Beste lens voor Nikon D500

Heb jij een Nikon D500 spiegelreflexcamera en vind je het lastig om hier lenzen voor uit te zoeken? Zoek je een lens voor op vakantie, portret, safari of landschapsfotografie of zelfs een macro lens? Wat is de beste lens, welke lenzen kies je? In dit artikel vind je een aantal lenzen voor de Nikon D500 op een rijtje. Als je het na het lezen van dit artikel nog niet weet kan je altijd een bericht onder dit artikel achterlaten met de vraag voor persoonlijke hulp.

Gratis Ebook fotografie tips

Voor je verder leest raad ik je trouwens aan om Gratis het boek De 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie te downloaden >>(klik op de gele tekst).

Ontdek de 10 onmisbare stappen voor krachtige & creatieve fotografie, mijn allerbeste aankoopadvies over de Creatieve Lens (betaalbaar en 100% onafhankelijk), voorkom een miskoop door aankoopadviezen, 50+ inspirerende foto’s met uitleg erbij.

Goed om te weten en uniek, alle adviezen over camera’s & lenzen op dit blog zijn 100% onafhankelijk. Geen belangen bij je aankoop, geen links naar of banden met camerawinkels. Ook word ik op geen enkele wijze gesponsord door cameramerken.

Inhoud

 

Beste allround lenzen voor vakantie en reizen

Nikon AF-S 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR €539, -

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een minimale brandpuntafstand van 24mm en een maximale brandpuntafstand van 85mm.

Lichtsterkte
Deze lens is niet echt lichtsterk met een maximaal diafragma van f/3.5 bij een brandpuntafstand van 24mm en f/4.5 bij een brandpuntafstand van 85mm. Het label “G” geeft aan dat de lens geen diafragma ring heeft.

Autofocus
Deze lens beschikt over zowel handmatige als automatische focus. De minimale scherpstelafstand is 38cm.

Weathersealing
Deze lens beschikt over een stof en spatwater bestendige constructie

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt over beeldstabilisatie, dit zal vooral handig zijn op de langere brandpuntafstanden.

Fysieke eigenschappen
De 24-85mm weegt 465 gram, hij heeft een lengte van 82mm en een diameter van 78mm. Tot slot kan je filters op deze lens bevestigen met een filtermaat van 72mm.

Sigma 70-200mm f/2.8 DG OS HSM Sports €1.399, -

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een minimale brandpuntafstand van 70mm en een maximale brandpuntafstand van 200mm. Deze lens wordt ook wel het derde onderdeel van de “Holy Trinity” van lenzen genoemd.

Lichtsterkte
Deze lens is lichtsterk te noemen met een vast diafragma van f/2.8. Je diafragma zal dus niet veranderen wanneer je in- of uitzoomt.

Autofocus
Deze lens beschikt over zowel handmatige als automatische focus. Verder heeft deze lens een minimale scherpstelafstand van 120cm.

Weathersealing
Deze lens is stof en spatwaterdicht. Je hoeft je minder zorgen te maken wanneer je fotografeert in de regen of op het strand.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt over beeldstabilisatie wat enorm handig is op deze brandpuntafstanden.

Fysieke eigenschappen
Deze lens is redelijk zwaar met een gewicht van 1.8kg dit is wel vanuit de hand te dragen maar je zal het gewicht wel merken in je tas. Verder heeft deze lens een lengte van 203mm, een diameter van 94mm en tot slot een filtermaat van 82mm.

Beste lens voor portretfotografie, kinderfotografie & huisdieren

Nikon AF 50mm f/1.8D €149, -

Brandpuntafstand
Dit is een prime lens met een vaste brandpuntafstand van 50mm.

Lichtsterkte
Deze lens heeft een vast diafragma van f/1.8 dit is erg lichtsterk.

