tamron zijn “Ultrasonic Silent Drive” autofocus motor. Ze proberen hiermee te zeggen dat de autofocus motor erg stil is, in hun eigen woorden: “Krachtige ultrasoon motor voor snelle en dynamische beelden. Fluisterstil en precies. Handmatige regeling is altijd mogelijk.”

Bouw

Tamron heeft erg zijn best gedaan om deze lens te voorzien van alle mogelijke snufjes voor de beste beeldkwaliteit, zo heeft Tamron een laag dispersie glas gebruikt die de beeldscherpte vergoot en chromatische aberratie tegengaat.

Ook heeft Tamron gebruik gemaakt van eBAND coating die ervoor zorgt dat je geen ongewenste reflecties en artefacten in je afbeelding krijgt.

Tot slot heeft Tamron ook gebruik gemaakt van “XLD” oftewel “Extra Low Dispersion”-glas, volgens Tamron zelg is dit; “Een speciaal soort glas met extreem lage kleurenverstrooiingsindex voor de grootste scherpte en compensatie van chromatische aberratie.”

Statiefgondel

De lens zelf heeft geen statiefgondel ingebouwd, je kan er wel een statiefgondel overheen plaatsen. Dit als je begint echter redelijk overbodig omdat de lens het zwaartepunt niet veel verder naar voren legt.

Als je een statief met een kleine “voetafdruk” gebruikt kan hij heel misschien wel voorover kantelen. De voetafdruk wil zeggen hoe ver de poten van de driepoot uit elkaar staan, als ze heel dicht bij elkaar staan heeft de driepoot een kleine voetafdruk en zal hij sneller omvallen.

Gewicht

Deze lichte macrolens heeft een totaalgewicht van 609 gram, dit is relatief licht voor een macrolens zoals deze. Onder andere zijn gewicht maakt deze macro lens zo populair.

Grootte

Tot slot heeft de Tamon SP 90mm f/2.8 Macro een lengte van 97mm en breedte van 71mm. Tot slot heeft deze lens een filtermaat van 55mm.

Mushroom macrophotography

Wat zeggen anderen over deze lens?

Een aantal andere reviewers hebben deze lens in de praktijk getest, zo zegt Nasim Mansurov van photographylife.com het volgende: “Zonder twijfel heeft Tamron goed werk geleverd met de SP 90mm f/2.8 Macro lens. Het is een moderne, bekwame en scherpe macro lens met de beste eigenschappen die Tamron kan leveren. …

Tamron heeft hem erg goed gebalanceerd wanneer je kijkt naar design en scherpte en ze hebben toch een enorm lichte lens weten neer te zetten. Met 609 gram is hij een stuk lichter dan de Nikon 105mm f/2.8 VR Macro en de Sigma 105mm f/2.8 Macro (beide zijn over 700 gram).”

Tot slot heeft Nasim ook nog het volgende te zeggen over de Tamron 90mm Macro lens: “Optisch gezien heeft de lens last van een paar vignettings problemen, gaat hij erg goed om met artefacten en flare, verder heeft hij geen vervorming en heeft hij chromatische aberratie erg goed onder controle.

Hij is scherp op zowel macro als normale focus afstanden wat voor een veelzijdige lens zorgt voor zowel macro als portretfotografie. De enige zwakte die ik kan bedenken is de focus shift, maar aangezien macrofotografen vaak live view gebruiken moet dit geen probleem zijn.”

Belangrijkste voordelen op een rijtje

 • Lichtsterk met een maximaal diafragma van f/2.8
 • Licht qua gewicht
 • Solide bouw en goede beeldkwaliteit
 • Voordelige prijs
 • Autofocus en handmatige focus
 • Bescherming tegen stof en vochtigheid

Belangrijkste nadelen op een rijtje

 • Vignettering
 • 90mm is korter dan de 105mm van Sigma en Nikon.

Verschil Tamron SP 90mm Di MACRO 1:1 VC USD en Sigma 105 EX DG Macro OS HSM

Om te beginnen verschilt de brandpuntafstand van beide lenzen, de Sigma heeft een brandpuntafstand van 105mm versus de 90mm brandpuntafstand van Tamron. 105mm geeft een iets betere bokeh (minder scherptediepte; je achtergronden worden er iets waziger en rustiger door).

Als je van plan bent om ook echt portretfotografie te gaan doen kan de Sigma subjectief gezien mooiere foto’s maken dit licht echter aan de persoon zelf.

Het tweede verschil is het gewicht tussen de twee, de Sigma lens weegt een solide 725 gram terwijl de Tamron meer dan 100 gram minder weegt maar 609 gram. Dit gewicht verschil is zeker op te merken en kan een voordeel geven aan de Tamron lens aangezien je deze makkelijker meeneemt dan de Sigma lens.

Ten derde is de Tamron lens stof en spatwater dicht, dit is de Sigma lens niet. Het is echter wel de vraag hoe veel je van plan bent om beide lenzen te willen gebruiken in de regen. Het is wel altijd mooi meegenomen en geeft je een stukje zekerheid.

Wat ze beide wel hebben is een 1:1 vergroting, minimale focusafstand van 0.3m, groot maximaal diafragma van f/2.8, ultrasone autofocus motoren, 62mm filtermaat en tot slot beeldstabilisatie.

Als je meer informatie specifiek over de Sigma 105mm EX DG Macro OS HSM lens wil raad ik mijn artikel hierover aan: “Sigma 105mm F/2.8 EX DG Macro OS HSM Review“.

Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

 • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
 • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg, ook macrofoto’s
 • 50 pagina’s waardevolle tips
 • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader. Zeker ook voor macroliefhebbers (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
 • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
 • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Persoonlijk begeleidingstraject Fotografie

Stel onderaan je vragen

Scroll naar beneden. 

 • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
 • Geef even genoeg informatie: je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites https://www.tamron.eu, https://photo.stackexchange.com, https://www.the-digital-picture.com en https://photographylife.com/

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Adeline
Door

Adeline

op 13 Jun 2022

Kan de Tamron SP AF 90 mm F2.8 Di macro lens op de NIkon D3500? Dit is een ASP-C camera en ik lees verschillende meningen in diverse artikelen. Weet nu niet of hij ook compatibel is voor de NIkon D 3500. Hoop dat u mij kunt helpen. Groet Adeline

Joris Dijkema
Door

Joris Dijkema

op 15 Jun 2022

Hi Adeline, volgens mij wel maar je kan het het beste even navragen bij een grote camerawinkel voor alle zekerheid.

Reactie plaatsen