Autofocus
Deze lens beschikt alleen over handmatige focus, dit zorgt voor het lage prijskaartje van deze lens. De G-versie heeft autofocus en dat maakt het nog makkelijker om scherp te stellen. Hier betaal je wel wat meer voor.

Weathersealing
Deze lens beschikt niet over enige bescherming tegen stof of spatwater, pas dus goed op in de regen of op het strand.

Beeldstabilisatie
Deze lens heeft geen beeldstabilisatie, op deze brandpuntafstand zal je het ook niet echt missen.

Fysieke eigenschappen
Deze lens is erg compact en licht qua gewicht. Hij weegt namelijk maar 156 gram, heeft een lengte van 38mm en een doorsnede van 64mm. Tot slot heeft deze lens een filtermaat van 52mm.

Nikon AF-S 85mm f/1.8G €489, -

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een vast brandpuntafstand van 85mm, je kan dus niet in- of uitzoomen.

Lichtsterkte
Met een maximaal diafragma van f/1.8 is deze lens erg lichtsterk. Deze lens is erg goed in omstandigheden met weinig licht.

Autofocus
Deze lens is zowel automatisch als handmatig te focussen. De SWM (Silent Wave Motor) zorgt in deze lens voor de geruisloze autofocus.

Weathersealing
Deze lens is niet stof- en spatwater dicht, pas goed op in natte omstandigheden.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie, je kan een statief of monopod gebruiken als alternatief.

Fysieke eigenschappen
Deze lens weegt 350 gram, heeft een lengte van 73mm, een diameter van 80mm en tot slot een filtermaat van 67mm.

Beren fotografie Wild Brown Bear Bear Centre Finland

Heb jij ook een dure camera gekocht en mis je de mooie foto’s? Haal meer uit je camera – Gratis de 10 onmisbare stappen downloaden >>(klik op de oranje tekst).

Beste lens voor landschapsfotografie en gebouwen

Nikon AF-S 16-35mm f/4.0G VR ED €1.149, -

Brandpuntafstand
Deze lens zijn brandpuntafstand bereik biedt een erg breed perspectief wat perfect is voor landschapsfotografie en gebouwen namelijk minimaal 16mm tot maximaal 35mm.

Lichtsterkte
Deze lens is niet super lichtsterk maar hij heeft wel een vast diafragma van f/4.0, in situaties met weinig licht zal je dus sneller je ISO moeten verhogen of gebruik moeten maken van een statief.

Autofocus
Deze lens beschikt over zowel autofocus als handmatige focus.

Weathersealing
Deze lens is uitgerust met een stof- en spatwaterdichte constructie.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt over een vibratie reductie systeem wat tot wel 2,5 stops stabiliseert.

Fysieke eigenschappen
Deze lens is niet de lichtste met een gewicht van 685 gram. Ook heeft hij een lengte van 125mm, een doorsnede van 83mm en een filtermaat van 77mm.

Yongnuo YN 35mm f/2.0 €116, -

Brandpuntafstand
Deze Yongnuo is een goedkoop alternatief voor een veelzijdige lens. Deze lens heeft een vast brandpuntafstand van 35mm waar je heel veel mee kan.

Lichtsterkte
Deze lens is aardig lichtsterk met een vast maximaal diafragma van f/2.0

Autofocus
De Yongnuo is uitgerust met automatische en handmatige focus.

Weathersealing
Er is geen informatie beschikbaar over enige weatherseal.

Beeldstabilisatie
Deze lens is niet gestabiliseerd.

Fysieke eigenschappen
Deze lens is erg licht met een gewicht van 310 gram. Verder is hij 109mm lang en 105mm breed. Tot slot kan je filters op deze lens bevestigen met een filtermaat van 58mm.

Golden hour gouden uur fotograferen

Beste macrolens voor close-ups en details

Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro €449, -

Brandpuntafstand
Deze macrolens heeft een brandpuntafstand van 105mm met een minimale scherpstelafstand van 31cm wat resulteert in een 1:1 vergroting.

Lichtsterkte
De Sigma 105mm heeft een maximaal diafragma van f/2.8 dit is een lichtsterke lens (f/2.8 is vrij normaal en goed voor een macrolens), een 105mm lens met een nog groter maximaal diafragma

Autofocus
Je kan met deze lens zowel automatisch als handmatig focussen.

Weathersealing
De lens is niet “weather-sealed” hij is dus niet bestand tegen spatwater, pas dus op in de regen.

Beeldstabilisatie
Deze lens is uitgerust met beeldstabilisatie. Beeldstabilisatie is handig bij een macrolens met een lange brandpuntafstand, wat deze lens ook heeft met een brandpuntafstand van 105mm. Wel werkt stabilisatie gemiddeld iets minder effectief bij macrolenzen dan bij andere lenzen en vanaf een statief heb je er niks aan. Dan zet je het zelfs uit.

Fysieke eigenschappen
Deze lens weegt 725 gram, hij heeft een lengte van 126mm en een diameter van 78mm. Tot slot heeft deze lens een filtermaat van 62mm.

Verder heb ik ook een uitgebreide review over deze lens die hier te lezen is: “Sigma 105mm F/2.8 EX DG Macro OS HSM Review”.

Laowa 100mm f/2.8 2X Ultra-Macro APO €549, -

Brandpuntafstand
Deze macro lens heeft een vast brandpuntafstand van 100mm, deze veranderd niet wanneer je in- of uitzoomt. Met een minimale scherpstelafstand van 24.7cm heeft deze lens een vergrotingsfactor van 2:1. Als je niet goed weet wat dit betekend raad ik aan om mijn artikel over macrofotografie te lezen, deze is hier te vinden: “Beste instellingen voor macrofotografie”.

Lichtsterkte
Deze lens is erg lichtsterk met een vast maximaal diafragma van f/2.8.

Autofocus
Let wel op dat deze lens alleen over een handmatige scherpstelling bevat.

Weathersealing
Deze lens is niet stof of spatwaterdicht. Pas dus op wanneer je in vochtige omgevingen wilt fotograferen.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt niet over beeldstabilisatie. Een alternatief voor beeldstabilisatie is het gebruik van een driepoot/ statief.

Fysieke eigenschappen
Deze lens weegt 638 gram, hij heeft een doorsnede van 72mm en een lengte van 125mm. Tot slot heeft deze lens een filtermaat van 67mm.

Mushroom macrophotography

Beste zoomlens (safari, dieren, wildlife & vogels, sport)

Nikon AF-P 70-300mm f/4.5-5.6E ED VR €599, -

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een maximaal brandpuntafstand van 300mm en een minimaal brandpuntafstand van 70mm. Dit is een redelijk breed bereik wat ideaal is voor op safari.

Lichtsterkte
Deze lens heeft een variabel maximaal diafragma, dit wil zeggen dat hij verandert naar mate je in of uitzoomt. Zijn maximale diafragma op 70mm is f/4.5, deze wordt kleiner naarmate je dichter bij de 300mm komt, op deze brandpuntafstand is je maximale diafragma f/5.6.

Autofocus
Deze lens is zowel handmatig als automatisch te focussen.

Weathersealing
Deze lens beschikt over een stof en spatwaterdichte constructie.

Beeldstabilisatie
Deze lens is uitgerust met een optisch beeldstabilisatie systeem. Dit beeldstabilisatiesysteem compenseert tot wel 4,5 stops.

Fysieke eigenschappen
Deze lens weegt 680 gram, heeft een lengte van 146mm en een doorsnede van 81mm. Tot slot kan je filters op deze lens bevestigen met een filtermaat van 67mm.

Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG OS HSM Contemporary €999, -

Brandpuntafstand
Deze lens heeft een enorm lang brandpuntafstand bereik van minimaal 150mm tot maximaal 600mm. Deze lens wordt gemaakt door Sigma, er zijn ook een aantal andere alternatieven die ik in een artikel naast elkaar heb gezet en heb vergeleken. Dit artikel kan je hier vinden: “Beste 150-600mm telelens”.

Lichtsterkte
Deze lens is niet echt lichtsterk met een variabel maximaal diafragma van f/5.0 bij 150mm en f/6.3 bij 600mm.

Autofocus
Deze lens beschikt zowel over automatische als handmatige focus.

Weathersealing
Er is geen stof- of spatwaterdichte bescherming aanwezig in deze lens. Let goed op in stoffige of vochtige omgevingen.

Beeldstabilisatie
Deze lens beschikt over een optisch beeldstabilisatie systeem wat tussen de 3-4 stops stabiliseert.

Fysieke eigenschappen
Deze lens is niet de kleinste met een totaalgewicht van 1930 gram, hiermee kan je nog wel uit de hand mee fotograferen het extra gewicht zal je weldegelijk voelen in je camera tas. Verder is deze lens 260mm lang en heeft hij een diameter van 105mm. Deze lens heeft een filtermaat van 95mm.


Ontvang nu gratis het boek de 10 Bouwstenen van Betere Natuurfotografie & Ontdek de Creatieve Lens

Gratis Ebook fotografie tips

Gratis Natuurfotografie Boek downloaden >> (klik op het geel)

  • In deze 10 onmisbare stappen naar krachtige en creatieve natuurfotografie
  • Duidelijke uitleg met 50+ inspirerende voorbeeldfoto’s met uitleg
  • 50 pagina’s waardevolle tips
  • Incl. E-book “Ontdek de Creatieve Lens”, nr. 1 aanrader (betaalbaar & geen verkoop van apparatuur)
  • Sfeervolle voorbeeldfoto’s van cursisten, met deze lens gemaakt
  • Ontvang gratis persoonlijk aankoopadvies op maat: 100% onafhankelijk

Wil jij je echt goed en snel ontwikkelen?

Volg mijn VIP Begeleidingsprogramma >>. Toegang tot alle 300+ Videolessen, stap-voor-stap uitleg, unieke Real-time Praktijkvideo’s (100% meekijken met mijn camera), Maandelijkse Inspiratie-opdracht, Maandelijkse Fotofeedback Video’s, deel foto’s met elkaar in de dagelijks actieve Kijk & Zie Community. Nu met extra Videocursussen.

Meer populaire artikelen over camera's & lenzen

Stel onderaan je vragen over lenzen voor de Nikon D500 & krijg persoonlijk aankoopadvies op maat   

Scroll naar beneden. 

  • Ik reageer persoonlijk op jouw vraag (die met dit artikel te maken heeft) en ben 100% onafhankelijk. Er is geen belang bij wat jij koopt.
  • Geef even genoeg informatie (hoe meer, hoe beter): je camera en lenzen die je hebt, wat je wil fotograferen en in welke omstandigheden (ook binnen?) en wat je budget ongeveer is.

Naast 10 jaar ervaring in de fotografie en ervaringen van cursisten gebruikte ik deze websites: Dpreview.com Nikon.nl bhphotovideo.com

Over de schrijver
Joris Dijkema (1983) is de eigenaar en fotografiedocent van Kijk & Zie Fotoschool. Ook is hij de auteur van het gratis E-book De 10 Bouwstenen van Betere Fotografie dat door meer dan 100.000 mensen is gedownload. Joris houdt zich fulltime bezig om mensen te leren fotograferen.Joris is een gevoelsmens. Met zijn beelden brengt hij over wat hem raakt. Van nature is Joris geen technische man. Joris begrijpt daardoor goed wat mensen moeilijk vinden en weet door jarenlange ervaring hoe hij fotografie duidelijk uitlegt, in heldere taal en met inspirerende beelden.In (inter)nationale fotowedstrijden won Joris diverse prijzen & nominaties.
Reactie plaatsen